Yield in Almond Trees

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ต.ค. 2024
  • What should be understood from the yield in almond farming?
    What does self-compatibility mean?
    Do almond trees tend to alternate fruit bearing?

ความคิดเห็น • 55

  • @ahmetalpertas8375
    @ahmetalpertas8375 3 ปีที่แล้ว +4

    Nakadar güzel bir kanal.. ne güzel bir anlatım.. MAŞALLAH🧿🧿🧿 Emeğinin hayrını gör kardeşim... Bilginden bende bayağı birşey kapacam gibi..

  • @mehmetekin6623
    @mehmetekin6623 3 ปีที่แล้ว +3

    sektör adına başlangıç dersi niteliğinde paylaşımlar. tebrikler!

  • @bigtarim
    @bigtarim 3 ปีที่แล้ว +3

    Emeğinize sağlık. Çok güzel bir paylaşım. Sektörde emek harcayan birisi olarak, özellikle teşekkürlerimi iletiyorum.

  • @hy217217
    @hy217217 9 หลายเดือนก่อน

    merhaba 2 yıl önce çok güzel videolar yapmışsın bu videoları yaparken hazırlandığın emek verdiğin anlaşılıyor. 2 yıl önceki motivasyonunla senden tecrübe ve izlenim videosu bekliyoruz. şimdiden başarılar dilerim.

  • @efekaanulu904
    @efekaanulu904 3 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba. Bilimsel temelli içeriklerde çok eksiğimiz var. Elinize, emeğinize sağlık. Başarılar.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว

      Teşekkürler eksik olmayın

  • @zigorzcnn5079
    @zigorzcnn5079 ปีที่แล้ว +2

    Üstad değerli bilgileriniz için öncelikle teşekkürler. Doğu bölgesin de bir ilk yaşatıp Hakkari - Yüksekova da 250 dönümlük arazimizin 100 dönümü için badem ekimi düşünüyoruz. Arsamız düz ova da ve sulak (sulanması kolay) bir arazi. Daha öncelerde buğday ve yonca ekimi yapılan araziler. Fakat iklim olarak kış ayları soğuk ve karlı geçmektedir. Hava sıcaklıkları nisan ve kimi zaman nisan sonu itibari ile artmaktadır. Hangi cins badem önerirsiniz?

  • @sedatuz9680
    @sedatuz9680 2 ปีที่แล้ว

    Sulaması yapılan iyi beslenmiş bir ferragnes ferradual cinsi anacı garnem olmayan bir ağaç ortalama çevresel etkenlerin de normal olduğu zamanda ortalama kaç kg kuru kabuklu mahsul verir

  • @ahmetduman3643
    @ahmetduman3643 3 ปีที่แล้ว

    Susuz badem tabi ki verimsiz olur ama su olmayan yerde baska alternative yok.Badem agaci yillik 200 mm yagis alan her yerde yetisir en kötü ihtimal hic bakim yapilmasa 30 kg/dekar ic badem hasat edilir hatta toprakta organik madde oranini leonardit ve hümik asitle bir sekilde yüksek tutarsak 50-70 kg ic badem hasat edilir.Sulama masrafi olmadigi icin yine güzel,diger kuru tarim ürünlerine göre getirisi iyi sayilir.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +2

      Evet haklısınız, benim mesajım sulama imkanı varken, zaten susuz bile oluyor diyerek kısıtlı sulama yaparak yüksek verim bekleyenlere. Kağıt üzerinde hedef gösterilen değerlere ancak ve ancak düzenli sulama ve doğru bitki beslemeyle ulaşılabilir.

  • @sedatuz9680
    @sedatuz9680 2 ปีที่แล้ว

    Sa üstat merak ettiğim bı soruya cevap verir.misiniz

  • @mahmutakkoyun1288
    @mahmutakkoyun1288 2 ปีที่แล้ว

    Merhabalar, 1200 rakım yer Denizli burdur sınırı ilkbahar Don riski var su sıkıntım yok. eski bag i kaldırdık ceviz diktim 3 yıl oldu cevizi buyutemedik.bademe döneceğim Hangi cins badem önerirsiniz

  • @194mak
    @194mak 2 ปีที่แล้ว

    Süpersin felaket bilgi birikimi ve aktarımı tebrikler
    Sorum çok kaliteli verimli kıyamyacağımız bir badem cinsini aşı ile çoğaltmak istersek anaç olarak ne kullanmalıyız yani cinsi kaybetmek istemiyoruz uzun ömürlü hastalıklara dayanıklı olması için ,yer çanakkale bayramiç saygılar :

    • @mehmetaksoy9177
      @mehmetaksoy9177 ปีที่แล้ว

      O bademin cinsi nedir acaba nisandaki donlara yakalanıyor mu geç çiçek açan BADEM midir sayın abim saygılar.

