Buna! Nu stiu câte femei urmăresc acest canal. Ei bine, eu astăzi am vizionat acest video, culmea la coafor. Eu cred ca ai face revoluție dacă lansezi acest content pe care îl faci tu în limba engleză. Mult succes!
La școala de șoferi nu îi mai învăța nici măcar să semnalizeze corect , dacă aș fi polițist aș suspenda minim 3 luni permisul și amendă de să o țină minte …
@@georgecalistruofficialCe școală de șoferi? Eu m-am calificat ca mecanic auto deși nu am practicat niciodată meseria asta și nici acolo la cursuri nu ne-a învățat nimeni așa de amănunțit. Asta se întampla acum 11 ani dar cred că și în prezent e la fel. Toate astea le-am învățat eu dar mai târziu, de unul singur, din pasiune 😊
Sincer datorita clipurilor de genul asta, fac schimbul de ulei la un 2.0 hdi(peugeot boxer folosit la livrat in uk) intre 6000-7500 mile si prefer oricand sa fac un schimb de ulei decat sa am de reparat ceva mult mai costisitor. Multi din colegii de breasla, ma considera "dement" cand aud ca eu schimb uleiul de 3 sau 4 ori intr-un an(am parcurs aproape 30k mile in anul ce tocmai s-a incheiat) si ei schimba doar o data. Un clip informativ, multumesc pentru asta. Mult succes pe mai departe.
Exact, ai prins ideea E plin de oameni fara informare care ma acuza ca sunt un nenorocit care promovează schimburile de ulei deoarece sigur sunt platit de firmele de ulei ca sa zic asta :)))
Te felicit pentru pasiunea de care dai dovada. Eu sunt medic, sunt pasionat de masini, dar nu am timp sa intru prea adanc in tainele mecanicii, cu toate astea ascult cu interes continutul tau. Succes in continuare!
Da domnule Vlad ! Foarte utile aceste tipuri de video deoarece nu dai doar sfaturi, ci ne educi. Ma faci sa nu imi pierd speranta ca inca exista ingineri care inteleg pe deplin functionarea unui motor, mentenanta, strangerea la cuplul recomandat etc. Sunt niste detalii care schimbătorii de piese nu le vor înțelege niciodată.
Cam mic intervalul de schimb la 5000 km.Este ok la 10.000 , probat pe masina personala ,cumparata la 150.000 , masina de firma la care a fost schimbat uleiul la 30.000.Imediat cum am cumparat masina am schimbat distributia si am gasit pinionul de pe arbore uzat (dinti ascutiti) si lantul distributie alungit.Dupa 150.000 facuti de mine cu ulei schimbat la 10.000 , (diferite marci de ulei GM,Motul,Elf,Vw original ) schimbat iar distributia si pinionul de pe arbore nu avea uzura deloc , si lantul avea aceeasi lungime ca cel nou.Masina este vw 1.2 in 3 pistoane.Cel mai bun ulei a fost VW original si cel mai prost cel de la Kaufland
Foarte bun videoclipul. Problema este ca majoritatea oamenilor vor doar rezultatul final oferit de masina, nu si bataia de cap cu intretinerea. Pentru cei care cumpara masinile de noi chestia asta este posibila si pana la urma de aia "platesti" devalorizarea, sa stai linistit. (In cazul unor brand-uri precum Mercedes de multe ori nu mai e posibil din pacate, noroc ca mai exista BMW cu motoare gen b58). Adevarata poveste incepe cand se cumpara masinile la mana a 2-a, daca nici nu sunt bani pentru o mica reconditionare in prima faza si cunostinte pentru o intretinere de baza, orice motor se poate transforma intr-un dezastru.
Felicitari domnule ! In sfirsit aud un om care explica exact cum stau lucrurile (in mare parte un autodidact) caci in rest altii ori vorbesc numai prosti ori care lucreaza in "sistem" sint spalati in asa hal pe creier incit (in asa zisele "scolarizari") ca ajung sa creada toate tampenile si aici ma refer la nu foarte putini mecanici sau ingineri !!
Vlad... Iti multumesc pentru toata EDUCATIA pe care o dai aici pe TH-cam. Personal am invatat foarte multe. Sper ca - mecanicii pe care ii vizitez periodic pentru mentenanta si reparatii - te urmaresc la randul lor:)))
O altă prelegere de mare valoare susținută de domnul Vlad. Nu pot decât să spun: ține-o tot așa! Totuși, episodul de peste o oră este plin de informații și aspecte greu de digerat pentru mulți. Te-ai gândit să faci și un episod condensat de maxim 5 minute pentru a transmite mesajul și restului 'pământenilor'? Ce părere ai despre această idee?
Bun si informativ acest video. Eu tocmai ce am cumparat de vreo luna jumate un Auris hybrid din 2014. Pare a avea ceva usoare depuneri. Ulei nu consuma momentan,l-am tot verificat in ultimele 2k de mile ,ca doar atat am mers. Habar nu am la ce turatii functioneaza,ca nu vezi nimic dar nu trec de segmentul verde in primele 5-10 minute de la prima pornire. Am un foarte mic zgomot cand porneste prima data ,la rece. Habar nu am ce e😂.Dupa ce ai zis tu aici suna a varianta aia care e ok. Ma gandeam sa-i fac o spalare interna de motor, un flush,la schimbul de ulei dar mecanicul mi-a zis sa nu, ca e posibil sa fac mai rau sa se blocheze orificiile alea pe acolo. Eu de obicei la 6-7 mii de mile fac schimbul de ulei. Uzez masina pe trafic mixt cu preponderenta extraurban. Din 30 de mile dus intors la munca in jur de 20 sunt autostrada. Oare daca fac schimbul de ulei asa de des, cam de 2 ori pe an oare exista sanse sa se curete depunerile alea?Adica sa iasa cu uleiul cand se face schimbul?
Felicitări pentru acest material plin de informații utile !! Eu fac schimbul la 7mii pentru ca in ăștia 7mii sunt foarte multe ore de funcționare ( de stat în trafic) ... Masina este un Bmw 525d F10 si referitor la țăcăneala de dimineață ,da se aude vreo 4 sec pana baga pompa de ulei dar am observat ca daca o las vreo 2 ore de la ultima pornire tot se aude așa fara ungere vreo 3 sec ...masina are 240 de mii . Oare să schimb pompa de ulei?
Salut Vlad, super explicatia ca de obicei. Mi-ar placea subiecte de genul asta cel puțin săptămânal. As dori sa te intreb cateva chestii: 1. Crezi ca ai putea sa vorbești despre turbine? Adica eu am un Santa Fe 1,6 PHEV 2022, ar fii fain sa înțeleg puțin mai bine cand si cum funcționează, ce ungere sau racire are, adica cum sa o întrețin mai bine. Am dat o grămadă de bani pe ea( cel puțin pt mine) si as vrea sa o tin cat de mult e posibil fara probleme majore. 2. Cum pot sa verific daca supapa PCV e in parametri? 3. Ce tip de ulei exact ar trebui sa folosesc? Reprezentanța pune 0w20, dar tu daca ai avea motorul asta ce ai pune exact? Tip si brand. Multumesc Te pupam❤
E bun 0w20 , majoritatea motoarelor noi sunt proiectate pentru asa ceva Turbina are ungere pe ulei si racire si pe antigel, recirculat de o pompa electrica după oprirea motorului. In principiu ajuta ca dupa pornirea motorului, fie ca asta se întâmplă dimineata sau la terminarea bateriei phev, sa mergi cateva minute usor ca sa ajunga cat de cat la temperatura de funcționare. Cele phev au un sistem de încălzitoare de antigel pentru a genera căldură în modul electric
Respect domnu Vlad. Cred ca la nivelul dumneavoastră sunteți unic.As vrea și eu un sfat.Ce ulei mai bun ca marca sa folosesc pentru hyundai elantra benzina 1.6 16v 2017 100 000km .Mulțumesc anticipat si sărbători fericite
Televiziunile au deja jurnalisti iar formatul meu este unul pe care ei nu il gusta deoarece sunt prezentări lungi detaliate. Asa ca întotdeauna vei vedea pe sticla oameni precum Bogdan Mirica la Digi, care prezintă masinile simplist
Domnu Vlad sunteti cartea masinilor , doar ca singura diferenta dintre Dvs si carte e ca Dvs ne povestiti si parca vedem lucrurile asa cu ochii mintii , pe carte daca o citesti mm ... parca mai o rasfoiesti odata sau de 2 ori ca sa intelegi mai bine , oricum .. voiam sa va intreb si eu cateva . o sa las intrebarile cu - , iar daca puteti Dvs sa raspundeti la fiecare in parte ar fi perfect .. - e gresit daca se lasa minim un 10 min de incalzire la motor inainte de plecare , la intoarcere mai las un minut 2 maxim pana sa il opresc ? Am un logan 0.9 din 2015 , am schimbat uleiul la spre 9 mii nici macar 9mii, au ras toti de mine , ca ba schimbi uleiu la cazanu ala asa de des ...tii la masina aia mai ceva ca la tine , mai am si un rapid 1.2 la ala cam o data in an vara mai exact ,prin august, indiferent daca se fac sau nu 10 mii de km , probabil ca nu s-au facut nici 5 da na ...toti spun ca uleiul recomandat de producator este un gunoi ... castrol si elfu respectiv pentru cele 2 masini , castrolul e pe skoda , bine si celalalt pt logan, dar in 100k km pe skoda si 20k pe logan ,singurul inconvenient a fost mai asa mai in gluma un senzor de pe evacuarea de gaze care undeva ori in fire ori el insusi cam facea fite, apare epc si acel buton specific , pe tester fiind pus a dat ca acel senzor a fost magar si na am luat altul , inca nu l am pus pe cel nou dar de mai apare o sa il pun ,iar daca nu e senzorul , e ansamblul de fire ce duce in senzor si acolo se ia gluma mai in serios , oricum masini sa va zic asa cam nu se mai fabrica , eu am avut ceva masini luate prin mana la o cursa , da sa va zic ca majoritatea au fost pana in 2014 care mi au placut , bine altele mai noi si scumpe nu prea au fost .. revin ,dar sunt multumit de faptul ca loganul e practic si nici nu e scump cand ar pica ceva , singurul deranjament e ca iarna fara sa lasi motorul sa mearga ceva cam nu prea vrea el sa mearga , la un moment dat incepe sa tremure si scade n ture si nu faci nimic , el trebuie lasat cam 5-10min , din ce am observat eu , si voiam sa intreb daca stiti sau poate altcineva de aici daca e nroaml sa faca asa , ori sa fie cu ceva probleme pe undeva ...si mai ar fi un mic tremurat ce vine de la zona aceea de plastic unde se baga filtrul de aer , cam se aude un tacanit de la vibratia motorului acolo , daca pui mana pe el , inceteaza... na , cu bune cu rele astea sunt masinile , mutumit eu ? hmm dea...adica un 90% de skoda , un 70% asa de logan , dar daca as fi avut mai multi bani , as fi luat ceva mai vechi , un rexton 2.7 manual tocmai vazusem unu pe autovit , sau o octavia cu 200+ cai ,,, una e pentru imaginea aia de masina facuta in anii de gratie , iar cealalta pentru distractie Sa traiasca Dnu Vlad si toti cei care au citit acest mesaj , sper sa poata cineva sa mi zica si mie cate un raspuns la cele intrebate de mine mai sus . Va salut
Foarte misto explicatia. Am o întrebare referitoare la intinzatorul hidraulic de la lantul de distributie. Exista riscul sa deteriorezi intinzatorul daca lasi o masina cu cutie manuala "in viteza", fara frana de mana? Si astfel lantul ar apasa usor in intinzator cat masina e oprita? Teoretic cat timp arcul din intinzator si valva care nu permite uleiului sa iasa din intinzator funcționează, n-ar trebui sa fie nicio problema, nu? Evident ca varianta corecta e sa tragi frana de mana intai, dar de curiozitate. Thanks
Da, e un risc daca întinzătorul e uzat. Important este sa se lase in viteza in asa fel incat sa nu se rotească motorul invers. Adica daca botul e in panta sa nu lași in marsarier sau daca spatele e in panta sa nu pui in viteza 1
Si iarasi, pentru cei care cumpara masini la mana a 2-a si au pretentia sa ia printese, proprietarii care au habar de ce spune Vlad in aceste videoclipuri si intretin pe bune acele masini, nu vi le vor vinde voua sub media pietei niciodata, mai repede fac imprumut la banca decat sa dea masina cuiva care isi va batea joc de ea pe bani putini.
