Από τον αγρό στην... χωματερή! | Greekonomics #01

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ต.ค. 2024
  • Μια μίνι-διάλεξη περί των ιδιαιτεροτήτων της προσφοράς και της ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Δείτε πως και γιατί χιλιάδες τόνοι αγροτικής παραγωγής κατέληγαν κάθε χρόνο στις χωματερές, τι μπορούσε να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και τι πραγματικά έγινε.
    Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενα την οικονομική παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.
    Έρευνα - παραγωγή - παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
    Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University). Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
    Webpage: www.kmarinakis....
    Facebook: / kosmic17
    Instagram: / kosmas_marinakis
    Twitter: / kos_marinakis

ความคิดเห็น • 211

  • @z.i.koumantos5540
    @z.i.koumantos5540 3 ปีที่แล้ว +112

    Μία φράση μόνο για το νόημα όλου του βίντεο. . Και να σκεφτεί κανείς πως αυτά θα έπρεπε να τα ξέρουν οι γονείς μας από το σχολείο, την στιγμή που εμείς (μια γενιά μετά) τα μαθαίνουμε απο το youtube.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +58

      Δυστυχώς ούτε αυτή η γενιά. Αυτό το βίντεο μόνο 180 θεατές το είδαν μέχρι το τέλος. :(

    • @panathasg13
      @panathasg13 2 ปีที่แล้ว +30

      @@Greekonomics θα το δουν περισσότερα άτομα. έμαθα το κανάλι πριν τρείς μέρες και είδα 9 βίντεο φουλ

    • @kostasdacapo
      @kostasdacapo 2 ปีที่แล้ว +10

      @@Greekonomics φτασανε πλεον στις 32.000 και θα γινουν κ αλλες!

    • @σακης-λ3ο
      @σακης-λ3ο ปีที่แล้ว +3

      @@Greekonomics εγώ βλέπω 45 χιλιάδες θεάσεις πάντως υπήρχε και μια ταινία ελληνική με θέμα τις χωματερές μα δεν θυμάμαι τον τίτλο ..θυμάμαι που έδιναν τότε κονσέρβες ροδάκινα στα σχολεία για να μην πεταχτούν κι οι μαθητές τις πεταγαν καρφώνοντας στα κάγκελα του σχολείου

    • @baronvstories
      @baronvstories ปีที่แล้ว

      @@Greekonomics 3 χρόνια μετά, 60.000 θεατές το είδαμε!

  • @Ifikratis100
    @Ifikratis100 2 ปีที่แล้ว +58

    Πάρα πολύ καλή δουλειά για άνθρωπο που ζει στην πόλη ξέρεις ακριβώς την ρίζα του προβλήματος του αγρότη που είναι η διάθεση του προϊόντος. Εξαιρετικός. Πολύ καλή παρουσίαση δεν έκανες κοιλιά πουθενά

  • @gplusgplus2286
    @gplusgplus2286 9 หลายเดือนก่อน +3

    Οταν εμεις ειχαμε τους λαμογιοσυνεταιρισμούς και τον κοινοταρχη να μοιραζει τα λεφτα της επιδότησης οι Ιταλοι εφτιαχναν το κονσόρτσιο της Παρμεζανας και οι Γαλλοι του Ροκφορ. Ολη η παρμεζανα και το ροκφόρ του πλανητη διακινείται μέσα απο αυτους τους συνεταιρισμούς που αξίζουν δισεκατομμύρια ευρω.

  • @dimitrisk.3383
    @dimitrisk.3383 ปีที่แล้ว +14

    μία διόρθωση μόνο.. δεν ήταν η Κ.Α.Π. που έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η Ε.Κ.Α.Χ. (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα) πολύ ωραία δουλειά, καταλαβαίνει και κάποιος που δεν έχει καμία ιδέα για το αντικείμενο!!💯💯

  • @Landtamer
    @Landtamer ปีที่แล้ว +9

    Εξαιρετική δουλειά, ωστόσο θα προσθέσω 2 μεγάλες αιτίες της κατάντιας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής 1) οι αναδιαρθρώσεις χρήζουν στρατηγικού σχεδιασμού,και στην Ελλάδα σχεδιάζουμε το πολύ μέχρι τις επόμενες εκλογές 2) όσο είναι αγρότες είναι αυτοί που έμειναν στα χωράφια,δεν το επέλεξαν,δεν είχαν άλλες επιλογές,απλά ξέμειναν γιατί συνήθως δεν μπόρεσαν να μπουν στο δημόσιο στην Ελλάδα. Μικροί κλήροι,μικρά μυαλά

  • @ioannistzortzos2556
    @ioannistzortzos2556 3 ปีที่แล้ว +67

    Συγχαρητήρια εξαιρετική δουλειά!!! Έχεις πολύ μεταδοτικότητα!!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +9

      Ευχαριστώ πολύ!

  • @xatalo8
    @xatalo8 2 ปีที่แล้ว +6

    Σήμερα ανακάλυψα το κανάλι, πραγματικά είναι η καλύτερη πηγή ενημέρωσης καταστάσεων και οικονομικών φαινομένων που βιώνουμε και βιώσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Τα βίντεο φεύγουν βροχή σε κοινοποιήσεις σε γνωστούς να δουν με την πλέον ουδέτερα επιστημονική ματιά που διακρίνει όλα τα βίντεο (όσα είδα μέχρι στιγμής σίγουρα) και να μάθουν κάτι σωστό.

  • @User-ms3bd
    @User-ms3bd ปีที่แล้ว +3

    κοσμα να ξερεις οτι απο τα βιντεο σου εχω αλλαξει τροπο σκεψης...μας μαθαινεις πολλα και μπραβο σου...
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ-ΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ...

  • @mathiostzouganakis680
    @mathiostzouganakis680 2 ปีที่แล้ว +16

    Φιλε εισαι μαγκας μακαρι να ειχαμε και αλλους σαν εσενα

  • @a2z2a2z
    @a2z2a2z 2 ปีที่แล้ว +9

    Πραγματικά τώρα κατάλαβα τι στο καλό ήταν αυτές οι επιδοτήσεις και είναι πολύ λυπηρό πως μείναμε τόσο πίσω ως κράτος σε θέματα αγροτικής πολιτικής γιατί δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός και κανένα όραμα για τον Έλληνα αγρότη. Πάντως κύριε καθηγητά κάνετε εξαιρετική δουλειά με τα βίντεο.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +4

      Ευχαριστώ πολύ!

    • @Jimmis_93
      @Jimmis_93 2 ปีที่แล้ว +4

      Οραμα υπηρχε ..αλλα ηταν αρκςτα κομματικο απο οτι φαινεται..

  • @Velos_blyat
    @Velos_blyat 2 ปีที่แล้ว +6

    Ήταν ο καιρός που οι αγρότες πετούσαν στην χωματερή τα ροδάκινα το βράδυ στέλναν τους εργάτες να τα ξανά μαζέψουν απτην χωματερή και το επόμενο πρωί τα πουλούσαν ως κανονικά, στην περιοχή μου αρκετοι γίνανε πάμπλουτοι μέσω συνεταιρισμών που είτε κλέβαν κιλά στο ζύγι και πολλοί αγρότες τζιμανια που είχαν 4 έμπιστους εργάτες που το βράδυ τα ροδάκινα άλφα ποιότητας που πετούσαν στην χωματερή τα ξανά μάζευαν και τα πουλούσαν ως κανονικά το αμέσως επόμενο πρωί.Σε περίπτωση που σε τελειώσουν οι ιδέες αν θες φτιάξε βιντεάκια για τα οικονομικά εγκλήματα που γίνονται και θα γίνονται για παντα στον πρωτογενή τομέα, με χαρά μου να σε δώσω πληροφορίες αν και από τότε που η χώρα μας μπήκε στην εοκ κάθε χρόνο κάποιοι δυνατοί αγρότες με κονε στην πολιτική βγάζουν προγράμματα που είναι στα μέτρα τους και ευνοούν μόνο αυτούς ώστε να αρπάξουν όσα περισσότερα γίνεται μέσω προγραμμάτων, είδα άτομα που ξεκίνησαν να δούλευουν ως χαμάληδες να φτάνουν σήμερα να κατέχουν υπέρ πολυτελή σπίτια αμάξια και πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία μέσω της τότε διαπλοκής. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών μέχρι και σήμερα δεν ξέρουν να γράφουν ούτε το όνομα τους(όπως ο πατέρας μου) δίνει περιθώρια σε κάποιους λύκους να καταστρέφουν την ισορροπία των πραγμάτων

  • @gotchagr
    @gotchagr 2 ปีที่แล้ว +5

    Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980, όντας μαθητής Δημοτικού, θυμάμαι ότι κάποιες φορές, μας είχαν μοιράσει τενεκέδες στρογγυλούς με χυμό μήλο (!). Αργότερα, ψάχνοντας λίγο το θέμα, έμαθα ότι ήταν από πλεονάσματα μήλων που αντί να καταλήξουν στην χωματερή, τους έκαναν χυμό και τους μοίρασαν στους μαθητές. Έξυπνη κίνηση (ακυρώνει την σκέψη να μην αγοράσεις μήλα γιατί ήδη έχεις αρκετά) που δυστυχώς δεν κράτησε πολύ, καθώς πλέον η τότε κυβερνήσεις βρήκαν πιο εύκολη τη λύση της χωματερής. Και όπως λέτε κι εσείς, είναι ανήθικο να υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε κι εμείς να θάβουμε αγροτικά προϊόντα.

