Even buienradar in de gaten houden en bij flinke regen m'n zuidwestertje op en in de regen de panelen schoonmaken. Lekker gekletter op de kop en heerlijk ontspannend werk (voor mij dan 🙂)
Zo doe ik het ook. Bij een flinke bui. Ik heb zo,n telescoop borstel gekocht wat bedoelt is om auto bus camper schoon mee te maken met tuinslang aansluiting. (Dan niet nodig) Maar een regenton pomp bij gekocht als het lang droog en stoffig weer is. Gelukkig heb ik mijn 12 paneeltjes op de grond staan. 😂
Tof, maar ik vind die jongens van de Solar Bouwmarkt altijd wel wat gladjes, dus ik zou zeker willen weten welke stoffen er in dit middel zitten om ook op lange termijn zeker te zijn van een goede bescherming van mijn cellen. Korte termijn resultaat lijkt in elk geval goed, bedankt voor de test.
Dat idee heb ik ook, had bij de Green Guys een offerte opgevraagd en bij de Solarbouwmarkt, beide incl montage. Die van solarbouwmarkt is €700,- goedkoper voor hetzelfde systeem en de montage doet..de Green Guys.
@@carlavanbracht5945 Video's maken op YT met enig succes, dus veel views is een goed verdienmodel. Mijn dochter, een fysiotherapeute, heeft al jaren een YT kanaal waarop ze adviezen geeft en producten promoot. Ze is daarmee begonnen toen COVID haar werk als fysio onmogelijk maakte, helemaal in het land waar zij woont. Daar waren de lock down nog wel wat heftiger dan hier... Toen de lockdowns werden opgeheven had ze inmiddels zoveel succes met haar YT kanaal dat ze daarmee meer verdiende dan met patienten behandelen als fysiotherapeute. Prima dat Ketel Klets (Rick) dit doet, ik vind er vaak nuttige informatie, maar het is niet helemaal vrijwilligerswerk. Het kost ook best wat tijd en energie, daar staat een vergoeding tegenover van TH-cam als je genoeg views genereert. Er is een loodgieter in Den Haag die ook een YT kanaal heeft, die verdient volgens mij meer met YT filmpjes dan met loodgieteren.... En zo zijn er nog heel wat TH-camrs die met (soms totaal onzinnige) adviezen aardig wat geld verdienen.
@@carlavanbracht5945 Bij deze: de trapmat heb ik afgekeken van mijn solar installateur, ik kende het hele product namelijk niet. De telescoopladder kwam ik per toeval tegen toen ik op zoek was naar een tweede ladder. Beide producten heb ik zelf gekocht en zijn niet gesponsored. De reden dat ik ze noemde is omdat ik ze heb gebruikt bij het schoonmaken van mijn panelen en omdat mijn schilder me vertelde dat hij veel ongelukken heeft zien gebeuren met wegschuivende ladders zonder trapmat. Dus eerder onder het mom van 'een gewaarschuwd mens telt voor twee'. Mocht je via Bol die producten kopen dan ontvang ik daar een kleine vergoeding over, meer niet. De linkjes naar AH, Action en Solar Bouwmarkt zijn rechtstreeks.
Die 6 procent is in mijn geval zo'n 400Kwh. Niet per se een opwek die ik graag misloop, maar er zijn aan de andere kant ook wel factoren die de opwekking nog meer beïnvloeden: zo in juni dit jaar 400kwh minder dan vorig jaar, door de vele bewolking. Daarbij gaan de zonnepanelen dit jaar ook voor het eerst op afstand uit- en ingeschakeld worden. Dit uitschakelen drukt de opbrengst waarschijnlijk ook wel weer. Slotsom: is het nog nodig om de maximale opbrengst na te streven en wat heb je er voor over?
Goede video bedankt voor de informatie Even twee dingen duiven poepen niet tijdens de vlucht maar als ze ergens gaan zitten En veel belangrijker is , kijk uit met die telescoop ladder. Ik heb mijn benen bijna een kerr gebroken omdat het lokmeganisme van de treden het begaven , gelukkig ging het allemaal net goed , maar ik raad het af om die ladders te gebruiken Mvg Roelof
Als je een ontkalker hebt waarbij dus geen kalk meer in t water zit kan je dit dan ook als demi of osmose water inzetten? Ik kan de telescooplans dan gewoon aan de buitenkraan hangen
Osmosewater wordt het nooit, daar heb je een membraamfilter voor nodig. Kan je ook los krijgen en tussen de kraan en je lans zetten, ook handig voor andere washandelingen zoals de auto of mountainbike. Een ontharder maakt het water alleen flink zachter maar laat de rest erin zitten.
Als het kraanwater al zeer zacht is (3,7 Duitse graden), is het dan überhaupt noch zinvol gedemineraliseerd water te kopen of is kraanwater dan net zo goed?
Ik maak al 10 jaar mijn panelen op het plat dak schoon, met kraanwater (wel onthard) en een beetje waxvriendelijke autoshampoo), in combinatie met een zachte borstel. Nog nooit problemen gehad met "de speciale laag op de panelen". Die speciale laag is er na 1 jaar wel van af (anders zouden autofabrikanten er jaloers op zijn).
Idd gewoon regenwater gebruiken of lekker laten zitten en niet het dak op klimmen. Die paar kwh extra is vaak het risico niet waard. En als je dan ook nog eerst een ladder ed. Moet kopen heeft het al helemaal weinig nut.
Zal het werken als ik een boiler voor de ketel hang , en dat die aangestuurd wordt met een homewizard stekker? ( deze dan bij een bepaalde teruglevering aan schakelen ) Zodat de omvormer ook niet uit gaat. ( ivm overbelasting meer als 250v ) Of is dit geen slimme oplossing? Bvd
Het principe wat je beschrijft werkt. De uitvoering hiervan bepaalt of het in werkelijkheid ook werkt. Het is hetzelfde principe als een zonneboiler doorschakelen voor de warm-water-voorziening.
Niet schoonmaken, ik heb al 12 jaar zonnepanelen en diverse Sahara zand stormen er over gehad, maar het spoelt gewoon weer schoon. Door te wassen kunnen die zandkorrels de zelfreinigende coating beschadigen
Ik denk ook dat "wrijven niet helpt" en zelfs schade kan veroorzaken. Mijn panelen liggen nu 8 jaar en ik merk eigenlijk nog geen significante vermindering van de opbrengst.
@@Thurrock91 Dat komt overeen met mijn idee. De regen spoelt het dunne stof laagje er wel af. De dakhoek is ook goed, als ze plat of bijns plat liggen zal dat minder goed werken
Die 4-6% kun je niet helemaal over het jaar doorrekenen. De panelen vervuilen in de loop der tijd weer, dus moet je deze percentages door twee delen en blijft er 2-3% van over. Ik vind dat niet de moeite waard. Wel een goede tip over dat sahara zand.
Hallo Ketel Klets, Dat water en vuil afstotende goedje bevat waarschijnlijk PFAS. En dat spoelt dan weer van je panelen af het riool en je tuin in. Beter niet gebruiken zou ik zeggen. Wat ik soms doe is als het net geregend heeft en de panelen toch al nat zijn even een microvezel doek erover en naspoelen met water uit de regenton.
