Yksi syy sormien puutumiseen voi olla myös liian leveä ohjaustanko joka aiheuttaa yleensä käytettävillä ohjaustangon muilla mitoituksilla ranteiden/kämmenien vääntymistä kun kyynärvarret osoittaa niin paljon ulospäin. Ennenvanhaan maastopyörissä käytettiin kapeita alle 60 cm ohjaustankoja kun taas nykyisin tangot on usein 75-80 cm leveitä. Olen itse 175 cm pitkä ja maastopyörissäni on 66-72 cm leveitä tankoja. Ajan myös motocrossia ja crossipyörissä on kyllä sitten 81-82 cm leveitä tankoja, mutta niitä ajetaankin eri asennoissa kun maastopyöriä.
Miten noi muodot ym talvella kun paksut hanskat kädessä. Ei taida muodoilla olla merkitystä. Itse ajan n 6000km vuoteen. Kesällä pisimmät ajot 8h, lumien aikaan max 2h. Puutumisongelmat alkoi kun lumi tuli maahan. Kädet ja sormet puutuvat nukkuessakin. Tien pinta on epätasainen, toisin kun kesällä. Tärinää siis enempi. Hierojalla kävin ja ja lavat, selkälihakset, kaularanka jne ihan jumissa. Epäili että liukkaus, vaikkakin nastarenkaat, aiheuttaa turhan kovan tangon puristamisen ja lihasten jäykistämisen vaikka kuinka yrittää olla rentona. Sama käy talvi/kesä juoksussa/kävelyssä. Tahtomattaan jäkittää jotain paikkaa. Tässä olisikin hyvä idea tehdä video yhteistyössä esim. fysioterapeutin kanssa. Kävisitte läpi ongelmia, varusteita, säätöjä sekä pyöräilijän lihashuoltoa. PS:ajo jatkuu niin kauan kuin tanko pysyy kädessä 😃
Ei ainakaan noilla talvisormikkailla hassummalta tuntunut. Mutta sellaisen olen joillakin hanskoilla huomannut että jos päällinen, vuori ja toppaus ovat irti toisistaan, ne liukuvat kämmenen alla keskenään, jolloin joutuu puristamaan lujempaa kahvoista. Liika puristus voi hyvinkin aiheuttaa moisia ongelmia.
Sormet puutui pahasti Pathlitessä, tilasin touring kahvat jotka leveät päistä jolla kämmen lepää sekä päissä kahvat jolloin voi ajaa kämmenet pystyasennossa ja säädettävän stemmin (on pysynyt säädöissä) tanko tulee ylemmäs ja vähän lähemmäs. Kyllä auttoi.
Mulla on samantyyliset kahvat (en tunne merkkiä) kun noi sun uudet ja olen ollut niihin hyvin tyytyväinen. Erikoisesti ulompi levennys kämmenen ulkosyrjälle on todella mukava.
Tommoset leveät jos hankkii, kannattaa varmistaa että niissä on ruuvi jolla kiristetään kiinni - ihan niin kuin tällä videolla on. Jotkut edulliset levennetyt kädensijat eivät ole ruuvillisia, vaan ne vain juntatataan kiinni, jolloin ongelmana on se, että kahvojen leveä osa painuu käytön myötä aina alaspäin, eikä levennys annakaan käsille tarpeeksi tukea.
Sulla näyttää olevan jarrukahvat ihan tuppien vieressä. Itse olen siirtänyt niitä sen verran kauas, että vain kaksi sormea ulottuu jarrukahvalle. Kun jarrut oli lähempänä, oli ongelmana, että kämmensyrjät olivat tuppien ulkokulmien päällä. Paitsi, että siitä tuli kivistystä kämmenen puolelle, tapahtui myös silloin tällöin kivuliata törmäyksiä tangon päädyn osuessa puun kylkeen. Nimittäin kämmensyrjä jäi tällöin puun ja tangon väliin.
Jos ei muuta lähtökohtaa ole, niin akseli jalkaterän leveimmän osan kohdalle. Maantieklossien osalta asiaa on käsitelty ikivanhalla videolla: th-cam.com/video/2I675b_OvAg/w-d-xo.html
Erinomainen video ja sopivaan aikaan. Juuri tänään huomasin vähän samanlaisen ongelman talvihanskojen kanssa, vaihdoin viime kesänä maastopyörääni Bilteman ohjaustangon ja gripit, tangolla oli alunperin tarkoitus parantaa maastopyörän ajoasentoa vähän pystymmäksi, mutta eiköhän kämmenet kipeydy talviajon jatkuvassa röykytyksessä kun on jousituskin aina jäässä, joten en suosittele Bilteman grippejä ainakaan talvella. Ajattelin kokeilla välillä halvempia grippejä, viimeksi ostin kalliit ohuet pro-gripit jotka saivat kädet todella kipeäksi, ne oli pakko vaihtaa. Ehkä pitäisi vaan olla paremmat hanskat talvella ja voihan ne gripitkin taas vaihtaa.
Tangon geometria vaikuttaa kanssa paljon tuohon käsien ulkosyrjien puutumiseen. Varsinkin upsweep arvo. Mitä suurempi upsweep, sitä korkeammalla grippien kärjet ovat suhteessa sisäreunoihin ja täten paine käden ulkosyrjällä kasvaa.
Itse vaihdoin maastopyörään miltei heti tuontyyppiset, koska kämmenpohjat puutuivat. On ollut ainakin minulle suuri apu. Gravelissa ei ole ongelmaa, koska käden otetta voi käyräsarvisessa ajoittain vaihtaa.
~1500 km vanhalla pyörällä ja sen mukana tulleilla perusgripeillä niin peukalon tyvinivel oli siinä kunnossa, että mut sai polvilleen ihan vaan kättelemällä. Mitään jatkuvaa kipuilua siinä ei ollut, mutta tietyssä asennossa se nivel poltteli niin saakutisti. Ehdin jo ostamaan semmoset alle 10€ halpisgripit joissa ei ole sitä erillistä ruuvikiinnitystä, joten niistähän ei taida juuri apua olla kuten parikin henkilöä tuossa aiemmin mainitsi.
