Je slaat de plank mis. Standaard bronbelasting van 19% wordt vermindert naar 5%, niet met 5%. Daarom kan je in je belasting aangifte (IB) maar 5% verrekenen. Er wordt geen 14% ingehouden.
17:27 Deze informatie is niet volledig. De bronbelasting kun je namelijk verminderen naar 0% door middel van het invullen van een formulier die je vervolgens digitaal weer inlevert/upload. Dat is een stap die je doorloopt voordat Raisin de aanvraag daadwerkelijk doorstuurt naar Orange Bank. Kortom, je betaalt dus GEEN bronbelasting. Ik heb in het verleden al vaker producten daar gehad. Uitstekende bank. In mijn ervaring zijn ze sneller met uitbetalen dan de Zweedse banken.
Ook in landen met een AAA rating vallen banken om. Er is geen reden om niet een tonnetje in Italië weg te zetten. Banco Progetto heeft een CET1-kapitaalratio van 20%. Dus niet goed geïnformeerd en onnodige stemmingmakerij.
Leuke en informatieve video Thijs, een bevestiging van wat ik zelf al had uitgepluisd. Wel een opmerking: Je hebt het over en/of rekening maar dit is niet mogelijk bij Raisin (wel de tegenrekening)
Orange Bank heeft een bankvergunning in Frankrijk, maar biedt deposito's op Raisin aan via haar Spaanse bijkantoor in Madrid. Dit betekent dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Spanje heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 19%. Als belastingplichtige in Nederland kunt u vrijstelling krijgen van deze belasting (d.w.z. terugbrengen naar 0%). De vrijstelling vraag je standaard aan bij het openen van een deposito bij Raisin zelf, dus in principe heeft Orange Bank ook geen bronbelasting.
Klopt maar je moet dan wel zelf achter een inwonersverklaring (van Nederland) aan, die is gratis maar daar gaan een paar weken overheen voordat je zo'n verklaring krijgt
De Orange bank is verhuisd van Spanje naar Frankrijk dus geen bronbelasting meer. Raisin heeft hier keurig een bericht over gestuurd naar rekening houders.
Hoi Thijs! Hoe zit dat bij de spaanse openbank? Ik lees op verschillende pagina's dat er geen bronbelasting betaald hoeft te worden door Nederlands ingezetenen. Groetjes!
De rating van het land zegt weinig over de kredietwaardigheid van de bank. Voor de kredietwaardigheid van de bank moet naar de rating van de bank gekeken worden. De rating van het land kan AAA zijn en van de bank BBB. Natuurlijk is er het depositogarantiestelsel dat bedragen tot 100k dekt.
@@thijsverlangenniet helemaal correct. Rating van de bank is wel degelijk gelinkt aan de kredietwaardigheid van het betreffende land. Cq kredietratings van een bank worden in samenhang bekeken en kunnen bv maximaal x notches hoger gerate zijn tov het land (een cap)
Er staat veel rommel op YT, maar dit is wel echt een goede video. Ik ga meer van je bekijken! Nog 1 tip over Raisinbanken: sommige banken hebben een andere naam, maar vallen onder dezelfde moederbank. Als je je geld dus wil verdelen ivm garantiestelsel, is het handig hier rekening mee te houden.
Goed stuk, alleen het stuk over bronbelasting klopt niet. Verminderde bronbelasting is het percentage waartot je het kunt verlagen. Dus feitelijk betaal je in Slowakije, Spanje, Tsjechië, België en Oostenrijk GEEN bronbelasting bij het aanleveren van een verklaring! Het aanvragen van zo'n verklaring stelt niet zoveel voor. Toch wel een belangrijk onderdeel van je verhaal. Verder nuttige info! :)
Nog iets wat niet genoemd wordt: als je bij de Belgische bank CKV een rekening opent via Raisin zorgt Raisin ervoor dat je vantevoren een verklaring "vrijstelling roerende voorheffing" ondertekend en indient. De Belgische bronbelasting wordt dan voor niet-Belgen NIET ingehouden. Deze rekening is nog gunstiger dan de Zweedse en keert bij faillissement in Euro's en giraal uit.
Top video, ik twijfel nog over deze app. Maar wel goed uitgelegd zeker rondom die bron belasting. Zelf ben ik geen fan van klarna, maar zal zeker eens na denken over die andere opties. Kun je trouwens ook sparen buiten de eu? Ik zie enkel maar opties binnen de eu 😅
Raisin is heel transparant over bronbelasting, nul geheim. Er zijn genoeg banken uit estland, italie, zweden, etc. Wel belangrijk: Box 3 gaat over het spaarbedrag. Bronbelasting over je rendement. Waarom niet voor BBB gaan? Als er een garantstelling is? Zie je een land failliet gaan??
De vraag is natuurlijk ook of een land bereid is bij te springen als het nationale garantiestelsel het omvallen van een bank onverhoopt niet kan dekken.
Volgens mij is het zo dat het tot 100k gedekt is.. meer niet, dus mogelijk loop je risico als je meer dan 100k via Raisin te sparen? Ben benieuwd wat de experts hierop zeggen…
Hallo thijs super filmpje. Vraagje als je zeg maar vandaag geld op raisin zet. Dan word dit bedrag niet meegenomen bij de aangifte van afgelopen jaar? Maar 1 januari 2024 voor komend jaar?
Ik zie bij Raisin een aantal vooral Italiaanse banken die bij een termijndeposito over bijvoorbeeld 4 jaar geen rente over rente berekenen en de rente pas aan het eind van de looptijd uitkeren. Behalve dat het effectief rendement hierdoor lager is (staat ook prima aangegeven bij 'details') vraag ik me af wat er op de jaarlijkse jaaropgave staat. Als pas na 4 jaar in 1x alle rente wordt opgegeven dan heb je straks mogelijk een probleem als je boven het heffingsvrij vermogen box3 zit. Nu wordt nog een paar jaar belasting berekend op een fictief forfaitair vermogen, als straks na 4 jaar de belasting op de werkelijke rente wordt berekend krijg je de aanslag over de rente die in dat jaar wordt bijgeschreven. Betaal je dus in feite 2x vermogensbelasting. Of is het zo de rente reeds tijdens de looptijd, elk jaar op het jaaroverzicht vermeld wordt als 'nog uit te betalen' rente?
Als je aanspraak moet maken op het depositogarantiestelsel, kun je dan bij Raisin terecht? Of Moet je bij bij de centrale bank van het desbetreffende land zijn?
Staat op de website van Raisin uitgelegd. Korte versie: zij zijn een tussenbank, je kan je gewoon direct melden bij de betreffende bank waar voorheen Raisin als tussenhandelaar zaken mee deed.
Super bedankt voor deze uitleg dat gaat mij een hoop opleveren ipv 2,2 % rente Maar ik lees bij Raisin dat het niet mogelijk is om een gezamenlijke (en/of) Raisin-rekening te openen. Hetzelfde geldt voor de deposito- en spaarrekeningen. Dan zouden we alllebei een Raisin rekening moeten openen.
Indien uw partner volgens de NL wet geen fiscaal partner is, correct. Is dit wel het geval, dan valt het toch onder hetzelfde vermogen/belastingaangifte/verdeling, dus doet het er weinig toe op wie van de twee de rekening staat.
Dus als ik 100.000 spaar via raisin bij een bulgaarse bank en die valt om, krijg ik dan 100.000 lev terug? Kan me niet voorstellen. Denk dat op dat moment de eur 100.000 wordt omgerekend in lev?
Raisin heeft voor zover ik weet nog geen Bulgaarse partnerbank. Wel Zweedse banken, daar krijg je bij een beroep op het garantiestelsel je spaarsaldo dan idd in Zweedse kronen uitbetaald ipv euro's. En dan is er een risico op valutaverlies door de wisselkoersen.
Mensen moeten zich goed realiseren dat ze ook een deel in goud en zilver te houden. We zitten in vreemde tijden. In de VS spreekt men al over een bail-in als het financiële systeem ten onder gaat. Bovendien word zowel de euro en de dollar in een rap tempo steeds minder waard. Dan is dit een safe haven.
In Estland of een andere Baltische staat zou ik zelf niet meer gaan sparen. De kans is aanwezig dat Poetin zijn begerige oog op Estland laat vallen. Het kan dan wel lid van de NAVO zijn maar of dat Poetin tegen gaat houden? Anyway binnen 1 dag is Estland onder de voet gelopen en Poetin de baas. Dan worden noodwetten ingevoerd en terugbetalen van buitenlandse rekeninghouders heeft dan echt geen prioriteit. Persoonlijk zou ik alleen nog maar in België of desnoods Frankrijk gaan sparen. Dat laatste land is weer lastig met erfbelasting waarvan je dáár aangifte moet doen.
