Viskiden kısmende olsa anlayan biri olarak şunu gözlemleyebiliyorum ki, Fatih Altay'lının, aslında sorduğu şeyleri bilip ama izleyicide öğrensin diye tatlı tatlı sorması ve aaaaa diye tatlı bir şekilde şaşırması müthiş :D
Bildiğim konularda benim de dikkatimi çekiyor. Hatta Fatih beyin 4 sene once benzer bi konu gectiginde sanki o programı kendisi yapmamis gibi bugun şaşırmasi çok eğlenceli bi nüans
Bilmiyormuş gibi sorması doğal, seyircinin öğrenmesi ve iyi bir program olması için iyi bir şey. Ama aaa diye bilmediği şeye şaşırması bence gerçektir. Eğer bildiği şeylere yapıyorsa saçma bi hareket.
Yayının 35. Dakikasında yorum yapmak zorunda kaldım. Abi adam ansiklopedi desem değil, arama motoru değil, eşsiz benzersiz bir bilgi birikimi şak diye gevelemeden sorulara cevaplıyor. Yapayzekamsı diyeyim. Helal olsun gerçekten. Sosyal medyada çok rast geldiğim birisiydi zaten.
@@Gurbetgunlugu Mesela: Bourbon ilgi, Nergonin nasil yapildiyla ilgili, Sampaya ile ilgi. Surekli seyretsem daha vardir ama bu yer soyledigi yalnis demek degildir. Harika bir bilgisi var ama anlatimi bilgisinden daha iyi bence
Oğul Bey’i ne zaman görsem bir tatlı hüzünle beraber Keyif Shop’unu hatırlarım. Ankara’nın hatta belki de Türkiye’nin en nezih en güzel ismiyle müstesna içki,kahve ve puro dükkanı. Arjantin caddesine şöyle yukarıya doğru tırmandığınızda hemen sonuna doğru solda şahane bir mekandı. Daha kapısına yaklaşırken mis gibi kahve kokuları sizi karşılar hatta zorlardı gir içeri gir içeri diye. İddia ediyorum emsallerine ancak Avrupa’da rastlanabilecek kalitede bir yerdi. Adı gibi “Keyifli”. Şahane iki zarif hanımefendi ile beraber Oğul Bey sizi güleryüzle karşılar inanılmaz ev sahipliği ile mest ederdi. Bir şey alıp almamanız hiç önemli değil illaki o güzel sohbete katılır ve illaki mis gibi bir kahve ikramıyla uğurlanırdınız. Çeşit çeşit şaraplar, viskiler, purolar, gurme peynirler daha neler neler. 😢 Sonra işte ne mi oldu? Sonra bu “bademler” geldiler. Gerisi malum.
Kendi adıma bu bilgi açlığımı ve eksikliğimi ellili yaşlarda keşfetmem çok acı.Ve iyiki sizi kovmuşlarda youtube da kanal açtınız.Tüm emeği geçen arkadaşlara sonsuz teşekkür ederim...
"Şunları ezberleyeceğine iki tane sahabe ismi ezberlesen daha hayırlı olurdu." Diye bir zırva yorum aradım ama bulamadım, mutluluktan ağlayacağım. 😂 Gerçekten muhteşem bir program olmuş 💯💯💯
sosyal medyadan biliyordum Oğul beyi ama makine mühendisliği okuyup, gastronomiye ilgisinden kaynaklı yönünü oraya çevirip, uzmanlaşması işin peşini bırakmaması gerçekten saygı duyulacak bir şey.
Ne klas bir adam valla Oğul bey, hiç ilgim olmamasına rağmen gayet dikkatli olarak dinleme ihtiyacı hissettim. Hatta arada bazı bölümleri geri alıp bir daha izledim. Fatih bey'e de, Oğul bey'e de çok teşekkürler.
Gastronomi ile ilgili programlarınızı dört gözle bekliyorum, sayenizde muhteşem tatlar ve insanlar keşfettim Fatih Bey. Özellikle Oğul Beyin eğitimleri için Neo Skola’ya üye oldum ve bira eğitimini bitirdim .
Gerçekten öyle, neoskola biraz popüler eğitim tadında olmuş. Ben daha derine inmek istiyorum Oğul Bey'den öğrenmek için. Oğul Bey'in acilen bir ekip kurup Londra'daki IBD gibi bu işin kalifikasyonlarını verdiği, bölümler ve kurslar açtğı düzenli yayınlar yaptığı, üyelik temelli bir enstitü açması lazım.
Eskiden ( tek kanallı dönemlerde ) pazar günleri tv seyretmek keyifliydi çünkü özel filmler, programlar yapılırdı. İnternette eski pazar günlerini bize yaşattığınız için teşekkürler. Çoooook keyifli bir sohbet oldu.
Kemerburgaz’daki Hacı amca vefat etti maalesef 😢 o gittikten sonra gittik maalesef aynı kaliteyi bulmadık Kardeşler Lokantası’nda. O varken anlattığınız gibi muhteşemdi ♥️
@@sait_k ben 2 gerçek adam görünce yazdım. Ben karar veriyorum diye bir cümle yok yukarıda :) Gerçek adamlar zarif oluyorlar gentleman oluyorlar. Sadece eşlerine değil tüm kadınlara zarif konuşuyorlar. Hesabı başkasına sorun bence. Ne bu kızgınlığınız? KOMİK YANİ.. ADAMLAR İÇİN SEVİNSENİZ?
İnsanlığın doğum yeri, fakirle fakirin kesiştiği doğal yaşam alanları ruhumuzu mest eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kinşasa'dan selamlar. Ve arkadaşım Emenike D'yabala kendi eliyle selamlarını yazıyor. Naşıljın Ablâ Turkiyye Jennet,Jennet abijşm,
Yaptığınız bilimsel programlarınız çok kaliteli.. Davet ettiğiniz değerli konuklarınıza olan saygınızdan ötürü, argo sözcükler de kullanmıyor olmanız,programın kalitesine olumlu yansımakta.. Teşekkür ediyoruz
Sabah kahvemi yaptim, esimle beraber sizi dinliyoruz, cok keyifli ve bilgilendirici bir sohbet olmus tesekkur ederiz, Ogul beye de cok tesekkurler vermis oldugu guzel bilhilerden dolayi. Agziniza saglik.
Aslinda cok verimli coğrafyayız. Sarap bu topraklarda çıkmıştır, bira'da bu topraklarda. Bozkırlarimiz var hayvancilik icin odeal ama çöl vatanımızın gibi betona yatırım yapıyoruz.
