Het vastzetten van knelkoppelingen is inderdaad kinderspel. Ik was een verdeelstuk met acht vingervaste knelringen vergeten aan te draaien en dat had minder vastdraaien nodig dan ik zou verwachten. Let er voortaan alleen wel op dat je echt de *moer* aandraait. Deze zet zich namelijk het minst af op andere onderdelen dan het schroefdraad en geeft het meest zuivere resultaat.
T's beter om met knelkoppelingen de wartel (sleutel 19) aan te draaien. En het verloopstuk (sleutel 17) stil te houden. Door de wartel aan te draaien ga je de ring vervormen zodat deze afdicht. En je heb minder kans dat het verloopstuk "naar boven" schuift. Heb al een paar jaar een 10 liter Hotfill in de keuken staan. Eerst via de combi ketel als Hotfill, maar deze CV sloeg al aan bij afname van een kopje warm water. Nu aangesloten op de koud water leiding. Scheelt ons ongeveer 250 kuub gas per jaar, omdat iedere keer de combi CV zijn watervat ging opwarmen. Qua warm water is het gebruik niet onbeperkt, je moet tijdens afspoelen van afwas niet de kraan laten doorlopen. Anders heb je koud water. Met een 10 liter boiler op 60 graden kan je zo'n 20 liter warm water maken (mengen). Bespaar je gelijk weer water.
hier staat gewoon zo'n 2kw ding, en ik had de gas besparing van die boiler zo rond de 200 kuub geschat/gemeten, maar dat is natuurlijk moeilijk met 100% zekerheid te zeggen. Ik heb daarvoor al heel lang mijn gasverbruik bij gehouden op een site waar het omgerekend word met gewogen graad dagen en blablabla. En dan kom ik zo rond de 200 kuub uit dat ik minder ben gaan verbruiken in de jaren na de plaatsing van die boiler. Want net wat u zegt, iemand pakt even wat water, en wij hebben zo'n kraan met een hevel, dus als die iets richting warm staat dan slaat die ketel meteen aan en ging dan het interne boilertje ook weer heet stoken, en de hele warmtewisselaar en alles. Nu verbruiken we dan iets meer stroom, maar we leveren nog altijd terug op de eindafrekening, dus in feite kan ik stellen dat die stroom slechts 9ct per kw kost. En als ik dan die boiler even heel extreem inschat met zijn verbruik(5kw per dag, dus dan zou hij 2.5uur VOL staan te rammen) dan zou me dat nu 165 euro per jaar kosten, als hij dat iedere dag kost. Maar 200kuub gas kost me nu 300 euro en voor sommige mensen zelfs al 600 euro. Oftewel die boiler is binnen 1 jaar al terug verdiend.
Hoi, top gedaan, goed te doen voor doe-het-zelvers. Even een tip… alle appendages in de meeste installaties zoals een inlaatcombinatie gaan de levensduur van het apparaat mee. Vervang deze dus altijd met het apparaat mee. De kosten zijn lager dan de schade die het kan veroorzaken, defecte boiler en waterschade! Mocht je deze goed willen testen dan doe je dit visueel als de boiler opwarmt door te kijken of hij iets aflaat naar de afvoer. Bij een nieuwe inlaatcombinatie draai je wel altijd even voorzichtig om te controleren of hij niet vastzit voor je deze visuele controle start. Doe er je voordeel mee😊
Deze naverwarm boiler als hier besproken is drukloze, in en uitgang open en gehele huis leiding zal uitzetten. Maar 10 liters en als je warm of koud gebruikte is deze overdruk al weg. Je moet dit zien als doorstroom en kans op warm worden....via thermostaat geregeld, geen drukvat.
@@dirckdevriez6661 Als thermostaat stuk gaat (kan gebeuren), dan krijg je een drukvat met kokend water. Zonder inlaatcombinatie heb je dan een probleem. Voor gemiddeld 20 euro heb je al een inlaatcombinatie. Zou daar niet op bezuinigen.
@@jacques8393deze zit al bij de Vaatwasser, en voor beide apparaten voldoende. Maar zit er dan geen beveiliging in als de temperatuur te hoog werd? Ik kijk zelden in dat gootsteen kastje... en als defect zit je met hoge dure stroomrekening.. ...400 is beter dan 2000 watt element maar wel iets om over na te denken. Omdat het 1 grote open leiding is en geen afsluiter in de doorstroom boiler zou zelfs de oude van de C.V. ketel gaan afblazen... Ga het nazoeken...
@@dirckdevriez6661 Meestal alleen een thermostaat, anders wordt het te duur. Heb 1x een 120 liter elektrische boiler ontploffing gezien, gigantische ravage, als een raket opgestegen dwars door vloerbalken, muren omver. Gelukkig was de klant die ochtend een kwartier later dan normaal, hij had wel de knal gehoord. Dacht dat het een zware vuurwerkbom was.🙃
@@jacques8393 Klopt, daar zitten kleppen in en een drukvat... maar deze van Ketel Klets en mijn is open vat, in en uitgang open dus als ik deze te hoog op stook komt er druk in de gehele woning en niet alleen maar 10 liter Keteltje... Ik heb bij Vaatwasser op 50 cm verder al een overdruk zitten, maar gehele huis opblazen, de 120 liters met minimaal 2000 watt is ander verhaal dan dit flut element met 400 watt, 5x langer stoken... En bij hoge druk, de oude Ikea Keramische kraan zweet iets dus daar kan de druk via Hete kraan eruit, dus voel je een warme uitloop... Ga geen nieuwe kopen voor enkele druppels, na hele nacht van 22.00 tot 8.00 uur was kopje maar kwart vol dus tekort voor nieuwe halen...
Ik volg je kanaal nu al een tijdje. Complimenten voor je duidelijke, interessante, leuke en ook voor mij soms innoverende thema's over verduurzamen van je huis.. ga zo door 👍gr Andre Knoben
Bij te weinig zonnestroom is het "vriendelijk" om de avondpiek te vermijden. Dat is je CO₂ uitstoot van de stroom het allerhoogste (ook tijdens de ochtendpiek). 's nachts tussen 3 en 4 en 's middags tussen 13:30u en 14:30u heeft stroom een lagere CO₂-intensiteit. Dit scheelt tussen de 30 en 50% en als je op dynamische day-ahead EPEX prijzen zit ook nog eens heel veel geld.
Echt interessant hoe wij stillaan naar een slimme huis gaan waar energieverbruik volgens de marktsituatie gebeurd: boiler, GSMs, fietsen, autos etc zullen alleen opgeladen worden tijdens daaluren
@@stefanhapper7268 dat vind ik ook interessant! Maar het is niet alleen positief. In Amerika (Colorado) heeft de energieleverancier deze maand al bij 22.000mensen de slimme thermostaat uitgezet omdat dat handig was om stroomverbruik te reduceren. Alles volledig slim en verbonden maakt totale controle mogelijk. Een CO² budget zit al in de planning. Mensen die het dit jaar warm genoeg gehad hebben zouden dan bijvoorbeeld afgesloten kunnen worden. Er moet juist meer naar de aanbodkant van energie gekeken worden. Minder wiebelstroom en meer kernenergie bijvoorbeeld?
@@nielsjonkman8529 Meten = weten en elk huis is weer anders, net als bewoners en je moet voor jou huis en jou gebruik dit aanpassen. Slimme thermostaten is net als Slimme meters, ze hoeven niet meer langs voor opname... ik vind ze erg dom tot nu toe. Ik betaalde van Juli 2021 tot Juli 2022 een bedrag en kreeg helft terug... dus waar letten ze nu op?
@@dirckdevriez6661 de enige die dan niet oplet is de klant, immers met de slimme meter kan je doorlopend je verbruik zien en dus zelf inschatten of het termijnbedrag moet worden aangepast
Heb een 2kw maar daar komt een vermogen regelaar tussen kemo m240. Eerst instellen op laag maar in de toekomst proberen met een esp8266 op pwm te sturen om bij meer teruglevering ook meer te gaan vragen. EDIT : Ontvangen en ingebouwd, eetrst met potmeter en keurig afgeregeld op 400W. Standby trekt Kemo ding 1,1w en zoalang de wifi schakelaar (alleen overdag aan nu) uit staat is dat natuurlijk 0. Volgende stap; Sturen op opbrengst. Bedankt voor de video ' ketel' had ik even nodig om dit in gang te zetten, was het al veel langer van plan.
Brennenstuhl 1153110126, 1951550600 Hama 137239. Als je ze op Amazon.nl opzoekt krijg je vanzelf suggesties voor vergelijkbare opties. Ik zou wel voor een bekend merk gaan, die paar euro is het extra risico niet waard.
Ik zelf heb deze boiler in de 2000 Watt variant. Deze heb ik zelfs nog ff lekker ingepakt in piepschuim ca 30 mm. Met name rond de slang aansluiting scheelt dit enorm. Anders heeft hij nog 20 Watt warmte verlies
Heb nog nooit lekkende slangen gehad, ongeacht hoeveel decennia oud die dingen worden, maar lekkende boiler steevast iedere tien jaar. En inlaatcombinatie iedere 20-30 Max.
@@JasperJanssen Ik zag voordelige metalen kast met plastic binnen boiler, huismerk zooi... maar Plieger en Inventum willen betere... en daarom duurdere! Ook is de oude Boiler 2000 Watt dus meer kalk afzetten dan bij 400 watt. Verder is 5x minder stroom ook 5x trager krimpen en uitzetten... dus minder metaalmoeheid. En de Slangen, zijn ze knikvrij gemonteerd? Vaak een oorzaak van eerder sneuvelen... effe snel ophangen!
Let op: Deze boiler wel stevig na-isoleren: isolatiedikte bodem is 25mm, isolatiedikte zijden 20mm, en bovenop alleen een kunstofkapje zonder isolatie! Het is wel een makkelijke vorm om extra isolatie omheen te klappen. Ik ga deze boiler gebruiken voor douche, 2000W en 400W 2x10 liter in serie, waarvan 400W op PV, en 2000W op handmatige schakelaar.
Hallo klets ketel, hoe zijn je ervaringen met de geinstalleerde Plieger Hotfill boiler, na deze enige tijd gebruikt te hebben? Als ie 1 keer warm is heb je 10L beschikbaar, maat als dat op is neem ik aan dat het wel even weer duurt voordat het water weer heet is vanwege de rechtstreekse koudwater aanvoer en het lage vermogen van de boiler. Ik zit hier ook aan te denken maar hoor graag even je ervaringen.
Ps. Staalflex slangen gaan ook stuk zeker als zij worden geknikt boven de aansluiting De knelkoppeling moet aan de wartel vast gedraaid worden niet aan de koppeling krijg ve als nog spanning op de aansluiting Wel leuk dat je het plaatst en er van leert
Interessant, ik heb al wel een P1 meter van mijn energieleverancier, als je dan Homewizard wilt koppelen, moet je dan een tweede P1 meter erbij hebben of koppel je aan die van Zonneplan (in mijn geval)?
We hebben vorige week toevallig thuis een 80l boiler met een smart socket geïnstalleerd. Zodat ik mijn opgewekte energie niet verloren laat gaan. Gezien wij vooral in de ochtend warm water nodig hebben laad hij tijdens de dal uren nog een uurtje voor het opstaan. Voor nu houden we genoeg warm water zo.
Het gaat met deze boiler wel langer aanstaan dan dat een 2000watt boiler aanstaat. Je gaat de zelfde hoeveelheid energie gebruiken. Het is wel zo dat je meer van je zonnepanelen kan gebruiken.
In de handleiding van die plieger hotfill staat dat ie ook geschikt is als low power boiler voor in (sta)caravans etc, dus gebruik als coldfill is expliciet toegestaan.
Zou je een toestel ( bv boiler) ook regelbaar aan kunnen sturen? Dus zoveel vermogen geven als de zonnepanelen "over"hebben. Dan hoef je niet een toestel met minder vermogen te kopen. Tevens kun je dan iedere Watt die je "over" hebt naar dat toestel sturen.
