Välillä hiukan ihmetyttää miksi autoilijat hyväksyvät rangen pienenemisen 40-50% jos on kylmä ja tai huono keli. Vai onko se alistumista, koska on tullut vekotin ostettua kalliilla hinnalla. Tähän kun vielä lisää sen, että jos akku ei ole esilämmitetty, saat latauksessa hengailla tunteja. Pikkasen turhan paljon pitää ottaa huomioon, kun kyse on vain kulkuneuvosta, jolla pitää päästä paikasta toiseen, eikä miettiä kelejä.
Vaikeeta on. Aina laskea ja miettiä ja katsoa missä voi ladata paljonko pääsee ja mikä keli ja ja ja työlästä ajoa, ei mitenkään rentoa matkantekoa ja joka kerran kun pysähtyy niin kaivaa se roikka ja töpseli seinään. En itse ainakaan osta sähköautoa niin kauan kun jakajalta saa menovettä.
Itse oon kovasti tykännyt. Kolmas sähköauto nyt alla. Viimeisen 6kk aikana ajettu 24000km. Viimekesänä tehtiin vaimon kanssa roudtrippi Norjaan. 3500km ajettiin sähköautolla 4 päivän reissulla. Lofooteilta tultiin keskiseen Suomeen alle googlemapsin arvion. Aina matkalla vasta päätettiin mihin tai mitä reittiä halutaan mennä. Nykyään jokapaikaan pääsee. Ellei nyt Venäjälle halua lähteä😅
@@Sahkoseikkailija Kyllä minä Konasta olen tykännyt. 🙂 Nämä pakkasen puraisut tuntuvat kaikissa sähköautoissa, otin vain ”pakkastestiin” tämän oman Konan, kun se oli juuri hankittu ja pihassa odottamassa.
Itse otan vähänkään pidemmillä matkoilla takin pois, ja ajan t-paitasillani, ihan jo mukavuuden takia. Mut onneksi 2,5 litraisesta bensakoneesta riittää hukkalämpöä kabiinin lämmittämiseksi 🤗
Kiitos videosta ja tärkeästä aiheesta monelle uudelle sähköautoilijalle! Kyllähän tuo range hupenee silmissä näillä pakkasilla. Itse omistan Peugeot e-208:n. Motariajossa kulutus on ollut 22-28 kWh välillä 1-19 asteen pakkasella Espoo-Tampere välillä. Range on tällöin n.150-180 km. Kesällä pääsee n. 300 km max. 100 km/h alueella, motarilla 120 km/h meneekin vain noin 200 km. Auton WLTP range on 362 km. Ajotietokone lupailee jotain aivan mitä sattuu talvella, siihen ei voi luottaa oikeastaan missään vaiheessa. Ajelen NORMAL ajoasetuksella ja manuaali AC 22 asteen lämpötilansäädöllä. Suurimmat ongelmat kyseisellä autolla pks-Tampere välillä on se, että talvella auto on pakko ladata matkan varrella. Talvella lataus on usein hitaampaa kuin kesällä. Kesällä 80-90 kW maksimi, talvella tuurilla voi tulla 80 kW, jos sopiva keli. Yleensä talvella kuitenkin 50-60 kW maksimit. Lisäksi latausruuhkia on huomattavan usein pks-Tampere välillä.
Olin teslan kyydissä jokin aika sitten vajaa 200km. Pakkasta oli muutama aste ja lumituisku. Yllättävän paljon vaikutti toimintamatkaan. 192km vei akusta yli 70% vaikka viimeiset kolkyt kilsaa ajeltiin kuuttakymppiä akkua säästäen. Taksi kun oli kysymyksessä, niin hepun piti päästä vielä laturille. Kuski sanoi että kova pakkanen tai lumituisku keli pudottaa toimintamatkan alle puoleen. Että eipä taida merkeillä eroa olla. Se vaan pitää hyväksyä tuo asia jos sähköautoa aikoo.
Kyllä sen rangen tippuminen on hyväksyttävä tai tehtaan pitäis ilmoittaa mitä se on miinus 30 astees. Vaik kyllä se koiravaljakko on oikee valinta pakkaseen ja autot murskaimeen.
Puoleen ei kyllä putoa muuta, kuin pätkäajossa hankalassa kelissä ja jatkuvasti auton viilentymisen ja esilämmityksen kautta. Muuten Teslassa sellainen 25-30% normiajossa, tuotakin vähemmän jos pitkää siivua.
Eikö näillä sähköautoilijoilla tule enemmän ressiä kun koko ajan täytyy miettiä mitä tekee ja mihin asti pääsee ..kun tankkaa mersun tankin täyteen niin ihan varmasti tiedän minne asti pääsen ..ei tarvii miettiä ja takin voi heittää pois päältä ..
