[UPDATE 2] Enexis rommelt bewust met de netspanning??

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 มิ.ย. 2024
  • Artikel Solar Magazine: solarmagazine.nl/nieuws-zonne...
    Handboek 'Netten voor distributie van elektriciteit':
    Online: www.phasetophase.nl/boek/inde...
    Hardcover: partner.bol.com/click/click?p....
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

ความคิดเห็น • 157

  • @erikmooij7333
    @erikmooij7333 3 วันที่ผ่านมา +7

    Dat stukje over Green Guys klopt deels. Wanneer je aan het eind zit (sternet) van een distrubutienet kan inderdaad de trapstand (doorverbinder op de trafo zelf) in sommige gevallen verzet worden. In een ringnet kan dit niet zomaar. Verschillende impedantie worden dan gekoppeld waardoor vereffingstromen gaan lopen. Let even op allemaal. De wijkhuis zitten in het distributienet (10kV/400V). Deze zijn niet automatisch te regelen. De spanning wordt automatisch geregeld in een transportstation (50kV (of hoger)/10kV. De trapstandregeling is automatisch. Al zou de netbeheerder "doel bewust" de netspanning op 400V willen verhogen zal de regeling op hand gezet moeten worden, omdat ander de regeling automatisch zal gaan stappen op de netspanning rond de 10.7kV te houden. Zal een netbeheerder van misschien 80 transformatoren de regeling op hand zetten? Lijkt mij stug. Dat er meer spanningsverschil zit tussen het begin en eind klopt wel. Zeker in open ring. Bij sternet blijft de afstand het zelfde.
    Het is allemaal niet, zo simpel.

  • @gs3125
    @gs3125 3 วันที่ผ่านมา +1

    Bedankt voor de video.
    Je weet het altijd duidelijk uit te leggen

  • @PaulSinnema
    @PaulSinnema 3 วันที่ผ่านมา +3

    Fijn dat er iemand is die dit uitlegt, in de gaten houdt en er op zijn TH-cam kanaal een video over maakt. Goed werk weer.

  • @seyfullahsaglam3408
    @seyfullahsaglam3408 3 วันที่ผ่านมา +1

    Dankjewel voor informatie

  • @jurikristjouw
    @jurikristjouw วันที่ผ่านมา +1

    Dank voor de update!

  • @RicoD5
    @RicoD5 4 วันที่ผ่านมา +8

    Dank voor je uitleg! Heel verhelderend. Ben ik even blij dat Liander in mijn wijk een paar jaar geleden de middenspanningsleidingen naar de transformatorhuisjes heeft verdubbeld. Dus meer ‘koper’ in te grond. Kabels met aluminium geleiders, maar goed. Dit voorjaar zijn de wijktrafo’s vervangen door veel zwaardere. En “Telebestuurd”(zo noemt Liander dat) om ze op afstand te kunnen regelen. Was mooi om te zien hoe ze dat aanpakten. Generatoren erbij zodat de wijk niet zonder stroom kwam te zitten. Ik weet niet hoeveel de netspanning varieerde voor de verzwaring, maar mijn slimme meter meet tussen de 235V ‘s nachts en 245V midden op de dag als het zonnig is. Zit dus in de hogere bandbreedte die je liet zien.

    • @erikmooij7333
      @erikmooij7333 3 วันที่ผ่านมา +1

      De trafo's kunnen ze niet regelen, er komt een ringmainunit in die kunnen ze wel besturen, een oude magnefix bijvoorbeeld niet.

    • @thijsderkx9479
      @thijsderkx9479 3 วันที่ผ่านมา

      aluminium geleid de stroom nog beter dan koper maar aluminium is duurder

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา +2

      @@thijsderkx9479 Koper is ongeveer 4x duurder dan aluminium: www.metalimex.nl/prijs-berekenen
      Daarom wordt bij koperdiefstal vaak als vervanging gewerkt met aluminium kabels.

    • @007goldengun
      @007goldengun 3 วันที่ผ่านมา +1

      @@thijsderkx9479 nee koper geleid stroom beter daarom zijn aluminium kabels ook dikker als ze de zelfde vermogen moeten leveren.

    • @fransvisser2673
      @fransvisser2673 2 วันที่ผ่านมา +2

      ​@@thijsderkx9479het is net andersom. Aluminium is ongeveer een factor 4 goedkoper. Koper geleid de stroom 1,57 keer beter, dus de kabel kan dunner zijn.

  • @cg986
    @cg986 4 วันที่ผ่านมา +1

    Belangrijke info

  • @skinkie
    @skinkie 4 วันที่ผ่านมา +19

    Dus eigenlijk betekent dat, dat er aan ieder eind van de streng een grootopwekker moet zitten, zodat Umin aan het eind van de string door die grootopwekker zelf wordt gecompenseerd, en die compensatie dus van twee kanten komt. De ideale locatie voor een wijkbatterij.

    • @DonHrvato
      @DonHrvato 4 วันที่ผ่านมา

      Die wijkbatterrijen gaan er (voorlopig) niet komen, de netbheerders zien er wel wat in, maar mogen ze wettelijk niet plaatsen omdat het marktverstoren in. En de huidige leveranciers zien er voor nu weinig in. Het gaat pas interessant worden zodra de energiewet door de Eerste Kamer wordt aangenomen, dan zou je (in theorie) zelf echt met je buurt een burutbatterij en lokale netwerkjes kunnen opzetten waarbij je jouw deel aan de duurt verkoopt etc...

    • @neiltvs
      @neiltvs 3 วันที่ผ่านมา +2

      Dat ook weer niet. Als het zonnig is zal je zien dat, door de invoeding van de zonnepanelen, het voltage zal stijgen naarmate je meer aan het einde van de lijn zit. Aan het einde van de lijn heb je altijd pech. In de avond een te laag voltage, om 1 uur 's middags te hoog.

  • @RLeunk-lw3ek
    @RLeunk-lw3ek 2 วันที่ผ่านมา

    Wederom dank!

  • @astrogerard
    @astrogerard 4 วันที่ผ่านมา +7

    Kleine correctie voor je vermogensberekening. Dit gaat inderdaad op voor terugleveren maar niet voor afname. Het merendeel van de apparaten in huis zoals oven waterkoker, boiler, (vaat)wasmachine zijn ohmse belastingen. Bij een lagere netspanning zal er ook een lagere stroom gaan lopen. Duurt dus een fractie langer voordat je thee opgewarmd is maar dat zal voor niemand een probleem zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 วันที่ผ่านมา +3

      Daarom zeg ik ook *bij een gelijkblijvend vermogen* . Schakelende voedingen, toerentalgeregelde motoren enz. sturen op de output en zijn niet afhankelijk van de variaties aan de inputkant.