Sama juttu sähkömaasturissa, ensin tanko oíkealla nousulla ja sopivan kapeaksi ja sitten samankaltaiset tupit, niin alko toimia. Toki kulmaa sai säädellä alkuun. Myös hanskan paksuus vaikuttaa.
Yksi vuosi ajoin työmatkaa ja kun kämmenselän kipu alkoi esiintyä joka kerta, oli pakko löytää toinen tapa kulkea. Pyörän muokkaaminen tuli vasta myöhemmin. Vähemmän etunoja ja ergokahvat on pitäneet kivut poissa. Ainakaan maantiellä pystympi asento ei jarruta. Jyrkässä mäessä voi kokeilla vaikuttaako.
Ekana tuli mieleen tangon leveys. Muistaakseni sanoit aikoinaan, että Helkamassa on taas pykälän leveämpi kuin aiemmissa. Mutta tupit varmaan todennäköisempi syyllinen. Mulla on ollut pitkään käytössä (vaihdellut pyöristä toisiin) Ergon GX1 räpylät ja ESI Chunky pehmeät ja paksut silikonikumiset. Myös Ritchey WCS True Grip vaahtokumisia ollut. Mukavat ja tosi kevyet sekä halvat.
Tänään lumituiskussa 15km/suunta töihin läskillä.. Latu auki muille - lunta 20+ cm ja aura-autoja ei reitillä ollut käynyt 😰😰😰 Selvisin ja tämän viikon työmatkat kauramoottorilla on tehty.....
Itsellä tuon muotoisilla gripeillä en muista merkkiä mutta tulin mäkeä alas hyvin laiskasti kaikki sormet jarruilla ja tankoon nojaten ja kun grippi vähän samaan tyyliin oli muotoiltu ja kulunut niin ote lipsahti ja lensin sarvien ylitse
samat Hermannsit oli tuossa Helkama sähkössäni, vaihdoin ne ERGON GA3 mallisiin grippeihin ja paljon mukavammat käsille. Hermannsit tuntuu todella ohuilta.
Itsellänikin on sormien/käsien puutumista ollut mutta yleensä se on ratkennut satulan säädöillä. Joko fore/aft säätöä korjaamalla tai sitten satulan kallistus-säätöä korjaamalla niin että hieman nokkaa ylöspäin. Voi toki olla että alla on väärän kokoinen runko tai fillarin rungon geometria ei vaan sovi kropalle tai joku muu mitoitus juttu. Monta syytä voi olla erilaisille oireille, hyvä että löytyy ratkaisu gripiä vaihtamalla.
Minä laitoin läskiin aina muodikkaat nousukahvat grippen sisäpuolelle. Saa pitemmällä matkalla kapeamman otteen ja käden saa luonnollisempaan asentoon.
Noin kuukauden nyt omistanut sähköfätin, ajoja on tullut n. 250km. Yli tunnin lenkeillä huomaan, että aina alkaa kädet kipeytymään kämmenen ulkosyrjältä. Noin peukalon vastapuolelta luun kohdalta. Ehkä nuo kahvat voisivat olla ratkaisu minulle. Taitaa olla fe12 helkamassa nuo samat vakio kahvat kuin fe11
Hello! Tilasin bikester super ergo gripit. Hintaa n.14e. Laitoin sähköläskiin..Ja huomenna työmatkalla testi miten toimii..tulevat tankoon kiinni kuusikulmaavaimella kiristys joten eivät luista mihinkään suuntaan . Edelliset pyöri tankossa aivan liikaa..
@@Velogi Näin on. Tossa mun Kona Wo gripit kiinni ruuveilla (kuusikulma). Ja ajattelin hommata siihen samat super ergo gripit jos käytössä osoittautuvat toimivaksi toimenpiteeksi vähentämään käsien ja sormien puutumista pidemmillä bikebacking reissuilla.
Minulle on kaikki mahdolliset pyöräilijän käsivaivat tuttuja. Rannekanavat leikattiin n. 7 vuotta sitten koska häiritsi jo yöunia. Helpotti asiaa mutta ei kokonaan poistanut vaivaa. Ikävämpi vaiva on molempien käsien keskisormet jotka ovat napsusormia (trigger finger). Vaivanneet jo 10 vuotta. Eli sormet jää aina lukkoon kun laittaa käden nyrkkiin ja sormi pitää avata toisella kädellä. Kämmenet tulisi leikata ja korjata jänteiden ahtaumaa. Olen aina käyttänyt näistä johtuen ergo grippejä, muista ei kokemusta. Muotoillut kahvat pitää olla ehdottomasti ruuvilla kiristettäviä.
Multa on leikattu toisesta kädestä napsusormet kuntoon. Ensin keskisormi ja 5v myöhemmin nimetön. Aika pieni operaatio, 5vk saikkua raksahommista. Ei mtn ongelmia leikkausten jälkeen.
@@ErkkiPeelo Oikean käden napsusormen sain 2012 TransAlpista, viikko pyörän sarvissa. Vasen keskisormi joka on nyt ikävämpi tuli pari vuotta sitten. Aikanaan sain oikeaan käteen kahdesti kortisonipiikin, auttoi noin kuukauden ajan. Eihän tuo piikitys ole terveellistä usein tehtynä. Silloin jo käsikirurgi ehdotti leikkausta jos eivät piikit auta. Suurin syy että kärsin vieläkin on ettei tiedä milloin pääsisi leikkaukseen kun ei-kiireeliset on sellaisia. Pahimmillaan kesken pyöräilykauden. Esim. tulevan kevään, 2 kk, olen jälleen Espanjassa vuorilla.
