Her zaman olduğu gibi güzel yorumlar ve eleştiriler başımızın tacı. Yaptığınız yorumlarla sizler de programa yön verebiliyorsunuz. Beğenmeyi ve yorumlamayı unutmayın.
Bartu bey'in hayalinde Oyun Bakanlığı olması da bu fikrin kendisi de beni çekti, artık yoldaşımdır. Formata zaten laf yok mis gibi muhabbet hepinizin ağzına sağlık, devam.
44:00'de Bartu'nun anlattığı şeyi Anadolu'yu biraz bilen insan ayırt edebilir. Anadolu'da her beş yılda bir ağız değiştiren, ideoloji değiştiren, kafası tam aksi yöne dönen insan boldur. Aksi gibi hemen de gruplar halinde tavır alırlar. Bunu Bartu'nun bir sürü konuda tam aksi biri olan Erlik de 1. tur seçiminden sonra Bahar Feyzan'a söylemişti. ''Bahar Hanım siz iyimser bakıyorsunuz ama Türk halkı dünyada değişime en açık, fikri ve aklı en kolay manipüle edilen halktır asla durduğu yerde durmaz'' diye Yani toplumu inceleyen her kesimden insan Anadolu'nun kolayca manipüle edilebildiğini ve rüzgar nereden esiyorsa oraya gittiğini görebilir. Eski solcudan, eski Tkpliden geçilmeyen kasabalar bugün bildiğin Oyun büyük yeğenim diye gezer.
farklı fikirleri ve görüşleri de dinlemek bazı noktalarda katılmasam da gerçekten iyi oluyor keşke düzgün bir tartışma kültürümüz olsa da artık saç siyasetçiler aracılığıyla değil de toplum olarak ortak bir fikir ve hedef birlikteliği içerisinde birleşerek ülkeyi daha iyi bir yere getirmek adına adımlar atsak
Siz yeni bölüm attıkça okuma ve kendimi geliştirme hevesim artıyor. Kendimi sosyalist veya solcu olmasam da muhabbetinizden hem bilgi, deneyim açısından faydalanıyorum hem de sizi dinlemek içimdeki ateşi harlıyor. Edebildiğiniz kadar devam etmenizi ve bolca kişiye ulaşmanızı dilerim.
anarşizm sohbeti aşırı keyifliydi. ideolojik motivasyonları belli belirsiz/flu olan insanlara o kadar çok maruz kalmışım ki bu tarz sohbetlere itiyacım olduğunu bile unutmuşum.
Akpli ve muhafazakar bir evde büyüyen 20'lerinde ateist bir genç kadın olarak kapanıştaki konuşmayı dinlerken gözlerim doldu. İntiharı nasıl engellediğimizle alakalı söyleyebileceğim tek şey galiba yaşama alışmak ya da belki ülkenin biraz daha düzelebileceği ümidi bilmiyorum ama bu podcast olsun farklı podcastler olsun bana yakın düşünen insanların her ne kadar benimle aynı şartlarda olmasalar da beni anladıklarını bildiklerini ve merak ettiklerini görmek çok değerli bir duygu. Seküler ailede de olsak muhafazakar ailede de olsak mücadeleye devam diyorum.
Yine enfes bir bölüm olmuş. Saltuk Buğra kafasındakileri, söze dökebilse daha neler neler konuşacak belli ediyor. Günhan moderatör olarak aralara çok iyi giriyor. Bartu zaten Ana Britannica gibi adam. 5 saatte konuşsanız dinleriz :)))
bu içerikle ülkenin çok büyük bir ihtiyacını karşılıyorsunuz. gerçekten çok kıymetli bir iş. hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. bu arada Günhan typo işini çok güzel yapıyosun. tumbnail'e bayıldım.
FRP konusunda Bartu'ya çok aşırı katılıyorum. Bir tarih öğrencisi olarak keşke diyorum ki, insanlar, sınıf arkadaşlarım, bir CK oynasa da feodalizmin gerçek manada ne olduğunu basitçe görebilseler, ve bu sadece örneklerden bir tanesi. Tarih öğretmenin en iyi yolu anlatmak değil, yaşatmaktır.
hadi artık yeni bölüm gelsin. yüzde 99u sağcı bi ülkede yaşanan işçi vatandaş hakları ihlallerine karşı kendimi bartu abimi dinleyerek yatıştırmam gerekiyor. dozumu verin banaaaa hakkımı verin banaaaaaa
merhaba cemaat konusunda içlerinde 8 yıl geçirmiş biri olarak içlerinde nasıl sessiz direnişler nasıl yapıyoruz.Bu konuda bilgilendirmek isterim.Bende Enes Kara olmaktan son anda kurtulmuş biriyim.Yani onun halinden çok iyi anlayabiliyorum.Cemaatteki seküler insanlar nasıl bir haldeler anlatmak isterim.
