DESS in 'green' mode begint ook direct met het laden van de batterij als er zonnestroom beschikbaar is. In mijn geval heb ik veel meer zonnestroom dan opslagcapaciteit van de batterij. Het gevolg is dan vaak dat de batterij tegen 11:00 of 12:00 al vol is en dat de zonnestroom daarna wordt terug geleverd aan het net. Dit is dan bij het meest ongunstige tarief. Beter zou zijn als hij ook de 'laadtijden' zou optimaliseren aan de hand van de dynamische prijzen én de verwachtte zon opbrengst. Wanneer DESS is ingeschakeld werkt de parameter met maximale laadstroom bij DVCC ook niet. Ik heb geprobeerd dit te manipuleren door de max.charge current (DVCC) op bv 2A te zetten tot 10:00u, maar dit wordt blijkbaar door DESS overruled.
Het lijkt me beter een batterij zo snel mogelijk vol te laden (+ zorgen voor baseload van het huis), want wie zegt dat de rest van de dag zonnig zal zijn, misschien komen er forse wolken. Kun je na volladen de output niet terug laten schakelen naar baseload en de batterij inschakelen naar baseload na ondergaan zon? (Ik heb zelf geen victron systeem, maar ik ben zelf zoiets van plan met mijn solar edge systeem).
Dank weer voor het delen van deze interessante informatie. Interessant dat je 2 cent aftrekt van de terugleverprijs. Ik heb daar veel mee geëxperimenteerd maar krijg het niet voor elkaar om alleen wanneer er 'genoeg' verdient wordt te laten handelen. Maar met die 2 cent er af besluit het systeem ook om minder te laden van de PV en dit eerder te verkopen. Het doel lijkt te zijn dat alle energie die in het systeem zit verkocht wordt en je altijd op je minimum SOC uitkomt. Door de inkoopprijs hoger te maken, of de verkoopprijs lager, wordt er eerder PV stroom verkocht omdat het toch niet interessant is om dat later te verkopen vanwege de lage prijs. Althans, daar lijkt het op.... Ik ga die 2 cent er nu ook weer bij zetten en monitoren. Met de Green mode kom ik tot dezelfde conclusie als in je video. Veel energie wordt verkocht voor een lage prijs. Dit is niet achteraf, maar vooraf zo gepland. Dat kan best slimmer. Ben benieuwd naar wat er uit je bespreeklijstje komt. Het handelen op de onbalansmarkt levert ca 3x meer op dat het handelen dat we nu doen. Dus is toch wel interessant. Maar dit zal den wel via een Balancing Service Provider moeten.
Wat super om weer te bekijken. Inmiddels na het zien van je video's nu zelf ook een 3 phase systeem geïnstalleerd met de ESS functie. Ben zeer benieuwd naar de EV Charger updates die gaan komen, dit kan indd nog een stuk slimmer.
Interessant, dank voor je proef en duidelijke uitleg. Inderdaad zijn wat zonnestroom dit jaar mei 383 en juni 373 bij mij (amsterdam 3kW zuid) enorm vergelijkbaar. Die ene dag verschil is verwaarloosbaar. Leuk als dit in de winter herhaald wordt! Dat zijn de maanden met zeer weinig zon 53kWh dec vs 120 kWh jan. Wat mij opvalt is dat er geen minimum in de green mode lijkt te zijn van jouw 20%. Ook zou de VRM het verbruik een beetje mogen weten en daarop inderdaad in de lage prijs uren preloaden van de accu's omdat ook de zonnestraling bekend is voor je locatie. Dat maakt de software complexer maar daar is vast iets voor te bedenken. Anders wordt het klussen in nodered 🤔😅😁
Leuk om te zien. Ik heb zelf aardig wat panelen over beide dakvlakken en vooral in de zomer veel over. met 4 kWh van het net halen ben ik er meestal wel. Nu heb ik alvast 2 HomeWizard thuisaccu's in de pre-order staan die niet aan de dynamische markt mee doen, maar all-in 1395 euro per 2,7 kWh module kosten. Is het mogelijk om iets vergelijkbaars neer te zetten met Victron dat ook mee doet op de dynamische markt met deze green mode (zelfbouw met een EEL battery box o.i.d.)? Of is dat echt totaal niet in de buurt van de 2790 euro incl. BTW die de HomeWizard oplossing mij gaat kosten? Het mag best wat meer kosten als de meerprijs zich later terug verdient. Ik vind het groene aspect het meest belangrijk, maar als ik mee kan helpen met de dagelijks duck curve opvangen met een deel van mijn dagelijkse 20 kWh overschot, dan is dat ook mooi.