    • @neiltvs
      @neiltvs 3 วันที่ผ่านมา +1

      ​@@KetelKletsmijn stroomvreters zijn ev en warmtepomp zijn geen ohmse belasters

  • @jean-paulhemelaar2144
    @jean-paulhemelaar2144 4 วันที่ผ่านมา +4

    Rond 3:50 laat je de grafiek zien waaruit blijkt dat de variatie in spanning inderdaad is afgenomen nadat de trafo hoger is ingesteld.
    Wat zou de reden zijn dat de variatie afneemt in dit geval?
    Edit: ik heb het document gevonden wat je aanhaalt! Het is een actieve compensatie op basis van geleverd vermogen van de trafo. Dit 'actieve' deel zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het geheel stabieler blijft.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 3 วันที่ผ่านมา +1

    Als ik als Dynamische klant overdag de Accu ga laden trek ik de spanning omlaag en blijven alle zonnepalen werken, ik zit op eindpunt dus gehele dorp heeft al stroom gehad.
    Maar bij in de Avond weer leveren voor hogere prijzen, pomp ik het weer terug en zal de Spanning flink hoger worden, na 19.00 uur is de Zon zwakker en zolang ik onder de 249 volt bleef leveren zullen die laatste panelen op West nog kunnen leveren.
    Mijn Thuisaccu is nu Kwh prijs geregelde en zowel de eigen panelen als gewoon inkoop tegen negatieve prijzen is al rendabel.
    Wel snap ik dat ik hierdoor en als meerdere dit gaan doen, de iets grotere Thuis accu kopers zullen 't netwerk gaan ontregelen omdat je Thuis accu wild terug verdienen en winst wilde maken.
    Ja, de iets te grote Thuisaccu en tekort panelen is leuk voor mijn maar ramp voor Netbeheerders.
    De panelen zijn gewoon zichtbaar maar een Thuisaccu die je niet en niemand in de buurt weet dat en hoe groot die is.

  • @WhoStoleMyAlias
    @WhoStoleMyAlias 3 วันที่ผ่านมา

    Dat spanningsprofiel @1:50 is nogal overgesimplificeerd. Het spanningsverlies is namelijk afhankelijk van de stroom (volgens U = R x I) en naarmate je verder van het transformatorhuisje komt is de stroom door de kabel op dat punt per definitie lager omdat alle tussenliggende verbruikers er dan af zijn. Ook van belang om in te zien is dat deze grafiek uitgaat van uitsluitend voeding vanuit het hoofdnet. Als er sprake is van zonnepanelen in de wijk dan zorgt dit overdag voor eerdere afvlakking, of bij heel veel particuliere opwek dat de curve zelfs stijgend wordt vanuit het transformatorhuisje bezien.

  • @rladuc6618
    @rladuc6618 3 วันที่ผ่านมา

    Bij vliegtuiglawaai overlast mag je altijd een melding doen. Het zou logisch zijn een meldcentrum in te stellen voor het uitvallen van je omvormers door een te hoge netspanning. Je kunt nu nergens terecht (Kafka)

  • @boerbiet237
    @boerbiet237 วันที่ผ่านมา

    Dank voor je reactie!

  • @hylkefeenstra382
    @hylkefeenstra382 3 วันที่ผ่านมา +1

    Stroomverbruik neemt toe bij het verhogen van de netspanning. Alleen een heel klein deel van de huishoudelijke apparaten zoals een warmtepomp met inverter, hebben hier geen last van. Met het verlagen van de netspanning is er dus absoluut geen hogere belasting van het net.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      Vrijwel alle apparaten in huis hebben een schakelende voeding, een toerentalgeregelde motor of een thermostaat.

    • @neiltvs
      @neiltvs 3 วันที่ผ่านมา +1

      Doordat ohmse belasters iets minder stroom trekken zullen ze ook langer aan staan. De piekbelasting per huis zal lager zijn maar het totale vermogen uiteindelijk in het transformatorhuisje blijft gelijk. ( Doordat ohmse belasters langer aan staan zullen er dus uiteindelijk meer ohmse belasters tegelijkertijd stroom trekken.)

    • @mauricekoning1338
      @mauricekoning1338 3 วันที่ผ่านมา

      Bij ohmse belasting gaat het vermogen van het toestel omhoog. Dus je waterkoker is eerder klaar.

    • @hylkefeenstra382
      @hylkefeenstra382 3 วันที่ผ่านมา

      @@KetelKlets De grootverbruikers die het stroomnet belasten hebben zo'n voeding niet.

  • @huijgenr
    @huijgenr 2 วันที่ผ่านมา +1

    De oplossing niet niet blind meer koper in de grond. Dat is onbetaalbaar. Minder zonnepanelen in woonwijken is de oplossing of meer buffering en slim lokaal gebruik

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 วันที่ผ่านมา

      Meer koper is we degelijk de oplossing, anders zouden de netbeheerders dat niet massaal doen. Idem voor extra trafohuisjes en trafoverzwaringen.

    • @davygabriels7971
      @davygabriels7971 2 วันที่ผ่านมา +1

      Inderdaad, misschien doen zoals hier in Belgie: onmiddellijk stoppen met salderen en een maximum omvormervermogen van 10kVA 3 fasig voor huisinstallaties.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 วันที่ผ่านมา +1

      @@davygabriels7971 Waarom een maximum? Als je de bulk zelf gebruikt maakt de zwaarte van de omvormer niet uit, de hoofdaansluiting bepaalt de maximale waarde richting het net.

  • @HermanWillems
    @HermanWillems 3 วันที่ผ่านมา +1

    Je zegt op @12:33 de echte oplossing op de lange termijn is niet 1 oplossing zoals je zegt: Grotere transformatoren, en meer koper in de grond. Dat kan ook zijn elke huis een thuisbatterij die deze net fluctuaties kan opvangen. We gaan NIET OP TIJD alle transformator huisjes in NL vervangen. Trek jij even een blik mensen, kapitaal en dan zit je nog met tijd en andere zaken open. Nee. Dus er moeten meerdere oplossingen komen die parallel door de tijd de pijn verzachten. 1 daarvan is duidelijk batterijen met NOM strategie. Stel je zou elk huis in NL een 20kWh batterij plaatsen met LFP kom je dan uit op 0.5C max dus 10kW omvormer. Dan zou je al heel veel problemen kunnen oplossen. Dus kom maar op met die subsidie op die batterijen. En laat de prijzen lekker goedkoop worden straks. Sowieso is een dynamische tarief de toekomst. En vaste contracten hebben geen toekomst in de energie transitie. It's that simple.

  • @thierryteirbrood621
    @thierryteirbrood621 2 วันที่ผ่านมา

    Ik ben momenteel aan het werk aan mijn electra , laadpaal zelf geïnstalleerd, batterij geplaatst en mijn hele huis verdeeld over 3 fasen , kortom bij het aan en af leggen van de spanning en het controleren of alles spannings vrij is ivm mijn eigen veiligheid , merkte ik dan op dat mijn spanning per fase soms 257V was , vond dit vrij hoog daar ik vrij ver van het transformator huis zit , raar vond ik dat ook bij de buren de omvormers niet waren uitgeschakeld

    • @davygabriels7971
      @davygabriels7971 2 วันที่ผ่านมา +2

      Dan hebben 1 of meerdere buren hun omvormers op een andere landcode ingesteld zodat deze een hogere grens voor uitschakeling hebben.

