Bir dakkalık dipnot 110: Nietzsche ve Ebedi Döngü

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.ย. 2024
  • Ebedi Döngü/Üstün İnsan/Antropolog olarak Nietzsche/Kıyamet/Döngüsel Zaman/Kültür Eleştiri/Posthistoire'ın Öbekleri

ความคิดเห็น • 16

  • @birgulkarakaya427
    @birgulkarakaya427 4 ปีที่แล้ว +6

    Kıymetlı hocam harika💚 teşekkür ederiz.🍀🍀

  • @raskolnikov6810
    @raskolnikov6810 3 ปีที่แล้ว +6

    Hocam teşekkürler. iyi ki varsınız iyi ki keşfettim sizi. Bir kaç soru sormak istiyorum. Tabula rasa Nietzsche'de bir dönemin paradigmasının sıfırlanarak sanatta, hukukta, felsefe ve bilimde ve yani insan zihninde yeni doğuşların açılımı değil midir? O bir ilkel kabileye dönme değil, bir medeniyet değişimi midir? Postmodern bilim anlayışında da kesikli paradigmalar var ve 'bengi dönüş' bununla bağdaşır mı? ( T. Khun'un bilim felsefesi) Aslında Netzsche'nin üstün insanı, ahlaken ve fikren de gelişmiş insan değil midir? Limbik sistemle karar vermeyen ve popüler kültürel semiyosfer içinde manipüle edilmeden irade gösterebilen; bir bakıma bu akılcılığı ile de postmodernist olmayan bir aşkınlığı bünyesinde barındırır mıydı bugün "yaşasa" üstün insan?

  • @anlerdogan1865
    @anlerdogan1865 4 ปีที่แล้ว +4

    Hocam harikaydı, çok teşekkür ederim 🙏

  • @omeralan191
    @omeralan191 3 ปีที่แล้ว +3

    Hocam merhaba yeni bir takipçinizin derslerini çok beğenerek takip ediyorum ağzınıza sağlık. Acaba ebedi döngüler bireysel bazda incelenebilir mi? Yıllardır kendi döngüm üzerine düşünürüm ve şahsi düşüş zamanlarımı engellemeye çalışırım. Bunun bir yolu var mıdır? Üstün insan olmak bunun ilacı mıdır?

  • @semihaozdemir7343
    @semihaozdemir7343 8 หลายเดือนก่อน

    Emeğinize sağlık 😊

  • @volkankangal7306
    @volkankangal7306 2 ปีที่แล้ว +2

    🖤

  • @kenannyavuz
    @kenannyavuz 2 ปีที่แล้ว +1

    Milyonlarca yıldır dünyada olduğu söylenen insan türünün, en azından teorik düzlemde de olsa, tarihinde ilk kez, ırk, renk, dil din, mezhep, sınıf vs. gözetilmeden eşit olabileceğini söyleyen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi metni, tüm tarihe nazaran mucizevi bir metindir. İnsan ın kendisini yücelterek kendisini aşması aşamasının ilk adımları belki de.

    • @paix4966
      @paix4966 2 ปีที่แล้ว

      Nietzsche bunun tam tersini söylüyor: hiçbir insan eşit değildir.

    • @h.furkanerdur8287
      @h.furkanerdur8287 2 ปีที่แล้ว

      İnsan hakları beyannamesi dediğin paçavra ilk başta "Erkek Hakları"ydı. Aydınlanma'nın kendine kazığıdır. Ayrıca hiçbir insan eşit değildir. Zannediyorum.

  • @intiharesigindekicocuk
    @intiharesigindekicocuk 2 ปีที่แล้ว +1

    hocam merhabalar, sorum şu yönde olacak; bengi döngü kapsamında incelediğimiz moderizm ve post-modernizm'in insan suretinde bencil bir yapıda olarak ele alınarak Nietzsche'nin açıkladığı ve ileri sürdüğü kavramları neo-klasizme geri dönüş olarak ele alamamamızın sebebi tam olarak nedir? Bunu platonik bir biçimde ele alacağımız veya bunun doğru bir methodoloji olması sebebiyle mi yoksa bu geri dönüşün aynı şeylerin tam olarak aynı yaşanmaktan ziyade gerekli kondisyonlar ve çevre etmenleri gibi birçok etmenin sonucu olarak değerlendirerek yep yeni bir şekilde bir şeyin çıkması mı söz konusu? demem o ki bu değişim ve döngü her zaman yapısal olarak farklı olsa da genel fikir bazında mı aynı olur? teşekkür ederim.

  • @svartsmanguliyev8446
    @svartsmanguliyev8446 2 ปีที่แล้ว +1

    Baküden selamlar, Nevzat hoca. Beni düşündüren bir şey var: Ecce homo. İsaya söylenmiş Ecce homo ile Nietzschenin avtobiyografisi olan Ecce homo arasında bir mistik ilişki olduğunu düşünüyorum. ecce homo ifadesinden sonra ikisi de öldü. Pilatusun ecce homo demesi ile çarmıhda ölen İsa ve son orjinal kitabı olan ecce homo ile uzun süren hastalıkdan sonra ölen Nietzsche. Fikirnizi bilmek istiyorum.

  • @idhancer
    @idhancer 4 ปีที่แล้ว +3

    hocam,"en yenisi en eskisidir".Bu sozu biraz daha acabilir misiniz?

    • @CultureClubTV
      @CultureClubTV  4 ปีที่แล้ว +6

      En yeni şey ne olabilir? Eskimiş olanın yıkılıp yeni birşeyin inşa edilmesi, ancak o yeni en eski, yani döngüsel ebedi döngünün YENİDEN başlaması veya kuyruğunu yutan yılan Urorobos.

    • @idhancer
      @idhancer 4 ปีที่แล้ว +1

      @@CultureClubTV ;).Döngüsel zamanı kavramayı tam beceremiyorum.Bir dünya tarihi kitabı okusam,zaman linear ilerliyor gibi.Farklı bir mantık mı kullanmam gerekiyor ;)).Yanliş yerlerden mi bakıp anlamaya çalısıyorum bilemedim hocam.Bi gün kavrayabilirim umarım bunu. Teşekkür ederim size çok.

    • @idhancer
      @idhancer 4 ปีที่แล้ว +1

      @@CultureClubTV tekrarlilik değil ama yenidenlik mi oluyor hocam?