Cum se face compensarea 1:1 a energiei fotovoltaice produse Či livrate ÃŪn reČea?
āļāļąāļ
- āđāļāļĒāđāļāļĢāđāđāļĄāļ·āđāļ 10 āļ.āļĒ. 2024
- #cstech #fotovoltaice #enegieverde
ð Link achiziČie accesorii fotovoltaice: www.pvshop.ro
Cum se face compensarea 1:1? Este ÃŪntrebarea pe care am primit-o de zeci de ori atÃĒt aici pe TH-cam cÃĒt Či pe celelalte platforme.
Pentru mine, pana ÃŪn luna a 8-a 2022, compensarea s-a fÄcut corect, am primit ÃŪn contul client lunar suma corespunzÄtoare cantitÄČii de energie electricÄ produsÄ Či livrata ÃŪn reČea, iar la finalul lunii am primit factura pentru consumul meu din reČea.
A fost emisa ulterior o factura finala care compensa energia consumatÄ din energia produsÄ Či evident a taxelor pentru energia consumatÄ.
Cum este compensarea fÄcutÄ la voi, la ce operator sunteČi Či cum face acesta compensarea?
Scrieti-mi in comentarii!
O parte din produsele folosite ÃŪn acest proiect:
âïļ Invertor: l.profitshare....
âĄïļ Cod reducere: CSTECH15 activ doar pe EVshop.eu
âïļ Invertor: cutt.ly/Qc9Jqed
âïļ Panouri fotovoltaice: cutt.ly/Qc9Jk8V
âïļ Sisteme de prindere panouri: cutt.ly/Oc9LeMm
Echipamente folosite in acest video:
ð· Camera: cutt.ly/jgwMMpX
ð· Obiectiv: cutt.ly/9gwMM31
ð· Obiectiv: cutt.ly/xgi5t90
ðïļ Microfon: cutt.ly/egwM9LS
âĄïļ Lumini studio: cutt.ly/7gi73Q5
ðŽ Gimbal: cutt.ly/ogi77cp
âïļ Fundal si suport background: cutt.ly/qgi762b
Urmareste-ne oricand si pe:
âķïļ Facebook: / cstechromania
âķïļ Instagram: / cstechromania
âķïļ Twitter: / cstechromania
âķïļ Reddit: / cstechromania
âķïļ Web: www.cstech.ro
âķïļ Email (doar pentru colaborari): contact[at]cstech.ro
Nu uita sa apesi subscribe daca nu ai facut-o deja!
Eu stau la bloc Či nu am panouri fotovoltaice, dar fiind de formaČie tehnicÄ, urmÄresc acest canal cu mare interes. TotuČi mi se pare enorm de mare diferenČa de 60% ÃŪntre costul de consum Či cel de injectare. ÃnČeleg costurile de inserare, de transport Či de extracČie a energiei din reČea,, dar acestea ar trebui sÄ fie modice pentrucÄ nu implicÄ investiČii suplimentare ci doar costuri operaČionale pentru evidenČÄ Či facturare care oricum existÄ Či fÄrÄ prosumatori. Dar cum de ani buni, atÃĒt ANRE cÃĒt Či ASF sunt administrate de un anumit partid politic de am ajuns sÄ plÄtim asigurarea RCA mai mult decÃĒt o maČinÄ second-hand, nu ne mirÄm cÄ avem asemenea legislaČie care favorizeazÄ BÄIEČII DEČTEPČI. CetÄČeanul care face o investiČie ÃŪn fotovoltaice ar trebui sÄ fie ajutat, nu expoliat, pentrucÄ e benefic pentru mediu Či pentru economie.
frumos material video , e ca un documentar Discovery :) scurt si la obiect , la tine e faina treaba cu compensarea , astept si eu sa imi vina de la electrica sa ma lamuresc... bravo maestre inaca o data pt. update
Si eu sunt tot la cez, prosumator de 4 luni. Am primit acum 1 luna instiintare de debransare pt neplata facturilor chiar daca aveam soldul pe -2000. Asa ca ii doare in kur, fac compensare financiara (ei ii zic cantitativa si este cantitativa atata timp cat se pastreaza pretul actual) iar facturile emise pt prosumator au scadenta 24 luni, deci cum ai spus vor compensa ianuarie 2022 in ianuarie 2024. Doar ca atunci kw nu va mai fi 1.40 ci undeva spre poate chiar 4 ron. Am primit instiintare acum o luna ca de la 01 ianuarie pretul pe kw va fi de 2.66. Dar, ne meritam soarta ca degeaba am incercat sa conving alti prosumatori sa facem un proces civil, pare ca nimeni nu e interesat.
Furnizorii lucreazÄ ÃŪn legea junglei. Sunt prea mari cÄ sa ii afecteze. Sunt multe furtisaguri, acoperite chiar Či cu ajutorul legiuitorului. AdicÄ eu de ce sa plÄtesc ce tarif vor ei, in condiČiile in care anul trecut am consumat peste 300kwh/luna Či am contract la preČ fix?
@@misterc3835 Lucrurile astea s-ar regla cu un proces colectiv. Nu ar fi prima oara cand se face asa ceva si cele mai multe au fost castigate impotriva bancilor.
La 4 ron probabil se va muri iarna.
@@snowfuca nu se moare, dar unii se vor ÃŪntoarce ÃŪn epoca de piatrÄ.
Peste 2 ani daca furnizoru da faliment parca vad ca nu mai vedem nici un ban....
Eu am ales sa nu-mi mai bat capul cu nici o factura, am optimizat consumul si merg off-grid. Am construit o automatizare pentru a trece si pe retea in caz ca raman fara energie, dar nu a fost cazul sa o folosesc pana acum. Mai vedem la iarna.
practic e cam teapa povestea cu prosumatorul. mai bine ramai off grid si nu dai, nu primesti si esti pe plus. Ai de luat, dar.. n-ai de luat. Totul se reduce la cash flow. Ei chiar nu vor sa dea nimic.. E bun materialul. Felicitari!
stai sa vezi tu cand ai luat si nu ai de unde sa dai...
@@Cris736457 pai vezi ca nu va trece mult si pe lÃĒngÄ faptul ca esti pe -& de ÃŪncasat si ei practic nu iti dau niciun cash, o sa impoziteze si banii obČinuČi ca profit, sunt foarte curios cand iti acoperi cei 20k investitiâĶ Vom vedea. Iar eu dau cat consum, fÄrÄ sa recuperez nu Čtiu ce investiČie. Dar poate ce nu ai ÃŪnČeles tu, este ca nu e unul on grid, cu speranČa de recuperare investiČie, comparativ cu cei off grid care au Čanse sa recupereze daca se organizeazÄ puČin. E vorba strict de off grid si on grid, nu de a avea panouri. Sunt pentru!
@@ovidiunicolae7620 esti prosumator? ai un contract? ca sa stim de unde plecam?
Cum eČti pe plus, ca nu prea inteleg? InvestiČia iniČialÄ off grid este dubla fata de on grid, iar durata de viata a bateriilor este de maxim 5 ani, iar amortizarea sub 10 ani nu se poate.
@@predacorneliu este fals. eroare de calcul. si este vorba de optiunea off grid, insemnand ca nu mai platesc stalpi sa mi aduc enel la poarta si apoi sa fie ai lor si evit impozitarea profitului pe ce injectez in retea , care se va introduce. Si strict legat de costurile tehnice off/on grid este complet fals pretul dublu.
si eu sant prosumator din august anul trecut. sant abonat ;a hidroelectrica unde am pretul pe kw 0.64 lei iar energia activa e de 025 lei pe kwh. din cate am inteles eu din ceea ce s a prezentat aici legat de compensarea cantitativa inseamna ca eu vand kw cu 25 de bani si il cumpar cu 64 nu???? bine am inteles? ce compensare e asta cand paritatea e aproape 1la 3? adica dau 3 kw in retea ca sa pot primi 1 kw inapoi !! asta e compensare 1 la 1 sau 1 la 3 practic? va rog corectati ma daca am gresit undeva.
MulČumesc!
FelicitÄri. A-Či ÃŪnČeles corect ce se ÃŪntÃĒmplÄ. Din pÄcate, Cez aplica douÄ unitÄČi de mÄsurÄ. Una la persoane juridice Či alta la fizice. La juridice se realizeazÄ compensarea cantitativ valoricÄ, la fizice tb sÄ plÄteČti diferenČa dintre preČul.enwrgiei active luate din reČea Či restul de taxe care compun preČul final
Dar este normal, ca persoanele fizice, sÄ plÄteascÄ taxele care compun preČul final. Nu ÃŪnČeleg de ce un prosumator sa nu le plÄteascÄ iar un consumator sa le plÄteascÄ, poČi sÄ ÃŪmi spui de ce eČti mirat?
Prea lunga introducerea!
Sari peste...
Salut.
FelicitÄri pentru video.
Sunt prosumator la electrica furnizare din februarie 2022 Či tot de atunci nu ii am mai primit nici o factura.
In iunie am devenit din nou prosumator pe un alt NLC Či aceaČi poveste.
M-aČ bucura daca m-ai putea ajuta cu vreun rÄspuns cum factureazÄ cei de la electrica furnizare, poate ai vreo cunoČtinČÄ.
Acuma cÄ a venit 'frigul' as prefera sa consum Či ce am produs pe vara insa nu Čtiu cum vor aplica ei compensarea.
Mersi anticipat.
Salut. Či eu sunt prosumator . Compensarea s-a fÄcut la toatÄ factura. Nu am mai plÄtit nimic de un an. Problema cred ca este alta. Legea spune ca se face compensarea KW pe KW , KW rÄmaČi se pot consuma ÃŪn 24 luni. Ãntrebarea mea este care KW rÄmaČi? Chiar tu Claudiu ai spus ca ai sold ÃŪn jur de 5000- 6000 RON, deci nu ai KW ci ai un sold. Nu ÃŪnČeleg dacÄ este paritate 1:1 de ce trebuie transformaČi KW ÃŪn lei. Corect ar fi sa se scadÄ KW consumaČi din cei injectaČi Či doar dacÄ mai rÄmÃĒn KW consumaČi ÃŪn plus sa se converteascÄ ÃŪn lei sa plÄtesc. Ãn caz contrar ar trebui sa am ÃŪn sold KW. Taxele se aplica pe kw inregistrat de contor ca si consum.O alta problema este la toČi prosumatori pe conturile lor de la furnizorii nu este evidenČiat indexul la KW injectaČi Či ce stoc de KW au. Matematica este fÄcutÄ sa fie ÃŪn defavoarea prosumatorilor. Furnizori fac bani de pe urma investiČiilor fÄcute de prosumatori .Numai bine
O singura precizare la postarea Dvs.: taxele se aplica la nr. de kWh, dar si la valoarea acestoraâĶ Astfel, alte valoare vor avea taxele la 1 leu/kWh (energia activa), decÃĒt la 4lei/kWh. TVA se aplica la valoare.
