Piața imobiliară în cădere liberă?!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 102

  • @mihailcristi3157
    @mihailcristi3157 2 ปีที่แล้ว +8

    Copile ești idiot mare..nu induce oamenii în eroare.. ești.. un manelist care are arfe de cocalar idiot

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +11

      Merci fain de apreciere Mihail. Sunt intr-adevar o persoana plina de idei (mare idiot), ce ii scoate pe oameni din eroare.
      Cat despre manele mai putin, dar daca-i mai spre latino este excelent 😉

    • @FlorinPop
      @FlorinPop 2 ปีที่แล้ว +5

      @@carutacubani copil de 35 de ani 😂
      Bogdan, frumos raspuns! 👏
      Mihail, stai jos, 4. Data viitoare sa inveti!

    • @ginavasile7274
      @ginavasile7274 2 ปีที่แล้ว +2

      salut, gandeste-te ca pinguinul asta vinde cursuri pt investitii imobiliare. cam la ce te-ai astepta sa spuna ? :)

    • @bogdandinu5125
      @bogdandinu5125 ปีที่แล้ว

      @@ginavasile7274 pinguinii sunt foarte draguti. Merci fain de apreciere

  • @bogdan3013
    @bogdan3013 2 ปีที่แล้ว +58

    Cu ce nu sunt eu de acord din acest video:
    1. Spuneti ca aproximativ 60% din tranzactii se fac cash. Dar, sunt multe asemenea tranzactii - cash - (peste 50% din ce am discutat cu unii agenti imobiliari) care depind de un singur credit? De exemplu, o persoana ia un credit de 30k euro si isi cumpara o garsoniera. Cel ce vinde garsoniera, incaseaza banii, mai pune 10k pe care ii are economisti si isi ia un apartament cu 2 camere, la 40k, de exemplu. Cel ce vinde 2 camere, mai are 20k stransi si dupa ce vinde isi ia un 3 camere si tot asa. Dupa acest "lant", avem 66% achizitii cu cash, dar daca pica prima piesa, cel cu creditul, pica si urmatoarele tranzactii...
    2. Spuneti ca pentru a se cumpara 600k de case/apartamente/imobile e nevoie de 600k de persoane (o mica parte din populatie. Acest lucru este valabil, dpmdv, doar daca cei care cumpara sunt singuri, fara familie. Dar, daca cei care cumpara au familie compuse de 4 persoane (in medie), avem nevoie de 2.5 miliaone de persoane ca sa faca aceste tranzactii. Astfel, procentul de oameni necesari creste cu mult. Apoi, cred ca foarte multi din cei care au cumparat anul asta de exemplu, ies din schema pentru achizitii cel putin pentru 2-3 ani. Totusi, au cumparat o locuinta, nu un telefon, pe care il schimbi poate, o data la 1-2 ani.
    E doar propria parere, nu sustin ca adevarul absolut e la mine. Si am postat cele de mai sus, asa, de dragul discutiei si a opiniilor diferite.
    P.S. Activand in domeniul constructiilor, simt o criza puternica (sau, inceputul ei). Am colaboratori dezvoltatori imobiliari care nu au mai vandut o casa de cel putin 3 luni. Am colaborator caruia trebuia sa ii prestez un serviciu din luna martie (serviciul prestat se face cand totul e gata si casa e pregatita de vanzare). Nu a vanduta nicio casa (din 9). Abia in noiembrie prestez serviciul doar pentru ca imobilul sa arate bine, client inca nu are.
    Am client dezvoltator (apartamente pe Iuliu Maniu) care imi spunea ca acum 6 luni primea 3-4 telefoane pe zi, acum abia daca primeste 1-2 pe saptamana.
    Am prieteni care incearca sa isi vanda apartamentele luate prin credit si sa isi recupereze cat mai mult posibil din investitie, pentru ca nu isi mai permit sa plateasca noile rate (actualizate cu Robor).
    Personal, in afacerea pe care o am, la aceasta ora trebuia sa fiu plin de comenzi (in 2019 nu am mai preluat comenzi pentru anul in curs, inca de pe 2 septembrie). La ora la care postez acest mesaj (9 noiembrie) inca mai pot prelua comenzi pentru luna noiembrie. Cel putin pentru mine, "e groasa".

