Jest to chyba 7 film o nas, który oglądam i pierwszy, który daje możliwość w pełni postawienia serwera NAS i przy okazji rozsądnie cenowo. Ja już szukam terminala dla siebie :) Trzymaj tak! Życzę wytrwałości, sukcesywności i miliona subów :)
Super film, bardzo pomocny. Chociaż ja po instalacji po włożeniu dysku nie mogłem uruchomić systemu.Po wyjęciu dysku system działał. Przeinstalowałem raz jeszcze Openmedia , ale z włożonym dyskiem 2,5 na dane i już było wszystko dobrze. Na pewno opcja z takim HP jest lepsza niż Raspberry czy najtańszy Qna p , czy Syn ology.
Zależy na co patrzysz jeśli ktoś patrzy pod kątem energo-oszczedności w tym wypadku lepiej wypadają RPI lub dedykowane NAS-y Nie każdy potrzebuje zaawansowanych funkcji tylko na przykład postawienie systemu i obsługa dysku sieciowego.
Też się zainteresowałem tanimi terminalami ale w powiązaniu z drukiem 3d. Spoko materiał. Zapraszam do mnie, w tej chwili prawie nic u mnie nie ma ale niedługo pojawi się filmik z budowy drukarki 3d Voron 2.4 i wykorzystam w niej terminal HP T510. 👍
Tak z ciekawości dlaczego openmedia a nie Windows? Na 12 letnim komputerze w obudowie ITX postawiłem Windowsa 11 z dyskiem 4TB z systemem plików NTFS, a więc nawet jak się serwer wysypie to włożę dysk w obudowę USB i bez problemu zgram co chcę. Komputer się usypia i nie pobiera dużo prądu, jak chcę z niego korzystać to dość szybko się wybudza. Procesor to jakieś Pentium, RAM dałem 8GB DDR3.
Jak z transferami via DLNA i jako NAS? Planuje sobie coś takiego zrobić i celowałem w RB Pi4 ale ten HP jest tani jak barszcz i mniej kombinacji. Film bardzo spoko!
Hej, jestem zielony w temacie serwerów, czy na podstawie tego serwera NAS jestem w stanie udostępniać swoje pliki na komputer spoza mojego domu na inny komputer?
@@keczejo Jeszcze rok temu miałem na takim urządzeniu postawiony NextCloud i URbackup. Serwer dawał radę. Wszystko stawiałem samemu ale tez na debianie ;)
Cześć, zainspirowany Twoim filmem kupiłem hpt630 i postawiłem omv 6. Niestety szybkości przesyłu dobijają max do 30MB/s przez większość czasu jednak oscylują około 20 MB/s. Jak sprawdzić po kolei co jest problemem w osiągnięciu 100 MB/s?
Ok, okazało się że mój router wspiera wifi tylko 802.11 AC i chyba w tym przypadku max przepustowość będzie w okolicach 27MB/s, muszę sprawdzić wydajność po kablu.
Prędkość niezła mam pytanie jak podłączyłeś Nasa. Chodzi mi Nasa Ethernetem do routera? I komputer do routera dobrze rozumiem bo będę kupował tylko t620. Poradnik super
Tak serwer do routera i komputer do routera. Żeby osiągnąć takie prędkości musisz mieć sieć 1Gb/s. T620 średnio nadaje się pod nasa, bo nie ma portu sata w środku. Chyba, że podepniesz dysk na usb 3.0.
@@keczejo Kupiłem i teraz czekam aż przyjdzie ale masz rację mam jeszcze HDD 3.5 1tb z obudowa orico usb 3.0. ale myślę nad kupieniem adaptera na minipci na sata przejściówkę aby podłączyć 2 sata dodatkowo. Głównie chciałbym zrobić serwer do multimedia oraz mały backup mój a także spróbować skonfigurować aby dostęp był z poza sieci domowej na dostęp zdalny.Bede się bawił w konfigurację openmediavaulta. Mam jeszcze 2 dyski ssd że starego komputera więc możliwości mam tylko trudniej to jakoś upchać ^^. Ja mam jeszcze jedną zagwostke bo mam modem odrazu z routerem i nie zbyt wydajny kupiłem 2 router xiaomi i teraz myślę jak zrobić aby odblokowywać porty na 1 i 2.
Da się na OMV zrobić serwer dlna. W tym celu instalujesz plugin openmediavault-minidlna. Możesz go stąd pobrać dl.bintray.com/openmediavault-plugin-developers/usul/pool/main/o/openmediavault-minidlna/openmediavault-minidlna_5.0.5_all.deb Instalujesz go w zakładce wtyczki i w niej dajesz wczytaj i wybierasz ten plik.