Leuk om te zien hoe je bezig bent met het optimaliseren van je eigengebruik van zonneenergie. Wat ik me nog afvraag is of je niet een 2KW boiler kunt pakken en die met een dimmer kunt aansturen? Voor zover ik weet zit er in zo'n boiler niets meer dan een ohmse weerstand toch? Je zou dan namelijk in mijn beleving "met de wolken" mee kunnen regelen en bij kunnen sturen op basis van meer of minder terug geleverd vermogen.
Dat kan zolang de boiler geen display heeft of 'smart' in de naam heeft, aangezien die zijn voorzien van stuurelektronica. En kijk of de dimmer niet warm wordt gedurende het gebruik, want dan vliegt je besparing alsnog (deels) weg in de vorm van warmte.
@@KetelKlets Zijn er nog specifieke dimmers die hier wel of niet geschikt voor zijn? Of is dit nog onbekend terrein :-) Ben het namelijk nog nergens tegen gekomen. Maar misschien is er gewoon nog niet de juiste dimmer voor op de markt. Wat ik ook nog niet vind zijn (kleine) boilers waarvan je makkelijk via een externe interface het opwarm vermogen kan beïnvloeden. Zie ik die misschien over het hoofd?
Wat een uitstekende tip! Die hot fill boilers kunnen ook nog voor de cv ketel geplaatst worden? Zolang je zonnepanelen hebt lijkt me dat ook een goede besparing voor oa tijdens het douchen: mbv home wizard alle overtollige zonne energie in het verwarmen van de hotfill boilers(s) stoppen, daarna verwarmt de CV nog even bij (of neemt het over als de boiler leeg is) voor de douche boiler.
Geïnspireerd door deze video heb ik besloten onze warmwatervoorziening om te bouwen naar een boiler. Omdat ons huis erg klein is, kan ik met één boiler zowel douch- als keukenwater maken, zonder noemenswaardige leidingverliezen. Daarom heb ik 15 liter boiler geplaatst, met thermostatisch mengventiel en expansievat (voor drinkwater, tot nu toe nog geen druppels uit het veiligheidsventiel!) Comfortverbetering: douchewater is direct op temperatuur, geen verbrande handen (regelventiel=38 gr, geen 70) Overschot aan zonne-energie wordt gebruikt voor warm water, geen gas meer. (nu door saldering, straks door accu) Nadelen: hoewel energielabel A, is het apparaat matig geïsoleerd (voelt niet koud aan) en het inbouwen kost ruimte. Toch mag dit de pret niet drukken, ik ben blij met de nieuwe installatie.
Mooie toepassing van HomeWizard. Vraag me wel ineens af wat HomeWizard doet bij meerdere van deze taken. Eerst de ene aan, en als er dan voldoende vermogen overblijft ook de tweede?
Ik had die vraag ook en heb deze gesteld aan HomeWizard. Hun antwoord was: “De taak met de laagste drempelwaarde zal als eerst afgaan en heeft prioriteit.”
Beste, Je had je een hoop werk kunnen besparen door een dimmer op je steker te zetten! Immers het gaat hier om een ohmse weerstand en het te leveren vermogen is prima handmatig in te stellen d.m.v. de dimmer. Bovendien is een dimmer goedkoper dan een nieuwe boiler.
De nieuwe boiler is een label A, de oude label D. Dus qua stilstandverliezen ga ik er wel op vooruit, maar een triac-dimmer zou ik eens moeten proberen, die dimmer dimt natuurlijk ook niet voor niets (energetisch gezien).
@@KetelKlets De dimmers van 30 jaar geleden werden door de verliezen flink heet door de weerstand die het dimmen regelde de nieuwe dimmers worden door een thyristor gestuurd die de sinus aansnijdt . Dit geeft minimale verliezen en de dimmer blijft koel. Het verkregen A label is uitsluitend te danken aan het schuimen omhulsel. Je zou de label D ook naar label A kunnen upgraden door er extra isolatie omheen te wikkelen. Maar bedankt voor de reactie.🙂
goed idee, met een smart dimmer zou je dan ook het vermogen kunnen aanpassen aan je zonnepanelen. Heb je veel zon en panelen 2kw, heb je weinig terugregelen.
Is het verstandig om een boiler, net als witgoed, na een x aantal jaar te vervangen? Van wege een lekkende kraan bij schoonmoeders heb ik gelijk gekeken naar de boiler. Er stond dat deze 15 jaar mee gaat (was 17 jaar). Heb de kraan en gelijk de boiler vervangen n.a.v. deze video. Het overdruk ventiel werkte nog, alleen de afsluiter niet dus deze ook gelijk maar geplaatst. Er zat al een tijdschakelaar zodat de boiler in de nacht niet compenseert voor het stilstandverlies.
Mijn keukenboiler was nog niet zo oud als de jouwe, en vond een vervanging voor een hotfill versie nog te begrotelijk. Alleen staat deze nu alleen met een tijdschakelaar voor overdag. Bleef het issue van het 2kw element in combinatie met de PV productie: ik heb er nu een 230 Volt regelaar |ACO-220) tussengezet die me toestaat het wattage op zo'n 500 watt te maximeren. Zelfde resultaat, maar geen leidingwerk te doen en ik was voor euo 55 klaar
Vast is vast is fout Handvast zetten en dan 5 kwart aandraaien of te wel 1 keer helemaal rond en een kwartslag na Geen tangen gebruiken altijd sleutels
Dat bestaat wel degelijk, bijvoorbeeld de eddi van MyEnergy of de oplossing van Solar edge, alleen de vraag of dat voor een keuken boiler rendabel is 😉 voor een 80 of 120 liter meer rendabel …
Er bestaan ook dimmers voor 2kW, is dit een andere mogelijkheid om het laag vermogen gedrag van de hot-fill te bereiken bij een 'gewone' close-in boiler? ik denk het wel, maar heeft er iemand ervaring mee?
Het torderen van de slang op 14.20 is te vermijden door de slang (deze heeft ook een zeskant) met een steeksleutel tegen te houden. De (rubberen) pakking houdt niet van wrijving.
Het stroomverbruik lijkt me inderdaad perfect om in de keuken te gebruiken, vooral om gas te sparen. Lekken? Flex slangen zou ik altijd vervangen. want oude en beschadigde slangen zijn de grootste bron van lekkage. Jouw slangen zijn oud ,en er zitten knikken in. Warmte lekken? het opgegeven jaargebruik (520 kWh) is ongelooflijk laag, zelfs als je hem nauwelijks gebruikt.(wat vind jij daarvan?) En de crispy mantel lijkt me perfect geschikt om door de muizen opgevreten te worden, als je hem door de bodem van het kastje monteert om ruimte te besparen.
Je opstelling spreekt me erg aan, maar na wat onderzoek loop ik tegen verschillende problemen aan. Ik wil een horizontale boiler in de kruipruimte installeren. Dus RVS, onderhoudsvrij. Sommige “slimme” boilers moet handmatige gestart worden als de spanning eraf is geweest. Dus met de energysafer gaat dat niet lukken. Kun je mij adviseren?
Altijd een 'domme' boiler kiezen als je hem extern aan gaat sturen. Bijkomend voordeel: je kunt in de toekomst zelfs het vermogen dimmen, bijvoorbeeld met je zonne-opwek mee. Kan beide niet met een smart boiler.
Kan zijn dat deze leek het niet begrijpt jog maar als je dus die boiler op de koud water leiding aansluit en de boiler heeft het water warm… je zet de kraan voor koud water open, krijg je dan niet warm boiler water ipv koud water??
De inlaat van de boiler is aangesloten op de waterleiding (koud water) De uitlaat van de boiler (waar dus warm water uit komt) is aangesloten op de warme zijde van de kraan.
Precies wat Fritst stelt. Koud water gaat rechtstreeks naar de kraan én de boiler, de boiler zit weer op de warme kant van de kraan aangesloten. Zet de video even stil als ik de achterkant van de doos laat zien, daar staat het aansluitschema op.
Misschien een stomme vraag maar kun je bij alle zonnepanelen dit zo instellen (zoals je de boiler instelt in de app)? Zo ja hoe je dit? Of misschien heb je hier al een video van gemaakt .
Dat doe ik met HomeWizard, de linkjes staan onder de video (zie ook deze video: th-cam.com/video/-swsEhP13K8/w-d-xo.html ) Om dit specifieke voorbeeld werkend te maken heb je een P1 meter nodig, een Energy Socket en een Energy+ abo (van 99ct).
Heb je bij een hotfill boiler eigenlijk een inlaatcombinatie nodig, die zit toch ook al op het warmte apparaat vanwaar deze wordt gevuld? Bij overdruk zal die toch gaan druppelen?
Ik zou deze altijd toevoegen, want ook al zit de warmwaterleiding op de CV aangesloten, deze staat vaak op zolder waardoor je alleen al vanwege het hoogteverschil een te hoge druk kunt krijgen bij de boiler.
19:49 goed om legionella toch nog even aan te tippen! Ik gebruik niet elke dag warm water uit de keukenboiler dus ik heb de temperatuur maar even verhoogd. 👍🏼
Als je nou een hotfill neemt en die sluit je met een driewegklep samen aan op de kraan, dan heb je altijd warmwater en pak je de eerste 10 liter uit de hotfill. De 3weg klep zou je kunnen besturen door de temperatuur van het warme water wat uit de hotfill komt te meten....? Ideetje?
@@KetelKlets gekozen voor een 3 weg kraan. 1x per week even spoelen. Tot over 1 of 2 jaar de badkamer gaan verbouwen. Dan koppel ik hem af. 6 van de 7 dagen dan elektrische
Hoi Rick, Ik zie dat het alleen met energy+ gaat lukken en niet met de home wizard basis, zou het ook op een andere manier te schakelen zijn? Misschien met een ander systeem?
Veel dank, ook bij mij een ontbrekend stukje van de puzzle, bij mij staat de Hydro-boiler vlakbij de douche boven en het duurt daardoor een eeuwigheid voor beneden warm water is.
Ik zou deze boiler graag inzetten door de optie die je noemt in de video op de koude kraan aangesloten icm met een homewizardstekker , zou het ook mogelijk zijn om leidingwerk zo te maken dat je nog keuze hebt om te schakelen ( kraantje omzetten)naar "hotfill" zodat je een backup keuze hebt bij weinig zon bijvoorbeeld
Is niet nodig, ik heb er een 'zonnetaak' op zitten zoals besproken in de video én een 'timertaak' die elke dag aan staat van 17:00 tot 19:00 (etenstijd). In de zomer is de boiler al warm en zal die timertaak geen effect hebben, maar in de winter is er mogelijk te weinig zon en zorgt de timertaak ervoor dat je altijd warm water hebt tijdens etenstijd. En dat zonder gasgebruik en zonder extra leidingwerk.
tip voor de afsluitkraantjes, draai deze nooit volledig open, als je ze dan wilt afsluiten kan je dan links en rechts bewegen en komen ze makkelijker los.
In de winter gaat de boiler tussen 16:00 en 17:00 sowieso aan (schakelmoment). Is er gedurende de dag voldoende solar overschot geweest dan is de boiler al warm en zal HomeWizard wel schakelen, maar zal dit niet tot stroomgebruik leiden (de boiler is immers op temperatuur). Is de dag te donker geweest dan gaat de boiler in dit uur sowieso aan. Mijn boiler zit op de koudwaterleiding, dus de CV doet überhaupt niet mee bij warmwaterproductie in mijn keuken.
Dit betekent wel dat het stopcontact op een groep moet zitten die aan een hoofdzekering zit die aan zonnepanelen is gekoppeld. Ik heb 2 systemen met ieder een enkelvoudige omvormer. Dit hoeft natuurlijk niet als je een 3 fase omvormer hebt.
