Dijital dönüşümde o kadar gerideyiz ki şuanda üniversite öğrencisi olarak Depron adında deprem arama kurtarma dronu yapıyoruz uçuş yazılımını kendimiz yazdık ama ne şirketlerden ne devlet tarafından hiç sponsor yada maddi açıdan destek bulamıyoruz. Amerika bile proje için bilgi istiyor ama biz bu projeyi ülkemizde devam ettiremiyoruz. Böyle giderken maalesef maddi açıdan ülkemizin gelişmesi çok zor.
devlet genel olarak destek verdiğini medya da söylese bile ben genç girişimci olarak şirket açtığımda ben 1 kuruş kazanmadan muhasebecime aylık para ödüyorum. devlete her ay gelirim olmamasına rağmen beyanname parası ödüyorum ve 3 ayda bir ödememi istediği bir ödeme daha var. Genç girişimlere özel kosgeb desteği sanıldığı gibi yok ve hiç bir şeye yaramıyor zaten o desteği alana kadar bir kaç aşamayı geçmek gerekiyor. Devlet desteği hikaye öyle bir şey maalesef yok.
@@artemonyahaklısın Almanyada işçi bulma kurumu bir sene aylık veriyordu haken varmı bilmiyorum dron konusunda çinli dron üreticileriyle görüş ayrıca deprem kurtarma için küçük kameralı yürür robot araçlar ve betonu kaldıracak aşrbag ve hidrolik sistemler lazım asıl önlem evlerin Japonya'daki gibi airbag ve sismik izalatörlü olma şartı olması o zaman deprem bölgesinde insanlar korkmaz göçmezler bu yüzden gençler yurtdışına kaçıyor 5G yi bir Türk icat etti Huawei kırmızı halı ile karşılıyor Siriyi bşr Türk icat etti örnek çok
Gerçekten ne bir telefon markası var ne bilgisayar ne çip yeni olan hiçbir şeye yatırım yok neden böyle göz göre göre kendilerini geride bıraktılar garip. küçük Hollanda'nın bile son derece gelişmiş bir çip makinesi var
Hollanda çip makinesi dediğiniz olay zaten bir tek o şirkette (ASML) var, dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok. Şirketin ana söz sahibinin Amerika menşeli Blackrock vs. olduğuna emin olabilirsiniz. Çin bu tekeli kırmak için aşırı çalışıyor, 5-10 sene içinde yakalayacak ve geçecektir.
Çinle kimse rekabet edemez avrupada ağır sanayi var sadece Çin çipe yazılıma yapay zekaya yatırım yapıyor avrupa zenginliğini yaptığı somurgelere borçlu
@@darkages9507 hissesi kamuya açık bir çok şirket için Blackrock, Vanguard vs gerçeği var. Böyle fonların yanında da bir de zengin ülkelerin varlık fonları var. Varmak istediğin nokta ne anlamadım, ama bir şirket hisselerini kamuya açmışsa ve kazanç ihtimali yüksekse bu fonların hisseleri alması normal.
Almanya'ya bunu yapan hayat bize neler yapmaz ; ) "Demirbank" ın hikayesini anlattığınız gibi tematik video içirikleri hazırlayıp her hafta sunmanız güzel olur böylece Türk iş dünyasının eski - yeni aktörlerini bir çok kişi daha yakından tanır bir örnek bugün 16/9 kulelerinin arazisininde eski sahibi olan "bezmen" leri ve mensucat santrali videolaştırabilirsiniz belki.. Teşekkürler..
bu arada bir bilgi de benden olsun) Dünyada en çok ihracat yapan Amerika ve Çin den sonra 3. ülkedir Almanya. mesela Türkiyenin ihracatı yıllık 180 milyar dolarken, Almanyanın yıllık ihracat hacmi 2 trilyon dolardır. paraya bak!:))
180 milyar dolar değil 250 milyardan fazla. Almanya ile Türkiye’yi kıyaslama yapmak hatadır. Japonya Amerika Çin Hindistan bunlarla kıyaslandığında en kötü karne Almanların. Daha da kötüsü gittikçe kötüye gidiyor Almanya çünkü Çin Almanların elinde olan sektörlere de giriş yapmaya başladı fazla sürmez Çin Almanları silip süpürecek. Çin sadece kalitesiz mallar yapmıyor o algıda yok oluyor Almanların yaptığı ihracatta araba sektörü ne kadar? Önümüzdeki 10 yıl içinde otomotiv sektörü ne kadar ileri gidecek ne kadar geri gidecek?
Almanya dünya devi bir ülke, küçülmeye gitmesi ciddi bir durum, zira Türkiye gibi iki yakası bir araya gelmeyen ülkelerle aynı kategoride değil. Küçülme, kriz, resesyon bunlar Türkiye'nin lügatında normaldir sadece
abi çok duru bir türkçe ile çok güzel bi konu hakkında konuşmuşsun paylaşım çok yararlıydı umarım bu tarz videolar çoğalır. sevliyorsun abi saglıcakla kal.
Almanya'nın buraadn gol yiyeceğini yıllar önce anlamıştım. Samsung telefonumdan sıkıldığımda Almanlar en iyisini yapar deyip Alman malı cep telefonu baktığımda şoke olmuştum. Çünkü öyle birşey yoktu. Sadece Gigaset ve Siemens marka kıytırık sabit hat telefonları vardı. Almanya'nın zayıflaması benim Türkiyedeki standartlarımı da etkiliyor. Zira Alman malı araçtan başka almam, Fransız ise hiç almam. Otomasyon sektöründeyim. Siemens agırlıklı ürün kullanıyoruz. Siemens ile program yazmak, sahada müdahale etmek çok hızlı ve çok seri. Siemens marka kullanarak 10 15 senelik arge yaptık. Siemens bugün yarın iflas ederse çok üzücü olur.. Türkiye birçok konuda Almanya'ya bağlı. Maalesef Almanya da Çin'e bağlı. Geçenlerde hidrofor panosu için akıllı devre kartı pcb hazırlattım. Türkiyeyi geçtim, Avrupa'da pcb kart basıp bu işi yapan firma yok yani şaka gibi. 1 2 Italyan firma var ama onlar da emekliyorlar. Ne var ne yok Çin'de. Dronelardaki başarımızı diğer sahalarda da göstermemiz lazım. Milli işlemcimizi geliştirip sektörde tekelleşmeyi de engellemek lazım
Kesinlikle katılıyorum. Siemens S serisi otomasyon ürünlerinde Alman Infenion şirketinin yarı iletken ürünleri kullanılmaktaydı buna rağmen teknolojik anlamda Tayvan, Çin ve ABD ile bu sektörde rekabet edemiyor . Bizlerin çok daha fazla çalışması gerekmekte.
almanya nın durgunluga gırmıs halı bıle turkıyeyı 10 a katlar , aylık ıhracatları 200 mılyar euro, turkıyenın yıllık ıhracatı 260 mılyar dolar... fark bu kadar buyuk..
@@selcukilhan6641 almanya aylık ıhracat 132 mılyar euro cıvarı, turkıye aylık ıhracat 22 mılyar dolar cıvarı, arada 7 kat fark var, 7 kat veya 10 kat senın ııcn cok mu onemlı..
2 yıldır Almanya’da yaşıyorum, çoğuna inandırıcı gelmiyor ama evet Almanya gerçekten kötüye gidiyor. En düşük ücretli kişileri ele alırsak ki, bu azımsanmayacak kadar büyük bir kesimi ele alıyor, aldıkları maaş 2 bin Euro bile bulmuyor. Ülkede 1+1 daire kiraları 600-900 arasında, 2+1 kiralar ise 900- 1500 arasında. Çalışıyorsunuz ama diyelim ki maaşınız yetmiyor, işte burada devlet devreye giriyor ve açığınızı kapatıyor. Tabiki Türkiye’ye göre yinede çok iyi bir ülke ama mükemmel değil. Mesela bir daire sahibi olmak gerçekten hayal burada. Yani diyeceğim şu ki eskilerin dediği gibi Almanya eskiden Almanya’ymıs. İleride ne olur bilmiyorum ama şu anda iyi değil diyebilirim.
şaka gibisin ya 3 milyona yakın işçi yolladığımız dünyanın 4. büyük ekonomisi dünyanın ikinci büyük ihracatçısı olan almanya ile bizi kıyasalıyorsun aferin hala bizden iyilermiş hi düşündünmü sen niye almanyadasın almanlar niye bizde işçi değil
@@mehmetdagtekin2273 Güçlü ülke den ziyade ABD nin kontrolü altında. Bugün güçlü olabilir ama yarın Almanya’nın bile ne olacağının garantisi yok. Nasıl Türkiye bağımlı ise Almanya’da öyle. Derin konular burada yazmakla bitmeyecek konular ama şunu net söylemek isterim Her zorlukla beraber bir kolaylık olduğu gibi, Her saltanatın da bir sonu vardır.
Alman markalarının üretimleri Almanya dışına taşımasını Alman sanayinin bitiyor olduğunu veya olabileceğini gerekçe göstermek amatör bir görüş olur. GM, Ford 1950 li yıllarda Amerikayi terk etti. Hiç biride bitmedi. Dünyanın zeki çocuklarını kim ithal ediyorsa hikaye orada devam ediyor demektir. Gerisi ince ayrıntı.. Oligarşi ancak tüccarlik yapar, büyük devlet ve toplumlar oluşturamaz.
Amerika örneğindeki gibi fabrikalarını yurt dışına taşırsan fiziki ürün üretiminde ihracaat rakamların düşer ve ülke içerisinde sanayi işsizlik oranın artar. Şirketlerin yani zaten zengin olan iş adamların zenginleşirken, işçi kesimin fakirleşir. Amerika olduğu gibi gelir dağılımı dengesizliğin artar ve fiziki mal tüketiminde Çin'e bağımlı hale gelirsin. Yüksek karlılık için üretim kabiliyetlerini tamamen kaybedersen kovid gibi salgın ya da büyük bir dünya savaşı çıktığı zaman senin kurduğun o lojistik ağın çöker ve kovid döneminde olfuğu gibi üç kuruşluk bir maskeye bile muhtaç duruma düşersin. Bugün Amerika'da ve avrupa ülkelerinde aşırı sağın yükselmesinin nedeni de bu durum zaten. Hakları fakirleşir ve işsiz kalırken trilyon dolarlık şirketler servetlerine servet katmaya devam ediyor. Aynı sorun bugün Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de var. Ekonomi aslında tüm bu olaylara çok yönlü olarak bakarak denge sağlama sanatıdır. Bu dengeyi sağlayan ülkelerin halkın refah ve mutluluk seviyesi yüksek olur. 😉
Aynı problem japonyada da var. Kurumsallık , kültür, sistematik eğilim mevcut analog sistemin değişmesine engel oluyor. Temelden bir değişim olmadıkça yıldan yıla uzakdogu ile aradaki uçurum büyüyecek.
Vİdeo için çok teşekkürler Barış Bey. Bu tarz küresel değerlendirme içeren ve perspektif çizen farklı videoların daha çok gelmesini içtenlikle isterim. Saygılarımla...
