Sayın Erensoy, o kadar takip etmem rağmen yeni videoyu geç gördüm, halbuki büyük bir heyecan ile bekliyoruz her yeni videonuzu; naçizane bizim tekne de Beneteau olduğu için bu videoyu daha da büyük bir keyif ile izleyerek yine pek çok kimsenin vermediği detaylar ile çok keyifli bir eğitim aldık sayenizde, emeğiniz için çok teşekkür ediyoruz ailecek. İyi ki bu videoları yayınlıyorsunuz tekrar teşekkürler :-)
:) Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
:) Videoları sırayla ve atlamadan seyrekmenin önemini zaten sıklıkla hatırlatıyorum. Sırayla herşeyin doğrusunu, tek tek anlatıyorum... İlginize ve desteğinize çok teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar.
Sizi geç keşfettim. Takip ettiğim kanallar var. Ama gerçek eğitim kanalı burası. Ticari beklentinin olmaması ve Malta’ya gelmek isteyenleri dahi kabul etmemeniz yaptığınız işi çok daha değerli kılıyor. Diğer kanalları ise daha çok gezi izlene ve gaza gelme çerçevesinde izlemeye devam ediyorum. Sizi geç keşfettiğim için videolar hep birikiyordu. Nihayet sizin dalya dediğiniz bu video ile ben de günceli yakalamış oldum. Emeğiniz gerçekten çok değerli.
Devamla , ana yelkeni monte ederken iskota halatlarının kilidi açıktı , vinçle de sabitlenmemişti olası bir sağnakta yelken mandarla yukarı çekilmişmişken bumba sağa veya sola basarsa etrafındakiler için tehlikeli olur diye düşünüyorum.
O kadar büyük sağanakta iskotaları gergin bırakırsanız, tonozu ya da tonozun bağlı olduğu koçboynuzunu koparırsınız. Sorduğum soruya istediğim cevap bu değildi...
Murat kaptanım eline emeğine sağlık hiç tereddüt kalmadan öğreniyoruz bu arada orsa yakası alt bağlantısı yapılmadı ana yelken mandarına iskota dedinin balenleri takmak için salarken önemli olan bence orsa yakası alt bağlantısı iyi günler videoyu 2.ci kere izlerken bir şey daha fark ettim fakat bunun hata olup olmadığını bilemiyorum videonun 28:56 ncı dakikasında alt yaka iskota halatını bağladıktan sonra yelken kumaşından halka bumbaya geçirilmiş birde içinden camadan halatları geçmiş ?
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
24.47 iskota değil mandar halatı olacak ama bu ÖLÜMCÜL bir hata mı bilmiyorum? Ön yelken iskota halatlarının arma çelik tellerine doğrudan temas etmesi, ön yelken alt ucunun şakıla twist etmiş şekilde bağlanmış olması benim daha çok dikkatimi çekti.
Birde her ne kadar demir de de olsak, rüzgarda olmasa halatları piyanodan gevşetip vinç yardımıyla çekmek veya gevşetmek iş bitince piyanoyu kilitleyip vinçten yükü almak olası kazaları önler diye düşündüm bilmem doğru mu?
Murat kaptanım; ana yelken arabalarının çoğunlukla beyaz, birkaç tanesinin ise siyah renkte, daha büyük ve tekerlekli olduğu dikkatimi çekti. Siyah olanlar camadan halatlarının bağlanacağı güngörmez yakasındaki karşılığına mı denk geliyor? Bir de, genova ıskotalarının çarmık tellerine sürtünüp aşınmaması için, çarmık tellerinin liftinlerinden itibaren birkaç metreye kadar yükselen metal silindirler takılıyor, bunların çarmık telleri sökülmeden sonradan takılması mümkün müdür? Yine harika bir video, teşekkürler 👍👍👍
Öncelikle video için teşekkürler, emeğinize sağlık. Sırayla gidersek ; ben ön yelkeni sardıktan sonra 2 tur daha ıskotaları sarıp hatları ondan sonra vinçlere sarıp kilitliyorum . Ön yelken sancak iskota halatını vinçe kilitlediniz ancak iskeleyi görmedim . Ayrıca forling halatınıda kitlediğinizi görmedim.
