50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu - Cum vorbim?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ม.ค. 2020

ความคิดเห็น • 122

  • @ioanaalexandra2334
    @ioanaalexandra2334 2 ปีที่แล้ว +37

    Nu înțeleg de ce ați stopat acest proiect. Este extrem de actual, util și expus într-o notă amuzantă.

  • @c.g.6523
    @c.g.6523 ปีที่แล้ว +6

    Oameni de la care avem multe de învățat. Felicitări și mulțumiri pentru plusul de lumină!

  • @jamal19877
    @jamal19877 3 ปีที่แล้ว +18

    Pacat ca Romania are atat de putini oameni de talia celor doi domni! Respect!

    • @v.il.8879
      @v.il.8879 3 ปีที่แล้ว +2

      greu😔acus vom auzii accente maneliste oriunde😟

    • @ambarabacicicoco914
      @ambarabacicicoco914 10 หลายเดือนก่อน

      Când îs prea mulți încurcă

  • @williamgabrielmortianu4988
    @williamgabrielmortianu4988 3 ปีที่แล้ว +7

    Iisus ispitit spune că " omul nu trăiește numai cu pâine ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu " . Acest tip de hrană este superioară pâinii fizice .

  • @constantindumitrescu593
    @constantindumitrescu593 3 ปีที่แล้ว +16

    Subiect mustos și nu numai în România! Aș vrea să încep cu pluralele nivelului și conturului pentru că ele apar în dialog. Într-adevăr DEX recunoaște ambele forme de plural pentru contur, contururi (elegant și firesc) și conture pe care varianta românească a Word-ului îl semnalează ca fiind greșit. Așa simt și eu.
    Nivelul, însă are o poveste mai complicată. Ca substantiv neutru admite, conform DEX, atât niveluri cât și nivele. Problema e că există și substantivul feminin nivelă (dispozitiv de verificare a orizontalității și verticalității) care nu poate accepta decât nivele la plural. Nu ar fi mai bine, ca să evităm confuziile, să definim cele două cuvinte ca nivel-niveluri și nivelă-nivele?
    ”Ca și” apare foarte des, mai ales în Ardeal, din observațiile mele. Sună urât, dar s-ar putea să fie parte din evoluția limbii; ar fi chiar neplăcut dar ”vox populi, vox dei”. În plan secundar, ardelenii, chiar și cei care au trecut prin universități, preferă graiul ardelenesc limbii literare. Nu renunță la el nici după decenii de locuit în București. Poate că vor să se diferențieze de ”mitici”, cei cu accentul pe al doilea ”i”.
    Tot la ardeleni apare frecvent ”am spus la mama” în loc de ”i-am spus mamei”, semnalat și de d-nii Pleșu și Liiceanu. Aici chiar că ne lovim de evoluția limbii. Din toate limbile romanice, româna este singura în care declinarea schimbă forma substantivului printr-un sufix specific cazului, așa cum o fac limbile slave, latina și ipotetica limbă indo-europeană. Celelalte limbi romanice și engleza (mai puțin genitivul saxon) folosesc prepoziții puse înaintea substantivului. Aceasta este evoluția naturală a limbilor indo-europene, împreună cu reducerea numărului de cazuri. Cu alte cuvinte evoluția duce spre simplificare. Româna, în opinia mea, este în plin proces de evoluție, cu numele masculine deja declinate ca în celelalte limbi romanice și cele feminine încă sufixate la Academie dar cu prepoziții anterioare în popor. Substantivele comune sunt încă sufixate indiferent de gen (coada câinelui dar și a pisicii). Balada Radului, care a început să fie în vogă în secolul XIX, arată masculinul încă sufixat dar astăzi am zice balada lui Radu. Limba literară încă impune forma sufixată a vocativului ”Ană” din Ana Lugojana sau ”i-am dat Anei apă să bea” dar ardeleanul mai curând spune ”am dat apă la Ana să be” iar prin București poți să auzi ”i-am dat lu Ana apă să bea”. Work in progress!
    În ce-l privește pe fostul dictator, care avea într-adevăr un limbaj colorat cu vorbe peltice (vezi de asemenea și ”codoi”-ul chimistei academiciene, adică CO2-ul chimiștilor ne academicieni) trebuie să raportez că am văzut o fântână construită ”cu efortul tutulor” în 1903 sau 1905, pe un drum de munte la nord de Târgu-Jiu; așa scria pe piatra din care țâșnea apa. Probabil un regionalism.
    Mizanplasul citat de d-l Pleșu e parfum de regina nopții față de mezanplasul atât de comun în industria ospitalieră iar, ca să rămânem în industrie, servitul mesei depinde din ce parte a mesei privești la el. Cumva îmi amintește și de regulamentarul și de multe ori prea pomposul ”Servesc patria!” din armată; ce faci când plutonierul te laudă că ai curățat bine ”sectorul” iar acesta se întâmplă să fie toaleta?
    Pe Internet au circulat câteva texte atribuite d-lui Pleșu, care atacau romgleza din București. Să vedeți ce e la gura diasporeanului din țările anglo-saxone! Am auzit cu urechile proprii de afaceri ”stărtuite” (începute) sau de tendința unora de a ”bulșita” cu accent pe ”a” (de la to bullshit, a vorbi aiurea, a minți, cât despre substantivul care a dat verbul…). Este însă interesant de observat că românul din diaspora ia un termen englezesc și îl declină sau conjugă după regulile gramaticii române: ”iei foroanul și ieși la …”, ”foroanul” fiind Highway 401 din Ontario. Asta demonstrează cât de puternică e gramatica în procesul de asimilare a împrumuturilor lexicale. Gramatica limbii române este dificilă. După numărul de ani de gramatică din școală (eu am făcut șapte) numai o minoritate destul de restrânsă ajunge la sensibilitatea gramaticală care permite timpanului să simtă greșeala gramaticală ca o zgârietură fizică. Puținii copii ai românilor din diaspora care vorbesc românește (cei mai mulți înțeleg dar nu vorbesc) au probleme în redarea formei corecte a verbelor mai puțin uzitate în limba colocvială, tocmai din cauza dificultății gramaticii.
    Rămânând în diaspora, românii culți sunt de multe ori acuzați de către autohtoni, că vorbesc High English, pentru că ei tind să folosească cuvinte de origine latină sau franceză. Asta se întâmplă pentru că engleza are de aproximativ trei ori mai multe cuvinte decât celelalte limbi indo-europene, ea acumulând pe lângă substratul germanic al anglo-saxonei un strat francez introdus de cucerirea normandă (pentru vreo două secole franceza a fost limba de curte) și apoi un al treilea strat introdus parțial de știință (cuvinte latine și grecești) și parțial de imperiul colonial (cuvinte indiene, chinezești etc…). Asta face ca verbul românesc ”a aduce” să se regăsească în englezescul ”to adduce”, care în limbajul specific justiției înseamnă a pune în discuție, a aduce evidență sau a aduce argumente în sprijinul unei analize sau teorii. Evident cuvântul vine din latină, dar știm noi cu siguranță de unde vine latina? Există teorii istorice care susțin că ar veni din … tracă sau chiar direct din daco-getă. De asemenea există lingviști spanioli și francezi care demonstrează că limbile romanice, inclusiv româna, se aseamănă mai mult între ele decât cu latina, deci latina nu poate fi ”mama” lor ci poate doar o verișoară inventată pentru administrație și armată. Nimic nu e imposibil căci atât istoria cât și lingvistica nu sunt … matematici.
    Fără doar și poate că d-nii Pleșu și Liiceanu au motive serioase să fie îngrijorați de evoluția limbii, care fiind un organism viu va evolua indiferent dacă vrem noi sau nu. Problema e că dacă evoluția se va petrece într-un mediu de educație redusă, limba va pierde în calitate. Dacă te uiți la literatura româna, poți spune că limba românească actuală este o limbă foarte frumoasă, cu o plasticitate pe care puține alte limbi o au. La ea s-a ajuns prin începutul făcut de generația de aur a pașoptiștilor dar și prin școala temeinic fundată de Spiru Haret, școală care înainte de război se afla printre primele din Europa. Atât de puternică a fost această școală încât cei 45 de ani de dictatură comunistă nu au reușit s-o distrugă cu toate că eforturi s-au făcut destule, mai ales în anii 50. Acum însă vezi pe sticla TV-ului profesori universitari care nu au nici știința și nici sculele unei retorici de calitate. Mai mult, am văzut o abundență de grobianism și chiar mitocănie, mai ales într-un anumit mediu politic. Schimbarea politică devine astfel o necesitate nu numai în redresarea administrării țării dar și în salvarea limbii și a culturii românilor.

