Çekiçcast, Çekiçcast! Kısa bir aradan sonra yine beraberiz. Bartu ve Saltuk taşındı, Bartu taşındığı için sesi biraz yankı yapıyor ama hallederiz önümüzdeki bölümlerde. Beğeni ve yorum atmayı unutmayın. Nitelikli eleştiriler başımızın tacı. Nitelikli yorumlarla sizler de programa katkı sağlayabilirsiniz.
Bartu bence İslamcıların milleti konusunu fazla kafaya takmış. Yeni nesil sekümillerin "dövletimi eleştirenlerin soyu kırıktır zaten ağbi" argümanını yeniden üretiyor. O İslamcıları ister Türk olsun ister Yunan olsun onları etnik kökenleri üzerinden ifşa etmek İslamcılar üzerinde de solcular üzerinde de hiçbir etki yaratmayacaktır, sadece sağcıların ağzına sakız vermiş olacaktır. Bizim amacımız bu adamların fiziki işleme geçmesini engellemek sonuçta.
bir bölümde de işçi haklarını, türkiye'de işçi haklarının avrupa'ya göre çok geri olduğu halde neden kimsenin umrunda olmadığını konuşursanız çok güzel olabilir. her gün iphone fiyatı karşılaştırılıyor ama yıllık izin karşılaştırılmıyor. buna anlam veremiyorum.
Çünkü toplum bilinci ve örgütlenme sistematik olarak yok edildi. Hakkını savunan toplumu hangi sermaye ister. Peki avrupada sermaye yok mu var ama toplum çok önceden bir bilinç kazanmış. Türkiye ucuz iş sınıfında kalsın diye sermaye elinden geleni yapıyor. Nedeni bu diye düşünüyorum.
solcu kemalist bir ailede yetiştim. buna rağmen son yıllarda etnik milliyetçiliğe ve azınlık siyasetine kapılıp gitmiş olan soldan soğumuştum. solu, tarihin dehlizlerinde kalmış argümanlardan kurtarma ve türkiyedeki kemalist devrimi ileriye taşıma emelinde ve duygusunda insanlar olduğu için umudum yeşerdi. her fikirde uyuşmasam da ilericilik iyidir yeğdir. teşekkürler çekiçcast!
Naaptın'da ülke yönetme FRP'si yapmışlardı bir ara Deniz'i de Cumhurbaşkanı yapmışlardı bir bölümde o bölüm gibi bir bölüm olsa Bartu'yu da Cumhurbaşkanı yapsalar.Mert Günhan kenardan Femen geldi eylem yaptı.Regl kanı attılar falan dese Bartu'nun tepkisi nasil olurdu cok merak ediyorum 😂
Abi biliyorum normalde Spotify ve TH-cam dışında platformlara çıkarmıyorsunuz içeriklerinizi. Hatta kimi zaman Spotify'a da gelmiyor bilindik sebeplerden ötürü. Ama rica etsem Çekiçcast için, şöyle bir iki tane özel hastane ile en azından anlaşarak, damardan alma opsiyonu da sunar mısınız?
Geçenlerde Kocaeli Üniversite'sinin düzenlediği Marmara Kariyer Fuarı'na İlber Ortaylı geldi. Konuşma yapmak için, 6 basamakla ücret talep etmiş üniversiteden.
az önce "altı basamak? On bin mi bin mi oluyor, diye baktım arkadaşlar yüz bin oluyormuş. Şuan fakirliğimdeki para sınırı dank etti on binden sonra ne oluyor diye iki saat düşündüm. Korkunç.
Genelde emperyalizmin ve kapitalizmin yarattığı sorunlardan bahsediyorsunuz fakat sosyalizmin bunları nasıl çözeceğinden yeterince bahsetmiyorsunuz bence. Sosyalist bir devlet, toplum ve ekonomi nasıl olmalıdır size göre bundan bahsedebilir misiniz?
Avrupa dışında gelişmiş diyebileceğimiz ülkeler var ya, Japonya, Tayvan vs. artık her neyse. Bunları ne yapalım, nasıllar, bunlarla kanka olalım mı? falanlar filanlar. Dinlemeyi en sevdiğim 3 abim Rusya'dan, Avrupa'dan sonra biraz da bunlar hakkında bir iki kelam eder misiniz? Biraz değil baya bi geniş soru oldu, hatta sorudan çok havada bi cümle gibi oldu ama oldu gibi.
Sınırları açıp ittirme konusu acayip bi konu. Göçmenlerin bu bilinçle sınırlara dayandığını görmek gerçekten herkesin ideolojisi farketmeksizin mücadele azmini ikiye katlar
yiğitcan erdoğan bu iki misafirle tartışmaya yanaşır mı acaba. geçen hngka'da "sen çekiçcast'te komünist komünist konuşuyorsun bizim de futbol serimiz devam edicek tabii" demişti, acaba buradaki argümanlar hakkında ne düşünüyor.
Abiler öncelikle ağzınıza sağlık, bu tarz konulara hiç ilgisi olmayan biri olarak fena tutuldum bu seriye. Bu bölüm de yine çok güzel, çok keyifli bir bölüm olmuş, akıp gidiyor. Benim hocalarıma bir sorum var: Bu "Türkiyelilik" kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz? İlk çıktığından beri teoride bütünleştirici ve birleştirici gibi durduğunu düşünsem de günümüz koşullarında, özellikle de liberaller ve iktidar trolleri tarafından, Türklük kavramına bir saldırı olarak "Türkiye'yi Türksüzleştirme" politikalarına alet edildiğini hissediyorum. Sizler ne dersiniz acaba?
Kısa da olsa Ferhan Şensoy'a değinir misiniz, hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum. Ben hayatının büyük kısmını napolitize geçirmiş süt bir birey olarak çok şaşırdım kitaplarına ve oyunlarına. Şu an kimsenin çıkıp bir yandan politik mesajlar yüklü oyunlar yazıp, oynayıp bir yandan da 2000 kez tekrarlanacak, siyasal islama, güncel siyasetçilere giydirdiği bir oyuna sahip olabileceğini düşünmüyorum. Kaldı ki bu konularda kitaplar yazacak falan. Stand upçılar tek şakadan nezarete alınıyor, değişim çok enteresan.
Oh beee çekiçcast geldi yine bilgiye doyduk. Gün Zileli, 77 kanlı 1 Mayıs'ı için Flutv'de ki programda "öyle Continental otelden ateş edilme falan yok" demişti. TKP ile Maocular arasındaki çatışmadan kaynaklı olduğunu söylemişti. Yani ilk çatışma böyle başladı sonrasında polisin müdahalesi işi başka boyuta çevirmiş. Bu konu hakkında ve Gün Zileli hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Belki bir sonraki cekiccast’e yetisir ve sorum gorulur 🥲 secmen sosyolojisi temali okuma yapabilecegim bir kaynak,icerik vb. önerisi var midir hocalarimiziin?
