Wellicht lastig om te onderzoeken, maar ik ben heel erg benieuwd hoe de GGZ zich verder gaat ontwikkelen. Misschien dat jullie uit kunnen zoeken waar de problemen liggen en wat wij als vriend/familie/collega kunnen betekenen voor deze steeds groter wordende groep. In mijn omgeving zie ik steeds meer collega's en vrienden naar een psycholoog gaan, om vervolgens een jaar te wachten op hulp. Jullie maken echt topvideo's! Ga vooral zo door!
Hi, dank voor je tip! Misschien vind je dit nog interessant: we hebben dit jaar een special gemaakt over de wachttijden in de ggz, kun je hier bekijken: nosop3.nl/ggz
Het probleem is niet alleen de wacht tijden.. Vaak is het door de lange wacht rijen en een combinatie van problematiek.. 52 weken wachten is veel tijd goed klem te lopen.. Zo eindigde ik met een burn out met ptss, slaap problematiek, medicatie en verslavings problematiek.. Behandeld voor ptss en mijn slaap gestabilizeerd heb ik mijn hele leven moeten aanpassen.. Uiteindelijk 3 jaar verder.. Het heeft meer geld gekost dan nodig ( factor 10 ) en niet alleen ik zelf maar ook vriende en familie hebben er onnodig door geleden.. Ook voldoed terapie totaal niet aan wat ze willen bieden door personeels tekort.. Het erge is, iedereen ziet je still staan.. Iedereen oordeeld.. Zo raak je de grip op je leven goed kwijt.. Zeg maar sociaal ontwricht.. Bezuinige op zorg kost op lange termijn vele male meer dat wat de investering zou kunnen zijn.. Gebrek aan sociaal contact door de corona maatregelen houd je in een wurg positie.. Ik ben 30 en 100% afgekeurd, heb de juiste diploma's en een goed arbeits verleden.. Je haalt weinig voldoening er uit.. Gelukkig is er verbetering maar heb mijn hele leven moeten omgooien.. Je voeld je niet nuttig en zwak.. Je wil er uit..
Hoe meer mensen ggz nodig hebben, hoe langer de wachtlijst. Daarnaast krijgen steeds meer mensen een dunnere huid. Bij het geringste zitten ze thuis met een 'burn-out', terwijl ze geen echte burn-out hebben.
Hele prettige presentatrice om naar te luisteren. En wederom een goede informatieve video. Zouden jullie een video kunnen maken over de politieke boycot van de Spelen vanwege de Chinese Oeigoerenonderdrukking?
Bedankt voor het maken van de video. Er wordt echter te weinig nadruk gelegd op de rol die de ECB hierin heeft gespeeld. Ze hebben namelijk zo'n 20% van alle euro's ooit gemaakt in circulatie gebracht sinds corona. Ook accepteren jullie de 2% ontwaarding per jaar als per definitie goed beleid terwijl dit voor een stijgende financiële ongelijkheid zorgt in de maatschappij. De rijken worden namelijk rijker door te investeren, terwijl de koopkracht van de armen steeds verder verdampt.
@@VincentHondius ja. Je betaalt de overheidsuitgaven door enerzijds belasting, waardoor je dus minder te besteden hebt of overheden printen het geld bij waardoor ze een hap nemen in je koopkracht en dus ook minder te besteden hebt.
@N Fels hahaha overheidswappie kijk even in de jaren 70 wat er is gebeurd in Japan. Daar zit de bron van het probleem waar jij het over hebt. Nu maar hopen dat je het begrijpt.
Inflatie veroorzaakt door het printen van meer geld is eigenlijk ook een vorm van een regressieve belasting. Bedrijven worden in stand gehouden door de overheid, maar tegerlijktijd worden dingen als eten en huur voor iedereen duurder. Wat relatief zwaarder weegt voor de laagste inkomens in het land.
@@blazn0 Dan moet de inflatie nog wel een heel stuk verder omhoog. Zelfs een verdubbeling of vertienvoudiging is niet voldoende om over hyperinflatie te spreken.
@@xavierdarche4822 ze zijn aardig op weg of niet. Joe biden: "we gaan 2 miljard bij printen om inflatie tegen te gaan." 🤦 Hou op met die gedachtes van "het kan erger." Heb jij niet gemerkt dat het sinds 2019 elke maand erger word.
@@blazn0 Het is niet de gedachte “het kan erger”. Ik bedoel te zeggen dat je geen termen zou moeten gebruiken die niet van toepassing zijn. We hebben inflatie en die gaat mogelijk ook nog een stuk hoger worden, maar de termen hyperinflatie past hier niet. Of je moet echt oprecht denken dat we straks een inflatie van 1000% per jaar hebben. Want dat is hyperinflatie. Dat een product niet 5% duurder wordt per jaar maar per week. Hyperinflatie is dat de prijs van producten zoveel harder stijgt dan wat je met loonstijging kunt bijhouden dat je niet meer rond kunt komen. Een inflatie van bijvoorbeeld 50% per jaar zou je nog kunnen compenseren door elk kwartaal het salaris met 10% te verhogen. Dan krijg je overbrugbare stappen. Bij 1000% per jaar zou je zelfs bij een maandelijkse salarisverhoging nog niet uit kunnen komen omdat producten dan al weer 20% duurder zijn dan drie weken eerder. Dat is hyperinflatie. En zoals ik zeg geloof ik totaal niet dat we daar heen gaan. Zelfs in de extremere scenario’s denk ik niet dat we meer dan 20% inflatie per jaar krijgen.
@@xavierdarche4822 het blijft niet alleen mij het bij printen van geld. De banken vallen straks om. Dat word gefinancierd met jouw geld. Dat vangnet van van ton heb je ook niets meer aan. Digitaal geld word ingevoerd. Tada, hyper inflatie.
Dank voor je tip! We hebben hier wel eerder een Lang verhaal kort-aflevering over gemaakt, da's onze dagelijkse podcast. Misschien kun je die terugluisteren: open.spotify.com/episode/4Z9nJNaXJ5joNk9mReCxyz
Zouden jullie misschien een video kunnen maken over the great resignation/het feit dat jonge mensen niet meer willen werken omdat het niet meer in verhouding staat met wat ze er voor krijgen en de toekomst er hopeloos uit ziet?
Dit is niets nieuws. Jaren tachtig waren precies zo. Geen werk voor jonge mensen. Lage lonen ook voor mensen met capaciteiten. Studiegenoten vertrokken naar omliggende landen om werk te vinden..
Gwn werk zoeken luie donders, het aanbod was nog nooit zo hoog. Wellicht is het slim om niet elke dag, zo niet elke week, te gaan feesten en maximaal te lenen.
@@geddie123 Ja want bedrijven geven makkelijk vaste contracten dezer dagen. Het werk stopt ook gewoon na het einde van de werkdag en je wordt totaal niet geacht permanent oproepbaar te zijn voor dienst of administratie. Het loon stijgt ook uiteraard heel hard en zal totaal niet stil hebben gestaan voor 5 tot 10 jaar afhankelijk van de sector waar je werkt. Ook hebben werkgevers volledig logische verwachtingen van starters op de arbeidsmarkt want je hebt uiteraard al 10 jaar ervaring als je je diploma behaald. Sarcasme terzijde. Als werkgevers echt aan personeel willen komen, hoort daar iets tegenover te staan. Daarnaast mag er ook wel weer eens moeite gestopt worden om mensen goed in te werken. De perfecte werknemer die zonder begeleiding meteen een belangrijk gat in je bedrijfsvoering kan opvangen bestaat niet.
"de afgelopen jaren was de inflatie laag." Sorry NOS op 3, daar moet ik jullie even corrigeren, 2% is niet laag. Dat betekent dat je geld na 35 jaar gehalveerd is. Als dat geld bestemd is voor het kopen van een huis is de koopkracht er van in 5 jaar gehalveerd. Die 2% van de ECB is overigens ook niet wetenschappelijk onderbouwd, centrale banken hebben inflatie onterecht als probleem gekenmerkt.
2% is de normale richtlijn. Dat jij het hoog vindt, doet er niks van af dat de consensus daar zit waar economen die veel slimmmer zijn dan jij en ik naar hebben gewerkt.
@@augustus331 Welke economen? Stuur mij wetenschappelijk bewijs die de 2% rechtvaardigd! Tot 1971 werd inflatie afgewisseld met deflatie en dat leidde tot toename van de koopkracht over de lange termijn. Tijdens de eerste en tweede industriële revoluties nam de koopkracht exponentieel toe en werd de middenklasse gevormd. Centrale banken waren toentertijd ook niet zo fanatiek bezig als nu met rentes manipuleren (wat voor mal investment zorgt) en het monetaire aanbod uit the breiden (kon sws moeilijk, ivm goud standaard). Die 2% is pas ontstaan in de afgelopen decennia en is nooit wetenschappelijk rechtvaardigd. Genoeg economen die de 2% tegenspreken: - Edin Mujagic - Lex Hoogduin - Robert P. Murphy - Peter Schiff - Friedrich Hayek - Saifedean Amous Wat ook interessant is: centraal bankiers hebben een compleet andere kijk op de economie dan academische wetenschappers.
@@MovieRiotHD dat kan, maar hoeft dus niet. En wie bepaalt hier wat inhoudelijk is? Dus geef eens antwoord op de vraag. Ben nou wel benieuwd. Zit jij gewoon op je eigen comment te liken? 😌
Wat dachten jullie van een onderwerp over bacteriën die steeds resistenter worden tegen antibiotica. Bijvoorbeeld is er een bacterie gevonden die resistent is tegen Colistine, een van de laatst reddende antibiotica.
Echt geweldige video’s, heerlijk hoe jullie de aandacht vasthouden door “hippe” muziek, meme’s en woorden er tussen. Het is namelijk echt leerzaam en goed voor de algemene kennis!!
Dit klinkt een beetje als een leraar die zich online voordoet als jongere om 'leeftijdsgenoten' aan te sporen om dit te gaan kijken, maar ben het wel met je eens haha
Zoals besproken in de video is de kans heel groot dat loonsverhogingen simpelweg leidden tot hogere prijzen (en dus meer inflatie). Dus tijdelijk is het vervelend maar op de lange termijn moeten we hopen op ander rentebeleid, niet op loonsverhoging (meen ik).