    • @dodebilca4756
      @dodebilca4756 ปีที่แล้ว

      Fabrica de diplome Spiru H.nu mai e ce a fost.Limba romana e cea mai veche limba europeana din care s-au nascut celelalte limbi latine.Neamul european se trage din lafet ,unul din cei trei copii ai lui Noe(Utanapiștim).Ceilalti doi se numeau Sem si Ham(Cam).Noi romanii am fost urmasii lui Magog iar tracii ,urmasii lui Tiras.Tiras, pe care grecii i-au ,,pocit"traci.Tracii si dacii au vorbit aceeaș limba,ca de altfel toti latinii.Dar din cauza amestecarii cu alte limbi venite din est s-au indepartat de origine.Este gresit spus indoeuropene,putem vorbi doar atunci cind amintim de acest amestec.Cei șapte copii ai lui lafet îi gasim si in Biblie.Repet: neamurile Europei se trag din lafet ,mai putin ungurii si slavii.Irlandezii sint un amestec de gali si celti(care au venit in Europa acum cca 2600-3000 de ani.La fel si actualii moldoveni pe care grecii îi numeau sarmati sau sciti(cca 600 î.H.).Ei au venit di cele șapte provincii iraniene Sovgdania succesiv cu alanii,roxalanii,cuadoșii,aorșii,etc.La templul trac din Eleuesis (Eleusis)gasim cuvinte pur romanesti folosite acum 2500 de ani !.Limba romana e limba lui lafet daruita de Domnul Dumnezeu la constructia turnului Babel cind a incurcat limbile.

