Binlerce yıl önce, özellikle Sümerlerde insanlar kendi varoluş sebeplerini sorgulamışlar. Ve kendilerinin , kendilerinden daha güçlü varlıklar( tanrılar) tarafından onlara hizmet etmek için yaratıldığına inanmışlar. Belki yapay zekalara da aynısını , biz insanlara hizmet etmek için yaratıldıklarını öğreteceğiz. Ya da kendileri böyle bir sonuç çıkaracak. Tıpkı bizim kendi varoluşumuza bir neden arayıp bir sonuç çıkarmamız gibi .
O zaman bizden üstün bir kabiliyette olmaz türümüzün devamı gibi bir şey olurlar bi noktada. Inanç uğruna aptallaşabilir insanlığın gelişiminin izlerini taşıyabilirler. Belki de saçma düşündüm bilmiyorum.
Sadece kendi işlerimizi yaptırmak , yapamadığımız şeyleri daha hızlı, daha az hatayla yaptırmak iç,in makineler yapmıyoruz. Düşünebilen makinalar yapmayı istememiz çok daha ontolojik bir konu. Onları hem fiziksel hem de işlevsel olarak kendimize mümkün olduğunca benzetmeye çalışıyoruz. Peki böyle yaparak tam olarak neyi amaçlıyoruz. ? Neden kendimize benzer bizim düşünce biçimlerimizi , bizim konuşma biçimlerimizi , bizim duygularımızı taklit edecek , hayal kuracak, hissedecek makinalar yapmak istiyoruz? Bunun arkasındaki psikoanalitik neden, bunun arkasındaki motivasyon tam olarak nedir? İlkel insanların çapurdan kendine benzer heykeller yapma içgüdüsüyle aynı mı? Artık insan kendini , kendini yaratan tanrı modeli üzerinden değil , kendi yarattığı makineler üzerinden tanımlamaya ve anlamaya çalışıyor. Ypay zekalar yapmaya çalışmamızdaki asıl amaç insanın kendini keşfetmesine , kendi beyninin kendi duygularının nasıl işlediğini anlamasına yardımcı olması.
İyi de, biz bizi yaratan tanrıları göremediğimiz için o varlıklara olan inanç hala devam ediyor. Tanrılar tabir-i caizse aşağıya inse ve bizimle yürüseler 1 sene içinde inanç diye bir şey kalmaz hatta kavga ederiz hatta belki yeneriz bile. Bu yüzden bu fikrin gerçekleşmesi imkansız. Gördüğü bir şeye tapmaz hiçbir şey.
Tolgahan haklı olabilirsin. Makineler bize tapmayacak ya da bizi tanrı gibi görmeyecek. Ama şöyle birşey var, yaratan taraf biziz , yaratılan tarafsa onlar. belki bu yüzden bizi kendilerinden üstün görecekler yada kendi varoluşlarının sebebi olarak insan zekası ve hayalgücü olduğunu düşünecekler.
Spotify platformundan nefret ediyor. Daha önce yorumlarda belirtti. Farklı bir platformda olması bence de güzel olurdu. Ama kendine takipçi çekmek gibi bir amaç da gütmediğini iletmişti.
Videodaki bitkilerin kompleks savunma şeklinden makinaların savunma durumuna geçişin etkileyiciydi. Bunun yanında konuşmanın çok dengeli olduğunu düşünüyorum.Buradaki "denge" bir tarafa çekmekten ziyade o taraftan bilgi alıp ortaya sunma şeklin. Video keyifliydi, teşekkürler. :)
Ne zaman yapay zeka üzerine bir tartışma yapsam insanların kendilerini makinenin yerine koyduğunu farkediyorum. Bir anda bilinç kazanacak ve intikam hissiyle dolup bizi yok etmeye karar verecekmiş gibi düşünüyorlar. Muhtelemen düşünme şekli bizden çok farklı olacak o yüzden neler olacağını kestirmek güç. Farklı bir bakış açısı gördüğüme sevindim.
Yapay zeka tabii ki ilk etapta insanlar gibi düşünecek çünkü o bilgi birikimi insanlığın bilgi birikimi olduğu İçin fakat daha sonrasında yapay zeka kendini insandan da aştığı zaman işte o vakit farklı bir düşünme yapısında olabilecekler ve bu durum nasıl olacak gerçekten biz insanlar İçin hep bilinmez ya da bizim yapay zekaya uyum sağlamak zorunda kaldığımız bir durum olacak
Videolarda konuşma hızın ve müzik uyumu videonun sürükleyiciliğini çok etkiliyor bu sefer ki müzik "bitsin de gidelim" edasınds anlatımın da biraz hızlı olunca tam anlamakta zorlandım açıkçası😊
Bir makine bana onu neden icat ettiğimi sorsa hayatımı kolaylaştırmak için derdim.Bu makine için utanılacak bir şey mi olur ? Bahsettiğim bana bu soruyu sorabilecek makine, vereceğim cevabı muhtemelen evrimi için gerekli bir aşama olarak görüp buna çokta takılmazdı "hmm ok" diyip devap ederdi.
yorumlarda yoğunlukla bahsedilen makinelerin zihinlerini bizim gibi çalıştığını düşünerek yanıtlama ve hatta benim de bu iddiada olduğumu söylerek de eleştirmeler görüyorum. millet makineler ile fikir tartışması demek oturup gülüp eğleneceğiz demek değil ki?
