Kijkersvragen: treinen-editie | De Avondshow met Arjen Lubach (S4)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น •

  • @TrainspotterGouda
    @TrainspotterGouda ปีที่แล้ว +231

    Als treinspotter kan ik hier hard om lachen!
    En fun-fact: De NS mocht niet eens meebieden op het traject Alphen - Gouda, maar zij hebben Abellio gebruikt, om mee te bieden en het daarna weer aan zichzelf verkocht :)

    • @teunburgy4927
      @teunburgy4927 ปีที่แล้ว +9

      Daarom is die trein dus zo kut😂 woon in alphen

    • @TrainspotterGouda
      @TrainspotterGouda ปีที่แล้ว +1

      @@teunburgy4927 ah. ikzelf woon in gouda en reis er ook NET iets te veel mee

    • @DUTCHGAMERNL2
      @DUTCHGAMERNL2 ปีที่แล้ว

      @@teunburgy4927ik ook😂

  • @wyronnachtjager
    @wyronnachtjager ปีที่แล้ว +1240

    Ik vind het persoonlijk best wel vreemd dat er ‘concurentie’ bestaat voor het openbaar vervoer. Volgens mij bestaat er concurentie als je als consument kan kiezen tussen verschillende producten. Als ik ergens met het OV heen wil, dan is er altijd maar 1 beheerder die dan dat stukje kan doen.
    Ik bedoel, hou het gewoon van de staat! Want dan hou je het tenminste simpel en waarschijnlijk het goedkoopst

    • @thijmenP
      @thijmenP ปีที่แล้ว +42

      Heel simpel gezegd: voor elk stukje spoor dat niet onder het HRN (hoofdrailnet) valt, wordt elke x jaar een aanbesteding gehouden. Welke vervoerder de beste aanbieding heeft mag daar dan die x jaar rijden. Daarna gaat die aanbesteding opnieuw. Zo wordt de valleilijn bijvoorbeeld vanaf december van Keolis en wat Keolis nu in het oosten heeft wordt van Arriva

    • @maxbaktbrood9976
      @maxbaktbrood9976 ปีที่แล้ว +14

      Door aanbesteding heb je in theorie een beter product dan als je het nationaliseert, omdat de winnaar van de de aanbesteding dan daadwerkelijk zijn best doet

    • @David12scht
      @David12scht ปีที่แล้ว +45

      Daar heb ik me ook lang over verwonderd, en volgens mij is het omdat de reiziger in werkelijkheid niet de klant is. De klant is de overheid, en die heeft (tijdens de aanbesteding) de keuze tussen verschillende aanbieders.

    • @banaantje0456
      @banaantje0456 ปีที่แล้ว +58

      @@maxbaktbrood9976 het verschil is dat een privaat bedrijf winst wil maken, als dat scheef loopt met wat de klant wil, tja pech. Als de overheid er controle op heeft dan kan er daadwerkelijk iets aan gedaan worden, tenzij de huidige politici zin hebben om er uit gestemd te worden.

    • @GwainSagaFanChannel
      @GwainSagaFanChannel ปีที่แล้ว +18

      Vooral buiten de randstad is het niet zo winstgevend voor de bedrijven en veroorzaakt in dat er daar amper openbaar vervoer rijdt en niet zo vaak als in randstad spijtig genoeg en dit draagt bij dat mensen buiten randstad auto nemen om naar randstad te gaan en dit veroorzaakt de files dat we hebben

  • @sjonnoh
    @sjonnoh ปีที่แล้ว +141

    Mijn vader heeft heel lang bij de NS gewerkt (nu met pensioen) en had altijd geklaagd over dat de NS niet meer van de staat was want hij zag hoeveel problemen/conflicten dat veroorzaakte voor zowel personeel als reizigers.

    • @joppehi
      @joppehi ปีที่แล้ว +15

      Maar de directeur heeft nu wel een dikke bonus!

  • @christine1902
    @christine1902 ปีที่แล้ว +174

    Ik vind typetje Jonathan met de dag leuker worden. De eerste keren snapte ik hem niet, maar nu heb ik me echt stuk gelachen. Kudos aan Team van het Reve!

  • @EnigmaNL
    @EnigmaNL ปีที่แล้ว +723

    Hoog tijd dat het openbaar vervoer weer genationaliseerd wordt. Privatisering was een grote vergissing.

    • @Spotvogel
      @Spotvogel ปีที่แล้ว +41

      De privatisering van de ns is ook een grote grap. Met als enige aandeelhouder, de staat. Vond het wel interessant om te horen dat de eu nu zegt dat er vanaf bepaalde datum wie op het spoor rijd open baar aanbesteed moet worden, dat ik ga even verder over lezen, want die vind ik vaag.

    • @EnigmaNL
      @EnigmaNL ปีที่แล้ว +85

      @@Spotvogel Dat de staat de enige aandeelhouder is, is volgens mij de enige reden dat het niet nog verder uit de hand is gelopen. Als het privatiseren verder was doorgeslagen was het nu net zo'n clusterfuck als in het VK.

    • @stylis666
      @stylis666 ปีที่แล้ว +21

      Wat mij opvalt is dat niemand de motivatie van de NS benoemt: winst.
      Ik bedoel:
      - ze zijn gemotiveerd winst te maken.
      - ze hebben het doel winst te maken.
      - bedrijven die dit niet doen bestaan niet omdat die falliet zijn, of genationaliseerd zijn uit belang voor onze economie en/of welzijn.
      - ze weten al 30 jaar uit alle onderzoeken die ernaar gedaan zijn met geen enkele uitzondering dat mensen de prijsverhoging betalen en in de spits blijven rijden omdat hun werk en school hun tijden niet veranderen omdat ze daar geen enkele motivatie voor hebben.
      Dus ze weten ook al 30 jaar dat er bij een prijsverhoging geen spreiding van reizigers zal plaatsvinden en dat het aantal reizigers niet significant zal dalen en dat dat meer winst oplevert, terwijl ze kunnen doen alsof ze dit voor de rezigigers doen en niet voor zichzelf.
      Het is echt niet zo heel ingewikkeld en ik vind het heel opvallend dat niemand dat benoemt.
      Het is dezelfde bullshit als toen de tabaksindustrie mocht lobbyen en reclame mocht maken om roken te ontmoedigen. Die hebben dat ook uitvoerig uitgezocht en regeringen wereldwijd geïnformeerd met desinformatie om belachelijke beslissingen te maken die het roken aanmoedigen en meer belasinggeld opleveren ipv maatregelen toe te passen die aangetoont zijn te werken, waar we nu na zo'n 30 jaar lobbyen en een verbod op tabakslobby eindelijk eens mee begonnen zijn. Als je de vrije markt zijn werk laat doen gaan mensen dood ten behoeve van winst en groei. Als je dat niet wilt, moet je iets tegen het kapitalisme doen.
      Maar daar hebben bedrijven wel een middeltje tegen: angst zaaien. Als de metalen uit jouw telefoon en computer niet door arme vrouwen uit mijnen gehaald worden en als bedrijven zich aan moderne westerse milieu-eisen moeten voldoen wordt jouw telefoon ONBETAALBAAR. Scheelt jou zo een tientje. Of hondertwintig euro als je de bonus van de onderdirecteur meerekent, die deze pas krijgt na prijsverhogingen die elf keer doorberekend worden voor het maximaliseren van zowel de winst als de weerstand tegen welzijn en welvaart in landen die uitgebuit worden.
      Maar dat ligt vooral aan die vrouwen en of jij je ogen daarvoor sluit of niet! Dus oogjes dicht en snaveltjes toe en laten we eens wat doen aan al die immigranten! Die denken allemaal maar dat het hier zoveel beter is. Laten we ze eens flink ontmoedigen door te laten zien dat wij nog veel gevaarlijker zijn dat de landen waar ze vandaan komen.
      Ik ben benieuwd wie zulke dingen bedenken... Ooooh... dat is toevallig. Dat zijn dezelfde partijen die voor de vrije markt en en belastingvoordelen voor grote bedrijven en rijken zijn. Gek hé. En ze doen ook allemaal alsof hun keuzes voor het welzijn van iedereen is en dat die grote winsten vanzelf bij de mensen eronder komen, zoals bij de vrouwen in Afrikaanse landen die we uitbuiten en arm houden om ze te kunnen blijven uitbuiten en als kansloos kunnen bestempelen.
      Dus wat dat betreft kun je het de NS niet eens kwalijk nemen dat ze een systeem gebruiken waar ze van afhankelijk zijn.
      Het is een cultureel probleem waar miljarden mensen onder lijden en door sterven door ons toedoen.

