Maalesef öyle Tekele biraz daha olanak sağlansa ve ürünlerini daha iyileştirmek için çok daha iyi çalışmalar yapılır dünyaya daha çok ürün satılabilirdi. 20 yıl bu kurumda tasarım yaptım bir çok içkinin etiketini yaptım Türkiyenin tek uluslararası şarap yarışmasını yaptık. Bazısı gerçek meyveden üretilen 17 çeşit likörümüzden şimdi bir tane bulamıyorum. Tekel gibi bir çok devlet kurumu, fabrikasının satılması ve üretiminin durmasının acısını şimdi çekiyoruz
Üniversite zamanlarımda bazen 4-5 kişi bir araya gelip toplamda içeceğimiz içkinin maliyetini hesaplayıp, hadi Ankara Viskisi alalım derdik... Fiyatı ithal viskilere oranla makul olduğu için (bira veya şarap yerine içmek için) Ankara Viskisi alırdık... Verdiğimiz paraya göre çok da memnun kalırdık... Sonuçta viski içerdik. Gençlik anılarımı hatırlatan güzel bir video, geçmiş günlerimizi hatırlattığınız için teşekkür ederim.
Tekel satılmadı " Peşkeş çekildi"ölü eşek fiyatına satın alan firma onu aldığı fiyatın 3 yada 4 katı fiyatlla sattı." Tekel demek kalite demekti" Sofra Şarabı, Bira,Kanyak,Likör , Viski ve Sigaraları " Dünya markaları ayarında ve hatta daha kaliteli idi" Ankara viskisi iddia ediyorum iskoç viskilerinin bir çoğundan daha güzel ve üstündü.içtim ve denedim O lezzet muhteşemdi.Şu an evimde büfemde 1971'den kalma Açılmamış Ankara viskisi, Altınbaş Ve Kulüp Rakısı var. Bunlara baktıkça O eski günler aklıma gelir " Hüzünlenirim" çok Güzel Yıllarmış O 1970'li ve 19i80'li yıllar.Evet Tekel gibi bu ülkenin yüzakı birçok marka ve değeri yok olup silindi gitti.giden geri gelmiyor.
Senin yaptığın "kör ölür, badem gözlü olur". Hiç de güzel değildi. Ancak tekel satılmadan önce her insanın bütçesine uygun viski, vodka, cin ve likör vardı. Araplaştırma yolunda en büyük adımlardan biri tekel'in satılmasıydı.
@@nicholascave3012 Araplaştırma benzetmene itirazım yok.Ancak Tekel sadece bir çeşit " viski " üretti o viskinin adı " Ankara viskisi idi" Ama başka isimlerle Raki üretti Yeni Rakı , Kulüp ve Altınbaş rakısı aklımda kalanlar. başka isimle viski üretmedi Tekel bir ara 1970 ve 1980 arasında " 100 pipers isimli iskoç viskiside ithal ederek satmıştı bu viskinin arkasındaki etikette " Tekel idaresi tarafından ithal edilmiştir " yazardı.Ama tekelde üretilmiş viski değildi.iskoç viskisi arayana makul fiyatla satmıştı..Ama iddialı olarak söylüyorum Ankara viskisinin tadı mükemmeldi tabii ki bir Chivas regal, yada Macallan yada Johny Walker ayarında olmasa bile iddia ediyorum yinede piyasada iskoç viskisi olarak satılan Bir Long John yada 100 pipers veya Vat 69 'dan çok daha kaliteli ve lezzetli idi.
@@nicholascave3012 Valla hiç de kör-badem ilişkisi olmadı. Tekel ciddi anlamda Türkiye'nin bir markası bir gözbebeği idi. 2000'lerin başında Almancılar, İngilizler ülkemize geldikleri vakit karton karton (Almancılar red box Marlboro, İngilizler Marlboro Light) alıyorlardı.. Dünyanın zaten en iyi tütünlerini bir Virginia üretiyor diğerini Samsun, İzmir. Keza dönemin tekel vodkası da cin'i de bilakis likörleri de gayet başarılı ve güzel içkilerdi.. Onu bırak, adamların ithal ettikleri içkilerin bile bir standartı bir kalitesi vardı. Şimdi iç bakalım bir Marlboro, Parliament, Camel, Winston, Kent'i keza iç bakalım bir Chivas, Jack, Smirnoff'u!? Alayı leş... Artık kaliteli tütünlerimiz (o eski yağ gibi olan, tok, doygun ve lezzetli tütünlerimiz) yurt dışına gidiyor. Yurt dışının da ne kadar çer çöp tütünü var içiyoruz. Keza nerede ne kadar sallanmış, çalkalana çalkalana yayık ayranına dönmüş, binlerce km yol gezmiş, güneş, rutubet gören içkisi varsa içiyoruz. Ondandır 2-3 duble de kafamız tarhana çorbası, çamaşır sepeti gibi oluyor.. Zamane tekelin ürettiği sigaralar da, içkiler de buna ithal ettikleri bile dahil bir kalitesi bir standartları vardı ve nasıl ki Dünya, Amerika'yı Virginia tütünü, Bourbon viskisi. İşkoçya'nın İrlanda'nın Scotch ve Irısh viskisi keza İrlanda Guiness koyu renkli birası ile tanıyor akabinde Devlet kasasına, bütçesine katma değer olarak güzel de bir getiri getiriyorsa, Tekel de bunu pek alâ yapabiliyorken el birliği ile onu da yok ettiler, onu da sattılar.. Zamane tekelin ürettiği anadolu sigarası bile dönemin kırmızı marlboro 5 çekerdi. Tekelin ürettiği rakıyı bile içtiğinde yay gibi oluyordun. Şimdi nerede ne kadar yaş şerbetçi otu meyan kökü, anason varsa, glikoz şeker, basıyorlar birasına da rakısını da zabanaan bir kalkıyorsun kamyon çarpmış gibi...
