1970 yılında Türkiye ve doğası: İkinci bölüm

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ธ.ค. 2018
  • BBC Arşivlerinde Türkiye programında bu hafta, geçen hafta ilk bölümünü yayımladığımız 1970 yapımı 'Where Two World Meets' (İki Dünyanın Buluştuğu Yer) belgeselinin ikinci bölümü var.
    Belgeselin bu bölümünde Antalya, Bodrum, 2018 yılı içinde tamamen kuruyan Eber Gölü, Kapadokya, Efes ve Didim'den görüntüler yer alıyor.
    Belgesel BBC'de yayımlanmasından 48 yıl sonra ilk kez internet ortamında ve Türkçe altyazılı olarak yayımlanıyor.
    BBC Türkçe internet sayfası: www.bbc.co.uk/turkce
    Facebook: / bbcturkceservisi
    Twitter: / bbcturkce
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 225

  • @bekirsaltann
    @bekirsaltann 5 ปีที่แล้ว +78

    Abi adamlar afrikada ki sürü hayvanlarının belgeselini çeker gibi çekmiş bizi. 200 yılı aşkındır Türkiye de meyda denen kuruluşlar var ve tahmini 70 80 senedir de Televizyon kurumu var ama ben ülkem adına böyle detaycı bir belgesel daha izlemedim. Helal olsun

    • @kartalkartal4147
      @kartalkartal4147 5 ปีที่แล้ว +3

      Şimdi tüm medya tayyibin elinde çeksin de görelim böyle detaylı bir belgesel :)

    • @ineverrrun
      @ineverrrun 4 ปีที่แล้ว

      Valla doğru ifade etmişsin. Aynı şekilde düşünüyorum.

    • @hakkicelik4244
      @hakkicelik4244 4 ปีที่แล้ว

      Turkiyenin medyası yok onlar tasoron

    • @edepahlakhaya7181
      @edepahlakhaya7181 2 ปีที่แล้ว

      Bekir saltan süper yorumun için teşekkürler

    • @edepahlakhaya7181
      @edepahlakhaya7181 2 ปีที่แล้ว

      @@kartalkartal4147 pis provakatör devam et siyaset yeri değil burası

  • @sulebuseozdemir1349
    @sulebuseozdemir1349 4 ปีที่แล้ว +10

    O yıllarda su altı kameralarıyla çekim yapmak..
    Ve Türkiye'nin doğal ve tarihi cennet yapısı.. Ah güzel ülkem değerini, kıymetini ve şanlı tarihini tüm vatandaşların bilse keşke..

  • @ilhanayaz5740
    @ilhanayaz5740 5 ปีที่แล้ว +97

    Antalya için yıllar önce yapılan en isabetli öngörülerde bulunmuşlar, peşkeş çelilmekten sahil kenarı bitti

    • @puntowentto
      @puntowentto 5 ปีที่แล้ว +4

      Niye ülkede milyonlarca insana geçim kaynağı olup memlekete de milyalarca dolar euro bırakan turizm yerine hala sazlıklarda çamurdan yapacağın evine kamış toplamayı mı tercih ederdin.

    • @mrnobody5088
      @mrnobody5088 5 ปีที่แล้ว +20

      @@puntowentto Başka ülkelerde doğaya zarar verilmeden en aşağı düzeyde bu iş yapılıyor...Antalyanın son haline havadan veya denizden bakarsanız beton tarlası görürsünüz

    • @musty3586
      @musty3586 4 ปีที่แล้ว +2

      @@mrnobody5088 betondan rahatsızsan köyüne dönüceksin

    • @israrkurar500
      @israrkurar500 3 ปีที่แล้ว

      @@puntowentto hahaha cok guzel cevap vermıssınız.ozaman ınsanlar neden şehırde herkey koyde tarım yapsın sızın mantıgınıza gore

    • @ppc7457
      @ppc7457 3 ปีที่แล้ว +1

      bu işler Özal zamanı patlama yaptı ve sonucu görüyorsunuz....

  • @huseyinfidanboy1240
    @huseyinfidanboy1240 5 ปีที่แล้ว +24

    Elin adamı gelip çekmese bu güzel belgeseli ne yazık haberdar olamazdik bu güzel görüntülerden bizim TRT ne işe yarar acaba???