    • @matthijsvanoostende9292
      @matthijsvanoostende9292 ปีที่แล้ว +1

      Weet je wel wat privatisering betekent?

    • @EnigmaNL
      @EnigmaNL ปีที่แล้ว +3

      @@matthijsvanoostende9292 Ja, jij ook?

  • @OntarioTrafficMan
    @OntarioTrafficMan ปีที่แล้ว +87

    Er bestaat al spitsheffing. Voor maar €5,60/maand krijg je 40% korting buiten de spits. Als je ook korting tijdens de spits wil, moet je er €26,70/maand voor betalen en zelfs dan krijg je maar 20% korting

    • @flopjul3022
      @flopjul3022 ปีที่แล้ว +1

      maar dat is niet op het standaardtarief wat mensen die weining met de treinreize.... oooooh

    • @semme321
      @semme321 ปีที่แล้ว +2

      En dat is dus een vorm van tariefdifferentiatie.

  • @KittyK.
    @KittyK. ปีที่แล้ว +60

    “Tariefdifferentiatie”, is dat hetzelfde als een “speciale militaire operatie”?

  • @supernenechi
    @supernenechi ปีที่แล้ว +920

    Ja de NS kan wel lekker blijven zeggen dat mensen buiten de spits moeten reizen, maar dat gaat gewoon niet..

    • @determineddaaf3
      @determineddaaf3 ปีที่แล้ว +67

      In sommige gevallen kunnen mensen misschien prima een trein buiten de spits nemen, maar meestal is dat inderdaad niet echt een redelijke optie tenzij we bereid zijn school en werktijden aan te passen zodat het meer gespreid is, wat gewoon niet logisch is.

    • @RWNap
      @RWNap ปีที่แล้ว +16

      Nee, reizen buiten de spits is vaak niet mogelijk, maar ik merk wel op dat de reizigers voor het leeuwendeel in twee groepen uiteen kunnen worden gezet, namelijk 1. Studenten en 2. Werknemers. Er mag m.i. wel wat meer worden gevraagd van werkgevers, daar geldt toch als tegen de plinten klotst.

    • @KimYoungUn69
      @KimYoungUn69 ปีที่แล้ว

      @@RWNapouwe communist, OV is al het duurste in NL van de EU en bijna heel de wereld

    • @stijn8588
      @stijn8588 ปีที่แล้ว +16

      @@determineddaaf3wat een manier om op precies hetzelfde punt te komen als de oorspronkelijke commenter 😂

    • @Lt_Chloe
      @Lt_Chloe ปีที่แล้ว +23

      Als iedereen nou gewoon een half uur voor de spits reist
      Oh wacht dan wordt the spits ook een half uur vroeger

  • @CyberFreaked
    @CyberFreaked ปีที่แล้ว +154

    Alsof je kan kiezen hoe laat je naar school moet of hoe laat je moet werken....

    • @crowhaveninc.2103
      @crowhaveninc.2103 ปีที่แล้ว +13

      Gewoon 3 uur van te voren naart werk. EZ

    • @snapgab
      @snapgab ปีที่แล้ว

      Het idee is dus een beetje dat ook werkgevers minder allemaal met precies dezelfde tijden gaan werken, maar ja zelfs als dat reëel zou zijn zou ik denken dat je dat dus direct bij de werkgevers gaat regelen ipv reizigers te pesten.
      Het is ook gewoon onzin, de enige echte motivatie hierachter is dat liberale kutpartijen zoals de VVD gewoon niets liever willen dan publieke voorzieningen uithollen zodat zometeen alles helemaal geprivatiseerd is.

    • @TheQxY
      @TheQxY ปีที่แล้ว +3

      Meeste kantoorbanen kan je prima eerder of later starten.

    • @K.D.Torcque
      @K.D.Torcque ปีที่แล้ว +5

      @@TheQxY Of de vervoerders moeten zich aanpassen aan de bevolking en niet andersom ;)

    • @7cougar0
      @7cougar0 ปีที่แล้ว

      @@K.D.Torcque Dan moet je ook niet klagen over drukte.

  • @Finnian-t9e
    @Finnian-t9e ปีที่แล้ว +146

    Jonatan is een top toevoeging van de donderdagavond

    • @BalboaBaggins
      @BalboaBaggins ปีที่แล้ว

      100x beter dan die kutmarrokaan.

  • @michielwerring5846
    @michielwerring5846 ปีที่แล้ว +63

    Ik wil best later naar werk komen.
    Zou ook gezond zijn voor de hordes mensen met slaap problemen en vertraagde rhythmes en wellicht zorg kosten besparen op de lange termijn.
    Maar dat vind de baas niet leuk :)

    • @SanderMakes
      @SanderMakes ปีที่แล้ว +2

      Voor heel veel beroepen zou je prima kunnen zeggen "ik kom een uur eerder of een uur later", denk aan alle kantoorbanen. Door COVID is dit allemaal wel wat flexibeler geworden, maar veel werkgevers hebben geen goede redenen meer om te zeggen "jij bent hier exact om 9:00, en geen minuut eerder of later!".

  • @BreakingViewsNL
    @BreakingViewsNL ปีที่แล้ว +286

    Haha Jonatan is gewoon weer een legend, ik zal zo bij hem in de trein stappen 🚂

    • @thijsfrauenfelder4029
      @thijsfrauenfelder4029 ปีที่แล้ว +13

      Je snapt dat het hele punt van dat karakter is dat hij alleen maar slechte eigenschappen heeft?

    • @paalzolder
      @paalzolder ปีที่แล้ว

      Ik ook!
      Gestuurd vanuit mijn iPhone 14 in Jonathan Luxury Rail Solutions

  • @veravanschuilenburg9807
    @veravanschuilenburg9807 ปีที่แล้ว +19

    Nou nee hoor. Gelukkig heb ik vanochtend doelbewust een trein eerder genomen omdat ik een tentamen had om 9.00 uur. Mijn gebruikelijke trein waarmee ik ook optijd ben viel weer uit. Kostte me wel een half uur slaap en daar heb je al weinig van de nacht voor een toets. Ze rijden bijna nooit probleemloos op mijn traject. Het is echt om hopeloos van te worden. Proppen en proppen en dan die lege eerste klas aanzien. Je kan ook mensen in de eerste klas laten zitten als je tweede klas vol zit en iedereen op onveilige manieren gepropt staat. Zeker voor die prijzen! Ik grapte laatst dat de NS nu bewust treinen laat uitvallen in de spits om reizigers actief the ontmoedigen niet in de spits te reizen maar ik moet nog uitkijken want ik zie ze het nog doen ook. Hoe ze de hele tijd praten over spitsheffing (lees boete) omdat zij hun handel niet op orde hebben en hoe ze altijd omroepen, plan uw reis in de app en neem alternatief vervoer alsof mensen altijd de keuze hebben om een auto uit de garage te trekken. Sommige mensen zijn keihard afhankelijk van het OV, rijdt je trein niet, mis je je tentamen, haal je je vak niet, moet je je jaar overdoen, 10.000 euro aan studieschuld erbij.

  • @Cosmstack
    @Cosmstack ปีที่แล้ว +119

    Als ze ècht willen dat mensen buiten de spits gaan rijden, dan moeten ze betere daltarieven invoeren. Niet de mensen die vaste werktijden hebben gaan benadelen.

    • @siepie830
      @siepie830 ปีที่แล้ว +6

      Je kan al heel goedkoop een abonnement afsluiten waarmee je met 40% korting kan reizen buiten de spits

    • @martijnwo4840
      @martijnwo4840 ปีที่แล้ว +3

      Dat was het idee van de spitsheffing: het is duurder om in de spits te reizen en daarmee betalen ze goedkopere daltarieven.

    • @Cosmstack
      @Cosmstack ปีที่แล้ว +5

      @@martijnwo4840 ja, maar daar benadeel je het merendeel van de mensen die wel in de spits moeten vanwege vaste werktijden, wat volgens de NS zelf 80% van de reizigers op dat moment is. Lijkt me niet heel fair om 80% van de mensen meer te laten betalen zodat 20% van de mensen minder hoeft te betalen

    • @Cosmstack
      @Cosmstack ปีที่แล้ว

      @@siepie830 hm, wat is de reden dat mensen daar geen gebruik van maken dan?