Bedankt! Vanwege de WAF krijg ik de quooker hier niet weg, maar ik bedacht me dankzij jouw video wel dat ik de hot fill plintboiler die ik nog heb liggen, best kan gebruiken voor warm water en voor hot fill van de quooker, zodat ik die niet meer als combi 3 gebruik maar alleen voor kokend water. Ik ben dan van plan om de warme output van de plintboiler te splitten naar de kraan voor warm water en naar een tweede kogelkraan met controleerbare keerklep, gevolgd door een 6 bar overstortventiel (of moet dat bij een quooker 8 bar zijn?), en dan door naar de quooker. (Die normaal koud water pakt). Zo kan ik overtollige PV opwek nuttig inzetten denk ik. Zou dit op deze manier goed en veilig werken denk je? Dank!
Wat als je een slimme dimmer er voor zou plaatsen, en dus de boiler 'moduleerd' na gelang het overschot. Dan zou je bij een kleiner overschot evengoed je water gratis kan verwarmen.
Bedankt voor deze tip video, ik heb mijn 2200w keukenboiler ook vervangen door de Plieger. Hoop er een 250kw mee te besparen op jaarbasis. Dat zou mooi zijn.
Je gaat er helemaal niks mee besparen hoor, beide boilers gebruiken precies evenveel vermogen om X liter warm water te maken. Je gaat met de 400W boiler alleen makkelijker 100% zonnestroom kunnen gebruiken, wat na 01-01-2025 interessant kant zijn.
@@KetelKlets Nou, ik heb langdurig gemeten en de oude boiler verbruikt een 2-2.5kwh per dag. Zeker het aanslaan na de afwas gedaan te hebben, dan gaat hij een tijd volgas en duwt er flink energie in. De nieuwe boiler zit rond de 1,5 per dag. Natuurlijk hangt het iets af hoeveel en hoe vaak je warm water tapt in de keuken, maar de nieuwe is ook beter geisoleerd. 0.5kwh besparing per dag maakt al 180kwh per jaar. En ik hoop er boven te zitten. EDIT: ik heb zonnepanelen en ga ook uitbreiden. 1 plek ligt goed vol, en ik heb nog 4-5 andere plaatsen waar ik panelen kan leggen, niet zoveel maar ik wil naar een eindsituatie met veel panelen, een elektrische warmtepomp en een thuis accu. Dan ben ik weinig afhankelijk meer van energiebedrijven en onderhoud is ook laag. Hele transformatie gaat nog wat jaartjes duren, accu wellicht in 2026 aanschaffen.
@@KetelKlets Nog verder nagedacht waarom jouw antwoord te theoretisch is en je juist wel bespaart: 1.) Plieger is beter geisoleerd, minder verliezen, hoeft dus minder vaak aan te slaan in een heel jaar. 2.) Mocht je theorie kloppen dan duurt het nu 5.5x zo lang om volledig warm water te maken (2200/400). In die 4.5x tijd dat het langer duurt koelt het water in de 2200w boiler al weer af. Wat harder gaat want je hebt een hogere temperatuur. 3.) Praktijk wat echt gebeurt is dat de oude boiler na een 20 minuten of zo weer volledig warm was. De nieuwe doet er uiteraard langer over maar het is absoluut geen 5.5x. Eerder 30-45 minuten. Dat maakt dat hij efficienter is.
@@jankees4037 Je kunt niet sjoemelen met warm water. Er is simpelweg x kWh nodig om x liter water te verwarmen. De oude boiler werd niet heter, die stond ook op 55 graden, de oude was in 10 minuten warm, de nieuwe in 50 minuten. Ik zie dat letterlijk terugkomen in de grafiek van de energy socket die ik op de boilerstekker heb zitten. Isolatie scheelt zeker, maar als je 0,5 kWh per dag bespaart, dan zijn niet alle parameters hetzelfde gebleven en gaat de vergelijking dus scheef.
Als je insteld dat je bij 500 Watt inschakelt wat gebeurt er dan eigenlijk? Ik bedoel: stel je hebt 500 Watt teruglevering. De boiler schakelt in. Opdat moment heb je geen 500 Watt meer over dus je schakelt weer af (na die ingestelde 5 minuten minimum inschakel tijd) Je hebt dan weer 500 Watt over en het spel begint opnieuw. Je gaat dus staan pendelen op 5 minuten aan, even uit en dan weer 5 minuten aan. Of zie ik wat over het hoofd?
knel koppeling kan je gewoon makkelijk wisselen voor een andere koppeling kwestie van wat op de koppeling zit overzetten en kan je de huidige gewoon bewaren
Zou je ipv een hotfill boiler die maar 400W (max) neemt niet ook een gewone 2kW boiler kunnen gebruiken met een lichtdimmer / triac regelaar (geschikt voor > 2kW), hersenspin ik zomaar even... Dan zou je iedere gewenste max stroomopname kunnen instellen. Een simpele boiler bevat alleen een verhittingselement en een thermostaat, die kunnen volgens mij prima overweg met 'aan/af-gesneden' wisselstroom.
De Timertaak is gratis, de Zonnetaak en Meettaak zijn betaald. Ik gok dat dat komt vanwege cloudcomputing om die schakelmomenten te berekenen en aan te sturen.
Ik ben toch wel benieuwd hoeveel warmte je de volgende ochtend nog over hebt in de boiler. Uitgaande van het feit dat hij volledig opgewarmd was bij uitschakeling homewizard. Kan je dat eens meten. Ik vind het iig een top idee.
Boilers hebben gelaagdheid, dus als een boiler afkoelt blijft het warmste water bovenin zitten. Dus je hebt wel warm water, alleen zal het bij langer tappen eerder koud worden. Wij hebben zelf 's ochtends geen warm water nodig, dus voor ons is dat geen eis. Meestal is de boiler na het avondeten en voorspoelen leeg en wordt de volgende dag pas weer opgewarmd. Daarmee heb ik gedurende de nacht ook geen stilstandverliezen meer.
@@KetelKlets wij hebben naast ZP ook een zonneboiler. Ik denk eraan om in combinatie met het schakelen van de ketel een boiler te gaat schakelen op basis van opbrengst. De boiler wordt dan wel aangesloten op het warmwater net van de ketel. Ik moet dit plannetje nog even verder uitwerken in combinatie met cv.
@@jonkheerfm Besef dat bij elke tapbeurt van de keukenkraan, de ketel zal aanslaan en mogelijk onnodig gas zal verbruiken. Dat was voor ons de reden om de warmwaterleiding naar de keuken helemaal af te sluiten en alleen nog maar met een keukenboiler (of Quooker) te werken. Je speelt daar gasverbruik en leidingverliezen mee weg.
@@KetelKlets klopt wat je zegt. Maar het is niet mijn bedoeling om dan de tapwater via de ketel te verwarmen. Hotfil wordt gevuld met water uit zonneboiler. Op het moment dat er voldoende warmte aanwezig is, dan schakeld domotica de tapwater functie uit. Mocht ik in het extreme geval geen zonneboiler warmte hebben en de temperatuur van de hotfill is te laag, dan moet de tapwater functie ingeschakeld worden. Snapt u het nog 😀?
Ik heb ook HomeWizard met de socket op mijn 120l boiler staat werkt top Echter heb ik een conflict ontdekt in de HomeWizard app dan wel met de zonnetaak Deze schakeld ook de boiler uit als er te weinig vermogen van de zonnepanelen, en dat doet hij ook in de timer taak. Ik heb hier over gemaild en ze wisten ervan en er was nog geen software update hiervoor. Her probleem is dat de zonnetaak leidend is en de timer overruled. Het advies wat ik kreeg is de meet taak te gebruiken echter betekent dat je wel 6 programma's hebt te programmeren. Dat is wel wat minder maar het werkt nu zoals het hoort.
Is zo'n boiler een ohmse belasting? Dan zou het misschien handiger zijn om een zware boiler van 2000 watt pulsgemoduleerd aan te sturen. Schijnt de zon flink, dan verwarm je met 2000 watt. Is er minder zon, dan moet het misschien met 1000 of slechts 500 watt. Het voordeel is dat je sneller opwarmt als het kan en dat je waarschijnlijk meer van je eigen stroom kunt gebruiken.
Alle boilers met een simpele mechanische thermostaat (zoals ook in deze video) hebben een gewone ohmse weerstand en kan je met een variabele spanning aansturen. Zodra een boiler smart is, eigenlijk in alle gevallen dat er een digitale display op zit, kan dat dus niet.
Dank je voor het plaatste van deze zeer nuttige video, Ook ik ben niet zo handig in het plaatste van dit soort apparaten, (volière) ook niet met aansluiten van slimme meters om de boiler zijn stroom te geven op bepaalde tijden. Welk apparaat (slimme saver??) heb je daarvoor gebruikt en komt die tussen het stopcontact en de boiler stekker? B.V.B.D. Franz
Goedemiddag, ik heb dit gemist in je video. Misschien heb je het wel gezegd. Maar is de boiler nu aangesloten op je combiketel? Dus echt gebruik makend van de hotfill. Zo ja gaat dan niet elke keer als je warm water tapt even je combiketel aan om de boiler weer te vullen? Dus eigenlijk onnodig gas verbruik.
2 vraagjes. 1) Wat als je 2 taken hebt die aan schakelen bij een teruglevering van minimaal 400 watt. En samen komt de teruglevering onder de 400. Gaan die taken dan 'knipperen'? Maar zelfs met 1 taak zoals je hier laat zien, houdt homewizzard rekening met het verbruik van het apparaat zelf. Je gaat 400 watt gebruiken waardoor de teruglevering ook onder de 400 kan komen. 2) Ik heb de betaalde energy app maar zie veel van de schermen die jij hier toont niet. Geen taken e.d. Scherm van de 'zon' ook niet Komen die pas tevoorschijn als er ook sockets zijn toegevoegd?
Ja je hebt een energy socket nodig, dan verschijnt het menu EnergySaver rechts in beeld. Daar zitten die schakelopties onder. Het knipperen in zo'n situatie wordt voorkomen door de 'minimale tijd' wat hoger te zetten. Bij mij is dat 5 minuten, dus als de energy socket eenmaal open is gegaan, blijft deze altijd 5 minuten open staan, wat er ook gebeurt.
@@KetelKlets Bedankt. Nog een vraagje. Ik heb 2 omvormers die ieder een eigen 3fasen schakelaar hebben in een groepenkast in de werkplaats. En deze groepenkast gaat weer naar zijn eigen groep in de groepenkast in huis. Mag ik deze 2 groepen in de werkplaats gezamenlijk routen naar een enkele wifi 3-fase meter?
@@beng.2040 Ja dat mag, als je maar goed kijkt dat de draden goed en stevig onder de schroeven van de kWh meter zitten, anders krijg je vonken en hitte/brand.
Hi ik heb een vraag: Ik ben aan het kijken naar een elektrisch boilervat van 200l met vergelijkbare setup. Weet jij of boilervaten schakelbaar zijn via het stopcontact of dat de boel qua aansturing dan in de soep loopt omdat ze bepaalde software/hardware aan boord hebben die dan moeilijk gaat doen.
Een domme boiler kun je schakelen hoe je wilt, een smart boiler niet. Boiler met een knop en een lampje = domme boiler Boiler met een display = smart boiler
Ik heb er een klokthermostaat op gezet..in de nacht warmt hij niet op en in de vroege- of late avonduren. Ik snap niet zo goed de grens van 450 watt. Ik heb ook zonnepanelen en slimme meter. Hoe regel ik dan die grens van 450 watt?
Met een P1 meter en energy socket van HomeWizard (althans, dat is degene waar ik zelf ervaring mee heb). Vanuit de P1 meter krijgt HomeWizard dan door dat je teruglevert aan het net en via WiFi klikt de stekker van je boiler dan open. Zie de linkjes onder de video.
Zou je de Plieger Hotfill boiler ook kunnen gebruiken voor het douchen. Heb een video gezien van John Visser waarin hij e.e.a uitlegt en kan je HomeWizzard integreren in Home Assistent ?
Als je de boiler op 76 graden zet kun je iets van 10 minuten douchen, afhankelijk van je douchekop. HomeWizard heeft op al hun apparaten een API beschikbaar, dus mogelijk is dat wel te integreren.