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +2

      Se poate intra in multe detalii legate de tranzactii. Inclusiv faptul ca o persoana lua mai multe apartamente pe un credit, sau ca o pers are mai miulte credite, sau ca o persoana ia mai multe aparatamente cash. Oricum ne-am uitat, la fel ar trebui sa se intampla si in afara. Nu doar in Romania cumperi / vinzi. Ideea e ca in procentul nostru brut de achizitii fara credit este IMENS fata de europa.
      Legat de punctul doi, sunt multe persoane din ROmania care cumpara mai multe apartamente. Plus straini din ce in ce mai multi.
      Da, punctual acum e un oarecare blocaj pe piata si se poate sa avem mici corectii. Totusi, fara de UE stam foarte bine si nu ma astept la prapad ;)

    • @bogdanbercean1513
      @bogdanbercean1513 2 ปีที่แล้ว +3

      @@carutacubani sunt curios daca principalul argument cum ca fata de UE stam bine mai sta in picioare daca ne uitam la 2008. Presupun (dar sunt curios sa aflu) ca si atunci stateam, insa daca domino-ul cade, nu se asteapta nimeni, realist vorbind, ca piata din Romania sa reziste, deci nu cred ca ar trebui analizata atat de izolat doar situatia din tara. Interesant video oricum.
      PS: expertiza mea in domeniu e inexistenta

    • @florinis24
      @florinis24 2 ปีที่แล้ว

      @@carutacubani Salut Bogdan si felicitari pentru tot ceea ce faci! Eu am o intrebare la care tare as vrea sa aflu un raspuns sau o parere legata de nivelul mare de achizitii imobiliare cu banii jos, si anume, cam ce procent din acesti bani provin din economia gri sau neagra...?!

    • @ksamge4532
      @ksamge4532 2 ปีที่แล้ว +7

      Anul trecut am cumpărat un apartament cu 3 camere, 1/3 cash și 2/3 credit de la o ruda care a cumpărat la rândul lui cu cashul de la mine și ceva economisiti o casa, anul acesta am vândut apartamentul de 2 camere in care am locuit anterior cu banii cash la un coleg de munca care vânduse anterior o garsoniera prin credit........cam asta e situația actuală chiar trăită de mine

    • @cocomax7083
      @cocomax7083 2 ปีที่แล้ว +4

      eu am vandut mereu case ,99% din oamenii care veneau la vizionari , erau cu banca. Am prieteni care au luat mereu la licitatie si la fel mi-a spus ca foarte rar au vandut cash. Sarantocii iau bani din banci

  • @CyberStar20
    @CyberStar20 2 ปีที่แล้ว +9

    Bine ai revenit pe yt si pe canalul in romana:)

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Merci fain Anton.

    • @bogdanm3971
      @bogdanm3971 2 ปีที่แล้ว

      @@carutacubani mai este si un alt canal???

  • @FlorinPop
    @FlorinPop 2 ปีที่แล้ว +5

    Bun video! Mai vrem! 🚀

  • @DanutConea
    @DanutConea 2 ปีที่แล้ว

    la multi ani cu sanatate si fericire!
    multumim pentru educatie!

  • @alinatataru8618
    @alinatataru8618 2 ปีที่แล้ว +1

    La multi ani, Bogdan și la cât mai multe realizari! Multumim pentru toate informațiile valoroase pe care ni le aduci.

  • @vyorenho
    @vyorenho 2 ปีที่แล้ว +1

    La multi ani Bogdan! Asteptam cu nerabdare si cartea la care lucrezi! 🤗🤗

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Merci fain Viorel. Daaa si eu abia astept sa termin cartea :)

  • @VasileBerbescu
    @VasileBerbescu 2 ปีที่แล้ว +1

    bine ai revenit 🥂 mulțumim

  • @dac4209
    @dac4209 2 ปีที่แล้ว +3

    Am înțeles că ai studii tehnice, totuși susții că lucrezi in domeniul financiar bancar(private banking) și faci analize la nivel micro și macrofinanciar, ai cursuri in domeniul mobiliar, imobiliar.
    Ne poți spune care este portofoliul tau și ce expertiza ai in aceste domenii ?

  • @GaboneDedu
    @GaboneDedu 2 ปีที่แล้ว +1

    Bine ai revenit Bogdan! Chiar simțeam lipsa ta pe TH-cam.
    Despre subiect ce sa spun..la câte apartamente cumperi tu, cum sa vină prăpădul pe imobiliare. :)))

