YÖK'ün Yeni Programları Mantıklı mı?
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
- YÖK yen belirlediği 2 lisans ve 12 önlisans programını açıkladı. Adlarını aşağıda verdiğim bu programların içeriği ve altyapısı belli olmadan, piyasada gereksinimi ortaya çıkmadan, hocası olmadan açılmasının reklam yapmaktan öteye gitmeyeceğini düşünüyorum.
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümlerinin Müfredatlarının Karşılaştırması
• Yapay Zeka Mühendisliğ...
Lisans Programları
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
Yazılım Geliştirme
Bilgi Güvenliği Teknolojileri
Yeni Lisans Programları
Veri Bilimi ve Analitiği
Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
Yeni Önlisans Programları
Yapay Zeka Operatörlüğü
Büyük Veri Analistliği
Otonom Sistemler Teknikerliği
Dijital Dönüşüm Elektroniği
Robotik ve Yapay Zekâ
Oyun Geliştirme ve Programlama
Bulut Bilişim Operatörlüğü
İmalat Yürütme Sistemleri
Kurumsal Bilişim Uzmanlığı
İnsansız Araç Teknikerliği
Ön-yüz yazılım Geliştirme
Arka-yüz yazılım Geliştirme
bu tamamen gençlere umut satmak insanlar boşta kalmasın diye ismi havalı ama içi boş bölümlerle öğrencileri dolduracaklar
Saygıdeğer hocamız "dijital dönüşüm olacaksa, bu dönüşümde dümende yazılımcılar olacak o yüzden beyaz yakalarda en son yazılımcılar gidecek" demiş. Hocamızın yanlışı şu; mevcut yazılımcıların hepsi o dümene geçmeyecek. 100 yazılımcı varsa 99 unu yapay zeka çok hızlı bir biçimde işsiz bırakacak. Kalan 1-2 kişi ise o dümende yer alacak. Günün sonunda bilgisayarda başlayıp bilgisayarda sonlanan mesleklerin yerini er ya da geç yapay zeka alacak. Bu kaçınılmaz ama süresi henüz belirsiz. ama yeni iş sahaları elbette açılacak. çalışmaktan korkmayan, dinamik yapıda olan ve öğrenebilmeyi öğrenmiş bireyler için her zaman yeni kapılar açılacaktır.
Hocam dediklerinizde haklısınız sonuna kadar destekliyorum. Olması için bir akademik mesleki kariyer bölümü açılmaz. Mevcut bölümlerin geliştirilmesi hızaya sokulması gerekir. Projelerde danışmanlık yapıyorum bir çok akademisyenin piyasanın ilerleyişi hakkında bilgisi yok. Üniversitelerde müfredatların güncellenmesi gerekiyor. 🎉🎉
Oğuz Ergin'den bir alıntı yapayım "Türkiyede işler mış gibi yapılır"
Ne kadar ekmek o kadar köfte 🤦🙆
@@LoannaFaskioti Türkiyede hiç bir kamu çalışanı çalışmak için devlete girmez. Bu yüzden hiç hak etmedikleri ücretleri alıp birde üstüne "ne kadar ekmek o kadar köfte" edebiyatı yaparlar. Çünkü vasatlık bunu gerektirir.
Hocam gelecekte kodlamaya ihtiyaç kalmayacağına göre, sıfır dijital bilgisine sahip birine göre YAPAY ZEKA ile ilgili kitap önerisinde bulunur musun. Yapay zekanın çalışma sistemine dair … video serisi de olabilir
Kurumsal bilişim sistemleri kurumsal yönetim ve üretim bilişim sistemlerinde görev yapacak tekniker-teknisyen türü eleman yetiştirecek program olabilir.
Chat gpt nin verdiği cevaplar çok mantıklı gelmedi bana , mesela insansız araç teknikerliği nin bitmesine 3.5 yıl vermiş, bu çok kısa bir süre ve bu sürede bitecek gibi gözükmüyor. Bu fiziksel bir iş sonuçta ve bu kadar kısa bir sürede insansı robotlar gelipte bu insanların yerini alamayacaını hepimiz biliyoruz. .