@@svenvandenberg6981 Waarom hopen op een ander rentebeleid? Hogere rentes zorgen voor duurdere leningen en dus bedrijven die hogere kosten maken en die kosten doorberekenen aan de consument. Lagere gasprijzen, het volledig opstarten van de productieprocessen en het weer volledig op gang komen van de logistiek is wat de prijzen zal doen dalen. De ECB kan de rente wel verhogen en daarmee de consumenten meer laten sparen en minder laten uitgeven, maar dit zorgt op termijn voor minder vraag naar producten en dus minder werk. En dat zit je voor je het weet weer in een nieuwe economische crisis.
Sven hoge loon vragen, zo simpel is het. Ergens wordt er dik geld verdient dat moet terug. Dat gegeven inflatiespook is alleen als de inflatie niet door egoisten opgedreven wordt. Dat weet je helemasl niet. En heb genoeg winkels gezien die denken hey alles gaat omhoog de consument merkt het niet. Omhoog met die prijs oplichters.
@@Grofvolkoren persoonlijk hoop ik dat de rente niet binnenkort verhoogd wordt omdat dit slecht zou zijn voor de economie. Toch lijkt het mij onrealistisch om te denken dat het houdbaar is om de rente definitief laag te houden (stimuleren is tijdelijk, en heeft ook nadelen).
@@circuitbreaker8314 ik begrijp niet precies wat je bedoeld. Bedrijven zijn een essentieel deel van de economie en stellen niet zo maar prijzen vast om hun zakken te vullen (anders verlaagd de concurrent simpelweg de prijzen). Om te kunnen blijven bestaan moeten ondernemingen hun prijzen verhogen als gevolg van een loonsverhoging.
2:54 -> Bakkie pleur ! :-) Dat is echt een heeele oude term. Mijn geschiedenisleraar in 1985 noemde het destijds: 'Een bakkie pleur met een gebroken trapleuning' lees; - lauwe koffie met een oudbakken koekie :-) Volgens mij vertelde hij dat het kwam uit de oorlog. . Thumbs up + subscribed
Exact! Dit is echt essentieel om te realiseren. De stijgende inflatie gaat nooit meer uit de prijs. Want negatieve inflatie hebben we zelden tot nooit. Bij dalende inflatie gaat het dus ook altijd over een iets minder, STIJGEND percentage. Nog steeds inflatie dus.
Heel informatief en volledig. Wel jammer dat wordt aangenomen dat (2%) inflatie noodzakelijk is. Dat willen ze zodat we niet gaan sparen maar gaan consumeren, is ook gewoon een vorm van belasting. Geef het uit of we zorgen wel dat je spaargeld langzaam waardeloos wordt. Japan heeft jaren lang geen inflatie gehad, mensen geeft echt wel uit
Het is al verder met de inflatie, je kunt straks geen hoogwaardige proteines meer veroorloven, nog meer verzwakking ... hoge adel redeneerde vroeger al: laat de arbeiders en de boeren geen vlees eten, dan worden ze te sterk en kunnen hun vuist tegen je opheffen en een serieuze bedreiging vormen DOOR HUN LICHAMELIJKE KRACHT .......
Ooh 2% is heel gezond hoor, door te consumeren groeit de economie. Anders krijg je deflatie, dat is ook niet goed... Japan is juist een voorbeeld hoe het niet moet, er zijn wel interessante video's over te vinden! De hoge inflatie die we nu hebben is ook niet goed tho.. een 2% is goed voor een groeiende economie :D Je kan jezelf beschermen van die inflatie door te beleggen, dit brengt natuurlijk wel risico's mee dus verdiep je daar eerst erg goed in voor je gaat beleggen! Economie is leuker dan ik eerst dacht :)
5:00 Als millennial heb je/ik nu al zo vaak gehoord "dit gebeurt je maar een keer in je leven! (economisch crisis, klimaat crisis,. terrorisme etc)' dat geen een crisis me meer bang maakt. We hebben nu al zo vaak een (economische) crisis meegemaakt, ik lig hier echt niet meer wakker van.
Die andere crisis zijn dezelfde als deze. Ze proberen alleen zo lang mogelijk tijd te rekken(zijn politici he). Ondertussen maken ze het wel veel erger en erger met de crisis om er mee door te gaan.
@@justaguy6903 Nouuu, ik geloof toch dat politici ook graag willen dat het goed gaat met Nederland, want als dat zo is, kunnen ook zij hun zakken beter vullen.
@@fonkelster natuurlijk niet, die vullen hun zakken toch wel. Of het nou goed gaat of slecht gaat. En het gaat hier om duizenden miljarden. Politici willen niet een economische ineenstorting op hun naam in termijn. Ze rekken het of blazen de bubbel meer op zodat ze herkozen worden en daarna is het lekker iemand anders z'n probleem. En Nederland speelt hierin geen rol aangezien de ECB het beleid voert, maar vooral de VS die trendsetter is aangezien zij de wereldreservemunt hebben
@@justaguy6903 Nu scheer je alle politici over een kam, en dat is wel heel gemakkelijk. Politici zijn meerdere mensen, en niet alle mensen zijn hetzelfde. Natuurlijk zijn er verschrikkelijke mensen onder politici. Er zijn ook mensen die wel echt willen dat hun land beter wordt. En politiek voor het ene land is nu eenmaal anders dan voor het andere land. Het ene land heeft immers factoren die een ander land niet heeft. Natuurlijk wordt politiek dan anders.
@@fonkelster ja ga jij maar wachten tot je politici de problemen voor je oplost. Ik heb me al ingedekt. Ze trakteren ons op een angstaanjagend eindspel dat inflatie heet. Politici zitten er alleen maar voor hunzelf. De minderheid die dat niet doet zijn te naïef en te onwetend en kunnen er met de goede intenties zitten maar zijn incapabel. Met geld smijten wat totaal niet van hun is, is het enige wat ze willen doen. Politici creëren vaak de problemen in de eerste plaats(bewust of onbewust, te goeder trouw of te kwader trouw), om het dan tegen betaling op te lossen......
Dit is echt een blame the consumer video. Dat de normale burger dit veroorzaakt hebt. Het feit dat 40% van al het geld in afgelopen jaar bij is gedrukt wordt niet genoemd. De ECB heeft hier voor gezorgd.
Ik snap nog niet helemaal wat nou het optimale scenario is. De Europese bank streeft naar 2% inflatie per jaar en wij mogen niet om loonsverhogingen vragen omdat dat meer inflatie oplevert? Hoe blijft de koopkracht dan ooit gelijk?
Niet. Heel die theorie is ook totale verzonnen onzin van hunzelf om hun eigen politieke agenda te bevorderen. In elk geval moet er betaalt worden voor de ongelofelijke overheidsuitgaven waar politici verslaafd aan zijn geraakt (en ze blijven maar doorgaan). Wordt betaalt door of belastingen(waardoor je minder te besteden hebt) of doordat de overheid het geld print wat dus de uitbreiding van de geldhoeveelheid betekent terwijl productie niet mee gaat dus verlies je koopkracht. Ze streven zelf naar die inflatie om hun schulden zo lang mogelijk te dragen... Die 2% prijsinflatie is een afleiding waar ze alles op kunnen blamen. Prijsinflatie hebben ze verzonnen. Dat bestaat niet eens. Inflatie is niets meer dan uitbreiding van de geldhoeveelheid (printen). Om dat een beetje onopvallend te kunnen doen hebben ze dit soort theorieën verzonnen en de definitie van inflatie veranderd.
Moet in balans blijven, lijkt mij. Jaarlijkse stijging vergelijken met hoeveelheid verhoging dat nodig is, zonder dat het impact heeft op meer inflatie.
Inflatie bestaat juist zodat he koopkracht daalt en de bedrijven relatief mínder salaris hoeven te betalen. Dat komt omdat het njet mogelijk is salarissen omlaag aan te passen in tijden van een recessie. Dus is de enige oplossing inflatie als smeerolie voor de economie. Edit: dat is volgenz hun hoe het werkt maar hrt hoeft niet zo te zijn als we beter financieel advies zouden volgen.
1:04 lieve NOS, jullie praten hier over de inflatie van de afgelopen 40 jaar.. De grafiek laat echter een plaatje zien tot 2015. Dit geeft een vertekend beeld. Is er een linkje naar de grafiek met de juiste inflatie? Alvast bedankt!
Ach, NOS geeft gaker een vertekend beeld. Zijn niet de beste wiskundigen van het land, kan ik je zeker wel vertellen. Laatst lieten zij de besmettingen van de afgelopen 14 weken zien, daarna de ziekenhuisopnames van afgelopen 14 dagen. Dat was pas een vertekend beeld. Op landelijke TV journaal nog wel.
Wat dacht je anders ? Er was ook een periode voor de Euro toen was het de Gulden nu betaal je 80 cent voor een liter melk omgerekend 1 gulden en 60 cent toen toen 80 cent omegerekend 40 cent nu rente moet afgeschaft worden inflatie is een scam de kans hebben we gekregen maar iedereen lage lekker te slapen en toen kwam Covid19 in de volksmond Corona om je per direkt slaaf te maken wat je al was maar nog niet helemaal nu is het einde verhaal tenzij ........ de leeuw in je wakker wordt.
1:21 @nos Als iets nu 15% duurder is dan toen, betekent dat niet dat dat toen 15% goedkoper was dan nu. 13%, dus scheelt niet veel, en het plaatje is duidelijk, maar toch. Verder weer een top video, keep it up!
De enige redenen dat iets goedkoper of duurder wordt is omdat het de mensen aan de top meer geld oplevert. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan besteed, het internet maakt het een stuk lastiger om met dit soort acties weg te komen en er gaat een keer een punt komen dat de maat vol is.
Nooit begrepen waarom inflatie goed is en deflatie fout is. Een deflatie van een paar procent of meer kan inderdaad heel raar doen maar zolang je inflatie/deflatie rond de 0% zit, zie ik geen probleem. Inflatie raakt vooral ons consumenten en is gunstig voor de financiële markt. We zijn intussen al zo ver gegroeid als consumptie maatschappij dat een paar tiende % deflatie niet zorgt voor het dicht knijpen van de portemonnee.
Goede video, gemakkelijk en duidelijk uitgelegd! En de timing is perfect, zat er gister nog naar te googlen :) Wellicht toch maar een boorplatform in de Waddenzee? Volgens mij helpt het Russische gas de EU ook niet veel… Over Rusland gesproken: komt er nog een video over de situatie aan de Oekraïense grens?
@@nosop3 ik las dat de NAVO dreigde met Rusland van het SWIFT systeem te halen... Dat klonk niet bepaald als een constructief dreigement, dus ik hoop op een onafhankelijke video, als je er een over maakt.