  • @georgegramm7340
    @georgegramm7340 2 ปีที่แล้ว +13

    Ωραίο βίντεο με θλιβερή νότα. Ξυπνήσατε παιδικές αναμνήσεις, από τη μια σχολικές και πορτοκαλοπόλεμο , από την άλλη επιδοτήσεις σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ημαθία , είδα πολλούς να κλείνουν λόγω κακοδιαχείρισης.

  • @trenomanis
    @trenomanis 2 ปีที่แล้ว +12

    Τη δεκαετία του 1970 έως το 1983 η περίσσεια αγροτικών προϊόντων μας έδινε τρένα από τις χώρες της πρώην Κομεκόν. Και όχι μόνο τρένα αλλά και αυτοκίνητα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τις βρούμε...

  • @gianniskonstadopoulos7494
    @gianniskonstadopoulos7494 4 หลายเดือนก่อน +1

    Επιτέλους ....κατάφερα να δω και το πρώτο σου βίντεο, Κοσμά.
    Εξαιρετικός από την πρώτη στιγμή.
    Υ.Γ.το βίντεο δεν έχει φτάσει ακόμα τις 100χιλ. προβολες😅

  • @panayiotisyannopoulos2668
    @panayiotisyannopoulos2668 2 ปีที่แล้ว +6

    Εκεί στο τέλος με τους αγρότες που τα είχαν «πάρει» αντί παράγει , φοβάμαι ότι είναι λάθος απο παράλληλα σκέψη παράπλευρου σχετικού θέματος … :)
    Πάντα υπέροχος

  • @georgetortopoglou2307
    @georgetortopoglou2307 2 ปีที่แล้ว +10

    Πολύ καλά όλα τα επεισόδια συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σου.Εχω παρακολούθηση όλα τα επεισόδια και δεν σου κρύβω ότι έχω ενημερώθη για πάρα πολλά οικονομικά θέματα Ελληνικά και Παγκοσμίου επιπέδου. Ευχαριστώ πολύ για την Ενημέρωση.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +2

      Χαίρομαι πολύ που το ακούω!

  • @ZISSIS.EDELWEISS
    @ZISSIS.EDELWEISS 3 ปีที่แล้ว +56

    Και γιατι να μην στησει το κρατος εναν μηχανισμο προωθησης εξαγωγων της πλεοναζουσας παραγωγης , στον οποιο να μετεχουν οι αγροτες οταν επιθυμουν, με το αναλογο αντιτιμο;;;
    Προφανως θα βγαινουν και οι δυο κερδισμενοι.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +91

      Φυσικά! Αφου το κράτος μας φημίζεται για τις οργανωτικές του πρωτοβουλίες στην επιχειρηματικότητα! Για την ιστορία, πάντως, η Ιταλία το έχει καταφέρει αυτό. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Μακάρι να γινόταν αυτό που γράφετε.

    • @mourgos1234
      @mourgos1234 2 ปีที่แล้ว +14

      @@Greekonomics Φαινεται πως το υπουργειο "Αγροτικης Αναπτυξης" ειναι διακοσμητικο.

    • @Jimmis_93
      @Jimmis_93 2 ปีที่แล้ว +4

      Η ιδιωτικη πρωτοβουλια δεν θα μπορουσε να ειναι αρκετη για την τυποποιηση των προιοντων και την προωθηση στο εξωτερικο; Πχ Μινερβα, Ελαΐς (Unilever) κτλ

    • @iordanidisthomas2635
      @iordanidisthomas2635 2 ปีที่แล้ว

      Μαλλον δεν ξερεις καλα τιν ιστορια των πεταμενων φρουτων και δεν
      ακουσες καλα το βιντεο η' δεν το ακουσες καθολου.

  • @kiriakostalianis6556
    @kiriakostalianis6556 ปีที่แล้ว +1

    Εκπληκτικός..μου έλυσες απορίες πολλές..!Παρακολουθώ τα βίντεο σου από σήμερα και ήδη με μαγνήτισαν λύνοντας μου πολλές απορίες..!

  • @savvastsesmeloglou4488
    @savvastsesmeloglou4488 2 ปีที่แล้ว +4

    Πρώτα απ' όλα θερμά συγχαρητήρια. Δεύτερον, ως συνάδελφος οικονομολόγος (όχι καθηγητής ωστόσο) να πω ότι συμφωνώ σε ένα επίπεδο 80% (αρχή του παρέτο 🙂). Πολύ καλή ανάλυση, καλή επεξήγηση της ελαστικότητας και των ευρωπαϊκών πολιτικών, διαφωνούμε ως προς επί μέρους ζητήματα. Θα μπορούσα να μην έχω γράψει σχόλιο, αλλά το γράφω γιατί θα ακολουθήσω το κανάλι και αν ήμασταν εδώ θα γούσταρα να πιούμε μια μπύρα και να αναλύσουμε τις συμφωνίες και διαφορές μας επί της οικονομικής επιστήμης (ή επί της πολιτικής οικονομίας όπως μ' αρέσει να την λέω). Συνολικά, καλή δουλειά, μπράβο.

  • @Maria-ld1kq
    @Maria-ld1kq ปีที่แล้ว +2

    προσφατα ανακαλυψα το καναλι και εχω παρει ολα τα βιντεο σβαρνα. Φοβερη δουλεια!

  • @vasilismanatos8288
    @vasilismanatos8288 2 ปีที่แล้ว +25

    Αιγάλεω 1983, 1984, στο γυμνάσιο μας μοίραζαν 5λιτρα με πολτό ροδάκινο. Έπαιρνα 1 σε κάθε μασχάλη και άλλο 1 κλωτσώντας μέχρι το σπίτι 20 λεπτά απόσταση.

    • @Patreas1971
      @Patreas1971 2 ปีที่แล้ว +2

      Ακριβώς το ίδιο και στην Πάτρα.

    • @CRISFROMGREECE
      @CRISFROMGREECE 2 ปีที่แล้ว +6

      Και στην Αλεξανδρούπολη το ίδιο, 1984 - 1985, εκείνη η άβολη και βαριά συσκευασία. Ροδάκινο θυμάμαι κι εγώ.

    • @1Eagler
      @1Eagler ปีที่แล้ว +2

      Κ ήταν καλό. Τα είχα ρημάξει.

    • @MsMinoula
      @MsMinoula ปีที่แล้ว +1

      Πολτός ροδάκινο? Έμπαινα φουλ,

    • @gplusgplus2286
      @gplusgplus2286 9 หลายเดือนก่อน +1

      Κι εγω Αθηνα ειχαμε στο δημοτικό, 80κατι αυτα τα πεντόλιτρα. Καλός χυμός ήταν πάντως.

  • @andreasgkinos9330
    @andreasgkinos9330 2 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια για το βίντεο!!!Πολύ διαφωτιστικό.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +2

      Σ' ευχαριστώ πολύ!

  • @babiskounadis3755
    @babiskounadis3755 2 ปีที่แล้ว +5

    Συγχαρητήρια κύριε Μαρινάκη! Εξαιρετικό βίντεο!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +1

      Σας ευχαριστώ πολύ!

  • @louliskoukledes8444
    @louliskoukledes8444 3 ปีที่แล้ว +10

    πορτοκαλοπόλεμο παίζαμε κ εμείς!!! Εξοχη παρουσίαση όπως πάντα..Θα ήθελα και ένα βίντεο αποκλειστικά για την κοινή αγροτικη πολιτικη..

