Merhaba, Aslında sorunuzun çok net bir cevabı olmadığına inanıyorum. Tercih yaptığım 2018 senesinde, hem Türkiye konjonktürü hem de benim düşünme biçimim, ilgilerim, yeteneklerim ve düşünce yapım sonucunda kendime uygun bölümü seçebilecek imkanım vardı. O zaman, Amerika başta olmak üzere birçok ülkede geçerli olan “başvuru yapma” ve "kabul almaq" sisteminin, bizim "bakkal usulü" puanınla bölüm satın alma-vari sistemimizden çok daha isabetli sonuçlar doğurduğuna inanarak sıralamamı, sadece bana ülke içinde tüm üniversite ve bölümleri açabilecek bir anahtar olarak kullanarak sıralamadan bağımsız düşünüp ilgi ve yeteneklerimi tespit etmeye çalıştığım bir süreci yaşamak istemiştim. Mimarlık ise her ne kadar çocukken bir ulusal kanala verdiğim röportajda bahsetsem de lise 3.sınıfın ortasına kadar aklımda olan bir disiplin değildi. Tam tersine, 9 ve 10.sınıflarda derece ihtimalime dayanarak Boğaziçi Elektrik mühendisliğinde okuduğum ve bu diplomayı çok uluslu şirketlerde yönetimsel becerilere dönüştürdüğüm bir senaryo hedefliyordum. 11.sınıfta sıralamadan bağımsız değerlendirdiğimde aslında istediğimin kurumsal çerçeve ve çok uluslu şirketler çerçevesinde veri ve insan yönetmekten daha farklı bir süreç olduğunu fark ettim. O sebeple zihnimi mühendislik çerçevesinde eğitmektense hem analitik hem de tasarımcı düşünmeyi öğrenebileceğime inandığım mimarlık disiplini çerçevesinde eğitmeyi tercih ettim. Zira, o zaman mühendislerin analitik düşünebildikleri için “yöneticilik” yaptığı bir dünyada, tasarımcıların hem analitik hem yaratıcı düşünebilmeleri sebebiyle çok daha esnek ve farklı bir yöneticilik yürütebileceklerine inanıyordum. Sanıyorum ki ODTÜ’de birçok disiplinden arkadaş edinen ve farklı disiplinlerle bir arada proje de yürütmüş bir tasarımcı olarak bu düşüncemin gerçekten de isabetli olduğunu çokça kez kanıtladım… Özetle, mimarlık seçimimin arkasında rasyonel ve irrasyonel birçok sebep bulunduğuna inanıyorum. Bunun doğrusu, yanlışı olmasa da paragraf başında da bahsettiğim gibi 2018 senesinde ülke koşullarımızın daha farklı olması, bana daha az pragmatist ama daha çok özgür bakabilme imkanı vermişti. Bugün tercih yapacak olsam belki de ben de daha pragmatist bir tercih yapardım, onu kestirmek çok zor. Umarım yeterli bir cevap olmuştur, sevgiler..
Mehmetin izlediği gibi izliyorum ekran başında, harika 💯 😊
😂🙏🏻
tüm coverlarını begendim:)
Çok güzeeeellllllllll🥺💞🧿💕🥳💎
👍
Abla neden mimarlık ilk 100 e girmişken bende tercih yapacağım çok merak ediyorum ne olur aydınlandır beni 😊
çocukluk hayali sanırım
Merhaba,
Aslında sorunuzun çok net bir cevabı olmadığına inanıyorum. Tercih yaptığım 2018 senesinde, hem Türkiye konjonktürü hem de benim düşünme biçimim, ilgilerim, yeteneklerim ve düşünce yapım sonucunda kendime uygun bölümü seçebilecek imkanım vardı. O zaman, Amerika başta olmak üzere birçok ülkede geçerli olan “başvuru yapma” ve "kabul almaq" sisteminin, bizim "bakkal usulü" puanınla bölüm satın alma-vari sistemimizden çok daha isabetli sonuçlar doğurduğuna inanarak sıralamamı, sadece bana ülke içinde tüm üniversite ve bölümleri açabilecek bir anahtar olarak kullanarak sıralamadan bağımsız düşünüp ilgi ve yeteneklerimi tespit etmeye çalıştığım bir süreci yaşamak istemiştim.
Mimarlık ise her ne kadar çocukken bir ulusal kanala verdiğim röportajda bahsetsem de lise 3.sınıfın ortasına kadar aklımda olan bir disiplin değildi. Tam tersine, 9 ve 10.sınıflarda derece ihtimalime dayanarak Boğaziçi Elektrik mühendisliğinde okuduğum ve bu diplomayı çok uluslu şirketlerde yönetimsel becerilere dönüştürdüğüm bir senaryo hedefliyordum. 11.sınıfta sıralamadan bağımsız değerlendirdiğimde aslında istediğimin kurumsal çerçeve ve çok uluslu şirketler çerçevesinde veri ve insan yönetmekten daha farklı bir süreç olduğunu fark ettim. O sebeple zihnimi mühendislik çerçevesinde eğitmektense hem analitik hem de tasarımcı düşünmeyi öğrenebileceğime inandığım mimarlık disiplini çerçevesinde eğitmeyi tercih ettim. Zira, o zaman mühendislerin analitik düşünebildikleri için “yöneticilik” yaptığı bir dünyada, tasarımcıların hem analitik hem yaratıcı düşünebilmeleri sebebiyle çok daha esnek ve farklı bir yöneticilik yürütebileceklerine inanıyordum. Sanıyorum ki ODTÜ’de birçok disiplinden arkadaş edinen ve farklı disiplinlerle bir arada proje de yürütmüş bir tasarımcı olarak bu düşüncemin gerçekten de isabetli olduğunu çokça kez kanıtladım…
Özetle, mimarlık seçimimin arkasında rasyonel ve irrasyonel birçok sebep bulunduğuna inanıyorum. Bunun doğrusu, yanlışı olmasa da paragraf başında da bahsettiğim gibi 2018 senesinde ülke koşullarımızın daha farklı olması, bana daha az pragmatist ama daha çok özgür bakabilme imkanı vermişti. Bugün tercih yapacak olsam belki de ben de daha pragmatist bir tercih yapardım, onu kestirmek çok zor. Umarım yeterli bir cevap olmuştur, sevgiler..
Güzel söylüyorsun Meltem. Sesinn bayaa kalınmış bir de alışmak gerekiyor. ;)
alto