Langere leidingen nodig en ik vind nergens modellen van 400W of 500W. Deze boiler had ik al langer op het oog, maar mocht je een vergelijkbare plintboiler kunnen vinden, dan kan dat prima. Let er alleen wel op dat plintboilers moeilijker op een andere temperatuur gezet kunnen worden (je kunt moeilijker bij de knop komen) en een eventuele lekkage wordt doorgaans pas later opgemerkt.
@@KetelKlets Zie hier: www.warmteservice.nl/Boiler-en-kokend-water-kraan/Boiler/Keukenboiler/Inventum-Q-line-10-liter-Modesto-Hotfill-elektrische-plintboiler-400-W/p/18353100. Maar plintboiler is wel een stuk duurder (helaas).
Het primaire doel van een hot-fill boiler is het overbruggen van een lange tapwatertijd bij een combiketel op zolder bijvoorbeeld. Hierdoor verspil je minder water dat je eerst dient op te warmen. De hot-fill overbrugt deze periode. Een ander doel is om toch over warmwater te beschikken zonder een aparte groep aan te leggen. De close-in boiler / plintboiler van 2000W is vooral bedoeld om snel over kleine hoeveelheden warmwater te kunnen beschikken als je bijv een vaatwasser hebt en/of de cv ketel een lange leiding heeft. Nadeel van een hotfill is de lange laadtijd als je regelmatig over warmwater dient te kunnen beschikken.
Even een tip, deze boilers heb je in 2 varianten. De ene heeft 12mm koperen leiding aan de bovenkant. De andere heeft een 3/8 aansluiting. Er zijn daarom ook 2 aansluit setjes voor deze boilers beschikbaar. Verder weer een informatieve video! Keep it up✌️
Ik heb dat nog steeds niemand zien doen op een manier die goedkoper is dan dit. Besef dat ik tevens het energielabel naar A heb gebracht met deze nieuwe boiler, dat was met de oude boiler niet mogelijk geweest.
Gewoon een diode in de toevoerleing zodat hij nog maar half vermogen gebruikt (en dubbele tijd) groetenvanons.blogspot.com/2020/07/senseo-van-1500-naar-750-watt.html?m=1
Is er enig inzicht hoeveel deze boiler per 24 uur verbruikt zonder watervraag? Dus puur het op temperatuur houden van het volle boilervat. Verder zou ik wel graag willen weten hoe lang het water warm blijft zonder voeding/stroom. Dus stel ik warm het boiletvat in de middag op (bijv. tussen 14 - 16 uur), hoe lang blijft het water daarna op temperatuur?
Dat laatste hangt van de ruimtetemperatuur af in het keukenkastje, dus dat zal in de zomer langer zijn dan in de winter. Met tappen erbij doet de boiler nu 0,5 kWh per dag.
Let op, als je niets vervang maar 1e keer monteerde moet je nog extra kopen: afdoppen warme leiding, T stukje koude aftappen en slang van koude water T naar de ingang leiding, maar kijk ook gelijk of slangen naar kraan nog goed zijn, ik ben te lui om 2* kopen en werken...
Is zoiets ook rendabel als je een warmtepomp al hebt met 300l buffervat of daar beter direct gewoon de warmtepomp via knx of dergelijke slim sturen met hetzelfde principe ?
Ligt eraan hoe lang de waterleiding gaat zijn tussen je 300L boilervat en de keuken. Als dat >20m is dan loont een boiler (plus sneller warm water beschikbaar).
Een PV installatie benut +- 15% van de zonne-energie. Een thermische zonneboiler benut +- 99 % van de zonne-energie. Wij gebruiken er al jaren 1 voor de douche, en dat werkt prima. Heb je er al aan gedacht om je electrische-boiler te vullen met voorverwarmd water van een thermische zonne-boiler en kan dat bij deze Plieger ? Wat is de maximale inlaat temoeratuur ?
op mijn boiler knop staat wel een temperatuur. Ik kan die niet aflezen alleen, want het is een plintboiler, en de temperatuur staat op de bovenkant van de knop terwijl je NATUURLIJK alleen de voorkant van de knop kunt zien. Je kunt die dan wel nog bedienen met wat gepiel, maar je kunt dan dus niet aflezen hoe en wat.
Goede video,! Ik zoek, met het oog op de toekomst ook een nieuwe electrische boiler voor de badkamer. Een warmtepomp boiler vind ik nog te duur en wil geen herrie naast de slaapkamer. Mijn idee was om hem constant op 45 graden te zetten en vervolgens naar hogere temperatuur te sturen wanneer ik overschot heb. Ik kan daar alleen nergens iets van vinden bij een normale electrische boiler. Is iemand hier toevallig al zo iets tegen gekomen en is het uberhaubt een goed idee?
Je kunt hem schakelen op overschot en een boilertemperatuur van 75 graden instellen. Je kunt dat langer warm water tappen omdat dat op 40 graden gebeurt (thermostaatkraan in de douche bijvoorbeeld). Zelfs als die boiler dan de helft van de zijn warmte kwijt is, zit je nog rond de 40 graden.
Overigens, als de ring niet vast zit op de buis dan heb je hem niet genoeg aangedraaid - dat is echt een sine qua non, zo werkt het systeem. Wat je niet kan doen is de ring van de buis halen en daarna hergebruiken op een andere buis.
Kun je bij een Quooker nog wel water tappen als de stekker eruit is? Kun je dat eens testen? Ik meen daar iets over gelezen te hebben dat dat zonder stroom niet werkt.
@@KetelKlets Schakel ik m uit in de meterkast (want aparte groep) dan heb ik nog gewoon koud én warm water. De functie voor kokend water werkt niet meer zonder stroom. Nu is het wel zo dat mijn Quooker Flex Combi+ ook aangesloten zit op de warmwater leiding. Hierdoor heb ik sowieso "onbeperkt" warm water wanneer ik door de 7 liter van het reservoir heen zou zijn. Telt dit dan ook min of meer als hotfill? 😆 Het grote nadeel vind ik overigens nog altijd de grote afstand van CV (zolder) tot kraan/boiler. Ik vraag me dan ook af in hoeverre hotfill dan nog zin heeft. Wanneer je klaar bent met gebruiken (en meestal zijn dat geen spannende hoeveelheden) zit de leiding nog vol met warm water.
@@steephh5558 Precies, daarom besluiten steeds meer mensen om de warmwaterleiding in de keuken af te doppen en daar elektrisch warm water te maken. Scheelt veel gas en leidingverliezen.
Het vastzetten van knelkoppelingen is inderdaad kinderspel. Ik was een verdeelstuk met acht vingervaste knelringen vergeten aan te draaien en dat had minder vastdraaien nodig dan ik zou verwachten.
Let er voortaan alleen wel op dat je echt de *moer* aandraait. Deze zet zich namelijk het minst af op andere onderdelen dan het schroefdraad en geeft het meest zuivere resultaat.
Ja, vele draaide de slang in plaats van moer... dan knikte deze en binnen 5 jaren lek.
T's beter om met knelkoppelingen de wartel (sleutel 19) aan te draaien. En het verloopstuk (sleutel 17) stil te houden.
Door de wartel aan te draaien ga je de ring vervormen zodat deze afdicht. En je heb minder kans dat het verloopstuk "naar boven" schuift.
Heb al een paar jaar een 10 liter Hotfill in de keuken staan.
Eerst via de combi ketel als Hotfill, maar deze CV sloeg al aan bij afname van een kopje warm water.
Nu aangesloten op de koud water leiding. Scheelt ons ongeveer 250 kuub gas per jaar, omdat iedere keer de combi CV zijn watervat ging opwarmen.
Qua warm water is het gebruik niet onbeperkt, je moet tijdens afspoelen van afwas niet de kraan laten doorlopen.
Anders heb je koud water. Met een 10 liter boiler op 60 graden kan je zo'n 20 liter warm water maken (mengen).
Bespaar je gelijk weer water.
hier staat gewoon zo'n 2kw ding, en ik had de gas besparing van die boiler zo rond de 200 kuub geschat/gemeten, maar dat is natuurlijk moeilijk met 100% zekerheid te zeggen. Ik heb daarvoor al heel lang mijn gasverbruik bij gehouden op een site waar het omgerekend word met gewogen graad dagen en blablabla. En dan kom ik zo rond de 200 kuub uit dat ik minder ben gaan verbruiken in de jaren na de plaatsing van die boiler. Want net wat u zegt, iemand pakt even wat water, en wij hebben zo'n kraan met een hevel, dus als die iets richting warm staat dan slaat die ketel meteen aan en ging dan het interne boilertje ook weer heet stoken, en de hele warmtewisselaar en alles. Nu verbruiken we dan iets meer stroom, maar we leveren nog altijd terug op de eindafrekening, dus in feite kan ik stellen dat die stroom slechts 9ct per kw kost. En als ik dan die boiler even heel extreem inschat met zijn verbruik(5kw per dag, dus dan zou hij 2.5uur VOL staan te rammen) dan zou me dat nu 165 euro per jaar kosten, als hij dat iedere dag kost. Maar 200kuub gas kost me nu 300 euro en voor sommige mensen zelfs al 600 euro. Oftewel die boiler is binnen 1 jaar al terug verdiend.
Hoi, top gedaan, goed te doen voor doe-het-zelvers. Even een tip… alle appendages in de meeste installaties zoals een inlaatcombinatie gaan de levensduur van het apparaat mee. Vervang deze dus altijd met het apparaat mee. De kosten zijn lager dan de schade die het kan veroorzaken, defecte boiler en waterschade! Mocht je deze goed willen testen dan doe je dit visueel als de boiler opwarmt door te kijken of hij iets aflaat naar de afvoer. Bij een nieuwe inlaatcombinatie draai je wel altijd even voorzichtig om te controleren of hij niet vastzit voor je deze visuele controle start. Doe er je voordeel mee😊
Deze naverwarm boiler als hier besproken is drukloze, in en uitgang open en gehele huis leiding zal uitzetten.
Maar 10 liters en als je warm of koud gebruikte is deze overdruk al weg.
Je moet dit zien als doorstroom en kans op warm worden....via thermostaat geregeld, geen drukvat.
@@dirckdevriez6661 Als thermostaat stuk gaat (kan gebeuren), dan krijg je een drukvat met kokend water.
Zonder inlaatcombinatie heb je dan een probleem. Voor gemiddeld 20 euro heb je al een inlaatcombinatie. Zou daar niet op bezuinigen.
@@jacques8393deze zit al bij de Vaatwasser, en voor beide apparaten voldoende.
Maar zit er dan geen beveiliging in als de temperatuur te hoog werd?
Ik kijk zelden in dat gootsteen kastje... en als defect zit je met hoge dure stroomrekening.. ...400 is beter dan 2000 watt element maar wel iets om over na te denken.
Omdat het 1 grote open leiding is en geen afsluiter in de doorstroom boiler zou zelfs de oude van de C.V. ketel gaan afblazen...
Ga het nazoeken...
@@dirckdevriez6661 Meestal alleen een thermostaat, anders wordt het te duur.
Heb 1x een 120 liter elektrische boiler ontploffing gezien, gigantische ravage, als een raket opgestegen dwars door vloerbalken, muren omver.
Gelukkig was de klant die ochtend een kwartier later dan normaal, hij had wel de knal gehoord. Dacht dat het een zware vuurwerkbom was.🙃
@@jacques8393 Klopt, daar zitten kleppen in en een drukvat... maar deze van Ketel Klets en mijn is open vat, in en uitgang open dus als ik deze te hoog op stook komt er druk in de gehele woning en niet alleen maar 10 liter Keteltje...
Ik heb bij Vaatwasser op 50 cm verder al een overdruk zitten, maar gehele huis opblazen, de 120 liters met minimaal 2000 watt is ander verhaal dan dit flut element met 400 watt, 5x langer stoken...
En bij hoge druk, de oude Ikea Keramische kraan zweet iets dus daar kan de druk via Hete kraan eruit, dus voel je een warme uitloop...
Ga geen nieuwe kopen voor enkele druppels, na hele nacht van 22.00 tot 8.00 uur was kopje maar kwart vol dus tekort voor nieuwe halen...
