Hoe Trauma je BREIN Ontregelt! - uitleg met 4D model van dissociatie

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ก.ค. 2024
  • Trauma laat traumasporen na in je lichaam en je brein. Trauma kun je pas loslaten als je de traumasporen gaat herkennen en ze leert loslaten. In deze video leer je over de traumasporen in je brein met het 4D model van Zahavi en Thompson.
    Abonneer je hier op @GuanFelixOnTH-cam en klik het belicoon om geen enkele video te missen: tinyurl.com/abonneerYTkanaal
    In deze video:
    0:00 | welkom
    0:40 | dissociatie
    3:30 | 4D model
    4:30 | tijd trauma sporen
    5:46 | gedachte trauma sporen
    7:10 | lichaam trauma sporen
    7:55 | emotie trauma sporen
    8:44 | dorsale mediale prefrontale cortex
    10:35 | Peter Levine en trauma
    13:15 | Lichaamsgerichte trauma therapie
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 28

  • @GuanFelixOnYouTube
    @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน +3

    Welke inzichten waren nieuw voor jou?

    • @lexfauser3009
      @lexfauser3009 6 หลายเดือนก่อน +1

      Jouw hele uitgebreide uitleg van alles.
      M.a.w.: in globale zin ken(de) ik al deze informatie al, ook vanuit een gezond verstand hebbend....
      Maar dat alles zo specifiek, goed en duidelijk en toch ook begrijpend wordt uitgelegd en omschreven door JOU, dat is nieuwe voor mij en ook zeer interessant en leerzaam!
      Dank je wel daarvoor!

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน

      Super! Graag gedaan Lex!

    • @TheEmergingPattern
      @TheEmergingPattern 6 หลายเดือนก่อน

      Dat idee van 'n stemmetje kan misschien verkeerd beeld oproepen dat mensen "stemmen" horen. Dat hoeft bij 'n trauma toch niet zo te zijn altijd? Misschien als het trauma zich voordeed rond de tijd/leeftijd van de taalontwikkeling maar da weet ik nie preciez...

  • @erikadillingvanlankveld3094
    @erikadillingvanlankveld3094 2 หลายเดือนก่อน +2

    ik begrijp dat woede een vorm van emotie is dit heeft te maken met mijn innerlijk kind.
    verwaarlozing wat nog diep in mijn systeem zit.
    Werk er al een tijdje aan en als deze prikkels er zijn probeer ik mijn gedachten op dat moment om te zetten in positieve dingen.
    Maar als iemand mij meer dan een maand negatieve verwijten toespreekt.
    Ik was gisteren even woedend heb er later weer spijt van dat ik dit gedaan heb maar kon er de controle op dat moment niet onderdrukken.
    Ga zeker kijken naar Peter Levin om dit gedrag om te zetten in liefde.
    Dat is wie ik ben voor iedereen en zeker voor me zelf.
    Dank je wel voor deze mooie uitleg .

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  2 หลายเดือนก่อน

      Graag gedaan! Belangrijk om ook bij boosheid begrip te blijven voelen voor je boze gevoel. Die wil je innerlijke kind beschermen.

  • @user-pz5tg5ge6f
    @user-pz5tg5ge6f 6 หลายเดือนก่อน +7

    Wat ik fijn vindt met deze uitleg, is dat ik mijn klachten en brein met deze heftige vorm van ptss, mezelf beter begrijp . Dankjewel 🙏💯

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน

      Heel graag gedaan! Fijn om te horen.

  • @IAM_AJA
    @IAM_AJA 6 หลายเดือนก่อน +3

    DankJEWEL Guan voor het delen van deze zeer interessante informatie. Heel herkenbaar dit thema.... Herken mezelf hier zeker in.
    Was er jaaaaaarenlang totaal niet bekend mee wist niet dat dit mn overlevingsmechanisme / strategie was geworden ....
    Herriner me dat ik ooit zei " Ik ben er wel, maar ik ben er ook niet." Tot ik een paar jaar geleden (tijdens mijn helingsproces waar ik in terecht kwam na een reiki opleiding) ik in een healingsessie mezelf 'eruit' zag gaan bij een bepaald thema... Daarna ook nog tijdens een EMDR sessie.
    Een uitdaging in mijn geval is nog de emotionele dissociatie.... hier mag ik nog echt stappen in zetten....
    mijn lichaam maakt het me redelijk duidelijk, maar daarmee ben ik nog niet in contact met het voelen (helaas).
    Voor velen een eye opener denk ik. Want velen onder ons lopen met een trauma op welke laag dan ook....
    Super bedankt voor het delen. 🙏

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน

      Dankjewel voor delen van je ervaring en fijn om te horen dat de inhoud van de video als eye opener kan werken. Dat is inderdaad mijn intentie. Om mensen te laten zien dat hulp mogelijk is als je begrijpt wat er aan de hand is en wat je nodig hebt. Heel graag gedaan!