Salut. Te rog sa ne spui la furnizor esti , pentru a intelege mai bine modul de facturare . Multumesc.
Buna . Si eu sunt prosumator racordat la Hidroelectrica din 10 ianuarie 2022 . Am primit mai multe facturi pana acum , ultima aferenta lunii mai 2022 , insa pana acum mi-a fost facturata doar energia consumata , fara nici o referire la energia produsa . De-abia incepand cu luna mai 2022 au citit si energia produsa , nu doar cea consumata . Am facut si reclamatie la ANRE pentru nefacturarea energiei produse si raspunsul a venit in 23.05.2022 .
Regularizarea financiarÄ prevÄzutÄ la art. 14 alin. (6^4) din Legea nr. 220/2008, republicatÄ, cu
modificÄrile Åi completÄrile ulterioare, dintre valoarea energiei electrice produse din surse
regenerabile Åi livrate ÃŪn reÅĢelele electrice Åi valoarea energiei electrice consumate din reÅĢelele
electrice se realizeazÄ dupÄ cum urmeazÄ:
a)ÃŪn cazul prosumatorilor persoane fizice, altele decÃĒt cele organizate conform OrdonanÅĢei de urgenÅĢÄ
a Guvernului nr. 44/2008 privind desfÄÅurarea activitÄÅĢilor economice de cÄtre persoanele fizice
autorizate, ÃŪntreprinderile individuale Åi ÃŪntreprinderile familiale, aprobatÄ cu modificÄri Åi
completÄri prin Legea nr. 182/2016, care deÅĢin centrale electrice de producere a energiei electrice
din surse regenerabile de energie cu putere electricÄ instalatÄ de cel mult 27 kW pe loc de consum,
de cÄtre furnizorii de energie electricÄ, ÃŪn fiecare facturÄ de energie electricÄ emisÄ acestora, pe baza
valorilor mÄsurate de contoarele de mÄsurare a energiei electrice livrate ÃŪn reÅĢelele
electrice/consumate din reÅĢelele electrice Åi, dacÄ este cazul, inclusiv de contoarele de mÄsurare a
energiei electrice amplasate ÃŪn instalaÅĢiile prosumatorului;
b)ÃŪn cazul prosumatorilor persoane fizice care deÅĢin centrale electrice de producere a energiei
electrice din surse regenerabile de energie cu putere electricÄ instalatÄ peste 27 kW pe loc de consum,
dar nu mai mult de 100 kW pe loc de consum, precum Åi ÃŪn cazul prosumatorilor persoane juridice,
conform reglementÄrilor aplicabile ÃŪn domeniul fiscal, prin compensare ÃŪntre urmÄtoarele facturi:
(i) factura emisÄ de prosumator pentru energia electricÄ produsÄ din surse regenerabile Åi livratÄ ÃŪn
reÅĢelele electrice, conform prevederilor specifice din contractul de vÃĒnzare-cumpÄrare a energiei
electrice produse ÃŪn centralele electrice din surse regenerabile de energie prevÄzute la art. 1 alin. (1)
Åi livrate ÃŪn reÅĢeaua electricÄ, ÃŪncheiat ÃŪntre prosumator Åi furnizor; Åi
(ii) factura emisÄ de furnizorul de energie electricÄ pentru energia electricÄ consumatÄ din reÅĢelele
electrice de prosumator ÃŪn calitate de consumator.
(2) Furnizorii de energie electricÄ evidenÅĢiazÄ distinct ÃŪn facturile de energie electricÄ prevÄzute la
alin. (1) lit. a) cu semnul minus cantitatea de energie electricÄ produsÄ din surse regenerabile Åi
livratÄ de prosumatori ÃŪn reÅĢelele electrice, pe baza ÃŪnregistrÄrilor contoarelor de mÄsurare a energiei
electrice produse Åi livrate, ÃŪnmulÅĢitÄ cu preÅĢul prevÄzut la art. 1 alin. (1), aplicarea TVA la valoarea
rezultatÄ ÃŪn urma acestei ÃŪnmulÅĢiri realizÃĒndu-se, dupÄ caz, conform prevederilor legale ÃŪn vigoare ÃŪn
domeniul fiscal.
(3) DacÄ valoarea totalÄ a facturii curente de energie electricÄ prevÄzutÄ la alin. (1) lit. a) rezultÄ cu
semnul minus, atunci din aceastÄ valoare se acoperÄ debitele ÃŪnregistrate de prosumator, ÃŪn baza
contractului de furnizare a energiei electrice, dacÄ este cazul.
(4) Ãn cazul ÃŪn care dupÄ aplicarea prevederilor alin. (3) valoarea totalÄ de platÄ a facturii este
negativÄ, atunci furnizorul de energie electricÄ procedeazÄ dupÄ cum urmeazÄ:
a)reporteazÄ suma de cel mult 100 lei pÃĒnÄ la emiterea urmÄtoarei facturi de energie electricÄ;
b)plÄteÅte prosumatorului ÃŪntreaga sumÄ, dacÄ aceasta este mai mare de 100 lei, ÃŪn termen de 5 zile
de la data emiterii facturii.
(5) Ãn vederea realizÄrii plÄÅĢilor prevÄzute la alin. (4) lit. b), furnizorul de energie electricÄ Åi
prosumatorul convin ÃŪn cadrul contractului asupra modalitÄÅĢii de returnare a sumelor respective.â
Asa ca m-au lamurit , insa tot astept sa vad urmatoarea factura .
@@adyflorin1 eu sunt prosumator la Electrica Či la ÃŪnceput am pÄČit fix la fel. Se factura numai ce consumam fÄrÄ sa tina cont de ce injectam. S-a rezolvat problema dupÄ 5 sesizÄri Či mulČi nervi. Am un prieten care a pÄČit la fel. Se pare ca este o problema comuna la toČi furnizorii. Numai bine
â@@adyflorin1 pai din ce citezi aici e vb doar de bani,deci nimic legat de compensarea la unitate !De sa fie nevoie de calcul in bani cand diferenta de imdex era suficienta(cantitati doar).Adica ai in cont 100kw,ai consumat luna asta 99 ,facem diferenta si ramane 1kw in cont si gata,factura ZERO la plata.Ai consumat 101kw ,ai unul de plata si abia aici ar fi trebuit sa apara pretul in calcul, suma de plata pe factura,pt ca abia in cazul asta se face comert !
FelicitÄri amice !
Felicitare !â
Deci compensarea cantitativÄ, aČa cum ar trebui sÄ fie dupÄ normele de aplicare publicate de anre, este urmÄtoarea. Ei ÃŪČi reporteazÄ cantitatea ÃŪn plus livratÄ ÃŪn reČea, dar Či-o factureazÄ, pentru cÄ dacÄ nu ajungi sÄ Či-o consumi pe toatÄ Či trebuie sÄ Či-o plÄteascÄ peste 2 ani, sÄ Či-o plÄteascÄ cu preturile de acum de cÃĒnd ai produs-o. Dar ÃŪČi compenseazÄ kW-ul produs acum Či facturat cu 1 leu cu kilowatul consumat peste 1 an, chiar dacÄ Äla de peste 1 an costÄ 3 lei. Ãntre timp, acele taxe de vreo 40 bani pe kWh le plÄteČti ÃŪn fiecare lunÄ, pe kilowaČii consumaČi din reČea. DacÄ Čie ÃŪČi reporteazÄ 5900 lei Či tu din Äia consumi la iarnÄ 1000 kWh pe lunÄ la preČul de 3-5 lei/kwh, e foarte greČit, aia nu e ÃŪn niciun fel compensare cantitativÄ ci doar valoricÄ. Eu sunt prosumator din februarie la electrica furnizare, mi-au plÄtit pÃĒnÄ ÃŪn mai 0,54 lei/kWh iar de atunci nu am mai primit nicio facturÄ. AČtept sÄ vÄd cum or factura ei
A apÄrut Ord Anre 15, cu compensarea Či nu Čtiu sa factureze ca ÃŪl aplice
Pe bune? Nu Čtiu.....hai sa fim serioČi! Nu vor...
Buna, ai explicat frumos si pe inteles, exact cum am priceput si eu dupa ce am citit facturile de pe 4 luni de vreo 3 ori. eu sunt la e-on, factureaza corect, au emis facturile de prosumator din care au scazut valoarea de pe facturile de consum, surpriza! pana in luna septembrie. apoi am inceput sa primesc notificari si somatie de plata , iar in factura de prosumator de pe octombrie nu mai fac compensare valorica cu facturile de consum. Mi se pare o mizerie! ei au folosit evergia injectata in retea iar eu trebuie sa astept 2 ani sa vad banii in timp ce platesc distributie transport certificate etc. am un sistem de 15 kw si toata casa e pe electric. export18Mw si import 11 Mw/an . tot eu trebuie sa platesc? ce fel ne incurajeaza ANRE?
ÃncearcÄ sÄ consumi cam tot ce produci .
Salut,
Cum vinzi energie ca prosumator dacÄ se face compensare 1:1.
S a facturat Či luna 9.asteptam
Am inceput sa injectez la mijlocului lui August si sunt client Hidroelectrica. Deocamdata ultima factura emisa este cea aferenta consumului din Mai asa ca mai am de asteptat. In contractul cu HE scrie asta: (2) Cantitatea de energie electricÄ produsÄ Åi livratÄ ÃŪn reÅĢeaua electricÄ care excedeazÄ cantitatea de energie electricÄ prevÄzutÄ la alin. (1) Åi reportatÄ ÃŪn vederea utilizÄrii de cÄtre vÃĒnzÄtor ÃŪn luna/lunile contractualÄ/contractuale urmÄtoare este preluatÄ de cumpÄrÄtor printr-o facturÄ emisÄ de acesta ÃŪn mod distinct, cu termen scadent de platÄ de 24 de luni de la data emiterii facturii.
Buna si eu sunt client Hidroelectrica, daca puteti sa imi spuneti cat timp a durat procesul de a devenii prosumator ? Va multumesc.
@@Horatiuhh cam 10 zile maxim dupa de le-am trimis certificatul de racordare eliberat de e-distributie.
Salutare.Am discutat mai zilele trecute cu cineva care spunea ca daca pana la transformatorul din zona nu sunt suficienti alti consumatori(alte case,blocuri)atunci furnizorul nu o sa iti plateasca energia livrata in plus.Sa fie adevarat?multumesc
BunÄ ziua ,o ÃŪntrebare dacÄ se poate , care este maximul de energie ce poČi sÄ o bagi ÃŪn reČea, ÃŪntr-o luna de zile din panouri? MulČumesc
De la cez.Q1. Prosumator: Sunt prosumator si am consumat si produs aceeasi cantitate de energie, mai trebuie sa platesc ceva? (ex: 100 kWh consum si 100 kWh injectat in retea)?