Dat was ook mijn overweging een jaar geleden deze niet te kiezen. Ook als is het niet Poetin maar iets anders dan zal uiteindelijk het land garantie staan als de bank het zelf niet kan betalen. Dat kan best heel lang gaan duren.... Het Europees garantiestelsel is volgens mij niet dat Brussel/ECB garant staat voor ons als particulier.
in het filmpje wordt een poging gedaan om iets van sparen te vinden. Ik hoor veel onjuistheden! Zie ook de overige reacties. Ik noem slechts 1 punt. De overheden betalen niet de garantie, maar dan doet de centrale bank. Die geeft de garantie!
Je vergeet met Zweden het belangrijkste: uitbetaling door het garantiefonds aldaar is altijd in kronen maar PER CHECK en NIET giraal. Aangezien geen enkele bank in Nederland nog checks aanvaard heb ik zweden dus laten afvallen. De garantie is niets waard met eenoninbare check.
Onderstaande tekst van Raisin deed mij besluiten de rekening niet in gebruik te nemen: "insättningsgaranti). Het bedrag wordt uitbetaald in SEK. De waarde van deze terugbetaling in EUR is afhankelijk van de toepasselijke SEK/EUR wisselkoers ten tijde van de terugbetaling en is dus onderhevig aan valutaschommelingen. De vergoeding wordt binnen zeven (7) werkdagen gerekend vanaf de dag van inwerkingtreding van de garantie uitbetaald door de Zweedse Generale Thesaurie (Riksgälden), op voorwaarde dat er niets anders is gestipuleerd in Artikel 9, lid a, en Artikel 9, lid b, van de Zweedse wet inzake het depositogarantiestelsel. Uitbetaling vindt plaats door middel van een cheque of een andere methode zoals in de toekomst door de Riksgälden kan worden bepaald. Nederlandse banken betalen niet langer cheques uit. Als gevolg hiervan kan een klant belemmeringen ervaren bij het inwisselen van de ontvangen cheque en genoodzaakt zijn een bankrekening te openen bij een buitenlandse bank om uitbetaling van de cheque mogelijk te maken. Voor meer informatie in het Engels wordt de klant verwezen naar de website www.insattningsgarantin.se."
Tsja ik denk dan als leek goeie doorwrochte informatie van Thijs Verlangen. Maar dan lees ik de comments en krijg ik toch de indruk dat dit niet waterdicht is omdat Thijs volgens hen toch een hoop steken laat vallen ?
Had ik de video maar eerder kunnen bekijken. Wij hebben een grote som tm oktober bij Banca Progetto op 2 deposito rekeningen staan en hebben al 2x gevraagd de sommen uit te betalen ivm aankoop van een huis. Maar dat vinden ze niet zwaarwegend genoeg?! Heb jij een idee om het er wel weg te krijgen? Met alle onrust in de wereld vertrouw ik de banken niet.
Inzake Orange bank Per 1-1-24 neemt het Franse hoofdkantoor de deposito's over van het Spaanse bijkantoor. Dus: Franse deposito garantiestelsel (dat was het al) maar nu Franse bronbelasting (0) en Franse erfbelasting. belangrijk bezwaar inz. Spaanse erfbelasting is nu weggenomen. bron: mail Raisin. Verder spreekt het Spaanse formulier niet van verrekenen, maar van vrijstellen.
Wat als je geld wel in een bv zit? Loont het dan om geld aan privé uit te lenen, en dan door naar Raisin? Incl renebetaling aan je bv, tegen zakelijk tarief? Of is er een soort Raisin voor niet-natuurlijke personen?
Je bent fiscaal verplicht om een wettelijke gangbare rente aan jezelf te rekenen met onderpand (van je BV naar privé). Dus het loont nauwelijks om dit via een leningsovereenkomst door te sluizen. En zakelijk kun je niets openen via Raisin.
Je geeft aan kortste rentevaste periode te kiezen. Bedoel je dat je daarna kunt verlengen tegen dezelfde rente bij een deposito? Want anders zou ik 1 jaar vast kiezen ipv bijv 3 maanden, als over 3 maanden de rente weer gezakt is.
Hoi @Thijs Verlangen Ik heb een groenspaardeposito gehad vorig jaar Het geld dat op een Groen Spaar Deposito staat, wordt gezien als een groene belegging volgens de belastingdienst en heeft belastingvoordelen. Jouw totale inleg in groene beleggingen telt tot € 71.251 (2024) niet mee voor jouw vermogen in box 3. Je bespaart over dit bedrag jouw vermogensrendementsheffing. Het is mij niet duidelijk: geef ik een groene belegging dan WEL of NIET op in mijn aangifte, een lager bedrag dan 71K telt niet mee met het vermogen, dan lijkt het me dat je het weg kan laten uit je aangifte toch??
Sorry maar dit is nogal bankmakerij, helemaal de titel. ALLE rekeningen bij raisin zijn gedekt binnen een Europees garantiestelsel en zijn dus allemaal veilig. Idd je loopt bij niet euro landen een valuta risico omdat ze uitkeren in lokale valuta die weleens een dreun kan krijgen bij omvallen. Echter we zitten in de EU en het niet terugbetalen van het garantiestelsel is dus nooit aan de orde, de EU zal, kan en mag namelijk niet zomaar een lid failliet laten gaan. Je 100k per rekening komt dus eigenlijk altijd terug.
Mee eens, de titel zou minstens moeten worden aangepast naar "Maar 3 LANDEN...." ipv 3 banken. Dan is de titel in overeenstemming met de inhoud van de video. Want er worden geen 3 banken genoemd maar 3 landen die de maker van de video aanbeveelt. Foutje van @thijsverlangen of expres gedaan voor extra clickbait?
Thanks voor de heldere uitleg. Ik zag verder ook Credit Europe bank in het rijtje staan. Geen buitenlandse bank en jaarlijks 3,75% rente en een Nederlandse bank. Is dat niet de Veiligste optie, aangezien het rente verschill van 4,15 % buiten europa als minimaal kan worden gezien? Of zitten hier haken en ogen aan die ik over het hoofd zie?
Credi Europe is een turkse bank met NL vergunning en vestiging in Amsterdam. Valt onder NL deposito garantie stelsel. Ligt hier en daar onder vuur wegens actief zaken doen met Rusland, maar omdat het een relatief kleine bank is van Turkse afkomst, kan/zal EU zich niet erg druk maken. Het kan voor uzelf van belang zijn of niet .... aan u
Bedankt voor de heldere uitleg! Hebben LHV en Inbank allebei een eigen bankvergunning, of in ieder geval los van elkaar? Zodat je bij beide banken 100.000 euro kan stallen en tot 200.000 euro beschermd bent bij faillissement?
Correct. Raisin is enkel een tussenhandelaar. Gratis voor u, maar verdient zelf geld met net wat hogere rentes ontvangen van de partnerbanken dan dat ze uitleveren via hun service.
@@thijsverlangen Zojuist openbank gebeld, als je minder dan iets van 160 dagen/jaar in Spanje bent, en je hebt verklaring dat je in NL woont ingevuld bij het openen van de rekening zorgt OpenBank er automatisch voor dat je geen bronbelasting betaalt.
Vraag over de bronbelasting waar je volgens mij niet op in ging. Bij Spanje kan je via een formulier het naar 0% verminderen via een formulier. Dan hoef je het toch ook niet meer te verrekenen en is dan onafhankelijk van of je er belasting op betaald?
Volgens mij klopt er niet zo veel over dit bronbelasting verhaal. Volgens Raisin betaal je gewoon 0% belasting in Spanje als je even een formulier invult bijvoorbeeld en kun je in Letland (ja mits je kan verrekenen) ook gewoon tot 0% bronbelasting gaan. En dat waren de eerste 2 die ik checkte. Die 'geen bronbelasting' vink bij Raisin lijkt vooral een indicatie te zijn dat je geen gekke Spaanse formuliertjes moet invullen oid.
Geen bronbelasting ingehouden Bij Openbank moeten ze dus normaal gesproken bronbelasting heffen, dat is 19%. Maar: bij het openen van de spaarrekening vanuit Nederland moet je aangeven dat je Nederlands ingezetene bent. Daarmee is de vermindering direct geregeld: er wordt geen bronbelasting ingehouden op de rente over jouw spaargeld.