Ha mijnheer Ketel ik heb ze op mijn dakterras. Frame gemaakt van steigerbuis en daar liggen de panelen op. In de zomer gaan wij er onder zitten, schaduw. Maar de randen moeten wel regelmatig met een borsteltje worden schoon gemaakt. Op den duur krijg je algengroei en paddenstoelen. Maar de panelen zelf regenen wel schoon.
TIP: Wij gebruiken osmose water. Dat is water in de puurste vorm. Haal het bij een glazenwassers groothandel. Minimale afname is 100 liter = +/- € 5,00 Heb 4 jerrycans van 25 liter gekocht. Ideaal voor schoonmaken van zonnepanelen, ramen en auto wassen. Wisser en zeem niet meer nodig. Droogt kraakhelder op.
Tip to All: Ondersaande waarschijnlijk milieuvriendelijker en goedkoper zonder het spul. sommige autowasstraten kun je aan de buitenkant voor weinig heel veel gedeminiraliseerd water tappen. Die wasstraten hebben gigantische hoeveelheden van dit water. Wellicht ook bij jou in de buurt.
ik heb ze ook schoongemaakt tijdens een regenbui met een telescoopborstel. Kwam aardig zand en groen van af. Als test heb ik een paar vuil gelaten. wat blijkt: geen meetbaar verschil in de tijd EN ten opzichte van de buurpanelen. Zal hooguit 1% schelen. Verbaasde me wel. Met enphase micros netjes panelen vergeleken. Vraag me af of ketelklets wel goed gemeten heeft.
meestal maak ik ze 1 januari schoon, na de vuurwerk ellende, maar is nu ook wel weer nodig, met wat aanslag. Echter tja, ik wek genoeg op en beloond voor terugleveren wordt je ook niet zegmaar.
Wat een klets zeg. Demi water hoeft echt niet. Ik maak ze na de winter schoon want er zit onderaan bij dat profiel altij beginnende groen aanslag. Op een bewolkte niet te warme dag met een overvloed aan water met de tuinslang en zeer zachte borstel. Daarna met de trekker de druppels wegwissen.
1 of 2 x per jaar schoonmaken kort nadat die sahara zanden zijn geweest. Journaal doet dat altijd wel melden. Gewoon Regenwater gebruiken, dat is ook kalkvrij. en ja het is wel een kwestie van kan je er een beetje okee bij. dat geldt helaas niet voor alle panelen in mijn bezit maar toch.
@@diatonicdelirium1743 Heb ik geprobeerd maar het nadeel van schoonmaken in de regen is dat je niet goed ziet welke delen van het paneel je al hebt gehad, of ze schoon zijn geworden en je hebt valgevaar door gladheid op het dak. Daarom doe ik het voortaan bij droog weer en altijd met een zachte borstel (grove borstel kan krassen trekken).
@@WiljanWiljan Met één kan van 10L doe je ongeveer 20-30 panelen volgens het label. Ik heb een halve kan gebruikt voor 12 panelen, dus dat klopt aardig. De borstel/dweil die ik gebruik staat onder de video (van de Action).
@@diatonicdelirium1743 Tuurlijk. Met je kaplaarzen of gympies een nat dak op. Wat kan er fout gaan? Ik raakte geïnspireerd door deze video en ben ze gaan wassen met een stoffer op een lange stok (bij mij liggen ze op een overkapping van een buitenzitje, daar kan ik met een flinke hengel net bij). Eerst met de tuinslang nat spuiten en dan de veger erover. Maar dat is toch niet zo'n succes, ik moet echt wel een beetje poetsen en duwen om het schoon te krijgen. Het is net als je auto schoonmaken met een hogedrukspuit, het ziet er even veelbelovend uit maar het vuil gaat er niet af, je moet er echt wel een dweil tegenaan zetten en even wrijven.
Is er ook een soort bortsel waarmee je op de panelen mag? Ik bedoel dan dat je ze niet beschadigd, of gebeurt dat niet zo snel? Ik zou er vanuit de dakramen net bij kunnen met een borstel aan een stok ofzo, maar vanaf onderen met een trap wordt aardig lastig bij ons.
Doe net als andere hier gewoon tijdens regen , microvezeldoek en kraanwater met de slang , prima werkt goed . Tevens kan je een inspectie houden, platdak in dit geval.
Dat dacht ik ook toen ik hoorde over een vuilwerend laagje maar de leverancier claimt dat het biologisch afbreekbaar is. Nou is dat een breed begrip maar een ieder geval is PFAS dat niet. Met enkel deze claim en geen ingredientenlijst op de site zou ik het nooit zomaar kopen, je weet niet wat je via je tuin de grond in spoelt en over jezelf heen sprenkeld (een vuilwerend laagje scheelt wel weer een douchebeurt).
Nee, mijn berekening klopt niet. Ik ga uit van 24 uur zon. Deel alle opbrengst maar door 3 dus. Dan ziet het er al heel wat minder gunstig uit.... haha.
Is daar ooit wel eens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Dus naar waarom vogels altijd... EN DAN OOK ECHT ALTIJD... een verse flats willen achterlaten op je net schoongemaakte glimmende dingetjes zoals auto's en blijkbaar zonnepanelen? Het zou een leuk afstudeer projectje zijn voor een bioloog of zoiets. 🤔
Ja, ik heb ooit gelezen dat met name witte, lichte of glanzende objecten vaak het doelwit zijn omdat ze daar een rivaal in zien? Zoiets was het, maar daar is inderdaad onderzoek naar gedaan (zwarte en witte ton in het vogelverblijf en daarna flatsen tellen 🙂).
zolang het weerspiegelt of glimt vanuit de lucht, dan bombarderen vogels al. Moeilijker is het niet. Zonnepanelen steken ook flink af bij de matte pannen op je dak. Genoeg voor een vogel om dat irritant te vinden.
Wij deden het normaal gezien 6 maandelijks of jaarlijks. En dat werd altijd gedaan met (proper) regenwater… Maar sinds er ons nieuw dak (en ook nieuwe panelen) was het 2 jaar geleden niet gebeurd, na het afkuisen merkten we een verhoogd rendement. Opmerking is wel dat onze dakhelling slechts 25 graden is.
Even een andere vraag, hier valt constant de omvormer uit ivm spanning boven de 250v. ( bij zonnig weer ) Dit kost flink wat kw per dag😢 Kan ik dit oplossen? Ik hoor het vaak om me heen, misschien hier een video over maken?!😊 Bvd!!
Wat voor systeem heb je? 1 of 3 fasen? Hier is al een video over gemaakt: dikkere kabel tussen omvormer en groepenkast, bij een 1 fase systeem een andere fase kiezen waarop de PV groep aangesloten wordt.
1. Dikkere kabel tussen omvormer en groepenkast 2. Van fase wisselen met je 1 fase omvorrmer als je een 3 fase aansluiting hebt en er een fase is met structureel lagere spanning. 3. Een zware maar nuttige verbruiker aanzetten op de tijden dat de spanning te hoog is. (vaatwasser, wasmachine) 4. Begrenzen piekvermogen van de omvormer (kan net genoeg schelen) 5. Omvormer vervangen door een hybride omvormer met thuisaccu (accu kan blijven laden, terugleveren stopt) 6. Panelen verdelen over meerdere richtingen (als het er veel zijn over meerdere strings of micro's) 7. Over stappen op micro omvormers. Dan gaan er mogelijk maar een paar uit. 8. Netbeheerder aanschrijven als de netspanning continu te hoog is. 9. Kijken of buren mischien van fase kunnen wisselen met hun panelen als die wel een 3 fase aansluiting hebben en een 1 fase omvormer. 10. Off-grid omvormer nemen (eventueel voor een deel van de panelen).