CEZ: Da, conform cadrului legal este necesar sa achitati urmatoarele componente pentru energia pe care noi am furnizat-o:
a. pretul dezechilibrelor, adica diferenta dintre energia estimata pentru a fi produsa si cea produsa efectiv;
b. valoarea serviciilor de transport prin inmultirea tarifului de transport cu cantitatea de energie electrica consumata in perioada de facturare;
c. valoarea serviciilor de distributie prin inmultirea tarifelor de distributie aferente nivelelor de tensiune tranzitate de energia electrica consumata in perioada de facturare;
d. valoarea serviciilor de sistem (tarif reglementat);
e. valoarea accizei conform prevederilor legale inmultita cu cantitatea de energie electrica consumata in perioada de facturare;
f. valoarea contributiei de cogenerare inmultita cu cantitatea de energie electrica consumata in perioada de facturare;
g. valoarea certificatelor verzi ca produs dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi (CV/MWh) estimate de catre ANRE, cantitatea de energie electrica consumata in perioada de facturare si pretul certificatelor verzi, calculat ca pret mediu ponderat al tranzactiilor din piata centralizata anonima spot a certificatelor verzi in luna anterioara lunii de facturare sau ultima medie ponderata lunara disponibila;
h. alte componente prevazute de cadrul legal aplicabil sau din contractul de furnizare, dupa caz, cu marcarea distincta a TVA-ului pe care noi, in calitate de furnizor de energie electrica, il datoram la bugetul de stat pentru fiecare din pozitiile de mai sus.
In concluzie, hoČie pe faČÄ!
Presupunem cÄ 100 de kw injectaČi, nu stau ÃŪn reČeaua electricÄ, ci sunt vÃĒnduČi, cu toate taxele de rigoare. Ce iei ÃŪnapoi din reČea din cei 100 de kw pt consum, platim toate taxele mai puČin valoarea de piaČÄ a KW-tului. Asta nu este dublÄ taxare?!
StudiaČi Či legislaČia ÃŪn vigoare, respectiv Ord.15/2022, furnizorul factureazÄ consumul tarif furnizare+tarif distribuČie +taxe, Či achiziČioneazÄ de la prosumator numai cu tarif de furnizare, cantitatea care este egala cu consumul are scadenta la data emiterii, iar diferenČa dintre producČie Či consum are scadenta peste 24 luni, deci sumele cu scadenta ÃŪn 24 luni nu vor acoperi diferenČele tarif de deo + taxe cu scadente actuale. Sumele cu scadenta peste 24 luni vor fi utilizate numai cÃĒnd producČia va fi mai mica decÃĒt consumul
Sal Claudiu ai putea sÄ-mi spui la data asta 16 09 23 ai aceiaČi conpensare ÃŪn care sÄ-Či scadÄ din sold kw pe care ÃŪi ei ÃŪnapoi din cei pe care iai livrat eu am produs intro luna 800kw Či am consumat 350 Či mia venit de plata 200lei eu avind ÃŪn cont la ei cez 2500lei.Multumesc
Nu Čtiu de ce, dar am o vagÄ bÄnuialÄ cÄ ÃŪn curÃĒnd urmeazÄ surpriza... Posibil cÄ ei sa facÄ compensarea lunar, strict pe valorile de consum Či injectare din luna respectivÄ.
Ãn lunile cu soare (cum a fost vara asta) au tot pus bani ÃŪn cont (au convertit surplusul de kw de la consumatori), dar acum cÃĒnd va veni iarna Či se va injecta mai puČin decÃĒt se va produce, vor face "compensarea" de 1 la 1 la energia activÄ (valorile din luna respectivÄ), dar tot ce nu vom putea compensa noi ei vor factura Či va trebui sÄ plÄtim lunar.
asa cred si eu ca o sa fie....
Am preferat sa mi fac un sistem (3kw) offgrid pentru ca ongrid mi se pare prea frumos sa fie adevarat (nu am incredere in furnizori) am programat consumatorii mari in timpul zilei( boilerul masini de spalat etc)si imi acopera jumate din consum...pe viitor poate iau si baterii
cati kwh produce sistemul tau in o zi normala de vara
@@bobocrina2643de obicei 3-5kw dar am avut si zile cu 6-7 el ar produce mai mult daca as avea baterii dar asa cat reusesc eu sa consum plus ca am casa apre vest si vine soarele dupa ora 11
@@bobocrina2643 vara am soare intre 12 si 20 iarna intre 12 si 16
@@S.t.a.r.k.40 iti trebuie cel putin 6 kwh baterie litium. si vei duce seara , iluminatul ,si consumatori ca frigidere, supraveghere si altele.. fara o baterie faci mare risipa de surplus.
Este posibilÄ o ÃŪncÄlzire a casei cu fotovoltaice ? La o capacitate de 9Kw ? Sau cÃĒt ? DacÄ sunt 6 zile ÃŪnnorate una dupÄ alta , dar sa ai Či baterie, este posibilÄ ÃŪncÄlzirea cu calorifere electrice ???
Furnizor DEER, astept contractul de 2 luni. Vom vedea
Salut Claudiu,
Asa cum am spus Či la alte comentarii faci niČte materiale super....
Sunt Či eu prosumator la CEZ di iunie 2022 Či Čtiu cum procedeazÄ...., sau mai bine zis cum se fÄcea compensarea ÃŪn lunile ÃŪn care producČia/exportul.. este mai mare decÃĒt importul...
Dar,.. ÃŪntrebarea mea este cum procedeazÄ (CEZ-ul ÃŪn cazul nostru), cÃĒnd vine momentul sa nu mai exportam la fel ca ÃŪn zilele de vara Či importul la final de luna este mult mai mare decÃĒt exportul...?
Ai primit vreo factura ÃŪn care foloseČti kW pe care i-ai injectat ÃŪn retea ÃŪn zilele "frumoase"...?
Da, o sa fac un material CURAND.
@@cstechromania aČtept cu nerÄbdare....,.
Am auzit de la o cunoČtinČÄ care a primit o prima factura ÃŪn care practic a consumat din ce a produs vara..... Či e descurajator...
Sper sa vii cu vesti bune... ðĪ
Pentru cei care se bucura de pretul pe KW mic la hidroelectrica compensarea cantitativa este o gluma proasta.
KW/h costa 0.25 lei iar taxele costa 0.39 lei (preturi fara TVA) deci practic pentru 1 kw consumat trebuie sa injectezi 2.64 KW ca sa ajungi pe 0 la factura , deci 1:2.6 nu este deloc 1:1
Ai vÄzut contractul de la CEZ? Acolo e proasta gluma...0.9778lei pentru TAXE DOAR!!!!
Salutare. Ce randament ar da, doua cele mai bune panouri fotovoltaice, amplasate pe balconul unui apartament? Sa zicem doua panouri de 450, amplasate in balcon, ce electrocasnice ar putea duce si cat timp?
este un tip in popesti leordeni care are 6 panouri pe balcon+geamurile de la camere.
Ok, dar nu ai adus nicio lamurire
Nu se meritÄ. Este un site unde se poate calcula energia produsÄ pe un an. Depinde de inclinare, azimuth, pierderi. La un apartament nu curentul este problema ci ÃŪncÄlzirea la iarnÄ. De fapt pentru toatÄ lumea va fi aceastÄ problemÄ
vezi pe www.cstech.ro, este sistemul meu live, poČi vedea grafice lunare, anuale...etc
Acesta a fost rÄspunsul celor de la Enel, cÃĒnd i-am ÃŪntrebat despre emiterea facturilor:
Buna ziua,
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat in
ceea ce priveste neemiterea facturilor .
Din cauza modificarilor legislative impuse de
Autoritatea Nationala de Reglementare a
Energiei in ceea ce priveste Ordinul 15/2022
.dorim sa va informam faptul ca facturarea
clientilor prosumatori este in acest moment
sistata.
Dupa implementarea acestuia in sistemul
informatic se vor emite facturile de regularizare
conform calendarului de facturare respectand
legislatia in vigoare.
Va multumim,
Echipa Enel
In luna Aprilie 2022 a fost emisÄ ultima factura.
Eu la Engie trimit indexul lunar Či primesc facturÄ lunarÄ. PÃĒnÄ acum, in ultimele 12 luni, nu am nici o facturÄ neemisa. MÄ uit ÃŪn contul de la Engie Či vÄd toate facturile emise, deci Enel, la care am renunČat, este varzÄ iar bÄtaia de joc nu justificÄ existenČa acestei firme pe piata romÃĒneascÄ. Nici firma de fÄcut nasturi nu meritÄ sÄ fie.
Ai fÄcut plÃĒngere la Anre?
@@KheoSen Či ANRE o sa le ia caii de la bicicletÄ.
Nici mÄcar!
Salut tuturor.
CÃĒnd am citit contractul am ÃŪnČeles cÄ compensarea este de 1:1 dar preČul diferÄ, adicÄ , dacÄ consum din reČea ,consum cu un preČ de 0,83 bani , iar cÃŪnd vÃĒnd ÃŪn reČea ,ÃŪl vÃĒnd cu preČul de aproximativ 0,20 bani.
Furnizorul este PPC ( fostul ENEL )
Salut. Felicitari pentru material, dar te-as ruga daca poti sa ne spui daca aceasta compensare cantitativ-valorica strict pentru energia activa se face cu TVA sau fara. Intreb pentru ca in Monitorul Oficial nu e prea clar si nu imi dau seama daca la cantitatea de energie cosumata din retea se plateste TVA-ul, iar pentru energia aceeasi cantitate de energie injectata in retea valoarea este fara TVA, deci in final eu platesc pe factura doar TVA pentru cantitatea de energie consumata, bineinteles plus componentele vietii cu TVA. sper ca am fost clar in ceea ce am vrut sa intreb. Multumesc anticipat.
Nu
Salut, eu urmÄresc sÄ mÄ ÃŪnscriu la programul Casa Verde Fotovoltaice pentru finanČare sÄ pun sistem de panouri, ai un video recent pe subiect cu paČii de urmÄrit?