Ha Thijs, is er een reden waarom je Finland niet hebt meegenomen? Geen bronbelasting, AA+ rating én euro als valuta. Misschien zijn ze er in de tussentijd bijgekomen hoor, maar wilde het toch even checken!
Nee, hij legt het duidelijk uit. Je betaald het ALTIJD, je kunt het verminderen en kunt daar een gedeelte van verrekenen met de belastingaangifte indien je meer dan 57k alleenstaand of 114k met fiscaal partner hebt
Klopt het dat in geval van een faillissement van een Zweedse bank, Zweden uitbetaald in de vorm van een cheque. En dat zo’n cheque niet door een Nederlandse bank ingewisseld kan worden? ( je zou dan eerst een rekening bij een buitenlandse bank moeten openen, om vervolgens de cheque in te kunnen wisselen ).
Ik zit bij Wise (België) en ik heb ook een Revolut rekening (Litouwen) Hoe zit dat? Ik zit onder de 57.000€ Naar mijn weten heb ik nooit belasting betaald. Kan iemand mij helpen?
Samantha, in België houden ze bronbelasting in. Dit kun je voorkomen door aan te tonen dat je niet in België woont. De 57.000 euro vrijstelling geldt voor je belastingaangifte in Nederland. Groet Mark
Wat gemeld wordt over 19% bronbelasting bij Orange klopt niet. Ik had een 3 maanden deposito bij Orange en de 3,4% rente werd zonder inhouding van bronbelasting 100% uitgevoerd plus de hoofdsom. Thijs Verlangen mag hier op reageren... benieuwd
Loop maar eens bij je bank naar binnen en vraag dan waarom het deposito garantiestelsel bestaat en waarom iemand anders garant moet staan voor Jou Geld? Overigens zou die pot groter moeten zijn dan onze pensioenpot om die garantie echt te kunnen geven. dus de vraag is: hebben we cashreserves van 1800 miljard voor die deposito? Echter zou dat inhouden dat iedereen een ton heeft, de realiteit is dat we geloof ik zo'n 440 miljard aan spaargeld hebben met z'n allen. Dus hebben wij ergens 440 miljard cash? Of gaan we het dan bijdrukken. Ik hoop de cash ;-)
Zijn er geen kleine lettertjes van toepassing, zoals je die ook in de voorwaarden van verzekeringsovereenkomsten terugvindt. Zoiets als "in het geval van overmacht kun je fluiten naar je geld".
Ik lees dat het garantiestelsel in Zweden uitbetaald met een cheque en dat je met die cheque in Nederland niets kunt. Is dat waar? Dan is dat wel erg belangrijk om te noemen!
Maar is het nu waar of niet, het verhaal over cheques? Dit zegt de consumentenbond: Het Zweedse garantiestelsel keert bovendien uit door middel van een cheque. Nederlandse banken betalen geen cheques meer uit. Als gevolg hiervan kan je als klant van een failliete Zweedse bank genoodzaakt zijn een bankrekening te openen bij een andere buitenlandse bank. Dit om de uitbetaling van de cheque mogelijk te maken.
Zou de kredietrating van iedere individuele bank ook niet in de overweging mee genomen moeten worden? Zo hebben de zweedse banken bij Raisin zelf zeker geen AAA rating.
Hetzelfde zou je kunnen zeggen over Frankrijk. Frankrijk heeft AA, maar orange bank heeft BBB als creditrating. Als je Klarna opzoekt heeft de bank ook een BBB rating. Wellicht is Frankrijk een veiligere keuze. Je zou zelf de risico’s kunnen afwegen. Mocht Orange toch omvallen krijg je het tenminste in euro’s.
Gelukkig dat de echt goede adviseurs niet openlijk op internet hun kennis delen. Voor je het weet pas de overheid weer wetten aan om alle mazen dicht te zetten. ''Leer een garnaal niet hoe die een walvis word''. Ik vond dit jaren geleden een slechte uitspraak echter door alles wat er momenteel plaats vind kan ik het goed begrijpen dat echt rijken hun kennis om vermogend te worden en blijven niet delen met garnalen.
Goed bedoeld, maar te hoog theoretisch gehalte m. u.v de bronbelasting. Landenratings doen er niet toe: die zijn bedoeld als indicatie voor de rente op staatsleningen voor die landen ( is puur institutioneel beleggers vraagstuk) Faillisement van een land gebeurd pas na ontbrekende politieke dekking van de EU samen met IMF ( zeker bij grotere landen) en nadat financiele rugdekking van de betrokken banken in die landen door de ECB voor het europese deposito stelsel. Als dat allemaal gebeurd stort de euro in zal het betrokken land de EU moeten verlaten , want het past dan op geen enkele manier in het economisch, politieke en financiele systeem meer ( and that is not going to happen ! )
Beste Thijs, een prima video maar wel een kleine opmerking. De rating van het land is niet zo belangrijk als je aangeeft, omdat dit het risico is van de staatsobligaties van het land. Het depositogarantiestelsel wordt echter doorbelast naar de andere banken in het land en niet direct aan het land. Met andere woorden, als je een kleinere bank hebt binnen het land is het risico voor jou kleiner dan wanneer je het geld bij een grotere bank zet (immers is er een kans dat de rest van de banken van dat land het faillissement van een grote bank niet kunnen opvangen). Het is daarom eerst belangrijk om te weten wat de kans is dat de bank omvalt, daarna hoe groot die bank is binnen dat betreffende land en daarna pas wat een landenrating is.
Heeft u enig idee hoeveel en welke banken hun hele spaartegoeden direct kunnen uitbetalen ? Ik wel en het zijn er héél weinig . Toevallig ben ik klant daar .
Op 6.50 wordt verteld dat je een en/of rekening bij Raisin kunt openen. Dat is niet zo omdat internationale wetgeving dit zou verbieden. Dit brengt m.i. een extra risico met zich mee. Stel dat ik plotseling kom te overlijden dan kan mijn vrouw niet zomaar aan het geld komen. Kortom m.i. Wordt hier foutieve informatie verstrekt! 7
De staat van dat land moet die 100k terugbetalen. Als dat land failliet gaat, dan kan het ook zijn dat die 100k niet terugkomt. Sowieso gewoon als regel aanhouden, geen bedrag hoger dan 100k bij een andere bank. Stel je hebt alle banken gehad en je hebt nog heel veel over (wel eens gezien in de praktijk), dan zou ik het restant bij 1 van onze 3 grote NL banken neerzetten.
@@thijsverlangen ik heb het ook in een aparte post geplaatst, maar de doorbelasting gaat naar de andere banken in het land - niet naar het land zelf. De relatieve grootte van de bank in het land is dus belangrijker om je geld terug te krijgen dan de kredietwaardigheid van het land zelf.
@@fryfrysk Dus niet. En als zou de ECB / IMF inspringen dan is het niet voor ons particulieren. Voordat je mogelijk iets terugkrijgt ben je al met pensioen...
Wie nu nog altijd denkt dat je met geld op een bank laten staan geld verdiend heeft echt niet opgelet. De inflatie is vele malen hoger dan de rente dus je effectieve rendement is negatief.
Dat liggen veel EU en Navo landen : ook Zweden / Finland bijvoorbeeld Die bedoelde rare sprongen zullen onmiddelijk een Navo reactie veroorzaken , want baltische staten en scandinavische staten zijn ( in totaal 6 dus) allen Navo lid Zelfs Poetin is niet zo dom
@@fryfrysk Toch zijn de Baltische staten in militair opzicht kwetsbaarder dan Zweden en Finland. Daarom zou ik daar voorlopig ook even niet sparen. Wel jammer, want met name Estland heeft wel een hoge gunfactor als open economie en innovatief land.
@@tuurontour Het is een keuze. Zelf spaar ik daar wel, omdat ik mij meer laat leiden door de rugdekking van de ECBvoor de banken. De EU/ECB nemen garantiestel over ( depositogarantie stelsel is ook een EU bepaling ) als de russen Litouwen zouden bezetten , want het zou de stabiiteit van de euro ( primaire taak ECB) direct ondergraven als dan er geen garantie op europees niveau zou zijn. Als gezegd, het is een keuze.
Weet iemand hoe het zit met de erfbelasting als je in het buitenland spaart? Op tweaker wordt gezegd dat je erfbelasting moet afdragen aan het land waar je geld is gestald. In Spanje is de erfbelasting veel hoger dan in Nederland.
