Hayriye Erbas - Yaşadığımız Dünya: Yalanlar, Yanlışlar ve Gerçekler

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024
  • Günümüzde öylesine karmaşık ilişkiler ve öylesine çok değişkenli bir dünyada yaşıyoruz ki yaşadığımız dünyayı anlamak giderek zorlaşmaktadır. Özellikle de hızla gelişen teknolojinin etkisini giderek daha da arttırdığı “söylemin gücü” insanın yaşadığı gerçekliği anlamlandırmasında çok önemli olmaktadır. Farklı söylemlerin mevcudiyeti söz konusu olsa da “egemen söylem” hem yaşadığımız dünyayı biçimlendiriyor ve hem de yaşadığımız dünyanın ne olduğunu bize anlatıyor. Bu konuşmanın temel amacı yaşadığımız dünyanın yaşandığı biçimi ile yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu ileri süren “küreselleşme söylemini” ele almak ve bu söylemin savlarını yaşadığımız gerçeklikle ilişkisini kurarak yanlışlarını, yanılgılarını ortaya koymaktır. Bu gerçekleştirilirken de özellikle bilim-iktidar ilişkisi de dikkate alınarak aslında söylemin yalan üzerine kurulan bir kurgu olmanın ötesine geçmediğini bu kurgunun da yaşanan dünyanın biçimlenmesinde çıkar sağlayan güç ilişkileri ile ilgili olarak ortaya konulduğu gerçeğinden hareket edilmektedir.
    Bu doğrultuda konuşmada öncelikle küreselleşme kavramının farklı ve çatışan kavramsallaştırmalarının olduğu ve bu kavramsallaştırmalarda hangisinin neden egemen olduğu tartışılırken bu söylemin yükselişinin tarihsel ve toplumsal arka planı ele alınarak nasıl ve neden yükseldiği sorusuna yanıt verilmeye çalışılacaktır. Ardından şimdilerde toplumsal sorunların giderek daha arttığı ve mevcut sorunların da daha da derinleştiği bir dünyada yaşamakta olduğumuza dair gerçeklikler üzerinden küreselleşme söylemine göre biçimlenen dünyada, vaat ettiği “küçük sevimli dünya”nın gerçekleşmesi yerine tam tersi yönde süreçler ve sonuçlar ele alınarak söylemin yalanları, yanlışları ve yanılgıları ortaya konulacaktır. Son olarak da sürecin sorunlarının çözümünün ne olabileceği konusunda belli öneriler sunulmaya çalışılacaktır.

ความคิดเห็น • 4

  • @azizdemir3193
    @azizdemir3193 3 ปีที่แล้ว

    HocAM sayenizde bilgilendik..Teşekkürler

  • @azizdemir3193
    @azizdemir3193 4 ปีที่แล้ว

    Hocam teşekkürler

  •  6 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler.

  • @mertkohen2994
    @mertkohen2994 2 ปีที่แล้ว

    İnsan bence kutle cekimini , elektronu ve kendi icinde felsefenin, tıbbın dikkate almak istemedigi itkiyi etkiyi mesafenin onemli olmadigi iletisimi birlikteligi bilimsel olarak ortaya koymadikca bu videoda anlatilmak istenen insanin insana ait bir degerli anlamli varolusunu yakalamayacagi