Fijn en simpel uitgelegd weer! Wellicht in de toekomst een filmpje over het toenemend aantal datacenters in Nederland en dan vooral de vraag: waarom wil politiek Nederland ze hier hebben?
Jullie vergeten dat Rutte 6% btw op eten heeft doorgevoerd om grote bedrijven in NL te houden, maar Shell en Unilever gaan met hun hoofdkantoor naar UK. De boodschappen in NL zijn veel duurder dan in UK door die 6% extra btw op eten.
Kunnen jullie misschien een video maken over de psychische aandoening depersonalisatie? Het is belangrijk om er een video over te maken omdat ongeveer de helft van de mensen zo'n ervaring minstens 1 keer in het leven heeft meegemaakt.
Goede video, thanks! Misschien een idee om een video te maken over wat er in Ethiopië gebeurd? Of misschien nog wel interessanter: een overzicht van welke landen Nederland als vriend/vijand ziet (en welke landen een combinatie van beiden zijn, bijv Saudi Arabie)
Je kunt vanaf 1 april goedkoper Tanken, vervolgens ga je na het tanken op boodschap, zie je dat bijna elke artikel zo'n 10 cent duurder is geworden, stel dat je dan 60 artikelen hebt x 10 cent en bereken wat je minder betaald voor tanken, althans minder, het is eerst zo'n 55 cent omhoog gegaan en vervolgens 20 cent omlaag.., dus aan het eind van het verhaal betaal je wekelijks dus meer voor je boodschappen en meer voor je benzine dan een maand geleden.
Salarisstijgingen zijn niet direct gekoppeld aan inflatie. Een werkgever hoeft er dus geen rekening mee te houden. Als een vakbond voor een cao onderhandelt, is de inzet vaak wel minimaal een inflatiecorrectie, maar vakbonden zijn in veel sectoren lang niet meer zo sterk als vroeger. Hun ledenaantal neemt al jaren af. Je ziet dus dat op veel plekken lang geen compensatie voor inflatie gehaald wordt. Zelfs niet toen de inflatie de afgelopen jaren lager was.
Als jullie doelen op het Quantitative Easing-beleid met het geld bijdrukken, dan is het misschien een goed idee daar ook een video over te maken. Het opkopen van leningen is namelijk niet hetzelfde als geld bijdrukken. Mensen kunnen van die woorden verkeerde (Weimar) associaties krijgen. Verder hele goeie video weer!
Tijdelijke inflatie is een fabeltje. Om inflatie 'tijdelijk' te maken is er deflatie nodig die de ecb ten alle tijden wilt voorkomen. Verder maken ze wel een goed punt over de loon-prijsspiraal. Dit effect is er ook als het minimum loon omhoog gedaan wordt. Inflatie slaat het hardst toe bij de lage inkomens en door inflatie te creeren door het minimumloon te verhogen, komen juist die personen dieper in de problemen. Alleen gaat het voor een jaartje of 2 weer tijdelijk goed en zit je daarna in hetzelfde schuitje. Daar in Den Haag snappen ze de macro economische basisprincipes niet.
Ik ben wel benieuwd waarom de zorg zo immens onderbetaald wordt? Laatst heb ik de conclusie getrokken dat een startende cliniclown meer verdiend dan een IC-verpleegkundige met jarenlange ervaring. Zeker in de huidige tijd lijkt het me raar dat al het zorg personeel het met een enkele bonus moet doen. Wat overigens ook niet eens bij iedereen terecht is gekomen. Zo heb ik me tijdens Corona ingezet maar kreeg ik de bonus niet uitbetaald gezien ik een uitzendkracht ben. Mocht hier al een video van zijn, laat het dan weten want dan heb ik hem helemaal gemist! Maar het lijkt mij een zeer interessant onderwerp! Groetjes!!
Dat alles duurder wordt door inflatie wist ik al. Misschien een gekke vraag maar wat voor in vloed heeft beleggen op de inflatie en de economie? Dat de gene die belegt zijn aandelen of cryptos meer of minder waard worden dat snap ik wel. Maar is beleggen goed of slecht voor de inflatie? En is beleggen goed of slecht voor de economie?
lijkt het moment om nog een aantal bulk inkopen te doen voor zaken op de lange termijn alvorens de inflatie echt begint te wegen beter is het natuurlijk als je alles al hebt, dan moet je niets nieuws
Daadwerkelijk inflatie is beduidend hoger dan hier weergegeven. 1 Woning waarde stijging wordt niet meegerekend, 2 geld persen staan 24/7 aan jammer dat dit niet echt goed benoemd wordt.
#2 Misschien in de VS, maar hier in Europa is dat al sinds 2015 het geval hoor. In de Eurozone hadden we zelfs deflatie. Bovendien is het meeste van de QE van de ECB naar geldmarkten, daar merk jij als consument amper wat van.
Coronasteun onbekend bij u? Geen inbreng op punt 1... Kortom meer aanlenglimonade. De aanname dat de kijker een slecht oplettende leerling is geeft al aan hoe serieus het wordt genomen.
@@Tjalliekomtbijali vergeet niet dat energie prijzen hele erge invloed hebben, veel producenten hebben hun prijzen verhoogd. Natural gas komt voor door Rusland (Nordstream) en olie door OPEC)
Deze comment zocht ik! Het feit dat er niet wordt gepraat over de effecten van QE op inflatie is belachelijk. Wellicht dat de overheid dan toch invloed heeft op deze video's ;).
Bedankt voor de video. Ik miste wel wat extra aandacht voor het effect van het printen van geld op inflatie. Daarnaast denk ik dat een groot probleem ligt in ons huidige geldsysteem, wat m.i. geen intrinsieke waarde heeft. Vroeger was er nog goud waar het geld zijn waarde aan ontleende, tegenwoordig is er niets dan onze massale mening dat deze briefjes waarde hebben.
Dit is niet waar wat je zegt. De ECB heeft wel degelijk een groot reserve, niet alleen van goud maar ook een mix van andere valuta's grondstoffen en assets die zorgvuldig worden gemanaged om een waardedaling tegen te gaan. Dit is dus niet gebaseerd op gebakken lucht, maar voor 84% terug te leiden naar goud. (bijv eur > usd > federal reserve gold trust)
@@stckd Nee als geld gelinkt is aan goud, dan had je ook geen inflatie van slechts 2%, dan heb je deflatie = alles wordt juist goedkoper. Bij deflatie dan straf je de schuldenaar, want zijn schuld wordt door de jaren heen meer waard, daarbij beloon je de spaarder. Bij inflatie straf je de spaarder en beloon je de schuldenaar, want zijn schuld wordt minder waard. En wie is de grootste schuldenaar in Nederland... ? De overheid
@@stckd ecb heeft idd uiteraard assets op de balans, maar deze dekken zeerzeker het geldsysteem niet. Nooit zo geweest ook. Tot aan ‘71 werd de us$ direct gedekt door goud, en andere valuta’s weer door de dollar, dit is al decennia niet meer zo en feitelijk is ons monetaire systeem dus wel degelijk letterlijk alleen gedekt door schuld en vertrouwen
@@stckd Als het geld gedekt is aan goud dan was 1 ounce goud nog steeds 20 dollar waard. (zoals in 1930 afgesproken was) Nu is 1 ounce goud rond de 1780 us dollar.
Leuk allemaal... Waarom blijft de maandloon voor de type functie die ik heb al jaren gemiddeld op hetzelfde niveau: tussen de 1900 à 2200 bruto. Gemiddeld inkomen is een *zéér* belangrijk aspect om te benoemen bij een gesprek over inflatie!
@@xstreamgamer-ib4nt ..De lonen stijgen al jaren niet/ blijven al jaren nagenoeg hetzelfde ongeacht werkgebied, iets vaker NOS kijken, 😂 blijf gamen 🎮..
goede video weer, bedankt ! Ik zou graag wat willen zien over de situatie in oost europa. waarom zijn er altijd spanningen tussen oost en west, komt die oorlog? en waarom zitten we opeens met die migranten crisis aan de oost Europese grenzen.
Het zou voor ons op korte termijn fijn zijn als de ECB wat doet, maar zoals gezegd gaat de inflatie omlaag. In de loop van 2022 gaan de brandstof prijzen weer omlaag (niet zo laag als voor corona) . De prijzen zullen weer dalen, maar niet terug naar voor corona. Dit komt omdat in de afgelopen tijd grondstoffen exceptioneel duurder geworden zijn ivm de klimaat crisis. Spullen die van bijv 1.50 naar 2.00 euro zijn gegaan zullen dan 1.70 worden. Het slimste is voor de ECB om alles zijn gang te laten gaan. Het zal niet makkelijk zijn voor iedereen, maar voor de toekomst zal het meer economische stabiliteit brengen
Als de inflatie omlaag gaat betekent dat niet dat de prijzen lager worden. Het enige wat gaat gebeuren is dat prijzen langzamer gaan stijgen, ze gaan niet weer dalen ga ik van uit
Ik dacht dat de ECB biljoenen bijgedrukt heeft. Miljarden zoals hier wordt gezegd is nog al een understatement. Het zal inmiddels al wel een biljard zijn. Duizelingwekkende bedragen, zelfs voor de NOS.
Goede video weer! Als volgend video idee zou ik graag het basisinkomen willen aandragen. Het potentieel hiervan, de wetenschap/onderzoeken erachter en hoever we nu zijn in Nederland.
@@circuitbreaker8314 wie gaat dat betalen? Wat dacht je van die 240.000 ambtenaren die werkzaam zijn om die mensen waar jij een hekel aan hebt,luilakken zoals jij die noemt, in de uitkering houden door strenge participatie omdat ze dan zelf geen werk meer hebben.Wat het systeem van rondpompen van toeslagen en uitkeringen kost,daarvan kun je met gemak een basisinkomen introduceren.Ook jij als luilak krijgt bovenop je loon recht op dat basisinkomen, maar je luie hersens zijn te lui om hierover na te denken en ja,ik werk.
@@circuitbreaker8314 Een mogelijke manier om dit te bewerkstelligen is de Land Value Tax, ik zeg het in het engels want daar is meer informatie over te vinden op internet. Het is gebaseerd op een bepaalde economische theorie die Geoïsme heet. In goed artikel die dit uitlegt is de meerdelige uitzetting van Astral Codex Ten.
Als je nog een spaarcentje heb, zet het in om je maandelijkse lasten te drukken. Zonnepanelen, elektrische of lpg auto, moestuintje, isoleren etc.. Als dit nog even door gaat is je spaargeld niks meer waard maar je investeringen juist meer..