Ik had al gevraagd bij een Estse bank, je kan daar alleen klant worden met een Estse of een Finse bankrekening. Niets voor NL bankrekeningen dus. Beetje vreemd dat het product dus hier aangeboden wordt
Hier ook Bigbank al bijna een jaar. Werkelijk een top bank. Binnen een paar uur reacties op mail en geld is met een paar uur bijgeschreven. Ook terugboeken gaat soepel. Geen tussen rekening nodig zoals Raisin, wat ook dagen vertraging oplevert
Voor Bigbank schrijf je direct je spaar euro's over of neem ze op : de spaarrekening heeft wel een Iban uit Estland, maar verloopt probleemloos via europees banken netwerk. Heb je geen Raisin voor nodig. Beperkende Voorwaarde is dat bij opnemen van spaargeld, de bijschrijving na 3 dagen gebeurd ( zorgt voor betere matching van inkomende en uitgaande kasstromen, waardoor hogere rente geboden kan worden )
Thijs, de titel onder je video klopt niet helemaal ("banken" zou vervangen moeten worden door "landen"). Beetje misleidend......Verder zie ik persoonlijk niet echt het probleem om bij een Italiaanse bank te sparen : Binnen de EU is afgesproken dat alle garantiestelsels dezelfde bescherming bieden: tot 100.000 euro ben je als rekeninghouder gedekt. Het maakt niet uit of je spaart in Nederland of bijvoorbeeld Italië.
Ja, behalve als het land zelf ook niet in staat is om terug te betalen. ;) Dat gebeurde dus ook in IJsland: Icesave was failliet, en de overheid aldaar kon het geld ook niet terugbetalen. Dus in zo'n situatie heb je dus eigenlijk niks aan een DGS. Dan moet je hopen dat de EU bijspringt. Dus geld sparen in landen die een zwakke economie hebben (bijvoorbeeld Griekenland, Italië, Spanje Portugal): ik zou het niet doen.
Bij het Ijsland verhaal hebben alle spaarders elke cent (tot 100000 Euro) terugbetaald gekregen. Door de Nederlandse Staat. Een zwakke economie wil nog lang niet zeggen dat je geld "niet meer veilig" zou zijn. Duitsland en Frankrijk hebben momenteel ook een "zwakke economie". Nederland heeft ook periodes met een "zwakke economie" gekend.
Wat je aangeeft over bronbelasting en de eventuele verrekening met je belastingaangifte in NL klopt niet, iig niet in alle gevallen die je benoemt... Als je de voorwaarden van bijvoorbeeld A&G Banco (Spanje) leest, dan staat er duidelijk aangegeven dat je, indien je tijdens het openen van de rekening de juiste documentatie aanlevert, er GEEN bronbelasting wordt ingehouden. Dus verrekening is daar geenszins aan de orde. Vind het best kwalijk dat je deze misvatting zo enorm benadrukt in je video, terwijl je de voorwaarden gewoonweg niet lijkt te hebben gelezen (of begrepen). Het klopt dat verrekening pas relevant is als je de belasting reeds hebt betaald, maar dat is volkomen irrelevant in gevallen zoals deze.
4% bij deze inflatie is erg laag, er zijn veel betere opties tot 13% per jaar buiten europa, en deposito garantie is ook sugestief want is gebonden aan een maximaal potje, is dat op dan ook geen recht op de 100.000. Tip kijk buiten europa, sparen met betere inflatie of staatsobligaties. Bijkomend voordeel geen box 3
@@bevdsteeg7674 Brazilië met een lagere inflatie als in Nederland , brics misschien toch toekomst , let op de landen met de grondstoffen gaan het worden, petrodolar gaat wegzakken maar nog wel even geduld .
Je vergeet het koersrisico wat je moet hedgen dmv derivaat. In de praktijk is rendement gewoon functie van risico dat je neemt, de arbitrage de manetjes zorgen daar wel voor.
Je slaat de plank mis. Standaard bronbelasting van 19% wordt vermindert naar 5%, niet met 5%. Daarom kan je in je belasting aangifte (IB) maar 5% verrekenen. Er wordt geen 14% ingehouden.
17:27 Deze informatie is niet volledig. De bronbelasting kun je namelijk verminderen naar 0% door middel van het invullen van een formulier die je vervolgens digitaal weer inlevert/upload. Dat is een stap die je doorloopt voordat Raisin de aanvraag daadwerkelijk doorstuurt naar Orange Bank. Kortom, je betaalt dus GEEN bronbelasting. Ik heb in het verleden al vaker producten daar gehad. Uitstekende bank. In mijn ervaring zijn ze sneller met uitbetalen dan de Zweedse banken.
Ook in landen met een AAA rating vallen banken om. Er is geen reden om niet een tonnetje in Italië weg te zetten. Banco Progetto heeft een CET1-kapitaalratio van 20%. Dus niet goed geïnformeerd en onnodige stemmingmakerij.
Leuke en informatieve video Thijs, een bevestiging van wat ik zelf al had uitgepluisd. Wel een opmerking: Je hebt het over en/of rekening maar dit is niet mogelijk bij Raisin (wel de tegenrekening)
Orange Bank heeft een bankvergunning in Frankrijk, maar biedt deposito's op Raisin aan via haar Spaanse bijkantoor in Madrid. Dit betekent dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Spanje heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 19%. Als belastingplichtige in Nederland kunt u vrijstelling krijgen van deze belasting (d.w.z. terugbrengen naar 0%). De vrijstelling vraag je standaard aan bij het openen van een deposito bij Raisin zelf, dus in principe heeft Orange Bank ook geen bronbelasting.
Duidelijk, goede toevoeging.
Klopt maar je moet dan wel zelf achter een inwonersverklaring (van Nederland) aan, die is gratis maar daar gaan een paar weken overheen voordat je zo'n verklaring krijgt
De Orange bank is verhuisd van Spanje naar Frankrijk dus geen bronbelasting meer. Raisin heeft hier keurig een bericht over gestuurd naar rekening houders.
@@thijsverlangenGeld hier ook niet voor dat je vermogens belasting moet betalen voordat je dit kunt verrekennen?
Hoi Thijs! Hoe zit dat bij de spaanse openbank? Ik lees op verschillende pagina's dat er geen bronbelasting betaald hoeft te worden door Nederlands ingezetenen.
Groetjes!
Orange Bank in Frankrijk heeft bronbelasting maar heeft ook een volledige vrijstelling waardoor deze bronbelasting 0% is. Voor de volledigheid.
De rating van het land zegt weinig over de kredietwaardigheid van de bank. Voor de kredietwaardigheid van de bank moet naar de rating van de bank gekeken worden. De rating van het land kan AAA zijn en van de bank BBB. Natuurlijk is er het depositogarantiestelsel dat bedragen tot 100k dekt.
Correct indd!
@@thijsverlangenniet helemaal correct. Rating van de bank is wel degelijk gelinkt aan de kredietwaardigheid van het betreffende land. Cq kredietratings van een bank worden in samenhang bekeken en kunnen bv maximaal x notches hoger gerate zijn tov het land (een cap)
Er staat veel rommel op YT, maar dit is wel echt een goede video. Ik ga meer van je bekijken!
Nog 1 tip over Raisinbanken: sommige banken hebben een andere naam, maar vallen onder dezelfde moederbank.
Als je je geld dus wil verdelen ivm garantiestelsel, is het handig hier rekening mee te houden.
Goed stuk, alleen het stuk over bronbelasting klopt niet. Verminderde bronbelasting is het percentage waartot je het kunt verlagen. Dus feitelijk betaal je in Slowakije, Spanje, Tsjechië, België en Oostenrijk GEEN bronbelasting bij het aanleveren van een verklaring! Het aanvragen van zo'n verklaring stelt niet zoveel voor. Toch wel een belangrijk onderdeel van je verhaal.
Verder nuttige info! :)
Depositie in Zweden is nu ook in euro uitbetaald aan Raisin klanten (tot ongeveer €90.000) dus geen valutarisico meer sinds een paar maanden.
Nog iets wat niet genoemd wordt: als je bij de Belgische bank CKV een rekening opent via Raisin zorgt Raisin ervoor dat je vantevoren een verklaring "vrijstelling roerende voorheffing" ondertekend en indient. De Belgische bronbelasting wordt dan voor niet-Belgen NIET ingehouden. Deze rekening is nog gunstiger dan de Zweedse en keert bij faillissement in Euro's en giraal uit.