Mitenkäs tangon leveys? Tunturissani (E275 full) tuntuu minulle olevan hiukka liian leveä tanko. Pitäisikö sahata päistä palat pois ja kuinka paljon? Lisäksi pitäisi ajoasento saada pystymmäksi. Ilmeisesti lyhyempi stemmi vai säädettävä stemmi? Nuo gripit vaikuttavat hyvältä. Otan ainakin kokeiluun. Nykyiset on samannäköiset Hermannit.
Tankoa voi kyllä lyhentää, usein niissä on ihan merkitkin sitä varten. Kuinka paljon, se oikeastaan selviää vain kokeilemalla eli pala kerrallaan. Stemmin lisäksi ohjaustankoja on myös erilaisilla nousuilla ja kulmilla. Säädettävää stemmiä en suosittele.
Tein saman homman syksyllä omaan fattiin ja yhtä hyvät kokemukset. Vaihdoin samalla myös ohjaustangon, jossa parempi rannekulma, entinen tanko oli lähes suora putki.
Nousukahvat! Niiksikös niitä kutsutaan? Etsitään. Sellaiset voi olla hyvät, käden kiertyminen epäluonnolliseen asentoon voi olla yksi syy turhaan puutumiseen ja käden väsymiseen. Ajattelin jo itte tehdä...
Joo ei ole ollut sitä oiretta enää - toki se ei ollut puutumista, vaan enemmänkin kipua ja pakotusta kämmenen ulkosyrjällä. Ja tanko on tosiaan mulla kanssa isommalla nousulla ja backsweepillä.
Minkä paksuisia nuo SQLab gripit on? En saanut selvää heidän mitoista. Toiset ilmoittaa suoraan halkaisijan. Itselläni SQLabin mittataulukn mukaan Large käsi viereisein mittaasteikon mukaan 15.5cm. pähkäilen tässä 31mm tässä 33mm grippien kanssa.
Ympärysmitasta kun laskee niin tuo mun M koon pyöreä SQLab 70X kahva on halkaisijaltaan 31,86 mm. Noista muotoillummista se onkin vähän hankalampi mitata tai laskea, mutta mitoitusperiaate niissäkin on sama.
Onko mitään tietoa minkälaisella taivutuksella ja nousulla tuo helkaman orkkistanko on. Itsellä samanlainen pyörä ja tuntuu että tanko saisi olla hieman taivutetumpi
Ihan samaa asiaa olen miettinyt enkä ole faktaa tuosta löytänyt, mutta arvioisin että nousu on 25 mm, backsweep n. 8 astetta ja upsweep n. 5 astetta. Mutta nämä on tosiaan omia arvauksiani.
@@pekkavalkonen1973 Sitä myös helposti nojaa turhan lujaa tankoon. Sen kun tiedostaa, niin pystyy kyllä nojaamaan vähemmän. Tämä tietty vaatii kropalta hieman enemmän, mutta suosittelen kokeilemaan. Tuli siirryttyä lähestulkoon istuvasta asennosta, vanhasta naistenpyörästä, hybridiin. Kädet huusi hoosiannaa aluksi. Sopivat säädöt ja osat tietysti auttaa, mutta siihen tankoon ei tosiaan ole pakko nojata ihan niin lujaa kuin on tottunut.
@@vonantero9458 Tuo on kyllä totta, nojaan melko täysillä ja yritän vaihdella käsien asentoa tai ajamaan yhdellä kädellä toista kättä lepuuttaen. Toisaalta tanko saattaa olla liian alhaalla eikä nyt ole korokepalaa siihen, satulaa ei voine laske ainakaan, sitten polvet alkaa mennä liian koukkuun.
Oon kiinnittänyt huomiota että toisinaan videosi otsikot ovat englanniksi. Kun niillä kuitenkin puhutaan suomea, eikö olisi selkeämpää että otsikotkin olisi suomeksi? 😊 Toki tekstityksen saa englanniksi, jos joku suomea osaamaton tulee katsomaan. Itselleni vain tulee englanninkielisestä otsikosta käsitys, että videolla myös puhuttaisiin englantia. 😊
Otsikot on aina Suomeksi. Niihin videoihin, joihin on tehty tekstitys englanniksi, on tehty myös englanninkielinen otsikko. Katsojan käyttöliittymän kieli määrittää millä kielellä otsikot näytetään.
Etukumara asento on se syy, joka johtuu väärästä pyörän runkomallista, ei tee hyvää nojata eteenpäin. Mummopyörä paras jos kädet puutuu. Selkä suorassa ja kuorma pois käsiltä on se ratkasu. Kahvoilla ei mitään merkitystä asiassa. Aina kauhistelenkin näitä perse pystyssä pyörä malleja tai kurkottelu pyörä malleja. Järjettömiä nämä penkki korkeammalla kuin sarvet pyörämallit jos haluaa mukavaa pyöräilyä ilman vaivoja. Tai pyörämallit joissa on näemmä tarkoitus tehdä lankutusta enemmänkin.
Ei tuokaan ihan noin yksioikoista ole. Esim. maantiepyörässä ohjaustanko on käytännössä aina satulaa alempana, mutta koko kropan asento ja mm. lonkkakulma on eri.
@@Velogi Itse en ainakaan hyötyisi mitään tuppien vaihdosta. Jos oot vuosia tehny punttia ni se puutuminen noissa järjettömissä ajo asennoissa lähtee paljon kauempaa kuin kämmenistä. Työmatkapyörissä vai mitä lienevätkään, retkipyöriä kai, niin niissäkin monesti on sarvet liian kaukana. Se asento pitää olla pysty ja kädet ei saa olla suorana ja jäykkänä vaan mielummim kyynärvarresta löysästi taipuneena. Ja toisekseen yleensä myös puntti ukon niskat kärsii etukumarasta asennosta kun joudut katsoa koko ajan ylöspäin. Siinäkin mielessä taas se mummiskan ajoasento taas parempi. Minun mielestä kannattaa korjata ongelmaa perusteellisemmin ja vaihtaa toiseen pyörämalliin jossa ongelmia ei esiinny ollenkaan.