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +1

      Merci fain de o asa primire Gabriel

  • @71doru27
    @71doru27 2 ปีที่แล้ว +4

    Pe scara mea sau pe alte scări pe care le cunosc, sunt o grămadă de apartamente nelocuite sau locuite de babe pe ducă , plus case destule cu părinți ai căror copii au plecat în alt oraș sau afară și se gândesc ca nu are sens să stea într-o casă așa de mare cu efortul și cheltuielile de rigoare. Cum suntem deja 96 % proprietari și cu o populație în scădere, nu văd de unde să vină cererea, deja există o generație care pe lângă ce au cumpărat ei, mai au ceva moștenit. Deocamdată românii încă cred că imobiliarele sunt singura metoda de conservare măcar a averii, dar după părerea mea este posibil să asistăm și la o năruie a acestei credințe pe măsură ce vor observa ca pe scara lor apar tot mai multe apartamente închiriate la tot felul de dubioși sau vor apărea zone nesigure pe la periferia orașelor mari și astfel vor ajunge la concluzia că nu orice proprietate reprezintă o investiție.
    Am avut curiozitatea să mă uit pe piața imobiliară din Italia sau Spania și am observat că sunt o grămadă de apartamente vechi care arată ca ale noastre acum și care se vând la prețuri de România sau chiar mai jos și există la vânzare multe altele în zone bune, care se vând la sute de mii sau milioane de euro.
    Părerea mea că nu orice proprietate va mai fi o bună investiție, dacă până acum mai toate creșteau, în viitor cred că vom avea surprize!

  • @alexandrudascaleanu5429
    @alexandrudascaleanu5429 2 ปีที่แล้ว +3

    Romanii au fost învățați din comunism sa dețină o casa, apartament etc.Tine de mentalitate mai mult decât de puterea de cumpărare , majoritatea celor cu credite au amânat creditul cand a venit virusul.Cei ce cumpara cash sunt împărțiți în categorii
    1 cei ce fac bani multi in Ro, gen IT, sau directori etc si prefera sa stea in Romania, aceștia sunt putini
    2 cei din străinătate care au strâns bani și prefera sa trăiască în România la pensie sau sa isi deschida o afacere , și aceștia sunt putini din cauza prețurilor mari
    3 cei ce fac bani ilegal, droguri, prostituție, etc cate isi spala banii cumparând apartamente, aia sunt multi
    4 restul prin credite sau mostenire, vand casa si pamantul bunicii in satul X si imi iau ap in oras .
    Problema acum e cati directori, cati criminali, cate moșteniri si cati romani fin strainatate se intorc. Cred ca din 2017- 2022 , tinanand cont si de criza sanitara, s-au cam terminat fondurile. Si cum avansul urca la 15% pt prima casa , războiul, si faptul ca multi romani cumpara ap ,case in tara in care muncesc, preturile sunt similare cu Romania , cred ca o criza va veni si va lovi rău de tot, multi cu credite, multi supra îndatorati, etc.

  • @filipgiorgi1273
    @filipgiorgi1273 2 ปีที่แล้ว

    La mulți ani, Bogdan!!!🎉🎉🎉 Și la cât mai multe video-uri super bine documentate cum este și acesta!

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      merci fain de urare si apreciere Filip

  • @imifinta
    @imifinta 2 ปีที่แล้ว +2

    Daca castigi peste 1000 de euro (dar sub 2000) nu ai cum sa cumperi mare lucru. Sa zicem ca ai 1500/luna si economisesti jumatate. Ai nevoie de ~5-6 ani ca sa aduni de un apartament (~40 - 50.000 de euro) intr-un oras mai mic. Daca ai un partener care castiga tot in jur de 1000 aceasta perioada s-ar putea reduce cu cateva zeci de procente. Dar cum o buna parte din aceste joburi sunt in orasele mari, vorbim mai degraba de ~100.000 de euro/apartament. Asa creste timpul necesar de economisire (sau invartitul banilor prin diferite investitii pana ajungi la suma necesara) considerabil.

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +2

      Bineinteles, nu trebuie sa cumperi anual cate un apartament :)

    • @eduard3248
      @eduard3248 2 ปีที่แล้ว

      Poti folosi si leverage, iei cu credit. Acumulezi prima ora doar suma necesara pentru avans investind cateva sute de euro lunar intr-un ETF global. Cauta pe canal, are Bogdan destule materiale. PS. Incearca sa te gandesti zilnic cum poti castiga mai mult de 2000 Euro/luna.

  • @ovi3107
    @ovi3107 2 ปีที่แล้ว

    La multi ani, Bogdan!

  • @neculaistoica2239
    @neculaistoica2239 2 ปีที่แล้ว

    Felicitari! Și mulțumiri de info

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      merci fain si cu mare placere

  • @valig17
    @valig17 2 ปีที่แล้ว

    Marea parte sau majoritatea mai Deathrazor :) altfel grats. Bun clip

  • @cristiacsinte6409
    @cristiacsinte6409 2 ปีที่แล้ว +4

    Esti într-o eroare totală flăcău vorbim peste 6 luni ...imobiliarele au căzut în US cu 20% în România se vor prăbuși!