Minimale inleg/saldo is €1000,-, m.a.w. je kan niet bij je laatste 1k, tenzij je de rekening opzegt.
Verminderde bronbelasting is restant niet een som dat verrekend wordt. Dus in jouw vb. 19% wordt 5%
Top video, ik twijfel nog over deze app. Maar wel goed uitgelegd zeker rondom die bron belasting. Zelf ben ik geen fan van klarna, maar zal zeker eens na denken over die andere opties. Kun je trouwens ook sparen buiten de eu? Ik zie enkel maar opties binnen de eu 😅
Raisin is heel transparant over bronbelasting, nul geheim. Er zijn genoeg banken uit estland, italie, zweden, etc. Wel belangrijk: Box 3 gaat over het spaarbedrag. Bronbelasting over je rendement. Waarom niet voor BBB gaan? Als er een garantstelling is? Zie je een land failliet gaan??
De vraag is natuurlijk ook of een land bereid is bij te springen als het nationale garantiestelsel het omvallen van een bank onverhoopt niet kan dekken.
@@tuurontourWat betekent garantiestelsel?
Goede en duidelijke video! Maar wat gebeurt er bij een faillissement van Raisin?
Volgens mij is het zo dat het tot 100k gedekt is.. meer niet, dus mogelijk loop je risico als je meer dan 100k via Raisin te sparen?
Ben benieuwd wat de experts hierop zeggen…
Hallo thijs super filmpje. Vraagje als je zeg maar vandaag geld op raisin zet. Dan word dit bedrag niet meegenomen bij de aangifte van afgelopen jaar? Maar 1 januari 2024 voor komend jaar?
Ik zie bij Raisin een aantal vooral Italiaanse banken die bij een termijndeposito over bijvoorbeeld 4 jaar geen rente over rente berekenen en de rente pas aan het eind van de looptijd uitkeren.
Behalve dat het effectief rendement hierdoor lager is (staat ook prima aangegeven bij 'details') vraag ik me af wat er op de jaarlijkse jaaropgave staat.
Als pas na 4 jaar in 1x alle rente wordt opgegeven dan heb je straks mogelijk een probleem als je boven het heffingsvrij vermogen box3 zit.
Nu wordt nog een paar jaar belasting berekend op een fictief forfaitair vermogen, als straks na 4 jaar de belasting op de werkelijke rente wordt berekend krijg je de aanslag over de rente die in dat jaar wordt bijgeschreven. Betaal je dus in feite 2x vermogensbelasting.
Of is het zo de rente reeds tijdens de looptijd, elk jaar op het jaaroverzicht vermeld wordt als 'nog uit te betalen' rente?
Geld dat je (nog) niet hebt, staat nooit in je vermogensoverzicht. Dat geldt ook voor een Nederlandse spaarrekening die pas in januari rente uitkeert.
Als je aanspraak moet maken op het depositogarantiestelsel, kun je dan bij Raisin terecht? Of Moet je bij bij de centrale bank van het desbetreffende land zijn?
Mooie video Thijs!
Bedankt voor de heldere uitleg Thijs. Ik heb een vraag. Wat gebeurt er als Raisin ertussenuit valt? Hoe krijg ik dan mijn geld nog terug?
Ja, da's een goede...
Staat op de website van Raisin uitgelegd. Korte versie: zij zijn een tussenbank, je kan je gewoon direct melden bij de betreffende bank waar voorheen Raisin als tussenhandelaar zaken mee deed.
Heel interessant dit! Top!
Moet je de boel niet opnieuw doen? Nogal wat fouten schijnbaar.
Super bedankt voor deze uitleg dat gaat mij een hoop opleveren ipv 2,2 % rente Maar ik lees bij Raisin dat het niet mogelijk is om een gezamenlijke (en/of) Raisin-rekening te openen. Hetzelfde geldt voor de deposito- en spaarrekeningen. Dan zouden we alllebei een Raisin rekening moeten openen.
Indien uw partner volgens de NL wet geen fiscaal partner is, correct. Is dit wel het geval, dan valt het toch onder hetzelfde vermogen/belastingaangifte/verdeling, dus doet het er weinig toe op wie van de twee de rekening staat.
Je kunt wel een gezamenlijke tegenrekening instellen.
Is het ook een goed idee om normaal te sparen bij Raisin of liever alleen deposito?
Zeker vandaag de dag staat de rente op 3,31%
Kan je in deposito via Raisin bank Klarna Zweden ook bijstorten of eenmalig 1 vast bedrag wat is toegestaan?
Dus als ik 100.000 spaar via raisin bij een bulgaarse bank en die valt om, krijg ik dan 100.000 lev terug? Kan me niet voorstellen. Denk dat op dat moment de eur 100.000 wordt omgerekend in lev?
Raisin heeft voor zover ik weet nog geen Bulgaarse partnerbank. Wel Zweedse banken, daar krijg je bij een beroep op het garantiestelsel je spaarsaldo dan idd in Zweedse kronen uitbetaald ipv euro's. En dan is er een risico op valutaverlies door de wisselkoersen.
Mensen moeten zich goed realiseren dat ze ook een deel in goud en zilver te houden. We zitten in vreemde tijden. In de VS spreekt men al over een bail-in als het financiële systeem ten onder gaat. Bovendien word zowel de euro en de dollar in een rap tempo steeds minder waard. Dan is dit een safe haven.
Goud is spaargeld (zilver enigszins ook). Fiats zijn ponzischemes die elk jaar minder waard worden, maar dat heeft het grote gross nog niet door ^^
Graag je van raisin overzicht met ibannummers van de rekeningen die je hebt staan? Of alleen iban van raisin zelf?
In Estland of een andere Baltische staat zou ik zelf niet meer gaan sparen. De kans is aanwezig dat Poetin zijn begerige oog op Estland laat vallen. Het kan dan wel lid van de NAVO zijn maar of dat Poetin tegen gaat houden? Anyway binnen 1 dag is Estland onder de voet gelopen en Poetin de baas. Dan worden noodwetten ingevoerd en terugbetalen van buitenlandse rekeninghouders heeft dan echt geen prioriteit. Persoonlijk zou ik alleen nog maar in België of desnoods Frankrijk gaan sparen. Dat laatste land is weer lastig met erfbelasting waarvan je dáár aangifte moet doen.
Dat was ook mijn overweging een jaar geleden deze niet te kiezen. Ook als is het niet Poetin maar iets anders dan zal uiteindelijk het land garantie staan als de bank het zelf niet kan betalen. Dat kan best heel lang gaan duren.... Het Europees garantiestelsel is volgens mij niet dat Brussel/ECB garant staat voor ons als particulier.
in het filmpje wordt een poging gedaan om iets van sparen te vinden. Ik hoor veel onjuistheden! Zie ook de overige reacties.
Ik noem slechts 1 punt. De overheden betalen niet de garantie, maar dan doet de centrale bank. Die geeft de garantie!
Je vergeet met Zweden het belangrijkste: uitbetaling door het garantiefonds aldaar is altijd in kronen maar PER CHECK en NIET giraal. Aangezien geen enkele bank in Nederland nog checks aanvaard heb ik zweden dus laten afvallen. De garantie is niets waard met eenoninbare check.
Jeroen, waar haal je deze info vandaan?
Hier ben ik ook wel benieuwd naar…
En ik ook???
Hoho eerst je eigen huiswerk doen alvorens opmerkingen te maken over iemand anders' duimovang
Onderstaande tekst van Raisin deed mij besluiten de rekening niet in gebruik te nemen: "insättningsgaranti). Het
bedrag wordt uitbetaald in SEK. De waarde
van deze terugbetaling in EUR is afhankelijk
van de toepasselijke SEK/EUR wisselkoers
ten tijde van de terugbetaling en is dus
onderhevig aan valutaschommelingen. De
vergoeding wordt binnen zeven (7)
werkdagen gerekend vanaf de dag van
inwerkingtreding van de garantie uitbetaald
door de Zweedse Generale Thesaurie
(Riksgälden), op voorwaarde dat er niets
anders is gestipuleerd in Artikel 9, lid a, en
Artikel 9, lid b, van de Zweedse wet inzake
het depositogarantiestelsel. Uitbetaling vindt
plaats door middel van een cheque of een
andere methode zoals in de toekomst door de
Riksgälden kan worden bepaald. Nederlandse
banken betalen niet langer cheques uit. Als
gevolg hiervan kan een klant belemmeringen
ervaren bij het inwisselen van de ontvangen
cheque en genoodzaakt zijn een bankrekening
te openen bij een buitenlandse bank om
uitbetaling van de cheque mogelijk te maken.