Itte hiukan samaa mieltä, olkapäät ja niska aikoinaan reenattu piloille ja syntyperäinen köyrynpuoleinen selän yläkaari vielä lisää haittaa. Ei pysty kumarassa ajamaan juuri ollenkaan. Ainoa mikä pystyssä ajoasennossa on huonoa, on se paineen siirtyminen takamukselle, siksi kai ne keksi matalan ajoasennon että pyrstöpuoli kestää sitä satulaa ja ehkä se voimantuottokin on parempi kumarasta kuin vähän jos vertaisi voimanostokyykkyä tikkupystyyn hack-kyykkyyn. Pystyasennossa paino on turhan paljon takamuksella - tai siis minun takamus ainakin on turhan herkkä vaikka olenkin nyt kokeillut ties kuinka monta satulaa... Mutta ei kaikkea voi saada tietysti kompromissi täytyisi löytää. No, nämä ei ole kaikille, joku on toisensorttinen kropaltaan. Ittellä esimerkiksi käden asento ohjaustangosta on mieluimmin kämmen likimain pystyssä (kämmen vaaka-asennossa = jännitys kiertäjässä eli väsyy ja puutuu) eli olenkin etsiskellyt tangonpäihin jonkinlaisia kulmalisäkkeitä... Ai niin, lisään: muotoillut kahvat on kivat ja pehmeät, en vastusta vaikka vuosikymmeniä oonkin punttitangon kanssa käsiin kovettumia hankkinut. No joo, pidin hiukan taukoa (pari vuosikymmentä) joten oisko ne pehmenneet? Ukko muuten on kyllä aika pehmeä.😄
@@Topsiekku Tuo antamasi "suositus" vain sotii vastaan usempia muita pyörän ominaisuuksia vastaan. Pysty ajoasento lisää ilmanvastusta aivan huomattavasti, samoin tuo (kuljettajan) painon poistuminen eturenkaalta enemmän taaksepäin vähentää sitten vastaavasti eturenkaan kitkaa=pitoa. Eli tuo neovosi ei päde isoon osaan pyörätyypeistä, koska hyöty asiasta on pienempi kuin tuon pystyn ajoasennan aiheuttama haitta pyörän ajo-ominaisuuksiin. Tämä tietysti niillä raja-ehdoilla että pyörä on kuitenkin oikein kokoinen suhteessa kuljettajaan (sekä oikein säädetty)
@@santeripohjola5117 Minä ajelen sähköavusteisella niin sei haittaa. Mutta jos oikeasti on puutumis ongelmaa ni se voi tulla hartioista asti, silloin ei tuppien vaihtaminen auta vaan pystympi ajoasento. Itse joudun ravistella käsiä tämän tästä jos ajoasento on liian etukeno.
Tämä nyt ei liity asiaan, mutta prätkiin on saanu kauan semmosia "läpällisiä/ulokkeellisia" tuppeja kaasukahvaan, ettei pitkällä matkalla kaasukäsi väsy koko ajan puristaessa ynnä vääntäessä kaasua ni ja kitoooos taas Ripe erinomaisesta vidistä maisemineen/musiikkeineen ni
Ite oon ainakin huomannut, et gripeil on suur merkitys ajomukavuuvves sekä kestos ja on yks niitä halvimpii tapoi vaikuttaa ajomukavuuteen ja kestoon!
Kiitti . Tämä video on osuva minulle . Minulla puutuu sormet .
Yksi syy sormien puutumiseen voi olla myös liian leveä ohjaustanko joka aiheuttaa yleensä käytettävillä ohjaustangon muilla mitoituksilla ranteiden/kämmenien vääntymistä kun kyynärvarret osoittaa niin paljon ulospäin. Ennenvanhaan maastopyörissä käytettiin kapeita alle 60 cm ohjaustankoja kun taas nykyisin tangot on usein 75-80 cm leveitä. Olen itse 175 cm pitkä ja maastopyörissäni on 66-72 cm leveitä tankoja. Ajan myös motocrossia ja crossipyörissä on kyllä sitten 81-82 cm leveitä tankoja, mutta niitä ajetaankin eri asennoissa kun maastopyöriä.
Totta tuo paksuus vaikuttaa. Vaihdoin graveliin paksummat tankoteipit ja puutuminen lähes nollaan. Kiitos videosta !
Toi oli huippua kun pyöräilit puiden latvojen yli!
Miten noi muodot ym talvella kun paksut hanskat kädessä. Ei taida muodoilla olla merkitystä. Itse ajan n 6000km vuoteen. Kesällä pisimmät ajot 8h, lumien aikaan max 2h. Puutumisongelmat alkoi kun lumi tuli maahan. Kädet ja sormet puutuvat nukkuessakin. Tien pinta on epätasainen, toisin kun kesällä. Tärinää siis enempi. Hierojalla kävin ja ja lavat, selkälihakset, kaularanka jne ihan jumissa. Epäili että liukkaus, vaikkakin nastarenkaat, aiheuttaa turhan kovan tangon puristamisen ja lihasten jäykistämisen vaikka kuinka yrittää olla rentona. Sama käy talvi/kesä juoksussa/kävelyssä. Tahtomattaan jäkittää jotain paikkaa. Tässä olisikin hyvä idea tehdä video yhteistyössä esim. fysioterapeutin kanssa. Kävisitte läpi ongelmia, varusteita, säätöjä sekä pyöräilijän lihashuoltoa. PS:ajo jatkuu niin kauan kuin tanko pysyy kädessä 😃
Ei ainakaan noilla talvisormikkailla hassummalta tuntunut. Mutta sellaisen olen joillakin hanskoilla huomannut että jos päällinen, vuori ja toppaus ovat irti toisistaan, ne liukuvat kämmenen alla keskenään, jolloin joutuu puristamaan lujempaa kahvoista. Liika puristus voi hyvinkin aiheuttaa moisia ongelmia.
