Cutite europene versus cutite japoneze

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 31

  • @eduardghinea9315
    @eduardghinea9315 3 ปีที่แล้ว +2

    Aveti grija la degete. Frumos 👌🏽

  • @sils3821
    @sils3821 2 ปีที่แล้ว +3

    Salut! Foarte buna comparația. Eu am setul de cutite germane de la Carl Schmidt&Sohn - gama Konstanz, cutite din otel de Damasc, 67 straturi, cu duritate 62 HRC. Ce părere/experiențe aveți despre/cu acest producător de cutite?

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว +2

      Salut! Acum vad prima data aceasta firma, nu stiu nimic despre ei. Am intrat pe site si cutitele par ok, dar tu stii cel mai bine. Pretul este si foarte bun, sincer sa fiu aduce cu cel mai bun cutit a celor de la Ikea, care e tot VG10 si 67 de straturi. Si pretul este cam tot pe acolo, dar nici pe acela nu l-am incercat pana acuma. Totusi astea de la Schmidt&Sohn par super ok mai ales ca sunt facute in Germania la Solingen! Sa le folosesti sanatos!

    • @sils3821
      @sils3821 2 ปีที่แล้ว +2

      @@cutitedelaalaz Multumesc pentru răspuns! Eu am citit istoria lor, și tinand cont ca încă de acum 200 de ani făceau săbii…cred ca au ceva experiența. Eu cred in cei cu experiența, cu istorie in spate. De mulțumit, sunt foarte. Taie bine si după 6 luni de la prima ascuțire pe pietrele de 800+5000, tot de la ei. Sa auzim numai de bine!

  • @tahirbodrug3944
    @tahirbodrug3944 2 ปีที่แล้ว +2

    Super

  • @EulerGauss
    @EulerGauss ปีที่แล้ว +2

    Buna! Vreau sa procur un set de cutite de bucatarie. Ce brand a-ti recomanda? Multumesc!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  ปีที่แล้ว +2

      Salut! In primul rand, intr-un set de cutite sunt si multe pe care nu o sa le folosesti, dar normal ca le platesti pe toate. Daca vrei totusi un set care sa aiba cam tot ce trebuie in bucatarie, eu iti recomand un set de la Maranc pentru ca eu am cateva si sunt foarte ok si la un pret bun. Si mai au si multe reduceri. Daca vrei sa treci mai sus poti sa te uiti de seturi de la Zwilling, VictorInox, sau Wusthof dar si preturile cresc semnificativ. Cat despre cutitele japoneze nu am vazut seturi, trebuie sa le achizitionezi separat. Sper sa-ti fie utile informatiile. Daca mai vrei ceva informatii nu ezita sa-mi scrii si o sa incerc sa te ajut cat pot.

    • @EulerGauss
      @EulerGauss ปีที่แล้ว +1

      @@cutitedelaalaz Multumesc! Separat care ar fi cele mai potrivite cutite de procurat de la Zwilling de exemplu ? Banuiesc ca am nevoie de cateva in functie de ce tai. Multumesc!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  ปีที่แล้ว

      @@EulerGauss Exact. Ce sa zic, cel mai folosit cutit in bucatarie este cutitul bucatarului, acela mare de 20 pana la 24 de cm. Dintre acestea la Zwilling de exemplu sunt mai multe variante. Cel mai bun cred ca este Zwilling Pro. Am prezentat si eu pe canal 2 cutite de la ei. Dar mai sunt si cutitele lor de top, Miyabi, carew sunt realizate in Japonia, in stil japonez, cu otel japonez, super cutite dar care sunt foarte scumpe. Acum depinde de tine care cutite te atrag mai mult, si tu stii mai bine ce anume vrei sa faci cu ele in bucatarie. In functie de asta iti alegi si seria, Pro, Profesional S , Vier Sterne etc.

  • @ciupearca83
    @ciupearca83 8 หลายเดือนก่อน +1

    Bun video dar vreau sa precizez ca sunt multe cuțite japoneze care nu ruginesc, exemplu fiind cele din VG10, SG/R2, ZPD-189, SRS13, ZAP-40 plus cele semi-inoxidabile gen GINSAN. Pentru pretențioși casnici, e destul să folosești o singură dată un cuțit japonez adevărat (nu chinezărie cu pretenții de japonez) și nu mai există cale de întoarcere către cuțite europene.