Murat kaptanım bu yorumum da ölümcül hata aramadım, sadece ön yelken sarıldıktan sonra yaptığımı paylaştım, cenova sarıldıktan sonra ıskotoları ve forling halatını sabitlemeyip teknesinden ayrılan, sonra rüzgar çıktığında yelkenin yavaş yavaş açılıp ön çarmıh teline sarılan bazen yelkeni yırtılan çok örnek gördüm, sadece bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
....Ana yelkenin alt yakasının bumbaya monte edilmemesi olabilir mi hata...yine çok faydalandığım, bir çok konunun kafamda oturduğu bir ders oldu. Elinize sağlık. Çok teşekkürler....(Not: Bossa Nova ritimli arka plan müziği çok güzel seçim tebrikler....)
Murat Kaptanım bir sorum olacak ana yelkende olduğu gibi ön yelkende de kızaktan yelkenin çıkmaması için klavuzu unuttuğunuz yere takılan bir stoper var mı? Paylaşımınız ve emeğiniz için teşekkür ederiz. Sevgi ve saygılar. Selâmetle. 🙋♂️⛵⛵⛵
Sadece yelkeni sökeceğimiz zaman ön yelken mandarını gevşetiriz. Onun haricinde ön yelken mandarı sürekli gergin ve kilitli kalır. Bu nedenle ; Ön yelkende böyle bir "stoper" kullanmaya gerek yoktur.
elinize sağlık çok tesekkurler vıdeolar harıka oluyor.. ayrılma yanasma vıdeosunu daha detaylı olarak anlatıcakmısınız purmece manevrasını ogrenmemız ıcın .... tahtada cızerek ruzgarın geldıgı yone gore bırakılan halat sıralamısını gosterırsenız cok ıyı olur tekrardan tesekkurler
Murat bey 100. videonuz da çok güzel .Videoda bence yelken montajına başlamadan önce kabin giriş kapısının güvenlik için kapatılması gerekir diye düşünüyorum,doğru mu
YEEEESSSSS ! Budur.... Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Yelkenlerin bakımı ile ilgili ayrı bir video hazırlayacağım. Ama genelde, yelken bakım/tamir atelyelerine gönderip orada bir elden geçirmelerini tercih ediyoruz.
Selamlar sevgili Murat. Yüzüncü videonda bir sürpriz beklerdim:))) 24.18 dk da Tack pimi takılmamış. Mandar halatı bağlamakta kullandığınız çelik teli görebilirsem çok mutlu olurum. Her zamanki gibi çok güzel hazırlanmış bir video. (Ama arka planda müziğin devamlı tekrar etmesi dikkatimi biraz dağıttı:))Teşekkürler ellerine sağlık :))
:) Çelik tel, sadece "shuckle" ın piminin gevşemesini önlemek için, plastik kelepçenin yerine kullanılıyor. Bu emniyet telinin kullanımını leride detaylı anlatacağım. Fonda tekrar eden müzik, konsantrasyon sorunu olan arkadaşlara yardımcı oluyor. :) Konsantrasyon sorunu olmayanları da rahatsız ediyor...
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Ooo ölümcül hata sanırım 24:48 de mandar yerine iskota halatı demende Murat Kaptanım :)))) bu arada 2 küçük sorum var: 1) Balen kelimesinin İngilizcesi batten mi? 2) yelkenleri ara ara tatlı suyla temizlenmesi gerekir mi? ayrıca bilgiler için çok teşekkürler. sevgiler saygılar
Murat hocam bu hiç bir yerde bulamayacağımız bilgileri bizlere aktardığınız için çok çok teşekkür ederim.Ölümcül hatayı evvelki videolarda bahsetmiştiniz biraz geç yazdığım için cevabı söylemişsiniz biraz dikkatli izleseydim bulurdum ama yine hatırladığımız iyi oldu.Bir şey dikkatimi çekti videoda cenovayı yukarı toka ederken mandar halatının direk üstündeki kilitini neden kapatmadan halatı çekmediniz halat geri kaçmaması için kapalı konumda daha rahat olmazmıydı?Sevgiler selamlar.