O istnieniu filmu Yellow PC dowiedziałem się po wrzuceniu tego filmu na YT. Nie chciałem odgapiać. Yellow PC zrobił ogromny błąd bo testował na sieci 100Mb/s i prędkości u niego były zaniżone 10 razy
@@keczejo właśnie rzuciły mi się w oczy dość dobre prędkości, pewnie testowałeś na 1GBit, niestety dostawcy oferują niski upload i prędkości HDD 100-120 MB/s mogą być trudne do osiągnięcia
Oj tam odgapił czy nie odgapił... rzeczywiście moim ogromnym błędem było testowanie na routerze ze złączem Mbit i przyznaję się do tego błędu! Fajnie że pokazałeś realne prędkości! Ja właśnie przerzucam się na sieć Gbit i modernizuję całą sieć domową. Prędkości jakie udaje mi się obecnie uzyskać przy przesyle pliku o wadze 10 GB to 108-111MB/s. Powodzenia w dalszej zabawie z tym maleństwem :D PS Widzę że korzystamy z tej samej strony z projektami wydruków 3D :P
@Yellow PC U mnie w domu 1Gbit/s jest już od dawna. Od kilku miesięcy mam 10Gbit/s między serwerem a PC. Będzie film o 10Gbit/s , ale wszystko w swoim czasie. Większość osób korzysta z thingiverse jeśli chodzi o modele do druku.
Oczywiście, że tak. Omv normalnie można zainstalować na USB. Najlepiej po instalacji na pendrive jest zainstalować dodatek flash memory do omv. Ograniczy on zapisy na pendrive co spowoduje, że pendrive nie padnie po tygodniu.
tylko on ma problem z ntfs nie dacie rady sformatować dysku pod linuksem po sformatowaniu wywala błąd i trzeba kombinować żeby działało pod win 10 nie dzała ext 4 i 3 też nie
Można wrzucić transmission web i wtedy masz klienta torrent w przeglądarce. Nie pamiętam czy dla omv 5 jest jako dodatek czy trzeba instalować manualnie.
@@keczejo super a powiedz mi bo rozwazam 3 warianty, ssd 1tb najtanszy , 2tb hdd czy ssd 500gb wd nas. Czy jest jakis adapter żebym mogl dac 2 dysk? Bo najlepiej dla mnie by dac 2x 1tb hdd 2.5
Nie ma sensu pakować SSD, bo prędkość będzie ograniczona przez kartę sieciową. Da się do tego terminala włożyć dwa dyski 2,5. Jeden normalnie, a drugi w miejsce pamięci Flash. Tylko jest potrzebny przedłużacz sata.
@@keczejo jakie predkosci po usb 3.0 (przy podpięciu dysku sata w kieszeni usb 3.0) czy bedzie podobne? około 110MB/s ?? bo 1 czy 2 dyski to troche mało przestrzeni.
Więcej pewności siebie! :) Odcinek świetny. Bardzo pomocny
Dzięki wielkie, gdyby nie Ty to pewnie kupowałbym właśnie maline a tak hp client do mnie leci.
Jest to chyba 7 film o nas, który oglądam i pierwszy, który daje możliwość w pełni postawienia serwera NAS i przy okazji rozsądnie cenowo. Ja już szukam terminala dla siebie :) Trzymaj tak! Życzę wytrwałości, sukcesywności i miliona subów :)
Świetny poradnik, Dzięki🙂
Super. Wielkie dzięki! Szkoda, że nie robisz nowych odcinków. I oto proszę bardzo 800 subskrybcja którą dałem, najs.
Super film, bardzo pomocny. Chociaż ja po instalacji po włożeniu dysku nie mogłem uruchomić systemu.Po wyjęciu dysku system działał. Przeinstalowałem raz jeszcze Openmedia , ale z włożonym dyskiem 2,5 na dane i już było wszystko dobrze. Na pewno opcja z takim HP jest lepsza niż Raspberry czy najtańszy Qna p , czy Syn ology.
Zależy na co patrzysz jeśli ktoś patrzy pod kątem energo-oszczedności w tym wypadku lepiej wypadają RPI lub dedykowane NAS-y
Nie każdy potrzebuje zaawansowanych funkcji tylko na przykład postawienie systemu i obsługa dysku sieciowego.
