De vergelijking van een halfreactie opstellen.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ก.พ. 2025

ความคิดเห็น • 8

  • @celineabraas5547
    @celineabraas5547 2 ปีที่แล้ว +2

    Bij het laatste voorbeeld: waarom kan je H+ niet voor de pijl gebruiken? Er staat in de vraag zelf namelijk nergens of het in een zuur of basisch milieu is, dus hoe kom je daar dan achter?

    • @scheikundechallenge7762
      @scheikundechallenge7762 2 ปีที่แล้ว +3

      Als er niet bij staat dat het een zuur milieu is, mag je geen H+ voor de pijl gebruiken. Als dat wel mag staat er zuur milieu in de vraag, of bijvoorbeeld dat de pH onder de 7 is. OH- mag je alleen voor de pijl gebruiken als er een basisch milieu is. Je kunt H+ wel laten ontstaan na de pijl, behalve als er een basisch milieu is, want dan reageert H+ meteen met OH- tot water.

  • @joshuaparr535
    @joshuaparr535 ปีที่แล้ว +1

    Hoezo staat er soms bijvoorbeeld dat zwavelzuur werkt als elektrolyt en er dus H+ ionen zijn maar er in staat dat de reactie niet in zuur milieu reageert. Er zijn toch H+ ionen van het zwavelzuur?

    • @WouterRenkema
      @WouterRenkema  ปีที่แล้ว +1

      Je hebt gelijk als je een oplossing hebt van zwavelzuur is er altijd H+ aanwezig. En de oplossing is een elektrolyt omat het stroom geleidt. Als er H+ aanwezig is, betekent het alleen niet dat er altijd H+ mee reageert met de reactie. Het betekent wel dat er geen OH- aanwezig kan zijn, want dat zou met het aanwezige H+ tot H2O reageren. Dus als er een zwavelzuuroplossing aanwezig is, kan H+ mee doen aan een halfreactie maar dat hoeft dus niet altijd.

  • @essiestar4287
    @essiestar4287 2 ปีที่แล้ว

    Moet je dit ook kunnen voor het examen (havo)?

    • @WouterRenkema
      @WouterRenkema  2 ปีที่แล้ว

      Bij havo examens zijn meestal alle deeltjes gegeven en moet je de halfreactie kloppend maken. Je maakt dan eerst de elementen kloppend en als laatste de lading kloppen door aan de juiste kant van de pijl het juiste aantal elektronen te zetten. Zie voor een voorbeeld: th-cam.com/video/pvpGxuzwXbA/w-d-xo.html

  • @geheugen5519
    @geheugen5519 2 ปีที่แล้ว

    En hoe zit het met de halfreactie van waterstofperoxide?
    Ik zou denken van gewoon uit de binas halen dus: H2O2 + 2H+ + 2 e- -> 2 H2O (l)
    Maar het antwoord moet zijn: H2O2 + 2 e- -> 2 OH- dit snap ik niet helemaal. Deze reactie staat niet in de formule en is dus zelf opgesteld, ik snap alleen niet waar die OH van komt en waarom je hier bijvoorbeeld geen H+ kan gebruiken. Beetje vreemd. De vraag ging over een Steradent tablet er stond niks bij over dat her zuur of basisch was

    • @scheikundechallenge7762
      @scheikundechallenge7762 2 ปีที่แล้ว +2

      De halfreactie van H2O2 + 2 H+ + 2e- --> 2 H2O is inderdaad de sterkste oxidator halfreactie van waterstofperoxide, maar die kan alleen als er H+ aanwezig is, dus in zuur milieu. Als er niet bij staat dat er zuur milieu is, kan die dus niet.
      In die andere halfreactie staat OH- rechts van de pijl. In neutraal milieu kan er wel OH- ontstaan. Als er OH- links van de pijl staat, kan het alleen als er basisch milieu is.
      In neutraal milieu kan je dus geen H+ of OH- voor de pijl hebben, maar wel H+ of OH- na de pijl. Hopelijk wordt het zo wat duidelijker.