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  หลายเดือนก่อน +1

      Multumesc pentru comentariu. Ai mare dreptate, sunt multe, dar este greu sa sintetizezi intr-un clip tot ce ai vrea sa spui despre cutitele japoneze. Si eu sunt de acord, daca folosesti o singura data un astfel de cutit, nu te vei mai intoarce la cele europene cu atata usurinta.

  • @Ededuard05
    @Ededuard05 3 ปีที่แล้ว +1

    Salut! Eu am cumpărat cu set de cuțite de la wusthof(linea wusthof clasic. Sunt foarte mulțumit de ele ,sunt foarte bune , taie foarte bine. Le am de doi ani de zile. Am cumpărat și cuțite de la wictor inox, de la global și de la zwiling. Mă găsesc bine cu toate🙂

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  3 ปีที่แล้ว

      Salut! Ma bucur ca esti multumit de ele, eu pana acum nu am incercat nici un cutit de la Wüsthof, dar stiu ca sunt foarte bune. La Global nu prea mi-au placut manerele de metal :)
      Zwilling in schimb stiu ca sunt foarte bune. Chiar azi, sper, ca o sa postez un nou video...cu unul dintre aceste cutite! Sper sa iti placa! 🙂

    • @TocilarulTimisorean
      @TocilarulTimisorean 2 ปีที่แล้ว +1

      Incercati un cutit autentic japonez din gama de Carbon Aogami Super ( Super Blue ), Blue #1, Blue #2, sau Shirogami White #1, White #2 si odata ce l-ai folosit vei uita de toate cutitele europene folosite pana acum ! Sunt cele mai ascutite cutite posibil cu durata de viata a ascutisului foarte lunga, insa trebuie sa le intretineti corespunzator si mai ales inainte de a cumpara asa ceva tineti cont ca trebuie ascutite corect cu pietre de ascutit WHETSTONES de diferite granulatii in functie de cat de tocite sunt. Tehnica de ascutire este cea mai importanta. Daca nu aveti un atelier profesionist de ascutit cutite, invatati tehnica de ascutire inainte de achizitia acestor tipuri de cutite. Daca insa ati invatat toate astea si va cumparati un astfel de cutit, nu veti regreta si nu veti mai vrea alt tip de cutit din alte materiale niciodata :). Tutoriale de ascutit cutite cu Whetstones, Watterstones recomand de la Murray Carter.
      th-cam.com/video/Yk3IcKUtp8U/w-d-xo.html

  • @informatiegratis6962
    @informatiegratis6962 3 ปีที่แล้ว +1

    Foarte frumos! Ti-am vazut prima data ultimul videoclip. Acum le-am luat la rand.
    Am mai cautat niste cutite pe Emag... Acum sunt intre Santoku si Victorinox. haha!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  3 ปีที่แล้ว +1

      Buna! Multumesc pentru apreciere! Depinde de tine ce vrei sa faci cu el....Santoku si Cutitul bucatarului indeplinesc cam aceleasi sarcini, doar ca sunt stiluri diferite de cutite. Acum trebuie sa te decizi la brand. Mult succes! :) Daca mai ai ceva intrebari nu ezita sa-mi scrii!

    • @informatiegratis6962
      @informatiegratis6962 3 ปีที่แล้ว

      @@cutitedelaalaz La ultimul clip ai un comentariu lung de la mine in care iti arat niste cutite. Cred ca trebuie aprobat ca sa apara.

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  3 ปีที่แล้ว

      @@informatiegratis6962 Comentariul tau, nu stiu de ce, dar nu a aparut, poti sa-mi scrii pe pagina de instagram sau facebook "cutite de la a la z"! Si o sa incerc sa iti raspund la intrebari.

  • @crystyan9278
    @crystyan9278 2 ปีที่แล้ว

    Salut Gabriel!
    Îmi plac prezentarile tale, informatii scurte, utile si la obiect.
    Fără vorbe goale si lipsite de continut. Felicitari!
    Poate ai putea să-mi dai un sfat..
    Vreau să cumpăr o daltă pentru lemn, de calitate, cu care să rindeluiesc tocul unei uși vechi de 45 ani...(marginea ușii atinge tocul).
    Am înțeles că de obicei se găsesc la vânzare în stare pre acuțită sau ascuțite parțial. Unde aș putea găsi (un site) să cumpăr una de calitate precum și ce granulație de piatră de ascuțit (sau finisat) mi-ar trebui pt acest tip de dălți ?
    Multumesc!

