Is het bij Robin huidskleur of is de combinatie ring in de neus, blauw haar en grote bril ook van invloed? Ze ziet er vrij uniek uit en 'uniek' doet AI minder goed.
Hi! Het college voor de rechten van de mens heeft geoordeeld dat het wél gaat om ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Dit is voor het eerst dat iemand erin is geslaagd algoritmische discriminatie aannemelijk te maken, schrijven zij. Zie: www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/eerste-keer-vermoeden-van-algoritmische-discriminatie-succesvol-onderbouwd
@@nosop3 Hebben jullie dit zelf gelezen? Want het gaat slechts om een vermoeden, die mocht worden onderbouwd met algemene gegevens. "Bestaand academisch onderzoek toont aan dat gezichtsdetectiesoftware over het algemeen slechter presteert op personen met een donkere huidskleur." Omdat een vermoeden en bestaand onderzoek samen voldoende worden geacht, is in dit geval de bewijsplicht omgedraaid; de Universiteit is schuldig tot onschuld bewezen is. M.a.w. de lat is tamelijk laag gelegd voor de bewijslast en die lat is overwonnen. Dit doet overigens weinig af aan het punt dat gemaakt wordt; AI kent een bias vanwege de input. Goede video.
@@nosop3 wat knap, dan zal het ook niet voor het laatst zijn 😊. Dus de stelling is dat je zo'n pctje alles kunt leren maar het verschil tussen wit en zwart is lastig grijs gebied.
@@nosop3 Weet nie of jullie het weten maar AI ziet donkere mensen gewoon niet, Het is veel moeilijker omdat de AI geleert is om niet de focusen op zwarte dingen in de achtergrond of donkere plekken, Zodat het altijd op je witte kop focust,
@@nosop3 in het bericht staat dat na onderzoek blijkt dat het software niet discrimeneerd en haar logbestanden niet veel anders zijn dan die van de rest. Volgens haar feiten doet hij dit wel. Moet maar eens goed onderzocht worden dan!
Wat een goede, genuanceerde uitleg. Ik heb zelf kunstmatige intelligentie gestudeerd en het stoort me hoe weinig kennis er is over de limieten en grenzen van AI's bestaat. Ik vind het goed dat jullie de ethische kant (wie is er schuldig als de ai iets verkeerd doet) laten zien. Had verder alleen nog wel een stukje over filosofie (wat is überhaupt kennis) nog wel willen zien, denk dat dat ook zeer relevant is. Maar zeker een van de betere videos over dit onderwerp :)
Zeker mee eens, ik studeer ook ki en wilde eigenlijk hetzelfde zeggen. Daarnaast ben ik het ook zeker eens met dat er nog iets van epistemologie in had gekund: kort het verschil tussen correlatie en causaliteit uitleggen had de video nog een stuk sterker gemaakt
Wij denken idd in ki, en stoppen dan onze logica in algo,s, maar er is ook een Ni , natuurlijke intelligentie en dat verstoren we. Er zijn onderzoeken die duidelijk laten zien dat zelfs een draailamp, een peer natuurlijk intelligentie laat zien. Men plaats de peer in een hanglamp, in een donkere kamer en na mate de tijd richt het licht zich enigszins naar de plant in de hoek, of de 30 drones die geen algo, samen deelden maar wel ineens samen begonnen te manoeuvreren in de zelfde richting, een computer die buiten om het geleerde uit het niets nieuwe competenties toont. Het gaat ons alleen te langzaam. We zijn ons niet altijd bewust van het feit dat alles leeft en wij maken alles vanuit aardse recourse waarvan we zelf ondekt hebben ergens in de tijd wat voor voordelen deze materialen hebben, zo is koper een goede geleider, koper wordt in de natuur gemaakt, met natuurlijke intelligentie, echter begrijpen wij deze taal niet en vertalen het naar onze mensen logica naar kunstmatige intelligentie met de normen en waarde van wie dat gedeelte algo schrijft. Zo ook met wiskunde dat zou de taal van de natuur zijn, tot we op berekeningen stuiten die niet te berekenen zijn, dan wordt het weg gebagatelliseerd. De natuur kent niet onze logica..
Wederom een TOP uitleg Devran! Wat blijft dit toch een goed kanaal. Dank aan jou en alle medewerkers voor alle duidelijke informatie dit jaar. Op naar 2023!
Hahaha 100% met je eens. Z'n eerste ging volgens mij over Oekraïne. Gelijk een heel belangrijk en zwaar thema. Ik had ook mn twijfels toen. Maar deze gozer is belachelijk spontaan, grappig en helder!
Weet je wat spannend is. Dit filmpje is met 1 jaar oud al enorm achterhaald. De ontwikkelingen in 1 jaar zijn gestoord. Ik zou eigenlijk een jaarlijkse update willen zien. Wan we hebben nu lopende robots met ai die kunnen praten en dingen kunnen oppakken en begrijpen wat je bedoeld. Kijk maar eens naar: Figure Status Update - OpenAI Speech-to-Speech Reasoning Veel dingen die ze hier zeggen dat ai niet kon kan ai 1 jaar later wel. HET ONTWIKKELD ZO RAZENDSNEL!
Wat een goede presentator ! Ik begrijp dat AI overfit kan zijn en enkel kan werken in specifieke gevallen en minder in meer generieke gevallen. Dit geldt voor alle doorsneden en labels en ook de labels die niet zichtbaar zijn voor ons mensen. Dus man/vrouw of donker/licht is iets wat wij herkennen maar er zijn vast veel meer labels te bedenken waarvoor het minder goed werkt. Een zware vrouw als voorbeeld nemen vind ik iets te simpel want het kan net zo goed minder goed werken voor iemand met een baard of een oud persoon of bij bepaalde specifieke omstandigheden dus iemand met een te snelle telefoon of een te langzame telefoon.
Super interessant! Ik vind de opmerking van Robin 9:00 min ook echt sterk. Ik zit de in industriële automatisering. De opmerking dat de computer het fout heeft met een crash krijg ik veel te horen als excuus. Het programma is zo goed als de programmeur slim is.
Bij de kritiekpunten mis ik nog de discussie over auteursrecht op de kunstwerken die worden gebruikt om de AI kunst te leren maken. Er wordt kunst gebruikt om daar nieuw werk van te maken, maar dat is niet goed geregeld voor de kunstenaars wiens werk gebruikt wordt in de databases; hun auteursrecht wordt geschonden (nog los van het feit dat AI een bedreiging kan zijn voor hun werk).
11:42 dat valt eigenlijk wel mee als je kijkt wat je er nu al mee kan. En dat het ook besparend kan werken als ingewikkelde vragen er snel mee kunnen worden opgelost.
Vraag aan ChatGPT: Is 180.000 kg co2 veel uitstoot en hoe kan je dat vergelijken met de uitstoot in Nederland? Antwoord: Als we kijken naar de totale uitstoot van CO2 in Nederland, dan was deze in 2020 ongeveer 191 miljoen ton. Als we deze cijfers gebruiken als referentie, dan zou 180.000 kg CO2 ongeveer 0,09% van de totale uitstoot van Nederland zijn. Dit betekent dat 180.000 kg CO2 relatief weinig is in vergelijking met de totale uitstoot van Nederland.
Ja dat dacht ik ook. Maar we moeten wel kijken als we nog grotere systemen gaan maken, hoe we dan de uitstoot tot een minimum houden. Dit kan misschien met analoge computers, die erg geschikt zijn voor neurale netwerken (zie video Veritasium)
“We moeten eerst bepalen in wat voor wereld we willen leven, dan welke techniek we daarvoor in willen zetten” (en dus niet andersom) Prachtige zin die Danny Mekic 10 jaar terug op een bijeenkomst over AI van ‘Pakhuis de Zwijger’ uitsprak... Als het over AI & technische ontwikkelingen gaat, komt deze zin altijd direct naar boven. Helaas zien we het vaak andersom. Waar AI en techniek ineens het doel worden ipv het middel. Algoritmes die draaien, zonder echt goed getest te zijn en andere problematiek, die jullie mooi aanstippen in deze video. Vooral de (onbewuste) biases, die aangestipt worden, vind ik hierin reuze interessant. Die zitten nl, vaak zonder dat we het doorhebben, verweven in alle informatie die we erin stoppen. En vervolgens ook weer in, hoe we kijken naar de output. Complexe materie, super helder en fijn uitgelegd!! Thnx 🙏🏻 Toffe content!!
Het is wel jammer dat er niet gesproken is over één van de andere ethische zaken: De gehypte AI's (met de kunst of het schrijven) maken dus gebruik van werk van anderen, maar daar hebben die mensen niet echt toestemming voor gegeven. Dus het is een soort van diefstal, vooral voor mensen die geld verdienen aan dit soort zaken, zoals kunst. Dan kan je een model trainen op wat zij maken en dan zelf nieuwe dingen genereren in hun stijl, zonder dat die mensen beloond worden voor hun werk.