Almanya çok uzun bir süre sahip olduğu endüstri sayesinde ürettiği ürünleri çok pahalı fiyatlardan dünya piyasalarına sattılar. Çoğu zaman o kalitede üretebilen olmadığı için veya her yerde bulunamadığı için. Ancak son 10 senede Çin Devletinin de stratejisi sayesinde işler tersine döndü. İhracattan kazandığı paraların büyük bir bölümünü kendi milli şirketlerine sübvanse ederek kendi endüstrisilerini ve teknolojilerini bilimi de kullanarak geliştirdiler. Dünyadan da katma değere sahip , teknoloji transferi yapabilecekleri stratejik şirketlerini yerine göre piyasa değerinin 3-4 katını teklif ederek Devlet parası ile satın alıp ülkelerine teknoloji transferi yaptılar. Günümüzde Çin de her kalite ürün üretilebilir hale geldi. Alman kalitesine aynı olmasa da çok benzer ürünleri üçte bir fiyatına piyasaya sürünce Almanya çok etkilendi. Anlayamadığım ayrı bir konu Almanya nın neden digitalleşemediğidir. Adamlarda para da var ama bir türlü beceremiyorlar. En büyük sebebi ise paranoyak hale gelinen "Datenschutz" saçmalığından yani kişisel verilerin korunması takıntısından kaynaklanıyor. Nitelikli Alman işgücü de Amerikaya kaçıyor. Yüksek vergi ve düşük maaşlardan dolayı şikayetçiler. Aynı işi Amerika'da 15-20 bin dolar alabilirken net , aynısı Almanya da net 4 bin € ancak alır.
Çin Know-How konusunda silikon vadisini yakalamış durumda. Artık hiç bir sektörün kusursuz mühendisliği ve tasarımı ulaşılamaz değil. Çin’de yaşayan birisi olarak gözlemlediğim Çin 10 sene sonra dünyanın üretim merkezi olma yolunda. Alman ve Türk firmalar Çin’de hazır üretim tesisleri satın almaya başladı ya da Çinli firmalarla ortaklıklar kurmaya başladı.
Aynen Almanlar zekidir Xpeng ve Leapmotordan hisse aldılar FAW ve Saic VW için üretim yapıyor Brilliance Bmw için Baic ve Mercedes ortak üretiyor Almanlar ve Amerikalıların piyasada baktılar çok büyüyorlar satın alırlar veya ortak olurlar made in Germany kalitesini yakalayamazlar araçların tasarımları Alman kökenli İsveç ve İngiliz genelde Hakan Saraçoğlu es Porsche Alman kökenli Chery de Changan ex BMW designer Alman kökenli Avatr tasarımcısı zaten BMW arkası benziyor....
Yanlis anlamayin da Avrupa'da halen liyakat var, bilim var, konsensus var. Bi sekilde almanya ve avrupa'nin bu teknik konulari aşacağına inaniyorum.1 tane adamin lafina gore dalgalanmiyor ekonomileri.
Avrupa zenginliğini yaptığı somurgelere borçlu avrupada liyakat yok siyonist aileleri tarafından kontrol edilir avrupa bor çok ülkede krallık vardır bu ailelerde birbiriyle akrabadir yani seçilmiş değillerdir
Elektrkli araç konusunda özellikle vw çok geride kaldı bmw ve mercedeste elektrik li araç var fakat yazılım konusunda Tesla kadar gelişmiş değil ve gereğinden fazla pahalı
Almanya dan yeni döndüm. Bazen bazı şeyler test gidebilir ama güçlü bir ülke olan Almanya inanın her şeyle baş edebilir. Biz kendimize bakalım, bırakın adamları, 100 yıl ilerdeler bizden.
Nedenlerden birisi de aynı Barış abi nin dediği gibi dijital bir LEŞ yolunda, yani ne kadar dijitalın bulucusu olsa da, nesillerin kayıp olması nedeniyle yakalama ihtimali gözükmemekte.
Iki ülkede de yaşamış biri olarak objektif gözlememim şu ki: Almanya sağlık konusu hariç her açıdan türkiye'den daha iyi. 4 yıl öncesine kadar konut konusunda da Türkiyenin üstünlüğü vardı fakat şuan Türkiye'de de konut almakta, kiracı olmakta çok büyük bir sıkıntı. Bunun dışında şurası da bir gerçek ki 30 yıl önceki deutsche Mark zamanı almanya yok artık. Doğu Almanya ile birleşme ve sonrasında euro para birimine geçişle Almanya rüya ülke olma statüsünü kaybetti.
Rüya ülke durumuna geleck yine. Cünkü Birledme ile yüzölcümünü ve nüfusnu etki alanini arttirdi. Rusya ile daha iyi iliskiler kurdu. Ta ki araya ABD kara kedisi girene kadar.
Avrupa’da gözlemlediğim kadarıyla düzensiz göçmen de çok büyük sıkıntılar doğuruyor, sokaklar eskisi kadar güvenli değil ve uyusturucu falan gittikçe artıyor hayat kalitesi düşüşte
@@elifmerveertugrul2725 kesinlikle. Yanlış devlet politikaları, yaşlanan nüfusun getirdiği olumsuzluklar bir kenara, gelişmemiş, 3. Dünya ülkelerinden gelen düzensiz göç akımı Almanyanın huzurlu, disiplinli, düzenli sosyal yapısını hızla bozuyor. Hükümet bunun farkına çok geç vardı. Aşırı sağdaki inanılmaz yükseliş olmasa hala da varamayacaktı. Şimdi Kriminal göçmenleri gönderme kararı aldılar fakat sosyal yapının temelleri çoktan sarsıldı, aşırı sağ ve ırkçılık hortladı bile.
Almanya'dan bildiriyorum, geçenlerde orta ölçekli teknoloji şirketim sıkıntıya girdiği için işsiz kaldım ve iş pazarı geçen seneki gibi değil maalesef, henüz bulamadım iş. Acayip bir bürokrasi var ama öyle böyle değil, dijitalleşme de hak getire.
Yarışın içinde olma iradesini ortaya koyması bile milli bir yönetimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor Yarışın bir yerindeyiz ama neresinde olduğumuz 10 sene sonra netleşir❤️🇹🇷🤘🏼
Ufak bir katkım olsun, 00:00 - 00:03, 0:38 - 0:42, 2:26 - 2:31, 4:24 - 4:26, 6:23 - 6:47 ve 10:08 - 10:36 arası kısımlar, orijinal adı Der Himmel über Berlin (Berlin Üzerindeki Gökyüzü), İngilizce adı ise Wings Of Desire (Arzunun Kanatları) olan, Alman yapımı, 1987 tarihli romantik/fantastik filmden alınmadır. Daha geçenlerde ilk kez seyrettim, (yaşım yetmiyor, o yıllarda yeni doğmuşum) görüntüler çok tanıdık geldi ve ufak bi araştırmayla doğru hatırladığımı anladım. Çok güzel ancak çok ağır bir filmdir, yavaş tempolu ve düşündürücü film sevenlere tavsiyedir, diğerleri uzak dursun :) Ayrıca Hollywood'da City Of Angels (Melekler Şehri) adıyla tekrar çekilmişti, eğer o filmi izlediyseniz bilin ki bu Alman yapımı olan orijinalidir.
@@barissoydan Barış Hocam, Wim Wenders ismine sıklıkla denk geldiğim ancak hiçbir filmini izlemediğim bir yönetmendi, filmografisinden ilk Wings Of Desire'ı izlemiş oldum. Paris Teksas dahil olmak üzere diğer filmlerine de (epey var :)) göz atacağım. Saygılar & sevgiler.
Halkınızı yüksek standartlarda yaşatmanızın da bir maliyeti var. Almanların önde olduğu otomotiv, makine gibi sektörlerde Çin ve Hindistan’la yarışması mümkün değil. ABD ve Çin gibi bir üst seviyeye de geçemeyince geriye gitme kaçınılmaz.
Audi kullanıcısı olarak hakettikerini düşünüyorum. Aynı arabaları ufak tefek rötuşlarla önümüze koyuyorlar. Parçalar kalitesine göre çok pahalı. 3-4 yıl sonra audi mercedes porsche gibi premium markalar kalır. Demedi demeyin.
En büyük hatayı Amerika’nın güdümünde Rusya’ya ambargo koyarak yaptı en büyük ihracatını Rusya’ya yapıyordu VW şu anda aracini Rusya’ya satamıyor aynı zamanda buna müteakip olarak Cin’de büyüyen bir otomotiv evi var sadece alman otomobil firmaları değil alman firmalarının çoğu bu ambargo’dan Rusya’dan daha çok etkilendi
hiçbir istatistik içermeyen boş yorum yapmışsınız. Dünyada en çok ihracat yapan Amerika ve Çin den sonra 3. ülkedir Almanya! mesela Türkiyenin ihracatı yıllık 200 milyar dolarken, Almanyanın yıllık ihracat hacmi 2 trilyon dolardır! ve rusya ihracat yaptığı ilk 10 içinde bile değildir!
Dogru önerme.amerika fransa ve ingilterenin yaninda Çininde almanya uzerine oynamasi.korkuyorlar cunkü cok güclenirlerse buyuk tehlike olarak goruyorlaf
Barış bey efsanesi bitmez almanyada yaşiyorum, burda duzen kurallar ve yasalar (yuzde yuz olmasada) işledigi için egilir ama kirilmaz çünkü herkes haklarinin nerde baslayip nerde bittigini bilir bilmeyene hukuk kurallar icrisinde bildirirler, bilirsiniz kurallarin olduğu yerde basari vardir iyi yayinlar
Çok gerekli ve doğru bir video olmuş. Tebrikler Barış Bey. Bir video da Almanya bankalarının geri kalmışlığını ele alan bir video yapabilir misiniz? Özellikle Deutsche Bank 'ın iflasının Alman Devleti tarafından engellendiği doğru mu? Teşekkürler
Orada yaşamış biri olarak, size hak verebilirim. Almanlar disiplin ve çalışkanlıklarını kaybettimedikleri sürece, düşer kalkar yinede lider durumuna gelirler.
Biz yeni vergilerde uzmanıyız olur olmadık her şeye vergi alıyoruz icat ediliyor o yüzden bu yeteneğimiz dünyada yoktur üretmek o ne ki onu burada bilen yok o daha icat edilmedi
@@İlhanOkumuş-e2x evet duydum Almanya'da ÖTV araba fiyatlarını ikiye katliyormus, çok haklısın, ayrıca kredinkartindan devlet savunma sanayii için para toplamaya baslayacakmis Almanya'da
@@trexeyesonly55 bak şimdi beni fena üzdün yawww. Sen beni gerçekten ciddiye almadın mı? 😞 şimdi ben nasıl yaşayacağım. Seyimden aşa beni ciddiye almazsa ben nasıl yaşarım artık furun oni 😀
ABD' nin en önemli ancak pek dikkat cekmeyen ihracat kalemlerinden biri grain yani hububattir.. Almanya'nin ise tek karti var mühendislik.. Çin ise elektronikte ve e dönüşümde ikisini de solladi son 5 yilda.
Almanyanın bunu yapabilecek genç nüfusu yok maalesef, adamlar her sene yaşlanıyor. Dijital dönüşümü gerçekleştirecek genç nüfusu ülkeye çekmeleri gerek ama onun önünde de engeller var mesela almanca gibi. İnsanlar ingilizce öğreniyorlar, almanca öğrenmek için enerji harcamıyorlar ve ingilzce konuşulan yerlere gidiyorlar. Kaldı ki teknolojinin dili ingilizce. Değiştirmesi gereken çokça parametre var analog almanyanın eski günlerine dönebilmek için.
@istanbul668 şehir efsanesi değil malesef, ingiliz firmasında çalışıyorum ve almanlarla iş yapıyoruz, şirketine çalışacak donanımlı alman bulamadığından bahsediyor ve kendisi 55 yaşında. Bunun Almanya'da genel bir sorun olduğunu belirtiyor. Örneği uzakta aramaya gerek yok İngiltere'nin yarısı göçmen hintliler/pakistanlılar ve 20 sene sonra İngiltere diye bir ülkenin sadece ismi İngiltere olacak. İçinde hintli ve pakistanlıların ağırlıkta olduğu bir göçmen ülkesine dönüşecek. Almanya'nın böyle bir şansı yok maalesef bu değişimi yapamadığı için bu hale geldi ve çok zor toparlar buradan...
