Uzun zamandır irmik helvası yapmak istiyordum, fakat 20 dakka boyunca irmik kavurmak da canımı sıkıyordu. bu video sayesinde irmiği kavurmaktan hiç sıkılmadım, çünkü kavururken japonyanın hikayesini dinledim. Bu sayede iyi kavrulmuş-aceleye gelmemiş bir irmik helvası yaptım. Teşekkürler Ömer Teşekkürler 49W...
@okanx4737 onu da yapiyorum. Böyle kalıpli güzel çıkıyor fakat 1-2 gün içinde bitirmen lazim. Helva biraz daha dayanlikli. Helvanin şerbetinin yarisi da süt zaten ayrıca.
İrlanda ile alakalı bir video istiyoruz . Teknoloji şirketlerinin oraya kaymasını sizden dinlemek çok çok keyifli olur . Emekleriniz için çok teşekkür ederiz
Ukrayna tarafına gidecektim, savaştan dolayı gidemedim. İran'a biletim vardı, savaş çıktı biletim iptal oldu. Şimdi Japonya'ya gitme niyetindeyim, içerikten bağımsız lütfen Japonya çöküyor falan demeyin yüreğime inecek artık.
japonya'da yasayip calisan biri olarak soylemeliyim ki omer'in aciklama ve tespitlerinin bu derece dogru olmasinin arkasinda cok iyi bir hazirlik oldugu asikar. tebrik ediyorum. siyaseti, ekonomisi ve toplumu hepsi ayri ayri ilginclikler barindiran bi ulke gercekten. dusuk verimlilik ve yasli nufus ulkenin cok daha uzun yilar buyuyememe(deflasyon, artmayan ucretler) sarmalindan cikmasinin zor olacagini gosteriyor. 30 yildir ekonomide hicbir gelisme olmamasinin calisan tarafindan algilanisi da cok farkli. burada norm olan ilk ise girip calistigi firmadan emekli olmak. bizim algimiza gore maas artisi talep etmek gerceklesmiyorsa is degistirmek gayet normal iken japonlarda bu konu neredeyse bi tabu haline gelmis. fakat bu videoda ele alinmasa da tablonun tamamen karanlik olmadigi yonler de mevcut. bunlardan birincisi kaliteli egitim sistemi. universite okumanin cok buyuk fark yaratmadigi calisma hayatinda sirketin egitimleri sayesinde kuralci ama yetkin bi calisan olmak gayet mumkun. ikincisi ise buyuk firmalar tarafindan yukseliste olan asyanin merkezinde gorulmesi. bu firmalar icin 'japonya' markasi cok degerli, cin'e yanasmak riskli ve nitelikli calisan orani-it tarafinda biraz kit olsa da- iyi bir seviyede. devletin vergi kolayligi da eklenince buyuk teknoloji firmalari AI, datacenter ve cip gibi sektorlerde cok buyuk yatirimlar gerceklestirmekte. bir diger olumlu etki ise turizmden geliyor. dusuk yen ve japonya cazibesi sayesinde dunyanin her yerinden cok fazla sayida turist cekiyor. japonya'nin gelecegi karanlik gibi gorunebilir fakat coktu demenin abartili bir ifade oldugunu dusunuyorum.
@@Nessies_0 muhendis olarak calisiyorum. benim gelisimde sans faktoru buyuk etkendi o yuzden refarans olabilecegini zannetmiyorum. ama burda kalmak icin yaptigim sey japonca ogrenmek oldu. cok zahmetli bir yol fakat baska verebilecek bir tavsiyem yok maalesef :)
@mustafagol3785 öncelikle tavsiye için teşekkür ederim mühendislik dışında orada çalışıp yapabileceğim bir meslek olabilir mi pek bir bilgim yok ve araştırınca da makul birşey bulamadım ona göre meslek ve üni seçimimi yapıcam da bu yıl😭
Tasarruf etmek japonların genlerine işlemiş. 1990 lı yıllarda gazetelerde çıkan bir haber vardı. Para döngüsü/hareketi sğlamak amacıyla % -5 (eksi beş) faizle kredi verip tatil yapmaları için çalışanlara ücretli izin veriliyor ama adamlar izinlerini evde uyuyarak geçiriyorlar.
İlgiyle seyrettim. Hayatının ciddi bir kısmı Japonya’da geçmiş, hala sık giden biri olarak özellikle teknik olmayan Japonya yorumlarında katılmadığım çok yer var ama birçok konu üzerinde düşünmeye sevk etti. Emeğinize sağlık.
Bence Polonya ekonomisinin son dönemdeki yükselişi anlatılabilir ya da Şili'nin sahip olduğu madenlerle gelecekte oynayabileceği rol. Güzel video elinize sağlık. Son olarak da Japonya'da faiz 0,25%'e yükseldi :)
Japonya'nın artık 1 numaralı ihracat kalemi manga ve anime. Türkiye dahil bir çok ülkede gençler manga okuyor, anime izliyor. Amerika'dan bile hızlı kültür ihracatı yapıyor Japonya.
Softpower küçümseyenler olmuş hemen ama Kpop gibi Japonya da video oyunu ve anime, mangalar üzerinden hem fena para kazanmıyor, yıllık ithalattaki payı %3'lerde hatta çelik endüstrisinden daha fazla ediyor yarı iletkenden elde edilenden de biraz daha az ancak yakın diye okumuştum bir yerde sanki (fakat tam güvenilir bir veri veremem onun için detaylı araştırmak lazım), hem de kültürüne ilgi uyandırmayı başarıp softpower gücüyle imaj kazandırıyor ülkeye. Kpop ve Kdramalar benzer şekilde Japonlar o konuda daha eski olsalar da Korelilerden aslında kaptırdılar onları Kore'ye. Japon TV serisi meşhur yok örneğin yurtdışında veya bu idol grupları falan öyle Korelilerinki kadar ünlü değil ama video oyunu, konsol ve anime, manga işlerinde hala çok daha öndeler. Ekonomiyi süper süper etkilemez öyle o kadar elbette ama yine de tamamen küçümsemek de mantıklı değil. Özellikle ileride etkilerinin git gide daha artacağını, Japonya'nın kültür bakanlığının bile bunu fark edip bu sektörlere daha çok destek vermeye başladığını da hesaba katarsak.
@@kubo-samabanbankai562 işte gerçekleri söyleyen biri. En basitinden şu anda 150den fazla manga, Türkçe olarak satışta her ay 2-3 yeni manga serisi daha satışa çıkıyor. Türkiye'nin 150 farklı yazarının kitaplarını yabancı dillere çevirip satabiliyor muyuz? Hayır ama Japonlar sana 150den fazla mangasını satıyor, senin gençlerin bunu okuyor. Bir sürü Türk TH-camr var, manga ve anime kanalı olan. Japonlar bu yumuşak gücü kullanma da epey iyiler.
Bir tek enflasyon sorununa çözüm bulamıyorlar da değil Çok çalışma kültürü de yıkılamıyor, çalışanların şirketlere bağlılığı da yıkılamıyor, şirketlerin teknolojik olarak geçmişe bağlı kalmaları da değiştirilemiyor. Bunlar nüfusun azalmasından tutun ülke içi hareketlere, harcamalara kadar pek çok şeyi etkiliyor. Genel uzak doğu sorunları burada da kendini nasıl gösteriyor ama Sanırım yine sizin videonuzdaydı bir söz geçmişti "Japonya 1980'lerde 2000'li yılları yaşıyordu. Ancak şimdi hâlâ 2000'li yılların başını yaşıyor" diye. Gerçekten de öyle. Japon şirketleri deyince aklıma şu an bile fax, internet explorer falan geliyor. Ciddi bir yenileşme sorunları var. Sözün özü: “Hadi gel yıkalım şu Japonya'yı desen, İki kazma kürek, iki de ırgat gerek. Ancak, hadi gel yapalım şunu geri desen, Bir Meiji, bir de Amerika gerek.”
yaw reis bizim türkçe konuşan japon yuhei abiyi bilmesek bu adam ermiş diycez bildiğin cem kunun videosunu yapıştırmışsın ama yinede saygı duyuyorum sana bence japon edebiyatı oku gerçek fikirlerin olsun
@grenzschutzdesostens141 valla ne demeye çalıştığını anlamadım. Küçüklüğümden beri Japonca içerik tüketiyorum, japonyanın belli başlı özellikleri kendi içerliklerinde de zaten sık sık yer buluyor. Animelerin, youtube videolarının ve diğer içeriklerinin çoğunda black companyler olsun, şirket kültürleri olsun, yalnızlık ve sosyal sorunlar olsun geçiyor. Yani bunları bilmek için birini kopyalamaya ihtiyaç duymuyorum. Cem kun dediğin adamı senden duydum da baktım adamın kırk bin abonesi bile yokmuş adamı nerden bulup da kopyalayayım? Yaptığım tek alıntıyı da belirttim zaten yorumumda o da yine 49w'den zaten. Sen kendinden biliyorsun bu aparma işini herhalde
@@Deniztgn yok ben yanlış anladım ya youtube da türkçe konuşabilen bir japon varda adam yazdığın cümlenin tam aynısını demişti sanırım o da bu kanalı izledi de oradan yürüttü veya tam tersi bilemiyorum
@@elifsuturan6776 diğer yorumları da okudum. Ne çok Meiji restorasyonu isteyen var şaşırdım. Benim bu konu özelinde ilgimi çeken nokta, Japonyanın geri kalmış bir devletten nasıl modern emperyal bir güce dönüştüğü. Öyle ki 1905te Rusyayı yenecek güce kavuşuyor. Bu da onu Doğu ülkeleri açısından, sömürülen ve geri kalmış ülkeler açısından biricik numune konumuna sokuyor. Osmanlı Devleti ile kıyaslandığında Coğrafyanın şüphesiz çok önemli bir rolü var, Britanya belki de Rusya karşısında Pasifikte bir müttefik arzusuyla Japonyanın gelişmesine ses çıkarmamış da olabilir. Maalesef bizim literatürümüz de fakir bu konuda. Selçuk Esenbel hoca olmaza yazılmış eser olmayacak.İletişim yayından çıkan kitaplarının yeni baskısı yok nadirkitapa düşecek almak lazım.