    • @martijnbouman8874
      @martijnbouman8874 ปีที่แล้ว

      Dat is tariefdifferentiatie!

  • @TheRisingIcarus
    @TheRisingIcarus ปีที่แล้ว +278

    Het lijkt mij de ultieme oplossing om studenten (en middelbare scholieren) niet voor 9:30 uur te laten beginnen. Over het algemeen zijn veel pubers en iets daarboven sowieso actiever iets later in de ochtend dan vroeg, en dit spreidt enigszins de passagiers. Het is echt drama de laatste weken met alle studenten die zijn begonnen

    • @Mandarijntje462
      @Mandarijntje462 ปีที่แล้ว +97

      Het nare is dat je op deze manier de studerende groep nog meer benadeeld, zij kunnen hierdoor in de middag/avond geen bijbaan nemen om de exorbitante kosten van het wonen op kamers te bekostigen.

    • @frituurvlieg
      @frituurvlieg ปีที่แล้ว +40

      Dan zit je nog steeds in de spits want veel studenten reizen zo een uur of meer.
      Plus, heb je minder tijd op school. Later weer terug wil je namelijk ook niet omdat je dan geen bijbaantje oid kan nemen. Plus, je wilt ook gewoon mee kunnen eten.

    • @DaStefanP
      @DaStefanP ปีที่แล้ว +14

      er werken ook mensen in het onderwijs...

    • @sinterkaastosti988
      @sinterkaastosti988 ปีที่แล้ว +29

      @@Mandarijntje462 iemand die een full time studie doet hoort niet een bijbaan te hoeven hebben, maarja helaas is er geen volledige financiering van kamers

    • @adrianbrady9457
      @adrianbrady9457 ปีที่แล้ว +3

      @@sinterkaastosti988 sinds wanneer? een bijbaan hebben naast je studie is niet iets recents, dit is al decennia lang zo. Deze verwachting dat men een volwaardig inkomen, een gratis kamer en een gratis studie geboden moet worden is ridicuul. Advies: krijg een handicap, dan kom je daar mogelijk wel voor in aanmerking (Ik heb namelijk het gevoel dat niet werken een sterke wens van je is)

  • @jasper9468
    @jasper9468 ปีที่แล้ว +186

    Wat hier wordt vergeten is het punt over de service. Die is naar mijn idee de laatste jaren namelijk echt heel erg achteruit gegaan. Alles is duurder, minder personeel, meer vertragingen, te volle treinen door te weinig wagons in te zetten, gebrek aan communicatie wanneer iets mis gaat en wat ik helemaal onbegrijpelijk vind is dat de nieuwe intercity's geen dubbeldekkers meer zijn waardoor er nog minder zitplaatsen per wagon zijn. En door gebrek aan concurrentie of druk van de overheid lijkt er geen prikkel te zijn voor de NS om deze service te verbeteren.

    • @niels-vw9ht
      @niels-vw9ht ปีที่แล้ว +26

      De ICNG is idd enkeldeks, maar dient ter vervanging van ander enkeldeks materieel. De Dubbeldekker Nieuwe Generatie vervangt het dubbeldeksmaterieel zo rond 2028.

    • @frituurvlieg
      @frituurvlieg ปีที่แล้ว +10

      ​@@niels-vw9ht maar waarom zou je niet standaard overal dubbeldekkers inzetten als de vraag zo hoog is. In Londen doen ze dat zelfs met stadsbussen.

    • @jasper9468
      @jasper9468 ปีที่แล้ว +4

      @@niels-vw9ht Maar waarom zou je kijken naar wat er al is in plaats van waar vraag naar is? Het is namelijk niet zo dat op die trajecten geen volle treinen zijn, integendeel.

    • @tijmen131
      @tijmen131 ปีที่แล้ว +13

      ​@@frituurvliegomdat een dubbeldekker niet per definitie beter is. Je kan een trein bv ook extra lang maken, dat heb je ook veel zitplaatsen. Dat kan wel alleen bij grote stations, maar dat is geen probleem met de ICNG. Ook is het bij de ICNG zo dat snelheid belangrijk is en een dubbeldekker is een veel lastigere trein voor hoge snelheidstrajecten. Ja je hebt de TGV InOui maar dat is wel de uitzondering.

    • @rjfaber1991
      @rjfaber1991 ปีที่แล้ว +7

      @@tijmen131 Allemaal waar, al valt de uitdaging qua snelheid wel mee; de ICNG is ook beperkt tot 200 km/h, en dat is nou ook weer niet zo snel dat aerodynamica een enorme rol gaat spelen, tenminste niet vergeleken met echte hogesnelheidstreinen. Een groter verschil is dat dubbeldekkers langer op een station moeten blijven staan om iedereen in en uit te laten stappen; er zijn tenslotte evenveel deuren, maar bijna dubbel zoveel passagiers, en dus ook bijna dubbel zoveel passagiers per deur. Daarom is het experiment met dubbeldekker-sprinters (de 'oude' DDZ-dubbeldekkers die NS nu inzet als intercities waren ooit sprinters) ook geen success geworden, en zijn alle sprinters nu enkeldekkers met extra deuren per wagon.

  • @driesverhaag8955
    @driesverhaag8955 ปีที่แล้ว +35

    Jonathan is wel echt unhinged, goeie content

    • @bas_ee
      @bas_ee ปีที่แล้ว +3

      Jonathan is helemaal off-the-rails!

  • @jeroen3657
    @jeroen3657 ปีที่แล้ว +11

    Internet, zorg, bellen, post, energie, openbaarvervoer etc zouden allemaal van de staat moeten zijn. Geen overbodige directeurs meer en geen onnodige kosten aan reclame onzin. De boel kan kostenneutraal georganiseerd worden of zelfs een beetje verlies draaien. Bij personeelstekorten kan er makkelijk ingegrepen worden door salarissen voor die functies omhoog te gooien tot je genoeg hebt. Ministeries zijn eindverantwoordelijk en zullen erop afgerekend worden. En als de EU klaagt steken we gewoon onze middelvinger op. Privatisering is leuk voor de glazenwasser enzo, maar niet voor primaire behoeftes.

  • @jhbonarius
    @jhbonarius ปีที่แล้ว +25

    Tja, alle scholen van kleuters tot universiteit starten inderdaad om dezelfde tijd. En de papa's en mama's die ze brengen gaan dan niet eerst naar huis, maar direct door naar werk.

  • @spaceplantje
    @spaceplantje ปีที่แล้ว +31

    Het is wel grappig, de eerste trein die vanuit mijn woonplaats vertrekt, is in de spits, dus eerder weggaan is voor mij geen optie, later ook niet, want dan ben ik te laat op m’n werk. Lekker geregeld allemaal 😅

    • @johnnamkeh1290
      @johnnamkeh1290 ปีที่แล้ว +2

      Is dat een NS trein?

    • @spaceplantje
      @spaceplantje ปีที่แล้ว +2

      @@johnnamkeh1290 Ja! NS sprinter.

  • @FloRoyale
    @FloRoyale ปีที่แล้ว +15

    Het ov moet toch juist goedkoper worden zodat mensen eerder geneigd zijn hun auto te laten staan en of zelfs verkopen... In Luxemburg is het OV zelfs helemaal gratis, gefundeerd door de staat. Dat is naar mijn inziens een veel beter constructie voor ons en het klimaat.

    • @91Durktheturk
      @91Durktheturk ปีที่แล้ว +1

      Uit elk onderzoek blijkt dat mensen vaker het OV nemen als het de kwaliteit levert die ze ervan verwachten. De prijs is een heel stuk minder relevant . Het nadeel van het gratis maken van het OV is dat er geen enkele incentive meer is om in kwaliteit van het OV te investeren (e.g., ipv 1 keer per uur 2 keer per uur een bus te laten rijden, wat al veel aantrekkelijker is). Vrijwel overal waar het OV gratis is gemaakt, is het een grote mislukking geworden met vaak zelfs een daling van het gebruik.

    • @JosGeerink
      @JosGeerink 7 หลายเดือนก่อน

      "Gefundeerd" is niet de correcte vertaling van het Engelse woord "funded".

  • @SBsam
    @SBsam ปีที่แล้ว +26

    Jonathan is echt goud waard voor dit programma.