@@CANERCED Almanya’nın genç nüfusa ihtiyacı yok. Almanya, genç ve eğitimli sığınmacıları kabul ediyor, ayrıca Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi Avrupa Birliği ve aday ülkelerden işçi alımı yapıyor. Bunun yanı sıra, fabrikalarda otomasyona geçiş ve yapay zeka kullanımı artarken insan gücüne olan ihtiyaç azalıyor. Almanya, 80 milyonu aşan nüfusu, farklı jenerasyonlardan gelen yabancı kökenli genç bireyleri ve burada eğitim almış gençleriyle geniş bir genç nüfusa sahip. Bu yüzden Almanya’nın genç nüfus açığı yok; belki bu gençler için tembellik eleştirisi yapılabilir, ancak Almanya'nın genç nüfus eksikliği olduğu söylenemez.
@@CANERCED Avrupanın geneli dediğin gibi olacak sadece ingiltere değil fransa vs de var. Fransada normal fransız bulamayacaklar bu gavatlaşma batıyı bitirecek.
Barış Bey, her zamanki gibi ayakları yere basan, dayanakları ile konuyu çok güzel toparladınız.. Ellerinize, emeğinize sağlık.. Profesyonelliğinize hayranız.. İyiki varsınız.. Kalitesizleşen Türkiye'de çalışmalarınız ışıl ışıl. :)
Teşekkürler Barış Bey. Türkiye'ye saçma sapan konularda ambargo koymaya devam etsinler. Yakında ne olur alın diye kapımıza gelecekler. Sayelerinde denizaltı çeliğinden, üst düzey elektronik sistemlere kadar her şeyi kendimiz yaptık.
Başlık tam bir komedi gerçekten ! Tam 37 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve çok büyük firmaların güvenliğini yaptım Sadece bunlardan bir kaçını yazayım Fa Grob , Fa Maha , Fa Dethleffs ve bunlar gibi daha nice firmalar ! Almanya’nın ekonomisi biterse Dünyanın ekonomisi bitmiş demektir Almanya’yı seversiniz veya sevmezsiniz fakat biraz gerçekçi yaklaşın … Sosyal haklarda çok gerileme oldu bu doğrudur fakat Almanya ekonomisi hiç bir zaman batmaz veya gerilemez ! Geçen sene Ülkeme olan sevgimden dolayı dönüş yaptım ve bir yıl Türkiye’de kaldım .. Ülke sadece ekonomi olarak değil manevi değerlerimiz de ayaklar altında maalesef ! 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Bütün alman arabalarının(Mercedes, bmw, Volksvagen, Porsche.. tırlar felan da dahil..hepsi..) borsa değeri bir Amerikan arabasının(tesla) borsa değerinin üçte biri kadar..
Bu Saat'ten sonra Almanyadan bir cacık olmaz. Son 10 Yıldır saçma konularla ilgilendiler LGBT, Mülteci sorunu, enerji, bürokrasi, dökülen okullar ve yollar vs.
Teşekkürler 🙏 Türkiye, ayak uydurma çabası göstermek bir yana, gelişmelere olabildiğince ayak diremek yolunda ısrar ediyor.. Paypal, Starlink, Uber vs. vs.
Savunma sanayindekii nesnelerin interneti gelişimini ve savunma sanayindeki yapay zekayı görmemek için kör olmak gerek. Ayrıca Türkiye Elektirikli araba konusunu boş geçmiş değil. Öğrenilmiş çaresizlikten kurtulup etrafınıza bakarsanız gelişmeleri görebilirsiniz. Troy ve dijital para çalışmaları...vs
Günümüz endüstriyel devriminde elektrikli teknolojilerin çoğalması ve müşterilerinin artması sebebiyle Amerika/Çin gibi ülkelerin ekonomisi üst sıralarda , büyümekte. Üretim işinin döngüsel ihtiyaçları gereği , kaynak değeri arttıkça ilk atılımı yapan ülkelerin planlamada aksilik yaşayacağını ve de müşterilerin talep ettiği standartı tutturamayacağını söylemeliyim. Uzun vadede Almanya nın aldığı küçülme kararı , zarar görmemek ve araştırma çalışmalarına daha çok odaklanabilmek açısından doğru bir karar olmakla beraber aceleci rakiplerine karşı yakın gelecekte üstünlüğünü tekrar ele alacağını düşünüyorum. Amerika para kaybedince silah satacak ama Çin e bol şans.
@@MainDreed Ben oyle bir sey mi iddia ettim? Okuma ya da anlamada sorunun var. En buyuk 3. Ekonomi demek en iyi 3. Ekonomi demek değildir diyorum. Basasagi giden bir ekonomisi var
İki cihan harbinden sonra hızla toparlanan Almanya’dan bahsediyoruz. Ben bu dijital ve dönüşen yeni süreçte Almanyanın bunun üstesinden geleceğini düşünüyorum.
Almanya çok yaşlı bir ülke yaş ortalaması 50. Bu yüzden bu dönüşümü yapabilecek genç nüfus var mı emin değilim. Ancak sorun yok başımızdaki adi yönetim sağolsun Türk gençliği Almanya'yı dönüştürecektir. Tek ümidim Türk gençliğindedir - Otto von Bismarck
@@lighttonbaligi çinde eşek gibi çalıştırılırken insanlar almanya da böyle değil , Alman nüfusu gittikçe yaşlanıyor dışardan göçe ihtiyaçları artıyo vs bunu kast etmiş galiba
sebep kesinlikle "dijital dönüşüm".. Hiçbir Alman firması: AI/yapay zeka, kuantum bilgisayar, nesnelerin interneti, çip vb konularda Dünya lideri değil.
almanya mekanik dahilerin ülkesidir.mekanik mühendislik onların işidir ve kalite..çin ucuz olabilir ama kalite dayanıklılık üzerine alman markalarıyla rekabet edemez.mümkün değil.
Türkiyede bir Alman şirketinde çalışıyorum, Almanyanın batacağına inananlara sadece gülüyorum. Kendiyle yüzleşmeye bu kadar hazır bir toplumun batması çok zor.
Almanya batmaz ama 15 ,20 yıl sonra şuanki refah seviyesini mumla arar cünkü tüm ülkeler üretim ekonomisine büyük önem veriyor pazar daralıyor her ülke üretime katılıyor nufüs azalıyor artı olarak ucuz iş güçü olan ülkelerle baş edemeyecek ler bu tüm gelişmiş ülkeler için gecerli yavaş yavaş yavaş yoksulluya alışsınlar
Öz eleştiri, şeffaflık, liyakat, tasarruf bizden fersah fersah ileride maalesef. Şöyle bakınca canım ülkemize içim acıyor. Nitelikli insan öğütücü buralar resmen. Mafyacılık oynuyor herkes. Kanun düzen adamına göre. Kendi eksiklerini açıkça önüne koyup düzeltmeye çalışanlara da öldü bitti deniyor. Bizim her gün yapmamız gereken şeyi yine adamlar yapıyor maalesef
Almanyanın en büyük sorunu ham madde, değerli madenler ve enerji ihtiyacında tamamen dışarıya bağımlı olması üstüne birde yeşil enerji vb ayaklarınıa nükleer enerjiden uzaklaşıyor olması ciddi sorunlara yol açmış gözüküyor... Çıkışı için bir savaş daha gerekiyor yeterli askeri kapasiteye ulaştıkları (ulaşmalarına göz yumurlursa demek daha doğru) zaman bu kestirme yolu denemeyecekleri meçhul... Özetle Almanya üretiyor ama üretmek için ithalat ta hat safhada yüksek... dünya ekonomisindeki en ufak çalkantı, Çinin pazarları baskılaması başlarını epey agrıtıyor.. öncelikle yapacakları en önemli adım demokrasi serbest piyasa aykalarına yatmadan ÇİN'in önüne avrupa pazarında özellikle her türlü takozu koymaları yoksa durum iç açıcı değil...
Ülke sadece bunda değil,ekonomide,adalette,eşitlikye,eğitimde,yeşil enerjide kısacası hangi dalı tutsa geri kalıyor.Maşallah ülkemiz çağlar dışı olmak için ayrı bi çaba sarfediyor.
Sondaki soruyu sormayaydınız iyiydi. 😂 Şurada ağız tadıyla Almanya küçülüyormuş gariban tesellisi varken bizi ne karıştırırsınız 🤭 o bitiş, son cümle var ya işte o ah ah
İşler kötü gidiyor uzun zamandır, Passat'ı Passat yapan en büyük detaylardan birisi analog saat idi, bunu bile çalıp maliyeti düşürmeye çalışmalarından belli işte.