  • @mehmetaksoy9177
    @mehmetaksoy9177 ปีที่แล้ว

    Hocam benim bölgemde don riski var geç çiçek açan BADEM çeşitlerinden hangisini önerir siniz? Kendine verimli olanlardan.

  • @bayramtetik6287
    @bayramtetik6287 3 ปีที่แล้ว +1

    Ustam anaç tercihinin verimlilikte etkisi önemsiz mi, bunu böyle mi anlamalıyız? Sulamanın yapılması ve uygun budamanın verimlilikte etkisi yüzde olarak kaç olarak karşımıza çıkmaktadır? Badem piyasasına yön veren ABD üniversitelerinde verimlilik konusunda yapılan akademik çalışmaların sonucunu da paylaşır mısınız? Aralık ve mesafeler, bakım ve beslemenin verimlilik üzerine etkilerinden de bahsetmek mümkün sanki. ABD'de üniversiteler ve Avrupa IRTA ve INRA gibi enstitülerin badem anaç, çeşit ve verimlilik üzerindeki akademik çalışmalarının yanında ülkemizde benzer kuruluşların tam olarak badem konusundaki yayın ve yayımları eksik olduğundan, üretici adaylarını yeterince doğru bilgilerle doyurmadığından, fidancilar ile gübrecilerin piyasadaki aktörleri isteklerini doğrultusuna çekme gayretleri yüzünden, üreticilerin doğru istikamete yönlendirilmesindeki bu eksiklikler şahsınız gibileri bu boşluğu doldurmaya ve üreticileri de gayretlendirmeye çalışması, üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +3

      Anacın verime elbette etkisi var ama en temel unsurlar arasında değil. Sulamanın yapılmasının etkisini numerik olarak ifade etmek çok zor, çok fazla değişken var. ABD üniversitelerinin araştırmaları bizi yanıltabilir, oradaki bahçe büyüklükleri, iklim ve toprak yapısı bizim gerçeklerimizle uyuşmuyor. Maalesef sektörde çok fazla aktör var ve bu da bilgi kirliliğini beraberinde getiriyor.

  • @miharbi846
    @miharbi846 3 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba, bilgilendirme yayınlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Sizin de önceki yayınlarda belirttiğiniz gibi benim de uzun yıllardır hayalimde olan bahçe kurmaktı, Kısmet olursa bu yıl şubat ayında ortak olduğum tarlaya (Adana Karaisalı, 45 dönüm) GF677 anaçlı Lauren cinsi badem dikeceğim. Tarla güneye meyilli, geneli taşlı ve engebeli, Dikimde neler yapmalıyım ve dikim aralığı ne olmalı. Uzun vade de ağaç yaprak iz düşümü kaç cm olur yardımcı olursanız sevinirim.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +3

      Bahçeniz hayırlı bereketli olsun. Bahçedeki faaliyetlerinizi traktörle ve hasatı traktöre bağlanabilen makinelerle gerçekleştirecekseniz bence sıra aralarının 6 metre olmasında fayda var. Bahçe rakımını bilemiyorum ancak genel olarak Adana bölgesinde vejetatif sürenin çok uzun olacağı varsayımıyla, şayet düzenli sulama ve bitki besleme yapacaksanız aynı sıradaki ağaçların aralarında 5 metre mesafe bırakılabileceği kanaatindeyim. Benim bahçem 6x4 metre aralıklarla dikildi. Karar sizin. Toprak ve su analizlerini ihmal etmeyin, engebeli arazilerle ilgili maalesef çok tecrübem yok.

  • @mahmetalobayram1546
    @mahmetalobayram1546 ปีที่แล้ว

    Hocammmmmmm kralllssssınnnnn

  • @belgeselx6228
    @belgeselx6228 3 ปีที่แล้ว

    Hocam bolluk zamanı diyorsunuzda Türkiye yüzde 80 ihrac etmiyor mu bademi. Bütün ağaçlar full verimde bile olsa Türkiye ihtiyacını karşılamaz. Bence en fazla fiyat etkilenir bu durumdan.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +1

      % 80 ithalat söylemi 4-5 yıldır var. Çok fazla bahçe tesis edildi ve edilmeye devam ediyor. Pek çok bahçe tam verime yatmadı. Uzun vadede tüm bahçelerden meyve alındığında meyve kalitesi ön plana çıkabilir.