    • @muratkuvvet4237
      @muratkuvvet4237 3 ปีที่แล้ว +4

      Vergi alır yandaşa dağatır kanka

    • @reisd5014
      @reisd5014 3 ปีที่แล้ว

      Şükretmeyi öğretir Allah'ın sittretiği yerlere gidip sefilllik içinde olan insanları bulup onların belgeselini yapar neden şükredin diye diyet yandan Afrika ya giderler su çıkarırlar benim vergilerimle lütfen kimse yanlış anlamasın karşı değilim yapılsın eyvallah yapılsında şimdi sen gir bak Anadolu ya doğudan batıya bizim köylerimize hepsinde su varmı yol varmı yada bizim insanımız çok mu iyi şartlarda 😒gidiyor harita da bile yerini bilmediğimiz ülkeye gidip sefil olan insanları gösteri p şükredin diyor o vergiler haram olsun önce can sonra canan bizim milletimiz çok sıkıntı çekiyor bir gün sizde bedel ödüceksiniz

  • @TolgaKarakaya84
    @TolgaKarakaya84 5 ปีที่แล้ว +23

    Bence o zamanlar birkaç eksik dışında şu anki türkiye'den kat be kat daha güzelmiş. evet fakirdiler ama mutluydular. kimsenin bankaya, kredi kartına oraya buraya borcu yoktu. köylü köyünde şehirli şehrinde aç kalmıyordu yüzlerce yıldır nasıl yaşadılarsa öyle yaşıyorlardı. bir doğa sever olarak çok eski değil 40 sene öncesinde türkiye'nin bu kadar doğayla iç içe olması, 40 senede nereden nereye gelinmiş olduğunu canlı gözlerle görmek inanın beni kan ağlatıyor. yüksek binalar yapmak, 10 şeritli otobanlar inşaa etmek gelişmişlik göstergesi değildir. öyle olsaydı türkiye ingiltere'den daha gelişmiş olurdu çünkü koskoca londra'da toplasan 5-6 tane yüksek bina var ki istanbul çoktan gökdelen şehri olmuş durumda. adamlar tarihlerine ve doğalarına saygılılar. yoksa gökdelen yapamazlar mı? kralını yaparlar aya yol bile çekerler ama medeniyet o değil. Medeniyet doğaya , insana ve tarihe saygıyla başlar.

    • @TolgaKarakaya84
      @TolgaKarakaya84 5 ปีที่แล้ว +1

      @CENGİZ HAN HAN konu darbe değil zaten. tabi ki darbelere karşıyız. darbelerde insanın insana saygılı olmaması neticesinde yaşanan olaylar. benim yorumum tamamen doğa ve tarih üzerineydi. türkiyenin siyasi tarihi tamamen başka bir tartışma konusu.

    • @erkolu1089
      @erkolu1089 4 ปีที่แล้ว +1

      Ne demek açkalmıyordu,mutluydu,borçsuzdu. !! Sen o yılları yaşamadın ki nereden bileceksin,yoksulluğu,çaresizliği.perişanlığı...Bir filim karesinden bunları nasıl göreceksin.Kurtuluş savaşı gazilerinin nasıl bir yoksulluk içinde öldüklerini..Bir yabancı turiste peşine uzaylı muamelesi yapılmasını.. Yatın kalkın ülkeye hizmeti geçenlere dua edin,Özellikle Özal'dan sonraki süreç için.

    • @sedatbalc8754
      @sedatbalc8754 4 ปีที่แล้ว

      Ülke olarak belgeselde gördüğün biçimde,fakir ama mutlu yaşatırlar mı? Seni engellyen ne git o mutlu hayatı yine yaşa. madem hiç bir şeyin olmaması,doğayla iç içe olunması güzel bırak o elindeki bilgisayar ya da akıllı telefonu elektiriksiz ,suyu olmayan, televizyonu olmayan,kuyudan su çekeceğin. bir kaç yılda bir tane o da mağazadan değil sadece ketenden bir kumaşla üzerini örteceğin bir elbiseyle ,ve yanında 2 inek bir köpekle bir bozkırda yaşasana. Başımızda nükleer silahlarla bekleyen ülkeler varken sen Türkiye 70 li yıllarda yaşasaydı fantazisi kuruyorsun.Öyle yaşasaydın belgeselde gördüğün insanlar gibi değil ancak Kunta Kinte gibi bir hayatın olurdu.

    • @GD-bm1bu
      @GD-bm1bu 3 ปีที่แล้ว

      @@TolgaKarakaya84 Amerikada yüksek bina hiç yok

    • @BitcoinChe
      @BitcoinChe 3 ปีที่แล้ว

      Evet birinci dünya savaşından öncede mutluydular sonra ülken neredeyse hepsi gidince ve nüfsun yarısı yok olunca pekte mutlu olmadıklarını anladılar.