Naast het feit dat er inderdaad meer witte gezichten zijn dan donkere op het internet vind ik het ook belangrijk om te melden dat het in het algemeen ook moeilijker is voor computers om donkere kleuren te onderschieden. Hiernaast is ai vaak ook erg slecht als het aankomt op grotere/volle baarden, brillen, tatoos en andere niet erg frequent voorkomende dingen op het gezicht
Het toeslagenschandaal is een goed voorbeeld van wat er mis kan gaan. Dat de afhandeling niet opgang komt is simpel weg de complexiteit wanneer je het aan een machine over laat.
Gaan jullie nog aan de slag met de onethische kant van A.I.? Mede door de grote data scrape waarin ze afbeeldingen en beschermd werk zonder het consent van de maker gebruiken? A.I staat bekend om het "'stelen"' van verschillende werk waardoor het nu mogelijk is om deze Lensa afbeeldingen te kunnen maken. Echter zijn er al in verschillende gevallen werk van andere artiesten zonder toestemming getraind om een specifieke artwork te maken in die stijl. Zo zijn er ook verschillende handtekeningen op Lensa afbeeldingen ontdekt die daadwerkelijk waren van de echte maker van het artwork.
Ik gelof niet dat (de meerderheid van) banen kunnen volledig worden geautomatiseerd. Gewoon de werktuigen gaan beter worden, zodat de werk uiteindelijk minder kracht/manuele werk of zaaie, herhaalende taken heeft. Voor het ontwerpen, controleren en speciale gevallen behandelen zijn er nog steeds mensen nodig
Het kan inderdaad maar 1 ding maar als dat ding is "maak deze zin af" dan krijg je dus chatgtp en die task is echt super super handig voor heeeeeeel veel dingen. En de andere task van maak een plaatje dat op xxx lijkt is ook heeeeeel handig.
8:40 Dit is niet waar: Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee AI-ontwikkelaars te maken hebben, is het verzamelen van representatieve data. In de database van AI worden vooral witte en zwarte mensen opgenomen, terwijl mensen met blauw haar vaak worden overgeslagen. De reden hiervoor is dat het verzamelen van data over mensen met een andere haarkleur een veel groter probleem is. De meeste AI-ontwikkelaars zijn afhankelijk van openbare data, maar er zijn maar weinig openbare datasets die representatief zijn voor mensen met blauw haar. Ook is het lastig om deze data te verzamelen, omdat het onmogelijk is om mensen met blauw haar te identificeren op basis van hun uiterlijk. Kortom, het verzamelen van data 'mensen' in de AI-database is geen proces waarbij rekening wordt gehouden met kleur.
Ha Benjamin, dat heeft er in dit geval niets mee te maken. Het college voor de rechten van de mens heeft namelijk geoordeeld dat het wél gaat om ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Dit is voor het eerst dat iemand erin is geslaagd algoritmische discriminatie aannemelijk te maken, schrijven zij. Zie: www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/eerste-keer-vermoeden-van-algoritmische-discriminatie-succesvol-onderbouwd
@@nosop3 Bedankt voor je reactie. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Echter kijk ik er niet van op dat mensen met blauw haar, blauwe wenkbrauwen, een bril, neus piercing, en grote oorbellen niet snel herkend worden. Deze combinatie is niet vaak voorkomend en daarom ook niet zo bekend in het systeem. Ik vind het dan ook onterecht dat deze vrouw er een punt van maakt.
Ik heb (een deel) van mijn internet pagina gemaakt met chatGPT. Ik heb zelf gelimiteerde kennis van HTML, dus dat ding was wel handig. Toch duurde het een paar uur om alles te krijgen zoals ik wou. Het heeft toch echt menselijke supervisie nodig.
Geen supervisie, maar een duidelijke textprompt heeft hij nodig. Zodra jij een duidelijke textprompt/opdracht geeft heeft ChatGPT geen supervisie nodig.
@@tyt889 Dit is niet helemaal waar. Hoewel de kwaliteit van de vraag belangrijk is voor de kwaliteit van het antwoord (again, garbage in garbage out), betekend dit niet dat een perfect gestelde vraag ook een perfect antwoord geeft. Zo heb ik persoonlijk veelvoudig meegemaakt dat chat GPT op uitermate simpele vragen compleet foute antwoorden geeft. Bijvoorbeeld de vraag welke president ouder was toen hij president werd. Dit eindigde uiteindelijk met chat GPT die beweerde dat 37 groter dan 64 is.
Zeer goede video. Mijn probleem persoonlijk met ai is dat het vaak onduidelijk is waar de data vandaan komt en of degene wiens data gebruikt wordt er toestemming voor heeft gegeven. Zo had op en gegeven moment bijvoorbeeld artstation (een soort portfolio website) de deuren open voor ai om alles te gebruiken, zonder ooit met een enkele artiest te overleggen. Dingen als dat is ook waarom er in de "art communities" best wat haat is richting ai
@@sownheard Niet waar. Alles wat je maakt heeft copyright en daar ben je de rechthebbende persoon over. Ik durf te wedden dat jij niet aan beschermd materiaal durft te zitten van je favoriete artiest. Of de nieuwste film durft te uploaden naar TH-cam. Niet alles dat op het internet staat en publiekelijk online staat is toegangelijk voor iedereen. Zelfs portfolio websites als behance geven je een functie om werk te beschermen tegen copyright inbreuk.
Een donkere huidskleur geeft minder "contrast", als je dan een goedkope camera gebruikt of als er te weinig licht is, dan herkent een AI gezichtskenmerken niet goed. De dataset is natuurlijk ook van invloed, maar de oorzaak van het probleem is breder dan alleen de dataset die is gebruikt!
mis het beetje de toevoeging over de volgende versie die eigenlijk ook al bijna af is, deze is namelijk veel geavanceerder terwijl deze vorm al super veel kan bij ChatGPT. Verder zeer informatief weer! top!
"supervised learning" is wanneer je het antwoord al weet ja. "Unsupervised" is wanneer je de AI gewoon een bak data geeft zonder goed antwoord. En je hebt ook nog allemaal combinaties voor verschillende toepassingen. De supervised learning kan gewoon heelveel computer tijd schelen, ook nu nog met onze veel sneller computers dat 10 jaar terug.
Ik denk dat de CO2 uitstoot van het trainen van de AI wel meevalt eigenlijk. Natuurlijk moet dit op een minimum gehouden worden, maar ik denk dat de wereld veel meer profijt van ChatGPT heeft dan dat ze last heeft van de uitstoot van ChatGPT Maar ook hiervoor zijn interessante ontwikkelingen, zoals analoge computers die veel minder stroom gebruiken en uitermate geschikt zijn voor neurale netwerken
Ik help Ai graag met zijn opkomst, zolang het maar zodanig gereguleerd blijft dat ik mijzelf vrij kan blijven voelen. Ik kijk uit naar een chatgpt variant als Siri of Google assistent. Chatgpt gerelateerde Ai is gewoon hetzelfde als wat de mobiel toen was. Embrace it, learn to live with it… and deal with it ❤
@@nosop3 dat klopt, maar de laatste tijd zijn er steeds meer ontwikkelingen, zie rentestijgingen, stagnerende / dalende huisprijzen, overbieden dat minder voorkomt. Ben benieuwd wat al deze ontwikkelingen zijn en wat we de komende tijd wellicht nog kunnen verwachten. Daarnaast is het ook interessant om de verschillen in de huizenmarkt tussen het westen en de andere delen van het land verder toe te lichten. Als laatste is de veranderende huurmarkt, of het effect van de stijgende rente op de huurmarkt ook een interessante invalshoek. Ben erg benieuwd naar jullie perspectief hierop. Verder echt topvideos, dank jullie wel!