Bu kadar kısa sürede yaklaşık yarım saat kadar ve yine bu kadar akademik bir dış durma ve herkesin anlayacağı bir dilde harika bir anlatım gerçekten çok kaliteli bir içerik olmuş teşekkür ediyorum bilmediğimiz ne çok şey varmış
Bu videoyu izledikten sonta keşke lisede depresyon yaşamayıp daha yüksek bir puan alarak bu şahısların okuduğu üniversitelerde okusaydım. Ilgi alanlarımiz ve motovasyonlarımiz aynı; ama aldığımız eğitim ve yetişilen ortamimız farklı. Uluslararası ilişkiler ve hukuk okudum. Uluslararası iliskiler bolümünden mezun olduğumuz arkadaşlardan müteşekkil whatsapp grubunda bu tarz konuları ve iç siyaset konuşmak yasak. Off. Bu video faydalı oldu. Japonya ekonomisinin hali üzerine kısa ama nitelikli bir söyleşi mahiyetinde. Sunucu da düşüncelerini aktarmada çok mahir. Doğer videolarını fa izleyeceğim.
Japonya'nın Meiji restorasyonunu yapabilme sebebi biraz da okuma yazma oranı ya. Edo döneminden itibaren eğitime çok önem veriyorlar, halkın büyük çoğunluğu temel okuma yazma becerilerine sahip
Anlatımınıza bayıldım! Keyifle izledim ve bu şekilde ülke bazlı değerlendirmelerin olduğu bir seri çok güzel olur. Brezilya, İtalya, Finlandiya için olsun isterdim mesela :)
00:04 - Japonya’nın Ekonomik Yükselişi ve Duraklama Sürecinin İncelenmesi 01:37 - Hızlı Ekonomik Gelişimden Krize: Japonya’nın 30 Yıllık Serüveni 04:17 - Ekonomi Yönetiminde Devlet ve Özel Sektör İşbirliğinin Önemi 05:28 - Sanayi Stratejisi: Devlet Desteği ve Korumacılığın Rolü 08:01 - ABD’nin Güvenlik Taahhüdü ve Ekonomik Büyümeye Katkısı 09:17 - Aşırı Borçlanma ve Risk Almaya Dayalı Ekonomik Gelişim 11:52 - Ekonomik Zorluklar ve Plaza Anlaşması’nın Japonya Üzerindeki Etkileri 13:07 - Ekonomik Yükseliş ve Yücelen Yen’in Sonuçları 15:44 - Ekonomik Çöküş ve Sanayilerdeki Yükselişin Ardından Gelen Kriz 17:07 - Ekonomik Çöküşün Nedenleri ve Toplumsal Etkileri 19:20 - Enflasyonu Artırmaya Yönelik Çabaların Etkisizliği 20:26 - Yaşlanan Nüfusun Ekonomi Üzerindeki Olumsuz Etkileri 22:34 - Demografik Düşüşün Ekonomi Üzerindeki Büyük Tehditleri 23:35 - Düşük Göçmen Nüfus ve Verimsiz Ekonomi Sorunları 25:42 - Borç Durumu ve Demografik Sorunların Çözülmemesi 26:40 - İç Piyasanın Çöküşü ve Artan Dışa Bağımlılık 29:06 - Teknoloji ve Otomotiv Sektörlerinde Gerileme 30:11 - Siyasi İstikrar ve Liberal Demokrat Parti’nin Rolü 32:34 - Ekonomik Durum ve Krize Karşı Tepkilerin İncelenmesi 33:44 - Japonya’nın Önemi ve Elde Edilen İçgörüler
Bu içeriği izleyen ve hatta hazırlayan arkadaşlara önerim Perfect Days filmini izlemeleri. Japonya minimalistik yaşamanın toplumda içselleştirildiği belki de en iyi örnek! Aktarımda garip olarak adlandırılan birçok davranış paterninin arka planında bu var. Şahsiyet insanın kendine ne kadarını yeteceğini iyi bilmesinden kaynaklanır, bu ölçüyü iyi bilen, doğa ile bağı kurmuş mutlu ve huzurlu bir toplum. Geleceğinin karanlık görülmesinin tek nedeni ortalama yaşın giderek artması ve nüfusun azalması. Aynı bahis bizde de 20 yıl sonra bolca dillendirilecek.
Berat albayrak... En zeki bakandı...nebatiyi bilmem... Ama berat albayrak öte dünyada hakkına girdiğin için inşallah yakana yapışır.. Keşke her bakan o damat kadar zeki, cesur ve temiz olsa...
Japonya'da şuan bile çok kaliteli tekstil ürünleri üretiliyor. Japon kotları çok meşhur. Ucuz da değiller 300 dolar civarılar. Sırf kot almak için oraya gidenler var.
Çok dogru söylediniz. Zengin Japonlar gidip unlu markaları almaktansa kendi üretimlerinin markasını alıyor birebir sahit oldum. ancak maalesef reklam yapmadıkları icin pek bilinmiyor
Japon filmlerinde gördüğüm hayatı tamamladı anlattıklarınız...Ülke insanı batıda tanığımız insandan çok farklı, ilişkileri ve yaşayışı, inanç sistemi... Bilginiz, anlatım tarzınızla (kanalınızdaki herkes) seyircide güven uyandırıyorsunuz, iyi ki varsınız...
İşte böyle böyle büyükler çökünce biz şahlanmış gibi görüneceğiz. Tabii biz onlardan önce daha da dibe çökmezsek. Fakat o kadar büyükler ki onların çökmüşü bile bizim şahlanıp atlayamayacağımız kadar yüksek.
Çok şaşırdım öğrendiklerime. Emeğinize sağlık. Fekat otomotiv konusuna pek katılamayacağım. Toyota elektrikli araç üretmeye çalışan ilk büyük markalardandı ancak hybrid in daha verimli olacağı ve ancak bu geçiş süreci sonrası elektriğe hatta hidrojene geçilebileceğini iddia ettiler ve biraz da haklı çıktılar sanki. Şu an hybrid de liderler ve dünyanın en çok satan markası. Ama koca Sony ler, Toshiba lar, Sharp lar, Panasonic ler silindi gitti valla. Aydınlattınız, tekrar teşekkür ederiz efem.
@masqu4 üstadım açık kaynak olarak eftm yi kullanabilirsin. Merakın varsa reportlinker veya statista sitelerinde ücretli raporlar var. Ya da en garanti kendi sitelerine girip görebilirsin. 2023 birinci sıra Toyota toplam satış 10 milyon küsür, ikinci Volkswagen 4 milyon küsür. BYD 3 milyona yakın. Toyota 2 milyona yakın aracını Çin pazarında satmış mesela geçen sene.
üstadım açık kaynak olarak eftm yi kullanabilirsin. Merakın varsa reportlinker veya statista sitelerinde ücretli raporlar var. Ya da en garanti kendi sitelerine girip görebilirsin. 2023 birinci sıra Toyota toplam satış 10 milyon küsür, ikinci Volkswagen 4 milyon küsür. BYD 3 milyona yakın. Toyota 2 milyona yakın aracını Çin pazarında satmış mesela geçen sene.
Ne istiyorsunuz Japonya'da yaw, adamlar sakin sakin, temiz bir şekilde yaşıyorlar. Biz eski günleri özlerken onlar hiç değişmemiş o eski günleri tekrar tekrar yaşıyorlar 😅
Videonun editörü kimse ellerine sağlık, hakkın ödenmez ama galiba hesaplanabilir 😅 görsel ögeleri kullanışı ve efektlerle anlatımı destekleyiş şeklin çok başarılı olmuş lütfen böyle devam !!
29:15 Japonya dünyanın en iyi lityum-uyan denizaltılarına sahip.. Biz 4 yılda (3000tonluk) firkateyni zorla yaparken, adamlar her yıl 1 adet 4000 tonluk denizlatı ve firkateyni denize indiriyor. Ayrıca şuan için, ABD'den sonra; NATO'nun en gelişmiş ve en fazla vls (96 adet) destroyere sahip.. Japonya bu (10,000tonluk) gemisinin ilkini, 2017 yılında inşaa etmeye başlayıp; 2018 yılında inşaatını bitirip, 2020 yılında envantere almıştır. Aynı şekilde de, ikinci gemisini: 2018 de başlayıp, 2019 da bitirip; 2021 yılında envantere almıştır. Aynı Japonya; tek başına FX2 uçağını (f18 ve KF21 boyutunda) kendi yerli motoru ile üretmiştir. Japonya'ya ne kadar, tıpkı Almanya gibi ABD askerine ev sahipliği yapsalarda.. dev birer sanayiiye ve askeri sanayiye sahip olduğunu unutmayalım.. Japon donanması dünyanın en güçlü, 3. Donanmasıdır. Ek olarak; 2022 yılında en fazla ar&ge ye para harcayan 3. Ülke: 180 milyar dolar ile Japonya olmuştur. Onu 4. Olan Almanya 131, 5. Olan Kore 119 ve 6. Olan UK ise 89 milyar dolar ile takip etmiştir.. + Toyota'nın 2023 yılında, 9 milyondan fazla araç satması ise başka bir seviye.. Japonya aynı yerinde olabilir; fakat bizde aynı yerimizdeyiz. Hatta gerilemiş bile olabiliriz:)
@Dr.SedaAlkan ada devleti olunca hızlı gemi üretmiş olmuyorsunuz, efendim. Eğer sizin dediğiniz olsaydı. Irlanda veya UK'nin gemi inşaa hızı daha hızlı olurdu. Benim orada vurguladığım konu, geminin inşaa edilecek teknolojiden ziyade, paranın bulunması. Nasıl mı? İlk ada sınıfı korvet 4 yıl ara ile inşaa edildi... İlk istifte 4 yıl ara ile inşaa edildiği doğru olabilir ama bu sürenin bu kadar geç olmasının en büyük sebebi; para ve yerli silah sistemlerinin geliştirilmesi oldu. Şuan istif sınıfının bir çok silah sistemi yerli ya da yerli olamaya hazır halde.. bunu şöyle anlatayım. Türkiye'nin, İstanbul'da pakistan ve ukrayna inşaa ettiği ada sınıfı gemiler 1'er yıl ara ile inşasına başlayıp, bitirip; denize indirmiştir. Yani para olsa; Türkiye'nin 2 yıl içinde, 10 adet firkayetn inşaa etme kapasitesi ( kızağı) vardır. Edemiyor olmasının sebebi ise para! Ve bütçenin silah geliştirmesine gitmesidir. Kıyas yaptığımız ülkenin 4 tarafı denizlerle çevrili olabilir. Sonuçta bizimde 3 tarafımız deniz ve donanmamız daha dün kurulmadı.. 943 yıldır bizde denizlerdeyiz! Kaynak olmadan üretim olmaz. Burada esas vurgu bu dur.