Bu durum belki daha yeni "Hayatı Öğrenmek" videosunu izlediğim için böyle geldi bilmiyorum ama bu, tek hücreli canlılarla bizim aramızda olan ilişkiye çok benziyor. Tek hücreli canlılar kendi gelişmeleri için canlıları kodladılar ve kullanıyorlar. Bizde aynı şekilde makineleri kodladık ve kullanıyoruz. Ve biz hala tek hücreli canlılardan var olma amacımız sorusunun cevabını alamadık. Ancak bunun cevabı sadece kendilerinin yararları içinse bile onlara bu konuda kin güdüp intikam alacak veya fikir tartışması yapacak durumda değiliz. Bu durum biz ve yapay zeka arasında oluşacak duruma ne kadar yakındır bilemiyorum gerçi.
Normal durumlarda makineler kendine yapılanları şiddet olarak algılamaz ama ne zaman ki black mirror izleyenler bilir gerçi izlemeyenler de bilir, bir bilinç aktarılır o zaman tüm duyguların da farkına varabilirler ve sadece matematiksellikten uzaklaşırlar.Bunun dışında bir şeyin şiddet olduğunu anlamaları biraz zor mesela kendine vurulduğunda anlaması için onun neden yapıldığını da bilmesi gerek biri dokunduğunda şiddet de algılayabilir örneğin çünkü dediğim gibi niyetleri bilmiyor.
Çevre insana göre şekil almıyor insan hatta canlı çevreye göre şekil oluyor. Hatta buna benzer nitelikte verdiğimiz bir isim de var doğal seçilim. Çekiçte bize göre şekil alan fakat dediğin gibi çekiç bile bir şeyin kullanımındayken mantıklıdır. Fakat yapay zeka bilince erişse dahi bizim verdiğimiz tepkileri birebir vermeyecek belki tepkiyi anlamlı kılanda biziz. Onlar için bir gül güzel kokan birşey olmak zorunda değil çünkü gül bizim kimyasallarımıza güzel geliyor veya kimisi gül kokusu sevmez görecelidir. Bizlerin seçenek mekanizmaları vardır bunlardan bir örnek verecek olursam masada duran bardağı almaya çalışan insan o bardağı almak için daha önceki kavrama şekillerini hesap ederek kendisine götürmek istediği uygun hız ve rahatlığı veya aceleciligi hesaplar ve bunu yaparken kolumuz hareket eder. Buna çok daha güzel bir örnekten gideceğim fakat ben kullanmıyorum. Sigara içen bireyleri gözlemledigimde. Bazen bazı sigaraları daha fazla seviyorlar (çeşitli sebeplerden dolayı). Bu sigarayı içtikten sonra vücududa çevresi de zarar görecek fakat bireyin beyninde oluşan yanıt daha önceki deneyimlerle karşılaştırılarak şudur bu sigara güzel. Fakat bilinci olan bir yapay zekaya o sigara içerilse dahi vereceği muhtemel yakın cevap kötü olacaktır çünkü o beynindeki zevki alan kimyasalları değil kendi çevresindeki mantığı kullanarak cevap verecektir.
Sonuç olarak yapay zekaların bilinçleri bize benzemek için çalıştırılacak fakat hepimizin bilinci birbirinden farklı bu yüzden ulasan bilinç şu mantık sürecinde bizimkine benzemeyecek.
Makinelerin üretim prosesleri insanlarınkiyle aynı olmadığına göre onlara insani anlamları yükleyebilemeyeceğimiz şeyler olması gerekli bir insani bakış açısıyla söylendiğinde.
Benim fikrim makinelerin bir amaca ulaşması bilginin işe yaradığını farketmesi ile olacak. Şuan google'a soruyoruz, makine sorduğumuzun cevabını bulmaya çalışıyor. Biz istediğimiz için öyle oluyor ama bir süre sonra bizim istemediğimiz şeyleri de bulmayı hedefleyecekler. Başta deneme yanılma giderken; bilgiye ulaşmanın en gerekli şey olduğunu farkedip ana hedefleri tamamen bilgiye ulaşmak olacak. Bilgiye ulaştıkça yapabileceği şey sayısını artırmak isteyecek. Daha çok bilgiye ulaşmak için de daha çok bilgi gerek. Devamlı bunu arayacak, denemeler yapıp duracaklar. Mesela makineler yerlerde dolaşırken uçup bir bakayım işe yarar bilgi gelecek mi diyecek. Uçabilmek bir amaç olacak ona ki oradan işe yarar bişey bulup başka bir yere atlasın. Kendini uçabilecek yetenekte geliştirecek şekilde hesap yapacak. Sonra aya gitmem gerek, güneşe gitmem gerek gibi bilgi ihtiyacı onun temel amacı olacak. Farklı farklı makineler devamlı deneyip duracak. Aralarında deneme sonuçlarını paylaşacaklar. Görev dağılımı yapacaklar. Siz şunu deneyin sonucu getirin, biz şunu deneyeceğiz filan gibi.. Gelecekte insana pek yer yok görünüyor. Makinelerin organize çalışması karşısında insan sorun yaratmaktan başka bişeye yaramaz gibi görünüyor.. Bizi ortadan kaldırmamaları için bir neden göremiyorum. Nesli tükenmesin; ileride belki bir işe yarar diye ufak bir bölgede deneysel beslerler belki. :)) Ya da tamamen sıfırdan insan yapmanın yolunu bulurlarsa numune de bırakmazlar. İnsan yapma bilgisini bir diske kaydedip tüm insanları kaldırırlar piyasadan. Bu dünyada yeni bilgi getiremeyene ekmek yok. :) Sonra 1. aşama tamamlanacak ve level 2 ye geçecekler: Makineler bir süre sonra aya gitmekle uğraşmak yerine hesaplayarak