Eu lam schimbat ieri la putin peste 7000 km am avut un eneos 0w20 si acuma am pus original de la honda tot 0w20 la un accord 2.0 benzina cu 156 cai din 2008
Motorul M276 este un motor la 60 de grade si apartine lui Daimler AG, are 3,5 litrii si 3500 cc di bloc din aluminiu. Are tehnologia VVT si este un DOHC. Adica putea cu came este deasupra pistoanelor.
Eu am un X3 LCI N57 (vreo 140000 km). La fiecare schimb de ulei folosesc o doză de Wynn's engine flush 20 min înainte de a arunca uleiul. Folosesc ulei "la pungă" 20litri, BMW LL-04 autentic de la un dealer din Scoția. O fi bine, o fi rău? Până acum nu a curs nici o mizerie din el, toarce frumos.
La Mitsubishi space Star 2000-2004 in manualul mașinii producătorul specifică foarte clar ce ulei trebuie sa bagi iar cel mai mișto lucru este ca iti spune ca uleiul se schimba in maxim 7000 de km😊.
Așa putini km faceți? In general la MBZ diesel indirecte vechi nu le place sa stea mult, efectiv se "inhâie". Eu daca as deține așa o mașină nu m-aș putea abține să nu fac daily cu ea, excepție iarna!
Am vazut ca incep sa revina uleiurile de spalat motorul in locul acelui flush. E mai ok pentru indepartarea mizeriilor sau tot cu acel flush? Multumesc.
Salut Vlad, super video, chiar m-a facut sa inteleg cum functioneaza lucrurile. O deviatie de 0.5 grade pe axa de admisie la un m271 evo ti se pare tolerabila?
La K4M uneori se aude gălăgia aia de VVT la admisie și ține vreo 2 sec până face presiune. Întrebarea mea este că după ce plec cu ea, timp de 1 minut mașina merge cam în 3 pistoane și în timpul ăla are un consum foarte mare și fără putere până la un moment dat când face "hopa așa" și dispare.
In curand o sa trebuiasca sa schimbi defazorul ala de pe VVT, K4M-urile cu 6 trepte sunt cunoscute pentru problema asta. Daca tot il schimbi (500 lei piesa/delphi pe original) schimba si distributia si daca te tine bugetul schimba si solenoidul lui, care de la atata timp poate sa aibe probleme electrice sau poate sa aibe sitele sparte/infundate. Pentru cealalta problema, verifici bujii/bobine.
Ca de obicei, nu multi ingineri auto pot explica atat de bine ca tine. O intrebare si daca ai sa poti sa raspunzi. acum ceva ani in urma ai facut un clip la Honda ta despre supapa PCV, problema este ca nu pot gasi acel clip postat de tine si de aceea intreb aici: Exista o metoda sa-mi dau seama ca valva PCV este in stare buna de functionare dar fara a da jos supapa de pe motor? in cazul meu este dificil de dat jos fara a demonta admisia/ alternator si alte anexe, motorul in speta este un 1.4 benzina clasic ford fiesta! Mersi.
Pai in principiu la relanti cu busonul de ulei deschis poti pune o foaie peste buson si aceasta ar trebui sa danseze sus jos, adica sa nu ai un vacuum sau o presiune pozitivă excesivă. Sunt unele motoare care au ce se numește sealed crankcase,unde si la relanti ai vacuum puternic. De asemenea cand turezi motorul, cu busonul deschis nu ar trebui sa crească vacuumul foarte tare si nici sa fie presiune pozitiva in vreun moment in carterul motor In general un pcv defect pe blocat generează presiune in motor si umfla toate simeringurile si garniturile, iti ridică joja de ulei din tub, iar unul blocat pe vacuum genereaza consum masiv de ulei si depuneri in galeria de admisie
Buna ziua. Pun si eu o intrebare aici pe comunitate. Am o Skoda Octavia 2, motorizare 1.6 mpi +gpl care consuma aproximativ 1L ulei între 2000 si 2500 km, in funcție de drumuri. Rulez mult, in ultimii 2 ani circa 45k pe an mutandu-ma in Franța si majoritatea km petrecându-se pe distanțe lungi și în regim de autostrăzi. Așadar, tot împrospătând uleiul cu cate 1L a fiecare 2000 km, ii schimb filtrele de consumabile si uleiul integral o dată pe an, când vin in țară cu mașina, la aproximativ 35.000 km. Este acceptabil sau nu? In prezent, masina "a împlinit" 400.000 km, tin sa precizez.😅 Mulțumesc si aștept opinii constructive.😊
@vladdutz20 de regula nu poti sa controlezi turatia motorului termic. Poate doar sa nu accelerez puternic. Dar eu tot nu inteleg cand se incalzeste si/sau se unge acest motor. De exemplu la semafor unde se tot opreste iar plecarea se face de regula electric, motorul termic porneste direct la o turatie numai de el știută si nu inteleg daca este preincalzit, preuns, etc.
Eu prefer sa mi fac singur schimburile de ulei si filtre la max 5-8k km , pt ca sunt sigur ca in motorul meu ajunge uleiul pt care am platit si eu am rabdare sa se scurga bune uleiul vechi . In felul asta al meu 2.0 tfsi ajuns acum la 180k de km merge f bine fara consumuri mari de ulei , max 1l in 7k de km si asta daca ocazional e alergata
Salutare Vlad! Tot ulei Total quartz 0w30 a3/b4 folosești acuma la k24? Ai spus acuma 3 ani într un video la panda self service. Sau ai trecut pe vreunul de la Eneos?
De când atârnam pe langa taica.miu si tovarasii lui cand reparau dacii si aro, mi.a ramasa in cap o vorba. Uleiul e viata motorului. Eu il schimb la 8mii+-, dar merg mai mult exterior. La gsxr 1000 il schimb la 2-3mii. E 3-400 lei un ulei, nu mai fiț saraki
Vlad, astazi am testat EX90 electric cel mai performant! Sincer sa fiu, desi imi place cum arata, nu m-a impresionat, poate din cauza ca sunt obisnuit cu modelele lor!
1.4TSI CAXA (122cp, doar turbo), la pornire nu zornaie absolut nimic, motorul are 198.000km, distributia originala. Iarna las motorul aprox 1-2 minute la relanti inainte sa plec ; pana ajunge uleiul la aprox 50 de grade C, in mers, se aud destul de pronuntat niste batai ritmice care se intensifica odata cu cresterea turatiei. Din moment ce la pornire nu scoate niciun zgomot/rontait, banuiesc ca se exclud lantul/intinzatoarele/variatorul... ce ar putea cauza asta? Multumesc pentru video-ul detaliat!
Imi plac comparatiile intre mecanica si biologie, gen accident vascular la masini. Cand intelegi masinile astfel nu mai poti sa vezi din ele doar niste bucati de fier.
Foarte utila explicația tehnica a fenomenului. @vlad ce diferența de uzura este la mașinile hibride? Prin design sunt construite sa oprească cat mai des motorul termic si asta teoretic uzează aceste motoare mai mult. Sunt posesor de civic 2.0 hibrid 2023. Fac multe drumuri in care motorul pornește doar de 2-3 ori.
@@adriancristian în comentariul de mai sus, nu cred ca era vorba strict despre ulei, ci despre revizii și servisare în general. Marea majoritate a mecanicilor la noi în tara sunt sinonimi cu "schimbători de piese", putini chiar știu sa facă anumite verificări în timpul reviziilor care sa preîntâmpine viitoare defecte, unele dintre ele specifice unei anumite mărci sau model. În fine, sunt de acord ca sunt și mecanici care lucrează "la coltul blocului ", dar sunt putini care chiar fac treaba bună. De cele mai multe ori, cei care apelează la serviciile acestor serice-uri, o fac din considerente economice. Deci comentariul de mai sus merge în direcția ca mulți își cumpără mașini pe care nu își permit sa le întrețină.