Zal het werken als ik een boiler voor de ketel hang , en dat die aangestuurd wordt met een homewizard stekker? ( deze dan bij een bepaalde teruglevering aan schakelen ) Zodat de omvormer ook niet uit gaat. Of is dit geen slimme oplossing? Bvd
Je moet het probleem van de netbeheerder niet jouw probleem maken. Dat is 1. Daarna kun je wel in je eigen huis kijken of je toevallig stroomverbruikers kunt inschakelen die je anders op een ander tijdstip zou inschakelen. Er is trouwens al een video over. Even kijken in het account.
Kijk of je ergens de spanning kunt aflezen, bijvoorbeeld met behulp van de P1-poort op je slimme meter en vergelijk dat met de spanning die op hetzelfde moment door de omvormer wordt gemeten. Als daar een groot verschil zit dan moet je de kabel tussen de omvormer en de meter (laten) vervangen door een dikkere. Zit er niet veel verschil tussen, dan is de spanning in het net te hoog. Dan kun je een handje helpen door grote verbruikers aan te zwengelen. Is de spanning op de slimme meter bijvoorbeeld 's nachts ook een flink stuk hoger dan 230V dan zul je met de netbeheerder in gesprek moeten...
je zal de panelen toch eerst af moeten spoelen voor je die producten kan gebruiken anders werkt de vervuiling als schuur papier , en afspoelen met die producten is veelste duur dus een beetje onzin om dit te kopen
Dat gaat ze niet lukken met die kannetjes van een paar tientjes. De grootste groeimarkt waar zulke partijen zich op gaan storten is accu-opslag en energymanagement.
Met zo'n kannetje pak je wel lekkere marges hoor. En die opbrengsten voor die thuisaccus zullen ondanks grote inkomsten flinterdun zijn voor de verkopers.
@@ILikePlayingMelee Wat heb je liever: een marge van 2% op een thuisaccu van € 6.000,- of 20% marge op een kan schoonmaakmiddel van € 25,-? Hoge marge is leuk, maar daar heb je weinig aan als de prijs van het product zelf laag is. Deze kannen zullen geen WC-papier-achtige verkoopaantallen halen, dus daar haal je het ook niet.
@@KetelKlets 20% maar? In de top x van hoogste marge op producten (supermarkt geloof ik) staat water met 6000% hoorde ik vorige week nog op de radio. Schoonmaaktrucjes die ik zelf heb gevonden (en anderen ook kennen) *1) 2 druppels afwasmiddel en een beetje schoonmaakazijn in gewoon of regenwater (5 liter of zo). *2) hardnekkige plekken doe je met een oude klantenkaart. Het plastic daarvan slijt harder dan de coating van je zonnepaneel. *3) na het schoonmaken even met een trekker droog trekken, en heel eventueel naspoelen met schoon (regen) water. Vanwege duiven ga ik 4x per jaar het dak op. En tussendoor check ik af en toe. Want zo een kwak duivenpoep is slecht natuurlijk.
@@deslomeslager Dat is berekend over hoe vaak de productie kosten over de kop gaan t.o.v. de verkoopprijs, maar daar hebben we het hier niet over. Als ik iets koop voor € 25,- dan kun je daar geen € 50,- aan marge op maken, aangezien ik maar € 25,- betaal. Tenzij je geld toekrijgt op de productie van het product.
Je komt nu echt op je video terug, alle redenen om het niet te doen wogen niet op tegen wat je nu verteld. En dat voor een ladder en 10 ltr biologisch afbreekbare chemie. Dit water moet de leverancier laten overleven.
Na 3 jaar zat er op sommige panelen vervuiling die er niet meer vanzelf af regende, vandaar de schoonmaak nu. Kijken of ik het nu weer 3 jaar kan rekken.
Wij hebben sinds 1999 zonnepanelen op de schuur.Op de schuur , golfplaten, kregen we korstmos en na van loop van tijd ook aan de randen van de zonnepanelen.Hier jammer genoeg geen aandacht aan besteed tot het me opviel dat ook op het glas korstmos verscheen.Hiervoor een speciaal produkt,kaliumhydroxide, gekocht om die korstmossen te weken en te verwijderen.Uiteindelijk moesten we ieder paneel schoon boenen omdat de korstmossen echt vast op het glas zaten. Ongeveer vijftien minuten per paneel, het half uur laken weken met die kaliumhydroxide had m.i. geen nut.😢 Korstmos op het dak? Hou dan je panelen in de gaten en bij twijfel niet te lang laten zitten.
Ik heb ook korstmos, alles in de omgeving krijgt het. Eerste keer met een hogedrukspuit, was geen succes, veel werk en er bleef een restje over. Nu met een grote glaskrabber gedaan en het vloog eraf. Daarna met een borstel met water de restjes weggespoeld en het was weer helemaal netjes.
Ik verbaas mij echt. Je doet een investering, maar dan lees ik vervolgens dat men wil besparen op het schoonmaken. Net zoets je koopt een dure auto, maar gaat goedkope brandstof tanken.
In principe hoef je panelen die op een schuin dak liggen niet schoon te maken. Er zit gewoon een coating op die zorgt dat het schoon spoelt met regen. Maar met platte daken en zeer hardnekkig vuil is het soms wel nuttig.
Matige vergelijking: Alle brandstof is een commoditie en moet voldoen aan de RON norm. Er is een reden waarom je (vaak) geen premium benzine kunt tanken op een zakelijke tankpas bij een leaseauto: de meerprijs weegt niet op tegen de voorgespiegelde voordelen. Een betere vergelijking: ga jij je ramen wassen als ze niet vies zijn?
@@chewmonkey89Dan nog niet, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen. Elke situatie is anders en iedereen moet zelf de afweging maken of het haalbaar is om het zelf te doen of niet.
Kan gewoon met kraanwater hoor. Echt onzin om osmosewater te gebruiken. Als je echt denkt dat dit kalk achter laat (is niet zo), doe het dan vlak voor een regenbui. Dit is gewoon een fabeltje dat iedereen over heeft genomen.
Demiwater en osmose water ( het is omgekeerde osmose trouwens) zijn niet helemaal hetzelfde. Gedemineraliseerd water is goedkoper te maken met een ionenwisselaar, reverse osmosis water is een stuk duurder. Een ionenwisselaar doet zoals de naam zegt, die wisselt ionen uit zodat de zouten in het water (calcium etc) niet meer kunnen neerslaan. Omgekeerde osmose is een hoge druk filter systeem, hoge druk forceert de zouten naar 1 kant van het membraan (osmotische druk) aan de andere kant blijft puur water over, vrij van zouten en andere verontreinigingen. Dit is een kostbaarder proces dan leidingwater door een ionenwisselaar laten stromen.