  • @YYY-kg1sy
    @YYY-kg1sy 3 ปีที่แล้ว +3

    avrupada pek bilinmeyen ay çekirdeği yetiştiriliyor ve yağı çıkarılıyor diyor. Biz 2021 de o çekirdeği ve yağı ithal ediyoruz. fazla söze gerek yok. o zamanki doğal tarıma devam etseydik yetiştirdiğimiz doğal ürünleri normal fiyatın 10 katına avrupaya ihraç edebilirdik. hemde kapımızda kuyruk olurdu.

    • @Mvet
      @Mvet 2 ปีที่แล้ว +1

      Rusya komünist düzende tarımda yokluk çekiyordu şimdi ise ayçiçeği bile yolluyor

  • @wildfilmpro723
    @wildfilmpro723 4 ปีที่แล้ว +9

    Ben suan Ingiltere'de medya konusunda egitim almaktayim.Umarim bir gun hayvanlar ve doga hakkinda iyi bir belgesel ekibinde calisirim. Bence ulkemiz cok guzel. Ingiltere'de doga pek yok ulkemiz gibi ama olani koruyorlar. Keske bizlerde korusak, Turkiye'de hersey guzel, insan guzel doga guzel, sadece egitim, bilincli topluluk biraz eksik gibi.

    • @GD-bm1bu
      @GD-bm1bu 3 ปีที่แล้ว

      Halen telefon kulübelerinde yerlerde duvarlarda yapıştırılmış SX resimleri reklamları varmi

  • @gururtekin6963
    @gururtekin6963 4 ปีที่แล้ว +2

    ..... Icim aciyarak izledim. 100 sene evvel dedelerimiz su gunlerimizi gorseler yuzumuze ..... Allahim yardimini bizden esirgeme akilli ilim bilim sahibi yeni nesiller nasip eyle yarabbim. KOYLU MILLETIN EFENDISI'dir.

    • @AliAydn-hb2un
      @AliAydn-hb2un 4 ปีที่แล้ว

      Evet öyledir, ama cumhuriyet tercihini niye memurdan yana yapmış , anlayamadık..Devlete yaslanıp geçimini temin eden halka sövmekten başka iş yapmayan memurluk , okumuşu n tek ideali olmuş..Türkiye ayağını toprağa değmemiş, ziraat fakülteliler yetiştirmek ve üst düzey memur yapmakta çok mahirdi..Onların yönettiği tarım , köylünün cahilliğinden bin kat zaralı oldu bu ülkeye..Hrşeyden habersiz okumuşumuz , herboka maydonoz olmaktan başka bir işe yaramadı maalesef..Hala öyle , tarihine , dinine sövmek, halka tepeden bakıp ahkam kesmek tek işleri..

  • @ZD99380
    @ZD99380 5 ปีที่แล้ว +80

    Türkiye'nin sosyal-ekonomik-coğrafi yapısına dair eşsiz bir belge yine...
    BBC'nin dönem belgeselleri öğrenme isteği ve kapasitesi olan insanlar için önemli veriler sunuyor.

    • @ismailyasar5667
      @ismailyasar5667 5 ปีที่แล้ว

      Bbc yine kaos peşinde o yillarda ajanlarini salmiş Las Vegas' tan selamlar...

    • @ZD99380
      @ZD99380 5 ปีที่แล้ว +7

      hahaha, yok yav..
      büyük oyunu bozan bir aslan parçası çıktı yine, bravo :))

    • @kemaloyun6832
      @kemaloyun6832 4 ปีที่แล้ว +1

      @@ismailyasar5667 esenler yada bağcılar olmasın apaçi

  • @yasaraktas8510
    @yasaraktas8510 5 ปีที่แล้ว +7

    izlerken gozlerim doldu canim memleketim o zaman insanlar fakirdi ama mutluydu urunumuz kendimize yetiyordu doga bugunku kadar bozulmamisti simdiyi anlatmaya gerek yok

    • @sedatbalc8754
      @sedatbalc8754 4 ปีที่แล้ว +2

      Yapma abi bırak 70 li yıları, ben 80 ler ve 90 ları o köylerde yaşadım ne mutluluğundan bahsediyorsun?hayatta kalma mücadelesinden başka yapacak bir şeyimiz yoktu. Mutluluk öyleyse neden her şeyini bırakıp gidip bir mezrada yaşamıyorsun?üstelik günümüzde mezrada dahi 70 li yılların ilkelliğini bulamazsın bunu da söyleyeyim.