Salut,că tot se discuta despre distribuția pe lanț,mă poți ajuta te rog cu o informație?La ce număr aproximativ de km se schimba lanțul la un Audi A6 1.8 TFSI 190 cp ea888 gen 3?daca ajuta la ceva cod motor CYGA.Si ce este mai recomandat la acest motor?5w30 sau 5w40?Seara buna și spor.
poti adauga motor flush ...de spalat motorul in sus , si dup aia de aplat doar jos in baie ...dar nu ai magiun cum se mai vede prin clipuri :)) aia e deja nesimtire ,,dar un ulei bun te tine 2 ani sau 10 k km lejer... filtrele alea se pot curata f usor ...multe n au asa ceva ...mmeeee sint freo 4 lungimi de patina la schimbatorul de bicla ,,,in functie de angrenaj si de ce disciplina vrei sa faci cu bicla ;)
Detin un Golf 6 1.4 TSI, il conduc de 3 ani de la 158.000km. Imediat dupa ce am cumparat am schimbat distributia si recent am facut al patrulea schimb de ulei, masina merge impecabil
Bravo. Ai unul de 1400 cc si este ieftin la impozit. 4 cilindrii si 17 valve. Si cu turbo compresor si injecție. Ai tot ce iti trebuie, este suficient.
Si la masinile moderne, cu senzor de calitate a uleiului, tot asa schimbam uleiul la 5 - 10k? La masina mea, am facut deja 13k de la ultimul schimb si imi apare sa il schimb peste 11k km. De obicei fac schimbul cu 5k inainte de expirarea limitei km indicate de masina, dar nu mai mult de un an intre schimburi. E ok?
@ nu e chiar contor de timp si km..variaza in functie cu cum utillizezi masina, tine cont de multi parametri. Daca mergi doar in oras poate arata si intervalul injumatatit.
0W20 și 0W30 includ și depășesc în teorie toate proprietățile lui 0W16, vor avea o rezistenta la forfecare (HTHS), mai buna. Doar sa te asiguri ca dacă treci pe 0w20 sau 0w30, respecți normele cerute de producătorul mașinii tale (bănuiesc ca e o Toyota hibrid sau motor mic benzina). Deci atenție la normele API în primul rând și apoi la ACEA
Am căutat eu 3 luni explicația , 0w16 ,0w20 au fost inventate pt atingerea normelor de poluare și de consum implementate de legislație pt 2.5 hibrid Lexus sau Toyota cel mai bun este 0w30 , 5w30 este prea gros , 0w30 este un ideal și dacă bagi ulei de calitate și schimbi până în 10 mi km ideal 6-7 mi nu ți faci grijă nici vara
0w30 e ok, 5w e gros la rece pentru vvt și segmenti, segmenții sunt cu tensiune redusa si nu au puterea sa radă excesul de ulei mai vâscos si apare consumul de ulei Honda R18 merge de exemplu exclusiv cu 0w20, N22 diesel exclusiv cu 0w30, nimic altceva
Conform caror statistici, caror teste, caror analize samd.....monser? Sper ca "spichu" se bazeaza pe ceva stiinta, nu folclor urban, pentru ca altfel doar vorbim vorbe! Sunt pasionat de masinarii, urmaresc constat canalul asta, unele episoade sunt extraordinar de bune, dar cele ca asta......
Suzuki România folosește ulei 10W40 pentru motoarele supraalimentate. Am verificat pe site-ul Motul și ce să vezi? Această firmă produce doar 5W30 și 0W20 pentru motorul respectiv! Așa că aveți grijă cu reprezentanțele. Aceeași problemă, legată de 10W40, am avut-o cu Renault Megane 2, care păpa orice ulei înainte de 15.000 km. Doar cu Motul 5W30 am dres-o și am ajuns la 14.500 km. M-am învățat minte acum. Ideea e că trebuie să îl schimbi mai des și pentru faptul că rămâi fără el la unele motoare. Pe de altă parte, nu cred că trebuie schimbat sub 20.000 km un ulei bun. Eu, unul, nu am avut probleme legate strict de ungerea asigurată de ulei în această plajă.
Crezi gresit daca tu consideri ca un ulei "bun" nu trebuie schimat sub 20.000 km, cand a a ajuns la un anumit numar de ore de functionare, indiferent de numarul de km, uleiul se schimba, restul sunt doar detalii.
@@vladdutz20 Scrie foarte clar în cartea tehnică a mașinii mele. E scris olograf. :) În carte, mai scrie că uleiul recomandat pentru consum redus de carburant este 0W20, ceea ce înseamnă că reprezentanțele fac ce vor. Nici în 1.5 DCi nu trebuia introdus 10w40, dar asta este scris la reviziile efectuate în reprezentanță.
@@Acer_Ginu1993 Există un raport între orele de funcționare și numărul de kilometri și întotdeauna se ține cont de cel mai prost scenariu. Prin comparație, celebrul M40, care era 20w40 ... 30w50, ținea 10.000 km fără probleme. Dacă tu crezi că uleiul își pierde din proprietățile de ungere, îl iei cu 30 în coadă, nu cu 20. Numărul din față se referă la vâscozitatea la 0 C, deci e mai puțin important dacă e 0 sau 5 pentru temperaturile din țara noastră.
uleiul isi pierde propietatile mai ales la mersul preponderent in oras/urban, cu mers subturat viteza mica, tipic functionarii in oras, asta si cu arderea incompleta ca procent mult mai mare fata de mersul in exterior, face ca uleiul sa isi piarda propietatile mult mai repede. Apare contaminarea cu gaze nearse/combustibil. Asa ca schimbul la 5k nu e rau deloc, iar la un motor pe lant se simte destul de mult diferenta cand schimbi uleiul la 5k, zgomotul pornirilor la rece e altfel, la curea nu ai cum sa iti dai seama de acest detaliu. Nu stiu cum e la alte masini dar la dacia in cartea masinii e recomandata injumatatirea servisarii uleiului daca utilizarea e preponderent urbana. Ma rog tot nu da 5k km :))), dar daca tii la masina 5k km e ideal.
Sunt multe motoare care nu ar trebui sa existe, 1.0 de la Ford , 1.2 de la Renault... Nu poti pune totul in carca utilizatorului daca motorul e din categoria "planned obsolence" pe principiul dupa 100k esti in zona de loterie.
@@vladdutz20 distributia "garantata" 200k care cedeaza sub 150k, cu schimburi de ulei sub 10k, nu prea pare fara probleme... sunt probleme de proiectare deficitara si cost cutting barbar pentru a scoate profit maxim. Nimic mai mult.
Care e problema cu 1.2 de la renault? Eu am cumparat unu de nou in 2007. Al aspirat cu 16 valve de 75 de cai. A văzut numai jar până la 260k când am lasat-o în familie. Reviziile la timp si benzina de aia mai scumpa de fiecare data, și merge perfect si azi din câte stiu 😉
Eu schimb uleiul ca la utilaje. Imi resetez la fiecare schimb meniul trip 2 si cand vad ca masina are 200-220 de ore de functionare, indiferent de nr de km, schimb uleiul.
Pana la urma tot normele de poluare sunt vinovate de faptul ca se strica motoarele pe banda rulanta. Producatorii auto au fost obligati sa utilizeze vascozitati mai mici de ulei, care rezulta in consum mai mic de carburant si implicit emisii mai mici per km, insa acest ulei subtire nu poate proteja bine motoarele, mai ales in turatii mari, rezistenta lui la forfecare fiind limitata si uzurile premature sunt inevitabile. Eu personal am concluzionat ca nu e nevoie sa fim chiar psiho-maniaco depresivi si sa schimbam uleiul la 5k km. Daca iei un ulei de calitate si cu o vascozitate potrivita, mergi lejer 15k km chiar si cu o benzinara turbo, care ar fi mai predispuse la consum de ulei decat orice alt tip de motor. Singura situatie cand s-ar impune un schimb ulei mai scurt, este cea in care masina e folosita foarte mult urban (gen taxi, uber, livrari, etc).
Exact, pentru urban sau daca ii dai abuz se preteaza un schimb mai des Într-adevăr normele gresit interpretate au cauzat scaderea fiabilității însă totodata masinile au devenit mai sigure și fiabile pe termenul scurt sau mediu cat sunt deținute de primii proprietari
Nu mai manipulati aiurea .2 ani sau 15 mii de km nu is absolut nici o problemă pt ulei .asa faceam si eu inainte .am schimbat si eu uleiul la masină la 12 mii de km ,in reprezentantă de unde am luat-o ca era incă in garantie .cei de la vw mi-au spus ca sa il las fa e long life etc.eu nu ,batmann .mi-au schimbat pt 340 de euro .ulei,filtru de ulei si filtru de motorină ,si asta in 2018.de atunci m-am lecuit .am schimbat doar la revizie sau cand imi arata in bord si am facut 460 de mii de km cu masina pană anu trecut cand am vandut-o cu motorul mergand ceas .numa la japcă va ganditi .
Oamenii nu înțeleg că traficul urban, pornirile dese la rece, drumurile scurte, se numesc CONDIȚII DURE DE UTILIZARE, mult mai dure decât un condus sportiv, viguros, cu motorul in regim termic normal. Eu am schimbat la jumătatea intervalului recomandat uleiul, BMW 318i, distribuția a început să se auda 2-3 secunde, timid, la 260k km. După spusele celor din reprezentanța BMW Timișoara, aveam recordul ca numar de km cu o distribuție, iar surpriza a fost ca intinzatorul era uzat, lanțul încă era în parametri acceptabili pt a nu fi înlocuit, însă a fost pus nou. Lanțul scurt, al pompei de ulei nu a necesitat inlocuire. Sistemul dublu VANOS era în mințile lui, functiona perfect si la 328.000 km când am vândut mașina. Asta este doar un exemplu verificabil cu acte.