Almanya, yapay zekâ (AI) alanında bazı önemli adımlar atmasına rağmen, diğer önde gelen ülkelerle karşılaştırıldığında bu alandaki uyum konusunda karmaşık bir tabloya sahiptir. Almanya'nın yapay zekâya uyum sağlama düzeyi ve ekonomisindeki durgunluğun nedenleri birkaç önemli faktörle açıklanabilir: Almanya'nın Yapay Zekâya Uyum Düzeyi Almanya, endüstri 4.0'da lider konumda olmasına ve otomasyon ile sanayileşme süreçlerinde güçlü bir geçmişe sahip olmasına rağmen, yapay zekâ uygulamalarında bazı zorluklarla karşılaşıyor. Almanya'nın yapay zekâya uyum süreci şu başlıklarda değerlendirilebilir: 1.Araştırma ve Geliştirme (AR-GE): Almanya, Avrupa'nın en büyük AR-GE yatırımlarından birine sahip, ancak yapay zekâ alanında ABD, Çin gibi ülkelerle kıyaslandığında AR-GE yatırımları göreceli olarak daha düşük kalıyor. Ülkede yapay zekâ teknolojileri üzerine pek çok üniversite ve araştırma merkezi faaliyet gösterse de, bu alanın ticari uygulamaya dönüştürülmesi konusunda yavaş kalınabiliyor. 2.Regülasyon ve Etik: Almanya, yapay zekâ uygulamalarıyla ilgili etik ve veri gizliliği konusunda çok hassas bir yaklaşıma sahip. Bu, bazen teknolojik gelişimin hızını düşürebiliyor. Alman hükümeti, yapay zekâya yönelik stratejiler geliştirirken aynı zamanda bu teknolojinin toplumsal ve etik boyutlarını da göz önünde bulundurduğundan, daha dengeli ama bazen yavaş bir ilerleme kaydediliyor. 3.Yetenek Eksikliği: Almanya'da yapay zekâ ve veri bilimi alanında yetenekli iş gücü arzı talebi karşılamakta zorlanıyor. Özellikle yüksek nitelikli AI mühendisleri ve veri bilimcilerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu da sektördeki inovasyon ve uygulama hızını etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor. 4.Endüstriyel Uygulamalar: Almanya, özellikle otomotiv, üretim ve makine mühendisliği gibi sektörlerde yapay zekâyı kullanma konusunda büyük potansiyele sahip. Şirketler üretim süreçlerinde yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerini kullanarak verimliliği artırma yolunda adımlar atıyor. Özellikle Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikalar (smart factories) konsepti, Almanya'nın bu alanda küresel lider olma hedefini destekliyor. Kamu Stratejisi: 2018'de Almanya, Yapay Zekâ Stratejisini (KI-Strategie) açıkladı ve bu strateji kapsamında yapay zekâya 3 milyar Euro'luk bir bütçe ayırdı. Bu bütçe ile hem araştırma geliştirme süreçleri destekleniyor hem de yapay zekânın ekonomi, eğitim ve sağlık gibi farklı alanlara entegrasyonu hızlandırılıyor. Alman Ekonomisindeki Durgunluğun Nedenleri Son dönemde Almanya ekonomisi bir yavaşlama ve durgunluk dönemi yaşamaktadır. Bu yavaşlamanın arkasında birkaç temel neden vardır: - Enerji Krizi ve Yüksek Maliyetler: Almanya, enerji fiyatlarındaki hızlı artışlardan olumsuz etkilenmiştir. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji arz güvenliğinde yaşanan sıkıntılar, Almanya'nın sanayi sektörünü ve dolayısıyla ekonomik büyümesini yavaşlatmıştır. Yüksek enerji maliyetleri, Alman sanayi ürünlerinin rekabet gücünü azaltarak ihracatı olumsuz etkilemiştir. - Çin'e Bağımlılık ve İhracat Daralması: Almanya, ekonomik büyümesini büyük ölçüde ihracata dayandıran bir ülkedir ve Çin, Almanya'nın en büyük ticaret ortaklarından biridir. Ancak, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve küresel ticaret gerilimleri Almanya'nın ihracatını olumsuz yönde etkilemiştir. - Dijitalleşme ve Teknolojik Gelişimde Gecikme: Almanya, özellikle dijitalleşme ve yeni teknolojilere uyum konusunda diğer ülkelerin gerisinde kalmış durumda. Dijital altyapı eksiklikleri ve teknoloji şirketlerinin daha yavaş büyümesi, rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Yapay zekâ ve dijital teknolojilere daha hızlı uyum sağlayamamak, bazı sektörlerde verimlilik kayıplarına yol açmaktadır. - İş Gücü Sorunları: Almanya'da iş gücü piyasasında yaşanan sıkıntılar da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Nitelikli iş gücü eksikliği, özellikle yüksek teknoloji ve yapay zekâ gibi alanlarda, verimlilik ve inovasyonun önünde bir engel teşkil ediyor. Ayrıca, yaşlanan nüfus ve azalan genç iş gücü, ekonomik büyüme potansiyelini kısıtlamaktadır. - Avrupa Birliği ve Küresel Rekabet: Almanya, AB'nin en büyük ekonomisi olmasına rağmen, AB'nin iç dinamiklerindeki yavaş ilerlemeler, ticaret ve inovasyon üzerinde olumsuz bir baskı yaratabiliyor. Ayrıca ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerin teknolojik ilerlemeleri Almanya'nın rekabet gücünü zorlamaktadır. Sonuç Almanya, yapay zekâya uyum konusunda bazı ilerlemeler kaydetse de, dijitalleşme ve AI uygulamaları konusundaki atılımlarını hızlandırması gerekiyor. Ekonomideki durgunluk ise enerji krizleri, dijitalleşme eksikliği, ihracata dayalı ekonominin kırılganlıkları ve iş gücü sıkıntıları gibi birçok faktörün bir araya gelmesiyle açıklanabilir. Almanya, teknolojik dönüşümde daha güçlü adımlar atarak ve bu zorluklarla başa çıkarak yeniden büyüme ivmesi yakalayabilir. Dipnot: Yapay zeka da Almanyadaki ekonomik küçülme sorunsalı ile ilgili sizinle aynı fikirde. Videonuz için çok teşekkürler, sondalar erece önemli bir konuyu ele aldınız.
Alman halki prensip olarak duvara bir civi cakilacaksa öncelikle üzerine cikacaklari sandalyeyi yada merdiveni saglama alirlar sonra terazi ile onu dengeye alirlar😊 sadece çivi cakacaklar ama once herseyini hesaplarlar
Yazılımda çok kötüler buna rağmen mühendisleri işe almıyorlar. Sayısız başvuru yaptım hepsi geri döndü. Ayrıca bunu ırkçılık ve yabancı düşmanlığı da tetikliyor diye düşünüyorum.
volkwagen 2015 deki emisyon skandalı ile büyük prestij kaybına uğradı..bu olay markaya olan güveni sarstı.bugünkü duruma gelmesinin nedeni bu olaydır.almanlar ve avrupa çevreye çok duyarlı bir toplumdur..emisyon ölçümlerine yazılımla müdahele etmişlerdi.bir alman markası böyle bir hata yapmamalıydı.
Almanların eskisi bizim ülkemizde üretilen yeni ürünlerine basar biz bu hızla almanların eski teknolojisinebile yetisemeyiz en basiti bir mercedes Bmw Vs kalitesinde araba öretmemize daha kaç yıl var
Türkiye, matbaadan kalma 200 yıllık farkı hala kapatamadı. Biz iyi bir pazarız hala, iyi bir üretici olma şansını Ak Parti'nin peşinden giderek kaçırdık.
Dijital dönüşümde o kadar gerideyiz ki şuanda üniversite öğrencisi olarak Depron adında deprem arama kurtarma dronu yapıyoruz uçuş yazılımını kendimiz yazdık ama ne şirketlerden ne devlet tarafından hiç sponsor yada maddi açıdan destek bulamıyoruz. Amerika bile proje için bilgi istiyor ama biz bu projeyi ülkemizde devam ettiremiyoruz. Böyle giderken maalesef maddi açıdan ülkemizin gelişmesi çok zor.
O halde Amerika'ya gideceksiniz kardeş, bu kadar basit.
devlet genel olarak destek verdiğini medya da söylese bile ben genç girişimci olarak şirket açtığımda ben 1 kuruş kazanmadan muhasebecime aylık para ödüyorum. devlete her ay gelirim olmamasına rağmen beyanname parası ödüyorum ve 3 ayda bir ödememi istediği bir ödeme daha var. Genç girişimlere özel kosgeb desteği sanıldığı gibi yok ve hiç bir şeye yaramıyor zaten o desteği alana kadar bir kaç aşamayı geçmek gerekiyor. Devlet desteği hikaye öyle bir şey maalesef yok.
@@artemonyahaklısın Almanyada işçi bulma kurumu bir sene aylık veriyordu haken varmı bilmiyorum dron konusunda çinli dron üreticileriyle görüş ayrıca deprem kurtarma için küçük kameralı yürür robot araçlar ve betonu kaldıracak aşrbag ve hidrolik sistemler lazım asıl önlem evlerin Japonya'daki gibi airbag ve sismik izalatörlü olma şartı olması o zaman deprem bölgesinde insanlar korkmaz göçmezler bu yüzden gençler yurtdışına kaçıyor 5G yi bir Türk icat etti Huawei kırmızı halı ile karşılıyor Siriyi bşr Türk icat etti örnek çok
Yazılımı Chatgpt vs. gibi yapay zeka uygulamalarına yazdırdıysanız Turnitin’den geçirip uyanmış olabilirler.
Amerika : Depdron için bilgi istiyorum.
Gerçekten ne bir telefon markası var ne bilgisayar ne çip yeni olan hiçbir şeye yatırım yok neden böyle göz göre göre kendilerini geride bıraktılar garip. küçük Hollanda'nın bile son derece gelişmiş bir çip makinesi var
Hollanda çip makinesi dediğiniz olay zaten bir tek o şirkette (ASML) var, dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok.
Şirketin ana söz sahibinin Amerika menşeli Blackrock vs. olduğuna emin olabilirsiniz.
Çin bu tekeli kırmak için aşırı çalışıyor, 5-10 sene içinde yakalayacak ve geçecektir.
Çinle kimse rekabet edemez avrupada ağır sanayi var sadece Çin çipe yazılıma yapay zekaya yatırım yapıyor avrupa zenginliğini yaptığı somurgelere borçlu
Almanyaya izin verilmedi de ondan!!!
2000 lerin basinda Siemens cep Telefonu çıkarmıştı. Fakat bu çok riskli bir durum olduğu için imajını bozar düşüncesiyle girmemiş olabilir.
@@darkages9507 hissesi kamuya açık bir çok şirket için Blackrock, Vanguard vs gerçeği var. Böyle fonların yanında da bir de zengin ülkelerin varlık fonları var. Varmak istediğin nokta ne anlamadım, ama bir şirket hisselerini kamuya açmışsa ve kazanç ihtimali yüksekse bu fonların hisseleri alması normal.
Almanya'ya bunu yapan hayat bize neler yapmaz ; ) "Demirbank" ın hikayesini anlattığınız gibi tematik video içirikleri hazırlayıp her hafta sunmanız güzel olur böylece Türk iş dünyasının eski - yeni aktörlerini bir çok kişi daha yakından tanır bir örnek bugün 16/9 kulelerinin arazisininde eski sahibi olan "bezmen" leri ve mensucat santrali videolaştırabilirsiniz belki.. Teşekkürler..
Almamyanın 0 ,3 kücğlmesıyle rürkıyenın yuzde 15 büyümesıyle aynı😂😂
Bezmen dedin şimdi mecbur uğur Dündar in adam dövdüğü videoyu tekrar izleyeceğiz
bu arada bir bilgi de benden olsun) Dünyada en çok ihracat yapan Amerika ve Çin den sonra 3. ülkedir Almanya.
mesela Türkiyenin ihracatı yıllık 180 milyar dolarken, Almanyanın yıllık ihracat hacmi 2 trilyon dolardır. paraya bak!:))
ithalatı ne kadardır onuda yazaydın ucuz rus gazı yok artık
Ukrayna Savaşı'nı engellemek yerine körüklemeye çalışanları engelleyebilselerdi keşke
Şaka Maka Almanya batıyor gerçekten😂
Kredi kartından bile 750 tl vergi alarak dünyada bir ilki gerçekleştirecek ülke insanım almanyayı begenmiyor🤣🤣
180 milyar dolar değil 250 milyardan fazla. Almanya ile Türkiye’yi kıyaslama yapmak hatadır. Japonya Amerika Çin Hindistan bunlarla kıyaslandığında en kötü karne Almanların. Daha da kötüsü gittikçe kötüye gidiyor Almanya çünkü Çin Almanların elinde olan sektörlere de giriş yapmaya başladı fazla sürmez Çin Almanları silip süpürecek. Çin sadece kalitesiz mallar yapmıyor o algıda yok oluyor Almanların yaptığı ihracatta araba sektörü ne kadar? Önümüzdeki 10 yıl içinde otomotiv sektörü ne kadar ileri gidecek ne kadar geri gidecek?
Almanya dünya devi bir ülke, küçülmeye gitmesi ciddi bir durum, zira Türkiye gibi iki yakası bir araya gelmeyen ülkelerle aynı kategoride değil. Küçülme, kriz, resesyon bunlar Türkiye'nin lügatında normaldir sadece
abi çok duru bir türkçe ile çok güzel bi konu hakkında konuşmuşsun
paylaşım çok yararlıydı umarım bu tarz videolar çoğalır.
sevliyorsun abi saglıcakla kal.
Sağol selamlar
Almanya'nın buraadn gol yiyeceğini yıllar önce anlamıştım. Samsung telefonumdan sıkıldığımda Almanlar en iyisini yapar deyip Alman malı cep telefonu baktığımda şoke olmuştum. Çünkü öyle birşey yoktu. Sadece Gigaset ve Siemens marka kıytırık sabit hat telefonları vardı.
Almanya'nın zayıflaması benim Türkiyedeki standartlarımı da etkiliyor. Zira Alman malı araçtan başka almam, Fransız ise hiç almam.
Otomasyon sektöründeyim. Siemens agırlıklı ürün kullanıyoruz. Siemens ile program yazmak, sahada müdahale etmek çok hızlı ve çok seri. Siemens marka kullanarak 10 15 senelik arge yaptık. Siemens bugün yarın iflas ederse çok üzücü olur.. Türkiye birçok konuda Almanya'ya bağlı.
