128 Uni

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 59

  • @siruvain
    @siruvain หลายเดือนก่อน

    Kiitos tosi paljon. Nukun yleensä hyvin. Valoista ja nenähengitys tärkeä pitää. Valvon myöhään nukua aamulla pitkään usein.. Kiitos tosi paljon, taas.Seuraan videoitasi. MAHTAVAA KUN SAA TIETOA NÄIN.MUISAISI VAIN.

  • @RistoHuhtamaa
    @RistoHuhtamaa ปีที่แล้ว +5

    Hei Ari! Olipa hyvä video.Glutamiinin olen jo pongannut aikaisemmalta videoltasi. Vaimokin kehuu, että uni on aikaisempaa syvempää,kun sitä ottaa. Itsekkin nukahdan tosi nopeesti (jää dekkarit lukematta). Auttaa jopa pääsemään uudestaan uneen melko usein . 1,9 melatoniinin otan illalla ja yöllä mukana. Tuo inositoli pittää ottaa testiin. Kiitos Vielä neuvoista.

  • @mustamakkara_
    @mustamakkara_ ปีที่แล้ว +18

    Tee video ahdistuksen lievityksestä

  •  9 หลายเดือนก่อน +13

    🐾🐾🐻🇫🇮 Moi. Paatuneelle kahvin juojalle kahvi ei vaikuta uneen juuri mitään. Voi jopa parantaa unen saantia. Näin on minulla ainakin.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  9 หลายเดือนก่อน +5

      Kyllä ja myös geenit vaikuttaa noin neljäsosalla on sellainen adenosiinireseptori, että ei juuri unet häiriinny ja kestää isoja annoksia kofeiinia, myös itse kuulun tähän. Näkyi geenitestauksessa myös.

    •  8 หลายเดือนก่อน +4

      @@arimiettinen76Niin ja jos on vähän unta tarvitseva, niin sille se ei vaikuta yhtään mitään. Siis kofeiini ja ei juuri mikään muukaan. Sekin on aika metkaa, ettei unen määrä lisää elin vuosia. Pikemminkin toisin päin. Vähän nukkuvat elävät pitempään. Tästäkin löytyy tietoa kiinnostuneille. Jooo...

    •  8 หลายเดือนก่อน +3

      Kaiken lisäksi nukkuminen on nukkumista. Eli oikeastaan turhaa aikaa. Eli voiko sitä laskea elämiseksi. 🤣🤣🤣.....

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +3

      @ Kyllä harmittavan pakollinen ajanhukka :-)

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +4

      @ Kyllä se on nähty käytännössä, osa vaan ei nuku sitä 7-8h mitenkään ja kyllä osa vaan näyttää pärjäävän ongelmitta luokkaa 5h unilla. Parhaita yrittäjiä ovat, sitten vasta eläkkeelle jäätyään siitä lääkärilleen valittavat, kun ei ole enää tekemistä valvotuille lisätunneille.

  • @mervipylvanen7521
    @mervipylvanen7521 5 หลายเดือนก่อน

    Kiitos selkeistä videoista 👍🏻
    Mites melatoniini ja diabetes. Kuulin ettei melatoniini sovi diabeetikolle...syytä en kuullut 😊

  • @hetzer258
    @hetzer258 7 หลายเดือนก่อน +2

    Äänenlaatuun toivon kohennusta. Kuuluu hyvin hiljaa.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  7 หลายเดือนก่อน +2

      Ongelma vielä pahempi, mikki asetukset pahasti väärin, mic ääni korkealla ja ohjelman rajoittaja koko ajan joutui puuttumaan. Nostettu taso kyllä muokkauksessa mutta ääni on kuin tonnikalapurkkiin puhuisi. Unesta tullut hiukan uusiskin joten siitä uusi versio suunnitteilla.