  • @Bibijan87
    @Bibijan87 6 หลายเดือนก่อน +1

    Lichaam en brein met elkaar in verbinding brengen en erbij blijven

  • @laurettepieters1884
    @laurettepieters1884 6 หลายเดือนก่อน

    Bedankt Felix voor de duidelijke uitleg, ben op het pad van zelf healing naar men eigen toe, wat jij vermeld ben ik reeds mee bezig met hele mooi resultaten. Ik kom uit een narcisten gezin was de zonnebok een ongewenst kind zoals ze zeggen. Bedankt voor de bevestiging en uitleg hiervoor wens iedereen die op dit kanaal komt heel veel succes ❤

  • @flok1971
    @flok1971 6 หลายเดือนก่อน +1

    Goed uitgelegd, en exact mijn verhaal Felix. Ik heb het allemaal duidelijk waar het bij mij ontstaan is, en hoe toxisch mijn omgeving is geweest vanuit onkunde en onwetendheid. Het komt bovenop een traumamoment, en geeft het een extra verdieping van mentaal onbehagen. Puzzelstukken liggen op hun plek, nu nog de trauma lichamelijk aangaan, en daar ligt mijn focus. Ik heb de boeken die jij hebt staan ook, en heb ook persoonlijk contact gehad met Janina Fisher. Ik heb naar deze wetenschap héél lang gezocht. Nadelig is de medicatie die ze mijn ouders ooit aanbevolen hebben, waarin door sterk ziekmakende ontwenning zelfs met de tapering methode het een enorme uitdaging is. Ik ben dankbaar voor de huidige kennis. Bedankt voor je aandeel! Groet Michael

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน

      Dank Michael! Interessant om te horen dat je persoonlijk contact hebt gehad met Janina Fisher. Wens je veel lichaamswijsheid bij je volgende stappen.

  • @margadooren3161
    @margadooren3161 6 หลายเดือนก่อน +3

    Dank voor deze inzichtelijke info. Zou je ook een keer wat over ontwikkelingstrauma kunnen vertellen? (bv wat je niet ontvangen hebt in je jeugd etc) Wat zijn dan de gevolgen voor brein en lijf?
    Tweede vraag: hoe kom je bij trauma, opgeslagen in je lichaam (of brein?) waarvan je niet weet wat of waar het zit?

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน +1

      Graag gedaan. Zoals Peter Levine het uitlegt in zijn boek In an Unspoken Voice ga je op zoek naar micro reacties in het lichaam die een instinctieve reactie laten zien van het lichaam dat zich verdedigt en reageert op onveiligheid. Belangrijk om dat gedifferentieerd te doen (op afstand zodat je niet teruggaat naar herbeleving). Dat betekent, zie dat deel van je lichaam als een los deel en onderzoek met een deskundige therapeut wat de signalen van je lichaam willen vertellen. Er zijn meerdere technieken om dit te doen. Een deskundige lichaamsgerichte therapeut is in staat om die micro reacties van het lichaam te zien en dan gericht vragen te stellen en het lichaam het verhaal laten vertellen. Ik doe dat bijvoorbeeld met hypnotherapie.

  • @nataliakaminska4159
    @nataliakaminska4159 6 หลายเดือนก่อน +1

  • @TheEmergingPattern
    @TheEmergingPattern 6 หลายเดือนก่อน +1

    Zoals ik het begrijp verzinnen getraumatiseerde breinen een "fantasie" laagje over de werkelijkheid om de prikkels die het trauma oproepen/herinneren te maskeren/dempen. Vooral jeugd trauma's en/of sexuele en agressie trauma's zijn moeilijk uit te wissen

    • @TheEmergingPattern
      @TheEmergingPattern 6 หลายเดือนก่อน

      Dat 2e stemmetje leidt het lichaam naar een andere/veilige plek, maar dat systeem kan vermoedelijk uit de hand lopen als het sociaal gezien onwenselijk is. Dan botsen de innerlijke commando's met het gedrag in de sociale context. Bijvoorbeeld het gevoel dat je niet op je plek bent bij familie of vrienden die maar doordrukken met hun eigen feestje. Zen meditatie kan dit alleen maar verergeren, dan wordt het maskeren steeds sterker ontwikkeld.

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  6 หลายเดือนก่อน +1

      Ja, mooi verwoord! Zoals het in het "vakgebied" wordt omschreven is: een onbewuste afsplitsing van delen die we wegstoppen en doorgaan met een deel dat "normaal" probeert door te leven. En die afgesplitste delen kunnen getriggerd worden zolang ze een lading met zich mee dragen (de lading zit in de delen en niet in de trigger).

    • @TheEmergingPattern
      @TheEmergingPattern 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@GuanFelixOnTH-cam ja elke situatie is uniek van persoon tot persoon, zelf ervaren ook. Het slijt pas na vele jaren, interne triggers zijn er ook.. als het bv. aan sexualiteit gekoppeld is.., of agressie dat zichzelf versterkt door herinnering aan 1 situatie. Het programmaatje / toneelstukje moet dan tot de finish uitgevoerd en uitgeput worden. Dan pas weer rust.

    • @TheEmergingPattern
      @TheEmergingPattern 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@GuanFelixOnTH-cam 'n geur of een lokatie in 'n gebouw, bv onder een trap naast 'n deur kunnen omgeving clou' s zijn ook voor 'n externe trigger.

    • @TheEmergingPattern
      @TheEmergingPattern 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@GuanFelixOnTH-cam ik denk dat het naspelen van de trauma-situatie de beste remedie is en daarbij dan de persoon de kans geven zich te verweren of te ontsnappen. De beweging wordt dan volbracht en de 't veilige doel wordt bereikt, maar dat is m'n vermoeden. Gecontroleerd trauma oproepen zodanig en laten uitrazen is misschien niet verstandig, kben maar 'n leek op dit vlak...

  • @carolinedeboer-narcismenomore
    @carolinedeboer-narcismenomore 14 วันที่ผ่านมา

    Guan, bedankt voor je mooie content. Ik ben me aan het verdiepen in het onderwerp dussociatie en vriesresponce. Graag zou ik je willen vragen gezien jouw kennis, welk boek van Peter Levine ik hier het beste over kan lezen. Hartelijke groet, Caroline
    @Carolinedeboer-narcismenomore

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  14 วันที่ผ่านมา

      Graag gedaan. Ik ken het werk van Peter Levine door diverse trainingen en workshops. Ik heb niet al zijn boeken gelezen, dus ben geen kenner van al zijn boeken, maar kan "In an unspoken voice" wel aanraden.