Sympathicus en Parasympathicus: De Basis

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ต.ค. 2020
  • De sympathicus en de parasympathicus zijn twee losstaande onderdelen van ons autonoom zenuwstelsel, met ieder hun eigen zenuwen, receptoren en neurotransmitters. Ze regelen beide de automatische processen in ons lichaam, zoals de hartslag, pupilgrootte en ademhaling.
    🔴 Abonneer voor meer video’s zoals deze: www.jufdanielle.com/abonneer-...
    In deze video gaan we het hebben over de anatomie en fysiologie van het autonoom zenuwstelsel met de sympathicus en de parasympathicus. Wil je oefenvragen maken over dit onderwerp? Meld je dan aan voor de Juf Danielle Academie. Je hebt dan ook toegang tot een grote bibliotheek van andere video’s en downloads over onderwerpen die te maken hebben met het menselijk lichaam.
    🤓 Juf Danielle Academie: www.jufdanielleacademie.com
    0:09 Indeling en doel autonoom zenuwstelsel
    1:06 Functie sympathicus
    1:29 Functie parasympathicus
    2:00 Anatomie sympathicus
    2:31 Anatomie parasympathicus
    3:47 Adrenerge systeem
    4:24 Cholinerg systeem
    📔 Bronnen gebruikt voor deze video:
    - Boron Medical Physiology: bit.ly/2q8Gl54
    - Prometheus Neuroanatomie: www.bol.com/nl/nl/p/prometheu...
    - Atlas van de Farmacologie: bit.ly/2NY5Xzs
    ---------------- OVER MIJ ----------------
    Hoi, ik ben Danielle: Arts (niet praktiserend, want fulltime Juf Danielle) en ik maak begrijpelijke uitleg over het menselijk lichaam in korte uitlegvideo’s en leuke actieve lesmaterialen.
    Ik help iedereen met een hart voor de zorg (van student tot professional) om het menselijk lichaam nóg beter te snappen, om zo met zelfvertrouwen te kunnen klinisch redeneren.
    ---------------- SOCIAL ----------------
    📝 Website: www.jufdanielle.com
    📝 Juf Danielle Academie: www.jufdanielleacademie.com
    👥 Facebook: / jufdanielle
    📸 Instagram: / jufdaniellevideos
    🔴 Word Academielid: www.jufdanielleacademie.com
    ---------------- DISCLAIMER ----------------
    🔹 Alle informatie die hier wordt aangeboden, inclusief informatie gerelateerd aan medische zaken, gezondheidsklachten, behandelingen en producten, dient alleen voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld ter vervanging van het advies van jouw eigen arts of specialist. Bij lichamelijke of psychische klachten, vragen of het inwinnen van medisch advies, neem dan contact op met jouw eigen huisarts.
    🔹 Ik doe mijn uiterste best om de geboden informatie correct en actueel te houden. Voor informatie die desondanks onvolledig, onjuist of verouderd is aanvaard Juf Danielle geen aansprakelijkheid. Voor verbeteringen houd ik mij natuurlijk aanbevolen.

ความคิดเห็น • 18

  • @steeben009
    @steeben009 3 ปีที่แล้ว +10

    Dat je dit ook allemaal gratis doet. Ik vind het echt helemaal super. Mensen met een warm hart wie iets doen voor anderen om te helpen en er zelf niks voor terug willen. Dat is nog eens echt aardig zijn.

    • @JufDanielle
      @JufDanielle  3 ปีที่แล้ว +1

      Thanks! Ik maak inderdaad veel gratis content - zo kan ik zoveel mogelijk mensen helpen. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de Academieleden op www.jufdanielleacademie.com : door hun bijdrage kan ik dit blijven doen!

  • @amindriouchi3667
    @amindriouchi3667 2 ปีที่แล้ว +4

    Uw filmpjes zijn altijd zo duidelijk, wollah bedankt juf Danielle🙏🏼❤️

  • @SS-cm8ms
    @SS-cm8ms 2 ปีที่แล้ว +1

    Ik studeer Hbo Verpleegkunde en vindt de uitleg die u geeft heel erg fijn! Dankjewel daarvoor ❤

  • @zohralagaert2590
    @zohralagaert2590 3 ปีที่แล้ว +2

    Heel nuttig! Ikzelf studeer diergeneeskunde maar merk veel gelijkenissen en het is tof om eens kort en duidelijk een "samenvatting" te krijgen over moeilijke onderwerpen die duidelijk toch veel gelijkenissen hebben met het menselijke lichaam! Super bedankt!