@@vladdutz20 al meu a fost varianta fără Valvetronic, prima generatie cu injecție directă, compresie 12:1, catalizator si management separat cu sonde si calculator pt NOX. Prezent cateva luni pe varianta fara facelift la caroserie, dar cu toată mecanica actualizata, avariantei LCI aparatura 3-4 luni mai târziu.
P.A.C Partidul Arborelui Cotit, eu zic ca dacă faci un program electoral bazat pe "motoare aspirate, fără diesel-uri praf și mașini electrice woke, I.T.P -uri pe bune și programul:" Reparație pana la 2000 de euro la mașinile cu defecte mari" eu zic ca iei ca nimic 7-10%.😂
@@vladdutz20 Cine nu stie tehnica? Aia 200 de ingineri de la producator care au proiectat masina aia si au spus ca e ok sa schimbi uleiul la 30.000? Sau cei care au terminat ASE-ul sau nu au nici o facultate si zic ca e ok sa schimbi la 4000?
@robertstanciulescu niciun inginer sănătos la cap nu va sustine inepția cu 30.000 km Este doar o metoda de marketing pentru a reduce costurile de leasing și taxele de deseuri pe care le plătesc reprezentantele. Lasnd la o parte faptul că mulți ingineri nu sunt pasionați de munca lor si nu sunt așa pricepuți precum pare din titulatura lor. Mergi in orice service bun si orice mecanic si proprietar cu experiență iti ca spune sa schimbi ulei cat mai des pentru o viață lungă a motorului. Nu e nicio conspirație sau ocultă mondiala, e fizica simpla. Si eu cu ASE cibernetica sunt mult mai documentat pe detaliere tehnica decat unii care lucrează zilnic pe masini dar nu inteleg ei exact ce fac acolo si nu fac conexiuni Treaba cu 2 ani si 30.000km este promovată de entitățile financiare nu cele ingineresti. Tocmai am fost la 2 fabrici Castrol in belgia și Germania si absolut toti inginerii din fabrică la masinile personale schimba uleiul mult mai des decat la acele intervale de 2 ani 30.000km, in medie cam pe la 7 maxim 8000km 6 luni
Tu Prajesti cartofii refolosind o lună de zile acelasi ulei? Este fascinant pentru mine cat de afoni pot fi unii susținând asemenea ineptii si aruncând cu insulte aiurea
@@vladdutz20 Stii care e diferenta intre masina lui Vlad si masina mea? Cutia de viteze. Masina mea are 9 viteze a lui are 6. Asta inseamna ca daca eu merg cu 120 de km pe ora si el la fel, masina mea va sta in 1400 de turatii a lui probabil in 2500-2700. Asta inseamna ca masina mea are de 2 ori mai putine turatii decat a lui la viteaza aia. Asta inseamna ca pot schimba fara nici o problema uleiul la de 2 ori mai multi km decat a lui. Deci, ceea ce recomanda producatorii la masinile noi cu cutii cu 7,8 sau 9 trepte e justificat doar din aceasta matematica simpla. Pentru ca s-a redus turatia motorului iar asa duce la uzuri mai mici lale tuturor componentelor, inclusiv a uleiului. De aia e buna facultatea ca mai intelegi niste tehnica cum zici tu. Cartofii prajiti, dupa cum vezi, nu prea au treaba cu turatia motorului. Sau au daca faci cartofi prajiti pe motor!Lao aisna d ecircuit unde o tii in 6500-8000 d eturatii contant, adica de 3 ori mai mult decat turatia la care merge in mod normal e ok sa schibi uleiul de 3 ori mai repede decat la o masina normala. Vezi, si la asta te ajuta matematica, dar nu o sa intelegi daca gandesti in termeni de cartofi prajiti.
Din câte știu eu la majoritatea mașinilor, distribuția nu are legătură cu baia de ulei.Deci ceva cam fals ce spuneți.Doar la Ford o să găsiți cureaua de distribuție în baia de ulei.
Cum sa nu aibă legătură cu baia de ulei? Pompa de ulei pe curea sau lant unde crezi ca se afla? Căutati o schemă de distribuție si veți afla imediat Sunt motoare care au si pompele de injecție in baia de ulei,cum e v8 de 5.0 de jaguar land rover Dvs confundați sever niste zone ale motorului si probabil neavând o baza tehnica foarte ampla nu înțelegeți detaliile tehnice despre vare vorbesc eu
@vladdutz20 sa va zic sincer am cunoștințe tehnice.Cred că dvs nu v-ați exprimat corect.Cureaua de distribuție antrenează și pompa de ulei , cred că era mai corect.
NU vreau sa fiu sceptic dar am mers cu un ulei de 0W30 motor 2 litrii 2000 km mers in oras si 2000 km pe autostrada am decis sa schimb ulei acesta era negru ca smoala motor pe benzina ! 2000 km in oras inseamana uzura dubla deci este 4000 km + 2000 km pe autostrada 200 km/h ulei ars la maxim un schimb de ulei ies mai ieftin decat o distributie completa care ma costa 5000 de Ron !
Si reprezentanta Ford din Ploiesti este o mizerie! Sa nu mai zic si de reprezentanta Volkswagen tot din Ploiesti care zice ca ti-a schimbat ceva si, de fapt n-a scimbat nimic!
Eu fac schimbul la 3k de km fiind benzină și v8 deoarece sunt foarte fixist și îl schimb chiar și dacă nu utilizez mașina non stop pt ca pt câțiva lei nu merită sa nenorocesc vreo 9k cat face un alt motor
La fel se duce și acel ulei "premium" cu mersul preponderent oraș. Nu te tine 4-5k te tine 6-7k. Ai făcut teste de laborator specializat sa vezi dacă uleiul mai păstrează aditivii și proprietățile inițiale? Sa vezi cat de degradat e?
Buna! Nu stiu câte femei urmăresc acest canal. Ei bine, eu astăzi am vizionat acest video, culmea la coafor. Eu cred ca ai face revoluție dacă lansezi acest content pe care îl faci tu în limba engleză. Mult succes!
Ar trebuie ca asa ceva sa se spuna si la scoala de soferi. Dar cati soferi stiu de cele spuse de Vlad?
La școala de șoferi nu îi mai învăța nici măcar să semnalizeze corect , dacă aș fi polițist aș suspenda minim 3 luni permisul și amendă de să o țină minte …
@@georgecalistruofficialCe școală de șoferi? Eu m-am calificat ca mecanic auto deși nu am practicat niciodată meseria asta și nici acolo la cursuri nu ne-a învățat nimeni așa de amănunțit. Asta se întampla acum 11 ani dar cred că și în prezent e la fel. Toate astea le-am învățat eu dar mai târziu, de unul singur, din pasiune 😊
Când alergi după mulți iepuri...
Interesant conținut pentru coafor:))
Mulțumesc pentru vorbele frumoase
Sincer datorita clipurilor de genul asta, fac schimbul de ulei la un 2.0 hdi(peugeot boxer folosit la livrat in uk) intre 6000-7500 mile si prefer oricand sa fac un schimb de ulei decat sa am de reparat ceva mult mai costisitor. Multi din colegii de breasla, ma considera "dement" cand aud ca eu schimb uleiul de 3 sau 4 ori intr-un an(am parcurs aproape 30k mile in anul ce tocmai s-a incheiat) si ei schimba doar o data.
Un clip informativ, multumesc pentru asta. Mult succes pe mai departe.
Exact, ai prins ideea
E plin de oameni fara informare care ma acuza ca sunt un nenorocit care promovează schimburile de ulei deoarece sigur sunt platit de firmele de ulei ca sa zic asta :)))
@vladdutz20 pai sa pui si reclama la ulei nu doar la portofele 😂😂. Inca o data, super materialul, multa bafta in continuare.
Te felicit pentru pasiunea de care dai dovada. Eu sunt medic, sunt pasionat de masini, dar nu am timp sa intru prea adanc in tainele mecanicii, cu toate astea ascult cu interes continutul tau. Succes in continuare!
Esti foarte inteligent si te urmaresc cu placere si interes. Good job!
Da domnule Vlad ! Foarte utile aceste tipuri de video deoarece nu dai doar sfaturi, ci ne educi. Ma faci sa nu imi pierd speranta ca inca exista ingineri care inteleg pe deplin functionarea unui motor, mentenanta, strangerea la cuplul recomandat etc. Sunt niste detalii care schimbătorii de piese nu le vor înțelege niciodată.
Cam mic intervalul de schimb la 5000 km.Este ok la 10.000 , probat pe masina personala ,cumparata la 150.000 , masina de firma la care a fost schimbat uleiul la 30.000.Imediat cum am cumparat masina am schimbat distributia si am gasit pinionul de pe arbore uzat (dinti ascutiti) si lantul distributie alungit.Dupa 150.000 facuti de mine cu ulei schimbat la 10.000 , (diferite marci de ulei GM,Motul,Elf,Vw original ) schimbat iar distributia si pinionul de pe arbore nu avea uzura deloc , si lantul avea aceeasi lungime ca cel nou.Masina este vw 1.2 in 3 pistoane.Cel mai bun ulei a fost VW original si cel mai prost cel de la Kaufland
Excelent video. Foarte misto explicat.
Foarte bun videoclipul. Problema este ca majoritatea oamenilor vor doar rezultatul final oferit de masina, nu si bataia de cap cu intretinerea. Pentru cei care cumpara masinile de noi chestia asta este posibila si pana la urma de aia "platesti" devalorizarea, sa stai linistit. (In cazul unor brand-uri precum Mercedes de multe ori nu mai e posibil din pacate, noroc ca mai exista BMW cu motoare gen b58). Adevarata poveste incepe cand se cumpara masinile la mana a 2-a, daca nici nu sunt bani pentru o mica reconditionare in prima faza si cunostinte pentru o intretinere de baza, orice motor se poate transforma intr-un dezastru.
Foarte educativ, mult spor!
Da, eu consider ca acest material este FOARTE util. 👌
Frumoase explicații
Ltumedc!