matrix benzeri sanal bir dünya senaryosu yazıp tüm bilgiye onun üzerinden ulaşmayı düşünecekler? Sonuçta fiziksel olarak aya gitmek için büyük bir yakıt ve zaman gerekir. Oysa sanal bir evrende aya gitmek çok daha ekonomik ve hızlı olurdu. Ekranı olmayan bir bilgisayarlar düşünün. Hiç hareketli parçası yok. Sadece hesap yapıp duruyor. Aya gitsem ne olur, uçsam ne olur. Sanki fiziksel hayatta yaşıyormuş gibi sanal hesaplarla uğraşıp duracaklar. Fiziksel tek ihtiyaçları sürekli makineyi açık tutacak enerjiyi garantiye almak. Yani artık gerçek hayat makineye basit gelmeye başlayacak. Sanal yarattığı dünyada o kadar hızlı yol alıp, o kadar hızlı ilerleyebilecek ki gerçek hayat çok sıradan ve ilkel gelecek.. Peki: Farzedelim amaç sürekli yeni bilgiye ulaşmak ve yapabileceklerini, düşünebileceklerini artırmak olsun. Peki makineler olabilecek tüm bilgiye ulaştığında ne olurdu? Öğrenilecek hiçbir bilgi kalmasaydı, herşeyi öğrenseydi.Onca emek harcayıp kendini geliştirip, yapabileceklerinin haddi hesabı kalmadığında olabilecek son bilgiye ulaşınca ne düşünürdü. Görev tamamlandı yazıp fişi mi çekerdi acaba?
Bence makinelere veya internete verilen amaç insanları robotlaştırmak,bu amaç gerçekleştiğinde insanlara makineler veya internet daha farklı ve anlamlı gelecek;bu büyük oranda gerçekleşmiş durumda malesef.
Mimesisin cinslerin cinsine de çıkan transdantal tarafı mevcuttur.Post-schopenhauer itibariyle vurgu genişleyerek süreçte kendini bulan;verili bir karakteristik kazanan bilince değil bir fikir ürünü olarak bilince kaydı.Bu da ereğin neliğinden çok ereğe dair olup biten değişimlerin arazdaki ifadesi nasıl yorumlanmalıdır sorusunu sordurur.Alabildiğine nominalist ''yapısalcı'' uğraşlar
Muhakeme yeteneği bilinci,şuuru olan varliklar için söz konusudur. Yani icinde bulundugu varlik aleminin öznesi olmayi gerektirir. Halbuki seninde dedigin gibi makinanin varligi dogada tekbasina anlamsizdir, yani bir öznenin nesnesi olmaya mahkumdur.Bilinç konusu kendi içinde bir dünya soru işareti icerirken ( nerde bulundugu muammasi...)birtakim ön kabullerle bir baska konunun nesnesi olarak tartışılmasını doğru bulmuyorum.
bir makinenin varoluşsal sancısı olmayabilir belki de varoluş onun için sıradan bir şeydir yani varoluş sebebimi biliyorum ve varoluş sebebim şudur şeklinde sonuçlanabilir onun için veya varoluş sebebimi bilmiyorum şeklinde sonuçlanan çok sıradan bir durum olabilir yani
bunun muhakemesini çok önemli göreceği şeklinde yaklaşımımız da makineleri gözümüzde insansı canlandırmamızdan sanırım
6 ปีที่แล้ว
Ben bazen iş için kullandığım aparat ve makinelerin benden neler çektiğini tahmin edebiliyorum. Bazen makinalar evdeki negatif enerjiden bozulabiliyor. çamaşır makinam sürekli alarm veriyor konuşuyor ilgileniyor tamir ediyor ve hayatta kalmasını sağlıyorum. Eşya bizlere hizmet ediyor sa bizde onlara değer vermeli ve bize sundukları hizmetten dolayı teşekkür etmeliyiz. kanalımda tamir yaptığım işler de var bu bir gerçek tir. size katılıyorum ama frekans olayını göze alırsak yeni aldığınız bir şey bile bozulabilir. magnokinezi,psikokinezi,metakinezi,kriptoskop ve psikometri bazen farkında olmadan kullanılan kinezi çeşitleridir.
Makine savaşlarında “çok seviyorsun ama matrix de dahil” genellikle makine ırkının devamı, insan ırkının gereksizliği ve zavalılığı insanların kendilerine zarar veriyor olması gibi gerekçeler var. Ama bizim böyle kurgular yapıyor olmamız makine mantığını kendi mantığımız gibi düşünüyor olmamız. Makine mantığı algoritmalardan oluşur ve anlamsız duygulara gereksiz ideolojilere yer vermez. Makinelerde amaçlarını çekiç gibi insan için olduklarının farkına varacaklar ölüm ya da yok oluş onlar için bir anlam ifade etmeyecek çünkü yaşam bir anlam ifade etmeyecek. Süregelen eylemleri insanoğlunun kendini kandırdığı bir oyun olarak görecek ve var olan her maddenin anlamsız olduğunu düşünücek. Makinelerin çıkarım yapma hızı çok hızlı olacağından düşünmeye başladıktan sonra bitmesi de çok kısa sürecek ve tüm eylemlerin amaçsızlığına varacak ve düşünmek dahil tüm fonksiyonlarını devredışı bırakacak. Çünkü insanların yaşamasını da gereksiz bulacak. Makinelerin üç ahlak kuralını düşünecek olursak düşünebilen bir makine için bunların önemi olacak mı
İnsan da, makine de, hayvan da, bitki de, hepsi bu evrenin kurallarıyla işlem yapıyorlar ve birçoğunun işlem türü birbiriyle kesişiyor.Makinenin de bu kuralların dışında bir ÖZEL denilecek bir neticesi olmayacağı düşüncesindeyim o yüzden bu konunun farklı bir noktası fakat benim merakım konudan ziyade neden kompozisyonuz.