  • @krakakapaul7395
    @krakakapaul7395 4 วันที่ผ่านมา +5

    Je kan technisch gezien ook je eigen voltage verlagen door je stroomverbruik op te schroeven.
    Je zou een airco aan kunnen inschakelen net voordat je omvormer bij 253v uitschakelt.

    • @basvanharen2904
      @basvanharen2904 4 วันที่ผ่านมา +1

      Dan zou ik een vaatwasser of wasmachine aanzetten😅
      Ik vraag me wel af of je dit bolgewerkt krijgt, volgens mij ben je dan aan het opboksen tegen het net.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 4 วันที่ผ่านมา

      Wanneer je een 1 fase omvormer hebt in een 3 fase net zou je in de meterkast alles op die ene fase moeten aansluiten. En elke dag van 11 tot 17 uur steengrillen is ook niet vol te houden 😅

    • @krakakapaul7395
      @krakakapaul7395 4 วันที่ผ่านมา +1

      @@basvanharen2904ja, en je gaat dat gevecht ook niet winnen.
      Ook heeft voltage niets te maken met overbelasting. Overbelasting is de amperage. Het probleem dat hier omschreven wordt is niet dat het net overbelast is maar de druk op het netwerk te hoog is. Met meer koper in de grond lost het probleem niet op.
      De druk op het netwerk gaat omhoog omdat we meer stroom produceren dan dat we gebruiken. Als we die stroom niet gebruiken gaat het voltage omhoog.
      De overbelasting van het net en de druk op het net zijn 2 aparte problemen en de netbeheerder kan alleen overbelasting oplossen.

    • @gs3125
      @gs3125 3 วันที่ผ่านมา

      Tijdje geleden heb ik dit eens getest.
      Vlak voor de 250v grens heb ik ineens "alles" aangezet.
      Inductiekookplaat , oven, close-in-boiler, wasmachine, droger, frituurpan, en was toen eigenlijk nog de vaatwasser vergeten.....
      Resultaat ?... 4kwh zonne-opwek en toch ongeveer 17000-19000watt verbruik, maar wel 10volt lagere huis spanning.
      Maar dat ga je niet iedere dag doen.
      Aardlek klapte er ook uit, omdat het verbruik te hoog was.

    • @marcelreijnen
      @marcelreijnen 3 วันที่ผ่านมา

      Of je auto aan de lader hangen. Werkt goed.

  • @HermanWillems
    @HermanWillems 3 วันที่ผ่านมา +3

    Wat vind je belangrijk? Kies het volgende:
    1. Netspanning manipulatie zodat de transformatoren blijven werken en er geen uitval komt?
    2. Geen netspanning manipulatie zodat het net instabiel zal worden en het net kan uitvallen op bepaalde plekken?
    Je mag 1 kiezen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      3. Aanpassingen uitvoeren die geen nadelige invloed hebben op de afname *en teruglevering* van energie conform de geldende transportovereenkomst tussen de klant en de netbeheerder, wier wettelijke taak dit omvat.

    • @davygabriels7971
      @davygabriels7971 2 วันที่ผ่านมา +1

      @@KetelKlets Wie gaat dat allemaal betalen en uitvoeren? Duizenden km's koper bijleggen, paar duizend trafohuisjes verzwaren doe je niet even op een jaartje

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 วันที่ผ่านมา +1

      @@davygabriels7971 De betere vraag is: waarom is dat werk niet al lang af? Wie het gaat betalen is irrelevant, het had er lang moeten liggen. Zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch vervoer zijn niet van de ene op de andere dag uit de lucht komen vallen. Doordat er niet op tijd is gestart met de netverzwaring betalen we daar nu een hogere prijs voor dan nodig was geweest.

    • @willem2626
      @willem2626 3 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      ​​@@KetelKletsde vraag zou dan ook moeten zijn, hoe realistisch is dat. Jarenlang zijn netbeheerders uitermate efficiënt geweest waarbij iedereen heeft geprofiteerd van relatief lage nettarieven. Eerder beginnen was een optie, maar dit is een snelle systeem omwenteling (Nederland heeft per inwoner meer zonnepanelen dan elk ander land), Naar schatting moet er tussen de 80.000 en 105.000 kilometer kabel (2 keer de aarde rond) worden gelegd en 37.000 tot 54.000 elektriciteitshuisjes worden bijgebouwd tot 2035. Niet alleen een tekort aan personeel en materiaal vormt een uitdaging, maar ook het vinden van voldoende ruimte hiervoor. Dit vraagt begrip en inschikken van iedereen in de tussentijd.

  • @mischadebrouwer9855
    @mischadebrouwer9855 4 วันที่ผ่านมา +2

    Interessante methode. Dus als ik het goed begrijp heb je zeg maar pech als je dichterbij het transformatorhuisje woont met je zonnepanelen. Woon je verder weg in de 'streng' dan blijven je panelen langer aan staan?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 วันที่ผ่านมา

      Ja en nee, het *kan* . Mijn trafohuisje staat bijna in mijn achtertuin en toch haal ik de getoonde netspanning.

    • @j.p.hendrix4389
      @j.p.hendrix4389 3 วันที่ผ่านมา

      Ik denk net andersom. Het voedingspunt verplaatst op een gegeven moment van de transformator naar de omvormerS van de zonnepanelen. Het is mijns insziens ook een vereenvoudiging ten behoeve van de discussie om het voedingspunt en de streng als één enkel voedingspunt en een streng te zien met lineair verloop. Door de variatie van belasting en invoeding, gecombineerd met de impedantie van de streng, zal de praktijk veel complexer zijn over de lengte van de streng en bovendien over de tijd varieren (verbruik en opwek).
      TIjdens hoge zonneopbrengst en veel panelen over de lengte van de streng kun je de transformator niet meer zien als het voedingspunt.

    • @jean-paulhemelaar2144
      @jean-paulhemelaar2144 3 วันที่ผ่านมา

      @@mischadebrouwer9855 waarschijnlijk/misschien gaan ze aan het einde zelfs eerder uit.
      Onder de aanname dat meerdere woningen zonnepanelen hebben die gezamenlijk meer opwekken dan alle woningen op die string verbruiken zal de spanning op het einde hoger zijn dan bij de trafo. Een compenserende trafo zal dit wellicht terug regelen door de trafo spanning iets te verlagen.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 3 วันที่ผ่านมา

      @@jean-paulhemelaar2144 Correct. Als er meer stroom wordt opgewekt dan er wordt gebruikt dan zit het hoogste punt van die lijn (die geen rechte lijn is) niet meer uiterst links. Dat zegt echter nog steeds niet dat je aan het eind van de lijn het slechtst zit, want als er zich op dat punt een grote verbruiker bevindt dan trekt die de spanning op dat punt weer naar beneden en dan zijn ze ergens halverwege de sjaak.