Aluksi voi tulla, mutta sitten oppii tavoille. Juuri tuli ajettua 150km, pakkasta -34-30. Palella ei tarvinnut. Asioinneilla olisi voinut ladata, mutta tarvetta ei ollut. Virtaa toki meni paljon auton esilämmitykseen, kun muutamien asioinnin aikana auton sisällä oli jo -20. Lämmitys vie siis energiaa ja syö rangea. Puolet luvatusta rangesta olisi päässyt tuolla kelillä. Mielenkiintoista oli, jotta nopeus ei vaikuttanut rangeen kovin paljon. Mennessä ajoin rauhallisesti, muiden mukana. Tullessa reippaasti, hitaampia ohitellen. Kulutus oli melkein sama, johtuen siis lämmitykseen menevästä suhteellisen suuresta energiamäärästä.
@@Sahkoseikkailija teepäs sama jos työmatka on 120km ja motarilla ajamista niin saat lähteä muutama tunti aikaisemmin töihin kun joudut latamaan kesken matkan johon kuluu aikaa 40min. Sama toistuu paluu matkalla ja olet takaisin kotona vasta ilta hämärällä.
Niinpä, katsot koko ajan mitä pörssisähkö maksaa koska voi ladata, millainen keli on pitääkö esilämmittää, paljonko on virtaa missä voi ladata, kauanko siinä menee koska on perillä voiko siellä ladata, onko pakkasta tuleeko lunta ja asetuksia muuttaa päivityksiä ja Blaa Blaa kyllä elämässä pitää olla muutakin kuin vaivata päätään miten voin siirtyä paikasta toiseen 50 000€ koslalla. Entä sitten kun sillä on ajettu 300-400 000km miten silloin pääsee vanhoilla akuilla 30 pakkasessa. Mut eihän ne moiti vaikka mitä olis, kun on tullut hankittua.
@@nakke3 tiedoksi niin abc appi tässä lagaillut aika hemmetisti ja abc lataus toimii vain apin kautta ja kun appi ei toimikaan niin ei onnistu lataaminen.
Tietäisikö joku sähköautointoilija 1. Miten isomassaiset akustot on eristetty? 2. Miten auton alittava viima on huomioitu? 3. Saisiko lisäeristyksellä rangea lisää?
Aikalailla vastaavat kokemukset C40-ext.range:lla, varmaan tuo kolmasosan määritys on keskiarvo koko talven ajoille, kovemmissa pakkasissa hukkaa matkaan sitten enemmän. Kylmänä kun aamulla lähtee vajaalla akulla niin ei kovin kauas kannata yrittää, 100% akulla lämmitettynä toimii paremmin ja lataus on myös nopeampi kun akku on valmiiksi lämmin
Kylmä akku aiheuttaa alussa suuren kulutuksen, sisätilan lämppäri kuluttaa matkan aikana aina saman verran, samanlämpöistä ilmaahan se lämmittää. Akun lämmitys sitä vastoin loppuu lähes kokonaan kun akku on sopivan lämmin. Eli esilämmitystä tehdään pääasiassa akkun lämmitystä varten.
eihän ne oikein ole ja yleiset latauspaikatki toimii vähän miten sattuu. Aivan liian hätiköidysti tuli täyssähkikset. Kyllähän noilla kesällä pärjää, mutta talveen ne ei ole oikein tehty.
Norja öljyvaltiona ja kylmänä maana panostaa sen oloissa huonoimpaan tekniikkaan eli akkuihin koska se on poliittisesti sekaisin. Kaasuautot olisi sille sopivin. Hankki akkubusseja jotka on todettu pakkasissa toimimattomiksi Kanadassa.
Ei oo tehty eikä suunniteltu. Tänään 25 ja apuakku alkoi piiputtaa laitoin talliin latautuun. En vaan tiedä onko se niin fiksu että ymmärtää sen ladata, epäilen sitä vähän.
VW ID.3 Pro S 77kw pakkasta 20c GPS nopeus keskimäärin 80kmh kulutus 26,5kwh. Eco mode ja lämmöt sisällä 19c. Lataus 5% - 80% 56min ladattu yhteensä 55kwh. Täydellä akulla pääsee siis noin 280km. Kesällä kovemmilla nopeuksilla 430-460km. Rovaniemelle 2 latausta ja latausaikaa yhteensä matkalla 1h ja jää perillä vielä noin 30% ja matkaan lähdetty 100% akulla. Kyllä talvikulutus on pettymys, latausnopeus ihan ok. Ensimmäistä kertaa jouduin ajamaan alinopeutta elämäni aikana.
Ota se ecomode pois ihan ekana. Nimim kaksi talvea tuollaisella ajanut ja ikinä ei tuollaisia kulutuksia matka-ajossa ollut. 25.1 oli suurin kulutus matkaa tehdessä
itse omistanut 3v kohta sähköauton, ei ole ollut kertaakaan ongelmaa että laturit olisi täynnä, 50k ajettu, tosin lataan paljon kotona mutta pitkääkin matkaa ajetut, 3v aikana tullut latauspaikkoja aivan hulluna lisää ja kokoajan tulee lisää, ei ongelmaa kun vähän edes miettii mitä tekee.
