Viitorul aviatiei sint dronele, in aviatia militara, este un avans enorm pentru simplul motiv ca nu pierzi piloti, doar o masinarie. Dronele sint mult mai simple, adica mai ieftine decit un avion pilotat. In aviatia civila, e mai complicat, e o chestie de perceptie, tu te-ai urca intr-un avion fara piloti? Eu nu, cu toate ca avioanele civile sint mai mult drone decit pilotate. Avioanele electrice sint o pierdere de timp si de bani, nu avem baterii cu o densitate de putere similar cu jet fuels. Sint de cel putin trei ordine de magnitudine mai slabe. Hidrogen, e alta himera, pentru ca are nevoie sa fie produs de o cantitate mai mare de energie decit poate produce el. E extrem de difficult sa il stochezi la temperaturi cryogenice, scapa prin seals pentru ca are o molecula foarte mica, de fapt cea mai mica posibil, ia foc instantaneu in contact cu oxigen
Am fost soldat in termen perioada 95-96 la.M.K.Eram sofer pe microbuzul ce ducea pilotii de la sosire la start.Am fost fascinat de Mig29 si decolarile lor abrupte.Ma uitam la piloți cand ii transporta si sincer aveam senzația că sunt niște zei.
Primele mig29 au zburat la Kogălniceanu de prin septembrie 89. In scop de prezentare pilotate de rusi superprofesionisti. Eram militar in termen. Nu am mai vazut niciodată vreun avion să facă asemenea manevre si decolari, la ''test drive" au ramas cu gura căscată si surzi de bumurile sonice ce spargeau geamurile..pacat ca nu exista filmari de atunci..nimic de pe YT nu se apropie de acrobațiile văzute atunci. Apoi vreo 2-3 luni timid începeau lectiile si pilotii români.
Raspunsul e simplu: au motoare foarte puternice care se consuma repede iar rusii nu ne dau motoare noi. F16 e ca o masina de familie ,mai slab dar mai rezistent iar mig 29 e ca o masina sport care rezista putin. Rusii de la MIG construiesc avioane cu motoare foarte puternice pe care la vand ieftin dar pentru care iti vand motoare dupaia .
Am citit un interviu cu un pilot sarb (supravietuitor) de pe un MIG29 doborat de un avion NATO deasupra Serbiei.Zicea ca desi MIG29 este un avion superb ca manevrabilitate, nu valoreaza mare lucru fara un radar si o racheta performanta.El a fost lovit de o racheta (pe care nu a reusit sa o evite) trasa din afara razei de actiune a radarului sau.
Adica acele componente pe care rusii alegeau sa le "sacrifice" de pe versiunile de export. De aceea apar basme cu superioritatea de Rambo a avioanelor americane, care-au dat numai peste astfel de versiuni de export mult inferioare, pilotate de Ahmezi neantrenati corespunzator.
@@bearlyexplainedi dreptate, insa maxim pe jumatate. Desi ai dreptate ca versiunile de export erau proaste, iar pilotii lor slabi, omiti ca doctrina estica nu e dezvoltata in jurul puterii aeriene. Un motiv in plus pt care per total la aviatie sunt mai slabi. In timp ce nato are un awacs la fiecare pas si data link pe cele mai multe avioane, rusii sunt in urma rau, iar chinezii abia acum invata. Se vede f bine in ucraina. In ciuda nr f mare, rusii n au fost in stare sa foloseasca aviatia decat tangential si in principal ca vectori purtatori de rachete de croaziera samd. Ps. Ucraina va primi F16. Ala nu este in niciun caz avionul potrivit pt acest razboi, ci varianta cea mai ieftina si mai raspandita. Abia astept sa cada primele F uri sa aud toti specialistii cum urla ca era mai bun gripen. Specialisti care de cele mai multe ori habar n au ce inseamna BVR sau Sead
Si piesele pentru mig 21 au fost mai ieftine. Mig 29 in anii 80-90 au fost in top de performanta, manevrabilitate, armament, viteza, autonomie. erau prea bune pentru romani.s-au devalizat sute de miliarde de dolari din romania si nu puteau intretine 20 de miguri. hai sictir ca si cu delfinul este la fel.
Pe scurt, MiG-21 era integrat complet in industria interna de aparare, MiG-29 din pacate nu. Vorbesc strict de capacitatea de productie componente de schimb si asigurare operatii de mentenanta. Atat.
@Aviația Magazin: Mulțumesc mult pentru informații. Cred că știam cam 90-95 % deja, dar nu strică ;) Aș completa câte ceva, poate nou pentru urmăritori. Din perioada comunistă, aviația militară de la noi a moștenit sute de avioane cu reacție, un conglomerat de MiG 21, MiG 23, MiG 29, L 29 ,L 39, Hong 5 (IL28 chinezesc), IAR 93, IAR99. În anii 1990, resursele se diminuau rapid și nu mai puteau fi menținute în stare de zbor. Așa că s-a pus problema ce să facem cu ele. Aviația Magazin a explicat mai în detaliu contextul în care MiG29 a fost operat. Decizia la vremea respectivă a fost: avem pe de o parte 20 de avioane moderne, MiG29 (dar pentru care nu prea aveau viitor din cauzele politice în primul rând și, cu toată canibalizarea au fost ținute în final la sol) și o flotă totuși mare de MiG21 care pot fi aduse la un nivel rezonabil (să permită folosirea armamentului est și vest, apropos!), cu posibilitatea upgradării pentru ceilalți operatori de MiG21, care nu erau puțini deloc! Așa s-au ales cele mai bune 110 MiG21 și au fost upgradate, relativ ieftin, cam 3 milioane $ / avion (sper să nu greșesc prea mult). Soluția atunci s-a vrut una temporară, de tranziție până se va cumpăra un avion nou. Iată au trecut aproape 30 de ani și avionul nou nu a venit iar MiG21 își face treaba în continuare, cu chiu cu vai. Una peste alta, cred că alegerea lui MiG21 în detrimentul lui MiG29 a fost o alegere cu capul nu cu inima și cred că a fost cea mai bun decizie posibilă pentru România.
Avionul nou nu a venit ,este corect ce spui.Dar F16 SH (cum multa resursa de zbor) este incomparabil cu MIG21 Lancer (cu resursa de zbor epuizata)! Si ceva trebuia pus in locul MIG-ului 21, ca altfel ramaneam fara aviatie de vanatoare (nu ca acum am fi cine stie ce pericol cu o escadrila de F16...dar oricum, decat nimic ...) ! Si apoi, achizita de F16 ne permite sa intram in clubul celor care asteapta la F35 noi ! Sa speram ca vor fi si bani pentru achizitia F35 !
Scuza-mi curiozitatea, dar faci cumva parte din etnia "aleasa" ce are voie sa escrocheze pe oricine si sa propage terorismul oriunde fara a le cere cineva socoteala? Etnia aia a carei guvern are buget la aparare mai mare decat unele puteri europene, asiatice si sud-americane are caror economii exporta in toate colturile lumii, in masura in care nimeni nu a auzit ca izrael sa exporte altceva decat țepe, armament, coruptie (cultivata atent in fostele state comuniste) terorism si razboi? CUM vi s-a permis sa fiti singurul stat din orientul mijlociu care sa detina si sa dezvolte armanent NUCLEAR?!
@@napraznicul nu. Sunt doar un pasionat care a înercat să devină pilot militar dar care a fost respins la vizita medicală. Copil fiind am făcut aeromodele şi apoi ca surogat (din moment ce n-am ajuns pilot militar) dacă doriţi, am zburat vreo 10 ani pe planoare la Aeroclub. Totuşi, găsesc întrebarea dv. cel puţin curioasă.
Buna explicatia si in special ratiunile economice si de infrastructura. Legat de eficienta avionului, cu siguranta e un avion bun si se descurca atat in lupta aeriana pe raza scurta unde faci un viraj sustinut (raport bun tractiune greutate) - desi poate nu la fel de bun ca F-16, dar si in lupta aeriana manevriera la viteze mici si unghiuri inalte de atac - mai bine decat F-16 dar sub Su-27 sau F-18. A suferit din pacate de o optimizare mai slaba cand vine vorba de BVR, motiv pentru care au fost usor doborate de catre americani pe F-15 si de piloti mai slab antrenati decat cei rusi. Nu e un avion la care se renunta pentru ca e eficient sau nu - in Polonia, e logic sa renunti la el. In Rusia, inca e in carti varianta navala si MiG-35. In India, din nou sunt folosite si au fost vitale in a descuraja Pakistanul. NATO nu e un loc unde MiG-29 sau oricare avion rusesc are un loc unde e binevenit. E nevoie de conditii tehnice similare intre tarile aliate, si armamente similare. E mai ieftin sa folosesti F-16 in context NATO decat MiG-29 care trebuie adaptat si rasadaptat. Legat de Gripen, la fel - e ceva logic pentru Suedia, nu pentru noi. Daca aveam acea infrastructura care sa sustina Gripen, e de inteles - iar suedezii doreau sa ne ajute in acest sens - conta planul de offset economic. Cred, ca si un coleg care comenta mai jos, ca F-16 sunt calitate/pret cea mai buna optiune, dar cele pe care le avem au o resursa de zbor limitata si nu au fost comandate cu cap. Trebuie sa le aduci fuzelajul la "0" ore, ceea ce e costisitor. Mai bine iei mai putine si le iei noi. Rafale mi se pare si mie in momentul de fata cel mai bun avion de vanatoare european si accesibil NATO, dar din pacate cam scump. Legat de Polonia si F-35, mai bine ramane cu MiG-29 si le face un upgrade la avionica. F-35 e o catastrofa de avion ce trebuie evitat cu orice pret. La nivel de performanta aeriana e sub MiG-29, F-16, F-18, F-15, Su-27, Rafale, Eurofighter, Gripen sau F-14-le iranian din toate punctele de vedere.
@@bucketlisttrips6408 F-35 e total inferior avioanelor de generația a 4-a in privința caracteristicilor de zbor. E un avion de mărimi medii cu greutatea unui avion de mărime mare, are aripi prea mici pentru greutatea sa și are raport tracțiune greutate subunitar cu 100% combustibil. Nu iau apărarea avionului MiG-29 în context NATO, dar F-35 va transforma forțele noastre aeriene în niște colecții de bibelouri fragile și scumpe.
@@Bogdan.Muntean stai linostit ca Tomabia a platit pe vechiturile astea de f16 aproape cat costa f35.Dublu cat coata un Suhoi pak fa ( care face praf f22 raptor pe care doar USA il au si nu il vand la nimeni). Grippen ul era cel mai bun pentru noi si ar fi fost ceva asemanator cu Messerschmiturile produse la Brasov. F16 sunt foarte bune pentru Romania dar la cat de vechi sunt si la cat am dat pe ele mai bine ramaneam la mig 21.
@@Bogdan.Muntean , n-are nici o importanta. Avioanele moderne nu concureaza la viteza. E important sa te aproprii nevazut de tinta, s-o distrugi, iar inamicul nici sa nu stie ce i-a lovit!
Pe de altă parte, primele motoare RD-33, cu care au fost echipate bimotoarele MiG-29, aveau o fiabilitate foarte scăzută (15 ore de zbor, între revizii). Oare, cele livrate nouă erau de acest fel ? Ulterior, RD-33 au devenit fiabile. MiG-29 este echipat cu 2 motoare turboventilatoare, fiecare, cu tracțiunea maximă de 8-9 tone-forță, și peste. MiG-29 au fost introduse în serviciu, în URSS, în 1983. Erau ținute în secret de URSS. Au fost desfășurate din anul 1983 (unele surse dau 1982). Nu au scăpat Ochiului lui Sam. Radio Europa Liberă comentase din timp existența acestora, alarmantă pentru Occident. Prima apariție, publică, a acestora a avut loc cu ocazia unei vizite de curtoazie, în Finlanda, a unei celule de 2 avioane, pe aeroportul din localitatea Rissala, în 1986. Au fost construite 6 demonstratoare de zbor cu tracțiune vectorizată după cele 3 axe (cu motoare RD-133). RD-33 a fost îmbunătățit, devenind foarte performant, după cum o arată teste comparative cu alte motoare de aviație, devenite publice. Versiunile poartă diverse acronime. Au fost construite peste 1600 MiG-29. Versiunile actuale sunt excepțional de performante și de manevrabile. Sunt în serviciu. Nu fac propagandă Rusiei. Consemnez lucruri cunoscute din bibliografia existentă în Internet, cu care completez reportajul. 27.03.2021
Mig 29 e o legenda in aeronautica mondiale . Vezi cati de mecanici si de cat timp e nevoie sa scambi un motore de Mig si compara cu alte simile adauga ca Mig-ul nu are nevoie de o pista curata sa decoleze .
Din cuvintele tale deduc ca nu prea apreciezi MIG 29. Gasisi imediat defecte. Daca Romania nu ar fi ales Occidentul, am fi pastrat armata la efective de 600.000 de oameni si am fi avut o aviatie super.
Sovieticii au avut o intreaga istorie a exportului versiunilor "slabe" a aparatelor lor "bune". Cele "bune" erau pastrate in URSS. De la Mig-15, Tu-22, Il-28, Mig-23, Mig-21, Su-17...au fost exportate doar versiunile inferioare ale acestora
Comentarii pertinente. consider că s-ar recomanda o sistematizare a informațiilor astfel încât să se restrângă timpul relatării. Ar fi interesantă și o analiză similară referitoare la Mig-23 ...
