French Press'te 5 Maddede İyi Kahve Demleme

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 41

  • @mihriguney3040
    @mihriguney3040 3 ปีที่แล้ว

    Bu videoyla french press defterini kapatabiliriz çok beğendim videoyu teşekkür ederiz 👌🏻Daha iyi anlatılamazdı 👍🏻

  • @sehnazsozucetin6989
    @sehnazsozucetin6989 3 ปีที่แล้ว

    Faydalı bilgiler için teşekkür ederiz şampiyon

  • @yakup4949
    @yakup4949 3 ปีที่แล้ว +2

    Sade ve basit lezzetli bir demleme yöntemi. Nitelikli kahveye ve comandante ye geçtikten sonra çağ atlamış gibi oldum

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      Kesinlikle öyle olmuştur. Tartarak, ölçerek ve demleme öncesi öğütüldüğünde hatalı veya kötü kahve içmenin çok zor olduğu bir ekipman. Cupping'e benziyor bir yandan. (Filtreleme kısmı hariç.) Bu açıdan direkt sadece kavurmayı değerlendirmek için de verimli.

  • @erduefjf8530
    @erduefjf8530 3 ปีที่แล้ว +1

    Emeğine sağlık gerçekten güzel bir video olmuş

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      Teşekkürler. 🙏

  • @levchoblackeye1659
    @levchoblackeye1659 3 ปีที่แล้ว +1

    Hocam blooming yapmadınız? Bu konuda bir yorumunuz olur mu? Blooming gerekli mi veya gereksiz mi?

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      French Press imersiyon bir yöntem olduğu için direkt dökmeyle ön demleme için kullanılacak az suyla ön çözmenin arasında çok büyük bir tat farklılığı yakalamadığım için bu şekilde yapıyorum. Zira French Press, Clever gibi imersiyon teknikler Cupping protokolüne oldukça benzer demleme yöntemleri aynı zamanda. Kahveyi filtreliyor olmaları hariç tabi ki. :)

  • @zerafetculfa267
    @zerafetculfa267 3 ปีที่แล้ว +2

    Pandemi bitsin biz de istiyoruz please

  • @cinar.coban00
    @cinar.coban00 3 หลายเดือนก่อน +1

    Benim recetem 250 Gr suya hafif için 7 Gr orta içim 10 Gr yoğun içim 14 Gr dir

  • @asudeozkal
    @asudeozkal 3 ปีที่แล้ว +1

    Gerçekten tam bir eski dost 😊

  • @alitopcuoglu150
    @alitopcuoglu150 ปีที่แล้ว

    Orkun bey merhaba kahve konusunda çok bilgim yok videolarınızı izliyorum filtre kahveyi çok seviyorum filtre kahve makinem var aşırı plastik kokusu oluyor filtre kahvede en iyi demleme yöntemi sizin 1 ci olduğunuz yöntem mi yada french prens mi artık kahve makinesi kullanmak istemiyorum detaylı açıklama yaparsanız sevinirim

    • @orkunustel
      @orkunustel  ปีที่แล้ว

      Selamlar Ali Bey. Aslında en iyi yöntem diye bir şey yok bence. Her yöntemin kendine göre eksileri ve artıları oluyor. Plastik konusuna gelirsek, benim şampiyonluklarda kullandığım demleyici plastik v60 aslında. Dünya Şampiyonasında da plastik Timemore Crystal Dripper'ı kullandım. Bu ürünlerde plastik kokusu geçmesi gibi bir durum yaşanmadı hiç. Tam tersi genellikle demleyicilerde plastik ya da metal öneriyorum şahsen. Eğer hobiyi geliştirme amacıyla yola çıkarsanız bir V60 set tamamlamanızı tavsiye ederim. Eğer hobi değil, öncelik ortalama iyi bir kahve içmekse de iyi bir french press artı makul fiyatlı bir tartı işinizi oldukça görecektir.

  • @melihozturk8646
    @melihozturk8646 3 ปีที่แล้ว

    Üstadım güzel bir tavsiye olmuş. Kahveyi kalın değilde orta ile ince arasında öğütmenize ben de katılıyorum, bazıları kalın öğütün dese de bence kalın öğütümde su gibi oluyor kahve, bütün karakteristik özelliğini kaybediyor.
    Benim için de french press’in ayrı bir yeri var, aldığım kahveyi ilk onda demlerim.

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      Bir çoğumuzda ben de dahil French Press'in yeri ayrıdır. 😇 Sizin bahsettiğiniz gibi ilk kahveyi French Press'te demlemek kahvede az ya da çok çözünme ihtimalinden uzak durarak, kahvenin kavurma profilini de iyi anlamamıza yardımcı oluyor. French Press dışında Cupping yöntemi de bunun için iyi bir yardımcı aynı zamanda.