    • @lucapop3571
      @lucapop3571 11 หลายเดือนก่อน

      Domnul Dumitrescu,
      Într-adevăr aveți multă dreptate când vorbiți despre copiii din diasporă (aflându-mă ca membru component al grupului cu pricina). Suntem foarte pierduți în universul gramatical, chiar și cel corespunzător vocabularului.
      Aș vrea să consider cazul meu unul extrem de fericit, deoarece părinții mei m-au educat în iubirea limbii și în cunoașterea imperativă ai literaturii naționale.
      Din păcate, mulți părinți (familii, mai bine spus) pierd din vedere aspectul ăsta, fiind transmițătorii principali al mesajului eronat descris de domnii Pleșu și Liiceanu. Consecințele: nu se pune în practică folosirea limbii române (în favoarea limbii străine), copiii îndeobște vorbesc puțin, incorect, sau direct nu vorbesc limba maternă... care induce pierderea totală a identității naționale.
      Recunosc că și eu am îndoieli în cea ce privește exprimarea corectă în limba română, motiv pentru care încerc să o îmbunătățesc în fiecare zi.
      Mulțumesc domniilor Preșu și Liiceanu pentru colocviul interesant care lau susținut.

  • @user-fi4tu2ph5i
    @user-fi4tu2ph5i 6 หลายเดือนก่อน

    Buna seara D le Andrei Plesu .Va multumesc dv si D lui Gabriel Liiceanul ptr amabilitatea si va simpatizez,iubesc😘🤗🧭🙏💯🥰🙋🌹🌹🌹🌹🌹🕊️❤️

  • @timpulprobabil
    @timpulprobabil หลายเดือนก่อน

    Muzica e zi ca oricare alta.
    Sfântul e un om ca oricare altul.
    Pământul e o stea ca oricare alta.
    Religia e o poveste ca oricare alta.

  • @user-cu3hk3yn5g
    @user-cu3hk3yn5g หลายเดือนก่อน

    Dialog super!

  • @AndreiLupu1717
    @AndreiLupu1717 2 ปีที่แล้ว +3

    De luat aminte!

  • @ioanananescu525
    @ioanananescu525 ปีที่แล้ว

    Va iubesc și va sorb cuvintele !Va urăsc cei care sunt manipulabili !I-a ajuta sa va asculte și să învete din greșeli .

    • @savagedonut
      @savagedonut ปีที่แล้ว

      vezi sa nu sorbi altceva, nu-mi place cuvantul, e misto emisiunea.

  • @constantindumitrescu593
    @constantindumitrescu593 3 ปีที่แล้ว +3

    Văd emisunea din nou, după patru luni și e tot atât de interesantă, probabil și pentru că subiectul este atât de fascinant. Asta însă îmi dă prilejul să mai comentez un pic. D-l Liiceanu observă corect corelația dintre modul de a vorbi și cel de a gândi. Mie însă mi se pare cât se poate de clar că ultimul este cauza primului. Cineva nu gândește prost pentru că vorbește prost ci invers. Este adevărat că gramatica limbii române are o logică a ei, rațională dar și cu multe excepții și că studiul ei poate pune ordine în mintea cuiva, dar faptul că unii oameni vorbesc prost deși au trecut prin exercițiul studiului gramaticii nu este o dovadă că ei gândesc prost? Asta nu se întâmplă numai România.
    Observația asta duce la altă idee care ar merita să fie discutată, legată de structura învățământului. Statisticienii știu că IQ, ca orice altă calitate umană, are o distribuție normală, comform clopotului lui Gauss. Asta înseamnă că frecvența cea mai mare o înregistrează inteligența medie. Înseamnă și că două treimi dintre indivizi au o inteligență cuprinsă între cele două puncte de inflexiune ale clopotului, adică sunt strânse în jurul mediei. În mod sigur liceul cere un nivel de inteligență pe care nu toți indivizii îl au. Dar poate că numărul acestora e destul de mare; asta se vede în rezultatele de la bacalaureat și mai târziu în viață. Mai mult ca sigur că incapacitatea acestor indivizi de a trece confortabil prin școală poate produce stres. Mi-aduc aminte că prin anii 90 se vorbea de sinucideri ale liceenilor din Hong Kong. De aceea mă gândesc că poate sistemul foarte vechi, pe care generația celor doi interlocutori și a mea l-a prins, în care școala elementară era obligatorie, după care unii mergeau la o școală profesională și alții la liceu, potrivit aptitudinilor lor, era mai eficient și, în același timp, mai puțin traumatic. Clopotul lui Gauss poate fi perturbat, cred eu destul de serios, de doi factori: lipsa interesului pentru școală în familie și maturizarea hormonală. Sistemul de atunci nu închidea drumul celor care, odată maturizați, reluau studiile și treceau cu succes chiar și prin învățământul universitar. Am avut colegi și profesori care au parcurs acest drum.

    • @adriancostin9487
      @adriancostin9487 2 ปีที่แล้ว

      Pentru că românul e inconsecvent scrie "comform" și "confort" . Ungurul care scrie "comform" , apăi scrie și "comfort" .