çok güzel bir içerik umarım uzun süreler devam edersiniz. sosyalizm ya da sovyetler tarihine giriş seviyisinde kitaplar önerebilir misiniz bir sonraki videonuzda
Selamlar, izninizle Bartu’ya bir soru sormak istiyorum. Bartu çekiçcast’te hem Avrupalı turistlere tanınan ayrıcalıklardan bahsederken “Kendi kendini sömürgeleştiren bir devletle karşı karşıyayız” demiş, hem de 4. bölümde Emperyalist Türkiye kitabını önermiş ve AKP’nin Somali’yle neokoloniyalist bir ilişki kurduğunun sözünü etmişti. Bu bölümde de Türkiye’deki Araplaşma politikasını Fransızlar ve İngiliz sömürgecilikleriyle kıyasladı, en azından bir benzetme olarak. Türk devletinin hem Batının sömürgesi, hem Doğunun sömürgesi, hem de kendisi sömürgeci olmasının doğurduğu çelişki kendi içinde nasıl çözülür? Bu arada podcast’i kalitesiz bir sabah programına çevirmişim gibi olacak ama “Kıbrıs’tan selamlar” demeden de edemedim.
Çelişkinin çözülmesi için devletin yarı sömürge/uydu sömürge pratiklerini terk etmesi lazım. Etmediği sürece bu çelişkiler devam etmekte olacak altyapı bu olduğu için. He devlet bu pratikleri nasıl terk eder diyorsan onun da cevabı devrim.
İlk bölüm 2 saat olunca çok uzun demiştim ama sonlarına doğru iyi ki 2 saat yapmışlar demiştim. Bu program da 3 saati bulmuş, pazar günümde keyifle dinledim. Ek fikrim programın konuşulan konularını belirtmek için zaman notları (adını bilmiyorum) yazmak daha iyi olabilir. İşte 01:10 giriş 08:20 kemal tahir gibi. Tekrardan kolaylıklar diliyorum hepinize
Abiler öncelikle severek dinliyor ve umarım çok uzun süren bir yolculuk olur diyorum. Eğer bir sonraki bölümde film oyun dizi konuşursanız ve eğer izlediyseniz HBO'nun 2019 Chernobyl dizisinden bahseder misiniz? Yani Çekiçcast'e uyacak bağlamları var haliyle diye düşünüyorum. Sizce bir amerikan yapımı olarak herhangi siyasi istismar ya da propaganda durumu var mı dizi de? Ben solcu biri olarak diziyi çok beğeniyorum. Ama sizin fikirlerinizi de duymayı çok isterim.
Zaman makinem olsaydı bu podcasti 2017 Eylül ayında yapmanız için sizi geçmişe gönderirdim. Ihtiyacım olan ama bu ihtiyacın farkında olmadığım bir muhabbet, süpersiniz.
red alert 2'yi westwood yapmıştı, 34 yaşındayım hala hastasıyım, kirov reporting! generals'teki Global Liberation Army de aslında PLA (palestinian liberation army)'nin bir parodisi idi
Eğer devamı olacaksa bence "yapay zeka ve teknolojinin dünyayı değiştireceği hal, bu değişimin sosyalizm ve liberalizm üzerindeki etkisi" gibi bir konuyu tartışmak güzel olurdu. Bu arada gayet güzel ve bilgilendirici bir seri lutfen devamı olsun.
Bence film, kitap yada oyun konuşmak için erken bir aşamada program. The Deprogram gibi olağan konularda ilerleyin bence, belli bir süre sonra sıcak konuları konuştuktan sonra podcast'e oyun, roman gibi konuları konuşabileceğiniz bir sakinlik çökecektir.
Gençlerin bu kadar umutsuz olmasının ana sebeplerinden biri uzun süredir Gezi gibi bir olayı yaşayamadılar, yaşasalar da ya küçüklerdi ya da anlatılan hikayelerden biliyolar. Buna en yakın olaylardan birisi genel seçimlerle birlikte ülkenin birlik olması sanırım, ek olarak da süper kupadaki insanların bir araya gelmesinde yaşanıldı. Geziyi tam olarak yaşamışlarda sanırım biraz daha umutla bakıyor olabilirler
tekrardan teşekkürler video için. severek takip ediyorum. değişim muhabbetiyle alakalı bir şey demek istiyorum. ben ortaokul dönemi siyasal islamcılardan bile daha radikal selefi islamcı olmanın kıyısından dönüp şu an kendimi aşırı kemalist çizgide bulmuş biri olarak değişimin somut bir örneğiyim. benim ailem baskıcı ve radikal islamcı olmadığı için belki daha kolay arındım ama o cehalet kozasından çıktığı sürece insanlar değişebilir. buradaki sorun insanları o cehalet kocasından çıkarmakta. benim inancım bitmek üzere, umutsuzluğa düşmek üzereyim. kendimi bu ruh halinden kurtarmak için istemeden de olsa bazen irrasyonel fikirlere ve sloganlara kapıldığım oluyor. üstüne tepeden gelen bir baskı da olunca öfke ve tepkisellik artıyor. örnek olarak o yumruk atan çocuğun yaptığı şeyi savunmuyorum ama çok rahat empati yapabiliyorum. o çocuğun fikirleri nedir, ideolojsi nedir bilmem ama ben de onun yerinde olabilir ve öfkemi kontrol edemeyebilirdim. yani demek istediğim bu ortamda rasyonel kalmak çok zor. bir de Suudi Arabistan konusyla ilgili bu hafta İspanya Süper kupası oynandı orada ve yakın zamanda hayatını kaybeden Beckenbauer - kendisi efsane bir eski futbolcuydu bilmeynler için - adına yapılan saygı duruşu yuhalandı.