Comentariul tau este mai fluid si ma tolerabil , decat in trecut. Totusi ai tendinta sa repeti unele aspecte. Deci : felicitari. Cineva a comentat ( din ignoranta ) ca avioanele suedeze sunt mai bune decat F16. Am citit recent pe un alt site , tot cu specific aero militar , in care , recent ( in ultimii cativa ani , nu mai retin exact , anul) Elvetia a decis sa isi modernizeze flota militara aeriana si a invitat pe suedezi ( Gripen ) pe francezi(Rafale) si pe germani sau/si britanici ( Eurofighter ). Toate , au facut manevre, exercitii si zboruri in Elvetia , pilotate de piloti atat elevetieni,cat si piloti din tarile care ai trimis respectivele avione. Pilotii elevetienii au declarat ca cel mai capabil avion, din cele trei ,a fost Rafale ( Eurofighter a pierdut locul unul , doar ptr. faptul ca avea o tehnologie putin mai veche decat Rafale , fiind conceput mai devreme ). Pe ultimul loc in acea competitie, s-a aflat avionul Gripen , suedez. Dar si in aceasta situatie , elvetienii , au criticat costul exorbitant al aparatelor Rafale. Nu stiu ce au ales sau vor alege elvetienii. Probabil F16. Stiu ca recent germanii , intentioneaza sa cumpere ultima generatie de F18 , super eagle. Pe de alta parte , o alta dovada a capabilitatilor/pret/cost operativ , intre F16 si Gripen o reprezinta numarul de avioane fabricate. F16 se apropie ,sau a depasit 4000 de aparate produse si vandute. Gripen , nu stiu daca au produs 100-200 buc. F16 se alfa in dotare a a zeci de forte aeriene de pe glob , iar Gripen numai in cateva tari. Necazul cu F16 ale Romaniei , consta in faptul ca ele au fost , daca nu ma insel , cumparate , nu la mana a doua cum se circula prin Romania , ci la mana a patra. Mana Intai : US Air Force. Mana a Doua : US Air National Guard. Mana a Treia : Portuguese Air Force. Mana a Patra : Romanian Air Farce...pardon : Force. De fapt Romania a cumaparat avioane F16 block 15 , pe care nimeni nu le mai are ,de decenii , iar acum este imposibil sa mai gaseasca asemenea modele vechi , poate cu exceptia Cimititului de Avionae din Arizona. Romania , se pare ca va fi fortata sa cumpere avioane din block uri mai recente. Eu am o intrebare pre. Aviatia Magazin , si poate o idee ptr. un alt episod : Ce se intampla cu bugetul alocat in acel an ptr. o achizitie militara care nu are loc. Exemplu : corvetele. Fondurile sunt alocate de vreo trei, patru ani , dar din motive legale( asa zisele contestatii ) acestea sunt amnate de cativa ani. Iar pe statistii(pe hartie) , Romania si ministrii si presedintele se bat cu caramizile in piet pe la NATO si pe la Washington ca Romnaia se doteaza, ca ei achizitioneaza , ca ei isi asume ce au semnat ca membru NATO sa investeasca cel putin 2% din PIB ptr. aparare. Iar aceste achizitii nu se materialiazeaza. UNDE se duc acesti bani ne cheltuiti. Sa nu-mi spuneti ca se duc pe spitale si autostrazi. Daca imi spuneti ca se duc ptr. "pensii speciale" si ptr. aistati sociali de 25 si 30 de ani, atunci va cred. Sau pe caz de migrena...scuze: pe caz de "boala"...
Suntem tara saraca, foarte saraca si acum mai are si 1/3 din populatie emigrata de foame ! O tinta perfecta ptr oricine. Noroc ca si vecinii nostrii sunt praf si da sunt mai saraci ca noi ! Degeaba cumperi F35 , daca tu nu esti capabil sa faci legea sa fie respectata 100% pe o raza de 15 km in jurul guvernului.
Avionul perfect pt. România este Saab-ul J 39 Gripen, din toate punctele de vedere (dimensiunile spațiului ns. aerian, costurile de achiziție și operare - cu "know how" de service implementat local cu sprijin suedez, performanțele excelente ale aparatului, indiferent de vreme și misiune)... Din păcatem, însă - așa cum era de așteptat, dealtfel -, ai noștri au stat iar cu capul plecat și au acceptat second din Portugalia
Salut! Cum anume e mai bun Gripen decât F-16 în ceea ce privește spațiul aerian românesc? Ce le diferențiaza? Cât privește ”know-how-ul de service implementat local” ce înseamnă mai exact? Și cu ce e diferit față de ce s-a implementat deja în programul F-16? Și în final, poți te rog să ne dai un exemplu de misiune pe care Gripen o poate îndeplini, iar avioanele F-16 cumpărate de România nu o pot face?
Salut! Nu am spus că F 16 nu este bun, dimpotrivă, este un avion cu o excelentă reputație... Dar: 1 - În viață, în general, una este să ai pe mână un lucru la "second", alta să îl ai de nou (merge și un contract de leasing, desigur). În plus, primești la pachet și ofertă de participare tehnologică directă pe parte de dezvoltare, producție și service; 2 - Costul orar de operare pt. un Gripen este de sub 2 treimi din cel corespunzător unui F 16; 3 - J 39 Gripen a fost conceput conform doctrinei suedeze de apărare, și anume răspândirea aviației în locuri camuflate, pe întreg teritoriul țării. Astfel, chiar dc. bazele aeriene sunt pierdute încă din prima fază a unui război total (cazul României, cu o suprafață teritorială redusă), inamicul este obligat să lupte împotriva fiecărui aparat pt. a-ți elimina aviația cu adevărat. Saab-ul are nevoie de doar 800 m de șosea obișnuită drept pistă, iar o echipă de 4 militari și un tehnician îl rearmează și-l realimenteaxă în 10 minute; 4 - Mai mult, la exercițiile NATO de tip "Red Flag", jucând rolul agresorului (echipa roșie - "băieții răi", cu ajutor tactic aproape nul), J 39 Gripen învinge împotriva aparatelor F 16 și Eurofighter Typhoon (echipa albastră, cu sprijin AWACS permanent), fiind depășit cu puțin doar de F 22 Raptor (care este oricum la un alt nivel). În orice caz, ceea ce se discută aici despre aceste "bijuterii" ale tehnicii militare moderne ține mai mult de lumea jocurilor pe calculator fiindcă, în cazul unui conflict total și dus la extrem, sunt suficiente rachetele lansate de pe un singur submarin pt. ca totul să se sfârșească încă înainte de a-ncepe...
@@AviatiaMagazin Este vorba de ce s-ar întâmpla dacă ar fi un razboi. F16 nu poate decola de pe orice piste pt ca admisia motorului este jos si poate aspira tot ce este pe pista. Pt ca tara noastra nu are adincime mare, tactica pt care a fost construit Gripen-ul este mult mai buna. Asta dacă interesează pe cineva dintre conducătorii armatei romane eficienta acesteia și nu doar sa consume banii tarii.
@@vladdumitrica849 Niciun avion de lupta supersonic nu decoleaza de pe orice pista. Asta e un mit intretinut de marketingul unora. Ca sa le operezi de pe segmente de autostrada trebuie echipamente care curata respectivul drum, plus foarte mult suport. Ideea aia ca dispersezi avioanele in parcarile de pe autostrada cu o echipa de 5 oameni si un carucior e stupida si imposibil de pus in practica.
Intrebarea mea daca nu am mai avut nevoie de Mig 29 ce am facut cu ele ,le-am vandut, le-am casat la dier vechi sau le-am vandut intregi sau piese sau le tinem prin vre-un depozit?
Avioanele Mig 29 au venit in Romania in 10 feb. 1990 . Garantez ! Eu le-am primit ! Cat despre Mig 21 , in anul 1983, in URSS nu mai zbura nici unul , fiind inlocuite in totalitate cu Mig 23 . Fara comentarii !
@@antonblaga7640 accept provocarea de a verifica acest aspect. Momentan marturisesc ca nu gasesc nicio sursa oficiala care sa vorbeasca despre livrarile incepute din 1990. Istorici ca Petre Opris sau piloti ca Stefan Danila, devenit ulterior seful SMG, spun ca primele MiG-uri 29 au fost livrate in 1989. Incerc sa obtin mai multe informatii si revin cu corecturi daca e cazul.
@@AviatiaMagazin vrei sursa oficiala ? cauta inregistrarile CFSN . consiliul frontului salvarii nationale . Ion Iliescu cu gura lui vorbeste fix de acesta problema , intrebat fiind de cineva ce nevoie avea Romania sa cumpere avioane Mig-29 . si Iliescu a raspuns ca avioanele au fost livrate pe baza unui contract facut inainte de Revolutie . imi amintesc asta PERFECT . mai stiu chiar si forma ramele ochelarilor lui Iliescu .
O rabla third hand face mai multe misiuni decat MiG-29. Rabla sta mai mult in aer, are arme mai moderne si eficiente, echipamente mai moderne, iar costul de operare are alta valoare.
Cu toate ca am scris un intreg volum , am omis o alta intebare ptr. Aviatia magazin : Am auzit cu urechile mele mai multi ministrii mioritici, ca au spus acum cativa ani , ca au fost aprobabti de parlament fonduri ptr. a demara cumpararea elicopterelor de atac Bell Viper si cele multi roll tandem Venom. Asta a avut loc acum cativa ani. Intrebare : UNDE sunt elicopterele ?...Unde sunt si ce s-a intamplat cu banii alocati ptr. aceste elicoptere , acum 2,3 ani ? O ultima intrebare : Cum poate functiona o tara precum Romania , unde abnormalul a fost perfectat la nivelul de arta ?
Cred ca si azi recordul de urcare la altitudine sta in picioare : 1 minut = 19860 metri ! Ele au fost construite intr-o epoca in care pretul de fabricatie al armamentului nu conta. Trebuie sa intelegeti ca 19% din bugetul CCCP era Armata.
@Camenco Wogh Daca calculezi in termeni de ora de munca ai sa vezi ca sovieticii au cheltuit resurse colosale ptr armata tot timpul. Competitia intre fabricile lor, si cooperarea redusa intre ele, practic orice fabrica era UM, dadea rezultate remarcabile. La prezentarea proiectelor pilot, solutiile alese erau deseori similare, o dovada in plus ca "aveau raspunsul corect" ingineresc.
@@nicolaegeorgescu2207 nu. Oricine scrie niste lucruri fara sa le argumenteze e mai putin inteligent. Daca vrei sa purtam o discutie trebuie sa dezvolti. Altfel, nu faci decat sa scrii o prostie ce iti va fi stearsa.
Tarziu am dat de comentaroul acesta . Astazi suntem in dec 2023 . Acuma as avea si eu o intrebare ? aceste avioane nu le putem vinde la arabi , indieni ,chinezi , africani ce au relatii bune cu rusia ! Eu nu as sta cu ," mortul in casa " sau as profita de razboiul ruso - ucrainian ! Stima
Mama, si cum mai suierau MIG29 pe litoral inainte de revolutie.... Grozave avioane erau. Iar la un meeting aviatic de la Kogalniceanu, mi-au placut MIG29 si SAAB Grippen. Pur si simplu, simteam gheata pe sira spinarii cand au zburat , pe rand, MIG29 (din Ucraina parca) si SAAB Grippen....
Ceea ce dumneavoastra vedeati inainte de revolutie zburand la verticala litoralului nu erau MiG- uri 29 cu siguranta.....La MK zborul avioanelor MiG-29 a inceput in primavara lui '90.....
Un avion militar nu e o investie, pentru ca nu produce nici un profit. Aviatia militara, e un club excusivist, adica trebuie sa ai bani multi sa fii primit in el. F16 e o alegere perfecta pentru Romania, e fara discutie cel mai bun avion care a fost facut vreodata. Paradoxal, ai nevoie de ele, dar nu vrei sa le folosesti niciodata.
@@AviatiaMagazin " The second argument provided by General Gocuł dealt with the operative costs associated with the F-16: the MiG-29 is cheaper to operate than the Fighting Falcons hence, deploying the Fulcrums is a way for not burdening the taxpayers. Apparently, cost of one flight hour of the MiG-29, according to various sources (exact data is unknown), is shaped at around 5,500 USD. In case of the F-16 the amount is as much as 7,700 USD" Sursa: theaviationist.com/2015/01/27/polish-f-16-combat-ready/
Salut si felicitari pentru informatiile relasate. Eu sunt din Bacau si am crescut pe langa baza 95 ... cu zgomotul turbinelor Tumanski de pe MiG-21 etc. etc . Sunt mare pasionat de avioane in special militare si de lupta in deosebi. Vroiam doar sa-ti atrag atentia la opinia ta despre aeronava. Prima, nu este un interceptor, MiG- 21 are acel rol si l-a avut tot timpul. Poti intelege mai bine prin geometria aripilor si puterea turbinei ca rezultat manevrabilitate limitata. MiG-29 este echivalent cu rolul pe care il acopera acum F-16, creat in directa competitie contra lui. Ai familia de a patra generatie F16 F15 contra MiG29 si Su27. Migul este mult mai eficient la lupta aeriana decat f-16... mai sigur pentru pilot si la avionica permite unghiuri de atac foarte mici iar energia din lupta pastrata utilizata mult mai eficient. (daca stii la ce ma refer)
Multumim, foarte interesant. Pana la urma, eu cred, ca cu cat taiem mai repede orice dependenta de Rusia, ne va fi mai bine. Repet este doar o opinie personala.
Bine l-am ingropat noi pentru lipsa de viziune, bani si mai ales diplomatie - Polonezii l-au mai exploatat inca 20 de ani dupa ce noi le-am retras - ceea ce da nota un singur lucru - incompetenta dincolo de restul problemelor. Toate restul tarilor NATO dar ex Tratatul de la Varsovia le-au utilizat cel putin 10 ani. Si da, Sniper-ul era o modernizare necesara, pentru toti cei care spun ca MIG 29 era foarte capabil nu avea capacitate suficienta BVR cu R 27R si radarul de pe MIG 29 A. Cu alte cuvinte daca era sa il exploatam era nevoie de "Lancerizare adica ELTA EL 2032 M cu antena marita probabil varianta care a ajuns instalata pe F 4 Phantom-ul unor natiuni. Mai importanta este intrebarea de ce cu MIG 21 LanceR C nu s-au achizitionat si rachete Derby preferand astfel sa mentinem o floa de avioane castrate pentru aer-aer. Oricum incepand cu F 16 MLU asa cum sunt ele am revenit in randul tarilor cu avioane de generatia a 4-a si acum avem si capabilitati BVR adevarate si avioane functionale datorita lantului logistic NATO dar inca sunt pre aputine cele 17, inca nu avem suficient armament pentur ele. In ceea ce priveste cinematica avioanelor F 16 MLU este la nivel cu MIG 29 A si cu o interfata om masina mult mai moderna deci MIG 29 capitol inchis!
Felicitări, ești foarte bine informat. Ai un singur minus la comparația cinematicii celor doua avioane. Poti compara cinematica / aerodinamica cu F18 nu cu F16.
@@gelutrif3283 nu prea...MIG 29 A are o rezerva de putere pe care F 18 C/D nu o are, si pe de alta parte trage 9+G chiar daca nu este FBW ca si F 16 si F 18 acesta din urma este limitat la 7.6G. Apoi raza de intoarcere sustinuta si viteza ascensionala il fac peste sau apropiat de F 16AM/BM si nu de F 18 C/D.