Ãntrebare, interval 8 dimineaČa - 8 seara, toatÄ ziua soare, producČie 20 kw , consum ÃŪn acelaČi interval 10 kW , peste noapte consum 3 kw , la ce se face compensare ? La 10 kw bÄgaČi ÃŪn reČea Či consumat 3kw din reČea ? Sau la 20 kw bÄgaČi ÃŪn reČea Či consumat 13 kw din reČea? Sper cÄ m-am fÄcut ÃŪnČeles, mulČumesc frumos pentru rÄspunsuri, pt cÄ normal ar trebui sÄ fie doar 7 kw bÄgaČi ÃŪn reČea idem cÃĒnd ar fi pe minus,, cam aČa ar fi corect dar trebuie" sÄ mÄnÃĒncÄ Či gurile lor ceva"
Nu ÃŪnČeleg de ce tu ca producator primeČti bani dupÄ doi ani iar dacÄ esti consumator Či nu plÄteČti 3 luni eČti debranČat?Iar taxele si TVA trebuiesc plÄtite la timp.Cred cÄ este cea mai mare fraudÄ fÄcutÄ vreodatÄ.Daca peste doi ani cei 1500 pe care ii ai de primit lunar (300 euro)devin 100 in condiČiile in care leul se devalorizeazÄ?
Salut poČi face un video ÃŪn care ne poČi explica cum putem vinde kw la Enel sau oricare alta dar gen sa ii vindem se poate Či cum? MulČumesc
Salut,
Ce rentabilitate ai cu panourile fotovoltaice?
Mersi
Randamentul panourilor este de maxim 20%, deci despre ce rentabilitate vorbeČti?
@@predacorneliu de aceea de 20%. MÄ gÃĒndeam doar ce este mai rentabil Či anume sÄ ÃŪnchiriezi o garsoniera sau sa iei panouri solare.
Mersi
@@r10N92 E ca Či cum ai ÃŪntreba ce este mai rentabil sa te cÄsÄtoreČti sau sa mergi la curve! Pentru amÃĒndouÄ situaČii iti trebuie bani Či nu sa ii faci ci sa ii dai.
Eon foarte ok dupÄ 1an nu am plÄtit nimic cu cÄldurÄ pe un AC inverter de 18000 bcu la o instalaČie de 6 kw Či mai am 4 MW ÃŪn buffer
Salut ,Claudiu. Am pus si eu un sistem de 8 kwh . Am de devenit prosumator in urma cu doua luni . Inca nu am primit o factura , am trimis si cererea pentru cantitatea compensatorie, au aprobat . Intrebare mea este . Casa mea a consumat 180 kwh iar in retea am dat 500 kwh. Eu cand primesc factura mai trebuie sÄ platesc ceva ? In contract scrie asa , pretul pe kwh este egal cu cel pe care il vand cand injectez in retea . Asta rezulta 1:1 nu ?
da, tehnic vorbind este egal DAR cand il trimiti tu in retea nu percepi taxe pe acel kwh si cand iti vine inapoi ei le percep, adica va fi insotit de taxe de transport, accize, etc. Asta nu scrie asa babeste, dar va reiesi din faptul ca vei avea de platit, doar ca mai putin decat in mod normal. Deci platesti transportul, "stocarea" si mai stiu eu ce. Aici e buba dar pana la urma e logic, si cel cu logistica trebuie sa ramana cu ceva, problema e sa fie corecte sumele percepute si numarul de taxe. Vei avea 1:1 pe kwh doar cu acumulatori, altfel trebuie sa produci atat de mult in plus incat sa acoperi diferenta aceea vanzare/cumparare insa probabil te vei lovi de limitari la cat poti instala tocmai ca sa nu le poti scoate din joc pe companii (sau investitia initiala sa fie asa mare incat sa nu se mai amortizeze ok). Ca atunci sa zic un exemplu utopic, toti vor ajunge sa isi acopere propriile costuri si companiile nu mai au la cine sa vanda acel excedent. Sunt curios daca exista deja o astfel de limitare, doar mi-a zis un prieten ca pe persoana juridica la el e pana la 30kwh se poate, apoi e restrictionat.
Salut, mai este valabil codul de reducere pe evshop?. Mie nu mi-l recunoaČte
Caludiu Help! am invertor Huawei 6KW +16 Longi HI-MO4 380W, pot lega invertorul la un sistem de acumulatori combinat cu Victron? s-au e blocat doar pe Luna??? PLS!!!! (Luna e foarte scump si nu imi permit...)
Doar pe luna :(
@@cstechromania nasol, voiam Fronius dar nu era pe stoc, dar aia e poate mai pun inca 6KW pe Fronius, am spatiu si orientare pe acoperis:D Ms mult apreciez, mult succes in tot ce faci!
Salut!
Am o casa mai veche, cu sistem conventional de incalzire (centrala pe gaz+calorifere). Vreau sa montez un sistem de panouri fotovoltaice cat sa imi acopar consumul necesar si daca se poate sa injectez si in retea.
Intrebearea ar fi: ce solutii as avea pentru incalzire dar sa nu modific instalatia actuala? Centrala pe curent cumva?
Multumesc!
Nu este cazul.
Eventuala suplimentaČi cu o pompa de calduracare asa meargÄ ÃŪn paralel cu centrala pe gaz sau aere condiČionate pe care le folosiČi Či vara pentru rÄcire . CÃĒnd avem energie de la soare mergeČi pe pompa de caldura chiar dac supraincalziti casa. Energia se acumuleazÄ ÃŪn pereČi pe timpul zilei faceČi ÃŪn casa cÃĒt mai cald cÃĒt va permite soarele Či pe timpul nopČii nu va mai porni centrala pe gaz. De aici vine Či economia. Spor Či succes !
Buna, multumesc pentru informatii! Poti sa imi spui daca exista vreo solutie prin care pot distribui energie la scara f mica si anume vecinilor din imediata apropriere? Nu ma intereseaza sa devin prosumator.
Nu cred ca ar fi legal
@@bogdanalin962 nu e legal din logica economica, ca asa am deveni multi niste mici producatori si COMERCIANTI de energie fara sa platim taxe la stat. Orice situatie in care statul pierde cam devine ilegala :) Oana, poti deveni producator dar acolo sunt alte mancari de peste...Ca prosumator cam asta faci indirect (din cat m-am documentat) le dai din surplus celor din zona si nu mai primesti tu banii de la vecini ca apoi sa dai din ei inapoi statului (ca stie statul ca nu prea iti mai vine sa-i lasi din mana si faci evaziune) ci ii ia statul si iti da inapoi partea ta (peste 2 ani si cu reportarile de rigoare) Asa ca si cu alte situatii in care statul trebuie sa-ti dea inapoi ceva, iti da esalonat sau cu amanare. Asa se mai aduna la buget pt scoli, spitale etc. si da, stim ca si acolo se fura dar astia suntem noi oamenii daca suntem sinceri cu noi insine. Zic asa aiurea 6 din 10 facem evaziune cand avem banul in mana! asta e realitatea momentului si trebuie sa mergem inainte cumva, desigur incercand sa optimizam sau sa gasim variante mai bune. Pas cu pas progresam...
Salut tot la cez sunt abonat ÃŪn luna a 6 am vÃĒndut cu 0,97 am cumpÄrat cu 0,97 luna a 7 surpriza am vÃĒndut cu 0,76 Či am cumpÄrat cu 0,97 plus taxe
BunÄ ziua, sunt prosumator cu un sistem fotovoltaic de 5,5 KW, abonat CEZ.
Nu-mi este clar dacÄ preČul de 0.83 RON/KW actual se menČine Či ÃŪn cazul ÃŪn care, ÃŪn lunÄ de iarnÄ, ÃŪncep I consum mai mult decÃĒt cei 255 KW compensaČi lunar. Ce informaČii aveČi?
salut. eu am pus fotovoltice 6kw pe casÄ si am fÄcut contract recompsare. nu am ÃŪnČeles nimi 1pe1 cu funcČioneazÄ sunt la enl.dumneavostra?
BunÄ ziua. De cÃĒČiva KW este sistemul fotovoltaic al dumneavoastrÄ?
A spus la ÃŪnceput, 25 kw
Casa mea consuma pentru o luna grea de iarna 350 M3 gaz aproximativ 3675 kw.
CÃĒt produce o pompa de cÄldurÄ aer apa la -20 °C consumand
1 kw.
La mine este aproximativ la fel la 1 kW tras din retea trebuie sa produc 1.6 kW, ca sa fie 1 la 1 ca pret. Am contractul la Digi.
Poti sa prezinti detaliile contractului care l ai semnat? nu a fost pe kwh dat si kwh primit. ti au pus clauze ca kwh va fi echivalat la valoarea din luna respectiva?
inseamna ca pe ce iei din retea chiar daca ai surplus si ai putea compensa 1:1 tot platesti tva si taxe de transport
@@toptopgel in acest fel si guvernul face bani frumosi prin tva, doar nu erau asa de mari iubitori de cetateni
Salut. Sunt client hidroelectrica din a 12.2021. Am debitat in retea peste 7MW pana acum. Hidroelectrica nu vrea sa imi ia in considerare certificatu de prosumator care l-am trimis inca de la inceputul contractului. Ce pot face? Sa am compensare 1:1?
La cine trebuie sa ma adresez.
Cei de la relatii client hidroelectrica au zis ca nu primesc nimic...
Multumesc
ANRE
ANRE petiČie.... Le scriu la ÃŪnceput ca ÃŪn 48 h contactezi ANRE si sa vezi cum te contacteaza
Se pare ca nici acele facturi de minus care se emit lunar cu scadenta la 24 de luni nu vor fi folosite pentru compensarea consumurilor de energie din lunile in care prosumatorul consuma mai mult decat produce, mai ales in lunile de iarna. Acele facturi sunt deja inregistrate contabil, au scadenta la 24 de luni, nu vad cum ar putea storna/modifica un numar urias de facturi si cine va face asta. Cel mai probabil se compenseaza luna pe luna si atunci cand produci in plus se emite factura cu plata la 24 de luni iar cand consumi mai mult decat produci platesti pur si simplu ce ai consumat in plus, chiar daca tu ai bani in sold aferenti acelor facturi scadente la 24 de luni, exact la fel cum platesti si taxele pentru kw consumati in plus. As vrea sa nu am dreptate dar din pacate stocarea energiei este un parte importanta si costisitoare in acest proces si nu cred ca o vor oferi vreodata gratis.
Sunt prosumator, dar n am primit inca factura de prosumator. (Hidroelectrica este la luna mai, momentan). O ÃŪntrebare am si eu! DacÄ ei compenseazÄ sume, ÃŪn loc de kw, acum fiind ~0.8lei/kw, la iarna daca va fi 2 sau 3lei/kw cum ÃŪČi vei mai putea lua ÃŪnapoi acelaČi nr de kw? Cu suma din cont vei putea cumpÄra de 3 ori mai putini kw! Am inteles eu greČit?!
AceeaČi problema o,sa fie si dacÄ va fi doar compensare cantitativa. Vor compensa kWh consumaČi din retea la preČul injectarii, iar diferenČa o vom plÄti odatÄ cu celelalte taxe.
@@AlexandruTrifanov adicÄ mue..de aia nu pun
PreČul furnizat ÃŪn reČea este egal cu preČul absorbit sau consumat din reČea. Deci dacÄ energia consumata din retea creste la 1 milion de lei/ kWh atunci o sa creascÄ Či preČul pe care ÃŪl produci Či ÃŪl livrezi ÃŪn reČea tot cu 1 milion de lei/kWh.
