Bine ati venit in lumea cutitelor!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 13

  • @alexreads
    @alexreads 3 ปีที่แล้ว +1

    Foarte tare! Mi-ar fi placut sa stiu mai multe despre diferentele dintre cutitele europene si cele japoneze! :p

  • @TocilarulTimisorean
    @TocilarulTimisorean 2 ปีที่แล้ว

    👍

  • @Puidediavol1
    @Puidediavol1 2 ปีที่แล้ว +1

    Cuțitul japonez are duritatea necesară, mult peste europene. Unele sar de 68 HRC. Chiar retenție mai bună, adică, întreținute corect, se ascut mult mai rar. Dar e nevoie de multă îndemânare pentru ascuțire, de pietre umede de foarte bună calitate, strop cu abraziv de 1 sau 3 microni etc. Dacă stai minim o oră pe bucată, pe 2 pietre de calitate și un strop, îl faci să despice firul de păr.
    Deasemenea, contează mult tocătorul. Recomandat unul de tip end grain, dar este mai greu de întreținut. De evitat cele din bambus, pot distruge ușor acel tăiș "de brici". Și în niciun caz nu se taie cu un cuțit pe farfurie, pe blat din granit, sau alte ceramice. După câteva atingeri, adio tăiș.
    Video e ok pentru începători. Succes mai departe!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว +1

      Buna, iti multumesc pentru comentariu! Apreciez sfaturile tale...mai ales ca sunt la inceput de drum! Succes si tie in continuare!

    • @TocilarulTimisorean
      @TocilarulTimisorean 2 ปีที่แล้ว +1

      Granulatia pastei abrazive se foloseste in corelatie cu granulatia pietrelor cu care au fost ascutite cutitele si in functie de ce tip de polish se doreste la lama.
      Pasta abraziva de 1 micron este echivalentul unei pietre de ascutit de granulatie 10.000 sau mai mare.
      Pentru utilizatorul casnic care ascute pe piatra de granulatie maxim 1000/3000 este suficienta o pasta abraziva de 2-4 microni echivalentul a 8000 granulatie piatra.
      Sunt si granulatii de sub 1 micron, problema este ca multi au tendinta sa polisheze prea mult pe strop cu abraziv si in loc sa lase un tais care sa permita taierea legumelor precum rosia mai rau fac, taisul devenind inpracticabil la astfel de sarcini.
      1 ora timp de ascutitre manuala la un cutit tocit care nu necesita reparatii ciobituri este exagerat. Un cutit nu foarte tocit se poate ascutii in 5-10 minute.
      Un cutit tocit bine aprox 10-20 min. Reparatii micro ciobituri 15-30 min cu tot cu ascutire.
      Toti acesti timpi bineinteles in functie de experienta celui care ascute, calitatea pietrei de ascutit si tipul metalului din care este facuta lama.

    • @Puidediavol1
      @Puidediavol1 2 ปีที่แล้ว +2

      @@TocilarulTimisorean De cele mai multe ori, o piatra de 800-1000 grit, apoi una de 4-5000 grit, sunt suficiente, ca mai apoi sa folosesti o pasta de 3 microni sau 1 microni pe strop, pentru finish.
      Timpii nu depind doar de experienta. Nu orice pietre se pupa bine cu orice aliaje din lame. Si nu toti avem ca hobby cate 50+ pietre, tot 2-3 avem, pe care le folosim pentru cutitele noastre. Poate unii pasionati mai inraiti, au si mai multe. Asa ca, sunt lame care se ascut perfect in 10-15 minute, apoi dai finish in alte 10 minute, si sunt lame pe care freci de-ti sar capacele peste o ora, in special daca taisul e tocit. O intretinere periodica la cutite care inca taie, dar mai agata uneori hartia, se face in maxim 10-20 de minute, toate operatiunile.
      Alea ciobite, da, dureaza si cateva ore, dupa caz... Nu sunt incepator, dar nici nu ascut zilnic. Am mana formata pe cateva unghiuri, aproximativ, nu apas pe lama mai mult decat trebuie, prefer sa stau in plus 10-15 minute si nu ma doare capul.
      Partial, iti dau dreptate. Sau poate ai omis sa spui asta, ca pietrele "musca" diferit din lame.
      Inafara de asta, depinde ce faci cu cutitul ala... daca e un clasic V, si vrei sa-l faci un asimetric V, sau sa-i schimbi unghiul, poate dura mai mult...
      Toate cele bune!

  • @ZenoHome
    @ZenoHome 2 ปีที่แล้ว

    Util, și bine editat!!!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว +1

      Multumesc mult pentru aprecieri!

  • @dumitrupascale7758
    @dumitrupascale7758 2 ปีที่แล้ว +2

    Hm o observatie as avea .
    Otel carbonat , daca am inteles bine ? Otel carbon este utilizat in manualele de inginerie .
    Nu este o greseala, avand in vedere tema si subiectul filmului care in esenta e mult mai complex (otelurile carbon si aliate).
    In rest multa bafta .

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว

      Multumesc pentru observatie. Sunt de acord, dar am considerat ca e mai bine sa nu intru in pre amulte detalii.

  • @tudormarian2106
    @tudormarian2106 2 ปีที่แล้ว

    Salut! Ce părere ai de cuțitele si bricegele de la Victorinox? Apropo e foarte frumos si folositor videoclipul! Succes în continuare!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว +1

      Sincer, nu am decat un cutit mic cu lama zimtata de la Victorinox care taie foarte bine. De bricegele lor am auzit numai de bine! Alte cutite nu am avut inca...deci nu pot sa ma pronunt. Merci mult pentru aprecieri!