27. Wat is het verbruik van een warmtepomp?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 ส.ค. 2024
  • Download de gebundelde tips; www.energie-tr...
    Kijk op: www.energie-tr... voor een warmtepomp of airco installateur met ons keurmerk 'Goed en betrouwbaar'
    Wil je mij steunen om deze boodschap te blijven uitdragen? Donaties zijn welkom: NL36 INGB 0388 6155 16 (energie-transitie.info) Kijk ook op www.energie-tr...
    Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?
    De overheid wil dat wij op langere termijn allemaal aan de warmtepomp of hybride warmtepomp gaan. Dit om ons gasverbruik te verminderen. Maar dan is het natuurlijk wel goed om te weten hoeveel stroom een dergelijk apparaat in jou geval dan gaat verbruiken want stroom wordt ook steeds duurder.
    Als je alle reclame uitingen mag geloven dan is een warmtepomp de beste investering die je ooit gedaan hebt. En heb je dat zo terugverdient. Maar is dat ook zo? Want iedereen woont en leeft weer anders.
    Laat ik nou een leuke site hebben gevonden waar je op verschillende manieren kunt uitrekenen hoeveel stroom je met een warmtepomp in juist jou situatie verbruikt.
    Let go!
    warmtepomp-pan...
    Er grote verschillen wanneer je vanuit verschillende invalshoeken kijkt. Maar het leuk is dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen. Ik verwacht dan ook dat het stroomverbruik met een warmtepomp aangesloten op je CV systeem voor onze woning tussen de 6000 kWh en 9000 kWh zal liggen.
    Ga ik dezelfde berekeningen eens doen met een nieuwbouwhuis waar de isolatie al helemaal top is, Dan kom ik op een verbruik uit van 2141 kWh uit. Dat scheelt dus enorm.
    Dus heb jij alles goed voor elkaar, is je huis super goed geïsoleerd, is je ventilatiesysteem op orde, en heb je lage temperatuur radiatoren of nog liever vloerverwarming ? Dan haal je goede cijfers in je verbruik van stroom.
    Maar heb je dat niet. Dan kan die warmtepomp of hybride warmtepomp je wel eens heel veel geld gaan kosten in verbruik. En let op: stroom wordt ook steeds duurder.
    Maar weet je wat nu nog leuker is. Ik heb geen nieuwbouwwoning die van top tot teen geïsoleerd is en aan de laatste eisen voldoet. Maar ik verwarm ons huis lokaal met 3 airco's en mijn stroomverbruik van de airco's als verwarming zal rond de 2500 kWh uitkomen op jaarbasis. Dat is dus veel minder dan een warmtepomp aangesloten op de CV. Het komt zelfs in de buurt van de verbruik-cijfers van een nieuwbouwhuis.
    En vraag die bij mij ook direct opborrelt is: Is een woning met centrale verwarming met overal radiatoren wel zo efficiënt? Of wordt lokaal verwarmen niet een efficiëntere oplossing? Daar wil ik volgende keer eens dieper op ingaan.
    Voor iedereen die zich wilt gaan verdiepen in het verwarmen van je huis met airco's, hebben wij een white-paper gemaakt. Die kan je hier downloaden.
    Van een duimpje wordt ik vrolijk en vergeet je niet te abonneren. Tot de volgende keer.

ความคิดเห็น • 449

  • @instappenvanhetgasaf.4374
    @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +3

    Wanneer je vragen hebt? Stel ze gerust. Wellicht voer voor een volgende vlog.

    • @geerts153
      @geerts153 2 ปีที่แล้ว

      Is het ook mogelijk om met een airco alleen te ventileren?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +1

      De meeste airco's hebben geen verbinding met buiten. Het verwarmt of koelt de lucht die binnenhuis is. Er bestaan wel airco's die wel kunnen ventileren. Google even naar opties.

    • @PhilippeCJR
      @PhilippeCJR 2 ปีที่แล้ว +2

      @@geerts153 ventileren doen ze allemaal. Maar met binnelucht. Wil je echt vocht van buiten naar binnen halen heb je enkel de daikin ururu sarara. Frisse lucht is toch echt wat voor een WTW

    • @geerts153
      @geerts153 2 ปีที่แล้ว

      Oké bedankt, jammer dat ze het standaard niet kunnen,had mooi geweest. Je gebruikt niet het hele jaar immers de airco en de verwarming… zal even rondkijken .

    • @timommering7645
      @timommering7645 2 ปีที่แล้ว

      @@geerts153 ze kunnen wel als ventilator werken, dan draait alleen maar de ventilator in de binnenunit. Maar dit is niet wat je bedoelt denk ik

  • @ericnerdholland1783
    @ericnerdholland1783 ปีที่แล้ว +32

    Wat interessant zou zijn is ook de aanschafprijs, afschrijving, onderhoud kosten, levensduur mee te nemen van dergelijke installaties, deze worden zelden meegenomen in een vergelijking.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +2

      Daar is ook al een vlog over gemaakt

    • @WvhKerkhof
      @WvhKerkhof 8 หลายเดือนก่อน

      Net als bij een auto is het verbruik de grootste kostenpost.

    • @joszoet4003
      @joszoet4003 7 หลายเดือนก่อน

      Deze promotie voor warmtepompen geven een wel zeer eenzijdig rooskleurig beeld...
      De realiteit komt later...

    • @Girbie1973
      @Girbie1973 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@joszoet4003 oh jee, weer iemand die geen warmtepomp heeft, maar wel een mening heeft zonder toe te lichten… 😂

  • @peterheirmanster
    @peterheirmanster ปีที่แล้ว +7

    warmtepomp is een complexe machine in vergelijking met een gas cv ketel. Hoe complexer hoe meer kans op defecten en duurder in onderhoud.

  • @Landshark928
    @Landshark928 ปีที่แล้ว +4

    Dank voor je infovideo! Best schrikken qua kwh😮....we gebruiken jaarlijks 1000m3 gas v verwarming. Sinsdkort een 6kw warmtepomp met bijna 6 SCOP. Ons werd verteld dat dit ons jaarlijks 2000kwh kost. We gaan het zien🙏

    • @kokpol9173
      @kokpol9173 ปีที่แล้ว

      Ja dat klopt, als je full electric gaat is je nieuwe elektraverbruik van de warmtepomp ongeveer 2 keer je oude gasverbruik. Verbruikt je warmtepomp meer? Dan is deze niet goed afgesteld en/of geïnstalleerd. Mocht dit het geval zijn stuur me een pb, dan help ik je verder

  • @timommering7645
    @timommering7645 2 ปีที่แล้ว +8

    Zelf heb ik een 2-1 kap uit '96. Hier hebben we in de woonkamer nieuwe kozijnen met triple glas zitten (was goedkoper dan dubbel glas vanwege subsidie). Sinds vorig jaar een Elga ACE 4kW hybride geïnstalleerd en deze heeft afgelopen winter volledig zelfstandig gedraaid, hierbij heeft hij ongeveer 1500kW verbruikt.
    Tot -7°C red hij het zelf, ik zag aan z'n verbruik dat hij wel aardig op z'n limiet aan het draaien was.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dank je voor je input!

    • @timommering7645
      @timommering7645 ปีที่แล้ว +1

      @@dirckdevriez6661 waarom niet een homebox brievenbus? Deze hebben een U-waarde van 1.23 en gaan gewoon netjes in het bestaande gat.
      Geen idee wat het kost om iemand met een infrarood camera langs te laten komen, maar er staan er zat op AliExpress tussen de 50 en 200€.

    • @koevlaas
      @koevlaas ปีที่แล้ว +1

      @@dirckdevriez6661 Ik heb een Flir C3

    • @timadriaans
      @timadriaans ปีที่แล้ว +1

      Interessant Tim! Mag ik vragen wat vóór de Elga Ace je gasverbruik was op jaarbasis? En op welke instellingen heb je de Elga Ace staan (bivalente temp. etc)? Ik ben voornemens het zelfde model te laten plaatsen. Alvast bedankt!

    • @timommering7645
      @timommering7645 ปีที่แล้ว +1

      @@timadriaans ik had eerst 1200M³, maar dat was nog met de oude kozijnen en standaard dubbelglas. 1 van deze glasplaten was ook nog eens lek dus het is lastig te zeggen wat mijn gas verbruik zou zijn geweest met alleen de nieuwe kozijnen en triple glas.
      De Elga staat bij mij ingesteld dat hij tot -15°C gaat (lager kan hij niet) en ik heb nu ook de CV afgekoppeld om te kijken of hij zijn de-frost ook zelfstandig kan oplossen. Als dat lukt dan heb ik ook geen gas meer nodig voor de-frosts.
      Verder staat hij volledig buiten temperatuur gericht, dus hij werkt alleen maar met een stooklijn. Deze heb ik zelf afgelopen winter spelenderwijs uitgevogeld.

  • @greintje6941
    @greintje6941 ปีที่แล้ว +2

    Het rekensommetje is vrij simpel. Een kuub gas levert ~9kWh aan effectieve warmte en kost nu ~E3.00,- per kuub. Oftewel ~E0.33,- per kWh.
    Een kWh aan stroom kost nu~E0.70,-. Dus elke andere verwarming op stroom (infrarood panelen-COP1 etc.) kost nu 9 x E0.70,- dus E6.30,- t.o.v. gas. Ruim het dubbele.
    Een warmtepomp met SCOP 4 (wat erg optimistisch is, want in de wintermaanden zal dit eerder COP2 zijn) zou theoretisch het kWh-verbruik met een factor 4 verminderen. Dus E0.70,- per kWh wordt dan E0.17,50,- per kWh.
    Bijna een halvering van de kosten zou je zeggen. Maar dit is niet waar.
    Warmtepompen hebben in de wintermaanden een veel lager rendement die eerder bij COP2 ligt.
    De SCOP-score is alleen een gemiddelde over een heel jaar.
    Ga je uit van een COP2 (wat veel realistischer is) dan blijft er als bezuiniging t.o.v. gas vrijwel niets over. Dan moet je de stroomprijs ineens delen door 2 i.p.v. 4 en betaal je ~E0.35,- per kWh. Iets meer zelfs als de gasprijs per kWh.
    En dit is alleen voor verwarming. Koken en warm water op gas staan hier buiten. Alsook de investerings/afschrijvingskosten die vaak duizenden euro's bedragen.
    Die wamtepompen/airco's zijn feitelijk helemaal niet aantrekkelijk meer voor verwarming. De nadelen wegen totaal niet op tegen de voordelen van gas verwarming nu, qua kosten en comfort. Ook ecologisch niet. Zolang we methaan (aardgas) verbranden, verbranden we een stof die ruim 30 keer meer bijdraagt aan de globale opwarming dan CO2.
    Pas als de stroomprijs wordt losgekoppeld van de gasprijs kan het weer interessant worden.
    Er is nu al vaak enorme overproductie aan elektriciteit die verloren gaat, omdat de kWh prijs kunstmatig duur wordt gehouden door de koppeling van gas en stroomprijs. Windmolens worden gestuurd stilgezet om 'overcapaciteit' af te remmen en de prijs hoog te houden.
    Dit is bewuste politiek (net als de OPEC-landen al decennia toepassen).
    Mooie verhalen over warmtepompen van deze rechtse regering maar het wordt het volgende melkkoetje van deze lieden (en energiebedrijven) om ons compleet afhankelijk te maken van een basisbehoefte tegen elke prijs.

  • @henjatimmerman6642
    @henjatimmerman6642 2 ปีที่แล้ว +4

    Ik verwarmde ons hotel in midden zweden in de winter met airco/warmtepompen. Dan hebben we het over temperaturen tot - 30.
    Het elektriciteitsverbruik daalde aanzienlijk. Was ik met elektrische radiatoren van 400W gemiddeld 1600 euro per maand kwijt, met de airco zakte dat naar onder de 1000 euro.
    Dat was inclusief alle elektrische apparatuur incl. Professionele keuken.
    Ik betaalde ca. 1500 euro per airco inclusief installatie.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dank je voor je input!

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 ปีที่แล้ว

      Henja Timmerman, Heb je ook zonnepanelen op je dak? Dat verlaagt je stroomverbruik aanzienlijk.

    • @LGNO1
      @LGNO1 ปีที่แล้ว +3

      @@wimnoe9486 zonnepanelen verminderen je verbruik niet hoor Wim 😂 ze verminderen wel je totale kosten aan het eind van het jaar. Maar snap wat je bedoelt

  • @MrKrekkie
    @MrKrekkie ปีที่แล้ว +2

    Top. Over 2 weken voor de woonkamer/keuken een airco besteld, en de slaapkamers krijgen een elektrische deken. Volgend jaar misschien ook daar een centrale airco.