  • @ibrahimcavus2338
    @ibrahimcavus2338 5 ปีที่แล้ว +53

    Artık Eber Gölü diye bir yer yok ne yazık ki... Ordaki kuş türlerinin de ne kadarının kaldığı meçhul...

    • @irfantekinkus4177
      @irfantekinkus4177 5 ปีที่แล้ว +9

      146 tane kuş türü varmış o zaman vay be

    • @ca-zg4un
      @ca-zg4un 5 ปีที่แล้ว +12

      Bunlar van gölünü bile kurutur eber neki

    • @selmaurfan
      @selmaurfan 3 ปีที่แล้ว

      @@ca-zg4un ay Allah korusun o bitlis ve vanlilarin denizi nefes alıyoruz ondan

  • @dreameray
    @dreameray 5 ปีที่แล้ว +7

    Çeşitli kuş türlerinin görülebildiği Eber Gölü'nün büyük kısmı kurumuş öğrendiğime göre. Gölden geçimini sağlayanlar da sıkıntıda. Küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte, göl suyunun aşırı kullanımı da bu sonuçlara neden oluyor. Çok yazık...

  • @dreameray
    @dreameray 5 ปีที่แล้ว +8

    Belgeselden öğrenilen başka bir nokta: o yıllarda nüfusun dörtte üçü kırsal kesimdeymiş. Şimdi ise şehirlerde. Buna bağlı olarak da tarım ve hayvancılık bitme noktasında.

    • @sedatbalc8754
      @sedatbalc8754 4 ปีที่แล้ว

      Avrupada nüfusun yarısından çoğu kırsal kesimde yaşadığı için mi tarım bu kadar ileri düzeyde? Gelişmiş ülkelerde tarımla ilgilenen nüfus % 5. Kırsal kesim nüfusunun azalması tarım ve hayvancılığın bitmesi demek değil aksine daha iyi üretim için bu gerekli. örnek veriyorum; 20 milyon insanın 40 milyon hayvan beslemesi mi daha mantıklı yoksa 5 milyon insanın 40 milyon hayvan beslemesi mi? 80 ler ve 90 lar da ben köyde yaşadım ve çiftçilik yaptım .o zaman köyümüzde yüz hane yaşıyordu ve toplam sığır sayısı 200 civarındaydı , şimdi köyümde 30 hane yaşıyor ve hayvan sayısı yine 200 civarında.

  • @kandiya
    @kandiya 2 ปีที่แล้ว

    İyiki Bbc bu belgesel videolarını yapmış

  • @mehmetpolat7140
    @mehmetpolat7140 5 ปีที่แล้ว +3

    Mukemmel tskler bbc

  • @erkanun
    @erkanun 5 ปีที่แล้ว +19

    Benim şaşırdığım 3 bin kişilik köyden şu an yaşayan kimsen ... aha da bu benim köyüm ... bu ufak çocuk benim ... bu sazları toplayan nuri dayı ... bu rahmet bilal emmi ... bu bilmem kim dememesi ...
    Demişse de burdan paylaşmamış ... bu da sanki öyle bir yer... insanlar yok ... hiç olmamış algısı yaratıyor insanda. ..

  • @mustafakeser2825
    @mustafakeser2825 2 ปีที่แล้ว

    Çok beğendim harikaydı.

  • @muratlokmanoglu
    @muratlokmanoglu 5 ปีที่แล้ว +6

    Thank you very much for share the great video. Respects.

  • @ademozmen7852
    @ademozmen7852 5 ปีที่แล้ว +11

    keşke hep öyle kasaba olarak kalsaymış.

  • @ahzootube
    @ahzootube 5 ปีที่แล้ว +31

    İşte bizim millet köyden şehire taşınınca ülke olarak çağ atladığını sanar ya. Tam olarak onun videosu. Kabul etmek zor geliyor değil mi? Şimdi gidin köyleri belgesel yapın aynı şeyleri görürsünüz yine. Medenileşmek ve çağdaşlaşma toplumun temeli olan aileden ve en alt tabakalarından başlamadıkça daha böyle devam ederiz Avrupa Birliği hayalleriyle...