Logistică și întreținere, nu spun că nu este un avion de luptă performant pentru perioada sa dar ca toate motoarele cu reacție ale seriei Mig se arde repede
Mig 29 e " urmasul " lui 25 . Mig 25 a avut 29 de recorduri mondiale . Aeronautica rusa nu e ultima di lume . Daca nu convine sa spui adevarul alege alta tema . Ia in calcul si faptul ca bugetul rus e aproxumativ 10 la suta din cel american, nu NATO .
Costa Stefan - o intrebare care nu-mi da pace : daca Rusia are PIB-ul real ( cel public) comparativ cu Italia, cum reusesc sa mentina atata armata si sa finanteze conflicte peste tot unde se baga? E ceva ce-mi da cu virgula...
@@4costindan Rusii au inteles o chestie simpla cand esti in necaz nu te ajuta nimeni , ex. americanii ( plus imperiu britanic ) au debarcat 9 luni inainte de fine , rusii au fost lasati singuri ani de zile , cat de conflicte in care sant bagati sant putine Afghanistan si Siria . Afghanistan e la granita lor si Siria le-a cerut ajutor .
@@costastefan4293 - cred ca nu ne intelegem. Rusii au: Donbas, Georgia, Transnistria, Siria, Libia .... echipamente date pe datorie si de unde nu -si vor recupera banii in veci. Pe italieni nu-i vad nicaieri pornind un razboi .... si au echipamente - produc cam tot in afara de avioane. Rusii in schimb se baga peste tot .... si tara lor e, cu exceptia unor mici regiuni, subdezvoltata. La ce vasta si plina de resurse ar fi trebuit sa fie de 3 ori mai dezvoltata ca SUA!
@@4costindan Cand eream in scoala am fost aprpape de exmatriculare pentru ca am refuzat limba rusa , am avut noroc directorul ma iertat , pe vremea aia gandeam ca tine . Nu ma intereseaza parerea nimanui o am pe a mea . In singur lucru mai spun : cand eream sub "papuc" rusesc Romania a cumparat tehnica numai din occident astazi sub "papuc" american nu avem aceasi libertate . E bine , e rau mi stiu , poate stii tu .
@@costastefan4293 - " cand eream sub "papuc" rusesc Romania a cumparat tehnica numai din occident astazi sub "papuc" american nu avem aceasi libertate" - cred ca ai sa spui tehnica Sovietica - daca te referi la cea militara. Daca te referi la cea industriala.....spune tu un sector unde rusii exceleaza? Fa-ma sah-mat! Eu....n-am nici-o idee...
Frumos filmuleț, nu am mult cunoștințe pe domeniu, dar acum mă simt documentat fără să ma tem de dezinformare. Mulțumesc! Unde pot să va scriu in privat despre niște detalii?
@@silviustoianovici4474 nu se pune problema sa nu va cred ca ati fost acolo. Intrebam doar daca exista posibilitatea ca in ianuarie 1990 sa fi venit al doilea lot de avioane pe MK. E prima oara cand aud ca MiG-urile 29 nu au fost livrate incepand cu 1989.
Si nu puteam sa cumparam piese din alta parte ??? Polonia , Egipt, Siria etc dar nu a fost vointa sau cineva a pus piedica acestui program caci primea spaga de din dincolo de la evrei
Pacat ca nu e folosit youtube-ul cum trebuie. O imagine fixa si si un monolog (la care se putea lucra la ton si continut) nu inseamna ca rezultatul va fi prea interesant. Parerea mea trebuie sa fie luata ca o intentie buna de a da un feedback. Sunt atat de multe exemple de canale pe acest segment din care va puteti inspira si va urez mult succes pe viitor!
Este foarte bun orice fel de feedback de buna credinta. Daca te uiti pe clipurile noastre mai recente o sa observi ca am renuntat intre timp la imaginea statica. Lucram sa imbunatatim si calitatea video, se va intampla asta curand.
Saab J-39 Gripen sau Dassault Rafale sunt cele mai bune variante pentru Romania din foarte multe puncte de vedere, nu F-16 la mana a 3-a sau de 40 de ani din Norvegia. La exercitiile NATO Saab J-39 a castigat in fata F-16.In plus, la colaborarile dintre Suedia-Romania si Franta-Romania, intotdeauna a existat colaborare-transfer pe partea tehnologica, iar Romania, la cati specialisti a pierdut in acest domeniu datorita coruptiei si deindustrializarii, are nevoie ca de aer. Toate bune.
Salutare Oameni Buni. Da Polonia renunță la ele, dar... De ce le-a cumpărat atunci de la tot Blocul estic care le scotea la vânzare, le baga în conservare...???? Ca erau cele mai bune și ieftine după bătrânele 23... Dar nu au stat cu fundul la rusi și primeau piese de schimb. Noi Disteptii lumii, stam cu fundul la toți foștii Pretini și Aliați, de ex Serbia, China, și cu fata la vest care ne da palme peste bot când vrem ceva o shengheneala civilizata, o viza de State, ne ia toți banii și ne vând fiare vechi care sunt înalte cât un parter de bloc și se scufunda în Dunăre... 👍🤪🥶🥶🥶 Pai dragii mei sa ne uram spor la Prostia Națională în continuare. Hai, băgați maiiiiii... 👽👽👽 Dacă mergem asa nici extratereștrii nu ne mai salvează... 🥶🥶🥶
Mig 29 updatat la standarde NATO , dotat cu radare de ultima generatie , modificat sa fie compatibil cu rachetele aer - sol si aer - aer utilizate de toti aliatii nostri ar deveni o aeronava redutabila si de temut pentru orice inamic , chiar si la standardele aviatiei internationale din ziua de azi . Autonomia de zbor , partea de blindaj , manevrabilitatea si viteza de deplasare sunt foarte bune . Exceptionala ramanand insa rezistenta la forta G . De exemplu avionul american F 16 se rupe in bucati daca e supus unei forte mai mari de 9 G . Avionul rusesc Mig 29 rezista pana la o forta de 12 G . Si sunt avioane cam din aceiasi generatie . Mai pe scurt avioanele Mig 29 MODERNIZATE ar fi extrem de bune si eficiente in lupta aeriana .
Mai Gigione corpul uman cu un costum normal de aviator supersonice rezista pana la 7G. Cine mai piloteaza acel MIG dupa ce pilotul capoteaza? Tatucu Stalin?
Dacă-ar fi atât de simplu, România ar fi produs un IAR 139 predator, dar se pare că nu proiectarea e problema, ci tehnologia de fabricație. Compară D-ta o cheie tubulară chinezeasca cu una germană. Or un avion de lupta ne este un Ferrari ci cu muuult mai mult.
F-16 , parada de 1 decembrie 2017dacă nu mă înșel probabil 2018, parada națională prezentată de digi cu măscăriciul de Prelipceanu care spune că: "avioanele F16 nu pot decola și zbura la parada națională din cauza gerului de afară", am bufnit în hohote de rîs cînd am auzit această inepție spusă de un "jurnalist", care habar nu are de ceace prezintä. Doamne cît de prost poți fi, să nu ştii nici măcar ce temperaturi sunt în atmosfera în care aceste avioane zboară, să nu ştii că aceste aparate de zbor militare efectuează misiuni și pe timp de iarnă, dar hei cine sunt eu să iau la mişto un ciuma lac de "jurnalist" de fapt un lingău media.
Interesant videoclipul. In final decizia a fost corecta, fara upgrade Mig-ul 29 nu merita tinut considerand performantele din razboiul din Iugoslavia din 1999 (6 Mig-uri doborate de F-15 si F-16, 0 inamici doborati de Iugoslavi cu Mig-urile).
Păcat de el.A nimerit la locul și timpul nepotrivit istoric politic(mai ales) și economic.La data apariției era unul dintre cele mai bune din lume și ca avionică și ca manevribilitate.Apropo de polonezi nu cred că și-au permite F35
Te felicit pentru răbdarea de a explica la toti botii ce "marfa valoroasă " a fost MIG 29 ....ca nici rusii nu-l zboară prea mult. La fel și pentru " expertii" ce cred că Gripen - ul e Steaua Mortii.
@Camenco Wogh - e adevarat ca nu au renuntat la ele dar au deja 40 si de ani iar viitorul lor a murit demult. Da , si mie mi-a placut cand l-am vazut dar ....asta i-a fost viata. Era deja un avion prea scump pentru noi de cand l-au adus. Cate tari isi permit bimotoare de generatie noua ca avioane de lupta? Uita-te la cei ce au Eurofighter, austriecii vor sa scape de ele, altii care le zboara mai putin decat ar trebuii
@Camenco Wogh Nicidecum, F16 e omologul lui MiG 29 dar monomotor - mai ieftin de exploatat , testat si paratestat in războaie ( de fapt cred că de la Vietnam incoace, nici-un avion nu a mai fost asa solicitat ca F16 - MiG29 nici pe aproape ) Logica faptului ca nu sunt noi au fost explicate punctual. MIG 29 e ca fotbalistul ala lăudat dar niciodată nu confirmă si rămâne veșnic la stadiul de " tânără speranta"
Multe din tehnologiile prezentate de rusi in materie de avionica, in MIG29, au fost copiate cu reverse engineering imediat de vestici. Sistemul de rachete de apropiere cu infrarosu si casca cu headisplay integrat sunt subiecte populare si azi. Ce ma impresionat pe mine : Un sistem de coordonare in zbor, prin care comandantul primeste informatii(armament, combustibili, pozitie) despre avioanele din celula sa, sau avioane mai indepartate. Le avem azi pe Tesla, masinile comunica intre ele, e vorba de alt nivel dar Algoritmul nu difera. Cineva in Siberia a reusit sa transfere puterea tactica si in aer, comandantul avand flexibilitate fata de planul initial. Legat de motoare, in continuare la viteze mici de zbor, motoarele rusilor nu se opresc, iar cele vestice da. Motoare facute de rusi in anii 60 au caracteristici care cu greu au fost egalate, unele dupa 50 de ani. Pe hartie avionul este perfect, dar asamblarea este problema.
Dacă nu te convinge nici numărul războaielor și bătăliilor lui F16 atunci nu te va convinge nimic. E ca la „Pământul plat”, orice argument logic ți se va aduce tu o vei ține langa în mintea ta, care se va aplatiza și ea treptat, luându-și pas cu pas imaginația drept realitate și fapte, mda. Pur și simplu, din punct de vedere militar pentru o țară aflată în cazul României nu există pe Pământ o ofertă mai avantajoasă decât F16. De fapt e un noroc să poți cumpăra așa ceva! Problema nu e între F16 și altă variantă, problema e că nu avem destui bani să cumpărăm atâtea F16 câte ne-ar trebui pentru o aviație militară demnă.
Este foarte posibil ca rusii sa ne fi pus bete in roate dar nu pot sa nu mi pun intrebarea de ce sustii cu piese si know how Polonia cu un numar mai mare de aeronave si chipurile nu le dai piese romanilor sa zboare si ei o amarata de escadrila... Fie vorba intre noi daca chiar se ajungea sa ne dam scatoalce cu ei, ne adunam de pe jos cu sau fara escadrila aia. Pe de alta parte vad ca Mil-urile de la MAI inca le zburam si le trimitem la reparatii in Rusia bine mersi.
Afacere și cu migurile precum flota României, acolo era Base meneger la mig au fost alți... Mig rămâne o armă redutabilă care linseaza ori ce aeronava occidentala și acum....
@@janosvastag9255 dragule,tu vorbești în cunoștință de cauză sau doar așa,ești plin de idei îngândurate și geniale ????Genul ăsta de "confruntări" s-au făcut. Mig 29 excelează la dog fight,armamentul este configurat sa fie tras în unghiuri mari de atac. Rețeta era,coordonare de la sol,Mig se apropia și angaja inamicul. Vezi Mig-urile germane ,au fost vândute Poloniei.... Problema că fără dirijare de la sol,F-16 vs Mig -29 nu este o lupta ci un măcel,F-16 dobora Mig-ul înainte că pilotul acestuia să vadă pe radar inamicul. În condiții reale de lupta,cu echipament de război electronic,F-16 ar învinge detașat. Apropos,între un F-16 vs familia SU-27,adică SU-30 și 35 și un F-16 versiune block 60+,câștigătorul ar fi tot F-16. Motivul este simplu,familia SU are un RCS imens,în mp este echivalentul unui teren de tenis zburător,fata de profilul redus al unui F-16. Cu alte cuvinte F-16 vede primul,trage primul. Game over ! De F-35 sau F-22 nu are rost să vorbim,sunt la nivel de OZN pentru vodcari 😁
Cine ne-a obligat si pe cine deranjau? Si de ce nu au deranjat MiG-urile 29 din Polonia, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria? Aveau ceva special alea romanesti?
@@ursuletulvrancean7544 da, da,.... și bombardierele noastre aveau ca încarcatura câte o bomba masiva din cauciuc. În cadrul testelor în poligon au făcut pagube materiale masive și un lucru foarte important de precizat, ele continua sa sară și în ziua de azi. 😂
Pt ca sunt de rahat MiG 29 am avut o soarta sa fim furati de multi chiar si de unii dintre noi ex Petru Groza, suntem mai linga ei spre est noi totdeauna am avut ceva talent de buni negustori spre vest fff multi le place sa ne compatimeasca pt ca suntem si avem o tara frumoasa rusii au incercat sa ne rusofuniseze pt ca am fost aliati cu Germania in razboi si acum trebuie sa platim dar uitaiva unde e nedreptate Germania de est s-a unificat cu vestul dar noi? Noi trebuia sa facem tot ce spunea rusul rusul si-a instalat oameni din Basarabia care cunosteau limba romana si rusa in Romania de ex vecinul meu de bloc era administratorul blocului si era Director la o fabrica sotia lui era Directoare la o fabrica de oglinzi in Bucuresti ganditiva cati m-ai sunt ca ei si in armata Romana dar ce m-ai e tare familia se cheama Popescu deci exact ca in Germania multi rusi care au venit din Rusia si-au schimbat numele din Vladirimovici il cheama acum in Germania wadermann sunt fffff multe probleme pe lumea asta pt ca dupa un razboi urmeaza ura de popoare pe sute de ani asta e din pacate sunt-em m-ai spre la granita cu popoare slave care c-am toti ne-au furat si care acuma ne m-ai fura si politicienii nostrii din visele noastre, promisiuni etc,,trezitiva oameni buni deschidetiva ochii bine si ganditi cu inima ca istoria de la strabunicii si parintii nostrii totdeauna va spune adevarul va iubesc pe toti 👍❤🙏❤👍👍👍👍👍👍
Avioanele Rafale erau mai bune pt Romania.Macar erau noi,racheta aer-aer meteor..... momentan racheta cu cea mai mare (no escape zone),ecm mai moderne,radar mai bun....rcs mai mica....un omnirole perfect pt RoAF.
