Tuindorp Oostzaan 100 jaar: 1921-2021

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ก.ย. 2024
  • Een explosie van het inwoneraantal van Amsterdam rond 1900 zorgde voor een grote woningnood. Huizen voor arbeiders werden amper gebouwd. Een mengelmoes van angst voor opstand, opkomst van enge ziektes en liefdadigheid maakte dat de gemeente Amsterdam ongekende woningbouwprojecten op gang bracht.
    Tuindorp Oostzaan was een van die projecten en bestaat in 2021 100 jaar 🎉. Dat is bijzonder, want de huizen waren bedoeld als noodwoningen. Ze werden voor 25 jaar gebouwd. Voor het Stadsarchief Amsterdam maakte ik een video over de geschiedenis van dit bijzondere project.

ความคิดเห็น • 12

  • @JochemBoodt-VlochemVerkent
    @JochemBoodt-VlochemVerkent  3 ปีที่แล้ว +1

    Even een geval van sneller praten dan je schaduw; op 4:35 heb ik het over de Gemeente Den Haag. Dit moet zijn, de Gemeente Amsterdam en dan naar Den Haag. De eerste evaluatie werd gedaan door de Gemeente Amsterdam, de tweede door de Rijksoverheid (in Den Haag).

  • @EFU127
    @EFU127 3 ปีที่แล้ว +5

    Jochem wat leeeeuuuukkk dit!!! Echt fantastische storytelling~ heel interessant! Als brabander had ik het geen idee van het bestaan van Tuindorp Oostzaan.. tof hoe je dit doet! Keep it up~

  • @Petra1969
    @Petra1969 8 หลายเดือนก่อน

    Leuke mini docu. Ik woon in Tuindorp West, dat werd vroeger de Goudkust genoemd.

  • @wverdo755
    @wverdo755 2 ปีที่แล้ว

    Wat jammer dat ik nu (31/12) pas lees over het honderd jarig bestaan. Maar de video boeide me zeer. Knap in een tijdsbeeld geplaatst.
    In 1937 kwam ik als baby met mijn ouders vanuit Sliedrecht in Tuindorp terecht. Mijn vader ging werken op de NDSM. Fantastische speeljeugd gehad, veel op straat, veel vrienden. De hongerwinter uit de oorlogstijd herinner ik me goed.
    De prachtige bomen in onze Marsstraat, wij woonden op 21, waren in die winter op zekere nacht verdwenen. Ik zie de stompen nog in gedachten. Machtig fijn dorp met de bioscoop in 't Zonnehuis, maar ook de Houten Bethelkerk waar ik zondags kwam. Je had toen zoveel vrijheid buiten. geen auto's. De zogeheten Nooddijk en het opgespoten land met steenkooltjes uit het Coenhavenwater is een brok herinnering. Met mijn moeder heb ik als kleine jongen die kooltjes uit de modder gepeuterd. We hadden weer brandstof. Wat ik ook bijzonder vond waren de vele scholen die Tuindorp had. Ik liep elke dag de hele Meteorenweg af naar de prinses Julianaschool. Ik kende op den duur zeer veel Tuindorpers. Wie kan zich bijv. nog Maarten Smit met zijn bloemenkar herinneren. Enfin, ik ben nu te lang aan het typen. Dank Jochem voor je interessante presentatie. Wim Verdoorn.

    • @JochemBoodt-VlochemVerkent
      @JochemBoodt-VlochemVerkent  2 ปีที่แล้ว

      Beste Wim, fijn dat het een mooi tijdsbeeld is voor een echte Tuindorper. Dankjewel voor het delen van je eigen ervaringen!

  • @laete2536
    @laete2536 3 ปีที่แล้ว +1

    super smooth geedit zeg, heel informatief

  • @nielsmaaswinkel9940
    @nielsmaaswinkel9940 3 ปีที่แล้ว +1

    Wat een mooi inkijkje in dat huisje ook!

  • @12brakeblocks5
    @12brakeblocks5 3 ปีที่แล้ว +1

    Nice Jochem, lekker bezig!!!

  • @pietvannoort1325
    @pietvannoort1325 2 ปีที่แล้ว +2

    Ik mis in dit leerzame filmpje de vergeten watersnoodramp 1960, zijn daar verslagen of verhalen over geschreven ?

    • @JochemBoodt-VlochemVerkent
      @JochemBoodt-VlochemVerkent  2 ปีที่แล้ว

      Beste Piet, er is online veel te vinden over de watersnoodramp van 1960. Deze video was voornamelijk bedoeld om te laten zien hoe het dorp tot stand is gekomen. En hoe ideeën over de invulling van het dorp tot nu toe invloed hebben. De watersnood verdient zeker een eigen video!

  • @sandrakemna6753
    @sandrakemna6753 2 ปีที่แล้ว +1

    Tutti Frutti dorp noemen en de Dierenriem?Goudkust in beeld brengen????? Klopt niet dus. Tutti Frutti dorp is het Hogeland. Daar is nu ook de Bongerd.