Yorum yazdım silindi.. şimdi tekrar vakit kaybedemem. Ama düşünceniz tamamen yanlış.. vakit kaybedemicem. Türkiye'de para olsa, Türkiye'de 2 yılda 10 gemi inşaa edecek kızağa ve işçiye sahiptir! Türkiye'ninde 3 tarafı denizlerle ile çevrili olduğunu unutmayın! Filipinler, Malezya ve Endonezya gemicilik ve denizcilikte herhalde çokta iyi değillerdir.. ama ada devleti.. Türkiye'nin ada sınıfı ve istif gemilerinin bu kadar uzun sürede inşa edilmesi sebebi; para ve yerli silah sistemlerinin beklenmesi olmuştur. Geminin üzerine konulacak yabancı sistemlerin, ambargo ile gelmemesi sonucu ve yerine yerli sistemlerinde geç konulabilmesinden dolayı, gemi inşaa hızı uzamıştır. Fakat İstanbul'da inşa edilen 2 adet, pakistan için korvet 1 er yıl ara ile inşaatına başlatılıp, bitirilmiştir. Aynı şey, pakistan gemileri içinde geçerlidir. Biz bir ada devleti olmamasakta, bizde denizle daha dün tanışmadık! 943 yıldız donanmamız vardır! İnşaa hızında esas vurdu; kaynağının olmasıdır. Bugün UK 'nin gemi sayısı ile Japonya aynı mı? Sonuçta ikisi de ada devleti sizin için..veya gemi inşaa hızları aynı mı? Şu kalıplaşmış fikirlerden kurtulun. Ve uzmanı olmadığınızı alana girip, fikir sunmayın bir zahmet.
Japonya bugüne kadar gördüğüm en müthiş ülkedir. İnsanların kendi halinde mutlu bir yaşantısı var. Saygı konusunda tek geçilir. Herşeyde ekonomi değil bee kardeşim. Hergun deprem oluyor orda haber bile olmuyor adamlar yaşamayı öğrenmişler.
Doların değeri her 25 yılda bir yarı yarıya azaldığı ve ellerindeki dolar miktarı 25 yıldır aynı kaldığı için 1999 yılına göre refahları yarı yarıya azaldı. İç tüketimde yerli üretimin etkisi ile bu çok hissedilmese de ülkenin ithalat gücü oldukça azaldı.
Eğer dış dünyadan izole, olduğun gibi mutlu isen evet. Yoksa hayır. Japonlar enerji, teknoloji, hammadde temin ettiği sürece karşılığında bir şey vermesi gerekiyor. Çünkü sen büyümezsen başkası büyür. Büyük olan da büyük lokma yutar. Ya büyürsün, ya küçülürsün. Küçülürsen lokman küçülür. Japonlar 1 maaşla, ev-araba alabiliyor, yurtdışına tatile ailecek gidebiliyordu. Şuan şehir merkezlerinde ev almak için karı koca çalışmak gerekiyor ve evlerinin otoparkı olmadığından araba alamıyorlar. Lokmaları yarıya düşmüş anlayacağın.
Para güçtür hocam. Herkes teknolojisini geliştirir, nüfusunu veya verimliliğini arttırarak reel olarak büyüme amaçlanır ancak sen yerinde sayarsan Osmanlı gibi geri kalır sonra da tarihin tozlu sayfalarından ibaret olursun. Aslında nüfusları artmadığı için ve yaşlandığı için enflasyon, büyümeme ve buna bağlı olarak yeni istihdam olanakları yaratmamanın bir zararını günümüz için görmüyorlar. Ancak videoda dediği gibi Türkiye 50-60 yıl sonra Japonya'yı geçebilir
Flu dan geliyorum🥰harika bir kanal müthiş içerikler doyurucu sohbetler farklı bakış açıları..boş yaptığınız anlar bile keyifli İlker hocayla da daha önce işler yapmışsınız ama benim sizi bulmam şimdi oldu bu videonun emeği ayrıca büyük olmuş efektleri görsel anlatımları çok beğendim uğraşlarınızın karşılığı katlanarak size gelsin umarım kanal çok hızlı bir şekilde büyümeye devam eder 🤍
@@zeynepgurcan illa belirtmen lazım değil mi sarman olmadığını. sizin gibi t virüslüler brand bağımlısı genelde. zara'dan alışverişe devam boykotçu :) yaz yaz utanma british shorthair
yine bakış açınız ve sunduğunuz örnekler ile harika bir videoydu, teşekkürler! sonrasında çeperde bulunan diğer uzak doğu ülkeleri, farklılıklar, varsa oralardaki benzer dinamikler gibi videolar da bakış açımızı genişletebilir🙏
Geçen Türkçe konuşan Japon bir arkadaşı izledim @japonyuhei Ana dili gibi Türkçe konuşuyor. Anlattıklarınızı oda doğrular şeklinde konuşması mevcut. Güzel video için teşekkür ederim
Japonya'da yaşayan bir genç olarak dediklerinize son derece de katılıyorum. Maaş farkları diğer yakın asya ülkelerine göre daha kötü durumda, burda ki insanlar cidden para kullanmıyor hep bir biriktirme eyleminde genel olarak gençler tarafından geleceğe yönelik bir umutsuzluk var. Son dönemlerde ise yenin dolar karşısında değer kaybetmesi ve faizin artması sebebiyle hafif bir eflasyon artışı oldu fakat bu artış maaşlara yansımıyor. Video da denildiği gibi döngüye girildi ve çıkılamıyor.
@hanyuu8808 hayır, ben buraya dil okulu aracılığı ile 2.5 sene öncesinde geldim. Dil okulu eğitimini tamamladıktan sonra üniversiteye başvurdum ve kazandım. Japonya'ya gelmenin en kolay yolu dil okulu yolu gelmek açıkçası. Umutsuz olmanız şuan ki durumlarda doğal fakat gelebilmek o kadar zor değil. Asıl sıkıntı buraya geldikten sonra başlıyor.
@@hanyuu8808 ben Türkiye de özel dil okula gittim kendim yaklaşık 3 sene ondan sonra Japonya'ya gitmeye karar verdim. Dediğiniz gibi genellikle japon edebiyatı veya çevirmenlik okuyanlar geliyor.
1945 sonrası yenik devletler Almanya ve japonya ,ABD nin sömürgesi oldular. Devletlerinin bütün nizamları kural ve kanunları ABD tarafından dizayn edildi. Bu gün baktığımızda iki ülkenin gelişimleri ve geldikleri noktalar üç aşşağı beş yukarı aynı. Fakat ben Japonyayı Almanyaya nazaran çıkış açısından daha şanslı görüyorum.Almanyanın ekonomi harici sosyal sorunları da var. İyi yayınlar.. 🙋♂
İşte bu yorum en haklı ve mantıklı yorumdu İkinci Dünya savaşını bilmeden yorum yapanların Türkiye'yi aşağılayıp fakirmiş gibi göstermesinden bıktım. Japonya da Almanya da öyle internette ve sosyal medyada göründüğü gibi değil çünkü gerçekte olanları bilmiyoruz hatta İkinci Dünya savaşı bile tam olarak doğru şekilde veya tam olarak anlatılmıyor. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı savaşı kaybedince neredeyse yıkılışın eşiğine gelmişti hatta Padişah bile artık görülmüyordu. Görülmemek bir yana, kendi devlet adamları kendisini ülkeden sürgün etti. Denizler İngilizlere kaldığı için de Türk gemisine değil İngiliz gemisine binebildi. Bu da Birinci Dünya savaşını kaybedince Osmanlı'nın ne kadar battığını gösteriyor. Üstelik Osmanlı'da birden fazla azınlık olduğu için fazla isyanlar oldu ve bu da parçalanmayı daha fazla büyüttü ve Osmanlı kalmadı. Atatürk ise aslında başta Osmanlıyı kurtarmak isteyen bir Osmanlı subayıydı. Osmanlı kurtarılamayacak kadar düştüğü hatta Padişah sürgün edildiği için yeni, tam bağımsız bir devlet kurmak istedi. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. İşte bu anlattıklarım, Japonya'nın ve Almanya'nın aslında ne yaşadığını üstelik savaşı Amerika kazandığı için artık durumlarının ne olduğunu daha kolay anlatmak için verdiğim örneklerdi. Japonya ve Almanya sanıldığı gibi özgürce hareket edebilen ülkeler değil, Almanya'nın Avrupa Birliği üyesi olması da bir şeyi değiştirmiyor. Zaten Euro sonucu oldukça battılar. Japonya'nın askeri yoktur, yani askeri bir orduya sahip değildir (Benim bildiğim kadarıyla ama belki de doğrudur). Ayrıca senin de anlattığın gibi kanunları da ABD'ye göre oluşturuldu. ABD kafasına göre bir şeyler oluşturup Japonya'ya biçti. Hatta belki de sanıldığı gibi büyük ve gelişmiş bir müttefiklik durumu yoktur. Batı propaganda yapıp yalan satmakta dünya birincisidir. Bazılarını kendi ülkemizi bile kötüleyecek duruma getirenler onlardır. Batı bunu sosyal medyayı kullanarak ve manipüle ederek yaptı ve insanların beyinlerini çarpıttı. Zaten "Propaganda", "Manipülasyon" batıdan gelen bir şeydir. Dünyanın diğer ülkelerinde öyle şeyler görülmez. Tabii Avrupa ve Amerika'nın İsrail tarafından kontrol edildiğini, dolayısıyla özgürce hareket edemediklerini belirtmek lazım. İsrail'in yandaşı olmadıkları müddetçe başkan değil vatandaş bile olamazlar. Bu yüzden Avrupa'da ve Amerika'da Filistin için protest yapanlar sansürlenir veya tutuklanır. Amerika'da Jeff Stein (ya da ismi tam olarak neyse) sırf İsrail'in yandaşı olmadığı için hain olarak adlandırılmıştı. Bazen bazılarının "hain" diye etiketleyip suçladıkları kişiler haklı çıkabilir. Bir şeyi kapağına göre yargılamamak lazım. Özellikle söz konusu Batı kaynakları olunca, işte o zaman tamamen her gördüğümüze inanmamalıyız. Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atanın, Tokyo'yu bomba uçaklarıyla bombalayanın kim olduğunu unutmamalıyız. Üstelik onlar Emperyalizm ile dünyaya ulaşmayı istemiş kişiler.