Şurada şöyle bir yanlış aktarım olmuş aslında. Milliyetler sorununda Lenin daha federatif bir yapı istiyor ama Stalin, Milliyetler Komitesi başındaki kişi olarak, konfederasyon tipi bir yapı ve çok daha merkeziyetçi bir yönetim talep ediyorlar. Fakat bu konuşmalar daha birçok farklı ulus ve devlet daha Bolşeviklerin safına katılmadan ve ülkeye dahil olmadan yapılıyor. Zaten belli bir süre boyunca da Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti olarak anılıyor ve kararlaştırılıyor. Ama ne zamanki işte Ukrayna ve diğer cumhuriyetler de Rusya Sovyetleri'nin yanına katılıyor (savaşlardan sonra), işte tam da o zaman Sovyetler'in bir federasyon olarak kapsayıcı olması gerekliliği doğuyor. Zaten tam da bu yüzden Sovyetler Birliği ancak resmi olarak 1922 yılında kurulabiliyor. Bartu'nun dediği fakat şurada doğru; Stalin zaten uzun yıllardır Rus İmparatorluğu altında birçok halk yaşadı o yüzden konfederasyon olarak Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) olarak kalınmasının bir sakınca kalmayacağını hatta isyanları engelleyebileceğini söylüyor. Tabii en sonunda Lenin'in daha çok baskısıyla federasyon tipi bir yönetim mekanizması benimsenince, ülkenin adının değişmesi genel kabul görüyor. Bunun dışında, tam olarak Stalin'e Rus şovenisti ve savunucusu demek pek doğru olmaz.
Pastırmayı ara ki bulasın. Resmen Ermenilerin yaptığı versiyonunu yer olduk. Aynı şekilde sucuk da kalmadı. Sucuk diye sarımsak basılmış %90'ı su ve yağ yiyoruz.
Bartu çok fazla yalçın küçük referansı veriyor ama ben katıldığı televizyon programlarında ki saçmalamalarını gördükten sonra adamı ciddiye alıp kitaplarını okumaya cesaret edemiyorum. Bir programda yalçın küçük ne zamandan önce söyledikleri ciddiye alınmalı hangi kitapları okunmalı değinirse sevinirim.
Yalçın Küçük o saçmaladığı dönemlerde bile ülke adına en ciddi fikirleri ortaya atıyordu. Kendisinin ciddiye alınmayacak hale gelişi artık demans belirtilerinin başladığı son bir iki senesidir. Sabetayizm üzerinden o teorileri atarken cidden bıkkınlık vermişti Ancak 2000'lerdeki çalışmalarının çoğu ciddidir Yalçın Küçük'ün Adamın aşırı hareketlerine takılmayın, ne dediğine bakın biraz, yalnız elli farklı şeye referans verir her konuda binbir kitaba gönderme yapar İlber Ortaylı bile o adam kadar referans vererek konuşmaz.
Saltuk dostum konuşurken çok fazla yarıda bırakıp başka konuya atlıyorsun bide şöyle bir şey var diyip dağılıyorsun ve yarıda kalıyor çoğu söylediğin şey ve çok karmaşık hal alıyor bilgin olsun dostum. Onun haricinde ağzınıza sağlık mükemmelsiniz 🙏
Ağzınıza sağlık, umarım devamı gelir çok faydalı oluyor. Dinleyici arkadaşların sürekli paylaşarak bu tarz yayıncılık örneklerini artırması gerekli bence. Meydan Jahrein gibilere bırakılırsa iş işten geçmiş olacak. Koca bir neslin beyninin yıkanmasına izin vermemek lazım. Bartunun 1:07:15 kısmında bahsettiği olayın tam olarak aynı günde bir başka örneğini görmüş olmak da çok hoş bi tesadüf oldu tebrik ediyorum. Bartu: "Sen öyle bi dehşet yaratmışsın ki ülkenin ermenisi islamcılık ve türk düşmanlığı yapıyor" Etyen Mahçupyan: "Laik kesim Türkiye'yi yönetmeyi hak etmiyor. Sizin dışınızdaki insanlar çoğunlukken Türkiye bizim istediğimiz gibi yönetilsin demek kibrin üst noktasıdır."
Baldur's Gate 3'ten beni 2 saatliğine koparabilecek tek şey Çekiçcast olabilir İş güçten arta kalan bütün zamanımı Baldur's Gate'e gömdüğümden bu biraz iyi geldi. Kapitalizm Ubisoft'tur, soyalizm Larian Studios. Ubisoft sorsan yüksek kaliteli işler yapan saygın bir firmadır, ancak dolandırıcıdan farkı yoktur, o şaşaalı başarının altı üstü kapatılmış başarısızlıklarla doludur. Larian Studios bir işi yaptı mı düzgün yapar. Evet herkese hitap etmez, öyle bir çabası da yoktur, yaptığı oyun mükemmel olur. Sıra tabanlı oyunları sevmeyen cahillere yaranacağım diye Bethesda'ya bağlamaz.
I was watching this post and then my neighbor came and we watched it together. He said this post really changed his life and it touched my heart. My village people are so grateful. Am proud to say cool post wow thanks for sharing!!
Osmanlı en çok balkanlara yatırım yapmasına rağmen bir yer ne kadar uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalmışsa o kadar sıkıntılı bir konumda. ancak bu sadece bu adamlar Osmanlı yüzünden rönesans görmedi ondan böylece diye geçiştirilemez diye düşünüyorum. bunun sebebi asıl olarak nedir? İlgili bir kaç fikriniz varsa dinlemeyi çok isterim.
Ağzınıza sağlık ancak Vietnam'ın Çin karşıtı bir çizgiye geçtiği bilgisi yanlış. Vietnam son yıllarda ABD ve NATO ülkeleri ile ilişkilerini geliştirdi fakat Çin'den kopması veya Çin'i karşısına alması söz konusu değil. Aralarındaki ekonomik işbirliğinin boyutuna bakıldığında bunun imkansız olduğu çok net görülüyor. Vietnam şu an, 20 yıl önce Çin ne yapıyorsa onu yapıyor.
Öncelikle program için teşekkür ediyorum, şu toksik ortamda adeta nefes almak gibi geliyor. Bir süredir düşündüğüm ama kimse ile paylaşamadığım bir düşüncem var sizlerin görüşünü almak isterim. Tarihsel olarak ülkemizde 2 durumun çakıştığını düşünüyorum aslında iç içe ve birbiri ile direkt ilişkili 2 durum bu.. 1. Ekonomik krizden dolayı orta-sınıf ın giderek fakirleşmesi ve hizmet sektörünün genişlemesi ile beraber aslında literatürde k.burjuva olarak nitelenen bu sınıfın hem ekonomik, hem sosyal, hem de sınıfsa olarak proleterleşmesi 2. Ülkenin gerici ve aydınlanma karşıtı iktidar yapısından dolayı yukarıda bahsi geçen kesimin aynı zamanda aydınlanmacı ve siyasi islama muhalif geniş bir kitleyi oluşturması.. Bu durum, ilerici bir sıçramanın yada aydınlanmacı bir iktidarın için bu kesimlere yaslanarak ortaya çıkarılabilmesine imkan verir mi? ( yani işçi sınıfının değişen yapısı ve klasik işçi sınıfının gericileştirilmesinin ilacı olarak) Çok mu naif yada uçuk düşünüyorum ?? Klasik k. burjuva devrimciliği mi bu ?? Teşekkürler.
hazır arap ulusçuluğu konusu açılmışken bir sonraki bölümde lübnan, israil-lübnan savaşı, hizbullah, fadlallah, hasan nasrallah vs üstüne konuşabilir misiniz???
Sosyalizm gelmeden refah gelmezse güney kore japonya gibi ülkeleri nasıl açıklıyorsunuz? Sovyet rusya nerde hata yaptı da yıkıldı? Bu iki konuyu konusursanız süper olur. Seviliyorsunuz
Benim bu Amerikan emperyalizmi ile ilgili merak ettiğim bir sorum var. Amerikalılar uzun zamandır birçok ülkedeki insanları kendi kültürü ile devşiriyor. Filmler, Kitaplar, çizgi romanlar, şarkıcılar vb. Popüler kültürle yapıyorlar bunu. Özellikle ilginç olduğunu düşündüğüm Vietnam örneği var. Peki bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz sizce dünya bu emperyalizmin dayattığı kültürel hegemonyaya teslim mi oluyor? Sizce bu gelecekte biz dünyalıları yararlı bir noktaya götürecek mi?