@@HHalewijn Je bedoelt dat ze ver uit elkaar liggen qua prijs? Of dat het functioneel zo'n groot verschil is dat vergelijken niet zinvol is? Ik wil namelijk best wat meer investeren. De grootste reden voor de HomeWizard is het formaat. Een Victron of ander alternatief zou wel kunnen, maar voor noodstroom is het niet nodig en als ik over de €5000 heen ga, dan wil ik wel weten dat het financieel een beetje klopt. Met de HomeWizard reken ik op kiet spelen binnen 15 jaar met de huidige stroomprijzen, salderingsregeling en terugleverkosten en korter als de salderingsregeling inderdaad sneuvelt per 2027. Maar het liefst ga ik iets moois bouwen als het prijsverschil onder de streep een beetje zinvol is. Gelukkig kan ik die HomeWizard accu's gewoon op marktplaats kwijt als de situatie verandert, maar als het nu al net zo voordelig is om zelf te bouwen dan cancel ik het gewoon.
@@HHalewijnJa, die HomeWizard is een one trick pony. Maar voor de meeste wat kleinere woningen die puur de nacht, wolken en pieken op willen vangen lijkt het mij een mooie oplossing, zeker als je nu nog niet elekrisch kookt en de warmtepomp ook nog op de verlanglijst staat. Lekker door stapelen. Maar toch zou ik je mening willen horen over het doorpakken naar iets groters dan deze Lego/Duplo oplossing. Ga ik dat prijsverschil goed maken met een dynamisch contract, mijn 6600 Wp aan panelen en totaal geen mogelijkheid om ooit een EV laden (1 meter stoep)? Of wil je het liever in het midden laten gezien de onvoorspelbaarheid van onze politiek en energiesector? Of misschien wil je een video maken met jouw technische expertise, ook met andere merken all-in-one concepten er naast voor contrast. Zou leuk zijn.
Interessante video,dank daarvoor. Zelf heb ik nog geen batterij, maar denk hier wel over na. Ik kan me voorstellen dat als je besluit om in de “green mode” te draaien, dit ook gevolgen heeft voor de keuze van de opslag capaciteit. Verhouding tussen opbrengst panelen en batterij etc. Zou je daar eens je gedachten over kunnen delen?
Er is een video gemaakt over de omvang vd batterij. Daarin zitten wat regeltjes die je kunt gebruiken. Ik denk dat het de video was Victron nader uitgelegd ofzo.
Super interessant. Komt ook een thuisbatterij aan binnenkort en vroeg me deze vergelijking al af. In SolarEdge wordt er gevraagd naar aanvullende kosten per kWh. Heb je ergens een uitleg over wat daar allemaal in moet worden opgenomen? Komt die formule voor dynamisch tarief daar ook ergens voor?
mooie video. duidelijk verhaal. Ik denk dat je 1 ding vergeten ben, in deze. Jij hebt best een grote accucapaciteit. Dit werkt zeker in Trade-mode zeker door. Zelf zou ik nog graag een combi instellen. Iets meer traden met accucapaciteit welke meer is dan het huis-gebruik.
@@HHalewijn zelf heb ik 30kwh. Ben er van overtuigd dat als je nog meer hebt staan de opbrengsten sterk oplopen. En dat betekent dan dat het verschil kleiner zal zijn tussen Green-mode en Trading
Een interessevraag; zou je er ook voor kunnen kiezen om beide modes te combineren? Dus een dikkere batterij nemen als het ware, en 0-80% gebruiken om te traden, en 80-100% gebruiken voor de green mode? Dan heb je m.i. het beste van beide werelden en verdien je het meeste? Zelf denk ik er over om 3x 10Kw victron en 60Kwh te nemen. Meer dan de hoofdaansluiting. Waarom? Sneller kunnen (ont)laden in bijv. woning en auto, maar ook een grotere acculaadcapaciteit om sneller het net leeg te kunnen trekken bij het handelen.
Moet bij de berekening van prijs per maan ook de "kostprijs" van de cycels niet mee genomen worden? In de Trade-mode maak die meer cycels dus verbruik je de batterij sneller. Of is dit verwaarloosbaar?