Ik volg je kanaal nu al een tijdje. Complimenten voor je duidelijke, interessante, leuke en ook voor mij soms innoverende thema's over verduurzamen van je huis.. ga zo door 👍gr Andre Knoben
Bij te weinig zonnestroom is het "vriendelijk" om de avondpiek te vermijden. Dat is je CO₂ uitstoot van de stroom het allerhoogste (ook tijdens de ochtendpiek). 's nachts tussen 3 en 4 en 's middags tussen 13:30u en 14:30u heeft stroom een lagere CO₂-intensiteit. Dit scheelt tussen de 30 en 50% en als je op dynamische day-ahead EPEX prijzen zit ook nog eens heel veel geld.
Echt interessant hoe wij stillaan naar een slimme huis gaan waar energieverbruik volgens de marktsituatie gebeurd: boiler, GSMs, fietsen, autos etc zullen alleen opgeladen worden tijdens daaluren
@@stefanhapper7268 dat vind ik ook interessant! Maar het is niet alleen positief. In Amerika (Colorado) heeft de energieleverancier deze maand al bij 22.000mensen de slimme thermostaat uitgezet omdat dat handig was om stroomverbruik te reduceren.
Alles volledig slim en verbonden maakt totale controle mogelijk.
Een CO² budget zit al in de planning. Mensen die het dit jaar warm genoeg gehad hebben zouden dan bijvoorbeeld afgesloten kunnen worden.
Er moet juist meer naar de aanbodkant van energie gekeken worden. Minder wiebelstroom en meer kernenergie bijvoorbeeld?
@@nielsjonkman8529 Meten = weten en elk huis is weer anders, net als bewoners en je moet voor jou huis en jou gebruik dit aanpassen.
Slimme thermostaten is net als Slimme meters, ze hoeven niet meer langs voor opname... ik vind ze erg dom tot nu toe.
Ik betaalde van Juli 2021 tot Juli 2022 een bedrag en kreeg helft terug... dus waar letten ze nu op?
Een vroeger tijdstip zorgt er ook voor dat je niet tijdens het koken al direct de boiler opwarmt I.p.v. de volgende dag op zonnestroom.
@@dirckdevriez6661 de enige die dan niet oplet is de klant, immers met de slimme meter kan je doorlopend je verbruik zien en dus zelf inschatten of het termijnbedrag moet worden aangepast
Heb een 2kw maar daar komt een vermogen regelaar tussen kemo m240. Eerst instellen op laag maar in de toekomst proberen met een esp8266 op pwm te sturen om bij meer teruglevering ook meer te gaan vragen. EDIT : Ontvangen en ingebouwd, eetrst met potmeter en keurig afgeregeld op 400W. Standby trekt Kemo ding 1,1w en zoalang de wifi schakelaar (alleen overdag aan nu) uit staat is dat natuurlijk 0. Volgende stap; Sturen op opbrengst.
Bedankt voor de video ' ketel' had ik even nodig om dit in gang te zetten, was het al veel langer van plan.
12:00 waar heb je die stekkerdoos vandaan chef? Met al die knoppies? Die moet ik ook hebben😜
Brennenstuhl 1153110126, 1951550600 Hama 137239. Als je ze op Amazon.nl opzoekt krijg je vanzelf suggesties voor vergelijkbare opties. Ik zou wel voor een bekend merk gaan, die paar euro is het extra risico niet waard.
Heb ik in deze video aan bod laten komen, link staat onder de video: th-cam.com/video/4rUj0FpMBDk/w-d-xo.html
Ik zelf heb deze boiler in de 2000 Watt variant. Deze heb ik zelfs nog ff lekker ingepakt in piepschuim ca 30 mm. Met name rond de slang aansluiting scheelt dit enorm. Anders heeft hij nog 20 Watt warmte verlies
Gouden tip... deze doorstroom kan bij in en uitlaat warmte lekken via pijpje, isolatie koste weinig...
Van Ketel Klets naar Ketel Klus.
Praktisch opgeleide ketel.
Hahaha mafketel
Tip,
Vervang de slangen ook periodiek
(Ca 10 jaar )
Het rubber gaat na verloop van tijd stuk, dan kan een hoop schade opleveren aan uw keuken
Heb nog nooit lekkende slangen gehad, ongeacht hoeveel decennia oud die dingen worden, maar lekkende boiler steevast iedere tien jaar. En inlaatcombinatie iedere 20-30 Max.
@@JasperJanssen Wij wel, gewoon gesprongen en dat gaf heel veel water. Bij de bouwmarkt zagen ze het heel soms voorbij komen.
@@JasperJanssen Ik zag voordelige metalen kast met plastic binnen boiler, huismerk zooi... maar Plieger en Inventum willen betere... en daarom duurdere!
Ook is de oude Boiler 2000 Watt dus meer kalk afzetten dan bij 400 watt.
Verder is 5x minder stroom ook 5x trager krimpen en uitzetten... dus minder metaalmoeheid.
En de Slangen, zijn ze knikvrij gemonteerd? Vaak een oorzaak van eerder sneuvelen... effe snel ophangen!
@@bartkramer klopt! Ik zie t eens per jaar ongeveer voorbij komen.
Let op: Deze boiler wel stevig na-isoleren: isolatiedikte bodem is 25mm, isolatiedikte zijden 20mm, en bovenop alleen een kunstofkapje zonder isolatie!
Het is wel een makkelijke vorm om extra isolatie omheen te klappen.
Ik ga deze boiler gebruiken voor douche, 2000W en 400W 2x10 liter in serie, waarvan 400W op PV, en 2000W op handmatige schakelaar.
Mooi ding. Ook wel wat voor in de camper!
Hallo klets ketel, hoe zijn je ervaringen met de geinstalleerde Plieger Hotfill boiler, na deze enige tijd gebruikt te hebben? Als ie 1 keer warm is heb je 10L beschikbaar, maat als dat op is neem ik aan dat het wel even weer duurt voordat het water weer heet is vanwege de rechtstreekse koudwater aanvoer en het lage vermogen van de boiler. Ik zit hier ook aan te denken maar hoor graag even je ervaringen.
Ps. Staalflex slangen gaan ook stuk zeker als zij worden geknikt boven de aansluiting
De knelkoppeling moet aan de wartel vast gedraaid worden niet aan de koppeling krijg ve als nog spanning op de aansluiting
Wel leuk dat je het plaatst en er van leert
Interessant, ik heb al wel een P1 meter van mijn energieleverancier, als je dan Homewizard wilt koppelen, moet je dan een tweede P1 meter erbij hebben of koppel je aan die van Zonneplan (in mijn geval)?
We hebben vorige week toevallig thuis een 80l boiler met een smart socket geïnstalleerd. Zodat ik mijn opgewekte energie niet verloren laat gaan. Gezien wij vooral in de ochtend warm water nodig hebben laad hij tijdens de dal uren nog een uurtje voor het opstaan. Voor nu houden we genoeg warm water zo.
Het gaat met deze boiler wel langer aanstaan dan dat een 2000watt boiler aanstaat. Je gaat de zelfde hoeveelheid energie gebruiken. Het is wel zo dat je meer van je zonnepanelen kan gebruiken.
Dit zegt hij ook letterlijk in het filmpje
Nu nog de wtw video van John afwachten voor de Keukenboiler 👌🏻
Informatieve video👍👊👏
In de handleiding van die plieger hotfill staat dat ie ook geschikt is als low power boiler voor in (sta)caravans etc, dus gebruik als coldfill is expliciet toegestaan.
Waarom zou dit niet toegestaan zijn,? Als je lange leidingen hebt is de 1ste 5 liter ook koud water
Wat is het stilstandverlies van deze boiler?
Zou je een toestel ( bv boiler) ook regelbaar aan kunnen sturen?
Dus zoveel vermogen geven als de zonnepanelen "over"hebben.
Dan hoef je niet een toestel met minder vermogen te kopen.
Tevens kun je dan iedere Watt die je "over" hebt naar dat toestel sturen.
Leuk om te zien hoe je bezig bent met het optimaliseren van je eigengebruik van zonneenergie. Wat ik me nog afvraag is of je niet een 2KW boiler kunt pakken en die met een dimmer kunt aansturen? Voor zover ik weet zit er in zo'n boiler niets meer dan een ohmse weerstand toch? Je zou dan namelijk in mijn beleving "met de wolken" mee kunnen regelen en bij kunnen sturen op basis van meer of minder terug geleverd vermogen.
Dat kan zolang de boiler geen display heeft of 'smart' in de naam heeft, aangezien die zijn voorzien van stuurelektronica. En kijk of de dimmer niet warm wordt gedurende het gebruik, want dan vliegt je besparing alsnog (deels) weg in de vorm van warmte.
@@KetelKlets Zijn er nog specifieke dimmers die hier wel of niet geschikt voor zijn? Of is dit nog onbekend terrein :-) Ben het namelijk nog nergens tegen gekomen. Maar misschien is er gewoon nog niet de juiste dimmer voor op de markt.
Wat ik ook nog niet vind zijn (kleine) boilers waarvan je makkelijk via een externe interface het opwarm vermogen kan beïnvloeden. Zie ik die misschien
over het hoofd?
@@RikVugteveen Nee, is echt een witte vlek in de markt qua kant-en-klare producten. Ik ga binnenkort eens kijken of ik hier wat mee kan testen.
Wat een uitstekende tip! Die hot fill boilers kunnen ook nog voor de cv ketel geplaatst worden? Zolang je zonnepanelen hebt lijkt me dat ook een goede besparing voor oa tijdens het douchen: mbv home wizard alle overtollige zonne energie in het verwarmen van de hotfill boilers(s) stoppen, daarna verwarmt de CV nog even bij (of neemt het over als de boiler leeg is) voor de douche boiler.
Klopt
Hoe heb je de elektische aansturing geregeld. Welke app voor de aansturing?
@@Maarten3137 HomeWizard: bdt9.net/c/?si=18407&li=1795784&wi=397322&ws=&dl=nl%2Fenergy-socket%2F
Geïnspireerd door deze video heb ik besloten onze warmwatervoorziening om te bouwen naar een boiler.
Omdat ons huis erg klein is, kan ik met één boiler zowel douch- als keukenwater maken, zonder noemenswaardige leidingverliezen.
Daarom heb ik 15 liter boiler geplaatst, met thermostatisch mengventiel en expansievat (voor drinkwater, tot nu toe nog geen druppels uit het veiligheidsventiel!)
Comfortverbetering: douchewater is direct op temperatuur, geen verbrande handen (regelventiel=38 gr, geen 70)
Overschot aan zonne-energie wordt gebruikt voor warm water, geen gas meer. (nu door saldering, straks door accu)
Nadelen: hoewel energielabel A, is het apparaat matig geïsoleerd (voelt niet koud aan) en het inbouwen kost ruimte.
Toch mag dit de pret niet drukken, ik ben blij met de nieuwe installatie.
Ik gebruik een dimmer voor mijn boiler. ipv 2000 watt trekt hij nu 500 watt (instelbaar) en dan haal ik vrij makkelijk met een deels bewolkte dag.
Welk vermogen neemt die dimmer op als je boiler 500 Watt trekt? Ik vermoed flink wat meer dan die 500 Watt?
Slim, prima bedacht
@@KetelKlets Het totaal verbruik is niet merkbaar gestegen volgens homewizard. Ook voelt de dimmer niet bepaald warm aan.
@@rroosenFB Schloss plug-in dimmer 3000Watt. boiler is een tesi 100 liter vloer model.
@@geertterharmsel Dan gok ik dat het een triac dimmer is. Wel een leuke om eens te proberen voor een filmpje 🙂!
ook de dichtingsrubbertjes of pakking kan je beter vervangen.
Let even op met legionella met deze manier van gebruiken van de boiler. Zeker op de ecostand.
Geen zorgen: th-cam.com/video/twW-KTqnnco/w-d-xo.html
Er wordt steeds gesproken over een drukventiel. Onder mijn wasbak zie ik nergens een drukventiel. Kan dit apparaat alsnog aangesloten worden?