  • @creepykoala7255
    @creepykoala7255 ปีที่แล้ว +12

    Er wordt wel over gelachen over dat "later naar school gaan" maar zoiets is daadwerkelijk de oplossing van de toekomst. Mensen zullen voor altijd in de spits blijven rijden als ze geen keus hebben wanneer ze ergens moeten zijn. Dus de oplossing is om de tijden wanneer mensen ergens moeten zijn te spreiden. En zo'n taakje lijkt me net iets voor de overheid, om bijvoorbeeld de scholen later te laten beginnen.

    • @reuireuiop0
      @reuireuiop0 ปีที่แล้ว +1

      Binnenkort stuur je toch lekker je avatar naar het AI Instituut om bij te leren ?
      Kun jij lekker bijverdienen als influencer of internet handelaar op het balkon thuis ;)

    • @veravanschuilenburg9807
      @veravanschuilenburg9807 ปีที่แล้ว +5

      Ho eens even, er zijn maar beperkt lokalen en op mijn studie ben ik ook gewoon van 9 tot 17 op de uni en dan nog anderhalf uur heen en anderhalfuur terug reizen. Studenten zijn ook maar gewoon mensen die niet tot 21:00 op school willen zitten omdat de trein "het niet aankan". Denk je dat wij dingen later mogen inleveren als we het "niet aan kunnen"? Nee. Doe je werk NS.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens ปีที่แล้ว

      In Japan rijden er gewoon extra treinen in de spits. Aanbod wanneer er vraag is!
      Tussen 7 en 9 rijden tussen Kyoto en osaka op t JR traject gewoon 18 treinen per uur.
      En das niet t enige traject wat je kunt kiezen, want er rijdt ook nog de kintetsu, hanshin, keihan en shinkansen. oftewel echte concurrentie op t spoor!
      t is gewoon achterlijk dat de rest van NL dan maar moet aanpassen omdat de NS zn shit niet op orde heeft!

    • @reuireuiop0
      @reuireuiop0 ปีที่แล้ว

      @@NiekNooijens De ns heeft geen extra materiaal meer. Vroeger, ja toen stonden er op rangeerterrein zat extra om in te zetten als er iets uit viel, of voor langere treinen in de spits.
      Voorbij die tijd, toen Max Verstappen in Zandvoort reed, haalde de ns elders treinen uit schema om publiek te vervoeren dat niet zelf met eigen auto naar Zandvoort mocht. Intussen worden overal die oude rangeerterrein gesloopt en passeer sporen weggehaald, onderhoud kost geld immers. Na 40 jaar neoliberaal beleid zijn alle reserves uit het bedrijf, dat is een politieke keuze. De dropveter die er nu zit, Wouter Koolmees is zo een neoliberale econoom, d66 is op dat gebied principielerr dan de VVD.
      Rechtse partijen, daar hoort d66 bij op dit terrein, CDA ook en BBB en pvv en Omtzigt zou me niks verbazen, die willen mensen in de auto grote lobby van de Bovag en bouwbedrijven - wegen leveren veel werk op.
      Japan, ook Frankrijk, zijn veel centraler gestuurde landen, als de overheid dat zegt "Trein" dan gebeurt dat, daarom hebben ze daar wel eigen HSL lijnen. Hier ... Je kunt niet eens echt hsl naar Duitsland, de ice via Arnhem rijdt op oud spoor, de "sneltrein" naar Berlijn is een boemel, die nergens een vertraagde stoptrein kan inhalen, want die inhaal sporen zijn er niet meer.

  • @WesMaizter
    @WesMaizter ปีที่แล้ว +11

    tip aan de thumbnaildesigner: tekst is lastig te lezen op mobiel ivm de tijd die rechtsonderin staat. leuk design though!

  • @radicalbyte
    @radicalbyte ปีที่แล้ว +24

    The English trains are proof that natural monopolies should never be privatised. Calling it a shit-show is an understatement.

    • @91Durktheturk
      @91Durktheturk ปีที่แล้ว

      You mean the English TOCs that have more than doubled ridership on their lines, and heavily invested in new rolling stock since privatisation? Whilst there have certainly been some dodgy TOCs, most of them have done a very good job, much better than what British Rail offered.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens ปีที่แล้ว +1

      The Japanese trains are proof that privatization can work!

  • @Silver---
    @Silver--- ปีที่แล้ว +1

    Zo leuk om Soon Mi ook in de uitzending te zien ipv de vlogs, wat een cutie

  • @liodemirror1775
    @liodemirror1775 ปีที่แล้ว +19

    Kunnen werkgevers dan ook de tijden aanpassen van de vergaderingen en kunnen scholen dan ook het lesrooster aanpassen? Nee tuurlijk niet

    • @7cougar0
      @7cougar0 ปีที่แล้ว

      Waarom niet?

    • @veravanschuilenburg9807
      @veravanschuilenburg9807 ปีที่แล้ว

      ​@@7cougar0Want er zijn maar beperkt lokalen en op mijn studie ben ik ook gewoon van 9 tot 17 op de uni en dan nog anderhalf uur heen en anderhalfuur terug reizen. Studenten zijn ook maar gewoon mensen die niet tot 21:00 op school willen zitten omdat de trein "het niet aankan". Denk je dat wij dingen later mogen inleveren als we het "niet aan kunnen"? Nee. Doe je werk NS.

    • @7cougar0
      @7cougar0 ปีที่แล้ว

      @@veravanschuilenburg9807 Dus er kunnen ook absoluut geen vergaderingen later gepland worden?

    • @veravanschuilenburg9807
      @veravanschuilenburg9807 ปีที่แล้ว +1

      @7cougar0 nee, op mijn opleiding sta ik vaak het meerendeel van de dag op het lab, mijn 4 uur lange colleges worden niet opgenomen (en hebben vaak verplichte aanwezigheid). Als er iemand beter de trein niet kunnen nemen is het mensen die op kantoor werken, die enkel een meeting hebben om 11:00 ofzo en voor de rest thuis op een laptopje kunnen werken.

  • @user-d32658
    @user-d32658 ปีที่แล้ว +4

    Het hele land piept en kraakt, maar niemand durft het probleem te benoemen. Wel leuk om vanaf een veilige afstand naar te kijken.

  • @TrafalgarLaw2011
    @TrafalgarLaw2011 ปีที่แล้ว +6

    Ik snap die lege treinen buiten de spits niet helemaal. Was het maar zo'n feest. Ik heb het geluk vaak de spits te kunnen ontwijken, maar ook in de middag zitten treinen vaak erg vol en is het maar hopen dat je ergens kan zitten. Treinen zijn vaak in de middag erg kort, dus eerst meer conducteurs en/of materieel voordat je uberhaupt nadenkt over een spitsheffing pardon prijsdifferentiatie.
    Los daarvan moeten vaak mensen die we in corona nog aanwezen als noodzakelijk voor het draaien van de maatschappij wrs met de trein in de spits en worden juist die mensen dus hard geraakt.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens ปีที่แล้ว

      In Japan hebben ze daar een oplossing voor: zitplaatsreserveringen.

  • @martinpintamalli1449
    @martinpintamalli1449 ปีที่แล้ว +160

    Voor alle treinfappers is dit weer een geweldige aflevering 😂

    • @gwnlars_8306
      @gwnlars_8306 ปีที่แล้ว +5

      Om het bloed onder je nagels vandaan te halen :P

    • @MrJimheeren
      @MrJimheeren ปีที่แล้ว +10

      Treinfappers. Serieus dude

    • @daveogfans413
      @daveogfans413 ปีที่แล้ว +1

      @@MrJimheeren Echt cringe.

    • @freakyvisser
      @freakyvisser ปีที่แล้ว +1

      Zo edgy

    • @bas_ee
      @bas_ee ปีที่แล้ว

      @@daveogfans413 echt cringe bro lmfao. Kom effe vapen bro. Ik heb cherry vanilla x cookie dough smaak bro

  • @greedo194
    @greedo194 ปีที่แล้ว +2

    Ns heeft zoveel gemiste potentie de trein zou zo geweldig kunnen zijn

  • @ArjenArchief_unofficial
    @ArjenArchief_unofficial ปีที่แล้ว +13

    New thumbnail style looking fab, fams ;)
    Met de rubriek in de thumnail ook! Echt fantastisch!

  • @widmkijker777
    @widmkijker777 ปีที่แล้ว +2

    even aandacht voor dit lachje het mag van mij part in de top 10 grappigste lachjes op tv ( 10:15 )

  • @leeuwengames315
    @leeuwengames315 ปีที่แล้ว +6

    de trein, de solutie voor vervoer alleen wordt het nu veel te duur waardoor het binnenkort goedkoper wordt om een oude auto te kopen en daarin te reizen.