@@aothunterpl właśnie patrzę pod kontem energo. T610 to tylko 10 watt. RPI4 - na dzisiaj jakieś 500 zł, HP max 150.
no i cyk do inspiracji ;)
Też się zainteresowałem tanimi terminalami ale w powiązaniu z drukiem 3d. Spoko materiał. Zapraszam do mnie, w tej chwili prawie nic u mnie nie ma ale niedługo pojawi się filmik z budowy drukarki 3d Voron 2.4 i wykorzystam w niej terminal HP T510. 👍
Kiedyś na tym terminalu miałem octoprinta i chodziło to całkiem spoko.
Lepszy niż mój pierwszy serwer z 800Mhz CPU 256MB RAM XD
Patrząc na najtańsze modele gotowych nasów, to nie jest tak źle.
@@keczejo rada na przyszłość... Ciszej muzyka w tle
W kilku miejscach filmu myzyka nieco cię przytłumia po za tym świetny film
Poradnik bardzo spoko, jak będę chciał postawić serwer NAS, to chętnie wrócę :)
Ta muzyka to specjalnie tak głośno żeby skutecznie uniemożliwić słuchanie tego co ważne. Przemontuj to i będzie git
Wielkie dzięki!
Gdyby nie ty nie zrobiłbym tego
mam tylko jedno pytanie po co tak głośno puszczasz muzykę, wolę słuchać jak mówisz, wogole świetny poradnik
Dzienki poradnik mi pomugł
Świetny filmik , dzięki
Tak z ciekawości dlaczego openmedia a nie Windows?
Na 12 letnim komputerze w obudowie ITX postawiłem Windowsa 11 z dyskiem 4TB z systemem plików NTFS, a więc nawet jak się serwer wysypie to włożę dysk w obudowę USB i bez problemu zgram co chcę. Komputer się usypia i nie pobiera dużo prądu, jak chcę z niego korzystać to dość szybko się wybudza. Procesor to jakieś Pentium, RAM dałem 8GB DDR3.
Jak jest z dostępem do serwera przez sieć komórkową będąc w terenie poza domem
Jak z transferami via DLNA i jako NAS? Planuje sobie coś takiego zrobić i celowałem w RB Pi4 ale ten HP jest tani jak barszcz i mniej kombinacji.
Film bardzo spoko!
Fajny poradnik, czy jest możliwość wejścia na dysk z każdego miejsca na ziemi? Czy można go uśpić i wybudzić z sieci?
Co w przypadku gdy befe musial zmienić siec? To co wtedy z serwerem?
Zrób filmik jak zainstalować iSpconfig panel na centosie 7
Hej, jestem zielony w temacie serwerów, czy na podstawie tego serwera NAS jestem w stanie udostępniać swoje pliki na komputer spoza mojego domu na inny komputer?
Saper Elektro złomiarz też zrobił film o tym terminalu ale i tak fajny film
Siemka mam pytanie czy jest szansa utworzenie wirtualnego RAID z backupem?? Np. Dysk podpiety na usb ?
Cześć. A jest możliwość nie tworzyć użytkowników, tak żeby każdy z sieci lokalnej miał dostęp do dysku bez logowania?
Tak, można uruchomić dostęp dla gości, czyli wyłączyć konieczność logowania.
Ciągle wyskakuje błąd że nie widzi napędu CD mimo iż instaluje się z pendrive na USB
też to miałem, zacząłem instalację od nowa i poszło. przełożyłem pendriva i klawiaturę w inny port
Jak myślicie uciągnie serwer mc?
Uciągnie podstawowy serwer mc, ale do serwera mc lepiej hp t620 z 4 rdzeniowym prockiem.
@@keczejo Jeszcze rok temu miałem na takim urządzeniu postawiony NextCloud i URbackup. Serwer dawał radę. Wszystko stawiałem samemu ale tez na debianie ;)
Cześć, zainspirowany Twoim filmem kupiłem hpt630 i postawiłem omv 6. Niestety szybkości przesyłu dobijają max do 30MB/s przez większość czasu jednak oscylują około 20 MB/s. Jak sprawdzić po kolei co jest problemem w osiągnięciu 100 MB/s?
Ok, okazało się że mój router wspiera wifi tylko 802.11 AC i chyba w tym przypadku max przepustowość będzie w okolicach 27MB/s, muszę sprawdzić wydajność po kablu.