    • @onebyone9014
      @onebyone9014 4 ปีที่แล้ว

      O kadar yorum okudum en iyi mukayeseyi siz yapmışsınız. Malesef çok hızlı şehirleştik ve bu ülkenin hiç yararına olmadı. Hızlı şehirleşmenin ardından bir de hızlı üniversiteleşme olayı getirdiler ve üniversite mezuniyetinin ve şehirde yaşamanın ilkokul mezuniyeti veya köyde yaşamaktan bir farkı kalmadı 👎🏻

    • @bunyaminselcuk6142
      @bunyaminselcuk6142 3 ปีที่แล้ว +1

      Benim kanaatimce Türkiye AB'yi esas almak zorunda değil. Çünkü tarım toplumu olmak kötü bir şey değil, aksine bizi geldiğimiz dünyanın yollarına basmamızı sağlayacak ve tenimizin toprağına değmesiyle bu toprakların değerini hissetmemizi sağlayacak bir durum olur. Bugün bizde eksik olan şey neden bir şeyleri inşa etme konusunda yarış halinde olmamız gerektiğiyle ilgilidir. Zaten biz şu anki hane sayısıyla yaşayabiliriz. Sadece orman, göl ve doğada yaşamaya çalışan ve hayvanların konak noktası olan bölgelerden uzakta insanlara iş imkanı sağlamakla bu işi halledebiliriz. Ben birçok belgesel seyrettim. Özellikle son 50 yılda Anadolu toprakları üzerinde yaşayan Türk milleti genelde tarım, bağ, bahçe işleriyle uğraşmış, 21. yüzyıla girmesiyle uzun ve maceralı bir AB'ne girme ya da AB'ni kendinden üstün görme durumuna düşmüştür. Tabi ki teknoloji ve askeri yönden ve en başta bence ekonomik yönden güçlü olmalıyız. Türkiye'de ki en büyük sorun, benim gördüğüm kadarıyla, halkın belli partilerin üyesi olan insanların yaptığı söz ve iş kalıplarıyla yaşamaya devam etmeleridir. Bu bakışı meşru yollarla değiştirebilir miyiz? Evet! Fakat şimdiki çağda kapitalizm rüzgarları estiği için hiç hoş olmuyor. İnsanlar, insanlarla anlaşmayı esas almalı ve bu dünyada evsiz yaşanabilir fakat insansız yaşanamayacağını anlamak gerekiyor. Yani bence bizim binaya değer vermeden önce o evde kimlerle yaşamamız gerektiğine karar vermemiz gerekiyor. Benim çocukluğumda, Malatya'da geçti, etrafımız, yaşadığımız coğrafya gayet yeşil ve hoştu. Hatta iki aile bir evde yaşardık. Sonra her ne olduysa birileri bir yerlere yeni binalar inşa etmeye başladı. Her şey değişti ve birçok insanın kalbi kırıldı bu konuda. Ben bu konuda siyasetçilerin hatalı olduğunu, kapitalizmi benimsemiş ve aşırı paragöz insanların dünyayı bu hale getirdiğini düşünüyorum. Tabi ki her insan ister ki illa sağcı veya solcu olarak anılmayalım ama maalesef mümkün olmuyor bu durum

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 ปีที่แล้ว

      Aynen öyle yol yapmakla, bina yapmakla ülke gelişmez. Mevcut iktidar betona yatırım yapacağına bilime, teknolojiye, eğitime, üretime, tarıma, hayvancılığa, sanayiye yatırım yapsaydı Türkiye bu halde olmazdı hatta baya baya gelişmiş olurdu.

  • @draftlife9755
    @draftlife9755 4 ปีที่แล้ว +3

    Doğanın katledilmeden önceki hali...insanlar olarak kendi sonumuzu iple çekiyoruz!

  • @hakanak4447
    @hakanak4447 3 ปีที่แล้ว +1

    Gayet iyi yapılmış bir çalışma

  • @salihyurtsever7901
    @salihyurtsever7901 5 ปีที่แล้ว +2

    türkiye de doğa bilim geleneği yapan birilerinin olmayışı bunu yapan bbc nin bu kadar hevesli ve ayrıntılı bir şekilde vermesi ve ülkede bır bılım ve teknolojı adına yaprak kımıldamayışı yine de güzel belgesel

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 ปีที่แล้ว

      İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkeleri bir kenara bırakalım peki Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Polonya, Çekya, Arnavutluk gibi ülkeler bilim ve teknoloji konusunda çağ atlatmışda Türkiye bilim ve teknoloji konusunda geri kalmış bırakın bu işleri. İcraat yapmamız lazım bıdı bıdı etmekle olmuyor bu işler.