Wat een onzin Ketel. Gewoon water met citroen of fosforzuur. Dat is spul wat je ook gebruikt om je koffieapparaat te ontkalken. Dus eerst de panelen gewoon met kraanwater schoonmaken en dan afspoelen met een mix van kraanwater en citroenzuur. Kost niks werkt als een trein.
Geef geen geld uit aan producten, steek er ook geen tijd in, het is zinloos! Onze zonnepanelen liggen nu 16 jaar op ons dak, nog nooit heb ik ze schoongemaakt, ik noteer van dag 1 elke maand de opbrengst en de piekwaarde, en die zijn nog altijd hetzelfde als 16 jaar geleden. En ja, wij hebben bomen in de buurt ...
Hier ligt de eerste set (plat dak, 20 x 250 WP op zuid) nu 11 jaar. Nog nooit schoongemaakt en ook hier is de opbrengst vorig jaar nog keurig 4750 WP. Keurige opbrengst dus.
Mijn overburen hebben schone panelen aan de ene kant van de woning en groene aan de andere kant. Het is dus erg afhankelijk van de omgeving in hoeverre panelen vervuild raken.
Nooit schoonmaken, dan beschadig je de speciale laag die op het glas zit. Als je panelen op een schuin dak liggen, dus rond 60 graden dan spoelen ze vanzelf schoon. Liggen ze op een plat dak, op 15-30 graden koop dan 2-3 solar SolSpil clips per paneel voor een paar euro en dan spoelt ook al het vuil eraf.
@@veeerzes , nee schoonmaken zorgt ervoor dat de ze niet meer vanzelf schoonspoelen bij regen, waardoor je het steeds vaker het zelf moet doen. Je start een vicieuze cirkel. Die spoil clips moet je daarom ook er meteen op doen als de panelen nog nieuw zijn.
@veeerzes , tja tuurlijk merk je er niets van als je het al 10 jaar doet. 😊 Het bewijs ligt bij mij op het dak, maar je kan elders die info ook vinden.
@@JdZ-2023 ter info, ik maak alleen de panelen schoon die op 10 graden liggen. De panelen op het pannendak maak ik niet schoon. Beide zijn inmiddels 10 jaar oud en ik zie geen prestatieverlies bij de schoongemaakte panelen tov de panelen die nooit schoongemaakt worden. Oftewel het is gewoon een broodje aap verhaal.
Kijk eens aan! Eerst niet zei KetelKlets, maar nu wel?!? Of dat komt door de gratis ontvangen producten? Het is wel erg opvallende 'reclame'. En @DrGKL met dank voor je informatie.
Even rekenen. 25 euro voor zo'n ton. Neem ik even aan dat je de helft gebruikt voor zo'n schoonmaak sessie. Dat is dan 12.50 euro. Ik betaal 40ct per kwh. Om dat terug te verdienen moet ik dus 12.50/0.40=31.25 k2h extra opbrengen. Dan speel ik kiet. Mijn set is 3320WP In NL rekenen we vaak met een vermenigvuldiging factor van 0,85. Dus bruikbaar opbrengt per jaar 3320x0.85=2822 kwh. Jij zegt 5% meer opbrengst te heben. Dus 5% van 2822=141.1 kwh meer per jaar door schoonmaken. 141.1 x 0.40ct =56.44.euro. 56.44 min 12.50 euro = 43.94 euro extra winst. Hmm... ik had een andere uitkomst verwacht ;-) Gebruik je een hele ton dan zakt dat al weer naar 31.44 euro. Moet je geen slechte zomer hebben, dan komt het er niet uit. Doe je het eens per 3 jaar lijkt het mij inderdaad de kosten waard. Natte vingerwerk berekening uiteraard, maar valt me reuze mee eigenlijk. ;-)
Gewoon niet schoonmaken, dat drukt de terugleverboete 🤣
Even buienradar in de gaten houden en bij flinke regen m'n zuidwestertje op en in de regen de panelen schoonmaken. Lekker gekletter op de kop en heerlijk ontspannend werk (voor mij dan 🙂)
Zo doe ik het ook.
Bij een flinke bui.
Ik heb zo,n telescoop borstel gekocht wat bedoelt is om auto bus camper schoon mee te maken met tuinslang aansluiting. (Dan niet nodig)
Maar een regenton pomp bij gekocht als het lang droog en stoffig weer is.
Gelukkig heb ik mijn 12 paneeltjes op de grond staan.
😂
@@bfiftytwo1155
Lidl
Parkside accu regenton pomp.
Werkt op de 20v accus waar ik mijn andere elektrische gereedschap ook van heb.
pomp
Bij ons in Zwolle mag dat niet zonder vergunning 😩
@@bfiftytwo1155gewoon dompelpomp bij de aldi webshop
@@bfiftytwo1155
Parkside accu regentonpomp.
Tof, maar ik vind die jongens van de Solar Bouwmarkt altijd wel wat gladjes, dus ik zou zeker willen weten welke stoffen er in dit middel zitten om ook op lange termijn zeker te zijn van een goede bescherming van mijn cellen. Korte termijn resultaat lijkt in elk geval goed, bedankt voor de test.
Dat idee heb ik ook, had bij de Green Guys een offerte opgevraagd en bij de Solarbouwmarkt, beide incl montage. Die van solarbouwmarkt is €700,- goedkoper voor hetzelfde systeem en de montage doet..de Green Guys.
Komt mij toch over als een verkooppraatje voor zowel de trap, trapmat als de reiniger...
2 trapmatten, 60 euro oftewel 200kWh 😁
Moet die beste man voor noppes telkens video's gaan maken dan? Middels zo'n linkje van bol houdt hij er ook nog een paar centen aan over.
Daar ben ik het op zich mee eens maar pak het dan niet in en ben er open over.
@@carlavanbracht5945 Video's maken op YT met enig succes, dus veel views is een goed verdienmodel. Mijn dochter, een fysiotherapeute, heeft al jaren een YT kanaal waarop ze adviezen geeft en producten promoot.
Ze is daarmee begonnen toen COVID haar werk als fysio onmogelijk maakte, helemaal in het land waar zij woont. Daar waren de lock down nog wel wat heftiger dan hier...
Toen de lockdowns werden opgeheven had ze inmiddels zoveel succes met haar YT kanaal dat ze daarmee meer verdiende dan met patienten behandelen als fysiotherapeute.
Prima dat Ketel Klets (Rick) dit doet, ik vind er vaak nuttige informatie, maar het is niet helemaal vrijwilligerswerk. Het kost ook best wat tijd en energie, daar staat een vergoeding tegenover van TH-cam als je genoeg views genereert.
Er is een loodgieter in Den Haag die ook een YT kanaal heeft, die verdient volgens mij meer met YT filmpjes dan met loodgieteren.... En zo zijn er nog heel wat TH-camrs die met (soms totaal onzinnige) adviezen aardig wat geld verdienen.
@@carlavanbracht5945 Bij deze: de trapmat heb ik afgekeken van mijn solar installateur, ik kende het hele product namelijk niet. De telescoopladder kwam ik per toeval tegen toen ik op zoek was naar een tweede ladder. Beide producten heb ik zelf gekocht en zijn niet gesponsored. De reden dat ik ze noemde is omdat ik ze heb gebruikt bij het schoonmaken van mijn panelen en omdat mijn schilder me vertelde dat hij veel ongelukken heeft zien gebeuren met wegschuivende ladders zonder trapmat. Dus eerder onder het mom van 'een gewaarschuwd mens telt voor twee'. Mocht je via Bol die producten kopen dan ontvang ik daar een kleine vergoeding over, meer niet. De linkjes naar AH, Action en Solar Bouwmarkt zijn rechtstreeks.