bartunun suudi futbol konusu konuşulurken laf arasında saddam, abdülnasır ve kaddafi hakkında olumlu denebilecek şekilde konuşması ilgimi çekti (kendisine bu konuda katılmadığım için değil, katılmıyor değilim) bir sonraki podcast'te tüm bu baas partisi, arap milliyetçiliği, panarabizm vs abd-ingiliz destekli siyasal islam mevzularını ele almanız mümkün müdür
Yaptığınız programı çok beğeniyorum ve bence böyle zamanlarda gerçekten halka en yararlı olabilecek işi yapıyorsunuz. Anarşizm demişken Gün Zileli ile ilgili düşüncelerinizi merak ettim, uygun görürseniz bir ara programda konuşabilir misiniz? Teşekkür ederim.
Mert Günhan nasıl bir arap düşmanıysa(!) kaç programdır süper kupayı konuş konuş bitiremedi :D Bir olayı birbirinden farklı insanlarla konuşup farklı perspektifleri sürekli açmasını takdir ettim.
Mert çok severek dinliyorum sizi. Geçmiş bölümlerin birinde anadilde eğitim ile alakalı Bartu abinin söylemleri vardı ve birkaç cümle ile geçilmişti. Ana konu o değildi çünkü. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz yeni bölümlerde? Ben ülkemizde yaşayan insanların anadillerinin öğretilmesine karşı değilim bu bir haktır. İsteyenlerin öğrenmesi için devlet destek vermelidir lakin anadilde eğitim meselesi bana yanlış geliyor. Çünkü herhangi bir ülkede o ülkenin resmi dili dışında başka bir dilde eğitim verilirse o ülkenin vatandaşları için negatif bir şey olacaktır günün sonunda. O insan ülkede özgürce bir şeyler üretemeyecek, zorlanacak, çalışamayacaktır. Kendi doğduğu bölgede, dar bir bölgede sınırlanıp kalacak. Benim fikrim bu şekilde. Konuşursanız bu konuyu mutlu olurum. Sevgiler.
Podcasti yeni keşfettim Günhan'ı CS'nin tayfadan tanıyordum. Tekrar ede ede arabada yemek yaparken çalışırken her yerde dinliyorum. Bartu Bölükbaşı'nın 2:41:46'da bahsettiği dede korkutta geçen boyu bulamadım onun ismini rica etsem yazabilir misiniz?
Bir sonraki bölümde vakit bulursanız değinmenizi istediğim ve yorumcuların görüşlerini merak ettiğim birkaç konu var. 1) Lenin'in ölüm yıldönümünü fırsat bilip, Lenin-Trotksy-Stalin ve "özellikle" Sultan Galiyev'i, ideolojilerini, yapmak istediklerini, yaptıklarını ve yapamadıklarını karşılaştırmalı anlatan bir analiz fena olmaz. Daha spesifik olarak sorayım; Sultan Galiyev'in Türkleri tek bir sosyalist devlet altında birleştirmek ve Türkistanı kurucu devlet olarak kabul ettirmeye çalışması gibi eylemlerini Stalin gibi gerici bir hareket olarak mı yoksa devrim batıya değil doğuya öncelik vermeli tezi dolayısıyla ilerici ve mantıklı bir hareket olarak mı görüyorlar? 2) Bir iktidar ve anlayış değişikliğinde kısa vadede ülkenin oturabileceği sürdürülebilir en makul eksenin ne olduğunu düşünüyorsunuz bir anda mevcut konjonktürde hayalinizdeki sosyalizme geçilemeyeceğine göre? 3) 3 konuşmacıya da sorayım, Türkiye Cumhruiyeti tarihinde hangi dönemde, türk tarihinde hangi devlet ve dönemde, dünya tarihinde yine hangi ülke ve dönemde yaşamak isterdiniz? ve neden?
Geçenlerde bir arkadaşım herkes kendi landlord unu oldurse dunya daha guzel bir yer olur dedi. Ama istanbul avrupa yakasindayim ve trakya bolgesi landlord u olarak kobra murat i cok naif buluyorum. Sizce suç bende mi ?
Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyet döneminde isyanlar bastırılırken bazı siviller kasıtlı olarak öldürülmüş ve yağmalar olmuştu. Benzer bir durum Sovyetlerde de görüldü. Bu sivil zayiatlar ve yağmacı faaliyetler sizce etik mi ya da dönemin koşulları gereğince normal midir? Özellikle kemalizm ve bolşevizm eleştirilerinde bu tür faaliyetler ön plana çıkarılıyor.