Vergeet niet het meest belangrijke Omdat de Amerikaanse dollar de globale handelingen currency is En ze hebben tijdens corona meer dan 60% van de nieuwe biljet geprint om hun economie te liften. Waardoor de waarden van de reserve currency minder wordt. Inflatie daalt niet
@@StylishCasuall hier maak je een fout. De dollar wordt niet steeds meer waard, maar de dollar neemt steeds flink in waarde af. Het kan zijn dat de euro nog meer in waarde afneemt en dat daardoor de dollar alleen in waarde toeneemt in verhouding tot de euro. Wanneer de euro dus 10% van zijn waarde verliest en de dollar 8% (hypothetisch geval), dan wordt de dollar alleen meer waard ten opzichte van de euro. Heel belangrijk verschil dit.
Wat je zegt klopt niet, het printen van dollars heeft bijna geen invloed op inflatie. Dat komt omdat in principe al het 'geprinte' geld naar de beurzen gaat en het geld op de beurzen is een ander soort geld dan het geld op je bankrekening. Natuurlijk is het allemaal verbonden maar zoals de video zegt komt de inflatie vooral door dat de transport sector helemaal verstoord is en de vraag naar goederen en diensten juist enorm is gestegen.
Precies, dat is vele malen relevanter dan het feit dat de zandbank de olieproductie niet omhoog schroeft waardoor we tegen een energiecrisis aanhikken. Het jarenlang vrijwel oneindig bijdrukken van geld leidt tot de huidige inflatie. Dat geld is bijgedrukt om uit de kredietcrisis te komen. Deze video is misleidend door net te doen alsof het door wat anders komt.
@NOS op 3 Volgens mij hebben jullie een klein foutje over het hoofd gezien 1:21 'Aardappelen waren 15% goedkoper en je betaalt 9,6% meer voor je bier ...' Als aardappelen 15% duurder zijn geworden, dan is dat niet hetzelfde als 'vorig jaar waren ze 15% goedkoper' Van 100% naar 85% = Verandering van -15% Van 85% naar 100% = Verandering van +17,64% Een leuk extra voorbeeld is een broek die eerst € 100 kost, en eerst 10% duurder wordt, en dan 10% goedkoper. Hoeveel kost de broek nu? 10% bovenop 100 = 110 10% van 110 aftrekken = 99 ≠ de oorspronkelijke 100 ;)
Kunnen jullie een video maken over psychische problemen en wachttijden in de GGZ? Hoe het opgelost kan worden zeg maar? Want 2 jaar voor een behandeling wachten is ondertussen normaal. Terwijl je wel zo naar een dokter kan voor al je andere problemen
Hi Noah, dank voor je tip. We hebben in de zomer een special gemaakt over wachttijden in de GGZ, heb je die gezien? nos.nl/op3/artikel/2389290-nog-altijd-wachten-wachten-wachten-in-de-ggz-ervaar-hier-hoelang
Aangezien we het toch over geld en inflatie hebben. Misschien interessant om weer eens de crypto markt in te duiken in een explainer? Bijvoorbeeld over el Salvador dat BTC heeft aangenomen als legal tender om onafhankelijk te worden van de enorme inflatie op de dollar. Of over wat die crypto projecten nou eigenlijk doen. Denk dat veel mensen nog steeds denken dat het maar internet geld is en niet weten dat er hele projecten achter hangen met een missie en visie.
Heel het internet staat vol met filmpjes hierover, niet echt een zinnige toevoeging. Voorlopig hebben al die ‘missies en visies’ van die munten nog bar weinig opgeleverd trouwens (behalve heel veel speculanten en geld), dus eerst zien dan geloven. Er bestaat overigens al een NOS3 explainer over bitcoin
Ik mis een factor die naar mijn mening ook behoorlijk van invloed is op de prijsstijgingen... loonsverhogingen... deze werken door van het begin tot het einde van de keten. Winst om het voortbestaan van bedrijven en dus werkgelegenheid te beschermen, moet tenslotte ergens vandaan komen, toch?
Vergeet niet te vermelden waarom de ECB en de FED de rente niet willen verhogen. Wanneer ze dat doen klappen er wereldwijd landen om. Kijk voor de grap maareens naar de staatsschuld van Amerika. Ze mogen dan wel een land zijn, maar ook landen moeten rente betalen. En wanneer de rente over je schuld hoger is dan je jaarlijkse belastinginkomsten = pretty big problem
Ik zeg altijd, minimumloon met inflatie mee laten gaan, uitkeringen en bijstanden loskoppelen van minimumloon. Met nog wat maatregelen en we lossen veel op.
Vorig jaar kreeg ik nog van de voedselbank.. we redde het net. Nu: door zuinig te leven 30 euro boven de voedselbankgrens en we gaan kopje onder door alle prijzen. En geloof mij, we leven zo zuinig mogelijk.. over een tijdje weer kijken of de voedselbank toch weer mag...
Vraag dus vooral WEL loonverhoging ivm inflatiecorrectie, ondanks dat dit het 'inflatiespook' aanwakkert. Zelfs voor arbeidsintensieve takken geldt nog steeds dat lonen maar een beperkt deel van de uitgaven van een bedrijf vormen. Een 5% loonstijging voor personeel zal dus nooit resulteren in een 5% prijsstijging, tenzij er door dat bedrijf wordt gesjoemeld.
Wat een ongelooflijk slecht onderbouwde & subjectieve video, waar kan ik de bronnen vinden? Om even 1 voorbeeld eruit te halen. Er wordt beweert dat deflatie ongewenst is omdat mensen dan aankopen uitstellen, wat de economie zou schaden. Maar de CPI categorieën waarop deflatie gewenst is, zijn aankopen die niet uit te stellen zijn (voedingsmiddelen, huisvesting, vervoer). Ik begrijp dat vanuit de context van de video. inflatie als een overkoepelend probleem wordt benoemd. Maar wanneer de basis levensonderhoud 12,9% ~ 29,3% duurder wordt, maar het gemiddelde van de 14 categorieën er voor zorgt dat het inflatie cijfer op 7% uitkomt. Dan ontstaat er toch een scheef beeld van de realiteit? Ben ik nou echt de enige die hier zo naar kijkt? Zeker wanneer je er rekening mee houd dat de impact van 12,9% ~ 29,3% op een gezin dat 90% van hun inkomen aan deze 2 categorieën uitgeeft, anders is dan op een gezin voor wie dit slechts 60% van hun inkomen is.
Wellicht lastig om te onderzoeken, maar ik ben heel erg benieuwd hoe de GGZ zich verder gaat ontwikkelen.
Misschien dat jullie uit kunnen zoeken waar de problemen liggen en wat wij als vriend/familie/collega kunnen betekenen voor deze steeds groter wordende groep.
In mijn omgeving zie ik steeds meer collega's en vrienden naar een psycholoog gaan, om vervolgens een jaar te wachten op hulp.
Jullie maken echt topvideo's! Ga vooral zo door!
Hi, dank voor je tip! Misschien vind je dit nog interessant: we hebben dit jaar een special gemaakt over de wachttijden in de ggz, kun je hier bekijken: nosop3.nl/ggz
@@nosop3 wauw, deze heb ik gewoon gemist. Thanks! Fijne dag!
Het probleem is niet alleen de wacht tijden.. Vaak is het door de lange wacht rijen en een combinatie van problematiek.. 52 weken wachten is veel tijd goed klem te lopen..
Zo eindigde ik met een burn out met ptss, slaap problematiek, medicatie en verslavings problematiek..
Behandeld voor ptss en mijn slaap gestabilizeerd heb ik mijn hele leven moeten aanpassen..
Uiteindelijk 3 jaar verder..
Het heeft meer geld gekost dan nodig ( factor 10 ) en niet alleen ik zelf maar ook vriende en familie hebben er onnodig door geleden..
Ook voldoed terapie totaal niet aan wat ze willen bieden door personeels tekort..
Het erge is, iedereen ziet je still staan.. Iedereen oordeeld.. Zo raak je de grip op je leven goed kwijt.. Zeg maar sociaal ontwricht..
Bezuinige op zorg kost op lange termijn vele male meer dat wat de investering zou kunnen zijn..
Gebrek aan sociaal contact door de corona maatregelen houd je in een wurg positie..
Ik ben 30 en 100% afgekeurd, heb de juiste diploma's en een goed arbeits verleden..
Je haalt weinig voldoening er uit.. Gelukkig is er verbetering maar heb mijn hele leven moeten omgooien..
Je voeld je niet nuttig en zwak..
Je wil er uit..
@@LJPDEEP dit dit dit dit
Hoe meer mensen ggz nodig hebben, hoe langer de wachtlijst.
Daarnaast krijgen steeds meer mensen een dunnere huid. Bij het geringste zitten ze thuis met een 'burn-out', terwijl ze geen echte burn-out hebben.
Hele prettige presentatrice om naar te luisteren. En wederom een goede informatieve video. Zouden jullie een video kunnen maken over de politieke boycot van de Spelen vanwege de Chinese Oeigoerenonderdrukking?
Dank voor je compliment en voor je tip!
Ook om naar te kijken 😉
Hoe heet zij en wat presenteert ze nog meer?
Deze dame is erg goed, jullie hebben een sterk team van presentatoren👏
Bedankt voor het maken van de video. Er wordt echter te weinig nadruk gelegd op de rol die de ECB hierin heeft gespeeld. Ze hebben namelijk zo'n 20% van alle euro's ooit gemaakt in circulatie gebracht sinds corona. Ook accepteren jullie de 2% ontwaarding per jaar als per definitie goed beleid terwijl dit voor een stijgende financiële ongelijkheid zorgt in de maatschappij. De rijken worden namelijk rijker door te investeren, terwijl de koopkracht van de armen steeds verder verdampt.
Ja die 2% theorie is de grootste onzin ooit. Jammer dat dit algemeen aanvaard wordt door autoriteiten.
@@justaguy6903 onzichtbare belasting. Natuurlijk zijn ze daar voorstander van
@@VincentHondius ja. Je betaalt de overheidsuitgaven door enerzijds belasting, waardoor je dus minder te besteden hebt of overheden printen het geld bij waardoor ze een hap nemen in je koopkracht en dus ook minder te besteden hebt.
@N Fels hahaha overheidswappie kijk even in de jaren 70 wat er is gebeurd in Japan. Daar zit de bron van het probleem waar jij het over hebt. Nu maar hopen dat je het begrijpt.
@N Fels snap jij überhaupt wel wat er is gebeurd in en met Japan?
Deze video's worden zo interresant gemaakt, well done!