Öncelikle çok güzel içerikler hazırlıyorsunuz. Tebrik etmek isterim. Ancak video boyunca düzeltmek istediğim veya bakış açısını yanlış bulduğum o kadar çok nokta oldu ki gözümde büyüdü ve yazmaktan vazgeçtim :)
Vic 3 te ülke tam potansiyeline ulaşınca büyüme de duruyor haliyle. Sürekli büyüme odaklı kapitalist sistem dışında bir şey gerekiyordur belki de Japonya ya. Üretkenlik sorunu vs var dedin ama belki de bunun dışında japonya tam potansiyele ulaşmıştır belki de. Daha da büyüyecek alan yoktur nüfus da ortada iken
@@emreahmet167 hocam bak anlamadığın şu o amerıka uçsuz bucaksız toprakları 3 katı nufusu sınırsız doğal kaynağı var .bu ülkeden çıkan zengınlıkle japonyadan çıkan bır olamaz .He evet kendılerine göre bile gerilediler ama aşa yukarı potansıyellerıne tamamen ulaşmış konumdalar bence.Amerika daha potansıyelıne ulaşmanın çok gerisinde
70 yaşımda bilmediğim çok şeye vakıf oldum teşekkürler, anlatımına hayran kaldım evlat. emeğine ruhuna sağlık.
Abi adın Musa olsa çok iyi olurmuş. 😅
70 sene sonra ilk değişim
2025 Japonya seçimleri/
😊sen benim
@@randomhuman5525😂😂😂😂
ülkemizde nadiren de olsa böyle videoların altında sizin gibi büyüklerimizi görebilmek çok hoş. ellerinizden öperim hürmetler
Uzun zamandır irmik helvası yapmak istiyordum, fakat 20 dakka boyunca irmik kavurmak da canımı sıkıyordu. bu video sayesinde irmiği kavurmaktan hiç sıkılmadım, çünkü kavururken japonyanın hikayesini dinledim. Bu sayede iyi kavrulmuş-aceleye gelmemiş bir irmik helvası yaptım. Teşekkürler Ömer Teşekkürler 49W...
Sütle yap
@okanx4737 onu da yapiyorum. Böyle kalıpli güzel çıkıyor fakat 1-2 gün içinde bitirmen lazim. Helva biraz daha dayanlikli. Helvanin şerbetinin yarisi da süt zaten ayrıca.
😅😅
Hahah 😂 pankek yaparken aynı mentaliteyle izleyen ben
Ulan iraka gittim savas çıktı Ukrayna ya gittim savaş cikti almanyaya geldim ulke batiyor jponya ya da gidecem hadi hayirlisi
Japonlara sorumsuz yetkili ihracatı yapabiliriz. Konu hakkında her türlü çokomel desteğinde varız.
😂😂
Agzun bal şeker yesin 😅
O sorumszluk büyümeyi sağladı ama sorumsuz değil bilerek yapılan bişey olduğu da çıkıyor...
Ekremi gönder, Mesaileri tatilde geçirmeği öğretsin, yada saat 11 de mesaiye başlamayı öğretsin ....
İrlanda ile alakalı bir video istiyoruz . Teknoloji şirketlerinin oraya kaymasını sizden dinlemek çok çok keyifli olur . Emekleriniz için çok teşekkür ederiz
Hangi teknoloji şirketleri nasıl kaydı bilgi verebilir misiniz?
Ukrayna tarafına gidecektim, savaştan dolayı gidemedim. İran'a biletim vardı, savaş çıktı biletim iptal oldu. Şimdi Japonya'ya gitme niyetindeyim, içerikten bağımsız lütfen Japonya çöküyor falan demeyin yüreğime inecek artık.
japonya asyanın en istikrarlı ve güvenli ülkesidir bu protestolar iç savaşa dönmez
Türkiye candır
He he candır maaşımız kiraya gidiyor @@feyyazbayram1702
Otur yaaa
bence en yakın zamanda Avrupa turu planlamalısın
Gençler 41 yaşında bir abiniz olarak keyifle izliyor ve güzel bilgilerimizden istifade ediyorum, emeğinize sağlık kolay gelsin iyi çalışmalar.
japonya'da yasayip calisan biri olarak soylemeliyim ki omer'in aciklama ve tespitlerinin bu derece dogru olmasinin arkasinda cok iyi bir hazirlik oldugu asikar. tebrik ediyorum.
siyaseti, ekonomisi ve toplumu hepsi ayri ayri ilginclikler barindiran bi ulke gercekten. dusuk verimlilik ve yasli nufus ulkenin cok daha uzun yilar buyuyememe(deflasyon, artmayan ucretler) sarmalindan cikmasinin zor olacagini gosteriyor. 30 yildir ekonomide hicbir gelisme olmamasinin calisan tarafindan algilanisi da cok farkli. burada norm olan ilk ise girip calistigi firmadan emekli olmak. bizim algimiza gore maas artisi talep etmek gerceklesmiyorsa is degistirmek gayet normal iken japonlarda bu konu neredeyse bi tabu haline gelmis.
fakat bu videoda ele alinmasa da tablonun tamamen karanlik olmadigi yonler de mevcut. bunlardan birincisi kaliteli egitim sistemi. universite okumanin cok buyuk fark yaratmadigi calisma hayatinda sirketin egitimleri sayesinde kuralci ama yetkin bi calisan olmak gayet mumkun. ikincisi ise buyuk firmalar tarafindan yukseliste olan asyanin merkezinde gorulmesi. bu firmalar icin 'japonya' markasi cok degerli, cin'e yanasmak riskli ve nitelikli calisan orani-it tarafinda biraz kit olsa da- iyi bir seviyede. devletin vergi kolayligi da eklenince buyuk teknoloji firmalari AI, datacenter ve cip gibi sektorlerde cok buyuk yatirimlar gerceklestirmekte. bir diger olumlu etki ise turizmden geliyor. dusuk yen ve japonya cazibesi sayesinde dunyanin her yerinden cok fazla sayida turist cekiyor.
japonya'nin gelecegi karanlik gibi gorunebilir fakat coktu demenin abartili bir ifade oldugunu dusunuyorum.
japon bi kadınla evli olan japonbu da böyle bi video çekmişti aylar önce ;
th-cam.com/video/ntKB2g42GLU/w-d-xo.htmlsi=huxvfWGXGN0epTp4
Ne iş yapıyorsunuz nasıl gittiniz bilgi verebilir misiniz
@@Nessies_0 muhendis olarak calisiyorum. benim gelisimde sans faktoru buyuk etkendi o yuzden refarans olabilecegini zannetmiyorum. ama burda kalmak icin yaptigim sey japonca ogrenmek oldu. cok zahmetli bir yol fakat baska verebilecek bir tavsiyem yok maalesef :)
@mustafagol3785 öncelikle tavsiye için teşekkür ederim mühendislik dışında orada çalışıp yapabileceğim bir meslek olabilir mi pek bir bilgim yok ve araştırınca da makul birşey bulamadım ona göre meslek ve üni seçimimi yapıcam da bu yıl😭
@@mustafagol3785 merhaba, iyi gunler. Ben hemsirelik okuyacagim ama muhendislik / animasyon isleri disinda milliyetci bir ulke soylemleri aldim. Sizce saglik alaninda yabancilari calistiriyorlar mi? A1 japonca egitimi aliyorum suan
Thanks!
Tasarruf etmek japonların genlerine işlemiş. 1990 lı yıllarda gazetelerde çıkan bir haber vardı. Para döngüsü/hareketi sğlamak amacıyla % -5 (eksi beş) faizle kredi verip tatil yapmaları için çalışanlara ücretli izin veriliyor ama adamlar izinlerini evde uyuyarak geçiriyorlar.
1965 yılından sonra Japonya o kadar hızlı yükselmiş ki şimdi düzeltmesini yapıyor bence hiçbir şey sonsuza kadar yükselmez ve sonsuza kadar düşmez
Hayat kripto gibi sanal değil.senede 150 bin kişi intihar ediyor Japonya'da.akrabalik fglan hiç yok.erkekler eşcinsel ....falan filan.isi bitti.