Sizi çok seviyoruz ❤ gerçekten bu her taraftan dertlerin, sorunların kötülüklerin fışkırdığı dönem de hafta sonraları bari sayenizde bir süre burdan çıkıp evrensel birşeyler öğrenip kafamızı dağıtabiliyoruz sayenizde 🫠 teşekkürler Altaylı Ekibi 🙏🏽✨☀️👏👏👏👏
Gastronomiye hiç ilgim duymamıştım çok da seçici bir insan değilimdir o yüzden Oğul beyi sadece neo skola reklamında görmüştüm. Programı görünce bi bakayım dedim resmen sohbet akıp gitti. Bu kadar bilgili bir insan olduğunu bilmiyordum, yayını alıp teke tek bilime koysanız hiç sırıtmaz. Çok beğendim ilerde yeni videolarda görmeyi kesinlikle isterim
Oğul beyin önerileri bilgileri her zaman değerlidir ülkemiz içinde kendisi başlı başına bir değerdir . Karşımda siz keyifle kahvaltı modundayım sizlerle yemek güzel oluyor .
Vahsi maya ile evde kırmızı sarap yapıyoruz. Üzüm suyu dışında bir şey kesinlikle kullanmıyoruz. Sarap şiselerini bile evdeki fırında ısıyla dezenfekte ediyoruz. Mayalamada çelik süt güğümü, olgunlaştırmada cam damacana. Sonuç bana göre çok iyi. Meyvenin tadını, kokusunu kaybetmediyseniz süreci iyi idare etmişsiniz demektir. İzmir Çeşme'nin deniz havası alan üzüm bağlarından.
Harika bir konuk seçimi yapmışsınız, sizleri tebrik ederim. Gerçekten mükemmel ve bilgilendirici bir sohbet olmuş. Eğer Oğul Bey'in sosyal medya hesaplarını da paylaşabilirseniz, insanların farklı konularda daha ayrıntılı bilgi edinebileceklerini düşünüyorum. İyi günler dilerim.
alkol ve tarihi: Anadolu'nun Köklerinden Dünyaya Yayılan Şarapçılık ve Bira Kültürü Dünya üzerinde alkolün tarihine dair bir yolculuğa çıktığımızda, rotamızın Anadolu'dan geçtiğini görmek bizi hem şaşırtır hem de gururlandırır. Geçtiğimiz Pazar günü, konuğum Oğul Türkkan ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, Anadolu'nun alkol tarihi ve bu tarihin dünya genelindeki yayılımı konusunu ele aldık. Türkkan, şarap ve biranın kökenlerini, özellikle Anadolu'nun bu konudaki önemini vurguladı. Bilindiği üzere, Hitit uygarlığı, Anadolu'nun antik dönemine damga vurmuş önemli bir medeniyettir. Türkkan, şarabın etimolojisine dair dikkat çekici bir detay paylaştı: Hititçe'den gelen "Vuyana" kelimesinin, şarabı ifade ediyor olması. Bu kelimenin kökeninin Hititlere dayanması, Anadolu'nun şarapçılık tarihinde merkezi bir rol oynadığını gösteriyor. Şarapçılığın Anadolu'dan batıya doğru yayılımı ise bir o kadar etkileyici. Roma İmparatorluğu'nu takiben, şarapçılık kültürünün Fransa'ya taşınmış olması, bu kültürün nasıl evrildiğini ve yayıldığını göstermesi açısından önemli. Anadolu’daki şaraplık asmalar, şarapçılığın bu yayılımında kritik bir role sahip. Türkkan'ın verdiği bilgilere göre, dönemin şartları ve ticaret yolları, Anadolu'dan gelen şarapçılık geleneğinin Batı'ya, özellikle de Fransa'ya taşınmasında büyük bir etken olmuş. Bu geçiş, şarapçılığın batı medeniyetlerine intikalinde önemli bir köprü oluşturmuş. Özellikle, şarap kelimesinin Hititçe kökenli olması, Anadolu'nun şarapçılık konusundaki mirasının evrenselliğini ve kültürler arası etkileşimi gözler önüne seriyor. Bira konusunda ise, Türkkan, bira üretiminin kökeninin de Güneydoğu Anadolu olduğunu, ancak bira kültürünün zaman içinde farklı bir rota izleyerek önce Orta Doğu'ya, sonra Mısır üzerinden Avrupa'ya yayıldığını ifade etti. Anadolu, bu eşsiz içeceklerin kökeninde yer alarak modern zamanlarda bile tüketim kültürümüzde önemli bir yer tutuyor. Oğul Türkkan ile yaptığımız bu sohbet, Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürel mirası içindeki alkolün tarihini keşfetmeyi, kültürler arasındaki bağları anlamayı sağladı. Tarih boyunca Anadolu, gerek şarapçılık gerekse bira üretimiyle alkol kültürünü besleyen, geliştiren ve dünyaya yayan bir merkez olmuş. Bu bilgi, Anadolu'nun zengin kültürel mirasının benzersizliğini ve evrenselliğini bir kez daha kanıtlıyor.
İzlerken yorum yapmadan duramadım beyfendinin kültürü bilgisi kibarlığı diksiyonu özgüveni karşısında şapka çıkardım gurur duydum Türk insanın son yıllardaki bomboş olduğunu izledikçe umutsuz kalmıştık ülkemizde çok değerli kendini yetiştirmiş insanlar var Fatih Altaylı’ya çok teşekkür ediyoruz böyle dopdolu insanları konuk edip bizi bilgilendirdiği için
Fatih abi muazzam bir sohbetti. Baştan sona gözümü kırpmadan izledim. Ekibinizin ve sizin emeğinize ve yüreğinize sağlık. Böyle yayınların artmasını diliyorum. Can-ı Gönülden teşekkür ederim.
Harika bir sohbet olmuş. Teşekkürler. Memleketim Siverek civarında yetişen şire üzümünden çok iyi şarap üretilebileceğini düşünüyorum. Oldukça tatlı müthiş lezzetli bir üzüm türü. Olurda bir girişimci bu yoruma denk gelirde en azından bir test çalışması yapar diye yazdım. En azından üzümün geleceği kurtulur. Son yıllarda oluşan şehirleşme akımı şire üzümü bağları alanlarını da çok tehdit ediyor.
Söylem ve görüşlerinin yaratacağı etkileri bir strateji doğrultusunda önceden analiz ederek hareket eden bir Fatih Altaylı bu ülke gençleri için büyük bir kazanç olacaktır. Sayın Altaylı'nın İlim, bilim, ahlak merkezli bir toplum için daha fazla çaba sarfetmesini bekliyoruz. Konukların kalitesi ve anlatılanlar harika. Son olarak felsefe ve sosyoloji uzmanı konuklar ile bir sohbet bekliyoruz.
Genelde Fatih Bey'in haftaici yayinlarini sabahtan izler / dinler, haftasonlari konuklu bölümleri ise çok hazetmeden açip yarisinda kapatirdim ilk kez konuklu bir programi sonuna kadar izledim çok cok ögreticiydi.
Oğul beye hayran kaldım.Hem klas,hem donanımlı.Valla dünyaya pazarlayabileceğimiz bir tecrübe.Fatih bey size de teşekkürler,konuklarınızı cımbızla seçiyorsunuz.