  • @onebyone9014
    @onebyone9014 4 ปีที่แล้ว +3

    Bu adamların sırf belgesel için geldiğini düşünmüyorum birçok endemik türü kaçırdıklarını düşünüyorum bu belgeselleri gördükçe

  • @MasterKalip
    @MasterKalip 5 ปีที่แล้ว +1

    güzel belgesel

  • @atheroswiki
    @atheroswiki 5 ปีที่แล้ว +6

    BBC tebrik ederim, böyle arşiv devlet kanalında yok, mi6 görevini iyi yapmış, bond James bond 007

  • @cakre1919
    @cakre1919 4 ปีที่แล้ว +3

    1970 lerde de fakirmişiz şimdi de fakiriz. Fark şu : günümüzde modern binalarla yollarla köprülerle fakirliğimizin üzerini örttük (fakirliği aşamadık sadece üzerini betonla örttük)

    • @AliAydn-hb2un
      @AliAydn-hb2un 4 ปีที่แล้ว

      Güzel laf etme gayreti angutluğu örtmüyor ama? Her döneme göre moda laflardan ibaret bir söylem tutturan Türkiye okumuşları , memur olamaktan başka bir işe yaramıyor..

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 ปีที่แล้ว +1

      Ama gıdada sıkıntı yoktu et yiyebiliyorlardu en azından.

  • @cafercankocak3672
    @cafercankocak3672 4 ปีที่แล้ว +1

    o zamanlarda yaşamak isterdim

  • @veve4517
    @veve4517 5 ปีที่แล้ว +2

    Kapadokya'da zaman durmuş gibi

  • @zeyna1881
    @zeyna1881 5 ปีที่แล้ว +4

    harika bir belgesel… 50 yilda yok sanayi yok turizm bahanesi ile ulkemizdeki dogal hayati ve tarimsal yasami oldurmusuz maalesef, icim burkularak izledim… ezanin okunusu bile husu icindeymis

  • @ecekara2124
    @ecekara2124 3 ปีที่แล้ว +3

    neye sahip çıktık ki doğalı koruduk ki yazık olmuş

  • @navigatorksk
    @navigatorksk 5 ปีที่แล้ว +2

    Kapadokya her donem guzel.

  • @senaydursun3991
    @senaydursun3991 3 ปีที่แล้ว +1

    Güzel ülkemin üreten insanları eskiden herşey çok güzelmiş şimdi ne yazikki her şeyi yok ettik bitirdik. Samanı bile ithal ediyoruz.

  • @erdem3610
    @erdem3610 5 ปีที่แล้ว +3

    Bodrum Bardakçıdaki yel değirmenleri uzun yıllar kullanılmış ama şu anda harabeden farksız kaleiçi desen ne kadar da değişmiş. Bir anda bu kadar kısa sürede yapılaşma turizmden ötürü olmuş olmalı . Çiftçimiz çok çekmiş gerçekten bu arada 13:41 de geçen cümleye göre o zamanlar çok yanlış bilgi verilmiş, Atatürk türbanı hiçbir zaman yasaklamadı.

    • @nermindragut
      @nermindragut 4 ปีที่แล้ว

      Evet o cümlede çeviri hatası var. Veil yüz örtüsü, peçe anlamında kullanılıyor. Baş örtüsü diye çevrilmiş. Gösterilen teyze peçeli idi.

  • @mos18ful
    @mos18ful 5 ปีที่แล้ว +2

    Türkiye, 1970 ve 2019 yılları ile karşılaştırıldığında, aynı sorunlardan şikayetçi olan kişilerde neredeyse hiçbir fark yaratmamaktadır.
    Yani bir gelisme yok

  • @franciscofranco2804
    @franciscofranco2804 5 ปีที่แล้ว +1

    BBC geçmişin günlerini aydınlatıyor

  • @selmaurfan
    @selmaurfan 3 ปีที่แล้ว

    Niye will vanish oluyormuş anlamadım....

  • @Ifyoufeelike
    @Ifyoufeelike 5 ปีที่แล้ว +1

    İlber Ortaylı'nın milletlerin tarihi ile alakalı çok güzel bir yorumu vardı. Sizin tarihinizi komşularınız da belirler, meraklı komşularınız olursa Roma gibi tarihinizi anlatır ve yazarlar, siz de sonra öğrenirsiniz onlardan. BBC işte bunu yapmış zamanında. Oryantalizme olan meraklarından da olsa gerek.

    • @AliAydn-hb2un
      @AliAydn-hb2un 4 ปีที่แล้ว

      İlber hocacı you tube dan izlemek yerine doğru dürüst okumayı denersen, meseleye ne kadar sığ baktığını anlarsın sanırım..