:) Bu güvenlik uyarılarını sık sık her bulduğum fırsatta, hatta fırsat yaratarak tekrar edeceğim. İyice aklımıza kazımamız gereken noktalar bunlar. Direk üstündeki kilidi açık tutmamın iki nedeni var : 1. yelkenin yuvasına tam/sorunsuz oturduğunu gözleyen arkadaşım zaman zaman yelkeni biraz salmamı isteyebiliyor. 2. Ani bir rüzgar sağanağı ihtimalinde de mandarı hızla boşlayabilmeliyim. Sevgiler, selamlar.
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Slm murat bey Ben 34 yıl gemilerde çalışan uzakyol baş mühendisim.yakın zamamda gemiye çıkacam.seyredemiyeceğim videolarınızı kanalı kapattığınızda,tekrar eve dönüş yaptığımda seyredemiyeceğim.
Bu TH-cam kanalı açık kalacak ve bu videolar da burada duracak. Ancak herhangi bir nedenden dolayı ileride videolara ulaşamazsanız, merensoy@gmail.com dan bana bildirirsiniz. Tüm videolarımı set olarak ücretsiz gönderirim. Bu konuda hiç endişelenmeyin... Pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun...
Kaptan mandar halatının yeterince gergin olmasını ve aksi durumda orsa yakasında podluklar yapacağını söylediniz ancak bu yelken açıkken sözkonusu oysa bu videoda yelken kapalıyken aynı konudan bahsediyorsunuz. Bu olabilir mi?
murat kaptan,uzun zamandır merak ettiğim bir soru sormak istiyorum.bazı yabancı yelkenlilerde ,salınımı sanırım azaltmak için kıç tarafa üçgen şeklinde alargada demirde iken sağa sola fazla kaçmasın diye bir yelken takıyorlar.sizce gereklimidir yada bu konuda fikriniz nedir.tşkler.
Demirdeyken, teknenin kıç tarafında küçük bir yelken açılması, akıntının ve rüsgarın farklı yönlerden geldiği durumlarda uygulanır. Yelkenli tekneler akıntıdan daha fazla etkilenir ve başlarını akıntının geldiği yöne dönerler. Dolayısıyla rüzgarı ve dalgayı bordadan almaya başlarlar. Bu durum demir güvenliği ve konforu için sakıncalıdır. Bunu engellemek için, teknenin kıç tarafında açılacak küçük bir yelken teknenin başını dalgaya ve rüzgara dönmesine yardımcı olur. Güçlü gelgit akıntıları olmadığı için ; akdeniz, ege ve marmara da genelde çok gerekli değildir.
KESİNLİKLE DOĞRU.... Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor. Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim. Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki : Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Kimse sizin kadar tatbikatli izahli anlatmıyor.cok tesekkurler
Ben teşekkür ederim.
Sonsuz Teşekkürler Murat Bey.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey, teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Emeğinize, bilginize, birikiminize
ve yüreğinize sağlık...
Çok teşekkür ederim.
Sayın Erensoy, o kadar takip etmem rağmen yeni videoyu geç gördüm, halbuki büyük bir heyecan ile bekliyoruz her yeni videonuzu; naçizane bizim tekne de Beneteau olduğu için bu videoyu daha da büyük bir keyif ile izleyerek yine pek çok kimsenin vermediği detaylar ile çok keyifli bir eğitim aldık sayenizde, emeğiniz için çok teşekkür ediyoruz ailecek. İyi ki bu videoları yayınlıyorsunuz tekrar teşekkürler :-)
:)
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
cok tesekkürler Murat bey sagolun
:)
Ben teşekkür ederim.
Bilal e anlatır gibi olmuş...teşekkürler...
:)
Ben teşekkür ederim.
Merhaba Murat Kaptan, emeğiniz için teşekkür ederim. ⛵🌲
:)
Rica ederim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Ellerine sağlık Murat Kaptan.
Sağlıkla kalın.
:)
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat bey
Ben teşekkür ederim.
Teşekkür ederim. Eline sağlık Murat kaptan
:)
Rica ederim.
Güzel sakin açıklayıcı anlatım çok muhteşem
:)
Teşekkür ederim.
Süper egiticibilgiler için minnettarız
Teşekkür ederim.
Murat bey çok teşekkürler elinize emeğinize saglık oh yaz geliyor sonunda. Saygı ve sevgiyle. Selamlar.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat kaptan harikasın. Bu hatayı bize bildirmeniz Ayrica bir inceliktir ⛵️⛵️⛵️⛵️
Bilsekte sizden dinlemek gerçekten faydali oluyor ⛵️👍⛵️👍
:)
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Teşekkürler, hiç böyle anlatana rastlamadım. Emeğinize sağlık.
