Spinoza'yı Yeniden Keşfetmek - 1

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 16

  • @wasme8942
    @wasme8942 5 ปีที่แล้ว +9

    Metin hocaya çok saygılar, her sabah iki videonuzu mp3e çevirip indiriyorum okula giderken ve gelirken yolda dinliyorum. Sizlere de çok sevgiler..

  • @ozlemsacakc562
    @ozlemsacakc562 7 ปีที่แล้ว +54

    Fikir tektir. Etrafında çember çizerek ürettiğimiz şeyler o tek fikrin kendisidir. Yaptığımız ve biriken her şey tekrar tekrar önümüze gelen tek bir istektir. O varolmayan , varolmadığı için de yokolmayan o tek olanın, tekrar edip duran kendine görünme isteğidir.
    İnsanlar dünyaya dışarıdan yerleştirilmiş varlıklar değildir. Dünyanın, doğanın kendi içinden çıkardığı, şekillendirdiği yapılardır. Tıpkı volkanlar , yıldırımlar ya da fırtınalar gibi. İnsandaki yıkıcı unsur doğanın kendisinde var. , doğadan insana geçen birşey.
    Güç istenci=Muktedir olma=özneleşme isteği !
    Bu , evrene ait olan, evrenin kendi içinden çıkardığı insanda da değişik görünümlerde devam eden bir istek. İnsanda libido dediğimiz şey , Big Bangin yaşanmasına (evrenin varolmasına) ve atom çekirdeğin titreşmesini sağlayan enerjinin bir devamı ya da bir görünümü. Güç istenci , libido, ve saldırganlık insanın ruhsal yanının değil, somut maddesel bir yanının özelliği. Bir bitkinin büyümesini sağlayan şeyle aynı.
    Bitki, çevresindeki kaynakları kendine doğru çeker ve kendini ileriye doğru taşır. Hayvanlar da bunu yapar. İnsan da bunu yapar.
    Bir aslan acıktığında avlanır, avını yer ve gider. Ama insanın gelişmiş hafızası , ölüm farkındalığı ve geleceği planlama yeteneği vardır.. O sadece bugün değil yarın da aç kalmamayı , gelecekte de hayatta kalmayı garantilemek ister. O yarın için de avlanır,. Avın başarısız geçmemesini garantilemek için stratejiler geliştirir, silahlar icat eder, yiyeceği taze tutmanın yollarını keşfeder, yiyeceğin çalınmaması için stratejiler geliştirir, başkasının yiyeceğini çalma yolları arar.
    İnsanın zeksnın gelişmesine sağlayan en önemli faktörlerden biri de tür içi rekabettir.
    Bilim gelecek kaygısından doğmuştur. İnsan doğasının açgözlülük ya da doyumsuzluk diye yorumladığımız özelliği olmasaydı, kanaatkar olsaydık taş devrinde ya da mağaralarda yaşamaya devam mı ederdik !
    İnsan kendi kendine yaşam koşullarını değiştiren sonra da buna adapte olan bir canlı. Günümüzde yaşanan ve doyumsuzluk diye yorumladığımız şey insanın ( her insanın) doğasında olan bir özelliğin mevcut koşullarla girdiği etkileşim ve bu etkileşimin yansımasıdır. Bir insan diğerini açgözlü olduğu için yargılamaz, kendisinden daha açgözlü olduğu için yargılar
    Ego herzaman sıkılır ama hiçbirzaman yetinmez.
    Bunun için ne insanı ne de egoyu suçlayamayız. Evrenin kendisi böyledir, sürekli ileriye doğru açılmak ister.
    Kral gibi yaşamayı istemek neden aşırılık olsun ? Eğer istisnasız dünyadaki herkes milyarder olsaydı böyle bir yaşam tarzına hala aşırılık der miydik ? Aşırılık diye yorumladığımız enerjinin kendisi kötü değil ama sebep olduğu adaletsizlik, eşitsizlik, suç vb. şeylerden dolayı onu kötü olarak görüyoruz. Ama bu varolanla yetinmeme özelliği bizi taş devrinden günümüze kadar getirmiş olan şeydir. ve üstelik isteğimize kalmış birşey de değildir.