Sormet puutui pahasti Pathlitessä, tilasin touring kahvat jotka leveät päistä jolla kämmen lepää sekä päissä kahvat jolloin voi ajaa kämmenet pystyasennossa ja säädettävän stemmin (on pysynyt säädöissä) tanko tulee ylemmäs ja vähän lähemmäs. Kyllä auttoi.
Mulla on samantyyliset kahvat (en tunne merkkiä) kun noi sun uudet ja olen ollut niihin hyvin tyytyväinen. Erikoisesti ulompi levennys kämmenen ulkosyrjälle on todella mukava.
Sama ongelma. Tilattu samanlaiset nyt testiin.
Tommoset leveät jos hankkii, kannattaa varmistaa että niissä on ruuvi jolla kiristetään kiinni - ihan niin kuin tällä videolla on. Jotkut edulliset levennetyt kädensijat eivät ole ruuvillisia, vaan ne vain juntatataan kiinni, jolloin ongelmana on se, että kahvojen leveä osa painuu käytön myötä aina alaspäin, eikä levennys annakaan käsille tarpeeksi tukea.
Sulla näyttää olevan jarrukahvat ihan tuppien vieressä. Itse olen siirtänyt niitä sen verran kauas, että vain kaksi sormea ulottuu jarrukahvalle. Kun jarrut oli lähempänä, oli ongelmana, että kämmensyrjät olivat tuppien ulkokulmien päällä. Paitsi, että siitä tuli kivistystä kämmenen puolelle, tapahtui myös silloin tällöin kivuliata törmäyksiä tangon päädyn osuessa puun kylkeen. Nimittäin kämmensyrjä jäi tällöin puun ja tangon väliin.
Keskikropan treenaaminen auttaa parhaiten käsien puutumiseen kaikilla tangoilla, kun ei tarvii nojailla tankoon.
Vanha kunnon pysty ajoasento on ratkaisu, niskatkin saa lepoa.
Tämä video muistuttikin vihdoin minua siirtämään kilikellon peukalon ulottuville, kun tässä oli tuota ohjaustangon kanssa ruuvailua
Voisitko tehdä videon klossien asennosta, eli mitä kannattaa ottaa huomioon? Hyvä video oli, täytyy itsekkin kokeilla tuollaisia tuppeja!
Jos ei muuta lähtökohtaa ole, niin akseli jalkaterän leveimmän osan kohdalle. Maantieklossien osalta asiaa on käsitelty ikivanhalla videolla: th-cam.com/video/2I675b_OvAg/w-d-xo.html
Erinomainen video ja sopivaan aikaan. Juuri tänään huomasin vähän samanlaisen ongelman talvihanskojen kanssa, vaihdoin viime kesänä maastopyörääni Bilteman ohjaustangon ja gripit, tangolla oli alunperin tarkoitus parantaa maastopyörän ajoasentoa vähän pystymmäksi, mutta eiköhän kämmenet kipeydy talviajon jatkuvassa röykytyksessä kun on jousituskin aina jäässä, joten en suosittele Bilteman grippejä ainakaan talvella. Ajattelin kokeilla välillä halvempia grippejä, viimeksi ostin kalliit ohuet pro-gripit jotka saivat kädet todella kipeäksi, ne oli pakko vaihtaa. Ehkä pitäisi vaan olla paremmat hanskat talvella ja voihan ne gripitkin taas vaihtaa.
Tangon geometria vaikuttaa kanssa paljon tuohon käsien ulkosyrjien puutumiseen. Varsinkin upsweep arvo. Mitä suurempi upsweep, sitä korkeammalla grippien kärjet ovat suhteessa sisäreunoihin ja täten paine käden ulkosyrjällä kasvaa.
Itse vaihdoin maastopyörään miltei heti tuontyyppiset, koska kämmenpohjat puutuivat. On ollut ainakin minulle suuri apu. Gravelissa ei ole ongelmaa, koska käden otetta voi käyräsarvisessa ajoittain vaihtaa.
~1500 km vanhalla pyörällä ja sen mukana tulleilla perusgripeillä niin peukalon tyvinivel oli siinä kunnossa, että mut sai polvilleen ihan vaan kättelemällä. Mitään jatkuvaa kipuilua siinä ei ollut, mutta tietyssä asennossa se nivel poltteli niin saakutisti. Ehdin jo ostamaan semmoset alle 10€ halpisgripit joissa ei ole sitä erillistä ruuvikiinnitystä, joten niistähän ei taida juuri apua olla kuten parikin henkilöä tuossa aiemmin mainitsi.
Sama juttu sähkömaasturissa, ensin tanko oíkealla nousulla ja sopivan kapeaksi ja sitten samankaltaiset tupit, niin alko toimia. Toki kulmaa sai säädellä alkuun. Myös hanskan paksuus vaikuttaa.
Itsellä oli kesällä ongelmana kyynärvarren tai kyynärpään kipeytyminen. Liekkö gripeissä vai stemmin korkeudessa ongelma. stemmiä ainakin korotettu.
Mulla on omassa pyörässä puu kahvat, tosin se on vähän vanhempaa mallia 😁
Yksi vuosi ajoin työmatkaa ja kun kämmenselän kipu alkoi esiintyä joka kerta, oli pakko löytää toinen tapa kulkea. Pyörän muokkaaminen tuli vasta myöhemmin. Vähemmän etunoja ja ergokahvat on pitäneet kivut poissa. Ainakaan maantiellä pystympi asento ei jarruta. Jyrkässä mäessä voi kokeilla vaikuttaako.