Ceren Sungur donanımlı biri ama daha çok tarih alanında.Siyaset falan pek bilmiyor diye biliyorum.Ama Kurtuluş savaşı dönemlerini iyi biliyor.Kendi kanalında bu zamanları uzun uzun anlatmıştı.
Saltuk Buğra Yurteri'nin anlatımı çok telaşlı. Asalak kelime kullanımı çok fazla. Diksiyon problemini aşarsa onun konuştuğu bölümleri de dinleyebilirim.
çünkü bu problemleri sürekli etnik ayırarak konuşuluyor ve diğer etnik gruplar da düşmancıl yaklaşıyor, sonra şöyle oluyor böyle oluyor ve birbirini gösteren spiderman görseline dönüyoruz, yine. Bartu da "bakın biz kimseyi dışarıda bırakmadan sorunu çözmeye çalışıyoruz." mesela Suriyelilerin, Suriye'ye geri gönderme projesinde tabiikide Suriyeliler silah vb araçları kullanarak karşı çıkacaklar. Olan bize olacak, hiçbir etnik köken ayırt etmeden bunu çözdüğümüzde ise hem Suriyeliler hem de biz olabilecek en az zararla hatta faydayla masadan ayrılmış olucaz. Bu her şey de böyle, etnisiteden Türkiye'yi böl ( özellik Türk-kürt olarak) sen istediğini yap. Bu konu bu kadar görülemeyecek bir şey değil ki.
adam Türkçülük ve Kürtçülük akımlarının sürekli birbiriyle çatışması yüzünden İslamcıların kırk yıldır iktidarda kaldığını söylüyor, diğer programlarını izle Bartu abinin anlarsın. Türk Kürt birliği sağlanmadan islamcıları yenmek mümkün değil. seçimi bile sahte pkk videosuyla kazanmış adamlar daha ne anlatsın Bartu Bölükbaşı.
Seviyorum bu programı. Yalniz bu ulus meseleleri hala kafama yatmış değil. Türk kelimesi mesela o kadar etnos ile iç içe ice geçmiş geliyor ki bunun ulus bağlamında yeniden inşa edilmesi imkansiz geliyor. Özellikle konu kürt meselesine gelince ne yapilmasi gerektiğini anlamış değilim. Türklük hukuki bir zeminde birleştirici olsun falan demek kürt kimliğinin de bu yapida erimesine ortam hazırlayabilir diye düşünüyordum. Sonuçta şimdiye kadar ve hala da resmi söylem bu yönde ve kürtlerin durumu ortada. Sırf güncel siyaset yüzünden iktidar karşısında konumlanabilmek için kemalizmi kemalist ulusculuğu savunmak gerekiyor mu illa? 1920lerde ilerici bir haraketti bu tamam da 2020lerde en azından entelektüel olarak daha ilerisini ulussuz sınırların olmadığı kimliği değil de sınıfı konuşmak gerekmiyor mu? Son olarak da şunu eklemek istiyorum. Söylemi güncel siyaset üzerinden şekillendirdiğimizde Bartu'nun dediği gibi Suriyelileri salalım avrupanin üzerine milyonlar ölsün bunu koz olarak kullanalım deme noktasina geliyoruz. Bartu'yu severim ama bu fikir çok rahatsız edici. Bunlar eğitimsiz gerici gruplar diye her seferinde vurgulamak da öyle. Zaten milyoner adamların göç derdi yok. Suriyelinin Afganın işçisi sırf gericiliğe itildi diye ölecek. Bunu bir politika olarak kabul etmeyi yanlış buluyorum. Bilmiyorum kaç tane sağcı izliyordur bu yayınları ama biz bizeyiz işte trockistiyle stalinistiyle. Biliyoruz kimlerin suçlu olduğunu. Nasıl mücadele edeceğiz onu daha çok tartışsak tadından yenmez bu yayınlar.
Hocam ulusu tanımlamak için nerede Türk kelimesinin kullanılmasının gerekliliğinden bahsediyorlar burada? İlk yayınlandığında dinlemiştim de unutmuşum. Bartu da sanki Türklükte değil de bir Türkiye ulusunda ortaklaşalım diyor gibi geliyor bana. Ayrıca da Kemalist ulusçuluğu savunduklarını da düşünmüyorum, özellikle Saltuk için bunu söyleyebilirim. Daha çok zamanında Kemalist ulusçuluğun bir ilerici hareket olması itibariyle o devrimci, ilerici ruha sahip çıkmamız sol olarak daha doğru olur diyorlar, önemli bir temel olarak görüyorlar. Yorumun son kısmında ne demek istediğini anlayamadım maalesef hocam. Ülkeye gelen mültecilerin çağdaş insanlar olmadığı kesin değil mi zaten? Yarattıkları en temel problem de bu zaten. O sebeple bunun tekrar edilmesindeki problemi ben anlamadım. Saygılar.
Türk kelimesini kullanalım dediler mi simdi ben de emin olamadım baştan izlerim tekrar ama Türk de Türkiye de bana etnik isimler olarak geliyor. Tabi farklı bir şey demeleri mümkün değildir belki hukuken bilemiyorum. Belki ben yanlış anlıyorumdur ama sınıftan çok ulus konuşuluyor gibi hissettim. Mülteci konusunda da söylemek istediğim şuydu, evet çağdaş değiller zaten ama onların eğitilmesi çağdaşlaşması da solun sol aydınların görevi değil mi? Bir ülkenin dış politikası olarak insanların böyle feda edilebileceğini konuşmak bana dogru gelmiyor. Ki burada devrim şehidi falan olmaktan bahsetmiyorum. Açalım kapıları söylemi avrupaya karşı bir koz veya silah olmamalı sadece. Göçmen işçilerin de örgütlenmesi mücadelenin bir parçası olması gerekir diye düşünüyorum.
Hocam çok güzel söylüyorsun ama çok idealize bir düşünce bence. Öncelikle bu insanlarla kültür dokularımız birbirine hiç denk değil. Beraber yaşamamız imkansız gibi gözüküyor ki bunu insanların mülteci rahatsızlığından bunu anlayabiliriz ki mülteciler de buraya entegre olmak istemiyorlar. Rahatsızlığın temel sebebini ırkçı bir milliyetçilik olarak tanımlamak bu yüzden doğru olmaz. ["Bu insanları Avrupa'ya yollayalım ne olursa olsun" hem teorik hem pratik düzlemde doğru bir düşünce mi elbette tartışılabilecek ciddi ve detaylı bir konu o yüzden değinmeyeceğim oraya çok.] Bunun dışında da Türkiye'nin bundan sonra sadece artarak ilerleyecek nüfusu kaldırabilecek ne bir planlaması ne de üretim, istihdam, eğitim yapısı var. Bu insanları nesiller boyu çağdaşlaştırıp entegre etmemiz aile içini değiştirmemizin imkansızlığı, başka bir kültürü kabul etmeyecek olmaları gibi basit sebepler dışında bu sebepten de mümkün gözükmüyor. Eğer radikal şekilde daha az sayıda olsalardı bu düşünülebilirdi (Türkiye'de yaşayan herhangi bir gruptan çok daha hızlı ürediklerini göz önünde bulundurmak lazım). Yani bahsettiğin şeyin gerçekleşmesi tamamen Türkiye'nin ekonomik kapasitesinin buna yetersiz olmasıyla da açıklanabilir. Bartu'nun dediği şekilde "Avrupa'ya gidecek insanlar Türkiye ve başka ara ülkelere geliyor" şeklinde düşünmek bu açıdan mantıklı olur. Daha gelişmiş kapitalist ülkelerde ekonomik değil kültürel sebeplerle orada istenmiyorlar, bizde ise hem ekonomik hem kültürel sebeplerle büyük yük olarak duruyorlar. Bu sebeple olası çözümler arasında ya vatanlarına geri gitmelerinin sağlanması ya da göçün başka bir yere yönlendirilmesi var gibi gözüküyor ilk bakışta.