  • @louisgottlieb3148
    @louisgottlieb3148 2 ปีที่แล้ว +5

    Heel duidelijk uitgelegd, dank.

  • @NickWilmans
    @NickWilmans ปีที่แล้ว

    Geweldig zo,n warmtepomp. Gelukkig wordt het stroom zeer goedkoop opgewekt met behulp van windmolens en zonneparken, waar Nederland propvol mee staat, en bespaard de warmtepompbezitter honderden euro's per jaar.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Nu nog de prijzen weer terug naar het oude niveau. Ik betaal nu 0,62 per kWh! (was voorheen 0,19)

    • @Flaggyt
      @Flaggyt 6 หลายเดือนก่อน

      Ik verbruik nu 200m³ gas per jaar (190 vorig jaar) vrijstaand huis uit 1906.
      En 2500kWh/j stroom.
      En ongeveer 2500kWh overproductie van de 28 zonnepanelen.
      En een houtkachel. Ik wil geen warmtepomp dus volgend jaar een nieuwe cv ketel en die blijft gewoon 15 jaar hangen.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 4 หลายเดือนก่อน

    Mooie realistische uitleg. Zonnepanelen warmtepompen kun je op 1 hoop gooien. En zal voor de meeste mensen als zei eerlijk gaan rekenen alleen maar geld kosten ipv besparen. Neem ook het stukje mee van meerkosten door zonnepanelen bij de energie leverancier. Hogere kwh prijs en kosten terug leveren. Vwb de airco lobby. Airco in huis vind ik zeer onaangenaam. Natuurlijk wanneer het in de zomer bloedheet is, even lekker. Maar wel vreselijk veel lawaai. En zeer irritante tocht/wind. Doe mij maar een houtkachel voor de winter. Daarmee lach je iedereen uit. 😊 Zonnepanelen leveren in de winter niets op dan verbruik je verreweg de meeste stroom.

  • @ideploeg3470
    @ideploeg3470 ปีที่แล้ว +1

    De (S)COP is cruciaal!! 2,6 of 4,0 …. Bij 2000m3 gas is dat het verschil tussen 7700kWh en 5000kWh.
    Dus bij een prijs van 0,6 euro/ kWh is het verschil €1620!
    En dus is ook de aanvoertemperatuur cv water van belang. 35° of 55° C naar resp vloerverwarming of radiator.
    Kortom, beetje kort door de kromme bocht.

  • @MrSegmentfault
    @MrSegmentfault ปีที่แล้ว +2

    Hier een 155m2 hoekhuis van 2021 met grond warmtepomp en 5 zonnepanelen noord + 5 zuid. Onze hele woning is verwarmd. Over de afgelopen 12 maanden hebben we 3200kwh verbruikt uit het net en van de solar hebben we 2400 teruggeleverd en 1100kwh zelf verbruikt. Ik had nooit durven dromen dat het zo goedkoop zou zijn.

    • @pussymagnet2350
      @pussymagnet2350 ปีที่แล้ว

      Bodemwarmtepomp is niet te vergelijken met luchtwarmtepomp of hybride. Bodemwarmtepomp is de enige warmtepomp die echt efficiënt is en inderdaad alleen bij nieuwbouw

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Bedankt voor je input. Heel waardevol!

  • @FrankVeer
    @FrankVeer 2 ปีที่แล้ว +4

    Grappig, ik ben enkele jaren geleden ook begonnen met het verwarmen en koelen van mijn woning (en mijn kantoor) met airco's. In eerste instantie gewoon als proef, ik wilde wel eens weten of dat in de winter inderdaad zou werken. Voordeel van deze inverter-airco's is natuurlijk a) de lage aanschafkosten, b) de relatief lage stroomkosten (zeker in ons geval met zonnepanelen) c) de snelle opwarming van het huis. De airco's 'draaien' hier dus bijna het hele jaar, van hartje zomer tot hartje winter en ons gasverbruik is van 1100 m3 gedaald naar 350 m3. Sinds begin mei nu ook een kleine warmtepompboiler aangeschaft om warm water te maken, zodat het gasverbruik de komende periode nog verder moet gaan dalen. Investeren in een warmtepomp lijkt me momenteel voor ons geen goed idee, omdat we daarvoor een relatief hoge investering moeten doen voor dat laatste 'restje' gas dat we nog verbruiken.

    • @3DPeter
      @3DPeter 2 ปีที่แล้ว

      Je verteld niet wat die airco's aan stroom verbruiken, dus kun je dat nog even vertellen?

    • @FrankVeer
      @FrankVeer 2 ปีที่แล้ว +2

      @@3DPeter Bij elkaar (verwarming en koeling) zo'n 1400-1500 kWh per jaar. Kan het niet exact bepalen, omdat in de zomermaanden de airco's rechtstreeks op de stroom van de zonnepanelen draaien. Als ik naar de verbruikscijfers van de afgelopen 8 jaar kijk, zie ik geen enorme stijging vanaf het moment (2018) dat ik de airco's geïnstalleerd hebt en sinds ik nog eens 9 panelen heb geïnstalleerd, lever ik per saldo zo'n 1000-1300 kWh per jaar terug.

    • @3DPeter
      @3DPeter 2 ปีที่แล้ว

      @@FrankVeer Ok ,bedankt voor de uitleg. En hoeveel inverter airco's heb je dan draaien?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Mooi verhaal wat precies aansluid met minn bevindingen. Dank voor je bijdrage

    • @FrankVeer
      @FrankVeer 2 ปีที่แล้ว +1

      @@3DPeter 2 stuks, een split airco beneden en een monoblock-airco in de slaapkamer.

  • @harrybijl5619
    @harrybijl5619 2 ปีที่แล้ว +3

    Dankjewel voor deze info. Volg geruime tijd ook de Duitse TH-camrs, waaronder Andreas Schmitz.
    Aangezien wij bij ons thuis sinds januari met z'n tweeën zijn, is ons energie verbruik een heel ander plaatje geworden waar wij nog niet erg zicht op hebben.
    Inmiddels zijn net voor onze vakantie de Daikin Airco's geplaatst en een inductie fornuis. Afgelopen week was dit erg fijn op die warme dagen.
    We zijn dus ook erg benieuwd hoe het met verwarmen zal gaan komende winter. Mijn lieve vrouw is nogal een koukleum. Heb mij behoorlijk in lucht/water warmtepompen verdiept.
    Grappig is dat ik naar aanleiding van deze info steeds meer nijg naar een elektrische boiler van zo'n 50 à 80 liter die ik overdag bij zon momenten laat opwarmen. Als het goed is zijn ze zodanig geïsoleerd dat ik de volgende dag voldoende warmte in het water overhoud om te douchen. Heb al jaren thermostaat kranen. We zijn allebei van het korte douchen. Rond de 5 minuten p.p. Heb rekenmodellen gezien dat je ongeveer het dubbele van de watercapaciteit van de boiler overhoud om te gebruiken. Tevens hoef ik geen rekening te houden met de legionella run bij warmtepomp systemen. Een boiler stookt al snel op naar 65 graden. Daarbij misschien nog een klein 3KW elektrisch keteltje als backup mochten er nog een koude frontje op ons af komen om de radiatoren die er nog hangen op ong. 50 graden bij te stoken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Jij bedankt voor je toelichting!

    • @FrankVeer
      @FrankVeer 2 ปีที่แล้ว +2

      Je zou ook een warmtepompboiler kunnen overwegen. Die van mij staat ingesteld op 68 graden, dus geen legionella-gevaar en daarnaast zit er ook een legionella-beveiliging op die het water met een elektrische spiraal opwarmt. Zijn ook niet bijzonder duur en in tegenstelling tot elektrische boilers krijg je ook subsidie als je er een laat installeren.

    • @Rol1Co
      @Rol1Co ปีที่แล้ว +2

      @@FrankVeer een wpb die naar 68 graden gaat is heel erg inefficiënt of gebruikt een verwarmings element voor het laatste deel te warmen, met de warmtepomp komt hij ongeveer tot max 55 graden. Dan is 1x per week even doorwarmen voor legionella een stuk voordeliger.

    • @FrankVeer
      @FrankVeer ปีที่แล้ว +1

      @@Rol1Co klopt, hij gebruikt voor het laatste deel een verwarmingselement, maar ik produceer toch veel meer stroom dan ik verbruik, dus om dat inefficiënte maak ik me nu nog geen zorgen.

    • @Rol1Co
      @Rol1Co ปีที่แล้ว

      @@dirckdevriez6661 waarom met koud? Je moet meten zoals je douch loopt, dan 30 sec en je weet hoeveel liter per minuut. Een niebla of metven (iets goedkoper) geeft een prima straal met slechts 5 liter. Echter werkt beter met een boiler dan met cv aangezien sommige cw4 cv een minimum van 7 liter hebben zonder bijmenging.

  • @franklanfers
    @franklanfers ปีที่แล้ว

    Alvorens de overstap te maken op een 'full electric' warmtepomp dient de woning eerst te worden geïsoleerd. Ik zelf liet mijn hoekwoning uit bouwjaar 1987 (met vloerverwarming beneden en radiatoren boven, vloeroppervlak 140 m² en mechanische ventilatie) eerst volledig isoleren. Het leuke is dat vadertje staat ook nog een stevige bijdrage (ISDE subsidie) doet in desbetreffende isolatie, van mijn 'spouwmuren, het platte dak en de vloer. Het hr ++ glas en de vloerverwarming had ik al na de een verbouwing in 2004. Los van een warmtepomp heeft deze investering, bij de huidige hoge energieprijzen een terugverdientijd van < 5 jaar. Met deze isolatie verminder je het warmteverlies van je woning aanzienlijk, zeg met 50%. Medio november jl. is de warmtepomp laten installeren en kan ik uit eigen ervaring melden dat deze zeer goed bevalt. Het is heerlijk warm in de woning (beneden verdieping 22 graden en boven verdieping 21 graden).
    De warmtepomp met daarbij de boiler van 230 (ingesteld op 55 graden) verbruikt (bij buiten temperaturen van rond de 8 graden) 10 tot 11 kWh (stroom) per dag. Op jaarbasis zal ik daarmee rond 3500 kWh uit gaan komen, zijnde het (extra) verbruik voor verwarmen en tapwater. Mijn bestaande stroomverbruik is 2400 kWh per jaar, waarmee mijn totale stroom verbruik voor deze woning dus op of rond 6.000 kWh per jaar zal komen. Mijn jaarlijkse gasverbruik lag op 1600 m³. Kort samengevat bespaar ik vanaf nu alle kosten voor gas en het vastrecht voor deze meter. Daarvoor in de plaats komen wel de extra kosten voor 3500 kWh. Per januari komt nog een PV -installatie op mijn platte dak (14 panelen à 405 WpH). Deze installatie zal op jaarbasis 'volgens de berekening' ruim 5.200 kWh op gaan wekken, waarmee mijn werkelijk stroomverbruik op jaarbasis zo rond de 1000 kWh komen te liggen. Stel dat ik er 500 of zelfs 1000 kWh naast zit, dan nog ben ik met deze (warmtepomp) situatie niet alleen van het gas af, maar ga ik mijn investering, gedaan voor zeker 20 jaren, rond het 10e jaar hebben terugverdiend (mit onze regering inderdaad stopt met haar prijsplafond en het voor een groot deel betalen van ons gas en stroom rekening).

  • @rv3340
    @rv3340 5 หลายเดือนก่อน

    Nu precies een jaar een 5kw Daikin airco hangen voor de benedenverdieping.
    Heb de airco elke dag aan van 7 tot 21uur op 20/21 graden.
    Verbruik is 1150 kw.
    Gasverbruik is van 1500 kuub naar 400 kuub gegaan.
    Ik moet wel zeggen dat bij koude temperaturen de airco redelijk hard moet werken, dit geeft meer lawaai dan ik graag zou willen.
    Vanaf 8 graden is het prima te doen (standje 2 van de 5).
    De Airco doet precies wat het zou moeten doen, bespaard enorm!

  • @WvhKerkhof
    @WvhKerkhof ปีที่แล้ว +3

    Een warmtepomp verdien je in 75 jaar terug.