İbrahim Tatlıses ise bir filminde viskiyi reddederken 'tahta kurusu gibi' benzetmesini yapmıştı. Genç cumhuriyetimizin, daha emperyalislerin soktuğu hançeri çıkaramadan, arabesk kültür hançerinin bağrına saplanmasının acı bir örneği gibi. Çok güzel, hap gibi bir anlatım olmuş. Devamını bekletiyor. Mesela meşhur 'Kanyak' için de olabilir.👏
1972 - 1978 arasında babamın ofisinde çalışırken babamın özel değer verdiği (babam ömrü boyunca hiç ama hiç kimseden gram bir şey istemeyen, hiç bir konuda hiç kimseye ricacı olmayan, ticaretle hiç ilgisi olmayan, emek yoğun bir meslek erbabı olarak kişileri kimlik, karakter, bilgi gibi niteliklerine göre değerlendiren biriydi) konuklarına aperatif hizmetleri bana yıkadı. Üst düzey kültür temsilcileri olan bu konuklara çok değişik alkollü kokteyller hazırlar ve ikram ederdim ki öve öve bitiremezlerdi. Ana malzeme ise ANKARA VİSKİSİ idi. Her çeşit alkollü içkiyi tadan, sarhoş olmamak kaydıyla doya doya içen biri olarak içmekten zevk aldığım alkollü veya alkolsüz tek içkinin (su hariç) ANKARA VİSKİSİ olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Benim için ne Burbon, ne chivas regal Ankara Viskisinin yanında asla tercih olmazdı.
Keşke bu videoyu planlarken şu kısmı atlamasaydınız; tekelin nasıl değersizleştirildiğini, tekelin ne şekilde içinin boşaltıldığını, tekelin yok pahasına satıldığını hatta ve hatta ankara viskisinin yıllarca özellikle değersiz gösterilip küçümsendiğini anlatsaydınız keşke...
Grafik Tasarımcı Nilay Hanim'in arşivini ve o dönemlerde grafik tasarima ülkemizde bakış açısının nasil olduğunu çok merak ettim. Gerçekten Nilay hanımın jenerasyonu altin jenerasyon her konuda dünya çapında insanların devlet okullarında yetiştiği bir jenerasyon.
Babası TEKEL'de çalışmış ve emekli olmuş biri olarak bu video'yu izlerken çok duygulandım. Emeğinize sağlık. Video'yu izlerken sadece Ankara Bira Fabrikası değil, İstanbul (Bomonti) Bira ve Malt Fabrikası, İstanbul (Paşabahçe) İçki Fabrikası, İstanbul (Mecidiyeköy) Likör ve Kanyak Fabrikası ve daha burada sayamayacağım onlarca fabrika gözümün önünden geçti. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK Cumhuriyeti kurduktan sonra yabancıların elinde bulunan Bomonti ve Mecidiyeköy fabrikalarını millileştirmiş, Paşabahçe fabrikasını ise kamulaştırarak gerçek anlamda içki fabrikası haline getirmiş ve bu eserleri Cumhuriyet'e kazandırmıştır. Şu anda bu fabrikaların yerinde... Yerli ve Milli diye propaganda yapmadan ATATÜRK'ün yaptıklarına bir bakın, bir de Yerli ve Milli söylemiyle Cumhuriyetin Eserlerini özelleştirerek yabancılara satanlara, bu eserleri kapatarak çok değerli arazilerini belirli çevrelere satanlara bir bakın.
VİSKİ deyip geçmemek lazım önemli olan düşünmek ve üretmek ...o kadar güzel bir ülkeymişiz ki üreten , ihracat yapan sanayileşen tarım ve hayvancılıkta zirvede olan ülkeler arasında yer alan 80 li ve 90lı yıllar da kendi kendine yeten ülkeler arasın da 7. sırada olan bu güzel ülke yavaş yavaş batıyor her neyse dediğim gibi adı üstün de TEKEL'imiz vardı sırtımızı yaslayacağımız fabrikalarımız üretim hanelerimiz vardı şimdi ise hiç bir şeyimiz yok bu ülkeyi bu hale getirenler bunun cezasını ne zaman çekecek
Mükemmel tespitler Evet dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden " Saman ithal eden " bir ülke haline geldik..bizi bu duruma getirenler eserleri ile iftihar etsinler ve Kına yakmayı ihmal etmesinler.
@@sessiztepe3350 Baksen bu yaşta bu zeka? Ozaman dünyanın en iyi viskilerini Nüfusu Bir buçuk milyarlık Çinin üretmesi gerekirdi.Ama dünyanın en kaliteli viskilerini toplam nüfusu Beş milyon Birleşik Krallığa bağlı " iskoçya " üretiyor.
Ankara viskisi Ihlara brendi tabii kanyak ve eski yeni rakı ve Tekirdağ rakısının ilk piyasaya çıktığı zamanlar Altınbaş rakı klüp rakı yani tekel zamanı çok iyiydi gerçekten çok güzeldi ama maalesef bitti nedense???
2007 yada 2006 senesinde ıstanbul cevahir otelde yılbası partisinde ankara viskisi vermisti otel milli degerrin kaybolması kötü ama gercekten kezzap gibiydi tadi
6:12 Virginia Distillery’ye iş görüşmesine gittiğimde o imbikleri yakından görme fırsatım oldu. Bana imbiklerin İskoçyada üretilip Türkiyeye satıldığını söylemişlerdi.
@@MeleklerinPayi Rica ederim. Yanıt vermemelerine üzüldüm. Bana bu bilgiyi 2019 eylül ayında Distillery Operations Manager Erik Skaar adlı beyfendi vermişti. Email adresini ekliyorum, belki ondan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. erik@vadistillery.com
Bi turuva kanyagı vardiki bi çoğu viskiyi kesip atmıştı ve özellesince kesip attılar rakip görüp çok insan olmuştur yanimda içip buda neymiş diyen yabancı piyasaya temsil ettiler piyasayi
Eskiden evlerde yüzde 95 kapalı olan Salonlarda tv,bardak,tabakların konduğu vitrinler olurdu,hatta amcamgilde sigara vardı sehpada çeşit,çeşit,çalıp içerdik,şimdi ünite oldu vitrinler,dayım gitmiş vitrinin şişeleğine boş şişeleri koymuş,ufak dayım bu ne lan deyip içine çay doldurdu,bugün gibi hatırlıyorum.1985,işin garibi evde içkiyi bırak içmeyi,adını ağzına alan yok.
Aaa öyle demeyin hocam sonra devlet fabrika açıp işletmez diyenler gelirler hemen! Fakat her ne hikmetse devlet fabrika açmaz diyenler yandaş müteahhitlere projeler yaptırılırken verilen hazine garantisine ses edemiyorlar serbest piyasa ekonomisinin olduğu bir ülkede devlet hiçbir iş adamına gelir garantisi veremez iş adamı riskleri göz önünde bulundurarak bir işe girişir ya da girişmez. Oh ne alâ memleket devlet herkese gelir ve kâr garantisi versin o zaman kimse zarar etmez ki her önüne gelen şirket kurar nasıl olsa batmak yok diye!