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว

      Salut! In primul rand iti multumesc pentru apreciri! Sincer nu cunosc mai nimic despre dalti de lemn, personal nu am cum sa te ajut dar pot sa te trimit pe un canal de TH-cam, Atelierul lui Daniel, este un baiat care chiar are multe clipuri cu asa ceva sau poti sa il intrebi pe el si sigur o sa te ajute cu placere.

    • @crystyan9278
      @crystyan9278 2 ปีที่แล้ว

      @@cutitedelaalaz
      Îți mulțumesc pt răspuns.
      Deja îl întrebasem si pe Daniel...nu cunoaste nici el. Mai fac ,,săpături" 👍

    • @cutitedelaalaz
      @cutitedelaalaz  2 ปีที่แล้ว

      @@crystyan9278 Succes mult!

    • @alexandruchiriac3009
      @alexandruchiriac3009 ปีที่แล้ว

      Salutari la toata lumea!!Informatiile sunt partial gresite partial corecte ,mai degraba culese la gramada de dragul unui canal youtube.. otel carbon ce e prezentat in videoclip pt varianta japoneza se ascute muuuuult mai usor decat cel inoxidabil deoarece nu contine incluziuni de Cr Mo sau V si nu este indicat a fi dat pe masat...pe de cealalta parte lama este f reactiva si necesita formarea unei patine in prealabil;exista metode pt a forma o patina superficiala care acopera suficient cat lama sa nu mai fie reactiva(in special invelisul moale de la cutitul de tip shirogami).
      Situatia se schimba pt blue steel nr 2 (Hitachi 2) din cutitele japoneze -> este greu de ascutit dar care este la fel de pacatos ca si primul la capitolul rugina (nu este un stainless steel), dar muult mai rezistent.
      Nu recomand pt "acasa" folosirea unui cutit din blue steel nr 2 ca nu isi amortizeaza costul si nici situatia...
      Pentru cutitele de zi cu zi situatia e cu totul diferita ...recomand pt toti incepatorii sa foloseasca un cutit din gama europeana de firma gen Zwillig,Wusthof, Inox de la Victor (Victorinox) si chiar si din gama Dick de abator (duritate 55 HRC +) ->toate acestea pot fi masate si readuse la forma initiala cu tais realativ bun de zeci de ori fara a fi puse in situatia ascutirii pe piatra (valabil in cazul unei utilizari normale fara abuzuri de gen a taiat lana cu cutitul de gatit).

  • @alexandruchiriac3009
    @alexandruchiriac3009 ปีที่แล้ว

    Salutari la toata lumea!!Informatiile sunt partial gresite partial corecte ,mai degraba culese la gramada de dragul unui canal youtube.. otel carbon ce e prezentat in videoclip pt varianta japoneza se ascute muuuuult mai usor decat cel inoxidabil deoarece nu contine incluziuni de Cr Mo sau V si nu este indicat a fi dat pe masat...pe de cealalta parte lama este f reactiva si necesita formarea unei patine in prealabil;exista metode pt a forma o patina superficiala care acopera suficient cat lama sa nu mai fie reactiva(in special invelisul moale de la cutitul de tip shirogami).
    Situatia se schimba pt blue steel nr 2 (Hitachi 2) din cutitele japoneze -> este greu de ascutit dar care este la fel de pacatos ca si primul la capitolul rugina (nu este un stainless steel), dar muult mai rezistent.
    Nu recomand pt "acasa" folosirea unui cutit din blue steel nr 2 ca nu isi amortizeaza costul si nici situatia...
    Pentru cutitele de zi cu zi situatia e cu totul diferita ...recomand pt toti incepatorii sa foloseasca un cutit din gama europeana de firma gen Zwillig,Wusthof, Inox de la Victor (Victorinox) si chiar si din gama Dick de abator (duritate 55 HRC +) ->toate acestea pot fi masate si readuse la forma initiala cu tais realativ bun de zeci de ori fara a fi puse in situatia ascutirii pe piatra (valabil in cazul unei utilizari normale fara abuzuri de gen a taiat lana cu cutitul de gatit).

  • @costinchirca5457
    @costinchirca5457 ปีที่แล้ว

    Hrc

  • @zootallures6470
    @zootallures6470 ปีที่แล้ว

    Global au bagat si Europa si Japonia intr-un singur cutit.

  • @dorinarges214
    @dorinarges214 2 ปีที่แล้ว +1

    Eu am cumparat un cutit "damast" cu 200 €. Dar dupa reportajul acesta am ajuns cu picioarele pe podea.