:)
Ben teşekkür ederim.
Murat Kaptan, elinize /emeğinize/yüreğinize sağlık... Ankattığınız detaylarla büyük bir açığı kapatıyorsunuz...
:)
Çok teşekkür ederim.
Çok çok teşekkürler kaptanım ihtiyacım olan
bir video olmuş çokyararlandımsağ olun
Selamlar sevgiler
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Elinize emeğinize sağlık, teşekkürler Murat kaptan.
:)
Ben teşekkür ederim.
Murat Bey çok teşekkür ederim...Sistematik ve bilinçli öğretim sistemi ile kafadaki soru işaretleri bir bir açıklığa kavuşuyor...Kolaylıklar dilerim
:)
Videoları sırayla ve atlamadan seyrekmenin önemini zaten sıklıkla hatırlatıyorum.
Sırayla herşeyin doğrusunu, tek tek anlatıyorum...
İlginize ve desteğinize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emegine saglık Murat Abi.selamlar...
:)
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğine sağlık Murat Kaptan'ım..
Teşekkür ederim.
Sizi geç keşfettim. Takip ettiğim kanallar var. Ama gerçek eğitim kanalı burası. Ticari beklentinin olmaması ve Malta’ya gelmek isteyenleri dahi kabul etmemeniz yaptığınız işi çok daha değerli kılıyor. Diğer kanalları ise daha çok gezi izlene ve gaza gelme çerçevesinde izlemeye devam ediyorum. Sizi geç keşfettiğim için videolar hep birikiyordu. Nihayet sizin dalya dediğiniz bu video ile ben de günceli yakalamış oldum. Emeğiniz gerçekten çok değerli.
:)
Çok teşekkür ederim.
Güzel yorumlarınız bu işin en büyük ödülü...
Çok tesekkurler kaptanim
Ben teşekkür ederim.
Video için teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Devamla , ana yelkeni monte ederken iskota halatlarının kilidi açıktı , vinçle de sabitlenmemişti olası bir sağnakta yelken mandarla yukarı çekilmişmişken bumba sağa veya sola basarsa etrafındakiler için tehlikeli olur diye düşünüyorum.
O kadar büyük sağanakta iskotaları gergin bırakırsanız, tonozu ya da tonozun bağlı olduğu koçboynuzunu koparırsınız.
Sorduğum soruya istediğim cevap bu değildi...
@@YachtmasterMuratErensoy Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Elinize sağlık...
Teşekkür ederim.
Tesekkurler
Ben teşekkür ederim.
Sağol Kaptan ,Selamlar
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Muazzam bilgiler her zamanki gibi . Teşekkür etmek size az kalır . İyiki varsınız Murat bey.
:)
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
murat kaptanım videoları hevesle bekliyoruz 1 hafta .sonra hemen bitiyor , emeğinize sağlık.
:)
Teşekkür ederim.
Yine mükemmel bir uygulamalı eğitim videosu olmuş Murat Kaptan, emeğine sağlık, çok teşekkürler. Saygılar selamlar
:)
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Murat kaptanım, her zaman ki gibi, gene çok bilgi ve detaylı bir video olmuş. Elinize emeğinize sağlık 👍👍👍
:)
Çok teşekkür ederim.
Murat kaptanım eline emeğine sağlık hiç tereddüt kalmadan öğreniyoruz bu arada orsa yakası alt bağlantısı yapılmadı ana yelken mandarına iskota dedinin balenleri takmak için salarken önemli olan bence orsa yakası alt bağlantısı iyi günler videoyu 2.ci kere izlerken bir şey daha fark ettim fakat bunun hata olup olmadığını bilemiyorum videonun 28:56 ncı dakikasında alt yaka iskota halatını bağladıktan sonra yelken kumaşından halka bumbaya geçirilmiş birde içinden camadan halatları geçmiş ?
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Bu videoda ÖLÜMCÜL bir hatamız var...
Bakalım bu hatayı kim bulacak !
:)
Sevgiler, selamlar...