@@AviatiaMagazin Multumesc pentru raspuns! Nu sunt fan MiG ..dar este o pierdere financiara pentru Romania daca ajung la fier vechi ! Crezi ca Romania va Achizitiona la un moment si F35?
@@AviatiaMagazin Poate ca era mai mult decât 10 ani dar era sigur un Mig 29 care facea manevre aeriene pe Kogalnicranu atuncea. Era cind inca venau zboruri din Germania direct la Kogălniceanu si Înainte de arnfi venit Americani acolo
Poate ca au fost scoase pe linie moarta pentru ca le lipsea un anumit sistem de achizitia a tintelor care-l faceau mai putin utilizabil decat un Lancer, iar acel sistem a echipat toate avioanele URSS insa nici unul pentru Romania. Nu trebuie sa fii geniu sa intelegi ca un F16 modernizat din ziua de azi face cat doua F16 varianta din 1974. Mig 29 a fost o teapa istorica asemanatoare tunului Krupp.
Dacă se uită careva pe hartă în Polonia e o enclavă rusească - vrei nu vrei gândești altfel deciziile. Prin anii 2000 Rușii au vrut să mai dreagă busuiocul cu Polonezii a căror țară au împărțit-o cu nemți - practic declanșarea WW2 a avut loc cordial pe seama Poloniei + comemorarea s-a transformat în înmormântare la nivel înalt a reprezentanților Polonezi la propriu... În plus trebuia vândută marfă ca să ai resurse pentru generația următoare iar absolut toate înbunatatirile aduse de Polonia în materie de MIG pleca în Mama Rassia scutind de efort intelectual inginerii de la biroul MIG și nu numai.
Pe scurt, pentru ca dupa 1990, politica externa a Romaniei s-a facut exclusiv din pozitia capra, "evoluand" ulterior in nevertebrata, si de cele mai multe ori, contrar intereselor nationale. Altii si-au mentinut relatiile diplomatice si economice cu estul, in timp ce Romania nu doar ca le-a stricat, ci a si "ales" constant sa maraie "amenintator", precum un chihuahua. Multumim din inima iubitilor conducatori, romani adevarati!
Vorbim vorbe la vremea aceea erau cele mai tari avioane de luptă de pe mapamond daca erau pilotate de ruși bineinteles. Spun asta ptr ca i-am văzut cu ochii mei la MK.
Oricum Mig-urile au fost bune pana la un anumit punct , era mai fain daca luam Yak141 sau Suhoi dar na ... sa vedem ce fac cu leopard-urile ca is mare curios ... aveam o posbilitate de a lua un tanc mult mai bun * STRV 2000 T140 se spunea ca vruia sa fie facut si o varianta de export ... dar in fine ...
Pentru a lua avioane la mâna a 2 a de la stăpâni! Hai să nu ne mai fâstâcim și să recunoașteți și voi( guvernanții și generalii) că sunteți sub papucul NATO.
Eu va contrazic categoric am fost soldat la Kogalineanu in 1988 si aveam doar mig 21 si apoi brusc au venit 3 excadrile de mig 29 asta inseamna 36 de buc ....deci nu sunteti bine informat...si eu m-am intrebat ce au facut cu aceste avioane super performante care astazi bat lejer F american
Ca asa ne-au spus americanii da ca nu ne dau ei alte avioane moderne nu ne-au spus E m-ai ok ca Romania sa fie slabă in toate punctele asa e m-ai ușor de condus colonia Romania
@@AviatiaMagazin Da, sunt cateva. In conditiile unui conflict militar, cele 17 avioane sunt incapabile sa faca fata unui atac din partea Rusiei, singura amenintare reala din zona.
@@AviatiaMagazin Ma refeream la un prim atac din partea unui agresor notoriu ca Rusia, singura tara cu conducatori bolnavi si capacitate de atac din zona.( conducatori bolnavi mai sunt doar ca tarile lor slab dotate din punct de vedere militar) Forta de raspuns( descurajare) din primele 72 de ore decide daca esti vulnerabil sau nu. Avem nevoie de minim 6 escadrile de F16. Dupa, te poti baza pe un sistem de rachete bun, pozitionat strategic si o flota de aparare bine dotata. Noi, alaturi de Bulgaria si Ungaria, suntem aproape de zero in toate situatiile si speram ca americanii sa ne apere. Incepand cu 22 decembrie 1989 aviatia militara a fost sabotata de o cucuvea nostalgica care spera si inca spera in venirea rusilor, asa cum sperau bunicii mei in venirea americanilor. In 90 nu trebuia anulata comanda pentru cele 24 de unitati MIG 29, ba, trebuia inca o comanda in plus de 45 de aparate. La momentul respectiv nu aveai ce sa compari intre MIG 29 si MIG 21. Gorbaciov si Elţîn, mai ales Elţîn, care ne ademenea cu tot felul de oferte avantajoase ca sa ramanem in sfera de influenta a Moscovei, le-ar fi oferit mai ieftin ca regimului Ceausescu. Anii au trecut, tradatorii au ramas si am ajuns sa ne bazam pe 17 F 16 SH, cumparate ca sa nu ne facem de ras. Proiectul IAR 95 a fost abandonat sau vandut chinezilor. IAR 93 a involuat in IAR 99. ( din avion de lupta, IAR 93, in avion scoala IAR 99) Din barfe stiu ca Turcia isi dorea la inceputul anilor 90 sa produca un avion al lor, inteligentii din conducerea tarii puteau folosi aceasta oportunitate prentru un parteneriat de genul IAR 93, dar planurile de praduiala erau prea tentante pentru ei. Turcii puteau obtine de la UK patentul pentru un motor mai puternic, proiectul. Din cate imi amintesc, reactia de raspuns a NATO este lenta si birocratica pentru ca interesele sunt mari. Singurul bau bau pentru rusi este SUA, oricat ar incerca Putin sa para impasibil, intra in sevraj de cate ori asculta reactii de la Casa Alba.
@@samjoi1505 o sa incerc sa iti spun parerea mea, pe rand: - o tara ca Romania nu se va putea bate niciodata de una singura cu Rusia. De asta avem nevoie de aliante, de asta suntem in cea mai puternica alianta. - nu stiu ce comanda de MiG-29 a fost anulata. Din ce stiu eu, a exista un singur contract, care a fost dus la capat. - proiectul IAR-95 nu putea fi finalizat de Romania. Iar desene pe hartie milimetrica pot face si chinezii. - IAR-93 a fost departe de ce inseamna un avion de lupta modern. Pana si versiunea sarbilor, mai buna decat cea romaneasca, era si este departe.
e simplu mig 29 desi are anumite avantaje in lupta s-a dovedit un avion destul de dezamagitor ca or fost sau nu piloti rusi in ele si vrajeli dealea o ca-m luat baiate pe unde o fost folosit. Una peste alta avionica america este peste cea ruseasca si la asta se rezuma totul. Migu 29 are avantajul de a fi bi motor si un pic poate mai manevrabil ca un f16 dar e ft discutabil asta in schimb este mai scump de intretinut si este implicit un avion mai mare. Ca mai exista de aia nostalgici care il lauda il lauda ca este un alt nivel fata de mig 21 care nu este cel mai agil avion din lume.
Da da.Vezi exercitiile Luftwaffe contra F18 Hornet cat de slabe erau Mig29.Si da conteaza pilotii precum si versiunea de 29 ( pt rusi,pt tratatulVarsovia ,tari terte).
Adica costul ptr mig 29 se ridica si costul pentru mig 21 nu....ce chestie piesele nu privin tot de acolo??? Mig urile 29 stiu ca erau produse in estul ukrainei
Dacă ești pentru prima dată aici, am aprecia enorm un subscribe la acest canal - bit.ly/Subscribe-Aviatia
Viitorul aviatiei sint dronele, in aviatia militara, este un avans enorm pentru simplul motiv ca nu pierzi piloti, doar o masinarie.
Dronele sint mult mai simple, adica mai ieftine decit un avion pilotat.
In aviatia civila, e mai complicat, e o chestie de perceptie, tu te-ai urca intr-un avion fara piloti? Eu nu, cu toate ca avioanele civile sint mai mult drone decit pilotate.
Avioanele electrice sint o pierdere de timp si de bani, nu avem baterii cu o densitate de putere similar cu jet fuels. Sint de cel putin trei ordine de magnitudine mai slabe.
Hidrogen, e alta himera, pentru ca are nevoie sa fie produs de o cantitate mai mare de energie decit poate produce el.
E extrem de difficult sa il stochezi la temperaturi cryogenice, scapa prin seals pentru ca are o molecula foarte mica, de fapt cea mai mica posibil, ia foc instantaneu in contact cu oxigen
Am fost soldat in termen perioada 95-96 la.M.K.Eram sofer pe microbuzul ce ducea pilotii de la sosire la start.Am fost fascinat de Mig29 si decolarile lor abrupte.Ma uitam la piloți cand ii transporta si sincer aveam senzația că sunt niște zei.
Militar in termen
Primele mig29 au zburat la Kogălniceanu de prin septembrie 89. In scop de prezentare pilotate de rusi superprofesionisti. Eram militar in termen. Nu am mai vazut niciodată vreun avion să facă asemenea manevre si decolari, la ''test drive" au ramas cu gura căscată si surzi de bumurile sonice ce spargeau geamurile..pacat ca nu exista filmari de atunci..nimic de pe YT nu se apropie de acrobațiile văzute atunci. Apoi vreo 2-3 luni timid începeau lectiile si pilotii români.
Raspunsul e simplu: au motoare foarte puternice care se consuma repede iar rusii nu ne dau motoare noi.
F16 e ca o masina de familie ,mai slab dar mai rezistent iar mig 29 e ca o masina sport care rezista putin.
Rusii de la MIG construiesc avioane cu motoare foarte puternice pe care la vand ieftin dar pentru care iti vand motoare dupaia .
Junker 55 este furgoneta Wolgwagon-unul lumii aviație
@@alexandarvoncarsteinzarovi3723Bună observație
Am citit un interviu cu un pilot sarb (supravietuitor) de pe un MIG29 doborat de un avion NATO deasupra Serbiei.Zicea ca desi MIG29 este un avion superb ca manevrabilitate, nu valoreaza mare lucru fara un radar si o racheta performanta.El a fost lovit de o racheta (pe care nu a reusit sa o evite) trasa din afara razei de actiune a radarului sau.
Adica acele componente pe care rusii alegeau sa le "sacrifice" de pe versiunile de export. De aceea apar basme cu superioritatea de Rambo a avioanelor americane, care-au dat numai peste astfel de versiuni de export mult inferioare, pilotate de Ahmezi neantrenati corespunzator.
@@bearlyexplainedi dreptate, insa maxim pe jumatate. Desi ai dreptate ca versiunile de export erau proaste, iar pilotii lor slabi, omiti ca doctrina estica nu e dezvoltata in jurul puterii aeriene. Un motiv in plus pt care per total la aviatie sunt mai slabi. In timp ce nato are un awacs la fiecare pas si data link pe cele mai multe avioane, rusii sunt in urma rau, iar chinezii abia acum invata. Se vede f bine in ucraina. In ciuda nr f mare, rusii n au fost in stare sa foloseasca aviatia decat tangential si in principal ca vectori purtatori de rachete de croaziera samd.
Ps. Ucraina va primi F16. Ala nu este in niciun caz avionul potrivit pt acest razboi, ci varianta cea mai ieftina si mai raspandita. Abia astept sa cada primele F uri sa aud toti specialistii cum urla ca era mai bun gripen. Specialisti care de cele mai multe ori habar n au ce inseamna BVR sau Sead
Si piesele pentru mig 21 au fost mai ieftine. Mig 29 in anii 80-90 au fost in top de performanta, manevrabilitate, armament, viteza, autonomie. erau prea bune pentru romani.s-au devalizat sute de miliarde de dolari din romania si nu puteau intretine 20 de miguri. hai sictir ca si cu delfinul este la fel.
Pe scurt, MiG-21 era integrat complet in industria interna de aparare, MiG-29 din pacate nu. Vorbesc strict de capacitatea de productie componente de schimb si asigurare operatii de mentenanta. Atat.
Pentru că pesedisti / penelisti autiști și retarzi
Pentru asta putem mulțumi ODIOSULUI,și nu mă refer la Ceaușescu,ci la următorul...
@Aviația Magazin: Mulțumesc mult pentru informații. Cred că știam cam 90-95 % deja, dar nu strică ;)
Aș completa câte ceva, poate nou pentru urmăritori.
Din perioada comunistă, aviația militară de la noi a moștenit sute de avioane cu reacție, un conglomerat de MiG 21, MiG 23, MiG 29, L 29 ,L 39, Hong 5 (IL28 chinezesc), IAR 93, IAR99. În anii 1990, resursele se diminuau rapid și nu mai puteau fi menținute în stare de zbor.
Așa că s-a pus problema ce să facem cu ele.
Aviația Magazin a explicat mai în detaliu contextul în care MiG29 a fost operat.
Decizia la vremea respectivă a fost: avem pe de o parte 20 de avioane moderne, MiG29 (dar pentru care nu prea aveau viitor din cauzele politice în primul rând și, cu toată canibalizarea au fost ținute în final la sol) și o flotă totuși mare de MiG21 care pot fi aduse la un nivel rezonabil (să permită folosirea armamentului est și vest, apropos!), cu posibilitatea upgradării pentru ceilalți operatori de MiG21, care nu erau puțini deloc!
Așa s-au ales cele mai bune 110 MiG21 și au fost upgradate, relativ ieftin, cam 3 milioane $ / avion (sper să nu greșesc prea mult). Soluția atunci s-a vrut una temporară, de tranziție până se va cumpăra un avion nou. Iată au trecut aproape 30 de ani și avionul nou nu a venit iar MiG21 își face treaba în continuare, cu chiu cu vai.
Una peste alta, cred că alegerea lui MiG21 în detrimentul lui MiG29 a fost o alegere cu capul nu cu inima și cred că a fost cea mai bun decizie posibilă pentru România.