Prędkość niezła mam pytanie jak podłączyłeś Nasa. Chodzi mi Nasa Ethernetem do routera? I komputer do routera dobrze rozumiem bo będę kupował tylko t620. Poradnik super
Tak serwer do routera i komputer do routera. Żeby osiągnąć takie prędkości musisz mieć sieć 1Gb/s. T620 średnio nadaje się pod nasa, bo nie ma portu sata w środku. Chyba, że podepniesz dysk na usb 3.0.
@@keczejo Kupiłem i teraz czekam aż przyjdzie ale masz rację mam jeszcze HDD 3.5 1tb z obudowa orico usb 3.0. ale myślę nad kupieniem adaptera na minipci na sata przejściówkę aby podłączyć 2 sata dodatkowo. Głównie chciałbym zrobić serwer do multimedia oraz mały backup mój a także spróbować skonfigurować aby dostęp był z poza sieci domowej na dostęp zdalny.Bede się bawił w konfigurację openmediavaulta. Mam jeszcze 2 dyski ssd że starego komputera więc możliwości mam tylko trudniej to jakoś upchać ^^. Ja mam jeszcze jedną zagwostke bo mam modem odrazu z routerem i nie zbyt wydajny kupiłem 2 router xiaomi i teraz myślę jak zrobić aby odblokowywać porty na 1 i 2.
Jak chcesz wystawić na zewnątrz to zainstaluj sobie nextclouda i go wystaw na zewnątrz, bo wystawianie samby na zewnątrz nie jest zbyt bezpieczne.
@@keczejo ok dzięki za radę zrobię tak. A instalowałeś może pi hole lub plex serwer na openmediavault?
Jasne, sam mam zainstalowanego plexa i pi-hole na omv.
A jak wysłać pliki z telefonu na serwer?
czy jak dołożę pendriwe to będzie działać?
Świetny poradnik, sam na jego podstawie stawiam serwer NAS. A tak z innej beczki jakiego programu urzywasz do kopiowania plików.
To co widziałeś to było teracopy
@@keczejo Dziana
Daniello - używasz. Kup słownik.
hej, czy OMV pozwala także na utworzenie serwera DLNA dla multimediów?
Da się na OMV zrobić serwer dlna. W tym celu instalujesz plugin openmediavault-minidlna. Możesz go stąd pobrać dl.bintray.com/openmediavault-plugin-developers/usul/pool/main/o/openmediavault-minidlna/openmediavault-minidlna_5.0.5_all.deb Instalujesz go w zakładce wtyczki i w niej dajesz wczytaj i wybierasz ten plik.
@@keczejo chyba trzeba się rozejrzeć za takim rozwiązaniem, dzięki za podpowiedź
Tańsza aletnatywa to laptopy 10 cali za 150-250 złoty.
Nie jestem trochę w temacie , ale czy jak zbuduję coś takiego to mogę dodawać, ściągać pliki itp gdy jestem poza domem na przykład z mojego telefonu?
Jeśli chciałbyś mieć dostęp z zewnątrz to musisz mieć publiczne IP i musisz przekierować porty
Odgapileś od Yellow PC ale nie przeszkadza mi to bo lepiej wytlumaczyleś samą instalacjeę
O istnieniu filmu Yellow PC dowiedziałem się po wrzuceniu tego filmu na YT. Nie chciałem odgapiać. Yellow PC zrobił ogromny błąd bo testował na sieci 100Mb/s i prędkości u niego były zaniżone 10 razy
@@keczejo właśnie rzuciły mi się w oczy dość dobre prędkości, pewnie testowałeś na 1GBit, niestety dostawcy oferują niski upload i prędkości HDD 100-120 MB/s mogą być trudne do osiągnięcia
Oj tam odgapił czy nie odgapił... rzeczywiście moim ogromnym błędem było testowanie na routerze ze złączem Mbit i przyznaję się do tego błędu! Fajnie że pokazałeś realne prędkości! Ja właśnie przerzucam się na sieć Gbit i modernizuję całą sieć domową. Prędkości jakie udaje mi się obecnie uzyskać przy przesyle pliku o wadze 10 GB to 108-111MB/s.
Powodzenia w dalszej zabawie z tym maleństwem :D
PS
Widzę że korzystamy z tej samej strony z projektami wydruków 3D :P
@Yellow PC U mnie w domu 1Gbit/s jest już od dawna. Od kilku miesięcy mam 10Gbit/s między serwerem a PC. Będzie film o 10Gbit/s , ale wszystko w swoim czasie.
Większość osób korzysta z thingiverse jeśli chodzi o modele do druku.