Beraber yiyip, içip gezmekten müthiş zevk alan 60 larında bir baba ve 30 larında bir kız çocuğu için en sağlam içeriği sen yapıyorsun Fatih bey abi. Siyaset, giyim-kuşam, yeme-içme, teknoloji, tarih-bilim daha nolsun. 90 lar İstanbulu tadı var bu kanalda. Sevgiler. Canım babama öpücükler.
gastronomi öğrencisi olarak tek bir saniye sıkılmadan izledim. aşırı keyifli ve yararlı bir program olmuş teşekkür ediyorum bu bilgilerle hava atacağım
İngilizce wine kelimesinin Etimolojik kökeni Anadolu halkı Luvilere dayanır. Hititler çivi yazısını sadece resmi yazışmalarda kullanırlardı. Bunun dışında her şeyi Anadolu hiyeroglifiyle yazıya geçirirlerdi. Bu resim yazının da Luvi lehçesini kullandığı bugün bilinmektedir.Wiyana Luvice şarap demektir. Bugün Muğla İncealiler köyü yakınlarındaki Oinoanda antik kenti Bronz çağında Wiyanawanda adlı bir Luvi şehir devletidir. Anlamı şarap ülkesi demektir. Yunan ve Roma dönemlerinde baştaki Luvice wiyana kelimesi Yunanca şarap anlamına gelen Oinos kelimesiyle yer değiştirmiş, ancak Luvice ülke, diyar anlamına gelen wanda kelimesi yerini korumuştur. Bu özelliğiyle de Anadolu'da Luvice isminin ne anlama geldiğini bildiğimiz ender şehirlerden birisidir. Son not: Wiyanawanda ya da Oinoanda, antik dünyanın bilinen en uzun yazılı metnine de ev sahipliği yapmaktadır. Epikurosçu felsefenin en önemli isimlerinden olan Oinoandalı Diogenes'in felsefesi bu uzun metinde insanlığa anlatılmaktadır.
Merhaba konuyla ilgili kaynağı merak ettim. Almanca ve İngilizce kaynaklar (etymonline ve dwds.de) sözcüğün kökenine dair bir mutabakat yok diyor. Belki yeni yayınlanmış bir kaynaktan aktarmışsınızdır. Selamlar
Bir kelimenin etimolojik kökeni için sadece web'teki online sözlüklere güvenmek bizim gibi coğrafyalarda yaşayanlar için çoğu zaman yeterli olmayabilir. Çünkü bütün bu etimolojik bilgiler Batı kaynaklıdır. Bahsimizin konusu olan Luvice henüz üzerine yeterli araştırmalar yapılmamış, Bronz Çağı 'nin görmezden gelinen bir toplumudur. Haklarında bize ulaşan en sağlıklı bilgiler Hititler'den gelmektedir. Wiyanawanda Hitit tabletlerinde geçen bir Batı Anadolu Luvi şehrinin adıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Hititçe sadece toplumun üst kesimi tarafından, yani küçük bir azınlık tarafından kullanılırdı. Halkın büyük bir kesimi Luvice konuşurdu; yani "wiyan"kelimesi çok yüksek ihtimalle (bence kesinlikle) Luvice'ydi. Bunun en önemli kanıtı da M.Ö.1190'da Hititler yıkıldıktan sonra Adana-Urfa-Halep üçgeninde kurulan tüm Geç Hitit Devletleri'nin kendi dillerini tamamen unutup Luviceyi kullanmaya devam etmeleridir. Çünkü Hititlere son veren "deniz kavimleri" adı verilen güçler aslında birleşik Luvi güçleriydi. Kısacası Geç Hitit döneminde bütün Orta ve Batı Anadolu Luvi egemenliğindeydi diyebiliriz. Bu yakın gelecekte tüm dünya tarafından er ya da geç kabul edilecek bir gerçektir; ancak şimdilik çok az bir bilim çevresi tarafından destek görmektedir. Batılı kaynaklar Helen kültünü ön planda tutmak için söz konusu bu Luvi egemenlik çağına "karanlık dönem" deyip geçmektedirler. Bronz çağına ilişkin Miken, Minos, Hitit, Akad ve Mısır üzerine 100 yılı aşkın sürelerdir arkeolojik ve etimolojik çalışmalar devam ederken, koskoca Luvi kültürü üzerine çalışmalar henüz 10-15 yıllıktır. Çünkü Luvi kültürünün coğrafi büyüklüğü ve etki gücüyle birlikte ortaya çıkarılması 150 yıldır tüm Batı kültürünün kendisini, tırnak içinde Doğu'dan ayırt etmek için dayandırdığı Helen/Grek kültünün yıkılması demektir. Bilgi sizin yeterli olmadıysa, kelimenin kökeninin Luvice olduğunu size başka türlü ispatlayamam, kusura bakmayın lütfen. Saygılarımla...@@faustus1955
Bir kelimenin etimolojik kökeni için sadece web'teki online sözlüklere güvenmek bizim gibi coğrafyalarda yaşayanlar için çoğu zaman yeterli olmayabilir. Çünkü bütün bu etimolojik bilgiler Batı kaynaklıdır. Bahsimizin konusu olan Luvice henüz üzerine yeterli araştırmalar yapılmamış, Bronz Çağı 'nin görmezden gelinen bir toplumudur. Haklarında bize ulaşan en sağlıklı bilgiler Hititler'den gelmektedir. Wiyanawanda Hitit tabletlerinde geçen bir Batı Anadolu Luvi şehrinin adıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Hititçe sadece toplumun üst kesimi tarafından, yani küçük bir azınlık tarafından kullanılırdı. Halkın büyük bir kesimi Luvice konuşurdu; yani "wiyan"kelimesi çok yüksek ihtimalle (bence kesinlikle) Luvice'ydi. Bunun en önemli kanıtı da M.Ö.1190'da Hititler yıkıldıktan sonra Adana-Urfa-Halep üçgeninde kurulan tüm Geç Hitit Devletleri'nin kendi dillerini tamamen unutup Luviceyi kullanmaya devam etmeleridir. Çünkü Hititlere son veren "deniz kavimleri" adı verilen güçler aslında birleşik Luvi güçleriydi. Kısacası Geç Hitit döneminde bütün Orta ve Batı Anadolu Luvi egemenliğindeydi diyebiliriz. Bu yakın gelecekte tüm dünya tarafından er ya da geç kabul edilecek bir gerçektir; ancak şimdilik çok az bir bilim çevresi tarafından destek görmektedir. Batılı kaynaklar Helen kültünü ön planda tutmak için söz konusu bu Luvi egemenlik çağına "karanlık dönem" deyip geçmektedirler. Bronz çağına ilişkin Miken, Minos, Hitit, Akad ve Mısır üzerine 100 yılı aşkın sürelerdir arkeolojik ve etimolojik çalışmalar devam ederken, koskoca Luvi kültürü üzerine çalışmalar henüz 10-15 yıllıktır. Çünkü Luvi kültürünün coğrafi büyüklüğü ve etki gücüyle birlikte ortaya çıkarılması 150 yıldır tüm Batı kültürünün kendisini, tırnak içinde Doğu'dan ayırt etmek için dayandırdığı Helen/Grek kültünün yıkılması demektir. Bilgi sizin yeterli olmadıysa, kelimenin kökeninin Luvice olduğunu size başka türlü ispatlayamam, kusura bakmayın lütfen. Saygılarımla... Not: Kaynak için Prof. Dr. Fahri Işık 'ın "Uygarlık Anadolu'dan Doğdu" kitabını ve İsviçre merkezli Luwian Studies vakfının yayınlarını inceleyebilirsiniz.@@faustus1955
Fatih altaylı fatih altaylıyla konuşuyor
:)))
Bunu arıyordum
neden?
