Try it! You'll also pass the rhythm test!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 29

  • @amysuzannevandermoore8426
    @amysuzannevandermoore8426 6 หลายเดือนก่อน +6

    Een foetus hoort in de baarmoeder de hele tijd de hartslag van de moeder. Dat kan toch al een eerste kennismaking zijn met verschillende maten, al is die hartslag niet constant. Het is toch een soort training. Voor andere zoogdieren geldt dit natuurlijk ook.

    • @musiccognition
      @musiccognition 6 หลายเดือนก่อน +1

      Het gehoor (bij mensen) is inderdaad al functioneel in de laatste drie maanden van de zwangerschap. En we weten dat baby's dan al melodien en ritmes kunnen horen en onthouden. Dus inderdaad: de vraag "aangeboren of aangeleerd?" is niet de juiste: het brein in nog in ontwikkeling. Maar dat het al zo vroeg en spontaan actief is bij mensen blijft bijzonder (nml. bij makaken, die ook de hartslag horen, niet). Meer lezen? Zie bijvoorbeeld Aap slaat maat (2018, Nieuw Amsterdam Uitgevers).

  • @p_mouse8676
    @p_mouse8676 6 หลายเดือนก่อน +7

    Een vraag. Een baby zit voor ongeveer 9 maanden in een baarmoeder. In die tijd kunnen dingen als ritme toch eventueel ook (onbewust )aangeleerd worden?

    • @musiccognition
      @musiccognition 6 หลายเดือนก่อน +1

      Goeie vraag! Het gehoor is inderdaad al functioneel in de laatste drie maanden van de zwangerschap. En we weten dat baby's dan al melodien en ritmes kunnen horen en onthouden. Dus inderdaad: de vraag "aangeboren of aangeleerd?" is niet de juiste: het brein in nog in ontwikkeling. Maar dat het al zo vroeg en spontaan actief is blijft bijzonder. Meer lezen? Zie bijvoorbeeld Aap slaat maat (2018, Nieuw Amsterdam Uitgevers).

    • @p_mouse8676
      @p_mouse8676 6 หลายเดือนก่อน +2

      @@musiccognition buiten het horen, kunnen we ook ritmes vooral voelen. Is er bekend wanneer babies zulke dingen kunnen aanvoelen?

    • @p_mouse8676
      @p_mouse8676 6 หลายเดือนก่อน +2

      @@musiccognition trouwens, het groeps idee doet mij sterk denken aan wat Afrikaanse, Maori of oude Germaanse tribes doen om te intimideren. Intimideren met harde geluiden is iets wat grote aapsoorten ook doen volgens mij? Het is alleen een stuk meer intimiderend wanneer dat in unisono gebeurt. Als je bv weleens een Haka van de Maori hebt gezien weet je denk ik wel waar ik het over heb?

  • @jannetteberends8730
    @jannetteberends8730 6 หลายเดือนก่อน +1

    Ik herken een mars en een wals aan de melodie. Ik weet niet of ik het zou herkennen als ik alleen de maten hoorde. Volgens iedereen die ik ken, inclusief een dwarsfluit lerares, heb ik geen maat gevoel.
    Of gevoel voor ritme. Volgens my heb ik dat laatste wel, ‘t is alleen niet altijd hetzelfde als de muziek waar ik naar luister.

    • @Tinky1rs
      @Tinky1rs 6 หลายเดือนก่อน

      Ik kan ze wel onderscheiden, maar mogelijk niet herkennen.

    • @lompeluiten
      @lompeluiten 6 หลายเดือนก่อน

      je hebt wel gevoel voor ritme, maar je kan het niet maken met een instrument. Heel wat anders.

