hi, ik comment meestal niet maar ik ben net begonnen met mijn geneeskunde studie en dit is zo helder uitgelegd dat ik het morgen bij kan houden zonder nog veel paginas door te moeten spitten. Dus echt ondanks de weinige comments onder deze videos kudos
Hi R! Dank je wel! Voel je vrij om nog eens een reactie achter te laten hoor :) Dan heb ik weer een reminder waar ik het voor doe ;) Succes met je college morgen! Groetjes, Danielle
Ik doe een minor psychologie, maar studeer Journalistiek. Het is even wennen aan al die biologische termen en dit maakt het toch wel een stuk makkelijker!
Dankuwel voor uw uitleg. ik heb eindelijk grip op hoe een impuls zich voortbeweegt. Ik snapte nooit hoe een potentiaal door een uitloper reisde, maar uw uitleg van dat de ionen elkaar naar voren duwen hielp heel erg. Ik snap het nu eindelijk, wat een top gevoel! Ik vind het fijn dat u dat laatste stukje in uw video heeft gestopt, geen ekele andere video had die uitleg.
hartelijk dank voor dit uitstekende flimpje het maakt veel duidelijk, ziet er mooi en overzichtelijk uit(de illustraties)en nu heb ik wel iets meer vertrouwen in dat biologie proefwerk dat ik over 2 dagen heb.
Haai, duidelijk uitleg! Alleen heb ik een vraag. Dus als ik het goed begrijp vindt de wisselwerking van natrium en kalium ionen plaats in het celmembraan, maar vervolgens worden ze voortgeleid door de zenuwen? Maar hoe komen ze van het celmembraan naar de zenuwen?
Erg goede uitleg! Bedankt. Ik had nog wel een vraagje. Als je het hebt over repolarisatie bij een gegradeerd potentiaal, dan stromen kalium-ionen naar buiten. Weet u door wat voor een soort kanalen dat gebeurd? Zijn dat voltage gated of leak channels of ligand gated?
Dat zijn voltage gated potassium channels :) www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/voltage-gated-potassium-channel#:~:text=Voltage%2Dgated%20potassium%20channels%20are,in%20setting%20the%20resting%20membrane
Een actiepotentiaal is altijd hetzelfde. Wel kan je de frequentie veranderen: een hogere frequentie van actiepotentialen geeft een grotere impulssterkte. Maar de individuele actiepotentiaal verschilt nooit: er is een actiepotentiaal of geen actiepotentiaal
Hoii! Ik heb nog een vraagje over deze super video! Namelijk: zorgt de Na-K-pomp ervoor dat Na+ en K+ telkens op de goede plek zitten? Dus Na+ extracellulair en K+ intracellulair? Groetjes!!
Ja, de Na-K-pomp doet heel erg zijn best om de homeostase te bewaren. Lijkt een beetje op een boot waar water instroomt (de Na en K diffusie), en dat jij met een emmer heel druk bent om het water weer uit de boot te gooien (=actief transport, wat de Na_K-pomp doet). Uiteindelijk zorgt dit voor een evenwicht: Er stroomt precies even veel water de boot in, als jij met je emmer eruit gooit. In de cel noemen we dat het rustpotentiaal.
Hey, bedankt voor dit filmpje! In mijn cursus wordt er bij de membraanpotentiaal ook gesproken over een lokale en passieve respons, maar ik begrijp dit niet zo goed. Zou u dit kunnen verduidelijken?
Handige video! Ik had wel nog een vraag: Op het moment dat er elektrisch herstel heeft plaatsgevonden, maar de hoeveelheid natrium en kalium nog niet door de natriumkaliumpomp is teruggebracht naar de oorspronkelijke verdeling/hoeveelheid, kan er dan al een actiepotentiaal plaatsvinden? Of kan dit pas als de natrium-kaliumpomp zijn werk heeft gedaan?
Hoihoi! Ja dit is het verschil tussen de 'absolute refractaire periode' en de 'relatief refractaire periode'. Als de na/K-pomp nog bezig is dat is de cel minder snel te prikkelen, maar het is wel mogelijk = relatief refractair. Groetjes, Danielle
Ik zit in mijn tweede jaar vroedkunde maar moet nog 1 blok van mijn eerste jaar afwerken. Hetgeen waar ik het het moeilijkste mee heb is anatomie en jouw filmpjes helpen enorm! Mag ik vragen welk programma jij gebruikt om je filmpjes te maken? Bedankt!!