@@eylulaydn6417ikisinin de konuşma ses tonu bassbariton o yüzden demişler sanırım 🙂
Viskiden kısmende olsa anlayan biri olarak şunu gözlemleyebiliyorum ki, Fatih Altay'lının, aslında sorduğu şeyleri bilip ama izleyicide öğrensin diye tatlı tatlı sorması ve aaaaa diye tatlı bir şekilde şaşırması müthiş :D
Bildiğim konularda benim de dikkatimi çekiyor. Hatta Fatih beyin 4 sene once benzer bi konu gectiginde sanki o programı kendisi yapmamis gibi bugun şaşırmasi çok eğlenceli bi nüans
@@hakanbatuhanmutlu4044 Fatih altaylı çok zeki,çok entelektüel bir insan.Bilmiyorum ayağına yatar.Ama Çoğu şeyi bilir.
ana sorular belki ama muhabbetin gelişine göre de soruyor canım adam, abartmayalım lütfen ALINAkk150-zy4ui
Bilmiyormuş gibi sorması doğal, seyircinin öğrenmesi ve iyi bir program olması için iyi bir şey. Ama aaa diye bilmediği şeye şaşırması bence gerçektir. Eğer bildiği şeylere yapıyorsa saçma bi hareket.
İçerik çıkması için yapıyor bunu, sormazsa nasıl içerik çıkacak ve program olacak ?
Yayının 35. Dakikasında yorum yapmak zorunda kaldım. Abi adam ansiklopedi desem değil, arama motoru değil, eşsiz benzersiz bir bilgi birikimi şak diye gevelemeden sorulara cevaplıyor. Yapayzekamsı diyeyim. Helal olsun gerçekten. Sosyal medyada çok rast geldiğim birisiydi zaten.
Harika anlatiyor ama bende bu meslekte oldugum icin inanin bazi bilgileri biraz yalnis.
@@23Serkanmesela ?
@@Gurbetgunlugu Mesela: Bourbon ilgi, Nergonin nasil yapildiyla ilgili, Sampaya ile ilgi. Surekli seyretsem daha vardir ama bu yer soyledigi yalnis demek degildir. Harika bir bilgisi var ama anlatimi bilgisinden daha iyi bence
Aynı Recep Tayyip Erdoğan'ın gazetecilerle yaptığı söyleşideki gibi şak diye cevap veriyor.
@@23Serkan ustanın ustayı beğenmemesi yeni değil...😢😂😂
genel kültürümün bugün biraz daha zenginleşmesine yardım ettiniz. teşekkürler…
Oğul Bey’i ne zaman görsem bir tatlı hüzünle beraber Keyif Shop’unu hatırlarım. Ankara’nın hatta belki de Türkiye’nin en nezih en güzel ismiyle müstesna içki,kahve ve puro dükkanı. Arjantin caddesine şöyle yukarıya doğru tırmandığınızda hemen sonuna doğru solda şahane bir mekandı. Daha kapısına yaklaşırken mis gibi kahve kokuları sizi karşılar hatta zorlardı gir içeri gir içeri diye. İddia ediyorum emsallerine ancak Avrupa’da rastlanabilecek kalitede bir yerdi. Adı gibi “Keyifli”. Şahane iki zarif hanımefendi ile beraber Oğul Bey sizi güleryüzle karşılar inanılmaz ev sahipliği ile mest ederdi. Bir şey alıp almamanız hiç önemli değil illaki o güzel sohbete katılır ve illaki mis gibi bir kahve ikramıyla uğurlanırdınız. Çeşit çeşit şaraplar, viskiler, purolar, gurme peynirler daha neler neler. 😢 Sonra işte ne mi oldu? Sonra bu “bademler” geldiler. Gerisi malum.
Abim öyle güzel anlattın ki içimde ukde kaldı ya.
@@oguzliebert yürekten diliyorum ki siz daha iyilerine denk gelirsiniz ve şahane anılar biriktirirsiniz sonrası için.
Ustam o caddede yürüyüp dükkana girdim tam güzel bi şarapla peynir yediğimi hayal ederken sondaki bademler bütün rüyayı bitirdi 😂
@@holiganbjk1903 yaşama sevincimizi aldılar hem vallahi hem billahi😊
Kapandi mı dükkan?
Sabah simit ayran öğlen tavuk döner kola akşam evde anam ne yaptıysa
Simitle gazoz gider, ayran uymaz
Kola icme kardeşim. Su iç... hem su sağlıklı hem de 15 lira olmuş kolanın en küçüğü 😂
@@ozzyoldboy4306 haklısın kola bütçemi zorluyor artık😂😂
Ben sabah birşey yemiyorum, öğlen işyerinde 1 kg yemek yiyorum. Akşam da yemiyorum ekonomik oluyor.
@@halit64071 kg ne mesela?
Gastronomi uzmanı olarak geçinen bir çok insanın ders alması gereken bir Oğul bey izledik.
Teşekkürler
Kendi adıma bu bilgi açlığımı ve eksikliğimi ellili yaşlarda keşfetmem çok acı.Ve iyiki sizi kovmuşlarda youtube da kanal açtınız.Tüm emeği geçen arkadaşlara sonsuz teşekkür ederim...
Kovulmamis , kendisi ayrılmış , kendi isteyiyle.
Bu satten sonra öğrensen nolcak abi, vergi %200 salla eker ayran iç🙏🏻
“İyi ki sizi kovmuşlar da” ne kadar kötü bir üslup.
50 lı yaşlara gelmişsin cümle kurmayı öğrenememişsin dayı. Senin bu üslupla burda ne işin var haydi A Haber izlemeye
@@Ayn18-h5r düzeltme için teşekkür ederim.rencide amaçlı bir söylem değildi.