Ik had een tijdje geleden voor school een onderzoek gedaan naar of mensen door AI gegenereerde teksten kunnen onderscheiden van echte. Eigenlijk niet. Veel mensen gingen kijken naar kleine grammaticale foutjes, maar mensen maken die ook! De AI maakt juist minder fouten dan de gemiddelde mens
Da's interessant! We vinden zelf de 'echte' teksten van Devran in deze video wel een stuk natuurlijker dan die van ChatGPT. Maar hey, AI blijft leren... 🤷
@@nosop3 Ja klopt, als je er goed naar kijkt kan je het wel onderscheiden ChatGPT is ook niet gemaakt om Nederlands te kunnen, vaak was het resultaat beter als we hem vroegen het in het Engels te zeggen en dan het met een andere AI (DeepL) te vertalen naar het Nederlands
Veel van de problemen die genoemd zijn liggen gewoon fundamenteel verweven in ai en kunnen dus niet perce verholpen worden. Het daardoor dus op zo een manier geïmplementeerd worden dat er geen hinder wordt ondervonden van de zwakheden van ai
Fijn deze uitleg! Mooi dat er ook goede dingen bereikt kunnen worden met AI. Daar was ik eerder nog niet van overtuigd. Tegelijkertijd blijf ik het ergens iets griezeligs vinden dat computers steeds meer gaan overnemen. Ik vraag me af of mensen er niet steeds dommer van gaan worden en of mensen nog wel gaan vertrouwen op hun eigen kennis. Nu al zie je soms dat mensen bijvoorbeeld een simpele som op hun rekenmachine op de telefoon doen, omdat die het niet fout kan hebben, en ik verwacht toch een beetje dat dat effect versterkt wordt en we in het algemeen vaker gaan zien dat we veel meer afhankelijk worden van de AI. Zoals een collega van mij laatst mooi zei: "AI, de grootste vooruitgang en tegelijkertijd onze ondergang". Ik hoop dat hij geen gelijk gaat krijgen.
@FnnElm Idd mensen zien alleen de voordelen van deze technologische ontwikkellingen. Tot ze erachter komen dat over 10 jaar 80% van de digitale werk markt thuis op de bank komt te zitten. En er nog alleen essentiële banen over zijn die direct in contact staan met mens, o.a brandweerman, politieagent, verpleegkundige. De mens maakt zich zelf compleet ''obsolete"' door deze vooruitgangen.
Heel ons leven passen we aan door alles digitaal te maken, door uiteindelijk onzelf te laten vervangen voor A.I bots die het werk automatisch gaan doen.
Lieve NOS op 3, Goede uitleg over AI. Ik heb eigenlijk nog 1 vraag die nergens echt goed wordt beantwoord: hoe zit het met het auteursrecht? ChatGTP scrapete allemaal informatie van het internet om er vervolgens teksten van te maken met eigenlijk het betere knip- en plakwerk. Maar teksten die vallen onder het auteursrecht mogen niet zomaar gekopieerd worden. Mag een AI dit wel? Of is de eindgebruiker verantwoordelijk? (Zoals in jullie filmpje met een Teslabestuurder die ook verantwoordelijk is). Dat laatste zou ook moeilijk worden, want de AI laat niet meer zien waar het vandaan komt. En dan mag je deze bot eigenlijk nergens meer voor gebruiken. Of als het wel mag: is dat wel eerlijk? Er verdienen mensen veel geld met dit soort AI toepassing en de makers van fotos, teksten of tekeningen verdienen er niets meer mee. Hoe zit dit? Of is het auteursrecht gewoon toe aan een flinke update?
Chatgpt3 gebruikt geen knip en plak werk. Het leert welke combinatie van woorden veel voorkomen en in welke context dat is. Dus het knipt en plakt geen letterlijke tekst maar leert hoe taal is opgebouwd. Het kan dus wel de zelfde zinnen produceren uit een boek als deze voorkomen in andere teksten. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat het in dat opzicht net zo is als mensen. Wij leren namelijk ook welke combinaties van woorden in een specifieke context moeten gebruiken door middel van veel te lezen.
Zoals in de video wordt gezegd: AI is per definitie niet creatief. Dat vindt ik een groot verschil tussen leren van een tekst hoe een mens het doet en hoe een AI het doet. Een AI heeft geen tekstbegrip, geen creativiteit, en voegt dus nooit iets van ‘zichzelf’ toe. Een mens echter kan wel creatief zijn (de ene keer creatiever dan de andere keer) maar een mens kan ook echt iets van zichzelf toevoegen. Een mens kan bijvoorbeeld totaal nieuwe woorden bedenken: een AI niet.
Er recht geen auteursrecht op de meeste teksten online, al helemaal niet als het om feiten gaat. Net als dat wij zelf een feit of een tekst kunnen opschrijven in onze eigen woorden zonder in de problemen te komen mag AI dit ook gewoon doen. Betreft auteursrecht voor gegenereerde afbeeldingen, hier is het een stuk moeilijker te zeggen. Maar als je er goed over nadenkt is de manier hoe een AI "geïnspireerd" wordt niet heel anders van hoe een mens dit wordt. Dus mijn voorspelling is dat ook hier geen auteursrecht problemen mee zijn.
In dat geval zou je ook moeten definiëren wanneer een werk gekopieerd is en wanneer niet. Een AI ziet niet het werk van een bepaalde kunstenaar en besluit dat na te doen, het maakt een compleet nieuw kunstwerk op basis van heel veel data waaruit de AI heeft geleerd hoe bepaalde dingen eruit zien. Dat nieuwe kunstwerk kan dan lijken op die kunstenaar terwijl het kunstwerk zelf niet is opgebouwd uit zijn kunst maar het alleen als voorbeeld heeft gebruikt. Dan heb je ook nog een probleem als meerdere copyright schendingen in één kunstwerk worden gevonden, want hoeveel kunstenaars moet je hebben "gekopieerd" tegelijkertijd voordat het niet meer op die originele kunst gaat lijken?
@@mikekoeroe5702 ligt eraan wat je creativiteit noemt. Zoals je het hier definieert klopt het niet helemaal. Omdat een taal-model patronen kan herkennen in taal kan het wel degelijk nieuwe woorden verzinnen. Zo heb ik bijvoorbeeld GPT3 gevraagd om een nieuw woord te verzinnen. Dit is wat er uit komt: Hmmm, laten we kijken... hoe zou "sproink" klinken als een nieuw woord? Sproink zou misschien een kleine, schattige en sprongetje maken kunnen betekenen, zoals een konijn of een kat die een kleine sprong maakt. Of misschien zou sproink kunnen betekenen dat iemand of iets snel en vrolijk beweegt, zoals een kind dat speelt of een vogel die vliegt. Het kan ook een verb zijn, zoals "ik sproinkte naar de andere kant van de kamer" of "de vogel sproinkte van tak naar tak". Ik ben benieuwd wat jij ervan zou kunnen maken!
I had a lesson on AI and fairness through uni once. Most important lesson: before making statements about how fair/unfair it is, first make sure you have your definition of fairness. Do you want it to: - be the same output for otherwise same input? That might amplify real world bias, because e.g. in a hiring situation, a black woman might have gotten less tech job oportunities than a white man so going by just qualification often the latter is more "qualified" for same talent/aptitude - result of equal proportions for different population groups. (E.g. there is the same proportion of black women and white men who are talented in tech as in the general population, so having different proportions in the output is biased) That might mean that you do need to take into account race, gender, etc. to counteract societal bias There's no one-size-fits-all solution which is better but it needs to be a concious choice
In the example of the video: - should the ideal training set reflect the proportions of the general populations or expected users? - or should it acknowledge that dark features might be more difficult to recognize and therefore have a _higher_ proportion of black faces than the population?
Ik begrijp wat ik heb gezien maar toch.. ik vind het een enge ontwikkeling. Waarschijnlijk te veel films gezien maar ik denk altijd:” Jules Verne was ooit ook eens een bizare fantasie..”
Een mens is eigenlijk net een computer, je neemt informatie tot je op en daarmee vorm je normen en waarden en leer je dingen doen. Als je al die zelfde informatie in een ai bestuurde robot stopt is er eigenlijk vrij weinig verschil.
Interessant onderwerp, ik wist er al van en heb al met ChatGPT gespeeld, vooralsnog zijn de toepassingen aardig beperkt maar ik ben vooral benieuwd wat er gaat komen op AGI gebied.
@7:54 Haar situatie heeft hoogstwaarschijnlijk NIETS te maken met discriminatie, maar dat haar camera te slecht is en het beeld te donker zodat geen enkele software een contrast ziet. Dat is geen limiet van AI, maar een limiet van natuurwetten. Hedendaags is er zoveel data dat als een machine learning engineer niet met andere huidskleuren kan rekening houden dan gewoon incompetent is. Het echte probleem is gewoon de natuurkunde en beperkingen van je cameras. @11:40 Maar 76 huizen? Heb je enig idee hoeveel stroom conventionele fabrieken gebruiken? Dan hebben we het over duizenden, en dat elke dag. Ga maar eens bij een hoogoven kijken, of een auto assemblage of een data center.
Het college voor de rechten van de mens heeft in dit geval geoordeeld dat het wél gaat om ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Dit is voor het eerst dat iemand erin is geslaagd algoritmische discriminatie aannemelijk te maken, schrijven zij. Zie: www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/eerste-keer-vermoeden-van-algoritmische-discriminatie-succesvol-onderbouwd
@@nosop3 Maar ik lees dat dit een tussenoordeel is en er een vermoeden is uitgesproken toch geen harde uitspraak? Ze hebben namelijk ook nog 10 weken om aan te tonen dat het ergens anders door komt.