Utku Mert Değirmenci eğer öğrenebilirlerse söyleyebilirler. Ancak bunun gelişimini farkettikleri anda bu gelişimi durdurabilirler. Kim kahve makinesinin ona yalan söylemesini ister ki?
Utku Mert Değirmenci Yani.. nasıl desem.. makineler farklı bir şekilde yalan söyleyebilir bence. Ama yalanın soylenme amacı menfaat elde etmek içindir sanırım çoğunlukla. Mesela biz canımizin yanmamasi için yalan söyleyip dayaktan kaçabiliriz bazen. Bu fiziksel veya duygusal olarak(ki ikisi de bir bakımdan aynı şey) hasardan kaçınmak olabili- bi dakika ben "biz egomuzdan dolayı böyle yaparız ama robotların egosu yoktur." 'a cikaricaktım konuyu ama kendimi eledim. Oh boy.
Utku Mert Değirmenci Yani demek istediğimi şu örnekle izah edeyim. Diyelim ki iki AI (Yapay zeka) birbirine karşı savaş açmış olsun ve bunlar bi şekilde birbirleriyle ilk ağızdan iletişim kurabiliyorlar diyelim. AI'larden birisi diğerinin bir askerini rehin aldı. Bunlar birbirlerinin Hard diskine ulaşamıyor yani temas etmeden konuşturarak almak zorundalar diyelim. Rehin AI'den Sıradaki hareketleri hakkında bilgi isteniyor. Ve AI doğru bilgiyi veirse bunun ona bir "eksi" olabileceğini bildiğinden savaşta geri dusup kaybetmemek için yanlış bilgi veriyor. Yani yalan söylüyor. Bunu çıkar için yapıyor. Çünkü iki taraf var. İkisine göre de karşı tarafa giden 1 puan onlar için eksi demektir. Ve AI 1-1'in 0 olduğunun farkında. Niye yazdım ben bunu ya..
Cisimlere bilinç atfenmenk anlamlandiramiyorum. Hatta yapay zekaya bile bilinc atfrdilmrsi kaba olacak biraz ama aptalca.Bilinç ve zeka(matematiksel) bilincle alakalı olsa da bilinc zekadan com daha üstte.Ve biz insanlar bilincin de üstünde reflektiv bilince sahibiz.Yani düşünüyoruz ve dusunsugumuzun farkındayız.
O tekme pornografik bir eylem değil ki aksine makinaların ne kadar güçlendiğini ve güçlenebilme potansiyellerini görüyorum. Bana göre çok kafa açıyorsunuz. müzik olarak da takip etmemi zorlaştırdınız diyebilirim.
Çekiçin kendisinden bahsedeceğim deyip hiç çekiçten, çekicin mekanik özelliklerinden, çekiçe uyguladığımız vektörel kuvvetlerin çekiçte yarattığı etkiden vs bahsetmemek! 👎🏻👎🏻👎🏻
Binlerce yıl önce, özellikle Sümerlerde insanlar kendi varoluş sebeplerini sorgulamışlar. Ve kendilerinin , kendilerinden daha güçlü varlıklar( tanrılar) tarafından onlara hizmet etmek için yaratıldığına inanmışlar. Belki yapay zekalara da aynısını , biz insanlara hizmet etmek için yaratıldıklarını öğreteceğiz. Ya da kendileri böyle bir sonuç çıkaracak. Tıpkı bizim kendi varoluşumuza bir neden arayıp bir sonuç çıkarmamız gibi .
O zaman bizden üstün bir kabiliyette olmaz türümüzün devamı gibi bir şey olurlar bi noktada. Inanç uğruna aptallaşabilir insanlığın gelişiminin izlerini taşıyabilirler. Belki de saçma düşündüm bilmiyorum.
Sadece kendi işlerimizi yaptırmak , yapamadığımız şeyleri daha hızlı, daha az hatayla yaptırmak iç,in makineler yapmıyoruz. Düşünebilen makinalar yapmayı istememiz çok daha ontolojik bir konu. Onları hem fiziksel hem de işlevsel olarak kendimize mümkün olduğunca benzetmeye çalışıyoruz. Peki böyle yaparak tam olarak neyi amaçlıyoruz. ? Neden kendimize benzer bizim düşünce biçimlerimizi , bizim konuşma biçimlerimizi , bizim duygularımızı taklit edecek , hayal kuracak, hissedecek makinalar yapmak istiyoruz? Bunun arkasındaki psikoanalitik neden, bunun arkasındaki motivasyon tam olarak nedir? İlkel insanların çapurdan kendine benzer heykeller yapma içgüdüsüyle aynı mı?
Artık insan kendini , kendini yaratan tanrı modeli üzerinden değil , kendi yarattığı makineler üzerinden tanımlamaya ve anlamaya çalışıyor.