Dünyanın ilk 100 üniversitesindeki lisans ve lisans üstü programlara bakın bu tartışmalara gerek kalmayacaktır. Yapay Zeka ve Mühendislik Uygulamaları konusunda dünyanın en saygın SCI indeksli Q1 çeyreğindeki dergilerinde editörlük yapan akademisyen sayımız sanırım 40'ı bulmaz. Yapay zeka konusundaki yüksek öğretim politikalarının belirlenmesinde en başta konuya en çok vakıf olan bu akademisyenlerin söz sahibi olmaları gerekir. YÖK'ü eleştirileri konusunda Oğuz hocaya katılmıyorum. YÖK atması gereken ilk adımı halen daha atmadı ancak yapay zeka konusunda geç kalındığının ve bir an önce bu durumun telafi edilmesi gerektiğinin farkında ve bunun için büyük bir çaba gösteriyor. YÖK başkanının küçümseyici bir üslupla eleştirilmesi bana göre doğru da olmamıştır hoş da olmamıştır. İşin ehli olduğunu düşünenlerin yapıcı olmaları gerekir. YÖK yukarıda yazdığım ilk üç cümleyi dikkate alırsa Yapay Zeka konusundaki planlamalar rayına oturacaktır.
Hocam merhablar. Robotik ve yapay zeka yazdım bu sene . DGS ile bunu bilgisayar ya da yazılım mühendisligine tamamlamak mümkün mü?
Ya da mantıklı mı?
Yoksa bölümden hiç bir şey olmaz da yeniden mi yks hazırlanmalıyım
Önceki YÖK videosuna da yazmıştım, gömlek baştan yanlış iliklendi. Hacettepe ve Tobb Etü, sonrasında İTÜ'nün vs. Yapay Zeka adı ile lisanslar açması yanlıştı. Bilgisayar Müh. altındaki "Araştırma Alanları" ayrı lisans olarak açılmamalıdır, yüksek lisanslarının açılması daha mantıklı. Nasıl ki kriptografi lisansı yoksa yapay zeka lisansı da olmamalıdır. Şimdi artık Yök madeni buldu, kafasına göre esnetip yapay zeka bölümü varyasyonlarını getirecek ve gülen yüzlü insanların fotoğraflarını daha çok göreceğiz 🤔
Haklısınız yurt dışında hepsi cs majoruna bağlı eğileceğin alanı seçiyorsun sonradan binevi. Yök bunları açıp yol yaptı bunlar için.
Mesela yurt dışında istatistik bolümleri istatistik ve veri bilimi olarak yeniden kimliklendiler. Türkiyede giresun üniversitesinden odtüye nerdeyse çogu üniversite bunun için başvurdu yök ise böyle bir bölüm.dünyada yok diyip seneler sonra reddetti. Bu okullar dönüşümü çoktan yakalamıştı eğer kabul edilselerdi su an 6 yıldır mis gibi egitimlerini veriyorlardı. Yök bunları engelleyip 2020 de yapay zeka bolumlerini acti hicbirinin doktora programi bile yok onu geçin hocaları bile dönüşümlü çalışıyor. Şimdi çıkıp 14 bölüm daha açtılar bunlardan lisans olarak açılan veri bilimi ve analitiği birebir istatistik zaten. 2018de istatistiği yurt dışındaki gibi dönüştürselerdi böyle anlamsız şeylere gerek kalmayacaktı. Şov yapmak için reddeddiler.
Şimdi bu yeni actıklari bölümlere hoca bile bulamayacaklar. Online monline bisiler zırvalamışlar utanç verici.
UT Austin, Yale, UCLA, UKentucky, PennState tonla dünyanîn ilk 30undaki üniler ne yapmış bakmak varken görmezden gelip bu şovu yaptılar. 6 sene kaybettik
@@busahinku Yenileri bırakın mevcutlarda bile hocalar zaten bilgisayar mühendisliğinden. Mesela İTÜ Yapay Zeka ve Veri Müh.'ne bakın hocaların çoğu Bilgisayar'dan gelip ders anlatıyor, kalanı da misafir öğretim üyeleri ile tamamlıyorlar. Diğer Yapay Zeka bölümlerinde de hocalar diğer bölümlerden toplama. Bu yanlış bir sistem, zamanında İTÜ de Haberleşme popüler olunca Telekomünikasyon adı altında ayırdı ama sonra yanlış yaptıklarını anladılar, geri döndüler. YÖK'ün bu işi sulandıracağı ta baştan tahmin edilmeliydi, şimdi yeni mantar gibi açılacak kalitesiz "Yapay Zeka ve XYZ" bölümleri diğer kaliteli eğitim verdiği kabul edilen bölümlere de şüpheyle yaklaşılmasına neden olacak. Yeni bölüm açmada popülist yaklaşımlar uzun vadede zararlı.