Ekana tuli mieleen tangon leveys. Muistaakseni sanoit aikoinaan, että Helkamassa on taas pykälän leveämpi kuin aiemmissa. Mutta tupit varmaan todennäköisempi syyllinen. Mulla on ollut pitkään käytössä (vaihdellut pyöristä toisiin) Ergon GX1 räpylät ja ESI Chunky pehmeät ja paksut silikonikumiset. Myös Ritchey WCS True Grip vaahtokumisia ollut. Mukavat ja tosi kevyet sekä halvat.
Tänään lumituiskussa 15km/suunta töihin läskillä.. Latu auki muille - lunta 20+ cm ja aura-autoja ei reitillä ollut käynyt 😰😰😰 Selvisin ja tämän viikon työmatkat kauramoottorilla on tehty.....
Itsellä tuon muotoisilla gripeillä en muista merkkiä mutta tulin mäkeä alas hyvin laiskasti kaikki sormet jarruilla ja tankoon nojaten ja kun grippi vähän samaan tyyliin oli muotoiltu ja kulunut niin ote lipsahti ja lensin sarvien ylitse
Mä laitoin grippinauhaa joskus kahvaan. Se on kulunut jo pois osaksi. Välillä pitää vaihtaa asentoa ajaessa kämmenpohjilta rystysille.
mulla on ongelmaa myös tuossa puutumisessa, rannekanavat puristuksissa. tilasin heti nämä Gripit. Toivotaan että tuo helpotusta.
samat Hermannsit oli tuossa Helkama sähkössäni, vaihdoin ne ERGON GA3 mallisiin grippeihin ja paljon mukavammat käsille. Hermannsit tuntuu todella ohuilta.
Itsellänikin on sormien/käsien puutumista ollut mutta yleensä se on ratkennut satulan säädöillä. Joko fore/aft säätöä korjaamalla tai sitten satulan kallistus-säätöä korjaamalla niin että hieman nokkaa ylöspäin. Voi toki olla että alla on väärän kokoinen runko tai fillarin rungon geometria ei vaan sovi kropalle tai joku muu mitoitus juttu. Monta syytä voi olla erilaisille oireille, hyvä että löytyy ratkaisu gripiä vaihtamalla.
Se on tosiaan monen tekijän summa. Ylipäätään liika paine käsille.
Minä laitoin läskiin aina muodikkaat nousukahvat grippen sisäpuolelle. Saa pitemmällä matkalla kapeamman otteen ja käden saa luonnollisempaan asentoon.
Okei, täytyykin hommata uudet kun vanhat vähän kuluneet ja kädet tahtoo puutua vanhoilla. Nyt tiedän että en oatakaan samanlaisia kuin vanhat.
Noin kuukauden nyt omistanut sähköfätin, ajoja on tullut n. 250km. Yli tunnin lenkeillä huomaan, että aina alkaa kädet kipeytymään kämmenen ulkosyrjältä. Noin peukalon vastapuolelta luun kohdalta. Ehkä nuo kahvat voisivat olla ratkaisu minulle. Taitaa olla fe12 helkamassa nuo samat vakio kahvat kuin fe11
Mitkä kahvat on päätyneet pysyvämpään käyttöön?
Nuo muotoillut mulla siinä nyt on. FE12:saa on tosiaan samat Herrmansit.
Hello! Tilasin bikester super ergo gripit. Hintaa n.14e. Laitoin sähköläskiin..Ja huomenna työmatkalla testi miten toimii..tulevat tankoon kiinni kuusikulmaavaimella kiristys joten eivät luista mihinkään suuntaan . Edelliset pyöri tankossa aivan liikaa..
Joo kyllä ne ruuvilla lukittavat gripit on melkein must. Sen asian olisi voinut nostaa esiin tuossa videollakin.
@@Velogi Näin on. Tossa mun Kona Wo gripit kiinni ruuveilla (kuusikulma). Ja ajattelin hommata siihen samat super ergo gripit jos käytössä osoittautuvat toimivaksi toimenpiteeksi vähentämään käsien ja sormien puutumista pidemmillä bikebacking reissuilla.
Viikko takana työmatkoilla..toimii.. tukeva ote ja kädet ja sormet lakkasivat särkemästä ja puutumasta.
Itellä tulee ranteet kipeeksi pidemmällä ajolla. Oliskokoha samaa ongelmaa gripeissä, vai johtuuko jostain muusta? 🤔
Myös ohjaustangon muoto ja jarrukahvojen asento vaikuttaa.
Minulle on kaikki mahdolliset pyöräilijän käsivaivat tuttuja. Rannekanavat leikattiin n. 7 vuotta sitten koska häiritsi jo yöunia. Helpotti asiaa mutta ei kokonaan poistanut vaivaa. Ikävämpi vaiva on molempien käsien keskisormet jotka ovat napsusormia (trigger finger). Vaivanneet jo 10 vuotta. Eli sormet jää aina lukkoon kun laittaa käden nyrkkiin ja sormi pitää avata toisella kädellä. Kämmenet tulisi leikata ja korjata jänteiden ahtaumaa. Olen aina käyttänyt näistä johtuen ergo grippejä, muista ei kokemusta. Muotoillut kahvat pitää olla ehdottomasti ruuvilla kiristettäviä.
Multa on leikattu toisesta kädestä napsusormet kuntoon. Ensin keskisormi ja 5v myöhemmin nimetön. Aika pieni operaatio, 5vk saikkua raksahommista. Ei mtn ongelmia leikkausten jälkeen.
@@ErkkiPeelo Oikean käden napsusormen sain 2012 TransAlpista, viikko pyörän sarvissa. Vasen keskisormi joka on nyt ikävämpi tuli pari vuotta sitten. Aikanaan sain oikeaan käteen kahdesti kortisonipiikin, auttoi noin kuukauden ajan. Eihän tuo piikitys ole terveellistä usein tehtynä. Silloin jo käsikirurgi ehdotti leikkausta jos eivät piikit auta. Suurin syy että kärsin vieläkin on ettei tiedä milloin pääsisi leikkaukseen kun ei-kiireeliset on sellaisia. Pahimmillaan kesken pyöräilykauden. Esim. tulevan kevään, 2 kk, olen jälleen Espanjassa vuorilla.