Maalesef Almanya da Çin'e bağlı. Geçenlerde hidrofor panosu için akıllı devre kartı pcb hazırlattım. Türkiyeyi geçtim, Avrupa'da pcb kart basıp bu işi yapan firma yok yani şaka gibi. 1 2 Italyan firma var ama onlar da emekliyorlar. Ne var ne yok Çin'de.
Dronelardaki başarımızı diğer sahalarda da göstermemiz lazım. Milli işlemcimizi geliştirip sektörde tekelleşmeyi de engellemek lazım
Elektronik ve bilişim konusunda çok gerideler. Buna bürokrasiyide dahil edebiliriz.
Kesinlikle katılıyorum. Siemens S serisi otomasyon ürünlerinde Alman Infenion şirketinin yarı iletken ürünleri kullanılmaktaydı buna rağmen teknolojik anlamda Tayvan, Çin ve ABD ile bu sektörde rekabet edemiyor . Bizlerin çok daha fazla çalışması gerekmekte.
Renaulttan şaşmam
almanya nın durgunluga gırmıs halı bıle turkıyeyı 10 a katlar , aylık ıhracatları 200 mılyar euro,
turkıyenın yıllık ıhracatı 260 mılyar dolar...
fark bu kadar buyuk..
Keşke bunu yazarken ithalat rakamlarınada baksaydin
iyi arastirsan iyi olur kardes ALMANYA hükümeti kendisi acikladi gecen hafta, krize girdik dedi rakamlara tekrar bakmani öneririz.
@@selcukilhan6641 almanya aylık ıhracat 132 mılyar euro cıvarı,
turkıye aylık ıhracat 22 mılyar dolar cıvarı,
arada 7 kat fark var,
7 kat veya 10 kat senın ııcn cok mu onemlı..
@@turanmustucu ıthalat rakmalrına bakmadıgımı nereden bılıyorsun ?
almanya , bızı her halukarda katlıyor...
Fe.töcüler aç kalacak gibi alman ekonomisi geriliyor
2 yıldır Almanya’da yaşıyorum, çoğuna inandırıcı gelmiyor ama evet Almanya gerçekten kötüye gidiyor.
En düşük ücretli kişileri ele alırsak ki, bu azımsanmayacak kadar büyük bir kesimi ele alıyor, aldıkları maaş 2 bin Euro bile bulmuyor.
Ülkede 1+1 daire kiraları 600-900 arasında, 2+1 kiralar ise 900- 1500 arasında.
Çalışıyorsunuz ama diyelim ki maaşınız yetmiyor, işte burada devlet devreye giriyor ve açığınızı kapatıyor.
Tabiki Türkiye’ye göre yinede çok iyi bir ülke ama mükemmel değil.
Mesela bir daire sahibi olmak gerçekten hayal burada.
Yani diyeceğim şu ki eskilerin dediği gibi Almanya eskiden Almanya’ymıs.
İleride ne olur bilmiyorum ama şu anda iyi değil diyebilirim.
şaka gibisin ya 3 milyona yakın işçi yolladığımız dünyanın 4. büyük ekonomisi dünyanın ikinci büyük ihracatçısı olan almanya ile bizi kıyasalıyorsun aferin hala bizden iyilermiş hi düşündünmü sen niye almanyadasın almanlar niye bizde işçi değil
Almanya elbet bu durumun ustesinden gelir. toparlanir guclu ulke neticede
@@mehmetdagtekin2273 Sebepleri var Almanya, Almanya’dan ibaret değil. Bunu bilirseniz gerçekleri daha iyi görürsünüz.
Coğrafi bölge de önemli tabi.
@@mehmetdagtekin2273 Güçlü ülke den ziyade ABD nin kontrolü altında.
Bugün güçlü olabilir ama yarın Almanya’nın bile ne olacağının garantisi yok.
Nasıl Türkiye bağımlı ise Almanya’da öyle.
Derin konular burada yazmakla bitmeyecek konular ama şunu net söylemek isterim
Her zorlukla beraber bir kolaylık olduğu gibi,
Her saltanatın da bir sonu vardır.
@@mehmetdagtekin2273 Bunlar derin konular kardeşim.
Her zorlukla beraber bir kolaylık olduğu gibi,
Her saltanatın da bir sonu vardır.
Alman markalarının üretimleri Almanya dışına taşımasını Alman sanayinin bitiyor olduğunu veya olabileceğini gerekçe göstermek amatör bir görüş olur. GM, Ford 1950 li yıllarda Amerikayi terk etti. Hiç biride bitmedi. Dünyanın zeki çocuklarını kim ithal ediyorsa hikaye orada devam ediyor demektir. Gerisi ince ayrıntı.. Oligarşi ancak tüccarlik yapar, büyük devlet ve toplumlar oluşturamaz.
Amerika örneğindeki gibi fabrikalarını yurt dışına taşırsan fiziki ürün üretiminde ihracaat rakamların düşer ve ülke içerisinde sanayi işsizlik oranın artar. Şirketlerin yani zaten zengin olan iş adamların zenginleşirken, işçi kesimin fakirleşir. Amerika olduğu gibi gelir dağılımı dengesizliğin artar ve fiziki mal tüketiminde Çin'e bağımlı hale gelirsin. Yüksek karlılık için üretim kabiliyetlerini tamamen kaybedersen kovid gibi salgın ya da büyük bir dünya savaşı çıktığı zaman senin kurduğun o lojistik ağın çöker ve kovid döneminde olfuğu gibi üç kuruşluk bir maskeye bile muhtaç duruma düşersin. Bugün Amerika'da ve avrupa ülkelerinde aşırı sağın yükselmesinin nedeni de bu durum zaten. Hakları fakirleşir ve işsiz kalırken trilyon dolarlık şirketler servetlerine servet katmaya devam ediyor. Aynı sorun bugün Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de var. Ekonomi aslında tüm bu olaylara çok yönlü olarak bakarak denge sağlama sanatıdır. Bu dengeyi sağlayan ülkelerin halkın refah ve mutluluk seviyesi yüksek olur. 😉
Aynı problem japonyada da var. Kurumsallık , kültür, sistematik eğilim mevcut analog sistemin değişmesine engel oluyor. Temelden bir değişim olmadıkça yıldan yıla uzakdogu ile aradaki uçurum büyüyecek.
Rusu ıptal edip cını kıskaca alacaklardı olmadı alman basbakanj yrgı yedı ama bilincli halk toparlanır encok nğfüsa göre mal satan 1 ncı ülke almanya😂
Vİdeo için çok teşekkürler Barış Bey. Bu tarz küresel değerlendirme içeren ve perspektif çizen farklı videoların daha çok gelmesini içtenlikle isterim. Saygılarımla...
Sağolun selamlar
Almanya çok uzun bir süre sahip olduğu endüstri sayesinde ürettiği ürünleri çok pahalı fiyatlardan dünya piyasalarına sattılar. Çoğu zaman o kalitede üretebilen olmadığı için veya her yerde bulunamadığı için. Ancak son 10 senede Çin Devletinin de stratejisi sayesinde işler tersine döndü. İhracattan kazandığı paraların büyük bir bölümünü kendi milli şirketlerine sübvanse ederek kendi endüstrisilerini ve teknolojilerini bilimi de kullanarak geliştirdiler. Dünyadan da katma değere sahip , teknoloji transferi yapabilecekleri stratejik şirketlerini yerine göre piyasa değerinin 3-4 katını teklif ederek Devlet parası ile satın alıp ülkelerine teknoloji transferi yaptılar. Günümüzde Çin de her kalite ürün üretilebilir hale geldi. Alman kalitesine aynı olmasa da çok benzer ürünleri üçte bir fiyatına piyasaya sürünce Almanya çok etkilendi. Anlayamadığım ayrı bir konu Almanya nın neden digitalleşemediğidir. Adamlarda para da var ama bir türlü beceremiyorlar. En büyük sebebi ise paranoyak hale gelinen "Datenschutz" saçmalığından yani kişisel verilerin korunması takıntısından kaynaklanıyor. Nitelikli Alman işgücü de Amerikaya kaçıyor. Yüksek vergi ve düşük maaşlardan dolayı şikayetçiler. Aynı işi Amerika'da 15-20 bin dolar alabilirken net , aynısı Almanya da net 4 bin € ancak alır.
Çin Know-How konusunda silikon vadisini yakalamış durumda. Artık hiç bir sektörün kusursuz mühendisliği ve tasarımı ulaşılamaz değil. Çin’de yaşayan birisi olarak gözlemlediğim Çin 10 sene sonra dünyanın üretim merkezi olma yolunda. Alman ve Türk firmalar Çin’de hazır üretim tesisleri satın almaya başladı ya da Çinli firmalarla ortaklıklar kurmaya başladı.
Aynen Almanlar zekidir Xpeng ve Leapmotordan hisse aldılar FAW ve Saic VW için üretim yapıyor Brilliance Bmw için Baic ve Mercedes ortak üretiyor Almanlar ve Amerikalıların piyasada baktılar çok büyüyorlar satın alırlar veya ortak olurlar made in Germany kalitesini yakalayamazlar araçların tasarımları Alman kökenli İsveç ve İngiliz genelde Hakan Saraçoğlu es Porsche Alman kökenli Chery de Changan ex BMW designer Alman kökenli Avatr tasarımcısı zaten BMW arkası benziyor....
Yanlis anlamayin da Avrupa'da halen liyakat var, bilim var, konsensus var. Bi sekilde almanya ve avrupa'nin bu teknik konulari aşacağına inaniyorum.1 tane adamin lafina gore dalgalanmiyor ekonomileri.
Avrupa zenginliğini yaptığı somurgelere borçlu avrupada liyakat yok siyonist aileleri tarafından kontrol edilir avrupa bor çok ülkede krallık vardır bu ailelerde birbiriyle akrabadir yani seçilmiş değillerdir
Sen heç ne bilmiyorsun
Doğru tespit
almanya yaprağı yediğinde de bilim vay konsensus vay dersin xd daha başlangıç bu
@@taylanercan7677Bilader almanya resesyona giriyorsa enflasyonu sabitlenmiştir demektir. Bu her zaman böyledir fikrin yok bıdı bıdı yapiyorsun.
Elektrkli araç konusunda özellikle vw çok geride kaldı bmw ve mercedeste elektrik li araç var fakat yazılım konusunda Tesla kadar gelişmiş değil ve gereğinden fazla pahalı
Elektrikli araçlara ilgi azaldı.senin var mı
Şu an kullanılan batarya artık eski teknoloji, katı hal bataryalar geldi. Elektrikli araçlar katı hal bataryaya geçmeden almayın.
Almanya 2.dünya savaşı sonrası gelişimini yabancı işçi sınıfıyla sağlamıştı. Yani Almanya manuelde kaldı, oysa trend dijitale kaydı..
Almanya dan yeni döndüm. Bazen bazı şeyler test gidebilir ama güçlü bir ülke olan Almanya inanın her şeyle baş edebilir. Biz kendimize bakalım, bırakın adamları, 100 yıl ilerdeler bizden.
50 Yildır buradayım, görünüş olarak 100 yıl değil sadece 15 yıl ileride.... tabiki Türkiye sadece ve sadece kendisine bakar ise.
Nedenlerden birisi de aynı Barış abi nin dediği gibi dijital bir LEŞ yolunda, yani ne kadar dijitalın bulucusu olsa da, nesillerin kayıp olması nedeniyle yakalama ihtimali gözükmemekte.
@@erdal_sahinSen 50 yıl boyunca iyi uyumuşsun, o kesin.
@@emintunali1034ayık olan şahıslara karşı diyecek birşey yok...