    • @GwainSagaFanChannel
      @GwainSagaFanChannel ปีที่แล้ว

      Alhoewel autos kopen is een flinke investering en ze hebben de subsidie van benzine eraf gehaald

    • @whoeveriam0iam14222
      @whoeveriam0iam14222 ปีที่แล้ว

      OV word steeds kutter en duurder zodat het voor veel trajecten nu al behoorlijk loont om met de auto te gaan
      Maar dan sta je straks met de hele meute in de file

    • @pinut187
      @pinut187 ปีที่แล้ว

      @@GwainSagaFanChanneloude auto’s zijn dat niet.

    • @kapytanhook
      @kapytanhook ปีที่แล้ว

      Ik ben van de trein afgestapt omdat het te onbetrouwbaar was. Vaak netjes op tijd naar elke maand wel een zelfmoord of serieuze storing die het hele netwerk plat lag. Een dan nog zo duur + lopen en overstap.
      Je kan beter nog 25km fietsen

  • @itsbigbunny892
    @itsbigbunny892 ปีที่แล้ว +4

    Het kutte is dat als dit daadwerkelijk wordt ingevoerd, de enige mogelijkheid voor mij is om om 6 uur de deur uit gaan om de spits te vermijden. Heel leuk om af en toe te doen, maar niet leuk als dat altijd zo is...
    Daarbij vergoeden veel werkgevers (deels) de NS kosten, ik denk niet dat de spitsheffing die groep wat gaat boeien

  • @ov_079
    @ov_079 ปีที่แล้ว +5

    Jammer van de vele onjuistheden, voorbeeld: R-Net is geen bedrijf maar een merknaam. Ook is het niet bedacht door NS, maar door de provincies Noord- en Zuid-Holland

    • @davidsoellaart8956
      @davidsoellaart8956 ปีที่แล้ว

      Is er dan ook een R-net trein traject in Noord Holland?

    • @ov_079
      @ov_079 ปีที่แล้ว +4

      @@davidsoellaart8956 nee, maar R-Net omvat meer dan alleen treindiensten. Er rijden vele busdiensten en sommige tram- en metrolijnen onder de merknaam R-Net, uitgevoerd door vele verschillende vervoersbedrijven waaronder GVB, EBS en Arriva

    • @davidsoellaart8956
      @davidsoellaart8956 ปีที่แล้ว +1

      @@ov_079 oké, bedankt voor het antwoordt

  • @elisaarends7276
    @elisaarends7276 ปีที่แล้ว +3

    Wacht spitsheffing voor treinen kan wel maar vroempoen bestaat nog steeds niet, ik zou zeggen meer vroempoen en daarmee mee gled naar ns voor meer treinen lost een hoop problemen op

  • @OntarioTrafficMan
    @OntarioTrafficMan ปีที่แล้ว +2

    Consessies zijn niet de enige manier om treinen te laten rijden. Volgens EU wetten moeten spoorwegnetwerken ook Open Access toestaan. Dus in principe kan ieder maatschappij ook treinen laten rijden waar ze willen zolang ze er geen subsidie voor vragen en er plek is op het spoor. In Nederland werken Eurostar en European Sleeper volledig via Open Access, en Arriva heeft een paar treindiensten die via Open Access werken (nachttreinen vanaf Maastricht en Groningen naar Amsterdam).

  • @michelfug
    @michelfug ปีที่แล้ว +6

    Hee, de conducteur is Soon Mi uit de vlog! Deze week wordt vast weer een aflevering vol vloggoud.

  • @KrisvanLaar
    @KrisvanLaar ปีที่แล้ว +7

    Station Amersfoort Vathorst is gelukkig niet zo erg als Peking Vathorst want het is het begin station van de sprinter dus ik kan altijd op mijn vaste plek zitten xd

    • @GameSharkN64
      @GameSharkN64 ปีที่แล้ว

      Schothorst is beter.
      Begin punt van de intercity schiphol en den haag 😂

  • @Michplay
    @Michplay ปีที่แล้ว +4

    NS betekent daarom dus eigenlijk ook een beetje “NederlandsteStaat”

  • @iamfreyr4178
    @iamfreyr4178 ปีที่แล้ว +3

    waar is de brief van Trijntje Oosterhuis??

  • @Robbert_nl
    @Robbert_nl ปีที่แล้ว +35

    Haha wat is Jonathan toch een baas! 😂

  • @jordi3168
    @jordi3168 ปีที่แล้ว +4

    03:47 Peking Vathorst 😂

  • @widmkijker777
    @widmkijker777 ปีที่แล้ว +2

    oei oei oei die blik als arjen leest "hee arjan"

  • @drsprof6295
    @drsprof6295 ปีที่แล้ว +4

    dalurenkaart? Bestaat al 10-tallen jaren. MAAR AUB, verlaag AUTOMATISCH de prijs in de daluren!!! Dus geen registratie / aanbiedingkjes enz.

  • @Jemasepoesbru
    @Jemasepoesbru ปีที่แล้ว +4

    De NS moet gewoon meer en grotere treinen 😅 Ze worden alleen maar kleiner, natuurlijk krijg je dan een te volle trein

  • @baukewijnsma
    @baukewijnsma ปีที่แล้ว +4

    Geen melding dat de lage vertraging score is omdat als er vertraging zou kunnen zijn dan komt er gewoon een meling: 'rijdt niet'. We zijn zo'n beetje de hoogste van Europa met uitgevallen treinen.

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 11 หลายเดือนก่อน

      Trein rijdt op tijd als die maximaal 5 minuten vertraging heeft.
      Jammer alleen dat de gemiddelde overstap korter is dan die vijf minuten.
      Gevalletje van operatie geslaagd, patiënt overleden

  • @Fleurtjeeeeeee
    @Fleurtjeeeeeee ปีที่แล้ว +24

    Het is voor mij goedkoper om met een ongeldig kaartje te reizen en een van de 3 keer een boete te krijgen dan daadwerkelijk betalen voor mijn route. Het ov is onvoorstelbaar duur, het is niet oke om 40 euro te vragen voor een paar uurtjes in de trein. En dan inderdaad ook nog even komen controleren of ik wel 20 euro heb betaald om op de trap te mogen zitten

    • @whoeveriam0iam14222
      @whoeveriam0iam14222 ปีที่แล้ว +1

      Het grote nadeel van zwart rijden is dat je dan niet door die poortjes komt en volgens mij zetten ze je dan ook nog bij het volgende perron uit de trein dus sta je weer te wachten

    • @beuker87
      @beuker87 ปีที่แล้ว +6

      En de supermarkt is ook duur, dus je mag daar ook stelen?

    • @siegjong759
      @siegjong759 ปีที่แล้ว +3

      ​@@beuker87zegt toch niet dat het mag😂 zegt alleen dat het voordeliger is

    • @GameSharkN64
      @GameSharkN64 ปีที่แล้ว

      ​@@whoeveriam0iam14222Nee hoor, je krijgt een uvb voor je bestemming met de wettelijke verhoging van 50 euro

    • @rubensoeteman
      @rubensoeteman ปีที่แล้ว +2

      Abonnementen en trajecten vrij zijn stukkk goedkoper

  • @lichlance518
    @lichlance518 ปีที่แล้ว +9

    Wat ik mij afvraag is waarom de staat niet meer investeert in NS zodat ze meer personeel aan kunnen nemen en dus meer treinen in de spits kunnen laten rijden? Dan los je het hele probleem op van een volle trein. Openbaar vervoer moet aantrekkelijker worden om mee te reizen, niet andersom.

    • @ppvd4692
      @ppvd4692 ปีที่แล้ว +4

      'meer' treinen betekent treinen dichter achter elkaar, wat het spoornet / sein-stelsel slecht aan kan. Langere treinen, en/of dubbel-deks-treinen, is een veiligere oplossing.

    • @pinut187
      @pinut187 ปีที่แล้ว

      De staat is alleen aandeelhouder.

    • @maestroazzey
      @maestroazzey ปีที่แล้ว

      Staat is geen eigenaar van NS, maar aandeelhouder. Ook is de staat de concessieverlener van de concessie die NS als concessiehouder uitbaat.
      Rechtstreeks investeren = staatssteun en dat mag niet onder Europese Regelgeving. Krijgt de Staat meteen Brussel op hun dak (en de ACM).