@@yigitgulmez4377 ben de zaten kontrolsüz göçü savunmuyorum. Yalnızca bazen solda da bu grupların insan olduğunu unutuyor gibiyiz. Oturup hepsini tek tek değiştirmek mümkün olmasa da Zafer partisi gibi grupların söylemlerinden nerelerde farklılaştığımızın üstünde durmak gerek en azından. En azından sorunun suriyeli ya da Afgan değil islamci sağ düşünce olduğunun üzerinde daha çok durabiliriz. Ya da bunu tartışabiliriz. Kültürel farklılık dediğimiz şey yoksa kimin ne yediği ne içtiği değil. Islamcı türklerin problemleri neyse bunların problemi de o. Belki tek fark bir aidiyet meselesi, buradaki kadını "anası bacısı" olarak görmemesi bu göçmen grupların vs. Türkleri çağdaşlaştırma da bu aidiyet hissi üzerinden yürüyorsa da sonunda Avrupalı gibi olacağız demek. En çağdaş biziz çünkü biz şu şu sınırlar içerisinde yaşıyoruz demeye gelecek. O zaman da bu "gerici kültürlerden" olan insanları ispanya gibi yunanistan gibi vurmamızın önüne ne geçecek? Dediğim gibi benim de kafama yatmış değil bir sonuca varabilmiş değilim. O yüzden konuşalım diyorum.
bir sonraki bölümde bartu abinin konuşma tarzı niye bu kadar havalı bunu tartışabilir miyiz??? ülkedeki herkesin aptallığından bıkmış gibi bir konuşma tarzı var. aklıma umut sarıkayanın serdar ortaç karikatürü geliyor. tam "her şeyin farkındayım ve bu durumdan hiç memnun değilim" sesi var adamda
Summary The text discusses various topics including historical events, political figures, the price of meat in Istanbul, and the Kemalist perspective. It also touches on the issue of Turkish identity and nationalism, as well as the recognition of ethnic identities in Turkey. The text emphasizes the need for a global perspective and the interconnectedness of national movements. Highlights The text discusses historical events, political figures, and the price of meat in Istanbul. It highlights the importance of Turkish identity and nationalism, as well as the recognition of ethnic identities in Turkey. The text emphasizes the need for a global perspective and the interconnectedness of national movements. [📚] The text discusses historical events and political figures. [💰] It highlights the issue of the rising price of meat in Istanbul. [🇹🇷] The importance of Turkish identity and nationalism is emphasized. [🌍] The text emphasizes the need for a global perspective and interconnected national movements. NoteGPT
1:36:32 burdaki tehlike değişim olduğu zaman hep daha da sağa kayan bir değişimin olması değil mi? Ben de batının göçmen politikasını desteklemiyorum ama kendilerini öyle bir çıkmaza soktular ki, göçmen krizi arttıkça batı ülkelerinde her biri birer nazi ülkesine dönecek diye de korkuyorum. Çözüm ne gerçekten bilmek zor.
Çekiçcast, Çekiçcast! Kısa bir aradan sonra yine beraberiz. Bartu ve Saltuk taşındı, Bartu taşındığı için sesi biraz yankı yapıyor ama hallederiz önümüzdeki bölümlerde. Beğeni ve yorum atmayı unutmayın. Nitelikli eleştiriler başımızın tacı. Nitelikli yorumlarla sizler de programa katkı sağlayabilirsiniz.
Ne kısası 😮
Bartu bence İslamcıların milleti konusunu fazla kafaya takmış. Yeni nesil sekümillerin "dövletimi eleştirenlerin soyu kırıktır zaten ağbi" argümanını yeniden üretiyor. O İslamcıları ister Türk olsun ister Yunan olsun onları etnik kökenleri üzerinden ifşa etmek İslamcılar üzerinde de solcular üzerinde de hiçbir etki yaratmayacaktır, sadece sağcıların ağzına sakız vermiş olacaktır. Bizim amacımız bu adamların fiziki işleme geçmesini engellemek sonuçta.
Nagihan hocadan selam Bartu
bir bölümde de işçi haklarını, türkiye'de işçi haklarının avrupa'ya göre çok geri olduğu halde neden kimsenin umrunda olmadığını konuşursanız çok güzel olabilir. her gün iphone fiyatı karşılaştırılıyor ama yıllık izin karşılaştırılmıyor. buna anlam veremiyorum.
Çünkü toplum bilinci ve örgütlenme sistematik olarak yok edildi. Hakkını savunan toplumu hangi sermaye ister. Peki avrupada sermaye yok mu var ama toplum çok önceden bir bilinç kazanmış. Türkiye ucuz iş sınıfında kalsın diye sermaye elinden geleni yapıyor. Nedeni bu diye düşünüyorum.
çünkü işçiyi siken yine işçi bu yüzden konuşulmuyor.
solcu kemalist bir ailede yetiştim. buna rağmen son yıllarda etnik milliyetçiliğe ve azınlık siyasetine kapılıp gitmiş olan soldan soğumuştum. solu, tarihin dehlizlerinde kalmış argümanlardan kurtarma ve türkiyedeki kemalist devrimi ileriye taşıma emelinde ve duygusunda insanlar olduğu için umudum yeşerdi. her fikirde uyuşmasam da ilericilik iyidir yeğdir. teşekkürler çekiçcast!
bartu tokatlaya tokatlaya konuşuyor valla, bir zır cahil olarak "abe adam doğri söylüyür" diye dinliyorum.
barıştığınıza çok sevindim abi
Bartu, Saltuk'u bıçaklamış, Günhan da ikisini camdan atmış.
TKPli Saltuk Buğra Troçkist Bartu abinin kafasına buz baltası vurmuş sonra Günhanın araya girişiyle olayı tatlıya bağlamışlar khgfbkıhkkk
HAYAT TEKRAR BAŞLADI
Çekiçcast çekiçcast. Cehaletimi yüzüme vuran fantastik program. Emeğinize sağlık abilerr
Çok önemli bir iş yapıyorsunuz teşekkür ederiz.
Naaptın'da ülke yönetme FRP'si yapmışlardı bir ara Deniz'i de Cumhurbaşkanı yapmışlardı bir bölümde o bölüm gibi bir bölüm olsa Bartu'yu da Cumhurbaşkanı yapsalar.Mert Günhan kenardan Femen geldi eylem yaptı.Regl kanı attılar falan dese Bartu'nun tepkisi nasil olurdu cok merak ediyorum 😂
I see your ATEŞ MECLİSİ agenda bro 👌🏿
Sırf bu program için internete para veriyorum:) ve bir gün biterse gider neti kapatırım ona göre.
Beklediğim bölüm, teşekkürler!!
ne güzel konuşuyorsunuz, şahane bir ekip.
Oh be bitti sanmıştım aşırı mutlu oldum
Kesinlikle mücadele azmi veriyorsunuz abilerim. Çok teşekkürler.