Kunnen jullie een aflevering maken over solar storms zoals de Carrington Event of de storm die de aarde vorige jaar miste met 9 dagen. Als dat gebeurt en alles straks digitaal is… zijn wij screwed?
In principe ben ik niet tegen het gebruik van AI. Op heel veel vakgebieden brengt het enorm goede dingen, bijv in de wetenschap en in efficiëntie van bepaalde zaken. Ik ben persoonlijk wel van mening dat we moeten nadenken wat we wel en niet door AI willen laten doen. Ik ben er zelf niet zo fan van als mensen die echt een passie hebben voor hun werk, moeten gaan concurreren met computers, en ik ben wel een beetje bang dat we die kant opgaan.
OpenAI heeft nu veel restricties op ChatGPT gezet, waardoor deze nu in vergelijking met de 1ste 2 weken na release veel minder kan en minder indrukwekkend is. In de 1ste dagen na release had ik vaak zoiets van hoe kan die dit in godsnaam nou doen ??
Zeker waar, De mensen die het vroeg hebben ervaren konden veel meer. De restricties zijn zo gegroeid dat ik het persoonlijk minder interessant vind en het meer als een standaard chat bot zie zoals google. De eerste weken gingen vrij ver doordat mensen vragen stelde over hoe zo bijvoorbeeld molotof cocktails konden maken etc. Dus ergens was het misschien wel nodig.
13:30 AI kan je nergens bij helpen omdat het altijd een kunstmatig intelligente het is en zal blijven een voorbeeld wij maken AI vinden ze uit hoe het werkt zonder ons is het stekker er uit als die het slecht doet en een betere maken/uitvinden en als die eenmaal zonder ons kan wat gaan wij dan doen ? de hele dag bankhangen ofzo als we AI echt overal gaan inzetten doen wij juist helemaal niks dat is het slechte eraan en hoe kan dat dan komen, omdat wij AI hebben uitgevonden.
Jammer dat er niet wordt ingegaan op de AI generated art zoals anderen al zeggen. Toch behoorlijk krom dat er allerlei artists hun werk wordt gejat en in die datasets wordt gestopt zonder dat ze daar compensatie voor krijgen. Het is een behoorlijk groot ding in de artistieke wereld op dit moment. Gemiste kans om ook deze schaduwzijde te belichten
Hoi Tom, goed punt. Hier is zeker veel discussie over. Toch kunnen we niet álles in deze video belichten. We noemen een aantal schaduwzijden, maar deze discussie hebben we voor nu achterwege gelaten. Maar we houden de ontwikkelingen in de tussentijd natuurlijk wel in de gaten, wie weet komen we er later nog eens op terug.
Daarbij is het veel gevaarlijker dat de ongelijkheid doorgaat in de wetenschap. En dus daadwerkelijk de gezondheid van mensen in gevaar brengt. Mensen met een andere huidskleur dan jij. Misschien kun je daar iets langer bij stilstaan.
10:47 dus ergens heeft iemand eennfout gemaakt want de programeur had op ze minst moeten weten wat de code doet. (Kunstmatige intelligentie is in de basis nog altijd code die geschreven is)
AI kan ook best gevaarlijk zijn. Het klinkt als een dystopian future, maar als AI intelligentie kan herkennen, bijvoorbeeld door onderscheid te maken tussen mensen, apen e.d., hoe lang duurt het dan voordat de AI menselijke fouten ziet en concludeert dat de computer zelf slimmer is dan mensen en daarom belangrijke keuzes niet meer aan ons vertrouwt? Super interessante, maar ook enigszins eng discussiepunt.
Wil de AI de mens wegcobcurreren, dan moet het overlevingsdrang hebben. We weten echter niet erns waar overlevingsdrang vandaan komt of waar het precies in de hersenen gelokaliseerd is. Dat AI intelligenter wordt dan de mens is niet zo moeilijk. De gemiddelde intelligentie is 100 iq punten. Dat stelt niks voor. Maar om overlebingsdrang en zelfbewustzijn te creëren, dat is een stuk lastiger. Daar gaan nog wel 1000 of meer jaren overheen. En ja, dan is de mens gezien.
6:21 daar heb je het echt wel mis we kunnen best veel data verzamelen hoe dan ? Als we veel om ons heen kijken wat er om ons heen gebeurt en door veel te lezen en doordat wij nieuwe dingen elke keer uitvinden en niet de robot door wie is de auto en vliegtuig uitgevonden juist de mens en niet de robot zo verzamelen wij meer data dan de robot die weet niet dat dat uitgevonde werd in 1900 en wij wel
Én het probleem van plagiaat. Een AI zoals ChatGPT scant het hele internet, wat betekent dat teksten, kunst en andere uitingen met auteursrecht klakkeloos gebruikt worden voor de training. Misschien niet terug te zien in de dingen die ChatGPT uitspuugt, maar het is dus wel gebruikt.
Is het bij Robin huidskleur of is de combinatie ring in de neus, blauw haar en grote bril ook van invloed? Ze ziet er vrij uniek uit en 'uniek' doet AI minder goed.
Hi! Het college voor de rechten van de mens heeft geoordeeld dat het wél gaat om ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Dit is voor het eerst dat iemand erin is geslaagd algoritmische discriminatie aannemelijk te maken, schrijven zij. Zie:
www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/eerste-keer-vermoeden-van-algoritmische-discriminatie-succesvol-onderbouwd
@@nosop3 Hebben jullie dit zelf gelezen? Want het gaat slechts om een vermoeden, die mocht worden onderbouwd met algemene gegevens. "Bestaand academisch onderzoek toont aan dat gezichtsdetectiesoftware over het algemeen slechter presteert op personen met een donkere huidskleur." Omdat een vermoeden en bestaand onderzoek samen voldoende worden geacht, is in dit geval de bewijsplicht omgedraaid; de Universiteit is schuldig tot onschuld bewezen is.
M.a.w. de lat is tamelijk laag gelegd voor de bewijslast en die lat is overwonnen.
Dit doet overigens weinig af aan het punt dat gemaakt wordt; AI kent een bias vanwege de input. Goede video.
@@nosop3 wat knap, dan zal het ook niet voor het laatst zijn 😊. Dus de stelling is dat je zo'n pctje alles kunt leren maar het verschil tussen wit en zwart is lastig grijs gebied.
@@nosop3 Weet nie of jullie het weten maar AI ziet donkere mensen gewoon niet, Het is veel moeilijker omdat de AI geleert is om niet de focusen op zwarte dingen in de achtergrond of donkere plekken, Zodat het altijd op je witte kop focust,
@@nosop3 in het bericht staat dat na onderzoek blijkt dat het software niet discrimeneerd en haar logbestanden niet veel anders zijn dan die van de rest. Volgens haar feiten doet hij dit wel. Moet maar eens goed onderzocht worden dan!
Wat een goede, genuanceerde uitleg. Ik heb zelf kunstmatige intelligentie gestudeerd en het stoort me hoe weinig kennis er is over de limieten en grenzen van AI's bestaat. Ik vind het goed dat jullie de ethische kant (wie is er schuldig als de ai iets verkeerd doet) laten zien. Had verder alleen nog wel een stukje over filosofie (wat is überhaupt kennis) nog wel willen zien, denk dat dat ook zeer relevant is. Maar zeker een van de betere videos over dit onderwerp :)
Thanks, we doen ons best!
er is meer dan genoeg kennis, maar dat wordt niet vrijgegeven door de elites. die willen het maximale uit de moderne slaaf (jij en ik) persen.
Zeker mee eens, ik studeer ook ki en wilde eigenlijk hetzelfde zeggen. Daarnaast ben ik het ook zeker eens met dat er nog iets van epistemologie in had gekund: kort het verschil tussen correlatie en causaliteit uitleggen had de video nog een stuk sterker gemaakt
Wij denken idd in ki, en stoppen dan onze logica in algo,s, maar er is ook een Ni , natuurlijke intelligentie en dat verstoren we. Er zijn onderzoeken die duidelijk laten zien dat zelfs een draailamp, een peer natuurlijk intelligentie laat zien. Men plaats de peer in een hanglamp, in een donkere kamer en na mate de tijd richt het licht zich enigszins naar de plant in de hoek, of de 30 drones die geen algo, samen deelden maar wel ineens samen begonnen te manoeuvreren in de zelfde richting, een computer die buiten om het geleerde uit het niets nieuwe competenties toont. Het gaat ons alleen te langzaam. We zijn ons niet altijd bewust van het feit dat alles leeft en wij maken alles vanuit aardse recourse waarvan we zelf ondekt hebben ergens in de tijd wat voor voordelen deze materialen hebben, zo is koper een goede geleider, koper wordt in de natuur gemaakt, met natuurlijke intelligentie, echter begrijpen wij deze taal niet en vertalen het naar onze mensen logica naar kunstmatige intelligentie met de normen en waarde van wie dat gedeelte algo schrijft. Zo ook met wiskunde dat zou de taal van de natuur zijn, tot we op berekeningen stuiten die niet te berekenen zijn, dan wordt het weg gebagatelliseerd. De natuur kent niet onze logica..