Hocam peki Cemil Meriç'e ne diyorsunuz bence AKP'nin ve milli görüş ileri tezlerini oluşturan adamlardan bazı görüşlerini de bozuk saat misali doğru buluyorum.Ayrica Marka övmesi ve kendisiyle sürekli çekişmesi de kafamı karıştırıyor ama üslubunu çok severim
Keşke Anarşizm hakkında daha fazla şey bilseydim de Bartu abinin Anarşizm hakkındaki çıkarımına karşı birkaç şey yazabilseydim. Gerçi bu cümle bile Bartu abinin haklılığı kanıtlar nitelikte ama yine de emin olamadım. Anarşizm bu kadar üstünkörü açıklanabilir bir şey değildir herhalde değil mi ya ?
Temelsiz ve metotsuz olması bu noktaya evriltiyor anarşizmi maâlesef. Anarşistlerin "Baskı aygıtı" olarak adlandırdığı çoğu kurum, kendiliğinden ve sebepsiz yere varolmuş kurumlar değiller. Devleti ortadan kaldırıp bireyin özgürlüğünü var etmek, elbette bir düşünce olarak çok değerli ve ilerici olabilir ama devleti var eden sebeplerin ortadan kalkmadığı bir dünyada, (çeşitli tali sebepler olsa da asli sebep sınıf çelişkileridir) devlet vs gibi tahakküm aracı kurumları ortadan kaldırmak; yerine aynı tahakkümü devam ettirecek farklı bir kurumun doğmasına ön ayak olmaktan öteye geçmez.
Abi yayının sonlarına doğru Günhan akademiye dair bir noktaya değindi ya aklıma bir soru geldi sorayım size, ülkede ciddi bir sayıda akademisyen memur olmamak için mi akademisyen oluyor? Yani bu sorum elbette ne bu kadar kolay sorulabilir ne de bu kadar kolay cevaplanabilir ama sanki benim gözlemlediğim kadarıyla artan akademilerin sayısına binaen akademisyenler de memurlar gibi belli bir ortalamaya saplandı ve kalite babında artamıyor. Sizce de öyle değil mi?
Her zaman olduğu gibi güzel yorumlar ve eleştiriler başımızın tacı. Yaptığınız yorumlarla sizler de programa yön verebiliyorsunuz. Beğenmeyi ve yorumlamayı unutmayın.
35:30-36:30 bu 1 dakikalık konuşma gerçekten çok kıymetli ve değerli.
Çok karışık konuşuyor maalesef
abi gerçekten ufuk açıcı bir içerik yapıyorsunuz lütfen hemen bitirmeyin
Bartu bey'in hayalinde Oyun Bakanlığı olması da bu fikrin kendisi de beni çekti, artık yoldaşımdır. Formata zaten laf yok mis gibi muhabbet hepinizin ağzına sağlık, devam.
Çekiçcast 74. bölüm:
Taşlar yerine oturuyor(Oyun ve film muhabbetleri).
Bölüm süresi de 12 saat olacak diye düşünüyorum :)
44:00'de Bartu'nun anlattığı şeyi Anadolu'yu biraz bilen insan ayırt edebilir. Anadolu'da her beş yılda bir ağız değiştiren, ideoloji değiştiren, kafası tam aksi yöne dönen insan boldur. Aksi gibi hemen de gruplar halinde tavır alırlar. Bunu Bartu'nun bir sürü konuda tam aksi biri olan Erlik de 1. tur seçiminden sonra Bahar Feyzan'a söylemişti. ''Bahar Hanım siz iyimser bakıyorsunuz ama Türk halkı dünyada değişime en açık, fikri ve aklı en kolay manipüle edilen halktır asla durduğu yerde durmaz'' diye
Yani toplumu inceleyen her kesimden insan Anadolu'nun kolayca manipüle edilebildiğini ve rüzgar nereden esiyorsa oraya gittiğini görebilir. Eski solcudan, eski Tkpliden geçilmeyen kasabalar bugün bildiğin Oyun büyük yeğenim diye gezer.
farklı fikirleri ve görüşleri de dinlemek bazı noktalarda katılmasam da gerçekten iyi oluyor keşke düzgün bir tartışma kültürümüz olsa da artık saç siyasetçiler aracılığıyla değil de toplum olarak ortak bir fikir ve hedef birlikteliği içerisinde birleşerek ülkeyi daha iyi bir yere getirmek adına adımlar atsak
Ben bu podcasti keşfedeli birkaç gün oldu çok güzel.
Devamını diliyorum 👏🏻💫😺
Siz yeni bölüm attıkça okuma ve kendimi geliştirme hevesim artıyor. Kendimi sosyalist veya solcu olmasam da muhabbetinizden hem bilgi, deneyim açısından faydalanıyorum hem de sizi dinlemek içimdeki ateşi harlıyor. Edebildiğiniz kadar devam etmenizi ve bolca kişiye ulaşmanızı dilerim.
anarşizm sohbeti aşırı keyifliydi. ideolojik motivasyonları belli belirsiz/flu olan insanlara o kadar çok maruz kalmışım ki bu tarz sohbetlere itiyacım olduğunu bile unutmuşum.