Güllerin gülü gelmiş. Yokluğunuzda duvarlara enternasyonal söyledik, geceleri kendi kendimize natoya sövdük.
HAYAT BAŞLADI
susamıştık çekiçcast'e harika bir bölümle döndünüz teşekkürler. 🧡
yeeeeey
Uzun zamandır dinlediğim en dopdolu içerik oldu. Tekrar tekrar dinlerim.
Abi biliyorum normalde Spotify ve TH-cam dışında platformlara çıkarmıyorsunuz içeriklerinizi. Hatta kimi zaman Spotify'a da gelmiyor bilindik sebeplerden ötürü. Ama rica etsem Çekiçcast için, şöyle bir iki tane özel hastane ile en azından anlaşarak, damardan alma opsiyonu da sunar mısınız?
fujjjyjjujıujyjuuju +1
Geçenlerde Kocaeli Üniversite'sinin düzenlediği Marmara Kariyer Fuarı'na İlber Ortaylı geldi. Konuşma yapmak için, 6 basamakla ücret talep etmiş üniversiteden.
az önce "altı basamak? On bin mi bin mi oluyor, diye baktım arkadaşlar yüz bin oluyormuş. Şuan fakirliğimdeki para sınırı dank etti on binden sonra ne oluyor diye iki saat düşündüm. Korkunç.
Eski fetöcü bu kadar pohpohlanırsa olacağı bu😅
yine mükemmel bir bölümüyle daha çekiçcast devam ediyor ve ben de sabırsızlıkla bir başka bölümünü bekliyorum.
Genelde emperyalizmin ve kapitalizmin yarattığı sorunlardan bahsediyorsunuz fakat sosyalizmin bunları nasıl çözeceğinden yeterince bahsetmiyorsunuz bence. Sosyalist bir devlet, toplum ve ekonomi nasıl olmalıdır size göre bundan bahsedebilir misiniz?
Avrupa dışında gelişmiş diyebileceğimiz ülkeler var ya, Japonya, Tayvan vs. artık her neyse. Bunları ne yapalım, nasıllar, bunlarla kanka olalım mı? falanlar filanlar. Dinlemeyi en sevdiğim 3 abim Rusya'dan, Avrupa'dan sonra biraz da bunlar hakkında bir iki kelam eder misiniz? Biraz değil baya bi geniş soru oldu, hatta sorudan çok havada bi cümle gibi oldu ama oldu gibi.
Sınırları açıp ittirme konusu acayip bi konu. Göçmenlerin bu bilinçle sınırlara dayandığını görmek gerçekten herkesin ideolojisi farketmeksizin mücadele azmini ikiye katlar
Bir bölümü baştan sona Rus devrimine ayırırsanız harika olur. Çok güzel bölümdü teşekkürler.
İşte çekiç, işte cast! Bu yorumu daha önce yaptım gibi geliyor ama bu önemli değil, önemli olan Çekiçtir, Casttir!
bu üçlüyü günlerce dinlerim .
yiğitcan erdoğan bu iki misafirle tartışmaya yanaşır mı acaba. geçen hngka'da "sen çekiçcast'te komünist komünist konuşuyorsun bizim de futbol serimiz devam edicek tabii" demişti, acaba buradaki argümanlar hakkında ne düşünüyor.
yiğitcan dünya sikime minare götüme takıldığı için bulaşmak istemez gibime geliyor. gerçi güzel olurdu
Kendim ettim kendim buldum
Gül gibi sararıp soldum
Eyvah eyvah eyy
Özlemişim, ufkum kapanıyordu tekrar açılmaya başladı şükür
Türkiyeli yiğitcan bu bölümdeki göçmen muhabbetini dinlese ne düşünür acaba. Kapitalizmin yılmaz savunucusu solcum benim :DDD
ne yani şimdi palpatine'i iktidara getiren jedi tarikatı da mı yetmez ama evetçi oluyor 😡?
Abiler öncelikle ağzınıza sağlık, bu tarz konulara hiç ilgisi olmayan biri olarak fena tutuldum bu seriye. Bu bölüm de yine çok güzel, çok keyifli bir bölüm olmuş, akıp gidiyor. Benim hocalarıma bir sorum var: Bu "Türkiyelilik" kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz? İlk çıktığından beri teoride bütünleştirici ve birleştirici gibi durduğunu düşünsem de günümüz koşullarında, özellikle de liberaller ve iktidar trolleri tarafından, Türklük kavramına bir saldırı olarak "Türkiye'yi Türksüzleştirme" politikalarına alet edildiğini hissediyorum. Sizler ne dersiniz acaba?
Bu podcast serisini ilk kez dinledim.
Tek kelimeyle harikaydı. Agziniza sağlık.
Avrupa sınırlarını açalım dediğiniz yerde ben de kendimi tutamadım, 'işte yapılması gereken bu!' diye bağırdım evde. Harikasınız.
İlber Ortaylının sonunda konuşulması iyi olmuş 👏👏 güzel konular seçilmiş
Taylan Kara'nın ; İlber Ortaylı ve Celal Şengör’e “Cumhuriyetçi aydın” muamelesi yapmak adlı yazısını okumanızı tavsiye ederim.
Çok başarılı bir içerik, nasıl olduysa gözümden kaçmış bu program.
Kısa da olsa Ferhan Şensoy'a değinir misiniz, hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum. Ben hayatının büyük kısmını napolitize geçirmiş süt bir birey olarak çok şaşırdım kitaplarına ve oyunlarına. Şu an kimsenin çıkıp bir yandan politik mesajlar yüklü oyunlar yazıp, oynayıp bir yandan da 2000 kez tekrarlanacak, siyasal islama, güncel siyasetçilere giydirdiği bir oyuna sahip olabileceğini düşünmüyorum. Kaldı ki bu konularda kitaplar yazacak falan. Stand upçılar tek şakadan nezarete alınıyor, değişim çok enteresan.
Oh beee çekiçcast geldi yine bilgiye doyduk. Gün Zileli, 77 kanlı 1 Mayıs'ı için Flutv'de ki programda "öyle Continental otelden ateş edilme falan yok" demişti. TKP ile Maocular arasındaki çatışmadan kaynaklı olduğunu söylemişti. Yani ilk çatışma böyle başladı sonrasında polisin müdahalesi işi başka boyuta çevirmiş. Bu konu hakkında ve Gün Zileli hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Bu geç kalma için faiz isteriz. Ek bölüm gelsin :S
2 saat 14dk… yetmeyince yetmiyor iste😔😔
Güzel yayındı yine
Sonundaaaa
Belki bir sonraki cekiccast’e yetisir ve sorum gorulur 🥲 secmen sosyolojisi temali okuma yapabilecegim bir kaynak,icerik vb. önerisi var midir hocalarimiziin?