Voor meer informatie in het Engels wordt de
klant verwezen naar de website
www.insattningsgarantin.se."
Zou mooi zijn als er ook voor zakelijk spaargeld een Raisin is. Iemand tips?
Thijs, wat is veilig? Er wordt ook wel eens gezegd dat het depositogarantiefonds een wassen neus is.
Tsja ik denk dan als leek goeie doorwrochte informatie van Thijs Verlangen. Maar dan lees ik de comments en krijg ik toch de indruk dat dit niet waterdicht is omdat Thijs volgens hen toch een hoop steken laat vallen ?
Had ik de video maar eerder kunnen bekijken. Wij hebben een grote som tm oktober bij Banca Progetto op 2 deposito rekeningen staan en hebben al 2x gevraagd de sommen uit te betalen ivm aankoop van een huis. Maar dat vinden ze niet zwaarwegend genoeg?! Heb jij een idee om het er wel weg te krijgen? Met alle onrust in de wereld vertrouw ik de banken niet.
Moeten er ook rekening gehouden worden met transaction kosten?
Er zijn geen transactiekosten bij Raisin
Inzake Orange bank
Per 1-1-24 neemt het Franse hoofdkantoor de deposito's over van het Spaanse bijkantoor.
Dus:
Franse deposito garantiestelsel (dat was het al)
maar nu Franse bronbelasting (0) en Franse erfbelasting.
belangrijk bezwaar inz. Spaanse erfbelasting is nu weggenomen.
bron: mail Raisin.
Verder spreekt het Spaanse formulier niet van verrekenen, maar van vrijstellen.
Klopt , Spaanse gezeur is over
Wat als je geld wel in een bv zit? Loont het dan om geld aan privé uit te lenen, en dan door naar Raisin? Incl renebetaling aan je bv, tegen zakelijk tarief?
Of is er een soort Raisin voor niet-natuurlijke personen?
Je bent fiscaal verplicht om een wettelijke gangbare rente aan jezelf te rekenen met onderpand (van je BV naar privé).
Dus het loont nauwelijks om dit via een leningsovereenkomst door te sluizen.
En zakelijk kun je niets openen via Raisin.
Je geeft aan kortste rentevaste periode te kiezen. Bedoel je dat je daarna kunt verlengen tegen dezelfde rente bij een deposito? Want anders zou ik 1 jaar vast kiezen ipv bijv 3 maanden, als over 3 maanden de rente weer gezakt is.
Hoi @Thijs Verlangen Ik heb een groenspaardeposito gehad vorig jaar Het geld dat op een Groen Spaar Deposito staat, wordt gezien als een groene belegging volgens de belastingdienst en heeft belastingvoordelen. Jouw totale inleg in groene beleggingen telt tot € 71.251 (2024) niet mee voor jouw vermogen in box 3. Je bespaart over dit bedrag jouw vermogensrendementsheffing. Het is mij niet duidelijk: geef ik een groene belegging dan WEL of NIET op in mijn aangifte, een lager bedrag dan 71K telt niet mee met het vermogen, dan lijkt het me dat je het weg kan laten uit je aangifte toch??
Heyo, Met een deposito van 4%, waarom zou je dan nog beleggen ipv gewoon je geld op een deposito te gooien, stuk veiliger lijkt me?
Omdat je bij beleggen een gemiddeld rendement van 7 a 8% per jaar hebt over de langere termijn.
Ja, ik was ook tot die conclusie gekomen. Zweden en Estland. En België. Frankrijk vertrouw ik niet, AA- of niet.
Weet je het nog van de ABN AMRO?
Sorry maar dit is nogal bankmakerij, helemaal de titel. ALLE rekeningen bij raisin zijn gedekt binnen een Europees garantiestelsel en zijn dus allemaal veilig. Idd je loopt bij niet euro landen een valuta risico omdat ze uitkeren in lokale valuta die weleens een dreun kan krijgen bij omvallen. Echter we zitten in de EU en het niet terugbetalen van het garantiestelsel is dus nooit aan de orde, de EU zal, kan en mag namelijk niet zomaar een lid failliet laten gaan. Je 100k per rekening komt dus eigenlijk altijd terug.
Mee eens, de titel zou minstens moeten worden aangepast naar "Maar 3 LANDEN...." ipv 3 banken. Dan is de titel in overeenstemming met de inhoud van de video. Want er worden geen 3 banken genoemd maar 3 landen die de maker van de video aanbeveelt. Foutje van @thijsverlangen of expres gedaan voor extra clickbait?
Is een En/Of rekening bij Raisin mogelijk?
Wat als platform raisin niet meer bereikbaar is?
Thanks voor de heldere uitleg. Ik zag verder ook Credit Europe bank in het rijtje staan. Geen buitenlandse bank en jaarlijks 3,75% rente en een Nederlandse bank. Is dat niet de Veiligste optie, aangezien het rente verschill van 4,15 % buiten europa als minimaal kan worden gezien? Of zitten hier haken en ogen aan die ik over het hoofd zie?
Credi Europe is een turkse bank met NL vergunning en vestiging in Amsterdam.
Valt onder NL deposito garantie stelsel.
Ligt hier en daar onder vuur wegens actief zaken doen met Rusland, maar omdat het een relatief kleine bank is van Turkse afkomst, kan/zal EU zich niet erg druk maken. Het kan voor uzelf van belang zijn of niet .... aan u
Thanks, goed om mee te nemen in mijn overweging.
Bedankt voor de heldere uitleg! Hebben LHV en Inbank allebei een eigen bankvergunning, of in ieder geval los van elkaar? Zodat je bij beide banken 100.000 euro kan stallen en tot 200.000 euro beschermd bent bij faillissement?
Correct. Raisin is enkel een tussenhandelaar. Gratis voor u, maar verdient zelf geld met net wat hogere rentes ontvangen van de partnerbanken dan dat ze uitleveren via hun service.
Openbank (Santander) is wel een Spaanse bank maar is hier gewoon actief dan betaal je toch geen bronbelasting?
Vaak wel, even goed nagaan
@@thijsverlangen Zojuist openbank gebeld, als je minder dan iets van 160 dagen/jaar in Spanje bent, en je hebt verklaring dat je in NL woont ingevuld bij het openen van de rekening zorgt OpenBank er automatisch voor dat je geen bronbelasting betaalt.
Vraag over de bronbelasting waar je volgens mij niet op in ging. Bij Spanje kan je via een formulier het naar 0% verminderen via een formulier. Dan hoef je het toch ook niet meer te verrekenen en is dan onafhankelijk van of je er belasting op betaald?
klopt als een bus , per jan 24 is alles Frans , geen spaans gedoe meer
Volgens mij klopt er niet zo veel over dit bronbelasting verhaal. Volgens Raisin betaal je gewoon 0% belasting in Spanje als je even een formulier invult bijvoorbeeld en kun je in Letland (ja mits je kan verrekenen) ook gewoon tot 0% bronbelasting gaan. En dat waren de eerste 2 die ik checkte. Die 'geen bronbelasting' vink bij Raisin lijkt vooral een indicatie te zijn dat je geen gekke Spaanse formuliertjes moet invullen oid.
Moet je bij de Openbank ook bronbelasting betalen?
En hoe zit dat bij de Bigbank?
Openbank is spaans en valt onder spaanse fiscale wetgeving van 19 procent bronbelasting
Bigbank is Ets en dat land kent geen bronbelasting
Geen bronbelasting ingehouden
Bij Openbank moeten ze dus normaal gesproken bronbelasting heffen, dat is 19%. Maar: bij het openen van de spaarrekening vanuit Nederland moet je aangeven dat je Nederlands ingezetene bent. Daarmee is de vermindering direct geregeld: er wordt geen bronbelasting ingehouden op de rente over jouw spaargeld.
Ha Thijs, is er een reden waarom je Finland niet hebt meegenomen? Geen bronbelasting, AA+ rating én euro als valuta. Misschien zijn ze er in de tussentijd bijgekomen hoor, maar wilde het toch even checken!
Wrs omdat bij het uitkomen van deze video Alisa als Finse bank nog niet was aangesloten bij Raisin
KAN IEMAND MIJ HELPEN AUB? Bronbelasting is alleen als je als alleenstaand meer dan 57.000 verdiend?