    • @melihozturk8646
      @melihozturk8646 3 ปีที่แล้ว +1

      @@orkunustelEvet, haklısınız. Bu yüzden sürekli sipariş verdiğim bir yer var, sürekli farklı kahvelerini deniyorum hiç aynı kahveyi 2 kere aldığım olmadı, hepsini içince bu sefer başka bir kavurucudan alacağım. Ondaki kahveleri bitirince bu sefer başka kavurucuya giden şeklinde bir zincir olacak.
      Bir de aklıma geldi, bende ayda 1-2 kere deniyorum french press'i ters demleme yöntemi de var; başındaki pistonu çıkartıp, metal filtrenin üstüne kahveyi bırakıp daha sonrasında suyla demleniyor. Onu da deneme şansınız var mıdır acaba?

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      @@melihozturk8646 İlk defa sizden duydum bu tekniği, tam anlamadım kahve partikülleri demleme esnasında hep filtrenin üzerinde mi süzülüyor? Örnek video linki varsa paylaşırsanız sevinirim, deneyeyim bende.

    • @melihozturk8646
      @melihozturk8646 3 ปีที่แล้ว +1

      @@orkunustel keşke fotoğraf ekleme şansım olsaydı :) ben de onla ilgili hiçbir video bulamamıştım maalesef, hala yok internette. ben de internetten araştırırken buldum. yöntem şöyle oluyor;
      seyler.eksisozluk.com/eskisinden-daha-lezzetli-kahveler-hazirlamanizi-saglayacak-ters-cevrilmis-french-press-metodu
      www.kahveler.net/kahve/2601-ters-press-teknigi.html/

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      @@melihozturk8646 Paylaşımınız için teşekkürler. Şimdi okudum. Deneyeceğim. Hiç tortu kalmadığını söylemiş ancak metal filtre sebebiyle illa az da olsa tortu kalıyordur diye düşünüyorum. Tada büyük bir farklılık katar mı deneyince göreceğim. :)

  • @mkmerhan
    @mkmerhan 3 ปีที่แล้ว

    Merhabalar
    Suyu kesinlikle kaynatmayin derken suyun özellikleri, minarelleri kaynayınca özelliğini mi kaybediyor niçin kaynatmayin dediniz.

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว +3

      Selamlar. Yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ederim öncelikle. Suyun çözme performansı su sıcaklığı arttıkça artar, azaldıkça da azalır. Genel olarak Türkiye'de bulunan ticari ya da nitelikli kahvelerin kavurma profillerini göz önünde bulundurduğumuzda 100 derece bu kahvelerde fazla çözünme yaratıp kahvede yoğun bir acılık sağlama ihtimali yüksektir. Bundan dolayı 100 dereceyi tavsiye etmem. 👍🙂

    • @mkmerhan
      @mkmerhan 3 ปีที่แล้ว

      @@orkunustel çok teşekkürler 👋

  • @atakulumut
    @atakulumut 3 ปีที่แล้ว

    Suyu kaynatmamaktan bahsetmişsiniz. Forumda da değinilidiğini gördüm su kaynatmanın kötü olduğundan ama kimse neden suyun kaynamaması gerektiğine değinmemiş. Eğer kaynatılıp soğutulduysa (100 dereceyi gördü 90-94 dereceye düşmesi) beklendi zararı var mıdır? Varsa nedir?

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว +1

      Selamlar Umut Bey. Aslında şöyle demlemenin ileri seviyelerinde, daha açık kavrulmuş kahveler için kaynar su kullanan da var ancak giriş ve orta seviyede kaynar suyu çözünme olarak kontrol etmek çok zor olduğundan suyun kaynatılması genel olarak tavsiye edilmez. Bunun sebebi suyun sıcaklığı arttıkça çözme kapasitesinin de artıyor olmasından kaynaklı. Su eğer çok yüksek derecede olursa kavurmaya göre değişebilir ama fazla çözme durumunda kahvede acılığa sebep olan asitler ve yağlar da daha fazla çözünmeye başlar. Bu da isli, acı, yanık, ilaçsı vb tatlara sebep olabiliyor.
      Suyun kaynatılıp sonra soğutulması durumunda suyun kimyasal kompozisyonu değiştiğinden kahvede olumsuz bir tat alma ihtimalini arttırabiliyor.
      Umarım faydalı olabilmişimdir. ✌️

    • @atakulumut
      @atakulumut 3 ปีที่แล้ว +1

      @@orkunustel Selamlar Orkun Hocam.
      "Kimyasal kompozisyonun değişmesi" çok çok doyurucu bir cevap oldu soruma :)
      Çok teşekkür ederim.

