Waarom de Taiwanese verkiezingen essentieel zijn voor Nederland.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.ย. 2024
  • Taiwan ging zaterdag naar de stembus. De gehele wereld keek over zijn schouder mee. Met Sinoloog en Taiwan expert Casper Wits bespreken wij de verkiezingen van 'het eiland, dat steeds verder is afgedreven van het moederland China'.
    Steun ons 🙌
    Sta jij achter onze missie en blijf je graag luisteren naar onze wekelijkse, verdiepende podcast? Steun ons dan via !
    Je helpt ons enorm, méér dan je denkt! Wij gebruiken het geld om onze medewerkers te betalen en om te investeren in betere audio, video en verdiepende content.
    👉 De belangrijkste vragen
    Welk signaal heeft de Taiwanese kiezer afgegeven? Wat zijn de (geo)politieke gevolgen van de verkiezingsuitslag? Hoe ziet Beijing deze uitslag? Waarom reageerden veel westerse landen toch wel te lafjes? Waarom letten Zuid-Korea, Japan en de Filipijnen zo goed op onze reactie?
    👉 Relatie Taiwan-China: de geopolitieke thermostaat van de wereld
    Taiwanese verkiezingen worden vaak gezien als een soort referendum over de relatie met China. De relatie tussen Taiwan en China fungeert de laatste jaren steeds meer als de geopolitieke thermostaat van de wereld. Is de escalatie tussen de VS en China nog wel te vermijden?
    1️⃣Xi's China uitte dan ook meerdere dreigementen de goede partij te kiezen, terwijl het westen hoopte het grootste verkiezingsjaar ooit, 2024, met een geopolitieke overwinning te starten.
    2️⃣De verkiezingsuitslag is niet eenduidig: de pro-westerse Lai Ching-te van de DPP wordt president, maar zijn partij verliest de meerderheid in het parlement. Een samenwerking met de grote concurrent de blauwe Kuomintang (KMT) of the The People's Party (TPP) wordt noodzakelijk.
    3️⃣Kortom, er staat nogal wat op het spel: blijft Taiwan de pro-westerse koers varen, of gaat het toch voor een ietwat meer pro-China lijn?

ความคิดเห็น •