Avionul nou nu a venit ,este corect ce spui.Dar F16 SH (cum multa resursa de zbor) este incomparabil cu MIG21 Lancer (cu resursa de zbor epuizata)! Si ceva trebuia pus in locul MIG-ului 21, ca altfel ramaneam fara aviatie de vanatoare (nu ca acum am fi cine stie ce pericol cu o escadrila de F16...dar oricum, decat nimic ...) ! Si apoi, achizita de F16 ne permite sa intram in clubul celor care asteapta la F35 noi ! Sa speram ca vor fi si bani pentru achizitia F35 !
Scuza-mi curiozitatea, dar faci cumva parte din etnia "aleasa" ce are voie sa escrocheze pe oricine si sa propage terorismul oriunde fara a le cere cineva socoteala? Etnia aia a carei guvern are buget la aparare mai mare decat unele puteri europene, asiatice si sud-americane are caror economii exporta in toate colturile lumii, in masura in care nimeni nu a auzit ca izrael sa exporte altceva decat țepe, armament, coruptie (cultivata atent in fostele state comuniste) terorism si razboi? CUM vi s-a permis sa fiti singurul stat din orientul mijlociu care sa detina si sa dezvolte armanent NUCLEAR?!
@@napraznicul nu. Sunt doar un pasionat care a înercat să devină pilot militar dar care a fost respins la vizita medicală. Copil fiind am făcut aeromodele şi apoi ca surogat (din moment ce n-am ajuns pilot militar) dacă doriţi, am zburat vreo 10 ani pe planoare la Aeroclub. Totuşi, găsesc întrebarea dv. cel puţin curioasă.
Super canalul, mult spor și succes în continuare
Felicitări ptr material interesant și la obiect.
Buna explicatia si in special ratiunile economice si de infrastructura. Legat de eficienta avionului, cu siguranta e un avion bun si se descurca atat in lupta aeriana pe raza scurta unde faci un viraj sustinut (raport bun tractiune greutate) - desi poate nu la fel de bun ca F-16, dar si in lupta aeriana manevriera la viteze mici si unghiuri inalte de atac - mai bine decat F-16 dar sub Su-27 sau F-18. A suferit din pacate de o optimizare mai slaba cand vine vorba de BVR, motiv pentru care au fost usor doborate de catre americani pe F-15 si de piloti mai slab antrenati decat cei rusi.
Nu e un avion la care se renunta pentru ca e eficient sau nu - in Polonia, e logic sa renunti la el. In Rusia, inca e in carti varianta navala si MiG-35. In India, din nou sunt folosite si au fost vitale in a descuraja Pakistanul. NATO nu e un loc unde MiG-29 sau oricare avion rusesc are un loc unde e binevenit. E nevoie de conditii tehnice similare intre tarile aliate, si armamente similare. E mai ieftin sa folosesti F-16 in context NATO decat MiG-29 care trebuie adaptat si rasadaptat.
Legat de Gripen, la fel - e ceva logic pentru Suedia, nu pentru noi. Daca aveam acea infrastructura care sa sustina Gripen, e de inteles - iar suedezii doreau sa ne ajute in acest sens - conta planul de offset economic. Cred, ca si un coleg care comenta mai jos, ca F-16 sunt calitate/pret cea mai buna optiune, dar cele pe care le avem au o resursa de zbor limitata si nu au fost comandate cu cap. Trebuie sa le aduci fuzelajul la "0" ore, ceea ce e costisitor. Mai bine iei mai putine si le iei noi. Rafale mi se pare si mie in momentul de fata cel mai bun avion de vanatoare european si accesibil NATO, dar din pacate cam scump.
Legat de Polonia si F-35, mai bine ramane cu MiG-29 si le face un upgrade la avionica. F-35 e o catastrofa de avion ce trebuie evitat cu orice pret. La nivel de performanta aeriana e sub MiG-29, F-16, F-18, F-15, Su-27, Rafale, Eurofighter, Gripen sau F-14-le iranian din toate punctele de vedere.
F-35 este o solutie foarte buna pentru viitor. Terminati cu MiG-29, este istorie.
@@bucketlisttrips6408 F-35 e total inferior avioanelor de generația a 4-a in privința caracteristicilor de zbor.
E un avion de mărimi medii cu greutatea unui avion de mărime mare, are aripi prea mici pentru greutatea sa și are raport tracțiune greutate subunitar cu 100% combustibil.
Nu iau apărarea avionului MiG-29 în context NATO, dar F-35 va transforma forțele noastre aeriene în niște colecții de bibelouri fragile și scumpe.
@@bucketlisttrips6408 un F35 tocmai sa impuscat singur 😂.Ceva nemaiauzit.
@@Bogdan.Muntean stai linostit ca Tomabia a platit pe vechiturile astea de f16 aproape cat costa f35.Dublu cat coata un Suhoi pak fa ( care face praf f22 raptor pe care doar USA il au si nu il vand la nimeni).
Grippen ul era cel mai bun pentru noi si ar fi fost ceva asemanator cu Messerschmiturile produse la Brasov.
F16 sunt foarte bune pentru Romania dar la cat de vechi sunt si la cat am dat pe ele mai bine ramaneam la mig 21.
@@Bogdan.Muntean , n-are nici o importanta. Avioanele moderne nu concureaza la viteza. E important sa te aproprii nevazut de tinta, s-o distrugi, iar inamicul nici sa nu stie ce i-a lovit!
Pe de altă parte, primele motoare RD-33, cu care au fost echipate bimotoarele MiG-29, aveau o fiabilitate foarte scăzută (15 ore de zbor, între revizii). Oare, cele livrate nouă erau de acest fel ?
Ulterior, RD-33 au devenit fiabile. MiG-29 este echipat cu 2 motoare turboventilatoare, fiecare, cu tracțiunea maximă de 8-9 tone-forță, și peste.
MiG-29 au fost introduse în serviciu, în URSS, în 1983. Erau ținute în secret de URSS. Au fost desfășurate din anul 1983 (unele surse dau 1982). Nu au scăpat Ochiului lui Sam. Radio Europa Liberă comentase din timp existența acestora, alarmantă pentru Occident.
Prima apariție, publică, a acestora a avut loc cu ocazia unei vizite de curtoazie, în Finlanda, a unei celule de 2 avioane, pe aeroportul din localitatea Rissala, în 1986.
Au fost construite 6 demonstratoare de zbor cu tracțiune vectorizată după cele 3 axe (cu motoare RD-133).
RD-33 a fost îmbunătățit, devenind foarte performant, după cum o arată teste comparative cu alte motoare de aviație, devenite publice. Versiunile poartă diverse acronime.
Au fost construite peste 1600 MiG-29. Versiunile actuale sunt excepțional de performante și de manevrabile. Sunt în serviciu.
Nu fac propagandă Rusiei. Consemnez lucruri cunoscute din bibliografia existentă în Internet, cu care completez reportajul.
27.03.2021
Motoarele sunt si foarte economice-consum redus, un aspect incredibil ptr un echipament de razboi.
Mig 29 e o legenda in aeronautica mondiale . Vezi cati de mecanici si de cat timp e nevoie sa scambi un motore de Mig si compara cu alte simile adauga ca Mig-ul nu are nevoie de o pista curata sa decoleze .
Din cuvintele tale deduc ca nu prea apreciezi MIG 29. Gasisi imediat defecte. Daca Romania nu ar fi ales Occidentul, am fi pastrat armata la efective de 600.000 de oameni si am fi avut o aviatie super.
Sovieticii au avut o intreaga istorie a exportului versiunilor "slabe" a aparatelor lor "bune". Cele "bune" erau pastrate in URSS. De la Mig-15, Tu-22, Il-28, Mig-23, Mig-21, Su-17...au fost exportate doar versiunile inferioare ale acestora
@@Cornel1001 depinde, în regim de postcombustie terminai kerosenu în 4 minute
Comentarii pertinente. consider că s-ar recomanda o sistematizare a informațiilor astfel încât să se restrângă timpul relatării. Ar fi interesantă și o analiză similară referitoare la Mig-23 ...
Mulțumim pentru mesaj. Încercăm încă să adunăm informații despre 23. Dar cu siguranță vom avea un material și cu el.
Comentariul tau este mai fluid si ma tolerabil , decat in trecut. Totusi ai tendinta sa repeti unele aspecte. Deci : felicitari.
Cineva a comentat ( din ignoranta ) ca avioanele suedeze sunt mai bune decat F16.
Am citit recent pe un alt site , tot cu specific aero militar , in care , recent ( in ultimii cativa ani , nu mai retin exact , anul) Elvetia a decis sa isi modernizeze flota militara aeriana si a invitat pe suedezi ( Gripen ) pe francezi(Rafale) si pe germani sau/si britanici ( Eurofighter ). Toate , au facut manevre, exercitii si zboruri in Elvetia , pilotate de piloti atat elevetieni,cat si piloti din tarile care ai trimis respectivele avione.
Pilotii elevetienii au declarat ca cel mai capabil avion, din cele trei ,a fost Rafale ( Eurofighter a pierdut locul unul , doar ptr. faptul ca avea o tehnologie putin mai veche decat Rafale , fiind conceput mai devreme ). Pe ultimul loc in acea competitie, s-a aflat avionul Gripen , suedez. Dar si in aceasta situatie , elvetienii , au criticat costul exorbitant al aparatelor Rafale. Nu stiu ce au ales sau vor alege elvetienii. Probabil F16. Stiu ca recent germanii , intentioneaza sa cumpere ultima generatie de F18 , super eagle.
Pe de alta parte , o alta dovada a capabilitatilor/pret/cost operativ , intre F16 si Gripen o reprezinta numarul de avioane fabricate. F16 se apropie ,sau a depasit 4000 de aparate produse si vandute. Gripen , nu stiu daca au produs 100-200 buc. F16 se alfa in dotare a a zeci de forte aeriene de pe glob , iar Gripen numai in cateva tari.
Necazul cu F16 ale Romaniei , consta in faptul ca ele au fost , daca nu ma insel , cumparate , nu la mana a doua cum se circula prin Romania , ci la mana a patra. Mana Intai : US Air Force. Mana a Doua : US Air National Guard. Mana a Treia : Portuguese Air Force. Mana a Patra : Romanian Air Farce...pardon : Force.
De fapt Romania a cumaparat avioane F16 block 15 , pe care nimeni nu le mai are ,de decenii , iar acum este imposibil sa mai gaseasca asemenea modele vechi , poate cu exceptia Cimititului de Avionae din Arizona.
Romania , se pare ca va fi fortata sa cumpere avioane din block uri mai recente.
Eu am o intrebare pre. Aviatia Magazin , si poate o idee ptr. un alt episod : Ce se intampla cu bugetul alocat in acel an ptr. o achizitie militara care nu are loc. Exemplu : corvetele. Fondurile sunt alocate de vreo trei, patru ani , dar din motive legale( asa zisele contestatii ) acestea sunt amnate de cativa ani. Iar pe statistii(pe hartie) , Romania si ministrii si presedintele se bat cu caramizile in piet pe la NATO si pe la Washington ca Romnaia se doteaza, ca ei achizitioneaza , ca ei isi asume ce au semnat ca membru NATO sa investeasca cel putin 2% din PIB ptr. aparare. Iar aceste achizitii nu se materialiazeaza. UNDE se duc acesti bani ne cheltuiti. Sa nu-mi spuneti ca se duc pe spitale si autostrazi. Daca imi spuneti ca se duc ptr. "pensii speciale" si ptr. aistati sociali de 25 si 30 de ani, atunci va cred. Sau pe caz de migrena...scuze: pe caz de "boala"...
@ Mario Necula
Au ales... F/A-18 !!!
29.03.2021
@@andreialbescu1590 Thank You! ptr. completare.
@@andreialbescu1590 poti da o sursa a celor afirmate ca eu nu am gasit inca nicio decize cu privire la noul avion ales de Elvetia
Suntem tara saraca, foarte saraca si acum mai are si 1/3 din populatie emigrata de foame ! O tinta perfecta ptr oricine. Noroc ca si vecinii nostrii sunt praf si da sunt mai saraci ca noi ! Degeaba cumperi F35 , daca tu nu esti capabil sa faci legea sa fie respectata 100% pe o raza de 15 km in jurul guvernului.
@@Cornel1001 care 15 kilometri frate ??? Guvernanţii se şterg pe undeva cu constituţia şi noi vorbim de kilometri ? Peştele de la cap se împute ...
Avionul perfect pt. România este Saab-ul J 39 Gripen, din toate punctele de vedere (dimensiunile spațiului ns. aerian, costurile de achiziție și operare - cu "know how" de service implementat local cu sprijin suedez, performanțele excelente ale aparatului, indiferent de vreme și misiune)... Din păcatem, însă - așa cum era de așteptat, dealtfel -, ai noștri au stat iar cu capul plecat și au acceptat second din Portugalia
Salut! Cum anume e mai bun Gripen decât F-16 în ceea ce privește spațiul aerian românesc? Ce le diferențiaza?
Cât privește ”know-how-ul de service implementat local” ce înseamnă mai exact? Și cu ce e diferit față de ce s-a implementat deja în programul F-16?
Și în final, poți te rog să ne dai un exemplu de misiune pe care Gripen o poate îndeplini, iar avioanele F-16 cumpărate de România nu o pot face?
Salut! Nu am spus că F 16 nu este bun, dimpotrivă, este un avion cu o excelentă reputație... Dar:
1 - În viață, în general, una este să ai pe mână un lucru la "second", alta să îl ai de nou (merge și un contract de leasing, desigur). În plus, primești la pachet și ofertă de participare tehnologică directă pe parte de dezvoltare, producție și service;
2 - Costul orar de operare pt. un Gripen este de sub 2 treimi din cel corespunzător unui F 16;
3 - J 39 Gripen a fost conceput conform doctrinei suedeze de apărare, și anume răspândirea aviației în locuri camuflate, pe întreg teritoriul țării. Astfel, chiar dc. bazele aeriene sunt pierdute încă din prima fază a unui război total (cazul României, cu o suprafață teritorială redusă), inamicul este obligat să lupte împotriva fiecărui aparat pt. a-ți elimina aviația cu adevărat.
Saab-ul are nevoie de doar 800 m de șosea obișnuită drept pistă, iar o echipă de 4 militari și un tehnician îl rearmează și-l realimenteaxă în 10 minute;
4 - Mai mult, la exercițiile NATO de tip "Red Flag", jucând rolul agresorului (echipa roșie - "băieții răi", cu ajutor tactic aproape nul), J 39 Gripen învinge împotriva aparatelor F 16 și Eurofighter Typhoon (echipa albastră, cu sprijin AWACS permanent), fiind depășit cu puțin doar de F 22 Raptor (care este oricum la un alt nivel).