Mitenkäs tangon leveys? Tunturissani (E275 full) tuntuu minulle olevan hiukka liian leveä tanko. Pitäisikö sahata päistä palat pois ja kuinka paljon? Lisäksi pitäisi ajoasento saada pystymmäksi. Ilmeisesti lyhyempi stemmi vai säädettävä stemmi? Nuo gripit vaikuttavat hyvältä. Otan ainakin kokeiluun. Nykyiset on samannäköiset Hermannit.
Tankoa voi kyllä lyhentää, usein niissä on ihan merkitkin sitä varten. Kuinka paljon, se oikeastaan selviää vain kokeilemalla eli pala kerrallaan. Stemmin lisäksi ohjaustankoja on myös erilaisilla nousuilla ja kulmilla. Säädettävää stemmiä en suosittele.
Tein saman homman syksyllä omaan fattiin ja yhtä hyvät kokemukset. Vaihdoin samalla myös ohjaustangon, jossa parempi rannekulma, entinen tanko oli lähes suora putki.
Sitäkin olen kanssa tuossa miettinyt.
Joskus ajelin paljon On-One Mary -tangolla ja tykkäsin kovasti. Muuttaa koko pyörän ihan eri tuntuiseksi. Nykymuotiin vähän kapea maastohommiin.
SQlabilta löytyy pitkälti samaan ideologiaan pohjautuvia tankoja. Ymmärrän kyllä idean rannekulman, kyynärpään ja hartioidenkin kannalta.
Sama pyörä ja sama ongelma, laitoin paksuimmat gripit joita kaupasta saa ja tangon kärkeen nousukahvat joilla saa leveämmän otteen.
Nousukahvat! Niiksikös niitä kutsutaan? Etsitään. Sellaiset voi olla hyvät, käden kiertyminen epäluonnolliseen asentoon voi olla yksi syy turhaan puutumiseen ja käden väsymiseen. Ajattelin jo itte tehdä...
Auttaisiko etujousikus kipeisiin olkapäihin. Revennyt jänteet
Ilman muuta se vähentää tärinää. Toki riippuu alustasta millä ajaa, että kuinka paljon se auttaa.
Ite korjasin puutumisongelman maastopyörässä korottamalla tankoa.
Kyllä se vähentää painoa käsillä.
Terve.Nyt kun olet enemmän noilla kahvoilla ajanut niin onko auttanut puutumiseen ?Mulla FE 11,vaihdoin jo tangon Ergoon ja korotin ajoasentoa.
Joo ei ole ollut sitä oiretta enää - toki se ei ollut puutumista, vaan enemmänkin kipua ja pakotusta kämmenen ulkosyrjällä. Ja tanko on tosiaan mulla kanssa isommalla nousulla ja backsweepillä.
Tuli hetki sitten vaihdettua SQlab 701 gripit. Ilalla testilenkille.
Tykkään kyllä itse - kallistuskulman kun hakee kohdalleen, niin on iso kontaktipinta.
Minkä paksuisia nuo SQLab gripit on? En saanut selvää heidän mitoista. Toiset ilmoittaa suoraan halkaisijan. Itselläni SQLabin mittataulukn mukaan Large käsi viereisein mittaasteikon mukaan 15.5cm. pähkäilen tässä 31mm tässä 33mm grippien kanssa.
Ympärysmitasta kun laskee niin tuo mun M koon pyöreä SQLab 70X kahva on halkaisijaltaan 31,86 mm. Noista muotoillummista se onkin vähän hankalampi mitata tai laskea, mutta mitoitusperiaate niissäkin on sama.
Onko mitään tietoa minkälaisella taivutuksella ja nousulla tuo helkaman orkkistanko on.
Itsellä samanlainen pyörä ja tuntuu että tanko saisi olla hieman taivutetumpi
Ihan samaa asiaa olen miettinyt enkä ole faktaa tuosta löytänyt, mutta arvioisin että nousu on 25 mm, backsweep n. 8 astetta ja upsweep n. 5 astetta. Mutta nämä on tosiaan omia arvauksiani.
onko se ruuvilla tankoon kiristyä? tärkein osa asennuksesta jäi patsi eli millä se pysyy paikallaan
Kyllä - panta kiristyy tankoon kuten alkuperäisessäkin.
Laitoin tämän sqlab 701 tilaukseen ja nyt tuli mieleen, että onhan siinä ihan perus kiristysruuvilla kiinnitys?
Joo vastaava panta kuin monella muullakin.
joo koko kämmenet puutuu pisemmän päälle, voisi olla ideaa tuollaisissa paksummissa gripeissä.
Siinä on tosiaan monta tekijää - kuinka paljon käsille ylipäätään tulee painoa.
@@Velogi Näin on. hieman tuntuu myös, että ajoasento on liikaa käsiin nojaava.
@@pekkavalkonen1973 Sitä myös helposti nojaa turhan lujaa tankoon. Sen kun tiedostaa, niin pystyy kyllä nojaamaan vähemmän. Tämä tietty vaatii kropalta hieman enemmän, mutta suosittelen kokeilemaan.
Tuli siirryttyä lähestulkoon istuvasta asennosta, vanhasta naistenpyörästä, hybridiin. Kädet huusi hoosiannaa aluksi. Sopivat säädöt ja osat tietysti auttaa, mutta siihen tankoon ei tosiaan ole pakko nojata ihan niin lujaa kuin on tottunut.
@@vonantero9458 Tuo on kyllä totta, nojaan melko täysillä ja yritän vaihdella käsien asentoa tai ajamaan yhdellä kädellä toista kättä lepuuttaen. Toisaalta tanko saattaa olla liian alhaalla eikä nyt ole korokepalaa siihen, satulaa ei voine laske ainakaan, sitten polvet alkaa mennä liian koukkuun.