  • @pietermoorer3679
    @pietermoorer3679 ปีที่แล้ว +1

    Ik zie zoveel variabelen die je kunt invullen die van grote invloed zijn op de eindberekening dat er niet voor niets een disclaimer zit over de uitkomst van de berekening. Een van de belangrijkste is warmtevraag woning. Die waarde die daar staat geeft het functioneren van je isolatie weer. Hoe lager de waarde, hoe beter je woning geïsoleerd is (warmtevraag woning, dat is de werkelijke warmteverlies per vierkante meter).
    ga je met die warmtepomp ook het water voor je boiler opwarmen? Die zie ik eigenlijk ook terug in de berekening. Dat betekend dat je eigenlijk alleen nog gas verbruikt om te koken. Op jaarbasis zou je nog maar 100 kuub gas gebruiken, grof genomen.
    Door de warmtepomp zou je per jaar 1347 euro aan stroom kwijt zijn.
    Maar dat is toch meer dan je kwijt zou zijn aan 1200 kuub gas, op jaarbasis?
    Vaste lasten blijven gelijk omdat je nog steeds gas blijft gebruiken. Daar zou nog winst gepakt kunnen worden door het gas af te sluiten.

  • @opa-dick
    @opa-dick 2 ปีที่แล้ว +4

    Mijn tussen huis in 1980 gebouwd.
    1 verdieping totaal vloeroppervlak is 90 m2
    5 jaar geleden warmtepomp gekocht, de enige echte Daikin 7 kW monoblock.
    Alleen electriciteit gebruik in de afgelopen 5 jaar is 6830 kW.
    Mijn warmtepomp boiler Fujitsu 190 liter verbruikt 1,8 kW per dag..
    Btw ik heb mijn radiatoren vervangen door Jaga radiatoren

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dank je voor het delen

    • @Rol1Co
      @Rol1Co ปีที่แล้ว

      Dat kan vast beter, erg hoog verbruik, duik eens goed in de settings.

    • @opa-dick
      @opa-dick ปีที่แล้ว +2

      @@Rol1Co vind jij ongeveer 1200kW veel?
      Dat is voor mij €240,- stookkosten per jaar.
      Eigenlijk lieg ik want de zonnepanelen brengen het allemaal op..
      Maar ik denk dat veel mensen heel erg graag €20,- electra rekening per maand zouden willen hebben

    • @Rol1Co
      @Rol1Co ปีที่แล้ว

      @@opa-dick oh, ik zie nu dat het 5 jaar is, ik dacht dat je schreef per jaar, het is trouwens kWh en geen kW. Ikzelf heb ook een 7kW warmtepomp en heb een verbruik van zo'n 2000 kWh wat vroeger 1000 m3 gas was, inmiddels gasvrij voor een jaar of 4-5 en een negatieve energie rekening van 500,- pj. Ruim 11 kWp op dak van mijn standaard 89 tussenwoning.

    • @opa-dick
      @opa-dick ปีที่แล้ว +1

      @@Rol1Co ah ok .. geen probleem.
      Ik heb het nu ook een 5 jaar en ben er toen aan begonnen omdat ik het zat was dat ze me bestolen.
      Wat nooit verteld word is dat gas verkocht en ingekocht in vloeibare vorm word, dit vloeibaar maken gebeurt bij -163 graden
      Wanneer het nu verwarmt word zet het enorm uit en in gasvorm is het uitzettingscoëfficiënt gigantisch.
      Bijv. Propaan vloeibaar bij -40 word 3,8 liter een gaswolk van 1000 liter.
      Dus reken de winst maar uit van die gasboeren.
      Anyway ik ging 5 jaar geleden van het gas af en dat scheelde al €97,- per maand
      Hoe dan ook na een onderzoek kwam ik uit op het oudste merk op het gebied van airconditioning en warmtepompen Daikin.
      En omdat ik het zelf wilde doen kocht ik de Daikin altherma monoblock.
      2 slangen, stekker in het Stop en een draadje voor de thermostaat en klaar.
      Helaas word je in Nederland behoorlijk genaaid door de zaken want er word een deel subsidie bovenop het verkoop bedrag gegooid.
      In Duitsland, Frankrijk of België bijv niet
      Hint......
      Btw ik heb 8+ kWh panelen op dak liggen.
      Had tot vd week een mppsolar hybride 5 kW omvormer en ben nu overgestapt naar een 8 kWh Sako Sunpolo hybride omvormer.
      Gekoppeld aan een 19 kWh lifepo4 batterij pakket.

  • @ceesbimmel3764
    @ceesbimmel3764 ปีที่แล้ว

    Heb een jaren 60 woning , dak , spouw isolatie ben geheel onderkelderd dubbelglas en gebruik 2 airco's voor koeling en verwarming . Zonnepanelen op het dak . Verbruik van warmtepomp kom lang niet aan is veel minder . Verwarm alleen de ruimtes die in gebruik zijn . Cv installatie alleen nog maar mocht het zo erg gaan vriezen dat airco's dit niet kunnen bij benen kan deze in nood aan.

  • @ygevalk2665
    @ygevalk2665 ปีที่แล้ว

    Begin gewoon met isoleren. Maar wel met een goed plan van aanpak. Dat loont altijd en veel kan je zelf uitvoeren. Na gedegen advies.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Dak isoleren en vloerisolatie is nog best te doen. Maar het wordt pas echt kostbaar wanneer je al je ramen moet gaan vervangen voor HR+++ glas en spouwmuur opnieuw laten isoleren.

  • @mirola73
    @mirola73 ปีที่แล้ว

    IK ben een Nederlander die in N. Ierland woont.
    Met een half oog hou ik het Nederlandse nieuws nog een beetje bij en lach mij een ongeluk betreffende dit onderwerp.
    Hier in NI willen ze maar al te graag huishoudens over laten gaan op gas en introduceren het als 'iets nieuws' (huis verwarmen met huishoudolie is hier standaard, er was geen gasnet, net aangelegd) en in NL faseren ze het uit. Warmtepompen worden ook geadverteerd als een goedkoper alternatief, maar veel huizen zijn niet eens op een ouder Nederlands isolatieniveau, dus hoogstwaarschijnlijk volledig ongeschikt. Hier houdt men maar al te graag de mond over. Men heeft het hier niet over 'isoleren' , maar probeert je allerlei andere dingen aan te smeren. Als de basis niet goed is, is niks goed. Eerst isoleren, dan de rest. Zit hier al 16 jaar en begrijp nog steeds NIETS van de manaier waarop politici hier denken, zit totaal geen logica in.

  • @wappietamtam6546
    @wappietamtam6546 ปีที่แล้ว +1

    Een goede vriend van me woont in Noorwegen, de meeste Noren zijn afhankelijk van elektriciteit om te koken en om te verwarmen, dat gaat hoofdzakelijk via warmtepompen, de elektriciteit kost in zuid Noorwegen momenteel 2 euro per Kwh ga maar uitrekenen wat het dan kost, ik weet dat ze de pomp liever niet aanzetten, domweg onbetaalbaar !
    Laat je maar niets aansmeren, de elektriciteit gaat hier straks ook gigantisch omhoog !
    Het is namelijk geen crisis, dit word gecreëerd door uw overheid !
    Nou ik krijg nu al gelijk !

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      Zo snel als mogelijk zelfvoorzienend worden dus. Dat wordt nog een klus

    • @pcdispatch
      @pcdispatch ปีที่แล้ว

      Men zegt dat we afhankelijk zijn van gas. Het probleem is dat we nu nog opties hebben. Zonder gas blijft er alleen elektriciteit over. Op termijn zal houtstook ook verboden worden als teveel mensen het gaan gebruiken. We worden juist afhankelijk gemaakt. Ook met voedsel en ga zo maar door. Het is inderdaad een agenda. Het is natuurlijk geen toeval dat de gasprijzen stijgen terwijl men de groene agenda voert. En dan Putin de schuld geven, lol. Mensen moeten eens stoppen het "nieuws" van al die propaganda kanalen te halen.

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk 2 ปีที่แล้ว +2

    En helaas geen omvormer of andere onderdelen te verkrijgen .Dus het besparen gaat nog wel even duren

    • @drood78
      @drood78 ปีที่แล้ว

      er zijn zat omvormers te krijgen ze laten je graag geloven van niet om zo de prijs op te drijven. er is absoluut geen schaarste ook niet in de zomer 2022

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk ปีที่แล้ว

      @@drood78 Nou ben voorzien van een Growatt Hybride omvormer voor een normale prijs .Maar Fronius blijft onbetaalbaar dus die mogen ze houden

  • @himedia5165
    @himedia5165 6 หลายเดือนก่อน

    Ze liegen!!! Warmtepompen zijn enkel rendabel bij nieuwe en zwaar geïsoleerde woningen. De airco is voor de meeste mensen de beste oplossing. Eventueel ivm een pallethaard.
    Energie zou gratis moeten zijn. Pure diefstal is het!!

  • @Rickonsamui
    @Rickonsamui ปีที่แล้ว

    Wat ben ik blij dat ik al jaren geleden geëmigreerd ben naar tropisch land ,gelukkig al die problemen hier niet ,kan mijn geld wel uitgeven aan koud biertje ,veel succes ieder daar🌴

  • @reiniernn9071
    @reiniernn9071 2 ปีที่แล้ว +2

    Mooie video.
    Wel 1 opmerking.
    mi. is er maar 1 correct uitgangspunt over je verbruiks bepaling.
    Dat is huidig gas verbruik omdat in dat verbruik al opgenomen zit hoe je je gedraagt, welke warmte wens je hebt etc.
    En tevens alle energie besparende isolaties ook hierin opgenomen zijn. En uiteraard of je ook op gas kookt of al elektrisch.
    De andere methoden zijn danook alleen zinvol als je geen huidig eigen gasverbruik hebt......bv omdat je erover denkt dat huis te gaan kopen.
    Derhalve ook veel nauwkeuriger als kijken naar bouwjaren ....hoe weet je (bv die site) of en welke isolatie achteraf is aangebracht?
    En uiteraard heb je in dat nieuwbouwhuis ook nooit een hoog gasverbruik....waarmee je die 1250m^3 gas niet mag vergelijken met 2150KWH aan stroomverbruik.
    Je noemt ook lokaal verwarmen. Dat is met een CV ook goed te doen mits je thermostaat kranen hebt geïnstalleerd. En dat geldt uiteraard voor zowel CV gas als warmtepomp verwarmingen.
    Wat betreft energie label...die zijn dermate onnauwkeurig vast gesteld dat dat mi. geen uitgangspunt is. Mijn 1974 huis had een standaard label meegekregen van de overheid zonder enig onderzoek naar woning verbeteringen.
    Zelf een beter label betaalbaar aanvragen was onbegonnen werk omdat ik nooit bewijzen voor die verbeteringen heb hoeven te bewaren. En sommige van die verbeteringen al voor de eeuw wisseling zijn uitgevoerd door vorige bewoners.
    Ik heb wel op die die sites gekeken en als ik geen bewijslast hoefde over te leggen dan zou ik op label B of A uitkomen...ipv F....Wetende dat mijn gas verbruik sinds 2000 letterlijk gehalveerd is zal dat best wel kloppen, dat hogere label.
    Cijfers: Een HR+ ketel haalt effectief ca 8,5KWH uit 1 m^3 gas....als afgegeven warmte dus.(Uit de site die hier aangehaald is)
    Als je huis hetzelfde blijft zal de vervangende warmtebron ook die 8,5 KWH per verbruikte kuub gas moeten gaan afgeven.
    Uitgaande van een gemiddelde cop van 4 (dit is iets wat de leverancier van de pomp je moet gaan vertellen...incl. grafieken van de COP op basis buiten temperatuur) mag je ervan uitgaan dat je voor elke kuub gas 2,125 KWH gaat verbruiken plus nog een beetje voor ventilatoren/pompen van de buitenunit,en defrost indien nodig. Moet dus kunnen voor ca 2,5KWH per kuub gas. Als 1 kuub gas meer kost dan 3KWH stroom ben je voordeliger uit in stookkosten met de pomp maar nog wel met zeer lange (veel te lange) terugverdien tijd. Als 1 kuub gas ca 6KWH stroom gaat kosten wordt het mi wel lonend.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dank voor je bijdrage

    • @markvane3396
      @markvane3396 ปีที่แล้ว

      Hi,
      1 kwh betaal ik nu afgerond €0,50 voor 1m3 gas €2,75. Als ik daadwerkelijk 2,5 kwh moet gebruiken komt dat neer op €1,25. Dus als ik 500 m3 gas ga besparen (50 procent, wat denk ik heel redelijk is) is dat €750,- per jaar. Dus met 3 jaar heb je de airco eruit. Ik vind dat zeer acceptabel. En dan is toch relatief snel. En dan daarna nog elk jaar wat je echt gaat uitsparen. Tevens heb ik zonnepanelen, wat het nog aantrekkelijker maakt natuurlijk.