    • @equinoxesandra
      @equinoxesandra ปีที่แล้ว

      Omdat ze 15 minuten steden willen stapje voor stapje worden mensen de auto en de trein uitgepest

    • @Tvuvtctoj46fck
      @Tvuvtctoj46fck ปีที่แล้ว

      En waar ga je mensen vinden die alleen in de spits willen werken?

  • @epicgameryt4052
    @epicgameryt4052 ปีที่แล้ว +2

    Hee hallo allemaal,
    Ik ben de woordvoerder van NS. De treinen zitten vol, wij weten het. Dus daarom maken we het duurder, speciaal voor jou! Zodat je een nog kuttere trip hebt.
    NS, van ons probleem jouw probleem maken.
    Toedeloe

  • @ninateule1523
    @ninateule1523 ปีที่แล้ว +2

    Wel cute hoe die trein knipoogde haha.

  • @CaptainRickey
    @CaptainRickey ปีที่แล้ว +2

    Zoals Arjen al zei, spits ontstaat omdat al die mensen van en naar hun werk of school gaan. Eerder of later werkt niet. En al die mensen gaan dus iets anders kiezen als vervoersmiddel. Daardoor krijg je dus langere files en grotere drukte in de steden. Dit is gewoon niet te doen. Elke trein scheelt misschien wel een kilometer aan file.

  • @Maxime_K-G
    @Maxime_K-G ปีที่แล้ว +4

    Het grootste probleem met privatisering is niet de privatisering zelf maar het feit dat de overheid toch al alles bepaald. Zo waren er in Engeland bijvoorbeeld heel veel regels waar die treinbedrijven aan moesten voldoen waardoor ze uiteindelijk nog maar heel weinig zeg hadden over hun eigen operaties, al is het comfort binnen de treinen zelf wel helemaal top, de beste in Europa!
    Gratis gebruik en onderhoud van autosnelwegen, stedenbouwlijke plannen die ook de auto helemaal vooraan trekken.
    Spoorbedrijven hebben geen eigen sporen meer in eigendom, of de vastgoed langs stations die eigenlijk het meeste van de gecreëerde waarde van hun service opvangen...
    Vroeger was dat allemaal anders maar nu kan het niet meer, toen konden spoorbedrijven nog wel nieuwe lijnen en lokale centrums creëren om genoeg inkomsten en passagiers te vinden voor een economisch rendabele dienst. Nu is alle grond buiten de stad verplicht boerengrond of rijhuiswijken met dikke gratis snelwegen en parkings ertussen. Geen enkel spoorbedrijf kan concurreren met de overheid, het is oftewel illegaal, oftewel compleet economisch onhaalbaar.

  • @UknowOSRS
    @UknowOSRS ปีที่แล้ว +7

    Jonatan is toch legendarisch 😂😂

  • @Jetse_Dv
    @Jetse_Dv ปีที่แล้ว +1

    Die beelden van dat geprop in China zie ik steeds vaker als ik met de NS reis.

  • @userMB1
    @userMB1 ปีที่แล้ว +1

    Ik ben een introvert met de ziekte van Crohn. Trein reizen in China en India is hoe ik de hel voor mij zie

  • @timucincarmijn8117
    @timucincarmijn8117 ปีที่แล้ว +2

    Ja maar wattefak kan ik eraan doen dat mijn college om 8:30 begint

  • @Dim_H
    @Dim_H ปีที่แล้ว +2

    3:30 dit is de spits bij de Deltion College bussen elke dag. En ook de treinen tussen 7.00 en 8.30. 🤷🥲😂

  • @RemoCODclips
    @RemoCODclips ปีที่แล้ว +11

    Jonathan is de grootste legend van deze show. Sorry Arjen.

  • @mvdmierde
    @mvdmierde ปีที่แล้ว +2

    Niet echt helemaal waar dit.. als je een trein hebt mag je gewoon (tegen betaling uiteraard) ritten aanvragen bij prorail.. je mag dus wel degelijk rijden met je eigen trein jonathan😉

  • @ruudraijmakers7090
    @ruudraijmakers7090 ปีที่แล้ว +5

    Ik vind Vroempoen (file heffing ) een veel beter oplossing. Dan kan je met dat kleine potje weer het OV beter maken, vooral lokaal! Het is zelfs beter voor het milieu🚄🚍🚋🔄🌱

  • @jst_vjkisoensingh3236
    @jst_vjkisoensingh3236 ปีที่แล้ว +5

    Wist je dat als een trein uitvalt/helemaal niet rijdt, deze niet komt op het lijstje te laat.😮

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens 9 หลายเดือนก่อน

      Dat vind ik dus het mooie in Japan. Als daar een (zeldzame) verstoring is geweest, dan sturen ze gewoon alle treinen achter elkaar door, want er staan nog steeds mensen te wachten.
      Gevolg is dat je 2 uur lang iedere 1,5 minuut een trein hebt om zo snel mogelijk de achterstand van reizigers in te halen.

  • @SP4CEBAR
    @SP4CEBAR ปีที่แล้ว +1

    DUO betaalt het toch wel

  • @silslikker724
    @silslikker724 ปีที่แล้ว +2

    Het is toch net zo duur voor de trein om in de spits te rijden als buiten de spits

  • @popasmurf6834
    @popasmurf6834 ปีที่แล้ว

    't is een droogkloot die Arjen, geweldig

  • @ChristinaStarlight
    @ChristinaStarlight ปีที่แล้ว +4

    Een collegerooster maken waarbij men de spits vermijdt, is echt onmogelijk als je de daluren van de NS aan wil houden.
    Als je ervannuit gaat van 1 uur reistijd, krijg je dit soort opties voor collegeblokken:
    - van 6:30 tot 10:00 (langer blok om de ochtendspits te vermijden).
    - 10:00 tot 12:00
    - 12:00 tot 15:00
    (tussen 16:00 en 18:30 is de spits)
    - vanaf 19:30 tot 21:30
    Nu hebben universiteiten al een tekort aan zaalcapaciteit. Drie collegeblokken gaan niet genoeg zijn. De meeste zalen zijn nu al zo goed als volgeboekt tussen 11:00 en 15:00

  • @randomname8616
    @randomname8616 ปีที่แล้ว +11

    Het probleem is: bedrijven waar mensen voor werken kiezen de starttijden van hun werk. Die werkgevers betalen meestal voor het vervoer via een NS business card en voor hun is die voorgestwlde verhoging minimaal.
    Oplossing: maak de tarieven voor ns business cards 4x duurder gedurende de spits dan nu en verlaag ze met 10% gedurende de daluren ten opzichte van de huidige tarieven in de daluren.
    Resultaat: de huidige spits wordt rustiger en er ontstaan als het ware 2 minder drukke spitsen in de ochtend. De mensen die zelf voor OV moeten betalen kunnen in de huidge spits blijven rijden evenals scholieren etc, en de werkgevers die NS business cards regelen zullen hun werktijden een uur of 2 opschuiven of mensen in de ochtend thuis laten werken/volledig thuis wat ook weer het voordeel meebrengt dat kinderen naar school/de kinderopvang brengen makkelijker wordt.

    • @91Durktheturk
      @91Durktheturk ปีที่แล้ว +1

      Wat die werkgevers gaan doen met jou voorstel is ipv een businesscard aanbieden iedereen een leasebak geven. Tel uit je winst...

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens ปีที่แล้ว +1

      Beter idee: aanbod wanneer er vraag is.
      Laat tussen 7 en 9 gewoon iedere 2 minuten een trein rijden net zoals de JR dat doet!
      t is toch van de zotte dat het halve land zich moet aanpassen omdat de NS zn shit niet op orde heeft?

  • @nofluffyplushieshere
    @nofluffyplushieshere ปีที่แล้ว

    De villain arc van Jonathan is wel nice

  • @cptfwiffo
    @cptfwiffo ปีที่แล้ว +6

    maar waarom zeggen ze niet dat 16+ scholen om half 11 beginnen?

    • @tuurlijk
      @tuurlijk ปีที่แล้ว +2

      En dan tot half zeven doorgaan? Jongeren en docenten willen ook gewoon op een redelijk tijdstip thuis zijn.

  • @theblazingangels4286
    @theblazingangels4286 ปีที่แล้ว +2

    arriva rijdt ook de nachtlijn naar Schiphol.. helaas

  • @willylansink9552
    @willylansink9552 2 หลายเดือนก่อน

    Arjen Lubach blijf SCHERP

  • @maartenk7513
    @maartenk7513 ปีที่แล้ว +1

    Er is al korting in de daluren. Het laat maar weer zien dat NS vooral druk is met treinen laten rijden en niet mensen op tijd op hun bestemming krijgen.