Die 6 procent is in mijn geval zo'n 400Kwh.
Niet per se een opwek die ik graag misloop, maar er zijn aan de andere kant ook wel factoren die de opwekking nog meer beïnvloeden: zo in juni dit jaar 400kwh minder dan vorig jaar, door de vele bewolking.
Daarbij gaan de zonnepanelen dit jaar ook voor het eerst op afstand uit- en ingeschakeld worden. Dit uitschakelen drukt de opbrengst waarschijnlijk ook wel weer.
Slotsom: is het nog nodig om de maximale opbrengst na te streven en wat heb je er voor over?
Wij bewaren het water uit de condensdroger. Dat is in feite ook gedestilleerd water 🤗
Goede video bedankt voor de informatie
Even twee dingen
duiven poepen niet tijdens de vlucht maar als ze ergens
gaan zitten
En veel belangrijker is , kijk uit met die telescoop ladder. Ik heb mijn benen bijna een kerr gebroken omdat het lokmeganisme van de treden het begaven , gelukkig ging het allemaal net goed , maar ik raad het af om die ladders te gebruiken
Mvg Roelof
Klopt maar overvliegende ganzen doen wel een flets op je panelen en dat zijn soort groene molshopen
Misschien een rare vraag, maar maak je eerst de microvezeldoek nat en dan over de panelen heen met de dweilstok of doe je het anders?
Zo doe ik het maar andersom (op het paneel gieten) kan ook, maar dat kost meer middel.
Ik wacht altijd nog een dag met de auto schoonmaken,gewoon voor de zekerheid.
😂😂😂
Als je een ontkalker hebt waarbij dus geen kalk meer in t water zit kan je dit dan ook als demi of osmose water inzetten? Ik kan de telescooplans dan gewoon aan de buitenkraan hangen
Als jouw ontharder 100% efficiënt is, dan wel
Osmosewater wordt het nooit, daar heb je een membraamfilter voor nodig. Kan je ook los krijgen en tussen de kraan en je lans zetten, ook handig voor andere washandelingen zoals de auto of mountainbike. Een ontharder maakt het water alleen flink zachter maar laat de rest erin zitten.
Bedankt! Zonnepanelen en dakramen tiptop schoon van saharazand en het water glijdt er vanaf!
al jaren met regenwater , lekker goedkoop en goed te doen met een telescoop borstel van de action ( online )
Als het kraanwater al zeer zacht is (3,7 Duitse graden), is het dan überhaupt noch zinvol gedemineraliseerd water te kopen of is kraanwater dan net zo goed?
Emmertje Osmose water vragen aan de glazenwasser. De panelen blijven langer schoon ook tijdens de regen geen aanslag en strepen meer.
Ik maak al 10 jaar mijn panelen op het plat dak schoon, met kraanwater (wel onthard) en een beetje waxvriendelijke autoshampoo), in combinatie met een zachte borstel.
Nog nooit problemen gehad met "de speciale laag op de panelen". Die speciale laag is er na 1 jaar wel van af (anders zouden autofabrikanten er jaloers op zijn).
En heb je gekeken naar verschil voor en na reiniging?
Idd gewoon regenwater gebruiken of lekker laten zitten en niet het dak op klimmen. Die paar kwh extra is vaak het risico niet waard. En als je dan ook nog eerst een ladder ed. Moet kopen heeft het al helemaal weinig nut.
Klopt ik ga uberhaupt de trap niet op. Maar ja mijn zonnepanelen staan in mijn tuin op 1 meter HAHA
Zou gewoon water met wat dreft voor de ontvettende werking en wat azijn tegen het kalk niet hetzelfde werken?
Klinkt goed, wil je het proberen en ons laten weten hoe het ging?
Zal het werken als ik een boiler voor de ketel hang , en dat die aangestuurd wordt met een homewizard stekker?
( deze dan bij een bepaalde teruglevering aan schakelen )
Zodat de omvormer ook niet uit gaat. ( ivm overbelasting meer als 250v )
Of is dit geen slimme oplossing?
Bvd
Het principe wat je beschrijft werkt. De uitvoering hiervan bepaalt of het in werkelijkheid ook werkt. Het is hetzelfde principe als een zonneboiler doorschakelen voor de warm-water-voorziening.
Ja, dat werkt goed. Ik heb in mijn boiler een lager wattage verwarmingselement geplaats, welke beter past bij het pv vermogen.
Niet schoonmaken, ik heb al 12 jaar zonnepanelen en diverse Sahara zand stormen er over gehad, maar het spoelt gewoon weer schoon.
Door te wassen kunnen die zandkorrels de zelfreinigende coating beschadigen
Ik denk ook dat "wrijven niet helpt" en zelfs schade kan veroorzaken. Mijn panelen liggen nu 8 jaar en ik merk eigenlijk nog geen significante vermindering van de opbrengst.
@@ivovlot4094 Mij is toen sterk afgeraden door de installateur om ze schoon te maken. Je zou de vuil afstotende coating kunnen aantasten.
@@Thurrock91 Dat komt overeen met mijn idee. De regen spoelt het dunne stof laagje er wel af. De dakhoek is ook goed, als ze plat of bijns plat liggen zal dat minder goed werken
Die 4-6% kun je niet helemaal over het jaar doorrekenen. De panelen vervuilen in de loop der tijd weer, dus moet je deze percentages door twee delen en blijft er 2-3% van over. Ik vind dat niet de moeite waard. Wel een goede tip over dat sahara zand.
Wat voor spul is dat ? Wat zit daar dan zo speciaal in.
Ik gok dat er iets van wax ook inzit, dat viezigheid makkelijker afglijdt, net als in de auto wasstraat
En vast een heleboel bla-bla-marketing toevoegingen. Geen gebakken lucht, maar gebakken water, lijkt me zo. 😅
zit er niet gewoon wax in ofzo?
Hallo Ketel Klets, Dat water en vuil afstotende goedje bevat waarschijnlijk PFAS. En dat spoelt dan weer van je panelen af het riool en je tuin in. Beter niet gebruiken zou ik zeggen. Wat ik soms doe is als het net geregend heeft en de panelen toch al nat zijn even een microvezel doek erover en naspoelen met water uit de regenton.
Anderen hier gokken dat het wax is zoals ook in de auto wasstraat wordt gebruikt.
@@KetelKletsKan dus PFAS zijn. Is dat na te vragen?
Ha mijnheer Ketel ik heb ze op mijn dakterras. Frame gemaakt van steigerbuis en daar liggen de panelen op. In de zomer gaan wij er onder zitten, schaduw. Maar de randen moeten wel regelmatig met een borsteltje worden schoon gemaakt. Op den duur krijg je algengroei en paddenstoelen. Maar de panelen zelf regenen wel schoon.
Ik doe het als het lekker regent, dan heb ik alleen maar een borstel en een regenjas nodig.
De meeste daken zijn dan het gevaarlijkst
Mooi spul jammer dat ze de hoofdprijs rekenen. BTW en €15 verzendkosten is wel erg veel.