Dit jaar hebben jullie al het nieuws heel goed uitgelegd bedankt.
Mijn fav presentator! Op de laatste dag van het jaar…. Goed filmpje weer.
De beste wensen NOS
Jij ook de beste wensen!
Jullie maken echt toffe interessante content. Ga ik 2023 zo door!
Wederom een TOP uitleg Devran! Wat blijft dit toch een goed kanaal. Dank aan jou en alle medewerkers voor alle duidelijke informatie dit jaar. Op naar 2023!
Ik was was sceptisch toen Devan net begon maar wat heeft deze man mijn ongelijk bewezen. Complimenten Dev, top video weer.
Hahaha 100% met je eens. Z'n eerste ging volgens mij over Oekraïne. Gelijk een heel belangrijk en zwaar thema. Ik had ook mn twijfels toen. Maar deze gozer is belachelijk spontaan, grappig en helder!
“Dit is de wereld van AI en jij bent er BI” vond ik toch wel goed gevonden
@@martiendejong8857 Want het niveau van Martien de Jong is natuurlijk veel hoger.
Weet je wat spannend is. Dit filmpje is met 1 jaar oud al enorm achterhaald. De ontwikkelingen in 1 jaar zijn gestoord.
Ik zou eigenlijk een jaarlijkse update willen zien. Wan we hebben nu lopende robots met ai die kunnen praten en dingen kunnen oppakken en begrijpen wat je bedoeld.
Kijk maar eens naar: Figure Status Update - OpenAI Speech-to-Speech Reasoning
Veel dingen die ze hier zeggen dat ai niet kon kan ai 1 jaar later wel. HET ONTWIKKELD ZO RAZENDSNEL!
Wat een goede presentator ! Ik begrijp dat AI overfit kan zijn en enkel kan werken in specifieke gevallen en minder in meer generieke gevallen. Dit geldt voor alle doorsneden en labels en ook de labels die niet zichtbaar zijn voor ons mensen. Dus man/vrouw of donker/licht is iets wat wij herkennen maar er zijn vast veel meer labels te bedenken waarvoor het minder goed werkt. Een zware vrouw als voorbeeld nemen vind ik iets te simpel want het kan net zo goed minder goed werken voor iemand met een baard of een oud persoon of bij bepaalde specifieke omstandigheden dus iemand met een te snelle telefoon of een te langzame telefoon.
Weer heel goed uitgelegd, bedankt! Fijne jaarwisseling en een goed nieuwjaar.
Super interessant! Ik vind de opmerking van Robin 9:00 min ook echt sterk.
Ik zit de in industriële automatisering. De opmerking dat de computer het fout heeft met een crash krijg ik veel te horen als excuus.
Het programma is zo goed als de programmeur slim is.
Bij iets als ChatGPT speelt ook mee met welke data wordt gebruikt om de AI te trainen. Zoals wordt gezegd 'Garbage in, garbage out'.
Bij de kritiekpunten mis ik nog de discussie over auteursrecht op de kunstwerken die worden gebruikt om de AI kunst te leren maken. Er wordt kunst gebruikt om daar nieuw werk van te maken, maar dat is niet goed geregeld voor de kunstenaars wiens werk gebruikt wordt in de databases; hun auteursrecht wordt geschonden (nog los van het feit dat AI een bedreiging kan zijn voor hun werk).
Maak ik als mens inbreuk op auteursrecht als ik inspiratie opbouw van andere kunstwerken?
11:42 dat valt eigenlijk wel mee als je kijkt wat je er nu al mee kan.
En dat het ook besparend kan werken als ingewikkelde vragen er snel mee kunnen worden opgelost.
Vraag aan ChatGPT:
Is 180.000 kg co2 veel uitstoot en hoe kan je dat vergelijken met de uitstoot in Nederland?
Antwoord:
Als we kijken naar de totale uitstoot van CO2 in Nederland, dan was deze in 2020 ongeveer 191 miljoen ton. Als we deze cijfers gebruiken als referentie, dan zou 180.000 kg CO2 ongeveer 0,09% van de totale uitstoot van Nederland zijn. Dit betekent dat 180.000 kg CO2 relatief weinig is in vergelijking met de totale uitstoot van Nederland.
@@rijksenm01 dat werkt goed zeg.
Ja dat dacht ik ook. Maar we moeten wel kijken als we nog grotere systemen gaan maken, hoe we dan de uitstoot tot een minimum houden. Dit kan misschien met analoge computers, die erg geschikt zijn voor neurale netwerken (zie video Veritasium)
@@rijksenm01 dat klinkt idd goed, totdat je het percentage checkt en hij er met een factor 1000 naast zit omdat die niet snapt dat 1 ton = 1000 kg.
Ah de laatste aflevering voor 2022
Hihi ik kijk nu al uit naar de videos van 2023
Super mooi video weer
4:01 "AI is een vrije domme toepassing" ~ Geschreven door de AI
“We moeten eerst bepalen in wat voor wereld we willen leven, dan welke techniek we daarvoor in willen zetten” (en dus niet andersom) Prachtige zin die Danny Mekic 10 jaar terug op een bijeenkomst over AI van ‘Pakhuis de Zwijger’ uitsprak...
Als het over AI & technische ontwikkelingen gaat, komt deze zin altijd direct naar boven. Helaas zien we het vaak andersom. Waar AI en techniek ineens het doel worden ipv het middel. Algoritmes die draaien, zonder echt goed getest te zijn en andere problematiek, die jullie mooi aanstippen in deze video. Vooral de (onbewuste) biases, die aangestipt worden, vind ik hierin reuze interessant. Die zitten nl, vaak zonder dat we het doorhebben, verweven in alle informatie die we erin stoppen. En vervolgens ook weer in, hoe we kijken naar de output.
Complexe materie, super helder en fijn uitgelegd!! Thnx 🙏🏻 Toffe content!!
Het is wel jammer dat er niet gesproken is over één van de andere ethische zaken: De gehypte AI's (met de kunst of het schrijven) maken dus gebruik van werk van anderen, maar daar hebben die mensen niet echt toestemming voor gegeven. Dus het is een soort van diefstal, vooral voor mensen die geld verdienen aan dit soort zaken, zoals kunst. Dan kan je een model trainen op wat zij maken en dan zelf nieuwe dingen genereren in hun stijl, zonder dat die mensen beloond worden voor hun werk.
Naast het feit dat er inderdaad meer witte gezichten zijn dan donkere op het internet vind ik het ook belangrijk om te melden dat het in het algemeen ook moeilijker is voor computers om donkere kleuren te onderschieden.
Hiernaast is ai vaak ook erg slecht als het aankomt op grotere/volle baarden, brillen, tatoos en andere niet erg frequent voorkomende dingen op het gezicht
Het toeslagenschandaal is een goed voorbeeld van wat er mis kan gaan. Dat de afhandeling niet opgang komt is simpel weg de complexiteit wanneer je het aan een machine over laat.
Gaan jullie nog aan de slag met de onethische kant van A.I.? Mede door de grote data scrape waarin ze afbeeldingen en beschermd werk zonder het consent van de maker gebruiken? A.I staat bekend om het "'stelen"' van verschillende werk waardoor het nu mogelijk is om deze Lensa afbeeldingen te kunnen maken. Echter zijn er al in verschillende gevallen werk van andere artiesten zonder toestemming getraind om een specifieke artwork te maken in die stijl. Zo zijn er ook verschillende handtekeningen op Lensa afbeeldingen ontdekt die daadwerkelijk waren van de echte maker van het artwork.
Heerlijk man, uitkering dalijk van de overheid als robots alles overnemen. Dan kan ik volledig focussen op mijn eigen bedrijf & hobbies.
Interessant experiment: vertel mensen eens hoe hun baan (deels) geautomatiseerd zou kunnen worden, en kijk hoe erg ze het oneens zijn met je.
Ik gelof niet dat (de meerderheid van) banen kunnen volledig worden geautomatiseerd. Gewoon de werktuigen gaan beter worden, zodat de werk uiteindelijk minder kracht/manuele werk of zaaie, herhaalende taken heeft. Voor het ontwerpen, controleren en speciale gevallen behandelen zijn er nog steeds mensen nodig
Gekke collab! MKBHD x NOSOP3
NOS op 3 het beste YT kanaal 2022 in mijn opinie.