Güne Fatih Abinin videosunu dinlemeden başlamak eksiklik gibi. Hava kötü dışarı çıkıp üşütme yerine kahve yada çayımı alıp dinlemek çok iyi geldi. 😊
Bu videonun 2 milyon ve üzeri izlenmesi gerekiyor. Son yıllarda izlendiğim en muhteşem gastronomi programıydı. Ellerinize sağlık.
"Şunları ezberleyeceğine iki tane sahabe ismi ezberlesen daha hayırlı olurdu." Diye bir zırva yorum aradım ama bulamadım, mutluluktan ağlayacağım. 😂 Gerçekten muhteşem bir program olmuş 💯💯💯
Genel kültür denilen şey bu olsa gerek… teşekkürler Fatih bey🌸
sosyal medyadan biliyordum Oğul beyi ama makine mühendisliği okuyup, gastronomiye ilgisinden kaynaklı yönünü oraya çevirip, uzmanlaşması işin peşini bırakmaması gerçekten saygı duyulacak bir şey.
Ne klas bir adam valla Oğul bey, hiç ilgim olmamasına rağmen gayet dikkatli olarak dinleme ihtiyacı hissettim. Hatta arada bazı bölümleri geri alıp bir daha izledim. Fatih bey'e de, Oğul bey'e de çok teşekkürler.
Fatih Altaylı'nın bu kadar zevke geldiği başka bir bölüm görmemiştim.
Gastronomi ile ilgili programlarınızı dört gözle bekliyorum, sayenizde muhteşem tatlar ve insanlar keşfettim Fatih Bey. Özellikle Oğul Beyin eğitimleri için Neo Skola’ya üye oldum ve bira eğitimini bitirdim .
Gerçekten öyle, neoskola biraz popüler eğitim tadında olmuş. Ben daha derine inmek istiyorum Oğul Bey'den öğrenmek için. Oğul Bey'in acilen bir ekip kurup Londra'daki IBD gibi bu işin kalifikasyonlarını verdiği, bölümler ve kurslar açtğı düzenli yayınlar yaptığı, üyelik temelli bir enstitü açması lazım.
Eskiden ( tek kanallı dönemlerde ) pazar günleri tv seyretmek keyifliydi çünkü özel filmler, programlar yapılırdı. İnternette eski pazar günlerini bize yaşattığınız için teşekkürler. Çoooook keyifli bir sohbet oldu.
Kemerburgaz’daki Hacı amca vefat etti maalesef 😢 o gittikten sonra gittik maalesef aynı kaliteyi bulmadık Kardeşler Lokantası’nda. O varken anlattığınız gibi muhteşemdi ♥️
Hergun üşenmeden sıkılmadan paylaşım yapıyor teşekkür ederiz sağolun
Fatih bey yeme icmeyi seviyor belli ki, bende yiyemeyecegim seyleri bile izlerim meraktan imkan olsa tatmak isterdim. Cok zevkli bi alan
Güneş doğmadı ama video güneş gibi doğdu. Teşekkürler.
Oğul Türkkan Beyefendi çok sever ve takdir ederim. Zevkle dinleyeceğim şimdi
Fatih Bey ve ekibi, varlığınıza sağlık…
13:50 Biraz daha şarap konusu devam ederse sanırım açacağım sabah sabah bir şişe.
😂😂😂
Yanında eski kaşar iyi gider
2 gerçek adam dinledik. İyi geldi ruhumuza. Hayat eşlerine ailelerine ülkemize bağışlasın. Cidden gentleman insanlarımızın sayısı artması dileğimle :(
siz mi karar veriyorsunuz kimin "gerçek" adam olup olmadığına?
@@sait_k ben 2 gerçek adam görünce yazdım. Ben karar veriyorum diye bir cümle yok yukarıda :) Gerçek adamlar zarif oluyorlar gentleman oluyorlar. Sadece eşlerine değil tüm kadınlara zarif konuşuyorlar. Hesabı başkasına sorun bence. Ne bu kızgınlığınız? KOMİK YANİ..
ADAMLAR İÇİN SEVİNSENİZ?
Pazar kahvesininin yanına çok keyifli , öğretici bir sohbet olmuş...emeğinize sağlık..mutlu pazarlar...
Ben alkol kullanmam ama severek takip ettim. Oğul Bey de çok bilgili. Tebrik ederim. çok güzel bir yayın olmuş.
10 numara 5 Yıldız mükemmel sohbet.
Bir sayısalcının(mühendisin) bu işe girmesi harika olmuş,yine aydınlandık,teşekkürler...
👍Sn Altaylı ,Programınızla Gastronomi ve Türk Lokantaları için ışık oldunuz,
Konuğunuza ve Size Çok Teşekkür ederiz
Haberciliğiniz için Boston’dan teşekkürler🙏🏼👏🏼🧿
300 lira😐
😐@@hukukokumayin
İnsanlığın doğum yeri, fakirle fakirin kesiştiği doğal yaşam alanları ruhumuzu mest eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kinşasa'dan selamlar.
Ve arkadaşım Emenike D'yabala kendi eliyle selamlarını yazıyor. Naşıljın Ablâ Turkiyye Jennet,Jennet abijşm,
İki dakika bakayım diye açtım, nasıl başladı nasıl bitti hiç anlamadım. Ağızına sağlık 😊
Yaptığınız bilimsel programlarınız çok kaliteli..
Davet ettiğiniz değerli konuklarınıza olan saygınızdan ötürü, argo sözcükler de kullanmıyor olmanız,programın kalitesine olumlu yansımakta..
Teşekkür ediyoruz
Fatih Bey siz olmasınız napardık bilmiyorum. Her güne sizin programlarınızla başlıyoruz. Bu şahane sohbet için teşekkür ederiz.
Hiç sıkılmadan 1 saat izledim teşekkürler ikinizede
Uzun zaman dir dinledigim en guzel sohbet 🙏
Sabah kahvemi yaptim, esimle beraber sizi dinliyoruz, cok keyifli ve bilgilendirici bir sohbet olmus tesekkur ederiz, Ogul beye de cok tesekkurler vermis oldugu guzel bilhilerden dolayi. Agziniza saglik.
Ne iyi oldu youtube'a gelmeniz. Oğul beyi oksijen gazetesinden takip ediyordum. Burada daha iyi tanıdım. Keyifli bir sohbet olmuş teşekkürler
İçerken dinlemek güzel. Oğul hocaya selamlar.
gastronomi tarihinde gezinti yaşattınız... teşekkürler
İzlemeden çok keyifli bir sohbet olacağına emin olduğum bir ikili. Size çok teşekkürler, iyi yayınlar dilerim.
Şa ha ne bir sohbetti.
Teşekkürler...
Abi böyle en ilgimi çekmicek konuları bile sırf Fatih abi anlattırıyor diye açıp izliyorum. Daha bi defa bile pişman olmadım. Ağzına sağlık abi ❤
Aslinda cok verimli coğrafyayız. Sarap bu topraklarda çıkmıştır, bira'da bu topraklarda. Bozkırlarimiz var hayvancilik icin odeal ama çöl vatanımızın gibi betona yatırım yapıyoruz.