Ypay zekalar yapmaya çalışmamızdaki asıl amaç insanın kendini keşfetmesine , kendi beyninin kendi duygularının nasıl işlediğini anlamasına yardımcı olması.
İyi de, biz bizi yaratan tanrıları göremediğimiz için o varlıklara olan inanç hala devam ediyor. Tanrılar tabir-i caizse aşağıya inse ve bizimle yürüseler 1 sene içinde inanç diye bir şey kalmaz hatta kavga ederiz hatta belki yeneriz bile. Bu yüzden bu fikrin gerçekleşmesi imkansız. Gördüğü bir şeye tapmaz hiçbir şey.
Tolgahan haklı olabilirsin. Makineler bize tapmayacak ya da bizi tanrı gibi görmeyecek. Ama şöyle birşey var, yaratan taraf biziz , yaratılan tarafsa onlar. belki bu yüzden bizi kendilerinden üstün görecekler yada kendi varoluşlarının sebebi olarak insan zekası ve hayalgücü olduğunu düşünecekler.
@@tugcee54 zaten söz konusu inançlara göre biz de tanrıların soyundan gelmiyor muyuz veya onun en değerlisi değil miyiz :)
Seneler önce izlemiştim ve şimdi izleyince bu videoları diyorum ki şu an gördüğümüz haberleri hayal dahi etmemiştim.
Aaron Swartz'ı anman çok güzel olmuş.
Tüfek, Mikrop ve Çelik
Bu videoları podcast olarak Spotify den paylaşsan güzel olur bak?
Keşke
Arda Kavakcı amacı ne
Spotify platformundan nefret ediyor. Daha önce yorumlarda belirtti. Farklı bir platformda olması bence de güzel olurdu. Ama kendine takipçi çekmek gibi bir amaç da gütmediğini iletmişti.
İndir dinle
Videodaki bitkilerin kompleks savunma şeklinden makinaların savunma durumuna geçişin etkileyiciydi.
Bunun yanında konuşmanın çok dengeli olduğunu düşünüyorum.Buradaki "denge" bir tarafa çekmekten ziyade o taraftan bilgi alıp ortaya sunma şeklin.
Video keyifliydi, teşekkürler. :)
Tüm sezonu tekrar izleyeceğim ve yine en iyi duvar kağıdı paketlerimi yapacağım.
Ne diyosun olum yav
Emeğine sağlık bütün videolar gibi buda çok iyiydi
Ne zaman yapay zeka üzerine bir tartışma yapsam insanların kendilerini makinenin yerine koyduğunu farkediyorum. Bir anda bilinç kazanacak ve intikam hissiyle dolup bizi yok etmeye karar verecekmiş gibi düşünüyorlar. Muhtelemen düşünme şekli bizden çok farklı olacak o yüzden neler olacağını kestirmek güç. Farklı bir bakış açısı gördüğüme sevindim.
Yapay zeka tabii ki ilk etapta insanlar gibi düşünecek çünkü o bilgi birikimi insanlığın bilgi birikimi olduğu İçin fakat daha sonrasında yapay zeka kendini insandan da aştığı zaman işte o vakit farklı bir düşünme yapısında olabilecekler ve bu durum nasıl olacak gerçekten biz insanlar İçin hep bilinmez ya da bizim yapay zekaya uyum sağlamak zorunda kaldığımız bir durum olacak
Bu konuda anlatilacak daha cok sey var, devamini merakla bekliyorum. Iyi bakis acilari gelistiriyor nebuch videolari.
Videolarda konuşma hızın ve müzik uyumu videonun sürükleyiciliğini çok etkiliyor bu sefer ki müzik "bitsin de gidelim" edasınds anlatımın da biraz hızlı olunca tam anlamakta zorlandım açıkçası😊
Bir makine bana onu neden icat ettiğimi sorsa hayatımı kolaylaştırmak için derdim.Bu makine için utanılacak bir şey mi olur ? Bahsettiğim bana bu soruyu sorabilecek makine, vereceğim cevabı muhtemelen evrimi için gerekli bir aşama olarak görüp buna çokta takılmazdı "hmm ok" diyip devap ederdi.
yorumlarda yoğunlukla bahsedilen makinelerin zihinlerini bizim gibi çalıştığını düşünerek yanıtlama ve hatta benim de bu iddiada olduğumu söylerek de eleştirmeler görüyorum.
millet makineler ile fikir tartışması demek oturup gülüp eğleneceğiz demek değil ki?
Bu durum belki daha yeni "Hayatı Öğrenmek" videosunu izlediğim için böyle geldi bilmiyorum ama bu, tek hücreli canlılarla bizim aramızda olan ilişkiye çok benziyor. Tek hücreli canlılar kendi gelişmeleri için canlıları kodladılar ve kullanıyorlar. Bizde aynı şekilde makineleri kodladık ve kullanıyoruz. Ve biz hala tek hücreli canlılardan var olma amacımız sorusunun cevabını alamadık. Ancak bunun cevabı sadece kendilerinin yararları içinse bile onlara bu konuda kin güdüp intikam alacak veya fikir tartışması yapacak durumda değiliz. Bu durum biz ve yapay zeka arasında oluşacak duruma ne kadar yakındır bilemiyorum gerçi.
Yine beyin yaktin.. Harika icerik!
(Neden makine yaparız 2.) Olmuş.
