Cauzele infertilității masculine, explicate de medicul urolog Cristian Cosmin Gagiu

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ต.ค. 2024
  • La ora actuală se consideră că 15% din cuplurile din întreaga lume prezintă probleme de infertilitate. Dacă în trecut se credea că infertilitatea este o boală a femeii, evoluția medicinii din ultimii 50 de ani a demonstrat că factorul masculin are de fapt o pondere mult mai mare. Practic, statisticile arată că 30% din cauza de infertilitate într-un cuplu este strict masculine.
    Există multiple cauze care duc la infertilitate, după cum explică dr. Cristian Cosmin Gagiu, medic primar Urologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii. Printre cauzele principale se numără varicocelul, care reprezintă o dilatație a plexului pampiliform. Mai există și cauze care țin de producția de spermatozoizi, dar și de obstrucția căilor de eliminare a spermatozoizilor, cu modificarea calității spermei până la absența totală a spermei, așa numita zoospermie, sau cauze care țin de scăderea cantității de spermă, și anume hipospermia.
    Lista cauzelor infertilității masculine continuă cu infecțiile și inflamațiile tractului urinar și spermatic, în special epipidimite și prostatite, precum și cauzele hormonale, cu scăderea în principal a concentrației producției de testosteron. Există și o serie de alți factori care pot duce la infertilitate masculină, cum ar fi de stresul, fumatul, consumul de substanțe recreaționale sau tratamentele pentru anumite boli.
    Față de investigațiile la care este supusă o femeie ce încearcă să afle dacă poate procrea sau nu, investigarea unui bărbat cu suspiciune de infertilitate este una foarte simplă. Medicul Cristian Cosmin Gagiu spune că în 90% din cazuri bărbatul poate fi diagnosticat și eventual poate beneficia de un plan de tratamentul chiar după două prezentări la medic. În prima şedinţă medicul va afla informaţiile importante legate de istoricul medical al pacientului, istoricul său de concepţie, dacă a avut intervenţii chirurgicale în trecut, dacă fumează, consumă alcool sau substanţe recreaţionale.
    De asemenea, se va face un examenul clinic şi o spermograma. În a doua şedinţă, pe baza rezultatele analizelor prescrise în prima etapă se poate contura diagnosticul şi se poate trasa o conduită terapeutică.
    Tratamentul inferitilității masculine diferă în funcţie de cauze şi acesta poate varia de la indicaţii ce ţin de stilul de viaţă, până la tratament medicamentos, care poate trata cauzele hormonale, cauzele infecţioase sau imonologice și, bineînţeles, cauzele ce ţin de modificarea dinamicii sexuale sau disfuncţia erectile.
    Medicul urolog Cristian Cosmin Gagiu spune că în ultimii 15 ani tehnicile microchirurgicale au evoluat foarte mult şi pot acum rezolva problemelor serioase care duc la infertilitate. Astfel de tehnici sunt varicocelectomia microchirurgicală, vasoepididimostomia microchirurgicală şi vasovasostomia microchirurgicală, atunci când vasectiomia este cauza infertilității.
    În situaţia în care pacienţii au o calitate a spermei foarte scăzută sau cauza infertilității masculine nu poate fi tratată, se recomandă fertilizarea in vitro sau infectarea intracitoplasmatică. În sprijinul acestor metode de tratament vin aspiraţia microchirurgicală de spermatozoizi la nivelul epididimului şi biopsia testiculară asistată microscopic sau microTESE, care pot oferi material biologic pacienților respectivi, astfel încât să poată deveni părinţi biologici.
    Deși unele intervenţii chirurgicale sunt laborioase, toate tehnicile pot să fie efectuate într-o internare de zi. Așa cum precizeză dr. Cristian Gagiu, pratic pacientul este operat astăzi, iar mâine se poate externa, cu o evoluţie post-operatorie simplă şi cu reintegrare socială imediată.
    Dr. Cristian Cosmin Gagiu, medic primar Urologie, supraspecializare Ecografie 4D Expert - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...
    Infertilitatea la bărbați - www.medlife.ro...

ความคิดเห็น •