Drenajul limfatic - recuperarea dupa mastectomie si tratarea limfedemului

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ก.ย. 2024
  • Limfedemul bratului este o afectiune frecventa in randul femeilor diagnosticate cu cancer de san, care au suferit o mastectomie, caracterizata de umflarea prograsiva a bratului ca urmare a incapacitatii limfei de a circula prin organism.
    Astfel, intre 10% - 40% dintre paciente experimenteaza aceasta afectiune, ce apare din cauza scoaterii ganglionilor axilari prin care circula limfa inainte de operatie.
    Desi nu exista niciun tratament sa vindece in totalitate limfedemul, drenajul limfatic s-a dovedit cea mai eficienta metoda de recuperare in acest sens. Principiul care sta la baza sa este simplu: daca ne gandim ca limfa circula prin cinci “conducte”, iar chirurgul scoate trei dintre acestea, limfa ramasa trebuie sa circule prin alte doua. Drenajul limfatic are tocmai acest rol: de a dirija limfa catre celelalte „statii de epurare”.
    Astfel, prin utilizarea unui ansamblu de tehnici manuale, fizioterapeutul va facilita dirijarea limfei catre ceilalti ganglioni limfatici functionali. Sunt necesare minim 10 sedinte de drenaj limfatic pentru o eficienta maxima, dupa care se intra in perioada de intretinere. Daca se face preventiv, este suficient ca pacienta sa mearga la fizioterapeut o data pe saptamana sau o saptamana pe luna. In principiu insa, nu exista o formula standard care sa functioneze la fiecare persoana, ci programul de recuperare va trebui adaptat in functie de fiecare pacient.

ความคิดเห็น • 3

  • @cameliaavram8237
    @cameliaavram8237 2 ปีที่แล้ว

    Facem masaj dar ce facem cu serviciul ca nu ne protejează nimeni in Romania.

  • @ancatudor2905
    @ancatudor2905 6 ปีที่แล้ว

    Bun dar incomplet, bandajarea compresiva este la fel de importantă ca drenajul limfatic.