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +4

      Φυσικά και παίζαμε! Κάποια στιγμή θα γίνει.

  • @two_wheeled_guide
    @two_wheeled_guide 2 ปีที่แล้ว +6

    Συγχαρητήρια για την απλή, άμεση και κατανοητή εξήγηση! Οικονομολόγος δεν είμαι ούτε κατά διάνοια, αλλά όταν με ρωτάνε οι τουρίστες που ξεναγώ για την ελληνική οικονομία, αυτά τα ίδια πράγματα τους λέω. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +2

      Σας ευχαριστώ!

  • @ΔωροθέαΚαραπουρζιδου
    @ΔωροθέαΚαραπουρζιδου 2 ปีที่แล้ว +2

    Στην επιβίωση κύριε Μαρινάκη όλοι!!!!! Καλή επιτυχία σε ότι κάνετε!

  • @friedrichhayek8628
    @friedrichhayek8628 3 ปีที่แล้ว +17

    Η μόνη λύση είναι η τρίτη, να διατεθούν τα πλεονάζοντα προϊόντα στην διεθνή αγορά. Απαιτεί ο αγρότης να είναι ανοιχτόμυαλος, να δημιουργεί εταιρείες κλπ. να δρα πιο πολύ σαν επιχειρηματίας. Πάντως όσο πιο ελεύθερη είναι η οικονομία θα μπορούσαν να στηθούν επιχειρήσεις εξαγωγής ή εμφιάλωσης, από τρίτους ,όχι μόνο από τους αγρότες, ως μεσάζοντες. Αν είσαι στατικός στην σύγχρονη οικονομία τελείωσες.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +9

      Σωστό. + πολύ ενδιαφέρον nickname :))

    • @ZISSIS.EDELWEISS
      @ZISSIS.EDELWEISS 3 ปีที่แล้ว

      Ενας ακομα μεσαζοντας ειναι ακομα ενας κρικος στην αλυσιδα που αυξανει την τελικη τιμη και θα προκαλει πτωση της ζητησης

    • @friedrichhayek8628
      @friedrichhayek8628 3 ปีที่แล้ว +5

      @@ZISSIS.EDELWEISS όχι γιατί είναι σε διαφορετική αγορά. Ο μεσάζων αυτός είναι ή μια επιχείρηση μεταφορών, ή μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο ή μια εταιρεία επεξεργασίας που μπορεί να κάνει την εμφιάλωση. Αυτός ο μεσαζωντας είναι σε κρίκο άλλης αλυσίδας οπότε δεν βαραίνει τον εγχώριο καταναλωτή πορτοκαλιών.

    • @pantognost
      @pantognost 2 ปีที่แล้ว

      @@friedrichhayek8628 λάθος. Στην πραγματικότητα που δεν υπάρχει αγγελικό ήθος, δίνοντας άλλη μια διέξοδο διάθεσης των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων σπρώχνεις την τιμή προς τα κάτω γιατί για άλλη μια φορά το επιχείρημα «θα στα πάρω για ψίχουλα αλλιώς θα σαπίσουν» στέκεται ισχυρό. Αυτό που ο καλός καθηγητής δεν ανέφερε είναι μια ολόκληρη διαρθρωτική στρέβλωση και παραοικονομία στην Ελλάδα βασισμένη σε αρπακτικές πρακτικές μεσαζόντων που σχεδόν κλέβαν παραγωγές για ένα κομμάτι ψωμί και τις πουλούσαν ακριβά στο εσωτερικό και εξωτερικό. Η πρακτική αυτή έχει βάση σε ιστορικές πολιτισμικές στρεβλώσεις και υπήρχε μέχρι τα τέλη του 70.
      Αυτό ήταν το πρόβλημα που έλυσαν οι επιδοτήσεις το 1980 και 90 αλλά, σωστά αναφέρθηκε, δημιούργησαν ένα άλλο με την κακή διαχείριση τους.

    • @friedrichhayek8628
      @friedrichhayek8628 2 ปีที่แล้ว +4

      @@pantognost Η διάθεση στο εξωτερικό αλλά και η διάθεση στο εσωτερικό σε άλλη χρήση, πχ χυμός δεν επηρεάζει την πτώση της τιμής του προϊόντος. Οι μεσάζοντες ναι έπαιρναν την προμήθεια τους αλλά σε ένα προϊόν το οποίο αφού θα σάπιζε στην ουσία από μηδέν αξία αποκτούσε κάποια. Το πόσο μερίδιο έπαιρναν και αν ήταν ηθικό είναι φιλολογική υπόθεση αφού η τιμή και η αξία είναι προϊόν την προσφοράς και της ζήτησης. οι επιδοτήσεις το μόνο που έκαναν ήταν την καταστροφή της παραγωγής.

  • @ΛιόνταςΧρήστος
    @ΛιόνταςΧρήστος 3 ปีที่แล้ว +10

    Εξαιρετικό !! και πάλι συγχαρητήρια . Τελικά χάθηκε η ευκαιρία για βιομηχανική - αγροτική ανάπτυξη στην σε μικρο πολίτικες υποσχέσεις ή στο τραπέζι με την ΕΕ , δεν είχαμε διαπραγματευτικο χαρτί λόγο μικρής αγοράς κ.α και πήραμε το ρόλο του τουριστικου καταλύματος και οι Ιταλοί ,Ισπανοί, Ολλανδοι το τρόφιμο ? Καλο θα ήταν και ένα βιντεο με το τι είναι ΑΕΠ , πληθωρισμός , ανάπτυξη , ύφεση , δημόσιο χρέος , τι είναι και πως τα μετράμε . έννοιες που ακούμε κάθε μέρα και αμφιβάλω αν ξέρουμε τι ακούμε. και παλι συγχαρητήρια

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +7

      Το ότι έχουμε μείνει πίσω είναι γεγονός που φαίνεται καθαρά στα στοιχεία. Για το αν ποτέ είναι "αργά", δεν ξέρω. Απλώς, δεν φαίνεται κανείς να ενδιαφέρεται να καλύψει το χαμένο έδαφος στην γεωργία :(

  • @siyiabrb8388
    @siyiabrb8388 2 ปีที่แล้ว +5

    Μπορείς να κάνεις και το ενδιάμεσο: να διαθέσει ενα μέρος του πλεονάσματος το κράτος σε ευπαθείς ομάδες, που έτσι και αλλιώς δεν έχουν ουσιαστική αγοραστική δύναμη, και το υπόλοιπο για εξαγωγές σε ένα πλαίσιο συνεταιριστικών εταιριών, νομίζω αυτό γίνεται στη Κίνα σήμερα με πολύ καλά αποτελέσματα και για την οικονομία και τους ανθρώπους. "Μέτρον Άριστον" όπως λέγανε και οι αρχαίοι.

  • @fanisporto5209
    @fanisporto5209 2 ปีที่แล้ว +1

    Συγχαρητήρια σφαζεις με το γαντι ολους τους ανευθυνοϋπευθυνους κυβερνητικους που επι δεκατιες καταστρεφουν την χωρα👏👏👏👏

  • @stefanstavrianos
    @stefanstavrianos 2 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια! Σπουδάζω οικονομικά με ειδίκευση την αγροτική οικονομία! Τα λέτε πολύ αναλυτικά! Μακάρι να μπορούσα να παρακολουθήσω διάλεξή σας στο πανεπιστήμιο!!

  • @adamantobabis1
    @adamantobabis1 3 หลายเดือนก่อน

    Συγχαρητήρια Κοσμά. Εξαιρετική εργασία.

  • @Noritaaa
    @Noritaaa 4 หลายเดือนก่อน

    Λίγο περίεργο να γυρίζεις στο πρώτο βίντεο μετά από την τεράστια πορεία που ακολούθησε, αλλά το θέμα σαν σπουδάστρια γεωπονικής με άγγιξε. Τι σκεφτόμαστε στην Ελλάδα ήθελα να'ξερα!

  • @theodorosbaklatzis740
    @theodorosbaklatzis740 2 ปีที่แล้ว +2

    Εξαιρετικότατος, συγχαρητήρια

  • @andrease1821
    @andrease1821 6 หลายเดือนก่อน +1

    Εξαιρετική δουλειά!

  • @Ράνια-χ3ξ
    @Ράνια-χ3ξ 8 หลายเดือนก่อน +1

    Πολύ ωραία ανάλυση!