Felicitari domnule ! In sfirsit aud un om care explica exact cum stau lucrurile (in mare parte un autodidact) caci in rest altii ori vorbesc numai prosti ori care lucreaza in "sistem" sint spalati in asa hal pe creier incit (in asa zisele "scolarizari") ca ajung sa creada toate tampenile si aici ma refer la nu foarte putini mecanici sau ingineri !!
Vlad... Iti multumesc pentru toata EDUCATIA pe care o dai aici pe TH-cam. Personal am invatat foarte multe. Sper ca - mecanicii pe care ii vizitez periodic pentru mentenanta si reparatii - te urmaresc la randul lor:)))
Foarte bine explicat.Toată stima !!
O altă prelegere de mare valoare susținută de domnul Vlad. Nu pot decât să spun: ține-o tot așa! Totuși, episodul de peste o oră este plin de informații și aspecte greu de digerat pentru mulți. Te-ai gândit să faci și un episod condensat de maxim 5 minute pentru a transmite mesajul și restului 'pământenilor'? Ce părere ai despre această idee?
Nu îmi ies astea scurte;))
Bun si informativ acest video.
Eu tocmai ce am cumparat de vreo luna jumate un Auris hybrid din 2014. Pare a avea ceva usoare depuneri. Ulei nu consuma momentan,l-am tot verificat in ultimele 2k de mile ,ca doar atat am mers. Habar nu am la ce turatii functioneaza,ca nu vezi nimic dar nu trec de segmentul verde in primele 5-10 minute de la prima pornire. Am un foarte mic zgomot cand porneste prima data ,la rece. Habar nu am ce e😂.Dupa ce ai zis tu aici suna a varianta aia care e ok. Ma gandeam sa-i fac o spalare interna de motor, un flush,la schimbul de ulei dar mecanicul mi-a zis sa nu, ca e posibil sa fac mai rau sa se blocheze orificiile alea pe acolo. Eu de obicei la 6-7 mii de mile fac schimbul de ulei. Uzez masina pe trafic mixt cu preponderenta extraurban. Din 30 de mile dus intors la munca in jur de 20 sunt autostrada. Oare daca fac schimbul de ulei asa de des, cam de 2 ori pe an oare exista sanse sa se curete depunerile alea?Adica sa iasa cu uleiul cand se face schimbul?
Mie chi-ar mi-a placut ce spune Vlad.
Felicitări pentru acest material plin de informații utile !! Eu fac schimbul la 7mii pentru ca in ăștia 7mii sunt foarte multe ore de funcționare ( de stat în trafic) ...
Masina este un Bmw 525d F10 si referitor la țăcăneala de dimineață ,da se aude vreo 4 sec pana baga pompa de ulei dar am observat ca daca o las vreo 2 ore de la ultima pornire tot se aude așa fara ungere vreo 3 sec ...masina are 240 de mii . Oare să schimb pompa de ulei?
Salut Vlad, super explicatia ca de obicei. Mi-ar placea subiecte de genul asta cel puțin săptămânal. As dori sa te intreb cateva chestii:
1. Crezi ca ai putea sa vorbești despre turbine? Adica eu am un Santa Fe 1,6 PHEV 2022, ar fii fain sa înțeleg puțin mai bine cand si cum funcționează, ce ungere sau racire are, adica cum sa o întrețin mai bine. Am dat o grămadă de bani pe ea( cel puțin pt mine) si as vrea sa o tin cat de mult e posibil fara probleme majore.
2. Cum pot sa verific daca supapa PCV e in parametri?
3. Ce tip de ulei exact ar trebui sa folosesc? Reprezentanța pune 0w20, dar tu daca ai avea motorul asta ce ai pune exact? Tip si brand.
Multumesc
Te pupam❤
E bun 0w20 , majoritatea motoarelor noi sunt proiectate pentru asa ceva
Turbina are ungere pe ulei si racire si pe antigel, recirculat de o pompa electrica după oprirea motorului.
In principiu ajuta ca dupa pornirea motorului, fie ca asta se întâmplă dimineata sau la terminarea bateriei phev, sa mergi cateva minute usor ca sa ajunga cat de cat la temperatura de funcționare.
Cele phev au un sistem de încălzitoare de antigel pentru a genera căldură în modul electric
@ Multumesc mult👍
👏👏👏👏👏👏👏👏👍Felicitări , bravo ! Informații foarte bune
Salutare! Va rog frumos să postați videoclipul cu slk r171! Il astept de mai bine de 2 luni😂 Faceti o treaba buna ! Sarbatori cu bine!
Vlad Micsunescu are dreptate. Un motor cu cc foarte multi, impozitul este mare , mai ales si mentenanta.
Respect domnu Vlad. Cred ca la nivelul dumneavoastră sunteți unic.As vrea și eu un sfat.Ce ulei mai bun ca marca sa folosesc pentru hyundai elantra benzina 1.6 16v 2017 100 000km .Mulțumesc anticipat si sărbători fericite
Salut.Esti o enciclopedie auto.Clar felicitari.
Ma intreb cum de nu te-a racolat protv,sa moderezi emisiuni de genul..
An nou fericit si Bravo.
Televiziunile au deja jurnalisti iar formatul meu este unul pe care ei nu il gusta deoarece sunt prezentări lungi detaliate.
Asa ca întotdeauna vei vedea pe sticla oameni precum Bogdan Mirica la Digi, care prezintă masinile simplist
...simplist și într-un stil arogant.@@vladdutz20
Mulțumesc !!
Domnu Vlad sunteti cartea masinilor , doar ca singura diferenta dintre Dvs si carte e ca Dvs ne povestiti si parca vedem lucrurile asa cu ochii mintii , pe carte daca o citesti mm ... parca mai o rasfoiesti odata sau de 2 ori ca sa intelegi mai bine , oricum .. voiam sa va intreb si eu cateva . o sa las intrebarile cu - , iar daca puteti Dvs sa raspundeti la fiecare in parte ar fi perfect ..
- e gresit daca se lasa minim un 10 min de incalzire la motor inainte de plecare , la intoarcere mai las un minut 2 maxim pana sa il opresc ?
Am un logan 0.9 din 2015 , am schimbat uleiul la spre 9 mii nici macar 9mii, au ras toti de mine , ca ba schimbi uleiu la cazanu ala asa de des ...tii la masina aia mai ceva ca la tine
, mai am si un rapid 1.2 la ala cam o data in an vara mai exact ,prin august, indiferent daca se fac sau nu 10 mii de km , probabil ca nu s-au facut nici 5 da na ...toti spun ca uleiul recomandat de producator este un gunoi ... castrol si elfu respectiv pentru cele 2 masini , castrolul e pe skoda , bine si celalalt pt logan, dar in 100k km pe skoda si 20k pe logan ,singurul inconvenient a fost mai asa mai in gluma un senzor de pe evacuarea de gaze care undeva ori in fire ori el insusi cam facea fite, apare epc si acel buton specific , pe tester fiind pus a dat ca acel senzor a fost magar si na am luat altul , inca nu l am pus pe cel nou dar de mai apare o sa il pun ,iar daca nu e senzorul , e ansamblul de fire ce duce in senzor si acolo se ia gluma mai in serios , oricum masini sa va zic asa cam nu se mai fabrica , eu am avut ceva masini luate prin mana la o cursa , da sa va zic ca majoritatea au fost pana in 2014 care mi au placut , bine altele mai noi si scumpe nu prea au fost ..
revin ,dar sunt multumit de faptul ca loganul e practic si nici nu e scump cand ar pica ceva , singurul deranjament e ca iarna fara sa lasi motorul sa mearga ceva cam nu prea vrea el sa mearga , la un moment dat incepe sa tremure si scade n ture si nu faci nimic , el trebuie lasat cam 5-10min , din ce am observat eu , si voiam sa intreb daca stiti sau poate altcineva de aici daca e nroaml sa faca asa , ori sa fie cu ceva probleme pe undeva ...si mai ar fi un mic tremurat ce vine de la zona aceea de plastic unde se baga filtrul de aer , cam se aude un tacanit de la vibratia motorului acolo , daca pui mana pe el , inceteaza... na , cu bune cu rele astea sunt masinile , mutumit eu ? hmm dea...adica un 90% de skoda , un 70% asa de logan , dar daca as fi avut mai multi bani , as fi luat ceva mai vechi , un rexton 2.7 manual tocmai vazusem unu pe autovit , sau o octavia cu 200+ cai ,,, una e pentru imaginea aia de masina facuta in anii de gratie , iar cealalta pentru distractie
Sa traiasca Dnu Vlad si toti cei care au citit acest mesaj , sper sa poata cineva sa mi zica si mie cate un raspuns la cele intrebate de mine mai sus . Va salut
Felicitari....!
In Timisoara, exista un instructor care schimba uleiul, la mașina de scoala - un golf 4 sdi, o data pe luna. Îl salut pe domnul Beni!
Multumesc.
Foarte misto explicatia. Am o întrebare referitoare la intinzatorul hidraulic de la lantul de distributie.
Exista riscul sa deteriorezi intinzatorul daca lasi o masina cu cutie manuala "in viteza", fara frana de mana? Si astfel lantul ar apasa usor in intinzator cat masina e oprita?
Teoretic cat timp arcul din intinzator si valva care nu permite uleiului sa iasa din intinzator funcționează, n-ar trebui sa fie nicio problema, nu? Evident ca varianta corecta e sa tragi frana de mana intai, dar de curiozitate. Thanks
Da, e un risc daca întinzătorul e uzat.
Important este sa se lase in viteza in asa fel incat sa nu se rotească motorul invers.
Adica daca botul e in panta sa nu lași in marsarier sau daca spatele e in panta sa nu pui in viteza 1
Si iarasi, pentru cei care cumpara masini la mana a 2-a si au pretentia sa ia printese, proprietarii care au habar de ce spune Vlad in aceste videoclipuri si intretin pe bune acele masini, nu vi le vor vinde voua sub media pietei niciodata, mai repede fac imprumut la banca decat sa dea masina cuiva care isi va batea joc de ea pe bani putini.