    • @PANDORAFELSEFE
      @PANDORAFELSEFE  7 ปีที่แล้ว +2

      Şimdi şu "kral gibi yaşamak" konusu bence hem felsefenin hemde ideolojinin varacağı son durak olacak. Belki 30-40 sene sonra. Bütün bu uğraşlara (felsefeye, ideolojiye, dine) artık gerek kalmayacak. Asıl mesele bu zaten. Gerisi hikaye!... Valla bazen çok şaşırıyorum, hayretler içinde kalıyorum! bu kadar bire bir aynı şeyleri düşünüyor olmak (detaylar dahil. Önemli olan zaten detaylar)... ben miyim düşünen, yoksa siz misiniz, bazen karıştırmaya başladım :)
      Birde yazamamıştım, Foucault videosundaki 1 ay önceki yorumunuzda bahsettiğiniz "dispositif" kavramına vurgunuz aslında tüm hikayede, gelinen son noktada asıl önemli olan kavramdı. Ben dikkat etmemiştim, sayenizde öyle makbule geçti ki, hiç tahmin edemezsiniz. Bir eksiklik hissediyordum o videodaki analizlerimde, düşünüşlerimde bir türlü aklıma gelmemişti... şimdi sırası gelmişken onuda yazayım dedim :)

    • @ozlemsacakc562
      @ozlemsacakc562 7 ปีที่แล้ว +4

      Teşekkürler. Saygılarımı iletiyorum

    • @bulutyagmur7860
      @bulutyagmur7860 6 ปีที่แล้ว

      Cok güzel

  • @huseyintosun7643
    @huseyintosun7643 7 ปีที่แล้ว +11

    Efenim bir çok kere de zikrettim bi daha söyleyim; HARİKA Bİ KANALSINIZ😘😍

  • @ahmetsonmez925
    @ahmetsonmez925 7 ปีที่แล้ว +2

    Çok güzel program olmuş, teşekkürler

  • @Viricanus
    @Viricanus 4 ปีที่แล้ว

    Açılış müziği kimin eseri bilen var mı?

  • @meliketuerkyilmaz
    @meliketuerkyilmaz 6 ปีที่แล้ว +1

    niye konuşmaları bu kadar fazla kestiniz? aralarda kopukluklar olmuş

  • @pokerzilli2535
    @pokerzilli2535 6 ปีที่แล้ว +2

    Ama çaba takdire şayan.

  • @etksyringe5742
    @etksyringe5742 7 ปีที่แล้ว +3

    Yapacağından bahsedecegine bunu aşamalı olarak anlatsa daha iyi olurdu.sanirim buna neden olanda herhangi bir metin üzerinden ilerlemeyip doğaçlama ilerliyor olması mı bilemiyorum

    • @etksyringe5742
      @etksyringe5742 7 ปีที่แล้ว

      Anamm adam açıldı 25 dk dan sonra;)

  • @sadettinozgun5888
    @sadettinozgun5888 4 ปีที่แล้ว +1

    Bütün problemlerin, insanın egosantrik bir zihin yapısına sahip olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Her insanda, çeşitli düzeylerde bensevi anlayışının hükümran olduğunu düşünüyorum. İnsandaki bu benmerkezci anlayış, empati kurmasına ve objektif karar vermesine engel oluyor.

  • @ilterisKaanSahin
    @ilterisKaanSahin 4 ปีที่แล้ว

    Alakasız sesler dinlemeyi zorlaştırır

  • @user-lm9vl9xe1x
    @user-lm9vl9xe1x 6 ปีที่แล้ว +1

    ruhsuz ,vicdansizdan gecilmiyor ortalik