@@erdal_sahingüzel fıkraydı👍😂
Iki ülkede de yaşamış biri olarak objektif gözlememim şu ki: Almanya sağlık konusu hariç her açıdan türkiye'den daha iyi. 4 yıl öncesine kadar konut konusunda da Türkiyenin üstünlüğü vardı fakat şuan Türkiye'de de konut almakta, kiracı olmakta çok büyük bir sıkıntı. Bunun dışında şurası da bir gerçek ki 30 yıl önceki deutsche Mark zamanı almanya yok artık. Doğu Almanya ile birleşme ve sonrasında euro para birimine geçişle Almanya rüya ülke olma statüsünü kaybetti.
Rüya ülke durumuna geleck yine. Cünkü Birledme ile yüzölcümünü ve nüfusnu etki alanini arttirdi. Rusya ile daha iyi iliskiler kurdu. Ta ki araya ABD kara kedisi girene kadar.
Avrupa’da gözlemlediğim kadarıyla düzensiz göçmen de çok büyük sıkıntılar doğuruyor, sokaklar eskisi kadar güvenli değil ve uyusturucu falan gittikçe artıyor hayat kalitesi düşüşte
@@elifmerveertugrul2725 kesinlikle. Yanlış devlet politikaları, yaşlanan nüfusun getirdiği olumsuzluklar bir kenara, gelişmemiş, 3. Dünya ülkelerinden gelen düzensiz göç akımı Almanyanın huzurlu, disiplinli, düzenli sosyal yapısını hızla bozuyor. Hükümet bunun farkına çok geç vardı. Aşırı sağdaki inanılmaz yükseliş olmasa hala da varamayacaktı. Şimdi Kriminal göçmenleri gönderme kararı aldılar fakat sosyal yapının temelleri çoktan sarsıldı, aşırı sağ ve ırkçılık hortladı bile.
Dogu almanya ile birlesme hamlesi sosyal devletten daha güclu devlete gecis istegiydi ama olmadi
Ya arkadaş, ölmüş bitmiş Türkiye ile niye kıyaslıyorsunuz ki Almanya'yı?
"Türkiye'den iyi olmak" diye bir iktisadi ölçüt mü var?
Çok başarılı bi adam Barış Soydan, tebrikler video çok güzel olmuş
Teşekkürler
Almanya'dan bildiriyorum, geçenlerde orta ölçekli teknoloji şirketim sıkıntıya girdiği için işsiz kaldım ve iş pazarı geçen seneki gibi değil maalesef, henüz bulamadım iş.
Acayip bir bürokrasi var ama öyle böyle değil, dijitalleşme de hak getire.
Abi bombayı ortaya bırakıp gittin videonun sonunda 😂
Bence Türkiye bu konuda iyi ilerledi hem savunma sanayi hem araba üretiminde Almanya’yı bile geçemeyeceği düşünülürken adımlarını çok sağlam attı
Beleş Rus enerji kaynaklarını kullanamadı o yüzden
Yarışın içinde olma iradesini ortaya koyması bile milli bir yönetimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor Yarışın bir yerindeyiz ama neresinde olduğumuz 10 sene sonra netleşir❤️🇹🇷🤘🏼
Ufak bir katkım olsun, 00:00 - 00:03, 0:38 - 0:42, 2:26 - 2:31, 4:24 - 4:26, 6:23 - 6:47 ve 10:08 - 10:36 arası kısımlar, orijinal adı Der Himmel über Berlin (Berlin Üzerindeki Gökyüzü), İngilizce adı ise Wings Of Desire (Arzunun Kanatları) olan, Alman yapımı, 1987 tarihli romantik/fantastik filmden alınmadır. Daha geçenlerde ilk kez seyrettim, (yaşım yetmiyor, o yıllarda yeni doğmuşum) görüntüler çok tanıdık geldi ve ufak bi araştırmayla doğru hatırladığımı anladım. Çok güzel ancak çok ağır bir filmdir, yavaş tempolu ve düşündürücü film sevenlere tavsiyedir, diğerleri uzak dursun :) Ayrıca Hollywood'da City Of Angels (Melekler Şehri) adıyla tekrar çekilmişti, eğer o filmi izlediyseniz bilin ki bu Alman yapımı olan orijinalidir.
Yönetmeni Wim Wenders'in Amerika'da geçen Paris Teksas'ı benim en sevdiğim filmlerden biridir.
@@barissoydan Barış Hocam, Wim Wenders ismine sıklıkla denk geldiğim ancak hiçbir filmini izlemediğim bir yönetmendi, filmografisinden ilk Wings Of Desire'ı izlemiş oldum. Paris Teksas dahil olmak üzere diğer filmlerine de (epey var :)) göz atacağım. Saygılar & sevgiler.
Efsaneler Ölmez sadece şekil değiştirir :)
Batmadı ama efsane bitti. VW batar mı? Soru eksik. Almanya bir Apple çıkarabilir mi? Çıkaramaz.
barış başlık keşke daha farklı olsaydı.Bizim vatandaşlar bunu bak Almanya bile ne durumda biz iyiyiz diye okuyacaklar malesef
Korkarım 😂
Kesinlikle 🤣
BATI ESKİ BATI ABD DEĞİL TÜRKİYE KENDİ SİLAH SİSTEMİ TEKNOLOJİSİNİ ÜRETTİKCE BİRGÜN ONLARDA BATACAK TÜRKİYE KÖTÜDE BATI UCUYORMU DÜN 3 ALDIĞIMIZ ZEYTİN YAĞI 9.12.. 45 YEDİĞİMİZ BROKOLİ 1.50
son soru size yanıt
videonun sonunda gizli
Sorun sende başlıkta değil.
Halkınızı yüksek standartlarda yaşatmanızın da bir maliyeti var. Almanların önde olduğu otomotiv, makine gibi sektörlerde Çin ve Hindistan’la yarışması mümkün değil. ABD ve Çin gibi bir üst seviyeye de geçemeyince geriye gitme kaçınılmaz.
başlangıçtaki filmlerden kesitler müthiş 👏👏
Almanyayı konfor alanından çıkamamak bitirmiş :)
Çok güzeldi bugün , severek izledik , emeğinize sağlık
Boru hatları savaşın başında İngiltere Amerika işbirliği ile patlatıldı
Barış Bey teşekkürler. Harika bir video.
Teşekkür
Audi kullanıcısı olarak hakettikerini düşünüyorum. Aynı arabaları ufak tefek rötuşlarla önümüze koyuyorlar. Parçalar kalitesine göre çok pahalı. 3-4 yıl sonra audi mercedes porsche gibi premium markalar kalır. Demedi demeyin.
Barış Bey emeğinize sağlık, ağzınıza sağlık. Çok sade, anlaşılır bir video olmuş.
Teşekkür
En büyük hatayı Amerika’nın güdümünde Rusya’ya ambargo koyarak yaptı en büyük ihracatını Rusya’ya yapıyordu VW şu anda aracini Rusya’ya satamıyor aynı zamanda buna müteakip olarak Cin’de büyüyen bir otomotiv evi var sadece alman otomobil firmaları değil alman firmalarının çoğu bu ambargo’dan Rusya’dan daha çok etkilendi
hiçbir istatistik içermeyen boş yorum yapmışsınız.
Dünyada en çok ihracat yapan Amerika ve Çin den sonra 3. ülkedir Almanya!
mesela Türkiyenin ihracatı yıllık 200 milyar dolarken, Almanyanın yıllık ihracat hacmi 2 trilyon dolardır! ve rusya ihracat yaptığı ilk 10 içinde bile değildir!
@@enderikosaönemli olan Rusya nin 8 büyüme Almanya eksi olması
boş yorum alman otomobil markalarının sıkıntısı çindeki pazar kayıplarıdır.
Niye biz burdayız hiç his etmiyoruz kayet iyi
Amerika'nın, Almanya'ya Rusya - Ukrayna savaşı üzerinden attığı gollerin sonucu.
Dogru önerme.amerika fransa ve ingilterenin yaninda Çininde almanya uzerine oynamasi.korkuyorlar cunkü cok güclenirlerse buyuk tehlike olarak goruyorlaf
Abi böyle videolar çek bize lütfen , belgesel gibi yeminle 🎊
Volsvagen 2 sene önce Türkiye pazarı olmasa üretimi azaltacaklarını açıklamışlardı zaten , biz kurtardık adamları
Deveye diken..
Tay zikildiği çayırı özlermiş
Her duyduğuna inanma kardeşim :D
Barış bey efsanesi bitmez almanyada yaşiyorum, burda duzen kurallar ve yasalar (yuzde yuz olmasada) işledigi için egilir ama kirilmaz çünkü herkes haklarinin nerde baslayip nerde bittigini bilir bilmeyene hukuk kurallar icrisinde bildirirler, bilirsiniz kurallarin olduğu yerde basari vardir iyi yayinlar
Sağolun selamlar
Çok gerekli ve doğru bir video olmuş. Tebrikler Barış Bey.
Bir video da Almanya bankalarının geri kalmışlığını ele alan bir video yapabilir misiniz?
Özellikle Deutsche Bank 'ın iflasının Alman Devleti tarafından engellendiği doğru mu?
Teşekkürler
Bunu bilmiyorum ama Almanya ile özdeşleşen bir banka olduğu açık.
Faydalı bir paylaşımdı. Teşekkürler
ÇÜNKÜ ;HEM AMERIKA HEM KURESEL SERMAYE ,HANSA BAY BAY DEDI😅😅
zaten 2. dünya savaşından sonra alman sanayisini abd ayağa kaldırmıştı.
Emeklerinize, nefesinize ve yüreğinize sağlık Sayın Soydan, ders niteliğinde bir analiz, teşekkürler.❤
Teşekkürler Nuri Bey
Almanyanın en kötü hali bizden 5 asır önde😂
Orada yaşamış biri olarak, size hak verebilirim.
Almanlar disiplin ve çalışkanlıklarını kaybettimedikleri sürece, düşer kalkar yinede lider durumuna gelirler.
Senin gibiler oldukca onlar tabii onde olur🎉
Laik devşirmeler sayesinde işte 🤣🤣🤣🤣
@@farayusyusfara8420 dinciler sağolsun
Almanya esliden cok akilluydi bütün göcmenleri iyi kullandi...bizde yüzyil heykel dikmekle meskuldük...
Çok kıymetli bir içerik. Emeğinize sağlık
Biz yeni vergilerde uzmanıyız olur olmadık her şeye vergi alıyoruz icat ediliyor o yüzden bu yeteneğimiz dünyada yoktur üretmek o ne ki onu burada bilen yok o daha icat edilmedi
Almanyadan az vergi verip boş boş konuşmak bu.
@@İlhanOkumuş-e2x evet duydum Almanya'da ÖTV araba fiyatlarını ikiye katliyormus, çok haklısın, ayrıca kredinkartindan devlet savunma sanayii için para toplamaya baslayacakmis Almanya'da
@@trexeyesonly55 istediğin kadar kıvran. Avrupanin en az vergi veren 6. Ülkesiyiz yoksa Turkiyede yüzde 43 maaşın mı kesiliyor mesela
@@İlhanOkumuş-e2x seni ciddiye aldim mi sandin?
@@trexeyesonly55 bak şimdi beni fena üzdün yawww. Sen beni gerçekten ciddiye almadın mı? 😞 şimdi ben nasıl yaşayacağım. Seyimden aşa beni ciddiye almazsa ben nasıl yaşarım artık furun oni 😀
Bu tarz videolara bayiliyorum. Emeğinize saglik.