Kunnen jullie een video maken over de Twitter files? Het is een belangrijk onderwerp dat bijna volledig wordt genegeerd door de media
Het kan inderdaad maar 1 ding maar als dat ding is "maak deze zin af" dan krijg je dus chatgtp en die task is echt super super handig voor heeeeeeel veel dingen. En de andere task van maak een plaatje dat op xxx lijkt is ook heeeeeel handig.
8:40 Dit is niet waar:
Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee AI-ontwikkelaars te maken hebben, is het verzamelen van representatieve data. In de database van AI worden vooral witte en zwarte mensen opgenomen, terwijl mensen met blauw haar vaak worden overgeslagen.
De reden hiervoor is dat het verzamelen van data over mensen met een andere haarkleur een veel groter probleem is. De meeste AI-ontwikkelaars zijn afhankelijk van openbare data, maar er zijn maar weinig openbare datasets die representatief zijn voor mensen met blauw haar. Ook is het lastig om deze data te verzamelen, omdat het onmogelijk is om mensen met blauw haar te identificeren op basis van hun uiterlijk. Kortom, het verzamelen van data 'mensen' in de AI-database is geen proces waarbij rekening wordt gehouden met kleur.
Ha Benjamin, dat heeft er in dit geval niets mee te maken. Het college voor de rechten van de mens heeft namelijk geoordeeld dat het wél gaat om ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Dit is voor het eerst dat iemand erin is geslaagd algoritmische discriminatie aannemelijk te maken, schrijven zij. Zie:
www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/eerste-keer-vermoeden-van-algoritmische-discriminatie-succesvol-onderbouwd
@@nosop3 Bedankt voor je reactie. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Echter kijk ik er niet van op dat mensen met blauw haar, blauwe wenkbrauwen, een bril, neus piercing, en grote oorbellen niet snel herkend worden. Deze combinatie is niet vaak voorkomend en daarom ook niet zo bekend in het systeem. Ik vind het dan ook onterecht dat deze vrouw er een punt van maakt.
waar heb je dat overhemd gekocht makker?
Topvideo weer! Fan van jullie filmpjes
Ik heb (een deel) van mijn internet pagina gemaakt met chatGPT. Ik heb zelf gelimiteerde kennis van HTML, dus dat ding was wel handig. Toch duurde het een paar uur om alles te krijgen zoals ik wou. Het heeft toch echt menselijke supervisie nodig.
Geen supervisie, maar een duidelijke textprompt heeft hij nodig. Zodra jij een duidelijke textprompt/opdracht geeft heeft ChatGPT geen supervisie nodig.
@@tyt889 Dit is niet helemaal waar. Hoewel de kwaliteit van de vraag belangrijk is voor de kwaliteit van het antwoord (again, garbage in garbage out), betekend dit niet dat een perfect gestelde vraag ook een perfect antwoord geeft. Zo heb ik persoonlijk veelvoudig meegemaakt dat chat GPT op uitermate simpele vragen compleet foute antwoorden geeft. Bijvoorbeeld de vraag welke president ouder was toen hij president werd. Dit eindigde uiteindelijk met chat GPT die beweerde dat 37 groter dan 64 is.
Zeer goede video. Mijn probleem persoonlijk met ai is dat het vaak onduidelijk is waar de data vandaan komt en of degene wiens data gebruikt wordt er toestemming voor heeft gegeven. Zo had op en gegeven moment bijvoorbeeld artstation (een soort portfolio website) de deuren open voor ai om alles te gebruiken, zonder ooit met een enkele artiest te overleggen. Dingen als dat is ook waarom er in de "art communities" best wat haat is richting ai
Wettelijk is alles wat publiekelijk online staat toegankelijk voor iedereen.
Daarom gebruiken stock photo websites Watermarks.
Hier dacht ik ook gelijk aan. Hoopte dat Midjourney ook aan bod zou komen!
@@sownheard Niet waar. Alles wat je maakt heeft copyright en daar ben je de rechthebbende persoon over. Ik durf te wedden dat jij niet aan beschermd materiaal durft te zitten van je favoriete artiest. Of de nieuwste film durft te uploaden naar TH-cam. Niet alles dat op het internet staat en publiekelijk online staat is toegangelijk voor iedereen. Zelfs portfolio websites als behance geven je een functie om werk te beschermen tegen copyright inbreuk.
Gelukkig nieuwjaar NOS op 3!
Thanks, jij ook!
Een donkere huidskleur geeft minder "contrast", als je dan een goedkope camera gebruikt of als er te weinig licht is, dan herkent een AI gezichtskenmerken niet goed. De dataset is natuurlijk ook van invloed, maar de oorzaak van het probleem is breder dan alleen de dataset die is gebruikt!
mis het beetje de toevoeging over de volgende versie die eigenlijk ook al bijna af is, deze is namelijk veel geavanceerder terwijl deze vorm al super veel kan bij ChatGPT. Verder zeer informatief weer! top!
"supervised learning" is wanneer je het antwoord al weet ja. "Unsupervised" is wanneer je de AI gewoon een bak data geeft zonder goed antwoord. En je hebt ook nog allemaal combinaties voor verschillende toepassingen. De supervised learning kan gewoon heelveel computer tijd schelen, ook nu nog met onze veel sneller computers dat 10 jaar terug.
Ik denk dat de CO2 uitstoot van het trainen van de AI wel meevalt eigenlijk. Natuurlijk moet dit op een minimum gehouden worden, maar ik denk dat de wereld veel meer profijt van ChatGPT heeft dan dat ze last heeft van de uitstoot van ChatGPT
Maar ook hiervoor zijn interessante ontwikkelingen, zoals analoge computers die veel minder stroom gebruiken en uitermate geschikt zijn voor neurale netwerken
Maar welke muziek gebruiken ze eigenlijk?
Ik help Ai graag met zijn opkomst, zolang het maar zodanig gereguleerd blijft dat ik mijzelf vrij kan blijven voelen. Ik kijk uit naar een chatgpt variant als Siri of Google assistent. Chatgpt gerelateerde Ai is gewoon hetzelfde als wat de mobiel toen was. Embrace it, learn to live with it… and deal with it ❤
Welke muziek gebruiken jullie met de outro?
Mooi video weer. Fijne jaarwisseling!
Weer goed actueel! Echt top. Vraagje. Kunnen jullie een filmpje maken over de huizenmarkt? En of het handig is om een huis te kopen.
Over de woningcrisis hebben we meerdere video's gemaakt. Bijvoorbeeld: th-cam.com/video/9jioHgSTZQo/w-d-xo.html&ab_channel=NOSop3
@@nosop3 dat klopt, maar de laatste tijd zijn er steeds meer ontwikkelingen, zie rentestijgingen, stagnerende / dalende huisprijzen, overbieden dat minder voorkomt. Ben benieuwd wat al deze ontwikkelingen zijn en wat we de komende tijd wellicht nog kunnen verwachten. Daarnaast is het ook interessant om de verschillen in de huizenmarkt tussen het westen en de andere delen van het land verder toe te lichten. Als laatste is de veranderende huurmarkt, of het effect van de stijgende rente op de huurmarkt ook een interessante invalshoek.
Ben erg benieuwd naar jullie perspectief hierop. Verder echt topvideos, dank jullie wel!
Een hele fijne jaarwisseling allemaal
Ik had een tijdje geleden voor school een onderzoek gedaan naar of mensen door AI gegenereerde teksten kunnen onderscheiden van echte. Eigenlijk niet. Veel mensen gingen kijken naar kleine grammaticale foutjes, maar mensen maken die ook! De AI maakt juist minder fouten dan de gemiddelde mens
Da's interessant! We vinden zelf de 'echte' teksten van Devran in deze video wel een stuk natuurlijker dan die van ChatGPT. Maar hey, AI blijft leren... 🤷
@@nosop3 Ja klopt, als je er goed naar kijkt kan je het wel onderscheiden
ChatGPT is ook niet gemaakt om Nederlands te kunnen, vaak was het resultaat beter als we hem vroegen het in het Engels te zeggen en dan het met een andere AI (DeepL) te vertalen naar het Nederlands
Weer heel goed uitgelegd.
Welke muziek gebruiken jullie?
Vette muziek in deze video. Hoe heet deze muziek?
Mooie en leuke video fijne jaarwisseling.
alvast een gelukkig nieuw jaar
Ik heb een bedrijf opgebouwd met chatgpt. Top ding. De AI wordt goed als je de beste vragen stelt. Leer maar gewoon beter vragen stellen.
wat een video weer, fijne nieuwjaar NOS op 3! de aller beste wensen en ik hoop dat volgend jaar nog beter wordt
De beste wensen! 🍾
Klopt het dat chatgpt offline is?