@@predacorneliu problema va fi cÃĒnd ÃŪn luna ianuarie, furnizorul va creste preČul la energie de la 1 âmilâ lei/kwh la 2 âmilâ lei/kwh Či tu trebuie sa compensezi consumul, cu energie injectata ÃŪn luna iulie cu ... â1 milâ lei/kwh.
@@AlexandruTrifanov Indexul se da lunar, ca Či factura, deci compensarea se face lunar, apoi surplusul trebuie consumat, daca nu Čtii cum funcČioneazÄ de ce te bagi domnule Citu, Ciuca, Ciolacu Či Iohannis. Nu mai pune mÃĒna pe carte Či fÄ cornete, foloseČte-o pentru cultivarea neuronilor. Nu mai muri de grija mea, uitÄ-te la tine in curte si fa ceva pentru tine.
Asta ai ÃŪnČeles tu, din ce am spus eu?ððððð Cap ai, minte ce ÃŪČi ai trebuie.
Salut! Sunt in plin proces de schimbare a bransamentului (de la 5kw la 17kw) si voi instala in prima faza un sistem fotovoltaic de 10 kw. Gasesc undeva o schita a sistemului tau deoarece in clipurile anterioare ai zis ca ai o solutie cu privire la faptul ca daca se intrerupe curentul din grid pe perioada zilei eu sa pot sa am curent din fotovoltaice in casa (in prima faza nu pun acumulatori)?
5 kwh ai pe monofazat si treci pe 17 la trifazat? cat a costat upgrade ul? si ce cereri trebuie facute?
@@bobocrina2643 Am depus o cerere la E-on impreuna cu ceva documente de la cadastru si dupa 3 saptamani au venit si au verificat daca transformatorul de la stalp daca poate sustine modificarea ceruta. Deocamdata nu stiu cat o sa-mi vina de plata pentru aceasta modificare. Te anunt!
@@bobocrina2643 azi am primit ATR-ul. Ma costa schimbarea aproximativ 1900 lei. Am sa vad daca vor mai fi costuri suplimentare
@@apostolpaul4677 include noul contor trifazat, si nou bransament?
@@bobocrina2643 1737 lei - componenta a tarifului de racordare corespunzatoare instalatiei de racordare si 95 lei - verificare dosar instalatie de utilizare. Nu zice nimic de contor
Salutare,care este preČul pentru un sistem de 25 kw?
1200e/kW instalat
Eu sunt la cez vÃĒnzare Či distribuČie oltenia, ÃŪn Craiova Či mie ÃŪncepÃĒnd cu luna a 7-a deja furnizorul ÃŪmi ia taxele separat deČi eu am bani ÃŪn cont la ei. Mi se pare o cretinitate ieČitÄ din comun.
Salut! In momentul in care furnizorul iti trimite banii in cont, din acea suma, esti obligat sa platesti si impozit pe venit? Nu am gasit informatii referitoare la impozitarea sumelor provenite din vanzarea energiei electrice.
Salut, furnizorul nu mai oferÄ bani ÃŪn cont din luna a 5-a.
Te rog spune mi ce furnizor ai, ca enel vad ca se plang toti ca nu le vin facturile, hidroelectrica la fel....tu ?
Eu sunt la CEZ
BunÄ seara,tocmai v-am descoperit Či m-am abonat..va rog frumos dacÄ doriČi sami spuneti si mie de la ÃŪnceputul ÃŪnceputului ce trebui sÄ fac ,din pacate soČul meu a plecat la ceruri Či el ÃŪČi dorea foarte mult sÄ aplice sistemul volraic vÄ rog frumos sÄ mÄ ajutaČi cu sfaturi!!
Aveti multi bani si nu stiti ce sa faceti cu ei?
Claudiu, compensarea cantitativÄ ESTE O MARE, MARE ENORMÄ ČEAPÄ.
ANRE iniČial a emis metodologia ÃŪn februarie prin care compensarea era corectÄ dupÄ care au revenit ÃŪn iunie cu un nou ordin prin care prosumatorii sub 200kW nu mai pot avea facturÄ zero nici o datÄ Či sub nici o formÄ.
Cum au implementat toČi furnizorii din RomÃĒnia:
- SÄ spunem cÄ consumi luna asta 100kWh din reČea Či injectezi 200kWh
- Cei 100kWh consumaČi din reČea se vor scÄdea din ce ai injectat, 100kWh se vor reporta cÄ valoare raportat la preČul de furnizare dar Či ca Či cantitate
- Pentru cei 100kWh consumaČi vei plÄti TVA (19%) Či toate tarifele de sistem din buzunar Či indiferent de ce ai reportat. PoČi sÄ ai zeci de mii de RON cÄ valoare, trebuie sÄ plÄteČti TVA Či tarife de sistem pentru fiecare kWh consumat din reČea.
Ordinul prin care ANRE a distrus compensarea cantitativÄ este 95/2022.
Eu am refuzat sÄ semnez noul contract, urmeazÄ sÄ mÄ adresez ÃŪn scris furnizorului (Hidro) dupÄ care voi da Hidro, ANRE Či conducerea ANRE ÃŪn judecatÄ sÄ ÃŪmi plÄteascÄ energia injectate la preČul pieČei.
Cine vrea sÄ vorbim, sÄ ne organizÄm, sÄ contraatacÄm de la anul, mail la marius@EVClub.ro. Deja sunt ÃŪn discuČii cu mai mulČi prosumatori din zona mea Či ÃŪncercÄm sÄ ne opunem imbecilitÄČii celor de la ANRE.
Daca e asa cum spui, nu se merita sub nici o forma sa fi prosumator. ideal ar fi un sistem offgrid 100% cu un banc de baterii de minim 10kwh. si masina electrica sa poti baga surplus in bateria masinii. Nu va fi niciodata foarte bine in Ro, politicieni vanduti multinationalelor, o tara bananiera
Či ce alt sistem propuneČi?
@@predacorneliu preČul trebuie sÄ fie dictat de piaČÄ.
AČa cum la puteri instalate de peste 200kW se poate folosi PZU mediu din luna ÃŪn care a fost injectatÄ energie, aČa se poate pentru toatÄ lumea mai ales cÄ ANRE teoretic ar trebui sÄ asigure condiČii egale de acces la piaČÄ.
@@mariusserban7562 Despre ce piaČa vorbiČi? PiaČa de energie este un monopol de 80% al statului, iar energia electrica este produsa de diverČi producÄtori, care au costuri de producČie diferite. Apoi energia electrica avea ÃŪn 2020 un cost de vanzare de 30 euro/Mwh, ÃŪn 2021 era de 90 euro/Mwh, iar acum ajuns la peste 700 euro/Mwh. Apoi prosumatorii nu depinde de preČul kWh deoarece exista compensaČie cantitativa, adica pretul energiei furnizate= energia consumatÄ, iar surplusul ÃŪl poČi consuma ÃŪn 2 ani.
@@predacorneliu serios? AČi fÄcut un calcul sÄ vedeČi cÃĒt vÄ costÄ compensarea 1 la 1 comparativ cu sistemul de pÃĒnÄ acum, dar comparativ cu PZU din luna ÃŪn care a fost injectatÄ energia? Eu cred cÄ la nivel declarativ sunÄ bine dar practic fiecare kWh consumat din reČea, deČi compensat 1:1, va aduce prosumatorului costuri:
- TVA
- Tarife de sistem
- Certificate verzi, contribuČie cogenerare, etc.
Toate aceste SE PLATESC LUNÄ DE LUNÄ DIN BUZUNAR INDIFERENT DE CÃT kWh AČI INJECTAT SAU DE VALOAREA ACESTORA.
PS: ar fi semnificativ mai simplu dacÄ Claudiu nu Čtergea mesajul cu articolul. AČa ne repetÄm Či fiecare ÃŪnČelege ce vrea.
Salut! DacÄ ai posibilitatea Či datele necesare as dori sa faci un clip ÃŪn legÄturÄ cu lege 1:1 cu operatorul E.On Energie RomÃĒnia SA, operator principal ÃŪn zona Moldovei. MulČumesc
Subscriu!
Legea ANRE este pentru toČi furnizorii de energie electricÄ.
@@ghengy Dar fiecare o aplica cum il duce capul, din ce se vede.
Cu eon am semnat contractul de prosumator la inceputul lunii august. Pretul la care vand este de 0.680 lei/kWh iar pretul la care cumpar este de 1.270 lei/kWh(fara abonamentul zilnic de 0,4 lei/zi. Inca nu am primit factura pe prima luna de prosumator dar sunt tare curios cum va fi. Eu imi doresc sa se compenseze 1:1 kw nu bani, adica daca export 10kw sa-i pot folosi in luna urmatoare
@@badalutadan5433 Asa ar fi corect si normal pentru prosumatori. Surplusul sa se reporteze 12 luni (sa poti prinde lunile de iarna).
RugÄminte Claudiu daca poČi in materialele tale te rog sa atingi si subiectul micro invertoarelor. Ãmi place la ele ca panourile devin unitÄČi de sine stÄtÄtoare si nu mai ai probleme ca la stringuri legate de shading, orientare sau ca unul se defecteazÄ, plus ca poČi sa injectezi direct 220V AC in reČeaua proprie, frÃĒnezi contorul si nu ai nevoie de aprobÄri pentru asta. MulČumesc si o zi buna sa ai!
pai cum lucreaza aceste microinvertoare daca ttebuie sa alimenteze un invertor acreditat anr pentru injectare in retea?
@@bobocrina2643 Pe mine ma interesa nu injecČia pentru compensare ci pentru consum propriu mai mult. Aceste micro invertoare genereazÄ direct 220V AC si poČi injecta prin reČeaua casei prin contorul cu dublu sens probabil. Eu vroiam sa vad si materiale legate de micro invertoare in general pentru ca mi se par super interesante. Daca vrei informaČii suplimentare cauta Enphase iQ8 si materiale pe aceasta tema. Faza cu invertoarele aprobate cred ca este o Čmecherie ca sa cÃĒČtige unii bani. Partea lor ar trebui sa se termine la contorul dublu sens ce-i intereseazÄ cum produc eu acei 220V pe care ii injectez si cu ce model de invertor. Uite aici pentru consum propriu un kit pe care ÃŪl conectezi la orice priza din casa... www.esolar.ro/kit-fotovoltaic-2560w-230v-cu-8-microinvertoare-performante-si-8-panouri-solare-monocristaline-320w-24v-ro.html . CiteČte la mod de funcČionare si o sa ÃŪnČelegi cam cum merge treaba...
