Hoe houdt een hogere rente onze boodschappen betaalbaar?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 31

  • @woutmoerman711
    @woutmoerman711 2 ปีที่แล้ว +2

    Ik vind het fijn om dit eens duidelijk uitgelegd te krijgen, bedankt!

  • @LiselottevanHaren-deGroo-de2ij
    @LiselottevanHaren-deGroo-de2ij ปีที่แล้ว

    Super fijne uitleg, dankjewel!

  • @nickw49
    @nickw49 ปีที่แล้ว

    Heldere en duidelijke uitleg👍

  • @anitajohannadrost
    @anitajohannadrost 2 ปีที่แล้ว +1

    Interessant dank je wel👍😁🍀

  • @nielsjevanleeuwen
    @nielsjevanleeuwen 2 ปีที่แล้ว +1

    Mooi uitgelegd 👍

  • @rm5446
    @rm5446 2 ปีที่แล้ว +1

    Goede video, duidelijke uitleg!

  • @JulianGommers
    @JulianGommers 2 ปีที่แล้ว +2

    Door de rente te verhogen krijg je dus dat de producten duurder worden omdat die hogere kosten doorgerekend worden. Maar er zijn voldoende producten te bedenken waarbij de vraag gelijk zal blijven (voedsel, huishoudelijke producten, transport, etc). Dan krijg je toch enorm veel schadelijke neveneffecten (bijv honger) doordat mensen hun eigen rekeningen voor primaire voorzieningen niet meer kunnen betalen?
    In het voorbeeld van het college wordt enkel gekeken naar extra’s/investeringen maar niet naar de invloed op de basisbehoefte.
    Wat voor effect heeft die centrale sturing op rente (en beoogde inflatieremming) op de basisbehoeften van de economie?

  • @felix3138
    @felix3138 2 ปีที่แล้ว +2

    Maar als de bakker vanwege deze rentestijging niet de ovens kan bijkopen die hij nodig heeft om in de vraag naar brood te voorzien, kan hij morgen niet meer brood bakken dan vandaag en zal dus bij de continu stijgende vraag (bevolkingsgroei) de prijs toch ook stijgen, lees: inflatie. Voelt een beetje als lood om oud ijzer. 🤷

  • @Hiro1986Hiro
    @Hiro1986Hiro ปีที่แล้ว

    klinkt allemaal logisch alleen heb een vraag, waarom als de centrale bank de rente met 0.25 verhoogt gaat de banken de rente dan met 0.5 verhogen ? dat is gewoon een verdubbeling ten opzichte van de centrale bank.

  • @moepskie
    @moepskie 2 ปีที่แล้ว

    Oftewel rente dwingt iedereen om zuiniger te gaan leven? Zou je in theorie hetzelfde resultaat krijgen als men gewoon wat zuiniger leeft? Stel dat die bakker die genoemd werd als voorbeeld maar 1 oven koopt, maar niet vanwege de rente, maar juist omdat de bakker zuinig wil zijn, is dat dan niet precies hetzelfde?

  • @StefandeJong1
    @StefandeJong1 2 ปีที่แล้ว +1

    Jammer dat de prijsverlaging van bijvoorbeeld een huis nog wel flink vertraging heeft nadat de rentes verhoogd worden.
    Wij hebben net een huis gekocht voor €235.000, met een rente van 3.5%. Nog geen ZES maanden geleden was die rente nog zo'n 1.2%, bijna verdrievoudigd in een half jaar.
    Dat huis heeft de vorige eigenaar gekocht in 2014 voor €96.500 van de woningbouwvereniging, dus bijna 2.5x de prijs in 8 jaar. Zit dan wel een nieuwe keuken, badkamer, verbouwing bij, maar dan nog.

    • @chiara9205
      @chiara9205 ปีที่แล้ว

      alles kunstmatig opgekrikt hoor en zal binnenkort helemaal in elkaar klappen want grote werkloosheid op komst

  • @Bosschenaar
    @Bosschenaar 2 ปีที่แล้ว

    Erg goed filmpie

  • @EdwardButter
    @EdwardButter 2 ปีที่แล้ว

    Maar eh (gelukkig heb ik meer verstand van computers) als de bakker maar vier ovens heeft in plaats van vijf dan is zijn aanbod kleiner. Kleiner aanbod is, zo heb ik geleerd, hogere prijs voor de klant. Mijns inziens vergroot dat dan dus de inflatie?

    • @martijnhermans2529
      @martijnhermans2529 2 ปีที่แล้ว

      De consument krijgt meer rente op zijn of haar rekening wat maakt dat zij minder gaat uitgeven. Dit maakt dat de vraag vanuit de consument afneemt. Waar met 1 oven minder het aanbod lager wordt, wordt de vraag dus ook lager. Minder geld in omloop dus lagere inflatie.