TIP:
Wij gebruiken osmose water. Dat is water in de puurste vorm. Haal het bij een glazenwassers groothandel.
Minimale afname is 100 liter = +/- € 5,00 Heb 4 jerrycans van 25 liter gekocht. Ideaal voor schoonmaken van zonnepanelen,
ramen en auto wassen.
Wisser en zeem niet meer nodig. Droogt kraakhelder op.
Is dat niet hetzelfde als gedemineraliseerd water?
@@zethijs2724 Yep
@@davekl19 Dat is een goede bron voor dat spul, nice one
Tip to All: Ondersaande waarschijnlijk milieuvriendelijker en goedkoper zonder het spul. sommige autowasstraten kun je aan de buitenkant voor weinig heel veel gedeminiraliseerd water tappen. Die wasstraten hebben gigantische hoeveelheden van dit water. Wellicht ook bij jou in de buurt.
1x gedaan in 8 jaar tijd met regenwater. Werkt ook goed
ik heb ze ook schoongemaakt tijdens een regenbui met een telescoopborstel. Kwam aardig zand en groen van af. Als test heb ik een paar vuil gelaten. wat blijkt: geen meetbaar verschil in de tijd EN ten opzichte van de buurpanelen. Zal hooguit 1% schelen. Verbaasde me wel. Met enphase micros netjes panelen vergeleken. Vraag me af of ketelklets wel goed gemeten heeft.
Bedankt! 😉
In regenwater zit toch ook kalk en dan kom het toch op je panelen
Nee juist niet, kalk verdampt immers niet en zit dus niet in regen.
Het gaat niet over heel veel vermogen maar energie Klets!!
meestal maak ik ze 1 januari schoon, na de vuurwerk ellende, maar is nu ook wel weer nodig, met wat aanslag. Echter tja, ik wek genoeg op en beloond voor terugleveren wordt je ook niet zegmaar.
Wat een klets zeg. Demi water hoeft echt niet. Ik maak ze na de winter schoon want er zit onderaan bij dat profiel altij beginnende groen aanslag. Op een bewolkte niet te warme dag met een overvloed aan water met de tuinslang en zeer zachte borstel. Daarna met de trekker de druppels wegwissen.
1 of 2 x per jaar schoonmaken kort nadat die sahara zanden zijn geweest. Journaal doet dat altijd wel melden. Gewoon Regenwater gebruiken, dat is ook kalkvrij. en ja het is wel een kwestie van kan je er een beetje okee bij. dat geldt helaas niet voor alle panelen in mijn bezit maar toch.
Kan toch ook met regenwater daar zit ook geen kalk in
Exact: morgen wordt een goede dag daarvoor. Regenpak aan en schrobben maar ;)
M.a.w: doe het als het toch al (flink) regent!
@@diatonicdelirium1743 Heb ik geprobeerd maar het nadeel van schoonmaken in de regen is dat je niet goed ziet welke delen van het paneel je al hebt gehad, of ze schoon zijn geworden en je hebt valgevaar door gladheid op het dak. Daarom doe ik het voortaan bij droog weer en altijd met een zachte borstel (grove borstel kan krassen trekken).
Je hebt nogal wat van die solar kannen nodig als je bv 20 panelen grondig wilt schoonmaken lijkt mij? Welke borstel gebruik je overigens?
@@WiljanWiljan Met één kan van 10L doe je ongeveer 20-30 panelen volgens het label. Ik heb een halve kan gebruikt voor 12 panelen, dus dat klopt aardig. De borstel/dweil die ik gebruik staat onder de video (van de Action).
@@diatonicdelirium1743 Tuurlijk. Met je kaplaarzen of gympies een nat dak op. Wat kan er fout gaan?
Ik raakte geïnspireerd door deze video en ben ze gaan wassen met een stoffer op een lange stok (bij mij liggen ze op een overkapping van een buitenzitje, daar kan ik met een flinke hengel net bij). Eerst met de tuinslang nat spuiten en dan de veger erover. Maar dat is toch niet zo'n succes, ik moet echt wel een beetje poetsen en duwen om het schoon te krijgen. Het is net als je auto schoonmaken met een hogedrukspuit, het ziet er even veelbelovend uit maar het vuil gaat er niet af, je moet er echt wel een dweil tegenaan zetten en even wrijven.
Is er ook een soort bortsel waarmee je op de panelen mag? Ik bedoel dan dat je ze niet beschadigd, of gebeurt dat niet zo snel?
Ik zou er vanuit de dakramen net bij kunnen met een borstel aan een stok ofzo, maar vanaf onderen met een trap wordt aardig lastig bij ons.
Ik gebruik die van de Action die ik onder de video heb gelinkt. Gaat tot dusver goed, microvezel is zacht genoeg zo lijkt.
Die van mij staan op een mee draaiende bok achter in de tuin, regenbui gehad even de raamtrekker er overheen en klaar is klara.
Veel 'saharazand' is stuifmeel. Dat plakt veel meer dan zand. Zeker wanneer het nat wordt.
Doe net als andere hier gewoon tijdens regen , microvezeldoek en kraanwater met de slang , prima werkt goed . Tevens kan je een inspectie houden, platdak in dit geval.
Afstotend laagje… klinkt als pfas😮
En dat is het ook ;)
Dat dacht ik ook toen ik hoorde over een vuilwerend laagje maar de leverancier claimt dat het biologisch afbreekbaar is. Nou is dat een breed begrip maar een ieder geval is PFAS dat niet. Met enkel deze claim en geen ingredientenlijst op de site zou ik het nooit zomaar kopen, je weet niet wat je via je tuin de grond in spoelt en over jezelf heen sprenkeld (een vuilwerend laagje scheelt wel weer een douchebeurt).
Denk eerder wax, kan prima biologisch zijn, bijv. bijenwas
Nee, mijn berekening klopt niet. Ik ga uit van 24 uur zon. Deel alle opbrengst maar door 3 dus. Dan ziet het er al heel wat minder gunstig uit.... haha.
Als je een waterontharder hebt, zit er ook geen kalk in. Kost ongeveer €1,20 per 1000 liter.
Is daar ooit wel eens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Dus naar waarom vogels altijd... EN DAN OOK ECHT ALTIJD... een verse flats willen achterlaten op je net schoongemaakte glimmende dingetjes zoals auto's en blijkbaar zonnepanelen? Het zou een leuk afstudeer projectje zijn voor een bioloog of zoiets. 🤔
Ja, ik heb ooit gelezen dat met name witte, lichte of glanzende objecten vaak het doelwit zijn omdat ze daar een rivaal in zien? Zoiets was het, maar daar is inderdaad onderzoek naar gedaan (zwarte en witte ton in het vogelverblijf en daarna flatsen tellen 🙂).
zolang het weerspiegelt of glimt vanuit de lucht, dan bombarderen vogels al. Moeilijker is het niet. Zonnepanelen steken ook flink af bij de matte pannen op je dak. Genoeg voor een vogel om dat irritant te vinden.
Gewoon regenwater met afwasmiddel en een scheutje natuurazijn.
Wij deden het normaal gezien 6 maandelijks of jaarlijks.