  • @mariailiadigr
    @mariailiadigr 2 ปีที่แล้ว +3

    Ανακάλυψα σήμερα αυτο το κανάλι. Χαιρομαι που αυτού του είδους content έχει αρχίσει να ανθίζει στο TH-cam και δεν υπάρχουν πια μόνο χαζο-βλογκ από δήθεν influencers και πληρωμένα video-review ανούσιων beauty προϊόντων.
    Επιτέλους και μια γωνιά του TH-cam απέκτησε ουσία.

  • @panosstamatiou3595
    @panosstamatiou3595 2 หลายเดือนก่อน

    😂😂😂😂 Το ξαναείδα και πραγματικά γέλασα πολύ όχι μόνο με τα χάλια μας αλλά και το αρχαίο ξύλινο στιλ του εκπληκτικού καθηγητή !!

  • @mares81
    @mares81 3 ปีที่แล้ว +3

    Εξαιρετικο!

  • @hliaskrakis3940
    @hliaskrakis3940 2 ปีที่แล้ว +3

    Καλησπέρα κύριε Μαρινάκη και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλεία σας. Θα ήθελε να μου πείτε γιατί θεωρείτε ότι το μοντέλο των ΑΕ είναι καλύτερο απο αυτό των Συνεταιρισμών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και πάλι συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεία σας.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +8

      Επειδή επιτρέπει στους πόρους να ενοποιηθούν και να χρησιμοποιούνται πιο ευέλικτα σαν μια ενιαία μονάδα αντί να παραμένουν ξεχωριστές ιδιοκτησίες.

    • @nikosliras8102
      @nikosliras8102 ปีที่แล้ว

      @@Greekonomics θα ήθελα αν γίνεται να αναλυθεί παραπάνω αυτή η τοποθέτηση.
      Για παράδειγμα , εγώ είμαι κτηνοτροφος. Παρατηρούμε σε όλες της περιπτώσεις οι κρηνοτροφοι να οργανώνουν συνεταιρισμους και να διαθέτουν το γάλα συλλογικά σε μια γαλακτοβιομηχανια. Αν οργανωθεί μια ΑΕ που να συμπεριλαμβάνει συλλογή γάλακτος,μεταποίηση, συσκευασία και πώληση,
      Ερχόμαστε σε άμεσο ανταγωνισμό με τις πολλών εκατομμύριον επώνυμες γαλακτοβιομηχανιες.
      Θα γινόταν κάτι τέτοιο στην δικιά μας περίπτωση?
      Έχουν θέση και αξία οι συνεταιρισμοι λόγου του μεγέθους και της δύναμης που έχει η γαλακτοβιομηχανια?

  • @ΓεώργιοςΤόλης-θ8μ
    @ΓεώργιοςΤόλης-θ8μ ปีที่แล้ว +2

    Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κεντρικός σχεδιασμός ώστε το πλεόνασμα να γίνεται βιοκαύσιμο

  • @immortal2534
    @immortal2534 2 ปีที่แล้ว +1

    Η απάντηση πρέπει να είναι μία, μεταποίηση.
    Διατηρείται το προϊόν πολύ περισσότερο, παίρνει μεγαλύτερη αξία, μεταφέρετε πιο εύκολα, το πλεόνασμα δεν χάνεται, μεγαλύτερο κέρδος για τον αγρότη. Εάν ήμουν κυβέρνηση θα κατεύθυνα τους αγρότες με επιδοτήσεις ή φοροαπαλλαγές στο να μεταποιουν το προϊόν τους

  • @thanosLP
    @thanosLP 3 ปีที่แล้ว +7

    Συγχαρητήρια για τη ώρα θα δουλειά που κάνεις με τα βίντεο..

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +2

      Ευχαριστώ πολύ!

  • @mt09power58
    @mt09power58 6 หลายเดือนก่อน

    Λοιπον και εμεις θα ειμαστε διπλα σου,LIKE KAI COMMENT σε ολα τα βιντεο σου!

  • @asterisobeli1867
    @asterisobeli1867 2 ปีที่แล้ว +2

    Εξαιρετική ανάλυση, αλλά εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα ρητό που λένε οι πολικοι μαζί τά φάγαμε (( αυτή για την καρέκλα και την κουτάλα, και Ο λαός γιατί δεν ήξερε όταν τα περνάμε)) και όταν σέ δίνει κάποιος λεφτά και φαγητό, κάτσε φάε πάρε τά λεφτά και μην ρωτάς , αλλά όπως πάντα κάποια όλα τα Όμορφα έχουν ένα τέλος!😲😲😲 Και μετά έρχονται τα δύσκολα???? Με πολύ αγάπη από την ΕΛΛΆΔΑ 🇬🇷🇬🇷🇬🇷 και την αγαπημένη μας 🇨🇾🇨🇾🇨🇾🇨🇾 (( καλά να περνάτε εκεί που είσαι στα ξένα μέρη?

  • @Cyborg17
    @Cyborg17 2 ปีที่แล้ว +1

    Συγχαρητήρια!!

  • @motoridersgr5913
    @motoridersgr5913 2 ปีที่แล้ว +1

    Συγχαρητήρια εξαιρετική δουλειά !!! Έχεις πολύ μεταδοτικότητα !

  • @smartcorner7176
    @smartcorner7176 2 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια για την δουλειά,μια παρέμβαση θα ήθελα να κάνω,στο 07:07 δεν θα ήταν μια καλή λύση αν υπάρχει μια πλεονασματικη παραγωγή τότε η Σταντάρ παραγωγή (εν προκειμένω οι 7 τόνοι)να δωθούν για 2 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι 2 τόνοι να δωθούν π.χ. 1 ευρώ.Περιμενω με ανυπομονησία το σχολιο σας,καλή συνεχεια

    • @Ἀλέξης-δ6ψ
      @Ἀλέξης-δ6ψ ปีที่แล้ว +1

      Ἀκούγεται καλό, ἀλλά δέν καταλαβαίνω... Πώς θά μποροῦσε νά ἐφαρμοστεῖ κάτι τέτοιο ;;;
      Θέλω νά πῶ ... Ἀπό πιό σημεῖο κι ἔπειτα θά ρίξουμε τήν τιμή στά πορτοκάλια ;
      Κι ἄν πάλι ὁρίσουμε τό σημεῖο αὐτό... Ποιός ἀποκλείει τήν πιθανότητα σέ αὐτή τήν περίπτωση, οἱ καταναλωτές νά περιμένουν τήν ἡμερομηνία πτώσεις τῶν τιμῶν ;;;
      Ἐπίσης, ἐάν ἔχουν ἀγοράσει ἤδη μία σημαντική ποσότητα σέ πορτοκάλια... Τότε ὅσο καί νά πέσει ἡ τιμή μετέπειτα, πόσα ἀκόμη θά πάρουν ;
      Ὅπως εἶπε καί ὁ καθηγητής στό βίντεο... « Τί θά κάνουμε ; μόνο πορτοκάλια θά τρῶμε ; »
      Αὐτά σάν πρώτη ἀντίδραση... Ἀκούγεται καλοπροαίρετο αὐτό πού λές, ἀλλά δέν καταλαβαίνω πώς θά μποροῦσε ἔστω θεωρητικά νά ἐφαρμοστεῖ .

  • @GV23wolf
    @GV23wolf ปีที่แล้ว

    Συγχαρητήρια εξαιρετική δουλειά!!

  • @VickyVasiliki
    @VickyVasiliki ปีที่แล้ว +5

    Σχετικά με το ελληνικό λάδι που κυκλοφορεί υπό ιταλικό και άλλα ονόματα, το λυπηρό είναι ότι κάποιοι θα πουν ότι έτσι μας θέλουν τους Έλληνες, μας φοβούνται για αυτό μας πολεμάνε και μας κρατάνε χαμηλά. Μη με ρωτήσετε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί μας πολεμάνε, δεν ξέρω να σας απαντήσω 😂

  • @mikemike6973
    @mikemike6973 ปีที่แล้ว

    Μπράβο !