Hi, Ik vroeg mij af hoe de hyperpolarisatie herstelt? Er zouden dan toch positieve geladen deeltjes de cel in moeten komen, maar hoe kan dat als de Na+ kanalen gesloten zijn? En de Na+/K+ pomp er juist netto voor zorgt dat de cel aan de binnenkant negatiever wordt? Ik had ook nog een vraag over het verband tussen de prikkelsterkte en de impulsfrequentie. Zorgt een sterkere prikkel voor een hogere impulsfrequentie, zo ja, blijf de schakel neuron dan steeds actiepotentialen maken, aangezien de sensorische neuron actief is?
Bedankt voor de video! Ik vraag me alleen af waarom de natriumionen in eerste instantie de cel binnen lekken? Want als dit door diffusie komt dan zou er toch constant een actiepotentiaal ontstaan.
Ja ze lekken constant binnen :) En dan is die natrium-kaliumpomp druk bezig om alles weer de goede kant op te pompen. Dit zorgt voor het rustpotentiaal. Maar het rustpotentiaal veroorzaakt geen actiepotentiaal. Hiervoor is echt die extra stimulans vanuit de receptor en vanuit neurotransmitters nodig. Hierdoor komt er NOG meer natrium binnen, en zie je dat de drempelwaarde bereikt kan worden. Eenmaal de drempelwaarde bereikt zal het actiepotentiaal ontstaan.
Ik ben Touretter en ben zelf op zoek naar antwoorden om de tics die er mee gepaard gaan, te kunnen beheersen. In de gewone gezondheidszorg wordt lustig antipsychotica voorgeschoteld, wat weer allerlei bijwerkingen(ervaringsdeskundig) tot gevolg kan hebben. Veelal wordt dopamine geblokkeerd. Niet handig dus... Ik heb dus allerlei vragen op het gebied van neuronen en welke richting ik ga zoeken om een positief effect te kunnen bewerkstelligen. Heb jij een suggestie vanuit jouw expertise? Hormoongebied of juist de elektrische kant ervan beïnvloeden. Wellicht dat je meer info nodig hebt dan zou het fijn zijn op een andere manier contact te hebben om mijn ervaring te delen wat Tourette behelst en wat in mijn optiek een aandachtsgebied zou moeten zijn...
Hey, even een vraagje: Wat is dan het netto-effect van iedere cyclus van de natrium-kalium pomp? In mijn (psychologie) boek staat het antwoord "het verminderen van het aantal positief geladen ionen binnen de cel". Zou u dit antwoord kunnen uitleggen? :)
Het feit dat ze zich willen verplaatsen (ipv moeten) komt vanwege de concentratie gradiënt. De ionen willen zich evenredig verdelen binnen en buiten de cel. Dus als er aan de binnenkant minder zitten dan gaat de stroom van buiten naar binnen...en natuurlijk andersom. Dat zorgt voor een lading verandering die uiteindelijk een bepaalde waarde bereikt. En dat zorgt voor het depolariseren... het is een heel handige manier om een elektrische prikkel door te geven....en dat is natuurlijk het doel...het doorgeven van de prikkel. credit: Fun met Fysiologie hope this helps
hey, hebt u de verbetersleutel van de actieve samenvatting van actiepotentiaal? Ik weet niet of we het als lid van de academie kunnen krijgen? Zou handig zijn.
Dat is de video haha :) dus als je iets nog niet helemaal zeker weet kan je het daar in opzoeken. Voor Academieleden is er geen antwoordblad, maar kan je wel je tekst laten beoordelen in de Vraagbaak als je twijfelt ;)
K en NA zijn allebei positief geladen maar in vergelijking met NA is K minder positief geladen het verschil hier tussen is dus -70mV, het is dus relatief gezien negatief geladen maar niet negatief zoals elektronen negatief zijn.
Hoi Debbie. Voor de algemene actiepotentiaal (zoals besproken in deze video) geldt: de ionen die meespelen zijn Natrium en Kalium. Als je dan naar specifiekere actiepotentialen gaat kijken (in dit geval die van het hart) dan gaat calcium ook een rol spelen. Dus waarschijnlijk als je op Cardiac Action Potential zoekt kom je wel wat tegen over calcium :)
Hi Fransje! Ik teken alles op mijn trouwe ipadje met behulp van een apple pencil. Vervolgens bewerk ik het geheel in een programma dat Camtasia heet. De links naar de spullen die ik gebruik voor dit soort video's staan in de beschrijving :) Als je zelf een keer zo'n video maakt: Stuur me dan even een linkje daarvan (dat vind ik heel leuk om te kijken!!) :) Groetjes, Danielle
hallo, ik vroeg me af waar een actie potentiaal precies voor nodig is? ik snap nu goed hoe het werkt, maar waarom is dit nodig? kan iemand dit verhelderen?