La 7000 km uleiul jos, iar iarna, in 5000 km, deoarece iau in calcul orele de funcționare in relanti !
esti evergreen de pe forum softpedia
ia sa vedem cate comentarii de genul "inginerii care au proiectat masina stiu mai bine ce intervale de service sa recomande"
Eu lam schimbat ieri la putin peste 7000 km am avut un eneos 0w20 si acuma am pus original de la honda tot 0w20 la un accord 2.0 benzina cu 156 cai din 2008
Motorul M276 este un motor la 60 de grade si apartine lui Daimler AG, are 3,5 litrii si 3500 cc di bloc din aluminiu. Are tehnologia VVT si este un DOHC. Adica putea cu came este deasupra pistoanelor.
Eu am un X3 LCI N57 (vreo 140000 km).
La fiecare schimb de ulei folosesc o doză de Wynn's engine flush 20 min înainte de a arunca uleiul.
Folosesc ulei "la pungă" 20litri, BMW LL-04 autentic de la un dealer din Scoția.
O fi bine, o fi rău? Până acum nu a curs nici o mizerie din el, toarce frumos.
La Mitsubishi space Star 2000-2004 in manualul mașinii producătorul specifică foarte clar ce ulei trebuie sa bagi iar cel mai mișto lucru este ca iti spune ca uleiul se schimba in maxim 7000 de km😊.
La mercedesul meu w123, om616 2.4. Schimb la 6 luni adică la aproximativ 1000 de km.
Așa putini km faceți? In general la MBZ diesel indirecte vechi nu le place sa stea mult, efectiv se "inhâie". Eu daca as deține așa o mașină nu m-aș putea abține să nu fac daily cu ea, excepție iarna!
Am vazut ca incep sa revina uleiurile de spalat motorul in locul acelui flush. E mai ok pentru indepartarea mizeriilor sau tot cu acel flush? Multumesc.
Confirm, schimbat distributie la ea837 3.0 tfsi. 12500 ron, schimbati uleiul mai des daca aveti masini premium.
daca aveti orice.
Salut Vlad, super video, chiar m-a facut sa inteleg cum functioneaza lucrurile. O deviatie de 0.5 grade pe axa de admisie la un m271 evo ti se pare tolerabila?
Da, e ok, de la 2 grade in sus e mai deranj
La K4M uneori se aude gălăgia aia de VVT la admisie și ține vreo 2 sec până face presiune. Întrebarea mea este că după ce plec cu ea, timp de 1 minut mașina merge cam în 3 pistoane și în timpul ăla are un consum foarte mare și fără putere până la un moment dat când face "hopa așa" și dispare.
Ce amuzant: "hopa așa" 😂😂
Trebuie verificate si bujiile si bobinele, că vvt odată umplut de ulei daca nu da erori de pozitie pe tester, nu mai ai treabă cu el
In curand o sa trebuiasca sa schimbi defazorul ala de pe VVT, K4M-urile cu 6 trepte sunt cunoscute pentru problema asta. Daca tot il schimbi (500 lei piesa/delphi pe original) schimba si distributia si daca te tine bugetul schimba si solenoidul lui, care de la atata timp poate sa aibe probleme electrice sau poate sa aibe sitele sparte/infundate.
Pentru cealalta problema, verifici bujii/bobine.
Ca de obicei, nu multi ingineri auto pot explica atat de bine ca tine. O intrebare si daca ai sa poti sa raspunzi. acum ceva ani in urma ai facut un clip la Honda ta despre supapa PCV, problema este ca nu pot gasi acel clip postat de tine si de aceea intreb aici: Exista o metoda sa-mi dau seama ca valva PCV este in stare buna de functionare dar fara a da jos supapa de pe motor? in cazul meu este dificil de dat jos fara a demonta admisia/ alternator si alte anexe, motorul in speta este un 1.4 benzina clasic ford fiesta! Mersi.
Pai in principiu la relanti cu busonul de ulei deschis poti pune o foaie peste buson si aceasta ar trebui sa danseze sus jos, adica sa nu ai un vacuum sau o presiune pozitivă excesivă.
Sunt unele motoare care au ce se numește sealed crankcase,unde si la relanti ai vacuum puternic.
De asemenea cand turezi motorul, cu busonul deschis nu ar trebui sa crească vacuumul foarte tare si nici sa fie presiune pozitiva in vreun moment in carterul motor
In general un pcv defect pe blocat generează presiune in motor si umfla toate simeringurile si garniturile, iti ridică joja de ulei din tub, iar unul blocat pe vacuum genereaza consum masiv de ulei si depuneri in galeria de admisie
@@vladdutz20 am inteles, mersi de info!
Buna ziua. Pun si eu o intrebare aici pe comunitate. Am o Skoda Octavia 2, motorizare 1.6 mpi +gpl care consuma aproximativ 1L ulei între 2000 si 2500 km, in funcție de drumuri. Rulez mult, in ultimii 2 ani circa 45k pe an mutandu-ma in Franța si majoritatea km petrecându-se pe distanțe lungi și în regim de autostrăzi.
Așadar, tot împrospătând uleiul cu cate 1L a fiecare 2000 km, ii schimb filtrele de consumabile si uleiul integral o dată pe an, când vin in țară cu mașina, la aproximativ 35.000 km. Este acceptabil sau nu?
In prezent, masina "a împlinit" 400.000 km, tin sa precizez.😅
Mulțumesc si aștept opinii constructive.😊
Bunã Vlad, am o întrebare cu privire la localizare valvei PCV Honda accord 2.2 ictdi.
Multumesc mult!
Este pe capacul motor in zona de sub parbriz, e un furtun care pleacă din capacul de supape spre intrarea in turbo
Salutare. Cum sta treaba cu pornirile si opririle la motoarele termice ale masinilor hibride? Se tureaza la rece?
Ideal e sa nu ii dai 6000rpm imediat cum a pornit,mergi ușor primele minute
@vladdutz20 de regula nu poti sa controlezi turatia motorului termic. Poate doar sa nu accelerez puternic. Dar eu tot nu inteleg cand se incalzeste si/sau se unge acest motor. De exemplu la semafor unde se tot opreste iar plecarea se face de regula electric, motorul termic porneste direct la o turatie numai de el știută si nu inteleg daca este preincalzit, preuns, etc.
Eu prefer sa mi fac singur schimburile de ulei si filtre la max 5-8k km , pt ca sunt sigur ca in motorul meu ajunge uleiul pt care am platit si eu am rabdare sa se scurga bune uleiul vechi . In felul asta al meu 2.0 tfsi ajuns acum la 180k de km merge f bine fara consumuri mari de ulei , max 1l in 7k de km si asta daca ocazional e alergata
Salutare Vlad! Tot ulei Total quartz 0w30 a3/b4 folosești acuma la k24? Ai spus acuma 3 ani într un video la panda self service. Sau ai trecut pe vreunul de la Eneos?
Acum am un castrol 0w40 ca am zis sa vad cum e si al lor
e ala a3b4?
In masura disponibilitatii as dori sa avem un contact direct.....
Multumesc,
De când atârnam pe langa taica.miu si tovarasii lui cand reparau dacii si aro, mi.a ramasa in cap o vorba. Uleiul e viata motorului. Eu il schimb la 8mii+-, dar merg mai mult exterior.
La gsxr 1000 il schimb la 2-3mii.
E 3-400 lei un ulei, nu mai fiț saraki
Uleiul este sangele masinii :D
Vlad, astazi am testat EX90 electric cel mai performant! Sincer sa fiu, desi imi place cum arata, nu m-a impresionat, poate din cauza ca sunt obisnuit cu modelele lor!
Gata vrei sa treci pe electric,nu-ți mai place pipi de dinozaur? 😅😅😅
@@trawauto9565 ba da, dar asta nu inseamna ca nu testez si masini electrice!
@@poldaniel3574 China se zice ca deja a preluat locul 1 în ce privește construcție mașinilor electrice ca și volum...
@@trawauto9565 demult va tot zic sa va luati slapi si maieuri chinezesti pentru ca Incalzirea Globala si China fac LOVE!
1.4TSI CAXA (122cp, doar turbo), la pornire nu zornaie absolut nimic, motorul are 198.000km, distributia originala. Iarna las motorul aprox 1-2 minute la relanti inainte sa plec ; pana ajunge uleiul la aprox 50 de grade C, in mers, se aud destul de pronuntat niste batai ritmice care se intensifica odata cu cresterea turatiei. Din moment ce la pornire nu scoate niciun zgomot/rontait, banuiesc ca se exclud lantul/intinzatoarele/variatorul... ce ar putea cauza asta? Multumesc pentru video-ul detaliat!
Pot fi tacheții hidraulici
Imi plac comparatiile intre mecanica si biologie, gen accident vascular la masini. Cand intelegi masinile astfel nu mai poti sa vezi din ele doar niste bucati de fier.
Exact :))
Foarte utila explicația tehnica a fenomenului. @vlad ce diferența de uzura este la mașinile hibride? Prin design sunt construite sa oprească cat mai des motorul termic si asta teoretic uzează aceste motoare mai mult. Sunt posesor de civic 2.0 hibrid 2023. Fac multe drumuri in care motorul pornește doar de 2-3 ori.
La hibride vvt pe admisie e electric deci nu depinde de presiunea de ulei.
In principiu e bine sa nu mergi drumuri scurte
Merci pt răspuns. Era de așteptat
La transmisie pe lant la ford se auzeau ca greierii la drum, nu la pornire, cand am schimbat uleiul nu se mai auzeau.
Era lantul slabit?
Posibil sa fi fost sunet de lant slabit de la depunerile din întinzător
Ce face romanul cand are 2000 euro? Isi ia masina de 60000euro cu 10000. Si schimba uleiul in spatele blocului.
important e cand il schimba, daca o face la 15-30k km....
Care este diferența ? Dacă îl schimba în spatele blocului ce are ? Dar la service ?
Nu conteaza unde il schimbi cat timp il schimbi la timp.....
@@cosmincristea9275 corect!