@@AdrianLiviuLungeanu cred ca pentru tine ar fi mai bine sa treci pe un sistem offgrid paralel cu cel ongrid. in acest fel ai avea si baterii de a stoca suficiente resurse pentru noapte si ai fi complet independent
@@bobocrina2643 Vin in ajutorul dvs. cu un link in care acest individ explica ÃŪntr-un limbaj foarte simplu cum lucreazÄ un microinverter tie-grid. Sper sa va fie de folos mÄcar ca idee. Nu este rÃĒu sa exploram diverse variante funcČie de necesitÄČile fiecÄruia... th-cam.com/video/aBgwf3wCEA8/w-d-xo.html
10:51
Salut,eu sunt client Enel,prosumator din martie 2022 si din 1 mai 2022 cu compensare cantitativa.Ultima factura pe care am primit-o de la ei a fost cea pe aprilie care era pe minus 600 ron.Indexurile sunt citite si transmise catre Enel de cei de la electrica-distributie si sunt in regula,le vad pe site-ul E-distributie,in contul meu.Dar cei de la Enel dorm de 4 luni.Le-am trimis email-uri,am incercat sa-i contactez,dar degeaba.Eu am o instalatie mai mica si pana acum,de la 1 mai,am injectat in jur de 3000kwh si am consumat cam 40kwh,avand si banc de acumulatori destul de maricel,de 30kwh.Sper sa nu fiu tepuit de cei de la Enel si sa pierd totul pana la iarna.
Exact aceeasi situatie si in cazul meu(tot Enel)
Eu nu ma grabesc, la iarna o sa consum destula energie cu incalzierea si probabil abia atunci or sa apara facturi de regularizare.(Bineinteles, KW consumati o sa aiba taxe incluse vs KW exportati fara taxe)
faceti plangere la ANRE - eu ma chinui cu enel de 4 luni sa devin prosumator si abia dupa plangerea de la ANRE au inceput sa miste mai au 15 zile sa-mi termine actele.....Am sistem de 30KW care practic "sta" iau din el doar consum intern pe timpul zilei.
@@rizeacatalin2002 Salut, cum poČi lua din sistem doar cat consumi Či sÄ Či vinzi furnizorului?
@@rizeacatalin2002 salut! In ce localitate este sistemul? Si eu imi instalez acum un sistem de 30 kw si vreau sa depun actele de prosumator.
Salut!
Se meritÄ investiČia unui sistem fotovoltaic de 10 kw trifazic doar pentru injectare ÃŪn reČea?
Salutare, parerea mea este ca orice injectare in retea merita, pentru ca este o compensare la factura de consum, singura varibila este timpul in care se va amortiza investia!
Merita te umpli de bani
FÄ o listÄ cu detaliatÄ cu compensÄri pe fiecare firmÄ!
Evident nu am cum, sunt prea multe date Či prea multe contracte diferite :)
eu la Hidroelectrica , inca astept din luna februarie de cand am schimbat operatorul de enerie (care inainte de acestia au fost cei de la ENEL)
salut prietene. si eu sunt la enel. sunt mafioČi.. ce fonizor ai gÄsit mai eficinet? mesri o zi bunÄ
@@jonutiohanes9588 din februarie 2022 am contractat Hidroelectrica. Problema cu Hidroelectrica este ca nu stau deloc bine pe partea de comunicare si interactiune, iar facturile le emit destul de tarziu.
D.P.D.V. al ofertei, au fost peste toti, nu stiu ce se va intampla la expirarea contractului...
ce pot spune este faptul ca cei de la ENEL au intrecut limita bunului simt in ceea ce priveste relatiile contractuale, in conditiile in care in ultimele luni de contract (adica vreo 4-5 luni, mai exact) eu nu puteam sa trimit indexul citit prin aplicatia /site-ul lor, doar telefonic si nu stiu daca au inregistrat informatiile de atunci.
Nesimtirea lor m-a "ajutat" sa imi pastrez acelasi pret/kwh adica 0.61 lei cu toate taxele.
Eu sunt prosumator, din iunie 2021, dar nici ENEl si din cate vad nici Hidroelectrica nu se grabesc sa emita facturi pentru energia electrica introdusa in retea si, cum spune si Claudiu de la @CS Tech am diferente foarte mari intre ce indica aparatul lor de masura, cu ce indica aparatul de la fotovoltaice sau aplicatia mobila verificare a productiei de energie.
Sfatul meu, verifica acel comparator ANRE si alege cu ce crezi ca ti se potriveste cel mai bine.
Hidroelectrica pentru mine a fost cea mai buna alegere la momentul acela din cauza pretului (ENEL imi oferise 0.699 lei/kwh doar pretul energiei +0.35 lei/zi taxa administrare contract)
recomanda-mi te rog o societate care sa-mi vanda si sa instaleze un sistem fotovoltaic de ultima generatie. Multumesc
Noi :)
Daca am mai multe proprietati, se poate compensa si la alte locatii.
Salut, am si eu o intrebare. daca ai un invertor hibrid cu acumulatori, sa zicem ca folosesc doar tensiunea de pe L1 si L2, de L3 nu ma voi atinge.. voi putea consuma toata energia stocata din acumulatori pe L1 si L2? Multumesc. am un sistem on grid si ma gabdesc sa trec pe ceva hibrid cu acumulatori.
Da, merge atÃĒt pe Fronius cat Či pe Victron.
Nu merita sa plÄteČti suplimentar, ac cu aceasta compensare reČeaua este ca o baterie. Pentru ce sa plÄteČti dublul investiČiei, doar dacÄ ai aparatura ce necesita continuarea lucrului.
@@cstechromania am inteles ca energia activa fara taxe o ai la 83 bani pe kw.h. cum ti s a reportat soldul compensandu se de pe o luna pe alta fara sa apara taxele de la pretul de kw final pe care trebuie sa il platesti? (care probabil e undeva la 1,5 lei/kwh)
Am si eu o ÃŪtrebare .se plateste taxe ca sa montez panouri fotovoltaice ?
ÃncÄ nu :)
Salut, Čtiu ca sunt off topic, dar ma intereseazÄ dacÄ renteazÄ pentru ÃŪncÄlzirea unei locuinČe de aproximativ 120 mp, o centrala electrica Či un sistem fotovoltaic de 5kw,merci!
Cu 5kw nu vei face fata incalzirii unei case de 120 de mp.
Evita centrala electrica, incerarca o pompa de caldura, este multtttt mai eficienta.
cel putin o centrala pe inductie dar in nici un caz cu rezistenta... daca nu o pompa de caldura sau chiar un aer conditionat gen inverter
Compensarea asta mi se pare o bataie de joc. Nu e normal sa introduca valoarea kwh in compensare pentru ca nu mai e cantitativa. Sa luam un exemplu: in luna X DAU in retea 600 de kwh si IAU din retea 200 kwh. Conform explicatiei din filmulet, primesc o factura pentru cei 600 injectati (cu minus, trebuie sa imi dea ei) si una pentru cei 200 cumparati (cu plus, trebuie sa le dau eu). Deci, la final, imi vor pune in cont VALOAREA a 400 kwh pe care eu i-am vandut (diferenta). Din momentul asta nu mai este compensare cantitativa pentru ca nu mai discutam de kwh ci discutam de o suma de bani pe care o am in cont. Daca luna urmatoare pretul kwh se dubleaza, eu nu imi pot lua inapoi cei 400 de kwh dati in luna anterioara. Ceva nu miroase bine.
Fiind cantitativa dacÄ creste preČul kWh la furnizare creste automat Či preČul kWh livrat, deci nu miroase nimic.
@@predacorneliu Ba pute rau de tot. Uite, iti mai explic o data. In iunie dau 400 kwh in retea si ei imi dau banii pe ei. In iulie consum 400kwh din retea dar pretul per hwh se dubleaza. Deci banii dati de ei in iunie imi ajung doar pentru 200 de kwh. Asta nu e compensare cantitativa pentru ca nu pot lua inapoi cei 400 de kwh injectati de mine. E o compensare financiara idioata.
balanta se regleaza la fiecare factura lunara. nu poti produce si injecta 400kw in iulie in retea cand ai primit 1 lei pe ei sa spunem cu alti 400 kw consumati de dvs in plus fata de cat ati produs in luna decembrie cand pretul poate fi de 1,3 lei ( luand exemplul dat de dvs ar insemna sa injectati tot 600 in retea si sa consumati 1000) .
Salutare. Sunt in proces de instalare a unui sistem fotovoltaic monofazat, instalatorul a spus ca se pot instala maxim 5kw pe monofaziv si maxim 14-15kw pe trifazic, pt injectare in retea. Tu cum ai reusit sa instalezi un sistem de 20kw? Ce ar trebui sa fac pt a putea monta un sistem mai mare care sa injecteze si in retea? Sau as mai putea monta inca un sistem in paralel care sa acopere consumatorii dar fara injectare in retea?
Multumesc!
Instalatorul tÄu ar trebui sa ceara un ATR ÃŪnainte sa te punÄ sa instalezi zeci de kW. PoČi instala totuČi sistem mai mare dacÄ ai consum ziua, dar dacÄ tu ziua nu consumi, instaleazÄ conform ATR.
@@cstechromania ATR?
@@Schumaher7305 aviz tehnic de racordare
Nu locuiesc in Ro, dar vreau sa intreb, care este puterea aprobata la o casa in sistem monofazat? 5 kwh sau 7 kwh. si care este puterea pentru un system trifazic ( pe fiecare faza). multumesc la toti
Ãn general este 7 kW pe monofazat Či 20 kw/ trifazat dar trebuie vÄzutÄ documentaČia tehnicÄ de racordare deoarece depinde de fiecare zonÄ ÃŪn parte ÃŪn funcČie de capacitatea reČelei ÃŪn acea zonÄ.
Mie mis-a spus ca nu poti depÄČi puterea alocatÄ de furnizor si care este inscrisa pe facturÄ daca ai sistem monofazic. La mine este alocatÄ 6 kw si pot depasi pana la 6,1 - 6,2.
Nu sunt prosumator dar teoretic ma gandesc ca acele taxe e normal oarecum sa fie platite separat pentru ca si furnizorul le plateste la randul sau. Doar ca mai bine scade din sold decat sa trebuiasca sa platesti separat cu bani
Aveti dreptate ,lnsa unii viseaza cu ochii deschisi
Deci in concluzie banii pentru curentul vÃĒndut ÃŪi primeČti dupÄ 2 ani ?
Da
Diferenta fata de compensarea financiara (cea precedenta) care e ?
probabil inainte iti platea mai putin si pe energia activa (poate ma insel dar asta e singura varianta logica), acum iti da 100% DAR tot platesti taxe si accize. Alea nu se vor compensa 1:1 in veci, ar insemna gratis.