În orice caz, ceea ce se discută aici despre aceste "bijuterii" ale tehnicii militare moderne ține mai mult de lumea jocurilor pe calculator fiindcă, în cazul unui conflict total și dus la extrem, sunt suficiente rachetele lansate de pe un singur submarin pt. ca totul să se sfârșească încă înainte de a-ncepe...
@@AviatiaMagazin Este vorba de ce s-ar întâmpla dacă ar fi un razboi. F16 nu poate decola de pe orice piste pt ca admisia motorului este jos si poate aspira tot ce este pe pista. Pt ca tara noastra nu are adincime mare, tactica pt care a fost construit Gripen-ul este mult mai buna. Asta dacă interesează pe cineva dintre conducătorii armatei romane eficienta acesteia și nu doar sa consume banii tarii.
@@vladdumitrica849 Niciun avion de lupta supersonic nu decoleaza de pe orice pista. Asta e un mit intretinut de marketingul unora. Ca sa le operezi de pe segmente de autostrada trebuie echipamente care curata respectivul drum, plus foarte mult suport. Ideea aia ca dispersezi avioanele in parcarile de pe autostrada cu o echipa de 5 oameni si un carucior e stupida si imposibil de pus in practica.
Salut,chiar ieri vorbeam cu un prieten din aviatie si zicea ca Gripen este peste f16 cu mult.
Intrebarea mea daca nu am mai avut nevoie de Mig 29 ce am facut cu ele ,le-am vandut, le-am casat la dier vechi sau le-am vandut intregi sau piese sau le tinem prin vre-un depozit?
Sunt ținute lângă baza Mihail Kogălniceanu din câte știu, 12 dintre ele
Oficial, sunt stocate in vederea vanzarii. Neoficial, nu le vrea nimeni. Au mai fost vandute componente, dar atat.
@@marian9185 avem doar 4 parcă
Nu 12
Acum ele sunt in hangar stau cu praful pe ele si nu fac nimic sunt acolo degeaba la momentu asta
Am văzut doua mig 29 la mare zburând deasupra plajei. Impresionante avioane.
Avioanele Mig 29 au venit in Romania in 10 feb. 1990 . Garantez ! Eu le-am primit ! Cat despre Mig 21 , in anul 1983, in URSS nu mai zbura nici unul , fiind inlocuite in totalitate cu Mig 23 . Fara comentarii !
Primele avioane MiG-29 au venit in februarie sau al doilea lot?
Cat priveste MiG-21, povesti. In 1988, regimentul 86 garda de la Marculesti, din Moldova, zbura MiG-21 bis.
@@AviatiaMagazin Este vorba de primele avioane . Nu au venit in decembrie pentru ca la noi erau ape tulburi . Au asteptat pana s-au limpezit apele.
@@antonblaga7640 accept provocarea de a verifica acest aspect. Momentan marturisesc ca nu gasesc nicio sursa oficiala care sa vorbeasca despre livrarile incepute din 1990. Istorici ca Petre Opris sau piloti ca Stefan Danila, devenit ulterior seful SMG, spun ca primele MiG-uri 29 au fost livrate in 1989. Incerc sa obtin mai multe informatii si revin cu corecturi daca e cazul.
@@AviatiaMagazin vrei sursa oficiala ? cauta inregistrarile CFSN . consiliul frontului salvarii nationale . Ion Iliescu cu gura lui vorbeste fix de acesta problema , intrebat fiind de cineva ce nevoie avea Romania sa cumpere avioane Mig-29 . si Iliescu a raspuns ca avioanele au fost livrate pe baza unui contract facut inainte de Revolutie . imi amintesc asta PERFECT . mai stiu chiar si forma ramele ochelarilor lui Iliescu .
Deci, crescuse pretul operatinal pentru un Mig 29 dar acum pentru o rabla third hand de F16, e mai ieftin ?
O rabla third hand face mai multe misiuni decat MiG-29. Rabla sta mai mult in aer, are arme mai moderne si eficiente, echipamente mai moderne, iar costul de operare are alta valoare.
Cu toate ca am scris un intreg volum , am omis o alta intebare ptr. Aviatia magazin : Am auzit cu urechile mele mai multi ministrii mioritici, ca au spus acum cativa ani , ca au fost aprobabti de parlament fonduri ptr. a demara cumpararea elicopterelor de atac Bell Viper si cele multi roll tandem Venom. Asta a avut loc acum cativa ani. Intrebare : UNDE sunt elicopterele ?...Unde sunt si ce s-a intamplat cu banii alocati ptr. aceste elicoptere , acum 2,3 ani ? O ultima intrebare : Cum poate functiona o tara precum Romania , unde abnormalul a fost perfectat la nivelul de arta ?
Banii sint la ei in buzunar unde ar putea sa fie. 😡😡😡
Cred ca si azi recordul de urcare la altitudine sta in picioare : 1 minut = 19860 metri ! Ele au fost construite intr-o epoca in care pretul de fabricatie al armamentului nu conta. Trebuie sa intelegeti ca 19% din bugetul CCCP era Armata.
@Camenco Wogh Daca calculezi in termeni de ora de munca ai sa vezi ca sovieticii au cheltuit resurse colosale ptr armata tot timpul. Competitia intre fabricile lor, si cooperarea redusa intre ele, practic orice fabrica era UM, dadea rezultate remarcabile. La prezentarea proiectelor pilot, solutiile alese erau deseori similare, o dovada in plus ca "aveau raspunsul corect" ingineresc.
@Camenco Wogh Nu prea au reusit, unul din motivele caderii cccp a fost asta, au investit prea multe procente din P.I.B. in armament.
Mig 29 a fost un aparat bun nu am avut minti luminate care sa il modernizeze si sa il mentina in uz!
Este simplu.
România a renunțat la Mig 29 pentru că așa au ordonat americanii.
Nici nu ai ascultat ce a spus în videoclip, de parca Mig 29 e un avion uimitor de care nimeni nu a auzit
Sa faca banii Américain
@@marian9185 MiG 29, și în special succesorii lui, sunt net superioare gunoaielor americane, LoL!
Trebuia cumpărate vechiturile occidentului
Ai ascultat macar? Sau ai vrut sa ne arati o mostra din inteligenta ta nemarginita?
@@AviatiaMagazin dacă mă abonam la canalul tău eram mai inteligent?
@@nicolaegeorgescu2207 nu. Oricine scrie niste lucruri fara sa le argumenteze e mai putin inteligent. Daca vrei sa purtam o discutie trebuie sa dezvolti. Altfel, nu faci decat sa scrii o prostie ce iti va fi stearsa.
Ce miguri va trebuie?
Mai bine cumparati cartofi si mālai!!!
Cā toatā tara e o pârloagā!!!
Tarziu am dat de comentaroul acesta . Astazi suntem in dec 2023 . Acuma as avea si eu o intrebare ? aceste avioane nu le putem vinde la arabi , indieni ,chinezi , africani ce au relatii bune cu rusia ! Eu nu as sta cu ," mortul in casa " sau as profita de razboiul ruso - ucrainian !
Stima
Ptr ca nu mai avem industrie de armament cumparam fiare vechi de la pattenerii
După ce am văzut o demonstrație la Kogălniceanu mi am dat seama că s a renunțat la MIG 29 din rațiuni politice de stat..!
Mama, si cum mai suierau MIG29 pe litoral inainte de revolutie....
Grozave avioane erau.
Iar la un meeting aviatic de la Kogalniceanu, mi-au placut MIG29 si SAAB Grippen. Pur si simplu, simteam gheata pe sira spinarii cand au zburat , pe rand, MIG29 (din Ucraina parca) si SAAB Grippen....
Ceea ce dumneavoastra vedeati inainte de revolutie zburand la verticala litoralului nu erau MiG- uri 29 cu siguranta.....La MK zborul avioanelor MiG-29 a inceput in primavara lui '90.....
@@titus-victorstefancu9034 Asa retinusem. Va multumesc. Oricum ar fi, grozave avioane erau.
Un avion militar nu e o investie, pentru ca nu produce nici un profit.
Aviatia militara, e un club excusivist, adica trebuie sa ai bani multi sa fii primit in el.
F16 e o alegere perfecta pentru Romania, e fara discutie cel mai bun avion care a fost facut vreodata.
Paradoxal, ai nevoie de ele, dar nu vrei sa le folosesti niciodata.
👍👍👍
Costul orei de zbor cu MiG-29 și F-16, ce valori, au, comparativ ?
27.03.2021
În principiu, costul e cam de de 1,5-2 ori mai mare la F-16.
@@AviatiaMagazin nu si conform cu MapN-ul Polonez care spune ca este mai ieftin de operat MIG 29-le lor
@@mariuseugenfenchea3204 link?
@@AviatiaMagazin numai sa il mai gasesc
@@AviatiaMagazin " The second argument provided by General Gocuł dealt with the operative costs associated with the F-16: the MiG-29 is cheaper to operate than the Fighting Falcons hence, deploying the Fulcrums is a way for not burdening the taxpayers. Apparently, cost of one flight hour of the MiG-29, according to various sources (exact data is unknown), is shaped at around 5,500 USD. In case of the F-16 the amount is as much as 7,700 USD"
Sursa: theaviationist.com/2015/01/27/polish-f-16-combat-ready/
Podcastul este si pe Spotify?
În seara asta intră și acolo!
Pai si care sunt intentiile Romaniei pe viitor ? Tinem Mig-uti 21 inca 200 de ani, sau trecem si noi la altceva ? :)
Am trecut la F-16 de 5 ani deja.
@@AviatiaMagazin Ok, nu stiam :D
😂😂😂
Am trecut la F16 second hand, refuzând oferta Saab cu avioane noi 🤦♂️
@@iancujianu8222 oferta Saab considerabil mai scumpa. Si oferta Lockheed pentru F-16 am refuzat-o.
Salut si felicitari pentru informatiile relasate. Eu sunt din Bacau si am crescut pe langa baza 95 ... cu zgomotul turbinelor Tumanski de pe MiG-21 etc. etc . Sunt mare pasionat de avioane in special militare si de lupta in deosebi. Vroiam doar sa-ti atrag atentia la opinia ta despre aeronava. Prima, nu este un interceptor, MiG- 21 are acel rol si l-a avut tot timpul. Poti intelege mai bine prin geometria aripilor si puterea turbinei ca rezultat manevrabilitate limitata. MiG-29 este echivalent cu rolul pe care il acopera acum F-16, creat in directa competitie contra lui. Ai familia de a patra generatie F16 F15 contra MiG29 si Su27. Migul este mult mai eficient la lupta aeriana decat f-16... mai sigur pentru pilot si la avionica permite unghiuri de atac foarte mici iar energia din lupta pastrata utilizata mult mai eficient. (daca stii la ce ma refer)
th-cam.com/video/YFw1iVmY2L8/w-d-xo.html
Da noi nu ne-am permis dar polonezi și cei care mai au?
Multumim, foarte interesant. Pana la urma, eu cred, ca cu cat taiem mai repede orice dependenta de Rusia, ne va fi mai bine. Repet este doar o opinie personala.
@camencowogh8333 Maaare dreptate aveti!
Bine l-am ingropat noi pentru lipsa de viziune, bani si mai ales diplomatie - Polonezii l-au mai exploatat inca 20 de ani dupa ce noi le-am retras - ceea ce da nota un singur lucru - incompetenta dincolo de restul problemelor. Toate restul tarilor NATO dar ex Tratatul de la Varsovia le-au utilizat cel putin 10 ani. Si da, Sniper-ul era o modernizare necesara, pentru toti cei care spun ca MIG 29 era foarte capabil nu avea capacitate suficienta BVR cu R 27R si radarul de pe MIG 29 A. Cu alte cuvinte daca era sa il exploatam era nevoie de "Lancerizare adica ELTA EL 2032 M cu antena marita probabil varianta care a ajuns instalata pe F 4 Phantom-ul unor natiuni.
Mai importanta este intrebarea de ce cu MIG 21 LanceR C nu s-au achizitionat si rachete Derby preferand astfel sa mentinem o floa de avioane castrate pentru aer-aer.
Oricum incepand cu F 16 MLU asa cum sunt ele am revenit in randul tarilor cu avioane de generatia a 4-a si acum avem si capabilitati BVR adevarate si avioane functionale datorita lantului logistic NATO dar inca sunt pre aputine cele 17, inca nu avem suficient armament pentur ele.
In ceea ce priveste cinematica avioanelor F 16 MLU este la nivel cu MIG 29 A si cu o interfata om masina mult mai moderna deci MIG 29 capitol inchis!
Felicitări, ești foarte bine informat. Ai un singur minus la comparația cinematicii celor doua avioane. Poti compara cinematica / aerodinamica cu F18 nu cu F16.
@@gelutrif3283 nu prea...MIG 29 A are o rezerva de putere pe care F 18 C/D nu o are, si pe de alta parte trage 9+G chiar daca nu este FBW ca si F 16 si F 18 acesta din urma este limitat la 7.6G. Apoi raza de intoarcere sustinuta si viteza ascensionala il fac peste sau apropiat de F 16AM/BM si nu de F 18 C/D.
A povestit Victor Stanculescu de ce, fiindca nu a vrut Ileana marea chimista a secolului si al intregului univers!
Faina👍35
Logistică și întreținere, nu spun că nu este un avion de luptă performant pentru perioada sa dar ca toate motoarele cu reacție ale seriei Mig se arde repede
Mig 29 e " urmasul " lui 25 . Mig 25 a avut 29 de recorduri mondiale . Aeronautica rusa nu e ultima di lume . Daca nu convine sa spui adevarul alege alta tema . Ia in calcul si faptul ca bugetul rus e aproxumativ 10 la suta din cel american, nu NATO .
Costa Stefan - o intrebare care nu-mi da pace : daca Rusia are PIB-ul real ( cel public) comparativ cu Italia, cum reusesc sa mentina atata armata si sa finanteze conflicte peste tot unde se baga? E ceva ce-mi da cu virgula...
@@4costindan Rusii au inteles o chestie simpla cand esti in necaz nu te ajuta nimeni , ex. americanii ( plus imperiu britanic ) au debarcat 9 luni inainte de fine , rusii au fost lasati singuri ani de zile , cat de conflicte in care sant bagati sant putine Afghanistan si Siria . Afghanistan e la granita lor si Siria le-a cerut ajutor .