Ik wil dat de accubank toch iets geladen word in de loop van de dag, in DESS trade-mode stuurt hij standaard de KW’s naar accu of grid dat is afhankelijk van de netprijs, in Greenmode heeft de Accubank prioriteit en zal de accubank geladen worden in de ochtend tot deze op gewenste niveau is. Ik heb een trucje gevonden om toch in trade-mode ook de accubank efficiënt te laden, ik schuif telkens de instelling van de battery SOC elke keer iets verder in stappen van 5% zodat ESS #1 zichtbaar is wat resulteert in dat de DC charger de MPPT charger de accubank met zijn opwek gaat laden. De aan de ac-in zijde aanwezige Goodwe inverters blijven netjes dump naar het Grid, omdat de netprijs op dat moment hoog is. Het zou mooi zijn om meer knoppen te krijgen voor dit soort instellingen, ik zie ook dat meer mensen hiermee worstelen.
topvideo weer !! thnx. komt er bij victron ook een switch (in vrm)waar je de teruglevering van stroom bij een negatief bedrag kan uitzetten? en bij tibber word de inkoopprijs verhoogd,neemt victron dit automarisch over of moet je die nieuwe inkoopprijs zelf instaleren in ess?
@@HHalewijnik heb een mppt 450/100 is er ergens info over hoe dit voor elkaar te krijgen of kan jij dit als "gast" gebruiker instaleren? en fijne vakantie !!
Stroom is duur als het fossiel wordt opgewekt, en zelfs negatief geprijsd als er veel renewable is. Is het daarom niet het groenst als je op prijs stuurt? Anders gezegd: is de trademode niet groener dan de greenmode?
@@HHalewijn Zeker! Ik bedoel mijn opmerking dan ook meer "onder de streep voor iedereen / de planeet". Ik snap dat als je je batterij gebruikt om je eigengebruik te maximeren dat je goed bezig bent. Scherper gesteld dan: is het zo dat we mogen verwachten dat de totale CO2 reductie die jouw thuisbatterij realiseert (totaal, niet alleen die van jou eigen huishouden!) groter is in een maand trading mode dan in een maand green mode? En is derhalve het _werkelijke_ groene oogmerk niet precies in lijn met het financiële? (En is de green mode niet stiekum een soort mijn-mijn-mijn-stroom-wil-ik-zelf-gebruiken mode?)
Beste allemaal; mijn solar opbrengst is nooit genoeg om de accu vol te laden, en al helemaal niet wanneer er in huis verbruik is. Hoe kan ik er voor zorgen dat elke dag een volledige charge cycle gedaan wordt? Kan ik dan beter green mode of trade mode (met feedback to the grid 'off' ) kiezen ? Heb beide al geprobeerd de afgelopen drie maanden maar er wordt nooit een volle laadcyclus gedaan wat ik niet begrijp ?! Omdat het niet goed werkt heb ik handmatig elke dag 'keep batteries charged' aan gezet voor een volle lading. Is mijn algoritme nu helemaal in de war of maakt dat niet uit ? Hoe kan ik mijn algoritme resetten ? iedereen bedankt!
Beste Henk, het algoritme kan niet gereset worden maar ik adviseer je om goed naar de instellingen en formules van DESS te kijken. Het is ook zeker niet zo dat DESS jouw batterij elke dag tot 100% zal laden. Eea is afhankelijk van opwek, verbruik en de instellingen.
@@HHalewijn Dankje, Tibber formule lijkt goed ingesteld. Zou je bij wijze van een gunst mijn instellingen willen nakijken? Waar mag ik dat naar sturen ? Fijn weekend.