  • @massmediav
    @massmediav 2 หลายเดือนก่อน

    “Stecul mai in sange”. Vai de filozofia dvs.

  • @camelia1312
    @camelia1312 2 หลายเดือนก่อน +4

    O emisiune care ar trebui difuzata la ore de maxima audienta pe toate posturile! Respect domnilor!

  • @adycoke2
    @adycoke2 6 หลายเดือนก่อน

    DOmnul Plesu,pe care il respect,in mai toate aparitiile foloseste pronuntia "aibe" in loc de "aiba" .Cautati si o sa observati ca dansul face aceasta greseala in mod repetat.

  • @flavillamarghiloman7414
    @flavillamarghiloman7414 ปีที่แล้ว

    so true!!!

  • @antoniozota8905
    @antoniozota8905 3 ปีที่แล้ว +10

    In emailurile transmise in cadrul corporatiilor este epidemie de romgleza. Am lucrat 3 ani in cadrul unei banci si in fiecare zi ma distram copios pe seama folowup-urilor impuse de superiori, de focusarea pe rezultate sau de feetback-urile solicitate... oameni capabili dar faultati de gramatica

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      În special în vorbire. Suntem de-a dreptul troglodiți. Nu am văzut nicio nație să facă atât de mult abuz de limba engleză. Spaniolii de pildă țin cu ardoare la limba și cultura lor, atât de mult încât termenii în engleză îi pronunță mot-a-mot tocmai ca să nu contamineze propriul lexic cu aceste englezisme care se impun tot mai mult la nivel global.

  • @MsPlantaverde
    @MsPlantaverde 3 ปีที่แล้ว +4

    Ar fi de semnalat, fiind folosită des de către redactorii TV și invitații lor, forma greșită a verbelor la perfectul simplu persoana a doua singular: "ce spusei?" în loc de "ce spuseși"? Oltenii folosesc forma corectă, nu și cei care vor să fie cumva...familiari cu interlocutorii.

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      Trebuie ținut cont și de limbajul colocvial care nu este deloc greșit chiar dacă dex-ul nu e de acord. Alta este când se face abuz de acest limbaj.

  • @gabrielapetrea6924
    @gabrielapetrea6924 11 หลายเดือนก่อน +1

    Off, dl. Plesu spune la un moment dat: “o greseala care se face la toate nivelele”. Nu era corect “nivelurile”?

  • @Bogdan.Muntean
    @Bogdan.Muntean 11 หลายเดือนก่อน

    Geniala editie!

  • @farkasmiki3502
    @farkasmiki3502 3 ปีที่แล้ว +2

    Ar mai fi fost de menționat și forma greșită "Dedic pentru...."

  • @gheorghestoica8501
    @gheorghestoica8501 9 วันที่ผ่านมา

    Putem folosi "precum" înlocuind termenul comparativ "ca".

  • @enio4975
    @enio4975 ปีที่แล้ว

    Dl. Liiceanu, min 31:31 "ca si de pilda"... Aici nu sunt foarte sigur, dar s-ar putea spune "ca de pilda"... sau? Ambele forme sunt corecte sau, doar una?
    Stie cineva???

  • @enio4975
    @enio4975 ปีที่แล้ว

    Dl. Plesu, min 36:00 :"Friedrich al II-lea de Hornstaufen"... Omul se numeste Friedrich al II-lea, vitza nobiliara se numeste "Staufer".

  • @faldoradrian4672
    @faldoradrian4672 2 ปีที่แล้ว +1

    intelepciunea este folosita doar sa te aperi....

  • @williamgabrielmortianu4988
    @williamgabrielmortianu4988 3 ปีที่แล้ว +1

    Asa și noi avem Tolstoi care de fapt se citește Talstoi.

    • @danutlehutu
      @danutlehutu 2 ปีที่แล้ว

      Vorba lui Toma Caragiu: Tolstoievschi!

  • @getavlad1385
    @getavlad1385 ปีที่แล้ว

    👏👏👏👏👏

  • @diosubescu
    @diosubescu 3 ปีที่แล้ว +1

    Trebuie spus ca elucubrația cu "....decat" este utilizata preponderent in zonele sudice ale tarii ...

    • @adriancostin9487
      @adriancostin9487 2 ปีที่แล้ว

      Mircea Geoană știe să zică decât "decât" ori de câte ori ar trebui sa spună decât "doar" sau "numai". El din ce zonă folclorică o fi provenind ? ( Se pare că "decât" e contagios ) .

  • @elenamorosanu9104
    @elenamorosanu9104 7 หลายเดือนก่อน +2

    Doi oameni de cultură geniali !!
    Cred că această emisiune de cultură, a fost eliminată de niște Inculți. 😡

  • @cristivranceanu7794
    @cristivranceanu7794 ปีที่แล้ว +2

    La min.34, 25 spuneți "Îți dai seama ce antipatici sîntem în clipa asta?"
    Pentru cine ascultă ca să devină mai înțelept astfel de oameni sînt o comoară. România este foarte săracă la acest capitol. Pentru dobitoci...e numai firesc să nu pună preț pe emisiuni ca aceasta.