Viski klas bir içkidir.Sınıf göstergesi olan viski birçok ülkede en önemli içki kategorisindedir. Türkiye'de lahmacun-viski,çiğ köfte -viski kombinasyonu şehre göç eden "kroları" tanımlamak için kullanıldı.Ankara viskisi eskiden kumarhanelerde J&B şişelerine doldurulup slot makinalarda oynayan müşterilere servis edilirdi.
Tabii Kanyak'ın yakıcı ve brendiye benzemeyen tadı sebebiyle Ankara viskisinin de öyle olacağını düşünerek zamanında tatmadığım eski Türkiye'ye ait değer, umarım belgesel bir nebze olsun gelecek kuşaklara bu ülkede geçmişte neler yapılabildiği hatırlatabilir
Bence bu tür yerleri açanlar ve yürütenler tarihe (iyi-kötü düşünceniz ile değerlendirilebilirsiniz) geçmeli isimlerini bilmeliyiz. Amaaa bir de bunun olumsuzu yani kapatanlar, kimler emir verdi de, kimler de bunu çabalayıp uyguladı dolayısı ile gene hangi kafalar diye soracağımız isimlerde verilmeli ki tarih ve bizler onları da tanıyalım onları da bilelim. Tarihe geçsin. Kim tarihe iyi ya da iyi bir şey yapmış, kim de kafasızlık yapmış olarak geçmek isterse bu zamanda da örnek alsın... (Biraz karışık oldu ama anladınız siz onu)
güzel anlatılmış tebrikler...keşke çoğu üründe olduğu gibi bu ürünü de kaybetmeseydik...dünyaya ihrac ederdik ve gelir artardı...küba mesela puro ile geçiniyor...bizim ülkemizde neden olmasın..hatta ülkemde kralı yetişir..puro ve viski ciddi dünya pazarı olan ürünler ve ülkemiz de çok kaliteli ürünler yapıp dünyaya satabilir...ama malesef olmuyor...ankara viskisine de yazık olmuş...ankaradan selamlar....umarım üretiriz ...
Ankara viskisine de yazık ettik, kanyak vardı ne güzel, ona da yazık ettik, Tekele kocaman bir yazık ettik. Değerlerine sahip çıkamayan ülke rekoru kıracağız.. belki de kırmışızdır..
Keşke şimdi de olsa , bir çok ortalama İskoç , İrlanda ve Amerikan viskisinden çok daha kaliteliydi. Ben bu viskiyi bilen kuşaktanım. Hatta sadece viski değil "kanyak" ta harikaydı , özellikle son zamanlarında ürettiği "Truva Kanyak". Aslında hangi birini söyleyelim TEKEL birası da klâsik yöntemlerle üretilmiş çok kaliteli bir biraydı.
Ankara'da Atatürk orman çiftliğinde buluna tekel fabrikasinda bu viskileri fıçılardan boşaltım ve tankerlerle Mersin limanına gitti tabi orda yurt dışına bı firma almıştı şimdi görünce çok üzüldüm ve o zaman kendimize biraz almıştık bu kadar değerli olacağını bilseydim icmezdim ama tadım olarak gerçekten çok harika bı viski olduğunu biliyorum bide biz bazen direk ficidan çıktığı orandan deniyorduk o daha sert oluyordu %60 alkol oranı oluyor. yazık ne değerler degersiz oldu bu ülkede
10.08 deki cümlenin sonundaki o yutkunma ve bu hikayeyi insanların geçim derdinden çeşitli şekillerde, tabiri caizse "ibret olacak" şekillerde intihar ettiği bir dönemde öğrenmek...
2019 martta Gürcistan batumda 1 litrelik yerel viski 17 tl aldim bedava bizde o kadar yüksek KDV aliniyorki alkolden vergi vergi vergi yerli viski üretimi olsa gene çok pahalı olur. Tüketici almaz.
Ankara Bira Fabrikasında 1957 yılı başlarında viski imal deneme çalışmalarına başlanılarak, 1963 yılından itibaren de üretimine geçildi. Ankara Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu’nun katkıları ile yürütülen çalışmalarda üretilen ve meşe fıçılarında eskitilmeye alınan viskiler ilk kez 1963 yılında şişelenerek piyasaya verildi. Yerli Ankara Viskisi kimi zaman Bakanların, kimi zaman Genel Müdürlerin şişe ve etiket tercihleriyle piyasaya sürüldü. Üzücü olan; şişe ve etiketlerin değişim tercihlerinin neden yapıldığına, etiket tasarımını gerçekleştiren kişinin ad ve soyadına, çalışmanın süresine, çalışma örneklerine ilişkin hiçbir bilgi kaydının olmaması. Büyük kurumlarda kurumsal hafızanın gelecek nesillere yansıtılmaması Yönetim kademesinde olan kişilerin büyük bir eksikliği olarak gözüküyor. 2000’li yılların başına kadar yıllık yaklaşık 10 bin litrelik piyasa payını korudu. 1994 yılında bira üretimine son verilmesiyle fabrikanın adı, Ankara İçki Fabrikası olarak değiştirildi ve viski üretiminde uzmanlaşması planlandı. Bu nedenle yatırım programına alındı. Büyük maliyetler yapılarak fabrikanın eski binası bir restorasyon projesi ile korunarak, viski üretim ünitesi yenilendi, proje ise 2001 yılında tamamlandı. 2001 yılında Ankara İçki Fabrikasında memur ve sözleşmeli personel kadrosu 63 olmasına karşın 5 memur 44 sözleşmeli personel olmak üzere 49 kişi çalışıyordu. Çalışan işçi sayısı ise 183 kişiydi. Düşündürücü ve de üzücü olan; 1993 - 2001 yılı planına alınarak, büyük çok büyük maliyetlerle modern bir fabrika haline getirilmesine (üretim arttırılması ve şişeleme kapasitesinin ise yıllık 450.000 litreye çıkartılması) karşın fabrikanın hazat mezat satılarak özelleştirilmesi sonrasında (beş yıl içinde) yapılan yeni tesislerin tümünün sökülmesi ve yurt içinde bir viski üretim ünitesine ikame edilmemesidir. Plan kapsamında viski üretimi 1999 yılında 164 bin litreye, 2000 yılında 170 bin litreye, 2001 yılında 180 bin litreye, 205 yılında 275 bin litreye çıkartılması hedefleniyordu. Kamu kaynaklarının israfı açısından sonuç; Kurumlar arasında koordine olmaması ile (Hazine Müsteşarlığı, DPT, Tekel'in Bağlı olduğu Bakanlık ve de TEKEL Genel Müdürlüğü) önünde en kısa süreyi, yani bir kaç yıl ötesini göremeyen bir kamu yönetimi topluluğu. Fabrika sahasında Sümer Holding AŞ faaliyet göstermektedir. Ankara İçki Fabrikası bugün malt, kaynatma, soğutma, dinlendirme üniteleri boş atıl alan olarak bekletilmektedir. Umudumuz bu alanın Atatürk'e bir saygı olarak müze olmasıdır.