De prijs formule die je laat zien lijkt mij niet juist, er staat 2x +. De verkoop prijs zou toch niet (P+0.01653) moeten zijn maar (P-0.01653), even afgezien van de 2ct die je erbij zet. Zonneplan rekent de 16,53ct (exclbtw) kosten toch altijd, bij leveren als terugleveren. (ik reken zelf met inkoop P+0,02 en P-0,02 voor verkoop, want ik lever meer terug dan verbruik op jaarbasis, maar de BTW gaat vlg mij gewoon door, die moet ik als prive persoon niet weglaten zoals jij dat doet. Zonneplan rekent (mij) 2ct incl btw per kwh aan kosten)
Hoe zit het met de “green + trade mode”, dus green mode met laden bij negatieve prijzen? Dat lijkt mij een optimale situatie als je niet je batterij wilt belasten door trade mode. 🤷♀️ de logica is wat complexer: bij negatieve prijzen is er vaak veel zon, dus inkopen is niet gewenst. Maar bij minder zon en veel wind (ook ‘s nachts) is het wel nuttig 🤷♀️ Wat ik observeer is dat het totaal plaatje van mogelijke scenario’s vaak niet is uitgewerkt door “partijen” en dan krijg je minder optimaal gedrag of zelfs ongewenst gedrag in bepaalde scenario’s. 🌷
Ik vind de trademode daarom een prima uitgangspunt. In mijn situatie werd de PV uitgeschakeld bij negatieve prijzen. Dat vind ik iets te rigoureus en daar ga ik nog wat aan sleutelen. DESS zal dat gewoon absorberen verwacht ik. Daardoor ben je ook meteen wat groener😀
Hoi Harold, weer mooi uitgelicht, Draai zelf nu een tijdje in greenmode, maar wat mij opvalt, en nog niet goed werkt bij mij is dat als de voorspellingen schrijven dat vanuit accu naar net geleverd moet worden, dit niet gebeurd. Dus de voorspellingen zijn goed, maar het systeem doet gewoon niet wat het voorspeld. S'morgens doet hij het meestal wel, maar in de avond niet, of te laat. Heb jij die dingen ook gezien misschien? Ben benieuwd naar je bevindingen in de winter maanden. Top 👍 Johan.
Niet exact wat jij beschrijft maar er zijn uiteraard wel momenten waarop in de dag het systeem iets voor de avond voorspeld maar als de tarieven rond 15:00 bekend zijn voor de volgende dag, kunnen de planningen aangepast worden. Dat zie je vooral van zondag op maandag.
@@HHalewijn Zoals vandaag, hij start een uur te laat, en levert maar een beetje terug. Voorspeld terug levering voor dit uur = 2,7 kw. maar hij is er alweer mee gestopt. terug geleverd 0,35 kw. Snap er niets meer van. De voorspellingen zijn correct. Maar ergens komt er denk ik een signaal niet helemaal door.
Ik heb inderdaad dezelfde ervaring, veelal lijkt het wel of DESS (in Green-mode) een uur achter loopt, op piekmomenten niks terug leveren en het uur erna weer wel? Vreemd.. Daarnaast ook geregeld dat het systeem aangeeft dat er "Nu" terug geleverd gaat worden maar er daadwerkelijk helemaal niks wordt terug geleverd! Het zou erg prettig zijn als Victron de logica zo aanpast dat er ook beter gebruik wordt gemaakt van de piekprijzen om zo nog meer efficiency uit het systeem te halen. Verder wel erg content met hele DESS opzet!
Ik hoop op mooie Greenmode verbeteringen. Zou top zijn als we het surplus aan PV energie kunnen verkopen op de dure uren in de avond en ochtend. Zou dan een soort hybride mode worden!! Heb nu 45Kw aan batterij en 11Kw aan PV, dus heb wel wat ruimte om te handelen.....
Wat wellicht nog interessant zou zijn, is de round-trip efficiëntie mee te laten spelen t.o.v. het verschil tussen goedkoopste aankoopmoment en duurste verkoopmoment. Als je de Victron constant op zijn maximale vermogen inzet dan is de efficiëntie erg laag tot wel 72%. Terwijl dit bij half vermogen of zelfs minder laden/ontladen wel kan oplopen tot boven de 90%. Iets om rekening mee te houden bij trade mode.
DESS in 'green' mode begint ook direct met het laden van de batterij als er zonnestroom beschikbaar is. In mijn geval heb ik veel meer zonnestroom dan opslagcapaciteit van de batterij. Het gevolg is dan vaak dat de batterij tegen 11:00 of 12:00 al vol is en dat de zonnestroom daarna wordt terug geleverd aan het net. Dit is dan bij het meest ongunstige tarief. Beter zou zijn als hij ook de 'laadtijden' zou optimaliseren aan de hand van de dynamische prijzen én de verwachtte zon opbrengst. Wanneer DESS is ingeschakeld werkt de parameter met maximale laadstroom bij DVCC ook niet. Ik heb geprobeerd dit te manipuleren door de max.charge current (DVCC) op bv 2A te zetten tot 10:00u, maar dit wordt blijkbaar door DESS overruled.