  • @malvasia17
    @malvasia17 2 ปีที่แล้ว +2

    αυτό που περιγράφει ο αγαπητός παρουσιαστής είναι το ίδιο που περιγράφει ο John Steinbeck στο βιβλίο του ´τα σταφύλια της οργής´. Είναι το ίδιο που κάνει κάθε οικονομολόγο να ντρέπεται

  • @diogenisklaras1502
    @diogenisklaras1502 2 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια για το βίντεο και τη δουλειά σας κ. Μαρινάκη.
    Θα μπορούσε να υπάρξει σαν σενάριο ο συνδυασμός των λύσεων 2 και 3; Η κυβέρνηση ναι μεν να αγοράζει το πλεόνασμα ή ένα μέρος του αλλά με κλιμακωτό τρόπο. Για παράδειγμα ο αγρότης θα μπορεί να διοχετεύσει στην αγορά τους 7 τόνους για 2€ αλλά οι άλλοι δύο θα αγοραστούν από την κυβέρνηση για 1€ και θα παρασχεθούν σε άτομα χωρίς αγοραστική δύναμη (άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες). Έτσι δεν θα επαναπαυθούν οι αγρότες στην ανεξέλεγκτη παραγωγή ενός προϊόντος. Παράλληλα θα υπάρξει και ένας κρατικός μηχανισμός εξαγωγών για το υπόλοιπο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγής.

  • @Echo_Lima
    @Echo_Lima 6 หลายเดือนก่อน

    Αρκετά επίκαιρο νομίζω και μετά από 3 χρόνια. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί αγρότες που δεν τα ξέρουν αυτά δυστυχώς.

  • @lagos_0852
    @lagos_0852 2 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια φίλε.αν μπορείς κάνε και ένα βίντεο σχετικά με τις Α.Π.Ε. είναι η λύση στα ενεργειακά της ελλαδας;;

  • @ΓιώργοςΜαγκούτας
    @ΓιώργοςΜαγκούτας 2 ปีที่แล้ว

    Ωραίο!

  • @tadinwel
    @tadinwel 6 หลายเดือนก่อน

    Ευχαριστούμε κύριε Κοσμά!!
    Δέν θά μπορούσαν νά υποστούν κομποστοποίηση καί νά χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα;

  • @VasT1975
    @VasT1975 หลายเดือนก่อน

    Σχετικα με την παραγωγικη διαδικασια της χώρας, θα ηθελα να κανετε ενα βιντεο σχετικά με τις υποχρεωτικες συμφωνιες των χωρων με την ευρωπαικη ενωση περι των εισαγωγων και των εξαγωγων των προϊόντων του πρωτογενους τομέα, οι οποιες και κατέστρεψαν εντελώς την αγροτικη και κτηνοτροφικη παραγωγη της χώρας.

  • @mariazidili718
    @mariazidili718 2 ปีที่แล้ว +1

    Θα μπορούσαν να σταλούν σε άλλες χώρες μη αναπτυγμένες που έχουν έλλειψη μεγάλη σε φαγητά λόγω της φτώχιας. Είναι τραγικό ενώ κάποιοι άνθρωποι πεινούν να πετιούνται τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 ปีที่แล้ว +1

      Οι εξαγωγές κοστίζουν όμως.

    • @olivetreemeals6505
      @olivetreemeals6505 ปีที่แล้ว

      @@Greekonomics Και τα αγροτικά προιόντα είναι ευπαθή και δεν μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα για όσο θέλουμε

  • @baronvstories
    @baronvstories ปีที่แล้ว

    Εξαιρετικός από το πρώτο βίντεο όπως και στα πρόσφατα!
    Ευχαριστούμε για τις γνώσεις!
    Ερώτηση:
    Πώς γνωρίζουμε όμως ως καταναλωτές πόσα κιλά έχουν παραχθεί;
    Δηλαδή, δεν μπορεί να μας πει ο παραγωγός ότι έχει 7 τόνους, άρα να χρεώσει 2€ το κιλό, ενώ έχει παράγει 9 τόνους;
    Ευχαριστώ!

  • @mkb6418
    @mkb6418 2 ปีที่แล้ว

    Μάλλον το καλύτερο θα είναι να σταματήσουν να δουλεύουν αν η χρονιά είναι καλή. Ας επιστραφεί το πορτοκάλι στο χωράφι. Λιγότερο λίπασμα για την επόμενη χρονιά. Επίσης, ίσως μπορούν να στείλουν ποιοτικότερη παραγωγή, για να αυξηθεί η ζήτηση.

  • @lemmyz1
    @lemmyz1 ปีที่แล้ว

    Το παράδειγμα με το σχολείο δείχνει απλώς, χωρίς να είμαι γνώστης, ότι η διάθεση του δωρεάν προϊόντος δεν έγινε και σε τόσο "ευπαθείς" ομάδες, σε ομάδες δηλαδή που δεν θα είχαν σε άλλη περίπτωση τη δυνατότητα να αγοράσουν.

  • @RektedbyPaler
    @RektedbyPaler 3 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ καλό βίντεο συνέχισε έτσι!

  • @alexandragiannopoulou4393
    @alexandragiannopoulou4393 4 หลายเดือนก่อน

  • @vasilismoukas1231
    @vasilismoukas1231 3 หลายเดือนก่อน

    👌

  • @vlastneme
    @vlastneme 2 ปีที่แล้ว +2

    Ειναι μυθος δηλ οτι υπογραψαμε να παρουμε επιχορηγησεις με προυποθεση να ξηλωθει ο πρωτογενης τομεας? (δεν εδιναν λεφτα για να ξηλωνουν δεντρα?) εαν ξερει καποιος ας απαντηση, γιατι ειναι κατι π εχω ακουσει απο παρα πολλους αγροτες....

  • @katanaka1
    @katanaka1 ปีที่แล้ว

    εγω πάντως ξερω πως οταν υπάρχει πολυ ζήτηση το προϊόν ανεβαίνει, όταν υπάρχει μικρή ζήτηση το προϊόν μένει στην ιδια τιμή,ο καπιταλισμός δεν ειναι το ποίο σωστό σύστημα επειδή οι περισσότερες εταιρείες ντε και καλα νοιάζονται για το περιβάλλον ενω στην πραγματικότητα δεν δίνουν δεκάρα , κοιτάνε μονο τ θα μπει στην τσέπη τούς, αν οι περισσότεροι είχαν τώρα μια μικρή φάρμα στα χωρια τους οι τιμες θα έπεφταν ραγδαία κατω , αλλά βγήκαν οι νόμοι που απαγορεύουν να έχεις ζωα χωρίς να έχεις τα απαραίτητα προτοκολα ΙΣΟ κτλπ κτλπ , το μονο που κατάλαβα εγω απο το σύστημα ειναι οτι τα κράτη εισπράττουν για το όφελος άλλων, δεν έχουν αλλάξει τπτ στην καθημερινότητα μας , αν το κράτος επέμβει σε μερικες εταιρείες βαση νόμου οι περισσότερες θα έχουν κλείσει

  • @IAFist
    @IAFist 2 ปีที่แล้ว

    Έχω 2 απορίες επί τούτων. Αφενός η τρίτη οδός, ακόμα και σε χώρες που δουλεύει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όπως είπατε καταλήγει να εξαγοράζεται και να ελέγχεται από μεγάλους κερδοσκοπικούς κολοσσούς οι οποίοι αναλαμβάνουν τον κεντρικό σχεδιασμό για τη διανομή και την διάθεση των προϊόντων. Αυτό νομίζω δίνει υπερβολική δύναμη σε έναν μη-εκλεγμένο ιδιωτικό φορέα ο οποίος προσθέτει και ένα ποσοστό κέρδους και φυσικά ρυθμίζει τις κινήσεις του με γνώμονα την αύξηση αυτού. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει από έναν δημόσιο φορέα της χώρας, ο οποίος και θα απορρέει από μια εκλεγμένη αρχή και δεν θα χρειάζεται να δρα κερδοσκοπικά; Έτσι θα μπορεί να προωθεί πιο εύκολα προϊόντα σε καλύτερες τιμές στο εξωτερικό και ίσως και με γνώμονα το που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Πόσο μάλλον αφού έτσι κι αλλιώς οι επιδοτήσεις το πληρώνουν όλο αυτό.
    Δεύτερον, όσο αφορά τη 2η οδό, δεν θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερης φύσης ευπαθείς/άπορες ομάδες οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν έχουν (εύκολη) πρόσβαση στην αγορά ώστε να τη διαταράξουν; Όπως για παράδειγμα δομές μεταναστών. Ή άστεγους. Ανθρώπους δηλαδή που έχουν τεράστια ανάγκη, αλλά δεν είναι ότι θα πήγαιναν σούπερ μάρκετ το Σάββατο και η Χ δωρεά τους έκανε να αλλάξουν γνώμη...

  • @alogomouris6844
    @alogomouris6844 2 ปีที่แล้ว +1

    Στο τέλος ειπώθηκε το πιο λυπηρό και χειρότερο σενάριο για τον ελληνα αγρότη!