Ja, dat heet een _inlaatcombinatie_
Mooie toepassing van HomeWizard. Vraag me wel ineens af wat HomeWizard doet bij meerdere van deze taken. Eerst de ene aan, en als er dan voldoende vermogen overblijft ook de tweede?
Ik had die vraag ook en heb deze gesteld aan HomeWizard. Hun antwoord was: “De taak met de laagste drempelwaarde zal als eerst afgaan en heeft prioriteit.”
Beste,
Je had je een hoop werk kunnen besparen door een dimmer op je steker te zetten!
Immers het gaat hier om een ohmse weerstand en het te leveren vermogen is prima handmatig in te stellen d.m.v. de dimmer.
Bovendien is een dimmer goedkoper dan een nieuwe boiler.
Dan stook je vermogen weg mer de dimmer.
De nieuwe boiler is een label A, de oude label D. Dus qua stilstandverliezen ga ik er wel op vooruit, maar een triac-dimmer zou ik eens moeten proberen, die dimmer dimt natuurlijk ook niet voor niets (energetisch gezien).
@@KetelKlets De dimmers van 30 jaar geleden werden door de verliezen flink heet door de weerstand die het dimmen regelde de nieuwe dimmers worden door een thyristor gestuurd die de sinus aansnijdt . Dit geeft minimale verliezen en de dimmer blijft koel.
Het verkregen A label is uitsluitend te danken aan het schuimen omhulsel. Je zou de label D ook naar label A kunnen upgraden door er extra isolatie omheen te wikkelen.
Maar bedankt voor de reactie.🙂
goed idee, met een smart dimmer zou je dan ook het vermogen kunnen aanpassen aan je zonnepanelen. Heb je veel zon en panelen 2kw, heb je weinig terugregelen.
Mocht je dit nog lezen, weet je nog wat je hebt betaald voor deze boiler? Ik heb het idee dat de prijzen flink gestegen zijn.
Is het verstandig om een boiler, net als witgoed, na een x aantal jaar te vervangen?
Van wege een lekkende kraan bij schoonmoeders heb ik gelijk gekeken naar de boiler. Er stond dat deze 15 jaar mee gaat (was 17 jaar). Heb de kraan en gelijk de boiler vervangen n.a.v. deze video. Het overdruk ventiel werkte nog, alleen de afsluiter niet dus deze ook gelijk maar geplaatst.
Er zat al een tijdschakelaar zodat de boiler in de nacht niet compenseert voor het stilstandverlies.
Dank je wel
Mijn keukenboiler was nog niet zo oud als de jouwe, en vond een vervanging voor een hotfill versie nog te begrotelijk. Alleen staat deze nu alleen met een tijdschakelaar voor overdag. Bleef het issue van het 2kw element in combinatie met de PV productie: ik heb er nu een 230 Volt regelaar |ACO-220) tussengezet die me toestaat het wattage op zo'n 500 watt te maximeren. Zelfde resultaat, maar geen leidingwerk te doen en ik was voor euo 55 klaar
Mooie oplossing!
Vast is vast is fout
Handvast zetten en dan 5 kwart aandraaien of te wel 1 keer helemaal rond en een kwartslag na
Geen tangen gebruiken altijd sleutels
Is er ook zoiets dat ik mijn 2000 kw boiler kan reduceren tot 400 kw boiler een stekker ofzo ?
nee dat bestaat niet, vermogen verminderen kan alleen door het vermogen van het verwarmings element te verlagen.
Dat bestaat wel degelijk, bijvoorbeeld de eddi van MyEnergy of de oplossing van Solar edge, alleen de vraag of dat voor een keuken boiler rendabel is 😉 voor een 80 of 120 liter meer rendabel …
( typo 2000W = 2kW, 400W=0.4kW )
@@peterlosangelos4108 corrigerend orgaan
Je kan het vermogen al halveren met een diode schakeling. Zie: server.idemdito.org/techtalk/elec/wiss/aansluiten.htm onderaan.
Er bestaan ook dimmers voor 2kW, is dit een andere mogelijkheid om het laag vermogen gedrag van de hot-fill te bereiken bij een 'gewone' close-in boiler?
ik denk het wel, maar heeft er iemand ervaring mee?
welke stekker gebruik je?
Op 16:20 zegt hij een "homewizzard smart socket", ik denk dat hij Homewizzard Energy Socket bedoelt.
HomeWizard Energy Socket, zie de linkjes onder de video.
Het torderen van de slang op 14.20 is te vermijden door de slang (deze heeft ook een zeskant) met een steeksleutel tegen te houden. De (rubberen) pakking houdt niet van wrijving.
Had ik ook gedaan, maar heb ik uit de video gehaald omwille van de tijdsduur 🙂
Het stroomverbruik lijkt me inderdaad perfect om in de keuken te gebruiken, vooral om gas te sparen.
Lekken? Flex slangen zou ik altijd vervangen. want oude en beschadigde slangen zijn de grootste bron van lekkage.
Jouw slangen zijn oud ,en er zitten knikken in.
Warmte lekken? het opgegeven jaargebruik (520 kWh) is ongelooflijk laag, zelfs als je hem nauwelijks gebruikt.(wat vind jij daarvan?)
En de crispy mantel lijkt me perfect geschikt om door de muizen opgevreten te worden, als je hem door de bodem van het kastje monteert om ruimte te besparen.
Als je muizen onder je keukenblok hebt lopen, zou ik niet beginnen met goede isolatie van een keukenboiler ;)
Ik hintte ernaar, dat leveranciers een harde mantel moeten monteren. Een keuken trekt muizen aan, en een muizennest in de isolatie is lekker warm.
Je opstelling spreekt me erg aan, maar na wat onderzoek loop ik tegen verschillende problemen aan. Ik wil een horizontale boiler in de kruipruimte installeren. Dus RVS, onderhoudsvrij. Sommige “slimme” boilers moet handmatige gestart worden als de spanning eraf is geweest. Dus met de energysafer gaat dat niet lukken. Kun je mij adviseren?
Altijd een 'domme' boiler kiezen als je hem extern aan gaat sturen. Bijkomend voordeel: je kunt in de toekomst zelfs het vermogen dimmen, bijvoorbeeld met je zonne-opwek mee. Kan beide niet met een smart boiler.
Kan zijn dat deze leek het niet begrijpt jog maar als je dus die boiler op de koud water leiding aansluit en de boiler heeft het water warm… je zet de kraan voor koud water open, krijg je dan niet warm boiler water ipv koud water??
De inlaat van de boiler is aangesloten op de waterleiding (koud water) De uitlaat van de boiler (waar dus warm water uit komt) is aangesloten op de warme zijde van de kraan.
Precies wat Fritst stelt. Koud water gaat rechtstreeks naar de kraan én de boiler, de boiler zit weer op de warme kant van de kraan aangesloten. Zet de video even stil als ik de achterkant van de doos laat zien, daar staat het aansluitschema op.
Misschien een stomme vraag maar kun je bij alle zonnepanelen dit zo instellen (zoals je de boiler instelt in de app)? Zo ja hoe je dit? Of misschien heb je hier al een video van gemaakt .
Dat doe ik met HomeWizard, de linkjes staan onder de video (zie ook deze video: th-cam.com/video/-swsEhP13K8/w-d-xo.html )
Om dit specifieke voorbeeld werkend te maken heb je een P1 meter nodig, een Energy Socket en een Energy+ abo (van 99ct).
@@KetelKlets thanks 👍🏻😊
Heb je bij een hotfill boiler eigenlijk een inlaatcombinatie nodig, die zit toch ook al op het warmte apparaat vanwaar deze wordt gevuld? Bij overdruk zal die toch gaan druppelen?
Ik zou deze altijd toevoegen, want ook al zit de warmwaterleiding op de CV aangesloten, deze staat vaak op zolder waardoor je alleen al vanwege het hoogteverschil een te hoge druk kunt krijgen bij de boiler.
Welke individueel schakelbare stekkerdoos heb je daar in de schuur hangen als ik vragen mag?
Die komt hier aan bod, link staat onder die video: th-cam.com/video/4rUj0FpMBDk/w-d-xo.html
19:49 goed om legionella toch nog even aan te tippen! Ik gebruik niet elke dag warm water uit de keukenboiler dus ik heb de temperatuur maar even verhoogd. 👍🏼
Als je nou een hotfill neemt en die sluit je met een driewegklep samen aan op de kraan, dan heb je altijd warmwater en pak je de eerste 10 liter uit de hotfill. De 3weg klep zou je kunnen besturen door de temperatuur van het warme water wat uit de hotfill komt te meten....? Ideetje?
Zo'n klep wordt hier mooi uitgelegd: th-cam.com/video/r1LSTSll-FM/w-d-xo.html
Mmmm wat te doen met de warm water leiding. Die moet je dan weg halen of bij de badkamer afdoppen. Had hier nog niet bij stil gestaan.
Afdoppen mag eigenlijk niet aangezien je dan een dode leiding (doodlopend) kunt krijgen met risico voor de waterkwaliteit.
@@KetelKlets gekozen voor een 3 weg kraan. 1x per week even spoelen. Tot over 1 of 2 jaar de badkamer gaan verbouwen. Dan koppel ik hem af. 6 van de 7 dagen dan elektrische
Hoi Rick,
Ik zie dat het alleen met energy+ gaat lukken en niet met de home wizard basis, zou het ook op een andere manier te schakelen zijn? Misschien met een ander systeem?
Geen idee, ik vind 99ct te goedkoop om te zoeken naar een alternatief.
Veel dank, ook bij mij een ontbrekend stukje van de puzzle, bij mij staat de Hydro-boiler vlakbij de douche boven en het duurt daardoor een eeuwigheid voor beneden warm water is.
Heb je filmt gezien,zag er goed uit.
Kun je wat meer info geven over de smart socket en app
Zie deze video: th-cam.com/video/-swsEhP13K8/w-d-xo.html
Welke systeem gebruik je om de boiler bin en uit te schakelen op het beschikbaar zijn van genoeg stroom van je zonnepanelen?
HomeWizard P1-meter, een Energy Socket en Energy+. De linkjes staan onder de video.
Ik zou deze boiler graag inzetten door de optie die je noemt in de video op de koude kraan aangesloten icm met een homewizardstekker , zou het ook mogelijk zijn om leidingwerk zo te maken dat je nog keuze hebt om te schakelen ( kraantje omzetten)naar "hotfill" zodat je een backup keuze hebt bij weinig zon bijvoorbeeld
Is niet nodig, ik heb er een 'zonnetaak' op zitten zoals besproken in de video én een 'timertaak' die elke dag aan staat van 17:00 tot 19:00 (etenstijd). In de zomer is de boiler al warm en zal die timertaak geen effect hebben, maar in de winter is er mogelijk te weinig zon en zorgt de timertaak ervoor dat je altijd warm water hebt tijdens etenstijd. En dat zonder gasgebruik en zonder extra leidingwerk.
tip voor de afsluitkraantjes, draai deze nooit volledig open, als je ze dan wilt afsluiten kan je dan links en rechts bewegen en komen ze makkelijker los.
Hoe werkt dit precies? In de winterse dagen bij weinig opbrengst gaat dan de c.v. weer in werking of is het dan koud water wat uit de kraan komt?
In de winter gaat de boiler tussen 16:00 en 17:00 sowieso aan (schakelmoment). Is er gedurende de dag voldoende solar overschot geweest dan is de boiler al warm en zal HomeWizard wel schakelen, maar zal dit niet tot stroomgebruik leiden (de boiler is immers op temperatuur). Is de dag te donker geweest dan gaat de boiler in dit uur sowieso aan. Mijn boiler zit op de koudwaterleiding, dus de CV doet überhaupt niet mee bij warmwaterproductie in mijn keuken.
Dit betekent wel dat het stopcontact op een groep moet zitten die aan een hoofdzekering zit die aan zonnepanelen is gekoppeld. Ik heb 2 systemen met ieder een enkelvoudige omvormer. Dit hoeft natuurlijk niet als je een 3 fase omvormer hebt.