Oon kiinnittänyt huomiota että toisinaan videosi otsikot ovat englanniksi. Kun niillä kuitenkin puhutaan suomea, eikö olisi selkeämpää että otsikotkin olisi suomeksi? 😊 Toki tekstityksen saa englanniksi, jos joku suomea osaamaton tulee katsomaan. Itselleni vain tulee englanninkielisestä otsikosta käsitys, että videolla myös puhuttaisiin englantia. 😊
Otsikot on aina Suomeksi. Niihin videoihin, joihin on tehty tekstitys englanniksi, on tehty myös englanninkielinen otsikko. Katsojan käyttöliittymän kieli määrittää millä kielellä otsikot näytetään.
Mulla on ja edelleen puutuu :(
Sitten sitä painoa vain on liikaa käsillä.
Satula eteenpäin ja nokka ylös. Toimii.
Etukumara asento on se syy, joka johtuu väärästä pyörän runkomallista, ei tee hyvää nojata eteenpäin. Mummopyörä paras jos kädet puutuu. Selkä suorassa ja kuorma pois käsiltä on se ratkasu. Kahvoilla ei mitään merkitystä asiassa.
Aina kauhistelenkin näitä perse pystyssä pyörä malleja tai kurkottelu pyörä malleja. Järjettömiä nämä penkki korkeammalla kuin sarvet pyörämallit jos haluaa mukavaa pyöräilyä ilman vaivoja. Tai pyörämallit joissa on näemmä tarkoitus tehdä lankutusta enemmänkin.
Ei tuokaan ihan noin yksioikoista ole. Esim. maantiepyörässä ohjaustanko on käytännössä aina satulaa alempana, mutta koko kropan asento ja mm. lonkkakulma on eri.
@@Velogi Itse en ainakaan hyötyisi mitään tuppien vaihdosta. Jos oot vuosia tehny punttia ni se puutuminen noissa järjettömissä ajo asennoissa lähtee paljon kauempaa kuin kämmenistä. Työmatkapyörissä vai mitä lienevätkään, retkipyöriä kai, niin niissäkin monesti on sarvet liian kaukana. Se asento pitää olla pysty ja kädet ei saa olla suorana ja jäykkänä vaan mielummim kyynärvarresta löysästi taipuneena. Ja toisekseen yleensä myös puntti ukon niskat kärsii etukumarasta asennosta kun joudut katsoa koko ajan ylöspäin. Siinäkin mielessä taas se mummiskan ajoasento taas parempi. Minun mielestä kannattaa korjata ongelmaa perusteellisemmin ja vaihtaa toiseen pyörämalliin jossa ongelmia ei esiinny ollenkaan.
Itte hiukan samaa mieltä, olkapäät ja niska aikoinaan reenattu piloille ja syntyperäinen köyrynpuoleinen selän yläkaari vielä lisää haittaa. Ei pysty kumarassa ajamaan juuri ollenkaan. Ainoa mikä pystyssä ajoasennossa on huonoa, on se paineen siirtyminen takamukselle, siksi kai ne keksi matalan ajoasennon että pyrstöpuoli kestää sitä satulaa ja ehkä se voimantuottokin on parempi kumarasta kuin vähän jos vertaisi voimanostokyykkyä tikkupystyyn hack-kyykkyyn. Pystyasennossa paino on turhan paljon takamuksella - tai siis minun takamus ainakin on turhan herkkä vaikka olenkin nyt kokeillut ties kuinka monta satulaa... Mutta ei kaikkea voi saada tietysti kompromissi täytyisi löytää.
No, nämä ei ole kaikille, joku on toisensorttinen kropaltaan. Ittellä esimerkiksi käden asento ohjaustangosta on mieluimmin kämmen likimain pystyssä (kämmen vaaka-asennossa = jännitys kiertäjässä eli väsyy ja puutuu) eli olenkin etsiskellyt tangonpäihin jonkinlaisia kulmalisäkkeitä...
Ai niin, lisään: muotoillut kahvat on kivat ja pehmeät, en vastusta vaikka vuosikymmeniä oonkin punttitangon kanssa käsiin kovettumia hankkinut. No joo, pidin hiukan taukoa (pari vuosikymmentä) joten oisko ne pehmenneet? Ukko muuten on kyllä aika pehmeä.😄
@@Topsiekku Tuo antamasi "suositus" vain sotii vastaan usempia muita pyörän ominaisuuksia vastaan. Pysty ajoasento lisää ilmanvastusta aivan huomattavasti, samoin tuo (kuljettajan) painon poistuminen eturenkaalta enemmän taaksepäin vähentää sitten vastaavasti eturenkaan kitkaa=pitoa. Eli tuo neovosi ei päde isoon osaan pyörätyypeistä, koska hyöty asiasta on pienempi kuin tuon pystyn ajoasennan aiheuttama haitta pyörän ajo-ominaisuuksiin. Tämä tietysti niillä raja-ehdoilla että pyörä on kuitenkin oikein kokoinen suhteessa kuljettajaan (sekä oikein säädetty)
@@santeripohjola5117 Minä ajelen sähköavusteisella niin sei haittaa. Mutta jos oikeasti on puutumis ongelmaa ni se voi tulla hartioista asti, silloin ei tuppien vaihtaminen auta vaan pystympi ajoasento. Itse joudun ravistella käsiä tämän tästä jos ajoasento on liian etukeno.
Eqa ni 😅💚🥁
Tämä nyt ei liity asiaan, mutta prätkiin on saanu kauan semmosia "läpällisiä/ulokkeellisia" tuppeja kaasukahvaan, ettei pitkällä matkalla kaasukäsi väsy koko ajan puristaessa ynnä vääntäessä kaasua ni ja kitoooos taas Ripe erinomaisesta vidistä maisemineen/musiikkeineen ni