  • @konstantinosbalaouras6272
    @konstantinosbalaouras6272 ปีที่แล้ว +4

    Κύριε καθηγητά, βλέπω ξανά από την αρχή τα βίντεο για να μάθω πράγματα κ να απολαύσω τη ρητορική σας. Και πλέον τα βλέπω με άλλη σοφία. Κ μου δημιουργήθηκε η απορία την οποία κ εσείς τη θέσατε στην αρχή του βίντεο, αλλά εν τέλει νιώθω ότι δεν απαντήθηκε. Είπατε "γιατί δεν τα μοιράζει στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες?". Αργότερα το απαντήσατε με το παράδειγμα με τελάρα πορτοκάλια. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Προφανώς το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε επειδή οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες της χώρας συνδέονται άμεσα με την εγχώρια αγορα. Γιατί λοιπόν τα πορτοκάλια (κ όχι μονο) να μη διατιθονταν σε λαούς που δεν έχουν καν πρόσβαση ουτε στη δική μας αλλά ούτε κ στην εκεί αγορά, π.χ τριτοκοσμικες χώρες που οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα? Έτσι κ την τιμή κρατας ψηλά και δεν πετας φαγητό στις χωματερές.

    • @mementovivere2
      @mementovivere2 ปีที่แล้ว +1

      Και εκεί κάποιος θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος των εξαγωγών, συν ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι ευπαθή και σαπίζουν

    • @kaynd
      @kaynd ปีที่แล้ว +3

      Εύλογη απορία. Αλλά, επιπρόσθετα με αυτό που ανέφερε ο psaras, είναι γενικά προβληματική μια τέτοια επέμβαση σε οποιαδήποτε οικονομία. Γιατί ακόμα και σε μια αναπτυσσόμενη χώρα με προβλήματα φτώχιας, υπάρχει μια τάξη εργαζομένων στη παραγωγή τροφίμων. Αν μια τρίτη δύναμη αποφασίσει να διαθέτει τα πλεονάσματά της σε αυτές τις χώρες, ενδέχεται να ξεκληριστούν οι εκεί παραγωγοί που θα δέχονται ουρανοκατέβατο ανταγωνισμό. Επίσης αν υποθέσουμε ότι τελικά κάπως δουλεύει αυτό, και ρυθμίζεται η τοπική αγορά της τρίτης χώρας έτσι ώστε να απορροφά τα πλεονάσματα των πρώτων, τί θα γίνει τις χρονιές που δεν υπάρχει αυτό το πλεόνασμα?
      Η κατάσταση βελτιώνεται όταν φτιάχνονται υποδομές όπου αυτά τα ευπαθή προϊόντα μπορούν να μεταποιηθούν σε άλλα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν και να διατεθούν σε βάθος χρόνου (και γιατί όχι, ακόμα και δωρεάν σε πραγματικά ευπαθείς ομάδες, σε ελεγχόμενες ποσότητες που δεν θα αποσταθεροποιήσουν την αγορά). Αλλά όχι όταν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη παραγωγή προϊόντων που θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα ημερών αλλιώς θα σαπίσουν, όπως συμβαίνει με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

    • @maryt.8043
      @maryt.8043 ปีที่แล้ว

      @@kaynd ακριβως αυτο που θα ελεγα κι εγω, ηταν η απαντηση του οικονομολογου μας στο σχολειο! Θα επηρεαζονταν οι τοπικες οικονομιες

  • @laras78
    @laras78 3 ปีที่แล้ว +1

    Άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο, όμως Κύριε καθηγητά το τελευταίο σχόλιο ήταν γροθιά στο στομάχι. Η φράση "απεμπόληση συγκριτικού πλεονεκτήματος" είναι δόκιμη?

  • @TheApantosa
    @TheApantosa 3 ปีที่แล้ว +9

    Δυστυχώς φίλε μου όταν τέτοια βιντεάκια έχουν μόνο 704 views καταλαβαίνεις ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει...

    • @georgelaser
      @georgelaser 3 ปีที่แล้ว +6

      Πρέπει εσύ και εγώ να βοηθήσουμε να το ακούσουν περισσότεροι μέσα από τον κύκλο μας έτσι θα έχουμε ελπίδες να αλλάξει προς το καλύτερο το μέλλον των παιδιών μας.

  • @prifterpan
    @prifterpan 2 ปีที่แล้ว +2

    Έχω την εξής ερώτηση: Ζω στην Αγγλία και αρκετές φορές ελληνικά προιόντα είναι φτηνότερα ή και ίδια τιμή με το να τα πάρεις στην Ελλάδα. Π.χ. μπορώ να βρώ χαλβά ή λάδι ελληνικής προέλευσης σε τέτοιες τιμές που δε έχει καν νοήμα να τα φέρω μαζί μου στο αεροπλάνο από Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση αυτά τα προιόντα να είναι αγορασμένα σε χαμηλή τιμή πρώτης ύλης ως πλεόνασμα και να διατίθενται στο εξωτερικό; δεν είναι προφανώς ελληνικά brands που βρίσκουμε στα ελληνικά σουπερμάρκετ αλλά η προέλευση είναι ελληνική. Βάσει του βίντεο σου αυτή είναι η μόνη εξήγηση που βρίσκω σε αυτό το παράδοξο το οποίο με απασχολεί χρόνια τώρα.

  • @The_Northern_Forester
    @The_Northern_Forester 2 ปีที่แล้ว +3

    Θυμάμαι ακόμα σαν να ήταν χθες, το μάθημα αρχές οικονομικής θεωρίας στο λύκειο το 1999!! είχαμε κάνει αυτό ακριβώς το ιδιο παράδειγμα..... Αλλά με ροδάκινα!!!

  • @maldonp5416
    @maldonp5416 2 ปีที่แล้ว +3

    Πολύ ενημερωτικό βίντεο και ενδιαφερον θέμα. Είναι κρίμα τόσες προοπτικές για τον ελληνικό αγροτικό τομέα να μένουν αναξιοποίητες.

  • @kleonmangos
    @kleonmangos 11 หลายเดือนก่อน +2

    μπορεις να κανεις καποια στιγμη ενα σχολιο σχετικα με το γεγονος οτι ενω υπαρχει πλεονασμα στην παραγωγη (πεταμε 60.000.000 τονους ανα χρονο στην Ε.Ε.) οι τιμες των τροφιμων αυξανονται τοσο; Γιατι εδω παρουσιασες οτι στην περιπτωση που υπαρχει υπερπαραγωγη στην χειροτερη περιπτωση να μενουν σταθερες οι τιμες...

  • @axpanos
    @axpanos ปีที่แล้ว +1

    Εγώ δεν καταλαβαίνω καθόλου, γιατί όταν υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή καρπών, ο αγρότης αναγκάζεται να τα πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή και όχι την ίδια. Τι τον σταματάει;

    • @Ἀλέξης-δ6ψ
      @Ἀλέξης-δ6ψ ปีที่แล้ว

      Νομίζω ἔχει νά κάνει μέ τήν προσπάθεια τοῦ παραγωγοῦ νά κάνει τόν πελάτη ν' ἀγοράσει πιό πολλά ... Ἄν ὁ παραγωγός κρατήσει ἴδια τήν τιμή, ὁ πελάτης λογικά τήν ἴδια ποσότητα θ' ἀγοράσει καί ἄρα τό πλεόνασμα δέν θά πωληθεῖ, θά μείνει στίς ἀποθῆκες καί θά σαπίσει.
      Βέβαια φίλε μου δέν εἶμαι οἰκονομολόγος, παρακολούθησα τό βίντεο ὡς ἁπλός θεατής ὅπως κι ἐσύ... Ὑποθέτω ὅμως, ὅτι αὐτός εἶναι ὁ λόγος πού κάνει τόν παραγωγό/ἀγρότη νά ρίξει τήν τιμή.

    • @locatemarbles
      @locatemarbles ปีที่แล้ว

      Υποπτεύομαι ότι υπονοεί ότι οι παραγωγοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε μια υποτίθεται ελεύθερη αγορά, όντας όμως ταυτόχρονα ανίκανοι να διαθέσουν την περίσσεια παραγωγή στο εξωτερικό, οπότε για να ξεφορτωθούν/πουλήσουν την παραγωγή τους στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα στην εγχώρια αγορά την προσφέρουν φθηνότερα από τον άλλο παραγωγό/ανταγωνιστή. Δημιουργώντας ένα ντόμινο εκπτώσεων που τελικά κατασταλάζει π.χ. στο 50%.