    • @JufDanielle
      @JufDanielle  3 ปีที่แล้ว

      Oh wat grappig om te horen dat er zoveel overlappen zijn ;) Succes met diergeneeskunde!

  • @marianna620
    @marianna620 3 ปีที่แล้ว

    Yeeees!🥰dank je wel!

  • @Rumussss
    @Rumussss 3 ปีที่แล้ว

    theorie was best lastig, dus ik dacht beter bekijk ik video's van Jufdanielle ! dank :)

  • @MatrixArmyOfficial
    @MatrixArmyOfficial 3 ปีที่แล้ว +2

    Goedenavond, Ik ben vpk student en kijk uw filmpjes best vaak ter voorbereiding op een toets, met dank daarvoor. Messchien is een filmpje van de route dat voedsel aflegt van cavum oris tot het rectum leuk. 😊

    • @JufDanielle
      @JufDanielle  3 ปีที่แล้ว

      Zeker leuk, die is beschikbaar via de JufDanielle Academie (video: Maagdarmstelsel) en heb ook een Voedingsstoffen serie daar staan, waar ik van elke groep bespreek hoe ze worden verteerd. Eentje kan je zien via TH-cam (Koolhydraten), de rest is te zien via de Academie

  • @netflixloverxo8649
    @netflixloverxo8649 3 ปีที่แล้ว +2

    Wat een fijne video! Zou je ook eentje willen doen over het spijsvertering? Groetjes

  • @tamaras3959
    @tamaras3959 3 ปีที่แล้ว

    Erg nuttig!

  • @gjs224
    @gjs224 3 ปีที่แล้ว

    Nuttig... 😊
    Nicotine receptoren dus. Is dat waarom mensen van roken rustig kunnen worden?
    Trouwens, is er een ezelsbruggetje om de sympathicus en parasympathicus uit elkaar te houden?

    • @JufDanielle
      @JufDanielle  3 ปีที่แล้ว +3

      Jellinek heeft hier een mooie uitleg over:
      "Tabak behoort tot de stimulerende middelen. Toch ervaren vele rokers dat ze juist rustig worden van tabak. Hoe zit dat?
      Gevoel van onrust is onthoudingsverschijnsel!
      Door het vele roken is het lichaam gewend geraakt aan een bepaald nicotineniveau. Gaat dit peil omlaag dan reageert het lichaam met onthoudingsverschijnselen. Eén van die onthoudingsverschijnselen is een gevoel van onrust. De onrust verdwijnt door opnieuw te roken. Het nicotineniveau gaat dan weer omhoog. De onrustgevoelens verdwijnen en je voelt je weer rustig. Dit verklaart het rustgevende effect van tabak.
      Dit zogenaamde rustgevende effect is echter geen kenmerk van tabak. Tabak is immers een stimulerend middel en maakt juist onrustig. Roken neemt gevoelens van onrust voor hele korte duur weg om ze later weer versterkt terug te laten komen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht."
      www.jellinek.nl/vraag-antwoord/waarom-werkt-tabak-rustgevend/#:~:text=De%20onrust%20verdwijnt%20door%20opnieuw,het%20rustgevende%20effect%20van%20tabak.
      En het ezelsbruggetje is: Sympathicus = Fight or Flight, en Parasympathicus = Rest and Digest :) Dus wanneer heb je een verhoogde hartslag? Bij Vechten/Vluchten, niet bij rusten.. En dus past verhoogde hartslag bij sympathicus.

  • @Relationshipsguideofficial
    @Relationshipsguideofficial 2 ปีที่แล้ว

    ik had ook een vraag over adrealine en noradrealine , u beschrijft hen beide als neurotransmitters. maar is adrealine niet een hormoon en noradrealine neurotransmitter ?. en wat eigenlijk het verschil tussen beide ?.

    • @JufDanielle
      @JufDanielle  2 ปีที่แล้ว

      Het hangt af van de locatie in het lichaam of het gerekend wordt tot de hormonen of tot de neurotransmitter. Adrenaline is een voorbeeld van een stof die beiden kan zijn

  • @liesam33
    @liesam33 8 หลายเดือนก่อน

    hoi, heb jij toevallig een filmpje waar de medicatie verder wordt uitgelegd over parasympaticus en sympaticus zenuwstelsel?

    • @JufDanielle
      @JufDanielle  8 หลายเดือนก่อน

      Zeker, dit is m: th-cam.com/video/Hn59AwGGj2M/w-d-xo.html