Het lijkt me beter een batterij zo snel mogelijk vol te laden (+ zorgen voor baseload van het huis), want wie zegt dat de rest van de dag zonnig zal zijn, misschien komen er forse wolken. Kun je na volladen de output niet terug laten schakelen naar baseload en de batterij inschakelen naar baseload na ondergaan zon? (Ik heb zelf geen victron systeem, maar ik ben zelf zoiets van plan met mijn solar edge systeem).
Dank weer voor het delen van deze interessante informatie.
Interessant dat je 2 cent aftrekt van de terugleverprijs. Ik heb daar veel mee geëxperimenteerd maar krijg het niet voor elkaar om alleen wanneer er 'genoeg' verdient wordt te laten handelen. Maar met die 2 cent er af besluit het systeem ook om minder te laden van de PV en dit eerder te verkopen. Het doel lijkt te zijn dat alle energie die in het systeem zit verkocht wordt en je altijd op je minimum SOC uitkomt. Door de inkoopprijs hoger te maken, of de verkoopprijs lager, wordt er eerder PV stroom verkocht omdat het toch niet interessant is om dat later te verkopen vanwege de lage prijs.
Althans, daar lijkt het op.... Ik ga die 2 cent er nu ook weer bij zetten en monitoren.
Met de Green mode kom ik tot dezelfde conclusie als in je video. Veel energie wordt verkocht voor een lage prijs. Dit is niet achteraf, maar vooraf zo gepland. Dat kan best slimmer.
Ben benieuwd naar wat er uit je bespreeklijstje komt. Het handelen op de onbalansmarkt levert ca 3x meer op dat het handelen dat we nu doen. Dus is toch wel interessant. Maar dit zal den wel via een Balancing Service Provider moeten.
Wat super om weer te bekijken. Inmiddels na het zien van je video's nu zelf ook een 3 phase systeem geïnstalleerd met de ESS functie. Ben zeer benieuwd naar de EV Charger updates die gaan komen, dit kan indd nog een stuk slimmer.
Leuke video Harold 👍 Vermakelijk en leerzaam. Dank je wel voor het delen. Alvast een fijne vakantie 🔆🔌⚡
Dank je wel.
Interessant, dank voor je proef en duidelijke uitleg. Inderdaad zijn wat zonnestroom dit jaar mei 383 en juni 373 bij mij (amsterdam 3kW zuid) enorm vergelijkbaar. Die ene dag verschil is verwaarloosbaar. Leuk als dit in de winter herhaald wordt! Dat zijn de maanden met zeer weinig zon 53kWh dec vs 120 kWh jan. Wat mij opvalt is dat er geen minimum in de green mode lijkt te zijn van jouw 20%. Ook zou de VRM het verbruik een beetje mogen weten en daarop inderdaad in de lage prijs uren preloaden van de accu's omdat ook de zonnestraling bekend is voor je locatie. Dat maakt de software complexer maar daar is vast iets voor te bedenken. Anders wordt het klussen in nodered 🤔😅😁
Leuk om te zien. Ik heb zelf aardig wat panelen over beide dakvlakken en vooral in de zomer veel over. met 4 kWh van het net halen ben ik er meestal wel.
Nu heb ik alvast 2 HomeWizard thuisaccu's in de pre-order staan die niet aan de dynamische markt mee doen, maar all-in 1395 euro per 2,7 kWh module kosten.
Is het mogelijk om iets vergelijkbaars neer te zetten met Victron dat ook mee doet op de dynamische markt met deze green mode (zelfbouw met een EEL battery box o.i.d.)?
Of is dat echt totaal niet in de buurt van de 2790 euro incl. BTW die de HomeWizard oplossing mij gaat kosten? Het mag best wat meer kosten als de meerprijs zich later terug verdient.
Ik vind het groene aspect het meest belangrijk, maar als ik mee kan helpen met de dagelijks duck curve opvangen met een deel van mijn dagelijkse 20 kWh overschot, dan is dat ook mooi.
Homewizard en Victron kun je niet op prijs vergelijken.
@@HHalewijn Je bedoelt dat ze ver uit elkaar liggen qua prijs? Of dat het functioneel zo'n groot verschil is dat vergelijken niet zinvol is?
Ik wil namelijk best wat meer investeren. De grootste reden voor de HomeWizard is het formaat. Een Victron of ander alternatief zou wel kunnen, maar voor noodstroom is het niet nodig en als ik over de €5000 heen ga, dan wil ik wel weten dat het financieel een beetje klopt. Met de HomeWizard reken ik op kiet spelen binnen 15 jaar met de huidige stroomprijzen, salderingsregeling en terugleverkosten en korter als de salderingsregeling inderdaad sneuvelt per 2027. Maar het liefst ga ik iets moois bouwen als het prijsverschil onder de streep een beetje zinvol is.