  • @stavrosnikolaidis3620
    @stavrosnikolaidis3620 ปีที่แล้ว

    0:00 a legend was born

  • @ΕιρηνηΚονταξακη
    @ΕιρηνηΚονταξακη 6 หลายเดือนก่อน

    👍

  • @ghl19
    @ghl19 3 ปีที่แล้ว +1

    εισαι ωραιος!!!!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 ปีที่แล้ว +1

      Ευχαριστώ πολύ!

  • @nmitakos
    @nmitakos ปีที่แล้ว

    Καταρχήν συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, που πιστεύω θα μου ανοίξει τα μάτια σε μεγάλο βαθμό καθώς είμαι άσχετος από τα οικονομικά.
    Έχω μια απορία βλέποντας το τέλος του βίντεο: Αυτό που παρουσιάζετε ως "κακό", δηλαδή η αγορά των προϊόντων από ξένες εταιρείες, πόσο διαφορετικό είναι από την προηγούμενη 3η πρόταση απορρόφησης των πλεονασμάτων; ("να μεταποιήσουν ή να εξάγουν τα πλεονάσματα")
    Δεν είναι μια εξαγωγή ουσιαστικά;

  • @jvar7832
    @jvar7832 3 ปีที่แล้ว +1

    Greekonomics σκεφτείτε να ανεβάσετε τα επεισοδια και στο podcast..

  • @tolis21
    @tolis21 ปีที่แล้ว

    Ευχαριστώ για τις λύσεις αποριών των τελευταίων μου 40 χρόνων 😊

  • @pantognost
    @pantognost 2 ปีที่แล้ว +2

    Είναι ενδιαφέρον ότι δεν αναφέρθηκε το απλό. Γιατί η μέθοδος «στήριξης» της τιμής δεν είχε σαν τελικό προορισμό αγροτικών προϊόντων ανθρωπιστικές διαθέσεις σε χώρες που δεν έχουν παραγωγή και που δεν θα επηρεάσουν την ανελαστικότητα που θα φέρει πτώση τιμών; Ή γιατί οι επιδοτήσεις δεν διατέθηκαν για προγράμματα επιμόρφωσης και επιχειρηματικοποίησης της αγροτικότητας στην Ελλάδα και άλλου;
    Η ανάλυση σας είναι πρωτογενώς σωστή αλλά για να μην υπονοούνται λάθος συμπεράσματα ίσως να ήταν καλό να αναφέρετε και τις ιστορικές συνθήκες και πρότερες παθογένειες που ήρθαν να αντιμετωπίσουν οι πρακτικές αυτές.
    Πριν το 80 όταν ήμασταν παιδιά, το 70 και το 60 οι αγρότες είχαν σχεδόν ληστρικές επιδρομές από μεσάζοντες που κλέβαν παραγωγές για ένα κομμάτι ψωμί παίζοντας με διαπροσωπικές έριδες και την αμορφωσιά του κόσμου της υπαίθρου. Επίσης οι επιδοτήσεις έδωσαν μια, ψεύτικη, αγοραστική δύναμη που έφερε αστικοποίηση αγροτών και έτσι οδήγησε, από την πίσω πόρτα, σε μερική αναδιάρθρωση κλήρων σε μεγάλους, βιώσιμους επιχειρηματικά αγροτικούς επιχειρηματίες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Τέλος η πώληση σε ξένα labels των ελληνικών προϊόντων είναι ακόμα βιώσιμη γιατί ακριβώς ακόμα υπάρχουν στεγανά στην άμεση διάθεση σε όλο τον κόσμο οπότε τα ιταλικά labels δρουν σαν logistics μεσάζοντες απορροφώντας κόστος διάθεσης. Μάλλον τελικά η οικονομία λειτουργεί ακριβώς τόσο ελεύθερα όσο πρέπει αλλά βολεύει μερικές φορές να αποδίδουμε θετικά ή αρνητικά πρόσημα σε στους «actors» που κατά περίπτωση θελουμε να φωτίσουμε «καλούς» ή «κακούς».
    Η ανάλυση σας είναι πολύ χρήσιμη αλλά ίσως να ήταν ακόμα πιο χρήσιμη αν βάζατε και την ιστορική συνιστώσα μέσα για να προκύπτουν τελικά πιο ακριβή συμπεράσματα από αυτά που υπονοούνται από τα «συμφραζόμενα» του βίντεο.

  • @giorgospoulimenakos2390
    @giorgospoulimenakos2390 2 ปีที่แล้ว +1

    καλησπερα και συγχαρητηρια για τη δουλεια σας. Μια απορια για την ανελαστικη ζητηση. Προφανως σε επιπεδο νοικοκυριου η ζητηση εχει όριο οπως λετε, αυτο το καταλαβαινω. Ποσα πορτοκαλια να αγορασεις. Αλλα αν η τιμη του πορτοκαλιου πεσει ενω τα αλλα φρουτα παραμεινουν σταθερα, αυτο δεν σημαινει θεωρητικα ότι καποιος που προτιμουσε το μηλο για φρουτο και οχι το πορτοκαλι, πιθνον να αγοραζει τωρα πορτοκαλια; Με αλλα λογια αν αλλαξει η προτιμηση τον καταναλωτων (εστω οτι πολλοι καταναλωτες με χαμηλη αγοραστικη δυναμη εχουν one fruit policy στα ψωνια τους) αυτο δεν μπορει να αποοροφησει το πλεονασμα και ετσι η αυξηση της παραγωγης να μην συνεπαγεται μειωση της τιμης; Ευχαριστω

  • @ilias1000
    @ilias1000 11 หลายเดือนก่อน

    5:59 Εάν η ζήτηση δεν ήταν ανελαστική, εφόσον η παραγωγή αυξήθηκε απο 7 σε 9, τότε η τιμή δεν θα έπρεπε να αυξηθεί; διότι σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς, όσο αυξάνεται η τιμή, αυξάνεται και η προσφερόμενη ποσότητα;

  • @panosathens6369
    @panosathens6369 ปีที่แล้ว

    🙏

  • @baroutes
    @baroutes 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ενδιαφέρον. Εύγε!

  • @euromania9001
    @euromania9001 ปีที่แล้ว

    Αρχικά να πω ότι η παρουσίαση είναι εξαιρετική τόσο ως προς την ανάλυση του θέματος που ασχολείται όσο και ως προς τον τρόπο μετάδοσης της πληροφορίας. Έχω μια απορία: Γιατί παίρνετε ως δεδομένο ότι αφού αυξήθηκε η παραγωγή στους 9 tn και ενώ έχετε κάνει πρόβλεψη για ζήτηση της τάξεως των 7 tn, η τιμή πώλησης μειώνεται κατά 50%; Γιατί δηλαδή δεν κρατάτε σταθερή την τιμή στα 2 ευρώ/kg ώστε να έχετε έσοδα 14.000 ευρώ ανεξάρτητα με την αύξηση της παραγωγής στους 9 tn?

  • @sixfourtyfive
    @sixfourtyfive ปีที่แล้ว

    Ενδιαφέρουσα ανάλυση! Έχω δύο απορίες: πρώτον, γιατί να μη δίνουμε τα πορτοκάλια που περισσεύουν σε ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στον τρίτο κόσμο; Και δεύτερον, γιατί να πέφτει η τιμή όσο αυξάνεται η ποσότητα;

    • @locatemarbles
      @locatemarbles ปีที่แล้ว +1

      1. Αγροτικά προϊόντα χαλάνε εύκολα. Στον απαιτούμενο χρόνο μεταφοράς από το χωράφι στην Ελλάδα μέχρι τον καταναλωτή του τρίτου κόσμου θα έχουν σαπίσει.
      2. Ποιος θα πληρώσει τα μεταφορικά;
      3. Πως θα αντεπεξέλθουν οι αγρότες στον τρίτο κόσμο αν πλημμυρίσει η αγορά τους με δωρεάν προϊόντα από το εξωτερικό; Θα αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή, αυξάνοντας την ήδη υπάρχουσα φτώχεια.