  • @remkovdb
    @remkovdb 2 ปีที่แล้ว +1

    energie besparen begint met isoleren. dan zonnepanelen lage temperatuur verwarming en dan de warmtepomp (lucht/water) dan kan je met salederen naar een energierekening van 0 euro, maar met zonnepanelen zou ik ook een accu / accu opwielen (electrische auto ) overwegen

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Stap 1 (isoleren) is voor vele een dermare dure ingreep dat een andere volgorde meer haalbaar is

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 ปีที่แล้ว +1

      Warmtepomp 65 graden Celsius LG of Vaillant. Vervangt gewoon de gasketel geschikt voor bestaande CV radiatoren. Ik heb al 10 jaar geen gas. Deze maand augustus verbruik 92 kWh productie 752 kWh. 275 euro verdient.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      @@willeisinga2089 dank je voor je input en inkijk

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Ook bedankt dat je aandacht aan besteed. Ik wil je graag mijn energimonitor sturen. Hoe kan ik dat doen.?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      @@willeisinga2089 je kan een mail sturen naar info@energie-transitie.info

  • @_JustBeingCasual
    @_JustBeingCasual 11 หลายเดือนก่อน

    Je zou inderdaad de verwarming moeten vervangen, anders is het inefficient; je dient voor een lage temperatuur radiator te gaan. Anders zou een hybride warmtepomp gebruikt moeten worden om dit te laten warmen tot 55 graden volgens mij. Meende dat 8 kwh electriciteit uit komt op 1 kuub gas; dus warmte pompen hebben vaak een efficiënty van 4 a 5 dus zou 1000 kuub, 2000 kwh worden +/- mits het goed geregeld is.

  • @robschouten6284
    @robschouten6284 2 หลายเดือนก่อน

    Bij het beëindigen van de saldering en teruglevering nauwelijks meer loont is een warmtepomp icm een cv ketel een uitzichtloze investering.

  • @aaronzyweg2152
    @aaronzyweg2152 ปีที่แล้ว

    Als we bij pieken en stroom teveel en uitgevallen panelen goedkope piek stroom kregen is die pakken voor extra Koelen/Verwarmen een mooie temperatuur accu in de vorm van onze woningen.

  • @arnold_2523
    @arnold_2523 2 ปีที่แล้ว +2

    De vastregel voor het verwarmen met airco is verbruik in m3 ex sww * 2 = airco verbruik in kWh. Een L/W warmtepomp met radiatoren is niet handig doordat je daar een hoge aanvoer temperatuur voor nodig hebt =killing voor je COP, met LTV verwarming zoals vloerverwarming kom je redelijk in de buurt van een L/L systeem waarbij L/L in de praktijk vaak iets zuiniger is.

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 2 ปีที่แล้ว

    weer een leuke site, nu nog even een hybride WP in de lijst en dan kan ik vergelijken. Ben zelf aan de slag gegaan op basis van maandelijks verbruik, % WP verbruik en een COP, en dan kijken wat er uit komt. Overigens bij 0 keer koken komt er toch een gasverbruik te staan, eveneens niet douchen (WP boiler in huis) komt er toch gasverbruik uit. Wat kleine aanpassingen en het word nog beter.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      De site is niet van mij dus daar heb ik geen invloed op. Maar ik wilde dit graag delen want deze site heeft zeker toegevoegde waarde.

  • @geert-janvreeburg4573
    @geert-janvreeburg4573 ปีที่แล้ว

    Denk aan een combiketel en een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen en een elektrische verwarmingsspiraal in de zonneboiler . En zone regeling .

  • @marcokoch64
    @marcokoch64 2 ปีที่แล้ว +2

    Ik ben dit jaar ook totaal om geschakeld bij ons staat de gas kraan officieel dicht !
    Wij hadden een combi cv voor het douchen en de vloer verwarming die heb ik er helemaal uit getrokken hie volgt de werkzaamheden die ik dit jaar heb toegepast
    Meterkast vervangen voor veel meer groepen
    16 zonnepanelen van 405 wp op basis van een Enphase systeem dit moest omdat mijn panelen op verschillende platte daken liggen
    Splitunit 1x buiten 4x binnen ( dit moet zijn eigen nog bewijzen)
    Voor het douchen en bad hebben we een warmtepomp Boiler geplaatst ( dit werk top! )
    Verder heb ik een soort energie anorexia gekregen .
    Ik was een groot verbruiker die bijna 9000 kWh er door heen draaiden dus ongeveer 25 kWh per dag dit heb ik met domotica terug weten te dringen tot 12 kWh per dag!
    Mijn gas was bijna 1600 m3 . Nu dus nul.
    Wat mijn panelen in een jaar opbrengen weet ik nog niet omdat ze vanaf dit z
    Najaar pas liggen. Ik ben zeer benieuwd hoe het na een jaar uitpakt!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Whauw Jij hebt het grondig aangepakt. Succes man!

    • @Mike-sBike
      @Mike-sBike 2 ปีที่แล้ว

      Welke warmtepomp boiler heb je gekozen?

    • @voornaam8213
      @voornaam8213 2 ปีที่แล้ว +1

      Bij mij is de gaskraan ook dicht. Ik douche koud en voor afwas warm ik het elektronisch op kookplaat. En in winter is er een elektrische mobiel kachel.

    • @marcokoch64
      @marcokoch64 2 ปีที่แล้ว

      @@voornaam8213 dan zou ik de gas toch nog een keer open zetten😀

    • @marcokoch64
      @marcokoch64 2 ปีที่แล้ว

      @@Mike-sBike de ferroli EGEA 200st

  • @aaronzyweg2152
    @aaronzyweg2152 ปีที่แล้ว

    Met deze reken moduul kun je ook extra isolatie, WTW unit en andere zaken bekijken hoeveel dat uitmaakte, ga eens flink spelen met mogelijkheden en kijk wat dat scheelde, zo zie je gelijk wat een ventilatiesysteem door WTW unit vervangen opleverde .

  • @jwb6583
    @jwb6583 2 ปีที่แล้ว +4

    Mooi uitgelegd! Om deze reden wil ik dus geen warmtepomp (+ de aanschafprijs is te duur, de levertijd is te lang en je raakt afhankelijk van een F-gas certified monteur). Ik ben veel goedkoper uit door alleen de woonkamer, badkamer en eventueel de werkkamer te verwarmen met infrarood panelen. Ondanks de COP van 1 heb ik dan veel minder stroomverbruik.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +1

      Dit is natuurlijk ook een goede oplossing. Zo kan iedereen voor zichzelf uitmaken wat het beste bij hem past

    • @finah4072
      @finah4072 ปีที่แล้ว

      Je warm kleden kost geen drol . Maar die infrarood panelen zijn die idd goedkoop in verbruik .

    • @jwb6583
      @jwb6583 ปีที่แล้ว

      @@finah4072 hangt van de grootte af. Kleine zijn zuinig (300W) en grote minder zuinig (1300W). Wel zuiniger dan wp, dus.

    • @drood78
      @drood78 ปีที่แล้ว

      @@jwb6583 absoluut niet zuiniger dan een warmtepomp. je praat echt de grootste onzin.

    • @jwb6583
      @jwb6583 ปีที่แล้ว

      @@drood78 ik heb april vorig jaar al mijn energie gratis gehad + geld toe. De cijfers liegen niet: th-cam.com/video/rX1IcaaAlW8/w-d-xo.html

  • @sosteve9113
    @sosteve9113 ปีที่แล้ว

    Het idee erachter is idd mooi,
    Zelf wonende in België,de stroom prijs is torenhoog terwijl we theoretisch de goedkoopste stroom zouden moeten hebben.
    Het zijn de taxen die het duur maken,hout kachels zijn terug in de mode aan het komen.
    Zelfs in nieuwbouw woningen met de ventilatie en isolatie normen op punt.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      Het zijn rare tijden inderdaad. Alles is slecht te voorspellen.

    • @sosteve9113
      @sosteve9113 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 inderdaad,
      Omdat we toen mee geinvesteerd hebben in de groene gedachten,
      de investering was ook al extreem duur,(50K) totaal pakket
      betalen we vanaf december ipv 400,800 euro.
      Dit in een huis met een epc waarde van 21
      Hopelijk is het beter in Nederland

  • @fontfroide1
    @fontfroide1 ปีที่แล้ว +1

    Misschien nog even een tip in lokaal stoken, wij hebben een elektrische deken aangeschaft en verwarmen dus de slaapkamer niet meer. Het verbruik is voor twee personen 150 en wordt een uur voor we naar bed gaan aangezet. Heerlijk warm bedje en een frisse neus bijzonder gaan waarderen zou niet eens meer met verwarming willen slapen. Trouwens het raam staat afgedekt met luiken altijd op een kier.

    • @pcdispatch
      @pcdispatch ปีที่แล้ว

      Totdat je last krijgt van je neus of aangezichtspijn. Dus niet voor iedereen is dit een echte optie.

    • @harrybijl5619
      @harrybijl5619 ปีที่แล้ว

      @@pcdispatch Heb periodes gekend nachten met "vorst-bloemen" op de ramen van de slaapkamer. Extra dekens en heerlijk geslapen. Gezien de huidige temperatuur statistieken zal dat mogelijk niet meer gebeuren. Klein beetje inleveren in comfort kan de verwende mensheid in onze regio nog wel handelen. Het gaat je in deze dure energie tijden heel veel schelen en is tevens beter voor de bloemetjes en de bijtjes. Win, win denk ik zo.... Je wordt er creatief van.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Leuk om te horen dat iedereen zijn eigen oplossing heeft. Top!

    • @fontfroide1
      @fontfroide1 ปีที่แล้ว +1

      @@harrybijl5619 Hele horde oudjes krijgen last van stijve spieren en dat zijn er veel tegenwoordig, daarom heb ik mijn tip gedeeld. Ik zet trouwens de deken uit als ik ga slapen hoor anders verbruik je nog veel en ik vind het ook niet lekker.

    • @harrybijl5619
      @harrybijl5619 ปีที่แล้ว +1

      @@fontfroide1 Dat heb je heel goed.

  • @suicagoce6793
    @suicagoce6793 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor 't filmpje. Tip: probeer 'los van 't papier' te komen. Ik zie u constant op het scherm lezen. Dit leidt af van 't onderwerp..

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dank je voor de tip!

    • @suicagoce6793
      @suicagoce6793 2 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 ..maar zeker informatief 🙂. Ik volg je 👍🏼

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      @@suicagoce6793 Het zal nog wel enige oefening vergen dus gun me tijd hahah

    • @suicagoce6793
      @suicagoce6793 2 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Goed op weg! 😄👍🏼

  • @chrisbrobbel4100
    @chrisbrobbel4100 2 ปีที่แล้ว

    Woon in Zweden in een villa van 160m2. Jaarverbruik ongeveer 13000kW. Oud huis 1957 oude isolatie. Oud 2 glas vensters. Duurste rekening in de winter is 6800sek( 680euro). Goedkoopste rekening in de zomer 1000sek (100euro) 🙂. Ik verwarm met een Mitsubishi Ecodan swm100 lucht/water (splitsysteem dus koelleiding tussen binnen-buitenunit). Deze kan tot 250m2. 13 radiatoren totaal. Hebben hier geen gas. In de winter is het wel tot -20, geen probleem voor deze pomp. Zelfs de elektrische verwarming komt niet bij, alleen op kompressor capaciteit. Ik ben koelmonteur/värmepumpsmontör. Zie bij een vriend dat ze de luchtwaterpomp in de schoorsteen plaatsen ( nieuwbouwhuis). Leuk als je storing krijgt aan dat ding 😅

  • @pjoi6526
    @pjoi6526 ปีที่แล้ว

    Heb eind vorig jaar een monobloc 9kW van Panasonic geinstalleerd. gebruik ik alleen om te verwarmen via vloerverwarming op gemiddeld 32 graden. Huis hele winter op 22 graden gehad van oktober - maart. Betreft een 2-onder-1-kap uit 1987. Heb alles bij elkaar 3500 kW verbruikt terwijl ik voorheen 1500 m3 gas verstookte. Wek met panelen ca. 6000 kW per jaar op dus goedkoper gaat het voorlopig niet worden. Ik snap dat niet iedere situatie gelijk is maar met de juiste afstelling kan je met een warmtepomp heel erg veel winnen. En je beknibbelt ook nog eens niet op je comfort. Voorwaarde is wel echt vloerverwarming, lage temperatuur CV water en een enigzins geisoleeerd huis. Hoeft echt geen geisoleerde bunker te zijn maar tocht vermijden, dubbelglas en geen enkelsteens muren kom je al een heel eind.