  • @salihgursel8226
    @salihgursel8226 5 ปีที่แล้ว +1

    Eskiden tarım ulkesiydik bitirdiler diyorlar bazıları köylülerimizin tarımı kendilerine kadardi fazlası yoktu bizde ciftciydik gördük o günleri ..

    • @barisveesitlik9310
      @barisveesitlik9310 5 ปีที่แล้ว +3

      Biz 20 sene once hic borclanmadan 2 senede 20 donum tarla almistik. Sekerpancari ekerdik, iyi de kazaniyorduk. Borclanmadan 2 ev yaptik, babam 4 cocuk okuttu farkli sehirlerde. Sindi caydanligi bile taksitle aliyoruz. Tabi ki ciftcilik bitti. Biz bunlari 60 donum tarlayla yaptik. Ki 60 donum tarlayla modern tarim yapamazsin

    • @AliAydn-hb2un
      @AliAydn-hb2un 4 ปีที่แล้ว

      Baris ve Esitlik şekerpancarı ekiminin bu ülkeye bir liralık katkısı olamamıştır..Kör tuttuğunu mantığıyla şeker fabrikası açmayı gelişme sanayileşme sanan kemalist aydınımız, şeker pancarı ekmeyide çiftçilik sanınca ülke bu hale geldi..Şekerkamışın dan üretilen şekerin üç misli pahalı şekeri üretip durduk, fabrikalarıda , çifçiyide bütçeden finanse edip hesapta üretim yaptık! Bu kafa hala o günleri özlüyor.Okul bitir memur ol malı götür, millet sürünsün, o da millete sövüp şikayet etsin..

    • @Mvet
      @Mvet 2 ปีที่แล้ว

      @@barisveesitlik9310 niye okuttu madem karlı çiftçi yapsaydı

    • @barisveesitlik9310
      @barisveesitlik9310 2 ปีที่แล้ว

      @@Mvet Anlamadin ama. Adam kendi ciftciydi ve o sartlarda bizi okutabildi. Su an ayni sartlarda bir ciftci bunu yapamaz. Meslek karsilastirmasi yapmiyorum. Donemi karsilastiriyorum.

    • @barisveesitlik9310
      @barisveesitlik9310 2 ปีที่แล้ว +1

      @@AliAydn-hb2un Ben seker pancarini ovmedim, o zamanlar kazanduriyordu ve baska gelirimiz yoktu. Kemalizmle ne ilgisi var ayrica?

  • @israrkurar500
    @israrkurar500 3 ปีที่แล้ว

    arkadaşlar bu 3000 kişilik yer AfyonBolvadin mi acaba ?

  • @mugeakgun3797
    @mugeakgun3797 5 ปีที่แล้ว +4

    Turkiyede sadece kamyona degil binek hayvanlarinada gereginden fazla yuk yuklemek normal,daha neler nelerrrr normal...😠😢😕

    • @GD-bm1bu
      @GD-bm1bu 3 ปีที่แล้ว

      Sanki senin ailenden kimse binmedi üstünde yük taşıması

    • @musaoner3588
      @musaoner3588 3 ปีที่แล้ว

      Doğru, öyleydi.

  • @ademozmen7852
    @ademozmen7852 5 ปีที่แล้ว +1

    eber gölünün yerine artık çorak bir arazi var.

  • @anilbuckun
    @anilbuckun 4 ปีที่แล้ว

    Demem o ki o çocuğa ne oldu?

  • @turkishlidyal3266
    @turkishlidyal3266 5 ปีที่แล้ว +1

    50 yılda her şey değişmiş ve 50 yıl bir insan ömrü bile değil :/

  • @caneroncu9333
    @caneroncu9333 2 ปีที่แล้ว

    5:38 aaaah ah bu karıncıların hepsi rahmetli oldu şimdi, ölüm var arkadaşlar ölüm

  • @kagancan1278
    @kagancan1278 5 ปีที่แล้ว

    Yil yil ajanlik yapmislar hala devam ediyorlar

  • @mehmeteratesli7815
    @mehmeteratesli7815 5 ปีที่แล้ว

    Neden türkçe değil.

  • @olimposturkey
    @olimposturkey 5 ปีที่แล้ว +1

    14,40 - 15,20 arasında söylediklerine dikkat edin adam Türk eğitim sistemini çözmeyi 1970 lerde 40 yıl önce tespit yapmış ve çözümü de söylemiş......