  • @HenkvanHoek
    @HenkvanHoek 3 วันที่ผ่านมา

    Is er een correlatie tussen het aantal huisbranden en de structureel verhoogde netspanning?
    Heeft iemand daar inzicht in?

    • @danielkool5752
      @danielkool5752 3 วันที่ผ่านมา

      Met alleen meer spanning krijg je niet meer brand. Meer doden mensen door onveilig werken?! Alles is dik binnen de veiligheidsgrenzen, maar op slechte punten in de woning met verkeerde klemmen/hulsjes of te strak gedraaide componenten, zou het een verhoging van risico kunnen betekenen. Niet te meten waarschijnlijk ook omdat er bij veel huizen ook modernere meterkasten komen. Maar ook die meterkasten komen er omdat mensen meer componenten erin willen om te gebruiken. Zo zal een B16 kracht automaat na het laden van een auto 8h lang ook wel warmpjes worden en omringende componenten opwarmen die hierdoor weer iets andere kenmerken krijgen en menig volgepropte meterkast met schoenen doen opwarmen.
      De brandweer kan vaak wel vinden waar branden zijn ontstaat en hiervan zijn wel gegevens beschikbaar. Echter alles is continue in beweging, iedereen doet wat.

  • @boerbiet237
    @boerbiet237 วันที่ผ่านมา +1

    Hallo Ketel Klets/volgers. Wij hebben reeds een jaar een warmtepomp en gebruiken dus geen gas meer. Nog steeds is de gasmeter niet drukloos gemaakt. Nu wil Liander de gasleiding volledig verwijderen op privé terrein met een grote lengte wat complex is vindt ook de onderaannemer.
    Wie begrijpt het nut van deze actie waarbij de kosten worden overgeslagen op de “blijvers”???
    Dit terwijl de leiding geschikt is voor Waterstof én Nederland zich voorbereid om een Waterstof Hub te worden in Europa???
    Na kolen, propaan, dieselolie, aardgas en op dit moment electra als energiebron ( ongeveer per 10 jaar gewisseld) is het wellicht over 10 jaar tijd voor waterstof, waarbij opnieuw eenzelfde leiding opnieuw moet worden aangelegd??
    Wij vinden afdoppen aan de openbare weg en de meter meenemen voldoende en kostenbesparing.
    Wie begrijpt dit wel?
    Groet van een verwarde Nederlander

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  วันที่ผ่านมา

      Blijkbaar is langdurig afdoppen toch niet veilig gebleken en willen ze de hele leiding tot aan de straat weghalen. Zolang ik er geen rekening voor krijg heb ik er geen moeite mee. Waterstof gaat er nooit doorheen stromen, dan zou het *hele* gasnet aangepast moeten worden en moet *iedereen* van het gas af zijn; als er bij jou waterstof uit de leiding komt, kan er immers bij de buren niet gelijktijdig aardgas uit komen.

    • @tonenriajamei99
      @tonenriajamei99 15 ชั่วโมงที่ผ่านมา +3

      Ik kan geen enkele reden zien waarom huizen standaard aangesloten zouden worden op waterstof. De productie ervan kost minstens 2x zoveel energie als dat je direct die stroom gebruikt, daarnaast maakt een warmtepomp nog een 4x zoveel warmte uit stroom. De waterstof die gemaakt zal worden zal gebruikt worden op plekken waar geen stroomaansluiting kan zijn of bij voertuigen die te moeilijk electrisch te maken zijn zoals zeeeschepen en lange afstands vrachtwagens.
      Daarnaast js waterstof het kleinst bestaande molecuul waardoor het leidingnetwerk aan andere eisen mket voldoen. Sommige materialen waar gas niet doorheen kan kunnen daarom poreus zijn voor waterstof.
      Ik heb echt van niemand een goed argument gehoord of gelezen waarom Nederlandse huizen aangesloten zouden moeten worden op waterstof, maar ik hoor het erg graag als er wel een reden voor zou kunnen zijn.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      @@tonenriajamei99 Precies. Het is beter om de stroom direct te gebruiken dan het op een of andere wijze opslaan. Maar dat doet het gros dus niet met zonnestroom, het heeft immers ook weinig zin om je huis in de zomer stikheet te stoken want dat blijft echt niet de hele winter hangen. Waterstof is overigens een atoom en je kan daar een beduidend groter molecuul van maken in de vorm van CH⁴ waar jouw geiser of gasfornuis het prima op doet.

    • @tonenriajamei99
      @tonenriajamei99 41 นาทีที่ผ่านมา

      @@WhoStoleMyAlias ik sit te weinig in deze materie om het te weten, maar hieveek energie kost het om van H weer CH4 te maken? Lijkt me een atap met opnieuw veel energieverlies. En waarom precies zzou je het doen?

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 29 นาทีที่ผ่านมา

      @@tonenriajamei99 Het idee erachter is dat je begint met elektriciteit uit zon en wind waar geen bestemming voor bestaat. Ja er gaat een hoop energie bij verloren om dit voor de aanmaak van waterstof te gebruiken, maar dat is warmte die je eventueel nuttig kan gebruiken. De verbinding met koolstof kost vervolgens nog eens een deel energie, maar het eindproduct is iets dat veel makkelijker is op te slaan én toe te passen in met name particuliere toepassingen. Het alternatief is doorgaan zoals we nu doen en de boel simpelweg afschakelen wanneer er sprake is van overmatige productie.

  • @breukie5060
    @breukie5060 4 วันที่ผ่านมา +1

    Laatste tijd bij ons ook in de gaten gehouden in Stedin gebied. Schommelt tussen de 237V (‘s nachts) en 242V (overdag volle bak zon). Ze houden hem hier dus structureel hoog.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf 4 วันที่ผ่านมา

      237v is maar 3%. Dat noem ik niet bepaald hoog. Die 5 volt daar bovenop is vermoedelijk jouw omvormer die de stroom terug duwt richting het net. Daar zit dan nog 11 volt marge boven voordat je 253v haalt. Met die 3% extra spanning is er ook 3% extra capaciteit om de zonnepanelen opwek over die kabel af te voeren naar het middenspanningsnet.