Sizi çok seviyoruz ❤ gerçekten bu her taraftan dertlerin, sorunların kötülüklerin fışkırdığı dönem de hafta sonraları bari sayenizde bir süre burdan çıkıp evrensel birşeyler öğrenip kafamızı dağıtabiliyoruz sayenizde 🫠 teşekkürler Altaylı Ekibi 🙏🏽✨☀️👏👏👏👏
Gastronomiye hiç ilgim duymamıştım çok da seçici bir insan değilimdir o yüzden Oğul beyi sadece neo skola reklamında görmüştüm. Programı görünce bi bakayım dedim resmen sohbet akıp gitti. Bu kadar bilgili bir insan olduğunu bilmiyordum, yayını alıp teke tek bilime koysanız hiç sırıtmaz. Çok beğendim ilerde yeni videolarda görmeyi kesinlikle isterim
Mükemmel program,ne çok şey öğrendik.Teşekkürler…
Uzun zamandır dinlediğim en iyi , en keyifli söyleşilerden biriydi, emeğinize sağlık 🙏🌸
Oğul beyin önerileri bilgileri her zaman değerlidir ülkemiz içinde kendisi başlı başına bir değerdir . Karşımda siz keyifle kahvaltı modundayım sizlerle yemek güzel oluyor .
Hayatim boyunca izledigim en iyi iceriklerden biriydi inanilmaz keyifli ve ogretici 👍🏻👍🏻
Ne çok şey öğrendik.Tesekkurler Fatih Bey.
Aşşşırı keyif aldım böyle daha çok program yapmalısınız ağzınıza sağlık
İkinize de teşekkürler, çok sey ogrendim.❤
Neo skoladan tanıdığım, bilgisi ve keyifli anlatımıyla hayran kaldığım Oğul beye ve bu güzel sohbeti bize kazandıran Fatih beye çok teşekkür ederim.
Vahsi maya ile evde kırmızı sarap yapıyoruz. Üzüm suyu dışında bir şey kesinlikle kullanmıyoruz. Sarap şiselerini bile evdeki fırında ısıyla dezenfekte ediyoruz. Mayalamada çelik süt güğümü, olgunlaştırmada cam damacana. Sonuç bana göre çok iyi. Meyvenin tadını, kokusunu kaybetmediyseniz süreci iyi idare etmişsiniz demektir. İzmir Çeşme'nin deniz havası alan üzüm bağlarından.
Az yorum yaparım gerçekten zevkli ve bilgilendiri bir programdı. Teşekkürler
Merhaba Fatih bey, programlarınız için teşekkürler
Harika bir konuk seçimi yapmışsınız, sizleri tebrik ederim. Gerçekten mükemmel ve bilgilendirici bir sohbet olmuş. Eğer Oğul Bey'in sosyal medya hesaplarını da paylaşabilirseniz, insanların farklı konularda daha ayrıntılı bilgi edinebileceklerini düşünüyorum. İyi günler dilerim.
Ne yediğimizi büyük annelerimizin mutfağından az-çok öğrendik ama.
Ne içtiğimiz ve tarihçesini bilmiyorduk.
Teşekkürler.
alkol ve tarihi:
Anadolu'nun Köklerinden Dünyaya Yayılan Şarapçılık ve Bira Kültürü
Dünya üzerinde alkolün tarihine dair bir yolculuğa çıktığımızda, rotamızın Anadolu'dan geçtiğini görmek bizi hem şaşırtır hem de gururlandırır. Geçtiğimiz Pazar günü, konuğum Oğul Türkkan ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, Anadolu'nun alkol tarihi ve bu tarihin dünya genelindeki yayılımı konusunu ele aldık.
Türkkan, şarap ve biranın kökenlerini, özellikle Anadolu'nun bu konudaki önemini vurguladı. Bilindiği üzere, Hitit uygarlığı, Anadolu'nun antik dönemine damga vurmuş önemli bir medeniyettir. Türkkan, şarabın etimolojisine dair dikkat çekici bir detay paylaştı: Hititçe'den gelen "Vuyana" kelimesinin, şarabı ifade ediyor olması. Bu kelimenin kökeninin Hititlere dayanması, Anadolu'nun şarapçılık tarihinde merkezi bir rol oynadığını gösteriyor.
Şarapçılığın Anadolu'dan batıya doğru yayılımı ise bir o kadar etkileyici. Roma İmparatorluğu'nu takiben, şarapçılık kültürünün Fransa'ya taşınmış olması, bu kültürün nasıl evrildiğini ve yayıldığını göstermesi açısından önemli. Anadolu’daki şaraplık asmalar, şarapçılığın bu yayılımında kritik bir role sahip.
Türkkan'ın verdiği bilgilere göre, dönemin şartları ve ticaret yolları, Anadolu'dan gelen şarapçılık geleneğinin Batı'ya, özellikle de Fransa'ya taşınmasında büyük bir etken olmuş. Bu geçiş, şarapçılığın batı medeniyetlerine intikalinde önemli bir köprü oluşturmuş. Özellikle, şarap kelimesinin Hititçe kökenli olması, Anadolu'nun şarapçılık konusundaki mirasının evrenselliğini ve kültürler arası etkileşimi gözler önüne seriyor.
Bira konusunda ise, Türkkan, bira üretiminin kökeninin de Güneydoğu Anadolu olduğunu, ancak bira kültürünün zaman içinde farklı bir rota izleyerek önce Orta Doğu'ya, sonra Mısır üzerinden Avrupa'ya yayıldığını ifade etti. Anadolu, bu eşsiz içeceklerin kökeninde yer alarak modern zamanlarda bile tüketim kültürümüzde önemli bir yer tutuyor.
Oğul Türkkan ile yaptığımız bu sohbet, Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürel mirası içindeki alkolün tarihini keşfetmeyi, kültürler arasındaki bağları anlamayı sağladı. Tarih boyunca Anadolu, gerek şarapçılık gerekse bira üretimiyle alkol kültürünü besleyen, geliştiren ve dünyaya yayan bir merkez olmuş. Bu bilgi, Anadolu'nun zengin kültürel mirasının benzersizliğini ve evrenselliğini bir kez daha kanıtlıyor.
Çok keyifli bir sohbetti. Teşekkür ederiz.
İzlerken yorum yapmadan duramadım beyfendinin kültürü bilgisi kibarlığı diksiyonu özgüveni karşısında şapka çıkardım gurur duydum Türk insanın son yıllardaki bomboş olduğunu izledikçe umutsuz kalmıştık ülkemizde çok değerli kendini yetiştirmiş insanlar var Fatih Altaylı’ya çok teşekkür ediyoruz böyle dopdolu insanları konuk edip bizi bilgilendirdiği için
Yine şahane bir program izledim ilgi alanıma giren inanılmaz şeyler öğrendim emeğinize binlerce teşekkürler Fatih bey ve konuğunuza 🙏
çok akıcı bir sohbetti her zaman olduğu gibi, oğul hocamın ses tonunun dinlendiriciliği ve altaylı’nın yerinde soruylarıyla muhteşem yayındı..