Iskota değil mandar
24:55
24.47 iskota değil mandar halatı olacak ama bu ÖLÜMCÜL bir hata mı bilmiyorum? Ön yelken iskota halatlarının arma çelik tellerine doğrudan temas etmesi, ön yelken alt ucunun şakıla twist etmiş şekilde bağlanmış olması benim daha çok dikkatimi çekti.
Birde her ne kadar demir de de olsak, rüzgarda olmasa halatları piyanodan gevşetip vinç yardımıyla çekmek veya gevşetmek iş bitince piyanoyu kilitleyip vinçten yükü almak olası kazaları önler diye düşündüm bilmem doğru mu?
@@halukunver8721 dogru ama istedigim cevap bu degil
Kaptanım öğretmen gibi anlattın sağolasın selametle kal
:)
Teşekkür ederim.
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Teşekkür ederim.
Murat kaptanım; ana yelken arabalarının çoğunlukla beyaz, birkaç tanesinin ise siyah renkte, daha büyük ve tekerlekli olduğu dikkatimi çekti. Siyah olanlar camadan halatlarının bağlanacağı güngörmez yakasındaki karşılığına mı denk geliyor? Bir de, genova ıskotalarının çarmık tellerine sürtünüp aşınmaması için, çarmık tellerinin liftinlerinden itibaren birkaç metreye kadar yükselen metal silindirler takılıyor, bunların çarmık telleri sökülmeden sonradan takılması mümkün müdür? Yine harika bir video, teşekkürler 👍👍👍
O makaralı arabalar ne kadar çoksa yelken yuvasında o kadar rahat hareket eder.
Bahsettiğiniz metal silindirleri telleri ayırıp takıyoruz.
Eline sağlık
Teşekkür ederim.
Öncelikle video için teşekkürler, emeğinize sağlık. Sırayla gidersek ; ben ön yelkeni sardıktan sonra 2 tur daha ıskotaları sarıp hatları ondan sonra vinçlere sarıp kilitliyorum . Ön yelken sancak iskota halatını vinçe kilitlediniz ancak iskeleyi görmedim . Ayrıca forling halatınıda kitlediğinizi görmedim.
ÖLÜMCÜL hata olarak bunları mı buldunuz ?
Videoları sırasıyla ve atlamadan seyretmenizi tavsiye ederim.
Murat kaptanım bu yorumum da ölümcül hata aramadım, sadece ön yelken sarıldıktan sonra yaptığımı paylaştım, cenova sarıldıktan sonra ıskotoları ve forling halatını sabitlemeyip teknesinden ayrılan, sonra rüzgar çıktığında yelkenin yavaş yavaş açılıp ön çarmıh teline sarılan bazen yelkeni yırtılan çok örnek gördüm, sadece bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
👏👏👏👏👏👏
Teşekkür ederim
🙏
Teşekkür ederim.
....Ana yelkenin alt yakasının bumbaya monte edilmemesi olabilir mi hata...yine çok faydalandığım, bir çok konunun kafamda oturduğu bir ders oldu. Elinize sağlık. Çok teşekkürler....(Not: Bossa Nova ritimli arka plan müziği çok güzel seçim tebrikler....)
Evet.. daha sonra özel bir "dacron" halatla bağlayacağız, o an elimizde yoktu...
Ama sorduğum daha farklı ÖLÜMCÜL büyük bir hata...
Murat Kaptanım bir sorum olacak ana yelkende olduğu gibi ön yelkende de kızaktan yelkenin çıkmaması için klavuzu unuttuğunuz yere takılan bir stoper var mı?
Paylaşımınız ve emeğiniz için teşekkür ederiz.
Sevgi ve saygılar. Selâmetle. 🙋♂️⛵⛵⛵
Sadece yelkeni sökeceğimiz zaman ön yelken mandarını gevşetiriz.
Onun haricinde ön yelken mandarı sürekli gergin ve kilitli kalır.
Bu nedenle ;
Ön yelkende böyle bir "stoper" kullanmaya gerek yoktur.
@@YachtmasterMuratErensoy çok teşekkür ederim.
elinize sağlık çok tesekkurler vıdeolar harıka oluyor.. ayrılma yanasma vıdeosunu daha detaylı olarak anlatıcakmısınız purmece manevrasını ogrenmemız ıcın .... tahtada cızerek ruzgarın geldıgı yone gore bırakılan halat sıralamısını gosterırsenız cok ıyı olur tekrardan tesekkurler
:)
Merak etmeyin, hepsini sırasıyla ve detaylı olarak anlatacağım.