  • @stelioslk1285
    @stelioslk1285 2 ปีที่แล้ว +1

    Καλημέρα σας. Καταρχάς, συγχαρητήρια για την δουλειά που έχετε κάνει. Να σας προλάβω ,ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα από οικονομικά και όσες φορές προσπάθησα στη ζωή μου να κατανοήσω κάποια πράγματα ,είτε δεν είχα την αντίληψη να κατανοήσω όποιον/όποια προσπάθησε να μου εξηγήσει ,είτε μπορεί και οι ανθρώποι που τύχανε να μην είχαν χρόνο ή μεταδοτικότητα.
    Ήθελα να ρωτήσω κάτι λοιπόν ,παρακολουθώντας αυτό το βίντεο, αλλά επειδή μπορεί να είναι βασικές αρχές και να έχω κενά ,θα με συγχωρέσετε αν είναι ανόητη ερώτηση.
    Στο 07:00 περίπου λεπτό και μετά που μιλάτε για την "ανελαστικότητα ζήτησης" από την πλευρά του παραγωγού, γιατί έχουμε ως δεδομένο - σίγουρο ,ότι απ' τη στιγμή που βγάλει 9 τόνους, θα πρέπει οπωσδήποτε να ρίξει την τιμή για να ξεπουλήσει κ να μην έχει πλεόνασμα? Πώς το γνωρίζει αυτό, εκ των προτέρων? Δεν θα μπορούσε πχ. να είναι η "τυχερή" του χρονιά και να κρατήσει την τιμή των 2€ ,να γινόταν το " θαύμα" και να τα ξεπουλούσε όλα? Εκεί δεν μπορώ να καταλάβω.
    Σας ευχαριστώ...

    • @dimitrispaizisradojkovic4916
      @dimitrispaizisradojkovic4916 2 ปีที่แล้ว +3

      Αν το καταλαβαίνω σωστά, ενώ έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει να πουλήσει στα 2€, δεν τον συμφέρει λόγω του ανταγωνισμού. Αν κάποιος άλλος παραγωγός πουλάει στα 1,80 το κιλό, ο κόσμος θα αγοράσει όλη τη δική του παραγαγωγή και ο δικός μας παραγωγός θα κάνει πολύ λιγότερες πωλήσεις. Έτσι τον συμφέρει και αυτόν να ρίξει την τιμή, γιατί αν δεν το κάνει θα βγάλει ακόμα λιγότερα χρήματα. Λέμε λοιπόν ότι η πολύ μεγάλη προσφορά σε πορτοκάλια, χωρίς την ανάλογη αύξηση της ζήτησης επειδή αυτή είναι ανελαστική, ρίχνει την τιμή των πορτοκαλιών καθώς όλοι οι παραγωγοί ωθούνται να τα πουλήσουν φτηνότερα.

    • @stelioslk1285
      @stelioslk1285 2 ปีที่แล้ว +2

      @@dimitrispaizisradojkovic4916 Σας ευχαριστώ πολύ.

  • @nikosvithoulkas9602
    @nikosvithoulkas9602 2 หลายเดือนก่อน

    Ο είπες και μονος σου.
    Η κοινη αγροτικη πολιτικη εργαλειοποιηθηκε απο μεγαλες εταιριες κολοσους, με στοχο μονοπωλιακο.

  • @coraliachr
    @coraliachr 2 ปีที่แล้ว

    Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του να παράγονται χυμοί και να προωθούνται τυποποιημένοι ως εξαγωγές στο εξωτερικό. Δεν μιλάμε για αυτοκινητοβιομηχανία ή αμυντική βιομηχανία, αλλά απλά για μια μονάδα παραγωγής χυμών.

    • @foverix
      @foverix 2 ปีที่แล้ว

      Το ειπε πολυ απλά και πολλες φορες. Πλεονασμος προϊόντων, μην το σκεφτεσαι μονο στην Ελλαδα, αλλα πανευρωπαϊκά.

  • @Tsoukis_06
    @Tsoukis_06 2 ปีที่แล้ว +4

    7:05 έχω μια απορία σε αυτό το σημείο
    Ενώ οι τόνοι παραγωγης ετησίως είναι 7, όταν γίνονται 9 γιατί πρέπει αναγκαστικά να μειωθεί η τιμή κατά 50% και δεν μειώνετε λιγότερο δλδ όσο αυξήθηκε η παραγωγή περίπου στο 25-30%;

    • @kostasdacapo
      @kostasdacapo 2 ปีที่แล้ว +2

      Τα νούμερα οπως είπε και στο βιντεο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
      Τα εκανε πιο απλοποιημένα για να το καταλάβουν οι περισσότεροι.

    • @hellstrom999
      @hellstrom999 ปีที่แล้ว

      Διοτι δεν προκειται να φυγουν ετσι οι δυο τονοι παραπανω. Η αυξηση της ζητησης δεν ειναι γραμμικά ευθεως αναλογη οπως εξηγησε ο Κοσμας της μειωσης της τιμης. Οταν η τιμη πεσει στο μισο, ο καταναλωτης παιρνει μετα βιας 20% παραπανω διοτι πολυ απλα δεν μπορει να φαει περισσοτερο, οποτε το βλεπει κυριως σαν ευκαιρια να κανει οικονομια. Μια η άλλη δηλαδή.

  • @TheApantosa
    @TheApantosa 3 ปีที่แล้ว +6

    Και κάτι άλλο...προφανώς από ευγένεια δεν είπες τι τα κάνανε τα λεφτά οι αγρότες τουλάχιστον οι περισσότεροι.... Porsche, Ρωσίδες και real estate..

    • @ZISSIS.EDELWEISS
      @ZISSIS.EDELWEISS 3 ปีที่แล้ว

      Και μας , τι λογος μας πεφτει να κρινουμε που βαζει τα χρηματα του κοπου του ο αλλος;;;

    • @TheApantosa
      @TheApantosa 3 ปีที่แล้ว +8

      @@ZISSIS.EDELWEISS μα δεν είναι χρήματα κόπου φίλε μου, είναι χρήματα - επιδοτήσεις για την ανάπτυξη και βελτίωση της παραγωγής τους. Εννοείται ότι τα χρήματα τα δικά σου μπορείς να τα κάνεις ότι θες αλλά έχοντας και την ευθύνη.

    • @xristosmanetakis2948
      @xristosmanetakis2948 2 ปีที่แล้ว +1

      Αυτό το "οι περισσότεροι" είναι μύθος.

    • @TheApantosa
      @TheApantosa 2 ปีที่แล้ว

      @@xristosmanetakis2948 έστω πολλοί.

    • @spiros252
      @spiros252 2 ปีที่แล้ว

      Ακόμα κυκλοφορούν οι Πόρσε... Παρκαρισμένες τις βλέπεις σε μικρές φτωχές συνοικίες. Απορώ πως τις συντηρούν τώρα.

  • @ΔωροθέαΚαραπουρζιδου
    @ΔωροθέαΚαραπουρζιδου 2 ปีที่แล้ว

    Καιρικά φαινόμενα έχει αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας και γενικός παγκοσμίος γι'αυτό η πρόβλεψη και η αγωνία και η ανησυχία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών είναι μεγάλη;;

  • @JuanSkaliota
    @JuanSkaliota 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ καλό βίντεο!
    Έχω μια απορία, τι είναι η ανώνυμη εταιρία;

    • @Ἀλέξης-δ6ψ
      @Ἀλέξης-δ6ψ ปีที่แล้ว +1

      Νομίζω θά σέ βοηθήσει τό κάτωθι βίντεο φίλε μου :
      th-cam.com/video/AIHvDTo3pMA/w-d-xo.html

  • @geo32158
    @geo32158 2 ปีที่แล้ว +1

    Μου έφαγες τα mb από την κάρτα μου μέσα σε τρεις μέρες. Και ακόμη δεν έχω δει τα περισσότερα από τα βίντεο σου. Κάποια στιγμή να μας εξηγήσεις γιατί ο ξάδερφος μου στη Γαλλία έχει από το 2010 απεριόριστα mb και κλήσεις με είκοσι ευρώ ενώ εμείς εδώ στο ελαντα σήμερα ακόμη πληρώνουμε ένα μεροκάματο το gb. Πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που δεν κάνουν σωστα τη δουλειά τους και την Ευρώπη την κοιτάμε κατάματα μόνο στη φορολογία και στις τιμές ενώ στους μισθούς και στις ελαφρύνσεις γελάει μαζί μας και η τελευταία χώρα της Αφρικής?

    • @spiros252
      @spiros252 2 ปีที่แล้ว

      Πρέπει να δεις το βίντεο με τα καρτέλ.

  • @ΑνδρέαςΚακοσούρης
    @ΑνδρέαςΚακοσούρης 2 ปีที่แล้ว

    Αν τα Iphone κόστιζαν 1€ δεν θα τα αγόραζε κανένας, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με χρηματοοικονομικά. ;)