  • @gheorghestan5037
    @gheorghestan5037 ปีที่แล้ว

    Si cum, adevarat si trist a spus domnul Liiceanu; " O picatura intr-un ocean"
    Începând la talpa însăşi a mulţimii omeneşti
    Şi suind în susul scării pân' la frunţile crăieşti,
    De a vieţii lor enigmă îi vedem pe toţi munciţi,
    Făr-a şti să spunem care ar fi mai nenorociţi...
    Unul e în toţi, tot astfel precum una e în toate,
    De asupra tuturora se ridică cine poate,
    Pe când alţii stând în umbră şi cu inima smerită
    Neştiuţi se pierd în taină ca şi spuma nezărită -
    Ce-o să-i pese soartei oarbe ce vor ei sau ce gândesc?...
    Ca şi vântu-n valuri trece peste traiul omenesc.
    Dureros, Trist si ............ ce daca???!!! .........

  • @user-zr4yf3lj5f
    @user-zr4yf3lj5f 6 หลายเดือนก่อน

    Iubeşte-ţi vorbele ca pe Dumnezeu,tu!

  • @Emperor206
    @Emperor206 10 หลายเดือนก่อน

    "Pleșu are dreptul să greșască în vorbirea Limbii Române pentru că se consumă pe el pentru ea."

  • @ytmish
    @ytmish 7 หลายเดือนก่อน

    💙💛❤
    💙💛❤
    💙💛❤

  • @mariasand2470
    @mariasand2470 ปีที่แล้ว

    Da, marii conducatori au fost artisti
    Moise, David, Solomon, Isus, Jehova

  • @raduionescu9765
    @raduionescu9765 8 หลายเดือนก่อน

    CETATENII SANATOSI MINTAL INTELEPTI BUNI DREPTI SFINTI LUMINATII LA MINTE BINECUVINTATI DE DUMNEZEU ISI CONCEP BAZEAZA GINDIREA VORBIREA COMPORTAMENTUL ACTIVITATEA PSIHICA SUFLETEASCA FIZICA PE VOINTA LUI DUMNEZEU BUNA DREAPTA SFINTA INTELEAPTA PERFECT SANATOASA MINTAL SCRISA IN CELE 10 LEGI DIVINE SI ADEVARUL SFINT DIN BIBLIE CUM ESTE BINE SI DREPT SANATOS MINTAL INTELEPT ADEVARAT EDUCAT DISCIPLINAT CIVILIZAT SI AJUNG LA REZULTATE VALOROASE TRASFORMARI PSIHICE SUFLETESTI BUNE MIRACULOASE ISI SALVEAZA SUFLETUL SI VIATA DE TOATE BLESTEMELE BOLILE STARILE PSIHICE RELE DEPRESIVE SUFERINTE NECAZURI DURERE PROBLEME MULTE GRAVE PERICULOASE SI DE LA CHINURILE ETERNE SI INGROZITOARE DIN FOCUL CEL VESNIC AL IADULUI.PROSTII SI NEBUNII CORUPTII RATACITII ISI BAZEAZA GINDIREA VORBIREA COMPORTAMENTUL ACTIUNILE ACTIVITATEA PSIHICA SUFLETEASCA FIZICA PE TOT FELU DE TEORII INVATATURI IDEOLOGII DOCTRINE SI PROMISIUNI POLITITICE RELIGIOASE STIINTIFICE ECONOMICE FINACIARE MINCINOASE INCHIPUITE PATOLOGICE DELIRANTE STINTIFICO FANTASTICE ILUZORICE SI AJUNG EXTREM DE RAU IN VIATA IN SITUATII EXTREM DE RELE DIFICILE PERICULOASE CUM AU AJUNS ROMANIA SI MULTI CETATENI DIN ROMANIA PLANETEI IN CONCLUZIE ALEGETI VARIANTA CISTIGATOARE CARE VA AJUTA SA AJUNGENTI INTRO SITUATIE MULT MAI BUNA PROSPERA BINECUVINTATA DE DUMNEZEU SI FERICITA IN SFINTA IMPARATIE A LUI DUMNEZEU.

  • @faldoradrian4672
    @faldoradrian4672 2 ปีที่แล้ว

    venit din vant.....propunerea este reversul piciorului

  • @adriancostin9487
    @adriancostin9487 2 ปีที่แล้ว +1

    Pentru secvența de după 36'05" : Herodot povestea că identificarea primului grai în care s-au fost rostit cele dintâi vorbe omenești a fost una dintre multele preocupări ale unui faraon - Psametic - . Când cei doi copii nou-născuți pe care s-a făcut experimentul au ajuns la doi ani , au rostit cuvântul "becos" , adică "pâine" în limba frigiană . Prin urmare , prima limbă a omului e frigiana și nu daco-româna . "Limba păsărilor" - autor Andrei Pleșu - începe cu aceeași snoavă , dar curiosul omnipotent ( de data asta Frederic cel Mare al Prusiei ) eșuează : cei doi copii au murit prematur , fără să scoată nici un cuvințel deși au fost hrăniți și îngrijiți regește. Vorbele și pâinea sunt la fel de strict necesare puilor de om .