Inflatie veroorzaakt door het printen van meer geld is eigenlijk ook een vorm van een regressieve belasting. Bedrijven worden in stand gehouden door de overheid, maar tegerlijktijd worden dingen als eten en huur voor iedereen duurder. Wat relatief zwaarder weegt voor de laagste inkomens in het land.
Wat ook de bedoeling is. Ze zijn hyperinflatie aan het creëren.
@@blazn0 Dan moet de inflatie nog wel een heel stuk verder omhoog. Zelfs een verdubbeling of vertienvoudiging is niet voldoende om over hyperinflatie te spreken.
@@xavierdarche4822 ze zijn aardig op weg of niet.
Joe biden: "we gaan 2 miljard bij printen om inflatie tegen te gaan." 🤦
Hou op met die gedachtes van "het kan erger." Heb jij niet gemerkt dat het sinds 2019 elke maand erger word.
@@blazn0 Het is niet de gedachte “het kan erger”. Ik bedoel te zeggen dat je geen termen zou moeten gebruiken die niet van toepassing zijn. We hebben inflatie en die gaat mogelijk ook nog een stuk hoger worden, maar de termen hyperinflatie past hier niet. Of je moet echt oprecht denken dat we straks een inflatie van 1000% per jaar hebben. Want dat is hyperinflatie. Dat een product niet 5% duurder wordt per jaar maar per week. Hyperinflatie is dat de prijs van producten zoveel harder stijgt dan wat je met loonstijging kunt bijhouden dat je niet meer rond kunt komen. Een inflatie van bijvoorbeeld 50% per jaar zou je nog kunnen compenseren door elk kwartaal het salaris met 10% te verhogen. Dan krijg je overbrugbare stappen. Bij 1000% per jaar zou je zelfs bij een maandelijkse salarisverhoging nog niet uit kunnen komen omdat producten dan al weer 20% duurder zijn dan drie weken eerder.
Dat is hyperinflatie. En zoals ik zeg geloof ik totaal niet dat we daar heen gaan. Zelfs in de extremere scenario’s denk ik niet dat we meer dan 20% inflatie per jaar krijgen.
@@xavierdarche4822 het blijft niet alleen mij het bij printen van geld.
De banken vallen straks om. Dat word gefinancierd met jouw geld. Dat vangnet van van ton heb je ook niets meer aan. Digitaal geld word ingevoerd.
Tada, hyper inflatie.
Kunnen jullie ook een explainer doen over de migranten crisis met Polen en de baltic
ook een over de migranten crisis tussen Griekenland een Turkije.
migranten crisis in de VS
Gewoon de migranten problematiek in het algemeen?...
Dank voor je tip! We hebben hier wel eerder een Lang verhaal kort-aflevering over gemaakt, da's onze dagelijkse podcast. Misschien kun je die terugluisteren: open.spotify.com/episode/4Z9nJNaXJ5joNk9mReCxyz
Zouden jullie misschien een video kunnen maken over the great resignation/het feit dat jonge mensen niet meer willen werken omdat het niet meer in verhouding staat met wat ze er voor krijgen en de toekomst er hopeloos uit ziet?
Dit wordt echt een ding. Maar is nog vroeg.
Dit is niets nieuws. Jaren tachtig waren precies zo. Geen werk voor jonge mensen. Lage lonen ook voor mensen met capaciteiten. Studiegenoten vertrokken naar omliggende landen om werk te vinden..
Bijstand is ook geen oplossing dan mag je max 6000€ hebben en je moet elke maand bankafschriften doorsturen of een bewindvoerder
Gwn werk zoeken luie donders, het aanbod was nog nooit zo hoog. Wellicht is het slim om niet elke dag, zo niet elke week, te gaan feesten en maximaal te lenen.
@@geddie123 Ja want bedrijven geven makkelijk vaste contracten dezer dagen. Het werk stopt ook gewoon na het einde van de werkdag en je wordt totaal niet geacht permanent oproepbaar te zijn voor dienst of administratie. Het loon stijgt ook uiteraard heel hard en zal totaal niet stil hebben gestaan voor 5 tot 10 jaar afhankelijk van de sector waar je werkt. Ook hebben werkgevers volledig logische verwachtingen van starters op de arbeidsmarkt want je hebt uiteraard al 10 jaar ervaring als je je diploma behaald.
Sarcasme terzijde. Als werkgevers echt aan personeel willen komen, hoort daar iets tegenover te staan. Daarnaast mag er ook wel weer eens moeite gestopt worden om mensen goed in te werken. De perfecte werknemer die zonder begeleiding meteen een belangrijk gat in je bedrijfsvoering kan opvangen bestaat niet.
"de afgelopen jaren was de inflatie laag."
Sorry NOS op 3, daar moet ik jullie even corrigeren, 2% is niet laag. Dat betekent dat je geld na 35 jaar gehalveerd is. Als dat geld bestemd is voor het kopen van een huis is de koopkracht er van in 5 jaar gehalveerd.
Die 2% van de ECB is overigens ook niet wetenschappelijk onderbouwd, centrale banken hebben inflatie onterecht als probleem gekenmerkt.
2% is de normale richtlijn. Dat jij het hoog vindt, doet er niks van af dat de consensus daar zit waar economen die veel slimmmer zijn dan jij en ik naar hebben gewerkt.
Lekker je eigen comment liken, maarten?
@@augustus331 Welke economen? Stuur mij wetenschappelijk bewijs die de 2% rechtvaardigd!
Tot 1971 werd inflatie afgewisseld met deflatie en dat leidde tot toename van de koopkracht over de lange termijn. Tijdens de eerste en tweede industriële revoluties nam de koopkracht exponentieel toe en werd de middenklasse gevormd. Centrale banken waren toentertijd ook niet zo fanatiek bezig als nu met rentes manipuleren (wat voor mal investment zorgt) en het monetaire aanbod uit the breiden (kon sws moeilijk, ivm goud standaard). Die 2% is pas ontstaan in de afgelopen decennia en is nooit wetenschappelijk rechtvaardigd.
Genoeg economen die de 2% tegenspreken:
- Edin Mujagic
- Lex Hoogduin
- Robert P. Murphy
- Peter Schiff
- Friedrich Hayek
- Saifedean Amous
Wat ook interessant is: centraal bankiers hebben een compleet andere kijk op de economie dan academische wetenschappers.
@@t.miller8456 Je kan ook gewoon inhoudelijk reageren.
@@MovieRiotHD dat kan, maar hoeft dus niet. En wie bepaalt hier wat inhoudelijk is? Dus geef eens antwoord op de vraag. Ben nou wel benieuwd. Zit jij gewoon op je eigen comment te liken? 😌
Wat dachten jullie van een onderwerp over bacteriën die steeds resistenter worden tegen antibiotica. Bijvoorbeeld is er een bacterie gevonden die resistent is tegen Colistine, een van de laatst reddende antibiotica.
Echt geweldige video’s, heerlijk hoe jullie de aandacht vasthouden door “hippe” muziek, meme’s en woorden er tussen. Het is namelijk echt leerzaam en goed voor de algemene kennis!!
Dit klinkt een beetje als een leraar die zich online voordoet als jongere om 'leeftijdsgenoten' aan te sporen om dit te gaan kijken, maar ben het wel met je eens haha
@@stodykoopmeinhuis4118 Whaha ja inderdaad een beetje tuttig geschreven 😂
Goed en simpele uitleg. Verwacht ook niet meer anders van NOS op 3👌😀
Altijd prettig als de inflatie hoger is dan je loonsverhoging van het jaar!
Zoals besproken in de video is de kans heel groot dat loonsverhogingen simpelweg leidden tot hogere prijzen (en dus meer inflatie). Dus tijdelijk is het vervelend maar op de lange termijn moeten we hopen op ander rentebeleid, niet op loonsverhoging (meen ik).
@@svenvandenberg6981 Waarom hopen op een ander rentebeleid? Hogere rentes zorgen voor duurdere leningen en dus bedrijven die hogere kosten maken en die kosten doorberekenen aan de consument. Lagere gasprijzen, het volledig opstarten van de productieprocessen en het weer volledig op gang komen van de logistiek is wat de prijzen zal doen dalen.
De ECB kan de rente wel verhogen en daarmee de consumenten meer laten sparen en minder laten uitgeven, maar dit zorgt op termijn voor minder vraag naar producten en dus minder werk. En dat zit je voor je het weet weer in een nieuwe economische crisis.
Sven hoge loon vragen, zo simpel is het. Ergens wordt er dik geld verdient dat moet terug. Dat gegeven inflatiespook is alleen als de inflatie niet door egoisten opgedreven wordt. Dat weet je helemasl niet. En heb genoeg winkels gezien die denken hey alles gaat omhoog de consument merkt het niet. Omhoog met die prijs oplichters.
@@Grofvolkoren persoonlijk hoop ik dat de rente niet binnenkort verhoogd wordt omdat dit slecht zou zijn voor de economie. Toch lijkt het mij onrealistisch om te denken dat het houdbaar is om de rente definitief laag te houden (stimuleren is tijdelijk, en heeft ook nadelen).
@@circuitbreaker8314 ik begrijp niet precies wat je bedoeld. Bedrijven zijn een essentieel deel van de economie en stellen niet zo maar prijzen vast om hun zakken te vullen (anders verlaagd de concurrent simpelweg de prijzen). Om te kunnen blijven bestaan moeten ondernemingen hun prijzen verhogen als gevolg van een loonsverhoging.
2:54 -> Bakkie pleur ! :-)
Dat is echt een heeele oude term.
Mijn geschiedenisleraar in 1985 noemde het destijds: 'Een bakkie pleur met een gebroken trapleuning'
lees; - lauwe koffie met een oudbakken koekie :-)
Volgens mij vertelde hij dat het kwam uit de oorlog.
.
Thumbs up + subscribed
Inflatie is nooit tijdelijk, immers is dit enkel het geval wanneer er het jaar erop met hetzelfde % deflatie optreedt.
Exact! Dit is echt essentieel om te realiseren. De stijgende inflatie gaat nooit meer uit de prijs. Want negatieve inflatie hebben we zelden tot nooit.
Bij dalende inflatie gaat het dus ook altijd over een iets minder, STIJGEND percentage. Nog steeds inflatie dus.