Het is om te communiceren. Van het zenuwstelsel naar de rest van het lichaam (bijv : Beweeg deze spier) en van het lichaam naar het zenuwstelsel (bijv: Au dit doet pijn).
Vul gratis de Actieve Samenvatting in: jufdanielle.com/actieve-samenvatting-actiepotentiaal/
Ik ben gewoon in shock over hoe duidelijk dit uitgelegd is, thankss!!
SAME, dit is geweldig
Geweldige video! Op school doen we hier meerdere lessen over maar nu begrijp ik het binnen 10 minuten al! Bedankt!
Nog nooit in mn leven heeft iemand dit zo duidelijk uitgelegd
hi, ik comment meestal niet maar ik ben net begonnen met mijn geneeskunde studie en dit is zo helder uitgelegd dat ik het morgen bij kan houden zonder nog veel paginas door te moeten spitten. Dus echt ondanks de weinige comments onder deze videos kudos
Hi R! Dank je wel!
Voel je vrij om nog eens een reactie achter te laten hoor :) Dan heb ik weer een reminder waar ik het voor doe ;)
Succes met je college morgen! Groetjes, Danielle
Ik doe een minor psychologie, maar studeer Journalistiek. Het is even wennen aan al die biologische termen en dit maakt het toch wel een stuk makkelijker!
Bedankt voor het maken van deze filmpjes! Je helpt mij ontzettend, ik snap vaak de filmpjes veel beter dan stugge materie uit het boek. Liefs.
Ah dank je wel ! Ik ben zelf ook een heel erg visuele leerling. Fijn dat ik jou op deze manier kan helpen :):) Liefs, Danielle
Bedankt juf daniele door uw uitleggen maak je mijn studie heel gemakkelijk!! Je doet het heel goed!!👍👍👍👍👍
Pff, door u heb ik mijn examen met ogen dicht kunnen maken. Bedankt!
Dankuwel voor uw uitleg. ik heb eindelijk grip op hoe een impuls zich voortbeweegt. Ik snapte nooit hoe een potentiaal door een uitloper reisde, maar uw uitleg van dat de ionen elkaar naar voren duwen hielp heel erg. Ik snap het nu eindelijk, wat een top gevoel! Ik vind het fijn dat u dat laatste stukje in uw video heeft gestopt, geen ekele andere video had die uitleg.
hocam sagolun cok yardimci oldu
tf een turkse comment
Thanks bro! echt handig voor mn examen morgen
Dit heeft heel erg geholpen dank u wel!!!!
hartelijk dank voor dit uitstekende flimpje het maakt veel duidelijk, ziet er mooi en overzichtelijk uit(de illustraties)en nu heb ik wel iets meer vertrouwen in dat biologie proefwerk dat ik over 2 dagen heb.
Gelijk gesubscribed. Echt een lifesaver babe🥰
Super helder uitgelegd met goede ondersteunende animatie. Mijn sub is binnen!
Geweldige uitleg video!
superfijn! maar die trage kalium die achter de natrium aankomt, wat doet die dan? alleen maar de homeostase herstellen?
Haai, duidelijk uitleg! Alleen heb ik een vraag. Dus als ik het goed begrijp vindt de wisselwerking van natrium en kalium ionen plaats in het celmembraan, maar vervolgens worden ze voortgeleid door de zenuwen? Maar hoe komen ze van het celmembraan naar de zenuwen?
Erg goede uitleg! Bedankt. Ik had nog wel een vraagje. Als je het hebt over repolarisatie bij een gegradeerd potentiaal, dan stromen kalium-ionen naar buiten. Weet u door wat voor een soort kanalen dat gebeurd? Zijn dat voltage gated of leak channels of ligand gated?
Dat zijn voltage gated potassium channels :) www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/voltage-gated-potassium-channel#:~:text=Voltage%2Dgated%20potassium%20channels%20are,in%20setting%20the%20resting%20membrane
@@JufDanielle Bedankt!!!!!
Super fijne uitleg! In het filmpje zei u dat de actiepotentiaal altijd hetzelfde is, maar kan de impulssterkte dan wel veranderen?