Mutlu pazarlar çok güzel bir sohbet olmuş, emeği geçen herkese teşekkürler 🙏🙏
Harikulade bir programdı, böyle bilgili ve sempatik bir uzmanı dinlemek büyük keyif oldu.
Çok çok doyurucu ve keyifli bir sohbetti. Ben de çok şey öğrendim.Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Fatih abi muazzam bir sohbetti. Baştan sona gözümü kırpmadan izledim. Ekibinizin ve sizin emeğinize ve yüreğinize sağlık. Böyle yayınların artmasını diliyorum. Can-ı Gönülden teşekkür ederim.
Teşekkürler; emeğinize, ağızınıza, aklınıza sağlık.
Harika bir sohbet olmuş. Teşekkürler. Memleketim Siverek civarında yetişen şire üzümünden çok iyi şarap üretilebileceğini düşünüyorum. Oldukça tatlı müthiş lezzetli bir üzüm türü. Olurda bir girişimci bu yoruma denk gelirde en azından bir test çalışması yapar diye yazdım. En azından üzümün geleceği kurtulur. Son yıllarda oluşan şehirleşme akımı şire üzümü bağları alanlarını da çok tehdit ediyor.
Yurdumun güzel insanı, Oğul Türkkan ' ni da yaniltmamiş, Süte katmadigi bir şey bırakmamış.😂😂😂😂
Anadolu irfanı sütü sek içemiyor 😂😂😂
Ne insanlarımız var bravo size. Bu ve benzer kıymetli insanları daha fazla bizlerle tanıştırmanızı rica ederim. Saygılar.
Çok keyifli bir sohbetti, ellerinize sağlık ☀️
Söylem ve görüşlerinin yaratacağı etkileri bir strateji doğrultusunda önceden analiz ederek hareket eden bir Fatih Altaylı bu ülke gençleri için büyük bir kazanç olacaktır. Sayın Altaylı'nın İlim, bilim, ahlak merkezli bir toplum için daha fazla çaba sarfetmesini bekliyoruz. Konukların kalitesi ve anlatılanlar harika. Son olarak felsefe ve sosyoloji uzmanı konuklar ile bir sohbet bekliyoruz.
mükemmel bir program olmuş, elinize sağlık
Yine bilgi bombardımanı oldu pazar kahvaltısında çok teşekkürler
Fatih abi hergün video at sabah izlemesem akşam kesin izliyom
Bu sabah da çok keyifli sohbetinizden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum 👋
Bu Yeme İçme Ve İçki Konulu Videoları Çok Seviyorum Umarım Devamı Gelir .
Çok keyifliydi. Teşekkürler. 🙏👏😍
Genelde Fatih Bey'in haftaici yayinlarini sabahtan izler / dinler, haftasonlari konuklu bölümleri ise çok hazetmeden açip yarisinda kapatirdim ilk kez konuklu bir programi sonuna kadar izledim çok cok ögreticiydi.
Fatih bey proğram harikaydı. Bodrum dan selamlar ❤
Oğul beye hayran kaldım.Hem klas,hem donanımlı.Valla dünyaya pazarlayabileceğimiz bir tecrübe.Fatih bey size de teşekkürler,konuklarınızı cımbızla seçiyorsunuz.
Beraber yiyip, içip gezmekten müthiş zevk alan 60 larında bir baba ve 30 larında bir kız çocuğu için en sağlam içeriği sen yapıyorsun Fatih bey abi. Siyaset, giyim-kuşam, yeme-içme, teknoloji, tarih-bilim daha nolsun. 90 lar İstanbulu tadı var bu kanalda. Sevgiler. Canım babama öpücükler.
İzlediğim en iyi Pazar sohbetiydi. İnanılmaz keyif aldım ve çok şey öğrendim. Emeğinize sağlık❤
Bende şarap koleksiyonu yapıyorum. En eskisi 61 senesinden başlıyor. En sevdiğim mutfak Japon mutfağıdır.
❤
En eskisi mi en yeni, yani yakın tarihlisi mi 61 Yıllık?
En eski şarabım 1961 senesine ait.@@HasSektorTurizm
Japon mutfağı.. bende antik medeniyetler mutfağının yemeklerini deniyorum
Teşekkürler, cok hoş sohbetti. Sayenizde icimizide döküyoruz. Egede hic karnımız doymuyor..
Günlük hayatımızda pek işimize yaramasa da (ekonomik şartlar nedeniyle) genel kültür açısından bilgilendirici bir sohbetti, teşekkürler
İnanılmaz keyif aldığım bir programdı. Teşekkürler...
Oğul Türkkan 2 saat konuşsun sıkılmadan dinlerim
Vallaha abi sana diyorum bu adamı dinliyince gidip şarap aliyorim öyle bı anlatiyorki ama
Bu adamı dinliyince abi kendimi tekelde buluyorum öyle bı anlatiyorki
@@baybarsbaba6729 bende meze kursuna yazıldım bu adam yüzünden 😃
Ben meze kursuna başladım bu adamın gazıyla sjsk
@@YusufHitman hahahah vallaha her şeyi yaptırır çok fena diksiyonu var :D
Çok teşekkürler, lütfen Oğul Bey Teke Tek Bilim'e de geliniz.
Neden rakı konuşulmadı ? Heralde özel bir bölüm yapılacak diyedir diye düşünüyorum. Lütfen özel bir rakı bölümü bekliyoruz. Şöyle tarihinden günümüze.
Şu ana kadarki en keyifli videoydu bence Oğul bey ile ayrı bir seri bile yapabilirsiniz
Guzel bir sohbetti tesekkurler 😊
Oğul beyin ağzına bilgisine ve emeğinize sağlık. 👑
Oğul abiyi çok sevdim ❤muhteşem bilgiler yaşa 🎉daha çok görmek isterim 😊😂
gastronomi öğrencisi olarak tek bir saniye sıkılmadan izledim. aşırı keyifli ve yararlı bir program olmuş teşekkür ediyorum bu bilgilerle hava atacağım
İngilizce wine kelimesinin Etimolojik kökeni Anadolu halkı Luvilere dayanır. Hititler çivi yazısını sadece resmi yazışmalarda kullanırlardı. Bunun dışında her şeyi Anadolu hiyeroglifiyle yazıya geçirirlerdi. Bu resim yazının da Luvi lehçesini kullandığı bugün bilinmektedir.Wiyana Luvice şarap demektir. Bugün Muğla İncealiler köyü yakınlarındaki Oinoanda antik kenti Bronz çağında Wiyanawanda adlı bir Luvi şehir devletidir. Anlamı şarap ülkesi demektir. Yunan ve Roma dönemlerinde baştaki Luvice wiyana kelimesi Yunanca şarap anlamına gelen Oinos kelimesiyle yer değiştirmiş, ancak Luvice ülke, diyar anlamına gelen wanda kelimesi yerini korumuştur. Bu özelliğiyle de Anadolu'da Luvice isminin ne anlama geldiğini bildiğimiz ender şehirlerden birisidir. Son not: Wiyanawanda ya da Oinoanda, antik dünyanın bilinen en uzun yazılı metnine de ev sahipliği yapmaktadır. Epikurosçu felsefenin en önemli isimlerinden olan Oinoandalı Diogenes'in felsefesi bu uzun metinde insanlığa anlatılmaktadır.