    • @belgeseltadinda6635
      @belgeseltadinda6635 3 ปีที่แล้ว

      kayıtlı ağaç kadar kayıtsız ağaç var çiftçinin 5 dönüm tarlası var 10 dönümden hazineden yer açıyor , bence bu hazine arazisine dikilen kaçak badem ağaçları piyasa fiyatını bozan en önemli etkenlerden... yurt dışından ihtiyaçtan fazla mal gelmesi piyasayı düşürüyoru.

  • @husnuuysal3375
    @husnuuysal3375 2 ปีที่แล้ว

    Ben sizinle gorüşmek istiyorum tel verirmisin

  • @sedatfarukdonmez8422
    @sedatfarukdonmez8422 3 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba ben de yeni bir badem bahçesi kuracağım önceden bağ vardı eski bağlardan artıķ yaşlandı engebeli bir arazi yaklaşık 13,000 metrekare rakım 1200 civarında ne çeşit önerirsiniz

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว

      Rakım tek başına yeterli veri sağlamaz, hangi bölgede bahçeniz? Anaç seçimine dikkat edin. Eski bir bahçeye yeniden dikim yapacağınızdan her anacı kullanamayabilirsiniz.

    • @sedatfarukdonmez8422
      @sedatfarukdonmez8422 3 ปีที่แล้ว

      @@AlmondFarming karamanda merkeze bağlı pınarbaşı köyünde hemen alt kısmında yeni gölet kuruldu

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว

      @@sedatfarukdonmez8422 don riski varsa ben makako tercih ederdim

  • @erayg.2470
    @erayg.2470 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba. Sulama olarak 1 ağacın yıllık su ihtiyacı nedir? Tabi ki toprak yapısına göre değişir ama genel olarak sulama ne zaman başlanmalı, ne sıklıkla sulanmalı, ne kadar su verilmeli ve sulama ne zaman kesilmelidir. Şimdiden teşekkürler

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +1

      Bitki besleme konusunda uzman değilim. Sizi yanıltmak istemem. Sadece kendi uygulamamızı söyleyebilirim ki, ikinci yılında ağaçlara haftada 40-60 litre su verdik.

  • @huseyinkastamonulu9423
    @huseyinkastamonulu9423 3 ปีที่แล้ว

    Merhabalar ben badem yetiştirmek istiyorum bizim köyün rakım 1000 hangi cins badem dikmem gerekir bilgi verirseniz memnun olurum

  • @muratkaraca8304
    @muratkaraca8304 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba bir dönümden ortama kac kilo kabuklu badem alınıyor. Tam verime yatmış bir ağacın ortalaması nedir. Bu konuda turkiyede net cevaplar yok gibi

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว

      Bu hesabı dekara göre yapmak daha uygun olur. Dekara 250 kg iç iyi bir bakım ve beslemeyle ulaşılabilir bir hedef.

  • @saragoza6270
    @saragoza6270 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba uygun su toprak ve hava koşullarının olduğuna inandığım arazimde büyük traktör
    sokmayacagim düşüncesi ile 5x2.5 aralıklarla garnem üstüne tek çeşit bertina düşünüyorum. Bertina tercih etme nedenim 70%kendine verimli olarak biliyorum meyveyi gövdede vermesi ve ağaç boyunun biraz yari bodur olması ve iç badem olarak kırıp satma düşüncem. Hata yapıyor olabilir miyim acaba ? Yada beni ne gibi zorluklar bekliyor.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +1

      Bertina kendine verimli değil, yanlara doğru geliştiğinden sık dikime de çok uygun bir çeşit değil. Tavsiye etmiyorum.