En ymmärrä tuota kohkaamista sähköautoista. Tankkaan auton 2min ja toimintamatka 760km. On lämmintä eikä ole ollut yhtäkään ongelmaa koko aikana. Mistään en jää paitsi ellei niitä naurettavia diskovaloja lasketa mukaan. En tule sähköautoihin päin edes kusemaan. Naurettavaa pelleilyä. Takavalotakuut ja helevetin kalliita.
Täytyy kyllä sanoa että itselläni ei ole ollut mitään ongelmia oman sähköautoni kanssa. Riippuu paljon päivittäisestä ajonsuoritteesta sopiiko se sulle vai ei. Ajan itse työkseni kaikennäköistä huoltokeikkaa ja ajosuoritteet on 200-500km päivässä. 500km aika harvoin. Riittänyt tosi hyvin ja harvoin tarvii miettiä latausta. Toki muutamia kertoja joutunut menemään julkiselle laturille mutta ei sekään ole mikään vaiva ollut.
@@TrentSteel. voithan sä uskotella itsellesi noin ne teslalasit päässäsi, mutta kyllä nyt on ollut netti pullollaan ihmisten kokemuksia kun oli kovemmat pakkaset jne.
@@zimbacattius1171 Mitä uskottelemista siinä on jos kyse on täysin omasta kokemuksesta 18 kk ajalta? Ja kyllä nuo kovat pakkaset näkyi auton rangessa selvästi, mutta selvisi silti. Ymmärrän kyllä jos joku ajaa päivittäin tai vaikka kerran viikossa 500km matkan pakkasessa, mutta itsellä ei sellaista tilannetta ole ja jos on niin esilämmitän akun ennen latausta ja varaudun että matkassa kestää 30 min kauemmin kun kesällä. Onneksi on monia käyttövoimia eri tarpeille.
Ei kai sillä A/C-napin painelulla ole mitään väliä, jos on reilu pakkanen? Sehän vaan antaa luvan ilmastointikompuran käynnistymiselle ja ei sen pitäisi pakkasessa käynnistyä.
Häiritsee kyllä tuon "lupaus" sanan käyttö. WLTP ei ole mikään "lupaus". Ajotietokone ei "lupaa" yhtään mitään. Mitä nuo luvut on, on arvioita. Ajotietokone arvioi, että tuon matkan pääsee jos ajotietokoneen oletukset käy toteen. Ei se pysty näkemään tulevaisuuteen et päätätkin ajaa 120km/h vastatuuleen ja että pakkanen kiristyy 5 astetta matkan aikana.
WLTP ei tosiaan ole mikään lupaus vaan normikulutukseen verrattava vertailuluku. Ei kai polttisautoilijatkaan uskon myyjän mainoksissa kerrottuja kulutuslukemia?
Ainakin omassa ladattavassa Ford Kugassa oli ominaisuus jossa automattisesti meni sisäilman kierto päälle. Se aiheutti huurtumista. Se loppui, kun irrotettiin huollon toimesta, sisäilman kierron johto irti. Ilmeisesti joku ECO asetus näissä sähkövehkeissä.
Joku Lapin mies kun olis kertomassa, miten paljon range tipahtaa kun pakkasta on yli 30 tai lähempänä 40 astetta. Tosin Lapissa nyt ei ainakaan latausasemien varassa ajelevia montaa ole, sattuneesta syystä 🤔
2-2.5 kertainen kulutus kesään verrattuna, Rovaniemen korkeudella, päivittäisessä taajamaajossa. Taajamakyltin ulkopuolelle en lähe ilman petrooliautoa. :D
Ajat kuin polttomoottori autoa. 22,5 astetta auton sisällä, ei sinusta töpselimiestä saa vaikka niin haluaisit? Jos kotona sisällä on 22,5 astetta, istutko talvitakki päällä? Max. 19,5 astetta auton sisällä ja matka jatkuu paljon pidemmälle, kannattaa kokeilla ja lopettaa tuo valittaminen akun kestämättömyydestä. Akun lämpötilan pitäminen 0 yläpuolella talviajan, varmistaa sen talvikäytön.
19,5 on turhan viileä lämpötila minulle. Mutta kyllä minusta töpselimies on jo tullut. Toinen sähkäri menossa. Nykyisessä autossani (Kona) 18-tuumaiset talvipyörätkin lyhentävät toimintamatkaa (lisäävät kulutusta) jonkin verran.
@@Katriina.K Konassa on lämpöpumppu, vrt ilmalämpöpumppu kotona, ja se on kyllä tehokas. Pumpun etuna on myös se, että se tuottaa lämpöä energiatehokkaasti. En ole kokeillut miinus 32:ssa.
@@leosalmiranta6932 Sähköauton hyöty riippuu tosiaan jokaisen omasta tilanteesta, mutta tähän videoon liittyen. Tavallisilla 80 km/h talvinopeuksilla ja auton esilämmityksellä olisin saanut pidemmän toimintamatkan, ei lähellekään dieselin toimintamatkaa mutta kuitenkin. Pakkanen puree toki myös dieseliin. Kun ajetaan sen kummemmin pihistelemättä kovilla pakkasilla reilua moottoritienopeutta ja lämmitys hohkaa täysillä, niin voi olla, että 3,6 litraa sadalla ei silloin enää riitä. Mutta en halua pistää dieseliä ja sähköä vastakkain. Onhan siihen syynsä, että Kuusamon talvioloissa taksia ajava valitsee dieselkäyttöisen E-Mersun ja helsinkiläinen taksi ottaa täyssähköisen EQE:n. Tarpeen mukaan.