  • @Jasperdesflex
    @Jasperdesflex 2 ปีที่แล้ว

    Dank voor de heldere uitleg. Kan de renteverhoging (die ook op hypotheken effect heeft) niet juist de woningmarkt negatief beïnvloeden? Dat die op slot gaat omdat het dan onbetaalbaar wordt na de enorme prijsstijgingen van afgelopen jaren. Een beetje afkoelen is denk ik wel goed, maar doorstroming mag niet stagneren. Hoe zie jij het effect van renteverhoging op huidige woningmarkt?

    • @frederikab2380
      @frederikab2380 2 ปีที่แล้ว

      De rijken hebben geen hypotheek meer, die hebben geen kreuk maar de meeste mensen wel , die zijn de pineut! Geld wordt door de mens gemaakt en de banken hebben niet eens geld in huis, en ze hoeven alleen een handtekening en je betaald je huis wel in je leven 3 maal je hypotheek terug.

  • @beesimson157
    @beesimson157 2 ปีที่แล้ว

    En wat is de invloed van quantitative easing op de huidige inflatie? Volgens mij geen onbelangrijke factor. Wel mooi uitgelegd trouwens.

    • @tmpcox
      @tmpcox ปีที่แล้ว

      Zit er in principe impliciet in verwerkt: geen van de bedrijven zijn failliet gegaan door overheidssteun

  • @steinature
    @steinature 2 ปีที่แล้ว

    Die dollar / eoro koers vind ik ook zo interessant, 1 dollar is nu duurder dan een 1 eoro, 20 jaar geleden was dat ook gebeurd maar had het niet verwacht dat ik nog zou mee maken dat de eoro goedkoper is dan dollar. Creëren wij dan sneller nieuwe euro's dan de Amerikanen meer dollars?

    • @obeliix983
      @obeliix983 2 ปีที่แล้ว

      Heeft mede met infaltie te maken. Immers is de inflatie in de eu hoger dan de us (wat momenteel het geval is) dan neemt de waarde van de euro tov de dollar af

  • @ThunderBassistJay
    @ThunderBassistJay 2 ปีที่แล้ว

    Duidelijk! Vanuit mijn perspectief zie ik graag een rente die de devaluatie van mijn gespaarde geld compenseert. 😉

  • @selfnico
    @selfnico 2 ปีที่แล้ว

    Ja, ik snap wel met die hoge risico's, waarom we maar met zo'n laag percentage beginne.

  • @a.bakker64
    @a.bakker64 2 ปีที่แล้ว

    Leuk man. Uut Grunnen!

  • @ankavoskuilen1725
    @ankavoskuilen1725 2 ปีที่แล้ว +1

    Nou, kom maar op met die rente. Ik leen nu al jaren gratis geld aan mijn bank, die er belachelijk hoge winst mee maakt. Dat moet maar eens afgelopen zijn.

  • @tatleman5314
    @tatleman5314 2 ปีที่แล้ว

    Betaalbaar?

    • @Roze-Koek
      @Roze-Koek 2 ปีที่แล้ว

      Wou net zeggen... haha

  • @JesseSGoossens
    @JesseSGoossens 2 ปีที่แล้ว +1

    Uit een bepaald oogpunt zou je kunnen stellen dat Oekraïnse oorlog en Corona niet invloed hebben op de inflatie. Het zorgt slechts voor een toename in vraag of een afname in aanbod. Inflatie wordt niet gedefiniëerd als gemiddelde prijsstijging. Maar als geld ontwaarding! Het lijkt bijna hetzelfde maar is het absoluut niet. Als geld minder waard wordt dan wordt alles duurder. Als specifieke goederen en diensten duurder worden heet dat een prijsstijging. De echte vraag is hoe wordt het geld dat men gebruikt minder van waarde? Dat kan alleen als er meer aanbod van is. Door middel van subsidies en geld van de overheid/overheden wat extra werd uitgegeven in de coronaperiode kwam er direct relatief veel geld in de reële economie. Terwijl er niet meer uitgegeven kon worden. Als men kijkt naar de hoeveelheid dollars of andere munteenheden in de Institutionele economie zie link fred.stlouisfed.org/series/M1SL (hoeveelheid Amerikaanse dollars in omloop) Dan zou ik me zorgen maken. De hoeveelheid geld sinds corona is niet verdubbeld ook niet verdriedubbeld ook niet verviervoudigd maar verVIJFvoudigd!. Wat eigenlijk betekent dat 1 dollar die je nu hebt 0,20 dollarcent waard is voor corona. Het kost immers tijd voordat al deze prijzen op waarde in de Reële economie zijn vervuld. Mensen met hoge schuld kunnen juichen het omgekeerde voor de bezitters van geld.