  • @pino_de_vogel
    @pino_de_vogel 6 หลายเดือนก่อน

    ik gebruik voor verwarmen + warm water maat 350 M3. Er is geen scenario waar elektrisch gaat lonen.

  • @rm5728
    @rm5728 ปีที่แล้ว +1

    Heel goed verteld. Duidelijk want niet iedereen heeft een super geisoleerd huis. Ik ben in het bezit van een vrijstaande boerderij steens muren en groot. Heb 7 jaar geleden besloten een eerste airco te installeren (tweedehands 5kW Mitsubshi) totaal 600 Euro met installatie. Daarna 4 jaar geleden een airco voor mijn vrouw's werkplek. En dit jaar een extra airco in de woonruimte (andere kant).
    Werken allemaal perfect maar kunnen het hartje winter bij -5/-10 niet aan. Dan stook ik bij met een houtkachel en bruinkool.
    Allemaal niet supermilieu vriendelijk maar goed half Duitsland gebruikt bruinkool ipv Nucleaire Energie.
    Zit bij Greenchoice en lever 4000 kWh NETTO terug aan het net. Gebruik nog maar 250 m3 gas. Puur voor warm water en koken.
    Ga nu ook over op warmwater via een boiler. Laatste stap is koken op inductie dan van 't gas af.
    Bevalt me enorm goed maar ja ik heb buiten de ruimte waar ik 10 kWp zonnepanelen heb. Komen binnenkort nog 5000 Wp bij.
    Dan kan Putin het dak op ... letterlijk.
    Dus heb je de ruimte ... is je energierekening snel 0.

    • @henrietteancuta-koning7039
      @henrietteancuta-koning7039 ปีที่แล้ว +1

      Vraag kun je ook je gasverwarming bijstoken als het koud is?

    • @pcdispatch
      @pcdispatch ปีที่แล้ว

      Wat heeft Putin met deze gecreëerde crisis te maken?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Super bedankt voor je input!

    • @rm5728
      @rm5728 ปีที่แล้ว +1

      @@dirckdevriez6661
      Ja klopt gas eigenlijk afkoppelen.
      Heb inderdaad ook nog twee propaanflessen composiet. Voor het geval dat, maar hervullen is nu ook schreeuwend duur en het vullen met LPG is een beetje gevaarlijk zeggen ze.
      Wel 10 liter is nu 8 euro aan de pomp en 45 euro bij een vulstation.
      Dieven.
      Het vervangen van de oude Mitsubishi nog niet aan de orde. Als je al een installateur kan vinden

    • @rm5728
      @rm5728 ปีที่แล้ว

      @@henrietteancuta-koning7039 Ja nog wel maar ga wel van t gas af

  • @antoniocalimero1173
    @antoniocalimero1173 ปีที่แล้ว

    Beste is gewoon met airco je huis verwarmen.. zonnepanelen en een elektrische boiler nemen.
    Zo hebben we het ook gedaan en dit blijkt nog veel goedkoper dan verwacht.
    Ook gebruiken we de airconditioning natuurlijk voor te koelen in de zomer.
    Al die andere systemen zijn veel te duur en worden niet warm genoeg.
    Verder heeft al dat isoleren niet veel zin en haal je er nooit uit.
    Wel goede ramen hebben is een must.
    Isoleren is typisch een doordruk van de overheid, om geld binnen te halen.
    In de zomer zit je in een extra snikheet huis, schiet niet op..

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Dank voor je bijdrage

    • @harrybijl5619
      @harrybijl5619 ปีที่แล้ว

      Beste Antonio, wat je op dit moment gebruikt en aanpast spreekt mij ook aan.
      De Daikin duo split-airco's draaien bij ons. Super tijdens de afgelopen warme dagen. In de komende winter gaan we het beleven.
      In de badkamer infrarood paneel aan plafond.
      Met 12 panelen op het dak en een 2 persoons huishouden niet zo veel douche water nodig. Wij zitten per dag op ongeveer 0,2 kuub gas per dag alleen voor het douchen.
      Ben ook mijn onderzoekje aan het doen om dit door een slimme e-boiler hiervoor te gebruiken, bijvoorbeeld een Wesen ECO Verticale elektrische boiler 80L, FLAT model, 2 kW. Twijfel nog wel een beetje om alsnog een warmtepompboiler te overwegen.
      Als ik het qua kosten besparing ga narekenen voor het douchen, uitgaan van een gasprijs op € 3, gaat deze installatie mij zo'n € 220 per jaar schelen. Wat is wijsheid? Voorlopig nog een vast energie contract tot januari 2024 bij Essent. Dus nog tijd voor bezinning.
      Heb ook wel een beetje de indruk dat de overheid datgene subsidieert wat de burgers nog aan het kostbare netwerk van gas houdt met hybride oplossingen.
      Zelf onderzoek doen, ervaringen delen en kijken wat het beste bij je past binnen ieders thuissituaties.
      Adviezen op websites van energie leveranciers goed afwegen, die adviezen gaan vaak in het voordeel van deze bedrijven zelf.
      Kijk maar eens naar het al of niet verplichten van een "slimme" meter. Ze beschrijven het voordeel alsof het een gadget is waarmee je met apps op afstand je gebruik kan monitoren in mooie grafiekjes. Kost mij geen moeite hoor om op ongeveer vaste momenten in de meterkast te kijken en een fotootje te maken van de meterstanden en een rekenmachientje op je mobiel.
      Heb nog steeds een eerlijke terugdraaiende, analoge meter die ik zo lang mogelijk laat zitten.
      Ik hoef geen energie leverancier die op ieder moment van de dag mijn gebruik kan inzien. Ook zij lopen potentiële risico's gehackt te worden door cyber criminelen.
      Weet je , het gaat mij helemaal niet om het salderen, wat overigens toch gaat verdwijnen.
      Het idee wat mij het meest aanspreekt is om autonoom te zijn, niet afhankelijk van de willekeur van energie leveranciers.

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 ปีที่แล้ว +1

    Het is alsof ik in een andere wereld leef. Iedereen moet betalen en ik verdien geld op mijn Energierekening.

    • @Mr.Riffian
      @Mr.Riffian ปีที่แล้ว

      Eerst de investering terug verdienen. Daarna verdien je pas.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Goed gedaan dan

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Over de maand september heb ik nu Stroom 16,45. Vaste Kosten -17,81. Teruglevering -107,96 ----Nettoverbruik 109,31. Peildatum do 15 Sept.

  • @josslag1779
    @josslag1779 ปีที่แล้ว

    Ik verwarm al jaren met airco,s deze heeft een cop van 5,6 en verbruikt per jaar 1900 kwh. per jaar. vorig jaar de gasleiding laten verwijderen .warm tapwater d.m.v. elektrisch doorstroomtoestel (11,2kw. 3x400v.)dus geen stilstand verlies per douche beurt ong.2kwh.voor nood heb ik een houtkachel.en omdat de gas ketel nog geen 600m3 gas verstookt heeft heb ik deze ingeregeld op propaan. Mijn huis is 2 onder een kap met garage van 1974 en goed na geïsoleerd en ligt vol met zonnepanelen.Deze maand afrekening ontvangen en krijg van de jaarnota 979euro terug en ga van een maandbedrag van 28euro naar mijn nieuwe termijnbedrag van 1,00 euro. Het gaat prima zo.😀

  • @paschold1
    @paschold1 ปีที่แล้ว +1

    En dan heb je het nog niet gehad over de aanschaf van dat ding ook zij nauwelijks verkrijgbaar en als je er 1 kan kopen betaal je natuurlijk de hoofdprijs

  • @benbontjer
    @benbontjer ปีที่แล้ว

    Ik stook al ruim 10 jaar op afvalhout (pallets), Daarmee verwarm ik mijn huis met totaal 13 radiatoren, de douches en een warmwatercircuit keuken/badkamer. En dat via een CV installatie met 1000 liter water voorraad. De totale kosten incl brandstof is 30-40 euro per maand. In de winter e.d. is het hier altijd wel 22-23 graden C.

    • @dennisveltropgmail
      @dennisveltropgmail ปีที่แล้ว

      Ik ben dan wel benieuwd hoeveel pallets je op een avond nodig hebt.

    • @benbontjer
      @benbontjer ปีที่แล้ว

      @@dennisveltropgmail Afhankelijk van de buiten en binnentemperatuur, heb ik in de winterperiode ongeveer 3 pallets nodig om een ketel van 1000 liter water te verwarmen naar 80-90 graden. In die winterperiode is dat warmte voor 1 a 2 dagen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Leuke oplossing

  • @rhododendro7
    @rhododendro7 ปีที่แล้ว

    Je bent mooi gek als je in zo'n ding investeerd

  • @sararivkalevi2091
    @sararivkalevi2091 ปีที่แล้ว

    bedankt

  • @ssprecords
    @ssprecords 2 หลายเดือนก่อน

    Hybride is het dus een hybride warmtepomp en geen warmtepomp. Verbruik is een wassen neus. Hier met all-electric slechts 1800kWh

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 ปีที่แล้ว +2

    Ik heb al 10 jaar een Energiehuis zonder Gas met Warmtepomp. En verhuur een Energiehuis zonder Gas met Warmtepomp. Werkt beter dan Gas. Vervangt gewoon de gasketel. Temperatuur 65 graden Celsius aangesloten op bestaande CV radiatoren. LG of Vaillant Heatpump. Het is heel gemakkelijk en ik verdien geld op mijn Energierekening. Al 10 jaar. Zonder berekening.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Top

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Het jaar 2022. Januari tot 15 september. Stroom 1265,09. Vaste Kosten -332,37. Teruglevering -1671,15. Nettoverbruik -738,47. Geen Gas. Is al 10 jaar zo.

  • @hansjonker3553
    @hansjonker3553 ปีที่แล้ว +1

    Veel reacties gelezen; ons hoge verbruik blijft een raadsel: nieuwbouwhuis uit 2018, EPC 0,4(hebben we laten controleren en klopt), driedubbel glas, vloerverwarming in garage, woonkamer, badkamer en één toilet. Totaal vloeropp.vlak ca. 195 mtr. Warmtepomp(8KW) met c.v. deel. Stookgedrag iets aan de hoge kant(22/23 graden). Verbruik op jaarbasis ca. 6800 KW plus 600 kuub gas. Dit ook nog met 16 zonnepanelen, welke het afgelopen jaar dan wel 3900 KWH teruggeleverd hebben. Grote vraag; staat warmtepomp wel goed afgesteld?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Heel vervelend wanneer je er maar niet achter kan komen. Eigenlijk wil je gewoon dat het direct goed werkt.

    • @hansjonker3553
      @hansjonker3553 ปีที่แล้ว +1

      @@dirckdevriez6661 Dag Dirck. Dank voor je bericht. Zoals gezegd: huis is gecontroleerd met een "blow door" test; geen buitensporige lekkages gevonden. De afgegeven EPC waarde klopte. Mogelijk toch veel verlies vanwege stookgedrag - we stoken nog al eens hout er bij(dus gaat warmtepomp dan uit tot in volgende ochtend en moet dan waarschijnlijk harder werken dan normaal om de temp. weer gelijkmatig te krijgen over een langere periode. Ook stoken we graag op een wat hogere temp., zo rond de 22/23 graden; dit neemt uiteraard relatief veel energie. We hebben 24 zonnepanelen liggen en draaien met het weer van de afgelopen zomer 0 op de meter. Hebben nu de thermostaat teruggezet naar 20 graden en stoken straks alleen nog hout - kijken wat het oplevert. Als je nog andere tips hebt, laat het ons weten.

    • @china1984able
      @china1984able ปีที่แล้ว

      Misschien een kwekerij op de zolder vd buurman…?