Gözümüz yollarda kaldı be yaaa
İçimizdeki bastırılmış sesleri ülkenin şu ortamına rağmen dile getirdiğiniz için teşekkürler ve nice yeni bölümlere
Akpli ve muhafazakar bir evde büyüyen 20'lerinde ateist bir genç kadın olarak kapanıştaki konuşmayı dinlerken gözlerim doldu. İntiharı nasıl engellediğimizle alakalı söyleyebileceğim tek şey galiba yaşama alışmak ya da belki ülkenin biraz daha düzelebileceği ümidi bilmiyorum ama bu podcast olsun farklı podcastler olsun bana yakın düşünen insanların her ne kadar benimle aynı şartlarda olmasalar da beni anladıklarını bildiklerini ve merak ettiklerini görmek çok değerli bir duygu. Seküler ailede de olsak muhafazakar ailede de olsak mücadeleye devam diyorum.
Yine enfes bir bölüm olmuş. Saltuk Buğra kafasındakileri, söze dökebilse daha neler neler konuşacak belli ediyor. Günhan moderatör olarak aralara çok iyi giriyor. Bartu zaten Ana Britannica gibi adam. 5 saatte konuşsanız dinleriz :)))
bu içerikle ülkenin çok büyük bir ihtiyacını karşılıyorsunuz. gerçekten çok kıymetli bir iş. hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. bu arada Günhan typo işini çok güzel yapıyosun. tumbnail'e bayıldım.
FRP konusunda Bartu'ya çok aşırı katılıyorum. Bir tarih öğrencisi olarak keşke diyorum ki, insanlar, sınıf arkadaşlarım, bir CK oynasa da feodalizmin gerçek manada ne olduğunu basitçe görebilseler, ve bu sadece örneklerden bir tanesi. Tarih öğretmenin en iyi yolu anlatmak değil, yaşatmaktır.
Şöyle güzel içeriklere hasret kalmışız teşekkürler mert abi,bartu abi ve saltuk buğra abi
Nice yeni bölümlere
Anlaşıldı, bugün geç yatacağız
Bu işi yaptığınız ve devam ettirdiğiniz için çok teşekkürler
hadi artık yeni bölüm gelsin. yüzde 99u sağcı bi ülkede yaşanan işçi vatandaş hakları ihlallerine karşı kendimi bartu abimi dinleyerek yatıştırmam gerekiyor. dozumu verin banaaaa hakkımı verin banaaaaaa
Lütfeeen
tüm zamanların beklenen programı geldi.
merhaba cemaat konusunda içlerinde 8 yıl geçirmiş biri olarak içlerinde nasıl sessiz direnişler nasıl yapıyoruz.Bu konuda bilgilendirmek isterim.Bende Enes Kara olmaktan son anda kurtulmuş biriyim.Yani onun halinden çok iyi anlayabiliyorum.Cemaatteki seküler insanlar nasıl bir haldeler anlatmak isterim.
Sevdiğiniz filmleri oyunları konuştuğunuz bölüm harikaydı.
Merakla beklediğim ufuk açıcı bir podcast çekiçcast umarım böyle devam edersiniz
çok güzel bir içerik umarım uzun süreler devam edersiniz. sosyalizm ya da sovyetler tarihine giriş seviyisinde kitaplar önerebilir misiniz bir sonraki videonuzda
bir önceki bölümün yorumlar kısmında kitap önerileri verdiler, orada belki vardır bakmanı öneririm
Selamlar, izninizle Bartu’ya bir soru sormak istiyorum. Bartu çekiçcast’te hem Avrupalı turistlere tanınan ayrıcalıklardan bahsederken “Kendi kendini sömürgeleştiren bir devletle karşı karşıyayız” demiş, hem de 4. bölümde Emperyalist Türkiye kitabını önermiş ve AKP’nin Somali’yle neokoloniyalist bir ilişki kurduğunun sözünü etmişti. Bu bölümde de Türkiye’deki Araplaşma politikasını Fransızlar ve İngiliz sömürgecilikleriyle kıyasladı, en azından bir benzetme olarak. Türk devletinin hem Batının sömürgesi, hem Doğunun sömürgesi, hem de kendisi sömürgeci olmasının doğurduğu çelişki kendi içinde nasıl çözülür? Bu arada podcast’i kalitesiz bir sabah programına çevirmişim gibi olacak ama “Kıbrıs’tan selamlar” demeden de edemedim.
Çelişkinin çözülmesi için devletin yarı sömürge/uydu sömürge pratiklerini terk etmesi lazım. Etmediği sürece bu çelişkiler devam etmekte olacak altyapı bu olduğu için. He devlet bu pratikleri nasıl terk eder diyorsan onun da cevabı devrim.
sonunda 3 saatlik
Teşekkürler.