  • @ShinySwalot
    @ShinySwalot ปีที่แล้ว +12

    9:40 toevallig vorig weekend via de Deutsche Bahn gereist
    nog nooit zo'n drama meegemaakt met overstaptijden... alles is ook pas te laat als het meer dan 5 minuten vertraging heeft, en dan nog telt bijna niks als op tijd

    • @WLafarre
      @WLafarre ปีที่แล้ว +2

      Ja het is een wonder als je elke overstap haalt bij DB

    • @ShinySwalot
      @ShinySwalot ปีที่แล้ว

      @@WLafarre had mezelf een 40 minuten overstap gegeven
      Had de trein 43 minuten vertraging :')

    • @meesvanp4945
      @meesvanp4945 ปีที่แล้ว

      Hetzelfde hier afgelopen zomer. 3 uur later thuis dan verwacht.

    • @tydes23
      @tydes23 ปีที่แล้ว

      DB is echt verschrikkelijk qua stiptheid ja, daarin is de NS echt veel beter ookal geloven veel mensen dit niet.

    • @rdb6588
      @rdb6588 ปีที่แล้ว

      DB zou moeten investeren in eigen land ipv Arriva steunen in Nederland

  • @stevenhardjodikromo7921
    @stevenhardjodikromo7921 ปีที่แล้ว

    Die tariefverhogingen hebben meer te maken met belastingaftrekposten voor de rijken. Leuk treintje. Zouden ze wel in elke gemeente moeten hebben voor toename van toerisme of bijvoorbeeld als vrijemarkt trein voor toename van verkoop en minder kosten voor panden.

  • @brikselbroksel5573
    @brikselbroksel5573 ปีที่แล้ว +5

    Jonathan stukjes zijn best wel heel tam, eerlijk gezegd. Diederik en Tex veel beter. Voor het overige wel een erg leuk stukje!

  • @geodudism
    @geodudism ปีที่แล้ว

    Jonathan van het Reve is verreweg de beste IP van het programma, Arjan.

  • @SanderCokart
    @SanderCokart ปีที่แล้ว +13

    Trein en of bus is al duurder voor mij dan met de auto naar groningen gaan van emmen. En niet zo'n klein beetje ook.
    Zolang het duurder is dan de auto heb ik liever file dan meer geld kwijt zijn

    • @GwainSagaFanChannel
      @GwainSagaFanChannel ปีที่แล้ว +4

      Ik heb liever trein en bus kan ik tenminste wat doen terwijl ik aan het reizen ben

    • @guus439
      @guus439 ปีที่แล้ว +1

      ​@@GwainSagaFanChannelgeweldig tbh lekker raampje uit kijken

    • @Cosmstack
      @Cosmstack ปีที่แล้ว +2

      Als je alleen je benzine kosten rekent, is het idd duurder, maar doe alle andere kosten van een auto erbij (aankoop, afschrijving, onderhoud, belasting, verzekering) en zoveel duurder is het OV ineens niet meer.
      Het nadeel is alleen dat je in het Noorden iig al een auto moet hebben, dus dan heb je ineens de kosten voor de auto en het OV

    • @SanderCokart
      @SanderCokart ปีที่แล้ว

      @@Cosmstack voor mensen die al een auto hebben zul je moeten overtuigen OV te nemen andere mensen nemen het OV al. Dus wegenbelasting en verzekering rekenen we onbewust niet mee want die betalen we nog steeds tot we auto verkopen. Zodra trein goedkoper is dan de benzine exclusief andere kosten gaan automobilisten ook stoppen met rijden en of ze de auto houden hangt af of ze nog is willen op vakantie met auto of familie bezoeken noem maar op maar niet langer voor commute naar werk want inderdaad dat uur onderweg extra werk kunnen doen omdat je handen vrij zijn is zeker fijn.

    • @SanderCokart
      @SanderCokart ปีที่แล้ว

      @@Cosmstack noorden is iets indirecter met OV ook inderdaad

  • @ArnoldVeeman
    @ArnoldVeeman ปีที่แล้ว

    Die schoudervulling... 😂geen wonder dat men toen aan een spitsheffing dacht,
    neemt veel te veel plaats in!

  • @ageoftitancoaster
    @ageoftitancoaster ปีที่แล้ว +1

    Als het echt zo belangrijk is dat we de spits vermijden, maak de dal uren dan goedkoper zonder dat daar een abonnement voor nodig is.

  • @davidv5510
    @davidv5510 ปีที่แล้ว +2

    Dat van die spoorbreedte voor 1914 is wel behoorlijke onzin. De spoorbreedtes zijn al vroeg in 19e eeuw gelijk getrokken en tussen 1870 en 1940 heeft het treinnet uitstekend gefunctioneerd zonder een puinhoop te zijn

  • @TeslaRival
    @TeslaRival หลายเดือนก่อน

    Haarverschuiving is wel correct. Kaal is helemaal leeg. Dit is half of kwartkaal, oftewel verschuiving. Mooie term 😂

  • @apotato5563
    @apotato5563 3 หลายเดือนก่อน

    R-net is geen bedrijf maar een merk naam. Connexxion, Qbuzz (DMG) en Arriva hebben allemaal R-net bussen. En Qbuzz rijdt tussen Dordrecht en Geldermalsen ook in R-net Kleuren
    PS, de dubbel dekker variant van de FLIRT heet de KISS

  • @joeribaars5481
    @joeribaars5481 ปีที่แล้ว +1

    Concurrentie werkt ook niet je hebt maar een spoor per traject het is niet dat er twee trein spoorlijn naast elkaar lopen. Gewoon helemaal terug naar de staat.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens ปีที่แล้ว

      In Japan liggen er tussen Kyoto en Osaka 5 trajecten. daar concurreren de JR, kintetsu, hanshin, hankyuu en keihan elkaar helemaal kapot. Resultaat is schone stille treinen die altijd op tijd zijn.

  • @gijskramer1702
    @gijskramer1702 ปีที่แล้ว +5

    Maak de ns gewoon weer een staatsbedrijf please. Die marktwerking werkt niet in alle sectoren

    • @rubenvanderkooij1571
      @rubenvanderkooij1571 ปีที่แล้ว +1

      Er IS geen marktwerking. En het is praktisch al een staatsbedrijf, dus het maakt geen verschil. Behalve dat je ambtenaren de beslissingen laat maken. Dat is niet altijd een goed idee ;)

    • @maestroazzey
      @maestroazzey ปีที่แล้ว

      Niet toegestaan onder Europese regelgeving. In 1992 hebben ze besloten dat in alle EU landen het spoor geliberaliseerd moet worden en in 1995 dat alle openbaar vervoer geliberaliseerd. In 2007 is daar de aanvulling gemaakt dat dat uiterlijk 2030 afgerond moet zijn.
      Daarbij moest ook - om concurrentie te bevorderen - alle onderdelen verzelfstandigd worden om te voorkomen dat onderlinge verbanden de staatsbedrijven zouden bevoordelen. Daarom is de NS eind jaren '90 ook volledig opgeknipt in een NS Reizigers, NS Cargo (wat via Railion en DB Schenker nu DB Cargo is geworden), ProRail (voorheen NS Railinfra), Strukton (voorheen NS Spoorwegbouwbedrijf), NedTrain (voorheen NS Materieelonderhoud) en NS Ingenieursbureau (wat later Movares is geworden).

  • @t.d.186
    @t.d.186 ปีที่แล้ว

    "In Engeland is het nog erger dus we moeten blij zijn" jaja

  • @maxerd
    @maxerd ปีที่แล้ว +1

    Ja privatisering wat altijd zorgt voor betere service en lagere prijzen. **kuch**

  • @andregoud7700
    @andregoud7700 ปีที่แล้ว

    Spitsheffing treinen en rekeningrijden op auto’s dan zijn we dus net zover maar betalen we weer extra en worden onze boodschappen dus weer duurder. Alle extra kosten worden uiteindelijk altijd doorberekend aan de consument. De werkgever wilt dat jij een bepaalde tijd komt dus gaat dat ook betalen. Vervolgens zullen deze kosten worden doorberekend in producten!