  • @wonderwoman7213
    @wonderwoman7213 2 ปีที่แล้ว

    Excelent, domnule Dinu! 👍

  • @ll0r3n
    @ll0r3n 2 ปีที่แล้ว +1

    Multumim pentru content!
    Care sunt sursele de date pe care le-ai utilizat pentru realizare graficelor?
    Merci!

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Surse oficiale de genul bnr, insse,, ancpi, eurostat etc

    • @ll0r3n
      @ll0r3n 2 ปีที่แล้ว +1

      @@carutacubani Merci! Dar mai exact, poti impartasi cu noi link-urile?
      Am cautat si eu foarte mult, inclusit ANCPI si Eurostat si nu am gasit fix datele pe care le prezinti. Merci anticipat :)

  • @PriceBySize
    @PriceBySize 2 ปีที่แล้ว

    Pe mine nu ma sperie ma bucura dacă scade și la prețul actual al imobiliarelor care mi se pare ca a crescut nejustificat. Prefer sa investesc pe bursa pana vad niște corecții pe imobiliare, de stresat se stresează dezvoltatorii mai mult. Dar majoritatea care au locuință personala nu este afectata, iar cei care investesc în imobiliare pot închiria ce dețin și sa profite de ocazie cumpărând la preț redus

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Cel mai smart sa fim fara stres ;)

  • @RollyRolly-je8mb
    @RollyRolly-je8mb ปีที่แล้ว +1

    Sunteți total pe lângă cu ce se întâmplă pe piața imobiliară la momentul actual...poate ar trebui să ziceți ce interese aveți dumneavoastră în imobiliare 😉

  • @Never-ending_
    @Never-ending_ 2 ปีที่แล้ว +2

    Bine ai revenit pe TH-cam,domnule Căruța cu bani!

  • @danv4032
    @danv4032 11 หลายเดือนก่อน

    preturile la apartamente din anul de criza 2008 nu au fost atinse nici macar acum!!!

  • @perseadrian
    @perseadrian 2 ปีที่แล้ว +2

    Multi cumpara cu plata in rate la dezvoltator, inregistrate cu "plata cash".

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Asta este, insa nu in rate pe 20-30 de ani ;)

  • @leventkadar144
    @leventkadar144 2 ปีที่แล้ว +3

    Romanii din străinătate cei mai mulți suntem țărani 😅 si au facut case la țară mulți pe terenu bătrânilor, asta nu se mai pune in statistici

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +1

      Acum multi cumpara in orase mari. S a mai schimbat trendul

  • @Lumina_Intelepciune
    @Lumina_Intelepciune 2 ปีที่แล้ว

    *Se anunță un video **#interesant**, acum plecăm la sală și pe drum îl ascultăm cu mare interes*

  • @mirceadumitrutulvan3942
    @mirceadumitrutulvan3942 2 ปีที่แล้ว +2

    cash in Romania. dar credite afara!
    Trebuie luat in considerare faptul ca Romania are si a avut a foarte mare masa a populatiei in afara tari care investeste in Romania, bani fiind majoritatea din credite in afara tari.
    Romania.
    cred ca desi anaiza ta este foarte buna (poate cea mai buna printre analisti din Ro) nu este 100% corecta dearece nu cred ca poti obtine date despre creditele romanilor in afara tari si cum folosessc ei bani respectivi.
    keep the good work :)

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Este mai greu sa iei credite ipotecare in afara pentru romania. In general trebuie sa ipotechezi ceva in afara. Dar da, cu siguranta sunt si astfel de cazuri

    • @crazylordbc3347
      @crazylordbc3347 2 ปีที่แล้ว

      @@carutacubani... in afara primesti mai ieftin credit de 5k € / 7 k€ si fara banalitati , binenteles istoria contului sa fie apreciata 😊

  • @ovidiustalinescu1222
    @ovidiustalinescu1222 2 ปีที่แล้ว +3

    Ai uitat sa mentionezi si "operatoarele pc pe videochat" care "aduc bani" si unele chiar investesc in imobiliare - conform unui articol ( nu stiu cat de adevarat ) in Romania sunt aproximativ 300 000 lucratoare in acest domeniu in general banos - deci cred ca mai putem adauga nu stiu, 50 000 investitori cu "banii jos" :-"

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +1

      Haha o fi si acolo ceva de analizat :))

    • @crazylordbc3347
      @crazylordbc3347 2 ปีที่แล้ว

      😆🤣👋👋👌

  • @armin.constantin
    @armin.constantin 2 ปีที่แล้ว

    Salut,super tare video
    Nu stiu daca in procentul acela de 60% care platesc cu banii jos se poate considera faptul ca multi romani plecati afara iau credite in tarile respective ,apoi ei platesc in Romania o casa cu banii jos, bani luati din creditul de afara? Teoretic, tot bani imprumututati sunt, as estima un procent mic, dar neluat in calcule

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Merci de apreciere Armin. Intr-adevar sunt si cazuri expuse de tine dar nu foarte multe. In general ai nevoie sa pui ipoteca pe un imobil din afara.