Am vazut asta pe site-ul Eon la info-prosumatori:
""AtenČie, compensarea cantitativÄ este de 1:1, DAR NU ČI COMPENSAREA VALORICÄ. Vezi ÃŪn exemplele de mai jos, preČurile la care cumperi energia consumatÄ Či cel la care vinzi ce produci."
mie mi se pare o mare ČeapÄ a legiuitorului (care oricum a creat ÃŪn ultimii ani o legislaČie stufoasÄ Či ambiguÄ Či probabil nu ÃŪnČelege mai nimic) deoarece tu esti tarifat la preČul producÄtorului + taxele aferente, ÃŪnsÄ tu injectezi la preČul producÄtorului, iar un cumpÄrÄtor va plÄti Či toate taxele, numai ca, ÃŪn situaČia mea, pot furniza energie doar in cartier (cÄ aČa poate/vrea distribuitorul - cÃĒnd se produce mult ÃŪn zona se deconecteazÄ invertoarele deoarece nu se transporta energia din cartier) la vecini, la doi paČi de mine Či ei plÄtesc toate taxele cÄ Či cum ar veni energia de la CernavodÄ. ðĪ
AČa cÄ cineva ÃŪncaseazÄ niste taxe nemeritate, inclusiv statul prin TVA la taxe.
Deci, operatorii primesc un ÃŪmprumut fara dobanda pe 2 ani (banii pe care trebuie sa ii astepti 2 ani ca sa ii primesti). De asemenea, la cum e aceasta compensare, cel mai bine este sa ai contract la furnizorul cu cel mai mare pret de pe piata(daca produci mai mult decat consumi la nivel de an) ca sa faci profit cat mai mare.
Eu zic ca sa prezinti legea unui avocat si sa ceri o consultanta gratuita si daca el crede ca poate justifica incalcarea legii, mergi si deschizi proces si uite asa daca se vor deschide sute si mii de procese si va ajunge si la curtea constitutionala , aceste companii mizere vor trebui sa plateasca despagubiri clientilor inselati. cred ca trebuie urmarit in detaliu articolele legii cu compensarea cantitativa si verificat cu facturile . Eu ma intreb daca cei ce au semnat aceste contracte de prosumatori, stiu ceea ce au semnat. trebuie in contract sa fie detaliat orice aspect.
@@bobocrina2643 problema cea mai mare este cÄ furnizorii sunt varza la facturare Či exista o mulČime de erori in facturi, ÃŪnsÄ calculul este fÄcut atÃĒt de complex, ÃŪncÃĒt e foarte greu de urmÄrit de majoritatea consumatorilor. Ex: un prieten a primit o factura cu 508kwh estimaČi, ÃŪnsÄ nu i-a consumat. A trimis index Či a primit o factura cu -530kwh, ÃŪnsÄ consumul stornat, a reprezentat 1/5 din factura energie estimatÄ? E rezonabil? La Engie.
eu sunt client hidroelectrica din februarie, am semnat si contractul de prosuamtor cu ei din martie
nu am primit nici o factura de export de la ei, desi le-am solicitat repetat
wow
Este devreme! Eu de un an nu am primit nimic de la ei, plus ca semnarea contractului de prosumator s-a facut peste 3 luni fata de contractul de furnizare, deci mi-au mancat vara trecuta toata injectarea in retea... la sfarsitul anului au trimis in final contractul si am avut injectare 13 kw (sistemul meu este de 12kwh)....
Min 9:15 " ...o compensare de 1 la 1,6 adica a trebuit sa produc 1,6 kw ca sa dau in retea 1 kw". Cum putem intelege acest lucru ? Este o pierdere a sistemului tau fotovoltaic ? Probabil ca nu, caci ar fi cam prea mare. Daca m-ai putea lamuri ar fi super. Incerc sa aflu care este pierderea REALA dintr-un sistem fotovoltaic in ansamblul sÄu (nu ma refer la praful care acopera panourile, zÄpadÄ, nori, intensitate luminoasa, etc ci la pierderile prin cabluri, invertoare, precum si ineficienČa inerentÄ a oricÄrui panou fotovoltaic, etc). Pe de altÄ parte, sunt sceptic cu privire la datele furnizate de producatori, cÄci ei furnizeazÄ doar date de "showroom", spre exemplu maČina X prinde 228 km/h, insa in realitate va merge cu aceasta viteza doar 5-10 minute inainte sa inceapa toate sistemele sa se incalzeasca/vibreze, viteza maximÄ SUSTENABILÄ mult timp in aceasta situatie fiind probabil pe la 180 km/h. Stiu ca panourile au un randament maxim de aproximatix 20% , insa banuiala mea este ca acest randament este doar in conditiile optime de soare, in rest fiind evident mai mic, insa producatorii nu spun care este randamentul panourilor la 40% intensitate luminoasa, la 50%, la 70 % etc, ci doar la 100% ). Multumesc !
Salut, la mine nu sunt diferenČe ÃŪntre ce ÃŪmi arata smartmeeter ul Či contorul de export. Tot la CEZ sunt.
Esti un caz fericit, eu am diferenČe mari, dar ÃŪncÄ investighez!
Ce tip de contor aveti, ce model?
Salut, cÃŪt va dura aceastÃĒ compensare ÃŪn RomÃĒniaÂŋ
Cat vrea UE, ca de acolo a venit.
Asta o sa fie exact cum a fost cu masinile electrice care se incarca gratis de la lidl, kaufland samdâĶ..adica suficient cat sa agate cati mai multi in sistemâĶsi dupa aia hopâĶ..adiosâĶ
@@rickcool6913 AdicÄ zici cÄ dupÄ cÃĒČiva ani o sa se renunČe Či o sa se revinÄ la plÄČile diferite? Posibil, dar chiar Či aČa tot ÃŪČi poČi asigura macar consumul de zi, apoi noaptea consumi ori din reČea ori ÃŪČi pui baterii Či astfel devii independent. Indiferent ce varianta se adoptÄ ai niČte avantaje, ÃŪntradevÄr cu investiČie mare.
ComparaČia cu maČina electricÄ este forČatÄ deoarece ÃŪn USA Či Occident nu existÄ gratuitate, asta este doar in zona de est a Europei, pentru cÄ veniturile sunt mici Či se doreČte convingerea populaČiei. IncÄrcarea nu ar trebui sa fie gratis, ci ar trebui sÄ plÄteČti, dar cineva a dorit sÄ ÃŪČi facÄ pomanÄ cu aceČti oameni, cÄ dacÄ ÃŪČi permiČi sÄ iei o maČinÄ electricÄ, care este scumpÄ (excepČia fiind Dacia sau alte pocnitori) ÃŪČi poČi permite sa Či alimentezi .
Salut,
Foarte bune explicatii. Am totusi o nelamurire....daca ai in cont acum 1000 RON (sa zicem ca ai bagat in retea 1000 kW cu 1ron/kW) si vrei sa consumi la iarna din acesti bani dar pretul kW s-a dublat...tu vei avea acoperiti doar 500kW (500kW x 2 ron/kW= 1000 RON) sau vei putea consuma 1000 kW cat ai bagat? Daca tu bagi 1000 kW vara si poti consuma 500kW iarna pentru ca furnizorul a marit pretul...iar castiga baietii destepti. O zi buna.
Exact la asta mÄ gÃĒndeam Či eu. MenČionez cÄ nu sunt prosumator(motiv principal:legislaČie instabilÄ)
Dar exista posibilitatea cÄ dupÄ 2 ani de pe un MWh vÃĒndut sÄ poČi sÄ cumperi 2 conectori MC4, Či exista posibilitatea sa nu fie sustenabil. Daca deschidem puČin ochii putem sÄ ÃŪl numim credit fara dobÃĒndÄ pt furnizori.
O iarnÄ cÄlduroasÄ!
balanta se regleaza la fiecare factura lunara. nu poti produce si injecta 400kw in iulie in retea cand ai primit 1 lei pe ei sa spunem cu alti 400 kw consumati de dvs in plus fata de cat ati produs in luna decembrie cand pretul poate fi de 1,3 lei ( luand exemplul dat de dvs ar insemna sa injectati tot 600 in retea si sa consumati 1000) . Practic compensarea se realizeaza abia peste 24 de luni adica iulie2022 se va compensa iulie2024
@@omulvaly Pai faza este ca ei transforma kW in bani si daca eu pana in toamna cand este productia cea mai ridicata bag 1000 kW in retea cu 1 ron....am 1000 ron in cont...iar iarna daca kW se face 2 lei eu pot consuma la acest preČ cu banii din cont doar 500 kW. Iarna produc mult mai putin si s-ar putea sa consum mai mult decat produc si atunci as vrea sa ii compensez cu ce am produs vara.
@@Ciprian84 pentru fiecare luna, compensarea se face dupa 24 de luni .. eu asa inteleg... astfel ca in lunile cu productie mica consumi de la ei sii platesti , nu scazi pentru consumuldin decembrie 2022 surplusul injectat in iulie 2022....
â@@Ciprian84 inteleg perfect ce spuneti, numai ca mi se pare corect , fair play sa fie platiti banii pe fiecare luna si atunci cand prosumatorul nu se incadreaza cu productia, sa plateasca diferenta. Nu sa astepte scadenta la 24 de luni. pana la urma cand produc si este ieftin , nu pot avea pretentia sa cumpar acelasi lucru cand e scump fara sa dau bani in plus. de exemplu, ca tot e toamna: eu culeg via lin podgoriile Focsaniuliui acum si am pret de 3 lei la vanzare . nu pot avea pretentia sa dau cuiva gratis 200 de kg si sa imi restituie la iarna aceeasi cantitate in conditiile in care pana in decembrie el plateste frigiderul unde ii pastreaza
Daca in luna decembrie cand automat iti va creste consumul din retea distribuitorul iti va lua 1,4 lei pentru fiecare kw pentru ca atat va fi pretul-sa zicem- mai este compensare cantitativa sau financiara?
e financiara toata ziua. ne-au inselat. macar pana in luna aprilie luam banii pe ce injectam pe loc. acum banii nostri sunt la ei, si pretul la fel.
@@adrianconstantinache2582 de asta au gandit-o asa...ca sa ia curentul acum si sa ti-l plateasca dupa 2 ani...creditare mascata
Normal cÄ este financiarÄ. Din tot ce a explicat domnul ca , âcompensare cantitativaâ este de fapt o compensare financiarÄ . AtÃĒt timp cat in contul abonatului sunt âstocaČiâ bani si nu KWh atunci fÃĒrÄ dubiu este compensare financiarÄ.
Či dacÄ peste 24 de luni preČul va fi mai mic per kw ("prin reducere la absurd" vorba matematicienilor) ei ÃŪmi vor plÄti preČul mare de luna asta? MÄ ÃŪndoiesc.
@@Domogled Da, ÃŪnsÄ preČul nu va fi mai mic garantat. NiciodatÄ nu a scÄzut preČul la energie, decÃĒt cu valori foarte mici pe perioade foarte scurte.