Oh, artık gözümüz kanamayacak :D
İlk bölüm 2 saat olunca çok uzun demiştim ama sonlarına doğru iyi ki 2 saat yapmışlar demiştim. Bu program da 3 saati bulmuş, pazar günümde keyifle dinledim. Ek fikrim programın konuşulan konularını belirtmek için zaman notları (adını bilmiyorum) yazmak daha iyi olabilir. İşte 01:10 giriş 08:20 kemal tahir gibi. Tekrardan kolaylıklar diliyorum hepinize
1 dakikalık videoların güç bela izlenebildiği şu dönemde 3 saatlik, konusu sosyalizm olan bir videonun 10bin görüntülenme alması muazzam.
Gelecek bölüm için soru: Scarface filmi ve Amerikan Rüyası çerçevesinde düşündüklerinizi merak ediyorum. Saygılar.
Abiler öncelikle severek dinliyor ve umarım çok uzun süren bir yolculuk olur diyorum. Eğer bir sonraki bölümde film oyun dizi konuşursanız ve eğer izlediyseniz HBO'nun 2019 Chernobyl dizisinden bahseder misiniz? Yani Çekiçcast'e uyacak bağlamları var haliyle diye düşünüyorum. Sizce bir amerikan yapımı olarak herhangi siyasi istismar ya da propaganda durumu var mı dizi de? Ben solcu biri olarak diziyi çok beğeniyorum. Ama sizin fikirlerinizi de duymayı çok isterim.
Limon bulamazsa primordier çorba satacak çocukları solcu yapcak kadro
Zaman makinem olsaydı bu podcasti 2017 Eylül ayında yapmanız için sizi geçmişe gönderirdim. Ihtiyacım olan ama bu ihtiyacın farkında olmadığım bir muhabbet, süpersiniz.
bu thumbnail, bu adamlar, can damarım gelmiş.
Yeni kapak çok güzel olmuş EMEKinize sağlık
red alert 2'yi westwood yapmıştı, 34 yaşındayım hala hastasıyım, kirov reporting! generals'teki Global Liberation Army de aslında PLA (palestinian liberation army)'nin bir parodisi idi
Ya ağzınıza sağlık çok iyi bı yayın olmuş. Hepinize ayrı ayrı seviyoruz❤❤
👏👏👏 Ne yazcağımı bilemedim ama duygularım budur
anam o kapak ne beyaw çok iyiw beyaw ağzınıza sağlık
not the content we deserved but the content we need
Ltfn yeni bölüm atın çok zordayım
Severek dinliyorum, ufkum açılıyor. Bu yüzden videoyu beğenip yorum yapıyorum ❤
Eğer devamı olacaksa bence "yapay zeka ve teknolojinin dünyayı değiştireceği hal, bu değişimin sosyalizm ve liberalizm üzerindeki etkisi" gibi bir konuyu tartışmak güzel olurdu.
Bu arada gayet güzel ve bilgilendirici bir seri lutfen devamı olsun.
Bence film, kitap yada oyun konuşmak için erken bir aşamada program. The Deprogram gibi olağan konularda ilerleyin bence, belli bir süre sonra sıcak konuları konuştuktan sonra podcast'e oyun, roman gibi konuları konuşabileceğiniz bir sakinlik çökecektir.
Çekiçcast, Çekiçcast, Çekiçkast!!!
22:35 Bartu abinin bahsettiği kısım Hoi4te Türkiye odak ağacında çok güzel işlenmiş.
Verimli bir yayındı. Atatürk devrimini ne zaman konuşmayı planlıyorsunuz. Şimdiden iyi çalışmalar dilerim.
Arkaplana baktıkça kalkı-
Mert'in özellikle "mala anlatır gibi anlatır mısın" şeklinde darlaması biz mallar için çok iyi oluyor, teşekkürler.
Çekiçcast çekiccast! Yarıda kaldığımda nerde kaldığımı bulamadığım Cast! Günhan keşke videoyu bölümlere bölse
Bir dahaki bölüm full eğlence dedikleri için bölüm gelmiyor çünkü herkes mutsuz...
Gençlerin bu kadar umutsuz olmasının ana sebeplerinden biri uzun süredir Gezi gibi bir olayı yaşayamadılar, yaşasalar da ya küçüklerdi ya da anlatılan hikayelerden biliyolar. Buna en yakın olaylardan birisi genel seçimlerle birlikte ülkenin birlik olması sanırım, ek olarak da süper kupadaki insanların bir araya gelmesinde yaşanıldı. Geziyi tam olarak yaşamışlarda sanırım biraz daha umutla bakıyor olabilirler
kapak inanılmaz olmuş
tekrardan teşekkürler video için. severek takip ediyorum. değişim muhabbetiyle alakalı bir şey demek istiyorum. ben ortaokul dönemi siyasal islamcılardan bile daha radikal selefi islamcı olmanın kıyısından dönüp şu an kendimi aşırı kemalist çizgide bulmuş biri olarak değişimin somut bir örneğiyim. benim ailem baskıcı ve radikal islamcı olmadığı için belki daha kolay arındım ama o cehalet kozasından çıktığı sürece insanlar değişebilir. buradaki sorun insanları o cehalet kocasından çıkarmakta. benim inancım bitmek üzere, umutsuzluğa düşmek üzereyim. kendimi bu ruh halinden kurtarmak için istemeden de olsa bazen irrasyonel fikirlere ve sloganlara kapıldığım oluyor. üstüne tepeden gelen bir baskı da olunca öfke ve tepkisellik artıyor. örnek olarak o yumruk atan çocuğun yaptığı şeyi savunmuyorum ama çok rahat empati yapabiliyorum. o çocuğun fikirleri nedir, ideolojsi nedir bilmem ama ben de onun yerinde olabilir ve öfkemi kontrol edemeyebilirdim. yani demek istediğim bu ortamda rasyonel kalmak çok zor.
