Autoverhuurders smeren je onnodige extra's aan!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ก.ค. 2024
  • Autoverhuurders in Spanje maken je onterecht bang dat je niet goed verzekerd bent. Ze proberen consumenten met verkooppraatjes, trucs en leugens geld afhandig te maken. Vooral verborgen kosten en het aansmeren van extra’s komen veel voor. We namen de proef op de som en zijn met de verborgen camera op pad gegaan. Bekijk de aflevering!
    00:00 Intro
    00:40 Onderzoek autohuur in het buitenland
    03:49 Wat is misleiding?
    04:33 Voorbeelden van misleiding aan de balie
    06:25 Wat is een agressieve handelspraktijk?
    07:04 Contract ondertekenen
    08:27 Niet blind tekenen
    09:37 Schade aan de huurauto's
    10:40 Inleveren huurauto
    11:10 Schaderapport in orde?
    11:42 Benzine regeling
    12:43 Tips voor terugkrijgen van je borg
    13:50 Wat als het mis gaat?
    14:48 Waarom gaat het mis?
    15:43 Belangrijkste tips
    16:15 Outro
    De Consumentenbond analyseerde duizend online reviews en klachten over autohuur. Die laten een beeld zien van onvriendelijk personeel, onduidelijke communicatie en extra kosten voor aanvullende verzekeringen, upgrades, vermeende schades en niet afgetankte auto’s. Van de ruim 300 klachten die de afgelopen 5 jaar binnenkwamen bij het Europees Consumenten Centrum over autohuur in Spanje, ging ongeveer de helft over verhuurder Goldcar.
    Steekproef
    De Consumentenbond nam zelf ook de proef op de som en reserveerde online 12 auto’s bij Spaanse verhuurders in verschillende steden, rechtsreeks of via een bemiddelingssite. Al bij het boeken blijft er veel onduidelijk, bijvoorbeeld over de borg en toeslagen. Of er ontbreekt cruciale informatie over de mogelijkheid om de boeking te wijzigen of te annuleren. Ook zijn sommige bemiddelaars tijdens het boeken schimmig over verzekeringen en het eigen risico. De Consumentenbond reisde vervolgens af naar Spanje voor een mysterieonderzoek ter plekke.
    Aan de balie
    Eenmaal aan de balie van het verhuurbedrijf zijn consumenten overgeleverd aan de trucs en leugens van de verkoopmedewerkers. Die werken op provisiebasis en halen alles uit de kast om consumenten bij te laten betalen voor bijvoorbeeld verzekeringen, wegenwachtservice, navigatiesystemen en ruimere auto’s. Goldcar spant de kroon. Daar moet nog worden bijbetaald voor een verzekering die optioneel is en een niet bestaande belasting. De Consumentenbond adviseert consumenten om in Nederland al te zorgen dat de autohuur goed geregeld is, inclusief verzekeringen, zonder eigen risico. Of met een losse autohuurverzekering voor dat eigen risico, zodat aan de balie met een gerust hart alle extra’s kunnen worden afgeslagen.
    Andere tekortkomingen
    Tijdens het mysterieonderzoek liep de Consumentenbond tegen nog meer problemen aan. Er waren verhuurders die vroegen blind te tekenen op een tablet voor het verstrekken van het contract. Soms waren contracten (alleen) opgesteld in het Spaans. Enkele verhuurders weigerden bestaande schade aan te tekenen op het verhuurformulier, of wilden niet tekenen voor een goede ontvangst van de auto. Verschillende malen stonden huurauto’s in donkere garages waar eventuele schade niet zichtbaar was. Ook waren er bij het inleveren van de huurauto discussies over de hoeveelheid brandstof in de tank.
    Ook een misstand melden? Ga naar Meldpunt Eerlijk www.consumentenbond.nl/meldpu...
    Abonneer je op ons TH-cam-kanaal en blijf op de hoogte van de laatste video's: th-cam.com/users/subscription_...
    De Consumentenbond is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een platform met een veelzijdig aanbod aan producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn dat wij geen winstoogmerk hebben en ons niet laat leiden door politieke en commerciële belangen. Het belang dat telt is dat van de consument en alle inkomsten komen ten goede aan het werk voor consumenten. Wij zijn dan ook transparant en eerlijk over alle inkomsten.
    Bezoek onze website: www.consumentenbond.nl
    Vind ons op Instagram: / consumentenbond
    Like ons op Facebook: / consumentenbond
    Volg ons op X: / consumentenbond

ความคิดเห็น • 7

  • @smruiter
    @smruiter วันที่ผ่านมา +3

    Bij Sixt in Peru een hele slechte ervaring gehad. Pech met de auto, verkeerde naam op contract en betalen voor niet gereden schade. Wat Sixt niet wist, is dat ik de weg om ze hierop aan te pakken weet te vinden. Bij de Peruviaanse consument en markt partij (Indecopi) heb ik officieel mijn beklag gedaan, welke een zaak zijn gestart. Dit resulteerde in een boete van rond de 2200 euro te betalen door Sixt aan Indecopi. Zelf kreeg ik het bedrag van de zogenaamde schade en juridische kosten terug, wat voor mij van ondergeschikt belang was omdat het een principe kwestie was.

  • @TjeerdKramer
    @TjeerdKramer วันที่ผ่านมา +2

    Behoorlijk goed en informatief filmpje. Waar het wat mij betreft nog wel mis gaat in de informatie voorziening, is het verschil in opvatting over wat "zonder eigen risico" nu precies inhoudt. Dat is misschien nog wel een keer een aandachtspunt, want er bestaan grote onderlinge verschillen tussen de producten die bemiddelaars en vergelijkers aanbieden, versus de verzekeringen die de verhuurders aanbieden (welke overigens ook worden onsloten door sommige vergelijkers).
    Ook stellen dat de grotere namen als Avis, Alamo en Sixt enkel lovende recenties oogsten is niet helemaal eerlijk. Er bestaan grote onderlinge verschillen tussen de kantoren wereldwijd en je kan ze dus niet allemaal over 1 kam scheren...

    • @consumentenbond
      @consumentenbond  วันที่ผ่านมา

      In principe houdt zonder eigen risico in dat je bij schade niet hoeft te betalen. Bij sommige verhuurders/bemiddelaars is dit de standaard en bij sommige moet je extra betalen om dit risico af te dekken. Overigens dekken sommige creditcardmaatschappijen dit risico af. Je kunt extra informatie vinden op onze site:
      www.consumentenbond.nl/autoverzekering/klachten-autohuur-in-het-buitenland

  • @maarten194
    @maarten194 13 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    De goedkoopste komt bovenaan , DAT is de reden , voor 8 euro per dag kunnen de bedrijven niet overleven

  • @Holland1994D
    @Holland1994D วันที่ผ่านมา +2

    8:28 Ik denk niet dat je 3:33 / 3:35 BW in een belastingwetboek gaat terugvinden ;)

    • @consumentenbond
      @consumentenbond  วันที่ผ่านมา

      haha dat is dan weer scherp opgemerkt. We hadden kunnen weten dat de TH-camrs buitengewoon goede ogen hebben!

  • @janvandenhurk3251
    @janvandenhurk3251 วันที่ผ่านมา

    Laat de zwakste van de groep de al aanwezige schades filmen met regelmatig de 'uitgifte persoon' in beeld te brengen, daarna terug naar het bureau en vragen om een ge-update versie van de aanwezige schades of je zegt dat je niet de POLICIA MONDIAL maar de GUARDIA CIVIL er bij haalt wegens frauduleus handelen. De Guardia Civil is de landelijke politiedienst met extra bevoegdheden en treden keihard op.