Nee, hij legt het duidelijk uit. Je betaald het ALTIJD, je kunt het verminderen en kunt daar een gedeelte van verrekenen met de belastingaangifte indien je meer dan 57k alleenstaand of 114k met fiscaal partner hebt
Klopt het dat in geval van een faillissement van een Zweedse bank, Zweden uitbetaald in de vorm van een cheque. En dat zo’n cheque niet door een Nederlandse bank ingewisseld kan worden? ( je zou dan eerst een rekening bij een buitenlandse bank moeten openen, om vervolgens de cheque in te kunnen wisselen ).
Ik zit bij Wise (België) en ik heb ook een Revolut rekening (Litouwen) Hoe zit dat?
Ik zit onder de 57.000€
Naar mijn weten heb ik nooit belasting betaald.
Kan iemand mij helpen?
Samantha, in België houden ze bronbelasting in. Dit kun je voorkomen door aan te tonen dat je niet in België woont. De 57.000 euro vrijstelling geldt voor je belastingaangifte in Nederland. Groet Mark
Bedankt voor de duidelijke uitleg
Wat gemeld wordt over 19% bronbelasting bij Orange klopt niet. Ik had een 3 maanden deposito bij Orange en de 3,4% rente werd zonder inhouding van bronbelasting 100% uitgevoerd plus de hoofdsom.
Thijs Verlangen mag hier op reageren... benieuwd
Loop maar eens bij je bank naar binnen en vraag dan waarom het deposito garantiestelsel bestaat en waarom iemand anders garant moet staan voor Jou Geld? Overigens zou die pot groter moeten zijn dan onze pensioenpot om die garantie echt te kunnen geven. dus de vraag is: hebben we cashreserves van 1800 miljard voor die deposito? Echter zou dat inhouden dat iedereen een ton heeft, de realiteit is dat we geloof ik zo'n 440 miljard aan spaargeld hebben met z'n allen.
Dus hebben wij ergens 440 miljard cash? Of gaan we het dan bijdrukken.
Ik hoop de cash ;-)
Zijn er geen kleine lettertjes van toepassing, zoals je die ook in de voorwaarden van verzekeringsovereenkomsten terugvindt. Zoiets als "in het geval van overmacht kun je fluiten naar je geld".
Goede informatie
Ik lees dat het garantiestelsel in Zweden uitbetaald met een cheque en dat je met die cheque in Nederland niets kunt.
Is dat waar?
Dan is dat wel erg belangrijk om te noemen!
Yes in Zweedse kronen. Benoem ik dacht ik wel ergens.
Maar is het nu waar of niet, het verhaal over cheques?
Dit zegt de consumentenbond:
Het Zweedse garantiestelsel keert bovendien uit door middel van een cheque. Nederlandse banken betalen geen cheques meer uit. Als gevolg hiervan kan je als klant van een failliete Zweedse bank genoodzaakt zijn een bankrekening te openen bij een andere buitenlandse bank. Dit om de uitbetaling van de cheque mogelijk te maken.
Ik ben ook benieuwd of dit waar is.
Als je bijv bij anadoelabank en credit Europa Turkse banken in Nederland gevestigd moet je dan nog bronbelasting betalen
Deze banken vallen onder het Nederlandse garantiestelsel, dan hoef je geen bronbelasting te betalen
zou je het geluid wat harder kunnen zette?
Zou de kredietrating van iedere individuele bank ook niet in de overweging mee genomen moeten worden? Zo hebben de zweedse banken bij Raisin zelf zeker geen AAA rating.
Hoe kun je dit zien? Ik wou namelijk via raisin een spaardeposito op een Zweedse bank zetten maar heb dit nog niet gedaan.
Hetzelfde zou je kunnen zeggen over Frankrijk. Frankrijk heeft AA, maar orange bank heeft BBB als creditrating. Als je Klarna opzoekt heeft de bank ook een BBB rating. Wellicht is Frankrijk een veiligere keuze. Je zou zelf de risico’s kunnen afwegen. Mocht Orange toch omvallen krijg je het tenminste in euro’s.
En wat zou jij met een AAA rating moeten?, alsof dat van belang is voor de kleine/ gemiddelde spaarder met een vermogen tot E50 mio?.
Zou Raisin niet beter de ratings van de banken zelf kunnen tonen?
Gelukkig dat de echt goede adviseurs niet openlijk op internet hun kennis delen. Voor je het weet pas de overheid weer wetten aan om alle mazen dicht te zetten. ''Leer een garnaal niet hoe die een walvis word''. Ik vond dit jaren geleden een slechte uitspraak echter door alles wat er momenteel plaats vind kan ik het goed begrijpen dat echt rijken hun kennis om vermogend te worden en blijven niet delen met garnalen.
Iemand is pas echt in waarde gestegen wanneer hij of zij een ander in zijn waarde laat.
Goed bedoeld, maar te hoog theoretisch gehalte m. u.v de bronbelasting.
Landenratings doen er niet toe: die zijn bedoeld als indicatie voor de rente op staatsleningen voor die landen ( is puur institutioneel beleggers vraagstuk)
Faillisement van een land gebeurd pas na ontbrekende politieke dekking van de EU samen met IMF ( zeker bij grotere landen) en nadat financiele rugdekking van de betrokken banken in die landen door de ECB voor het europese deposito stelsel.
Als dat allemaal gebeurd stort de euro in zal het betrokken land de EU moeten verlaten , want het past dan op geen enkele manier in het economisch, politieke en financiele systeem meer ( and that is not going to happen ! )
Beste Thijs, een prima video maar wel een kleine opmerking. De rating van het land is niet zo belangrijk als je aangeeft, omdat dit het risico is van de staatsobligaties van het land. Het depositogarantiestelsel wordt echter doorbelast naar de andere banken in het land en niet direct aan het land. Met andere woorden, als je een kleinere bank hebt binnen het land is het risico voor jou kleiner dan wanneer je het geld bij een grotere bank zet (immers is er een kans dat de rest van de banken van dat land het faillissement van een grote bank niet kunnen opvangen). Het is daarom eerst belangrijk om te weten wat de kans is dat de bank omvalt, daarna hoe groot die bank is binnen dat betreffende land en daarna pas wat een landenrating is.
Waar is dat mooie lijstje
Heeft u enig idee hoeveel en welke banken hun hele spaartegoeden direct kunnen uitbetalen ? Ik wel en het zijn er héél weinig . Toevallig ben ik klant daar .
Vertel, welke bank(en) betalen volledig uit? Alstublieft...
Straks hebben we de CBDC en de ECB heeft de rest in de tang. Beter in de roebel beleggen of gewoon goud/zilver.
Op 6.50 wordt verteld dat je een en/of rekening bij Raisin kunt openen. Dat is niet zo omdat internationale wetgeving dit zou verbieden. Dit brengt m.i. een extra risico met zich mee. Stel dat ik plotseling kom te overlijden dan kan mijn vrouw niet zomaar aan het geld komen. Kortom m.i. Wordt hier foutieve informatie verstrekt! 7
Prima info, dank! De BBB rating van Italië is wel wat laag maar het garantiestelsel bestaat daar ook dus het risico lijkt me dan beperkt.
Ik heb een half jaar spaargeld op een depositorekening van een Italiaanse bank gezet. 3.30 procent. Werkte prima.
Waarom niet in Duitsland?
Bedankt voor de video! Helder! dus Bigbank is ook goed, maar het bestaat niet in Raisin. Wat zijn nu de voordelen van sparen via Raisin?
Dat je een rekening kunt openen bij elke bank in de lange lijst die wel bij Raisin staat.
Thijs, een rating maakt toch niet zoveel uit als je maar onder 100.000 blijft. Dan is alles gedekt. Je kan toch gerust Italie nemen. De hoogste rente
De staat van dat land moet die 100k terugbetalen. Als dat land failliet gaat, dan kan het ook zijn dat die 100k niet terugkomt. Sowieso gewoon als regel aanhouden, geen bedrag hoger dan 100k bij een andere bank. Stel je hebt alle banken gehad en je hebt nog heel veel over (wel eens gezien in de praktijk), dan zou ik het restant bij 1 van onze 3 grote NL banken neerzetten.
in theorie kan dit : in praktijk met een EU, met een ECB en een IMFals rugdekking ......maw
@@thijsverlangen ik heb het ook in een aparte post geplaatst, maar de doorbelasting gaat naar de andere banken in het land - niet naar het land zelf. De relatieve grootte van de bank in het land is dus belangrijker om je geld terug te krijgen dan de kredietwaardigheid van het land zelf.