bir de Suudi Arabistan konusyla ilgili bu hafta İspanya Süper kupası oynandı orada ve yakın zamanda hayatını kaybeden Beckenbauer - kendisi efsane bir eski futbolcuydu bilmeynler için - adına yapılan saygı duruşu yuhalandı.
OHHH 3 saat akar
Bu bölümdeki öfkeye bayıldım.
bartunun suudi futbol konusu konuşulurken laf arasında saddam, abdülnasır ve kaddafi hakkında olumlu denebilecek şekilde konuşması ilgimi çekti (kendisine bu konuda katılmadığım için değil, katılmıyor değilim) bir sonraki podcast'te tüm bu baas partisi, arap milliyetçiliği, panarabizm vs abd-ingiliz destekli siyasal islam mevzularını ele almanız mümkün müdür
Asıl umut verici olan sizin gibi gençlerin oluşu.
3.ye dönücem yeni bölümmmm ne zamaaaaaan
Yaptığınız programı çok beğeniyorum ve bence böyle zamanlarda gerçekten halka en yararlı olabilecek işi yapıyorsunuz. Anarşizm demişken Gün Zileli ile ilgili düşüncelerinizi merak ettim, uygun görürseniz bir ara programda konuşabilir misiniz? Teşekkür ederim.
+1
This did not age well
Süreye takılmayın gençlik bizden yana sorun yok zabaha kadar burdayık. 6 gelsin işte çekiç cast işte çekiç örs işte ocak devamm
Oh be 🎉
Saltuk' a arkada çaktırmadan oynamalık oyun tavsiyesi: Into The Breach
uyumayalım diye mi bu saatte attın ağabey
10 saat olsa yine dinlerim
Mert Günhan nasıl bir arap düşmanıysa(!) kaç programdır süper kupayı konuş konuş bitiremedi :D Bir olayı birbirinden farklı insanlarla konuşup farklı perspektifleri sürekli açmasını takdir ettim.
2:50:01 ayıp ediyorsun Bartu Abi
Ohhh 3 saat süper
3 SAAT MI…………. ALLAH RAZI OLSUN
yeni bölüm gelmeyecek mi?
Yenisi nerde hocaaaa
Mert çok severek dinliyorum sizi. Geçmiş bölümlerin birinde anadilde eğitim ile alakalı Bartu abinin söylemleri vardı ve birkaç cümle ile geçilmişti. Ana konu o değildi çünkü. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz yeni bölümlerde? Ben ülkemizde yaşayan insanların anadillerinin öğretilmesine karşı değilim bu bir haktır. İsteyenlerin öğrenmesi için devlet destek vermelidir lakin anadilde eğitim meselesi bana yanlış geliyor. Çünkü herhangi bir ülkede o ülkenin resmi dili dışında başka bir dilde eğitim verilirse o ülkenin vatandaşları için negatif bir şey olacaktır günün sonunda. O insan ülkede özgürce bir şeyler üretemeyecek, zorlanacak, çalışamayacaktır. Kendi doğduğu bölgede, dar bir bölgede sınırlanıp kalacak. Benim fikrim bu şekilde. Konuşursanız bu konuyu mutlu olurum. Sevgiler.
Abi teknokrasi hakkında genel fikirleriniz neler ve sizce sosyalizmin geleceğinde teknolojinin merkezi planlanmalardaki yeri nasıl olacak?
ateş meclisi mentioned 😱
hocam yeni bölüm ne zaman yaaav
Podcasti yeni keşfettim Günhan'ı CS'nin tayfadan tanıyordum. Tekrar ede ede arabada yemek yaparken çalışırken her yerde dinliyorum. Bartu Bölükbaşı'nın 2:41:46'da bahsettiği dede korkutta geçen boyu bulamadım onun ismini rica etsem yazabilir misiniz?
Çekiçcast nerede?
Sen ne diyon nerede next era
Bu final bölümü müydü?
56:00 3 saat yetmiyor size galiba 5 saat yapın ben dinlerim
Bartu ve Saltuk abilerden Mao ve Kaypakkaya yorumu da duymak isterdim
Abdülhamit harbiden Griffithe benziyo
Oha bayılırım generalse. Yok mu kapışmamız
Geçmiş bölümlere yorum yazsak o soruları cevaplar mısınız? Kaçtır aklıma soru geliyor ama geçmiş podcast olduğu için yazmıyorum.