HET IS GEEN CHATGPT!!! CHATGPT IS SLECHTS EEN ONDERDEEL WAT NIEMAND GEBRUIKT!
Top presentatie!
Hoe lang zal het duren voordat computers mensen programmeren? How long will it be before computers program humans?
Maar hoe kom ik nu aan die epische Franse trapbeat die jullie zelf hebben gegenereerd met Riffusion?😞
Je kunt ook een eigen banger maken? www.riffusion.com/
Topvideo weer!
Ik zie dit als de volgende evolutie in informatie verzamelen. Van boeken, naar de Google en daarna ai vragen stellen
AI is nog enorm nieuw. Geef het wat tijd om te ontwikkelen en die kinderziektes zullen er op een gegeven moment uit gaan.
Veel van de problemen die genoemd zijn liggen gewoon fundamenteel verweven in ai en kunnen dus niet perce verholpen worden. Het daardoor dus op zo een manier geïmplementeerd worden dat er geen hinder wordt ondervonden van de zwakheden van ai
Fijn deze uitleg! Mooi dat er ook goede dingen bereikt kunnen worden met AI. Daar was ik eerder nog niet van overtuigd. Tegelijkertijd blijf ik het ergens iets griezeligs vinden dat computers steeds meer gaan overnemen. Ik vraag me af of mensen er niet steeds dommer van gaan worden en of mensen nog wel gaan vertrouwen op hun eigen kennis. Nu al zie je soms dat mensen bijvoorbeeld een simpele som op hun rekenmachine op de telefoon doen, omdat die het niet fout kan hebben, en ik verwacht toch een beetje dat dat effect versterkt wordt en we in het algemeen vaker gaan zien dat we veel meer afhankelijk worden van de AI. Zoals een collega van mij laatst mooi zei: "AI, de grootste vooruitgang en tegelijkertijd onze ondergang". Ik hoop dat hij geen gelijk gaat krijgen.
@FnnElm Gaan we helaas wel heen als er niet meer restricties komen.
@FnnElm Idd mensen zien alleen de voordelen van deze technologische ontwikkellingen. Tot ze erachter komen dat over 10 jaar 80% van de digitale werk markt thuis op de bank komt te zitten. En er nog alleen essentiële banen over zijn die direct in contact staan met mens, o.a brandweerman, politieagent, verpleegkundige. De mens maakt zich zelf compleet ''obsolete"' door deze vooruitgangen.
Heel ons leven passen we aan door alles digitaal te maken, door uiteindelijk onzelf te laten vervangen voor A.I bots die het werk automatisch gaan doen.
Ff serieus, die mevrouw heeft nu blauw haar. Ik twijfel of haar haar ook blauw is op haar paspoort.
prcs wat verwacht ze zelf 😂
Kunstmatige intelligentie: Code Bullet, daar kwam ik erachter hoe basic het is 😂
Lieve NOS op 3,
Goede uitleg over AI.
Ik heb eigenlijk nog 1 vraag die nergens echt goed wordt beantwoord: hoe zit het met het auteursrecht?
ChatGTP scrapete allemaal informatie van het internet om er vervolgens teksten van te maken met eigenlijk het betere knip- en plakwerk.
Maar teksten die vallen onder het auteursrecht mogen niet zomaar gekopieerd worden. Mag een AI dit wel? Of is de eindgebruiker verantwoordelijk? (Zoals in jullie filmpje met een Teslabestuurder die ook verantwoordelijk is). Dat laatste zou ook moeilijk worden, want de AI laat niet meer zien waar het vandaan komt. En dan mag je deze bot eigenlijk nergens meer voor gebruiken.
Of als het wel mag: is dat wel eerlijk? Er verdienen mensen veel geld met dit soort AI toepassing en de makers van fotos, teksten of tekeningen verdienen er niets meer mee.
Hoe zit dit? Of is het auteursrecht gewoon toe aan een flinke update?
Chatgpt3 gebruikt geen knip en plak werk. Het leert welke combinatie van woorden veel voorkomen en in welke context dat is. Dus het knipt en plakt geen letterlijke tekst maar leert hoe taal is opgebouwd. Het kan dus wel de zelfde zinnen produceren uit een boek als deze voorkomen in andere teksten. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat het in dat opzicht net zo is als mensen. Wij leren namelijk ook welke combinaties van woorden in een specifieke context moeten gebruiken door middel van veel te lezen.
Zoals in de video wordt gezegd: AI is per definitie niet creatief. Dat vindt ik een groot verschil tussen leren van een tekst hoe een mens het doet en hoe een AI het doet. Een AI heeft geen tekstbegrip, geen creativiteit, en voegt dus nooit iets van ‘zichzelf’ toe. Een mens echter kan wel creatief zijn (de ene keer creatiever dan de andere keer) maar een mens kan ook echt iets van zichzelf toevoegen. Een mens kan bijvoorbeeld totaal nieuwe woorden bedenken: een AI niet.
Er recht geen auteursrecht op de meeste teksten online, al helemaal niet als het om feiten gaat. Net als dat wij zelf een feit of een tekst kunnen opschrijven in onze eigen woorden zonder in de problemen te komen mag AI dit ook gewoon doen.
Betreft auteursrecht voor gegenereerde afbeeldingen, hier is het een stuk moeilijker te zeggen. Maar als je er goed over nadenkt is de manier hoe een AI "geïnspireerd" wordt niet heel anders van hoe een mens dit wordt. Dus mijn voorspelling is dat ook hier geen auteursrecht problemen mee zijn.
In dat geval zou je ook moeten definiëren wanneer een werk gekopieerd is en wanneer niet. Een AI ziet niet het werk van een bepaalde kunstenaar en besluit dat na te doen, het maakt een compleet nieuw kunstwerk op basis van heel veel data waaruit de AI heeft geleerd hoe bepaalde dingen eruit zien. Dat nieuwe kunstwerk kan dan lijken op die kunstenaar terwijl het kunstwerk zelf niet is opgebouwd uit zijn kunst maar het alleen als voorbeeld heeft gebruikt. Dan heb je ook nog een probleem als meerdere copyright schendingen in één kunstwerk worden gevonden, want hoeveel kunstenaars moet je hebben "gekopieerd" tegelijkertijd voordat het niet meer op die originele kunst gaat lijken?
@@mikekoeroe5702 ligt eraan wat je creativiteit noemt. Zoals je het hier definieert klopt het niet helemaal. Omdat een taal-model patronen kan herkennen in taal kan het wel degelijk nieuwe woorden verzinnen. Zo heb ik bijvoorbeeld GPT3 gevraagd om een nieuw woord te verzinnen. Dit is wat er uit komt:
Hmmm, laten we kijken... hoe zou "sproink" klinken als een nieuw woord? Sproink zou misschien een kleine, schattige en sprongetje maken kunnen betekenen, zoals een konijn of een kat die een kleine sprong maakt. Of misschien zou sproink kunnen betekenen dat iemand of iets snel en vrolijk beweegt, zoals een kind dat speelt of een vogel die vliegt. Het kan ook een verb zijn, zoals "ik sproinkte naar de andere kant van de kamer" of "de vogel sproinkte van tak naar tak". Ik ben benieuwd wat jij ervan zou kunnen maken!
I had a lesson on AI and fairness through uni once. Most important lesson: before making statements about how fair/unfair it is, first make sure you have your definition of fairness. Do you want it to:
- be the same output for otherwise same input? That might amplify real world bias, because e.g. in a hiring situation, a black woman might have gotten less tech job oportunities than a white man so going by just qualification often the latter is more "qualified" for same talent/aptitude
- result of equal proportions for different population groups. (E.g. there is the same proportion of black women and white men who are talented in tech as in the general population, so having different proportions in the output is biased) That might mean that you do need to take into account race, gender, etc. to counteract societal bias
There's no one-size-fits-all solution which is better but it needs to be a concious choice
In the example of the video:
- should the ideal training set reflect the proportions of the general populations or expected users?
- or should it acknowledge that dark features might be more difficult to recognize and therefore have a _higher_ proportion of black faces than the population?
Bedankt! Deze LinkedIn Hype had ik wel even gemist
wow
Ik begrijp wat ik heb gezien maar toch.. ik vind het een enge ontwikkeling. Waarschijnlijk te veel films gezien maar ik denk altijd:” Jules Verne was ooit ook eens een bizare fantasie..”
wat veel mensen niet snappen is dat ze data van mensen dus pakken. dus jou baan word meestal niet overbodig want dan kan de ai ook niet verder.