ıhlara brendi vardı bir onu hatırlarım, herhalde yoktur artık o da. büyük marketlerde yoktu sanırım 90larda da ankara viskisi hiç duymamıştım, alamasam bile bakmayı severdim şişelere ve etiketlere çünkü
Bu video önerilenlerde çıktı ve çıkmasaydı belki de böyle bir ürünümüzün olduğunu bilemeyecektim, keşke yapımı devam etseydi tadımını yapmayı gerçekten isterdim...
Ankara purosu ile Ankara viskisini 2000 yılbaşısında içme şansımız oldu, yazar kasa fırlatan adamın kafasına boş şişesini fırlatın kurtuldu sıkıntılarından.
Ulan ne güzel ülkeydik. Bir üretim, kültür , bir uğraş . Yazıklar olsun nerelere düştük.
Siyasal İslam mahvetti bizi
O yıllarda AKP yok Du sade vıski olsaydı neler neler olmadı ki
Bu yorumu viski adina'mi yaptn kardesim olsa ne olur olmasa ne olur
@@keyfekeder7344 para
@@keyfekeder7344 istihdam
Bu belgesel Türkiye yakın tarihinin özeti gibi. Değeri bilinmeyen yüzlerce, binlerce yatırım var böyle çöp olan..,
Aklıma Devrim otomobili geliyor mesela
Maalesef öyle Tekele biraz daha olanak sağlansa ve ürünlerini daha iyileştirmek için çok daha iyi çalışmalar yapılır dünyaya daha çok ürün satılabilirdi. 20 yıl bu kurumda tasarım yaptım bir çok içkinin etiketini yaptım Türkiyenin tek uluslararası şarap yarışmasını yaptık. Bazısı gerçek meyveden üretilen 17 çeşit likörümüzden şimdi bir tane bulamıyorum. Tekel gibi bir çok devlet kurumu, fabrikasının satılması ve üretiminin durmasının acısını şimdi çekiyoruz
Bu belgesel, Türkiye'nin eski çağdaş ve güzel günlerden nasıl uzaklaştığının da bir öyküsü olmuş.
Şakamısım nesin ?
Çağdaş çağdaş tükenin de şu millet bir rahata ersin.
@@mauer2412 Senin bu tip videolarda işin ne? Niye tükenelim. Sen git şerbet, ayran videoları izle.
@@mauer2412 Esas şaka sensin. TOGG araca da binmiyorsundur sen şimdi cunku çağdaş
Üniversite zamanlarımda bazen 4-5 kişi bir araya gelip toplamda içeceğimiz içkinin maliyetini hesaplayıp, hadi Ankara Viskisi alalım derdik... Fiyatı ithal viskilere oranla makul olduğu için (bira veya şarap yerine içmek için) Ankara Viskisi alırdık... Verdiğimiz paraya göre çok da memnun kalırdık... Sonuçta viski içerdik. Gençlik anılarımı hatırlatan güzel bir video, geçmiş günlerimizi hatırlattığınız için teşekkür ederim.
Tekel satılmadı " Peşkeş çekildi"ölü eşek fiyatına satın alan firma onu aldığı fiyatın 3 yada 4 katı fiyatlla sattı." Tekel demek kalite demekti" Sofra Şarabı, Bira,Kanyak,Likör , Viski ve Sigaraları " Dünya markaları ayarında ve hatta daha kaliteli idi" Ankara viskisi iddia ediyorum iskoç viskilerinin bir çoğundan daha güzel ve üstündü.içtim ve denedim O lezzet muhteşemdi.Şu an evimde büfemde 1971'den kalma Açılmamış Ankara viskisi, Altınbaş Ve Kulüp Rakısı var. Bunlara baktıkça O eski günler aklıma gelir " Hüzünlenirim" çok Güzel Yıllarmış O 1970'li ve 19i80'li yıllar.Evet Tekel gibi bu ülkenin yüzakı birçok marka ve değeri yok olup silindi gitti.giden geri gelmiyor.
Senin yaptığın "kör ölür, badem gözlü olur". Hiç de güzel değildi. Ancak tekel satılmadan önce her insanın bütçesine uygun viski, vodka, cin ve likör vardı. Araplaştırma yolunda en büyük adımlardan biri tekel'in satılmasıydı.
@@Munfatropine eee yani? Ne anlatmaya çalışıyorsun, bir şey değişmedi ki? Camel hala Türk tütünü kullanıyor ve her zaman Amerikan markasıydı.
@@nicholascave3012 Araplaştırma benzetmene itirazım yok.Ancak Tekel sadece bir çeşit " viski " üretti o viskinin adı " Ankara viskisi idi" Ama başka isimlerle Raki üretti Yeni Rakı , Kulüp ve Altınbaş rakısı aklımda kalanlar. başka isimle viski üretmedi Tekel bir ara 1970 ve 1980 arasında " 100 pipers isimli iskoç viskiside ithal ederek satmıştı bu viskinin arkasındaki etikette " Tekel idaresi tarafından ithal edilmiştir " yazardı.Ama tekelde üretilmiş viski değildi.iskoç viskisi arayana makul fiyatla satmıştı..Ama iddialı olarak söylüyorum Ankara viskisinin tadı mükemmeldi tabii ki bir Chivas regal, yada Macallan yada Johny Walker ayarında olmasa bile iddia ediyorum yinede piyasada iskoç viskisi olarak satılan Bir Long John yada 100 pipers veya Vat 69 'dan çok daha kaliteli ve lezzetli idi.