@@costastefan4293 - cred ca nu ne intelegem. Rusii au: Donbas, Georgia, Transnistria, Siria, Libia .... echipamente date pe datorie si de unde nu -si vor recupera banii in veci. Pe italieni nu-i vad nicaieri pornind un razboi .... si au echipamente - produc cam tot in afara de avioane. Rusii in schimb se baga peste tot .... si tara lor e, cu exceptia unor mici regiuni, subdezvoltata. La ce vasta si plina de resurse ar fi trebuit sa fie de 3 ori mai dezvoltata ca SUA!
@@4costindan Cand eream in scoala am fost aprpape de exmatriculare pentru ca am refuzat limba rusa , am avut noroc directorul ma iertat , pe vremea aia gandeam ca tine . Nu ma intereseaza parerea nimanui o am pe a mea . In singur lucru mai spun : cand eream sub "papuc" rusesc Romania a cumparat tehnica numai din occident astazi sub "papuc" american nu avem aceasi libertate . E bine , e rau mi stiu , poate stii tu .
@@costastefan4293 - " cand eream sub "papuc" rusesc Romania a cumparat tehnica numai din occident astazi sub "papuc" american nu avem aceasi libertate" - cred ca ai sa spui tehnica Sovietica - daca te referi la cea militara.
Daca te referi la cea industriala.....spune tu un sector unde rusii exceleaza? Fa-ma sah-mat! Eu....n-am nici-o idee...
Frumos filmuleț, nu am mult cunoștințe pe domeniu, dar acum mă simt documentat fără să ma tem de dezinformare. Mulțumesc! Unde pot să va scriu in privat despre niște detalii?
aviatiamagazin@gmail.com sau mesaje private pe Insta si Facebook.
Pe data de 10 ianuarie 1990 au aterizat la Mk 6 avioane simplă comandă Mig29. Am fost acolo. Nu am cum să uit...
Au fost primele Mig29
@@silviustoianovici4474 sunt mai multe surse care spun că primul lot de MiG-29 a fost compus din 2 simple şi 2 duble. Sigur nu era a doua livrare?
@@AviatiaMagazin ...Am fost acolo când au aterizat..... Și ultimul zbor la Mk cu un Mig29 nr.35 în febr.2002 .
@@silviustoianovici4474 nu se pune problema sa nu va cred ca ati fost acolo.
Intrebam doar daca exista posibilitatea ca in ianuarie 1990 sa fi venit al doilea lot de avioane pe MK. E prima oara cand aud ca MiG-urile 29 nu au fost livrate incepand cu 1989.
@@AviatiaMagazin ... Am fost IAB-ist la acea escadrilă, care a ,,trăit''13 ani. Jur că nu vă mint!
Ce parere aveti despre decizia Croatiei de a cumpara Rafale?
Si nu puteam sa cumparam piese din alta parte ??? Polonia , Egipt, Siria etc dar nu a fost vointa sau cineva a pus piedica acestui program caci primea spaga de din dincolo de la evrei
Nu nu se putea. Tehnic vorbind, situatia din Moldova a dus la o racire a relatiilor.
Pacat ca nu e folosit youtube-ul cum trebuie. O imagine fixa si si un monolog (la care se putea lucra la ton si continut) nu inseamna ca rezultatul va fi prea interesant.
Parerea mea trebuie sa fie luata ca o intentie buna de a da un feedback. Sunt atat de multe exemple de canale pe acest segment din care va puteti inspira si va urez mult succes pe viitor!
Este foarte bun orice fel de feedback de buna credinta. Daca te uiti pe clipurile noastre mai recente o sa observi ca am renuntat intre timp la imaginea statica. Lucram sa imbunatatim si calitatea video, se va intampla asta curand.
Saab J-39 Gripen sau Dassault Rafale sunt cele mai bune variante pentru Romania din foarte multe puncte de vedere, nu F-16 la mana a 3-a sau de 40 de ani din Norvegia. La exercitiile NATO Saab J-39 a castigat in fata F-16.In plus, la colaborarile dintre Suedia-Romania si Franta-Romania, intotdeauna a existat colaborare-transfer pe partea tehnologica, iar Romania, la cati specialisti a pierdut in acest domeniu datorita coruptiei si deindustrializarii, are nevoie ca de aer. Toate bune.
Salut! Vrei sa si explici punctele alea de vedere?
Vreau șio un mig in curte , frumos avion
Salutare Oameni Buni.
Da Polonia renunță la ele, dar...
De ce le-a cumpărat atunci de la tot Blocul estic care le scotea la vânzare, le baga în conservare...????
Ca erau cele mai bune și ieftine după bătrânele 23...
Dar nu au stat cu fundul la rusi și primeau piese de schimb.
Noi Disteptii lumii, stam cu fundul la toți foștii Pretini și Aliați, de ex Serbia, China, și cu fata la vest care ne da palme peste bot când vrem ceva o shengheneala civilizata, o viza de State, ne ia toți banii și ne vând fiare vechi care sunt înalte cât un parter de bloc și se scufunda în Dunăre... 👍🤪🥶🥶🥶
Pai dragii mei sa ne uram spor la Prostia Națională în continuare.
Hai, băgați maiiiiii...
👽👽👽
Dacă mergem asa nici extratereștrii nu ne mai salvează... 🥶🥶🥶
Ca noi suntem scalvii Sua.de aia
Mig-29 erau niște avioane bune
Acum 50 de ani
@@polys1296 exact ca F16
@@sergiuroman4323 F 16 ii din ani 90 si ii cu mult peste mig, dicumenteaza-te
@@polys1296 dacă zici tu, și totuși ale noastre sunt de 83-84 , deci nu anii 90
@@polys1296 Cum acum 50 de ani, cand la noi au fost aduse in 1988?
Mig 29 updatat la standarde NATO , dotat cu radare de ultima generatie , modificat sa fie compatibil cu rachetele aer - sol si aer - aer utilizate de toti aliatii nostri ar deveni o aeronava redutabila si de temut pentru orice inamic , chiar si la standardele aviatiei internationale din ziua de azi . Autonomia de zbor , partea de blindaj , manevrabilitatea si viteza de deplasare sunt foarte bune . Exceptionala ramanand insa rezistenta la forta G . De exemplu avionul american F 16 se rupe in bucati daca e supus unei forte mai mari de 9 G . Avionul rusesc Mig 29 rezista pana la o forta de 12 G . Si sunt avioane cam din aceiasi generatie . Mai pe scurt avioanele Mig 29 MODERNIZATE ar fi extrem de bune si eficiente in lupta aeriana .
Pe lângă costul obscen al unei astfel de modernizări, autonomia e chiar mică, nu mare, iar aia cu 12g nu ştiu de unde ai scornit-o că e minciună.
Gigi Popescu,ca o aeronava Mig-29 modernizata sa fie redutabila ar mai avea nevoie de un singur lucru,de motoare.....De fapt de doua motoare :))
Mai Gigione corpul uman cu un costum normal de aviator supersonice rezista pana la 7G. Cine mai piloteaza acel MIG dupa ce pilotul capoteaza? Tatucu Stalin?
A venit ultimul F-16 astăzi, vreau să stiu daca se mai continuă cu achiziția pentru următoarea escadrila de F-16
Momentan sunt doar intentii de a continua, nimic concret.
Intrebarea e: De ce ingineria Romaneasca, nu a fost capabila sa proiecteze piesele necesare de schimb ?
😁 să le proiecteze, pună în producție, fără licență.... 🤔
@@santonio70 pai si vine rusul sa vada licenta pieselor de sub capota avioanelor romanesti?
Dacă-ar fi atât de simplu, România ar fi produs un IAR 139 predator, dar se pare că nu proiectarea e problema, ci tehnologia de fabricație. Compară D-ta o cheie tubulară chinezeasca cu una germană. Or un avion de lupta ne este un Ferrari ci cu muuult mai mult.
Nu trebuia să se renunțe la ele ,până când au sosit AVIOANELE F-16 puteau să ținș STEAGUL SUS !!!
Daca nu au fost economice, de ce au fost achiziționate?
Au fost achiziționate înainte de revoluție
In 2019 erau prin Bihor,la antrenamente la foarte joasa inaltime.Despre ce vorbiti...?
Evident, nu despre ce ai vazut tu. Sigur nu ai vazut MiG-29 romanesti.
Probabil erau ale polonezilor.
Cam ciudat pentru ca la vremea lui un MiG-29 batea un F-16
F-16 , parada de 1 decembrie 2017dacă nu mă înșel probabil 2018, parada națională prezentată de digi cu măscăriciul de Prelipceanu care spune că: "avioanele F16 nu pot decola și zbura la parada națională din cauza gerului de afară", am bufnit în hohote de rîs cînd am auzit această inepție spusă de un "jurnalist", care habar nu are de ceace prezintä. Doamne cît de prost poți fi, să nu ştii nici măcar ce temperaturi sunt în atmosfera în care aceste avioane zboară, să nu ştii că aceste aparate de zbor militare efectuează misiuni și pe timp de iarnă, dar hei cine sunt eu să iau la mişto un ciuma lac de "jurnalist" de fapt un lingău media.
Interesant videoclipul. In final decizia a fost corecta, fara upgrade Mig-ul 29 nu merita tinut considerand performantele din razboiul din Iugoslavia din 1999 (6 Mig-uri doborate de F-15 si F-16, 0 inamici doborati de Iugoslavi cu Mig-urile).
1000 vs 50
Pentru ca le place sa zboare cu mig-21😁
Păcat de el.A nimerit la locul și timpul nepotrivit istoric politic(mai ales) și economic.La data apariției era unul dintre cele mai bune din lume și ca avionică și ca manevribilitate.Apropo de polonezi nu cred că și-au permite F35
Polonezii au plasat comanda pentru F-35, primele avioane le vor fi livrate in 2024 parca.
Te felicit pentru răbdarea de a explica la toti botii ce "marfa valoroasă " a fost MIG 29 ....ca nici rusii nu-l zboară prea mult. La fel și pentru " expertii" ce cred că Gripen - ul e Steaua Mortii.
@Camenco Wogh - inainte sa urmăresc interviul, ma va lămuri de ce nici rusii nu mai au nevoie de ele?
@Camenco Wogh - e adevarat ca nu au renuntat la ele dar au deja 40 si de ani iar viitorul lor a murit demult. Da , si mie mi-a placut cand l-am vazut dar ....asta i-a fost viata. Era deja un avion prea scump pentru noi de cand l-au adus. Cate tari isi permit bimotoare de generatie noua ca avioane de lupta? Uita-te la cei ce au Eurofighter, austriecii vor sa scape de ele, altii care le zboara mai putin decat ar trebuii
@Camenco Wogh Nicidecum, F16 e omologul lui MiG 29 dar monomotor - mai ieftin de exploatat , testat si paratestat in războaie ( de fapt cred că de la Vietnam incoace, nici-un avion nu a mai fost asa solicitat ca F16 - MiG29 nici pe aproape )
Logica faptului ca nu sunt noi au fost explicate punctual.
MIG 29 e ca fotbalistul ala lăudat dar niciodată nu confirmă si rămâne veșnic la stadiul de " tânără speranta"
Multe din tehnologiile prezentate de rusi in materie de avionica, in MIG29, au fost copiate cu reverse engineering imediat de vestici. Sistemul de rachete de apropiere cu infrarosu si casca cu headisplay integrat sunt subiecte populare si azi. Ce ma impresionat pe mine : Un sistem de coordonare in zbor, prin care comandantul primeste informatii(armament, combustibili, pozitie) despre avioanele din celula sa, sau avioane mai indepartate. Le avem azi pe Tesla, masinile comunica intre ele, e vorba de alt nivel dar Algoritmul nu difera. Cineva in Siberia a reusit sa transfere puterea tactica si in aer, comandantul avand flexibilitate fata de planul initial. Legat de motoare, in continuare la viteze mici de zbor, motoarele rusilor nu se opresc, iar cele vestice da. Motoare facute de rusi in anii 60 au caracteristici care cu greu au fost egalate, unele dupa 50 de ani. Pe hartie avionul este perfect, dar asamblarea este problema.
Dacă nu te convinge nici numărul războaielor și bătăliilor lui F16 atunci nu te va convinge nimic. E ca la „Pământul plat”, orice argument logic ți se va aduce tu o vei ține langa în mintea ta, care se va aplatiza și ea treptat, luându-și pas cu pas imaginația drept realitate și fapte, mda. Pur și simplu, din punct de vedere militar pentru o țară aflată în cazul României nu există pe Pământ o ofertă mai avantajoasă decât F16. De fapt e un noroc să poți cumpăra așa ceva! Problema nu e între F16 și altă variantă, problema e că nu avem destui bani să cumpărăm atâtea F16 câte ne-ar trebui pentru o aviație militară demnă.
Este foarte posibil ca rusii sa ne fi pus bete in roate dar nu pot sa nu mi pun intrebarea de ce sustii cu piese si know how Polonia cu un numar mai mare de aeronave si chipurile nu le dai piese romanilor sa zboare si ei o amarata de escadrila... Fie vorba intre noi daca chiar se ajungea sa ne dam scatoalce cu ei, ne adunam de pe jos cu sau fara escadrila aia.
Pe de alta parte vad ca Mil-urile de la MAI inca le zburam si le trimitem la reparatii in Rusia bine mersi.
Afacerea MIG 29=bani aruncati pe fereastra.
S-a bagat coana Leana si in probleme militare?!
Apropo, se mai fac la Craiova avioane?
Nu se mai fac de foarte multi ani.
@@AviatiaMagazin Pai si cele 10 IAR 99 SM unde se fac? La Tel Aviv? :)))) Sper ca nu raspunzi ca sunt facute deja...
@@LHFX tocmai ca sunt facute deja :) pe ele se monteaza doar echipamente noi, nu se construiesc de la zero.
@@AviatiaMagazin Eu prefer sa spun ca facem. Facem si IAR 330 la Brasov, MIG21 si YAK52 la Bacau :)) E mai frumos.
Pentru că rușii au spus Niet!
Ce bine arata urmasul lui Mig 29...Mig 35.
Afacere și cu migurile precum flota României, acolo era Base meneger la mig au fost alți... Mig rămâne o armă redutabilă care linseaza ori ce aeronava occidentala și acum....