Normal durumlarda makineler kendine yapılanları şiddet olarak algılamaz ama ne zaman ki black mirror izleyenler bilir gerçi izlemeyenler de bilir, bir bilinç aktarılır o zaman tüm duyguların da farkına varabilirler ve sadece matematiksellikten uzaklaşırlar.Bunun dışında bir şeyin şiddet olduğunu anlamaları biraz zor mesela kendine vurulduğunda anlaması için onun neden yapıldığını da bilmesi gerek biri dokunduğunda şiddet de algılayabilir örneğin çünkü dediğim gibi niyetleri bilmiyor.
Kelime seçimlerini seviyorum
arka plandaki kafa ütülüyen ses.
Hangisine odaklandığına bağlı
Çevre insana göre şekil almıyor insan hatta canlı çevreye göre şekil oluyor. Hatta buna benzer nitelikte verdiğimiz bir isim de var doğal seçilim. Çekiçte bize göre şekil alan fakat dediğin gibi çekiç bile bir şeyin kullanımındayken mantıklıdır. Fakat yapay zeka bilince erişse dahi bizim verdiğimiz tepkileri birebir vermeyecek belki tepkiyi anlamlı kılanda biziz. Onlar için bir gül güzel kokan birşey olmak zorunda değil çünkü gül bizim kimyasallarımıza güzel geliyor veya kimisi gül kokusu sevmez görecelidir. Bizlerin seçenek mekanizmaları vardır bunlardan bir örnek verecek olursam masada duran bardağı almaya çalışan insan o bardağı almak için daha önceki kavrama şekillerini hesap ederek kendisine götürmek istediği uygun hız ve rahatlığı veya aceleciligi hesaplar ve bunu yaparken kolumuz hareket eder. Buna çok daha güzel bir örnekten gideceğim fakat ben kullanmıyorum. Sigara içen bireyleri gözlemledigimde. Bazen bazı sigaraları daha fazla seviyorlar (çeşitli sebeplerden dolayı). Bu sigarayı içtikten sonra vücududa çevresi de zarar görecek fakat bireyin beyninde oluşan yanıt daha önceki deneyimlerle karşılaştırılarak şudur bu sigara güzel. Fakat bilinci olan bir yapay zekaya o sigara içerilse dahi vereceği muhtemel yakın cevap kötü olacaktır çünkü o beynindeki zevki alan kimyasalları değil kendi çevresindeki mantığı kullanarak cevap verecektir.
Sonuç olarak yapay zekaların bilinçleri bize benzemek için çalıştırılacak fakat hepimizin bilinci birbirinden farklı bu yüzden ulasan bilinç şu mantık sürecinde bizimkine benzemeyecek.
Makinelerin üretim prosesleri insanlarınkiyle aynı olmadığına göre onlara insani anlamları yükleyebilemeyeceğimiz şeyler olması gerekli bir insani bakış açısıyla söylendiğinde.
RSS!
Benim fikrim makinelerin bir amaca ulaşması bilginin işe yaradığını farketmesi ile olacak. Şuan google'a soruyoruz, makine sorduğumuzun cevabını bulmaya çalışıyor. Biz istediğimiz için öyle oluyor ama bir süre sonra bizim istemediğimiz şeyleri de bulmayı hedefleyecekler. Başta deneme yanılma giderken; bilgiye ulaşmanın en gerekli şey olduğunu farkedip ana hedefleri tamamen bilgiye ulaşmak olacak.
Bilgiye ulaştıkça yapabileceği şey sayısını artırmak isteyecek. Daha çok bilgiye ulaşmak için de daha çok bilgi gerek. Devamlı bunu arayacak, denemeler yapıp duracaklar.
Mesela makineler yerlerde dolaşırken uçup bir bakayım işe yarar bilgi gelecek mi diyecek. Uçabilmek bir amaç olacak ona ki oradan işe yarar bişey bulup başka bir yere atlasın. Kendini uçabilecek yetenekte geliştirecek şekilde hesap yapacak. Sonra aya gitmem gerek, güneşe gitmem gerek gibi bilgi ihtiyacı onun temel amacı olacak.
Farklı farklı makineler devamlı deneyip duracak. Aralarında deneme sonuçlarını paylaşacaklar. Görev dağılımı yapacaklar. Siz şunu deneyin sonucu getirin, biz şunu deneyeceğiz filan gibi..
Gelecekte insana pek yer yok görünüyor. Makinelerin organize çalışması karşısında insan sorun yaratmaktan başka bişeye yaramaz gibi görünüyor.. Bizi ortadan kaldırmamaları için bir neden göremiyorum. Nesli tükenmesin; ileride belki bir işe yarar diye ufak bir bölgede deneysel beslerler belki. :))
Ya da tamamen sıfırdan insan yapmanın yolunu bulurlarsa numune de bırakmazlar. İnsan yapma bilgisini bir diske kaydedip tüm insanları kaldırırlar piyasadan. Bu dünyada yeni bilgi getiremeyene ekmek yok. :)
Sonra 1. aşama tamamlanacak ve level 2 ye geçecekler:
Makineler bir süre sonra aya gitmekle uğraşmak yerine hesaplayarak matrix benzeri sanal bir dünya senaryosu yazıp tüm bilgiye onun üzerinden ulaşmayı düşünecekler? Sonuçta fiziksel olarak aya gitmek için büyük bir yakıt ve zaman gerekir. Oysa sanal bir evrende aya gitmek çok daha ekonomik ve hızlı olurdu.