  • @naSaNoVa
    @naSaNoVa ปีที่แล้ว

    Beetje bij de feiten blijven. Arriva is overgenomen door een investeringsfonds.
    Bovendien kan dit makkelijk opgelost worden door de lessen van (hoge)scholen en universiteiten later te laten beginnen en voor of na de spits te laten eindigen.
    Erg lastig allemaal tegenwoordig in oplossingen te denken!

  • @maxbaktbrood9976
    @maxbaktbrood9976 ปีที่แล้ว +12

    Iedereen die weet dat Arjen de Betuweroute bedoelt in plaats van de Betuwelijn (en dat het twee verschillende spoorlijnen zijn), meld je hier!

    • @a.b.8035
      @a.b.8035 ปีที่แล้ว +1

      Present!

  • @zephyrdrake_
    @zephyrdrake_ ปีที่แล้ว +2

    Dezelfde reden dat de spits überhaupt bestaat is ook de reden dat spits heffing niet zal werken. Mensen kiezen er niet voor om in de vervelende drukke spits te reizen. Dat moeten ze nou eenmaal.

  • @iemketendonkelaar2477
    @iemketendonkelaar2477 ปีที่แล้ว

    Dat voorbeeld van china lijkt verdomt veel op de tram in utrecht richting sciencepark om 8 uur sochtends

  • @ALIVELESS87
    @ALIVELESS87 ปีที่แล้ว +5

    Die "flirt" heet toch eigenlijk en oorspronkelijk de SLT, sprinter light trein, maar SLT werd "slet" en toen hebben ze de naam maar aangepast... 😒

    • @ppvd4692
      @ppvd4692 ปีที่แล้ว

      'FLIRT' staat voor 'Fast Light Intercity & Regional Train', of 'Flinker Lichter Intercity- und Regional Triebzug'

    • @ALIVELESS87
      @ALIVELESS87 ปีที่แล้ว +1

      @@ppvd4692 volgens mij bedoel je "Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug" ;)
      En kleine correctie van mij. Flirt is inderdaad wel de gegeven naam van dit type trein vanuit de fabrikant

    • @Sector8
      @Sector8 ปีที่แล้ว +1

      FLIRT is toch echt een hele andere trein dan de SLT hoor 😅 SLT bestaat dan ook gewoon nog 😅

    • @ppvd4692
      @ppvd4692 ปีที่แล้ว

      @@ALIVELESS87 Beide kloppen (met de correctie van 'Leichter') - de naam was oorspronkelijk 'Innovativer RegionalTriebzug', maar werd naderhand door Stadler gewijzigd naar 'Intercity- und Regional-Triebzug'.

  • @TikoVerhelst
    @TikoVerhelst ปีที่แล้ว

    Ik ben echt een OV nerd. En voor mij was er, als Nederlander, dan ook niks leukers dan om naar België te verhuizen en daar het OV te mogen analyseren.
    Alles is hier een stuk goedkoper. (trein is 10-15 euro meestal en voor al je bus- en tramroutes betaal je 2,50 als je reis minder dan een uur duurt. En zelfs als je reis langer duurt mag je je lijn nog gewoon uitrijden.) Maar....... heb je België al gespot op dat staafdiagram? De treinen hier rijden net iets vaker op tijd dan die in Engeland, maar niet veel vaker.
    Daarnaast is het OV buiten de grote steden min of meer kansloos. In dorp komt soms drie uur geen bus doordat de bussen uitvallen of de dienstregeling gewoon zo ruk is.
    (Voor context; in België heb je "de Lijn" die doen al het OV (bus, tram, metro, watertaxi etc.) behalve de treinen (daar is NMBS voor)).
    De overheid heeft het Belgische OV sowieso helemaal kapot bezuinigd waardoor alleen het OV in de steden nog overeind staat, de rest is er meer voor de sier maar is vrijwel onmogelijk om te gebruiken als normale Belgische dorpeling.
    Dus het OV zou hier prima moet werken, volgens mij werkte het in de jaren 90 ook geweldig, maar inmiddels heeft de overheid het kapot bezuinigd waardoor én de Lijn én NMBS inmiddels universeel worden gehaat in België omdat ze gewoon onbruikbaar zijn geworden.

  • @SuperMoodyyy
    @SuperMoodyyy ปีที่แล้ว +1

    Is dit niet gewoon de Hillywoodtour wagen met stickers erop hahahahahah

  • @jussischoemakers4879
    @jussischoemakers4879 ปีที่แล้ว +1

    Hoe verkwanselen we al ons pensioen aan, o wacht ik heb helemaal geen pensioen.

  • @jonashh1952
    @jonashh1952 ปีที่แล้ว

    Jonathan de ster van de show 😂⭐

  • @GH-fx2sy
    @GH-fx2sy ปีที่แล้ว +1

    Iedereen zal maar tussen 8 en 9 op hun werk op school moeten zijn 😂

  • @SeverityOne
    @SeverityOne ปีที่แล้ว +16

    Concurrentie op het spoor, buiten het VK, werkt behoorlijk goed. Tenminste, op de hogesnelheidslijnen, die er in Nederland niet zo gek veel zijn. Tussen Barcelona en Madrid kun je uit maar liefst vier verschillende aanbieders kiezen, waaronder budgetmaatschappijen (waar je bij wijze van spreken moet bijbetalen als je uit het raam wil kijken) en de luxere variant (krantje en een croissantje, zeg maar). In Frankrijk rijden de Italianen en in Italië rijdt een private aanbieder.
    De keerzijde is dat regionale treinen er wat bekaaider vanaf komen. Diezelfde Italianen, die een luxe trein in Frankrijk laten rijden, hebben nogal oude treinen voor binnenlands verkeer, die ook nog eens niet helemaal proper zijn. Hoewel de koffieautomaat uiteraard er eentje van de buitencategorie is.
    Nederland en Duitsland zijn eigenlijk de landen waar andere aanbieders alleen maar de onbelangrijke nevenlijnen mogen exploiteren.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens ปีที่แล้ว +1

      In Japan werkt het ook perfect. Tussen kyoto en osaka heb je 4 aanbieders: JR, kintetsu, keihan en nankai. Allemaal met hun eigen spoor.

    • @Cosmstack
      @Cosmstack ปีที่แล้ว +12

      "De keerzijde is dat regionale treinen er wat bekaaider vanaf komen"
      Dat klinkt anders als een behoorlijke keerzijde hoor

    • @memunist5765
      @memunist5765 ปีที่แล้ว +1

      @@NiekNooijens Daar beschrijf je het Japanse systeem vrij slecht. De JR groep is opgedeeld in 6 delen, elk die een deel van Japan beheert. In Osaka heb je JR West en in Tokio JR East, met JR central daartussenin. Deze hebben allemaal een enorm winstgevende regio of in het geval van central, een hogesnelheidslijn.
      De rest van de bedrijven die je opnoemt zijn best te beschrijven als lange-afstands metro's. In een stad zoals Tokio of Osaka moet je je best doen om verlies te maken met zo'n dienst.

    • @Mandarijntje462
      @Mandarijntje462 ปีที่แล้ว +1

      Het Britse systeem is absoluut failliet. Woekerprijzen, slechte verbindingen, veel uitval en stakingen. Voor een retour Londen Manchester betaal je op een slechte dag, vanwege variërende prijzen, al snel 200 GBP. Dat allemaal voor een stuk van 2/3 uur. Dan is ons systeem zo slecht nog niet.

    • @jordanpetersonsthiccgrandm5892
      @jordanpetersonsthiccgrandm5892 ปีที่แล้ว

      In italie zijn die verrotte treinen wel maar 3 euro voor 30 minuten. Dan liever een kuttrein dan die bizarre prijzen die de NS vraagt.

  • @j.p.1492
    @j.p.1492 ปีที่แล้ว +2

    En dan moet je van NS naar R-net wel nog opnieuw inchecken 😂

    • @rubenvanderkooij1571
      @rubenvanderkooij1571 ปีที่แล้ว

      Lol dat is waar ook hahaha

    • @Jooeepp
      @Jooeepp ปีที่แล้ว +3

      Bij R-NET op de lijn van Dordrecht naar Gorinchem en Geldermalsen wel, bij R-NET op de lijn van Gouda naar Alphen a/d Rijn weer niet ;)
      Wordt ook gezegd dat R-NET een bedrijf is, maar dat is slechts een huisstijl voor OV, terwijl het verschillende vervoerders kunnen zijn (Qbuzz doet het dus op Dordrecht - Geldermalsen en dus in/uitchecken bij overstap naar NS)