Heel informatief en volledig. Wel jammer dat wordt aangenomen dat (2%) inflatie noodzakelijk is. Dat willen ze zodat we niet gaan sparen maar gaan consumeren, is ook gewoon een vorm van belasting. Geef het uit of we zorgen wel dat je spaargeld langzaam waardeloos wordt. Japan heeft jaren lang geen inflatie gehad, mensen geeft echt wel uit
Precies, met 2% halveert het geld in 35 jaar, dat kan niet gezond zijn
Het is al verder met de inflatie, je kunt straks geen hoogwaardige proteines meer veroorloven, nog meer verzwakking ... hoge adel redeneerde vroeger al: laat de arbeiders en de boeren geen vlees eten, dan worden ze te sterk en kunnen hun vuist tegen je opheffen en een serieuze bedreiging vormen DOOR HUN LICHAMELIJKE KRACHT .......
Pfff, 2% valt tenminste nog tov de 5% in Brexit land 😏
Ooh 2% is heel gezond hoor, door te consumeren groeit de economie. Anders krijg je deflatie, dat is ook niet goed... Japan is juist een voorbeeld hoe het niet moet, er zijn wel interessante video's over te vinden!
De hoge inflatie die we nu hebben is ook niet goed tho.. een 2% is goed voor een groeiende economie :D
Je kan jezelf beschermen van die inflatie door te beleggen, dit brengt natuurlijk wel risico's mee dus verdiep je daar eerst erg goed in voor je gaat beleggen!
Economie is leuker dan ik eerst dacht :)
@@harry3balls met 2% inflatie is de waarde van het geld in 35 jaar gehalveerd. Dat kan niet gezond zijn.
5:00
Als millennial heb je/ik nu al zo vaak gehoord "dit gebeurt je maar een keer in je leven! (economisch crisis, klimaat crisis,. terrorisme etc)' dat geen een crisis me meer bang maakt. We hebben nu al zo vaak een (economische) crisis meegemaakt, ik lig hier echt niet meer wakker van.
Die andere crisis zijn dezelfde als deze. Ze proberen alleen zo lang mogelijk tijd te rekken(zijn politici he). Ondertussen maken ze het wel veel erger en erger met de crisis om er mee door te gaan.
@@justaguy6903 Nouuu, ik geloof toch dat politici ook graag willen dat het goed gaat met Nederland, want als dat zo is, kunnen ook zij hun zakken beter vullen.
@@fonkelster natuurlijk niet, die vullen hun zakken toch wel. Of het nou goed gaat of slecht gaat. En het gaat hier om duizenden miljarden. Politici willen niet een economische ineenstorting op hun naam in termijn. Ze rekken het of blazen de bubbel meer op zodat ze herkozen worden en daarna is het lekker iemand anders z'n probleem. En Nederland speelt hierin geen rol aangezien de ECB het beleid voert, maar vooral de VS die trendsetter is aangezien zij de wereldreservemunt hebben
@@justaguy6903 Nu scheer je alle politici over een kam, en dat is wel heel gemakkelijk. Politici zijn meerdere mensen, en niet alle mensen zijn hetzelfde. Natuurlijk zijn er verschrikkelijke mensen onder politici. Er zijn ook mensen die wel echt willen dat hun land beter wordt. En politiek voor het ene land is nu eenmaal anders dan voor het andere land. Het ene land heeft immers factoren die een ander land niet heeft. Natuurlijk wordt politiek dan anders.
@@fonkelster ja ga jij maar wachten tot je politici de problemen voor je oplost. Ik heb me al ingedekt. Ze trakteren ons op een angstaanjagend eindspel dat inflatie heet. Politici zitten er alleen maar voor hunzelf. De minderheid die dat niet doet zijn te naïef en te onwetend en kunnen er met de goede intenties zitten maar zijn incapabel. Met geld smijten wat totaal niet van hun is, is het enige wat ze willen doen. Politici creëren vaak de problemen in de eerste plaats(bewust of onbewust, te goeder trouw of te kwader trouw), om het dan tegen betaling op te lossen......
Dit is echt een blame the consumer video. Dat de normale burger dit veroorzaakt hebt. Het feit dat 40% van al het geld in afgelopen jaar bij is gedrukt wordt niet genoemd. De ECB heeft hier voor gezorgd.
Precies
Ja heel die economische leer die ze aanhangen is gericht op blaming the consumer.
Top video, Salwa. Ontzettend duidelijk uitgelegd.
Ik snap nog niet helemaal wat nou het optimale scenario is. De Europese bank streeft naar 2% inflatie per jaar en wij mogen niet om loonsverhogingen vragen omdat dat meer inflatie oplevert? Hoe blijft de koopkracht dan ooit gelijk?
Niet. Heel die theorie is ook totale verzonnen onzin van hunzelf om hun eigen politieke agenda te bevorderen. In elk geval moet er betaalt worden voor de ongelofelijke overheidsuitgaven waar politici verslaafd aan zijn geraakt (en ze blijven maar doorgaan). Wordt betaalt door of belastingen(waardoor je minder te besteden hebt) of doordat de overheid het geld print wat dus de uitbreiding van de geldhoeveelheid betekent terwijl productie niet mee gaat dus verlies je koopkracht. Ze streven zelf naar die inflatie om hun schulden zo lang mogelijk te dragen... Die 2% prijsinflatie is een afleiding waar ze alles op kunnen blamen. Prijsinflatie hebben ze verzonnen. Dat bestaat niet eens. Inflatie is niets meer dan uitbreiding van de geldhoeveelheid (printen). Om dat een beetje onopvallend te kunnen doen hebben ze dit soort theorieën verzonnen en de definitie van inflatie veranderd.
Moet in balans blijven, lijkt mij. Jaarlijkse stijging vergelijken met hoeveelheid verhoging dat nodig is, zonder dat het impact heeft op meer inflatie.
@@vicioussuspicious894 lees even mijn reactie hierboven. Het gaat overigens niet om verhogen van lonen. Het gaat om wat je kunt kopen met je loon.
Inflatie bestaat juist zodat he koopkracht daalt en de bedrijven relatief mínder salaris hoeven te betalen. Dat komt omdat het njet mogelijk is salarissen omlaag aan te passen in tijden van een recessie. Dus is de enige oplossing inflatie als smeerolie voor de economie.
Edit: dat is volgenz hun hoe het werkt maar hrt hoeft niet zo te zijn als we beter financieel advies zouden volgen.
@@reilysmith5187 ja dat is misschien het symptoom nu. Maar ja lees mijn reactie hierboven even
1:04 lieve NOS, jullie praten hier over de inflatie van de afgelopen 40 jaar.. De grafiek laat echter een plaatje zien tot 2015. Dit geeft een vertekend beeld. Is er een linkje naar de grafiek met de juiste inflatie? Alvast bedankt!
Ach, NOS geeft gaker een vertekend beeld. Zijn niet de beste wiskundigen van het land, kan ik je zeker wel vertellen.
Laatst lieten zij de besmettingen van de afgelopen 14 weken zien, daarna de ziekenhuisopnames van afgelopen 14 dagen. Dat was pas een vertekend beeld. Op landelijke TV journaal nog wel.
Wat dacht je anders ? Er was ook een periode voor de Euro toen was het de Gulden nu betaal je 80 cent voor een liter melk omgerekend 1 gulden en 60 cent toen toen 80 cent omegerekend 40 cent nu rente moet afgeschaft worden inflatie is een scam de kans hebben we gekregen maar iedereen lage lekker te slapen en toen kwam Covid19 in de volksmond Corona om je per direkt slaaf te maken wat je al was maar nog niet helemaal nu is het einde verhaal tenzij ........
de leeuw in je wakker wordt.
@@jorgelouis709 weet je wanneer melk pas goedkoop was? In 1800! 3 eurocent per liter omgerekend!!! De goede oude tijd..
Ha Luuk, zeker. Hier de link naar de CBS-cijfers: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/49/hoogste-inflatie-in-bijna-40-jaar
Lekker bezig!
Mooi en interessante video’s 👏
1:21 @nos Als iets nu 15% duurder is dan toen, betekent dat niet dat dat toen 15% goedkoper was dan nu. 13%, dus scheelt niet veel, en het plaatje is duidelijk, maar toch. Verder weer een top video, keep it up!
De enige redenen dat iets goedkoper of duurder wordt is omdat het de mensen aan de top meer geld oplevert. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan besteed, het internet maakt het een stuk lastiger om met dit soort acties weg te komen en er gaat een keer een punt komen dat de maat vol is.
Wat ontzettend leuk gedaan zeg! Mooie verschijning blijft salwa ook ;)
Salwa is de enige reden om naar de NPO te kijken 😁
Goeiemorgen iedereen, hoop dat je een fijne dag gaat krijgen! 🤎
Tijd om de ghostbusters te bellen
Fijne presentatrice!
kunnen jullie ook een topic maken over waarom de brandstofprijs zo hoog is en waarom dat GEEN invloed heeft op de kilometerheffing?
zeer fijne presentatie!! prachtige vrouw ook
Goede video! Misschien een keer een video over beleggen en aandelen? Zou erg van deze tijd zijn
Dank voor je tip, nemen we mee!
Love dat Lisa's liedje MONEY als bg muziek werd gebruikt!
Goede video en duidelijk :)
Interessant video, zouden jullie ook een video kunnen maken over de mogelijke Russische invasie in Oekraïne vanwege hun toetreding tot de NAVO?
Dank voor je tip, die situatie houden we in de gaten!
Echt topkwaliteit dit! NOS, ga zo door met jullie toptalent
Nooit begrepen waarom inflatie goed is en deflatie fout is. Een deflatie van een paar procent of meer kan inderdaad heel raar doen maar zolang je inflatie/deflatie rond de 0% zit, zie ik geen probleem. Inflatie raakt vooral ons consumenten en is gunstig voor de financiële markt. We zijn intussen al zo ver gegroeid als consumptie maatschappij dat een paar tiende % deflatie niet zorgt voor het dicht knijpen van de portemonnee.
Mand!
Mand!
Kan korter
Goede video, gemakkelijk en duidelijk uitgelegd! En de timing is perfect, zat er gister nog naar te googlen :)
Wellicht toch maar een boorplatform in de Waddenzee? Volgens mij helpt het Russische gas de EU ook niet veel… Over Rusland gesproken: komt er nog een video over de situatie aan de Oekraïense grens?
Watcdacht je van een aantal kleine kern centrales? Niet in Waddenzee.
We houden de situatie daar in de gaten, dank voor je tip!
@@nosop3 ik las dat de NAVO dreigde met Rusland van het SWIFT systeem te halen...
Dat klonk niet bepaald als een constructief dreigement, dus ik hoop op een onafhankelijke video, als je er een over maakt.