@@nicholascave3012 Valla hiç de kör-badem ilişkisi olmadı. Tekel ciddi anlamda Türkiye'nin bir markası bir gözbebeği idi. 2000'lerin başında Almancılar, İngilizler ülkemize geldikleri vakit karton karton (Almancılar red box Marlboro, İngilizler Marlboro Light) alıyorlardı..
Dünyanın zaten en iyi tütünlerini bir Virginia üretiyor diğerini Samsun, İzmir. Keza dönemin tekel vodkası da cin'i de bilakis likörleri de gayet başarılı ve güzel içkilerdi..
Onu bırak, adamların ithal ettikleri içkilerin bile bir standartı bir kalitesi vardı. Şimdi iç bakalım bir Marlboro, Parliament, Camel, Winston, Kent'i keza iç bakalım bir Chivas, Jack, Smirnoff'u!?
Alayı leş...
Artık kaliteli tütünlerimiz (o eski yağ gibi olan, tok, doygun ve lezzetli tütünlerimiz) yurt dışına gidiyor. Yurt dışının da ne kadar çer çöp tütünü var içiyoruz. Keza nerede ne kadar sallanmış, çalkalana çalkalana yayık ayranına dönmüş, binlerce km yol gezmiş, güneş, rutubet gören içkisi varsa içiyoruz. Ondandır 2-3 duble de kafamız tarhana çorbası, çamaşır sepeti gibi oluyor..
Zamane tekelin ürettiği sigaralar da, içkiler de buna ithal ettikleri bile dahil bir kalitesi bir standartları vardı ve nasıl ki Dünya, Amerika'yı Virginia tütünü, Bourbon viskisi. İşkoçya'nın İrlanda'nın Scotch ve Irısh viskisi keza İrlanda Guiness koyu renkli birası ile tanıyor akabinde Devlet kasasına, bütçesine katma değer olarak güzel de bir getiri getiriyorsa, Tekel de bunu pek alâ yapabiliyorken el birliği ile onu da yok ettiler, onu da sattılar..
Zamane tekelin ürettiği anadolu sigarası bile dönemin kırmızı marlboro 5 çekerdi. Tekelin ürettiği rakıyı bile içtiğinde yay gibi oluyordun. Şimdi nerede ne kadar yaş şerbetçi otu meyan kökü, anason varsa, glikoz şeker, basıyorlar birasına da rakısını da zabanaan bir kalkıyorsun kamyon çarpmış gibi...
ne demezsin, buram buram kalite kokardı maltepe, samsun, birinci, bafra
İbrahim Tatlıses ise bir filminde viskiyi reddederken 'tahta kurusu gibi' benzetmesini yapmıştı. Genç cumhuriyetimizin, daha emperyalislerin soktuğu hançeri çıkaramadan, arabesk kültür hançerinin bağrına saplanmasının acı bir örneği gibi. Çok güzel, hap gibi bir anlatım olmuş. Devamını bekletiyor. Mesela meşhur 'Kanyak' için de olabilir.👏
Aynen tebrik ediyorum bu tespitinden dolayı.
Bunlar Türkceyide katlettiler.
Bu kanal youtube a göbekten girdi. Emek verilmiş harika bir belgesel röportajlar uğraşılmış.
Pp yi görünce duygulandım
Peşkeş çekilen TEKEL in hazin hikayesinin bir bölümü olmuş. Teşekkürler.
Bu kanal büyür rez
Türkiyenin en araplaşmış berbat dönemine rast geldik çok üzülüyorum böyle yatırımları ve değerleri kaybettiğimiz için
Araplaşmayla ilgisi yok birsürü içki üretiyoruz rakı şarap bira gibi arz talep meselesi alıp içmemişler satılmayınca kaldırılmış
Kaliteli kanal, videoların devamını bekliyoruz.
1972 - 1978 arasında babamın ofisinde çalışırken babamın özel değer verdiği (babam ömrü boyunca hiç ama hiç kimseden gram bir şey istemeyen, hiç bir konuda hiç kimseye ricacı olmayan, ticaretle hiç ilgisi olmayan, emek yoğun bir meslek erbabı olarak kişileri kimlik, karakter, bilgi gibi niteliklerine göre değerlendiren biriydi) konuklarına aperatif hizmetleri bana yıkadı. Üst düzey kültür temsilcileri olan bu konuklara çok değişik alkollü kokteyller hazırlar ve ikram ederdim ki öve öve bitiremezlerdi. Ana malzeme ise ANKARA VİSKİSİ idi. Her çeşit alkollü içkiyi tadan, sarhoş olmamak kaydıyla doya doya içen biri olarak içmekten zevk aldığım alkollü veya alkolsüz tek içkinin (su hariç) ANKARA VİSKİSİ olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Benim için ne Burbon, ne chivas regal Ankara Viskisinin yanında asla tercih olmazdı.
Ankara viskisi Tek Arpa Maltı / Single Barley Malt viski sanırım, tadı kesinlikle güzeldir. Şöyle tek tudum tadına bakma olanağımız olsaydı keşke.
Buram buram emek kokuyor,elinize sağlık.
Keşke bu videoyu planlarken şu kısmı atlamasaydınız; tekelin nasıl değersizleştirildiğini, tekelin ne şekilde içinin boşaltıldığını, tekelin yok pahasına satıldığını hatta ve hatta ankara viskisinin yıllarca özellikle değersiz gösterilip küçümsendiğini
anlatsaydınız keşke...
Çok güzel bir belgesel olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler! 🥃🥃
Kim bu unutulan viskinin videosunu yapacak diye düşünüyordum:) elinize sağlık. Antalyada sevgilerimle.
Grafik Tasarımcı Nilay Hanim'in arşivini ve o dönemlerde grafik tasarima ülkemizde bakış açısının nasil olduğunu çok merak ettim. Gerçekten Nilay hanımın jenerasyonu altin jenerasyon her konuda dünya çapında insanların devlet okullarında yetiştiği bir jenerasyon.
Ankara Viskisi'ni hiç tadamadım. Fakat bir de "Ihlara Brendi" vardı onu çok severdim tadı nefisti. Belgesel güzel olmuş elinize emeğinize sağlık.
Ampuller duymasın canları sıkılır
Bir duble attıklarında birşeyleri kalmaz.