@@leosalmiranta6932 höpö höpö juttuja. 20 astetta pakkasta ja ajetaan vaikka neljä 5km ajoa jossa tunti taukoa välissä ja sitten ajetaan 100km moottoritietä ja kotsotaan sen nokivasaran kulutus ja lasketaan mukaan webaston kulutus nyös. Kahdella saa ainakin kertoa tuon sun ilmoittaman lukeman
Jep , vihreet halusi ydinvoiman pois ja sitten oli pakko turvautua ruskohiileen. Meilläkin tämä sähköntuotanto on ihan pulun nussimista. Tuulivoimaloiden hinnalla olisi saatu vähintään yksi uusi ydinvoimala. Ei tarvitsisi kytätä koko ajan mitä sähkö maksaa.
Kristillidemokraattien hallitus meni paniikkiin Fukushiman ydynvoimaonnettomuudesta ja ajoi kaikki vielä käynnissä olleet ydinvoimalat alas. @@joukokuisma9574
Tätä en kans tajua. Kyllähän entiset Volvon dieselit menivät helposti 40-60 litran/100km kulutuksella ekoilla kilsoilla jos auto oli täysin jääkalikka.
Ei motarinopeuksissa Kona mene kesälläkään kuin korkeintaan 400 km. Oma Tesla kulki Rukalta Ouluun -35 asteen pakkasessa boxi katolla mukavasti. Verrattuna kesään Tesla kulutti 40% enemmän
Motareiden kesänopeudet (120) ovat tosiaan myrkkyä aika lailla kaikille sähköautoille. Jos Kona menee motarinopeuksissa 400 km, niin se on jo paremmin kuin monella muulla. Tässä mun ”pakkastestissä” ajeltiin pitkä matkoja motarin talvinopeuksia. Videolla mainittu 800 kilometrin keskikulutuksen 28 kWh kulutus koostui muun muassa valtatieajosta Kerava Mäntyharju -väliltä.
Melkoista urheiluhenkeä tuo sähköautoilu vielä edellyttää. Rangeista ei mitään hajua mutta taksikyydeistä paras sähkökyyti ollut EQEllä, korealaiset ja Teslat olleet kyllä melkoisia rimpuloita kyydin puolesta.
Me ostettiin Kia EV6:en Biltemasta sisäkäyttöön tarkoitettu suojapeite - kestää myös ulkona. Mukavammat aamulähdöt talvella. th-cam.com/video/i_jNMwVmJ34/w-d-xo.html&ab_channel=JessePynn%C3%B6nen
Välillä hiukan ihmetyttää miksi autoilijat hyväksyvät rangen pienenemisen 40-50% jos on kylmä ja tai huono keli. Vai onko se alistumista, koska on tullut vekotin ostettua kalliilla hinnalla. Tähän kun vielä lisää sen, että jos akku ei ole esilämmitetty, saat latauksessa hengailla tunteja. Pikkasen turhan paljon pitää ottaa huomioon, kun kyse on vain kulkuneuvosta, jolla pitää päästä paikasta toiseen, eikä miettiä kelejä.
Vaikeeta on. Aina laskea ja miettiä ja katsoa missä voi ladata paljonko pääsee ja mikä keli ja ja ja työlästä ajoa, ei mitenkään rentoa matkantekoa ja joka kerran kun pysähtyy niin kaivaa se roikka ja töpseli seinään. En itse ainakaan osta sähköautoa niin kauan kun jakajalta saa menovettä.
Itse oon kovasti tykännyt. Kolmas sähköauto nyt alla. Viimeisen 6kk aikana ajettu 24000km. Viimekesänä tehtiin vaimon kanssa roudtrippi Norjaan. 3500km ajettiin sähköautolla 4 päivän reissulla. Lofooteilta tultiin keskiseen Suomeen alle googlemapsin arvion. Aina matkalla vasta päätettiin mihin tai mitä reittiä halutaan mennä. Nykyään jokapaikaan pääsee. Ellei nyt Venäjälle halua lähteä😅
Itellä eka ja vika sähköauto.Surkeita laitteita talvella,kun enemmän pakkasta.Alle puolet kesän rangesta
@@Sahkoseikkailija Kyllä minä Konasta olen tykännyt. 🙂 Nämä pakkasen puraisut tuntuvat kaikissa sähköautoissa, otin vain ”pakkastestiin” tämän oman Konan, kun se oli juuri hankittu ja pihassa odottamassa.
"hyväksyvät"? Varmaan tiesitkin että myös bensa/diesel -fossiileissa "range" pienenee näissä olosuhteissa?
Itse otan vähänkään pidemmillä matkoilla takin pois, ja ajan t-paitasillani, ihan jo mukavuuden takia.