Peki ya delist olursa 😂
gayet de düşer, hatta yok bile olur, ne boş laf bu zekasız
Daha doğrusu birileri yükselirken birilerinin düşmesi gerekir
keriz silkeliyolar abi
Sayenizde makro-ekonomi dersini çalışmama gerek kalmıyor. Teşekkür ederim :)
İlgiyle seyrettim. Hayatının ciddi bir kısmı Japonya’da geçmiş, hala sık giden biri olarak özellikle teknik olmayan Japonya yorumlarında katılmadığım çok yer var ama birçok konu üzerinde düşünmeye sevk etti. Emeğinize sağlık.
İrlanda ile alakalı bir video bekliyoruz. Özellikle teknoloji şirketlerinin oraya kayışı ve celtic tiger dönemiyle alakalı.
+1
+1
Ülke inceleme videolarının devamı gelirse çok seviniriz teşekkürler video için çok aydınlatıcı oldu
Bence Polonya ekonomisinin son dönemdeki yükselişi anlatılabilir ya da Şili'nin sahip olduğu madenlerle gelecekte oynayabileceği rol. Güzel video elinize sağlık. Son olarak da Japonya'da faiz 0,25%'e yükseldi :)
%250 artış. Tehlikeli kdmemdmdmd
Polonya ve şili. Güzel tercihler.
Polonya, Türkiye gibi ülkelerdeki büyümeler sadece borçlanma üzerine. Bu tip ekonomiler her zaman belli süre sonra birden küçülür
@@conkon4267 Türkiyenin borcu neredeyse 0 be ne borcu
@@conkon4267 Polonya , Avrupadan sisirildi .
Polonya cok fakir bir ülke
Japonya'nın artık 1 numaralı ihracat kalemi manga ve anime. Türkiye dahil bir çok ülkede gençler manga okuyor, anime izliyor. Amerika'dan bile hızlı kültür ihracatı yapıyor Japonya.
buna ekonomodikei payı %1 bile değil
@Sakallıçocuk-y1y eminim öyledir.
Heeea manga anime falan aynen. Death note izleyen ucubeler ayakta tutuyor japonyayı.
Softpower küçümseyenler olmuş hemen ama Kpop gibi Japonya da video oyunu ve anime, mangalar üzerinden hem fena para kazanmıyor, yıllık ithalattaki payı %3'lerde hatta çelik endüstrisinden daha fazla ediyor yarı iletkenden elde edilenden de biraz daha az ancak yakın diye okumuştum bir yerde sanki (fakat tam güvenilir bir veri veremem onun için detaylı araştırmak lazım), hem de kültürüne ilgi uyandırmayı başarıp softpower gücüyle imaj kazandırıyor ülkeye.
Kpop ve Kdramalar benzer şekilde Japonlar o konuda daha eski olsalar da Korelilerden aslında kaptırdılar onları Kore'ye. Japon TV serisi meşhur yok örneğin yurtdışında veya bu idol grupları falan öyle Korelilerinki kadar ünlü değil ama video oyunu, konsol ve anime, manga işlerinde hala çok daha öndeler.
Ekonomiyi süper süper etkilemez öyle o kadar elbette ama yine de tamamen küçümsemek de mantıklı değil. Özellikle ileride etkilerinin git gide daha artacağını, Japonya'nın kültür bakanlığının bile bunu fark edip bu sektörlere daha çok destek vermeye başladığını da hesaba katarsak.
@@kubo-samabanbankai562 işte gerçekleri söyleyen biri. En basitinden şu anda 150den fazla manga, Türkçe olarak satışta her ay 2-3 yeni manga serisi daha satışa çıkıyor. Türkiye'nin 150 farklı yazarının kitaplarını yabancı dillere çevirip satabiliyor muyuz? Hayır ama Japonlar sana 150den fazla mangasını satıyor, senin gençlerin bunu okuyor. Bir sürü Türk TH-camr var, manga ve anime kanalı olan. Japonlar bu yumuşak gücü kullanma da epey iyiler.
Bir tek enflasyon sorununa çözüm bulamıyorlar da değil
Çok çalışma kültürü de yıkılamıyor, çalışanların şirketlere bağlılığı da yıkılamıyor, şirketlerin teknolojik olarak geçmişe bağlı kalmaları da değiştirilemiyor. Bunlar nüfusun azalmasından tutun ülke içi hareketlere, harcamalara kadar pek çok şeyi etkiliyor. Genel uzak doğu sorunları burada da kendini nasıl gösteriyor ama
Sanırım yine sizin videonuzdaydı bir söz geçmişti "Japonya 1980'lerde 2000'li yılları yaşıyordu. Ancak şimdi hâlâ 2000'li yılların başını yaşıyor" diye. Gerçekten de öyle. Japon şirketleri deyince aklıma şu an bile fax, internet explorer falan geliyor. Ciddi bir yenileşme sorunları var.
Sözün özü:
“Hadi gel yıkalım şu Japonya'yı desen, İki kazma kürek, iki de ırgat gerek. Ancak, hadi gel yapalım şunu geri desen, Bir Meiji, bir de Amerika gerek.”
yaw reis bizim türkçe konuşan japon yuhei abiyi bilmesek bu adam ermiş diycez bildiğin cem kunun videosunu yapıştırmışsın ama yinede saygı duyuyorum sana bence japon edebiyatı oku gerçek fikirlerin olsun
@grenzschutzdesostens141 valla ne demeye çalıştığını anlamadım. Küçüklüğümden beri Japonca içerik tüketiyorum, japonyanın belli başlı özellikleri kendi içerliklerinde de zaten sık sık yer buluyor. Animelerin, youtube videolarının ve diğer içeriklerinin çoğunda black companyler olsun, şirket kültürleri olsun, yalnızlık ve sosyal sorunlar olsun geçiyor. Yani bunları bilmek için birini kopyalamaya ihtiyaç duymuyorum. Cem kun dediğin adamı senden duydum da baktım adamın kırk bin abonesi bile yokmuş adamı nerden bulup da kopyalayayım? Yaptığım tek alıntıyı da belirttim zaten yorumumda o da yine 49w'den zaten.
Sen kendinden biliyorsun bu aparma işini herhalde
@@Deniztgn yok ben yanlış anladım ya youtube da türkçe konuşabilen bir japon varda adam yazdığın cümlenin tam aynısını demişti sanırım o da bu kanalı izledi de oradan yürüttü veya tam tersi bilemiyorum
@@Deniztgn yok reis ben ile aparma aynı cümleye giremez ben bi an yanlış anladım seni kb
Kitap yaz
Çok teşekkür ederiz efendim, yine ufkumuzu açtınız! Emeklerinize sağlık! 😍
Ömer evladımın olduğu videoları izlemesine bayılıyorum... Anlatımı çok güzel ve akıcı (ve güler yüzlü 😃)
amca pepeyle şilayı ormana giderken gördüm bi bak istersen
@@imalreadygenji haykırdım
dede?
18:32 adam "fasid döngü" dedi. Sen Türkçeyi böyle etkin kullan biz seni dinleriz güzel kardeşim. Helal olsun, nasıl mutlu oldum lan bir kelimeyle :)
ÇOK MÜKEMMEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ EMEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Bi Meiji Restorasyonu videsu gelsinnn🥺
Sabırsızlıkla bekliyorum. El değmemiş bakir bir konu maalesef
@yigitisk9248 gercekten oyle... Heleki youtubeun en kaliteli kanalindan dinlemek ayri bi zevk verir...
bekliyoruz...teşekkürler
Başka ülke diye bir kanal var ''Selçuk Esenbel ile Modern Japonya, Türkiye ve İslam Dünyası'' videonun adı bakmanızı öneririm.
@@elifsuturan6776 diğer yorumları da okudum. Ne çok Meiji restorasyonu isteyen var şaşırdım. Benim bu konu özelinde ilgimi çeken nokta, Japonyanın geri kalmış bir devletten nasıl modern emperyal bir güce dönüştüğü. Öyle ki 1905te Rusyayı yenecek güce kavuşuyor. Bu da onu Doğu ülkeleri açısından, sömürülen ve geri kalmış ülkeler açısından biricik numune konumuna sokuyor. Osmanlı Devleti ile kıyaslandığında Coğrafyanın şüphesiz çok önemli bir rolü var, Britanya belki de Rusya karşısında Pasifikte bir müttefik arzusuyla Japonyanın gelişmesine ses çıkarmamış da olabilir. Maalesef bizim literatürümüz de fakir bu konuda. Selçuk Esenbel hoca olmaza yazılmış eser olmayacak.İletişim yayından çıkan kitaplarının yeni baskısı yok nadirkitapa düşecek almak lazım.
Bu kadar kısa sürede yaklaşık yarım saat kadar ve yine bu kadar akademik bir dış durma ve herkesin anlayacağı bir dilde harika bir anlatım gerçekten çok kaliteli bir içerik olmuş teşekkür ediyorum bilmediğimiz ne çok şey varmış
hepsi müthiştir de ömer abinin ses girince bi ayrı mutlu oluyorum
Bu videoyu izledikten sonta keşke lisede depresyon yaşamayıp daha yüksek bir puan alarak bu şahısların okuduğu üniversitelerde okusaydım. Ilgi alanlarımiz ve motovasyonlarımiz aynı; ama aldığımız eğitim ve yetişilen ortamimız farklı. Uluslararası ilişkiler ve hukuk okudum. Uluslararası iliskiler bolümünden mezun olduğumuz arkadaşlardan müteşekkil whatsapp grubunda bu tarz konuları ve iç siyaset konuşmak yasak. Off.
Bu video faydalı oldu. Japonya ekonomisinin hali üzerine kısa ama nitelikli bir söyleşi mahiyetinde. Sunucu da düşüncelerini aktarmada çok mahir. Doğer videolarını fa izleyeceğim.
Japonya'nın Meiji restorasyonunu yapabilme sebebi biraz da okuma yazma oranı ya. Edo döneminden itibaren eğitime çok önem veriyorlar, halkın büyük çoğunluğu temel okuma yazma becerilerine sahip
Reformları engellemeye çalışacak güçlü bir ruhban sınıfı yok. Bu da önemli bir etken.