    • @breukie5060
      @breukie5060 4 วันที่ผ่านมา

      @@SolAce-nw2hf ja hoog is inderdaad niet het goede woord. Ze houden hem in ieder geval hoger dan de 230v en ben al blij dat ie niet in de buurt van de 253v komt. Dat was in het verleden wel anders

  • @jeroennoordam4489
    @jeroennoordam4489 วันที่ผ่านมา +1

    Een vraag.
    Op verschillende daken hebben we totaal ruim 12000Wp aan panelen,dit over vier een fase omvormers en een slimme meter.
    Nu dacht ik dat als je stroom vraagt, wasmachine etc. er dan eerst zonnestroom gebruikt gaat worden en dat de slimme meter dat intern goed over de verschillende fases regelt.
    Nu zien we bijna dagelijks( Homewizard) dat we flink wat stroom aan het net leveren maar desondanks ook nog gelijktijdig wat stroom importeren.
    Wat doen we hier fout? Kunnen we het systeem zo voor elkaar krijgen dat bij ruim voldoende export van zonnestroom er ook nog niet wat geïmporteerd gaat worden?
    (Had graag een screenshot van de Homewizard meegestuurd, maar sorry ik weet niet hoe dat op deze site te plaatsen)
    Alvast bedankt.
    jeroen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  17 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Zie je dat ook wanneer je bij de 'stroomtotaal' grafiek de optie 'tel import en export totalen bij elkaar op' inschakelt?

    • @jeroennoordam4489
      @jeroennoordam4489 16 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Im-export met elkaar verrekenen geeft wel een goede verrekening.
      Bijv: afgelopen zaterdag,een mooie zonnige dag:7.2 Kw geïmporteerd en 63Kw geëxporteerd.Zet ik de Homewizard verrekening uit dan staat er netjes 55.8 geëxporteerd.Maar die 7.2 import is natuurlijk voor een deel gerealiseerd in avond en nacht, maar tot mijn verbazing ook overdag als op L1 en L2 volop stroom wordt geëxporteerd importeren we ook nog stroom op L3!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  15 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      @@jeroennoordam4489 Stroom kan fysiek niet over fases heen springen, dus opwek op L1 komt nooit op L3 terecht. Maakt administratief niet uit, het wordt in de slimme meter verrekend, maar natuurkundig wel.

    • @jeroennoordam4489
      @jeroennoordam4489 7 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Administratief zal die slimme meter best goed werk leveren, maar als de saldering zou verdwijnen moet ik toch gaan betalen terwijl ik meer dan voldoende zonnestroom opwek?
      Is het een idee om een installateur te vragen de vier omvormers beter te laten verdelen over de drie fases? En had een drie fase omvormer dit kunnen voorkomen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      @@jeroennoordam4489 De somvereffening in de slimme meter staat los van de salderingsregeling. Zie: th-cam.com/video/DoWPvdkF_hc/w-d-xo.html

  • @lexpee
    @lexpee 3 วันที่ผ่านมา +1

    230vb +/ -- 10% dat is heel normaal 230v + 10% 253v als je oude 220 apparatuur hebt dan kan dat een probleem zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      Die spullen horen tegenwoordig achter een variac te zitten.

  • @fritsp9309
    @fritsp9309 4 วันที่ผ่านมา

    Die 242 Volt is bij mij de minimale spanning. Dus om 23:00 uur of 2:00 uur is de spanning 242 Volt, al na 10:00 uur gaat deze richting 253 Volt tot ongeveer 17:15 uur.

    • @martinmooren9536
      @martinmooren9536 4 วันที่ผ่านมา +1

      Waar is dit? Bij mij in Leeuwarden namelijk ook het geval. Momenteel 22:15 uur nog 241V.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf 4 วันที่ผ่านมา +2

      Dan heb je reden om te klagen. Meer dan 5% structurele overspanning is niet de bedoeling en die 253v mag maar vrij kort duren op een dag. Ik heb de norm even niet scherp, maar 5 uur op een dag is echt niet acceptabel.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 4 วันที่ผ่านมา +1

      @@martinmooren9536 Dat is rond Apeldoorn in het Liander gebied.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 4 วันที่ผ่านมา

      @@SolAce-nw2hf Bedankt voor je reactie. Dat ben ik ook aan het doen, rechtstreeks bij Liander heeft weinig zin. Het is wel gemeld door meerdere huishoudens. Wanneer er na de vakantieperiode geen oplossing is ben ik van plan met een aantal gedupeerden te overleggen over verdere stappen.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 4 วันที่ผ่านมา

      @@SolAce-nw2hf Nog even een vraagje, staat er iets over dit onderwerp in de netcode? Ik had wel begrepen dat de nominale spanning 230 Volt de gemiddelde spanning moet zijn, dat is in ieder geval niet het geval wanneer de minimale spanning 242 Volt is.

  • @walterschetters58
    @walterschetters58 3 วันที่ผ่านมา

    kubie er tussen zetten werkt goed geen spanning wisselingen meer

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      Maar wel ~10% trafoverliezen en tegen spanningswisselingen doet ie niks, het is een gewone trafo.

    • @soutzen
      @soutzen 3 วันที่ผ่านมา

      Dit zorgt juist voor meer problemen in het net.
      De Kubie moet verboden worden

  • @amarjamuller4991
    @amarjamuller4991 3 วันที่ผ่านมา

    De netspanning zou prima net als in België hoger gemaximeerd kunnen worden, 260 Volt zou in Nederland een goede waarde zijn, waarbij omvormers van zonnepanelen daarvoor ook aangepast worden.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 3 วันที่ผ่านมา

      Dat lijkt mij niet fijn voor alle elektrische apparatuur.

    • @amarjamuller4991
      @amarjamuller4991 3 วันที่ผ่านมา

      @@fritslevie4461 Europese goedkeuring maakt electrische apparaten (al decennialang) bestendig tot zowiezo de huidige Belgische norm. Dat is meende ik 264,5 Volt, voor Nederland is 260 Volt daarom een serieus veilige waarde, waarbij we doelmatig tijd kopen om de nodige netverzwaring uit te laten voeren.

  • @volvo480
    @volvo480 4 วันที่ผ่านมา

    Ik zit 100 meter van het transformatorhuisje, de netspanning komt 's nachts niet onder de 228 volt en overdag niet boven de 246 volt en er liggen aardig wat zonnepanelen in deze wijk. Maar dit is geen Enexis, de netbeheerder hier is Stedin.

    • @Flaggyt
      @Flaggyt 4 วันที่ผ่านมา

      Ja same here, hele dag niet boven de 240 geweest en niet onder de 230, Liander hier.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf 4 วันที่ผ่านมา +1

      Stedin heeft het gemiddeld ook beter voor elkaar. Minder lange straatkabels en meer middenspanningskabels die de PV opwek gemakkelijker afvoeren.
      Niet dat het overal goed gaat, maar bij Enexis is de problematiek met lange kabels veel groter.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 วันที่ผ่านมา

      Dat hangt weer af van veeeeeeel factoren. O.a. hoe zwaar is je transformatorhuis. De bekabeling naar de huizen, hoeveel afnemers. Lengte van kabels tussen de afnemers etc etc etc zo kan je door gaan. Gewoon de wetten der natuur.