Şurada şöyle bir yanlış aktarım olmuş aslında. Milliyetler sorununda Lenin daha federatif bir yapı istiyor ama Stalin, Milliyetler Komitesi başındaki kişi olarak, konfederasyon tipi bir yapı ve çok daha merkeziyetçi bir yönetim talep ediyorlar. Fakat bu konuşmalar daha birçok farklı ulus ve devlet daha Bolşeviklerin safına katılmadan ve ülkeye dahil olmadan yapılıyor. Zaten belli bir süre boyunca da Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti olarak anılıyor ve kararlaştırılıyor. Ama ne zamanki işte Ukrayna ve diğer cumhuriyetler de Rusya Sovyetleri'nin yanına katılıyor (savaşlardan sonra), işte tam da o zaman Sovyetler'in bir federasyon olarak kapsayıcı olması gerekliliği doğuyor. Zaten tam da bu yüzden Sovyetler Birliği ancak resmi olarak 1922 yılında kurulabiliyor. Bartu'nun dediği fakat şurada doğru; Stalin zaten uzun yıllardır Rus İmparatorluğu altında birçok halk yaşadı o yüzden konfederasyon olarak Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) olarak kalınmasının bir sakınca kalmayacağını hatta isyanları engelleyebileceğini söylüyor. Tabii en sonunda Lenin'in daha çok baskısıyla federasyon tipi bir yönetim mekanizması benimsenince, ülkenin adının değişmesi genel kabul görüyor. Bunun dışında, tam olarak Stalin'e Rus şovenisti ve savunucusu demek pek doğru olmaz.
Agziniza saglik, bir bolumde de spor sosyolojisinin ezilen toplumlar uzerindeki etkilerini dinlemek keyifli olur
Gerçekten pastırma diye bir şey vardı, artık baharatlı kırmızı plastik yiyoruz.
Pastırmayı ara ki bulasın. Resmen Ermenilerin yaptığı versiyonunu yer olduk.
Aynı şekilde sucuk da kalmadı. Sucuk diye sarımsak basılmış %90'ı su ve yağ yiyoruz.
Bartu çok fazla yalçın küçük referansı veriyor ama ben katıldığı televizyon programlarında ki saçmalamalarını gördükten sonra adamı ciddiye alıp kitaplarını okumaya cesaret edemiyorum. Bir programda yalçın küçük ne zamandan önce söyledikleri ciddiye alınmalı hangi kitapları okunmalı değinirse sevinirim.
Yalçın Küçük o saçmaladığı dönemlerde bile ülke adına en ciddi fikirleri ortaya atıyordu. Kendisinin ciddiye alınmayacak hale gelişi artık demans belirtilerinin başladığı son bir iki senesidir. Sabetayizm üzerinden o teorileri atarken cidden bıkkınlık vermişti
Ancak 2000'lerdeki çalışmalarının çoğu ciddidir Yalçın Küçük'ün
Adamın aşırı hareketlerine takılmayın, ne dediğine bakın biraz, yalnız elli farklı şeye referans verir her konuda binbir kitaba gönderme yapar İlber Ortaylı bile o adam kadar referans vererek konuşmaz.
+1
İşte!! Sonunda geldi gönlümün efendisi❤
THIS IS FIRE 💥💥💥
Gelecek bölümde Gün Zileliyi de konuşabilir misiniz?
Sayın Bartu Bölükbaşı'nın TKP'den uzaklaşıp TİP'e yakınlaşmasının sebebi nedir veya bu tespit doğru mudur?
Yeni bölüm nerede şefim?
Özledik be kardeşim yalan mı söyleyelim
BUNUNLA BİRLİKTE YENİ SOSYALİST DEVRİMİ YAPIYORUZ 🔥🔥🔥🗣🗣🗣🗣🗣💯💯💯💯💯
K3NDKWMSLWNDKWJSK4F
Programı izlemeye başladığımdan beri saçlarım giderek kısalıyor😅
Saltuk dostum konuşurken çok fazla yarıda bırakıp başka konuya atlıyorsun bide şöyle bir şey var diyip dağılıyorsun ve yarıda kalıyor çoğu söylediğin şey ve çok karmaşık hal alıyor bilgin olsun dostum. Onun haricinde ağzınıza sağlık mükemmelsiniz 🙏
Niye bu kadar bekletiyosunuz olum iki-üç nato'ya ve amerikancılara sövmeden boydan girmenizi dinlemek istiyorduk kaç haftadır.
Ben 3 tane sosyalist bir araya gelince tartışıp fraksiyona ayrıldı sanmıştım
İdeal sosyalist devlet ile günümüz Norveç sosyal demokrasisini karşılaştırılması güzel bir konu olabilir
Bartu abim yine doğruları tükürmüş, helal be abim.
Sonunda geldiiiii
Ağzınıza sağlık, umarım devamı gelir çok faydalı oluyor. Dinleyici arkadaşların sürekli paylaşarak bu tarz yayıncılık örneklerini artırması gerekli bence. Meydan Jahrein gibilere bırakılırsa iş işten geçmiş olacak. Koca bir neslin beyninin yıkanmasına izin vermemek lazım.
Bartunun 1:07:15 kısmında bahsettiği olayın tam olarak aynı günde bir başka örneğini görmüş olmak da çok hoş bi tesadüf oldu tebrik ediyorum.
Bartu: "Sen öyle bi dehşet yaratmışsın ki ülkenin ermenisi islamcılık ve türk düşmanlığı yapıyor"
Etyen Mahçupyan: "Laik kesim Türkiye'yi yönetmeyi hak etmiyor. Sizin dışınızdaki insanlar çoğunlukken Türkiye bizim istediğimiz gibi yönetilsin demek kibrin üst noktasıdır."
ilber ortaylıyıda katıldığı düğünden aylar önce analiz edip haklı çıkmıştı, adam kahin amk hufjuhjjkjkjj
Baldur's Gate 3'ten beni 2 saatliğine koparabilecek tek şey Çekiçcast olabilir
İş güçten arta kalan bütün zamanımı Baldur's Gate'e gömdüğümden bu biraz iyi geldi.
Kapitalizm Ubisoft'tur, soyalizm Larian Studios.
Ubisoft sorsan yüksek kaliteli işler yapan saygın bir firmadır, ancak dolandırıcıdan farkı yoktur, o şaşaalı başarının altı üstü kapatılmış başarısızlıklarla doludur.
Larian Studios bir işi yaptı mı düzgün yapar. Evet herkese hitap etmez, öyle bir çabası da yoktur, yaptığı oyun mükemmel olur. Sıra tabanlı oyunları sevmeyen cahillere yaranacağım diye Bethesda'ya bağlamaz.
sosyalizm za-um falandır bence ama neyse asdasdfgg
Ne kadar aynı fikirde olduğum bir grup insan ❤
Devam 👍
I was watching this post and then my neighbor came and we watched it together. He said this post really changed his life and it touched my heart. My village people are so grateful. Am proud to say cool post wow thanks for sharing!!
what?! you're english follower of the çekiçkæst?
değil@@anarkocarsamba
Seçim değerIendirmesi?
Bir sonraki bölümde eğitimi konuşabilir misiniz
Osmanlı en çok balkanlara yatırım yapmasına rağmen bir yer ne kadar uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalmışsa o kadar sıkıntılı bir konumda. ancak bu sadece bu adamlar Osmanlı yüzünden rönesans görmedi ondan böylece diye geçiştirilemez diye düşünüyorum. bunun sebebi asıl olarak nedir? İlgili bir kaç fikriniz varsa dinlemeyi çok isterim.
Senede 1 bölüm çekiçcast çekiçcast çekiçcast
elinize sağlık
Ağzınıza sağlık ancak Vietnam'ın Çin karşıtı bir çizgiye geçtiği bilgisi yanlış. Vietnam son yıllarda ABD ve NATO ülkeleri ile ilişkilerini geliştirdi fakat Çin'den kopması veya Çin'i karşısına alması söz konusu değil. Aralarındaki ekonomik işbirliğinin boyutuna bakıldığında bunun imkansız olduğu çok net görülüyor. Vietnam şu an, 20 yıl önce Çin ne yapıyorsa onu yapıyor.