Mut onneksi 2,5 litraisesta bensakoneesta riittää hukkalämpöä kabiinin lämmittämiseksi 🤗
Aivan samalla lailla teen minä sähköautolla
@@Middlehill74 sehän on jees. Lahesta Kemijärvelle, n.11tuntia. Eka pysähdys Oulussa aamupalalle.
@@TeroAijala niin? Miten noin lyhyeen matkaan saa 11h menemään?
Minä ajoin lappiin yhdellä tankkauksella dieseliä yli tuhat kilometriä .Pakkasta -20. Kymmenen vuotta vanha Vito.@@Middlehill74
Kiitos videosta ja tärkeästä aiheesta monelle uudelle sähköautoilijalle! Kyllähän tuo range hupenee silmissä näillä pakkasilla. Itse omistan Peugeot e-208:n. Motariajossa kulutus on ollut 22-28 kWh välillä 1-19 asteen pakkasella Espoo-Tampere välillä. Range on tällöin n.150-180 km. Kesällä pääsee n. 300 km max. 100 km/h alueella, motarilla 120 km/h meneekin vain noin 200 km. Auton WLTP range on 362 km. Ajotietokone lupailee jotain aivan mitä sattuu talvella, siihen ei voi luottaa oikeastaan missään vaiheessa. Ajelen NORMAL ajoasetuksella ja manuaali AC 22 asteen lämpötilansäädöllä. Suurimmat ongelmat kyseisellä autolla pks-Tampere välillä on se, että talvella auto on pakko ladata matkan varrella. Talvella lataus on usein hitaampaa kuin kesällä. Kesällä 80-90 kW maksimi, talvella tuurilla voi tulla 80 kW, jos sopiva keli. Yleensä talvella kuitenkin 50-60 kW maksimit. Lisäksi latausruuhkia on huomattavan usein pks-Tampere välillä.
Olin teslan kyydissä jokin aika sitten vajaa 200km. Pakkasta oli muutama aste ja lumituisku. Yllättävän paljon vaikutti toimintamatkaan. 192km vei akusta yli 70% vaikka viimeiset kolkyt kilsaa ajeltiin kuuttakymppiä akkua säästäen. Taksi kun oli kysymyksessä, niin hepun piti päästä vielä laturille. Kuski sanoi että kova pakkanen tai lumituisku keli pudottaa toimintamatkan alle puoleen. Että eipä taida merkeillä eroa olla. Se vaan pitää hyväksyä tuo asia jos sähköautoa aikoo.
Kyllä sen rangen tippuminen on hyväksyttävä tai tehtaan pitäis ilmoittaa mitä se on miinus 30 astees. Vaik kyllä se koiravaljakko on oikee valinta pakkaseen ja autot murskaimeen.
Puoleen ei kyllä putoa muuta, kuin pätkäajossa hankalassa kelissä ja jatkuvasti auton viilentymisen ja esilämmityksen kautta. Muuten Teslassa sellainen 25-30% normiajossa, tuotakin vähemmän jos pitkää siivua.
@@jukkasundberg pätkäajo on huonoo polttiksenkin akulle.
@@TheHippi77 varsinkin jos webastoa huudattaa.
Eikö näillä sähköautoilijoilla tule enemmän ressiä kun koko ajan täytyy miettiä mitä tekee ja mihin asti pääsee ..kun tankkaa mersun tankin täyteen niin ihan varmasti tiedän minne asti pääsen ..ei tarvii miettiä ja takin voi heittää pois päältä ..
Aluksi voi tulla, mutta sitten oppii tavoille. Juuri tuli ajettua 150km, pakkasta -34-30. Palella ei tarvinnut. Asioinneilla olisi voinut ladata, mutta tarvetta ei ollut. Virtaa toki meni paljon auton esilämmitykseen, kun muutamien asioinnin aikana auton sisällä oli jo -20. Lämmitys vie siis energiaa ja syö rangea. Puolet luvatusta rangesta olisi päässyt tuolla kelillä. Mielenkiintoista oli, jotta nopeus ei vaikuttanut rangeen kovin paljon. Mennessä ajoin rauhallisesti, muiden mukana. Tullessa reippaasti, hitaampia ohitellen. Kulutus oli melkein sama, johtuen siis lämmitykseen menevästä suhteellisen suuresta energiamäärästä.
@@Sahkoseikkailija teepäs sama jos työmatka on 120km ja motarilla ajamista niin saat lähteä muutama tunti aikaisemmin töihin kun joudut latamaan kesken matkan johon kuluu aikaa 40min. Sama toistuu paluu matkalla ja olet takaisin kotona vasta ilta hämärällä.
Niinpä, katsot koko ajan mitä pörssisähkö maksaa koska voi ladata, millainen keli on pitääkö esilämmittää, paljonko on virtaa missä voi ladata, kauanko siinä menee koska on perillä voiko siellä ladata, onko pakkasta tuleeko lunta ja asetuksia muuttaa päivityksiä ja Blaa Blaa kyllä elämässä pitää olla muutakin kuin vaivata päätään miten voin siirtyä paikasta toiseen 50 000€ koslalla. Entä sitten kun sillä on ajettu 300-400 000km miten silloin pääsee vanhoilla akuilla 30 pakkasessa. Mut eihän ne moiti vaikka mitä olis, kun on tullut hankittua.