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว +1

      @@atakulumut Selamlar Umut Bey. Sözelci olduğum için tam olarak hangi kimyasalların değişime uğrayıp ne anlamda ısınıp soğuduğu zaman yararsız olacağına dair bir bilgim yok. Daha detaylı öğrenmek isterseniz eğer kahve için su kimyasına dair yazılmış en geniş kapsamlı kitap olan Water for Coffee kitabını öneririm. O kitapta kahve için su kimyasına dair olabildiğine tüm detaylı bilgileri bulabilirsiniz. ✌️

    • @atakulumut
      @atakulumut 3 ปีที่แล้ว +1

      @@orkunustel Selamlar Orkun hocam.
      Doyurucu derken cevabımda kinaye yoktu. Yanlış anlaşıldıysa çok çok özür dilerim.
      Sizin suyun kompozisyonun değiştiğini belirtmenizden benim anladığım şuydu; Kaynadıkça sudaki su kısmının buharlaşarak sabit buharlaşmadan aciz mineral miktarı sonucu mineral/su miktarının artması sonucu suyun TDS miktarının artması olarak kafamda kurgulamıştım. Bunun yanı sıra birim litre başına öngörülen suyumuzdaki mineral miktarlarının da artış göstermesi olaraktı.
      Sizin verdiğiniz her bilgi ben gibi ev demleyicileri için çok kıymetli. Önerdiğiniz kaynak için de teşekkür ederim emeğinize sağlık.

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว +1

      @@atakulumut Estağfurullah, kendimi yanlış anlatmış olmayayım. Kinaye olarak görmedim zaten. 🙂 Daha verimli bi cevap verebilmek adına yazdım öyle ve kaynak verdim. Doğru düşünmüşsünüz. 👍

  • @erayasarl2605
    @erayasarl2605 3 ปีที่แล้ว +1

    👏👏👏

  •  3 ปีที่แล้ว +1

    Comandante alınacaklar listesine eklendi :)

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว +1

      Comandante epey pahalı olandan, çok iyi performansı var ancak makul fiyatlı bir değirmen de başlangıç için iş görecektir. 😇

    • @melihozturk8646
      @melihozturk8646 3 ปีที่แล้ว +2

      merhaba, başlangıç için genelde hario ya da comandante'ye geçiş sırasında timemore kullananlar yoğunlukta. ben hario skerton pro'yu kullanıyorum, işimi görüyor ama işi daha ileri götürmek, ciddiyete bindirmekse mesele bunlar sadece geçiş için yardımcı olur, daha ilerisi için işinizi görmez tabii ki, comandante tek çözüm. benim de aklımda comandante almak var, eğer birkaç ay bana diğerle öğütücüler yeter derseniz ileride almak mantıklı olabilir.

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว

      @@melihozturk8646 Başlangıç için Hario değirmenleri iş görür nitelikte. Skerton Pro'nun öğütme performansı nasıl bilmiyorum ama. Sizin deneyimleriniz ne yönde? Timemore'un orta segment değirmenleri fiyat performans anlamında epey başarılı. Hem malzeme kalitesi, hem partikül dağılımı performans ve fiyat dengesi açısından epey iyi. Comandante Türkiye'de distribütörü bulunan üst segment tek seçenek. Tek olsa da tek başına amiral gemisi zaten. :) Timemore da üst segment değirmen modeli tasarlamıştı, çıktı mı hatırlamıyorum ama.

    • @melihozturk8646
      @melihozturk8646 3 ปีที่แล้ว

      @@orkunustel skerton pro'da seramik milin etrafında tozlar biraz kalıyor, şu açıdan iyi öğüttüğüm zaman kahveye geçmiyor, pistonun etrafında kalıyor. timemore'un da slims titanyum ve nano modelleri satılıyor, diğer modelleri satılıyor mu emin değilim türkiye'de.

    • @orkunustel
      @orkunustel  3 ปีที่แล้ว +1

      @@melihozturk8646 Gelbura.com distribütörü, sitesinde varsa vardır, yoksa ya henüz gelmemiştir ya da piyasaya çıkmamıştır. (Timemore için). Özellikle yeni başlayanlar için partikül dağılımından ziyade taze kahve en önemli unsur. O sebeple hiç bir kıyas ya da mentalite düşünmeden bütçe ne kadar ayrılmak isteniyorsa o değirmene gitmek en iyisi başlangıçta. Tabi ilerisini düşünerek bir alım yapılacaksa orta segmentten veya üst segmentten bakmakta da fayda var. Paylaşımlarınız için teşekkürler. :)