Gelukkig kan ik die HomeWizard accu's gewoon op marktplaats kwijt als de situatie verandert, maar als het nu al net zo voordelig is om zelf te bouwen dan cancel ik het gewoon.
@@SolAce-nw2hf vooral functioneel.
@@HHalewijnJa, die HomeWizard is een one trick pony. Maar voor de meeste wat kleinere woningen die puur de nacht, wolken en pieken op willen vangen lijkt het mij een mooie oplossing, zeker als je nu nog niet elekrisch kookt en de warmtepomp ook nog op de verlanglijst staat. Lekker door stapelen.
Maar toch zou ik je mening willen horen over het doorpakken naar iets groters dan deze Lego/Duplo oplossing. Ga ik dat prijsverschil goed maken met een dynamisch contract, mijn 6600 Wp aan panelen en totaal geen mogelijkheid om ooit een EV laden (1 meter stoep)?
Of wil je het liever in het midden laten gezien de onvoorspelbaarheid van onze politiek en energiesector?
Of misschien wil je een video maken met jouw technische expertise, ook met andere merken all-in-one concepten er naast voor contrast. Zou leuk zijn.
voor 2x die prijs kun je 3x de opsagcapaciteit hebben, incl omvormer. Go victron
Interessante video,dank daarvoor. Zelf heb ik nog geen batterij, maar denk hier wel over na. Ik kan me voorstellen dat als je besluit om in de “green mode” te draaien, dit ook gevolgen heeft voor de keuze van de opslag capaciteit. Verhouding tussen opbrengst panelen en batterij etc. Zou je daar eens je gedachten over kunnen delen?
Er is een video gemaakt over de omvang vd batterij. Daarin zitten wat regeltjes die je kunt gebruiken. Ik denk dat het de video was Victron nader uitgelegd ofzo.
Super interessant. Komt ook een thuisbatterij aan binnenkort en vroeg me deze vergelijking al af. In SolarEdge wordt er gevraagd naar aanvullende kosten per kWh. Heb je ergens een uitleg over wat daar allemaal in moet worden opgenomen? Komt die formule voor dynamisch tarief daar ook ergens voor?
Nee. Solaredge is een beetje onduidelijk over de formule. Ik heb een bedrag van -0,02 opgenomen maar mij viel op dat deze al vanaf -0,01 afschakelt.
mooie video. duidelijk verhaal. Ik denk dat je 1 ding vergeten ben, in deze. Jij hebt best een grote accucapaciteit. Dit werkt zeker in Trade-mode zeker door.
Zelf zou ik nog graag een combi instellen. Iets meer traden met accucapaciteit welke meer is dan het huis-gebruik.
Met een accu van 5 of 10 kWh kun je nauwelijks handelen. Dan heb je het misschien over 1 of 2 kWh die je over hebt.
@@HHalewijn zelf heb ik 30kwh. Ben er van overtuigd dat als je nog meer hebt staan de opbrengsten sterk oplopen.
En dat betekent dan dat het verschil kleiner zal zijn tussen Green-mode en Trading
Een interessevraag; zou je er ook voor kunnen kiezen om beide modes te combineren? Dus een dikkere batterij nemen als het ware, en 0-80% gebruiken om te traden, en 80-100% gebruiken voor de green mode? Dan heb je m.i. het beste van beide werelden en verdien je het meeste? Zelf denk ik er over om 3x 10Kw victron en 60Kwh te nemen. Meer dan de hoofdaansluiting. Waarom? Sneller kunnen (ont)laden in bijv. woning en auto, maar ook een grotere acculaadcapaciteit om sneller het net leeg te kunnen trekken bij het handelen.
Alles kan maar of de meerprijs voor de investering opweegt tegen het laadvermogen en de dan geldende stroomprijs, ik betwijfel het
Moet bij de berekening van prijs per maan ook de "kostprijs" van de cycels niet mee genomen worden? In de Trade-mode maak die meer cycels dus verbruik je de batterij sneller. Of is dit verwaarloosbaar?
Nee, dat zit in de batterij kosten verwerkt
Ongewenst switchen tussen Trade en Green-mode.