Uygulamalı olarak da göstereceğim.
emeğine sağlık, bir güzel öğretici videoyu daha seyrettik teşekkürler
:)
Ben teşekkür ederim.
Murat bey 100. videonuz da çok güzel .Videoda bence yelken montajına başlamadan önce kabin giriş kapısının güvenlik için kapatılması gerekir diye düşünüyorum,doğru mu
YEEEESSSSS !
Budur.... Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
İlk doğru cevap sizden geldi.
Çok teşekkür ederim.
Teşekkür ederim Murat Kaptan. Aydınlatıcı bir video, ikinizin de emeğine sağlık. Yelkenler takılmadan önce ne gibi rutin bakımlar yapılıyor?
Yelkenlerin bakımı ile ilgili ayrı bir video hazırlayacağım.
Ama genelde, yelken bakım/tamir atelyelerine gönderip orada bir elden geçirmelerini tercih ediyoruz.
Selamlar sevgili Murat. Yüzüncü videonda bir sürpriz beklerdim:))) 24.18 dk da Tack pimi takılmamış.
Mandar halatı bağlamakta kullandığınız çelik teli görebilirsem çok mutlu olurum. Her zamanki gibi çok güzel hazırlanmış bir video. (Ama arka planda müziğin devamlı tekrar etmesi dikkatimi biraz dağıttı:))Teşekkürler ellerine sağlık :))
:)
Çelik tel, sadece "shuckle" ın piminin gevşemesini önlemek için, plastik kelepçenin yerine kullanılıyor. Bu emniyet telinin kullanımını leride detaylı anlatacağım.
Fonda tekrar eden müzik, konsantrasyon sorunu olan arkadaşlara yardımcı oluyor.
:)
Konsantrasyon sorunu olmayanları da rahatsız ediyor...
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Ooo ölümcül hata sanırım 24:48 de mandar yerine iskota halatı demende Murat Kaptanım :))))
bu arada 2 küçük sorum var:
1) Balen kelimesinin İngilizcesi batten mi?
2) yelkenleri ara ara tatlı suyla temizlenmesi gerekir mi?
ayrıca bilgiler için çok teşekkürler. sevgiler saygılar
1... Evet.
2... Evet, ama iyice kurutmak gerekir.
Ve sorunun cevabını maalesef bilemediniz.
:)
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy hahaha.. şimdi diğer yorum ve cevapları okudum.. evett o konuya eski videolarda değinilmişti. :)))))))
24:55 ıskota değil mandar olacaktı.:)
Hayır, bilemediniz maalesef.
👍👏👏
Teşekkür ederim.
Murat hocam bu hiç bir yerde bulamayacağımız bilgileri bizlere aktardığınız için çok çok teşekkür ederim.Ölümcül hatayı evvelki videolarda bahsetmiştiniz biraz geç yazdığım için cevabı söylemişsiniz biraz dikkatli izleseydim bulurdum ama yine hatırladığımız iyi oldu.Bir şey dikkatimi çekti videoda cenovayı yukarı toka ederken mandar halatının direk üstündeki kilitini neden kapatmadan halatı çekmediniz halat geri kaçmaması için kapalı konumda daha rahat olmazmıydı?Sevgiler selamlar.
:)
Bu güvenlik uyarılarını sık sık her bulduğum fırsatta, hatta fırsat yaratarak tekrar edeceğim. İyice aklımıza kazımamız gereken noktalar bunlar.
Direk üstündeki kilidi açık tutmamın iki nedeni var :
1. yelkenin yuvasına tam/sorunsuz oturduğunu gözleyen arkadaşım zaman zaman yelkeni biraz salmamı isteyebiliyor.
2. Ani bir rüzgar sağanağı ihtimalinde de mandarı hızla boşlayabilmeliyim.
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy Murat hocam çok teşekkürler.Ramazan bayramınızı şimdiden en içten dileklerimlen kutlarım.sevgiler selamlar.
İyi bayramlar...
Teşekkürler Murat kaptan.Ölümcül hata?Bumbada bi eksiklik?
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
@@YachtmasterMuratErensoy hiç olmazsa bölgeyi bilmişim.😊Selamlar,sevgiler
🤘🏻
Teşekkür ederim.