Kanal büyüyecek rez alın
Uzun süredir beklenen video geldi sonunda ellerinize sağlık.
böyle kaliteli prodüksiyon ile yapılan ve içeriği ilgi çekici olan videolara bayılıyorum . umarım devamı gelir daha çok video bekliyor olacağım
Babası TEKEL'de çalışmış ve emekli olmuş biri olarak bu video'yu izlerken çok duygulandım. Emeğinize sağlık. Video'yu izlerken sadece Ankara Bira Fabrikası değil, İstanbul (Bomonti) Bira ve Malt Fabrikası, İstanbul (Paşabahçe) İçki Fabrikası, İstanbul (Mecidiyeköy) Likör ve Kanyak Fabrikası ve daha burada sayamayacağım onlarca fabrika gözümün önünden geçti. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK Cumhuriyeti kurduktan sonra yabancıların elinde bulunan Bomonti ve Mecidiyeköy fabrikalarını millileştirmiş, Paşabahçe fabrikasını ise kamulaştırarak gerçek anlamda içki fabrikası haline getirmiş ve bu eserleri Cumhuriyet'e kazandırmıştır. Şu anda bu fabrikaların yerinde...
Yerli ve Milli diye propaganda yapmadan ATATÜRK'ün yaptıklarına bir bakın, bir de Yerli ve Milli söylemiyle Cumhuriyetin Eserlerini özelleştirerek yabancılara satanlara, bu eserleri kapatarak çok değerli arazilerini belirli çevrelere satanlara bir bakın.
Harikasınız
Harika bir belgesel olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık
Çok emek verilmiş mükemmel bir belgesel. Başarılarınızın devamını dilerim👏👏
Bu kanal iyi yerlere gelicek:)
Devrim arabası gibi hazin bir son olmus
Çok iyi bir belgesel olmuş, emeği geçenlerin ellerine sağlık. Umarım devamı gelir.
Süreç devam etse belki şuan dünya hatrı sayılır bir marka olacaktı. Çok üzücü
Haklısın.denedigim için biliyorum birçok iskoç viskisinden daha kaliteli idi.
İskoç viskilerinden iyi olmasına bile gerek yok. Japon, tayvan viskilerinden iyi olup, iyi bir tanıtımla Asya pazarında çok iş yapabilirdi.
Firsat kacirmak zaten en sevdigimiz sey
Çok güzel bir bilgisel, gerçekten çok keyif aldım. Önceki video'nuz sonrasında (Bahis Dolandırılıcığı) geldim. Lütfen devam edin böyle :D
Sapın samanın ithaline doğru giden yolda önemli bir adım Ankara Viskisinin üretimden kaldırılması.
Çok teşekkürler bunu yapmanız müthiş bir incelik
Çok güzel bir video olmuş, adeta belgesel gibi. Ellerinize sağlık, başarılarınızın devamını dilerim.
Belgesel mükemmel olmuş izlerken insanın canının sıkılmaması elde değil.
VİSKİ deyip geçmemek lazım önemli olan düşünmek ve üretmek ...o kadar güzel bir ülkeymişiz ki üreten , ihracat yapan sanayileşen tarım ve hayvancılıkta zirvede olan ülkeler arasında yer alan 80 li ve 90lı yıllar da kendi kendine yeten ülkeler arasın da 7. sırada olan bu güzel ülke yavaş yavaş batıyor her neyse dediğim gibi adı üstün de TEKEL'imiz vardı sırtımızı yaslayacağımız fabrikalarımız üretim hanelerimiz vardı şimdi ise hiç bir şeyimiz yok bu ülkeyi bu hale getirenler bunun cezasını ne zaman çekecek
Şu an gözüm yaşardı inanın çok üzülüyorum böyle büyük bir kurumu kaybettiğimiz için
@@nilayylmaz4238 sizin gibiler bir araya gelip bir viski üretemez mi bu kadar mı acizsiniz 500 bin kişi toplasanız en kral viski üretilir
Mükemmel tespitler Evet dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden " Saman ithal eden " bir ülke haline geldik..bizi bu duruma getirenler eserleri ile iftihar etsinler ve Kına yakmayı ihmal etmesinler.
@@reaper.7022 ya sallama şimdi siz isinize gelince sirket kurmayı bilirsiniz
@@sessiztepe3350 Baksen bu yaşta bu zeka? Ozaman dünyanın en iyi viskilerini Nüfusu Bir buçuk milyarlık Çinin üretmesi gerekirdi.Ama dünyanın en kaliteli viskilerini toplam nüfusu Beş milyon Birleşik Krallığa bağlı " iskoçya " üretiyor.
Ankara viskisi Ihlara brendi tabii kanyak ve eski yeni rakı ve Tekirdağ rakısının ilk piyasaya çıktığı zamanlar Altınbaş rakı klüp rakı yani tekel zamanı çok iyiydi gerçekten çok güzeldi ama maalesef bitti nedense???
Çok güzel bir belgesel olmuş, elinize sağlık. Değerlerimizin yok edilişilerini izeleyen bir nesil olmanın da acısını hissedebiliyorum.
2007 yada 2006 senesinde ıstanbul cevahir otelde yılbası partisinde ankara viskisi vermisti otel milli degerrin kaybolması kötü ama gercekten kezzap gibiydi tadi
6:12 Virginia Distillery’ye iş görüşmesine gittiğimde o imbikleri yakından görme fırsatım oldu. Bana imbiklerin İskoçyada üretilip Türkiyeye satıldığını söylemişlerdi.
ben kitabım için defalarca mail attım Virginia'ya ve yanıt alamadım, bu bilgi çok değerli teşekkürler
@@MeleklerinPayi
Rica ederim. Yanıt vermemelerine üzüldüm. Bana bu bilgiyi 2019 eylül ayında Distillery Operations Manager Erik Skaar adlı beyfendi vermişti. Email adresini ekliyorum, belki ondan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
erik@vadistillery.com
@@KursatCakar Çok teşekkürler
çok güzel bir çalışma olmuş, elinize sağlık
Emeklerinize sağlık.
Bi turuva kanyagı vardiki bi çoğu viskiyi kesip atmıştı ve özellesince kesip attılar rakip görüp çok insan olmuştur yanimda içip buda neymiş diyen yabancı piyasaya temsil ettiler piyasayi
Eskiden evlerde yüzde 95 kapalı olan Salonlarda tv,bardak,tabakların konduğu vitrinler olurdu,hatta amcamgilde sigara vardı sehpada çeşit,çeşit,çalıp içerdik,şimdi ünite oldu vitrinler,dayım gitmiş vitrinin şişeleğine boş şişeleri koymuş,ufak dayım bu ne lan deyip içine çay doldurdu,bugün gibi hatırlıyorum.1985,işin garibi evde içkiyi bırak içmeyi,adını ağzına alan yok.