Ik wil dat de accubank toch iets geladen word in de loop van de dag, in DESS trade-mode stuurt hij standaard de KW’s naar accu of grid dat is afhankelijk van de netprijs, in Greenmode heeft de Accubank prioriteit en zal de accubank geladen worden in de ochtend tot deze op gewenste niveau is. Ik heb een trucje gevonden om toch in trade-mode ook de accubank efficiënt te laden, ik schuif telkens de instelling van de battery SOC elke keer iets verder in stappen van 5% zodat ESS #1 zichtbaar is wat resulteert in dat de DC charger de MPPT charger de accubank met zijn opwek gaat laden. De aan de ac-in zijde aanwezige Goodwe inverters blijven netjes dump naar het Grid, omdat de netprijs op dat moment hoog is.
Het zou mooi zijn om meer knoppen te krijgen voor dit soort instellingen, ik zie ook dat meer mensen hiermee worstelen.
topvideo weer !! thnx. komt er bij victron ook een switch (in vrm)waar je de teruglevering van stroom bij een negatief bedrag kan uitzetten? en bij tibber word de inkoopprijs verhoogd,neemt victron dit automarisch over of moet je die nieuwe inkoopprijs zelf instaleren in ess?
Inkoopprijs moet je zelf in de formule aanpassen. Uitschakelen van PV kan nu alleen met MPPT en Fronius omvormers.
@@HHalewijnik heb een mppt 450/100 is er ergens info over hoe dit voor elkaar te krijgen of kan jij dit als "gast" gebruiker instaleren? en fijne vakantie !!
Stroom is duur als het fossiel wordt opgewekt, en zelfs negatief geprijsd als er veel renewable is. Is het daarom niet het groenst als je op prijs stuurt? Anders gezegd: is de trademode niet groener dan de greenmode?
Als je je eigen opgewekte zonnestroom gebruikt in de dure uren ben je in ieder geval 100% zeker dat jet groene stroom was.
@@HHalewijn Zeker! Ik bedoel mijn opmerking dan ook meer "onder de streep voor iedereen / de planeet". Ik snap dat als je je batterij gebruikt om je eigengebruik te maximeren dat je goed bezig bent. Scherper gesteld dan: is het zo dat we mogen verwachten dat de totale CO2 reductie die jouw thuisbatterij realiseert (totaal, niet alleen die van jou eigen huishouden!) groter is in een maand trading mode dan in een maand green mode? En is derhalve het _werkelijke_ groene oogmerk niet precies in lijn met het financiële? (En is de green mode niet stiekum een soort mijn-mijn-mijn-stroom-wil-ik-zelf-gebruiken mode?)
Beste allemaal; mijn solar opbrengst is nooit genoeg om de accu vol te laden, en al helemaal niet wanneer er in huis verbruik is. Hoe kan ik er voor zorgen dat elke dag een volledige charge cycle gedaan wordt? Kan ik dan beter green mode of trade mode (met feedback to the grid 'off' ) kiezen ? Heb beide al geprobeerd de afgelopen drie maanden maar er wordt nooit een volle laadcyclus gedaan wat ik niet begrijp ?! Omdat het niet goed werkt heb ik handmatig elke dag 'keep batteries charged' aan gezet voor een volle lading. Is mijn algoritme nu helemaal in de war of maakt dat niet uit ? Hoe kan ik mijn algoritme resetten ? iedereen bedankt!
Beste Henk, het algoritme kan niet gereset worden maar ik adviseer je om goed naar de instellingen en formules van DESS te kijken. Het is ook zeker niet zo dat DESS jouw batterij elke dag tot 100% zal laden. Eea is afhankelijk van opwek, verbruik en de instellingen.
@@HHalewijn Dankje, Tibber formule lijkt goed ingesteld. Zou je bij wijze van een gunst mijn instellingen willen nakijken? Waar mag ik dat naar sturen ? Fijn weekend.
@@henkwitteveen3926 stuur mij een uitnodiging vanuit VRM, dan kijk ik even mee. Harold@hetslimmehuis.nl
De prijs formule die je laat zien lijkt mij niet juist, er staat 2x +.