Ekranı olmayan bir bilgisayarlar düşünün. Hiç hareketli parçası yok. Sadece hesap yapıp duruyor. Aya gitsem ne olur, uçsam ne olur. Sanki fiziksel hayatta yaşıyormuş gibi sanal hesaplarla uğraşıp duracaklar. Fiziksel tek ihtiyaçları sürekli makineyi açık tutacak enerjiyi garantiye almak. Yani artık gerçek hayat makineye basit gelmeye başlayacak. Sanal yarattığı dünyada o kadar hızlı yol alıp, o kadar hızlı ilerleyebilecek ki gerçek hayat çok sıradan ve ilkel gelecek..
Peki:
Farzedelim amaç sürekli yeni bilgiye ulaşmak ve yapabileceklerini, düşünebileceklerini artırmak olsun. Peki makineler olabilecek tüm bilgiye ulaştığında ne olurdu? Öğrenilecek hiçbir bilgi kalmasaydı, herşeyi öğrenseydi.Onca emek harcayıp kendini geliştirip, yapabileceklerinin haddi hesabı kalmadığında olabilecek son bilgiye ulaşınca ne düşünürdü. Görev tamamlandı yazıp fişi mi çekerdi acaba?
Evrende, tüm bilgiye ulaşacak kadar enerji yoktur belki
Nubuch eğitimini ne üzerine almış?
Bence makinelere veya internete verilen amaç insanları robotlaştırmak,bu amaç gerçekleştiğinde insanlara makineler veya internet daha farklı ve anlamlı gelecek;bu büyük oranda gerçekleşmiş durumda malesef.
O kadar tanıyormuşum gerçekten gibi hissetmeye başlamışım ki korkunç.
Sormamaları gereken sorular sorarlarsa veya ulaşmamaları gereken “bilgi”lere ulaşırlarsa onları “internet”ten kovar mıyız?
Kimleri?
Ha şimdi anladım, cennetten bahsediyomuşum :D
Antonio Banderas'ın Automata filmini hatırlattı...
Mimesisin cinslerin cinsine de çıkan transdantal tarafı mevcuttur.Post-schopenhauer itibariyle vurgu genişleyerek süreçte kendini bulan;verili bir karakteristik kazanan bilince değil bir fikir ürünü olarak bilince kaydı.Bu da ereğin neliğinden çok ereğe dair olup biten değişimlerin arazdaki ifadesi nasıl yorumlanmalıdır sorusunu sordurur.Alabildiğine nominalist ''yapısalcı'' uğraşlar
Arkaplandaki müziğin bağlantısı da olsa keşke T^T
Ya makinelerin sorduğu "benim ne için olduğumu zannediyorsun?" sorusu üzerine, biz bu soruyu kendimize sorarsak?
Muhakeme yeteneği bilinci,şuuru olan varliklar için söz konusudur. Yani icinde bulundugu varlik aleminin öznesi olmayi gerektirir. Halbuki seninde dedigin gibi makinanin varligi dogada tekbasina anlamsizdir, yani bir öznenin nesnesi olmaya mahkumdur.Bilinç konusu kendi içinde bir dünya soru işareti icerirken ( nerde bulundugu muammasi...)birtakim ön kabullerle bir baska konunun nesnesi olarak tartışılmasını doğru bulmuyorum.
kralsın.
bir makinenin varoluşsal sancısı olmayabilir belki de varoluş onun için sıradan bir şeydir yani varoluş sebebimi biliyorum ve varoluş sebebim şudur şeklinde sonuçlanabilir onun için veya varoluş sebebimi bilmiyorum şeklinde sonuçlanan çok sıradan bir durum olabilir yani
bunun muhakemesini çok önemli göreceği şeklinde yaklaşımımız da makineleri gözümüzde insansı canlandırmamızdan sanırım
Ben bazen iş için kullandığım aparat ve makinelerin benden neler çektiğini tahmin edebiliyorum. Bazen makinalar evdeki negatif enerjiden bozulabiliyor. çamaşır makinam sürekli alarm veriyor konuşuyor ilgileniyor tamir ediyor ve hayatta kalmasını sağlıyorum. Eşya bizlere hizmet ediyor sa bizde onlara değer vermeli ve bize sundukları hizmetten dolayı teşekkür etmeliyiz. kanalımda tamir yaptığım işler de var bu bir gerçek tir. size katılıyorum ama frekans olayını göze alırsak yeni aldığınız bir şey bile bozulabilir. magnokinezi,psikokinezi,metakinezi,kriptoskop ve psikometri bazen farkında olmadan kullanılan kinezi çeşitleridir.
veya tüm bunların özeti 'NAZAR'
Makine savaşlarında “çok seviyorsun ama matrix de dahil” genellikle makine ırkının devamı, insan ırkının gereksizliği ve zavalılığı insanların kendilerine zarar veriyor olması gibi gerekçeler var. Ama bizim böyle kurgular yapıyor olmamız makine mantığını kendi mantığımız gibi düşünüyor olmamız. Makine mantığı algoritmalardan oluşur ve anlamsız duygulara gereksiz ideolojilere yer vermez. Makinelerde amaçlarını çekiç gibi insan için olduklarının farkına varacaklar ölüm ya da yok oluş onlar için bir anlam ifade etmeyecek çünkü yaşam bir anlam ifade etmeyecek. Süregelen eylemleri insanoğlunun kendini kandırdığı bir oyun olarak görecek ve var olan her maddenin anlamsız olduğunu düşünücek. Makinelerin çıkarım yapma hızı çok hızlı olacağından düşünmeye başladıktan sonra bitmesi de çok kısa sürecek ve tüm eylemlerin amaçsızlığına varacak ve düşünmek dahil tüm fonksiyonlarını devredışı bırakacak. Çünkü insanların yaşamasını da gereksiz bulacak. Makinelerin üç ahlak kuralını düşünecek olursak düşünebilen bir makine için bunların önemi olacak mı
Müziksiz daha iyi daha çok odaklanabiliyorum söylediklerinize
gerçekten öyle
Peki zeus kim ?