Kuruduk ağabey. 7. bölümü salın
Kullandiginiz bazi terimleri bize de açiklarsaniz, ortamlarda satabiliriz.
Öncelikle program için teşekkür ediyorum, şu toksik ortamda adeta nefes almak gibi geliyor.
Bir süredir düşündüğüm ama kimse ile paylaşamadığım bir düşüncem var sizlerin görüşünü almak isterim.
Tarihsel olarak ülkemizde 2 durumun çakıştığını düşünüyorum aslında iç içe ve birbiri ile direkt ilişkili 2 durum bu..
1. Ekonomik krizden dolayı orta-sınıf ın giderek fakirleşmesi ve hizmet sektörünün genişlemesi ile beraber aslında literatürde k.burjuva olarak nitelenen bu sınıfın hem ekonomik, hem sosyal, hem de sınıfsa olarak proleterleşmesi
2. Ülkenin gerici ve aydınlanma karşıtı iktidar yapısından dolayı yukarıda bahsi geçen kesimin aynı zamanda aydınlanmacı ve siyasi islama muhalif geniş bir kitleyi oluşturması..
Bu durum, ilerici bir sıçramanın yada aydınlanmacı bir iktidarın için bu kesimlere yaslanarak ortaya çıkarılabilmesine imkan verir mi? ( yani işçi sınıfının değişen yapısı ve klasik işçi sınıfının gericileştirilmesinin ilacı olarak)
Çok mu naif yada uçuk düşünüyorum ??
Klasik k. burjuva devrimciliği mi bu ??
Teşekkürler.
hazır arap ulusçuluğu konusu açılmışken bir sonraki bölümde lübnan, israil-lübnan savaşı, hizbullah, fadlallah, hasan nasrallah vs üstüne konuşabilir misiniz???
❤
Sosyalizm gelmeden refah gelmezse güney kore japonya gibi ülkeleri nasıl açıklıyorsunuz? Sovyet rusya nerde hata yaptı da yıkıldı? Bu iki konuyu konusursanız süper olur. Seviliyorsunuz
Sovyetler Birliği devlet kapitalizmi
Benim bu Amerikan emperyalizmi ile ilgili merak ettiğim bir sorum var. Amerikalılar uzun zamandır birçok ülkedeki insanları kendi kültürü ile devşiriyor. Filmler, Kitaplar, çizgi romanlar, şarkıcılar vb. Popüler kültürle yapıyorlar bunu. Özellikle ilginç olduğunu düşündüğüm Vietnam örneği var. Peki bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz sizce dünya bu emperyalizmin dayattığı kültürel hegemonyaya teslim mi oluyor? Sizce bu gelecekte biz dünyalıları yararlı bir noktaya götürecek mi?
Bir dahaki bölüm Sevan Nişanyan gömüş gelir mi❤❤
sosyalizm is back
Mert abi bu programa konuk olarak Ceren Sungur Hanımı çağırsanız keşke mükemmel olur
Ceren Sungur donanımlı biri ama daha çok tarih alanında.Siyaset falan pek bilmiyor diye biliyorum.Ama Kurtuluş savaşı dönemlerini iyi biliyor.Kendi kanalında bu zamanları uzun uzun anlatmıştı.
podcastin şöyle bi sorunu var bence,uzun anlatılan kısımlarda çoğu zaman kimse birbirini dinlemiyor ve orada biraz konu bütünlüğü bozuluyor.
Javier Milei ve yaptıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?
1.07.04 Bartu kimden bahsediyor?
ben de merak ettim. yorumlarda da bulmadım.
Soğan gibime geldi
@@yagmur.6349 o Azeri
Saltuk Buğra Yurteri'nin anlatımı çok telaşlı. Asalak kelime kullanımı çok fazla. Diksiyon problemini aşarsa onun konuştuğu bölümleri de dinleyebilirim.
Konuyu sürekli etnik meselelere getirmeseniz daha iyi olacak ,özellikle arkadaşın konuyu Kürtlere getirmesini çözemedim.
çünkü bu problemleri sürekli etnik ayırarak konuşuluyor ve diğer etnik gruplar da düşmancıl yaklaşıyor, sonra şöyle oluyor böyle oluyor ve birbirini gösteren spiderman görseline dönüyoruz, yine. Bartu da "bakın biz kimseyi dışarıda bırakmadan sorunu çözmeye çalışıyoruz." mesela Suriyelilerin, Suriye'ye geri gönderme projesinde tabiikide Suriyeliler silah vb araçları kullanarak karşı çıkacaklar. Olan bize olacak, hiçbir etnik köken ayırt etmeden bunu çözdüğümüzde ise hem Suriyeliler hem de biz olabilecek en az zararla hatta faydayla masadan ayrılmış olucaz. Bu her şey de böyle, etnisiteden Türkiye'yi böl ( özellik Türk-kürt olarak) sen istediğini yap. Bu konu bu kadar görülemeyecek bir şey değil ki.
adam Türkçülük ve Kürtçülük akımlarının sürekli birbiriyle çatışması yüzünden İslamcıların kırk yıldır iktidarda kaldığını söylüyor, diğer programlarını izle Bartu abinin anlarsın. Türk Kürt birliği sağlanmadan islamcıları yenmek mümkün değil. seçimi bile sahte pkk videosuyla kazanmış adamlar daha ne anlatsın Bartu Bölükbaşı.
cekiccast cekiccast cekiccast
Seviyorum bu programı. Yalniz bu ulus meseleleri hala kafama yatmış değil. Türk kelimesi mesela o kadar etnos ile iç içe ice geçmiş geliyor ki bunun ulus bağlamında yeniden inşa edilmesi imkansiz geliyor. Özellikle konu kürt meselesine gelince ne yapilmasi gerektiğini anlamış değilim. Türklük hukuki bir zeminde birleştirici olsun falan demek kürt kimliğinin de bu yapida erimesine ortam hazırlayabilir diye düşünüyordum. Sonuçta şimdiye kadar ve hala da resmi söylem bu yönde ve kürtlerin durumu ortada. Sırf güncel siyaset yüzünden iktidar karşısında konumlanabilmek için kemalizmi kemalist ulusculuğu savunmak gerekiyor mu illa? 1920lerde ilerici bir haraketti bu tamam da 2020lerde en azından entelektüel olarak daha ilerisini ulussuz sınırların olmadığı kimliği değil de sınıfı konuşmak gerekmiyor mu? Son olarak da şunu eklemek istiyorum. Söylemi güncel siyaset üzerinden şekillendirdiğimizde Bartu'nun dediği gibi Suriyelileri salalım avrupanin üzerine milyonlar ölsün bunu koz olarak kullanalım deme noktasina geliyoruz. Bartu'yu severim ama bu fikir çok rahatsız edici. Bunlar eğitimsiz gerici gruplar diye her seferinde vurgulamak da öyle. Zaten milyoner adamların göç derdi yok. Suriyelinin Afganın işçisi sırf gericiliğe itildi diye ölecek. Bunu bir politika olarak kabul etmeyi yanlış buluyorum. Bilmiyorum kaç tane sağcı izliyordur bu yayınları ama biz bizeyiz işte trockistiyle stalinistiyle. Biliyoruz kimlerin suçlu olduğunu. Nasıl mücadele edeceğiz onu daha çok tartışsak tadından yenmez bu yayınlar.
Hocam ulusu tanımlamak için nerede Türk kelimesinin kullanılmasının gerekliliğinden bahsediyorlar burada? İlk yayınlandığında dinlemiştim de unutmuşum.