En dat werd altijd gedaan met (proper) regenwater…
Maar sinds er ons nieuw dak (en ook nieuwe panelen) was het 2 jaar geleden niet gebeurd, na het afkuisen merkten we een verhoogd rendement.
Opmerking is wel dat onze dakhelling slechts 25 graden is.
Gewoon osmose water gebruiken.
Gewoon met kraanwater in de regen schoonmaken gaat al jaren goed.
Even een andere vraag, hier valt constant de omvormer uit ivm spanning boven de 250v. ( bij zonnig weer )
Dit kost flink wat kw per dag😢
Kan ik dit oplossen?
Ik hoor het vaak om me heen, misschien hier een video over maken?!😊
Bvd!!
Wat voor systeem heb je? 1 of 3 fasen?
Hier is al een video over gemaakt: dikkere kabel tussen omvormer en groepenkast, bij een 1 fase systeem een andere fase kiezen waarop de PV groep aangesloten wordt.
1. Dikkere kabel tussen omvormer en groepenkast
2. Van fase wisselen met je 1 fase omvorrmer als je een 3 fase aansluiting hebt en er een fase is met structureel lagere spanning.
3. Een zware maar nuttige verbruiker aanzetten op de tijden dat de spanning te hoog is. (vaatwasser, wasmachine)
4. Begrenzen piekvermogen van de omvormer (kan net genoeg schelen)
5. Omvormer vervangen door een hybride omvormer met thuisaccu (accu kan blijven laden, terugleveren stopt)
6. Panelen verdelen over meerdere richtingen (als het er veel zijn over meerdere strings of micro's)
7. Over stappen op micro omvormers. Dan gaan er mogelijk maar een paar uit.
8. Netbeheerder aanschrijven als de netspanning continu te hoog is.
9. Kijken of buren mischien van fase kunnen wisselen met hun panelen als die wel een 3 fase aansluiting hebben en een 1 fase omvormer.
10. Off-grid omvormer nemen (eventueel voor een deel van de panelen).
Zal het werken als ik een boiler voor de ketel hang , en dat die aangestuurd wordt met een homewizard stekker?
( deze dan bij een bepaalde teruglevering aan schakelen )
Zodat de omvormer ook niet uit gaat.
Of is dit geen slimme oplossing?
Bvd
Je moet het probleem van de netbeheerder niet jouw probleem maken. Dat is 1.
Daarna kun je wel in je eigen huis kijken of je toevallig stroomverbruikers kunt inschakelen die je anders op een ander tijdstip zou inschakelen.
Er is trouwens al een video over. Even kijken in het account.
Kijk of je ergens de spanning kunt aflezen, bijvoorbeeld met behulp van de P1-poort op je slimme meter en vergelijk dat met de spanning die op hetzelfde moment door de omvormer wordt gemeten. Als daar een groot verschil zit dan moet je de kabel tussen de omvormer en de meter (laten) vervangen door een dikkere.
Zit er niet veel verschil tussen, dan is de spanning in het net te hoog. Dan kun je een handje helpen door grote verbruikers aan te zwengelen. Is de spanning op de slimme meter bijvoorbeeld 's nachts ook een flink stuk hoger dan 230V dan zul je met de netbeheerder in gesprek moeten...
je zal de panelen toch eerst af moeten spoelen voor je die producten kan gebruiken anders werkt de vervuiling als schuur papier , en afspoelen met die producten is veelste duur dus een beetje onzin om dit te kopen
Ik gebruik gewoon regenwater . Mijn paneel staat tegen de muur in mijn tuin. Ik heb een balkon systeem.
Schaf een regenton aan en klaar is Klara
Solarbouwmarkt moet zich ook ergens op storten om
zijn gederfde inkomsten gedeeltelijk te compenseren 😉
Dat gaat ze niet lukken met die kannetjes van een paar tientjes. De grootste groeimarkt waar zulke partijen zich op gaan storten is accu-opslag en energymanagement.
Met zo'n kannetje pak je wel lekkere marges hoor. En die opbrengsten voor die thuisaccus zullen ondanks grote inkomsten flinterdun zijn voor de verkopers.
@@ILikePlayingMelee Wat heb je liever: een marge van 2% op een thuisaccu van € 6.000,- of 20% marge op een kan schoonmaakmiddel van € 25,-? Hoge marge is leuk, maar daar heb je weinig aan als de prijs van het product zelf laag is. Deze kannen zullen geen WC-papier-achtige verkoopaantallen halen, dus daar haal je het ook niet.
@@KetelKlets 20% maar? In de top x van hoogste marge op producten (supermarkt geloof ik) staat water met 6000% hoorde ik vorige week nog op de radio.
Schoonmaaktrucjes die ik zelf heb gevonden (en anderen ook kennen)
*1) 2 druppels afwasmiddel en een beetje schoonmaakazijn in gewoon of regenwater (5 liter of zo).
*2) hardnekkige plekken doe je met een oude klantenkaart. Het plastic daarvan slijt harder dan de coating van je zonnepaneel.
*3) na het schoonmaken even met een trekker droog trekken, en heel eventueel naspoelen met schoon (regen) water.
Vanwege duiven ga ik 4x per jaar het dak op. En tussendoor check ik af en toe. Want zo een kwak duivenpoep is slecht natuurlijk.
@@deslomeslager Dat is berekend over hoe vaak de productie kosten over de kop gaan t.o.v. de verkoopprijs, maar daar hebben we het hier niet over. Als ik iets koop voor € 25,- dan kun je daar geen € 50,- aan marge op maken, aangezien ik maar € 25,- betaal. Tenzij je geld toekrijgt op de productie van het product.
😢
Ze liggen er bij mij 10jr op maak ze niet schoon merk niets van minder opbrengst heb het ook gevraagd is niet nodig spoelt vanzelf schoon
Bedankt!
Je komt nu echt op je video terug, alle redenen om het niet te doen wogen niet op tegen wat je nu verteld. En dat voor een ladder en 10 ltr biologisch afbreekbare chemie. Dit water moet de leverancier laten overleven.
Na 3 jaar zat er op sommige panelen vervuiling die er niet meer vanzelf af regende, vandaar de schoonmaak nu. Kijken of ik het nu weer 3 jaar kan rekken.
Paar maanden later zijn wel je zinken dakgoten weggerot maar goed je panelen zijn wel schoon 😂
En zo ben je toch een gesponsord kanaal. Dat doen die slimme jongens van achter de .... toch handig.
Wij hebben sinds 1999 zonnepanelen op de schuur.Op de schuur , golfplaten, kregen we korstmos en na van loop van tijd ook aan de randen van de zonnepanelen.Hier jammer genoeg geen aandacht aan besteed tot het me opviel dat ook op het glas korstmos verscheen.Hiervoor een speciaal produkt,kaliumhydroxide, gekocht om die korstmossen te weken en te verwijderen.Uiteindelijk moesten we ieder paneel schoon boenen omdat de korstmossen echt vast op het glas zaten. Ongeveer vijftien minuten per paneel, het half uur laken weken met die kaliumhydroxide had m.i. geen nut.😢
Korstmos op het dak? Hou dan je panelen in de gaten en bij twijfel niet te lang laten zitten.
Ik heb ook korstmos, alles in de omgeving krijgt het. Eerste keer met een hogedrukspuit, was geen succes, veel werk en er bleef een restje over. Nu met een grote glaskrabber gedaan en het vloog eraf. Daarna met een borstel met water de restjes weggespoeld en het was weer helemaal netjes.