  • @HannuPulkkinen49
    @HannuPulkkinen49 12 วันที่ผ่านมา

    Kiitos taas hyvästä videosta! Kärsin univaikeuksista. Yöuni jää lyhyeksi. Käytän melatoniinia ja käytin myös ashwagandhaa, mutta luovuin siitä, kun luin että se on vaarallinen hormonitoiminnalle. Käytän myös L-tryptofaania. En osaa sanoa auttaako se, mutta niin kerrotaan. Univaikeuteni alkoivat kun eturauhassyöpääni hoidettiin sädehoidolla. Testotasot laskivat hyvin alas. Onkohan niin, että testosteronivaje vaikuttaa uneen?

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  11 วันที่ผ่านมา +1

      Kyllä hyvä kun toit esille,tuota en tullut maininneeksi. Jos on hoidettu eturauhasen syöpä tai naisilla rintasyöpä, niin antihormonihoidoilla on melkoinen vaikutus uneen. Suuri osa joutuu johonkin kemialliseen uneen turvautumaan, ei riitä välttämättä melatoniinit siinä tilanteessa. Ashwagandhan huonokin puoli on toisaalta se, että se oikeasti vaikuttaa laskee illan kortisolia luokkaa 30% mutta kuten sanoit, voi vaikuttaa muuhunkin hormonitoimintaan (aivolisäkkeen kautta).

  • @airipetaja1201
    @airipetaja1201 8 หลายเดือนก่อน +2

    Kiitos Ari. Olen kuunnellut videoitani muutaman. Selität asiat selvästi.
    Tässä uni videossa ei tullut esille muiden hormonien vaikutusta uneen eli endogriiniset hormonit. Mikä on näkemyksesi siihen?

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +3

      vuorokausirytmiin ovat merkittäviä säätelijöitä. Iso merkitys jopa mies- ja naishormonitkin osallistuvat tai menevät vrk-syklissä. Olisi yksi aihe erikseen, niihin voi myös vaikuttaa. Hyvä huomio!

    • @airipetaja1201
      @airipetaja1201 7 หลายเดือนก่อน +1

      @@arimiettinen76 Kiitos, odotan mielenkiinnolla sitä videota 🙂

  • @martsa6596
    @martsa6596 ปีที่แล้ว +4

    Olen nyt muutaman pvän käyttänyt melatoniinia. Se aiheuttaa jalkojen särkyä ja levottoman olon. Unta vaikea saada, vaikka olen ottanut tabletin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ekana yönä 6 mg. Toisena 3 mg. Teenkö jotain väärin? Vai eikö se vaan sovi/tehoa kaikille? Tosin kahtena pvänä vasta käyttänyt melatoniinia

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  ปีที่แล้ว +5

      pienennä annosta joillakin melatoniinia on luontaisesti nuorenakin vähemmän. osalle riittää 1mg yliannoksen tuntee levottomana yönä

  • @arjaheikkinen
    @arjaheikkinen 7 หลายเดือนก่อน +1

    Käytän Ouraa. On hyvä, kun seuraa unta.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  7 หลายเดือนก่อน +2

      Oura on yksi parhaita unen seurantaan

  • @user46515
    @user46515 ปีที่แล้ว +3

    Ari. Otetaanko glutamiini illalla siis. Paljonko ennen nukkumaan menoa kannattaa ottaa. Ajattelin tilata sitä itselleni. Entä ashwagandha? Otetaanko illasta vai aamusta

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +2

      Iltaan vaikka iltateen kanssa tunti ennen nukkumaan menoa

  • @lunpako
    @lunpako ปีที่แล้ว +4

    Mites tuo Magnesiumin piristävä vaikutus kun joidenkin lähteiden mukaan jos Magnesium piristää, niin se kertoo lähinnä siitä että on rankka magnesiumvaje ja suositellaan otettavan päivällä kunnes varastot täyttyy ajan kuluessa jonka jälkeen sen voi siirtää taas iltaan kun rupeaa väsyttämään. Onkohan tässä väitteessä oikeasti perää ? Omalla kohalla huomannu et esim Magnesiumglyserofosfaatti jota pidetää tunnetusti hyvin imeytyvänä vie unet jostakin syystä tai on vähintään todella vaikeaa nukahtaa kun muutaman kerran kokeillut tätä. Muut magnesiumin muodot sitten ei vaikuta tällä tavoin kuitenkaan että veis unet.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  ปีที่แล้ว +7