Emrah hoca izlenmis 😂
Anlatımınıza bayıldım! Keyifle izledim ve bu şekilde ülke bazlı değerlendirmelerin olduğu bir seri çok güzel olur. Brezilya, İtalya, Finlandiya için olsun isterdim mesela :)
00:04 - Japonya’nın Ekonomik Yükselişi ve Duraklama Sürecinin İncelenmesi
01:37 - Hızlı Ekonomik Gelişimden Krize: Japonya’nın 30 Yıllık Serüveni
04:17 - Ekonomi Yönetiminde Devlet ve Özel Sektör İşbirliğinin Önemi
05:28 - Sanayi Stratejisi: Devlet Desteği ve Korumacılığın Rolü
08:01 - ABD’nin Güvenlik Taahhüdü ve Ekonomik Büyümeye Katkısı
09:17 - Aşırı Borçlanma ve Risk Almaya Dayalı Ekonomik Gelişim
11:52 - Ekonomik Zorluklar ve Plaza Anlaşması’nın Japonya Üzerindeki Etkileri
13:07 - Ekonomik Yükseliş ve Yücelen Yen’in Sonuçları
15:44 - Ekonomik Çöküş ve Sanayilerdeki Yükselişin Ardından Gelen Kriz
17:07 - Ekonomik Çöküşün Nedenleri ve Toplumsal Etkileri
19:20 - Enflasyonu Artırmaya Yönelik Çabaların Etkisizliği
20:26 - Yaşlanan Nüfusun Ekonomi Üzerindeki Olumsuz Etkileri
22:34 - Demografik Düşüşün Ekonomi Üzerindeki Büyük Tehditleri
23:35 - Düşük Göçmen Nüfus ve Verimsiz Ekonomi Sorunları
25:42 - Borç Durumu ve Demografik Sorunların Çözülmemesi
26:40 - İç Piyasanın Çöküşü ve Artan Dışa Bağımlılık
29:06 - Teknoloji ve Otomotiv Sektörlerinde Gerileme
30:11 - Siyasi İstikrar ve Liberal Demokrat Parti’nin Rolü
32:34 - Ekonomik Durum ve Krize Karşı Tepkilerin İncelenmesi
33:44 - Japonya’nın Önemi ve Elde Edilen İçgörüler
AI kullanıp videoyu yüze bölme işini kısalım ya. Anlaşılmıyor, olmasa daha iyi
@@Gemini-Kedisi Benim icinde zaman alici bir surec eger boyle bir talep olursa yapmayabilirim tabiiki.
Üstüne sadeleştirebilirsen mükemmel olur
49W'nin dakika adamına selam olsun
@@kupeligargamel çok teşekkür ederim bence isim tam uydu.
Ben Japonya’da yaşıyorum Japonlar dünyanın en dürüst en ahlaklı en çalışkan milleti bir ülkeye ayakta tutmaya Bunlar yeter de fazla gelir
Hiç de oyle degil XOWNDDJELE 💀
Kesinlikle oyle değil.
Türkiyede yaşıyorum dünyanın en dürüst en ahlaklı siyasetçileri tarafından yönetiliyor bu ülke. Aahagagahahahahahagsaafafahwhsahahahahha
Reis japonyayı cok seviyorum
Bu içeriği izleyen ve hatta hazırlayan arkadaşlara önerim Perfect Days filmini izlemeleri. Japonya minimalistik yaşamanın toplumda içselleştirildiği belki de en iyi örnek! Aktarımda garip olarak adlandırılan birçok davranış paterninin arka planında bu var. Şahsiyet insanın kendine ne kadarını yeteceğini iyi bilmesinden kaynaklanır, bu ölçüyü iyi bilen, doğa ile bağı kurmuş mutlu ve huzurlu bir toplum. Geleceğinin karanlık görülmesinin tek nedeni ortalama yaşın giderek artması ve nüfusun azalması. Aynı bahis bizde de 20 yıl sonra bolca dillendirilecek.
Oraya var ya.. bi damat bi nebati gör bak sen sonra enflasyonu tutabiliyor musun?
😂😂😂😂
xDDDDDDDDDDDDDDDDD
😁
Berat albayrak... En zeki bakandı...nebatiyi bilmem... Ama berat albayrak öte dünyada hakkına girdiğin için inşallah yakana yapışır.. Keşke her bakan o damat kadar zeki, cesur ve temiz olsa...
@@hasantoksoz8933 buna parladim abi 😂😂😂
Çok güzel bir anlatımınız var, olayı ayrıntıya boğmadan mantığıyla çok net anlatmışsınız, emeğiniz için teşekkür ederim ❤
Teşekkürler.
Keyifle izliyorum. Akıcı anlatım tarzınızın çok etkisi var 😎
Japonya'da şuan bile çok kaliteli tekstil ürünleri üretiliyor. Japon kotları çok meşhur. Ucuz da değiller 300 dolar civarılar. Sırf kot almak için oraya gidenler var.
Çok dogru söylediniz. Zengin Japonlar gidip unlu markaları almaktansa kendi üretimlerinin markasını alıyor birebir sahit oldum. ancak maalesef reklam yapmadıkları icin pek bilinmiyor
@@SabrinaSayin Evet pek bilinmiyor. Redditte ham kot ararken keşfettim bu pazarı.
marka adı verebilirmisin ?
@ Samurai jeans, Momotaro jeans, Pure blue jeans, Sugar cane, ONI, Iron heart gibi markalar
Japon filmlerinde gördüğüm hayatı tamamladı anlattıklarınız...Ülke insanı batıda tanığımız insandan çok farklı, ilişkileri ve yaşayışı, inanç sistemi...
Bilginiz, anlatım tarzınızla (kanalınızdaki herkes) seyircide güven uyandırıyorsunuz, iyi ki varsınız...
İşte böyle böyle büyükler çökünce biz şahlanmış gibi görüneceğiz.
Tabii biz onlardan önce daha da dibe çökmezsek.
Fakat o kadar büyükler ki onların çökmüşü bile bizim şahlanıp atlayamayacağımız kadar yüksek.
Ezik misin?
Sen sahlanacak mısın, tabi efendim (:
Dibe çökmezsek?
Kalkınma Modellerini konuşabilirsiniz bir sonraki programda !
Çok güzel bir analiz doğrusu. Eğitimden hiç bahsedilmemiş, belki de hala ipleri tutan faktörlerden birisi bu.
Ömer, harika anlatıyor.Emeğinize sağlık.
Böyle çöküntüyü kulağımıza damla niyetiyle damlatırız. Nasıl çöküntüyse bu !
Emeğinize sağlık. Çok akıcı ve güzel bölümdü.
İspanya veya Portekiz gibi Avrupa'nın süpergücüyken en önemsiz Avrupa ülkelerinden olan ülkeleri inceleyebilir misiniz ?
avrupada önemli ülkemi var almanya muhalefet partisi lideri abd nin kölesiyiz dedi...
Çok eğlenceli ve bilgilendici bir video. Bu kanalı yeni keşfettiğime inanıyorum. Emeğinize sağlık.
Çok şaşırdım öğrendiklerime. Emeğinize sağlık. Fekat otomotiv konusuna pek katılamayacağım. Toyota elektrikli araç üretmeye çalışan ilk büyük markalardandı ancak hybrid in daha verimli olacağı ve ancak bu geçiş süreci sonrası elektriğe hatta hidrojene geçilebileceğini iddia ettiler ve biraz da haklı çıktılar sanki. Şu an hybrid de liderler ve dünyanın en çok satan markası. Ama koca Sony ler, Toshiba lar, Sharp lar, Panasonic ler silindi gitti valla. Aydınlattınız, tekrar teşekkür ederiz efem.
üstadım hangi kaynakları okuyorsunuz söyleyinde açmayalım toyota böyle giderse yok olucak çindeki satışları dibe düştü
@masqu4 üstadım açık kaynak olarak eftm yi kullanabilirsin. Merakın varsa reportlinker veya statista sitelerinde ücretli raporlar var. Ya da en garanti kendi sitelerine girip görebilirsin. 2023 birinci sıra Toyota toplam satış 10 milyon küsür, ikinci Volkswagen 4 milyon küsür. BYD 3 milyona yakın. Toyota 2 milyona yakın aracını Çin pazarında satmış mesela geçen sene.
Çinde 2022 satışı da 2 milyona yakın, 37 bin saha az satmış.
Ufak trendlere bakıp zirvenin yok olduğunu söylüyorsunuz, sizin yükseliyor dediklerinizin 3 katı pazar payı var Toyota'nın
üstadım açık kaynak olarak eftm yi kullanabilirsin. Merakın varsa reportlinker veya statista sitelerinde ücretli raporlar var. Ya da en garanti kendi sitelerine girip görebilirsin. 2023 birinci sıra Toyota toplam satış 10 milyon küsür, ikinci Volkswagen 4 milyon küsür. BYD 3 milyona yakın. Toyota 2 milyona yakın aracını Çin pazarında satmış mesela geçen sene.
çok iyi abi dilin çok yalın... youtube'da seni bugune kadar görmedigime şaşırdım... lütfen devam...
Evet menji restorasyonu videosu lütfen
çok önemli ve ders çıkarılması gereken konular fakat gayri ciddi bir tarzda anlatım olmuş.
Enflasyon istiyorlarsa bizde güler yüzlü eski bir bakan var 2 aylığına gönderebiliriz yeterli olur.
İzlediğim in iyi videolardan biriydi elinize emeğinize sağlık 👏🏻
Güney Avrupa ülkelerinin euroya geçtikten sonraki sıçış hikayesini anlatabilir misin Ömer
KALİTELİ BİLGİLERDİ TEŞEKKÜR EDERİM
Ne istiyorsunuz Japonya'da yaw, adamlar sakin sakin, temiz bir şekilde yaşıyorlar. Biz eski günleri özlerken onlar hiç değişmemiş o eski günleri tekrar tekrar yaşıyorlar 😅
ve emin olun o ülke yine 2035 ten sonra yeniden 2 ciliğe oynar 1. çin yada hindistan biri birini batıracak o kesin
Anlatımın çok güzel, eğlenceli ve araştırmaya dayalı. Teşekkür ederim. emeğine sağlık.