Hocam önümüzdeki haftayı bulmadan Devin Ai hakkında yayın yapın bence. Ortalık yangın yeri
Kardeşim yapay zeka ve robotiğe gidiyo. Sorsan Arduino, stm32, kontrol theory, image processing, neural network, deep learning, natural language process, differential equations, complex calculus, Ros, Rtos, path planning, inverse kinematics, edge detection, openCV, Yolo, large language models, bldc Foc esc nedir tet tek sayar (!)
Slm hocam ,Belki bu programlar önlisans uygun degildir ama önlisans bu kadar değersizleştirip ve öldürmüşsünüz ki her sektörde lisans yok mühendis de yok. Unutmayin bazen egitim olmadan da basarilar olabiliyor insanlar.
Büyük veri analisti dediği veri analisti mesleğine atfen sanırım bu meslek veri bilimine kıyasla bi nebze daha kolay diye duymuştum sadece verinin yorumlamasını kapsadığı için
hocam devin AI incelediniz mi
Issizligi ertlemek icin yeni kontenjanlar acilmis diye yorumladim
hocam cok haklısınız bu sene sınava giriyorum bu kadar ayni seyleri anlatan farkli programdan hangisini tercih edeceigme karar veremiyorum
bilgisayar önceliğin olsun olmazsa yazılım mühendisliğinden vazgeçme hocam. Eğer istersen data ya yapay zeka dallarında uzmanlaşırsın öncelik o 2 bölüm olsun. Böylece kafan rahat olur başarılar dilerim.
İsimlerin böyle afilli olmasının tek faydası insanların yapay zekaya ilgisini çekmektir. Derlesleri de zaten uzman kişilerden online verecekler miş. Bence çok olumlu bir karar. En azından takip ediyorlar.
Zamaninda yök desteğiyle Yurtdışından Doktora veya yüksek lisansı olan kişilere de iş lazım hocam. Böyle boş bölümler olacak ki onlarda ekmek yiyecek. Olay öğrencinin ne olacağı degil ki... kimsenin umurunda değil öğrenci, mezun olup iş bulamadıklarında bu ekmek yiyen hocalar okumasaydin der geçer kendileri bulamamış yetiştirdiği mi bulacak... 😅
Gerçek anlamda her gün gelişen bir alanı 4 yıllık üniversite eğitimi ile yakalayamazsınız. Hocam devonu gördünüz mü ? Dün yoktu bugün bir firma yaptı 10 gün sonra 10 firma yapmış olacak.
en çok eleştirip alaya aldığı programları, kendi silahı olan GPT en uzun süreleri vermiş bu videoyu izleyip isteğiniz meslekten vazgeçmeyin.
içerikler ve birbirlerini ilişmeyen bölümler olmalı. chatgpt gelen bilgilerin doğruluğu kesin değil tahmin ve istatistiksel (en çok yazılan veriyi verir) üzerine gerçekleştiren bir yapı. Yapay zekayı gereğinden fazla gözde büyütülüyor.
Hocam gemi ve yat tasarım bölümü hakkındaki dusunceniz nedir
Gemi ve yat tasarımı ile bilgim yok ne yazık ki. Kulağa mantıklı ve güzel bir meslek gibi geliyor ama bu söylediğim tamamen bilgisi olmayan birinin fikri oldu :).
Farklılık oluşuyor kafa karışıyor diye itü geomatik mühendisliğini zorla harita mühendisliği yapan yök aynı amaca hizmet eden neredeyse aynı müfredata sahip 10 tane bölüm açmış 😁
8. madde PLC galiba
PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) fabrikaların üretim bölümlerinde ya da makinelerin kontrolü gibi işlemlerde kullanılan otomasyon cihazı çeşididir. Kendi aralarında farklı çeşitleri bulunan PLC'ler üretim verimini arttırıcı etki gösteren otomasyon cihazıdır.