@@adriancristian în comentariul de mai sus, nu cred ca era vorba strict despre ulei, ci despre revizii și servisare în general. Marea majoritate a mecanicilor la noi în tara sunt sinonimi cu "schimbători de piese", putini chiar știu sa facă anumite verificări în timpul reviziilor care sa preîntâmpine viitoare defecte, unele dintre ele specifice unei anumite mărci sau model. În fine, sunt de acord ca sunt și mecanici care lucrează "la coltul blocului ", dar sunt putini care chiar fac treaba bună. De cele mai multe ori, cei care apelează la serviciile acestor serice-uri, o fac din considerente economice. Deci comentariul de mai sus merge în direcția ca mulți își cumpără mașini pe care nu își permit sa le întrețină.
Salut,că tot se discuta despre distribuția pe lanț,mă poți ajuta te rog cu o informație?La ce număr aproximativ de km se schimba lanțul la un Audi A6 1.8 TFSI 190 cp ea888 gen 3?daca ajuta la ceva cod motor CYGA.Si ce este mai recomandat la acest motor?5w30 sau 5w40?Seara buna și spor.
Normal se verifică periodic insa mai devreme de 250.000km nu ai avea de ce sa îl schimbi
@vladdutz20 Mulțumesc
❤❤❤❤
poti adauga motor flush ...de spalat motorul in sus , si dup aia de aplat doar jos in baie ...dar nu ai magiun cum se mai vede prin clipuri :)) aia e deja nesimtire ,,dar un ulei bun te tine 2 ani sau 10 k km lejer... filtrele alea se pot curata f usor ...multe n au asa ceva ...mmeeee sint freo 4 lungimi de patina la schimbatorul de bicla ,,,in functie de angrenaj si de ce disciplina vrei sa faci cu bicla ;)
Detin un Golf 6 1.4 TSI, il conduc de 3 ani de la 158.000km. Imediat dupa ce am cumparat am schimbat distributia si recent am facut al patrulea schimb de ulei, masina merge impecabil
Cat are acum?
Bravo. Ai unul de 1400 cc si este ieftin la impozit. 4 cilindrii si 17 valve. Si cu turbo compresor si injecție. Ai tot ce iti trebuie, este suficient.
@@georgecalistruofficialdoar unele versiuni au si compresor si turbina
Si la masinile moderne, cu senzor de calitate a uleiului, tot asa schimbam uleiul la 5 - 10k? La masina mea, am facut deja 13k de la ultimul schimb si imi apare sa il schimb peste 11k km. De obicei fac schimbul cu 5k inainte de expirarea limitei km indicate de masina, dar nu mai mult de un an intre schimburi. E ok?
Senzorul ala este un contor matematic,nu verifica chimic uleiul.
Eu la nicio masina nu as tine uleiul 30k km sau 2 ani
@ nu e chiar contor de timp si km..variaza in functie cu cum utillizezi masina, tine cont de multi parametri. Daca mergi doar in oras poate arata si intervalul injumatatit.
@@andreipopescu3719da dar nu măsoară chimic uleiul, e doar un model matematic de estimare
depinde în primul rând de stilul de condus, ceea ce se explică suficient de clar în orice manual de utilizare.
in Canada ca si cultura cred, uleiul de motor la automobile se schimba la 5.000 km daca nu este full sintetic si la 10.000 km daca este.
Asa e ,si in japonia la fel
5000 mile adica 8000 km, asa il schimb si eu
@@nosphy eu la 10.000 km pentru full sintetic Castrol edge 0w-20 la Mazda CX5 si Nissan Murano
Daca apare depunerea faci un tratament cu produsele profesionale kroon oil, spalare ca la carte
Ideea e sa nu se ajungă la depuneri
@vladdutz20 asa e, iar pt asta trebuie sa folosesti un ulei de top cum este kroon oil
Am si eu o intrebare pentru Vlad: este ok daca se inlocuieste 0w16, 0w20, 0w30 cu 5w30? Indiferent ca e benzina, diesel sau hybrid! Multumesc!
0W20 și 0W30 includ și depășesc în teorie toate proprietățile lui 0W16, vor avea o rezistenta la forfecare (HTHS), mai buna. Doar sa te asiguri ca dacă treci pe 0w20 sau 0w30, respecți normele cerute de producătorul mașinii tale (bănuiesc ca e o Toyota hibrid sau motor mic benzina). Deci atenție la normele API în primul rând și apoi la ACEA
Am căutat eu 3 luni explicația , 0w16 ,0w20 au fost inventate pt atingerea normelor de poluare și de consum implementate de legislație pt 2.5 hibrid Lexus sau Toyota cel mai bun este 0w30 , 5w30 este prea gros , 0w30 este un ideal și dacă bagi ulei de calitate și schimbi până în 10 mi km ideal 6-7 mi nu ți faci grijă nici vara
0w30 e ok, 5w e gros la rece pentru vvt și segmenti, segmenții sunt cu tensiune redusa si nu au puterea sa radă excesul de ulei mai vâscos si apare consumul de ulei
Honda R18 merge de exemplu exclusiv cu 0w20, N22 diesel exclusiv cu 0w30, nimic altceva
@@vladdutz20 Tu te referi la motorizarile hybrid banuiesc! Mersi de raspuns oricum!
10:57 😂😂😂
@@meinetv8174nu cred, e destul de ok comunitatea 😊
Conform caror statistici, caror teste, caror analize samd.....monser? Sper ca "spichu" se bazeaza pe ceva stiinta, nu folclor urban, pentru ca altfel doar vorbim vorbe! Sunt pasionat de masinarii, urmaresc constat canalul asta, unele episoade sunt extraordinar de bune, dar cele ca asta......
Suzuki România folosește ulei 10W40 pentru motoarele supraalimentate. Am verificat pe site-ul Motul și ce să vezi? Această firmă produce doar 5W30 și 0W20 pentru motorul respectiv! Așa că aveți grijă cu reprezentanțele. Aceeași problemă, legată de 10W40, am avut-o cu Renault Megane 2, care păpa orice ulei înainte de 15.000 km. Doar cu Motul 5W30 am dres-o și am ajuns la 14.500 km. M-am învățat minte acum. Ideea e că trebuie să îl schimbi mai des și pentru faptul că rămâi fără el la unele motoare. Pe de altă parte, nu cred că trebuie schimbat sub 20.000 km un ulei bun. Eu, unul, nu am avut probleme legate strict de ungerea asigurată de ulei în această plajă.
Crezi gresit daca tu consideri ca un ulei "bun" nu trebuie schimat sub 20.000 km, cand a a ajuns la un anumit numar de ore de functionare, indiferent de numarul de km, uleiul se schimba, restul sunt doar detalii.
Nu are niciun motor modern 10w40 mai ales pe turbo :)
Uleiul pare ok insa de multe ori are proprietățile scăzute
@@vladdutz20 Scrie foarte clar în cartea tehnică a mașinii mele. E scris olograf. :) În carte, mai scrie că uleiul recomandat pentru consum redus de carburant este 0W20, ceea ce înseamnă că reprezentanțele fac ce vor. Nici în 1.5 DCi nu trebuia introdus 10w40, dar asta este scris la reviziile efectuate în reprezentanță.
@@Acer_Ginu1993 Există un raport între orele de funcționare și numărul de kilometri și întotdeauna se ține cont de cel mai prost scenariu. Prin comparație, celebrul M40, care era 20w40 ... 30w50, ținea 10.000 km fără probleme. Dacă tu crezi că uleiul își pierde din proprietățile de ungere, îl iei cu 30 în coadă, nu cu 20. Numărul din față se referă la vâscozitatea la 0 C, deci e mai puțin important dacă e 0 sau 5 pentru temperaturile din țara noastră.
@DG-sy3rv ce model de motor, k14c? Niciun motor modern nu are recomandat un ulei asa gros
uleiul isi pierde propietatile mai ales la mersul preponderent in oras/urban, cu mers subturat viteza mica, tipic functionarii in oras, asta si cu arderea incompleta ca procent mult mai mare fata de mersul in exterior, face ca uleiul sa isi piarda propietatile mult mai repede. Apare contaminarea cu gaze nearse/combustibil. Asa ca schimbul la 5k nu e rau deloc, iar la un motor pe lant se simte destul de mult diferenta cand schimbi uleiul la 5k, zgomotul pornirilor la rece e altfel, la curea nu ai cum sa iti dai seama de acest detaliu. Nu stiu cum e la alte masini dar la dacia in cartea masinii e recomandata injumatatirea servisarii uleiului daca utilizarea e preponderent urbana. Ma rog tot nu da 5k km :))), dar daca tii la masina 5k km e ideal.
Sunt multe motoare care nu ar trebui sa existe, 1.0 de la Ford , 1.2 de la Renault... Nu poti pune totul in carca utilizatorului daca motorul e din categoria "planned obsolence" pe principiul dupa 100k esti in zona de loterie.
Da, au avut spețe diverse dar chiar si alea daca sunt exploatate si întreținute te duc 250 300k km fara pb
@@vladdutz20 distributia "garantata" 200k care cedeaza sub 150k, cu schimburi de ulei sub 10k, nu prea pare fara probleme... sunt probleme de proiectare deficitara si cost cutting barbar pentru a scoate profit maxim. Nimic mai mult.
Care e problema cu 1.2 de la renault? Eu am cumparat unu de nou in 2007. Al aspirat cu 16 valve de 75 de cai. A văzut numai jar până la 260k când am lasat-o în familie. Reviziile la timp si benzina de aia mai scumpa de fiecare data, și merge perfect si azi din câte stiu 😉
@ era vorba despre cel nou.
Eu schimb uleiul ca la utilaje. Imi resetez la fiecare schimb meniul trip 2 si cand vad ca masina are 200-220 de ore de functionare, indiferent de nr de km, schimb uleiul.
Perfect! ❤
Exactz unele masini au inclusiv contor de ore de stat la ralanti
Pana la urma tot normele de poluare sunt vinovate de faptul ca se strica motoarele pe banda rulanta. Producatorii auto au fost obligati sa utilizeze vascozitati mai mici de ulei, care rezulta in consum mai mic de carburant si implicit emisii mai mici per km, insa acest ulei subtire nu poate proteja bine motoarele, mai ales in turatii mari, rezistenta lui la forfecare fiind limitata si uzurile premature sunt inevitabile.