Fijn en simpel uitgelegd weer! Wellicht in de toekomst een filmpje over het toenemend aantal datacenters in Nederland en dan vooral de vraag: waarom wil politiek Nederland ze hier hebben?
Jullie vergeten dat Rutte 6% btw op eten heeft doorgevoerd om grote bedrijven in NL te houden, maar Shell en Unilever gaan met hun hoofdkantoor naar UK. De boodschappen in NL zijn veel duurder dan in UK door die 6% extra btw op eten.
9% bedoel je
Leuk filmpje! Informatief en beetje grappig
Zeer bang voor dat spook😬😬😬😪😱
Kunnen jullie misschien een video maken over de psychische aandoening depersonalisatie?
Het is belangrijk om er een video over te maken omdat ongeveer de helft van de mensen zo'n ervaring minstens 1 keer in het leven heeft meegemaakt.
Bestelt u gerust een cursus bij de LOI.
Hi, dank voor je suggestie!
Ik zou wel eens willen horen over het toenemende geweld tegen hulpverleners, en wat hier aan gedaan kan worden
Heerlijk verhaal.
Tijd voor een update en/of vergelijking?
De mens heeft het zichzelf echt weer iets te lastig gemaakt. We zijn allemaal zo lui als de pest maar toch maken we het ons altijd zo moeilijk.
Energie transitie speelt ook een hele grote rol. Met dank aan de milieu gekkies
Werd het journaal maar op deze manier gepresenteerd..dan zou ik vaker kijken.
Het einde was echt schattig😊
Goede video, thanks!
Misschien een idee om een video te maken over wat er in Ethiopië gebeurd? Of misschien nog wel interessanter: een overzicht van welke landen Nederland als vriend/vijand ziet (en welke landen een combinatie van beiden zijn, bijv Saudi Arabie)
Dank voor je tip!
Je kunt vanaf 1 april goedkoper Tanken, vervolgens ga je na het tanken op boodschap, zie je dat bijna elke artikel zo'n 10 cent duurder is geworden, stel dat je dan 60 artikelen hebt x 10 cent en bereken wat je minder betaald voor tanken, althans minder, het is eerst zo'n 55 cent omhoog gegaan en vervolgens 20 cent omlaag.., dus aan het eind van het verhaal betaal je wekelijks dus meer voor je boodschappen en meer voor je benzine dan een maand geleden.
Kunnen we weer een nieuwe video krijgen over inflatie? De situatie is nu wel weer flink veranderd denk ik 🙃
Wordt er ook rekening gehouden met eventuele verhoging van de lonen en uitkeringen etc.? Of schakelen die juist op basis van de inflatie
Salarisstijgingen zijn niet direct gekoppeld aan inflatie. Een werkgever hoeft er dus geen rekening mee te houden. Als een vakbond voor een cao onderhandelt, is de inzet vaak wel minimaal een inflatiecorrectie, maar vakbonden zijn in veel sectoren lang niet meer zo sterk als vroeger. Hun ledenaantal neemt al jaren af. Je ziet dus dat op veel plekken lang geen compensatie voor inflatie gehaald wordt. Zelfs niet toen de inflatie de afgelopen jaren lager was.
Als jullie doelen op het Quantitative Easing-beleid met het geld bijdrukken, dan is het misschien een goed idee daar ook een video over te maken. Het opkopen van leningen is namelijk niet hetzelfde als geld bijdrukken. Mensen kunnen van die woorden verkeerde (Weimar) associaties krijgen.
Verder hele goeie video weer!
Ooooooh, wat is zij knap 😍
kunnen jullie misschien een video over de economie van Turkije en landen zoals Venezuela waar de economie niet zo best gaat?
Ging stuk om die MAND
Achraf ❤
Tijdelijke inflatie is een fabeltje. Om inflatie 'tijdelijk' te maken is er deflatie nodig die de ecb ten alle tijden wilt voorkomen.
Verder maken ze wel een goed punt over de loon-prijsspiraal. Dit effect is er ook als het minimum loon omhoog gedaan wordt. Inflatie slaat het hardst toe bij de lage inkomens en door inflatie te creeren door het minimumloon te verhogen, komen juist die personen dieper in de problemen. Alleen gaat het voor een jaartje of 2 weer tijdelijk goed en zit je daarna in hetzelfde schuitje.
Daar in Den Haag snappen ze de macro economische basisprincipes niet.
Ik ben wel benieuwd waarom de zorg zo immens onderbetaald wordt?
Laatst heb ik de conclusie getrokken dat een startende cliniclown meer verdiend dan een IC-verpleegkundige met jarenlange ervaring.
Zeker in de huidige tijd lijkt het me raar dat al het zorg personeel het met een enkele bonus moet doen. Wat overigens ook niet eens bij iedereen terecht is gekomen. Zo heb ik me tijdens Corona ingezet maar kreeg ik de bonus niet uitbetaald gezien ik een uitzendkracht ben.
Mocht hier al een video van zijn, laat het dan weten want dan heb ik hem helemaal gemist! Maar het lijkt mij een zeer interessant onderwerp! Groetjes!!
Dat alles duurder wordt door inflatie wist ik al.
Misschien een gekke vraag maar wat voor in vloed heeft beleggen op de inflatie en de economie?
Dat de gene die belegt zijn aandelen of cryptos meer of minder waard worden dat snap ik wel.
Maar is beleggen goed of slecht voor de inflatie?
En is beleggen goed of slecht voor de economie?
lijkt het moment om nog een aantal bulk inkopen te doen voor zaken op de lange termijn alvorens de inflatie echt begint te wegen
beter is het natuurlijk als je alles al hebt, dan moet je niets nieuws
Daadwerkelijk inflatie is beduidend hoger dan hier weergegeven. 1 Woning waarde stijging wordt niet meegerekend, 2 geld persen staan 24/7 aan jammer dat dit niet echt goed benoemd wordt.
#2 Misschien in de VS, maar hier in Europa is dat al sinds 2015 het geval hoor. In de Eurozone hadden we zelfs deflatie. Bovendien is het meeste van de QE van de ECB naar geldmarkten, daar merk jij als consument amper wat van.
@@TJ-fo7gy Huidige QE is naast supply chain disruptions oorzaak van de huidige inflatie. Dus daar merk je als consument wel degelijk iets van.
Coronasteun onbekend bij u? Geen inbreng op punt 1... Kortom meer aanlenglimonade. De aanname dat de kijker een slecht oplettende leerling is geeft al aan hoe serieus het wordt genomen.
@@Tjalliekomtbijali vergeet niet dat energie prijzen hele erge invloed hebben, veel producenten hebben hun prijzen verhoogd. Natural gas komt voor door Rusland (Nordstream) en olie door OPEC)
Deze comment zocht ik! Het feit dat er niet wordt gepraat over de effecten van QE op inflatie is belachelijk. Wellicht dat de overheid dan toch invloed heeft op deze video's ;).
Thanks vvd (en cda)!
Bedankt voor de video. Ik miste wel wat extra aandacht voor het effect van het printen van geld op inflatie. Daarnaast denk ik dat een groot probleem ligt in ons huidige geldsysteem, wat m.i. geen intrinsieke waarde heeft. Vroeger was er nog goud waar het geld zijn waarde aan ontleende, tegenwoordig is er niets dan onze massale mening dat deze briefjes waarde hebben.
Dit is niet waar wat je zegt. De ECB heeft wel degelijk een groot reserve, niet alleen van goud maar ook een mix van andere valuta's grondstoffen en assets die zorgvuldig worden gemanaged om een waardedaling tegen te gaan. Dit is dus niet gebaseerd op gebakken lucht, maar voor 84% terug te leiden naar goud. (bijv eur > usd > federal reserve gold trust)
@@stckd Nee als geld gelinkt is aan goud, dan had je ook geen inflatie van slechts 2%, dan heb je deflatie = alles wordt juist goedkoper. Bij deflatie dan straf je de schuldenaar, want zijn schuld wordt door de jaren heen meer waard, daarbij beloon je de spaarder. Bij inflatie straf je de spaarder en beloon je de schuldenaar, want zijn schuld wordt minder waard. En wie is de grootste schuldenaar in Nederland... ? De overheid
@@stckd Is het niet zo dat door toedoen van president Nixon in '71 de dollar niet langer gedekt is door goud?
@@stckd ecb heeft idd uiteraard assets op de balans, maar deze dekken zeerzeker het geldsysteem niet. Nooit zo geweest ook. Tot aan ‘71 werd de us$ direct gedekt door goud, en andere valuta’s weer door de dollar, dit is al decennia niet meer zo en feitelijk is ons monetaire systeem dus wel degelijk letterlijk alleen gedekt door schuld en vertrouwen
@@stckd Als het geld gedekt is aan goud dan was 1 ounce goud nog steeds 20 dollar waard. (zoals in 1930 afgesproken was) Nu is 1 ounce goud rond de 1780 us dollar.
Hey dankje voor de info
Goed uitgelegd! Thx
De ECB kan de rente niet verhogen want dan vallen er teveel bedrijven om. Bedrijven die alleen nog overleven omdat de rente zo laag is.
Leuk allemaal...
Waarom blijft de maandloon voor de type functie die ik heb al jaren gemiddeld op hetzelfde niveau: tussen de 1900 à 2200 bruto.
Gemiddeld inkomen is een *zéér* belangrijk aspect om te benoemen bij een gesprek over inflatie!
Dan moet je een nieuwe baan zoeken, je wordt opgelicht.
@@xstreamgamer-ib4nt ..De lonen stijgen al jaren niet/ blijven al jaren nagenoeg hetzelfde ongeacht werkgebied, iets vaker NOS kijken,
😂 blijf gamen 🎮..
Omdat heet zo goed gaat met de economie... We hebben al 30 jaar een waardeloze kapotte economie.
goede video weer, bedankt ! Ik zou graag wat willen zien over de situatie in oost europa. waarom zijn er altijd spanningen tussen oost en west, komt die oorlog? en waarom zitten we opeens met die migranten crisis aan de oost Europese grenzen.
Dank voor je tip!
Over die migrantencrisis heeft Vox een goede video gemaakt genaamd "Why the Belarus migrant crisis is different".