@@fryfrysk Dus niet. En als zou de ECB / IMF inspringen dan is het niet voor ons particulieren. Voordat je mogelijk iets terugkrijgt ben je al met pensioen...
Wie nu nog altijd denkt dat je met geld op een bank laten staan geld verdiend heeft echt niet opgelet. De inflatie is vele malen hoger dan de rente dus je effectieve rendement is negatief.
Dit is correct. Voor mensen die minimale risico willen lopen. Inflatie vreet je spaargeld minder snel weg dan op de Nederlandse grootbank.
waarom kunnen bedrijven daar geen gebruik van maken ?
Goei video
Geen enkele bank beschermt je tegen geldontwaardig die hoger is dan de rente.
Alles in bitcoin klappen dan!
geldontwaarding is een nationaal economisch vraagstuk van regeringen ; daar hebben banken wel mee te maken , maar zijn er nier verantwoordelijk voor.
Jawel hoor, de voedselbank
Estland ligt vrij dicht bij Rusland.
Dat land heeft nu z'n handen vol aan Oekraïne maar toch... een kat in t nauw kan rare sprongen maken.
Dat liggen veel EU en Navo landen : ook Zweden / Finland bijvoorbeeld
Die bedoelde rare sprongen zullen onmiddelijk een Navo reactie veroorzaken , want baltische staten en scandinavische staten zijn ( in totaal 6 dus) allen Navo lid
Zelfs Poetin is niet zo dom
@@fryfrysk Toch zijn de Baltische staten in militair opzicht kwetsbaarder dan Zweden en Finland. Daarom zou ik daar voorlopig ook even niet sparen. Wel jammer, want met name Estland heeft wel een hoge gunfactor als open economie en innovatief land.
@@tuurontour Het is een keuze. Zelf spaar ik daar wel, omdat ik mij meer laat leiden door de rugdekking van de ECBvoor de banken. De EU/ECB nemen garantiestel over ( depositogarantie stelsel is ook een EU bepaling ) als de russen Litouwen zouden bezetten , want het zou de stabiiteit van de euro ( primaire taak ECB) direct ondergraven als dan er geen garantie op europees niveau zou zijn. Als gezegd, het is een keuze.
Weet iemand hoe het zit met de erfbelasting als je in het buitenland spaart? Op tweaker wordt gezegd dat je erfbelasting moet afdragen aan het land waar je geld is gestald. In Spanje is de erfbelasting veel hoger dan in Nederland.
Inderdaad Spanje is een ramp je zal er een huis hebben Veel Engelsen hierdoor in zware problemen
Niet in België?
🙏
De rente minus box 3 belasting en inflatie is negatief.
Geld in een oude sok geeft een nog negatiever resultaat.
Ik had al gevraagd bij een Estse bank, je kan daar alleen klant worden met een Estse of een Finse bankrekening. Niets voor NL bankrekeningen dus. Beetje vreemd dat het product dus hier aangeboden wordt
Onzin. Zowel Bigbank als via Raisin kun je sparen op een Estse bank.
@@robbertag808Inderdaad, eerst rekening bij Raisin openen en dan vanuit die rekening doorstorten naar deelnemende banken (o.a. diverse Estse banken).
Hier ook Bigbank al bijna een jaar. Werkelijk een top bank. Binnen een paar uur reacties op mail en geld is met een paar uur bijgeschreven. Ook terugboeken gaat soepel. Geen tussen rekening nodig zoals Raisin, wat ook dagen vertraging oplevert
Ik heb Estland bij LHV EN bij Coop Pank, dus ik zou eerder zeggen 3 l a n d e n zijn veilig en niet 3 banken, toch?
Voor Bigbank schrijf je direct je spaar euro's over of neem ze op : de spaarrekening heeft wel een Iban uit Estland, maar verloopt probleemloos via europees banken netwerk. Heb je geen Raisin voor nodig.
Beperkende Voorwaarde is dat bij opnemen van spaargeld, de bijschrijving na 3 dagen gebeurd ( zorgt voor betere matching van inkomende en uitgaande kasstromen, waardoor hogere rente geboden kan worden )
Ik mis als niet Euroland in de EU Denemarken
Hmm, niks over ethisch beleggen. Als dat niet meetelt, of sociale politiek tussen landen, tja.
Thijs, de titel onder je video klopt niet helemaal ("banken" zou vervangen moeten worden door "landen"). Beetje misleidend......Verder zie ik persoonlijk niet echt het probleem om bij een Italiaanse bank te sparen : Binnen de EU is afgesproken dat alle garantiestelsels dezelfde bescherming bieden: tot 100.000 euro ben je als rekeninghouder gedekt. Het maakt niet uit of je spaart in Nederland of bijvoorbeeld Italië.
Ja, behalve als het land zelf ook niet in staat is om terug te betalen. ;) Dat gebeurde dus ook in IJsland: Icesave was failliet, en de overheid aldaar kon het geld ook niet terugbetalen. Dus in zo'n situatie heb je dus eigenlijk niks aan een DGS. Dan moet je hopen dat de EU bijspringt. Dus geld sparen in landen die een zwakke economie hebben (bijvoorbeeld Griekenland, Italië, Spanje Portugal): ik zou het niet doen.
Bij het Ijsland verhaal hebben alle spaarders elke cent (tot 100000 Euro) terugbetaald gekregen. Door de Nederlandse Staat. Een zwakke economie wil nog lang niet zeggen dat je geld "niet meer veilig" zou zijn. Duitsland en Frankrijk hebben momenteel ook een "zwakke economie". Nederland heeft ook periodes met een "zwakke economie" gekend.
Hou er rekening mee dat minder dan 1% is afgedekt door daadwerkelijk beschikbaar kapitaal in dgs
inflatie 3,7% met belasting daarbij. Gegarandeerd verlies!!
Wat een Mickey Mouse niveau dit. Iedereen met een paar ton saldo gaat niet bij raisin maar naar private banker wegens betere rendement.
En btw stop met lullen over 100.000 euro . Dat is NIKS . Wat doe je dan met 25 miljoen euro . Tips altijd welkom .
Prima informatie en Puck Futin.
Pijnlijk om te zien dat mensen nog steeds vertrouwen hebben in banken
Pijnlijk om te zien dat mensen nog steeds geloven dat we binnenkort met crypto betalen.
@@Ehrich_Weiss je kunt al vanaf 2017 met crypto betalen. Geloof jij maar in banken
@@Ehrich_Weiss je kunt zeker al vanaf 2017 met crypto betalen. Blijf jij maar in banken geloven.
Ik zou het gewoon in een ouwe sok bewaren 😂
Moet je eerst een ton bijelkaar hebben 😂
Spaargeld mwah. Fake money. I love Gold🥰plus nog belastingvrij
DAT ene jaar
Wat je aangeeft over bronbelasting en de eventuele verrekening met je belastingaangifte in NL klopt niet, iig niet in alle gevallen die je benoemt... Als je de voorwaarden van bijvoorbeeld A&G Banco (Spanje) leest, dan staat er duidelijk aangegeven dat je, indien je tijdens het openen van de rekening de juiste documentatie aanlevert, er GEEN bronbelasting wordt ingehouden. Dus verrekening is daar geenszins aan de orde. Vind het best kwalijk dat je deze misvatting zo enorm benadrukt in je video, terwijl je de voorwaarden gewoonweg niet lijkt te hebben gelezen (of begrepen). Het klopt dat verrekening pas relevant is als je de belasting reeds hebt betaald, maar dat is volkomen irrelevant in gevallen zoals deze.
4% bij deze inflatie is erg laag, er zijn veel betere opties tot 13% per jaar buiten europa, en deposito garantie is ook sugestief want is gebonden aan een maximaal potje, is dat op dan ook geen recht op de 100.000. Tip kijk buiten europa, sparen met betere inflatie of staatsobligaties. Bijkomend voordeel geen box 3
In welk land krijg je 13%?
@@bevdsteeg7674 Brazilië met een lagere inflatie als in Nederland , brics misschien toch toekomst , let op de landen met de grondstoffen gaan het worden, petrodolar gaat wegzakken maar nog wel even geduld .
@@bevdsteeg7674 Banco del Piramido uit Paraguay.
Dit advies mag wel wat concreter.
Je vergeet het koersrisico wat je moet hedgen dmv derivaat. In de praktijk is rendement gewoon functie van risico dat je neemt, de arbitrage de manetjes zorgen daar wel voor.