Eu personal am concluzionat ca nu e nevoie sa fim chiar psiho-maniaco depresivi si sa schimbam uleiul la 5k km. Daca iei un ulei de calitate si cu o vascozitate potrivita, mergi lejer 15k km chiar si cu o benzinara turbo, care ar fi mai predispuse la consum de ulei decat orice alt tip de motor.
Singura situatie cand s-ar impune un schimb ulei mai scurt, este cea in care masina e folosita foarte mult urban (gen taxi, uber, livrari, etc).
Exact, pentru urban sau daca ii dai abuz se preteaza un schimb mai des
Într-adevăr normele gresit interpretate au cauzat scaderea fiabilității însă totodata masinile au devenit mai sigure și fiabile pe termenul scurt sau mediu cat sunt deținute de primii proprietari
mergi lejer și mai mult, dar depinde pe unde și cum.
Ce bine ca la 1.2 Puretech am curea imersata in ulei... Hold on...
Doar la axe la motorul vechi, pompa de ulei e pe lant:))
Salut Vlad putem discuta ce în privat?
Domnule Vlad, dacă apa este informație...
Atunci uleiul ce este?
Sunteți sigur că există uzura? A-ti văzut-o dumneavoastră?!
Nu mai manipulati aiurea .2 ani sau 15 mii de km nu is absolut nici o problemă pt ulei .asa faceam si eu inainte .am schimbat si eu uleiul la masină la 12 mii de km ,in reprezentantă de unde am luat-o ca era incă in garantie .cei de la vw mi-au spus ca sa il las fa e long life etc.eu nu ,batmann .mi-au schimbat pt 340 de euro .ulei,filtru de ulei si filtru de motorină ,si asta in 2018.de atunci m-am lecuit .am schimbat doar la revizie sau cand imi arata in bord si am facut 460 de mii de km cu masina pană anu trecut cand am vandut-o cu motorul mergand ceas .numa la japcă va ganditi .
Oamenii nu înțeleg că traficul urban, pornirile dese la rece, drumurile scurte, se numesc CONDIȚII DURE DE UTILIZARE, mult mai dure decât un condus sportiv, viguros, cu motorul in regim termic normal.
Eu am schimbat la jumătatea intervalului recomandat uleiul, BMW 318i, distribuția a început să se auda 2-3 secunde, timid, la 260k km. După spusele celor din reprezentanța BMW Timișoara, aveam recordul ca numar de km cu o distribuție, iar surpriza a fost ca intinzatorul era uzat, lanțul încă era în parametri acceptabili pt a nu fi înlocuit, însă a fost pus nou. Lanțul scurt, al pompei de ulei nu a necesitat inlocuire. Sistemul dublu VANOS era în mințile lui, functiona perfect si la 328.000 km când am vândut mașina.
Asta este doar un exemplu verificabil cu acte.
318i nu a avut vreodată dublu vanos, valvetronic poate (care e o mizerie) 🤭
Ba da, motoarele N43 N45 N46 montate pe tot felul de modele 16i 18i 20i au avut vvt pe ambele axe
@@vladdutz20 una e Valvetronic, alta e Vanos/dublu Vanos.
@@vladdutz20 al meu a fost varianta fără Valvetronic, prima generatie cu injecție directă, compresie 12:1, catalizator si management separat cu sonde si calculator pt NOX. Prezent cateva luni pe varianta fara facelift la caroserie, dar cu toată mecanica actualizata, avariantei LCI aparatura 3-4 luni mai târziu.
P.A.C Partidul Arborelui Cotit, eu zic ca dacă faci un program electoral bazat pe "motoare aspirate, fără diesel-uri praf și mașini electrice woke, I.T.P -uri pe bune și programul:" Reparație pana la 2000 de euro la mașinile cu defecte mari" eu zic ca iei ca nimic 7-10%.😂
E si mai bina daca schimbi uleiul la 1000 de km sau dupa fiecare cursa.
Pe circuit da, pe strada nu e necesar
Problema voastră e ca nu stiti tehnica si vi se par niște aberatii filmările astea
@@vladdutz20 Cine nu stie tehnica? Aia 200 de ingineri de la producator care au proiectat masina aia si au spus ca e ok sa schimbi uleiul la 30.000? Sau cei care au terminat ASE-ul sau nu au nici o facultate si zic ca e ok sa schimbi la 4000?
@robertstanciulescu niciun inginer sănătos la cap nu va sustine inepția cu 30.000 km
Este doar o metoda de marketing pentru a reduce costurile de leasing și taxele de deseuri pe care le plătesc reprezentantele.
Lasnd la o parte faptul că mulți ingineri nu sunt pasionați de munca lor si nu sunt așa pricepuți precum pare din titulatura lor.
Mergi in orice service bun si orice mecanic si proprietar cu experiență iti ca spune sa schimbi ulei cat mai des pentru o viață lungă a motorului.
Nu e nicio conspirație sau ocultă mondiala, e fizica simpla.
Si eu cu ASE cibernetica sunt mult mai documentat pe detaliere tehnica decat unii care lucrează zilnic pe masini dar nu inteleg ei exact ce fac acolo si nu fac conexiuni
Treaba cu 2 ani si 30.000km este promovată de entitățile financiare nu cele ingineresti.
Tocmai am fost la 2 fabrici Castrol in belgia și Germania si absolut toti inginerii din fabrică la masinile personale schimba uleiul mult mai des decat la acele intervale de 2 ani 30.000km, in medie cam pe la 7 maxim 8000km 6 luni
Tu Prajesti cartofii refolosind o lună de zile acelasi ulei?
Este fascinant pentru mine cat de afoni pot fi unii susținând asemenea ineptii si aruncând cu insulte aiurea
@@vladdutz20 Stii care e diferenta intre masina lui Vlad si masina mea? Cutia de viteze. Masina mea are 9 viteze a lui are 6. Asta inseamna ca daca eu merg cu 120 de km pe ora si el la fel, masina mea va sta in 1400 de turatii a lui probabil in 2500-2700. Asta inseamna ca masina mea are de 2 ori mai putine turatii decat a lui la viteaza aia. Asta inseamna ca pot schimba fara nici o problema uleiul la de 2 ori mai multi km decat a lui. Deci, ceea ce recomanda producatorii la masinile noi cu cutii cu 7,8 sau 9 trepte e justificat doar din aceasta matematica simpla. Pentru ca s-a redus turatia motorului iar asa duce la uzuri mai mici lale tuturor componentelor, inclusiv a uleiului.
De aia e buna facultatea ca mai intelegi niste tehnica cum zici tu. Cartofii prajiti, dupa cum vezi, nu prea au treaba cu turatia motorului. Sau au daca faci cartofi prajiti pe motor!Lao aisna d ecircuit unde o tii in 6500-8000 d eturatii contant, adica de 3 ori mai mult decat turatia la care merge in mod normal e ok sa schibi uleiul de 3 ori mai repede decat la o masina normala. Vezi, si la asta te ajuta matematica, dar nu o sa intelegi daca gandesti in termeni de cartofi prajiti.
nu recomand engine flushuri dese , devine motorul mai zgomotos
Si eu il schimb la 5000
WOW ... istorie nu gluma...
deci niste sobe mega extra complexe...
parerea mea: mai bine un cuptor cu microunde decat o soba extra-complexa...
Din câte știu eu la majoritatea mașinilor, distribuția nu are legătură cu baia de ulei.Deci ceva cam fals ce spuneți.Doar la Ford o să găsiți cureaua de distribuție în baia de ulei.
Cum sa nu aibă legătură cu baia de ulei?
Pompa de ulei pe curea sau lant unde crezi ca se afla?
Căutati o schemă de distribuție si veți afla imediat
Sunt motoare care au si pompele de injecție in baia de ulei,cum e v8 de 5.0 de jaguar land rover
Dvs confundați sever niste zone ale motorului si probabil neavând o baza tehnica foarte ampla nu înțelegeți detaliile tehnice despre vare vorbesc eu
@vladdutz20 sa va zic sincer am cunoștințe tehnice.Cred că dvs nu v-ați exprimat corect.Cureaua de distribuție antrenează și pompa de ulei , cred că era mai corect.
ala care baga motorina de 50 lei si cand face schimbul de ulei cere sa-i bage ulei d-ala longlaif ca sa il tina tot restu vetzii
NU vreau sa fiu sceptic dar am mers cu un ulei de 0W30 motor 2 litrii 2000 km mers in oras si 2000 km pe autostrada am decis sa schimb ulei acesta era negru ca smoala motor pe benzina ! 2000 km in oras inseamana uzura dubla deci este 4000 km + 2000 km pe autostrada 200 km/h ulei ars la maxim un schimb de ulei ies mai ieftin decat o distributie completa care ma costa 5000 de Ron !
Si reprezentanta Ford din Ploiesti este o mizerie! Sa nu mai zic si de reprezentanta Volkswagen tot din Ploiesti care zice ca ti-a schimbat ceva si, de fapt n-a scimbat nimic!
Astea ar trebui documentate si reclamate... pui semne cu carioca pe filtre si verifici daca au schimbat sau nu
Eu fac schimbul la 3k de km fiind benzină și v8 deoarece sunt foarte fixist și îl schimb chiar și dacă nu utilizez mașina non stop pt ca pt câțiva lei nu merită sa nenorocesc vreo 9k cat face un alt motor
Exact :))
Uleiul il schimbi la 10-12 mii cu un ulei premium cum este kroon oil, restul marcilor de ulei ... poti sa ungi balamalele cu ele
La fel se duce și acel ulei "premium" cu mersul preponderent oraș. Nu te tine 4-5k te tine 6-7k. Ai făcut teste de laborator specializat sa vezi dacă uleiul mai păstrează aditivii și proprietățile inițiale? Sa vezi cat de degradat e?
Singura problema a masinilor e oamenii