Een mens is eigenlijk net een computer, je neemt informatie tot je op en daarmee vorm je normen en waarden en leer je dingen doen. Als je al die zelfde informatie in een ai bestuurde robot stopt is er eigenlijk vrij weinig verschil.
Interessant onderwerp, ik wist er al van en heb al met ChatGPT gespeeld, vooralsnog zijn de toepassingen aardig beperkt maar ik ben vooral benieuwd wat er gaat komen op AGI gebied.
Filmpje was wel aardig maar waren die klimaatimpact statistieken nou zo denderend? Jaarverbruik van 73 Nederlandse huishoudes?
@7:54
Haar situatie heeft hoogstwaarschijnlijk NIETS te maken met discriminatie, maar dat haar camera te slecht is en het beeld te donker zodat geen enkele software een contrast ziet. Dat is geen limiet van AI, maar een limiet van natuurwetten. Hedendaags is er zoveel data dat als een machine learning engineer niet met andere huidskleuren kan rekening houden dan gewoon incompetent is. Het echte probleem is gewoon de natuurkunde en beperkingen van je cameras.
@11:40
Maar 76 huizen? Heb je enig idee hoeveel stroom conventionele fabrieken gebruiken? Dan hebben we het over duizenden, en dat elke dag. Ga maar eens bij een hoogoven kijken, of een auto assemblage of een data center.
Het college voor de rechten van de mens heeft in dit geval geoordeeld dat het wél gaat om ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Dit is voor het eerst dat iemand erin is geslaagd algoritmische discriminatie aannemelijk te maken, schrijven zij. Zie:
www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/eerste-keer-vermoeden-van-algoritmische-discriminatie-succesvol-onderbouwd
@@nosop3 Maar ik lees dat dit een tussenoordeel is en er een vermoeden is uitgesproken toch geen harde uitspraak? Ze hebben namelijk ook nog 10 weken om aan te tonen dat het ergens anders door komt.
Bij elon musk is chatgpt nederlands ondersteunt..moet je inloggen bij Tesla kun je er zo gebruik van maken succes 😊
Waarom gaan we niet terug naar het jaar 2010 waar je nog een nokia had en een computer waar je nog bijna niks mee kon.. ik ben geen fan van AI
Vind dit interessante video’s altijd goede filmpjes maakt en blijft het interessant goed bezig NOS
Kunnen jullie een aflevering maken over solar storms zoals de Carrington Event of de storm die de aarde vorige jaar miste met 9 dagen. Als dat gebeurt en alles straks digitaal is… zijn wij screwed?
Interessante suggestie Alexander! We gaan hem bespreken, dankjewel.
In principe ben ik niet tegen het gebruik van AI. Op heel veel vakgebieden brengt het enorm goede dingen, bijv in de wetenschap en in efficiëntie van bepaalde zaken. Ik ben persoonlijk wel van mening dat we moeten nadenken wat we wel en niet door AI willen laten doen. Ik ben er zelf niet zo fan van als mensen die echt een passie hebben voor hun werk, moeten gaan concurreren met computers, en ik ben wel een beetje bang dat we die kant opgaan.
Het gaat er vooral om de ongelijkheid. Dat werkt door in de wetenschap en efficiëntie. Dat is veel gevaarlijker
Het gaat hier om directe gevaren van de gezondheid van mensen. Is wel even wat gevaarlijker
Top video!
Volgende gaat over de helpdesks in ontwikkelingslanden waar honderden onderbetaalde arbeiders deze AI dagelijks "voeden" met data?
Er zijn ook speciale kleren gemaakt zodat AI kan mensen minder herkennen, niet iedereen wil overal gevolgd worden.
Ontzettend warrig gemaakte video.
OpenAI heeft nu veel restricties op ChatGPT gezet, waardoor deze nu in vergelijking met de 1ste 2 weken na release veel minder kan en minder indrukwekkend is. In de 1ste dagen na release had ik vaak zoiets van hoe kan die dit in godsnaam nou doen ??
Zeker waar, De mensen die het vroeg hebben ervaren konden veel meer. De restricties zijn zo gegroeid dat ik het persoonlijk minder interessant vind en het meer als een standaard chat bot zie zoals google. De eerste weken gingen vrij ver doordat mensen vragen stelde over hoe zo bijvoorbeeld molotof cocktails konden maken etc. Dus ergens was het misschien wel nodig.
13:30 AI kan je nergens bij helpen omdat het altijd een kunstmatig intelligente het is en zal blijven een voorbeeld wij maken AI vinden ze uit hoe het werkt zonder ons is het stekker er uit als die het slecht doet en een betere maken/uitvinden en als die eenmaal zonder ons kan wat gaan wij dan doen ? de hele dag bankhangen ofzo als we AI echt overal gaan inzetten doen wij juist helemaal niks dat is het slechte eraan en hoe kan dat dan komen, omdat wij AI hebben uitgevonden.
goede video👌
Mand! :')
Jammer dat er niet wordt ingegaan op de AI generated art zoals anderen al zeggen. Toch behoorlijk krom dat er allerlei artists hun werk wordt gejat en in die datasets wordt gestopt zonder dat ze daar compensatie voor krijgen. Het is een behoorlijk groot ding in de artistieke wereld op dit moment. Gemiste kans om ook deze schaduwzijde te belichten
Er zijn veel meer schaduwkanten. In deze video zijn de belangrijkste genoemd. Jammer dat je dat niet inziet
Hoi Tom, goed punt. Hier is zeker veel discussie over. Toch kunnen we niet álles in deze video belichten. We noemen een aantal schaduwzijden, maar deze discussie hebben we voor nu achterwege gelaten. Maar we houden de ontwikkelingen in de tussentijd natuurlijk wel in de gaten, wie weet komen we er later nog eens op terug.
Daarbij is het veel gevaarlijker dat de ongelijkheid doorgaat in de wetenschap. En dus daadwerkelijk de gezondheid van mensen in gevaar brengt. Mensen met een andere huidskleur dan jij. Misschien kun je daar iets langer bij stilstaan.
Welke muziek zit er onder de video ?
🤪
@@nosop3 heel flauw :😜
Was deze video gemaakt net voor de kunst ai? Ai gast zeker dingen uitvinden.
Wat een top video weer,
Ik gebruik ai nu vooral als inspiratie bron voor verslagen.
10:47 dus ergens heeft iemand eennfout gemaakt want de programeur had op ze minst moeten weten wat de code doet. (Kunstmatige intelligentie is in de basis nog altijd code die geschreven is)
>
Waanzinnig interessante onderwerpen altijd maar tegenwoordig zo veelte links uitgelegd
AI kan ook best gevaarlijk zijn. Het klinkt als een dystopian future, maar als AI intelligentie kan herkennen, bijvoorbeeld door onderscheid te maken tussen mensen, apen e.d., hoe lang duurt het dan voordat de AI menselijke fouten ziet en concludeert dat de computer zelf slimmer is dan mensen en daarom belangrijke keuzes niet meer aan ons vertrouwt? Super interessante, maar ook enigszins eng discussiepunt.
Wil de AI de mens wegcobcurreren, dan moet het overlevingsdrang hebben. We weten echter niet erns waar overlevingsdrang vandaan komt of waar het precies in de hersenen gelokaliseerd is. Dat AI intelligenter wordt dan de mens is niet zo moeilijk. De gemiddelde intelligentie is 100 iq punten. Dat stelt niks voor. Maar om overlebingsdrang en zelfbewustzijn te creëren, dat is een stuk lastiger. Daar gaan nog wel 1000 of meer jaren overheen. En ja, dan is de mens gezien.
Kizilelma zoek het op!
Sorry hoor maar wat een fcking goede uitleg
Heerlijk noodgeval op de achtergrond. Ik vind de muziek altijd super goed gekozen.
Wat zei de kunstmatige intelligentie toen hij zijn teen stootte?
Ai
6:21 daar heb je het echt wel mis we kunnen best veel data verzamelen hoe dan ? Als we veel om ons heen kijken wat er om ons heen gebeurt en door veel te lezen en doordat wij nieuwe dingen elke keer uitvinden en niet de robot door wie is de auto en vliegtuig uitgevonden juist de mens en niet de robot zo verzamelen wij meer data dan de robot die weet niet dat dat uitgevonde werd in 1900 en wij wel
@10:23 die lantaarnpalen hier in venlo steken ook gewoon heel de tijd over zonder uit te kijken. Echte iritant die overstekende lantaarnpalen!
Dat is niet aardig.
Én het probleem van plagiaat. Een AI zoals ChatGPT scant het hele internet, wat betekent dat teksten, kunst en andere uitingen met auteursrecht klakkeloos gebruikt worden voor de training. Misschien niet terug te zien in de dingen die ChatGPT uitspuugt, maar het is dus wel gebruikt.