Immersió a contracorrent: el cas de Salt, amb un 38% d'immigració
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 21 ม.ค. 2025
- L'institut Vallvera de Salt té més d’un miler d’alumnes, i s’hi parlen entre 35 i 40 llengües diferents. Tammateix, la seva directora, Eva Rigau, lluita cada dia perquè sigui un de l'èscàs 17% d'instituts que el Síndic diu que practiquen la immersió lingüística. Com s'ho fan? És la immersió que sosté la immigració, o pot la immigració sostenir la immersió? Una conversa molt necessària amb Jordi Graupera, professor de filosofia a la universitat i president d'Alhora, i Júlia Ojeda, doctora en literatura catalana i professora de futurs mestres de llengua catalana i membre del comitè polític d'Alhora.
Està molt bé la feina que està fent la senyora Rigau, i és de gran admiració. Jo mateix sé de primera mà el que és ser professor en aquestes edats, no em puc imaginar amb un centre d'alta complexitat. Admiro també el seu punyent anti-bilingüisme. Ara bé, el que no té sentit és dir "tothom és benvingut a Catalunya" quan ella mateixa parla de la complexitat que és tirar endavant el seu projecte i encara més de les mancances que continua tenint. Si es vol preservar la llengua no podem tenir les portes obertes de bat a bat perquè precisament allà on més perilla el català és on més estrangers resideixen que en majoria adopten la llengua castellana. Primer Catalunya, després acollim.
Gràcies
No em genera cap seguretat tot el discurs de la convidada. La supervivència de llengua no vol discursos "opcionalistes", sino un missatge amb carácter d'obligatorietat i fermesa per part dels docents i de la societat catalana per fer entendre a qui no ho sap o que el català es la llengua nacional de Catalunya. Tot i això, com amb totes les entrevistes, crec que feu un gran be d'exposar diferents experiències i perfils professionals de Catalunya.
Bona feina, no pareu.
Anem capal califatu!