PLC'ler 4 ana bölümden oluşmaktadır.
►Merkezi İşlem Birimi ( CPU )
►Bellek Birimi ( RAM,ROM, PROM vb.. )
►Giriş Birimi ( IN )
►Çıkış Birimi ( OUT )
26:26 Hah haa! Çok güldüm! Stand up gibi..
Bu bölümün ders içeriği ne olur bilginiz varsa?
Hocam merhabalar. Yarın tercihler başlıyor bu videoyu güncel bilgilerle tekrar yorumlayabilir misiniz ?
hilal selam seni birkaç video altında daha gördüm kafanda netleşen bölümler var mı bir kaç soru sorabilir miyim?
@@berke62112 tercih yapıp yapmama konusunda bile kararsız birine soru sormak istemezsin bence :)
@@gcsplashandshine5008 benim de bilgim yok arkadaşlar ben de öğrenmeye geldim
@educationfsa maalesef :(
Yap bence@@hilalaslan0
Hocam merhabalar benim yapay zeka operatörlüğü çıktı ama iş konusunda kararsızım sizce gitmelimiyim yoksa Bi sene daha hazırlanmalımıyım
Yapay zeka operatörlüğünün ne iş yaptığını ben bilmiyorum. O yüzden sağlıklı bir yanıt veremeyeceğim.
Kaç binde geldi
@@mreane5567 ben 400 bindeydim ama karabüğe 700 binle yerleşende olmuş
@@emregundar4413 ben gitmeyi düşünmüyorum ama kırık obp ve askerlik nasıl olacak bilmiyorum yaşımda 20 bu sene kırıkla hazırlansam seneye de askerlik erteleme sürem doluyor çok sıkıntı 😓
@@mreane5567 reis askerlik işini bilmemde bende gitmeyeceğim kırık ama yapacak bişey yok 200 k yapsam 250 bine atıyor oradan mühendisliğe gideceğim en kötü
Haklısınız hocam. Yok bunu hep yapıyor.
hocam bu bölümlere dgs kontenjanı ayırırlar mı:)
Yeni program vs muallak bir konu ama bilgisayar mühendisliği yazılım mühendisliği isminden mühendislik kısmını çıkarsanız tüm bu bölümler yarıdan yarıya puan kaybeder bu kesin. Tamamen algı üzerinden yaklaşık söz konusu malesef
"Bilgisayar bilimi ve yazılım" yazılım ağırlıklı olmalıdır, "bilgisayar mühendisliği" donanım (von Neumann olmayan mimariler de dahil) ağırlıklı olmalıdır. O zaman aradaki farklılaşma sağlanabilir.
Herkes deli gibi bu dönüşüm için beceri setlerini geliştirmeye çalışıyor!
Demand for AI experts increasing
Enroll to transform your career in AI
(Yapay zeka uzmanlarına talep artıyor
Kariyerinizi yapay zeka alanında dönüştürmek için kaydolun!
Bu şekilde kurslar başladı yurtdışında)
Yeni yapay zeka bölümerini bu sene tercih yapabilirmiyim açıldı mı ?
evet
Knk puanlarına nerden bakıyoruz bunların @@iamgunes
Yeni açılan bölümlerin puanları olmuyor bu yıl tercih eden öğrenciler belirleyecek puanlarını ama lisans 300 önlisans 200 üstü olur (puan) +yerleşkeleri nerede ve dersleri ne onuda yazmamışlar tercihimi ona göre yapıcam kafayı yedirtecek YÖK @@teoman6399
Yök atlas veya ösymnin sitesinde kılavuz var ordan bakabilirsin @@teoman6399
@@teoman6399 Taban puanları bu yıl tercihe bağlı olarak belirlenecek henüz belli değil
Ya bunların puanları ne zaman belli oluyor yada olucakmi belli
Hocam bu zihniyeti ben çok köprü + çok bina = gelişmiş şehircilik zihniyetine benzettim
Bu videoyu bekliyordum teşekkürler 😃
Merhaba hocam koü robotik ve yapay zeka geldi, gitmeli miyim ?obp kırıldı
Banada estü geldi
@@Gustavofring128 ne yapmayı düşünüyorsun? Ben gitmeyi düşünmüyorum araştırdım biraz sanki meslek lisesi öğrencilerine uygun kırıkla birdaha sınava hazırlanacağım gibi😓
@@mreane5567 ne yaptınız başladıysanız eğitim nasıl gidiyor?