Een actiepotentiaal is altijd hetzelfde. Wel kan je de frequentie veranderen: een hogere frequentie van actiepotentialen geeft een grotere impulssterkte. Maar de individuele actiepotentiaal verschilt nooit: er is een actiepotentiaal of geen actiepotentiaal
@@JufDanielle Oké super bedankt voor de uitleg!
Hoii! Ik heb nog een vraagje over deze super video! Namelijk: zorgt de Na-K-pomp ervoor dat Na+ en K+ telkens op de goede plek zitten? Dus Na+ extracellulair en K+ intracellulair? Groetjes!!
Ja, de Na-K-pomp doet heel erg zijn best om de homeostase te bewaren. Lijkt een beetje op een boot waar water instroomt (de Na en K diffusie), en dat jij met een emmer heel druk bent om het water weer uit de boot te gooien (=actief transport, wat de Na_K-pomp doet). Uiteindelijk zorgt dit voor een evenwicht: Er stroomt precies even veel water de boot in, als jij met je emmer eruit gooit. In de cel noemen we dat het rustpotentiaal.
Mega goed en duidelijk uitgelegd! fantastisch
Groetjes vanuit Brussel
dit is echt top uitgelegd !!
Hey, bedankt voor dit filmpje! In mijn cursus wordt er bij de membraanpotentiaal ook gesproken over een lokale en passieve respons, maar ik begrijp dit niet zo goed. Zou u dit kunnen verduidelijken?
Handige video! Ik had wel nog een vraag: Op het moment dat er elektrisch herstel heeft plaatsgevonden, maar de hoeveelheid natrium en kalium nog niet door de natriumkaliumpomp is teruggebracht naar de oorspronkelijke verdeling/hoeveelheid, kan er dan al een actiepotentiaal plaatsvinden? Of kan dit pas als de natrium-kaliumpomp zijn werk heeft gedaan?
Hoihoi! Ja dit is het verschil tussen de 'absolute refractaire periode' en de 'relatief refractaire periode'. Als de na/K-pomp nog bezig is dat is de cel minder snel te prikkelen, maar het is wel mogelijk = relatief refractair. Groetjes, Danielle
Ik zit in mijn tweede jaar vroedkunde maar moet nog 1 blok van mijn eerste jaar afwerken. Hetgeen waar ik het het moeilijkste mee heb is anatomie en jouw filmpjes helpen enorm! Mag ik vragen welk programma jij gebruikt om je filmpjes te maken? Bedankt!!
Kan er ook eens in een video uitgelegd worden over hoe een actiepotentiaal verloopt in het hart?
Bedankt
Super filmpje! dankjewel voor de moeite
Thanks Kawaz, en graag gedaan natuurlijk :) Fijn dat je er wat aan hebt!
Hi,
Ik vroeg mij af hoe de hyperpolarisatie herstelt? Er zouden dan toch positieve geladen deeltjes de cel in moeten komen, maar hoe kan dat als de Na+ kanalen gesloten zijn? En de Na+/K+ pomp er juist netto voor zorgt dat de cel aan de binnenkant negatiever wordt? Ik had ook nog een vraag over het verband tussen de prikkelsterkte en de impulsfrequentie. Zorgt een sterkere prikkel voor een hogere impulsfrequentie, zo ja, blijf de schakel neuron dan steeds actiepotentialen maken, aangezien de sensorische neuron actief is?
Bedankt voor de video! Ik vraag me alleen af waarom de natriumionen in eerste instantie de cel binnen lekken? Want als dit door diffusie komt dan zou er toch constant een actiepotentiaal ontstaan.
Ja ze lekken constant binnen :) En dan is die natrium-kaliumpomp druk bezig om alles weer de goede kant op te pompen. Dit zorgt voor het rustpotentiaal. Maar het rustpotentiaal veroorzaakt geen actiepotentiaal. Hiervoor is echt die extra stimulans vanuit de receptor en vanuit neurotransmitters nodig. Hierdoor komt er NOG meer natrium binnen, en zie je dat de drempelwaarde bereikt kan worden. Eenmaal de drempelwaarde bereikt zal het actiepotentiaal ontstaan.