Videonun editörü kimse ellerine sağlık, hakkın ödenmez ama galiba hesaplanabilir 😅
görsel ögeleri kullanışı ve efektlerle anlatımı destekleyiş şeklin çok başarılı olmuş lütfen böyle devam !!
Elinize sağlık, çok faydalı bir video olmuş
Like'laya like'laya 167bin aboneye kadar getirmişiz. Umarım 1.67 milyon olur.
Mükemmel bir anlatım. Yine aydınlandık.
29:15 Japonya dünyanın en iyi lityum-uyan denizaltılarına sahip.. Biz 4 yılda (3000tonluk) firkateyni zorla yaparken, adamlar her yıl 1 adet 4000 tonluk denizlatı ve firkateyni denize indiriyor. Ayrıca şuan için, ABD'den sonra; NATO'nun en gelişmiş ve en fazla vls (96 adet) destroyere sahip.. Japonya bu (10,000tonluk) gemisinin ilkini, 2017 yılında inşaa etmeye başlayıp; 2018 yılında inşaatını bitirip, 2020 yılında envantere almıştır. Aynı şekilde de, ikinci gemisini: 2018 de başlayıp, 2019 da bitirip; 2021 yılında envantere almıştır. Aynı Japonya; tek başına FX2 uçağını (f18 ve KF21 boyutunda) kendi yerli motoru ile üretmiştir. Japonya'ya ne kadar, tıpkı Almanya gibi ABD askerine ev sahipliği yapsalarda.. dev birer sanayiiye ve askeri sanayiye sahip olduğunu unutmayalım.. Japon donanması dünyanın en güçlü, 3. Donanmasıdır.
Ek olarak; 2022 yılında en fazla ar&ge ye para harcayan 3. Ülke: 180 milyar dolar ile Japonya olmuştur. Onu 4. Olan Almanya 131, 5. Olan Kore 119 ve 6. Olan UK ise 89 milyar dolar ile takip etmiştir..
+ Toyota'nın 2023 yılında, 9 milyondan fazla araç satması ise başka bir seviye..
Japonya aynı yerinde olabilir; fakat bizde aynı yerimizdeyiz. Hatta gerilemiş bile olabiliriz:)
100% doğru yazılmış bilgiye asla kayıtsız kalmak istemedim. Yasayan biri olarak Japonya asla bir adım geriye gitmez. Tokyo'dan sevgilerle...
@Dr.SedaAlkan ada devleti olunca hızlı gemi üretmiş olmuyorsunuz, efendim. Eğer sizin dediğiniz olsaydı. Irlanda veya UK'nin gemi inşaa hızı daha hızlı olurdu. Benim orada vurguladığım konu, geminin inşaa edilecek teknolojiden ziyade, paranın bulunması. Nasıl mı? İlk ada sınıfı korvet 4 yıl ara ile inşaa edildi... İlk istifte 4 yıl ara ile inşaa edildiği doğru olabilir ama bu sürenin bu kadar geç olmasının en büyük sebebi; para ve yerli silah sistemlerinin geliştirilmesi oldu. Şuan istif sınıfının bir çok silah sistemi yerli ya da yerli olamaya hazır halde.. bunu şöyle anlatayım. Türkiye'nin, İstanbul'da pakistan ve ukrayna inşaa ettiği ada sınıfı gemiler 1'er yıl ara ile inşasına başlayıp, bitirip; denize indirmiştir. Yani para olsa; Türkiye'nin 2 yıl içinde, 10 adet firkayetn inşaa etme kapasitesi ( kızağı) vardır. Edemiyor olmasının sebebi ise para! Ve bütçenin silah geliştirmesine gitmesidir. Kıyas yaptığımız ülkenin 4 tarafı denizlerle çevrili olabilir. Sonuçta bizimde 3 tarafımız deniz ve donanmamız daha dün kurulmadı.. 943 yıldır bizde denizlerdeyiz! Kaynak olmadan üretim olmaz. Burada esas vurgu bu dur.
Yorum yazdım silindi.. şimdi tekrar vakit kaybedemem. Ama düşünceniz tamamen yanlış.. vakit kaybedemicem. Türkiye'de para olsa, Türkiye'de 2 yılda 10 gemi inşaa edecek kızağa ve işçiye sahiptir! Türkiye'ninde 3 tarafı denizlerle ile çevrili olduğunu unutmayın! Filipinler, Malezya ve Endonezya gemicilik ve denizcilikte herhalde çokta iyi değillerdir.. ama ada devleti..
Türkiye'nin ada sınıfı ve istif gemilerinin bu kadar uzun sürede inşa edilmesi sebebi; para ve yerli silah sistemlerinin beklenmesi olmuştur. Geminin üzerine konulacak yabancı sistemlerin, ambargo ile gelmemesi sonucu ve yerine yerli sistemlerinde geç konulabilmesinden dolayı, gemi inşaa hızı uzamıştır. Fakat İstanbul'da inşa edilen 2 adet, pakistan için korvet 1 er yıl ara ile inşaatına başlatılıp, bitirilmiştir. Aynı şey, pakistan gemileri içinde geçerlidir. Biz bir ada devleti olmamasakta, bizde denizle daha dün tanışmadık! 943 yıldız donanmamız vardır! İnşaa hızında esas vurdu; kaynağının olmasıdır. Bugün UK 'nin gemi sayısı ile Japonya aynı mı? Sonuçta ikisi de ada devleti sizin için..veya gemi inşaa hızları aynı mı? Şu kalıplaşmış fikirlerden kurtulun. Ve uzmanı olmadığınızı alana girip, fikir sunmayın bir zahmet.
Bilgili adam, en sevdiğim, Rakamlarda net olmadığım için yazmakta kararsız kalmıştım bilginize sağlık :)
boş yapma
Tükiye ve çöküş hakkında ne düşünüyorsunuz?
Meiji restorasyonu videosu bekliyoruz
Japonya bugüne kadar gördüğüm en müthiş ülkedir. İnsanların kendi halinde mutlu bir yaşantısı var. Saygı konusunda tek geçilir. Herşeyde ekonomi değil bee kardeşim. Hergun deprem oluyor orda haber bile olmuyor adamlar yaşamayı öğrenmişler.
bu kanal akademik olarak lisans ve üstü insanlara, onların da %50 sini içeriyor. yine de bu kadar abonesi var. valla helal olsun :)
videoyu aşırıbeğeniyoruz ( sırf yorumlar dolsun diye saçmalamayı göze alıyoruz, seviliyorsunuz efenim:)
04:12 49w kedisi kitap okumak istiyor
Güzel analiz olmuş,tebrikler 👏👏👏
Harikasınız
Sıkıcı olmadan ne de güzel anlattınız❤
Tamamen bilmediğimden soruyorum.Sürekli büyümek şart mı belki japonya kendi büyüme limitine ulaşmıştır
Doların değeri her 25 yılda bir yarı yarıya azaldığı ve ellerindeki dolar miktarı 25 yıldır aynı kaldığı için 1999 yılına göre refahları yarı yarıya azaldı. İç tüketimde yerli üretimin etkisi ile bu çok hissedilmese de ülkenin ithalat gücü oldukça azaldı.
Yani refahlarını korumak için senelik %3 civarı büyümeleri gerekiyor.
Daha iyi olmaya çalışmayan hiç kimse,iyi olarakta kalamaz
Eğer dış dünyadan izole, olduğun gibi mutlu isen evet. Yoksa hayır. Japonlar enerji, teknoloji, hammadde temin ettiği sürece karşılığında bir şey vermesi gerekiyor. Çünkü sen büyümezsen başkası büyür. Büyük olan da büyük lokma yutar. Ya büyürsün, ya küçülürsün. Küçülürsen lokman küçülür. Japonlar 1 maaşla, ev-araba alabiliyor, yurtdışına tatile ailecek gidebiliyordu. Şuan şehir merkezlerinde ev almak için karı koca çalışmak gerekiyor ve evlerinin otoparkı olmadığından araba alamıyorlar. Lokmaları yarıya düşmüş anlayacağın.
Para güçtür hocam. Herkes teknolojisini geliştirir, nüfusunu veya verimliliğini arttırarak reel olarak büyüme amaçlanır ancak sen yerinde sayarsan Osmanlı gibi geri kalır sonra da tarihin tozlu sayfalarından ibaret olursun. Aslında nüfusları artmadığı için ve yaşlandığı için enflasyon, büyümeme ve buna bağlı olarak yeni istihdam olanakları yaratmamanın bir zararını günümüz için görmüyorlar. Ancak videoda dediği gibi Türkiye 50-60 yıl sonra Japonya'yı geçebilir
Flu dan geliyorum🥰harika bir kanal müthiş içerikler doyurucu sohbetler farklı bakış açıları..boş yaptığınız anlar bile keyifli İlker hocayla da daha önce işler yapmışsınız ama benim sizi bulmam şimdi oldu bu videonun emeği ayrıca büyük olmuş efektleri görsel anlatımları çok beğendim uğraşlarınızın karşılığı katlanarak size gelsin umarım kanal çok hızlı bir şekilde büyümeye devam eder 🤍
Damadı japonyaya ekonomi bakanı yapalım.
Anlatımınız ve bilgiler çok güzel başarılarınızın devamını dilerim
4:51 bundan sonra her videoda kediyi de istiyoruz pls🙏🥰
Kedi flu tv nin mi? Bildiğin sarman bu😂
@@can8995😭😭😭neresi sarman, gri bişi bu adı da suzi
@@zeynepgurcan illa belirtmen lazım değil mi sarman olmadığını. sizin gibi t virüslüler brand bağımlısı genelde. zara'dan alışverişe devam boykotçu :) yaz yaz utanma british shorthair
Kanalın ekonomi ile ilgili videolarını özellike çok kaliteli ve keyifli buluyorum. Bu seriye ek olarak Devletçilik ilkesinin hikayesi gelir mi?