@@Gustavofring128 ne yaptınız başladıysanız eğitim nasıl gidiyor?
@@furkanCloud-r2g ben gitmedim dondurdum,sınava tekrar hazïrlanıyorum neden sordunuz
veri bilimi okunurmu sizce
Anlamsızlara göre anlamlı oldu.
anlamadığım şey şu
100 iş ilanından kaç tanesi ön lisana bölümü ile işe alıyor? bu bölümleri 2 yıllik %100 başarı ile okusa bile iş bulamayacaklar ki
Gidip 4-5 sene mühendislik okumaktansa 2 yıllık bir bölüm okuyup hemen sahaya atılmaya çalışmak daha mantıklı bir yol bence. Zira her hafta yapay zeka ile ilgili gelişmelerin olduğu dünyada 5 yıla Türkiye'de yaz. PC. Mühendisliği bölümlerinde verilen bir eğitimin ciddi anlamda hükmü kalmayacak ve onların iş bulması daha da zorlaşacak. 2 yıllık otonom sistemler teknikerliği okuyup + yazılım alanında kendini geliştiren biri iş bulduğu takdirde, hocanın da dediği açılacak büyük yapay zeka entegre pazarından ekmek yiyecek bence.
@@bwkvy7112 hicbir ise yaramaz. sirketlerin ön şartı en az lisans mezunu olmak. alaylı yazılımcı devri bitti
Lisans bölümü okuyanlar bulabiliyor mu? Amaç kendini geliştirmekte
@@animeyisevmemyav ne anlatıyon enayi niye bulamasın
Müfredat çok önemli
Dgs konusunda size katılamayacağım çünkü herkesin öyle kolayca kazanabileceği bir sınav değil, haksızlık ettiğinizi düşünüyorum. Sonuçta kişi 2 yılını üniversitede geçiriyor ve geçeceği bölümün derslerinin bir kısmını almış oluyor , temelini öğrenmiş oluyor
Dgsde Türkçe matematik cozuyorsun, fizik kimya biyoloji temeli nerede?
Okulun ilk senesinde görüyorsun bu dersleri @@yusuftemelli
Şşşşş
Hoca haklı kendimden biliyorum😅
@@furkan1282 nerede görüyorsun kurban olduğum 2 yıllık bölümlerin birçoğunda ilk yıl zaten genel dersler alıyorsun 2 yılda bu dersleri yeterli derecede verseler 4 yıl niye lisede gösteriliyor?
Herşeye karşısınız
"Her şey" ayrı yazılır.
@@oguz_ergin buna bile karşı çıktınız:))
@@zeyneptv4558iyiliğiniz için karşı çıkıyor ben 18 yaşında biri olarak sana katılmıyorum zeynep
Oh mis afiyet. Hukukçular ve psikologlara elveda 😉
Psikologlar gitmez kimse yapay zeka bir psikologa gitmez çünkü gerçekçi değil.....
Onlar bile işsiz
Amaç o alana dikkat çekmek
IoT ve dijital dönüşüm alanda önemli olan bu terimi biliyor olmanızı beklerdim. "İmalat yürütme sistemleri" = en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_execution_system
bilmediğini hiçbir fikri olmadığını en basta belirtti.
Hocam merhablar. Robotik ve yapay zeka yazdım bu sene . DGS ile bunu bilgisayar ya da yazılım mühendisligine tamamlamak mümkün mü?
Ya da mantıklı mı?
Yoksa bölümden hiç bir şey olmaz da yeniden mi yks hazırlanmalıyım
Robotik ve Yapay zeka bölümünün ne iş yaptığını, ne öğrettiğini, hedefinin amacının ne olduğunu bilmediğim için bu soruya yanıt veremiyorum.
Merhaba bende koü robotik ve yapay zeka yerleştim . Gitmeli miyim kayıt yapar gitmessem ne olur ne yapmayı düşünüyorsunuz?
@@mreane5567dgs ile hangi bölümlere geçiş var