De verkoop prijs zou toch niet (P+0.01653) moeten zijn maar (P-0.01653), even afgezien van de 2ct die je erbij zet. Zonneplan rekent de 16,53ct (exclbtw) kosten toch altijd, bij leveren als terugleveren. (ik reken zelf met inkoop P+0,02 en P-0,02 voor verkoop, want ik lever meer terug dan verbruik op jaarbasis, maar de BTW gaat vlg mij gewoon door, die moet ik als prive persoon niet weglaten zoals jij dat doet. Zonneplan rekent (mij) 2ct incl btw per kwh aan kosten)
Ja! Scherp
Dank je wel. Waarschijnlijk over het hoofd gezien na fout intypen. Gelukkig heeft die +4 de -prijs ZP gecorrigeerd
Hoe zit het met de “green + trade mode”, dus green mode met laden bij negatieve prijzen? Dat lijkt mij een optimale situatie als je niet je batterij wilt belasten door trade mode. 🤷♀️ de logica is wat complexer: bij negatieve prijzen is er vaak veel zon, dus inkopen is niet gewenst. Maar bij minder zon en veel wind (ook ‘s nachts) is het wel nuttig 🤷♀️
Wat ik observeer is dat het totaal plaatje van mogelijke scenario’s vaak niet is uitgewerkt door “partijen” en dan krijg je minder optimaal gedrag of zelfs ongewenst gedrag in bepaalde scenario’s. 🌷
Ik vind de trademode daarom een prima uitgangspunt. In mijn situatie werd de PV uitgeschakeld bij negatieve prijzen. Dat vind ik iets te rigoureus en daar ga ik nog wat aan sleutelen. DESS zal dat gewoon absorberen verwacht ik. Daardoor ben je ook meteen wat groener😀
Prachtig en leerzaam verhaal
Hoi Harold, weer mooi uitgelicht, Draai zelf nu een tijdje in greenmode, maar wat mij opvalt, en nog niet goed werkt bij mij is dat als de voorspellingen schrijven dat vanuit accu naar net geleverd moet worden, dit niet gebeurd. Dus de voorspellingen zijn goed, maar het systeem doet gewoon niet wat het voorspeld. S'morgens doet hij het meestal wel, maar in de avond niet, of te laat. Heb jij die dingen ook gezien misschien?
Ben benieuwd naar je bevindingen in de winter maanden.
Top 👍 Johan.
Niet exact wat jij beschrijft maar er zijn uiteraard wel momenten waarop in de dag het systeem iets voor de avond voorspeld maar als de tarieven rond 15:00 bekend zijn voor de volgende dag, kunnen de planningen aangepast worden. Dat zie je vooral van zondag op maandag.
@@HHalewijn Zoals vandaag, hij start een uur te laat, en levert maar een beetje terug. Voorspeld terug levering voor dit uur = 2,7 kw. maar hij is er alweer mee gestopt. terug geleverd 0,35 kw. Snap er niets meer van. De voorspellingen zijn correct. Maar ergens komt er denk ik een signaal niet helemaal door.
@@Johan-gf5fh kijk ook of de vermogens ed goed staan. Verkeerde waardes leiden tot verkeerde voorspellingen
Ik heb inderdaad dezelfde ervaring, veelal lijkt het wel of DESS (in Green-mode) een uur achter loopt, op piekmomenten niks terug leveren en het uur erna weer wel? Vreemd..
Daarnaast ook geregeld dat het systeem aangeeft dat er "Nu" terug geleverd gaat worden maar er daadwerkelijk helemaal niks wordt terug geleverd!
Het zou erg prettig zijn als Victron de logica zo aanpast dat er ook beter gebruik wordt gemaakt van de piekprijzen om zo nog meer efficiency uit het systeem te halen.
Verder wel erg content met hele DESS opzet!
@@rikvanwesterveld afgelopen week was het algoritme geheel van slag. Dat is nu hersteld.
Ik hoop op mooie Greenmode verbeteringen. Zou top zijn als we het surplus aan PV energie kunnen verkopen op de dure uren in de avond en ochtend. Zou dan een soort hybride mode worden!! Heb nu 45Kw aan batterij en 11Kw aan PV, dus heb wel wat ruimte om te handelen.....
Wat wellicht nog interessant zou zijn, is de round-trip efficiëntie mee te laten spelen t.o.v. het verschil tussen goedkoopste aankoopmoment en duurste verkoopmoment.
Als je de Victron constant op zijn maximale vermogen inzet dan is de efficiëntie erg laag tot wel 72%. Terwijl dit bij half vermogen of zelfs minder laden/ontladen wel kan oplopen tot boven de 90%. Iets om rekening mee te houden bij trade mode.
Volgens mij zit zoiets er al in (90%) maar ik ga dat nog eens navragen.