  • @alexZWL
    @alexZWL 4 วันที่ผ่านมา +2

    Dit beargumenteerd toch niet dat Enexis de spanning verhoogd om omvormers eerder te laten uitschakelen? Deze passage uit het handboek geeft een oplossing voor als Enexis niet aan haar leverings garantie kan voldoen aan het uiteinde van de lijn. Het ene lijkt niet met het andere te maken te hebben. Of mis ik iets?

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf 4 วันที่ผ่านมา

      Het punt is dat het voltage aan het einde van de kabel behoorlijk zakt als die kabel lang is. Dus als ze de netspanning niet verhogen dan valt de spanning in de avonduren, op donkere dagen of bij elektrisch koken aan het einde van die kabel onder het minimum. Dus ergens moet daar een compromis waarde gevonden worden die voor iedereen aan die kabel binnen de grenswaardes werkt. Of vind jij het acceptabel als aan het einde van de straat tegen etenstijd de keuken uitvalt omdat iemand aan het begin van de straat anders een uurtje per dag terugleveren mis loopt?

    • @MartinMaat
      @MartinMaat 4 วันที่ผ่านมา

      Het staat los van elkaar. Op zwakke netten zetten ze de transformator regulier hoger om over de hele string binnen de normen te blijven. Daarnaast/daarbij gebruiken ze het verhogen van de spanning als noodrem om invoeders af te laten schakelen opdat de transformator niet in de fik vliegt en er geen zekeringen smelten (ten einde totale uitval van dat segment te voorkomen).

    • @ronald3148
      @ronald3148 4 วันที่ผ่านมา

      Ja je mist iets.

    • @ronald3148
      @ronald3148 4 วันที่ผ่านมา

      @@MartinMaat Klopt echter is dat het probleem van de gebruiker?
      Jarenlang cashen en niet verzwaren.
      En nu de stront tot t dak zit maar ff de spanning verhogen.
      Met als gevolg dat de consument welke panelen legt op aandringen overheid zn terug verdien model om zeep ziet gaan. Das diefstal he.

    • @jeroenlodder5838
      @jeroenlodder5838 4 วันที่ผ่านมา

      De lijn gaat omhoog als de vermogensrichting omdraait. Dus als enexis zo ontwerpt dat de spanning niet te ver daalt (risico op overbelasting van zekeringen) bij het nominaal gelijktijdig gebruikt van een huishouden, bijv: 2 kW.
      Gaat de spanning omhoog als je met 2 kW levert. Wanneer genoeg huizen (meer dan) hun gelijktijdig vermogen leveren, ga je ongetwijfeld over die grens. Enexis zet het nu juist nog iets hogen. Sommige omvormers van dan af, en dat is de bedoeling, want achter je LS trafo zit het ook vol!
      Enexis heeft dus eigenlijk de capaciteit van het net verhoogd, alleen er is een probleem... Omvormers schalen niet, die zijn alles of niets! Zouden omvormers vermogen proportioneel reduceren 230-253V = 100%-0%, dan zou deze oplossing bijdragen aan meer terugleveren. Nadeel zal alleen zijn dat je spanning strak 253V zal regelen, dus dat zal de reden zijn waarom dit niet in de netcode staat. De netcode gaat meer uit van frequentie en DRM (demand response module), wat in nederland niet gebruik is.
      In duitsland zijn ze wel bezig om iedereen van een kastje te voorzien waarmee er lokaal vermogensreductie gestuurd kan worden. Dit gaat daar zelfs gelden voor warmtepompen een laadpalen vanaf een bepaald vermogen.

  • @peterg8304
    @peterg8304 วันที่ผ่านมา

    🎉🎉🎉🎉😂

  • @BB-ez9cf
    @BB-ez9cf 3 วันที่ผ่านมา

    Ik ben op andere fase gaan terugleveren. Probleem is tijdelijk in ieder geval opgelost

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 3 วันที่ผ่านมา

      Keurig! Zo zie je dat er gewoon gratis oplossingen zijn.

  • @zugorful
    @zugorful 3 วันที่ผ่านมา

    Hallo het valt me nog mee dat je antwoord krijgt over mail ,als je belt met de klanten service hang je 40 minuten in de wacht ,en
    Daarna krijg je er niemand aan met een andwoord .
    Erg slechte service .

  • @killykilroy
    @killykilroy 3 วันที่ผ่านมา

    Geloof het of niet maar de laagste spanning die ik hier heb gemeten is 180 volt, en de hoogste 267 volt.

    • @bromsnor7852
      @bromsnor7852 3 วันที่ผ่านมา

      🙃 Met een fluke meter of een van Alie ?

    • @killykilroy
      @killykilroy 3 วันที่ผ่านมา

      @@bromsnor7852 het wordt continue gemeten en door mij gelogd door een miltiplus ii. Een 'meter' van 1500 euro of zo... ;-)

    • @killykilroy
      @killykilroy 3 วันที่ผ่านมา

      @@bromsnor7852 moet wel zeggen dat ik hier na een vijftal stroomstoringen in 1 jaar de laatste 6 maanden een veel stabielere spanning zie

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      Dan laat de netbeheerder maar met spoed komen, dat voldoet in de verste verte niet aan de netcode. Als ze het niet kunnen fixen dan zou ik eisen dat ze een grote UPS neerzetten die de spanning en de netfrequentie opnieuw opbouwt, op hun kosten uiteraard. Want spanningen richting de 270V is een recept voor voortijdig defect raken van apparatuur (en bij 180V kunnen ze ook rare dingen gaan doen).

    • @killykilroy
      @killykilroy 3 วันที่ผ่านมา +1

      @@KetelKlets wat ik opgaf zijn echt harde waarden. Niks indrukwekkend doenerij. Ik heb het gemeld maar kreeg het vaste antwoord "er wordt aan gewerkt". Samen met anderen heb ik toen de meetwaarden opgestuurd met vermelding van aansprakelijkstelling. De dagen daarop hadden we drie stroom "storingen". En paar dagen later viel er 1 fase uit. (Met een hoop geknipper). Gelukkig greep mijn multiplus in en ging naar eilandbedrijf. Daar zit alle electronica achter. Dus dat is mooi heel gebleven. Net de fase waar ik op zit uiteraard. Kreeg een monteur aan de deur die mij tijdelijk op een andere fase heeft gezet. Leuke kerel. Bleek er sluiting in een ondergrondse mof te zitten hier vlak bij. Toen ze gingen graven de volgende dag (is hier vlakbij) ging alle stroom van alle fasen af, maar ze mochten niet graven. (Vertelde de monteur me) omdat de mof vlak bij een gasleiding lag. Dus moesten ze wachten op iemand van het gas die zijn ok kon geven, maar die was ergens in Groningen bij een storing. 7.5 uur geen stroom. Ik had er geen last van wand draaide verder op de accu's. Overigens vergoeding voor gehad, de standaard vergoeding voor langere uitval dus. Lang verhaal, maar paar dagen later weer storing. Toen hebben ze de hele wijk achter een grote generator gezet (mooi ding is dat, draaid echt heel rustig), en zijn een paar dagen 'ergens' mee bezig geweest. Maar ik kon die mannen niet vragen wat ze deden wand waren niet echt toeschietelijk. Daarna weer een storing, een korte toen we van de generator naar de grid gingen. Sinds die tijd is de spanning best mooi. Soms wel tegen de 250, maar s'avonds eigenlijk nooit meer onder de 210. Dus ik heb zo'n idee dat ze ergens iets hebben omgeknutselt. Was wel grondwerk allemaal. Vandaag hoorde ik dat ze schakelstation hier vlakbij gaan uitbreiden. Eens zien hoevaak ik daardoor zonder prik zit.