@@JufDanielle duidelijk, dankjewel!
zou u EPSP en IPSP kunnen uitleggen
Ik ben Touretter en ben zelf op zoek naar antwoorden om de tics die er mee gepaard gaan, te kunnen beheersen. In de gewone gezondheidszorg wordt lustig antipsychotica voorgeschoteld, wat weer allerlei bijwerkingen(ervaringsdeskundig) tot gevolg kan hebben. Veelal wordt dopamine geblokkeerd. Niet handig dus... Ik heb dus allerlei vragen op het gebied van neuronen en welke richting ik ga zoeken om een positief effect te kunnen bewerkstelligen. Heb jij een suggestie vanuit jouw expertise? Hormoongebied of juist de elektrische kant ervan beïnvloeden. Wellicht dat je meer info nodig hebt dan zou het fijn zijn op een andere manier contact te hebben om mijn ervaring te delen wat Tourette behelst en wat in mijn optiek een aandachtsgebied zou moeten zijn...
Wat een duidelijk filmpje! Dank je wel!
Leuk om te horen! Dank je wel Irene!
ik wil alleen weten wat hetverschil tussen kalium en calcium is xD . ??? ik ben al een week of 2 bezig met scheikunen leren (zelf)
Hey, even een vraagje: Wat is dan het netto-effect van iedere cyclus van de natrium-kalium pomp? In mijn (psychologie) boek staat het antwoord "het verminderen van het aantal positief geladen ionen binnen de cel". Zou u dit antwoord kunnen uitleggen? :)
Het feit dat ze zich willen verplaatsen (ipv moeten) komt vanwege de concentratie gradiënt. De ionen willen zich evenredig verdelen binnen en buiten de cel. Dus als er aan de binnenkant minder zitten dan gaat de stroom van buiten naar binnen...en natuurlijk andersom. Dat zorgt voor een lading verandering die uiteindelijk een bepaalde waarde bereikt. En dat zorgt voor het depolariseren... het is een heel handige manier om een elektrische prikkel door te geven....en dat is natuurlijk het doel...het doorgeven van de prikkel.
credit: Fun met Fysiologie
hope this helps
hey, hebt u de verbetersleutel van de actieve samenvatting van actiepotentiaal? Ik weet niet of we het als lid van de academie kunnen krijgen? Zou handig zijn.
Dat is de video haha :) dus als je iets nog niet helemaal zeker weet kan je het daar in opzoeken. Voor Academieleden is er geen antwoordblad, maar kan je wel je tekst laten beoordelen in de Vraagbaak als je twijfelt ;)
super filmpje! Klein vraagje, kan het zijn dat kalium een negatief karakter heeft in plaats van een positief?
Hoi Liesbeth. Kalium (K+) is positief geladen. Nooit negatief geladen ;) Groetjes, Danielle
K en NA zijn allebei positief geladen maar in vergelijking met NA is K minder positief geladen het verschil hier tussen is dus -70mV, het is dus relatief gezien negatief geladen maar niet negatief zoals elektronen negatief zijn.
Ik mis het gedeelte van calcium instroom .. Ik weet dat het er is maar kan het niet duidelijk vinden op internet..
Hoi Debbie. Voor de algemene actiepotentiaal (zoals besproken in deze video) geldt: de ionen die meespelen zijn Natrium en Kalium. Als je dan naar specifiekere actiepotentialen gaat kijken (in dit geval die van het hart) dan gaat calcium ook een rol spelen. Dus waarschijnlijk als je op Cardiac Action Potential zoekt kom je wel wat tegen over calcium :)
Goede video maar ik heb een vraag hoe maak je zo'n video?
Hi Fransje! Ik teken alles op mijn trouwe ipadje met behulp van een apple pencil. Vervolgens bewerk ik het geheel in een programma dat Camtasia heet. De links naar de spullen die ik gebruik voor dit soort video's staan in de beschrijving :) Als je zelf een keer zo'n video maakt: Stuur me dan even een linkje daarvan (dat vind ik heel leuk om te kijken!!) :) Groetjes, Danielle
super!
hallo, ik vroeg me af waar een actie potentiaal precies voor nodig is? ik snap nu goed hoe het werkt, maar waarom is dit nodig? kan iemand dit verhelderen?
Het is om te communiceren. Van het zenuwstelsel naar de rest van het lichaam (bijv : Beweeg deze spier) en van het lichaam naar het zenuwstelsel (bijv: Au dit doet pijn).
Bedankt! Zorgt het AP er dan voor dat er een impuls vanuit bijvoorbeeld de SA knoop wordt verstuurd?
Jep! Dus dan is het een communicatie naar de hartspier "trek eens samen" ;)