Teşekkür
Alamanyadaki gurbetçiler kurulu düzenini bozup, Almanya'da çıkıp, Almanya kötü, Türkiye harika demeye gelir artık😂😂😂
ORCOLAR Yah yah diye de yanimizda konusur 😁
Yoo valla biz sizi kıskanıyoz.dünyada yeni bir vergiyi buldunuz.kredi kartından 750 tl pay.🤣🤣🤣 yol bşz almanyada kalalım🤣🤣
Zamaninda bizim büyüklerimiz niye geldi? Ondan da haberin var mi.
ABD' nin en önemli ancak pek dikkat cekmeyen ihracat kalemlerinden biri grain yani hububattir..
Almanya'nin ise tek karti var mühendislik..
Çin ise elektronikte ve e dönüşümde ikisini de solladi son 5 yilda.
Almanyanın bunu yapabilecek genç nüfusu yok maalesef, adamlar her sene yaşlanıyor. Dijital dönüşümü gerçekleştirecek genç nüfusu ülkeye çekmeleri gerek ama onun önünde de engeller var mesela almanca gibi. İnsanlar ingilizce öğreniyorlar, almanca öğrenmek için enerji harcamıyorlar ve ingilzce konuşulan yerlere gidiyorlar. Kaldı ki teknolojinin dili ingilizce. Değiştirmesi gereken çokça parametre var analog almanyanın eski günlerine dönebilmek için.
Genç nüfus muhabbeti şehir efsanesi. Aşın şu genç nüfus muhabbetini.
@istanbul668 şehir efsanesi değil malesef, ingiliz firmasında çalışıyorum ve almanlarla iş yapıyoruz, şirketine çalışacak donanımlı alman bulamadığından bahsediyor ve kendisi 55 yaşında. Bunun Almanya'da genel bir sorun olduğunu belirtiyor. Örneği uzakta aramaya gerek yok İngiltere'nin yarısı göçmen hintliler/pakistanlılar ve 20 sene sonra İngiltere diye bir ülkenin sadece ismi İngiltere olacak. İçinde hintli ve pakistanlıların ağırlıkta olduğu bir göçmen ülkesine dönüşecek. Almanya'nın böyle bir şansı yok maalesef bu değişimi yapamadığı için bu hale geldi ve çok zor toparlar buradan...
@@CANERCED Almanya’nın genç nüfusa ihtiyacı yok. Almanya, genç ve eğitimli sığınmacıları kabul ediyor, ayrıca Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi Avrupa Birliği ve aday ülkelerden işçi alımı yapıyor. Bunun yanı sıra, fabrikalarda otomasyona geçiş ve yapay zeka kullanımı artarken insan gücüne olan ihtiyaç azalıyor. Almanya, 80 milyonu aşan nüfusu, farklı jenerasyonlardan gelen yabancı kökenli genç bireyleri ve burada eğitim almış gençleriyle geniş bir genç nüfusa sahip. Bu yüzden Almanya’nın genç nüfus açığı yok; belki bu gençler için tembellik eleştirisi yapılabilir, ancak Almanya'nın genç nüfus eksikliği olduğu söylenemez.
@@istanbul668 Neyini aşcan en önemli şeylerden biri.
@@CANERCED Avrupanın geneli dediğin gibi olacak sadece ingiltere değil fransa vs de var. Fransada normal fransız bulamayacaklar bu gavatlaşma batıyı bitirecek.
Barış Bey, her zamanki gibi ayakları yere basan, dayanakları ile konuyu çok güzel toparladınız.. Ellerinize, emeğinize sağlık.. Profesyonelliğinize hayranız.. İyiki varsınız.. Kalitesizleşen Türkiye'de çalışmalarınız ışıl ışıl. :)
Teşekkürler
Teşekkürler Barış Bey. Türkiye'ye saçma sapan konularda ambargo koymaya devam etsinler. Yakında ne olur alın diye kapımıza gelecekler. Sayelerinde denizaltı çeliğinden, üst düzey elektronik sistemlere kadar her şeyi kendimiz yaptık.
Çok doğru kardeşim ABD ne derse onu yapıyor Almanya , çünkü askeri gücü yok ABD koruyor almanyayı beter olsunlar
😂
Hehe ahahaha
Ahahjauaha iranın füzeleri gibi demi kral
?
Teşekkürler Barış bey.
Başlık tam bir komedi gerçekten !
Tam 37 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve çok büyük firmaların güvenliğini yaptım
Sadece bunlardan bir kaçını yazayım
Fa Grob , Fa Maha , Fa Dethleffs ve bunlar gibi daha nice firmalar !
Almanya’nın ekonomisi biterse Dünyanın ekonomisi bitmiş demektir
Almanya’yı seversiniz veya sevmezsiniz fakat biraz gerçekçi yaklaşın …
Sosyal haklarda çok gerileme oldu bu doğrudur fakat Almanya ekonomisi hiç bir zaman batmaz veya gerilemez !
Geçen sene Ülkeme olan sevgimden dolayı dönüş yaptım ve bir yıl Türkiye’de kaldım .. Ülke sadece ekonomi olarak değil manevi değerlerimiz de ayaklar altında maalesef !
🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Hiçbir zaman diye bir şey yok
Geri mi dondunuz Almanyaya?
@@mehmetdagtekin2273 Maalesef istemesem de dönmek zorunda kaldım diyelim kardeşim
@@2904-Siir_antolojisi iyi yapmışsınız hayırlısı olsun sizin için
Asla asla dememek lazım şu an sanayide bir çin gerçeği var
Çok güzel bilgilendirici video olmuş. Teşekkürler ve tebrikler...
Bu iş bizim alman aşıklarına Almanlara koyduğundan daha çok koymuş.
Bütün alman arabalarının(Mercedes, bmw, Volksvagen, Porsche.. tırlar felan da dahil..hepsi..) borsa değeri bir Amerikan arabasının(tesla) borsa değerinin üçte biri kadar..
Bu Saat'ten sonra Almanyadan bir cacık olmaz. Son 10 Yıldır saçma konularla ilgilendiler LGBT, Mülteci sorunu, enerji, bürokrasi, dökülen okullar ve yollar vs.
Çok güzel analiz bu Barış bey bravo..🙌
Sağolun selamlar
Teşekkürler 🙏
Türkiye, ayak uydurma çabası göstermek bir yana, gelişmelere olabildiğince ayak diremek yolunda ısrar ediyor.. Paypal, Starlink, Uber vs. vs.
Teknolojiye Ayak uydurmak, tüketim toplumu olmayı birbirine karıştırıyorsun
Savunma sanayindekii nesnelerin interneti gelişimini ve savunma sanayindeki yapay zekayı görmemek için kör olmak gerek. Ayrıca Türkiye Elektirikli araba konusunu boş geçmiş değil. Öğrenilmiş çaresizlikten kurtulup etrafınıza bakarsanız gelişmeleri görebilirsiniz. Troy ve dijital para çalışmaları...vs
PayPali kara para aklamayı önleme bahanesiyle yasaklamışlardı bir de güler misin ağlar mısın?😂
Taksi pilaka sahipleri kim?
Günümüz endüstriyel devriminde elektrikli teknolojilerin çoğalması ve müşterilerinin artması sebebiyle Amerika/Çin gibi ülkelerin ekonomisi üst sıralarda , büyümekte. Üretim işinin döngüsel ihtiyaçları gereği , kaynak değeri arttıkça ilk atılımı yapan ülkelerin planlamada aksilik yaşayacağını ve de müşterilerin talep ettiği standartı tutturamayacağını söylemeliyim. Uzun vadede Almanya nın aldığı küçülme kararı , zarar görmemek ve araştırma çalışmalarına daha çok odaklanabilmek açısından doğru bir karar olmakla beraber aceleci rakiplerine karşı yakın gelecekte üstünlüğünü tekrar ele alacağını düşünüyorum. Amerika para kaybedince silah satacak ama Çin e bol şans.
Almanya dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi oldu biliyorsunuz dimi?
Biliyoruz, 3. kalabilecek mi onu konuşuyoruz işte.
Anlaşılan 5e kadar inecek
@@asdfg5920 bilmiyorsunuz Almanya 4 tü yükselerek 3 oldu geçenlerde
Ekonomik buyukluk nufusla da orantili. Ekonomik büyüklük ekonominin iyi oldugunu tek basina gostermez
@@emreunluu Almanyanın ekonomisinin kötü olduğunu mu idda ediyorsun bence saçmalamayalım he
@@MainDreed Ben oyle bir sey mi iddia ettim? Okuma ya da anlamada sorunun var. En buyuk 3. Ekonomi demek en iyi 3. Ekonomi demek değildir diyorum. Basasagi giden bir ekonomisi var
Almanyada , alman nüfuzu azınlıkta olduğu için ekonomilerinin kötüye gitmesi normal , gelişimin olmaması normal çünkü orda alman kalmadı
İki cihan harbinden sonra hızla toparlanan Almanya’dan bahsediyoruz. Ben bu dijital ve dönüşen yeni süreçte Almanyanın bunun üstesinden geleceğini düşünüyorum.
Katılıyorum.
Orda disiplin hâkim olduğu için yine yollarına devam ederler !!!
Amerika olmasaydı nah toparlanacaklardı
kendi kendine kurtulmadi ikinci dunya savasindan sonra, amerika teknoloji transferi yapti ve destekledi
Almanya çok yaşlı bir ülke yaş ortalaması 50. Bu yüzden bu dönüşümü yapabilecek genç nüfus var mı emin değilim. Ancak sorun yok başımızdaki adi yönetim sağolsun Türk gençliği Almanya'yı dönüştürecektir.
Tek ümidim Türk gençliğindedir
- Otto von Bismarck
:)
Vallahi iyi video olmuş tebrik ederim.
Adamların dürüst yöneticileri var küçülme var demiş bizde en büyük para birimi 1 kg et alamıyor ama hep büyüyoruz mahsunbet gibi
Bir de AB de insanlar çalışma saatleri bakımından ABD ve Çin’in çok gerisinde. Nüfus da yaşlı bunun da etkisi var.
Geride derken ne demek istediniz
@@lighttonbaligi çinde eşek gibi çalıştırılırken insanlar almanya da böyle değil , Alman nüfusu gittikçe yaşlanıyor dışardan göçe ihtiyaçları artıyo vs bunu kast etmiş galiba
@@lighttonbaligi az çalışıyorlar nüfusta yaşlı olunca problem ciddileşiyor.
tesekkürler
sebep kesinlikle "dijital dönüşüm"..
Hiçbir Alman firması: AI/yapay zeka, kuantum bilgisayar, nesnelerin interneti, çip vb konularda Dünya lideri değil.
senin ülkendeki siemens , sap ı araştır, dünyayı anlarsın .
Bilgiye ulasim kolay , uretmek isteyen bilgiyi kolayca alabiliyor
almanya mekanik dahilerin ülkesidir.mekanik mühendislik onların işidir ve kalite..çin ucuz olabilir ama kalite dayanıklılık üzerine alman markalarıyla rekabet edemez.mümkün değil.
Mirasla olmuyor o işler. Öyle olsaydı bugün italya dünya liderliğine oynardı.
Genler ile oluyor. Bozulmadı ise🙄
Dünya ölçeğinde kriz varken, insanlar kaliteyi 2. plana attı. Bu mantık geçerli değil artık. Dünya pazarında Ceryy ve Mg hızla ilerliyor.
çinliler yavaş yavaş geçmeye başladı
Emeğinize sağlık, teşekkürler.
Alman SAP’i unutmayın… Neredeyse tüm büyük global firmaların ERP programı SAP. Oracle dahi yaya kaldı…
Salesforce tokatliyor artik yerde gokte.
@@theyorganics sadece CRM alaninda tokatliyor. :D
Teşekkürler hocam selamlar sevgiler ❤️❤️💐💐
Türkiyede bir Alman şirketinde çalışıyorum, Almanyanın batacağına inananlara sadece gülüyorum. Kendiyle yüzleşmeye bu kadar hazır bir toplumun batması çok zor.