  • @BertPle
    @BertPle 4 วันที่ผ่านมา

    Hier is de tweede fase steeds significant hoger dan de andere fasen. Scheelt zomaar 5V. De tweede fase tikt in de middag geregeld de 250V aan, terwijl de andere op 243V-246V blijven hangen. Zo’n gelijke verdeling van de spanning als in de video te zien is, is hier niet in de wijk.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf 4 วันที่ผ่านมา

      Hangt er ook vanaf wat je thuis verbruikt en invoed daarvan. Als al je constante verbruikers op L1 en L3 zitten en je zonnepanelen op L2 dan krijg je vanzelf een onbalans op dat punt.
      Daarnaast heeft vast niet iedereen zonnepanelen en dat kan de balanse overdag scheef trekken.
      Met een 1 fase aansluiting zitten de huisnummers bijv. als volgt verdeeld:
      L1: 1,4,7,10,13,16,19,22,25,28
      L2: 2,5,8,11,14,17,20,23,26,29
      L3: 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30
      Dus je kan met een beetje rond lopen en tellen zo zien of daar een mogelijke oorzaak ligt. En heb je er zelf last van, dan schuif je de omvormer en/of de verbruikers gewoon naar een andere fase

    • @BertPle
      @BertPle 4 วันที่ผ่านมา

      @@SolAce-nw2hf Hier draaien 2 3-fase omvormers. Ik lever niet terug op uitsluitend 1 fase.
      Daarnaast heb ik niet echt “constante” verbruikers die ik op fase 2 kan monteren. Met een wasje of een droogje maak je het verschil niet zie ik via HomeWizard. Dat verbruik is echt minimaal en bovendien (tijdens het opwarmen van het water in de wasmachine) maar zeer kortstondig.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf 4 วันที่ผ่านมา +1

      @@BertPle Dan zijn het je buren op fase 2 waarschijnlijk. Als je er geen last van hebt met terug leveren dan hoef je er niks mee. Heb je dat wel, dan kan je vragen of ze toevallig een 1 fase omvormer en 3 fase aansluiting hebben om in te schuiven, al is dat natuurlijk wel een omslachtige manier om het probleem van de netbeheerder op te lossen.

    • @gasguzz
      @gasguzz 3 วันที่ผ่านมา +1

      Hier in een Enexis gebied in het noorden van het land loopt de spanning regelmatig op tot ong. 250V. Wat daarbij opvalt is dat er een groot spanningsverschil tussen de fasen kan zijn. Dat kan tot een verschil van zo’n 12V oplopen. Wel altijd dezelfde fase die zo hoog oploopt. Heb mijn omvormer op de fase met de laagste spanning gezet, dat scheelt de nodige uitschakelingen.

    • @BertPle
      @BertPle 3 วันที่ผ่านมา

      @@gasguzz Dat laatste is hier al vaker aan bod gekomen, maar werkt alleen als je een 1 fase omvormer hebt op een 3 fase hoofdaansluiting.

  • @Franske-NL
    @Franske-NL 4 วันที่ผ่านมา +3

    P = V x I Das een nieuwe 😇

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 4 วันที่ผ่านมา

      Je ziet vaker P = U × I de V is meer de eenheid van spanning.

    • @afrikees
      @afrikees 3 วันที่ผ่านมา +5

      Is denk ik een leeftijdsdingetje.
      Vroeger (eind jaren tachtig) op de middelbare school werd het als P=V x I onderwezen. Tegenwoordig zie je dat hiervoor U wordt gebruikt.
      Waar vroeger U werd gebruikt voor energie, zoals U_kin en U_pot is nu E_kin en E_pot meer gebruikelijk.
      Je moet dan wel even 3x goed kijken als je kind nu met een vraag over natuurkunde komt 🤓.

    • @Franske-NL
      @Franske-NL วันที่ผ่านมา

      @@afrikees je zult vast gelijk hebben. Maar eind jaren 80 deed ik LTS elektro en toen was het toch echt al P=UxI
      Maar goed. Het was maar sarcastisch bedoeld. 😎

  • @21101965
    @21101965 2 วันที่ผ่านมา +4

    Wees blij met ons we hebben een van de besten netten ter wereld dus zeur niet xo veel

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 วันที่ผ่านมา +4

      Ik woon niet in 'andere landen' dus dat is irrelevant. Netbeheerders zijn monopolisten dus kritisch zijn moet wel; we kunnen nergens anders terecht. Ik betaal ruim € 400,- per jaar aan vastrechtkosten, daar wil ik wel voor krijgen wat is afgesproken. Anders moeten we gaan praten over 'compensatie'.

  • @jochem2348
    @jochem2348 5 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Belgische energie compsumtie de laagste in 30jaar.

  • @ernstlemm9379
    @ernstlemm9379 3 วันที่ผ่านมา +1

    Enexis zal moeten investeren met een bepaalde visie. Men verwacht blijkbaar dat we meer stroom gaan gebruiken dan opwekken. Dus de netspanning wat hoger instellen is dan logisch. Echter, je moet natuurlijk wel van je aansluitwaarde waarvoor je betaald gebruik kunnen maken. Daar zit juridisch gezien een kans om Enexis aan te pakken.

  • @ronald3148
    @ronald3148 4 วันที่ผ่านมา +1

    Zomaar een hersenkronkel he.
    Omdat het stroom net niet op orde is zorgt enexis dat de panelen zich uitschakelen?
    Feit.
    Maar is dat mijn probleem?
    Nu willen ze blijkbaar (proefballon) mensen met panelen dubbel gaan aanslaan met vastrecht.
    Dit zou denk ik voor leuke situaties gaan zorgen.
    Want dit zou contractbreuk zijn.
    Ik betaal om te kunnen leveren dat word een rechtzaak vermoed ik zo

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 วันที่ผ่านมา +2

      En die kun je waarschijnlijk met gemak winnen omdat de leveringsvoorwaarden geen *richting* benoemen, dus mijn mogelijkheid om te kunnen _leveren_ aan het net is net zo belangrijk als mijn mogelijkheid om _af te nemen_ van het net.
      Deze video gaat puur over het technische stuk van het probleem. Zo gauw het over geld gaat is het heel simpel: niet mijn probleem, dus je fixt het (voor mij althans) of je gaat me betalen. De netbeheerder heeft een wettelijke verplichting tot het leveren van het net (anders hadden we niet voor semi-publieke bedrijven gekozen maar voor een echte vrije markt zoals in de telecombranche).