  • @LOzanFidan
    @LOzanFidan 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba hocam bir kanaldan röportajınızdan sizi keşvettim ordan sizin sosyal medya hesabınız varmı bakarken yorumlardan kanalanız olduğunu farkettim kanalınızı daha tam incelemedim biraz da sabırsızlıkla sormak istiyorum diyarbakır bölgesinde arazilerimiz var rakım 800 civarı bir arazimizin hemen yanında bir köylümüz badem dikmiş ordan bende bu konuya ilgi duydum 4. yılda nonpareil bademden bu yıl kabuklu 1 kilo verim almış açıkçası arazilerimiz 100 metre aralıklı ve bana da önerdi siz ne dersiniz sadece bu bilgileri baz alarak

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว

      Nonpareil ürün kalitesi oldukça yüksek bir çeşit, iç oranı yüksek. El bademi olması nedeniyle pazarda çok tercih ediliyor. Ancak ince kabuğu nedeniyle kuşlarla mücadele etmeniz gerekebilir. Verimliliği çok yüksek değil ve bildiğim kadarıyla ağacı biraz hassas. Dikecekseniz tozlayıcıyla birlikte dikin derim.

    • @LOzanFidan
      @LOzanFidan 3 ปีที่แล้ว

      @@AlmondFarming hocam verimliliği yüksek değil derken tam olaran neyi kastediyorsunuz?

  • @urfal8443
    @urfal8443 3 ปีที่แล้ว

    merhaba. Ben bir hafta sonra badem fidanı dikmeyi düşünüyorum. Yer Şanlıurfa rakım 537 toprak cinsi killi - tınlı bir yapıya sahiptir. organik maddeci zengin kırmızı - kahverengi toprak grubundan olup derin profilli bir yapıdadır. Ayrıca sulu arazi. Hangi tür badem fidanı önerirsiniz acaba. Son olarak ben 4x5 aralıklı dikmeyi düşünüyorum, nasıl olur. Şimdiden teşekkür ederim.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +1

      Yazıklarınıza göre Garnem anacı size uygun görünüyor. Çeşit olarak düzenli sulama yapacaksanız kendine verimli çeşitleri tercih edebilirsiniz. Ancak, hangi çeşidi seçerseniz seçin, dikim öncesi muhakkak numunesini görün, tadın ve piyasasını araştırın. Ben 6x4 metre aralıklarla diktim. Bahçeniz büyükse ve traktörle faaliyetlerinizi yürütecekseniz sıra aralarını çok yakın tutmamak faydalı olur. Garnem anacıyla düzenli sulama yaparsanız, Urfa gibi sıcak bir bölgede ağaçlarınız hızlı büyür.

    • @urfal8443
      @urfal8443 3 ปีที่แล้ว

      @@AlmondFarming hocam öncelikle bu değerli bilgilerin için çok teşekkür ederim. Garnem anacı dediğiniz bu çeşidi nereden temin edebilirim. Ayrıca başka bir yerden bana Ferragnes Ferraduel diksen olur dediler. Açıkçası şimdi kafam karıştı. Benim arazi 11 dönüm. Ben hata yapmak istemiyorum sonuçta bir bahçe kuruyorum. En yararlı ve doğru yöntemle kurmak istiyorum.

    • @urfal8443
      @urfal8443 3 ปีที่แล้ว

      @@AlmondFarming peki 4x5 aralıklarla diksem ve ilk üç dört yıl budama yaparken ağaçları yukarı kaldırsam küçük bahçe traktörü ile işlemlerini yapmakta sıkıntı çekermiyim

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +1

      @@urfal8443 hasadı nasıl yapmayı planlıyorsunuz? Traktöre takılan makinelerle yapacaksanız araları geniş tutmak daha iyi olur. El makineleriyle yapılacaksa 5 metre de yeterli olur bence.

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว

      @@urfal8443 garnem anacını pek çok fidancı da bulabilirsiniz. Çeşit seçimi bir tercih meselesi. Bu konuda her yönüyle kusursuz bir çeşit yok. Ferragnes ve ferraduel ülkemiz piyasasında kabul görmüş çeşitler. Meyveleri iri. Çiçeklenme döneminde bahçeye düzenli aralıklarla arı kovanı yerleştirerek tozlaşmayı arttırırsınız. Esasında videoda konu detaylı irdelenmiş. Şayet don riski yoksa, Ferragnes dikmiş kişilere "yanlış bir tercih yapmışsınız" diyemem.

  • @nurettinusanmaz6412
    @nurettinusanmaz6412 3 ปีที่แล้ว

    sa arkadas makoko mu tuano tuono mu tavsiye edersiniz

    • @AlmondFarming
      @AlmondFarming  3 ปีที่แล้ว +1

      Tuono tavsiye etmiyorum, Makako, Marinada, Vairo, Soleta gibi çeşitlere bakmanızı tavsiye ederim.

    • @nurettinusanmaz6412
      @nurettinusanmaz6412 3 ปีที่แล้ว

      tesekkur ederim iyi akşamlar