Nee maakt niet uit, de slimme meter trekt invoeden en verbruik recht, ook als dit op een andere fase zit dan de zonnepanelen.
Waarom boiler dan kun je toch beter kookend waterkraan nemen
Bedankt! Vanwege de WAF krijg ik de quooker hier niet weg, maar ik bedacht me dankzij jouw video wel dat ik de hot fill plintboiler die ik nog heb liggen, best kan gebruiken voor warm water en voor hot fill van de quooker, zodat ik die niet meer als combi 3 gebruik maar alleen voor kokend water. Ik ben dan van plan om de warme output van de plintboiler te splitten naar de kraan voor warm water en naar een tweede kogelkraan met controleerbare keerklep, gevolgd door een 6 bar overstortventiel (of moet dat bij een quooker 8 bar zijn?), en dan door naar de quooker. (Die normaal koud water pakt). Zo kan ik overtollige PV opwek nuttig inzetten denk ik. Zou dit op deze manier goed en veilig werken denk je? Dank!
Mooi idee. Wat doe je met de warmwaterleiding, want wanneer deze wordt afgesloten kans op legionella?
Dode leiding moet je eigenlijk afsluiten inderdaad. Is hier niet gebeurd overigens, geen idee waar die leiding ergens verstopt zit.
Er zit geen derde aansluiting op?! Maar ook het water wordt op eco stand verwarmt tot 55 graden. Dan sterft legionella sowieso.
wat is de reden van jou keuze om 5 min te hanteren bij uitschakeling onder de 400 watt ?
Omdat HomeWizard geen korter schakelmoment kent. Dat doen ze om de relais niet te vaak te laten schakelen. Voor de boiler maakt het niks uit.
Wat als je een slimme dimmer er voor zou plaatsen, en dus de boiler 'moduleerd' na gelang het overschot. Dan zou je bij een kleiner overschot evengoed je water gratis kan verwarmen.
Zie: th-cam.com/video/p3FhRNOLLjQ/w-d-xo.html
waterpomptang van de action man man
Werkt prima, pas wanneer ik een stuk goedkoop gereedschap verslijt loont het om er een dure variant voor te kopen. Dat scheelt veel geld.
Bedankt voor deze tip video, ik heb mijn 2200w keukenboiler ook vervangen door de Plieger. Hoop er een 250kw mee te besparen op jaarbasis. Dat zou mooi zijn.
Je gaat er helemaal niks mee besparen hoor, beide boilers gebruiken precies evenveel vermogen om X liter warm water te maken. Je gaat met de 400W boiler alleen makkelijker 100% zonnestroom kunnen gebruiken, wat na 01-01-2025 interessant kant zijn.
@@KetelKlets Nou, ik heb langdurig gemeten en de oude boiler verbruikt een 2-2.5kwh per dag. Zeker het aanslaan na de afwas gedaan te hebben, dan gaat hij een tijd volgas en duwt er flink energie in. De nieuwe boiler zit rond de 1,5 per dag. Natuurlijk hangt het iets af hoeveel en hoe vaak je warm water tapt in de keuken, maar de nieuwe is ook beter geisoleerd. 0.5kwh besparing per dag maakt al 180kwh per jaar. En ik hoop er boven te zitten.
EDIT: ik heb zonnepanelen en ga ook uitbreiden. 1 plek ligt goed vol, en ik heb nog 4-5 andere plaatsen waar ik panelen kan leggen, niet zoveel maar ik wil naar een eindsituatie met veel panelen, een elektrische warmtepomp en een thuis accu. Dan ben ik weinig afhankelijk meer van energiebedrijven en onderhoud is ook laag. Hele transformatie gaat nog wat jaartjes duren, accu wellicht in 2026 aanschaffen.
@@KetelKlets Nog verder nagedacht waarom jouw antwoord te theoretisch is en je juist wel bespaart:
1.) Plieger is beter geisoleerd, minder verliezen, hoeft dus minder vaak aan te slaan in een heel jaar.
2.) Mocht je theorie kloppen dan duurt het nu 5.5x zo lang om volledig warm water te maken (2200/400). In die 4.5x tijd dat het langer duurt koelt het water in de 2200w boiler al weer af. Wat harder gaat want je hebt een hogere temperatuur.
3.) Praktijk wat echt gebeurt is dat de oude boiler na een 20 minuten of zo weer volledig warm was. De nieuwe doet er uiteraard langer over maar het is absoluut geen 5.5x. Eerder 30-45 minuten. Dat maakt dat hij efficienter is.
@@jankees4037 Je kunt niet sjoemelen met warm water. Er is simpelweg x kWh nodig om x liter water te verwarmen. De oude boiler werd niet heter, die stond ook op 55 graden, de oude was in 10 minuten warm, de nieuwe in 50 minuten. Ik zie dat letterlijk terugkomen in de grafiek van de energy socket die ik op de boilerstekker heb zitten. Isolatie scheelt zeker, maar als je 0,5 kWh per dag bespaart, dan zijn niet alle parameters hetzelfde gebleven en gaat de vergelijking dus scheef.
Als je insteld dat je bij 500 Watt inschakelt wat gebeurt er dan eigenlijk? Ik bedoel: stel je hebt 500 Watt teruglevering. De boiler schakelt in. Opdat moment heb je geen 500 Watt meer over dus je schakelt weer af (na die ingestelde 5 minuten minimum inschakel tijd) Je hebt dan weer 500 Watt over en het spel begint opnieuw. Je gaat dus staan pendelen op 5 minuten aan, even uit en dan weer 5 minuten aan.
Of zie ik wat over het hoofd?
HomeWizard houdt bij dat het overschot wordt gebruikt door een Energy Socket zodat het geheel niet gaat pendelen.
knel koppeling kan je gewoon makkelijk wisselen voor een andere koppeling kwestie van wat op de koppeling zit overzetten en kan je de huidige gewoon bewaren
en altijd de waterl aandraaien niet de koppeling want dan krijg je juist kracht op je leiding ipv op je koppeling
Zou je ipv een hotfill boiler die maar 400W (max) neemt niet ook een gewone 2kW boiler kunnen gebruiken met een lichtdimmer / triac regelaar (geschikt voor > 2kW), hersenspin ik zomaar even... Dan zou je iedere gewenste max stroomopname kunnen instellen. Een simpele boiler bevat alleen een verhittingselement en een thermostaat, die kunnen volgens mij prima overweg met 'aan/af-gesneden' wisselstroom.
Klopt: th-cam.com/video/p3FhRNOLLjQ/w-d-xo.html
Heb nu ook zo’n p1 meter en socket thuis. Is het verplicht om het abonnement aan te gaan om gebruik te maken van de solar schakel functie?
De Timertaak is gratis, de Zonnetaak en Meettaak zijn betaald. Ik gok dat dat komt vanwege cloudcomputing om die schakelmomenten te berekenen en aan te sturen.
Ik ben toch wel benieuwd hoeveel warmte je de volgende ochtend nog over hebt in de boiler. Uitgaande van het feit dat hij volledig opgewarmd was bij uitschakeling homewizard. Kan je dat eens meten. Ik vind het iig een top idee.
Boilers hebben gelaagdheid, dus als een boiler afkoelt blijft het warmste water bovenin zitten. Dus je hebt wel warm water, alleen zal het bij langer tappen eerder koud worden. Wij hebben zelf 's ochtends geen warm water nodig, dus voor ons is dat geen eis. Meestal is de boiler na het avondeten en voorspoelen leeg en wordt de volgende dag pas weer opgewarmd. Daarmee heb ik gedurende de nacht ook geen stilstandverliezen meer.
@@KetelKlets wij hebben naast ZP ook een zonneboiler. Ik denk eraan om in combinatie met het schakelen van de ketel een boiler te gaat schakelen op basis van opbrengst. De boiler wordt dan wel aangesloten op het warmwater net van de ketel. Ik moet dit plannetje nog even verder uitwerken in combinatie met cv.
@@jonkheerfm Besef dat bij elke tapbeurt van de keukenkraan, de ketel zal aanslaan en mogelijk onnodig gas zal verbruiken. Dat was voor ons de reden om de warmwaterleiding naar de keuken helemaal af te sluiten en alleen nog maar met een keukenboiler (of Quooker) te werken. Je speelt daar gasverbruik en leidingverliezen mee weg.
@@KetelKlets klopt wat je zegt. Maar het is niet mijn bedoeling om dan de tapwater via de ketel te verwarmen. Hotfil wordt gevuld met water uit zonneboiler. Op het moment dat er voldoende warmte aanwezig is, dan schakeld domotica de tapwater functie uit. Mocht ik in het extreme geval geen zonneboiler warmte hebben en de temperatuur van de hotfill is te laag, dan moet de tapwater functie ingeschakeld worden. Snapt u het nog 😀?
Ik heb ook HomeWizard met de socket op mijn 120l boiler staat werkt top
Echter heb ik een conflict ontdekt in de HomeWizard app dan wel met de zonnetaak
Deze schakeld ook de boiler uit als er te weinig vermogen van de zonnepanelen, en dat doet hij ook in de timer taak.
Ik heb hier over gemaild en ze wisten ervan en er was nog geen software update hiervoor.
Her probleem is dat de zonnetaak leidend is en de timer overruled.
Het advies wat ik kreeg is de meet taak te gebruiken echter betekent dat je wel 6 programma's hebt te programmeren.
Dat is wel wat minder maar het werkt nu zoals het hoort.
Hallo, kunt u mij vertellen hoeveel kW dit apparaat per dag gemiddeld verbruikt bij "normaal" gebruik?
Is zo'n boiler een ohmse belasting? Dan zou het misschien handiger zijn om een zware boiler van 2000 watt pulsgemoduleerd aan te sturen. Schijnt de zon flink, dan verwarm je met 2000 watt. Is er minder zon, dan moet het misschien met 1000 of slechts 500 watt. Het voordeel is dat je sneller opwarmt als het kan en dat je waarschijnlijk meer van je eigen stroom kunt gebruiken.
Ik denk de simpele wel, maar alles met 'smart' in de naam, daar gaat dat niet bij werken i.v.m. de ingebouwde stuurelektronica.
Alle boilers met een simpele mechanische thermostaat (zoals ook in deze video) hebben een gewone ohmse weerstand en kan je met een variabele spanning aansturen. Zodra een boiler smart is, eigenlijk in alle gevallen dat er een digitale display op zit, kan dat dus niet.
Dank je voor het plaatste van deze zeer nuttige video,
Ook ik ben niet zo handig in het plaatste van dit soort apparaten, (volière) ook niet met aansluiten van slimme meters om de boiler zijn stroom te geven op bepaalde tijden.
Welk apparaat (slimme saver??) heb je daarvoor gebruikt en komt die tussen het stopcontact en de boiler stekker?
B.V.B.D.
Franz
HomeWizard, de linkjes staan onder de video.
Ziet er goed uit welke homewizard socket gebruikt u. En welke app die dat kan regelen 500 wat
Dit is de gebruikte Energy Socket: www.homewizard.com/supersmart/?tt=16641_2096293_428241_&r=
De app is de bijbehorende HomeWizard app
Zonder HomeWizard, wordt de boiler toch ook door de zonnepanelen gevoed?
Ja, maar ook 's nachts en als het bewolkt is. Dat wil ik juist net niet.
@@KetelKlets Merci KK
Goedemiddag, ik heb dit gemist in je video. Misschien heb je het wel gezegd. Maar is de boiler nu aangesloten op je combiketel? Dus echt gebruik makend van de hotfill. Zo ja gaat dan niet elke keer als je warm water tapt even je combiketel aan om de boiler weer te vullen? Dus eigenlijk onnodig gas verbruik.
Precies, en daarom heb ik hem gewoon op de koudwaterleiding aangesloten. Dat werkt in onze situatie prima en geen piekbelasting meer van 2.000 Watt.
@@KetelKlets heb je de warmwaterleiding die naar je kraan liep dan helemaal afgesloten?