  • @kenankibar1633
    @kenankibar1633 3 ปีที่แล้ว

    At arabasında bile plaka numarası var peki atın şase numarasinida yazsaydın yada bir baksaydiniz pistonlar calisiyormi 😁😎

    • @GD-bm1bu
      @GD-bm1bu 3 ปีที่แล้ว

      Demek ki komik değilmiş:)

  • @serdarx57
    @serdarx57 5 ปีที่แล้ว +2

    O dönemde gene fakirdik belki ama tarımda hayvancılıkta kendi kendimize yeten bir ülke idik karnımızı doyurmak için kimseye muhtaç değildik.Etimizi, sütümüzü, tütünümüzü,temel ihtiyacımızı...kendimiz üretip kendimiz tüketiyorduk ya şimdi? Daha fazlasını arzulayan ama sedece tüketen bir toplum.

  • @eyupcankaya7677
    @eyupcankaya7677 5 ปีที่แล้ว +11

    Lan BBC deve ve Arap müziği koymayı unutmuşunuz lan düzeltin şunu

    • @Tekir-Kedi
      @Tekir-Kedi 5 ปีที่แล้ว

      bizi arap gibi göstermelerinde çıkarları nedir acaba sonuçta araplarda hepimiz gibi insan

    • @frida2172
      @frida2172 4 ปีที่แล้ว

      @@Tekir-Kedi çıkarları mı nedir ? Bu gerçek bir yorum mu.? Günümüzün ve dünün dış siyaseti yada tarihi yakından takip eden biri böyle absürt bir soru sormaz.cümlenizin sonuna eklediğiniz araplar insan değil mi sözünüz ise evlere şenlik.

  • @umitbozdogan5321
    @umitbozdogan5321 4 ปีที่แล้ว +1

    Herşey aynı değişen bişey yok. Hatta şimdi eskisinden daha da kötü.

    • @AliAydn-hb2un
      @AliAydn-hb2un 4 ปีที่แล้ว

      Eskiyi merak için bile öğrenmeyen ama eskiyi özleyen gerzekler , bu ülkede aydın mış pozuyla gezdikçe işimiz var !

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 ปีที่แล้ว

      Daha doğrusu 1950'den beri gelişme yok demeliydik.

  • @drpeloro
    @drpeloro 5 ปีที่แล้ว +11

    1970'de de fakirmisiz simdi de. Degisen hicbir sey yok.

    • @erkolu1089
      @erkolu1089 4 ปีที่แล้ว

      hass

    • @onebyone9014
      @onebyone9014 4 ปีที่แล้ว +1

      Hocam fakirlik köyde ilkel yaşamak değildir. Bugün aldığı maaşla geçinemeyen borca girip ödeyemeyen herkes fakirdir yani toplumun %60lık kesimi falan fakir o zaman insanlar geçinebiliyorlardı şimdi geçinemiyorlar malesef

    • @GD-bm1bu
      @GD-bm1bu 3 ปีที่แล้ว

      Dr Eminim onlar senden mutludur

    • @drpeloro
      @drpeloro 3 ปีที่แล้ว +1

      @@GD-bm1bu 70lerde fakir ve mutlu iken simdilerde hem fakir hem mutsuz hem de umutsusuz.

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 ปีที่แล้ว +1

      Fakirdik ama gıda sıkıntısı yoktu tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkeydi şimdi daha kötü herşey ithal.

  • @DENE-iv9th
    @DENE-iv9th 5 ปีที่แล้ว +4

    Vay be memleket ne garibanlik görmüş.

    • @dunyabenim6348
      @dunyabenim6348 5 ปีที่แล้ว +3

      asıl garibanlık şuğan yaşanıyor ozamanlar ülkemiz iyiydi. körmüsün ülkede neler yyınlanıyor tv de anasıyla zina edenler. kızından çocuk yapanlar. hırsızlar bile kameralara gölerek hırsızlık yapıyor

  • @Hgxcb
    @Hgxcb 5 ปีที่แล้ว +1

    Adamlar 1970 de deniz altinda belgesel cekmis o yillarda turkiyede tv yokmus nerdeyse nakadar fark varmis aramizda cok sukur simdi avrupayla cok farkimiz kalmadi

    • @lince8848
      @lince8848 5 ปีที่แล้ว +2

      Avrupayla farkımız kalmadı derken pazarlara yada markete gidiyor musun?

    • @frida2172
      @frida2172 4 ปีที่แล้ว

      Evet harikayız hepimiz.biraz daha zorlasak norveç refahına ulaşacağız , olsun o da olur yakında.😄