    • @drood78
      @drood78 ปีที่แล้ว

      @@china1984able en dat verklaard zijn energieverbruik? nee dus 2 compleet gescheiden systemen

  • @rutger1963
    @rutger1963 ปีที่แล้ว

    Sinds 3 jaar verwarm ik met 2 split airco,s,mijn huis is van begin jaren 80,gedeeltelijk dubbelglas,verbruik alleen gas om te koken en te douchen,met 3 personen 100 a 150m3 gas.vroeger,toen ik nog de cv gebruikte 1300m3 gas,thermostaat hangt op de gang en staat op 14 graden,s,nachts laat ik de gangdeur open,heb dan toch geen last van de tocht en voorkom dat de cv in komt,overdag gaat deur natuurlijk dicht,zelfs bij -15 houd ik het huis op 21 graden,echter dan komt de cv soms wel in,voor de gang,maar ook op de andere radiatoren als hulpje voor de airco,s,wel weersafhankelijk pas bij -15 / 55 graden aanvoer water.
    CV ketel is wel vrij nieuw en heeft een extra 2e rookgaskoeler op warm tapwater bereiding.
    En niet geheel onbelangrijk,zomers,is het in huis, lekker koel,en in een keer 800 euro p/j minder energie rekening.....zonnepanelen heb ik nog niet...ga ik wel nemen,al gaat de saldering verdwijnen,heb ik in de zomer wel gratis koeling
    E verbruik is totaal 6500 kw/h incl hybride auto,kost ook zo,n 10 kw/h laden per dag.
    Alles lokaal,rijd ik elektrisch,zo,n 60 km,ga ik verder van huis kost het benzine,Hij rijdt dan gem. 1 op 25.... is een auto van 1500kg...ik tank 2 a 3 x per jaar 30 liter benzine.
    Heb de energieprijs nog 2 jaar vast staan op 22 cent per kw/h en 80 cent /per kuub.
    Dus binnen die tijd moet ik wel zonnepanelen nemen.

  • @RedBatteryHead
    @RedBatteryHead ปีที่แล้ว

    Daarom moet je eerst isoleren. En per woonruimtes kijken wat je gaat doen.
    Radiatoren zijn ook niet efficiënt.
    En voor je stroom kan je zelf ook PV neerleggen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Isoleren heeft voor het ene huis grotere (financiële) gevolgen dan voor het andere huis. Ook PV panelen zijn niet voor iedere woonsituatie weggelegd. Iedereen moet doen wat binnen hun mogelijkheid ligt.

    • @RedBatteryHead
      @RedBatteryHead ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Uiteraard.
      Maar warmte genereren zonder deugdelijke isolatie is ook paard achter de wagen.
      Daarom eerst kijken wat het totale effect is.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      @@RedBatteryHead Tuurlijk

  • @jandebeer1508
    @jandebeer1508 6 หลายเดือนก่อน

    Verwarmen met airco kan. Maar er is een dingetje: die airco veroorzaakt een lucht stroom die (voor al in de koude periode) als tocht ervaren kan worden. toch iets om mee te nemen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  6 หลายเดือนก่อน

      Dit hangt heel erg af van welke airco je hebt, de plaatsing en de ventilatiestand. Zelf gebruiken wij de airco alleen in de laagste ventilatiestand en er heeft bij ons nog nooit iemand 'geklaagd' over tocht. Alleen wanneer je je hand voor de opening houdt van de ventilator is een luchtstroom merkbaar. Maar dat er lucht wordt verplaatst is zeker. Wil je dat vermijden dan in infrarood een goede oplossing.

  • @pietklusser1896
    @pietklusser1896 2 ปีที่แล้ว

    Wat doe ik niet goed??
    Op 17 augustus j.l. heb ik de gebundelde tips aangevraagd: gebundelde tips voor het verwarmen met een airco en keurig gekregen.
    Echter nu (de laatste video) Heb ik een aanvraag gedaan van:
    Wat is het verbruik van een warmtepomp?
    Ik krijg echter een mail met de link gebundelde tips voor het verwarmen met een airco.
    Wat doe ik fout??
    Geweldige tips en video's.👌

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Je hebt alles goed gedaan. We hebben alleen nog de gebundelde tips voor verwarmen met een airco.

  • @WvhKerkhof
    @WvhKerkhof 8 หลายเดือนก่อน

    We waren lekker bezig met z'n allen maar de hele transitie van gas naar stroom staat nu op een laag pitje en het lijkt er op dat de transitie nu ten einde is, de nieuwe regering heeft andere doelen en op gas stoken blijft veel goedkoper dan op stroom, jammer.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      De stroomprijs is gekoppeld aan de gasprijs. Als deze naar beneden gaat zal de stroomprijs ook moeten zakken. Maar zelf vind ik het ook wel een prettig idee om minder afhankelijk te zijn van gas. Maar daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben.

  • @chrisgrui1993
    @chrisgrui1993 7 หลายเดือนก่อน

    Fantastisch beste man

  • @pinneke
    @pinneke ปีที่แล้ว

    we hebben hier nu 3 airco,s heeel erg tevreden 1 nov komen er nog eens 16 zonnepanelen bij ::)

  • @peterengler6450
    @peterengler6450 ปีที่แล้ว

    Ik woon in een woning van rond 1900. Verwarming met airco klinkt interessant

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Investeer wel in een goede airco want die draait meer uren dan wanneer je alleen koelt.

  • @harrybijl5619
    @harrybijl5619 2 ปีที่แล้ว +3

    Beste gas-afstappers, wil hierbij een idee aankaarten. Al dat duwen richting warmtepomp boilers met subsidies loop ik toch met een idee om ons twee personen huishouding uitsluitend voor douchen een slimme e-boiler te plaatsen. Aangezien een warmtepompboiler toch behoorlijk energie nodig heeft. Ik bedoel dan wel een model die gewoon op 230V zijn werk kan doen en een capaciteit van ongeveer 50/80 liter. Ook rekening gehouden met af en toe een logee. Wij hebben al een thermostaat kraan in de douche. We zijn allebei snelle ochtend douche gebruikers, plusminus 5 minuten pp. Zijn er misschien ervaringen en modellen die interessant zijn om te onderzoeken. Misschien is mijn idee totaal mis geschoten.

    • @raleeuw
      @raleeuw 2 ปีที่แล้ว

      Dat moeten wel vieze mensen zijn om zolang te douchen,doe het zelf in 2 minuten 😉

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Goede vraag!

    • @harrybijl5619
      @harrybijl5619 2 ปีที่แล้ว +1

      @@raleeuw Ha,haaa! Vooral vieze praat.....lastig afspoelen.😂.

    • @Rol1Co
      @Rol1Co ปีที่แล้ว +3

      Wij gebruiken ook een e-boiler, een warmtepomp boiler gebruikt slechts de helft aan energie om warm water te maken maar de e-boiler is kiss, goedkoop, stil, geen onderhoud. Gaat hier prima met 4 personen. Let wel op dat je een boiler en mengventiel installeert en niet alleen boiler.

    • @Rol1Co
      @Rol1Co ปีที่แล้ว +1

      @@dirckdevriez6661 ja ik heb een niebla, zoek maar eens op.

  • @greintje6941
    @greintje6941 ปีที่แล้ว

    Het concept is inmiddels volledig achterhaald. Ik betaal straks (in mei 2013) een variabel maandtarief van E1.24,- per kuub gas en E0.40,- per kWh stroom.
    Heb eind vorig jaar een monoblock warmtepomp gekocht maar ga die voorlopig niet installeren. Brengt geen enkel financieel voordeel meer t.o.v. gas/cv-verwarming alleen nog nadelen qua comfort. Gasprijzen zullen blijven dalen volgens mij, omdat de vraag zal blijven dalen. Stroom zal echter steeds meer stijgen, omdat de vraag blijft stijgen.
    Zonde van die E1100,- voor die splinternieuwe warmtepomp. Enige troost is, dat ik een alternatief achter de hand heb als de gasprijzen ooit weer eens door het dak gaan (wat volgens mij de komende 10 jaar niet meer gaat gebeuren). Verkopen lukt niet meer, want bijna iedereen heeft kennelijk al door, dat zo'n warmtepomp nu geen voordelen meer heeft.
    Het was al met al een beetje paniekvoetbal en markt-manipulatie waar menig ondernemer en de rechtse politiek gretig op insprong.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Het is wanneer je je beslissing alleen op geld baseert momenteel niet in te schatten wat slim is. Wanneer je je beslissing maakt op basis van minder gebruik willen maken van fossiele brandstof dan is het gelijk duidelijk. Zeker in combinatie wanneer je zelf voor eigen stroomopwekking zorgt. Zo moet ieder voor zich bepalen wat je belangrijk vindt.

  • @radicaltjeNL
    @radicaltjeNL ปีที่แล้ว +1

    Wat is je ervaring met airco als verwarming? Hoe voelt de warmte/klimaat in huis t.o.v. radiatoren? En het geluid?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      Kies een airco die heeel stil is. Die van ons hoor je bijna niet. Het stromen van het water door de CV maakt meer geluid. Iedereen die bij ons langs is geweest vond het lekker warm.

    • @charifbouyaziden6908
      @charifbouyaziden6908 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 😂dat is precies wat ze bij ons thuis ook zeiden:) wat heerlijk warm hier. En ook Multi split airco's door het hele huis en een boiler om te douchen., En in de bad kamer een elektrische radiator om de handdoeken op te warmen.. volgende week gaat de gasleiding eruit:)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      @@charifbouyaziden6908 Ja dat vind ik dus nog net een stap te ver...Even nog een back-up systeem houden

    • @charifbouyaziden6908
      @charifbouyaziden6908 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 De gas leiding moet eruit ,omdat ik al een jaar geen gas gebruikt en dat anders een gevaar kan opleveren ,word mij verteld door de netbeheerder.en onze wijk gaat als eerste in Utrecht gedwongen van het gas af .stadsverwarming wordt het! Dan doe ik het liever zo,en hou ik de kosten zelf onder controle.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      @@charifbouyaziden6908 Dat hoor je inderdaad bij veel gemeentes. Succes!

  • @eefhubbers8131
    @eefhubbers8131 ปีที่แล้ว

    Mooie uiteenzetting, maar we wonen gehuurd in een appartementencomplex van Lingewaard Wonen, dus we hebben geen enkele inbreng in hun besluiten.

  • @Jens1985_
    @Jens1985_ 2 ปีที่แล้ว +2

    Dankjewel voor de tips, wat is jou mening over infrarood panelen? Dan warm je ook heel lokaal. Ben benieuwd naar je bevindingen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +5

      Dat vind ik zeker interessant om te onderzoeken. Daar bestaat ook nog veel onduidelijkheid over. Ga ik zeker induiken!

    • @aejhorst1
      @aejhorst1 2 ปีที่แล้ว +1

      Met infrarood panelen heb je een laag rendement; 1 kW geeft ook 1 kW warmte. Bij airconditioning is een COP van >4 makkelijk haalbaar. 1 kilowatt erin geeft >4 kW warmte. Bij ons werkt dit tot min 15° met nog steeds een rendement van 270%

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      @@harrybijl5619 Moet je die ook niet geaard aansluiten?

    • @harrybijl5619
      @harrybijl5619 2 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Dat hoeft bij dit type niet. Deze is nml. geheel van kunststof.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      @@harrybijl5619 Goed om te weten.

  • @jemoe123
    @jemoe123 2 ปีที่แล้ว

    ik lees hier weinig over een gezinsituatie. in een gezin staat bijvoorbeeld vaak de deur open,al zeg je de hele dag doe de deur dicht/
    dat is dus niet te vergelijken met als je met zn tweeen woont. ik heb bijvoorbeeld 5 kinderen in huis daarom moeten we ook weleens 2 x koken en als je kookt staat ook de afzuiger een uur aan.
    hier in huis word ook veel de wasmachine gebruikt ,ongeveer 15 wassen per week. en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    ik heb 16 zonnepanelen en red het nog niet want wij gebruiken 6000 kw alleen aan stroom daar komt nog eens 2100m2 aan gas bij ,
    dus wat ik hier allemaal lees is wel aan de lage kant voor stroom en gasverbruik.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Die van ons zijn al de deur uit. Dat van 'doe de deur dicht' is dan ook heeel herkenbaar. (Dus ik ben niet de enige). Het grappige is dat de airco zoveel warmte afgeeft in de woonkamer dat ik de deur naar de hal juist openzet... Dank je voor je bijdrage

    • @markvane3396
      @markvane3396 ปีที่แล้ว

      Ik weet niet hoe groot jouw huis is. Ik woon in een zeer goed geïsoleerd huis (135m2) met 4 personen. Ons verbruik is 3500kwh en 800m3. Moet ik er meteen bij zeggen dat onze verwarming in de winter op 22 a 23 graden staat. Dus of ik verbruik heel weinig of u verbruikt heel veel.

