Monetair beleid, inflatie, rente-instrument - Economie voor vwo - Economisch Beleid

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ก.ค. 2024
  • Centrale banken zijn verantwoordelijk voor het voeren van monetair beleid en gebruiken daarbij de rente als belangrijkste instrument. Om de aangekondigde rente te bereiken en de geldhoeveelheid en inflatie te controleren, zijn interventies op de geldmarkt noodzakelijk. In tijden van lage inflatie kan de effectieve ondergrens van de rente worden bereikt, waarna de centrale bank het rente-instrument niet langer kan inzetten.
    In deze uitleg: centrale bank, monetair beleid, enkelvoudig mandaat, duaal mandaat, maatschappelijke geldhoeveelheid, oorzaken van inflatie, bestedingsinflatie, kosteninflatie, inflation targeting, verruimend monetair beleid, ruimgeldbeleid, renteverlaging, verkrappend monetair beleid, krapgeldbeleid, renteverhoging, herfinancieringsrente, refi-rente, verplichte kasreserve, openmarktpolitiek, interventie op de geldmarkt, transmissieproces, effectieve ondergrens van de nominale rente, LWEO lesbrief Economisch Beleid.
    Zit jij op havo of vwo en vind je economie een lastig vak? Wil je graag hogere cijfers halen? Gijs van den Brekel helpt je: / gijsvandenbrekel .

ความคิดเห็น • 16

  • @Maschaxt1
    @Maschaxt1 ปีที่แล้ว +13

    Dikke complimenten voor deze docent! Duidelijke uitleg en fijne filmpjes.

  • @NinaWatsonnn
    @NinaWatsonnn 6 วันที่ผ่านมา +2

    Perfect! Dank u wel

    • @gijsvandenbrekel
      @gijsvandenbrekel  6 วันที่ผ่านมา +3

      Graag gedaan, veel succes! 😃

  • @AnnaWittgen-ih8kw
    @AnnaWittgen-ih8kw 13 วันที่ผ่านมา +2

    Echt held!

  • @anassgarouj1150
    @anassgarouj1150 ปีที่แล้ว +2

    Hoi, klopt het dat er geen video is over het IS-MB-GA-Model? Voor de rest echt een top playlist van Economisch Beleid, weet alleen niet of alles er in staat. Ik heb namelijk binnenkort een ST over de gehele lesbrief Economisch Beleid. Weet u wanneer u de gehele lesbrief online hebt staan.

    • @gijsvandenbrekel
      @gijsvandenbrekel  ปีที่แล้ว +7

      Ik ben druk bezig met de video's over het IS-MB-GA-model, daarna is de playlist compleet. Houd het kanaal even in de gaten, ze komen eraan!

  • @Bosti30
    @Bosti30 หลายเดือนก่อน +1

    zijn deze powerpoints ook ergens beschikbaar?

    • @gijsvandenbrekel
      @gijsvandenbrekel  หลายเดือนก่อน +2

      Helaas niet. Als je een dia later nog snel wilt terugkijken, kun je natuurlijk wel even een screenshot maken.

  • @catbinnatova7596
    @catbinnatova7596 ปีที่แล้ว +1

    De reden dat bestedingen toenemen bij een verlaging van de rente is omdat consumenten eerder leningen aangaan, daardoor meer besteden etc. Waarom doen ze dat niet bij een negatieve rente? Of is die negatieve rente alleen voor deposito's?
    Lage rente = eerder lenen, minder sparen
    Hoge rente = eerder sparen, minder lenen
    Het minder (of geheel niet meer) sparen bij de bank gedeelte zie ik dus terug in uw uitleg maar het leengedeelte niet. Hoe zit dat?
    Ik snap dat een bankrun liquiditeitsproblemen geeft . Heeft het daarmee te maken?

    • @gijsvandenbrekel
      @gijsvandenbrekel  ปีที่แล้ว +5

      In principe geldt altijd (zoals je terecht opmerkt) dat een daling van de rente het lenen van geld goedkoper en dus aantrekkelijker maakt, waardoor consumenten en bedrijven eerder leningen aangaan en de bestedingen worden gestimuleerd. Dat geldt dus ook als een rentedaling betekent dat de leenrente negatief wordt, hoewel we dat in de Nederlandse praktijk (voor particulieren) nog nooit hebben gezien. In Nederland is alleen de spaarrente (die lager ligt dan de leenrente) een tijdje negatief geweest. Je zou wel nog kunnen opmerken dat een negatieve rente kan leiden tot een daling van het vertrouwen in de economie en in banken, waardoor mensen voorzichtiger worden. In dat geval worden de bestedingen juist geremd.

    • @catbinnatova7596
      @catbinnatova7596 ปีที่แล้ว +3

      @@gijsvandenbrekel ooh oke! Bedankt mr van den Berkel ik waardeer uw reactie

    • @gijsvandenbrekel
      @gijsvandenbrekel  ปีที่แล้ว +8

      The name is Van den BREKEL... Gijs van den Brekel... Graag gedaan, veel succes! 😉