Het zou voor ons op korte termijn fijn zijn als de ECB wat doet, maar zoals gezegd gaat de inflatie omlaag. In de loop van 2022 gaan de brandstof prijzen weer omlaag (niet zo laag als voor corona) . De prijzen zullen weer dalen, maar niet terug naar voor corona. Dit komt omdat in de afgelopen tijd grondstoffen exceptioneel duurder geworden zijn ivm de klimaat crisis. Spullen die van bijv 1.50 naar 2.00 euro zijn gegaan zullen dan 1.70 worden. Het slimste is voor de ECB om alles zijn gang te laten gaan. Het zal niet makkelijk zijn voor iedereen, maar voor de toekomst zal het meer economische stabiliteit brengen
Als de inflatie omlaag gaat betekent dat niet dat de prijzen lager worden. Het enige wat gaat gebeuren is dat prijzen langzamer gaan stijgen, ze gaan niet weer dalen ga ik van uit
Ik dacht dat de ECB biljoenen bijgedrukt heeft. Miljarden zoals hier wordt gezegd is nog al een understatement. Het zal inmiddels al wel een biljard zijn. Duizelingwekkende bedragen, zelfs voor de NOS.
Goede video weer! Als volgend video idee zou ik graag het basisinkomen willen aandragen. Het potentieel hiervan, de wetenschap/onderzoeken erachter en hoever we nu zijn in Nederland.
Oke leuk en aardig maar wie gaat dat betalen? Ik zou eerder voor hoger minimumloon pleiten. En aan de slag gaan luilak.
Ik hou ook van jou maar als ik dat allemaal aan jou zou willen uitleggen had ik NOS niet gevraagd om het voor me te doen.
@@circuitbreaker8314 wie gaat dat betalen? Wat dacht je van die 240.000 ambtenaren die werkzaam zijn om die mensen waar jij een hekel aan hebt,luilakken zoals jij die noemt, in de uitkering houden door strenge participatie omdat ze dan zelf geen werk meer hebben.Wat het systeem van rondpompen van toeslagen en uitkeringen kost,daarvan kun je met gemak een basisinkomen introduceren.Ook jij als luilak krijgt bovenop je loon recht op dat basisinkomen, maar je luie hersens zijn te lui om hierover na te denken en ja,ik werk.
@@circuitbreaker8314 Een mogelijke manier om dit te bewerkstelligen is de Land Value Tax, ik zeg het in het engels want daar is meer informatie over te vinden op internet. Het is gebaseerd op een bepaalde economische theorie die Geoïsme heet. In goed artikel die dit uitlegt is de meerdelige uitzetting van Astral Codex Ten.
Informatieve video. Presentatrice hertje
Goede data visualisatie wederom! 👏🏼
Als je nog een spaarcentje heb, zet het in om je maandelijkse lasten te drukken. Zonnepanelen, elektrische of lpg auto, moestuintje, isoleren etc.. Als dit nog even door gaat is je spaargeld niks meer waard maar je investeringen juist meer..
Wauw yeah weer nieuwe uitleg
Lets go met deze video
Vergeet niet het meest belangrijke Omdat de Amerikaanse dollar de globale handelingen currency is
En ze hebben tijdens corona meer dan 60% van de nieuwe biljet geprint om hun economie te liften.
Waardoor de waarden van de reserve currency minder wordt.
Inflatie daalt niet
Dit is inderdaad een hele belangrijke.
Waarom wordt de dollar dan steeds meer waard als dit de oorzaak is? Juist de euro is zwak door het ECB beleid
@@StylishCasuall hier maak je een fout. De dollar wordt niet steeds meer waard, maar de dollar neemt steeds flink in waarde af. Het kan zijn dat de euro nog meer in waarde afneemt en dat daardoor de dollar alleen in waarde toeneemt in verhouding tot de euro. Wanneer de euro dus 10% van zijn waarde verliest en de dollar 8% (hypothetisch geval), dan wordt de dollar alleen meer waard ten opzichte van de euro. Heel belangrijk verschil dit.
Wat je zegt klopt niet, het printen van dollars heeft bijna geen invloed op inflatie. Dat komt omdat in principe al het 'geprinte' geld naar de beurzen gaat en het geld op de beurzen is een ander soort geld dan het geld op je bankrekening. Natuurlijk is het allemaal verbonden maar zoals de video zegt komt de inflatie vooral door dat de transport sector helemaal verstoord is en de vraag naar goederen en diensten juist enorm is gestegen.
Ik mis hier een beetje het feit dat er miljarden aan geld creatie plaatsvind door centrale banken. Waarde van geld is ook gebaseerd op schaarste.
Precies, dat is vele malen relevanter dan het feit dat de zandbank de olieproductie niet omhoog schroeft waardoor we tegen een energiecrisis aanhikken. Het jarenlang vrijwel oneindig bijdrukken van geld leidt tot de huidige inflatie. Dat geld is bijgedrukt om uit de kredietcrisis te komen. Deze video is misleidend door net te doen alsof het door wat anders komt.
7:06
Foutje, in Juli hadden we 3 zware nachtvorsten hier in Brazilie, de produktie duikelt naar beneden en de koffieprijs schiet omhoog.
@NOS op 3
Volgens mij hebben jullie een klein foutje over het hoofd gezien 1:21
'Aardappelen waren 15% goedkoper en je betaalt 9,6% meer voor je bier ...'
Als aardappelen 15% duurder zijn geworden, dan is dat niet hetzelfde als 'vorig jaar waren ze 15% goedkoper'
Van 100% naar 85% = Verandering van -15%
Van 85% naar 100% = Verandering van +17,64%
Een leuk extra voorbeeld is een broek die eerst € 100 kost, en eerst 10% duurder wordt, en dan 10% goedkoper. Hoeveel kost de broek nu?
10% bovenop 100 = 110
10% van 110 aftrekken = 99 ≠ de oorspronkelijke 100 ;)
Kunnen jullie een video maken over psychische problemen en wachttijden in de GGZ? Hoe het opgelost kan worden zeg maar? Want 2 jaar voor een behandeling wachten is ondertussen normaal. Terwijl je wel zo naar een dokter kan voor al je andere problemen
Hi Noah, dank voor je tip. We hebben in de zomer een special gemaakt over wachttijden in de GGZ, heb je die gezien? nos.nl/op3/artikel/2389290-nog-altijd-wachten-wachten-wachten-in-de-ggz-ervaar-hier-hoelang
Aangezien we het toch over geld en inflatie hebben. Misschien interessant om weer eens de crypto markt in te duiken in een explainer? Bijvoorbeeld over el Salvador dat BTC heeft aangenomen als legal tender om onafhankelijk te worden van de enorme inflatie op de dollar. Of over wat die crypto projecten nou eigenlijk doen. Denk dat veel mensen nog steeds denken dat het maar internet geld is en niet weten dat er hele projecten achter hangen met een missie en visie.
Heel het internet staat vol met filmpjes hierover, niet echt een zinnige toevoeging. Voorlopig hebben al die ‘missies en visies’ van die munten nog bar weinig opgeleverd trouwens (behalve heel veel speculanten en geld), dus eerst zien dan geloven. Er bestaat overigens al een NOS3 explainer over bitcoin
Ik mis een factor die naar mijn mening ook behoorlijk van invloed is op de prijsstijgingen... loonsverhogingen... deze werken door van het begin tot het einde van de keten.
Winst om het voortbestaan van bedrijven en dus werkgelegenheid te beschermen, moet tenslotte ergens vandaan komen, toch?
Ind. Hele leuke presentatrice
Een vraag die hier niks mee te maken heeft 😅 mogen wij weten wat de afkomst is van Salwa?
Kunnen we die sneltesten misschien nog van de belasting aftrekken? :')
We horen best veel zaken over ongelijkheid van vrouwen. Zouden jullie eens een video willen maken over ongelijkheid van mannen?
Inflatie to the moon🚀🚀🚀🚀🚀
Als je maar euro's blijft bij drukken zonder dat er waarde achter zit krijg je inflatie.
Vergeet niet te vermelden waarom de ECB en de FED de rente niet willen verhogen. Wanneer ze dat doen klappen er wereldwijd landen om. Kijk voor de grap maareens naar de staatsschuld van Amerika. Ze mogen dan wel een land zijn, maar ook landen moeten rente betalen. En wanneer de rente over je schuld hoger is dan je jaarlijkse belastinginkomsten = pretty big problem
Het probleem waarom ze de rente ook niet willen verhogen. Maar hoeveel inflatie gaat men tolereren? Gaat vooraal leuk worden voor de ECB.
Ik zeg altijd, minimumloon met inflatie mee laten gaan, uitkeringen en bijstanden loskoppelen van minimumloon. Met nog wat maatregelen en we lossen veel op.
Vorig jaar kreeg ik nog van de voedselbank.. we redde het net. Nu: door zuinig te leven 30 euro boven de voedselbankgrens en we gaan kopje onder door alle prijzen. En geloof mij, we leven zo zuinig mogelijk.. over een tijdje weer kijken of de voedselbank toch weer mag...
Kunnen jullie een video maken over de derde Wereldoorlog
Weet iemand wat ze op 0:45 zei?
Is het erg als ik toegeef de inhoud vd video totaal te missen met deze mevrouw? :-)
Vraag dus vooral WEL loonverhoging ivm inflatiecorrectie, ondanks dat dit het 'inflatiespook' aanwakkert. Zelfs voor arbeidsintensieve takken geldt nog steeds dat lonen maar een beperkt deel van de uitgaven van een bedrijf vormen. Een 5% loonstijging voor personeel zal dus nooit resulteren in een 5% prijsstijging, tenzij er door dat bedrijf wordt gesjoemeld.
Tijd voor #bitcoin. Door het beleid van de ECB hebben we nu zo'n hoge inflatie.
En ecb print beleid?
Dus de werkgever moet ook dik bijbetalen met salaris rtoch?
Wat een ongelooflijk slecht onderbouwde & subjectieve video, waar kan ik de bronnen vinden? Om even 1 voorbeeld eruit te halen. Er wordt beweert dat deflatie ongewenst is omdat mensen dan aankopen uitstellen, wat de economie zou schaden. Maar de CPI categorieën waarop deflatie gewenst is, zijn aankopen die niet uit te stellen zijn (voedingsmiddelen, huisvesting, vervoer). Ik begrijp dat vanuit de context van de video. inflatie als een overkoepelend probleem wordt benoemd. Maar wanneer de basis levensonderhoud 12,9% ~ 29,3% duurder wordt, maar het gemiddelde van de 14 categorieën er voor zorgt dat het inflatie cijfer op 7% uitkomt. Dan ontstaat er toch een scheef beeld van de realiteit? Ben ik nou echt de enige die hier zo naar kijkt? Zeker wanneer je er rekening mee houd dat de impact van 12,9% ~ 29,3% op een gezin dat 90% van hun inkomen aan deze 2 categorieën uitgeeft, anders is dan op een gezin voor wie dit slechts 60% van hun inkomen is.