  • @VelvetRedDragon
    @VelvetRedDragon 6 หลายเดือนก่อน

    Onze zoon heeft heel veel drums gehoord in de buik al. Zijn moeder trad nog op als drumster tot 5 maanden zwangerschap. Maar waar ik aan moet denken is een opmerking van Cesar Zuiderwijk toen ik ook een keer een workshop bij hem volgde. Hij stapte van achter z'n drumstel weg en ging lopen over het podium daarbij zei hij "ja drummen is eigenlijk heel simpel, het begint bij lopen". Hij ging toen weer achter z'n drumstel zitten en trapte de kick en het hi-hat pedaal in in hetzelfde ritme als het lopen. Daarna deed hij het helemaal te niet door er een vette drumsolo van te maken. Maar toch, hij heeft een punt. Je weet wellicht dat ik gepromoveerd ben op de waarneming van visuele herhaling. Volgens mij is de perceptie van muzikale ritmiek en de productie van muzikale ritmiek doorspekt met links naar andere vormen van ritmiek zoals bij lopen en taalproductie.

  • @lompeluiten
    @lompeluiten 6 หลายเดือนก่อน

    Ik dacht: "Waarom kan het niet zijn dat het een bij-effect is van een andere mentale voordelen." En toen kwam dat outro. grapje.. Ja, Ritme kan zomaar het bij-effect van Taal zijn. Dat kan een hoop verklaren:
    - Waarom muziek zon emotionale waarde kan hebben
    - Waarom het voor comuputers het moeilijk is om te praten
    - Hoe je met rimte de boel kan voor de gek kan houden door niks te zeggen, maar toch slim te klinken
    - Hoezo niet iedereen echte muziek kan maken... het hersendeel is niet OM muziek te maken, MAAR om beter te communiceren.

  • @joostvhts
    @joostvhts 6 หลายเดือนก่อน +1

    Huh ik wist niet van de carrièreswitch van Eric van Tijn

  • @Kroepoek82
    @Kroepoek82 6 หลายเดือนก่อน

    09:20 Misschien een 3e theorie: Mensen die beter gaan op muziek of zich makkelijker kunnen bewegen/bewijzen op de spreekwoordelijke dansvloer hebben meer kans hunzelf voort te planten. Ritmegevoel als paringsdans.

  • @franciscagulli9411
    @franciscagulli9411 6 หลายเดือนก่อน

    interesant! bedankt!

  • @SimonWillig
    @SimonWillig 6 หลายเดือนก่อน

    Heel interessant!

  • @hoihallo5264
    @hoihallo5264 6 หลายเดือนก่อน

    Zou het niet kunnen dat de baby in de baarmoeder niet iets van muziek gehoord? Of wellicht de hardslag van haar moeder?

    • @musiccognition
      @musiccognition 6 หลายเดือนก่อน

      de hartslag-vraag is hieronder beantwoord.

  • @K212Utr
    @K212Utr 6 หลายเดือนก่อน

    Wij en zij gevoel door muziek ... dan moet die verre voorouder muziek hebben gehad, dus zonder al te veel onderzoek kan die zo doorgestreept worden, immers zie je Chimpansees geen muziek maken en zeer waarschijnlijk deden voorouders dit ook niet en kwam dit pas bij de late mens.
    Maar als we toch maar dingen roepen, de beter een soort communiceert ... ik verwacht nu onderzoekers die muziek met walvissen gaan spelen 😜

  • @jackkattuk
    @jackkattuk 6 หลายเดือนก่อน

    Evolutietheorie 😂😂

  • @TouYube886
    @TouYube886 6 หลายเดือนก่อน

    Go de hersenen zijn een super computer die constant bezig is voorspellingen te maken.😅

  • @PepijnHazelhof
    @PepijnHazelhof 6 หลายเดือนก่อน

    moet wel heel veel moeite doen om die 2 uitelkaar te halen

  • @meesterton4569
    @meesterton4569 6 หลายเดือนก่อน +1

    We weten al sinds Plato dat maatgevoel aangeboren is. Heruitvinding van het wiel?

    • @ilse.debroek
      @ilse.debroek 6 หลายเดือนก่อน

      Interessant! Hoe heeft Plato dat kunnen bewijzen?

    • @Andreyas-ou7fq
      @Andreyas-ou7fq 6 หลายเดือนก่อน

      Nu is het bewezen.