Wat verdien je nou eigenlijk met deze reclame praat. Je eerst filmpje was nog geloofwaardig maar de update is een grote reclame praat
Ik verbaas mij echt. Je doet een investering, maar dan lees ik vervolgens dat men wil besparen op het schoonmaken. Net zoets je koopt een dure auto, maar gaat goedkope brandstof tanken.
In principe hoef je panelen die op een schuin dak liggen niet schoon te maken. Er zit gewoon een coating op die zorgt dat het schoon spoelt met regen.
Maar met platte daken en zeer hardnekkig vuil is het soms wel nuttig.
Matige vergelijking: Alle brandstof is een commoditie en moet voldoen aan de RON norm. Er is een reden waarom je (vaak) geen premium benzine kunt tanken op een zakelijke tankpas bij een leaseauto: de meerprijs weegt niet op tegen de voorgespiegelde voordelen. Een betere vergelijking: ga jij je ramen wassen als ze niet vies zijn?
Mijnheer Ketel. Wanneer ik van het dak val .kan ik dan voor schade vergoeding/ smartegeld bij u te recht.
Als je een causaal verband weet vast te stellen tussen het verplicht kijken van dit filmpje en het ongeval, dan wel.
@@chewmonkey89Dan nog niet, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen. Elke situatie is anders en iedereen moet zelf de afweging maken of het haalbaar is om het zelf te doen of niet.
Kan gewoon met kraanwater hoor. Echt onzin om osmosewater te gebruiken. Als je echt denkt dat dit kalk achter laat (is niet zo), doe het dan vlak voor een regenbui. Dit is gewoon een fabeltje dat iedereen over heeft genomen.
Precies. En als je wel in dat kalk verhaal geloofd dan trek je ze toch even droog net als de ramen
Spuit op een zonnige zomerdag maar eens met de tuinslang je ramen nat en je ziet vanzelf de kalkdruppels verschijnen tijdens het opdrogen.
@@KetelKlets dat klopt, maar na 1 regenbui zijn die vervolgens weer weg. Ik was mijn panelen al 7 jaar met kraanwater. Geen kalk te zien hoor
Demiwater en osmose water ( het is omgekeerde osmose trouwens) zijn niet helemaal hetzelfde.
Gedemineraliseerd water is goedkoper te maken met een ionenwisselaar, reverse osmosis water is een stuk duurder.
Een ionenwisselaar doet zoals de naam zegt, die wisselt ionen uit zodat de zouten in het water (calcium etc) niet meer kunnen neerslaan.
Omgekeerde osmose is een hoge druk filter systeem, hoge druk forceert de zouten naar 1 kant van het membraan (osmotische druk) aan de andere kant blijft puur water over, vrij van zouten en andere verontreinigingen.
Dit is een kostbaarder proces dan leidingwater door een ionenwisselaar laten stromen.
En water uit je wasdroger?
Sloot water.
Of regen water.
Simpel😂😂😂
Ik heb 12 jaar 50 zonnepanelen nooit schoongemaakt.
Wat een onzin Ketel. Gewoon water met citroen of fosforzuur. Dat is spul wat je ook gebruikt om je koffieapparaat te ontkalken. Dus eerst de panelen gewoon met kraanwater schoonmaken en dan afspoelen met een mix van kraanwater en citroenzuur. Kost niks werkt als een trein.
Geef geen geld uit aan producten, steek er ook geen tijd in, het is zinloos! Onze zonnepanelen liggen nu 16 jaar op ons dak, nog nooit heb ik ze schoongemaakt, ik noteer van dag 1 elke maand de opbrengst en de piekwaarde, en die zijn nog altijd hetzelfde als 16 jaar geleden. En ja, wij hebben bomen in de buurt ...
Hier ligt de eerste set (plat dak, 20 x 250 WP op zuid) nu 11 jaar. Nog nooit schoongemaakt en ook hier is de opbrengst vorig jaar nog keurig 4750 WP. Keurige opbrengst dus.
Mijn overburen hebben schone panelen aan de ene kant van de woning en groene aan de andere kant. Het is dus erg afhankelijk van de omgeving in hoeverre panelen vervuild raken.
Nooit schoonmaken, dan beschadig je de speciale laag die op het glas zit. Als je panelen op een schuin dak liggen, dus rond 60 graden dan spoelen ze vanzelf schoon. Liggen ze op een plat dak, op 15-30 graden koop dan 2-3 solar SolSpil clips per paneel voor een paar euro en dan spoelt ook al het vuil eraf.
Die speciale laag kan daar best wel tegen. Gewoon schoonmaken met auto shampoo. Doe dit al 10 jaar, nooit problemen mee
@@veeerzes , nee schoonmaken zorgt ervoor dat de ze niet meer vanzelf schoonspoelen bij regen, waardoor je het steeds vaker het zelf moet doen. Je start een vicieuze cirkel. Die spoil clips moet je daarom ook er meteen op doen als de panelen nog nieuw zijn.
@@JdZ-2023 Heb je daar bewijs voor? Want dit wordt wel altijd gezegt, maar ik merk er in de praktijk niets van
@veeerzes , tja tuurlijk merk je er niets van als je het al 10 jaar doet. 😊 Het bewijs ligt bij mij op het dak, maar je kan elders die info ook vinden.
@@JdZ-2023 ter info, ik maak alleen de panelen schoon die op 10 graden liggen. De panelen op het pannendak maak ik niet schoon. Beide zijn inmiddels 10 jaar oud en ik zie geen prestatieverlies bij de schoongemaakte panelen tov de panelen die nooit schoongemaakt worden. Oftewel het is gewoon een broodje aap verhaal.
Kijk eens aan! Eerst niet zei KetelKlets, maar nu wel?!? Of dat komt door de gratis ontvangen producten? Het is wel erg opvallende 'reclame'.
En @DrGKL met dank voor je informatie.
Even rekenen.
25 euro voor zo'n ton.
Neem ik even aan dat je de helft gebruikt voor zo'n schoonmaak sessie. Dat is dan 12.50 euro.
Ik betaal 40ct per kwh.
Om dat terug te verdienen moet ik dus 12.50/0.40=31.25 k2h extra opbrengen. Dan speel ik kiet.
Mijn set is 3320WP
In NL rekenen we vaak met een vermenigvuldiging factor van 0,85.
Dus bruikbaar opbrengt per jaar 3320x0.85=2822 kwh.
Jij zegt 5% meer opbrengst te heben. Dus 5% van 2822=141.1 kwh meer per jaar door schoonmaken.
141.1 x 0.40ct =56.44.euro.
56.44 min 12.50 euro = 43.94 euro extra winst.
Hmm... ik had een andere uitkomst verwacht ;-)
Gebruik je een hele ton dan zakt dat al weer naar 31.44 euro. Moet je geen slechte zomer hebben, dan komt het er niet uit.
Doe je het eens per 3 jaar lijkt het mij inderdaad de kosten waard.
Natte vingerwerk berekening uiteraard, maar valt me reuze mee eigenlijk. ;-)
Gebruik regenwater (0 euro) of demi water (~2 euro) en je hebt nog veel meer winst.