      Hyvä huomio, tuota en tullut maininneeksi. Piristävä vaikutus magnesiumista todennäköisesti juuri kertoo siitä että elimistö käy sen suhteen vajaalla eli puutosta on.

  • @Pata-19
    @Pata-19 8 หลายเดือนก่อน +2

    Osaatko sanoa voiko Ashwagandha (Harmonia KSM66) käyttää, jos on testosteroni vajeeseen lääkitys (Clomifen). Onko KSM66 esim. maksalle kuormittava tuote?
    Toisella henkilöllä on taas kilpirauhaslääke Thyroxin käytössä, niin voiko KSM66 käyttää? Jossain oli puhetta, että KSM66 voisi parantaa myös kilpirauhasarvoja, jolloin jos siihen on jo lääkitystä, niin voiko boostata arvot liiankin korkeaksi?
    Kysyin asiaa lääkäriltä, mutta ei tuntenut KSM66 (Ashwagandha) tuotetta eikä voinut sanoa edes teoriassa juuta eikä jaata.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +2

      Ashwagandha on maksan kannalta vaan hyvä etenkin iltaisin annostelu, elimistö helpommin lepoon.
      Kilpirauhaspuolella aavistuksen laskee ohjaavan hormoonin TSH tasoa mutta ei ole merkitystä, jos anyway lääkityksellä joutuu jo hoitamaan. Jos rajoilla tarvitseeko vielä lääkettä, silloin jättäisin aswagandhan tauolle. Kaikissa toimivissa omat huonot puolensa. Osalla aswagandha vielä aamullakin tekee oloa voimattomaksi(aivolisäke jää pienemmille kierroksille pitempään)

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +1

      Ainiin ja sukupuolihormonivalmisteiden kanssa ei aiheuta ongelmia aswagandha. Ei haittaa e- pillerit, testosteronit eikä niiden tuottoa muuttavat valmisteet. Ei ainakaan yleisesti mitään ongelmia tule.

    • @Pata-19
      @Pata-19 8 หลายเดือนก่อน +2

      @@arimiettinen76 KSM66 ohjeena on ottaa sekä illalla että aamulla. Kuinka perusteltua tuo aamu on vai kannattaisiko keskittää loppupäivään vai onko tuo aamu & ilta ihan toimiva? Mietin myös tuon aivolisäkkeen kannalta, kun Clomifenilla juuri edistetään aivolisäkkeen toimintaa tuottamaan testosteronia. Eli onko merkitystä milloin KSM66 ottaminen kannattaisi ajoittaa.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +2

      Iltaan jättäisin kyllä aswagandha annostelun ellei jotakin hankalaa stressitilannetta hoida. Tulapäisesti silloin aamuunkin voisi ottaa

  • @mikael1977
    @mikael1977 8 หลายเดือนก่อน +1

    Gaba ei toimi lisäravinteena siten,että uni lisääntyisi,sillä se ei läpäise aivoveri estettä.Glutamiini taas läpäise e aivoveri esteen ja on tehokkaampi.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +1

      Gaban pitäisi jo periaatteessa suolistossa pilkkoutua, eikä sitten mennä aivoveriesteen läpi. Ilmeisesti avot niin herkät sille, että määrä joka pääsee vaikuttaa. Siitä ainakin se amerikan versio jostain syystä silti niin tujua, että moni saa liikaakin vaikutusta, levoton yö oudoissa unissa. En itse tykkää käyttäö GABAa. Glysiiniä käytän joka ilta