İdeoloji ve kendi emeğine yabancılaşmaya da değinilsin öbür bölüm
Bir sonraki bölümde vakit bulursanız değinmenizi istediğim ve yorumcuların görüşlerini merak ettiğim birkaç konu var.
1) Lenin'in ölüm yıldönümünü fırsat bilip, Lenin-Trotksy-Stalin ve "özellikle" Sultan Galiyev'i, ideolojilerini, yapmak istediklerini, yaptıklarını ve yapamadıklarını karşılaştırmalı anlatan bir analiz fena olmaz. Daha spesifik olarak sorayım; Sultan Galiyev'in Türkleri tek bir sosyalist devlet altında birleştirmek ve Türkistanı kurucu devlet olarak kabul ettirmeye çalışması gibi eylemlerini Stalin gibi gerici bir hareket olarak mı yoksa devrim batıya değil doğuya öncelik vermeli tezi dolayısıyla ilerici ve mantıklı bir hareket olarak mı görüyorlar?
2) Bir iktidar ve anlayış değişikliğinde kısa vadede ülkenin oturabileceği sürdürülebilir en makul eksenin ne olduğunu düşünüyorsunuz bir anda mevcut konjonktürde hayalinizdeki sosyalizme geçilemeyeceğine göre?
3) 3 konuşmacıya da sorayım, Türkiye Cumhruiyeti tarihinde hangi dönemde, türk tarihinde hangi devlet ve dönemde, dünya tarihinde yine hangi ülke ve dönemde yaşamak isterdiniz? ve neden?
Geçenlerde bir arkadaşım herkes kendi landlord unu oldurse dunya daha guzel bir yer olur dedi. Ama istanbul avrupa yakasindayim ve trakya bolgesi landlord u olarak kobra murat i cok naif buluyorum. Sizce suç bende mi ?
Bölükbaşı görünce bu kanalda korktum isim farklıymış
kişi kültüne örnek olarak akpnin belediye seçim araçlarına adayların değil Rte'nin resimlerini koyması gösterilebilir bence.
Oohh gelmis ilacim, sifa buldum.
Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyet döneminde isyanlar bastırılırken bazı siviller kasıtlı olarak öldürülmüş ve yağmalar olmuştu. Benzer bir durum Sovyetlerde de görüldü. Bu sivil zayiatlar ve yağmacı faaliyetler sizce etik mi ya da dönemin koşulları gereğince normal midir? Özellikle kemalizm ve bolşevizm eleştirilerinde bu tür faaliyetler ön plana çıkarılıyor.
Yeni bölüm gelsin yaaa😭
Hocam peki Cemil Meriç'e ne diyorsunuz bence AKP'nin ve milli görüş ileri tezlerini oluşturan adamlardan bazı görüşlerini de bozuk saat misali doğru buluyorum.Ayrica Marka övmesi ve kendisiyle sürekli çekişmesi de kafamı karıştırıyor ama üslubunu çok severim
Dinlemeden yazıyorum, Bartu umarım TKP'nin içinden TİP'in nasıl çıktığına değinmiştir.
Keşke Anarşizm hakkında daha fazla şey bilseydim de Bartu abinin Anarşizm hakkındaki çıkarımına karşı birkaç şey yazabilseydim. Gerçi bu cümle bile Bartu abinin haklılığı kanıtlar nitelikte ama yine de emin olamadım. Anarşizm bu kadar üstünkörü açıklanabilir bir şey değildir herhalde değil mi ya ?
Temelsiz ve metotsuz olması bu noktaya evriltiyor anarşizmi maâlesef. Anarşistlerin "Baskı aygıtı" olarak adlandırdığı çoğu kurum, kendiliğinden ve sebepsiz yere varolmuş kurumlar değiller. Devleti ortadan kaldırıp bireyin özgürlüğünü var etmek, elbette bir düşünce olarak çok değerli ve ilerici olabilir ama devleti var eden sebeplerin ortadan kalkmadığı bir dünyada, (çeşitli tali sebepler olsa da asli sebep sınıf çelişkileridir) devlet vs gibi tahakküm aracı kurumları ortadan kaldırmak; yerine aynı tahakkümü devam ettirecek farklı bir kurumun doğmasına ön ayak olmaktan öteye geçmez.
"Hür Şehrin İnsanları" bugün yazılsaydı yazarı 3875 kez linçlenir ve kensıllanırdı. Öyle böyle değil bazı yerleri 😁
Abi yayının sonlarına doğru Günhan akademiye dair bir noktaya değindi ya aklıma bir soru geldi sorayım size, ülkede ciddi bir sayıda akademisyen memur olmamak için mi akademisyen oluyor? Yani bu sorum elbette ne bu kadar kolay sorulabilir ne de bu kadar kolay cevaplanabilir ama sanki benim gözlemlediğim kadarıyla artan akademilerin sayısına binaen akademisyenler de memurlar gibi belli bir ortalamaya saplandı ve kalite babında artamıyor. Sizce de öyle değil mi?
Bartu reis generals oyuncusu çıktı süper
hem de çin oyuncusu jhhjujjj şaşırtmadı
Lan iki hafta oldu hade nerde