Eu in 01.06.2022 am semnat contractul de prosumator cu Enel si de atunci nu am primit nici o factura :|
Eu nu amai primit din mai,tot de la Enel.
Sunt prosumator la Enel de anul trecut. Ultima factura am primit-o pt aprilie
@@MrSavage77 Care aprilie?Acum,anul asta?
@@mihaitaiosub aprilie 2022
Ãn mesaj scrie capacitatea fotovoltaicÄ pe care o completaČi are o abatere mare de la puterea invertorului ,va rugÄm sÄ faceČi clic pe verificare
Eu nu am cerut compensarea, cantitativÄ, ÃŪncÄ, //produc 700kwh, per luna, injectez 300 kwh si consum 400kwh, // ce se ÃŪntÃĒmplÄ cu energia mea produsÄ si injectatÄ ÃŪn reČea , se va platii de cÄtre furnizor, rÄmÃĒne la furnizor gratis, ce se ÃŪntÃĒmplÄ cu ea.? MenČionez nu am cerut compensare cantitativÄ 1: 1.
Se poate menČine compensarea financiarÄ, bilateralÄ ÃŪntre pÄrČi, contractul precedent datei de 1 mai 2022, cÃĒnd a ÃŪntrat ord 15 ANRE ÃŪn vigoare ????
Ce ai furnizat suplimentar trebuie sa consumi ÃŪn 2 ani, dar e posibil ca iarna sa consumi ce ai produs suplimentar vara.
Ordinul anre a ÃŪntrat ÃŪn vigoare ÃŪncepÃĒnd cu luna mai 2022.
Eu cred ca nu a-Či foat atent ca nu aveti compensare cantitativa. La energia activa consumata din retea a-Či platit tva si la energia compensata nu a mai fost calculat si tva conform legii. Deci din kw injectati trebuie sa se scada cei consumati din retea si la cei consumati din retea evident calculate celelalte taxe. Eu sunt la Eon dar inca nu au trimis nici o factura si voi avea si eu meciurile mele cu ei si daca nu merg ÃŪn instanta. Eu pe anu 2021 am avut un comsum de sub 100 kw luna si pretu evident va fi unu derizoriu de sub 0,25 bani. Pe mine ma intereseazÄ sa faca compensarea cantitativa a kw.
Salut !Sa inteleg ca-i spui lui Claudiu ca nu stie ce a ales ?Mie mi se pare ca a zis clar ca a ales COMPENSARE si omul pare in tema ; la ce sistem si nevoi are nu pare un novice in detalii de gen (mai ales daca are si vreo firma;oamenii de gen sunt mai brici pe legislatie decat ai de-o concep).Si eu as avea tendinta sa cred ca asta nu-i compensare cantitativa atata timp cat ei calculeaza sold negativ in Lei pe facturi si vand ,deci calculeaza orice livreaza.Daca era compensare nu ar fi trebuit sa existe bani in facturi si nici sa se calculeze nimic(TVA si alte prostii).Daca nu vinzi (doar ai dai omului indarat ce ti-a dat ieri ,ca si cum as imprumura eu tigaia de clatite de la vecinu) ce drac nu-i duce si pe astia capul sa faca rubrica cu cantitati doar ,si in caz ca s-a epuizat rezerva ce-o aveai la ei sa faca calcul pe diferenta(ca abia acum ar fi intr-adevar vanzare).
Sa vedeČi cÃĒnd va trebui sa declaraČi la ANAF. Vor veni Či vremurile astea curÃĒnd. Acum au bÄgat asa sa ÃŪncurajeze populaČia sa instaleze sisteme. Politica ððð
Eu sunt tot la CEZ, am factura de 750lei si 450lei pe kw injectati am platit factura de 750lei si au ramas -450lei sold ... deci la mine nu au scazut ....
Vedem Či la mine luna viitoare...ÃŪncÄ au compensat...
@@cstechromania A venit factura? la mine tot asa am sold negativ si tot trebuie sa le dau bani ...
Salut am o sumÄ de bani Či doresc sa investesc in panouri, unde doresc sa le instalez nu am un consum mare ( locuieČte o singura persoana ) se merita doar cÄ investiČie .
Ms frumos
Daca nu ai consum acolo, nu!
Trebuie sa consumi ceea ce produci acolo ÃŪn 2 ani, deci cauta un vecin Či vinde aceastÄ energie catre el, dar fÄrÄ sa te Čtie nimeni.
problemele inca sunt, energia produsa in august, nu o poti folosi in ianuarie!
ai sÄrit peste cazul consumatorilor care beneficiazÄ de plafonare; atÃĒta timp cÃĒt ANRE a gÃĒndit procesul ca o vÃĒnzare cumpÄrare ÃŪntre pÄrČile contractante nu are cum sÄ arate altfel compensare
Salut Claudiu - nu crezi ca este mai bine sa ai sistemul
OFF GRID -nu cred ca poti avea incredere ala long in furnizori si reglementarile "legale " in Romania - fiecare le aplica cum il duce capul-Te rog poti sa-mi spui si mie o firma serioasa cu care ai lucrat la instalare?
Salut, poČi sÄ ÃŪČi instalezi sistem hibrid Či poČi stoca energia, dar dupÄ ce stocarea te este "plina" poČi vinde ÃŪn reČea :)
@@cstechromania Salut, exista sistem hibrid care s-a le stie aceste doua aspecte, stocare energie in baterii si injectare in retea, dar s-a aiba intrare si pentru un generator cu care conectat la sistem s-a pot produce curent pentru incarcarea bateriilor, pe timp de noapte sau timp inorat cand din panouri nu prea se produce destul?
@@Schumaher7305 Salut, exista! Victron Quattro, are intrare de la reČea, intrare de la generator, acumulatori Či ieČire cÄtre consumatori.
@@cstechromania Am inteles, si ca calitate unde se situeaza aceasta marca? Apropo care producatori ofera cea m-ai mare garantie?
Victron este lider ÃŪn domeniu hybrid.
Buna. Aveti in cont o suma cu minus nu aveti efectiv kw, mai pe scurt daca luna viitoare se scumpeste kw-vatul cu suma din cont se compenseaza mai putini kw. Rezulta ca asa zisa compensare nu este kw/kw
Trebuie vazut exact ce spune articolul din lege, daca compania de electricitate nu respecta legea sau au formulat un contract care nu se bazeaza pe legislatie, trebuie actionatii in instanta. daca legea permite aceste abateri, atunci legea nu este in favoarea celor mici.
In momentul in care furnizorul ÃŪČi emite factura aia cu minus, dpdv contabil el Či-a plÄtit kwh injectati. Luna urmatoare, pentru kwh consumati iti emite o factura noua cu plus (adica de plÄtit), la pretul curent. Apoi compenseaza (scade) din ce ai cu minus luna trecuta. Compensarea cantitativa se refera la facturarea consum/ injectare la acelasi pret. Facturile opereaza cu ..preturi, nu cu kwh. Taxele , tva-ul platesti la ce consumi, astea nu se compenseaza ( chiar daca tu ai bani din injectare, aici e marea golaneala).
@@MirciusXY Este o lege facuta in favoarea corporatiilor si nicidecum in ajutorul celui ce a investit in sistemul fotovoltaic. Cel mai bine este sa nu ai nici o legatura cu reteaua. te desconectezi si mergi offgrid si atunci nu mai au ei de pe cine sa profite
@@bobocrina2643 Ideea ar fi ca sÄ sincronizezi consumul propriu cu productia de la fotovoltaice. SÄ consumi din ce produci. Numai cÄ tehnic nu se poate, noaptea, dimineata, chiar in cursul zilei cÃĒnd e innorat- avem consum ,dar nu producem. De aici rezultÄ nevoia de stocare a energiei (baterii), mÄcar pentru consumul pe douÄ zile. Iar pentru perioade mai lungi e clar cÄ trebuie sa luÄm Či din reČea. Nu suntem total independenti, dar reducem mult factura. Deci fotovoltaice- consumÄm- surplusul stocÄm in baterii - cÃĒnd nu avem nici de la panouri, nici disponibil in baterii, luÄm din retea. Dar, nu dÄm in reČea.
Eu aČa aČ vedea soluČia.
@@bobocrina2643 Ca sÄ produci off grid trebuie sa investeČti ÃŪn baterii, deci ai ÃŪncÄ un cost suplimentar, apoi bateriile le ai cam pe 5 ani, deci nu iti amortizezi investiČia.
Cu acumulatori iesi cel mai bine, CEZ sa produca ei singuri :)
@MAXONE In 5 ani sau dus ,nici vorba de 10ani
BunÄ ziua! ÃNTREBARE: ai ÃŪncasat realmente ÃŪn contul tÄu bancar bani pe curentul furnizat ÃŪn reČea?
Da, pÃĒnÄ ÃŪn luna a 5-a
Salut, Enel nu mi-a emis facturi din Mai. Exact de cÃĒnd m-am ÃŪnscris pentru compensarea cantitativÄ.
Ilfov.
Wow
Suntem mai multi in aceeasi situatie.
Eu introduc lunar indexul Či primesc lunar factura, recunosc ca am plecat de la Enel.
@@predacorneliu prosumatorii la Enel nu au voie sa de-a index. Se ia ÃŪn calcul ce citeČte furnizorul. Orice as face nu mai am acces la a da indexul.
@@ccireasa Ai posibilitatea dacÄ ÃŪČi faci cont. Eu la engie trimit indexul pe aplicaČia din cont Či primesc factura lunar. CÃĒnd eram la Enel fÄceam la fel, nefiind prosumator.
La E-On nu am primit ÃŪncÄ facturile de energie electricÄ ÃŪncÄ din luna mai 2022...
Si eu am primit ultima factura la e on electricitate in mai
Salut, la fel si la mine ðĪ·ââïļ
Idem, nici macar pentru consumul de dinainte de a fi prosumator (mai - 03.06.2022)
Da, cÄ legile sunt fÄcute de niste t... Cu interese. Či decÃĒt sÄ mai greČeascÄ furnizorul Či sÄ primeascÄ amenda, mai bine se mai gÃĒndeČte cum sa implementeze. Či oricum e prea complicat cÄ sa nu apara speČe.
La mine Electrica Furnizare imi vinde cu 1,74Ron/kW si ce am injectat imi ia 0,94Ron/kW .Cred ca ma mut la CEZ!!!
La Hidroelectrica la fel se face compensarea.
Ai o factura de compensare de la ei...sau ÃŪncÄ nu au emis?
@@cstechromania Am
F. interesant din pÄcate eu nu am primit ÃŪncÄ nici o factura cu compensare
Ultima factura primita a fost din februarie
Enel se lasÄ f greu
Am scris Či nu am primit nici un rÄspuns