@@nakke3 En menis kehumaan jos Turku Helsinki välillä joutuu latailemaan ja viheltelemään 20 min ja kyse kohtuu uudesta ja kalliista autosta.
@@nakke3 tiedoksi niin abc appi tässä lagaillut aika hemmetisti ja abc lataus toimii vain apin kautta ja kun appi ei toimikaan niin ei onnistu lataaminen.
Tietäisikö joku sähköautointoilija
1. Miten isomassaiset akustot on eristetty?
2. Miten auton alittava viima on huomioitu?
3. Saisiko lisäeristyksellä rangea lisää?
Aikalailla vastaavat kokemukset C40-ext.range:lla, varmaan tuo kolmasosan määritys on keskiarvo koko talven ajoille, kovemmissa pakkasissa hukkaa matkaan sitten enemmän. Kylmänä kun aamulla lähtee vajaalla akulla niin ei kovin kauas kannata yrittää, 100% akulla lämmitettynä toimii paremmin ja lataus on myös nopeampi kun akku on valmiiksi lämmin
Kylmä akku aiheuttaa alussa suuren kulutuksen, sisätilan lämppäri kuluttaa matkan aikana aina saman verran, samanlämpöistä ilmaahan se lämmittää. Akun lämmitys sitä vastoin loppuu lähes kokonaan kun akku on sopivan lämmin. Eli esilämmitystä tehdään pääasiassa akkun lämmitystä varten.
Tuskin lämpöpumppu noin kylmällä tuottaa lämpöä vaan pelkästään vastuksilla lämmitetään...?
Ei ole sähköautoa tehty pakkaseen. On se käytännöllinen esim. aina lämpöisessä californiassa.
eihän ne oikein ole ja yleiset latauspaikatki toimii vähän miten sattuu. Aivan liian hätiköidysti tuli täyssähkikset. Kyllähän noilla kesällä pärjää, mutta talveen ne ei ole oikein tehty.
Norja öljyvaltiona ja kylmänä maana panostaa sen oloissa huonoimpaan tekniikkaan eli akkuihin koska se on poliittisesti sekaisin. Kaasuautot olisi sille sopivin. Hankki akkubusseja jotka on todettu pakkasissa toimimattomiksi Kanadassa.
Ei oo tehty eikä suunniteltu. Tänään 25 ja apuakku alkoi piiputtaa laitoin talliin latautuun. En vaan tiedä onko se niin fiksu että ymmärtää sen ladata, epäilen sitä vähän.
Sille akulle pitäs olla lämmitin. Kylmänä se ei ota virtaa.
Sähköauto lähtee pakkasesta riippumatta kyllä aina käyntiin kun moottorit eivät vaadi esilämmitystä. Hintana tosin pienempi kantama.
VW ID.3 Pro S 77kw pakkasta 20c GPS nopeus keskimäärin 80kmh kulutus 26,5kwh. Eco mode ja lämmöt sisällä 19c. Lataus 5% - 80% 56min ladattu yhteensä 55kwh. Täydellä akulla pääsee siis noin 280km. Kesällä kovemmilla nopeuksilla 430-460km. Rovaniemelle 2 latausta ja latausaikaa yhteensä matkalla 1h ja jää perillä vielä noin 30% ja matkaan lähdetty 100% akulla. Kyllä talvikulutus on pettymys, latausnopeus ihan ok. Ensimmäistä kertaa jouduin ajamaan alinopeutta elämäni aikana.
Ota se ecomode pois ihan ekana. Nimim kaksi talvea tuollaisella ajanut ja ikinä ei tuollaisia kulutuksia matka-ajossa ollut. 25.1 oli suurin kulutus matkaa tehdessä
Kohta saa nyrkkeilysalille kausikortin ku ostaa aähköauton?? Pärjää Jouluruuhkassa latauspaikoilla😂😂
itse omistanut 3v kohta sähköauton, ei ole ollut kertaakaan ongelmaa että laturit olisi täynnä, 50k ajettu, tosin lataan paljon kotona mutta pitkääkin matkaa ajetut, 3v aikana tullut latauspaikkoja aivan hulluna lisää ja kokoajan tulee lisää, ei ongelmaa kun vähän edes miettii mitä tekee.
Hyvää ja selkeää infoa, kiitos.
En ymmärrä tuota kohkaamista sähköautoista. Tankkaan auton 2min ja toimintamatka 760km. On lämmintä eikä ole ollut yhtäkään ongelmaa koko aikana. Mistään en jää paitsi ellei niitä naurettavia diskovaloja lasketa mukaan. En tule sähköautoihin päin edes kusemaan. Naurettavaa pelleilyä. Takavalotakuut ja helevetin kalliita.
Jengi vielä maksaa sähkiksistä 35-100 tuhatta ja sit talvella niiden kanssa on tuskaa.