    • @armin.constantin
      @armin.constantin 2 ปีที่แล้ว

      @@carutacubani
      Multumesc pt raspuns,
      Afara se ia lejer un imprumut pt nevoi personale de 30 k eur/ lire/dolari la care nu se cere nimic, doar aplici din aplicatie
      Apoi cu ceva depozite si bani pusi de-o parte se achizitioneaza un apartament in Romania

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Asa este, insa nu stiu cat merita un credit de nevoi personale doarece
      1. Are o dobanda mai mare
      2. Nu se poate lua pe termen lung, deci ai avea de plata foarte mult lunar.
      De aceea aceste cazuri nu sunt foarte multe raportate la piata

    • @gicastavan6206
      @gicastavan6206 2 ปีที่แล้ว

      Și eu am cumpărat cu credit din afara

  • @carutacubani
    @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +5

    Vine, sau nu criza imobiliara ?

    • @iulianiulian4203
      @iulianiulian4203 2 ปีที่แล้ว +9

      Criza nu cred, dar scăderi de 10-15% sigur vor fi

    • @Lumina_Intelepciune
      @Lumina_Intelepciune 2 ปีที่แล้ว +2

      @@iulianiulian4203
      *Mi se pare normal, mai ales în locații ciudate*

    • @luciancristian120
      @luciancristian120 2 ปีที่แล้ว +6

      @@iulianiulian4203 aștept macar un 15-20% 😅

    • @cocomax7083
      @cocomax7083 2 ปีที่แล้ว +6

      suntem deja in criza. Nu se mai vinde aproape nimic. Numai proprietatile ieftine si bune se dau.

    • @JohnSmith-wg6fy
      @JohnSmith-wg6fy 2 ปีที่แล้ว +2

      Man greu tare.... după 1 an de repaus pe YT. Nu știu cum sa zic ... dar yt nimic, nimic în ultimu timp.oricum bine ai revenit

  • @luciancrx5089
    @luciancrx5089 2 ปีที่แล้ว

    cat % credeti ca va scadea ?

  • @amotion2530
    @amotion2530 2 ปีที่แล้ว

    Foarte buna analiza!

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +1

      Merci fain de apreciere

  • @stefandumitru4591
    @stefandumitru4591 2 ปีที่แล้ว

    Buna analiza Bogdan👍🏻👏🏻.Dar concluzia?Mai investesti anul asta sau in 2023 in imobiliare?Felicitari pentru material.

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      Merci fain Stefan. Eu personal nu o sa mai investesc in 2023, avand deja multe imobiliare

  • @ionutpopescu825
    @ionutpopescu825 2 ปีที่แล้ว +2

    Au fost confortabile cartoanele? 😂

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +1

      cu siguranta a fost amuzant cand am filmat :D

    • @ionutpopescu825
      @ionutpopescu825 2 ปีที่แล้ว

      E bine sa ne si distram prin munca 😂

  • @madlenanghel3455
    @madlenanghel3455 2 ปีที่แล้ว

    ai uitat sa pui

  • @dac4209
    @dac4209 2 ปีที่แล้ว

    Salut,

  • @marianmicliuc6290
    @marianmicliuc6290 2 ปีที่แล้ว

    0:20 Bogdan, ala esti tu pe o cutie de pizza? 😂

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว

      haha, atat de mic sa fiu ? :) nu mai stiu de la ce era cutia

  • @cicalcical
    @cicalcical 2 ปีที่แล้ว

    Corect. Dar nu ai trecut in calcul ceva important acum, inflatia super marita de 10%-20% iar pretul la imobile isi vor pastra relativ pretul cu inflatia. Imobiliarele sunt un fel de depozit bancar ca sa te protejezi de inflatie.

  • @marianmardare6399
    @marianmardare6399 2 ปีที่แล้ว

    paralysis by analysis

    • @carutacubani
      @carutacubani  2 ปีที่แล้ว +1

      in investitii merge doar pe analize. Altfel mergem legati la ochi fara sa stim directia

  • @eftimandea2977
    @eftimandea2977 ปีที่แล้ว +1

    Esti complet dezinformat.