    • @Ixtlixoquitl
      @Ixtlixoquitl 2 ปีที่แล้ว +2

      Pai frigienii erau rude cu tracii și dacii. Boneta frigiana si opincile erau la fel cu ale dacilor. Dar ca acel copil a spus "becos" fara sa fi auzit acest cuvint inainte ma indoiesc. Sau ca limba dacilor (sau a frigienilor) a fost prima pe pâmînt.

    • @adriancostin9487
      @adriancostin9487 2 ปีที่แล้ว

      @@Ixtlixoquitl Legendele sunt mai mult creații aproximative , artistice și mai puțin rezultatul unei cercetări temeinice , științifice . Evenimentul a trudit științific toată săptămâna și în weekend s-a relaxat . Unele evenimente , în duminica lor , merg la liturghie , altele se duc la meci ori la o bere cu amicii . Limba originară a fost , desigur , onomatopeică . Protovorbele erau smulse din afundul gâtului , de lângă sau chiar din suflet . După alungarea din rai , Satan a adăugat o limbă despicată deasupra limbii de origine astfel ca vorba omului să aibă două înțelesuri ... Și , adesea , ambele înțelesuri ascund gândul , nu-l exprimă .

    • @williamgabrielmortianu4988
      @williamgabrielmortianu4988 2 ปีที่แล้ว +1

      Având în vedere Biblia înțelegem că la început oamenii au avut aceeași limbă dar după căderea în păcat Duhul Sfânt s-a îndepărtat de oameni și nu i -a mai putut conduce . Practic Duhul Sfânt care locuia în fiecare om avea rolul de a da adevăratul înțeles al cuvintelor comunicate de celălalt om , de aproapele lui și în acelaș timp era mijlocul prin care Dumnezeu comunica cu fiecare om . Era la fel cu modul de a comunica al albinelor și al furnicilor. La aceste două "popoare" matca le comunică "supușilor " ce au de făcut și primește informații despre ce este de făcut și câți "muncitori" sunt necesari pentru diversele lucrări din stup sau mușuroi. La oameni lucrul ăsta nu se mai poate din varii motive dar la origine Dumnezeu așa a proiectat să fie . Oamenii s-au obișnuit cu ceea ce au în prezent și nu cred în mai mult de atât deși se laudă cu credința strămoșească.
      Iisus a venit cu scopul de a arăta oamenilor ce au pierdut și cum pot accesa prin credință în primul rând viața veșnică dar și celelalte calități și puteri pe care Dumnezeu vrea să le ofere copiilor Săi.
      Iisus putea să se teleporteze, să înmulțească mâncarea, să vindece boli incurabile, să zboare, etc . Toate astea par utopii dar ele sunt posibile celor ce cred din toată inima!!

    • @dodebilca4756
      @dodebilca4756 ปีที่แล้ว +1

      Prima limba a omului a fost cea a lui Noe (dupa potop).

  • @xfr3sh232
    @xfr3sh232 3 ปีที่แล้ว +2

    9:37 : ,, Ba , ce frumos "

    • @petrenicolescu493
      @petrenicolescu493 3 ปีที่แล้ว +2

      Îi zice de fapt ”Bă, ce frumos pronunți!”. Se aude foarte încet ultimul cuvânt.

  • @danutlehutu
    @danutlehutu 4 ปีที่แล้ว

    32:38, O locatie sociala?

    • @danutlehutu
      @danutlehutu 3 ปีที่แล้ว

      @@prisosulinimiigraiestegura1762 Asa este. Si eu am avut discutii in contradictoriu pe tema acestui termen. Totusi, incepe sa fie admis in limba romana si cu sensul de loc. Limba e dinamica, iar filologii nu dau directii, ei constata.

  • @user-yg1nh9tq8m
    @user-yg1nh9tq8m 8 หลายเดือนก่อน

    22:22

  • @curaticac5391
    @curaticac5391 ปีที่แล้ว

    Vă „strepezesc” nu vă „ *_sterpezesc_* ”, d-le Pleșu!

  • @user-yg1nh9tq8m
    @user-yg1nh9tq8m 8 หลายเดือนก่อน

    1:00

  • @user-yg1nh9tq8m
    @user-yg1nh9tq8m 8 หลายเดือนก่อน

    23:23

  • @dumitrupislaru5629
    @dumitrupislaru5629 3 ปีที่แล้ว +2

    31.40 ca de pilda fara si .

    • @adriancostin9487
      @adriancostin9487 2 ปีที่แล้ว

      După momentul 10'04" se lămurește problema .

  • @user-yg1nh9tq8m
    @user-yg1nh9tq8m 8 หลายเดือนก่อน

    23:00

  • @getavlad1385
    @getavlad1385 ปีที่แล้ว

    Cum vorbim …..in mod urgent…oameni de litere,faceti ceva pentru a salva limba ,sint lucruri sfinte in viata unei persoane,mama,limba,patria etc….aud in mod frcvent…”Job”,si am intrebat: ciob…noooo, “Job”….aud la tv pronuntind “eoro”…nu era “euro”? Aveti dreptate Dle Liiceanu ,scoala elementara buna si profesori de limba romana ..exigenti as zíce eu!