    • @hansscholte5472
      @hansscholte5472 4 วันที่ผ่านมา

      Staan er geen specs qua netspanning in de Netcode? Iets van max 5% boven en 5% onder een bepaalde waarde? Was vroeger nooit punt van aandacht, maar omdat nu sprake is van veel grootschaliger terugleveren dan zeg 10 jaar geleden gedacht krijg je discussies over spanningskwaliteit op TH-cam

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 วันที่ผ่านมา

      @@hansscholte5472 230V +- 10% = 207V tot 253V. Maar: het mag er niet voor zorgen dan apparaten niet meer werken door een te lage netspanning óf dat omvormers niet kunnen produceren door een te hoge netspanning want dan is er geen sprake meer van een 'kwalitatieve' levering van het net.

    • @ronald3148
      @ronald3148 4 วันที่ผ่านมา +2

      @@KetelKlets Ik begrijp dat dit draadje over de techniek gaat.
      Nu blijkt dat men glashard toegeeft dat ze knoeien met de netspanning omdat het net niet op orde is.
      Werkt het 2 kanten op.
      Ik ga er altijd graag met gestrekt been in, tegen zulke partijen.
      Als ik eens niet aan mijn verplichting voldoe heb ik ook een incasso aan mn broek hangen.
      Ik meet hier overgens ook hoog in de 240.
      We gaan het meemaken.
      eerst eens zien wat het komende jaar brengt na de renovatie en panelen.
      Eerste gedachte bij gezeik is gewoon een batterij en propaan. uiteindelijk zwem je tegen de stroming in en ga je op een andere manier betalen.
      Neemt niet weg dat je niet eerst een knuppel in het hoenderhok moet gooien.
      Ik heb dit kanaal pas ontdekt en vindt het leerzaam.

  • @harryvincken6639
    @harryvincken6639 3 วันที่ผ่านมา +2

    Ik vind het schandalig, ze kunnen ook de spanning lager zetten tot 207 volt, dit jaar zie ik constant dat mijn panelen uitvallen, nooit gehad vanaf 2017. We worden bestolen en nu doet de netbeheerder ook nog mee, wat een oplichterij

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      207V kan niet want dan is er geen marge meer omlaag. Je kunt een vliegtuig prima op 300 meter hoogte laten vliegen, maar als de piloot een niesbui krijgt dan zit je meteen met met je neus in de grond. Marges bestaan om een reden.

  • @Krasbin
    @Krasbin 4 วันที่ผ่านมา

    Ik ga dat handboek doorbladeren, en kijken wat ik ervan begrijp met mijn natuurkunde achtergrond.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 วันที่ผ่านมา

      Dat moet goed komen, want ons net is gewoon volledig gebaseerd op de wetten der natuur.

    • @Krasbin
      @Krasbin 3 วันที่ผ่านมา +1

      @@HermanWillems Voor de meer algemene dingen, ja.
      Maar ik heb tijdens mijn werk in een natuurkundelab samengewerkt met iemand met een achtergrond in elektrotechniek, en er zijn toch heel veel details die je wel in principe kan begrijpen, maar die je toch maar moet weten.
      Vrij vertaald, ik heb een stuk meer respect gekregen (voor zover ik dat niet had) voor de professionaliteit van anderen aangrenzend aan mijn vakgebied.

  • @copycatz6170
    @copycatz6170 4 วันที่ผ่านมา +3

    In plaats van allerlei redenen vinden om niet te hoeven bellen, waarom niet gewoon even een keer bellen met een voorlichter? Dan kun je in ieder geval afvinken dat je van de leverancier geen nuttige info hebt gekregen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 วันที่ผ่านมา

      Perswoordvoering verscholen achter een 0900 nummer en een generiek e-mailadres? www.enexisgroep.nl/contact/
      Dan wacht ik liever op die mailtjes 'uit het veld'.

    • @skinkie
      @skinkie 3 วันที่ผ่านมา

      @@KetelKlets Het blijft bizar hoe slecht Enexis zowel z'n techniek als communicatiestrategie op orde heeft. Stedin heeft geen problemen en levert een 088-nummer voor pers binnen en buiten kantooruren.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา +1

      @@skinkie Veel hebben ze wel op orde, hun slimme meters met ingebouwde sim-kaart was een gouden zet (de anderen zitten nu nog steeds te kijken met eigen antennemasten, ouderwetse CDMA netten enz). Maar qua investeringen had er bij Enexis wel meer in gemogen de afgelopen decennia.

    • @skinkie
      @skinkie 3 วันที่ผ่านมา

      @@KetelKlets al had je ook kunnen beargumenteren dat als alle netbeheerders een nationaal CDMA-netwerk hadden gehad via Utility Connect dit een veel sterkere positie had gegeven om het debacle te voorkomen. Overigens realiseer je, als ze op GPRS/2G hadden gezeten er nu ook een 'probleem' had geweest. Maar goed, zelfs als GPRS of CDMA uit gaat, is er technisch gezien geen nood aan de man, er hangt immers een goedgekeurde meter.

  • @Makkelijk2zat
    @Makkelijk2zat 3 วันที่ผ่านมา

    "waarom neem je geen contact op met eneco zelf"
    Ja je had gewoon contact kunnen opnemen
    Al het andere wat je hierop zegt is dom gezever

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      Sommige mensen zijn goedgelovig, anderen weten hoe de wereld werkt. Geloof jij ook alles wat je in reclames ziet? Of wat er in persberichten staat? Als dat allemaal 100% waar was, dan hadden we geen pers en onderzoeksjournalistiek nodig toch?

  • @MrPipvampire
    @MrPipvampire 3 วันที่ผ่านมา

    Congratulations on getting solar panels for your house. I've been in Australia for so long that I've forgotten how to write Dutch. However, you are like us in Australia, pioneers in using solar panels to electrify your grid and many questions to make it usable will arise. Answer them and share these with the rest of the world as the Dutch are one of the smartest engineering nations in the world.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 วันที่ผ่านมา

      We need everyone, every nationality and every individual, to come up with creative solutions for issues like this. Even if one nation was greater than the rest, lets assume so, they can't implement it all around the world. So inspire people and show them how it can be done.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 38 นาทีที่ผ่านมา

      I think you forgot a lot more, like the cold white stuff that sometimes covers the ground. The Netherlands is not exactly Queensland. We don't have ~12 hours of sunlight per day all year around. Currently we have 16.5 hours between (geological) sunrise and sunset, in winter this gets down to just over 7 hours which usually comes down to 7 hours of twilight which sees hardly or no PV generation at all. Guess when we need the energy most?