  • @Yourivanhien
    @Yourivanhien ปีที่แล้ว

    2:37 Bijna 1.500 gasverbruik lijkt mij wel heel veel. We wonen in een huis van eind jaren ‘70 en verbruiken met z’n 2en circa 800…

  • @finah4072
    @finah4072 ปีที่แล้ว

    Mooi gezegd ik heb nieuwbouw flat

  • @jbtl1130
    @jbtl1130 2 ปีที่แล้ว +5

    Ik waardeer je videos erg, maar van deze schatting klopt echt niets. 4900 kWh/jaar (of zelfs 8900 kWh/jaar) om 1000 m3 gas te vervangen door een lucht/water warmtepomp??! Uit praktijkcijfers blijkt dat het over het algemeen 2000 tot 2500 kWh ligt, ook met gewone radiatoren. Ik heb het voor mijn huis ingevuld, en kwam op 4700 kWh, terwijl het in werkelijkheid 2100 kWh was (met een lucht water warmtepomp, en nog de originele radiatoren uit 1970). Er lijkt dus iets niet te kloppen in het rekenmodel van die site, en op deze manier reken je het wel heel erg naar de airco toe. Maar goed, zowel airco's als (hybride) lucht/water warmtepompen zijn over het algemeen prima manieren om je gasverbruik te verlagen, met beide voor- en nadelen - maar beide met veel betere efficientie en lagere kosten dan een gas CV. Iedereen moet gewoon goed kijken wat in zijn haar huis of leven het beste past. Je kan zelfs ook een combinatie van de 2 gebruiken (daar heb ik nu voor gekozen - een airco in de woonkamer, en een hybride lucht/water warmtepomp met radiatoren die ook de rest van het huis kan verwarmen). Ook hybride, maar dan zonder gasketel dus. Mooie is dan wel dat ik echt kan gaan testen (op vergelijkbare niet al te koude dagen, want dan kan ik de 1 of de ander uitzetten) welke nu echt het efficientste is, maar ik verwacht dus niet veel verschil.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +2

      Op dit moment gebruik ik cd CV alleen nog voor warm water en koken. In het begin vond ik dan nog eng en verwarmde ik de douche met de CV. Dit koste mij 4 m3 aan gas per dag terwijl ik normaal 8m3 aan gas kwijt was voor de hele woning. Zonde dus. Vanaf het moment dat ik dat realiseerde ben ik alleen nog maar gaan verwarmen met de airco's. Ik moest alleen nog even een andere werkwjize vinden. De douche wil ik gaan oplossen met infrarood. Die ga ik over een paar maanden onder handen nemen. De cijfers die ik tegenkom van gebruikers op internet met een lucht/water warmtepomp in vergelijkbare situaties als ik, verbruiken al snel een 5000 kWh op jaarbasis. Iedereen moet goed op zoek gaan naar wat hij/zij slim vindt voor hun specifieke situatie. Ik ben ook benieuwd wat jou eigen conclusie is in jou situatie. Veel succes!

    • @harrybijl5619
      @harrybijl5619 2 ปีที่แล้ว

      Het is inderdaad goed je eigen woonsituatie kritisch in te calculeren. Deze is bij iedereen zeer verschillend. Voor de transities de ligging van de woning, vrijstaand, 2 onder één kap, hoek-, of tussenwoning en gezin samenstelling. Ben voor nu al blij met de split-airco's tijdens de afgelopen warme dagen. In de komende winter periode ga ik van de gedeelde ervaringen uit dat het wel goed gaat komen. Dit ook met de rest van de aanpassingen. We moeten ook wel een beetje oppassen dat we niet te snel gaan en ons in laten pakken door het "energie sentiment". Daarvoor zijn de investeringen te kostbaar. Ik kan mij daar ook wel eens in verliezen. Laten wij vooral blij zijn met diegene die zich inzetten om onafhankelijk ervaringen te delen. Tip: TH-cam van "Ketel Klets". Ook het Tweakers forum over dit onderwerp. Hier worden ook veel ervaringen over diverse apparatuur gedeeld.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +1

      @@harrybijl5619 Helemaal mee eens! Daarom is het zeer zinvol dat iedereen zijn eigen ervaringen ook deelt zodat men zelf tot een goede mening kan komen. Mijn ervaring, visie en mening is ook maar één van de vele.

    • @alfabètagamma-k7p
      @alfabètagamma-k7p 2 ปีที่แล้ว +1

      Misschien even om erbij te vermelden. Elektra kan je opwekken met zonne panelen. Gezien op jaarbasis, ben je met een warmtepomp dus altijd goedkoper uit. Mits je dus zonnepanelen hebt. Maar goed. Woningen na 2000 zijn zoiezo geschikt. Maar goed, de investering is dus ook nodig. De kleinste winst is al te halen door CV warmwater te vervangen door een elektrische boiler i.c.m. zonnepanelen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      @@alfabètagamma-k7p Het is de afweging die ieder voor zich moet maken

  • @moetnietgekkerworden
    @moetnietgekkerworden 2 ปีที่แล้ว +2

    Met een verbruik van 1134 kWh 143 kub gas op jaar basis maak ik mij geen zorgen. Ik heb verder geen zonnepanelen of een wp of wat dan ook . Woon in een appartement uit '93

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 ปีที่แล้ว

    Over augustus was verbruik 92 kWh en productie 752 kWh. 275 euro verdient. Geen gas. Huis is van 1907 bouwjaar. Ik heb al 10 jaar geen gas. Ik produceer per jaar 6000 kWh en verbruik is 5000 kWh geen Gas. Ik verdien geld op mijn Energierekening. Ik verhuur een Energiehuis zonder Gas. Zelfde systeem. Werkt beter dan Gas. Aangesloten op bestaande CV radiatoren met warmtepomp 65 graden Celsius. LG of Vaillant.

  • @FlevopolderAviator
    @FlevopolderAviator ปีที่แล้ว

    Budget energie variabel (per maand) contract… ik betaal in oktober 75cent/kWh (piek) 68cent/kWh (dal), gas kost bij budget energie in oktober 2,63 per m3. Mijn gas verbruik is 1350m3/jaar, dat maakt 3475 euro. Ik ben slecht in rekenen… maar bij 6000 kWh stroom voor de hybride warmte pomp, bijna alle stroom verbruik je tijdens piek, wordt dat 4500 euro. 🤷🏼‍♂️🤷🏼‍♂️🤷🏼‍♂️. Ik ga maar eens kijken op ‘die’ site, maar vrees dat ik mij nog steeds een hoedje schrik. Nb. Zonnepanelen doen niet veel in de winter…

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      De combi zonnepanelen en airco is echt aan te raden. Je wekt meer op met je zonnepanelen dan dat je verbruikt met je airco’s

  • @sjondeer8393
    @sjondeer8393 ปีที่แล้ว

    Wat te doen als je in je huis, zoals wij, mooie massieve gietijzeren radiatoren hebt en deze graag zou behouden en toch van het gas af wil en overschakelen op een warmtepomp?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      Doe dan eerste de 50 graden test. Zet je CV op een uitgaande temperatuur van 50-60 graden en kijk of je met deze temperatuur je ruimte nog goed verwarmd krijgt op een koude dag. Lukt dat dan zou ik ze lekker laten staan.

    • @sjondeer8393
      @sjondeer8393 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Bedankt voor je antwoord, hier heb ik tenminste wat aan, iedereen die je het vraagt zegt iets anders en wil je vooral andere radiatoren aansmeren, maar ik vind ze zo mooi dat ik er echt niet vanaf wil, een van de redenen waarom ik dit huis heb gekocht...merci.

  • @Bloesbrodders
    @Bloesbrodders ปีที่แล้ว

    Van die 2500kwh zit daar bij ook koelen in de zomer.?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Zeker. Iedereen denkt dat het stroomvreters zijn. Dat valt dus eigenlijk best mee. In een aankomende vlog ga ik daar verder op in. Ik denk trouwens voor het gehele jaar tussen de 2000 en 2200 kWh kwijt te zijn (twee airco's full time en 1 airco zo af en toe)

  • @mennod1027
    @mennod1027 2 ปีที่แล้ว

    Lokaal verwarmen doe je toch gewoon via een systeem als Tado of vergelijkbaar product. Als je dat mixt met warmtepomp op een een CV systeem, is dat natuurlijk altijd efficienter dan aircos. Die zijn nooit zo efficient COB waarden, als een airco.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Wat je over het hoofd ziet is dat centrale verwarming enorme verliezen heeft door het leidingnetwerk. Bij mij al 20 meter van de zolder naar de huiskamer. De SCOP waarde van mijn airco zit op 4,7. Dat haalt een warmtepomp nooit van zijn leven.

    • @JB-Voices
      @JB-Voices 2 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 daar ga ik je toch redelijk hard moeten in tegenspreken, die scop van je airco is allemaal goed en wel op papier, maar ze zetten er (heel bewust) nooit bij op bij welke afgifte temperatuur ze die halen
      Hoe dan ook gaat een degelijke lucht-water warmtepomp altijd zuiniger zijn dan een airco, ook al halen (sommige) een zogezegd lagere scop dan een airco, bij lucht en grond/water warmtepompen ben je trouwens altijd zeker dat het over een afgifte temperatuur gaat van 35° celcius
      Eigenlijk is het extreem simpel, gezien de fysica en praktijk ons geleerd hebben dat water een betere geleider is van warmte dan lucht, heb je voor lucht op te warmen meer energie nodig, dan om water tot diezelfde temperatuur op te warmen
      We zullen maar niet aanhalen dat water/grond-water warmtepompen met gemak scop waardes van 6 a 7 halen zeker? ;)
      Nu 1 ding is heel zeker, warmtepompen zijn vooral bedoeld voor lage temperatuur systemen, maw dus vloerverwarming en/of ventilo convectoren.
      Gelijk welke warmtepomp zal uiteraard veel minder energiezuinig zijn (of zelfs extreem onzuinig) indien ze wordt gebruikt voor gewone radiatoren, daar wint een gasketel met veel gemak

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      @@JB-Voices Dank je voor je bijdrage

  • @JasperTielen
    @JasperTielen 2 ปีที่แล้ว +1

    Onze "oude" cv situatie is qua verbruik ongeveer gelijk. Als ik de huidige tarieven pak komt het voor ons om het even uit en is het enkel de vraag of het gas meer gaat stijgen dan de stroom.
    1300m3 a €1,80 is €2340,-
    Wil ik stroom kopen voor mijn warmtepomp kan ik voor €2340 bij een tarief van €0,40 5850 kWh kopen.
    In dat geval heeft een warmtepomp dus weinig zin en zal ik ook nog eens moeten investeren in lage temperatuur radiatoren.
    Ik ga afwachten wat de onlangs geplaatste airco's deze winter gaan gebruiken en hoe de warmte is.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Het blijft spannend. Succes!

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 ปีที่แล้ว +1

      Jasper Tielen, Heb je zonnepanelen. Dat levert een nog lagere maand voorschot op.

    • @markvane3396
      @markvane3396 ปีที่แล้ว

      Hi,
      Gas inmiddels bij ons 2,75

    • @PA1FOX
      @PA1FOX ปีที่แล้ว

      @@markvane3396 En electriciteit?

  • @Ciqlo
    @Ciqlo ปีที่แล้ว

    Leuk filmpje maar deze berekening slaat natuurlijk nergens op.
    1 de naam warmpomp warmt niet gescheiden in verschillende soorten maar allemaal over één kam geschoren.
    2 de vergelijking met airco verwarming slaat al helemaal nergens op namelijk de berekening van de airco is gebaseerd op lokale verwarming en de berekening van de warmtepomp op algehele verwarming van de woning.
    3 ik kan zo nog wel even door gaan maar erger mij steeds meer en meer aan mensen die appels met peren vergelijken en dan conclusies trekken en deze vervolgens publiceren.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Ergeren mag en je mening ventileren is prima. Even voor de duidelijkheid. Ik verwarm ons gehele huis met 3 airco's. De badkamer alleen met infrarood. Over het gehele jaar ben ik zowel met verwarmen als koelen met deze airco's een 2200 kWh kwijt aan stroom. Ik bespaar gelijkertijd rond de 1100 m3 aan gas. Dat is mijn ervaring en die deel ik. Door mijn zonnepanelen merk ik ook nog eens niets van het toegenomen stroomverbruik.

  • @Robbie2245
    @Robbie2245 ปีที่แล้ว

    Super goede videos… vraag: hoe verwarm je de badkamer? Ik heb drie airco’s in huis waarmee wij de woning verwarmen, maar in de badkamer hebben wij een cv designradiator.. tja, ik kan deze van het cv afhalen en electrisch gaan verwarmen door er een thermostaat in te zetten, maar volgen mij levert dat 1 kw erin en 1 kw aan warmte.. iemand een advies?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      Ik ga over een paar weken infrarood uitproberen in de badkamer. Ik ben zelf ook benieuwd.