49W sweati harika olmus
Teşekkür ederim 😊
depremlerin de Japonyayı çökertemediğini belirtmek lazım, anlayana
yine bakış açınız ve sunduğunuz örnekler ile harika bir videoydu, teşekkürler! sonrasında çeperde bulunan diğer uzak doğu ülkeleri, farklılıklar, varsa oralardaki benzer dinamikler gibi videolar da bakış açımızı genişletebilir🙏
portreler troçki isteriz
Keyifli bir video olmuş
Geçen Türkçe konuşan Japon bir arkadaşı izledim @japonyuhei Ana dili gibi Türkçe konuşuyor. Anlattıklarınızı oda doğrular şeklinde konuşması mevcut. Güzel video için teşekkür ederim
Meiji restorasyonu videosu gelsin 😊
Dostum, ekonominin işleyişini o kadar iyi anladım ki ağzına sağlık
Gece 4'te bu videoyu izliyorum. Ömer gülüyor, ben gülüyorum. Neşesi hemen bana da geçiyor.
Japonya toplumunun mükemmeliyetçi kültürünü bilen biri bu yorumu yapmaz.
biz bittik başkasını bakıyoruz
Japonya'da yaşayan bir genç olarak dediklerinize son derece de katılıyorum. Maaş farkları diğer yakın asya ülkelerine göre daha kötü durumda, burda ki insanlar cidden para kullanmıyor hep bir biriktirme eyleminde genel olarak gençler tarafından geleceğe yönelik bir umutsuzluk var. Son dönemlerde ise yenin dolar karşısında değer kaybetmesi ve faizin artması sebebiyle hafif bir eflasyon artışı oldu fakat bu artış maaşlara yansımıyor. Video da denildiği gibi döngüye girildi ve çıkılamıyor.
Orada mı doğdunuz? Bende bir şekilde shonen jump gibi dergilerde çalışmak istiyorum ama çok umutsuzum gelebilmek konusunda
@hanyuu8808 hayır, ben buraya dil okulu aracılığı ile 2.5 sene öncesinde geldim. Dil okulu eğitimini tamamladıktan sonra üniversiteye başvurdum ve kazandım. Japonya'ya gelmenin en kolay yolu dil okulu yolu gelmek açıkçası. Umutsuz olmanız şuan ki durumlarda doğal fakat gelebilmek o kadar zor değil. Asıl sıkıntı buraya geldikten sonra başlıyor.
@@japoncer5767 Anladım teşekkür ederim bir de okuduğunuz bölümü merak ettim Japon dili edebiyatı okumuş oluyor genelde gidenler sizde öyle mi?
@@hanyuu8808 ben Türkiye de özel dil okula gittim kendim yaklaşık 3 sene ondan sonra Japonya'ya gitmeye karar verdim. Dediğiniz gibi genellikle japon edebiyatı veya çevirmenlik okuyanlar geliyor.
1945 sonrası yenik devletler Almanya ve japonya ,ABD nin sömürgesi oldular. Devletlerinin bütün nizamları kural ve kanunları ABD tarafından dizayn edildi. Bu gün baktığımızda iki ülkenin gelişimleri ve geldikleri noktalar üç aşşağı beş yukarı aynı. Fakat ben Japonyayı Almanyaya nazaran çıkış açısından daha şanslı görüyorum.Almanyanın ekonomi harici sosyal sorunları da var.
İyi yayınlar.. 🙋♂
İşte bu yorum en haklı ve mantıklı yorumdu
İkinci Dünya savaşını bilmeden yorum yapanların Türkiye'yi aşağılayıp fakirmiş gibi göstermesinden bıktım. Japonya da Almanya da öyle internette ve sosyal medyada göründüğü gibi değil çünkü gerçekte olanları bilmiyoruz hatta İkinci Dünya savaşı bile tam olarak doğru şekilde veya tam olarak anlatılmıyor.
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı savaşı kaybedince neredeyse yıkılışın eşiğine gelmişti hatta Padişah bile artık görülmüyordu. Görülmemek bir yana, kendi devlet adamları kendisini ülkeden sürgün etti. Denizler İngilizlere kaldığı için de Türk gemisine değil İngiliz gemisine binebildi. Bu da Birinci Dünya savaşını kaybedince Osmanlı'nın ne kadar battığını gösteriyor. Üstelik Osmanlı'da birden fazla azınlık olduğu için fazla isyanlar oldu ve bu da parçalanmayı daha fazla büyüttü ve Osmanlı kalmadı. Atatürk ise aslında başta Osmanlıyı kurtarmak isteyen bir Osmanlı subayıydı. Osmanlı kurtarılamayacak kadar düştüğü hatta Padişah sürgün edildiği için yeni, tam bağımsız bir devlet kurmak istedi. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. İşte bu anlattıklarım, Japonya'nın ve Almanya'nın aslında ne yaşadığını üstelik savaşı Amerika kazandığı için artık durumlarının ne olduğunu daha kolay anlatmak için verdiğim örneklerdi. Japonya ve Almanya sanıldığı gibi özgürce hareket edebilen ülkeler değil, Almanya'nın Avrupa Birliği üyesi olması da bir şeyi değiştirmiyor. Zaten Euro sonucu oldukça battılar.
Japonya'nın askeri yoktur, yani askeri bir orduya sahip değildir (Benim bildiğim kadarıyla ama belki de doğrudur). Ayrıca senin de anlattığın gibi kanunları da ABD'ye göre oluşturuldu. ABD kafasına göre bir şeyler oluşturup Japonya'ya biçti. Hatta belki de sanıldığı gibi büyük ve gelişmiş bir müttefiklik durumu yoktur. Batı propaganda yapıp yalan satmakta dünya birincisidir. Bazılarını kendi ülkemizi bile kötüleyecek duruma getirenler onlardır. Batı bunu sosyal medyayı kullanarak ve manipüle ederek yaptı ve insanların beyinlerini çarpıttı. Zaten "Propaganda", "Manipülasyon" batıdan gelen bir şeydir. Dünyanın diğer ülkelerinde öyle şeyler görülmez. Tabii Avrupa ve Amerika'nın İsrail tarafından kontrol edildiğini, dolayısıyla özgürce hareket edemediklerini belirtmek lazım. İsrail'in yandaşı olmadıkları müddetçe başkan değil vatandaş bile olamazlar. Bu yüzden Avrupa'da ve Amerika'da Filistin için protest yapanlar sansürlenir veya tutuklanır. Amerika'da Jeff Stein (ya da ismi tam olarak neyse) sırf İsrail'in yandaşı olmadığı için hain olarak adlandırılmıştı.
Bazen bazılarının "hain" diye etiketleyip suçladıkları kişiler haklı çıkabilir. Bir şeyi kapağına göre yargılamamak lazım.
Özellikle söz konusu Batı kaynakları olunca, işte o zaman tamamen her gördüğümüze inanmamalıyız.
Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atanın, Tokyo'yu bomba uçaklarıyla bombalayanın kim olduğunu unutmamalıyız. Üstelik onlar Emperyalizm ile dünyaya ulaşmayı istemiş kişiler.
Ne gibi sosyal sorunlar acaba?
10 milyon mülteci@@sbruziman
@@sbruzimanhalkı ayrıştıran baskaban Cumhurbaşkanı ve başkan ( hepsi aynı kişi)
Öncelikle çok güzel içerikler hazırlıyorsunuz. Tebrik etmek isterim. Ancak video boyunca düzeltmek istediğim veya bakış açısını yanlış bulduğum o kadar çok nokta oldu ki gözümde büyüdü ve yazmaktan vazgeçtim :)
Reisi gönderelim japonyaya enflasyonu görün siz😅
Hocam kanalinizi yeni kesfettim. Cok faydali kanal. Ankara anlasmasiyla baslayan Turkiye AB iliskisini iceren detayli bir video tadindan yenmezdi
Nebatiyi ve cengiz holdingi gönderin japonyaya
çok verimli bir paylaşım. tebrikler
Bir Yunanistan videosu iyi olurdu, o kadar Yanis Varufakis'e atıf yapıyorsunuz, karşılığı olsun
Çok güzel bir anlatım olmuş. Halbuki hiç de ilgim olmayan bir konu ama anlatımın akıcılığı yüzünden yarım saat akıp gitti
Vic 3 te ülke tam potansiyeline ulaşınca büyüme de duruyor haliyle. Sürekli büyüme odaklı kapitalist sistem dışında bir şey gerekiyordur belki de Japonya ya. Üretkenlik sorunu vs var dedin ama belki de bunun dışında japonya tam potansiyele ulaşmıştır belki de. Daha da büyüyecek alan yoktur nüfus da ortada iken
çok doğru dedin hocam.
Kişi başı gayri safi milli hasılada Amerikanın yarısı neredeyse. 1990da bunu deseydin doğru olabilirdi.
@@emreahmet167 hocam bak anlamadığın şu o amerıka uçsuz bucaksız toprakları 3 katı nufusu sınırsız doğal kaynağı var .bu ülkeden çıkan zengınlıkle japonyadan çıkan bır olamaz .He evet kendılerine göre bile gerilediler ama aşa yukarı potansıyellerıne tamamen ulaşmış konumdalar bence.Amerika daha potansıyelıne ulaşmanın çok gerisinde
Saçmalamayın Nikon / Canon / Sony / Fuji dışında fotoğraf makinesi olarak ne kullanıyorsuzun?
1:35 hocam o bişey mi? Türkiyenin ekonomisi bir yilda batti
1 yılda batmadı onlarca sene cepten yedik. Yiyecek bir şey kalmayınca patladık.
Türkiye'deki en bilgilendirici ekolopolitika kanalı ilan ediyorum sizi. 👏
cozum basit bizim merkez bankasini gonderiyorsun onlarda buraya geliyor 10 seneye win win :D
Ağzınıza sağlık harika programdı