MiG-ul 29 e o arma asa de redutabila ca renunta toata lumea la el.
daca pilotul de Mig are buzele reci , in mod sigur pilotul de aeronava occidentala ramane cu traume la fese :))))
@@sebastianfilip1210 Ar fi interesanta o confruntare reala între laudatele vedete f 16 și mig 29 acolo se vede cu stă treaba....
@@janosvastag9255 dragule,tu vorbești în cunoștință de cauză sau doar așa,ești plin de idei îngândurate și geniale ????Genul ăsta de "confruntări" s-au făcut. Mig 29 excelează la dog fight,armamentul este configurat sa fie tras în unghiuri mari de atac. Rețeta era,coordonare de la sol,Mig se apropia și angaja inamicul. Vezi Mig-urile germane ,au fost vândute Poloniei....
Problema că fără dirijare de la sol,F-16 vs Mig -29 nu este o lupta ci un măcel,F-16 dobora Mig-ul înainte că pilotul acestuia să vadă pe radar inamicul.
În condiții reale de lupta,cu echipament de război electronic,F-16 ar învinge detașat. Apropos,între un F-16 vs familia SU-27,adică SU-30 și 35 și un F-16 versiune block 60+,câștigătorul ar fi tot F-16. Motivul este simplu,familia SU are un RCS imens,în mp este echivalentul unui teren de tenis zburător,fata de profilul redus al unui F-16. Cu alte cuvinte F-16 vede primul,trage primul. Game over !
De F-35 sau F-22 nu are rost să vorbim,sunt la nivel de OZN pentru vodcari 😁
@@janosvastag9255 un butoi zburător cu electronică și arme americane doboară cel mai agil mig.
Am fost obligati sa le facem disparute deranjau ie prea mare orgoliu Occidental.
Cine ne-a obligat si pe cine deranjau? Si de ce nu au deranjat MiG-urile 29 din Polonia, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria? Aveau ceva special alea romanesti?
@@AviatiaMagazin Aveau în dotare,, laserul lui Coandă ". 😂 😂 😂
@@ursuletulvrancean7544 da, da,.... și bombardierele noastre aveau ca încarcatura câte o bomba masiva din cauciuc. În cadrul testelor în poligon au făcut pagube materiale masive și un lucru foarte important de precizat, ele continua sa sară și în ziua de azi. 😂
Bai Ionut Aanei.... da' "orgoliu" tau gramatical nu se deranjeste - ie ?
Pt ca sunt de rahat MiG 29 am avut o soarta sa fim furati de multi chiar si de unii dintre noi ex Petru Groza, suntem mai linga ei spre est noi totdeauna am avut ceva talent de buni negustori spre vest fff multi le place sa ne compatimeasca pt ca suntem si avem o tara frumoasa rusii au incercat sa ne rusofuniseze pt ca am fost aliati cu Germania in razboi si acum trebuie sa platim dar uitaiva unde e nedreptate Germania de est s-a unificat cu vestul dar noi? Noi trebuia sa facem tot ce spunea rusul rusul si-a instalat oameni din Basarabia care cunosteau limba romana si rusa in Romania de ex vecinul meu de bloc era administratorul blocului si era Director la o fabrica sotia lui era Directoare la o fabrica de oglinzi in Bucuresti ganditiva cati m-ai sunt ca ei si in armata Romana dar ce m-ai e tare familia se cheama Popescu deci exact ca in Germania multi rusi care au venit din Rusia si-au schimbat numele din Vladirimovici il cheama acum in Germania wadermann sunt fffff multe probleme pe lumea asta pt ca dupa un razboi urmeaza ura de popoare pe sute de ani asta e din pacate sunt-em m-ai spre la granita cu popoare slave care c-am toti ne-au furat si care acuma ne m-ai fura si politicienii nostrii din visele noastre, promisiuni etc,,trezitiva oameni buni deschidetiva ochii bine si ganditi cu inima ca istoria de la strabunicii si parintii nostrii totdeauna va spune adevarul va iubesc pe toti 👍❤🙏❤👍👍👍👍👍👍
🤣🤣
De ce nu ii invitați la B. I. A. S și pe piloți din Rusia din motive economice. Sau politice sa va fie rușine. Anul asta se mai tine bias,,
Nu noi organizăm BIAS :) Noi suntem parteneri media, nu avem puterea de a invita pe nimeni.
doamne cati retarzi in tarisoara asta a noastra ,mergeti ba in rusia daca sunteti asa fani
@@clickforasmr
Ești injectat rau
@@mihailmariana4592 pretenas,sa inveti intai semnele de punctuatie si in general limba romana si mai discutam.Jet
Avioanele Rafale erau mai bune pt Romania.Macar erau noi,racheta aer-aer meteor..... momentan racheta cu cea mai mare (no escape zone),ecm mai moderne,radar mai bun....rcs mai mica....un omnirole perfect pt RoAF.
Rafale e mai scump decat F-35 :)
@@AviatiaMagazin Rafale este omnirole....f35 capacitate 4 rachete în "interior" dacă montezi rachete și pe aripi nu prea mai e stealth...
Ce sa întamplat cu ele ( Mig29) România macar le-a vândut?
Sunt "stocate" la Constanta. Nu e nimeni interesat sa le cumpere.
@@AviatiaMagazin toate 19 ,20 câte erau sau doar câteva! Multumesc
@@turcualexandru933 cred ca mai sunt 12 sau 14 celule.
@@AviatiaMagazin Multumesc pentru raspuns! Nu sunt fan MiG ..dar este o pierdere financiara pentru Romania daca ajung la fier vechi ! Crezi ca Romania va Achizitiona la un moment si F35?
@@AviatiaMagazin Ce zici dupa tine, mai pot fii revitalizate, modernizate total? se mai poate face ceva in privinta lor?
Acum niște ani ( vro 10 ani ?!) inca mai am văzut un Mig 29 zburând pe Kogălniceanu
MiG-urile 29 nu mai zboară la noi de prin 2003. Fie confunzi avionul, fie a fost un airshow la care a participat un 29 al altei țări.
@@AviatiaMagazin Poate ca era mai mult decât 10 ani dar era sigur un Mig 29 care facea manevre aeriene pe Kogalnicranu atuncea.
Era cind inca venau zboruri din Germania direct la Kogălniceanu si Înainte de arnfi venit Americani acolo
1987?
Poate ca au fost scoase pe linie moarta pentru ca le lipsea un anumit sistem de achizitia a tintelor care-l faceau mai putin utilizabil decat un Lancer, iar acel sistem a echipat toate avioanele URSS insa nici unul pentru Romania. Nu trebuie sa fii geniu sa intelegi ca un F16 modernizat din ziua de azi face cat doua F16 varianta din 1974. Mig 29 a fost o teapa istorica asemanatoare tunului Krupp.
Dacă se uită careva pe hartă în Polonia e o enclavă rusească - vrei nu vrei gândești altfel deciziile. Prin anii 2000 Rușii au vrut să mai dreagă busuiocul cu Polonezii a căror țară au împărțit-o cu nemți - practic declanșarea WW2 a avut loc cordial pe seama Poloniei + comemorarea s-a transformat în înmormântare la nivel înalt a reprezentanților Polonezi la propriu...
În plus trebuia vândută marfă ca să ai resurse pentru generația următoare iar absolut toate înbunatatirile aduse de Polonia în materie de MIG pleca în Mama Rassia scutind de efort intelectual inginerii de la biroul MIG și nu numai.
Pe scurt, pentru ca dupa 1990, politica externa a Romaniei s-a facut exclusiv din pozitia capra, "evoluand" ulterior in nevertebrata, si de cele mai multe ori, contrar intereselor nationale. Altii si-au mentinut relatiile diplomatice si economice cu estul, in timp ce Romania nu doar ca le-a stricat, ci a si "ales" constant sa maraie "amenintator", precum un chihuahua.
Multumim din inima iubitilor conducatori, romani adevarati!
Vorbim vorbe la vremea aceea erau cele mai tari avioane de luptă de pe mapamond daca erau pilotate de ruși bineinteles. Spun asta ptr ca i-am văzut cu ochii mei la MK.
Oricum Mig-urile au fost bune pana la un anumit punct , era mai fain daca luam Yak141 sau Suhoi dar na ... sa vedem ce fac cu leopard-urile ca is mare curios ... aveam o posbilitate de a lua un tanc mult mai bun * STRV 2000 T140 se spunea ca vruia sa fie facut si o varianta de export ... dar in fine ...
Suhoi le tin doar pentru ei ,la fel cum tim americanii F22.
ca foloseau mig21 😂
DE LINGAI ASA SA ORDONAT DIN AMERICA
Salut,
De ce? Pentru ca trebuie sa cumparam cazane. Germania, Polonia se pot descurca pentru piese. Noi nu. Asta e
DECE ? pentru că așa face o dictatură. O dictatură o elimină pe precedenta.
Pentru a lua avioane la mâna a 2 a de la stăpâni!
Hai să nu ne mai fâstâcim și să recunoașteți și voi( guvernanții și generalii) că sunteți sub papucul NATO.
Eu va contrazic categoric am fost soldat la Kogalineanu in 1988 si aveam doar mig 21 si apoi brusc au venit 3 excadrile de mig 29 asta inseamna 36 de buc ....deci nu sunteti bine informat...si eu m-am intrebat ce au facut cu aceste avioane super performante care astazi bat lejer F american
.....dom’ Titi....MiG23MF/UB....nu ai vazut pe MK...prin ‘88 ?
@@kimklim3267 mii de scuze am fost luat de val ...aveam mig 23 si apoi a venit mig 29 exact in 1988 efectiv le-am mangaiat eram fascinat de ele
Ca asa ne-au spus americanii da ca nu ne dau ei alte avioane moderne nu ne-au spus
E m-ai ok ca Romania sa fie slabă in toate punctele asa e m-ai ușor de condus colonia Romania
cumva nu ma mir ca n-ai ascultat. ar insemna sa stii sa scrii...
Si acum nu mai avem nimic. cateva F16.
17 avioane F-16, ca sa fim exacti.
@@AviatiaMagazin Da, sunt cateva. In conditiile unui conflict militar, cele 17 avioane sunt incapabile sa faca fata unui atac din partea Rusiei, singura amenintare reala din zona.
@@samjoi1505 in conditiile unui conflict cu Rusia, nici 77 de avioane F-16 nu ar face fata.
@@AviatiaMagazin Ma refeream la un prim atac din partea unui agresor notoriu ca Rusia, singura tara cu conducatori bolnavi si capacitate de atac din zona.( conducatori bolnavi mai sunt doar ca tarile lor slab dotate din punct de vedere militar) Forta de raspuns( descurajare) din primele 72 de ore decide daca esti vulnerabil sau nu. Avem nevoie de minim 6 escadrile de F16. Dupa, te poti baza pe un sistem de rachete bun, pozitionat strategic si o flota de aparare bine dotata. Noi, alaturi de Bulgaria si Ungaria, suntem aproape de zero in toate situatiile si speram ca americanii sa ne apere. Incepand cu 22 decembrie 1989 aviatia militara a fost sabotata de o cucuvea nostalgica care spera si inca spera in venirea rusilor, asa cum sperau bunicii mei in venirea americanilor. In 90 nu trebuia anulata comanda pentru cele 24 de unitati MIG 29, ba, trebuia inca o comanda in plus de 45 de aparate. La momentul respectiv nu aveai ce sa compari intre MIG 29 si MIG 21. Gorbaciov si Elţîn, mai ales Elţîn, care ne ademenea cu tot felul de oferte avantajoase ca sa ramanem in sfera de influenta a Moscovei, le-ar fi oferit mai ieftin ca regimului Ceausescu. Anii au trecut, tradatorii au ramas si am ajuns sa ne bazam pe 17 F 16 SH, cumparate ca sa nu ne facem de ras. Proiectul IAR 95 a fost abandonat sau vandut chinezilor. IAR 93 a involuat in IAR 99. ( din avion de lupta, IAR 93, in avion scoala IAR 99) Din barfe stiu ca Turcia isi dorea la inceputul anilor 90 sa produca un avion al lor, inteligentii din conducerea tarii puteau folosi aceasta oportunitate prentru un parteneriat de genul IAR 93, dar planurile de praduiala erau prea tentante pentru ei. Turcii puteau obtine de la UK patentul pentru un motor mai puternic, proiectul. Din cate imi amintesc, reactia de raspuns a NATO este lenta si birocratica pentru ca interesele sunt mari. Singurul bau bau pentru rusi este SUA, oricat ar incerca Putin sa para impasibil, intra in sevraj de cate ori asculta reactii de la Casa Alba.
@@samjoi1505 o sa incerc sa iti spun parerea mea, pe rand:
- o tara ca Romania nu se va putea bate niciodata de una singura cu Rusia. De asta avem nevoie de aliante, de asta suntem in cea mai puternica alianta.
- nu stiu ce comanda de MiG-29 a fost anulata. Din ce stiu eu, a exista un singur contract, care a fost dus la capat.
- proiectul IAR-95 nu putea fi finalizat de Romania. Iar desene pe hartie milimetrica pot face si chinezii.
- IAR-93 a fost departe de ce inseamna un avion de lupta modern. Pana si versiunea sarbilor, mai buna decat cea romaneasca, era si este departe.
de timpiti
Multa vorbarie fara consistenta! Beletristica
e simplu mig 29 desi are anumite avantaje in lupta s-a dovedit un avion destul de dezamagitor ca or fost sau nu piloti rusi in ele si vrajeli dealea o ca-m luat baiate pe unde o fost folosit. Una peste alta avionica america este peste cea ruseasca si la asta se rezuma totul. Migu 29 are avantajul de a fi bi motor si un pic poate mai manevrabil ca un f16 dar e ft discutabil asta in schimb este mai scump de intretinut si este implicit un avion mai mare. Ca mai exista de aia nostalgici care il lauda il lauda ca este un alt nivel fata de mig 21 care nu este cel mai agil avion din lume.
Da da.Vezi exercitiile Luftwaffe contra F18 Hornet cat de slabe erau Mig29.Si da conteaza pilotii precum si versiunea de 29 ( pt rusi,pt tratatulVarsovia ,tari terte).
Adica costul ptr mig 29 se ridica si costul pentru mig 21 nu....ce chestie piesele nu privin tot de acolo??? Mig urile 29 stiu ca erau produse in estul ukrainei
Cine este romania cu r mic?
La ce Au foĺisit
Leac schimbat circuitele pe ele nici nu poți să tragi in nato cu astea
numai trepanati pe aici....
a cumparat vechituri f16