Almanya batmaz ama 15 ,20 yıl sonra şuanki refah seviyesini mumla arar cünkü tüm ülkeler üretim ekonomisine büyük önem veriyor pazar daralıyor her ülke üretime katılıyor nufüs azalıyor artı olarak ucuz iş güçü olan ülkelerle baş edemeyecek ler bu tüm gelişmiş ülkeler için gecerli yavaş yavaş yavaş yoksulluya alışsınlar
@@kemaslan2010 😆😆 Peki
Öz eleştiri, şeffaflık, liyakat, tasarruf bizden fersah fersah ileride maalesef. Şöyle bakınca canım ülkemize içim acıyor. Nitelikli insan öğütücü buralar resmen. Mafyacılık oynuyor herkes. Kanun düzen adamına göre. Kendi eksiklerini açıkça önüne koyup düzeltmeye çalışanlara da öldü bitti deniyor. Bizim her gün yapmamız gereken şeyi yine adamlar yapıyor maalesef
@@kemaslan2010Merak etme diğer ülkeler o kadar kötüleşir ki bu durumda ,gene almanya gıpta ile bakılan ülkelerden biri olur.
@@alaattinsuntar3995 zaman gelişmekte olan ülkelerin lehine gelişmiş ülkelerin alahine gidiyor
Almanyanın en büyük sorunu ham madde, değerli madenler ve enerji ihtiyacında tamamen dışarıya bağımlı olması üstüne birde yeşil enerji vb ayaklarınıa nükleer enerjiden uzaklaşıyor olması ciddi sorunlara yol açmış gözüküyor... Çıkışı için bir savaş daha gerekiyor yeterli askeri kapasiteye ulaştıkları (ulaşmalarına göz yumurlursa demek daha doğru) zaman bu kestirme yolu denemeyecekleri meçhul... Özetle Almanya üretiyor ama üretmek için ithalat ta hat safhada yüksek... dünya ekonomisindeki en ufak çalkantı, Çinin pazarları baskılaması başlarını epey agrıtıyor.. öncelikle yapacakları en önemli adım demokrasi serbest piyasa aykalarına yatmadan ÇİN'in önüne avrupa pazarında özellikle her türlü takozu koymaları yoksa durum iç açıcı değil...
SAP'yi unutuyorsunuz...
Ülke sadece bunda değil,ekonomide,adalette,eşitlikye,eğitimde,yeşil enerjide kısacası hangi dalı tutsa geri kalıyor.Maşallah ülkemiz çağlar dışı olmak için ayrı bi çaba sarfediyor.
Sondaki soruyu sormayaydınız iyiydi. 😂 Şurada ağız tadıyla Almanya küçülüyormuş gariban tesellisi varken bizi ne karıştırırsınız 🤭 o bitiş, son cümle var ya işte o ah ah
😂
😂
😂
İşler kötü gidiyor uzun zamandır, Passat'ı Passat yapan en büyük detaylardan birisi analog saat idi, bunu bile çalıp maliyeti düşürmeye çalışmalarından belli işte.
her gelen multeciyi alirsalar boyle olur
Güzel bir konuya el atmısınız teşekkürler 🙏
Nord Stream’e de değinseydiniz keşke.
Almanya’nın fişini çektiler bazı ülkeler.
Pazar gününün guzel videosu. Teşekkürler Barış Bey 🙏🧿❤️.
Selamlar Filiz Hanım
Biz türkler 60 yıldır oradayız.. orayı da kendimize benzettik 😂😂
Sondaki minik Türkiye çıkıntısına bakmak yeterli! Teşekkürler. 👍
Onu bunu bilmem de Almanlar bir şekilde bu işi toplarlar bizim durum içler açısı
Der Himmel über Berlin filminden görüntüler çok güzel durmuş videoda
Almanya, yapay zekâ (AI) alanında bazı önemli adımlar atmasına rağmen, diğer önde gelen ülkelerle karşılaştırıldığında bu alandaki uyum konusunda karmaşık bir tabloya sahiptir. Almanya'nın yapay zekâya uyum sağlama düzeyi ve ekonomisindeki durgunluğun nedenleri birkaç önemli faktörle açıklanabilir:
Almanya'nın Yapay Zekâya Uyum Düzeyi
Almanya, endüstri 4.0'da lider konumda olmasına ve otomasyon ile sanayileşme süreçlerinde güçlü bir geçmişe sahip olmasına rağmen, yapay zekâ uygulamalarında bazı zorluklarla karşılaşıyor. Almanya'nın yapay zekâya uyum süreci şu başlıklarda değerlendirilebilir:
1.Araştırma ve Geliştirme (AR-GE): Almanya, Avrupa'nın en büyük AR-GE yatırımlarından birine sahip, ancak yapay zekâ alanında ABD, Çin gibi ülkelerle kıyaslandığında AR-GE yatırımları göreceli olarak daha düşük kalıyor. Ülkede yapay zekâ teknolojileri üzerine pek çok üniversite ve araştırma merkezi faaliyet gösterse de, bu alanın ticari uygulamaya dönüştürülmesi konusunda yavaş kalınabiliyor.
2.Regülasyon ve Etik: Almanya, yapay zekâ uygulamalarıyla ilgili etik ve veri gizliliği konusunda çok hassas bir yaklaşıma sahip. Bu, bazen teknolojik gelişimin hızını düşürebiliyor. Alman hükümeti, yapay zekâya yönelik stratejiler geliştirirken aynı zamanda bu teknolojinin toplumsal ve etik boyutlarını da göz önünde bulundurduğundan, daha dengeli ama bazen yavaş bir ilerleme kaydediliyor.
3.Yetenek Eksikliği: Almanya'da yapay zekâ ve veri bilimi alanında yetenekli iş gücü arzı talebi karşılamakta zorlanıyor. Özellikle yüksek nitelikli AI mühendisleri ve veri bilimcilerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu da sektördeki inovasyon ve uygulama hızını etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor.
4.Endüstriyel Uygulamalar: Almanya, özellikle otomotiv, üretim ve makine mühendisliği gibi sektörlerde yapay zekâyı kullanma konusunda büyük potansiyele sahip. Şirketler üretim süreçlerinde yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerini kullanarak verimliliği artırma yolunda adımlar atıyor. Özellikle Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikalar (smart factories) konsepti, Almanya'nın bu alanda küresel lider olma hedefini destekliyor.
Kamu Stratejisi: 2018'de Almanya, Yapay Zekâ Stratejisini (KI-Strategie) açıkladı ve bu strateji kapsamında yapay zekâya 3 milyar Euro'luk bir bütçe ayırdı. Bu bütçe ile hem araştırma geliştirme süreçleri destekleniyor hem de yapay zekânın ekonomi, eğitim ve sağlık gibi farklı alanlara entegrasyonu hızlandırılıyor.
Alman Ekonomisindeki Durgunluğun Nedenleri
Son dönemde Almanya ekonomisi bir yavaşlama ve durgunluk dönemi yaşamaktadır. Bu yavaşlamanın arkasında birkaç temel neden vardır:
- Enerji Krizi ve Yüksek Maliyetler: Almanya, enerji fiyatlarındaki hızlı artışlardan olumsuz etkilenmiştir. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji arz güvenliğinde yaşanan sıkıntılar, Almanya'nın sanayi sektörünü ve dolayısıyla ekonomik büyümesini yavaşlatmıştır. Yüksek enerji maliyetleri, Alman sanayi ürünlerinin rekabet gücünü azaltarak ihracatı olumsuz etkilemiştir.
- Çin'e Bağımlılık ve İhracat Daralması: Almanya, ekonomik büyümesini büyük ölçüde ihracata dayandıran bir ülkedir ve Çin, Almanya'nın en büyük ticaret ortaklarından biridir. Ancak, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve küresel ticaret gerilimleri Almanya'nın ihracatını olumsuz yönde etkilemiştir.
- Dijitalleşme ve Teknolojik Gelişimde Gecikme: Almanya, özellikle dijitalleşme ve yeni teknolojilere uyum konusunda diğer ülkelerin gerisinde kalmış durumda. Dijital altyapı eksiklikleri ve teknoloji şirketlerinin daha yavaş büyümesi, rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Yapay zekâ ve dijital teknolojilere daha hızlı uyum sağlayamamak, bazı sektörlerde verimlilik kayıplarına yol açmaktadır.
- İş Gücü Sorunları: Almanya'da iş gücü piyasasında yaşanan sıkıntılar da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Nitelikli iş gücü eksikliği, özellikle yüksek teknoloji ve yapay zekâ gibi alanlarda, verimlilik ve inovasyonun önünde bir engel teşkil ediyor. Ayrıca, yaşlanan nüfus ve azalan genç iş gücü, ekonomik büyüme potansiyelini kısıtlamaktadır.
- Avrupa Birliği ve Küresel Rekabet: Almanya, AB'nin en büyük ekonomisi olmasına rağmen, AB'nin iç dinamiklerindeki yavaş ilerlemeler, ticaret ve inovasyon üzerinde olumsuz bir baskı yaratabiliyor. Ayrıca ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerin teknolojik ilerlemeleri Almanya'nın rekabet gücünü zorlamaktadır.
Sonuç
Almanya, yapay zekâya uyum konusunda bazı ilerlemeler kaydetse de, dijitalleşme ve AI uygulamaları konusundaki atılımlarını hızlandırması gerekiyor. Ekonomideki durgunluk ise enerji krizleri, dijitalleşme eksikliği, ihracata dayalı ekonominin kırılganlıkları ve iş gücü sıkıntıları gibi birçok faktörün bir araya gelmesiyle açıklanabilir. Almanya, teknolojik dönüşümde daha güçlü adımlar atarak ve bu zorluklarla başa çıkarak yeniden büyüme ivmesi yakalayabilir.
Dipnot: Yapay zeka da Almanyadaki ekonomik küçülme sorunsalı ile ilgili sizinle aynı fikirde. Videonuz için çok teşekkürler, sondalar erece önemli bir konuyu ele aldınız.
Yapay zeka caginda hersey icin cok gec.
Teşekkürler Chatgpt
Bilgi için teşekkür
Alman halki prensip olarak duvara bir civi cakilacaksa öncelikle üzerine cikacaklari sandalyeyi yada merdiveni saglama alirlar sonra terazi ile onu dengeye alirlar😊 sadece çivi cakacaklar ama once herseyini hesaplarlar
Yazılımda çok kötüler buna rağmen mühendisleri işe almıyorlar. Sayısız başvuru yaptım hepsi geri döndü. Ayrıca bunu ırkçılık ve yabancı düşmanlığı da tetikliyor diye düşünüyorum.
volkwagen 2015 deki emisyon skandalı ile büyük prestij kaybına uğradı..bu olay markaya olan güveni sarstı.bugünkü duruma gelmesinin nedeni bu olaydır.almanlar ve avrupa çevreye çok duyarlı bir toplumdur..emisyon ölçümlerine yazılımla müdahele etmişlerdi.bir alman markası böyle bir hata yapmamalıydı.
Almanların eskisi bizim ülkemizde üretilen yeni ürünlerine basar biz bu hızla almanların eski teknolojisinebile yetisemeyiz en basiti bir mercedes Bmw Vs kalitesinde araba öretmemize daha kaç yıl var
Almanya ya bir şey olmaz
Çok güzel çalışma olmuş.
Türkiye, matbaadan kalma 200 yıllık farkı hala kapatamadı. Biz iyi bir pazarız hala, iyi bir üretici olma şansını Ak Parti'nin peşinden giderek kaçırdık.
o kadar güzel ki video