Täytyy kyllä sanoa että itselläni ei ole ollut mitään ongelmia oman sähköautoni kanssa. Riippuu paljon päivittäisestä ajonsuoritteesta sopiiko se sulle vai ei. Ajan itse työkseni kaikennäköistä huoltokeikkaa ja ajosuoritteet on 200-500km päivässä. 500km aika harvoin. Riittänyt tosi hyvin ja harvoin tarvii miettiä latausta. Toki muutamia kertoja joutunut menemään julkiselle laturille mutta ei sekään ole mikään vaiva ollut.
@@TrentSteel. voithan sä uskotella itsellesi noin ne teslalasit päässäsi, mutta kyllä nyt on ollut netti pullollaan ihmisten kokemuksia kun oli kovemmat pakkaset jne.
@@zimbacattius1171 Mitä uskottelemista siinä on jos kyse on täysin omasta kokemuksesta 18 kk ajalta? Ja kyllä nuo kovat pakkaset näkyi auton rangessa selvästi, mutta selvisi silti. Ymmärrän kyllä jos joku ajaa päivittäin tai vaikka kerran viikossa 500km matkan pakkasessa, mutta itsellä ei sellaista tilannetta ole ja jos on niin esilämmitän akun ennen latausta ja varaudun että matkassa kestää 30 min kauemmin kun kesällä. Onneksi on monia käyttövoimia eri tarpeille.
Ei kai sillä A/C-napin painelulla ole mitään väliä, jos on reilu pakkanen? Sehän vaan antaa luvan ilmastointikompuran käynnistymiselle ja ei sen pitäisi pakkasessa käynnistyä.
Sama kompura on myös ilmalämpöpumppu.
Häiritsee kyllä tuon "lupaus" sanan käyttö. WLTP ei ole mikään "lupaus". Ajotietokone ei "lupaa" yhtään mitään. Mitä nuo luvut on, on arvioita. Ajotietokone arvioi, että tuon matkan pääsee jos ajotietokoneen oletukset käy toteen. Ei se pysty näkemään tulevaisuuteen et päätätkin ajaa 120km/h vastatuuleen ja että pakkanen kiristyy 5 astetta matkan aikana.
Taisin käyttää ainakin teksteissä sanaa ennuste, mutta ymmärrän pointtisi.
WLTP ei tosiaan ole mikään lupaus vaan normikulutukseen verrattava vertailuluku. Ei kai polttisautoilijatkaan uskon myyjän mainoksissa kerrottuja kulutuslukemia?
Ainakin omassa ladattavassa Ford Kugassa oli ominaisuus jossa automattisesti meni sisäilman kierto päälle. Se aiheutti huurtumista. Se loppui, kun irrotettiin huollon toimesta, sisäilman kierron johto irti. Ilmeisesti joku ECO asetus näissä sähkövehkeissä.
mediassa ja varsinkin valtamediassa annetaan ymmärtää että ei tipu talvella kun 75 prosenttiin range
Joku Lapin mies kun olis kertomassa, miten paljon range tipahtaa kun pakkasta on yli 30 tai lähempänä 40 astetta. Tosin Lapissa nyt ei ainakaan latausasemien varassa ajelevia montaa ole, sattuneesta syystä 🤔
2-2.5 kertainen kulutus kesään verrattuna, Rovaniemen korkeudella, päivittäisessä taajamaajossa. Taajamakyltin ulkopuolelle en lähe ilman petrooliautoa. :D
Mulla Volvo C 40 ja ulkona -20 niin täydellä akulla range 260 km. WLTP on 440 km.
Ajat kuin polttomoottori autoa. 22,5 astetta auton sisällä, ei sinusta töpselimiestä saa vaikka niin haluaisit? Jos kotona sisällä on 22,5 astetta, istutko talvitakki päällä? Max. 19,5 astetta auton sisällä ja matka jatkuu paljon pidemmälle, kannattaa kokeilla ja lopettaa tuo valittaminen akun kestämättömyydestä. Akun lämpötilan pitäminen 0 yläpuolella talviajan, varmistaa sen talvikäytön.
19,5 on turhan viileä lämpötila minulle. Mutta kyllä minusta töpselimies on jo tullut. Toinen sähkäri menossa. Nykyisessä autossani (Kona) 18-tuumaiset talvipyörätkin lyhentävät toimintamatkaa (lisäävät kulutusta) jonkin verran.
Eipä autoja yleensäkään suunnitella tänne havumetsien maahan, ollaan niin pieni markkina täällä ettei ketään kiinnosta
Ja yli puolet katos jo pikku pakkasella .mitenkähän paljon katoaa -30 -40 pakkasilla :D mitä esim täälä pohjosessa nyt on jo jonkin aikaa ollu
Kyllähän sähköautoissa lämpöä riittää, toimintamatka voi stressata, jos sen siltä kantilta ottaa.
@@Katriina.K Konassa on lämpöpumppu, vrt ilmalämpöpumppu kotona, ja se on kyllä tehokas. Pumpun etuna on myös se, että se tuottaa lämpöä energiatehokkaasti. En ole kokeillut miinus 32:ssa.
Minulla on e 220 d kulutus 3,6 100 sella,se niistä sähköautoista.