Bartu da sanki Türklükte değil de bir Türkiye ulusunda ortaklaşalım diyor gibi geliyor bana. Ayrıca da Kemalist ulusçuluğu savunduklarını da düşünmüyorum, özellikle Saltuk için bunu söyleyebilirim. Daha çok zamanında Kemalist ulusçuluğun bir ilerici hareket olması itibariyle o devrimci, ilerici ruha sahip çıkmamız sol olarak daha doğru olur diyorlar, önemli bir temel olarak görüyorlar.
Yorumun son kısmında ne demek istediğini anlayamadım maalesef hocam. Ülkeye gelen mültecilerin çağdaş insanlar olmadığı kesin değil mi zaten? Yarattıkları en temel problem de bu zaten. O sebeple bunun tekrar edilmesindeki problemi ben anlamadım.
Saygılar.
Türk kelimesini kullanalım dediler mi simdi ben de emin olamadım baştan izlerim tekrar ama Türk de Türkiye de bana etnik isimler olarak geliyor. Tabi farklı bir şey demeleri mümkün değildir belki hukuken bilemiyorum. Belki ben yanlış anlıyorumdur ama sınıftan çok ulus konuşuluyor gibi hissettim. Mülteci konusunda da söylemek istediğim şuydu, evet çağdaş değiller zaten ama onların eğitilmesi çağdaşlaşması da solun sol aydınların görevi değil mi? Bir ülkenin dış politikası olarak insanların böyle feda edilebileceğini konuşmak bana dogru gelmiyor. Ki burada devrim şehidi falan olmaktan bahsetmiyorum. Açalım kapıları söylemi avrupaya karşı bir koz veya silah olmamalı sadece. Göçmen işçilerin de örgütlenmesi mücadelenin bir parçası olması gerekir diye düşünüyorum.
Hocam çok güzel söylüyorsun ama çok idealize bir düşünce bence.
Öncelikle bu insanlarla kültür dokularımız birbirine hiç denk değil. Beraber yaşamamız imkansız gibi gözüküyor ki bunu insanların mülteci rahatsızlığından bunu anlayabiliriz ki mülteciler de buraya entegre olmak istemiyorlar. Rahatsızlığın temel sebebini ırkçı bir milliyetçilik olarak tanımlamak bu yüzden doğru olmaz. ["Bu insanları Avrupa'ya yollayalım ne olursa olsun" hem teorik hem pratik düzlemde doğru bir düşünce mi elbette tartışılabilecek ciddi ve detaylı bir konu o yüzden değinmeyeceğim oraya çok.]
Bunun dışında da Türkiye'nin bundan sonra sadece artarak ilerleyecek nüfusu kaldırabilecek ne bir planlaması ne de üretim, istihdam, eğitim yapısı var. Bu insanları nesiller boyu çağdaşlaştırıp entegre etmemiz aile içini değiştirmemizin imkansızlığı, başka bir kültürü kabul etmeyecek olmaları gibi basit sebepler dışında bu sebepten de mümkün gözükmüyor. Eğer radikal şekilde daha az sayıda olsalardı bu düşünülebilirdi (Türkiye'de yaşayan herhangi bir gruptan çok daha hızlı ürediklerini göz önünde bulundurmak lazım). Yani bahsettiğin şeyin gerçekleşmesi tamamen Türkiye'nin ekonomik kapasitesinin buna yetersiz olmasıyla da açıklanabilir. Bartu'nun dediği şekilde "Avrupa'ya gidecek insanlar Türkiye ve başka ara ülkelere geliyor" şeklinde düşünmek bu açıdan mantıklı olur. Daha gelişmiş kapitalist ülkelerde ekonomik değil kültürel sebeplerle orada istenmiyorlar, bizde ise hem ekonomik hem kültürel sebeplerle büyük yük olarak duruyorlar. Bu sebeple olası çözümler arasında ya vatanlarına geri gitmelerinin sağlanması ya da göçün başka bir yere yönlendirilmesi var gibi gözüküyor ilk bakışta.
@@yigitgulmez4377 ben de zaten kontrolsüz göçü savunmuyorum. Yalnızca bazen solda da bu grupların insan olduğunu unutuyor gibiyiz. Oturup hepsini tek tek değiştirmek mümkün olmasa da Zafer partisi gibi grupların söylemlerinden nerelerde farklılaştığımızın üstünde durmak gerek en azından. En azından sorunun suriyeli ya da Afgan değil islamci sağ düşünce olduğunun üzerinde daha çok durabiliriz. Ya da bunu tartışabiliriz. Kültürel farklılık dediğimiz şey yoksa kimin ne yediği ne içtiği değil. Islamcı türklerin problemleri neyse bunların problemi de o. Belki tek fark bir aidiyet meselesi, buradaki kadını "anası bacısı" olarak görmemesi bu göçmen grupların vs. Türkleri çağdaşlaştırma da bu aidiyet hissi üzerinden yürüyorsa da sonunda Avrupalı gibi olacağız demek. En çağdaş biziz çünkü biz şu şu sınırlar içerisinde yaşıyoruz demeye gelecek. O zaman da bu "gerici kültürlerden" olan insanları ispanya gibi yunanistan gibi vurmamızın önüne ne geçecek? Dediğim gibi benim de kafama yatmış değil bir sonuca varabilmiş değilim. O yüzden konuşalım diyorum.
@@erkutk.9838 Katılıyorum
abi solcu tierlisti yapsrmısınız
en azından yorumumu kaldırdığınız için teşekkürler
bir sonraki bölümde bartu abinin konuşma tarzı niye bu kadar havalı bunu tartışabilir miyiz??? ülkedeki herkesin aptallığından bıkmış gibi bir konuşma tarzı var. aklıma umut sarıkayanın serdar ortaç karikatürü geliyor. tam "her şeyin farkındayım ve bu durumdan hiç memnun değilim" sesi var adamda
Summary
The text discusses various topics including historical events, political figures, the price of meat in Istanbul, and the Kemalist perspective. It also touches on the issue of Turkish identity and nationalism, as well as the recognition of ethnic identities in Turkey. The text emphasizes the need for a global perspective and the interconnectedness of national movements.
Highlights
The text discusses historical events, political figures, and the price of meat in Istanbul.
It highlights the importance of Turkish identity and nationalism, as well as the recognition of ethnic identities in Turkey.
The text emphasizes the need for a global perspective and the interconnectedness of national movements.
[📚] The text discusses historical events and political figures.
[💰] It highlights the issue of the rising price of meat in Istanbul.
[🇹🇷] The importance of Turkish identity and nationalism is emphasized.
[🌍] The text emphasizes the need for a global perspective and interconnected national movements.
NoteGPT
abi bir daha boşanmayın lütfen
Korkuyorum işin sonunda Bartu da Nihat gence dönüşecekmiş gibi duruyor.
03:39 Ben tam da böyle bir konuşma yaptığını söylediğini hatırlıyorum Fatih Altaylı'nın programında.
ohoo önce düğüne katıl sonra konuşma yap. niye düğünde yapamamış o konuşmayı diyor adam zaten
@@righteoussscalp8091 Düğünde yapmış diyorum ztn baştan sona izledim.
Ben Allah'ın aslanı Başarcıyım kardeşim
1:36:32 burdaki tehlike değişim olduğu zaman hep daha da sağa kayan bir değişimin olması değil mi? Ben de batının göçmen politikasını desteklemiyorum ama kendilerini öyle bir çıkmaza soktular ki, göçmen krizi arttıkça batı ülkelerinde her biri birer nazi ülkesine dönecek diye de korkuyorum. Çözüm ne gerçekten bilmek zor.