@@YachtmasterMuratErensoy biz teşekkür ederiz
Slm murat bey
Ben 34 yıl gemilerde çalışan uzakyol baş mühendisim.yakın zamamda gemiye çıkacam.seyredemiyeceğim videolarınızı kanalı kapattığınızda,tekrar eve dönüş yaptığımda seyredemiyeceğim.
Bu TH-cam kanalı açık kalacak ve bu videolar da burada duracak.
Ancak herhangi bir nedenden dolayı ileride videolara ulaşamazsanız,
merensoy@gmail.com dan bana bildirirsiniz.
Tüm videolarımı set olarak ücretsiz gönderirim.
Bu konuda hiç endişelenmeyin...
Pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun...
Kaptan mandar halatının yeterince gergin olmasını ve aksi durumda orsa yakasında podluklar yapacağını söylediniz ancak bu yelken açıkken sözkonusu oysa bu videoda yelken kapalıyken aynı konudan bahsediyorsunuz. Bu olabilir mi?
Hayır, bilemediniz maalesef.
Ana yelkenin karula (tack) köşesini sabitlemediniz.
:) Evet.. daha sonra özel bir "dacron" halatla bağlayacağız, o an elimizde yoktu...
Ama sorduğum daha farklı ÖLÜMCÜL büyük bir hata...
Görsel anlatım çok daha güzel kaptan
Teşekkür ederim.
murat kaptan,uzun zamandır merak ettiğim bir soru sormak istiyorum.bazı yabancı yelkenlilerde ,salınımı sanırım azaltmak için kıç tarafa üçgen şeklinde alargada demirde iken sağa sola fazla kaçmasın diye bir yelken takıyorlar.sizce gereklimidir yada bu konuda fikriniz nedir.tşkler.
Demirdeyken, teknenin kıç tarafında küçük bir yelken açılması,
akıntının ve rüsgarın farklı yönlerden geldiği durumlarda uygulanır.
Yelkenli tekneler akıntıdan daha fazla etkilenir ve başlarını akıntının geldiği yöne dönerler. Dolayısıyla rüzgarı ve dalgayı bordadan almaya başlarlar.
Bu durum demir güvenliği ve konforu için sakıncalıdır.
Bunu engellemek için, teknenin kıç tarafında açılacak küçük bir yelken teknenin başını dalgaya ve rüzgara dönmesine yardımcı olur.
Güçlü gelgit akıntıları olmadığı için ; akdeniz, ege ve marmara da genelde çok gerekli değildir.
@@YachtmasterMuratErensoy teşekkür ederim
Ana yelken ve bumbayla çalışırken merdiven üstünün kapalı olması gerekirdi.
KESİNLİKLE DOĞRU....
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Çok teşekkür ederim.
iskota halati carmih telinin arasinda gecmemis cermih teline surterek geciyor
Bumbanın olduğu bölgede çalışırken "kayar camın" mutlaka kapalı tutulması gerekiyor.
Bu konunun önemine daha önce birkaç kez değinmiştim.
Dünya genelindeki kaza verileri gösteriyor ki :
Teknelerde yaşanan yaralanmaların 1. nedeni o kayar camın kapalı olmaması nedeniyle yaşanan düşmelerdir.
Bu konu hakkinds sizinle konusmal istiyorum
Canlı yayına neden katılmıyorsunuz ?
🙋♂️👌👍👍👍
Teşekkür ederim.
⛵⛵⛵⛵
Teşekkür ederim.
Yelkenin alt yakası bumbaya sabitlenmedi
Evet.. daha sonra özel bir "dacron" halatla bağlayacağız, o an elimizde yoktu...
Ama sorduğum daha farklı ÖLÜMCÜL büyük bir hata...
⛵️⛵️⛵️
Teşekkür ederim.
Tekne sizin mi acaba ?
Hayır benim değil.
Ben yazmıştım yanlışı:)
Hayır, bilemediniz maalesef.
⛵⛵⛵
Teşekkür ederim.
.....
.....
Ön yelkenin iskota halatı çarmık teline sürtme yapıcak şekilde ayarlandı.sorun bu mu kaptan.cahilce bir şey söylemiş olabilirim
Hayır, bilemediniz maalesef.
Lutfen
?!
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.