@@mooihoor6381 Ja, die is afgedopt door de vorige eigenaar. Ik weet niet of die leiding ook helemaal is afgesloten, geen idee waar dat verstopt zit.
@@KetelKlets ok dus onder de kraan afgedopt. Ben je dan juist in het overige deel niet bang voor legionella? Dat water staat immers altijd stil.
hoi Rick,
misschien gemist, maar heb je nu ook op koud water gekoppeld of weer op warmwater(ketel) leiding?
Koud water, dit is dus nog steeds geheel gasloos zonder CV.
2 vraagjes. 1) Wat als je 2 taken hebt die aan schakelen bij een teruglevering van minimaal 400 watt. En samen komt de teruglevering onder de 400. Gaan die taken dan 'knipperen'? Maar zelfs met 1 taak zoals je hier laat zien, houdt homewizzard rekening met het verbruik van het apparaat zelf. Je gaat 400 watt gebruiken waardoor de teruglevering ook onder de 400 kan komen. 2) Ik heb de betaalde energy app maar zie veel van de schermen die jij hier toont niet. Geen taken e.d. Scherm van de 'zon' ook niet Komen die pas tevoorschijn als er ook sockets zijn toegevoegd?
Ja je hebt een energy socket nodig, dan verschijnt het menu EnergySaver rechts in beeld. Daar zitten die schakelopties onder.
Het knipperen in zo'n situatie wordt voorkomen door de 'minimale tijd' wat hoger te zetten. Bij mij is dat 5 minuten, dus als de energy socket eenmaal open is gegaan, blijft deze altijd 5 minuten open staan, wat er ook gebeurt.
@@KetelKlets Bedankt. Nog een vraagje. Ik heb 2 omvormers die ieder een eigen 3fasen schakelaar hebben in een groepenkast in de werkplaats. En deze groepenkast gaat weer naar zijn eigen groep in de groepenkast in huis. Mag ik deze 2 groepen in de werkplaats gezamenlijk routen naar een enkele wifi 3-fase meter?
@@beng.2040 Ja dat mag, als je maar goed kijkt dat de draden goed en stevig onder de schroeven van de kWh meter zitten, anders krijg je vonken en hitte/brand.
Hi ik heb een vraag: Ik ben aan het kijken naar een elektrisch boilervat van 200l met vergelijkbare setup. Weet jij of boilervaten schakelbaar zijn via het stopcontact of dat de boel qua aansturing dan in de soep loopt omdat ze bepaalde software/hardware aan boord hebben die dan moeilijk gaat doen.
Een domme boiler kun je schakelen hoe je wilt, een smart boiler niet.
Boiler met een knop en een lampje = domme boiler
Boiler met een display = smart boiler
Ik heb er een klokthermostaat op gezet..in de nacht warmt hij niet op en in de vroege- of late avonduren. Ik snap niet zo goed de grens van 450 watt. Ik heb ook zonnepanelen en slimme meter. Hoe regel ik dan die grens van 450 watt?
Met een P1 meter en energy socket van HomeWizard (althans, dat is degene waar ik zelf ervaring mee heb). Vanuit de P1 meter krijgt HomeWizard dan door dat je teruglevert aan het net en via WiFi klikt de stekker van je boiler dan open. Zie de linkjes onder de video.
De uitleg is in een vroegere video. In kort: alles is via “Homewizard” verbonden en die schakelt slimme stopcontacten
@@KetelKlets en een abonnement van €1/maand (energy+) om zonnetaken op basis van pv overschot in te kunnen stellen 😊
Heeft plieger eigen merk boilers ken deze wel onder de naam inventum boiler
@@remcodevries2163 Ze worden onder meerdere merknamen verkocht.
@KetelKlets ok ben zelf op zoek naar een keuken boiler voor in de keuken
Wat is nu de opwarmtijd met de 400 watt versie? Dus hoe lang staat hij gemiddeld op te warmen op een dag?
10 --> 60 graden in ongeveer 50 minuten. En dan afhankelijk van hoe vaak je hem leeg laat lopen.
Zou je de Plieger Hotfill boiler ook kunnen gebruiken voor het douchen. Heb een video gezien van John Visser waarin hij e.e.a uitlegt en kan je HomeWizzard integreren in Home Assistent ?
Als je de boiler op 76 graden zet kun je iets van 10 minuten douchen, afhankelijk van je douchekop. HomeWizard heeft op al hun apparaten een API beschikbaar, dus mogelijk is dat wel te integreren.
Waarom niet gekozen voor een plint boiler?
Langere leidingen nodig en ik vind nergens modellen van 400W of 500W. Deze boiler had ik al langer op het oog, maar mocht je een vergelijkbare plintboiler kunnen vinden, dan kan dat prima. Let er alleen wel op dat plintboilers moeilijker op een andere temperatuur gezet kunnen worden (je kunt moeilijker bij de knop komen) en een eventuele lekkage wordt doorgaans pas later opgemerkt.
@@KetelKlets Zie hier: www.warmteservice.nl/Boiler-en-kokend-water-kraan/Boiler/Keukenboiler/Inventum-Q-line-10-liter-Modesto-Hotfill-elektrische-plintboiler-400-W/p/18353100. Maar plintboiler is wel een stuk duurder (helaas).
Duidelijk, zit er verschil in een "normale boiler of een Hotfill ?
Nee alleen het vermogen, 500w bij hotfill en 2000w bij standaard close-in boiler
Het primaire doel van een hot-fill boiler is het overbruggen van een lange tapwatertijd bij een combiketel op zolder bijvoorbeeld. Hierdoor verspil je minder water dat je eerst dient op te warmen. De hot-fill overbrugt deze periode. Een ander doel is om toch over warmwater te beschikken zonder een aparte groep aan te leggen.
De close-in boiler / plintboiler van 2000W is vooral bedoeld om snel over kleine hoeveelheden warmwater te kunnen beschikken als je bijv een vaatwasser hebt en/of de cv ketel een lange leiding heeft.
Nadeel van een hotfill is de lange laadtijd als je regelmatig over warmwater dient te kunnen beschikken.
hoor op de koud water ingang geen 1-6 bar overdruk fentiel ???? met trugslag klep
Jazeker, die zie je ook in de video.
Even een tip, deze boilers heb je in 2 varianten. De ene heeft 12mm koperen leiding aan de bovenkant. De andere heeft een 3/8 aansluiting.
Er zijn daarom ook 2 aansluit setjes voor deze boilers beschikbaar.
Verder weer een informatieve video! Keep it up✌️
De reset knop zit achter de thermostaat knop , dat is zeer lastig te bedienen!
Kun je niet via een solid state relais dmv PWM het vermogen traploos regelen?
Ik heb dat nog steeds niemand zien doen op een manier die goedkoper is dan dit. Besef dat ik tevens het energielabel naar A heb gebracht met deze nieuwe boiler, dat was met de oude boiler niet mogelijk geweest.
Of je gebruikt de gewone boiler met een diode om het vermogen te halveren.
Of eventueel een dimmer.
Hoe werkt dat dan? Net als de campeo?
Gewoon een diode in de toevoerleing zodat hij nog maar half vermogen gebruikt (en dubbele tijd)
groetenvanons.blogspot.com/2020/07/senseo-van-1500-naar-750-watt.html?m=1
Is er enig inzicht hoeveel deze boiler per 24 uur verbruikt zonder watervraag? Dus puur het op temperatuur houden van het volle boilervat. Verder zou ik wel graag willen weten hoe lang het water warm blijft zonder voeding/stroom. Dus stel ik warm het boiletvat in de middag op (bijv. tussen 14 - 16 uur), hoe lang blijft het water daarna op temperatuur?
Dat laatste hangt van de ruimtetemperatuur af in het keukenkastje, dus dat zal in de zomer langer zijn dan in de winter. Met tappen erbij doet de boiler nu 0,5 kWh per dag.
Let op, als je niets vervang maar 1e keer monteerde moet je nog extra kopen: afdoppen warme leiding, T stukje koude aftappen en slang van koude water T naar de ingang leiding, maar kijk ook gelijk of slangen naar kraan nog goed zijn, ik ben te lui om 2* kopen en werken...
Is zoiets ook rendabel als je een warmtepomp al hebt met 300l buffervat of daar beter direct gewoon de warmtepomp via knx of dergelijke slim sturen met hetzelfde principe ?
Ligt eraan hoe lang de waterleiding gaat zijn tussen je 300L boilervat en de keuken. Als dat >20m is dan loont een boiler (plus sneller warm water beschikbaar).
Een PV installatie benut +- 15% van de zonne-energie. Een thermische zonneboiler benut +- 99 % van de zonne-energie. Wij gebruiken er al jaren 1 voor de douche, en dat werkt prima.
Heb je er al aan gedacht om je electrische-boiler te vullen met voorverwarmd water van een thermische zonne-boiler en kan dat bij deze Plieger ? Wat is de maximale inlaat temoeratuur ?
moet dat stukje karton niet uit je energy socket?
Dat lijkt karton, maar dat is tekst wat op het plastic is geprint in het stopcontact.
op mijn boiler knop staat wel een temperatuur. Ik kan die niet aflezen alleen, want het is een plintboiler, en de temperatuur staat op de bovenkant van de knop terwijl je NATUURLIJK alleen de voorkant van de knop kunt zien. Je kunt die dan wel nog bedienen met wat gepiel, maar je kunt dan dus niet aflezen hoe en wat.
Goede video,! Ik zoek, met het oog op de toekomst ook een nieuwe electrische boiler voor de badkamer. Een warmtepomp boiler vind ik nog te duur en wil geen herrie naast de slaapkamer.
Mijn idee was om hem constant op 45 graden te zetten en vervolgens naar hogere temperatuur te sturen wanneer ik overschot heb. Ik kan daar alleen nergens iets van vinden bij een normale electrische boiler.
Is iemand hier toevallig al zo iets tegen gekomen en is het uberhaubt een goed idee?
Je kunt hem schakelen op overschot en een boilertemperatuur van 75 graden instellen. Je kunt dat langer warm water tappen omdat dat op 40 graden gebeurt (thermostaatkraan in de douche bijvoorbeeld). Zelfs als die boiler dan de helft van de zijn warmte kwijt is, zit je nog rond de 40 graden.
Je hoeft de knelring er helemaal niet af te halen als er een andere koppeling op moet, kan je eindeloos hergebruiken.
Overigens, als de ring niet vast zit op de buis dan heb je hem niet genoeg aangedraaid - dat is echt een sine qua non, zo werkt het systeem.
Wat je niet kan doen is de ring van de buis halen en daarna hergebruiken op een andere buis.
Werkt dit ook voor een Quooker? Er wordt gezegd dat het bij meer dan 2 dagen afwezigheid pas de moeite waard is deze uit te zetten.
Kun je bij een Quooker nog wel water tappen als de stekker eruit is? Kun je dat eens testen? Ik meen daar iets over gelezen te hebben dat dat zonder stroom niet werkt.
@@KetelKlets heet of kokend water? Ik kan beide even testen :-)
@@steephh5558 Of koud water zelfs. Ik las dat zonder stroom de kraan überhaupt niet meer open gaat.
@@KetelKlets Schakel ik m uit in de meterkast (want aparte groep) dan heb ik nog gewoon koud én warm water. De functie voor kokend water werkt niet meer zonder stroom.
Nu is het wel zo dat mijn Quooker Flex Combi+ ook aangesloten zit op de warmwater leiding. Hierdoor heb ik sowieso "onbeperkt" warm water wanneer ik door de 7 liter van het reservoir heen zou zijn.
Telt dit dan ook min of meer als hotfill? 😆 Het grote nadeel vind ik overigens nog altijd de grote afstand van CV (zolder) tot kraan/boiler. Ik vraag me dan ook af in hoeverre hotfill dan nog zin heeft. Wanneer je klaar bent met gebruiken (en meestal zijn dat geen spannende hoeveelheden) zit de leiding nog vol met warm water.
@@steephh5558 Precies, daarom besluiten steeds meer mensen om de warmwaterleiding in de keuken af te doppen en daar elektrisch warm water te maken. Scheelt veel gas en leidingverliezen.