  • @gmas
    @gmas ปีที่แล้ว +2

    aș plăti bani frumoși pentru un torrent cu toate episoadele

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      Păi le găsești gratuit pe TH-cam.

    • @gmas
      @gmas ปีที่แล้ว

      @@abz21ful da, dar între timp le-am găsit ca audiobooks pe Voxa.

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      @@gmas Super 👍

  • @Carabian
    @Carabian ปีที่แล้ว

    A mai observat cineva faptul ca domnul profesor Plesu pronunta de cele mai multe ori in loc de "de... " "da"???? 🤓🤓
    "Da" - care nu se potriveste sub nicio forma atunci cand vrei sa spui, citez:"am eu grija de dumneata".

  • @mihailvoinea562
    @mihailvoinea562 3 ปีที่แล้ว +10

    Bine că se mai interesează cineva de biata Limba Română, că e tăvălită zilnic pe jos de către niște analfabeți care doar vor să fie auziți, și să iasă în evidență prin incultură și prostie !!! 🙏❤

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      Toate limbile se vorbesc prost astăzi, nu este doar problema limbii române. Limba engleză este de-a dreptul execrabilă.

  • @telefonsamsung1861
    @telefonsamsung1861 2 หลายเดือนก่อน

    Domnul Pleșu ne atrage atenția asupra unei greșeli care se face la "toate nivelele". Această observație ne face să ne așezăm stupefiați la orizontala și sa meditam la nivelurile de aroganță prezente in lumea buna a culturii românești.

  • @user-yg1nh9tq8m
    @user-yg1nh9tq8m 8 หลายเดือนก่อน

    1:11

  • @thomaspoledna8275
    @thomaspoledna8275 6 หลายเดือนก่อน

    Păcat că nu se mai face o asemenea emisiune bine că la televizor apare tot felul de omani care nu spun nimic și au cultură zeo

  • @stelianafieraru5426
    @stelianafieraru5426 3 ปีที่แล้ว +3

    Ati vazut vreo orchestra fara dirijor? Nu mai comentati rautacios interventiile unor somitati in probleme de exprimare orala, scrisa! Limba nu trebuie lasata pe mana amatorilor.

    • @user-yg1nh9tq8m
      @user-yg1nh9tq8m 8 หลายเดือนก่อน

      😮😮😮😮😢❤

  • @garantat1003
    @garantat1003 3 ปีที่แล้ว +4

    Nou sezon al emisiunii Garantat 100% ii aduce pe Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu fata in fata, intr-un dialog pasionant despre destin!
    th-cam.com/video/CcEFa79J6Og/w-d-xo.html

  • @raduionescu9765
    @raduionescu9765 3 ปีที่แล้ว

    IMPORTANT IN LIFE IS NOT TO BE CORRUPTED TO FULFILL THE 10 DIVINE LAWS TO BE A TRUE HOLY HEALTHY MENTALLY WISE EXACTLY IN THESE ESSENTIAL CONDITIONS EARN THE BLESSING OF GOD AND THE ETERNAL AND HAPPY LIFE IN HOLINESS

  • @akelaastora5010
    @akelaastora5010 3 ปีที่แล้ว +3

    totusi "prostibili ", "tâmpitizării" ?
    Sunt de acord cu tot ce spuneti dar chiar si dv ati facut greseli
    Desigur nu ptr ca nu ati stiut formele corecte, pentruca o exprimare libera sub o anumita tensiune (ex al unui "live" :P )
    poate produce anumite deraieri in intentia de a fi cat mai explicit, si cat mai inteles.
    pentru dv care folositi forme de exprimare "inalte" este greu sa gasesti exprimari fluviu, coerente, corecte si general intelese
    Una din principalele forme de dezvoltare a corectei exprimari, este cititul.
    Nu am beneficiat de profesori buni de limba romana, dar mi-a placut sa citesc
    Cititi cat mai mult chiar si carti mai slabe (aventuri, povesti etc), dar bine scrise sau traduse
    Cum a spus si prea-slavitul Lenin:
    Cititi, cititi, cititi !

    • @baubau6133
      @baubau6133 3 ปีที่แล้ว +2

      stiam ca lenin a spus sa învățăm

    • @akelaastora5010
      @akelaastora5010 3 ปีที่แล้ว +2

      @@baubau6133 asa e, dar nu poti invata fara sa citesti :P

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      Greșeala este obligatorie, mai ales în lumea intelectualilor. A încerca să nu greșești în vorbit sau scris, este dovadă că ești înlănțuit de prejudicii, ori așa nu se poate trăi liber. Alta este greșeala deliberată și care are efect în mod reiterat. Pleșu în general are forma asta de a vorbi, cum am spus și mai sus: "să", "pă", "dă" în loc de: se, pe, de etc.