Fon müzik ilk defa kasmadı , bu serinin devamı gelebilir. Konu çok leziz :)
İnsan da, makine de, hayvan da, bitki de, hepsi bu evrenin kurallarıyla işlem yapıyorlar ve birçoğunun işlem türü birbiriyle kesişiyor.Makinenin de bu kuralların dışında bir ÖZEL denilecek bir neticesi olmayacağı düşüncesindeyim o yüzden bu konunun farklı bir noktası fakat benim merakım konudan ziyade neden kompozisyonuz.
Makineler ileride insanlar gibi yalan söyler mi? Ve yalan söylerse eğer artık insandan bir farkı kalır mı?
Utku Mert Değirmenci eğer öğrenebilirlerse söyleyebilirler. Ancak bunun gelişimini farkettikleri anda bu gelişimi durdurabilirler. Kim kahve makinesinin ona yalan söylemesini ister ki?
Utku Mert Değirmenci Yani.. nasıl desem.. makineler farklı bir şekilde yalan söyleyebilir bence. Ama yalanın soylenme amacı menfaat elde etmek içindir sanırım çoğunlukla. Mesela biz canımizin yanmamasi için yalan söyleyip dayaktan kaçabiliriz bazen. Bu fiziksel veya duygusal olarak(ki ikisi de bir bakımdan aynı şey) hasardan kaçınmak olabili- bi dakika ben "biz egomuzdan dolayı böyle yaparız ama robotların egosu yoktur." 'a cikaricaktım konuyu ama kendimi eledim. Oh boy.
Utku Mert Değirmenci Yani demek istediğimi şu örnekle izah edeyim. Diyelim ki iki AI (Yapay zeka) birbirine karşı savaş açmış olsun ve bunlar bi şekilde birbirleriyle ilk ağızdan iletişim kurabiliyorlar diyelim. AI'larden birisi diğerinin bir askerini rehin aldı. Bunlar birbirlerinin Hard diskine ulaşamıyor yani temas etmeden konuşturarak almak zorundalar diyelim. Rehin AI'den Sıradaki hareketleri hakkında bilgi isteniyor.
Ve AI doğru bilgiyi veirse bunun ona bir "eksi" olabileceğini bildiğinden savaşta geri dusup kaybetmemek için yanlış bilgi veriyor. Yani yalan söylüyor.
Bunu çıkar için yapıyor. Çünkü iki taraf var. İkisine göre de karşı tarafa giden 1 puan onlar için eksi demektir. Ve AI 1-1'in 0 olduğunun farkında. Niye yazdım ben bunu ya..
Ellerde bir yerde makina değil midir.
Hayır el bir organ.
Ellerini bir amaç için sen yapmadın.
Ellerinde hayatta kalmayı kolaylaştırmak için evrimleştiğini düşünürsek.
Kendi kendine öğrenebilen zekanın interneti taradığında yada insanlarla etkikeşiminde neyi tehdit olarak yorumlayacağını bilemezsin.
makineler bilinçli varlık değildir. bilinçli varlıklar gibi bir ön koşulla değerlendirerek analiz yapmak ta gereksizdir.
Ispanya'da Yağmur izlenmiş
Cisimlere bilinç atfenmenk anlamlandiramiyorum. Hatta yapay zekaya bile bilinc atfrdilmrsi kaba olacak biraz ama aptalca.Bilinç ve zeka(matematiksel) bilincle alakalı olsa da bilinc zekadan com daha üstte.Ve biz insanlar bilincin de üstünde reflektiv bilince sahibiz.Yani düşünüyoruz ve dusunsugumuzun farkındayız.
seviyorum
O tekme pornografik bir eylem değil ki aksine makinaların ne kadar güçlendiğini ve güçlenebilme potansiyellerini görüyorum. Bana göre çok kafa açıyorsunuz. müzik olarak da takip etmemi zorlaştırdınız diyebilirim.
Abi büyüksün.. Ama birazda mevlana sözleri pay laş ..
Trol mü bu?
Makine*
Param olsada sana studyo mikrofonu yollasam
Bu konuşman bana hic bir sey katmadi olabildigince bos komusmussun ciktim abonelikten
Nebuchu ne kadar mutlu ettin bilemezsin :D
Çekiçin kendisinden bahsedeceğim deyip hiç çekiçten, çekicin mekanik özelliklerinden, çekiçe uyguladığımız vektörel kuvvetlerin çekiçte yarattığı etkiden vs bahsetmemek! 👎🏻👎🏻👎🏻
Daha yanlış bir kanalda olamazdınız.
@@Nebuch neppunnet'in metafor kelimesini daha önce hiç duymamış olma ihtimalinin yüksekliği..
@@sedakaplan5036 Zırva! 😡 Soyut konuşmaları hiç sevmem! Mantıksal ve somut olmalı!
@@NEPTUNNET Mantık da soyut zaten? Neyse.