@Konrad Balon Testowałem po sieci lokalnej i tu prędkość internetu nie ma znaczenia.
Da radę w nim postawić system na pendrive przez USB a wewnątrz zamontować 2xhdd RAID 1?
Oczywiście, że tak. Omv normalnie można zainstalować na USB. Najlepiej po instalacji na pendrive jest zainstalować dodatek flash memory do omv. Ograniczy on zapisy na pendrive co spowoduje, że pendrive nie padnie po tygodniu.
❤
jakie to ma zużycie prądu? jaki zasilacz?
Około 15-20w
A jest możliwość dodania dwóch dysków osobno w RAID 1 ?
Można to zrobić. W panelu omv jest opcja ustawiania raid
@@keczejo a jak podłączyć dwa dyski sata 3,5 cala ?
nagraj coś może o swoim komputerze bo te dwa xeony wydają się ciekawe :P
Mam plan coś o nim nagrać
@@keczejo mam też dwa procki w głównym pc ale na lga 2011 v3
A jakiś terminalek z portem SATA polecasz?
Polecam tego HP. Ma dwa porty sata i można go teraz dostać za mniej niż 60zł.
Witam czy mozna serwer postawić na pendrive 😊
Tak, można postawić system na pendrive, ale wtedy dobrze jest zainstalować plugin, który ograniczy zapis na pendrive, żeby przedłużyć jego żywotność.
Mam pytanie jaki zasilacz masz do tego terminala originalny cz jakiś inny?
Używam zasilacza od swojego laptopa hp
@@keczejo Ok, dzk za info po prostu trafił mi się egzemplarz z zepsutą płytą główną i już czekam na odpisanie odnośnie gwarancji.
tylko on ma problem z ntfs nie dacie rady sformatować dysku pod linuksem po sformatowaniu wywala błąd i trzeba kombinować żeby działało pod win 10
nie dzała ext 4 i 3 też nie
omv 5 obsługuje ntfs
@@jaca82pl jak masz stary dysk już formatowany to tak ale jak masz nowy to nie
Dałoby się postawić na nim serwer minecraft ?
Oczywiście
muza za głośno ... podczas gdy coś mówisz ...
czy ten serwer będzie działał również na MacOS?
Będzie działać, można nawet skonfigurować na nim time machine i robić na nim backupy
Muzykę sobie ścisz bo słabo było ciebie słychać ...
Witam .Jest możliwość pobierania torrentów ?
Można wrzucić transmission web i wtedy masz klienta torrent w przeglądarce. Nie pamiętam czy dla omv 5 jest jako dodatek czy trzeba instalować manualnie.
Kupiłem sobie taki terminal jako serwer mc
i jak działa ile graczy jak skonfigurowałeś?
@@matid8453 kupilem sobie terminalek , wsadzilem hdd i 8 gb ram. wgralem serwer mc na javie , komenda w cmd i mam serwerek :)
@@lemonekq a jaki system
@@matid8453 windows xp , sp3
@@lemonekq no to ciekawe dzięki spróbuje ogarnąć korzystałeś z jakiegoś poradnika a jak tak to z jakiego?
Dzięki ale przez ten podkład muzyczny , psuje przekaz merytoryczny .
Czy karta jest 1 gigabite ?
Tak karta 1 gigabit
@@keczejo super a powiedz mi bo rozwazam 3 warianty, ssd 1tb najtanszy , 2tb hdd czy ssd 500gb wd nas. Czy jest jakis adapter żebym mogl dac 2 dysk? Bo najlepiej dla mnie by dac 2x 1tb hdd 2.5
Nie ma sensu pakować SSD, bo prędkość będzie ograniczona przez kartę sieciową. Da się do tego terminala włożyć dwa dyski 2,5. Jeden normalnie, a drugi w miejsce pamięci Flash. Tylko jest potrzebny przedłużacz sata.
Jakie realne prędkości uzyskujesz po LANie?
Wyciskam 112MB/s czyli praktycznie maxuje gigabit
@@keczejo jakie predkosci po usb 3.0 (przy podpięciu dysku sata w kieszeni usb 3.0) czy bedzie podobne? około 110MB/s ?? bo 1 czy 2 dyski to troche mało przestrzeni.
Usb 3.0 jest szybsze od karty sieciowej, więc transfery są w okolicy 110MB/s
Ile waży system?
Nie pamiętam ale coś około 500MB/1GB po zainstalowaniu
Ok. To na 2gb flash powinien wejść.