@@leosalmiranta6932 Sähköauton hyöty riippuu tosiaan jokaisen omasta tilanteesta, mutta tähän videoon liittyen. Tavallisilla 80 km/h talvinopeuksilla ja auton esilämmityksellä olisin saanut pidemmän toimintamatkan, ei lähellekään dieselin toimintamatkaa mutta kuitenkin. Pakkanen puree toki myös dieseliin. Kun ajetaan sen kummemmin pihistelemättä kovilla pakkasilla reilua moottoritienopeutta ja lämmitys hohkaa täysillä, niin voi olla, että 3,6 litraa sadalla ei silloin enää riitä. Mutta en halua pistää dieseliä ja sähköä vastakkain. Onhan siihen syynsä, että Kuusamon talvioloissa taksia ajava valitsee dieselkäyttöisen E-Mersun ja helsinkiläinen taksi ottaa täyssähköisen EQE:n. Tarpeen mukaan.
@@leosalmiranta6932 höpö höpö juttuja. 20 astetta pakkasta ja ajetaan vaikka neljä 5km ajoa jossa tunti taukoa välissä ja sitten ajetaan 100km moottoritietä ja kotsotaan sen nokivasaran kulutus ja lasketaan mukaan webaston kulutus nyös. Kahdella saa ainakin kertoa tuon sun ilmoittaman lukeman
Hölynpölyä, paitsi jos ajaa motarillakin kuuttakymppiä.@@leosalmiranta6932
Mites käy sen ILP:n kun pakkasta on -35? Mulla mersussa ei esilämmitys toiminut kun pakkasta oli -31
Ihan hyvä kysymys. En ole kokeillut itse.
En näe mitään järkeä noissa ei-esilämmitystä liikkeelle. Akku lämpenee hieman jo siinä esilämmityksessä.
Saksassa sähköautot kulkee ruskohiilellä. Kuinkahan monta ripakopallista ruskohiiltä menee sadalla kilometrillä?
Jep , vihreet halusi ydinvoiman pois ja sitten oli pakko turvautua ruskohiileen. Meilläkin tämä sähköntuotanto on ihan pulun nussimista. Tuulivoimaloiden hinnalla olisi saatu vähintään yksi uusi ydinvoimala. Ei tarvitsisi kytätä koko ajan mitä sähkö maksaa.
Kristillidemokraattien hallitus meni paniikkiin Fukushiman ydynvoimaonnettomuudesta ja ajoi kaikki vielä käynnissä olleet ydinvoimalat alas. @@joukokuisma9574
Miksi helvetissä lähdetään ilman esilämmitystä. Eihän niin tehdä edes polttomoottoriautolla
Tätä en kans tajua. Kyllähän entiset Volvon dieselit menivät helposti 40-60 litran/100km kulutuksella ekoilla kilsoilla jos auto oli täysin jääkalikka.
Ei motarinopeuksissa Kona mene kesälläkään kuin korkeintaan 400 km. Oma Tesla kulki Rukalta Ouluun -35 asteen pakkasessa boxi katolla mukavasti. Verrattuna kesään Tesla kulutti 40% enemmän
Motareiden kesänopeudet (120) ovat tosiaan myrkkyä aika lailla kaikille sähköautoille. Jos Kona menee motarinopeuksissa 400 km, niin se on jo paremmin kuin monella muulla. Tässä mun ”pakkastestissä” ajeltiin pitkä matkoja motarin talvinopeuksia. Videolla mainittu 800 kilometrin keskikulutuksen 28 kWh kulutus koostui muun muassa valtatieajosta Kerava Mäntyharju -väliltä.
Siellähän on ollu lämpöset kelit. -32,5 oli täällä. Nyt enää -6,6.
Melkoista urheiluhenkeä tuo sähköautoilu vielä edellyttää. Rangeista ei mitään hajua mutta taksikyydeistä paras sähkökyyti ollut EQEllä, korealaiset ja Teslat olleet kyllä melkoisia rimpuloita kyydin puolesta.
Viekö se lämmitys -20 C puolet akun latauksesta? vaa ei kai akun lataus voi noin vain hävitä. Jos Webaston asentaisi.
Me ostettiin Kia EV6:en Biltemasta sisäkäyttöön tarkoitettu suojapeite - kestää myös ulkona. Mukavammat aamulähdöt talvella. th-cam.com/video/i_jNMwVmJ34/w-d-xo.html&ab_channel=JessePynn%C3%B6nen
Sähköautoihin vois alkaa asenteleen kiina webastoja, niin pysyy hytti lämpösenä😂
Rahalla saa ja rahalla pääsee 😊
Taksi kyytihän se varmin on sähköauton omistajallekkin heikossa on sähköautojen pakkaskestävyys hybridi kuitenkin toimii jollain lailla
Huvittaa nämä sähkö tubettajat.
No viiduako sitte täälä tehet
@@ristonaatsaari6397 pitäähän sitä hauskaa olla.
Eipä tuolla taida tehdä mitään auton hinnasta kun puhutaan. Paska mikä paska.