  • @lasselindholm1377
    @lasselindholm1377 ปีที่แล้ว +3

    Moi Ari melatoniini on hyväksi purkista.Mutta pitkä aikaisen käytön haitta painajaiset.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  ปีที่แล้ว +2

      Silloin kun ihminen ei mene syvään uneen, ei tule myöskään painajaisia eli tuo on kyllä kaksiteräinen asia. Unien näkeminen on toisaalta hyvä merkki. Toki annosta voi pienentää

    • @RistoHuhtamaa
      @RistoHuhtamaa ปีที่แล้ว +2

      Hei Lasse! Kannattaa koittaa tota glutamiinia melatoniinin kanssa. Sillä on ihmeen rauhottava vaikutus.

  • @lexmafia
    @lexmafia 3 หลายเดือนก่อน +1

    Ashwagandha on itsellä toiminut ennen nukkumaanmenoa nautittuna. Keho rauhoittuu nopeammin ja unenlaatu tuntuu paremmalta. Vaikuttaa kyllä paljon minkälaisia unia näkee. Joillekin tulee ikävänä sivuvaikutuksena pahat painajaiset.

  • @vastustan
    @vastustan ปีที่แล้ว +1

    Miten kun glysiini ja melatoniini aiheuttaa rintakipua ja voimakasta närästystä😢 suolisto muutenkin työnalla. Ei kestä rasvaa.

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  ปีที่แล้ว +1

      Glysiinin enemmän väitetään tuohon auttavan mutta mutta jos ongelma on vatsalaukun hidas tyhjeneminen ohutsuoleen, voivat pahentaa sitä.

  • @rulettos2
    @rulettos2 ปีที่แล้ว +1

    Mitä mieltä olet glysiinistä unen tukena? Siim Land hehkuttaa youtube-kanavallaan tätä jatkuvasti

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  ปีที่แล้ว +2

      Glysiinistä on kirjoitettu aminohapoista eniten, kyllä unta parantaa useimmilla, immunologiaan ja sokeriaineenvaihduntaan on hyötyjä todettu. Samoin guruista Andrew Huberman käyttää myös. Hiukan makea maultaan, osa kokee aamulla väsynyttä oloa, jos liikaa ottaa

  • @paveli6548
    @paveli6548 9 หลายเดือนก่อน

    👍

  • @1primitiivo940
    @1primitiivo940 6 หลายเดือนก่อน

    Oletko perehtynyt Suomessakin myytävään CBD-öljyyn? Sitä pidetään rauhoittavana ja kipuja lievuttävänä

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  6 หลายเดือนก่อน

      Olen itsekin käyttänyt, kyllä sillä jotakin tehoa. Nykyisin tosin puolilaiton, eläimille myydään. Voi tehdä testin positiiviseksi.

  • @tuijarannanjarvi9751
    @tuijarannanjarvi9751 8 หลายเดือนก่อน +1

    Mitä teet jos et osaa nukkua

    • @arimiettinen76
      @arimiettinen76  8 หลายเดือนก่อน +2

      minulla on taipumus liikaakin yöksi tekemistä keksiä..mut mieluiten luen, se ei aktivoi aivoja liikaa ja nukahtaa jonkun ajan päästä

    • @miakarjanmaa6878
      @miakarjanmaa6878 8 หลายเดือนก่อน

      Toiveena aihe levottomat jalat jollet ole siitä jo tehnyt. Huonosti tunnettu aihe lääkäripiireissä.

    • @annukka6872
      @annukka6872 หลายเดือนก่อน

      ​@@miakarjanmaa6878Multa hävisi ongelma hankittuani Bemer verisuoniterapialaitteen. Kuukausi tai pari käytettyäni huomasin ongelman hävinneen ja olin kärsinyt vaivasta "koko ikäni".