  • @DonHrvato
    @DonHrvato ปีที่แล้ว

    Interessante video

  • @pt4643
    @pt4643 2 ปีที่แล้ว

    Ik heb thuis een bodem warmtepomp en 22 zonnepanelen. Heb inmiddels geen kosten meer voor energie.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Super. Mag ik vragen hoe je woont en wat de WP verbruikt aan energie. Goed voor anderen om dit te weten.

  • @boagek24
    @boagek24 ปีที่แล้ว

    Mooi omschreven en je ziet maar weer dat overstappen op een warmtepomp lang niet zo goed is. Want om nu verschrikkelijk veel te investeren in een warmtepomp maar het elektraverbruik omhoog schiet zit ook niemand op te wachten. Maar wat is dan de optie naast een airco als je van het gas af wilt? Want douchen is dan nog steeds op gas. Groet, Roger

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Voor douchen en warm water denken wij aan een eboiler. Ik ga ook nog in het infrarood verhaal duiken omdat ik daar ook wel positieve verhalen over hoor.

  • @ssprecords
    @ssprecords 2 หลายเดือนก่อน

    Hybride is het dus een hybride warmtepomp en geen warmtepomp

  • @drsprof6295
    @drsprof6295 2 ปีที่แล้ว +3

    Allemaal onzin. Een warmtepomp is een omgekeerde koelkast. Als je een koelkast niet isoleert (of de deur open laat) verbruikt het gigantisch veel.
    Als je wilt bezuinigen moet je gewoon een klein deel van je woning wat isoleren en verwarmen (alleen als je thuis bent natuurlijk). Laat de rest koud. Het slaapt heerlijk in een koude (vriezende) slaapkamer.

  • @niconico2900
    @niconico2900 ปีที่แล้ว

    Het valt me op dat er een hoop warmtepompen missen als je op "zoek mijn warmtepomp(en)" klikt. Dat is erg jammer...

  • @ArtOfLife.
    @ArtOfLife. ปีที่แล้ว

    Vraagje, wat is efficiënter:
    De luchtcirculatie hoger en de temperatuur iets lager of de circulatie lager en de temperatuur iets hoger?

    • @pietermoorer3679
      @pietermoorer3679 ปีที่แล้ว

      circulatie zorgt voor een tochtig gevoel en zal het kouder doen aanvoelen. Probleem met warmte is dat het persoonlijk is.
      Ik zou voor warmte hoger gaan, vanwege het eerste wat ik zei.

  • @isgeheim999
    @isgeheim999 ปีที่แล้ว

    Met dit bericht wil ik mensen helpen. Het is voor iedereen goed. Maar vooral voor mensen die het al moeilijk hebben met geld. U hoeft dus niets te kopen om verbetering in uw finaciele situatie te krijgen. Het enige wat u kunt doen om heel veel geld te besparen is uw huis niet verwarmen gedurende de dagen als het kouder is. Elektrisch verwarmen van uw huis heeft geen zin, omdat de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de gasprijs.
    1 kuub gas is 8 Kilowatt kost straks 3,39 Euro.
    1 kilowatt stroom kost dan gemmiddeld 0,70 Euro.
    1 kuub Gas geeft 8 kilowatt. voor 3,39 Euro.
    1 Kw stroom geeft 1 kilowatt. voor 0,70 Euro.
    8 x 0,70 = 5,60 Euro. Begrijp dan dat stroom duurder is?
    En u nog verder in de problemen zal brengen.
    Om te voorkomen dat u een schuld overhoud. Geen eten meer kan kopen. De huur niet meer kan betalen.
    Verwarmen van het huis is 75% van uw energie rekening. Het enige wat u kan doen om niet in de problemen te raken is kou lijden. De thermostaat op 10 graden zetten. Wassen doe ik aan de wastafel, ik ga dus niet onder de douche. en kook gewoon op gas. Een half kuub per dag gebruiken. Bij een prijs van 3,39 per m3 is dat 30 x 3,39 = 101,70 Euro. Ik gebruik een half kuub dus 101,70 gedeeld door 2 is 50,85. per maand.
    In de wintermaanden moet er dus in huis onder een deken naar de tv gekeken worden. Wat doe je aan om het niet koud te hebben. Twee hemden, toffels, truien, buitenjas, aan. of anders 6000,= bij betalen. Mensen mogen om mij lachen als ik met een ijsmuts op TV kijk. Ik krijg geld terug van mijn energie leverancier.
    De vaat was ik met de hand, niet meer in de vaat wasser.
    Kleding doe ik niet meer in de was droger. maar op een rek. Mijn desktop vervang ik voor een tablet. De verlichting is led gaat vanzelf uit. Kleding wassen doe ik met koud water.
    Gas [m3]
    Datum Meterstand Geschat?
    9/1/2022 8215 0 N
    9/2/2022 8215 1 N
    9/3/2022 8216 0 N
    9/4/2022 8216 1 N
    9/5/2022 8217 0 Y
    9/6/2022 8217 1 N
    9/7/2022 8218 0 N
    9/8/2022 8218 1 Y
    9/9/2022 8219 0 N
    9/10/2022 8219 1 N
    9/11/2022 8220 0 N
    9/12/2022 8220 1 N
    9/13/2022 8221 0 N
    9/14/2022 8221 0 N
    9/15/2022 8221 1 N
    9/16/2022 8222 0 N
    9/17/2022 8222 1 N
    9/18/2022 8223 0 Y
    9/19/2022 8223 0 N
    9/20/2022 8223 1 N
    9/21/2022 8224 0 N
    9/22/2022 8224 0 N

  • @patrickfavier4310
    @patrickfavier4310 2 ปีที่แล้ว

    Hier een woning uit 2014, warmtepomp bij bouw geinstalleerd, hoekhuis, 138m2 vloeroppervlakte. Warmtepomp is WKO bronwarmte. (Water/water) en mechanische ventilatie zonder WTW. 2000kwh is het verbuik van de WP (eigen kwh meter apart geinstalleerd uit interesse) 2100kwh is voor overig verbruik electrisch. 4100kwh totaal. Al 7 jaar stabiel. In febr. 2021 10 zonnepanelen geinstalleerd die 3200kwh opwekken, energierekening is negatief.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dat is heel netjes. Bedankt voor het delen en de inzicht!

    • @pcdispatch
      @pcdispatch ปีที่แล้ว

      De energierekening kan dan wel negatief zijn maar de hypotheek zou een stuk lager zijn zonder al deze onzin. Dat moet je ook meetellen, alle kosten, dan ziet het plaatje er heel anders uit. Ga eens afschrijving en kosten meerekenen per maand. Hoeveel negatief is de energierekening dan nog?

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 ปีที่แล้ว

      @@pcdispatch dat valt reuze mee, zeker bij nieuwbouw. De kosten van het aanleggen van de gasinfrastructuur kun je aardig wegstrepen tegenover de kosten van de warmtepomp. Woning was niet duurder als vergelijkbare nieuwbouwhuizen in de buurt die wel een CV ketel hadden, dus de hypotheek is ook niet hoger dan anders.

    • @pcdispatch
      @pcdispatch ปีที่แล้ว

      @@patrickfavier4310 , ok daar heb je wel een punt mbt nieuwbouw. Mensen spreken al snel over de besparing terwijl zelden alle kosten meegenomen worden om tot die besparing te komen. Daarom ben ik al snel kritisch.

  • @GT-pi3uv
    @GT-pi3uv ปีที่แล้ว

    Beste Hans, allen, ik ben me aan het orienteren voor een airco hoofddoel verwarmen. Voor mijn situatie 3 binnenunits (3,5/ 3,5/2,5 kw) zou een multisplit airco ideaal zijn. Als ik de buitenunits van multisplit airco,s (5 kw) bekijk hebben die veelal een scop van 4 (A+). Heeft het zin om hier binnenunits aan te hangen met scop 5 (A+++). Maw is de buitenunit bepalend? Wil ik A+++ betekent automatisch 3 kleinere buitenunits? Ik hoor graag van jullie.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Goede vraag. Weet ik niet direct een antwoord op. Deze vraag lijkt mij goed voor een goede installateur.

  • @thetomekyo
    @thetomekyo ปีที่แล้ว +1

    haha, gooi dan nog eens verschil in de aanschafprijs tussen cv ketel en de warmtepomp in de strijd en je staat gelijk 0:10 achter ... misschien een idee om alle kosten in beeld te brengen?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      die vergelijking heb ik al wel eens voor airco en cv gedaan. zoek maar eens op

  • @JerrePictures
    @JerrePictures ปีที่แล้ว

    Blijkbaar stelt niemand de vraag. Welk systeem is het goedkoopste...en dan kom ik bijbgas nog altijd goedkoper uit dan bij electriciteit. Gas is per kwh nog steeds goedkoper dan electriciteit

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Gas levert qua warmte 10 kWh aan warmte. Eén m3 gas kost met het energieplafond 1,45 euro. Een goed airco heeft een SCOP waarde van 4,5. Wanneer je 10 kWh door deze SCOP waarde deelt dan zie je hoeveel stroom je nodig hebt om deze warmte te produceren. Dat is 2,22. Waneer je dat maal de stroomprijs doet (0,40) dan kom je op 0,88 euro. Verwarmen met de airco loont dus nog steeds. Kook dus een goede airco met de hoogste SCOP waarde

  • @legendfatio9
    @legendfatio9 ปีที่แล้ว

    Ik ga binnenkort op mezelf wonen in een gasloze nieuwbouw huurappartement met lucht/warmwaterpomp. Krijg ongeveer 3 zonnepanelen en het appartement is 70m3. Zie mezelf niet veel verbruiken aangezien ik vaak buiten sport en 3 ploegendienst werk. Enig idee wat ik aan geschatte verbruik door zou geven bij het sluiten van een contract?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Als ik het zo lees ga je zeker zolang het salderen nog bestaat niet veel verbruiken.

  • @RS-vu3df
    @RS-vu3df ปีที่แล้ว +1

    Zal het morgen eens even uittellen. Als je het gasverbruik kent en je kent je scop van je warmtepomp dan heb je toch je elektricteitsverbruik.

  • @geert-janvreeburg4573
    @geert-janvreeburg4573 ปีที่แล้ว

    In elke ruimte een airco die verwarmd en koelt . Levensduur hiervan????
    Investering voor een huis met 4 slaapkamers en een woonkamer ???

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Ik snap de verwondering. Had ik eerste ook. Het zal ook niet voor iedere situatie de beste optie zijn. Dus kijk goed naar jouw situatie. De airco's werken vooral goed wanneer je ruimtes langdurig moet verwarmen. (woon- en werkkamer). In slaapkamers en douche is vaak verwarming kort nodig. Daar bestaan ook prima andere oplossingen voor. Er bestaan trouwens ook multisplit airco's met meerdere binnenunits.

  • @grubnetseor
    @grubnetseor ปีที่แล้ว

    Heb je met de 3 airco's dan niet het warmwater buiten beschouwing gelaten?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      Op dit moment gebruik ik de CV ketel alleen voor warm water. Deze zal op termijn worden vervangen door e-boiler of warmtepomp boiler. Dit is met koken op dit moment een 12 m3 gas per maand

  • @antonwerk1503
    @antonwerk1503 ปีที่แล้ว

    Mag ik vragen hoe groot de ruimte is die u verwarmt en hoe groot het verbruik is van de airco op jaarbasis in kwh? Dan kan ik de besparing voor mijn situatie een beetje inschatten. Waarschijnlijk is dit in eerdere video's al verteld, maar ik kan het zo snel niet terugvinden. Bedankt overigens voor alle tips.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว +1

      110 m3 woonkamer en keuken. Zolder/werkkamer 50 m3. Gezamenlijk verbruik zal op jaarbasis rond de 2200 kWh gaan uitkomen

    • @marielou1982
      @marielou1982 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Is dit inclusief koelen in de zomer?

  • @ioniq5125
    @ioniq5125 ปีที่แล้ว

    Heb je voor de buitenunits een vergunning aangevraagd?

  • @fit2fly
    @fit2fly ปีที่แล้ว

    Ben benieuwd wat je met de 'beta-factor 'bedoeld? Bedoel je hiermee de COP?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  ปีที่แล้ว

      Dat wordt uitgelegd op de site. Wanneer je volledig elektrisch gaat dan is de beta-factor 1. Bij hybride wordt deze waarde anders. COP is iets anders. Daar heb ik eerder een uitleg over gedaan.