  • @mirceahanciu3159
    @mirceahanciu3159 ปีที่แล้ว

    L88

  • @danutlehutu
    @danutlehutu 2 ปีที่แล้ว

    Ha ha, nici domnii Plesi si Liiceanu, pe care ii admir, nu sunt in afara de pericolul stalcirii limbii. Au regionalismele lor si, la 10 minute distanta in timp au folosit termenul „locatie” cand puteau spune „loc”, deci cu sens incorect. Bine, acum e admis undeva locatie cu sensul de loc, pozitie geografica. Ideea e ca dictionarul nu stabileste cum trebuie sa se vorbeasca, ci cum se vorbeste deja, asa ca presupun ca discutia, destul de agreabila, e mai degraba o bombaneala. Cuvintele cu folosite acum cu sens gresit isi vor gasi acest sens si in dictionar odata cu generalizarea folosirii acelui sens.

  • @marcelmarcel5337
    @marcelmarcel5337 ปีที่แล้ว

    De Ceaușescu ați rîs, dar ce clasa politică de la momentul emisiunii nu ați spus nimic..

    • @cristianm7097
      @cristianm7097 4 หลายเดือนก่อน

      Au lins ceausismul in cur inainte de 1989 ?

  • @enio4975
    @enio4975 ปีที่แล้ว

    "animalute" 🤣🤣🤣... cuvantul "animal" a disparut din limba romana.

  • @dodebilca4756
    @dodebilca4756 ปีที่แล้ว

    Unii nu știu nici ,,să scriește nici să vorbește "!.

  • @curaticac5391
    @curaticac5391 2 ปีที่แล้ว +1

    Expresia „ca și *tine* îmi place *stecul* ...” este pe cât de incorectă pe atât de idioată, d-lor învățați, care ar trebui să deveniți învățăcei mai înainte de a-i probozi pe alții. Contextul cere cazul dativ (apropo!): „ _ca și ție , și mie îmi place..._ ”, iar oribilul barbarism „stec” (sau „steak”, care este și mai rău) nu are ce căuta în bine-cuvântata limbă română, care are în vocabularul ei o bogăție de cuvinte culinare ce descriu conceptul în detaliu și cu toate nuanțele de rigoare. Și nu mai spuneți „dă” sau „pă” care în cazul dvs., nu sunt decât forme ale unui soi de teribilism intelectualist ( _pas de bon goût_ ) !
    Și „computerul” nu rămâne „computer”, d-le Pleșu! Limba română are cuvântul „ _calculator_ ” care se folosește cu acest sens de cel puțin șaizeci de ani. Există un număr redus de englezisme din domeniul tehnicii de calcul ce nu au un echivalent autohton; restul cuvintelor englezești introduse abuziv au o droaie de corespondente românești adecvate și expresive.
    Și „ _vorbiți românește_ ”, nu „ *în românește* ”! După cum „ _vorbiți englezește, turcește, chinezește, franțuzește_ ”. Puteți ” _să vă exprimați _*_în_*_ limba română_ ”, dacă vreți.
    „ _Te lovesc, tu!/Și eu te lovesc tare_ ” este într-adevăr fără rival!

    • @garrassimo
      @garrassimo ปีที่แล้ว

      "sânt" sau "sunt"?

    • @curaticac5391
      @curaticac5391 ปีที่แล้ว

      @@garrassimo Bănuiesc că știți răspunsul 🙂... .

    • @garrassimo
      @garrassimo ปีที่แล้ว

      @@curaticac5391 eu da, dumneavoastră?

  • @victordiaconescu8923
    @victordiaconescu8923 ปีที่แล้ว

    Oare limba nu trebuie sa evolueze?Oare nume prea lungi ca Protopopescu, Alexandrescu nu arata o oarecare prostie?Dece in franceza avem nume mai scurte?

    • @abz21ful
      @abz21ful ปีที่แล้ว

      Limba trebuie să evolueze spre bine nu spre îndobitocire, așa cum este ea acum. Datorită lipsei de educație în masă și neimplicare din partea învățământului în special, am ajuns să vorbim o limbă română de-a dreptul troglodită. Se pune accent numai pe vocale cea ce nu ne mai diferențiază cu nimic față de animale; se aud numai țipete și lătrături.

  • @abz21ful
    @abz21ful ปีที่แล้ว

    Pe mine mă irită și mai mult când personalități ca domnul Pleșu, în mod deliberat folosește "pă" în loc de pe, "dă" în loc de, de ș.a. "Mă bazez pă cărți"; "Aici este o idee dă mare finețe". Exemplele nu trebuie luate ca atare, sunt doar atât, exemple, el folosește acest mod de vorbire în general. Aproape că manelizează limba română. Mi se pare destul de contradictoriu și paradoxal ca un intelectual să vorbească atât de prost. Modul ăsta de vorbire l-am auzit la mulți intelectuali români, Pleșu e doar un exemplu.

  • @steliansilvestru2170
    @steliansilvestru2170 หลายเดือนก่อน

  • @emanoilmazare1669
    @emanoilmazare1669 9 หลายเดือนก่อน

    Nu faceți pe deștepții! Faceți pe ceea ce sunteți! Deștepți adică. Nu ne interesează ce spun niște loaze ce au băut cerneala!