Ne güzel bir yorum ❤
Merhaba konuyla ilgili kaynağı merak ettim. Almanca ve İngilizce kaynaklar (etymonline ve dwds.de) sözcüğün kökenine dair bir mutabakat yok diyor. Belki yeni yayınlanmış bir kaynaktan aktarmışsınızdır. Selamlar
Bir kelimenin etimolojik kökeni için sadece web'teki online sözlüklere güvenmek bizim gibi coğrafyalarda yaşayanlar için çoğu zaman yeterli olmayabilir. Çünkü bütün bu etimolojik bilgiler Batı kaynaklıdır. Bahsimizin konusu olan Luvice henüz üzerine yeterli araştırmalar yapılmamış, Bronz Çağı 'nin görmezden gelinen bir toplumudur. Haklarında bize ulaşan en sağlıklı bilgiler Hititler'den gelmektedir. Wiyanawanda Hitit tabletlerinde geçen bir Batı Anadolu Luvi şehrinin adıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Hititçe sadece toplumun üst kesimi tarafından, yani küçük bir azınlık tarafından kullanılırdı. Halkın büyük bir kesimi Luvice konuşurdu; yani "wiyan"kelimesi çok yüksek ihtimalle (bence kesinlikle) Luvice'ydi. Bunun en önemli kanıtı da M.Ö.1190'da Hititler yıkıldıktan sonra Adana-Urfa-Halep üçgeninde kurulan tüm Geç Hitit Devletleri'nin kendi dillerini tamamen unutup Luviceyi kullanmaya devam etmeleridir. Çünkü Hititlere son veren "deniz kavimleri" adı verilen güçler aslında birleşik Luvi güçleriydi. Kısacası Geç Hitit döneminde bütün Orta ve Batı Anadolu Luvi egemenliğindeydi diyebiliriz. Bu yakın gelecekte tüm dünya tarafından er ya da geç kabul edilecek bir gerçektir; ancak şimdilik çok az bir bilim çevresi tarafından destek görmektedir. Batılı kaynaklar Helen kültünü ön planda tutmak için söz konusu bu Luvi egemenlik çağına "karanlık dönem" deyip geçmektedirler. Bronz çağına ilişkin Miken, Minos, Hitit, Akad ve Mısır üzerine 100 yılı aşkın sürelerdir arkeolojik ve etimolojik çalışmalar devam ederken, koskoca Luvi kültürü üzerine çalışmalar henüz 10-15 yıllıktır. Çünkü Luvi kültürünün coğrafi büyüklüğü ve etki gücüyle birlikte ortaya çıkarılması 150 yıldır tüm Batı kültürünün kendisini, tırnak içinde Doğu'dan ayırt etmek için dayandırdığı Helen/Grek kültünün yıkılması demektir. Bilgi sizin yeterli olmadıysa, kelimenin kökeninin Luvice olduğunu size başka türlü ispatlayamam, kusura bakmayın lütfen. Saygılarımla...@@faustus1955
Bir kelimenin etimolojik kökeni için sadece web'teki online sözlüklere güvenmek bizim gibi coğrafyalarda yaşayanlar için çoğu zaman yeterli olmayabilir. Çünkü bütün bu etimolojik bilgiler Batı kaynaklıdır. Bahsimizin konusu olan Luvice henüz üzerine yeterli araştırmalar yapılmamış, Bronz Çağı 'nin görmezden gelinen bir toplumudur. Haklarında bize ulaşan en sağlıklı bilgiler Hititler'den gelmektedir. Wiyanawanda Hitit tabletlerinde geçen bir Batı Anadolu Luvi şehrinin adıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Hititçe sadece toplumun üst kesimi tarafından, yani küçük bir azınlık tarafından kullanılırdı. Halkın büyük bir kesimi Luvice konuşurdu; yani "wiyan"kelimesi çok yüksek ihtimalle (bence kesinlikle) Luvice'ydi. Bunun en önemli kanıtı da M.Ö.1190'da Hititler yıkıldıktan sonra Adana-Urfa-Halep üçgeninde kurulan tüm Geç Hitit Devletleri'nin kendi dillerini tamamen unutup Luviceyi kullanmaya devam etmeleridir. Çünkü Hititlere son veren "deniz kavimleri" adı verilen güçler aslında birleşik Luvi güçleriydi. Kısacası Geç Hitit döneminde bütün Orta ve Batı Anadolu Luvi egemenliğindeydi diyebiliriz. Bu yakın gelecekte tüm dünya tarafından er ya da geç kabul edilecek bir gerçektir; ancak şimdilik çok az bir bilim çevresi tarafından destek görmektedir. Batılı kaynaklar Helen kültünü ön planda tutmak için söz konusu bu Luvi egemenlik çağına "karanlık dönem" deyip geçmektedirler. Bronz çağına ilişkin Miken, Minos, Hitit, Akad ve Mısır üzerine 100 yılı aşkın sürelerdir arkeolojik ve etimolojik çalışmalar devam ederken, koskoca Luvi kültürü üzerine çalışmalar henüz 10-15 yıllıktır. Çünkü Luvi kültürünün coğrafi büyüklüğü ve etki gücüyle birlikte ortaya çıkarılması 150 yıldır tüm Batı kültürünün kendisini, tırnak içinde Doğu'dan ayırt etmek için dayandırdığı Helen/Grek kültünün yıkılması demektir. Bilgi sizin yeterli olmadıysa, kelimenin kökeninin Luvice olduğunu size başka türlü ispatlayamam, kusura bakmayın lütfen. Saygılarımla...
Not: Kaynak için Prof. Dr. Fahri Işık 'ın "Uygarlık Anadolu'dan Doğdu" kitabını ve İsviçre merkezli Luwian Studies vakfının yayınlarını inceleyebilirsiniz.@@faustus1955
F.A fanlari olarak Ogul beyi tekrar bekliyoruz ufuk aydinlatici bi programdı. Tesekkur ederim bu guzel sohbet icin.
Çok teşekkür ederim , genel kültür, sanat,tarih,felsefe,geliştirici muhakeme edici ,konuk ve konulariniz emeğinize bilginize sağlık