Ahh ulan ahh .. bitirdiniz herşeyi..
Haklısın bitirenlerde bitsin, tükensin, yok olsun.
Aaa öyle demeyin hocam sonra devlet fabrika açıp işletmez diyenler gelirler hemen!
Fakat her ne hikmetse devlet fabrika açmaz diyenler yandaş müteahhitlere projeler yaptırılırken verilen hazine garantisine ses edemiyorlar serbest piyasa ekonomisinin olduğu bir ülkede devlet hiçbir iş adamına gelir garantisi veremez iş adamı riskleri göz önünde bulundurarak bir işe girişir ya da girişmez.
Oh ne alâ memleket devlet herkese gelir ve kâr garantisi versin o zaman kimse zarar etmez ki her önüne gelen şirket kurar nasıl olsa batmak yok diye!
@@fiko0283 hehe ...biz çöpde doğup büyüdük..
Efsane olmuş
yeni kanal sanırım, guzel
Gerçekten duygulandım...
Güzel belgesel olmuş. tebrikler.
Zamanın da bu viskiden içebildiğim için,kendimi çok şanslı hissediyorum:) Güzel viskiydi.
Tadını çok merak ediyorum. Tek Arpa Malt viskisi deniliyor, blended denilen karışım viskilerden değil.
Viski klas bir içkidir.Sınıf göstergesi olan viski birçok ülkede en önemli içki kategorisindedir.
Türkiye'de lahmacun-viski,çiğ köfte -viski kombinasyonu şehre göç eden "kroları" tanımlamak için kullanıldı.Ankara viskisi eskiden kumarhanelerde J&B şişelerine doldurulup slot makinalarda oynayan müşterilere servis edilirdi.
Tabii Kanyak'ın yakıcı ve brendiye benzemeyen tadı sebebiyle Ankara viskisinin de öyle olacağını düşünerek zamanında tatmadığım eski Türkiye'ye ait değer, umarım belgesel bir nebze olsun gelecek kuşaklara bu ülkede geçmişte neler yapılabildiği hatırlatabilir
Facebook da Tekel Arşivi var sayfamızı ziyaret ederseniz neler üretildini görebilirsiniz
@@nilayylmaz4238 ziyaret edeceğim ,teşekkürler
Elimde bir şişesi bulunan ve mükemmel bir viskidir. Konyak benzeyen güzel bir aroması var umarım bir daha üretilir güzel yeni viskiler.
Bence bu tür yerleri açanlar ve yürütenler tarihe (iyi-kötü düşünceniz ile değerlendirilebilirsiniz) geçmeli isimlerini bilmeliyiz. Amaaa bir de bunun olumsuzu yani kapatanlar, kimler emir verdi de, kimler de bunu çabalayıp uyguladı dolayısı ile gene hangi kafalar diye soracağımız isimlerde verilmeli ki tarih ve bizler onları da tanıyalım onları da bilelim. Tarihe geçsin. Kim tarihe iyi ya da iyi bir şey yapmış, kim de kafasızlık yapmış olarak geçmek isterse bu zamanda da örnek alsın... (Biraz karışık oldu ama anladınız siz onu)
güzel anlatılmış tebrikler...keşke çoğu üründe olduğu gibi bu ürünü de kaybetmeseydik...dünyaya ihrac ederdik ve gelir artardı...küba mesela puro ile geçiniyor...bizim ülkemizde neden olmasın..hatta ülkemde kralı yetişir..puro ve viski ciddi dünya pazarı olan ürünler ve ülkemiz de çok kaliteli ürünler yapıp dünyaya satabilir...ama malesef olmuyor...ankara viskisine de yazık olmuş...ankaradan selamlar....umarım üretiriz ...
Bir barmen olarak yazıyorum ankara viskisi viski değil çok önemli çok kaliteli bir kanyaktır esasen
Ankara viskisine de yazık ettik, kanyak vardı ne güzel, ona da yazık ettik, Tekele kocaman bir yazık ettik. Değerlerine sahip çıkamayan ülke rekoru kıracağız.. belki de kırmışızdır..
En son şişeden bir evvelki olandan bulabildiğim kadar birkaç şişe içmiştim, almak için arardım çok beğenirdim, son şişeyi görmedim açıkçası
İzlerken içim burkuldu.
eline sağlık harika belgesel
Buralar değerlenecek ben yerimi ayırtayım şöyle
İçtiğim en güzel viskilerden biriydi
Ingilizce alt yazılı versiyonu var mı bunun.
Cok iyi olmus bence. Super.
Keşke şimdi de olsa , bir çok ortalama İskoç , İrlanda ve Amerikan viskisinden çok daha kaliteliydi. Ben bu viskiyi bilen kuşaktanım. Hatta sadece viski değil "kanyak" ta harikaydı , özellikle son zamanlarında ürettiği "Truva Kanyak". Aslında hangi birini söyleyelim TEKEL birası da klâsik yöntemlerle üretilmiş çok kaliteli bir biraydı.
türk insanı diyince keşke bu tarz adamlar akla gelseydi. insan kalitemizin resmen ırzına geçildi
Ankara'da Atatürk orman çiftliğinde buluna tekel fabrikasinda bu viskileri fıçılardan boşaltım ve tankerlerle Mersin limanına gitti tabi orda yurt dışına bı firma almıştı şimdi görünce çok üzüldüm ve o zaman kendimize biraz almıştık bu kadar değerli olacağını bilseydim icmezdim ama tadım olarak gerçekten çok harika bı viski olduğunu biliyorum bide biz bazen direk ficidan çıktığı orandan deniyorduk o daha sert oluyordu %60 alkol oranı oluyor. yazık ne değerler degersiz oldu bu ülkede
Merhaba, Seriyal in burada kullanılan anlamı nedir?
ulan 50 sene geriye gitsek 100 sene ileriye gidicez bu ne haldir.
10.08 deki cümlenin sonundaki o yutkunma ve bu hikayeyi insanların geçim derdinden çeşitli şekillerde, tabiri caizse "ibret olacak" şekillerde intihar ettiği bir dönemde öğrenmek...
1923-1960 arasındaki ivme ile 60’dan bugüne gelebilsek nasıl bir ülke olabileceğimizi düşündükçe kahroluyorum.
Böyle bi ülke olduk dolar 7 lira
Şu tekel yazısı iç parçalıyor...
Yaşlı bir tanıdığın evinde Ankara viskisi gördüm rica ettim verdi bana şişeyi ilk ben açtım tadı bana göre ithal viskilerle eş değer
hiç unutmuyorum brovni top kekle olan bi reklamı vardı
Elinize sağlık!!
Whiskey ile izlemenizi tavsiye ederim.
Super video
Yeni video ne zaman gelir merakla bekliyoruz
2019 martta Gürcistan batumda 1 litrelik yerel viski 17 tl aldim bedava bizde o kadar yüksek KDV aliniyorki alkolden vergi vergi vergi yerli viski üretimi olsa gene çok pahalı olur. Tüketici almaz.
Bu kadar yüksek KDV alınacak ki bakanlar vekiller son model Mercedes e binebilecekler
Güzel vidya
Eski günler üniversite yıllarında 3-5 şişe içmişliğim var. Yerli diye denemiştim o dönem için gayet iyiydi. Yazık oldu
Keşke İngilizce altyazı olsaydı, viski çok seven Alman bir arkadaşıma bu videoyu izletmek isterdim.
Fiyatı nedir
Bi tanıdıkta var, bildiğiniz kolleksiyoner varmı satabileceğimiz? Ne kadar eder acaba?
elinize sağlık. teşekkür ederim çokça.
TEKEL özel sektöre kesinlikle satilmayip tüm ürünler geliştirilerek devam ettirilmeliydi.Manevi değeri çok büyük ürünler bu eski TEKEL ürünleri.
Ankara Bira Fabrikasında 1957 yılı başlarında viski imal deneme çalışmalarına başlanılarak, 1963 yılından itibaren de üretimine geçildi. Ankara Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu’nun katkıları ile yürütülen çalışmalarda üretilen ve meşe fıçılarında eskitilmeye alınan viskiler ilk kez 1963 yılında şişelenerek piyasaya verildi. Yerli Ankara Viskisi kimi zaman Bakanların, kimi zaman Genel Müdürlerin şişe ve etiket tercihleriyle piyasaya sürüldü. Üzücü olan; şişe ve etiketlerin değişim tercihlerinin neden yapıldığına, etiket tasarımını gerçekleştiren kişinin ad ve soyadına, çalışmanın süresine, çalışma örneklerine ilişkin hiçbir bilgi kaydının olmaması. Büyük kurumlarda kurumsal hafızanın gelecek nesillere yansıtılmaması Yönetim kademesinde olan kişilerin büyük bir eksikliği olarak gözüküyor. 2000’li yılların başına kadar yıllık yaklaşık 10 bin litrelik piyasa payını korudu. 1994 yılında bira üretimine son verilmesiyle fabrikanın adı, Ankara İçki Fabrikası olarak değiştirildi ve viski üretiminde uzmanlaşması planlandı. Bu nedenle yatırım programına alındı. Büyük maliyetler yapılarak fabrikanın eski binası bir restorasyon projesi ile korunarak, viski üretim ünitesi yenilendi, proje ise 2001 yılında tamamlandı. 2001 yılında Ankara İçki Fabrikasında memur ve sözleşmeli personel kadrosu 63 olmasına karşın 5 memur 44 sözleşmeli personel olmak üzere 49 kişi çalışıyordu. Çalışan işçi sayısı ise 183 kişiydi. Düşündürücü ve de üzücü olan; 1993 - 2001 yılı planına alınarak, büyük çok büyük maliyetlerle modern bir fabrika haline getirilmesine (üretim arttırılması ve şişeleme kapasitesinin ise yıllık 450.000 litreye çıkartılması) karşın fabrikanın hazat mezat satılarak özelleştirilmesi sonrasında (beş yıl içinde) yapılan yeni tesislerin tümünün sökülmesi ve yurt içinde bir viski üretim ünitesine ikame edilmemesidir. Plan kapsamında viski üretimi 1999 yılında 164 bin litreye, 2000 yılında 170 bin litreye, 2001 yılında 180 bin litreye, 205 yılında 275 bin litreye çıkartılması hedefleniyordu. Kamu kaynaklarının israfı açısından sonuç; Kurumlar arasında koordine olmaması ile (Hazine Müsteşarlığı, DPT, Tekel'in Bağlı olduğu Bakanlık ve de TEKEL Genel Müdürlüğü) önünde en kısa süreyi, yani bir kaç yıl ötesini göremeyen bir kamu yönetimi topluluğu. Fabrika sahasında Sümer Holding AŞ faaliyet göstermektedir. Ankara İçki Fabrikası bugün malt, kaynatma, soğutma, dinlendirme üniteleri boş atıl alan olarak bekletilmektedir. Umudumuz bu alanın Atatürk'e bir saygı olarak müze olmasıdır.
altınbaşak votka için belgesel gelir mi?
Ellerinize, emeğinize sağlık.
Ne güzel gunlermis be
ıhlara brendi vardı bir onu hatırlarım, herhalde yoktur artık o da. büyük marketlerde yoktu sanırım 90larda da ankara viskisi hiç duymamıştım, alamasam bile bakmayı severdim şişelere ve etiketlere çünkü
Bu video önerilenlerde çıktı ve çıkmasaydı belki de böyle bir ürünümüzün olduğunu bilemeyecektim, keşke yapımı devam etseydi tadımını yapmayı gerçekten isterdim...
Yersen Eski Türkiye kötüydü... Hey gidi be... Nereden nereye geldik.
Vaybeee. Türkiye bir zamanlar normal bir ülkeymiş
Alkol üretmek yada üretmek bir ülkenin durumunu ortaya koymaz seni dayatmalardan kurtulup düşünmeye davet ediyorum
Lovelyyy 🥃🥃
tesedüf evde hiç açılmamış 2002 35 lik yeni rakı kalmış umarım birgün değerlenir
Ankara purosu ile Ankara viskisini 2000 yılbaşısında içme şansımız oldu, yazar kasa fırlatan adamın kafasına boş şişesini fırlatın kurtuldu sıkıntılarından.
Tekel kanyak 😭 Taksim de kar yağardı cebim de kalırdı üşümek ne Kelime yıl 2006 2007
Tr'nin kısa özetlerinden sadece biri...